„Orbán nem piszkos. Slussz." Egy friss Széchenyi-díjas a Mandinernek
2015. március 16. írta: Redakció

„Orbán nem piszkos. Slussz." Egy friss Széchenyi-díjas a Mandinernek

tokes_rudolf.jpg

Sólyom Lászlónak „kileng az egója”, Konrád György „kútmérgező”, Kim Lane Scheppele pedig egy „Princetonon csövező némber” – vélekedik a Széchenyi-díjjal jutalmazott Tőkés Rudolf politológus professzor. A rendszerváltás körülményeit kritikusan szemlélő, Amerikában élő politikatudós egy ideig az Antall-kormány külpolitikai tanácsadója volt. Tőkés a Mandinernek elmondta: Orbán Viktor „nem piszkos”, de az illiberális eszmefuttatásával „lábon lőtte magát”. Tudósításunk.

Az 1990-es Alkotmánybíróságot Tőkés Rudolf úgy ostorozta: „Az AB tagjai közül hány volt gyakorló bíró? Professzorok ítélkeztek. A Jóisten mentsen meg a professzorok ítélkezésétől! Sólyom arisztokratikus testületként próbálta meghatározni ezt a társaságot, amely magasabb szellemi képességekkel rendelkezik, mint a népszuverenitás letéteményesei a parlamentben. Ilyen nincs.” Tőkés Rudolf az este folyamán nem kímélte Konrád Györgyöt és mindazokat sem, akik kiviszik Magyarországról az itthoni vitákat, s a New York Times hasábjain végzik „kútmérgező” tevékenységüket. „Ezek a megélhetésiek, akiknek a pénze egyetlen forrásból jön: Soros úrtól. Ha valaki kútmérgezésben utazik, amint ők, az nekem ne magyarázzon fair play-ről. A New York Times olvasói között nincsenek szavazók, akik leválthatnák Orbán Viktort, s megvalósíthatnák az áhított szakértői kormányt!” Kim Lane Scheppelére is jutott néhány gondolat. „Ott van ez a némber, a Princetonon csövezik, s hiába volt itt a CEU-n, fogalma nincs Magyarországról. Még magyarul sem tud. A Nobel-díjas Krugman professzor farvizén publikál és mocskolódik” – dohogott Tőkés.
 

A professzor a Mandinernek elmondta: Orbán Viktorral még a nyolcvanas években ismerkedett meg, amikor az ifjú jogászpalánta a Századvég szerkesztőjeként lehozta egy cikkét, ám nem kritikátlan vele sem. Az illiberális állam emlegetése például szerinte sem volt bölcs húzás, azzal Orbán „lábon lőtte magát”. Tőkés úgy zárta szavait: „Orbántól sosem kértem semmit. A távolból nézem, bámulom, csak kétszer találkoztam vele az elmúlt években. A jóhiszem vélelmét viszont meg kellene adni neki. Egy demokratikusan megválasztott vezetőnek az kijár. Hacsak személyesen nem piszkos. És szerintem nem piszkos. Slussz.”

Stumpf András tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr887275705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.03.16. 20:38:26

Demokratikus professzor. Mintha csak a nép választotta volna.

Herr Schwarze Liste 2015.03.17. 06:42:12

a családi lámpabolt patyolat-tiszta

Sir Galád 2015.03.17. 07:32:06

Biztos nagyszerű politológus, de azért sétálhatna egyet Orbán kerti stadionjában.

Virág et. 2015.03.17. 08:51:26

"magasabb szellemi képességekkel rendelkezik, mint a népszuverenitás letéteményesei a parlamentben. Ilyen nincs"

Járt már ez az ember a magyar parlamentben? Tudja, kik ülnek ott, milyen "szellemi képességekkel" rendelkeznek ezek az emberek?

Az AB professzorokból áll, a parlament meg gombnyomó-biorobotokból. Lehet sokat vitatkozni legitimáción meg ilyenek, de azt hiszem a szellemi képességek az pont nem olyan terület, ahol nagyon kérdéses lenne melyik irányba is mutat az a relációs jel.

István Tamasi 2015.03.17. 13:51:37

Isten ments a politikailag elkötelezett alkotmánybíróktól. Példa: Balsai, Stumpf, Pokol.

ki kicsoda 2015.03.17. 14:04:19

Tőkés Rudolf ... még egy szaros szájú ... egy nyavalyás piecsniért és "némi készpénzért" :'(

Toportyán Zsóti 2015.03.17. 14:12:04

Ez hülye.Jóhiszem vélelmét nem lehet a magyar történelem legnagyobb seggszájának megadni,aki mindenkinek mindenfélét megígért a hatalomért,aztán somolyog mikor számonkérik a dolgot,hülyék így jártatok-oszt jónapot.

búvár kondér 2015.03.17. 15:00:59

Rudi bácsi ....hát maga meg miről hadovál itt össze-vissza? Látszik hogy nem itt él ebben a velejéig korrupt rendszerben. Lehet hogy a szerencsétlen Rudi bácsit megvették ezek a korrupt csinovnyikok holmi kis kitüntetéssel?
Azért ha már szarba nyúlt vagy mártották legalább hallgatna. .....még hogy Orbán nem piszkos?????
Rudi bácsi maga vagy vak és süket ....vagy tök hülye a témához!
süti beállítások módosítása