Magyar Sámsonok a szabadságért – büszkeségpont Békésben
2015. október 23. írta: Redakció

Magyar Sámsonok a szabadságért – büszkeségpont Békésben

ellenallas.jpg

Száznyolcvanhat. Ennyi évet kapott összesen az a húsz békéssámsoni fiatal, aki 1951–55 között több tízezer röplap szétszórásával tiltakozott a kommunizmus és az ÁVH terrorja ellen. 

Fiatal sámsoni fiúk hozták létre az ötvenes években a Magyar Ellenállási Mozgalmat, melynek nevében életük kockáztatásával négy éven át rendszeresen teleszórták az ország különböző pontjait, még Budapestet is „Le a vörös terrorral”, „Prága, Berlin utat mutat!”, „Sír a magyar róna, ruszki csizma nyomja” és hasonló feliratú röplapokkal. A mozgalmat csak négy év elteltével, egy ügynök beépítésével tudták felszámolni.

A leleplezés után a résztvevőkre összesen száznyolcvanhat év börtönbüntetést szabtak ki, a társaság két vezetőjét, Annus Istvánt és Zöld Imrét pedig halálra ítélték, ezt később életfogytiglanra enyhítették. A mozgalom egykori tagjait a rendszerváltásig megfigyelés alatt tartották, másodrendű polgárként tekintettek rájuk.

Az ő tiszteletükre nyitották meg csütörtökön Békéssámsonban a Szabadság Házát. Az ünnepélyen beszédet mondott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója valamint Arany-Tóth Ferenc egykori ellenálló.

„Ha majd én is odaát leszek, és találkozom egykori bajtársaimmal, mert találkozunk, akkor elmondom nekik, hogy az utókor nem hagyta a feledés homályába veszni a Magyar Ellenállási Mozgalom történetét” – mondta az emlékház megnyitóján Arany-Tóth Ferenc, az ellenállás egyik utolsó élő tagja.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta Balog Zoltán is, aki szerint a 2006-os megemlékezést, a forradalom ötvenedik évfordulóját „elszúrták”; így még fontosabb, hogy jövőre a hatvanadik jubileumot illő módon ünnepeljük meg. A miniszter szerint személyessé kell tennünk ötvenhatot, hogy az része legyen az életünknek. „Hiába a legjobb 1956-os tankönyv, ünnepség, ha nem jön létre ez a személyes viszony.” Ezért kellenek a „büszkeségpontok”, mint amilyen a Szabadság Háza is, hogy saját hőseink ne csak a fejünkben éljenek, mert megtanuljuk, hanem a szívünkben is, mert megszeretjük őket. 

Felelősségünk, hogy gyűjtsük az emlékeket ötvenhat még élő tanúitól – figyelmeztetett Balog Zoltán. „Ne hagyjuk őket elveszni, tegyük sajátunkká. Az utókor pedig ne száznyolcvanhat évig, de ahogy Arany-Tóth Ferenc fogalmazott, sose felejtse el, hogy a szabadság nem ajándék, a szabadságért meg kell küzdeni, és ha már van, minden nap meg kell védeni”.

 Meszleny Zita tudósítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr98014293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.23. 15:12:25

Ha az annusistvánok és zöldimrék ma engednék meg maguknak az efféle politikai aktivitást és vélemény-nyilvánítást, talán megúszhatnák egy-két év előzetesben pihentetéssel vagy három év felfüggesztettel (visszaesőként letöltendővel) és némi intenzív ideológiai átneveléssel (írogathanák a tartó-, bocsánat, nevelőtisztjeiknek az önkritika-naplót arról, milyen áldásos hatást gyakorolt rájuk a tábor-, múzeum- és emlékhely-látogatás, mily' gyorsan hízik, hatalmasodik el rajtuk a bűntudat és mily' szépen haladnak előre ideológiai érésükben).

Bell & Sebastian 2015.10.23. 16:50:20

Aktualizált jelszavak

- Nekünk a FÁK példát mutat, kövessük a magyar utat!
- Új vezetés, új irány, csak a kerék régi!
- Miklós cár és Kossuth népe, menjünk együtt, kéz a kézbe!
- Munkás-paraszt gyerekek, kivándorlunk veletek!
- Új vezetést akarunk, senkiben sincs bizalmunk!
- Nem állunk meg félúton, a libsizmus pusztuljon!
- Amcsi sereg menjen haza, nagykövetét vigye haza!
- Függetlenség, szabadság! Elvtársaknak betartás!
- Éljen a lengyel nép egyik fele!
- Éljen mindkét lengyel munkáspárt!
- Munkás–paraszt képviseletet, nem mindenki ügyvéd!
- Éljen a népi hadsereg is, mert nincsen terror!
- Gyurcsányit a Dunába, az (nyimnyámhamhamhakapeszimórickát) meg utána!
- Ruszkik vissza!
- Aki magyar, szembe tart!
- Most se, soha!
- Vesszen a törvény, éljen az igazság!
- Kossuth -címert se akarunk!

BéLóg 2015.10.24. 12:35:06

@bbjnick: @Bell & Sebastian:
Nos, csak nem féltek? Miért nem próbáljátok ki mi lesz, ha mindezt megteszitek?
A sámsoni fiatalokban VOLT annyi mersz, hogy a VALÓS fenyegetés mellett MEGTETTÉK amit a lelkiismeretük diktált, ti pedig virtuális illetve imaginárius rettegés mellett sem mertek mást, mint névtelenül egy blogba' piszkítani?

Beszari tsitskák!

Ennél még a Kétfarkú Kutyák plakátkampányában is több bátorság volt.
Mint tudjuk, tele vannak a börtönök a plakátok készítőivel, kiragasztóival.

BéLóg 2015.10.24. 12:36:50

Q-rvajó a blogmotorotok szófigyelő szűrője, öregem. Mit kellett szenvednem míg rájöttem mely szavak nem tetszenek nektek!
Ja. Hiba történt a komment ELKÜLDÉSE közben...
Utólag is elnézést...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.24. 13:34:04

@BéLóg:

Ez mind nagyon érdekes, de a te hozzászólásodat is itt olvashatjuk és nem a postaládánkból halásztuk ki...:-)

BéLóg 2015.10.24. 13:37:32

@bbjnick: Eztet sajnos nem értem.
NEM én emlegettem hogy "mi volna ha ezt ma megcsinálnánk?" hanem te rémísztgettél átnevelőtáborral meg előzetes letartóztatással, vagy tévedek?
Hát ha van elég merev gerinced, mi lenne ha kipróbálnád a szórólapozást?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.24. 13:50:38

@BéLóg:

Neked pedig, ha van elég agyad, akkor előbb megpróbálhatnád a gondolkozást, mielőtt mindenféle zagyvaságot ideokádsz!

BéLóg 2015.10.24. 13:54:37

@bbjnick: Oké. Tehát én egy fasz vagyok, ez rendben is van. Ellenben, mivel úgy tűnik, te sokkal nagyobb fasz vagy mint én, engedelmeddel szívesen venném ha tanítanál. Nekem ez nem szégyen. Ha egyszer valaki nagyobb fasz, hét nagyobb fasz. Van ilyen.

Most éppen ezen gondolkodtam a kedvedért.

Bell & Sebastian 2015.10.24. 14:03:45

(Belég koma, tényleg vannak tiltott szavak.)

A kétfarkú kutyázás maradjon a te perverziód, ha érzel is párhuzamot, az csak azért van, mert kutyaszorítóban vagy szorít a kutya.

Most lássuk, mi az igazi kérdésed?
Miért nem ád az úr stencilgépet mindenkinek? Szerintem csak annak ád, aki az úr szavait visszhangozza, a többi pedig lájkolhat.

BéLóg 2015.10.24. 14:08:54

@Bell & Sebastian: Nade ami átmegy az átmegy, ugye?
S mi is a kérdésem? Hát ha az ötvenes években akadt olyan fiatal, nem is egy, akinek volt vér a pucájában, ma miért csak fotelből, blogban rémüldözgetünk, ajvékolunk, már aki rémüldözget meg ajvékol?

Bell & Sebastian 2015.10.24. 14:20:17

@BéLóg: Remélem, ezt nem tőlem kéred számon, teljesen ismeretlenül. Ez ugyan pont kana..., legyen inkább hencser, abban nincsen jé, ám ha felkelek róla, mást se teszek, mint őrzöm a lángot.

Nem szeretném, ha a közelembe jönnél, mert még elköpnéd, aztán itt is setét lenne.

BéLóg 2015.10.24. 14:53:28

@Bell & Sebastian: Nem ismered a mondást? Akinek nem inge, annak a gatyája, vagy valahogy így.

Egyébként le a kalappal, mindegyik jelszó telitalálat, őszintén mondom.

Jolka40 2015.10.24. 16:15:32

"Felelősségünk, hogy gyűjtsük az emlékeket ötvenhat még élő tanúitól." Az én emlékeimért tuti, hogy nem adnának büszkeségpontokat. Igaz, hogy csak 16 éves voltam, de amiket láttam, azok közül nem mind volt hősi tett.

Bell & Sebastian 2015.10.24. 17:57:17

@BéLóg: Tárgytalanság,

ez a baj, az ellenség megfoghatatlan, mégis ott van mindenütt, bennünk is. Nem jön szembe füstölő és dübörgő bádogdoboz képében, amit ki lehet lőni és utána eggyel kevesebb. Ha mégis megsütnél párat elevenen, kétszer annyi pattanna a helyükbe. Ettől túlvilági és ördögi a küzdelem. Isteníteletre várunk, Szodoma és Gomora ez, mit tagadjuk. Míg van két igaz, semmi sincs veszve.

@Jolka40: Nem mind volt hősi tett, így igaz.

Imrebá 2015.10.25. 02:56:39

@Bell & Sebastian:
" Míg van két igaz, semmi
sincs veszve

Mért pont kettő?
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=1&c=18&v=32#v30

Bell & Sebastian 2015.10.25. 08:36:04

@Imrebá: Ott kell lennie, ahol Lót alkudozik Istennel a város megkímélése érdekében. Még jó, hogy nem az ammoniták és moábiták eredetét firtatta. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.10.25. 11:39:45

@Imrebá: @Bell & Sebastian:

"(...)

Ter 18.17
Akkor az Úr így szólt: "Titokban tarthatom-e Ábrahám előtt, amit tenni készülök?
Ter 18.18
Ábrahám ugyanis nagy és erős néppé lesz, s általa nyer áldást a föld minden népe.
Ter 18.19
Arra szemeltem ki, hogy fiainak, majd pedig házanépének megparancsolja: Járjatok az Úr útján jogot és igazságosságot gyakorolva, hogy az Úr megadhassa Ábrahámnak, amit ígért neki."
Ter 18.20
Ezért az Úr így szólt: "Szodoma és Gomorra miatt tetéződött a panasz, és bűnük nagyon súlyos.
Ter 18.21
Lemegyek hát és megnézem, hogy mindenki úgy viselkedett-e vagy sem, ahogy az ellenük szóló panasz szava felhatolt hozzám, tudni akarom."
Ter 18.22
A férfiak Szodoma felé indultak, de Ábrahám megállt az Úr előtt.
Ter 18.23
Azután Ábrahám közelebb lépett és megszólalt: "Valóban el akarod pusztítani az igazakat is a gonoszokkal?
Ter 18.24
Talán ötven igaz is akad a városban. Igazán a vesztüket akarod, nem kegyelmezel meg inkább a helységnek az ötven igazért, aki ott lakik?
Ter 18.25
Távol legyen tőlem, hogy az igazakat megöld a gonoszokkal együtt, s így egyenlő legyen a sorsuk az igazaknak meg a gonoszoknak. Távol legyen ez tőled. Az egész föld bírája nem járna el igazságosan."
Ter 18.26
Az Úr így válaszolt: "Ha ötven igazat találok Szodoma városában, értük megkegyelmezek az egész helységnek."
Ter 18.27
Ábrahám folytatta és így szólt: "Vettem magamnak a bátorságot, hogy beszéljek Urammal, pedig csak por és hamu vagyok.
Ter 18.28
Lehet, hogy öt még hiányzik az ötven igazhoz. Az öt miatt elpusztítod az egész várost?" Így válaszolt: "Nem pusztítom el, ha csak negyvenöt igazat találok benne."
Ter 18.29
Erre ő folytatta beszédét: "De lehet, hogy csak negyven van." Ezt felelte: "Negyven miatt sem fogom megtenni."
Ter 18.30
Ő újra szólt: "Ne haragudj, Uram, ha beszélek, de lehet, hogy csak harmincan lesznek." Ezt válaszolta: "Ha harmincat találok, hát nem teszem meg."
Ter 18.31
Aztán újra szólt: "Nos, ha már egyszer bátorkodtam Urammal beszélni: lehet, hogy csak húszat találsz." Így felelt: "Húsz miatt sem pusztítom el."
Ter 18.32
Ő folytatta: "Ne haragudj rám, Uram, ha még egyszer szólok: lehet, hogy csak tízen vannak."
Ter 18.33
Ezt válaszolta: "Tíz miatt sem pusztítom el." Ezután Isten eltávozott, miután befejezte beszédét Ábrahámmal. Ábrahám pedig hazament.

(...)

Ter 19.27
Ábrahám korán reggel kiment arra a helyre, ahol Isten színe előtt állt,
Ter 19.28
és körülnézett Szodoma és Gomorra irányában, meg az egész síkságon. Azt látta, hogy a földből füstgomolyag száll fel, amely hasonlított az olvasztókemence füstjéhez.

(...)"

Bell & Sebastian 2015.10.25. 13:20:33

@bbjnick: Nem Lót, hanem Ábrahám és nem kettő, hanem tíz, a két angyal pedig, aki Lót vendége volt: az Úr és Ábrahám.

De a többi azért stimmel, remélhetőleg. :)
süti beállítások módosítása