Jogellenesen őrizgetik a hívásadatainkat?
2015. július 24. írta: Redakció

Jogellenesen őrizgetik a hívásadatainkat?

adatvedelem.jpg

Telefonált, skype-olt, e-mailezett már ma? Akkor innentől legalább fél évig biztosan megőrzik a szolgáltatók, hogy kit és honnan hívott, mennyi ideig beszéltek, vagy milyen IP-címről böngészett és mennyi időt töltött az e-mail postafiókjában. Bűnüldözési célból pedig a hatóságoknak is kiadhatók ezek az adatok. A magyar jogszabályok annak ellenére írják még mindig elő az adatmegőrzést, hogy a szabályozás alapjául szolgáló irányelvet az Európai Bíróság tavaly érvénytelennek nyilvánította. Úgy tűnik, nálunk senkinek nem égető az ügy: az Alkotmánybíróság nem akar dönteni, a parlamentnek valamiért épp ez nem fontos, az alapjogi biztos nem megy hivatalból az AB-hez, és a NAIH is beérte az illetékes miniszter egyszeri noszogatásával. Riportunkban szolgáltatókat, az Adatvédelmi Hatóságot és a TASZ-t is megkérdeztük arról, mit lehet tenni ebben az ellentmondásos helyzetben.

Gyakorlatilag bárki teljes kapcsolati hálója és mindennapi szokásai is felderíthetők abból az információhalmazból, amit a távközlési szolgáltatóknak fél évig meg kell őrizniük az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) értelmében. Az előfizető nevét, telefonszámát, a hívott felet (előfizetési névvel és telefonszámmal), a hívás helyét, idejét, hosszát, gyakoriságát, internetezésnél az IP-címet, a postafiókba való be- és kilépés idejét is hat hónapig tárolniuk kell a szolgáltatóknak azért, hogy a hatóságok bűnüldözési célból hozzáférhessenek ezen adatokhoz. A gond csak az, hogy konkrétan mindenkinek a telefonálási és internetezési metaadatait tárolják, holott az emberek nagy többségének még közvetetten sincs semmi köze bűncselekmények elkövetéséhez – a szabályozás tehát tulajdonképpen az egész társadalmat potenciális bűnözőként feltételezi.

Ez a meredek ötlet egyébként nem magától jutott eszébe a magyar jogalkotónak, hanem az EU írta elő: egy 2006-os irányelv kötelezte a tagállamokat, hogy a súlyos bűncselekmények, különösen a terrorizmus megelőzése, felderítése céljából írják elő az irányelvben részletesen meghatározott telekommunikációs metaadatok megőrzését a szolgáltatóknak legalább fél, legfeljebb két évre.

A tagállamok alkotmánybíróságai azonban egyébként sem bírálhatják felül az uniós jogot, legfeljebb az azt átültető nemzeti szabályozást, így egészen 2014 tavaszáig kellett várni arra, hogy a luxembourgi Európai Bíróság érvénytelennek nyilvánítsa az irányelvet.

Tavaly április óta azonban mit sem változott a magyar Eht: továbbra is fél évig tárolniuk kell a szolgáltatóknak a metaadatokat és cellainformációkat.

A szolgáltatók pedig ezt meg is teszik: érdeklődésünkre a Telekom, a UPC és a Telenor is közölte, hogy tisztában vannak az ellentmondással, de nincs választásuk, az Eht. előírásait kell követniük.

Úgy tűnik, nálunk senkinek nem égető az ügy: az Alkotmánybíróság nem akar dönteni, a parlamentnek valamiért épp ez nem fontos, az alapjogi biztos nem megy hivatalból az AB-hez, és a NAIH is beérte az illetékes miniszter egyszeri noszogatásával. Riportunkban szolgáltatókat, az Adatvédelmi Hatóságot és a TASZ-t is megkérdeztük arról, mit lehet tenni ebben az ellentmondásos helyzetben.

Bakó Bea riportját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr267651862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.24. 17:36:49

Valóban, kit érdekel? Engem sokkal inkább érdekel, hogy mindenféle lúzerek tömegesen hallgatják le az internetes forgalmat és nem bűnözőket kergetnek ezzel, ami normális lenne, hanem jogkövető állampolgárokat figyelnek meg különösebb indok nélkül.

Erről kellene beszélni.

Imrebá 2015.07.24. 19:56:29

@Doomhammer:

Arról kéne beszélni, maga mér nem bírja lefülelni Lúzeréket.
Képezze magát.
Államapuka nem ér rá ilyen csipcsup ügyekre.
Rágja meg maga helyett a falatot?
Bébipapi nem kéne?
Állandóan csak sírnak, úgy tudják mondani, hogy mit kéne tenni a másiknak.
Önállóság elvtársak.
Önállóság.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.07.24. 22:40:12

@Imrebá:
A hét magyar témája az volt, a Hacked Team milyen eszközeit használják a magyar szolgálatok.
Tavaly a Gamma kémprogramja bukott meg. Parlamenti interpelláció is lett belôle.

Több szerénységet, elvtárs.

Imrebá 2015.07.25. 05:10:30

@Doomhammer:
Az elvtársnak teljesen igaza van.
Rajtakapott.
Már régóta meg kellett volna gyónnom legszégyenletesebb bűnömet, a szerénységet.
Nem is kívánnám terhelni további jellemhibáimmal.
Kérném tisztelettel, gyarlóságaimat ideiglenesen tegyük félre és térjünk vissza témánkhoz.

Obamáék is lebuktak, a németek is. Orosz, francia, izraeli kémprogramok is lelepleződtek már.
Végre kiderült, hogy mi is tudjuk tartani a lépést.
A Gamma kinek a fejlesztése?
A Hacked Team ki fia borja?
Legyünk már kicsit lokálpatrióták.
Mi buktunk le később, mi voltunk az ügyesebbek.
Nézzük a dolog jó oldalát is.
A hibákból okulunk.
A lónak négy lába van mégis...

I_Isti 2015.07.25. 09:35:58

"Az előfizető nevét, telefonszámát, a hívott felet (előfizetési névvel és telefonszámmal), a hívás helyét, idejét, hosszát, gyakoriságát, internetezésnél az IP-címet, a postafiókba való be- és kilépés idejét is hat hónapig tárolniuk kell a szolgáltatóknak azért, hogy a hatóságok bűnüldözési célból hozzáférhessenek ezen adatokhoz. "

Drága jó cikkíró szerint vajon a drága jó szolgáltató hogy a búbánatban állítja ki az előfizető részére a számlát, ha a fenti adatokat nem tárolja?

Ezen kívül kiváncsi volnék, hogy egy google mikor adja ki a magyar állam bűnüldözői szervei részére egy adott postafiók fenti adatait...

Jobbat mondok: a bázisállomások is tudják, hogy éppen melyik mobiltelefon van rájuk "csatlakoztatva" ugyanis ha nem tudnák, akkor hogyan lehetne fölhívni valakit aki éppen nem otthon van?

(Vagyis a bázisállomások által tárolt adatokból egy személy helyét adott pillanatban jó esetben elég pontosan meg lehet határozni - főleg ha van nála bekapcsolt telefon.)

A nagytezsvér figyel ám!

Sőt, a tcp/ip sajátosságai miatt bármelyik router bármikor a rajta áthaladó összes adatcsomagról tud másolatot készíteni, ezért aki teljesen para, az csak füstjelekkel küldjön üzenetet, mert minden más lehallgatható...

Sőt, egy román-magyar-amerikai tudós (név szerint - Barabási Albert László - egy mobilszolgáltató adataiból az előfizetők tartózkodási helyét igen nagy pontossággal meg tudta határozni _előre_, vagyis hogy jövő héten hol lesznek...)

Imrebá 2015.07.25. 18:31:08

" mit lehet
tenni ebben az ellentmondásos helyzetben."

mivanakkor, ha az ellentmondás a jogvédelem rendszerén belül, belülről támadja meg a jóhiszemű jogvédőket?
süti beállítások módosítása