Illegális migráció: letartóztatták a Mandiner főszerkesztőjét (fotóval!)
2015. augusztus 31. írta: TuRuL_2k2

Illegális migráció: letartóztatták a Mandiner főszerkesztőjét (fotóval!)

ukran_foldon_mezitlab.png

Miközben az ember megbilincselve utazik az őrszoba felé egy talán civil, talán hatósági személygépjármű hátsó ülésén Kárpátalja hepehupás útjain, elgondolkodik ezen-azon.

Szatmárcsekének hosszú, fövenyes Tisza-partja van, amit a Kulturális Filmek Fesztiváljának vendégeként már tavaly is nézegettem, de akkor valahogy elmaradt a fürdés. Mivel feleségemet nem tudtam rábeszélni, hogy velem tartson (ő inkább a szállásunkon, a Kölcsey Kúriában maradt), egyedül indultam, hogy megfürödjek. Az autót egy távolabbi ponton hagytam, a kulcsot egy fa tövében rejtettem el.

A csekei strand kihalt volt, csak egy idősebb úr sétálgatott a vízben, majd indult hazafelé a családjával. A folyóban alig van víz (ennek ellenére a forróságban is meglepően hűvös), szinte a túlsó partig át lehetett gyalogolni. A meredek túlpart egy lépcsőzetesen kialakított szakaszán megláttam két horgászhelyet: nagyon békésnek tűntek, nem utalt semmi arra, hogy különösebben őriznék. Amikor kimásztam, kicsit arrébb megláttam Ukrajna kék-sárga határkövét – gondoltam, azon túl kezdődik az ukrán terület, sehol egy lélek, nem lehet belőle gond, ha megnézem közelebbről.

A Nagy Átkelés

Odasétáltam a tíz-tizenöt méterre lévő határkőhöz, láttam az azon túl kezdődő, felszántott és elboronált határsávot, és éppen indultam vissza a folyó felé, amikor feltűnt egy terepszínű meg egy civil ruhába öltözött, fiatal férfi, és rám kiáltottak – nem volt nehéz kitalálni, hogy azért, hogy álljak meg. Ott álltam víztől csöpögő, kék-piros-fehér rövidnadrágban, bokáig iszaposan. Nézegettek az elboronált sávon túlról, és a fejüket csóválták, kicsit még mosolyogtak is. A terepszínű ruhába öltözött lábujjhegyen áttipegett hozzám a sávon, és mutatta, hogy menjek vele. Nem volt nála lőfegyver, csak tonfa és CB-rádió, nem tűnt félelmetesnek a helyzet, nem beszéltek ugyan magyarul vagy angolul, de kifejezetten barátságosan viselkedtek.

Miután rádión beszéltek valakivel, pár perc múlva érkezett egy ezüstszínű, civil autó, egy civil ruhás emberrel. Ő is a fejét csóválta, és nekiállt telefonálgatni két telefonnal. Az egyiken felhívott valakit, aki beszélt magyarul, és neki el tudtam mondani, hogy mi járatban vagyok (határkőnézőben), és hogy Szatmárcsekéről úsztam át, egyedül, a törölközőm ott látható a túlsó parton. Közben három terepszínű ruhás, géppisztolyos őr jelent meg a töltésen, és futva indultak felénk. Ha eddig úgy tűnt, van rá esély, hogy csak simán visszazavarnak, ezen a ponton eldőlt, hogy komolyabb a helyzet: a telefonos tolmács közölte velem, hogy letartóztatnak Ukrajna határának megsértéséért. Az egyik géppisztolyos, fejkendős határőr a Magyarország felé vezető utat állta el, és ellenségesen méregetett, két társa közben eltűnt a fák között, hogy megkeresse az esetleges társaimat.

Bilincs & bika

Rövid és sikertelen keresés után visszatértek, a tolmács telefonon közölte, hogy a Beregsurány-Asztély határátkelő ukrán oldalára visznek, oda kell eljuttatni az útlevelemet, a feleségemet is onnan tudom majd felhívni. Amikor indultam volna az autó felé, a fejkendős határőr megállított, bilincset vett elő, és megbilincselve ültettek be a hátsó ülésre, amit egy zacskóval takartak le előbb.

A korábban sokszor inkább komikusnak tűnő helyzet itt kezdett erősen aggasztani. Nem tudtam, mennyi idő telt el, mióta eljöttem a szállásunkról, és nem indultak-e még a keresésemre. Egyáltalán nem tűnt derűs kilátásnak, hogy esetleg csak egy gazdátlan törölközőt és pólót találnak a csekei fövenyen. Ráadásul erős kételyeim voltak, tudom-e a feleségem mobilszámát, sokkal esélyesebbnek tűnt, hogy senkiét nem tudom, csak nagyszüleim meg édesanyám otthoni, vezetékes számát, de az ő felhívásuk sem tűnt igazán vonzó eshetőségnek.

A hátsó üléshez nem volt biztonsági öv, így összebilincselt kézzel igyekeztem kapaszkodni, és közben az autó óráját néztem: az időeltolódást is figyelembe véve nagyjából másfél órája indultam el a partra. Ahogy az asztélyi határőrségi objektum felé robogtunk, Beregszász előtt egy hazafelé tartó csorda mellett vitt el az utunk. Kicsit lassítottunk, de azért elég lendületesen haladtunk el mellettük, amikor az egyik bika kivált a menetből, és átlósan átvágott előttünk. Csak nagy fékezéssel sikerült elkerülni, hogy elüssük – az autót vezető férfi hátrafordult, és fejét csóválva ennyivel kommentálta a történteket: cc-cc-cc.

A telefon

Mire megérkeztünk a határhoz, már erősen aggódtam, hogy mikor fogok tudni telefonálni, és stimmel-e az útközben kitalált telefonszám, amiről nagyon reméltem, hogy valóban Mese száma. Egyemeletes épület előtt álltunk meg, az udvar terepszínű ruhás emberekkel volt tele, akik közül néhányan közömbösen, néhányan érdeklődve figyelték, ahogy mezítláb, egy szál nedves fürdőnadrágban, megbilincselve bevezetnek az őrsre. Az egyik fiatal ügyeletes jól beszélt angolul, és nagyon segítőkész volt. Miután felvette a nevem és az adataim, és megbeszéltük, hogy mekkora hülyeséget csináltam, az egyik előtte lévő asztali telefonra mutatott, hogy azon felhívhatom a feleségem.

Nem egészen értettem, hogyan, mivel a telefont csak simán a kezembe adta, hogy beszéljek. Foglaltat jelzett, aztán újabb kísérletre a magyar határállomás jelentkezett be. Bemutatkoztam, és elmondtam, hogy a feleségemmel szeretnék beszélni, megadtam a számot, és vártam. Már azt hittem, hogy nem jó a szám, amikor Mese hangját hallottam a telefonban – akkor ébredt, szerencsére. A te meg hol a fenében vagy? kérdés tisztázása után megkértem, hogy hozza el Beregsurányba az útlevelem, mondta, hogy hozza, amint tudja. Ez sem tűnt egyszerűnek, mivel az autónk a Tisza-parton, tőle jó néhány kilométerre állt éppen, és a kulcs sem nála volt, hanem egy fa tövében pihent.

Munkács illegális bevándorlói

Nem sokára újra telefonhoz hívtak, a magyar határállomásról kerestek, és azt kérdezték, hova visznek. Hogyhogy hova visznek? – kérdeztem vissza. Mármint melyik fogdába, hangzott a válasz. Eddig valamiért azt gondoltam, hogy ha megérkezik az útlevelem, azonosítanak, megbüntetnek, és mehetek haza. Megkérdeztem az ukrán ügyeletestől, aki azt mondta, hogy mivel péntek este van már, hétfőig nincs bíróság, így Munkácson fogom tölteni a hétvégét a többi illegális bevándorlóval közös fogdában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr207742392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2015.08.31. 09:21:10

Nem a Mandiner főszerkesztőjét tartóztatták le, hanem egy felelőtlen magyar állampolgárt, aki törvényt sértve illegális határátlépést követett el. Ezért elég lett volna, ha csak annyit írsz: "Jó nagy marha voltam, azt hittem, az ukrán hatóságok is olyan töketlenek, mint a magyarok, de nem, ezért ráfáztam."

Robinzon Kurzor 2015.08.31. 10:10:16

A jól idomított alattvaló ilyenkor belátja, hogy magának keresete a bajt és még hálás lehet az ultraliberális ukrán határrendészeti szerveknek, amiért nem lőtték egyből a Tiszába.

Virág et. 2015.08.31. 10:12:35

Ha ez komoly és nem vicc, akkor mégis mire gondolt a szerző?

@Veridicus76: Ha bead egy menekültkérelmet, őt sem tartóztatják le. Mondjuk hülyén fog kinézni, hogy valaki az EU-ból menekül egy háborús országba, de joga van rá.

Robinzon Kurzor 2015.08.31. 10:14:47

@Veridicus76: " illegális határátlépést követett el"

Ha a határkő a határon van, akkor a Főszerkesztő Urat magyar területen tartóztatták fel/le.

Ha a határ a Tisza közepén van, akkor valóban csak gratulálni lehet a Főszerkesztő Úrnak.

Beer Ninja 2015.08.31. 10:15:28

Ezért nem kell közelről határkövet nézegetni, ki tudja, pontosan hol áll. Pedig milyen jó selfie lett volna!
Bár még mindig szerencsésebb, mint a csörgőkígyós...

Google 2015.08.31. 10:21:44

Az éppen demokratizálódó Ukrajna - csak sokkal demokratikusabb már ne legyen!
Egy élmény, ami még valamikor jól jöhet. Most rossz volt, de legalább van, lesz mit mesélni. "Kezdjetek el élni..."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2015.08.31. 10:26:43

Mért úszott át a Tiszán Ukrajnába?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.08.31. 10:38:34

balfasz ukránok. szitává kellett volna lőni a köcsögöt :)

Robinzon Kurzor 2015.08.31. 10:45:19

@jose maria padilla:

Egy Darwin-díjjal kevesebb e lángoktól ölelt kis országnak.
Nincs ezekben a nemzeti érzésnek még a szikrája sem.

Lorp 2015.08.31. 11:43:46

@zero: Csak egy jobb élet reményében.

Virág et. 2015.08.31. 11:59:36

@Lorp: Tessék beadni menekültkérelmet akkor. Az EU -tag, oroszbarát kormányt pártoló blog főszerkesztője elmenekül az oroszokkal de facto hadban álló háborús, unión kívüli országban... Szép. :)

Lorp 2015.08.31. 12:07:02

@Virág et.: Jah, hogy ez lenne a módja.....érdekes.

2015.08.31. 12:09:13

Ha ezt az ukrán-- orosz határon teszed, akkor már régen tésztaszűrő vagy szita lenne belőled.
Szépen mutatnál, szó se róla .

rámenős 2015.08.31. 12:11:54

Most sírjunk, vagy nevessünk?

Dave83 2015.08.31. 12:19:59

Elolvastam és nem értem...
Mi szükség volt erre? Vagánykodás?

Legközelebb nem akarsz bemenni egy laktanyába, repülőtérre, bank páncéltermébe szétnézni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.31. 12:20:01

Érdekes, hogy a szerzőt is beleértve senki nem vetette még föl, hogy ő tulajdonképpen egy magyar faluból egy másik magyar falu határába úszott át. Igaz, hogy az a másik magyar falu hivatalosan utoljára hetven éve volt magyar, és tudom, hogy reálpolitika meg nemzetközi jog meg minden, de akkor is, nem abszurd helyzet? Egy magyar faluból egy másik magyar falu határába átúszó magyar embert ukrán fegyveresek tartóztatnak föl. És le.

Virág et. 2015.08.31. 12:24:39

Annyi előnye a dolognak talán lesz, hogy picit átérzi a jobbos megmondó-közönség is, hogy milyen is, amikor az embert eljárás alá vonják tiltott határátlépésért. Amikor másokkal együtt bezárják, pedig semmi komolyat nem csinált. Persze, teljesen más helyzet, de a zárka az zárka marad attól még.

Ha sokakban nincs meg alapból az empátia, azoknak kell egy pofon az élettől, hogy empátiára képesek legyenek.

Amúgy meg marhaság volt és mielőbbi szabadulást! Tessék hívni a konzulátost és ügyvédet helyben.

Secnir 2015.08.31. 12:29:05

/facepalm
röviden.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.31. 12:29:26

@Virág et.: A libbantak bárhonnan eljutnak oda, hogy pofont a jobbosoknak.

Mark Bolt 2015.08.31. 12:30:52

Ostobaságot csináltak a határőrök, ilyen vétlen átkelésekre bármikor sor kerülhet, ha nem biztosak a dolgokban, akkor a magyar határőrökkel felvéve a kapcsolatot lehetett volna tisztázni a helyzetet, például hogy visszamennek a kocsihoz, stb. .

Lorp 2015.08.31. 12:32:12

@Dave83: Ha jól értelek teljesen jogosnak tartod ha egy illegális határátlépőt őrizetbe vesznek, megbilincselnek, és fogdába zárnak?

Virág et. 2015.08.31. 12:38:12

@Holger Hartland: Ezt a pofont magának adta.

Nem ismerem Turul véleményét, de a fél jobber odamondogató-réteg hónapok óta a menekülteken élcelődik. Mondanám, hogy karma, de nem tudom, hogy Turul milyen véleményen volt, úgyhogy nem mondom.

Azért azt tényleg remélem, hogy pedagógiai hatása lesz a dolognak. Hogy valami jó is kijöjjön az amúgy rossz élményből.

juless 2015.08.31. 13:01:15

Hány karton cigi volt nála?

Bell & Sebastian 2015.08.31. 13:04:45

@Virág et.: Élcelőlik a nénikéje. Mert maga az a hülye aki világbékét akar és éhező, afrikai árvagyerekeket táplálni - ha megválsztják szépségkirálynőnek.

Virág et. 2015.08.31. 13:11:36

@Bell & Sebastian: Nem én az a "hülye" vagyok, aki még nem felejtette el, hogy nem ilyen alacsony minőségű emberekből állt annak idején Nyugat-Európa, Amerika és Ausztrália, amikor a mieink menekültek, hasonló véres helyzetből.
Nem kezdem el relativizálni, hogy de azok keresztények voltak (mert nem mind voltak azok) vagy azok fehérek voltak, mert ma már ettem és szeretném is lent tartani azt, amit ettem. És nem rettegek 24/7 a terroristáktól, mint az átlag NER-hülye.

Magyarul úgy gondolkodok erről, mint egy német futballszurkoló:

444.hu/2015/08/31/a-menekulteknek-uzentek-a-nemet-futballszurkolok-es-nem-azt-amire-elsonek-gondolnal/

Bár lehet, hogy ezek mind primadonnák, akik világbékét akarnak. Még szerencse, hogy vannak ilyen bátor öntörvényű emberek, akik bátran homokba dugják a fejüket vagy akár még bele is rúgnak kettőt a földönfutókba. Szép emberi tulajdonság ez, na.

Tudod az idealista széplélek és a darab sajnálatosan öntudatra ébredt sz.r között van átmenet. Azt hívják embernek.

Virág et. 2015.08.31. 13:16:41

@Bell & Sebastian: Amíg gondolkozol, addig is olvasd, mit csinál Európa vezető hatalma, amíg mi kerítést építünk és idegesen toporzékolunk, mert legutóbb épp a franciák nevezték nevén a dolgokat:

index.hu/kulfold/2015/08/31/nemetorszag_nincs_felso_hatar_minden_szir_johet/

Közben gondold át, hogy hol tart Németország és mi hol tartunk. És ezzel az ütemmel MINDEN téren kb mikor érünk oda, ahol Németország nem is most, hanem csak 10 éve tartott. Segítek: soha.

Robinzon Kurzor 2015.08.31. 13:21:03

@Virág et.:

A valódi, aristoi értelemben vett keresztény-konzervatív onnan ismerszik meg, hogy sortüzet akar, nem "eljárás alá vonást".

Google 2015.08.31. 13:23:53

@Bell & Sebastian:

Virágbékét akar, de a mellette élő és másként gondolkodónak pofonokat osztogatna.
Mennyi itt a lóláb, avagy könnyű átlátni a szitán.
Képmutatás ez a javából: keblére ölelné az egész világot, éppen csak a mellette élővel nem tud mit kezdeni!

Virág et. 2015.08.31. 13:26:34

@Robinzon Kurzor: Nagy mázli, hogy 56-ban nem ilyen valódi keresztény-konzervatívok döntöttek a 200 ezer magyar sorsáról.

Azt nem értem, ha a németeket nem zavarja, hogy náluk landol 800 ezer szíriai (márpedig nem zavarja, nem küldik őket vissza Dublinnal, pedig megtehetnék, nem teszik), akkor mi miért aggodalmaskodunk ezen?

Virág et. 2015.08.31. 13:29:03

@Google: Olvasás az egy olyan ballibsi képesség. Szövegértelmezés meg kommunista trükk.

A "pofont kap az élettől", a "pofont magának adta" és a "pofonokat osztogat" kifejezések között, mi a különbség? Beugratós kérdés, vigyázz.

Google 2015.08.31. 13:30:26

@Virág et.:

Volt idő, amikor még azt hitte, utolérjük Németországot?
Mert akkor kicsit naivnak tetszik lenni. 40 évig mi a kommunizmusban kalandoztunk, míg ők mentek előre, és nem a lenini úton.
Ők még esetleg felzárkóztathatnak x millió szírt, míg mi azzal vagyunk elfoglalva, hogy valahogyan magunkat, országunkat helyezzük el valahová.
Tényleg nem érzi a különbséget?

Google 2015.08.31. 13:33:08

Ha már valakik olyan jó emberek, miért a pofonon jár az eszük? Hol marad így a szeretet, humanizmus, emberség stb.?
Rossz, aki rosszat ír.

apanna 2015.08.31. 14:23:39

Tiszatúrán is figyelmeztetik az embert, hogy maradjon a magyar partszakaszon :)

Virág et. 2015.08.31. 14:28:13

@Google: Pofont, főleg nevelő célzatú, atyai pofont lehet szeretetből is adni.

Ezt pont egy konzervatív blogon kell részleteznem?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.31. 14:44:48

@Virág et.: Bizonyíts, vagy hazudsz. Élcelődőről nem tudok. Néhány fröcsögő publicistáról igen, de a jobboldalon belül azok is kisebbségben vannak. A bunkó kommentekkel pedig bármikor szembeállíthatók az "Örülünk, Vincent?" blog vagy a 444.hu föcsögő balliberális kommentjei.

Amit a "főleg nevelő célzatú, atyai pofonról" írsz - nos, látod, ezért küldte el ez az ország a balliberális bagázsotokat a halál faszára, és remélhetőleg soha nem is engedi onnan vissza.

befano 2015.08.31. 15:11:46

Bizony , tudni kell / llene, hogy hol a határ ! legtöbbször a folyóvizeknél a víz folyás közepe. 90, előtt a túlpartiak még fürödni se jöhettek le a partra! Tudom, mert arra laktam. Sokszor jártam Ukrajnába, Oroszországba, és bizony , volt egy alkalom, h. a kalocsnyikovot az oldalamhoz nyomva kérdezte a határőr, h. milyen Szásához megyek?, mert nem tudtam a vezeték nevét.
Aki idejön több ezer Km-ről, eldobálva az okmányait,
háborús helyzetet , káoszt hagyva maga után , az mit vár, vagy mit érdemel?

Virág et. 2015.08.31. 15:19:14

@Holger Hartland: A fröcsögők kisebbségben? Forrás kell? Minden héten 1-2 Bayer Zsolt szösszenet elég? Vagy lényegében akárki az elmúlt hónapból a MH-on, aki a témában írt.

Köztévé? Blogok? Spíler, tutiblog, pestisrácok, vagy helyben a jó öreg aristo? Ők már kisebbség? Kurucot, alfahírt és mellékvágányait szándékosan nem írom, annyira nyilvánvaló. De említhetném a minapi MN véleménycikket is, ahol a menekülteket szolidan összemosták a terroristákkal (kis Charlie Hebdozás is volt, mert kell nyilvám). A lista tényleg végtelen.

A fele talán még visszafogott becslés is volt. Egy-két visszafogott (sokszor vendégszerzős) mandiner íráson túl nem is nagyon tuduk jobbos példát mondani az ellenkezőjére. Mármint Magyarországról, nyilván ...

És mielőtt belekötsz, mert már látom, hogy magad hergeled, vörösödik a fejed és a szíved szerint már kurvaanyáznál, ahogy általában szoktál is két lépésből személyeskedni, leírom: nekem igenis élcelődés, amikor valaki (feltehetően politikai megfelelésből) hirtelen fröcsögni kezd a menekültekről. Főleg, amikor képtelenebbnél képtelenebb hazugságokat és kicsavart féligazságokat próbálnak valóságként eladni. Mindezt úgy, hogy azért az esetek egy meghatározó részében legyen egy kis ellenzékezés, akik "támogatják a bevándorlást" (nyilván Németországba, mivel ide senki nem akar jönni, ez gondolom nem vitás). Nehéz ilyenkor nem arra gondolni, hogy ez a menekült krízis is nem más, mint egy újabb politikai marketingtermék, ami ezúttal valós problémát használ fel arra, hogy valakik politikai tőkét kovácsoljanak belőle.

PonDrow 2015.08.31. 15:31:08

Eveztem párszor azon a szakaszon, egyszer direkt át is mentünk és kiszálltam. :D

A kedves blogger örüljön, hogy nem a kelet-ukrán szakadárok ellen vetették be aknaszedőként.

Szindbad 2015.08.31. 15:37:38

@Virág et.: Ne hozd ki Hartlandból a fröcsögő jobbost please.

picur3ka 2015.08.31. 15:58:15

@zero:

Mer járni még nem tud rajta.

2015.08.31. 15:58:51

Haverjaim, 1968 Ipoly átúszásáért hazáig 80 km. fuvarozták rendőrök, éjjel, biciglivel együtt! Aug 20.án tankokkal ment az állam! Most megyünk-e majd?

pervie but hot (törölt) 2015.08.31. 16:03:58

@Virág et.: "Nagy mázli, hogy 56-ban nem ilyen valódi keresztény-konzervatívok döntöttek a 200 ezer magyar sorsáról."

Az 56-osokat először lágerekben helyezték el. Aztán a nyugatnémet meg amcsi hírszerzés, elhárítás kiértékelte őket, volt, akinek megmondták, hogy visszaküldik valami feladattal, ez egy visszautasíthatatlan ajánlat volt...
másoknak megmondták, hogy köztörvényes bűnöző múltjuk miatt nem fogják befogadni (rengeteg köztörvényes bűnöző megszökött akkor a kinyitott börtönökből, nekik sürgős volt lelépni, semmi se kötötte őket az országhoz, a sok emigrált bűnöző, meg a forradalom utáni megtorlás miatt a 60-as évek végéig aztán alacsony is maradt a bűncselekmények száma Magyarországon... Ez a diktatúrák kis pozitív mellékhatása.)

Szóval keményebb bűnözőknek vagy ex-nyilasoknak a lágerben megmondták, hogy rájuk annyira nincs szüksége a nyugatnak, de éppen felvétel van a francia idegenlégióban, aztán lehet új személyazonossággal harcolni Indokínában, Algériában az új hazájukért (ilyen jó kötésű emigráns magyarok vettek részt később a De Gaulle elleni szélsőjobbos merényletben is).

Vagy másoknak azt mondták, hogy Rhodesiába, Dél-Afrikába keresnek embereket, bányába, farmokra, oda lehet menni. Máshova nem. Évtizedekkel ezelőtt találkoztam ilyen 56-os öreg magyarokkal, egy házaspárral, akiket oda küldtek. Felépítettek egy országot ott a britek, búrok, francia hugenották, meg magyar 56-osok, majd a zulukafferek elvették tőlük és akkor hazalátogattak Magyarországra.
Másoknak megmondták, hogy csak Ausztráliában van hely nekik. Akkoriban Ausztrália nem volt az a vonzó célpont, mint manapság. Akinek nem tetszett, az mehetett vissza Magyarországra, voltak ilyenek is.

56-ban a 200ezerből pár ezer lehetett komoly politikai menekült, a többi jobban akart élni. Nagyszüleim falujából is mentek parasztok, akik annyit értettek a politikához, mint tyúk az ABC-hez, évtizedekkel később is helyesírási hibákkal teli leveket küldtek a nagyszüleimnek. A nagymamám tanította őket gyerekkorukban, mondta, hogy ezekkel a kanadaiak, ausztrálok nem jártak valami jól. De akkor még elfértek ott. Ma más a helyzet Ausztráliában és Kanadában is.

Ha a posztból nem jött le, megsúgom, hogy a határőrzést nem fájlalja itt senki, az a nonszensz, hogy a schengeni határon úgy járhat át mindenféle iszlámista, ahogy kedve tartja.
Mivel Németország is a schengeni övezetben van, szart se számít, hogy mennyi szírt fogadna be, azok a jog értelmében nem továbbíthatók útiokmányok és vízum nélkül. Ha a magyar fél ezt megteszi, az osztrák, német, cseh hatóságok lekapcsolják őket és visszadobják. A magyaroknak kutya kötelessége védeni a határt, regisztrálni, ujjlenyomatot venni.

A zárt lágerekkel, koncentrációs táborokkal semmi baj. Erre szükség is lenne, hogy tudjuk ki hol van. Egyáltalán kideríteni, hogy kik ezek. Mert sok mesét kitalálnak ám a német jóléti tutiság reményében.

A Kanadába özönlő magyarországi romák esetén se értettem, hogy mi a baj azzal, hogy visszazavarják őket. Kanada megteheti. Tehesse meg Magyarország is.

Virág et. 2015.08.31. 16:18:13

@pervie but hot: Az 56-os magyaroknál 90% feletti volt a befogadás. Nálunk 90% feletti az elutasítási arány. Ez a baj. Abba nem megyek bele, hogy most akkor mennyi volt 56-ban a nyilas meg a bűnöző és mennyi a valódi menekült, mert ez messzire vezet és nem is érdekel. A lényeg: nem fordítottak nekik hátat. Igen, sokan mentek Ausztráliába (mondjuk Afrikáról eddig nem nagyon hallottam), meg Svájcba és a legtöbben Amerikába. Ott állami pénzen képezték őket, fizették a tanulásukat stb.

Magyarországon nincs polgárháború, ide nyugodtan haza lehet küldeni a romákat, de Szíria egy picit talán más, nem? Látogass már ki a kedvemért és nézz körül.

"iszlámista"

Mesélj, mennyi iszlamista vándorolt be a határon? Tudod, az a szó mit jelent?

"Mivel Németország is a schengeni övezetben van, szart se számít, hogy mennyi szírt fogadna be, azok a jog értelmében nem továbbíthatók útiokmányok és vízum nélkül."

Klasszikust idézve: lószart mama. A németek jogosultak annyi külföldit befogadni, amennyit akarnak és a dublini visszaküldés is csak LEHETŐSÉGET és nem kötelezettséget telepít Németországra. Nem is élnek vele, megjegyzem. Amit a magyar fél ad a regisztráltaknak, az jogosítja őket a magyarországi tartózkodásra. Arra nem, hogy átkeljenek a határon, de mivel nincs belső határőrizet és a szabálysértés a határon való befejezett átkeléssel valósul meg, ezért nyilvánvaló, hogy az már csak a határ másik oldalán jelent problémát, ad okot az eljárásra.

A kerítés bugyuta megoldás, de igazán a magyar menekültrendszer és a "biztonságos országok" újragondolása lett káros. Emiatt van probléma: így ugyanis a nemzetközi jogi (értsd: nem NER) értelembe vett menekültek el sem jutnak a lehetőségig, hogy menekültként befogadják őket, mert a mesés Szerbián át jöttek és ott kellett volna maradniuk. Ahol 10 év alatt 20 kérelmet sikerült a hatóságoknak elbírálniuk és csak azért nem verik perpill őket, mert elmennek maguktól is.

Virág et. 2015.08.31. 16:21:24

@Szindbad: Arra hergeli magát, hogy sikerüljön ez magától is.

Amúgy nem nehéz dolog, legtöbbször kijön az magától belőle.

Virág et. 2015.08.31. 16:27:12

@pervie but hot: Tessék, számadatok, hogy hova mennyien mentek:

www.atv.hu/belfold/20121022_tart_karokkal_vart_kitantorgok_az_1956_os_magyar_menekultek

Az a jó cikkben, hogy a mostani mizéria előtti, ezért nehéz azzal vádolni,amivel minden nem gyűlölködő forrást szokás manapság. 2012-ben még alig jöttek Magyarországra menekültek ugyanis.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.31. 17:24:56

@Virág et.: Ebből kb. a kurucinfó és Bayer a fröcsögő, de ők mindig ilyenek, nem kell nekik hozzá migráns. Bayernek ugyanakkor még jót is tesz ez a téma, végre fontos igazságokat írhat le, ha a szokott stílusában is. Mostanában elemében van. Ami a többieket illeti, ők elfogadható hangnemben szoktak írni, az MN-től Aristóig, de meglepő módon még a "Pesti Srácok" egyéb írásai és a közmédiás blog posztjai - legalábbis amiket olvastam - is egész normálisak voltak.

Állítsuk ezzel szembe a balliberális oldal produktumait, a cikkektől a blogposztokon át a kommentekig, és azt látjuk: mindkét oldalon vannak normális írások, de a ballib oldalon semmivel sem kevesebb a gyűlölködés. A különbség az, hogy a jobboldal az ország többségét képviseli, ebben az esetben kb. a kétharmadát, lásd a Republikon Intézet friss felmérését. Ezzel szemben a frusztráltságtól és hataloméhségtől károgó hiszteroballibek megint a saját nemzetükre rontanak rá, pontosan ahogyan Orbán pár éve mondta. (Ceterum censeo: nem kedvelem, de bizonyos dolgokban őt igazolják a fejlemények.)

Szindbad 2015.08.31. 17:42:11

@Holger Hartland: Elvész a szabadság, elvész a béke, oda a békés jövőnk, én is frusztrált lennék. Ha Bayer elemében van, az elég jó indikátora ennek.

kapusedző 2015.08.31. 19:37:39

Igazán megérdemelted volna, hogy valagba lőjenek. Javaslom, legközelebb Luganszknál ússz át a Donyec folyón, ha már menősködni akarsz. A buli előtt vegyél intenzív orosz nyelvleckét mert ott az angoltudásod kevés lesz, hogy megértesd velük, hogy te csak viccelődni és határköveket nézegetni jársz ilyen helyekre...

Virág et. 2015.08.31. 20:06:31

@Holger Hartland: Én egy szót nem szóltam a baloldalról. Ez most hogy jön ide? Ha igazad is van, az milyen mértékben változtat az én általam leírtakon? Attól, hogy a baloldal is tele van seggfejekkel még nem lesz normálisabb a jobboldal.

" A különbség az, hogy a jobboldal az ország többségét képviseli, ebben az esetben kb. a kétharmadát, lásd a Republikon Intézet friss felmérését. "

A szavazati jogukkal élők többségét. Az ország, azaz a szavazati joggal rendelkezők elsöprő többsége rosszul van az imádottjaidtól éppúgy, mint a ballerektől. Ez van. Ha majd jön valaki, aki képes lesz értékelhető alternatívát mutatni, akkor változni fog picit a felállás. És jönni fog, ahol ekkora a kereslet, ott előbb-utóbb épkézláb kínálat is meg fog jelenni. Mi másért tömnék ilyen mohón a zsebüket a jelen kurzus tagjai? Spájzolnak a szűk esztendőkre...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.08.31. 20:24:38

@Virág et.: Meg se nézted, hogy miről beszéltem, te szerencsétlen sötét libbant. :)

Erről:
republikon.hu/elemzesek/150827-partok.aspx

Az utolsó ábra jobb szélén van az említett kétharmad. Érdekes a többi is.

Zb74 2015.08.31. 20:44:22

1991 nyarán ezen a folyószakaszon kenuztunk az osztálytársaimmal. A hajónk legénységéből valakinek az az épületes gondolata támadt, hogy a szovjet oldalon könnyít magán. Kikötöttünk, dobott egy sárgát, mentünk tovább. Ahogy a Tek. Főszerk. Úr, mi sem gondoltuk, hogy bármi extrát csináltunk volna (mentségünkre szolgáljon, hogy tizenhét évesek sem voltunk akkor). Hazatérve tudtuk meg, hogy épp azokban a napokban zajlott a moszkvai puccs.

Szindbad 2015.08.31. 21:03:11

@Holger Hartland: Egy liberális katasztrófaként éli meg, ha nő a korrupció (igazságtalan előnyök), morális korlátok nélküliek a lokális urak, maga a kormány gyűlöletet kelt a saját népében politikai hasznokért, stb. Vannak erre érzékeny emberek. Nem mindenki tud olyan könnyen túllépni pl. Bayer nyomorúságán, mint te. Ezek az emberek úgy érzik, hogy tehetetlenek, és hogy megyünk belefele valami szomorú, igazságtalan, sok fájdalommal járó világba.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.01. 00:56:27

@Szindbad: Ja, én úgy értettem, hogy a blogot veszed túl komolyan. :) A korrupció és a döbrögiskedés nagy bajok, nem csupán a liberálisok számára. Normális esetben a Fideszt már el kellett volna küldeni a fenébe (illetve a hűvösre), de nincs alternatíva, sőt, mélyen sajnálom, de szerintem a balliberálisok még rosszabbak, igen, annyira rosszak. Ez a mostani népvándorlás ügyén keresztül is megmutatkozik, és ez most fontosabb ügy, mint pl. a korrupció. Bayertől pedig pont úgy nem kell zavartatnunk magunkat, ahogyan Tótától, Hont Andrástól, Ónodytól, Székytől vagy éppen a Vincenttől sem. Senkitől.

maroz 2015.09.01. 06:44:10

@Szindbad: Nekem igencsak úgy tűnik (és nem csak nekem, több embertől is hallottam/olvastam ugyanezt), hogy a hazai liberálisokkal mindössze csak annyi történt, hogy őket is elérte ez a szomorú, igazságtalan, sok fájdalommal járó világ.

Hogy ja, persze, az ország, de hát hogy most már ők is érintettek személyesen, hát ez hallatlan! Így aztán nehéz, igen nehéz elhinni azt, hogy a liberálisoknak valóban a világ fájna, és nem pusztán csak az, hogy immáron az ő, atombiztosnak gondolt köröcskéiket is elérte az ár.

Virág et. 2015.09.01. 07:58:27

@Holger Hartland: Az a menekültek elutasításáról szól, nem a jobboldal támogatottságáról. Az MSZP törzsszavazóinak legalább fele, hanem még többen ugyanígy nem kérnek a külföldiekből. Ettől még ők vágnának téged először szájon, ha azt mondanád, hogy a jobboldal bármiben is képviseli őket vagy a nézeteiket.

Azért valahol szánalmas, ahogy itt kampányolsz a lieblingjeidnek. De csak hajrá, folytasd.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.01. 10:38:46

@Virág et.: Azért szeretlek titeket, balliberális netkukacokat, mert annyira szépen hozzátok a magyarellenességtől a képmutatáson át az ostobaságig az összes olyan tulajdonságot, amiért ebben az országban ezt a fajta liberalizmust föl kell számolni, hogy azt egy antiliberális se tudná jobban összegyűjteni. Kedvencem az, amikor tehetetlenül fantáziáltok az erőszakról, atyai pofonról, szájon vágásról, vagy éppen Bayer Zsolt vagy Kovács kormányszóvivő meggyilkolásáról, de persze sosem úgy, hogy ti teszitek meg, hanem majd valaki más, aki nagy és erős, az Árok Kornél, a muszlim bosszúálló vagy a szoci szavazó. Aztán szörnyülködtök, hogy jaj, miket ír a Bayer Zsolt.

Kedves ballib díszpéldányom: igen, pontosan a migránskérdés megítéléséről van szó. Igen, azt a 66%-ot, köztük szoci szavazókat is, akik szerint senkit sem kellene befogadni, most _ebben_az_ügyben_ bizony képviseli a kormány - bénán és rosszul, ahogy szokta, de ebben a dologban a kormány az ország kétharmados többségének akaratát próbálja érvényesíteni. Ezzel szemben áll 19% migránspárti, akiknek szintén joguk van a véleményükhöz, de most ők vannak kisebbségben. Én sem a 66%-ban vagyok, hanem a kettő között, de a 66% véleményéhez közelebb. Lehet demokratának lenni és tudomásul venni a többség akaratát, akár vita és fenntartások mellett.

Reménytelen, hogy felfogd: a fideszesek nem a lieblingjeim, sőt. Csak hát vannak olyan sajnálatosan éles helyzetek, amikor nem az számít, hogy valaki nem egy hétpróbás gazember-e véletlenül, hanem az számít, hogy velünk van-e, a magyar nemzethez tartozik-e. És Bayer Zsolt a magyar nemzethez tartozik. Ti meg nem. Ennyi az egész.

Robinzon Kurzor 2015.09.01. 12:25:28

@Holger Hartland:

Hogy milyen körben milyen vélemények vannak többségben/kisebbségben, azt elég nehéz úgy általában megítélni.

Konkrétan a mandiner.hu kommentelői között elég jelentős többségben vannak a migránsok halomra lövését pártolók.

Robinzon Kurzor 2015.09.01. 12:33:20

@Holger Hartland:

Ez bébéjé szintje, csak mondom.

A többes szám ("ti") meg annak is az alja.

Ráadásul ostoba locsogás az egész: "az számít, hogy velünk van-e, a magyar nemzethez tartozik-e."

Tényleg, aki nem támogatja Orbánt a látványos semmittevésben, az már nem is tartozik a nemzethez, pfff. neked elvitték az eszedet a migránsok Berlinbe.

Szindbad 2015.09.01. 12:47:16

@Holger Hartland: Mi az, hogy magyarellenes? Miért zavar, ha valaki magyarellenes, ha közben azt mondod, hogy Bayer emberellenes hülyeségeit nem kell komolyan venni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.01. 13:42:50

@Robinzon Kurzor: Ott a közvélemény-kutatás, amit nem a Századvég csinált, hanem a Horn Gábor-féle Republikon: 66-19 - ez az arány. A legdurvább, hogy még a DK és az Együtt-PM-Liberálisok szavazói között is relatív többségben vannak a radikális elutasítók. Vagyis elég egyértelmű, hogy mit vár a nép a kormánytól, ebből lehet alkudni, hogy egy kevés embert megválogatva talán mégis befogadhatnánk. Azzal meg mit foglalkozol már, hogy hogyan szólunk be egymásnak? Hacsak nem akarsz te is beszállni, mert akkor nesze itt egy székláb. :D

@Szindbad: De hát én a magyarellenes hülyeségeket sem veszem komolyan... :)

Szindbad 2015.09.01. 14:56:06

@Holger Hartland: Azt írod, ezt a fajta liberalizmust fel kell számolni. :) Nem jó vicc.

Robinzon Kurzor 2015.09.01. 21:43:55

@Holger Hartland: "egy kevés embert megválogatva talán mégis befogadhatnánk"

Ebben akár ki is egyezhetünk.
A széklábat meg tegyük el egy másik alkalomra.

maroz 2015.09.02. 06:18:01

@Szindbad: Mi rossz van abban, ha valaki, aki úgy gondolja, hogy egy ideológia nem egyezik az érdekeivel vagy az értékeivel azt fel szeretné számolni?

Imrebá 2015.09.03. 03:25:47

@Virág et.:

" "iszlámista"
Mesélj, mennyi iszlamista vándorolt be a
határon? Tudod, az a szó mit jelent?"

Valóban nem könnyû ezt meghatározni.
Az allah nevében tüntetõ debreceni migránsok lennének a hangos kisebbség a keresztény menekültek meg a csendes többség?
Aztat csak a Jóisten tudhassa.

Virág et. 2015.09.03. 09:02:28

@Holger Hartland: Először is: hazudsz.

Másodszor: már megint hazudsz.

Senkinek a megöléséről, senkivel szembeni fizikai erőszakról nem írtam, senkit nem akartam szájon vágni és soha nem is fogom elismerni vagy magyarázni valakinek a szájon vágását.
Miután szereted magad a NEMZET szószólójának kikiáltani, de a nyelvet nyilván nem beszéled, nem érted ezért leírom, ami egy ötödikesnek nyilvánvaló volt. Az "atyai pofon" jelen kommentfolyamban megjelenő értelemben (ahol ti. írtam róla) a főszerkesztőt ért kellemetlen élményre értendő. Vö. pofont kap az élettől. Ezt tudod, nem úgy kell érteni, hogy jön egy nagydarab (muszlim,mi más) fickó ÉLET feliratú pólóban és lekever egy hatalmasat.

Szívesen segítek még, ha gondod akad a magyar nyelvvel. Cserébe annyit kérek, hogy ne tulajdoníts nekem olyanokat, amiket nem mondtam és ne hazudj. Menni fog?

"És Bayer Zsolt a magyar nemzethez tartozik. Ti meg nem. Ennyi az egész. "

Egyelőre még nem te mondod meg, hogy ki tartozik melyik nemzethez, akármilyen erősen is kapaszkodsz a bilibe. De az tény, hogy vicces vagy közben. Ahogy erőlködsz.

Zsoltival együtt meg jól megtaláltátok egymást. Sok boldogságot! Arra azért felhívnám a figyelmed, hogy Zsolti csak addig fogja ezt a keményvonalas irányt képviselni, amíg a főnök ezt elvárja. Ha Szélkakas Viktor holnap húz egy Merkelt és azt mondja, hogy nyitva a kapu a szíriaiak előtt, akkor Zsolti lesz az első, aki a Keletiben körbeölel mindenkit.

@Imrebá: Az Allah nevében tüntető kisebbség szerinted iszlamista? Nem lehet, hogy azért tüntettek Allah (az Isten, magyarul) nevében, mert vallásosak és valaki éppen széttépte a szent könyvüket? Ettől iszlamisták lettek?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.03. 10:22:00

@Virág et.: Ti, balliberálisok természetesen akkor is hazudtok, amikor mást vádoltok azzal, hogy hazudik. A szóváltás a te agresszív képzelődéseddel kezdődött, vissza lehet olvasni. Ez pedig szépen beleillik abba a mocsokáradatba, amelyet ballib szerzők és kommentelőik öklendeznek a 444-en vagy a vincenten. Hogy nem szó szerinti a pofon, amiről a blogger letartóztatása kapcsán írtál? Mit nem mondasz! - De az agresszív fantáziád attól még agresszív fantázia: a jobbosnak legyen rossz, abból tanul.

Képzeld, én sem úgy értettem, hogy te és a hozzád hasonlók nem vagytok a nemzet része, hogy a személyid vagy az útleveled most azonnal kigyullad magától, te pedig hirtelen elfelejtesz magyarul. Hanem úgy, hogy a lojalitásotok egyértelműen nem ehhez az országhoz köt. Szerencsére ez egyre több embernek világos. Nem én mondom meg, nekik sem - tudják, látják. Ellehettek itt még attól, nem fog titeket bántani senki (remélhetőleg), csak tudomásul kell venni a helyzetet, ballib választási győzelemben, országos hatalomban többé ne reménykedjetek.

Nekem ennyi elég is. A magadfajtáknak szerintem kijáró "pofonokat" már megkaptátok és kapjátok most is folyamatosan. Fejezd be a dühöngést, mert még téged is megsajnállak.

Virág et. 2015.09.03. 10:28:28

@Holger Hartland: A pofon az élettől az valami igen furcsa szövegkörnyezetben érthető agresszív képezlődésnek. Főként, hogy nem képzelődés, mert a pofon már megtörtént, erről szól a cikk. Nárcisztikusak vagyunk?

"De az agresszív fantáziád attól még agresszív fantázia: a jobbosnak legyen rossz, abból tanul."

Ki fantáziál itt közülünk? A baj már bekövetkezett, annak értékelése volt a téma. Én rosszat nem kívánok senkinek, Turulnak sem kívántam soha, hogy letartóztassák, ilyen példát nem tudsz mutatni. De ha már megvan a baj, akkor valami jó is lehet belőle a végén esetleg. Vagy nem. Ennyit írtam. Te ezen rugózól meg próbálod ráhúzni a saját prekoncepcióidat és általánosításodat.

Aztán meg jössz azzal, hogy nem vagy MAGYAR!!4!4! Nem ezekkel a szavakkal, de ezt mondod.
12 egy tucat kuructroll vagy.

Ez azért szomorú. :(

"ballib választási győzelemben, országos hatalomban többé ne reménykedjetek"

És még nem is túl okos, ráadásul. Mi nincs a politikában? Na? Segítek: a soha.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.03. 13:25:39

@Virág et.: A tény az, hogy azt írtad, "kell egy pofon", aminek "előnye talán van". Ez volt az első dolog, ami eszedbe jutott. Utána jött még egy képzeletbeli szájon vágás nekem is, az MSZP-szavazóktól. Nem, egyáltalán nem sértő, csak butaság. Ennél már azt is többre értékelném, hogy "megkereslek és szájon váglak", az egyenesebb volna. De mindannyian tudjuk, hogy itt senki sem fog szájon vágni senkit - akkor meg? A szöveged nem önmagában érdekes, hanem egy jelenség részeként mint a neten ezerszámra tenyésző hasonló ballib gyalázkodó szövegek egyike.

Sajnos az is tény, hogy Magyarországon van egy olyan - szerencsére kicsi - ballib ideológiai tábor, amelyik saját magát rekeszti ki a nemzetből. Nem a jobboldal és főleg nem én rekesztem ki, én legfeljebb sokakkal együtt megállapítom a tényt, hogy bár az ajtó nincs kulcsra zárva (mondjuk a kilincs lenyomásáig és az ajtó kinyitásáig el kellene jutni), ennek a tábornak a tagjai nem jönnek be rajta, sőt, köpnek rá, és köpnének be az ablakon is. Van, aki bejön, az viszont onnantól nem tartozik a táborukhoz, onnantól rá is köpnek. Ez a "körúton belüliség" néven ismert jelenség (metaforikus értelemben). Ha valakinek itt volt vagy van döntése, az éppen a másik oldalon keresendő. (Az, hogy én ezeket nem kedvelem, az már az én döntésem.)

Ha reménykedsz, hát reménykedj, a te problémád, nem az enyém.

Imrebá 2015.09.04. 04:29:49

" Megkérdeztem az ukrán
ügyeletestől, aki azt mondta, hogy mivel
péntek este van már, hétfőig nincs bíróság,
így Munkácson fogom tölteni a hétvégét a
többi illegális bevándorlóval közös
fogdában."

Mikor szabadult ki és hogyan?

Pelso.. 2015.09.04. 07:22:16

@Holger Hartland: Azért nemzethez tartozás kérdését precízebben is lehetne kezelni. Az egyértelműség kedvéért felállíthatnál egy komplex bírálati rendszert, akár hasra ütve súlyozva a mérlegelendő személyt, persze bayeri együtthatóval szorozva a végén.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.09.05. 20:06:22

@Pelso..: Kapsz egy szőrszálat meg egy borotvát, gyakorolj. Ha meguntad, folytasd a kacsás mondással.

maroz 2015.09.06. 06:20:39

@Pelso..: Látom te egészen korrekt vagy, sőt, kifejezetten kegyes, hiszen ajánlhattad volna a jótündéri együtthatót is...

Bell & Sebastian 2015.09.06. 11:06:17

@maroz: Az eredetileg úgy volt (Tölgy végső soron ezzel húzta ki a gyufát), hogy disznóvá változtatta és bekergette őket a tengerbe.

Ímhol vala: Máté 8:28-32

>>>
És a mikor eljutott vala a túlsó partra, a Gadarénusok tartományába, két ördöngős ment eléje, a sírboltokból kijövén, igen kegyetlenek, annyira, hogy senki sem mer vala elmenni azon az úton.

És ímé kiáltának mondván: Mi közünk te veled Jézus, Istennek fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket?

Tőlük távol pedig egy nagy disznónyáj legelészik vala.

Az ördögök pedig kérik vala őt mondván: Ha kiűzesz minket, engedd meg nékünk, hogy ama disznónyájba mehessünk!

És monda nékik: Menjetek. Azok pedig kimenvén, menének a disznónyájba: és ímé az egész disznónyáj a meredekről a tengerbe rohana, és oda vesze a vízben.
<<<

Pelso.. 2015.09.06. 19:28:13

@Holger Hartland: Ha szőrszál, akkor a témát jelentéktelennek s érdemtelennek tekintem innen.

@maroz: Ajánld Te. Én majd egy 3D-s koordináta rendszerben ábrázolom a folyamatokat. Te leszel középen.

maroz 2015.09.06. 22:00:12

@Pelso..: A folyamat ábrázolás nélkül is érthető: Bayer és Jótündér afféle ideológiai harcimókusok, akiknek az a dolguk, hogy felszopják a saját ideológiát és pocskondiázzák az ellenét.

Nyilván, ennek egyik kötelező kűrje a másik néphez, nemzethez tartozásának a megkérdőjelezése, de hát ez is egy unalomig ismert játék.

A vicc talán annyi az egészben, hogy alapvetően Bayer is, Jótündér is ugyanannak a neoliberális ideológiának a nutellásszájú prófétái, csak nüansznyiak az eltérések, szóval hozzájuk képest fogalmilag is nehéz középen lenni.

Pelso.. 2015.09.07. 18:53:02

@maroz: Dolguk.... Mégis, melyiknek a munkaköre?
Szerintem nem játék s nem vicc.
A nüasznak is van matematikai közepe, de a párhuzamod miatt már be is fejeztem.

maroz 2015.09.07. 19:13:36

@Pelso..: Az, hogy dolga az azt jelenti, hogy csinálnia kell. Az ideológiai harcimókus munkakörében ez tisztán le van írva, ettől nem lehet eltekinteni.

Azt minden további nélkül ki lehet matekozni, hogy melyik harcimókus a jobb, de ettől még ugyanúgy az marad mindegyik, ami: ideológiai harcimókus.
süti beállítások módosítása