Ilyen volt 2014 Magyarországa baloldalról nézve
2015. január 09. írta: Redakció

Ilyen volt 2014 Magyarországa baloldalról nézve

baloldal_2014.jpg

Nemzet vagy társadalom? Integráció vagy leszakadás? Elit vagy nép? Csúcskonferenciának adott helyet az év végén a Politikatörténeti Intézet, ahol Markó Béla, Andor László, Földes György és Szelényi Iván, valamint hozzászólók vitatkoztak magyar közéleti témákról. Olykor az indulatok is forrtak, és ha az elitkritika maradéktalan legitimitásában nem is értettek egyet, egy dologban biztosan: Magyarország helyzete drámai.

A Politikatörténeti Intézet igazgatója, Földes György Negyed század: tanulságok és perspektívák címmel tekintette át az elmúlt huszonöt év fejleményeit. Földes szerint az első tíz év – 1988-tól 1997-ig – „minden problémájával együtt egy sikeres évtized”. Békés átmenet volt, a mainstream nyugati modellt adaptálták és az akkor már másfél évtizede húzódó válság kezelésére megtörtént – emelte ki az értékelés szempontjait a történész. 1997-re a privatizációval befejeződött a rendszerváltás és „megteremtődtek a nyugati integráció feltételei”. „Ami az 1980-as évek végén formális lehetőség volt, az 1990-es évek végére valóságos lehetőség lett.” Esély kínálkozott, hogy a függetlenné vált Magyarország átlépje a perifériát a centrumtól elválasztó határvonalat.

Ugyanakkor ez a folyamat „súlyos társadalmi árakkal” járt: „szétesett a régi közepe a társadalomnak” és nem jött létre helyette új. Mindez persze nemcsak önhibánkból történt így, az 1980-as évek végére a keretrendszer is megváltozott: „Magyarország már nem a jóléti kapitalizmus felé indult el”, ugyanis mire megkezdődött a rendszerváltás Magyarországon, addigra Nyugaton a jóléti állam csillaga leáldozott. Földes György nagy hibának tartja, hogy nem volt „baloldali válságkezelés”. Tagadólag idézte Bajnai Gordon kijelentését, miszerint „nincs bal- és jobboldali válságkezelés, hanem csak válságkezelés van”. Földes György szerint: „Ha nincs baloldali válságkezelés, akkor nagyon nagy baj van. Ha a baloldal nem tudja kijelölni a stratégiai céljait, és nem tud azokban az értékekben megkapaszkodni, amelyek az identitását jelentik, akkor abból az lesz, ami lett.”

Csunderlik Péter tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr977055999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huKKK 2015.01.10. 14:34:10

"Földes szerint az első tíz év – 1988-tól 1997-ig – „minden problémájával együtt egy sikeres évtized”. Békés átmenet volt, a mainstream nyugati modellt adaptálták és az akkor már másfél évtizede húzódó válság kezelésére megtörtént – emelte ki az értékelés szempontjait a történész."

"kezelésére"?
süti beállítások módosítása