Az Orbán-paradoxon − Mandiner2014 IV.
2014. december 30. írta: Lakner Dávid

Az Orbán-paradoxon − Mandiner2014 IV.

orban_viktor.jpg

(Fotó: Orbán Viktor FB)

Idén 20102011, 2012 és 2013 után immár ötödik alkalommal értékelnek évet a Mandiner bloggerei. Lakner Dávid (VS) írása.

*

Október végén, a netadó visszavonása előtt számolt be arról az atv.hu: az „Orbán-paradoxon” miatt rossz a hangulat a Fideszben. Eszerint a kormánypárti képviselők úgy látják: a miniszterelnöknek, aki nagyon érzi a néplelket, nem jutna eszébe ilyen népszerűtlen döntés bevezetése. Másrészt azt sem tartják elképzelhetőnek, hogy egy hasonló fontos bejelentés megtörténjen úgy, hogy a kormányfő azt nem hagyta jóvá. Az „Orbán-paradoxon” mindkét pontjának fontos szerepe van abban, hogy a Fidesz-KDNP és az ország ott tart jelenleg, ahol; annak ellenére, hogy a mostani kormánynak tényleg szinte mindene megvolt hozzá, hogy fejlődő pályára állítsa hazánkat.

Idén év végén bőven kijutott a netadóhoz hasonló, az Orbán-paradoxont előhívó döntésekből: elég csak két példát, a vasárnapi zárva tartást, és a kötelező drogtesztet említenünk. Persze, mindkettőnek vannak/voltak támogatói a kormányban, de a többség nem feltétlenül állt melléjük, sőt, volt, aki ennél is tovább ment visszautasításukban. Rubovszky György a 12-18 évesek számára előírandó drogteszt kapcsán egyenesen arról beszélt: unokája emigrálásra gondolt az ötlet hallatán. A zárva tartásról is szinte csak a KDNP-sek nyilatkoztak pozitívan, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig először még azt mondta, Magyarország egyelőre nem olyan gazdag ország, hogy ez lenne a legnagyobb probléma. Mindkét utóbbi felvetést megvédte Orbán, így kénytelen-kelletlen a kormány is: egyrészt a drogmaffia elleni harcról beszélt a miniszterelnök, másfelől a munkavállalók védelmére hivatkozott. Zárt ajtók mögött állítólag még olyan nagyszerű baloldali felvetésnek is nevezte a nyitva tartás korlátozását, amit a Fidesz bátran bevállalhat.

*

Miért állna ki a kormányfő ezek mellett, ha tényleg annyira érzi a néplelket? – vetődhet fel a kérdés megannyi kormánypárti politikus fejében. Hiszen népszerű, az emberek életét megkönnyítő lépésnek egyáltalán nem nevezhetőek, sőt, többek szerint is ezekkel konkrétan beleszól a kormány az állampolgárok életébe, abba, ki hol vásárolhat vagy miként nevelheti gyermekét. A kormányzat ideológusainak kedvelt állítása volt: jelenleg nem ideológiai alapokon vezetik ezt az országot, így például a konzervativizmust is felesleges számon kérni Orbánékon. Persze, már korábban is megbicsaklott e kijelentés: elég csak például a dohányosok elleni kereszteshadjáratra gondolnunk. Idén a KDNP kitett magáért a legszebb SZDSZ-es hagyományok folytatása érdekében: nem igazán mérhető támogatottság mellett igyekeztek megmondani, hogyan is kellene kinéznie a társadalomnak, miként kellene az embereknek viselkedniük a mindennapokban.

A zárva tartás (ami ráadásul nemcsak a vasárnapokra, de a hétköznap estékre is vonatkozik) kapcsán szokás azzal érvelni, hogy szép nyugat-európai hagyományról van szó, ha ők boldogulnak így, nekünk miért ne menne. Csakhogy jóval inkább érdemes a horvát példát figyelni: ott is néhány éve akarták bevezetni a korlátozást, ami nem sok eredményre vezetett. Nálunk a döntés most fog elbocsátásokhoz vezetni, most kerül majd sor a kereskedelem a 21. században feleslegesnek tűnő korlátozására. És amúgy is: vajon úgy töltök több időt a családommal, ha a ház mögötti Sparba szaladok le lisztért és cukorért, vagy akkor, ha ötszáz méterrel messzebb kell mennem egy kisboltért, ahogy márciustól lesz?

De a drogtesztnek sincs sok köze a realitásokhoz. Igen, rengeteg tizenéves körében problémás a drogfogyasztás, ami ellen fel is kell lépni különböző eszközökkel. De más eset egy alkalmi füvezés és más a különféle szintetikus szerek használata – amiket a drogteszt ki sem tud mutatni. A dizájnerdrogokkal való küzdelmet nem épp ilyen gyermeteg ötletekkel kellene felvenni: komolyan kellene venni ezt a harcot, nagy összegeket fektetni oktatásba, prevencióba, felismerve, hogy hosszú távon nem az efféle, további szabálykerülésre buzdító ötletek fognak eredményre vezetni.

*

Az nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök adott esetben nemcsak a rezsicsökkentés-féle, zseniálisnak tűnő kormányzati döntések mellett képes kiállni. És ahogy az ő beleegyezése is szükségesnek látszik minden fontos döntéshez, úgy központosít a kormány az élet más területein is. Elhangzott többször az érv, hogy hazánk jelenlegi helyzetében nem ideológiai elvárásokat kell hangoztatni: nem érdemes amiatt kritizálni a kormányt, hogy nem elégíti ki a jobboldali/konzervatív politikai erőktől elvárt igényeket. Csakhogy egyelőre nem látszik, mitől hozott volna hatékonyságot a központosítás, például a közoktatás terén. Lett ellenben káosz, felülről vezéreltség, kevesebb jogkör, kevesebb beleszólás mindennapjainkba.

És ha már az sem látszik, az ország valóban aggasztó helyzetén miért javítana az erős centralizáltság, tényleg felvethető: a szabadság lefojtásán kívül más eredmény nemigen tapasztalható. Ennek kapcsán írta Tölgyessy Péter nemrég egy tanulmányában: „A hatékony visszacsatolások nélküli, túlcentralizált egyközpontú vezetés (…) csaknem szükségképpen növeli a stratégiai jellegű hibák lehetőségét. Az egyoldalú politikai függés a folytonos személycseréivel kontraszelektálttá teszi a közigazgatást. Következményeként általános a hatékonyságromboló menekülés a felelősségvállalás elől, a döntések gyakran a szükségesnél akár több szinttel feljebb születnek. Új párhuzamosságok keletkeztek az államszervezetben. A közigazgatás minden ellenkező kijelentés ellenére egyáltalán nem lett kisebb és olcsóbb. A miniszterelnök irányított nemzeti kapitalizmusa szükségképpen túlterheli az államháztartást.”

És igazak ezek a káros hatások mind az ország vezetésére, mind a kormánypártok helyzetére. A Fidesz-KDNP felépített egy olyan politikai rendszert, ahol a fontos döntések jó része egy központban születik meg, kritizálni pedig veszélyes, mert még a végén úgy tűnhet, az értetlenkedők hátba kívánják támadni a vezetőt és az első sorban harcolókat. A Pokorni Zoltánnal való csörtéje kapcsán vetette fel nemrég azt is Lázár János: megnézné, mi lenne a párttal, ha ők, az első sorban harcolók elesnének. Nem alábecsülve Lázár szerepét, úgy sejtem: hacsak nem Orbánról van szó, látványos bukás biztosan nem.

Ennek a pártnak az elmúlt 25 évben Orbán Viktor volt a legfőbb fegyverténye, amit az idei év a három választási győzelemmel vissza is igazolt. De amilyen a győzelem, olyan lesz a vereség is: érdemes megnézni, néhány gyurcsányi év milyen hatással volt a 2014 végén is haldokló baloldali-liberális blokkra.

*

Kiépült egy politikai szisztéma, amelyben 2014 végére a nyilvánosság előtt is megjelentek a paranoid tünetek. Persze szögezzük le: az elmúlt huszonöt év másra is ugyanolyan hatást gyakorolhatott volna, ha Orbán Viktor helyében áll. Az elmúlt negyed évszázad során tovább mélyültek a politikai árkok, csúcsra járatódott az érzelmi politizálás: a szeretem-gyűlölöm világ, ami értelemszerűen vezetődött a vezető döntéseinek megkérdőjelezhetetlenségéhez, az ország helyzetének további romlásához. De a baloldalon mára csupán egy törpepárt, a DK maradt, ahol egy karizmatikusnak mondott figura bűvöletében kell politizálni.

Egyre többször válik kétségessé, valóban érti-e Orbán a 21. századi valóságot, valóban akkora politikai stratéga-e még most is, mint egykor. Az illiberális államra vonatkozó kiszólások és a nyugati országokkal való összezördülések nem épp egy jó politikai ütemérzékkel rendelkező miniszterelnök alakját rajzolják ki. Jelenleg pedig nagyon úgy fest, hogy miként Orbán Viktor sem lesz fiatalabb, úgy a Fidesz is egyre kevésbé lesz már képes megérteni az őt körülvevő világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr107017075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem kellene ezt a pártot betiltani a folyamatos hazaárulás miatt? 2014.12.31. 11:37:57

Most éppen offenzívát hirdettek a saját hazájuk ellen. EP-képviselőik a lehető legtöbb külföldi politikust rá fogják venni, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel legyen hazánkról a nemzetközi sajtóban és minden egyéb fórumon, ahol megfordulnak - tudtuk...

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősít a liberális baloldal január másodikán? 2014.12.31. 11:34:49

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december 16-án az országba. Ukrán kísérőjük lelőtt két ukrán tisztet a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján, mert nem akarták engedni a buszokon...

Trackback: Az Orbán-paradoxon − Mandiner2014 IV. 2014.12.30. 08:39:01

Az „Orbán-paradoxonnak” fontos szerepe van abban, hogy a Fidesz-KDNP és az ország ott tart jelenleg, ahol.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huKKK 2014.12.30. 07:27:57

"...ezekkel konkrétan beleszól a kormány az állampolgárok életébe..."

Ezek apróságok.
A kormány beleszólása ennél nagyobb mértékben érvényesült például az adóterhek mennyiségében, tb mértékében.
Fontos dolgok ezek is, de relatíve pitiánerségek (szerintem).

Virág et. 2014.12.30. 08:00:00

@huKKK: Nyilván az adóterhek jobban befolyásolják az emberek életét, de az adózási szabályok kialakítása minden esetben az adott kormány feladata, ez teljesen normális. Ehhez képest a gyerekek megpisiltetése az mondjuk nem a kormány feladata.

Az Orbán-paradoxon megoldása: teljesen elmentek otthonról. Nemcsak neki, hanem a fél pártelitnek. Vannak akikre a hatalom ilyen hatással van, képtelenek kezelni.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.12.30. 08:20:59

mi a lófasz készteti ezt az ostoba ökröt arra, hogy újra és újra ütögesse a klaviatúrát, mikor nem mond semmit.

mrZ (törölt) 2014.12.30. 08:29:24

Na már megint a mindennapi méreg csöpögtetése:
>>hogy a mostani kormánynak tényleg szinte mindene megvolt hozzá,
>>hogy fejlődő pályára állítsa hazánkat.

Egyetlen baloldali párt van: a Munkáspárt. A dk azért van hogy elfoglalja a helyét, de a dk nem baloldali! A dk a cia, nato, abc-k teremtménye. Érdemes megfigyelni hogy a fentiek által irányított országokban nincsen semmilyen munkás érdekképviselet, (most aztán nehogy a szakszervezetekkel gyertek mert odavágok valamit...)
Teljes a média elhallgatás ügyükben, vagy csak kritika és kifigurázás jut. A melósból a média (kis)polgárt formált, a vallás felemeli a történelem színpadára, és aztán pöffeszkedik is a marhája:
mindjárt jönnek ide is figyeljétek csak!

toportyánzsóti 2014.12.30. 08:31:02

Seggnyaló analfabéták és bűnözők keveréke az amit ma kormányzatnak hisz a narancskisebbség aminek fejét 3 lépésre előre gondolkodó emberfeletti tehetségnek próbáltak eladni a körülöttük csoportosuló ifjúkonzi éceszgéberek.Orosz betli ezt röhejes hazaárulássá alacsonyította,amit Kárpátalja visszacsatolásának igéretére csinált a csuti focianalfabéta.Oroszország a rövidebbet húzta birodalmi ábrándjait évtizedekre elfelejtve,több évre elegendő tartalékai csak papíron léteznek...

mrZ (törölt) 2014.12.30. 08:32:56

@jose maria padilla:

trollparadicsom: a poszter, te, mindenki(más).

huKKK 2014.12.30. 08:41:05

@Virág et.:
Ha a "teljesen" alatt ön 100%-ot ért, akkor szerintem ez túlzás.
Nem lehet több az jelenleg 67%-16%-nál.

huKKK 2014.12.30. 08:46:03

@jose maria padilla:
Felkérték, mert szép neve van.
Nobless oblige.

caralho voador 2014.12.30. 09:11:01

A grafomán, közhelygenerátor seggfej visszatért. De jó. Még valaki, aki nem hogy tartalmilag nem ad át semmi érdemi közlést, de formailag is olyan bántóan elcsépelt, unalmas és általánosiskolás, hogy legszívesebben álomba sírnám magam tőle.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.12.30. 10:16:32

Kedves Mandiner szerkesztőség!
Muszáj VS-s és HVG-s hülyék írásainak helyet adni itt?

huKKK 2014.12.30. 10:34:22

@caralho voador:
Ide tetszik járni sírni?
Ez az, így mulat egy magyar nemes!

huKKK 2014.12.30. 11:06:32

@mrZ:
Na mivan, nem jött még senki?
Nekem kell pöffeszkedni?
Tééérjetek meeeg!

centenárium 2014.12.30. 11:11:30

Viktor! Bízunk bennetek.
Fegyverkezünk.

centenárium 2014.12.30. 11:14:06

Ott leszünk mi is az az Operánál. Minden eszközzel
lehetőséggel.
Elzavarjuk az undorító HAHABEGYÜTTMASZOPDKBALLIB csürhét.

Herr Schwarze Liste 2014.12.30. 11:27:01

ez a trockista cikk újabb bizonyíték az egytábor hátbatámadásra felesküdött navratlantiborista összeesküvésre. a szivarvég központ bezárása után a vincsenzóbloggerekkel fuzionáló mandiárulók alkotják az új szellemi holdudvart a sufniforradalom Jóbarátosításához.

nem lennék a Vekker helyében.

Herr Schwarze Liste 2014.12.30. 11:43:04

@TG69: majd a lézerdzsonninak is lesz ehhez egy-két szava. ideje a látszatcivilek mellé a látszatjobbereket is felvenni a proskribáláskor. idegenszívű ügynök mind, a nemzet és bölcs vezérének setétben bújkáló orgyilkosai.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.30. 12:58:46

Nem értem, miért mondja a cikkíró, hogy az Orbán-kormány mögött nincs ideológia. Van ideológia.

Itt lett megmondva, hogy az Internet rossz:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/11/evfordulok.html

Itt lett megmondva, hogy kell a magyarságnak a kereskedelem:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/12/zseb.html

A kormány mögött egy konzervatív agytröszt működik. Innen származnak a magyarság túlélését biztosító ötletek. A kormányon ugyanis nem a felemelkedést, hanem a nemzethalál elkerülését kell számon kérni. Amely nemzethalál most már fenyegető közelségbe került.

vizipipa 2014.12.30. 13:46:52

Lakner? Szóra sem érdemes!

Rubovszkyval példálózik? Vicces vagy röhejes?

wantaan 2014.12.30. 14:17:31

Szerintem Orbán ugyan azon a platformon van cc. úgy 1992-óta. Mindenféle valós ideológiai elkötelezettség nélkül mégpedig a lenyúlás a tolvajlás platformján. ....s ha ezen a szemüvegen keresztül nézzük akkor válik igazán érthetővé egy Polt , egy Pintér megtartása. S azok a konfliktusok amik ma jellemzik a Fideszt nem az állami források, pénzek magán zsebekben történő áramoltatásáról, lenyúlásáról szólnának akkor hihető lenne GFG azon véleménye hogy Orbán megbuktathatatlan. Azonban egyrészt felnőtt egy új nemzedék amely sokkal mohóbb mint az öregek egy része, ezáltal a lenyúlt pénzek "testvéries" elosztása csorbát szenved, másrészt a csoportok egy része csak a másik teljes kiiktatásával látja biztosítottnak pozícióit.
Ez oly annyira igaz, hogy pl Demján már úgy fakadt ki nem rég, hogy "ha nem az Eu-ban lennénk már lőnénk egymást.
Tehát a Fideszen belül egy részt megjelentek új habzsolhápok, másrészt a már eddigi haszonélvezők egy része még pofátlanabb lett s többet akar ...s harmadrészt vannak akiknek még megfelelne az eddigi forrás felosztás de veszélyben érzik pozícióikat. A harmadik csoport vezér alakja Simicska akinek sokat köszönhet a párt, a második a Lázár féle csoportosulás és az első meg a Garacsik, Töröcskei, Soltész félék emberei
Orbán eddig gyakorlatilag megelégedett a strómanok(Mészáros Lőrincek) nyújtotta gazdagodás lehetőségével .... de az erőcsoportok átrendeződése, a lehetőségek kitárulkozása (Eu-s pénzek) azt bizonyítja ,hogy ma már ez nem elég számára így óhatatlanul is a 3 csoport valamelyike érdek sérelmet szenved általa is
Most már csak dőljünk hátra s várjuk ki ,hogy ki lő és kire először. Nem sokára itt fegyver ropogástól lesz hangos az utca ... a területek újra felosztása elkezdődött a felek már küldözgetik egymásnak a levágott ló, kutya és disznó fejeket , de egy valamire való bandaharc sohasem áll meg ennél a szintnél.

legeslegujabbkor 2014.12.30. 15:04:19

@Doomhammer:
Te egy művész vagy a blogodon, néha még itt is. Csodálatosan írsz a semmiről.

I_Isti 2014.12.30. 15:10:08

Meghal Orbán Viktor, és a pokolban Kádár János mellett levő üstbe kerül. Viktor látja, hogy milyen illusztris társasága van, így megkérdezi:
- Kádár elvtárs, hogy csináltad, hogy olyan sokáig hatalmon tudtál maradni?
- Tudod Viktor fiam, én nem az elején bolondultam meg...

centenárium 2014.12.30. 18:18:40

Mi polgári tömeg,követeljük KORMÁNYUNKTÓL
22015-BEN A KÜLFÖLDRŐL TÁMOGATOTT BALLIBERÁLIS MÉDIA SZIGORÚ MEGREGULÁZÁSÁT.
A "sajtószabadság nevében.
Hajrá VIKTOR!

huKKK 2014.12.30. 18:34:08

@centenárium:
Ezúton szeretnék az elsők közt erőt, egészséget kívánni Orbán úrnak, húszezer ötvenkettedik szülinapja alkalmából.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.30. 19:05:42

@legeslegujabbkor:
Ha neked a magyarság létharca a nemzethalál ellen semmi, akkor ezzel magadat minősítetted!

Pelso.. 2014.12.30. 19:54:10

@centenárium: "mi polgári tömeg",

Hát lehet itt még jóízűt nevetni.

Pelso.. 2014.12.30. 20:07:18

"jelenleg nem ideológiai alapokon vezetik ezt az országot",
Ok Dávid, akkor mégis miféle alapokon? Tudod mit, nevezzük ideológiai alapnak a hatalom s khmm, tőke koncentrációt, segítve a kormányzat megmondó embereit.

huKKK 2014.12.30. 20:15:14

@Pelso..:
Miért?
Ha többen van, hát többen van.

Pelso.. 2014.12.30. 20:19:11

@huKKK: Így van. Többen van, többet nyúl.

mrZ (törölt) 2014.12.30. 20:31:29

@huKKK:

@Pelso..:

Itt egy igazi polgár, ti meg szekáljátok. Tudtam én régóta hogy ti is olyan rajcsányi féle kikapaszkodott zsiványfélék vagytok, csak most megtévesztésül csuhában lopjátok a böcsületes igazmagyarok festményeit.

Én is ott leszek az operánál, jaj nektek félszívűek, jaj nektek!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.12.30. 20:43:34

@huKKK:
Nem az én blogom, de az ott olvasható Igazságot magaménak vallom. Itt egy írás, ami releváns Lakner szánalmas firkálmányához.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/04/eljen-kiraly.html

Bell & Sebastian 2014.12.30. 21:45:43

Háttal a falnak és megdögleni!

Robinzon Kurzor 2014.12.30. 22:07:50

@poszt:"a mostani kormánynak tényleg szinte mindene megvolt hozzá, hogy fejlődő pályára állítsa hazánkat"

Pont, hogy nem.

Aki a kádári néplélek nagyon érzésével jutott hatalomra és azzal maradt hatalmon, annak a legalapvetőbb feltételei hiányoznak ahhoz, hogy fejlődő pályára állítsa hazánkat.

freehckr 2014.12.30. 23:02:54

Egy orvosi beavatkozásra szoruló komolyan elmebeteg f.sz, a korrupt tolvaj haverjai, és erősen átlag alatti intelligenciaszintű retardált szavazóik. Ezek vannak, róluk szól ez a történet... remélem már nem sokáig, mert k.rva unalmas már, újra pörög a 2006-os gyártású film, tudjuk mi lesz a történet vége, de nem kéne ezt is „tarri” hosszúságúra nyújtani, pont ideje lenne jövő tavaszig véget vetni.

Orbánnak és haverjainak börtönben a helye, nem kormányon. Látod, egy mondatban megírtam a k.rva posztodat... :)

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.12.31. 00:18:46

@freehckr: A második mondatban azér' megírhatnád azt bazdmeg, hogy ki vezesse tovább az országot.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.12.31. 00:50:45

"a szabadság lefojtásán kívül más eredmény nemigen tapasztalható"

Es

"Jelenleg pedig nagyon úgy fest, hogy miként Orbán Viktor sem lesz fiatalabb, úgy a Fidesz is egyre kevésbé lesz már képes megérteni az őt körülvevő világot."

Ennyi a lenyege az egesz posztnak, meg lehetett volna sporolni a kozhelyeket es a szofosast. Lakner kikerekedett szemmel racsodalkozik a vilagra... Je, itt hulyek kormanyoznak, akik lofaszt se ertenek a 21. szazadbol. Ez neki ujdonsag?
Valoban, Orban es a Fidesz nem tud semmi produktivat alkotni, potcselekvesekkel es lenyulassal toltik ki az idejuket. Eredmeny: minden lerohad, csak a szabadsag korlatozasat erzik az emberek. Egyre szarabb Magyarorszagon elni, ahelyett, hogy egyre jobb lenne. Pedig 2/3 birtokaban akar jol is csinalhatnak a dolgukat.

Az igaz, hogy nem ideologiai alapon, a jobb vagy baloldalisag eszmejehez gorcsosen ragaszkodva kell vezetni Magyarorszagot. Ugy kellene kormanyozni, hogy jobb legyen az orszagban elni, nem lopni, nem a hatalomhoz ragaszkodni, hanem az eredmenyeket hozni, nem a parthoz, hanem az orszag nepehez hunek lenni. De nem ez tortenik, es ez nem most kezdodott. Tudom, hogy ez is kozhelyes, de ha a poszt ilyen lapos, akkor a komment is lehet hasonlo :)

Szindbad 2014.12.31. 00:50:58

@Mihint: Bárki bazmeg, csak ne ezek. Felőlem még a Jobbik is jöhet, pedig utálom őket, mint a szart.

huKKK 2014.12.31. 01:33:45

@Szindbad:

"Krisztus a kereszten.
Egy római katona szánalomból elkezdi hessegetni vérző testéről a döglegyeket.
A Mester elgyötörten megszólal:
Hagyjad fiam, csak éhesebbek jönnek."

huKKK 2014.12.31. 01:46:18

@mrZ:
Ki fogja vezetni a földalattit, ha mindenki az operához megy?
Gyalogolnom kell az operáig?
A festményekkel?
Ráadásul csuhában?

Bell & Sebastian 2014.12.31. 01:50:07

@Szindbad: Ne ríjá, bráder! Itten van due protest song, jobbak, mint az eredetiek.

www.youtube.com/watch?v=NV51gU00oqc

www.youtube.com/watch?v=h-w_V0ikniA

Esetleg sírhatnánk együtt, hogyaszongya: kibaszott ügyvédek, akik még ebben is gyengék. Nna.

Bell & Sebastian 2014.12.31. 01:53:44

@huKKK: Azért vérszívó bögölyben is vannak fokozatok. Amelyik lóra van gyárilag méretezve, az emberre nem való.

huKKK 2014.12.31. 02:37:21

@Bell & Sebastian:
Jobbikbögöly jobb bögöly?
Bögöllyön meg minden bögöly.

Herr Schwarze Liste 2014.12.31. 06:43:51

@Bell & Sebastian: a forradalom nem válogat a potenciális árulók decimálásakor. neked túl angolszász a nick-ed, az meg alapból gúdfrendista felforgatókkal szimpatizáló népellenséget sejtet. davaj, egy kis malenki közmunkára!

na4 2014.12.31. 12:13:25

Tökéletes diagnózis.

Bell & Sebastian 2014.12.31. 13:30:36

@Herr Schwarze Liste: Ez egy tipikusan magashegyi-túlélő -nick, csupáncsak időjárásfüggő. Mi itt úgy osztályozunk, hogy felfüstölve kitart-e egy telet? Ezért is Kunczéban látjuk a túlélés zálogát.

Bell & Sebastian 2014.12.31. 13:38:08

@huKKK: Ezek szerint: ha szimbióta is, még nem biztos, hogy EUkarióta. A szívás szempontjából és lényegét tekintve.

mrZ (törölt) 2014.12.31. 13:41:51

@Bell & Sebastian:

Protest song? Inkább ez:

soundcloud.com/angerfistmusic/angerfist-miss-k8-moh2014

It's like a fuckin' army marchin' in back of me....

channel:
soundcloud.com/mastersofhardcore

We have nearly reached the time when it is morally right to shoot the bastards.

Get ready

kvadrillio 2014.12.31. 13:55:50

VIKTORK ! tuccc olvasni ???????? ...ÉS ÉRTELMEZNI ?????????

szervuszausztria.hu írása

2014. december 17.
Putyin, Orbán, Erdoğan

A politikai hatalomgyakorlás új modelljét kell regisztrálnunk: az „autokrata demokraturát”. Ez jellemző módon a nehéz viszonyok között élő, de növekedési potenciállal rendelkező országokban jön létre – tolmácsolja a Der Standard cikkét a Szervuszausztria.hu.

Az átmenetet erőskezű politikusok vezényelnék le: Vlagyimir Putyin Oroszországban, Orbán Viktor Magyarországon és Tayyip Erdoğan Törökországban.

Voltak sikerek és valódi támogatás is a lakosság részéről. De azután történt valami! Az erős férfiak először az ellenzéket kezdték fojtogatni, majd később a kritikus médiát is. Az állami struktúrákat a saját igényeiknek megfelelően alakították át. A bírálók táborokba vagy börtönökbe kerülnek, esetleg kivándorolnak. Ennek ellenére a lakosság többsége őket választotta. Egy részük persze – leggyakrabban a képzett középosztály – tiltakozott. Ezeket ledorongolták. Ezután a látszólagos demokraták már valóban olyannak mutatkoztak, mint amilyenek a valóságban: autokratáknak, akik senkit nem tűrnek meg maguk mellett.

Hogy a népszerűségüket növeljék és eltereljék a figyelmet első sikertelenségeikről, az autokraták nacionalistákká változtak át. Agresszív módon gyászolják a nagyszerű múltat: Putyin a Szovjetuniót, Orbán Nagy-Magyarországot és Erdoğan az Oszmán Birodalmat. Rokonlélekként egymás támogatását keresik. Egyre radikálisabb módon élik meg az áldozati mítoszt. Vajon meddig mennek el? (Hans Rauscher, Der Standard, 2014. 12. 16.)

(Forrás: Szervuszausztria.hu. Fordította: dr. Gonda László)

Pelso.. 2014.12.31. 14:25:09

@mrZ: Legyél ott. Engem pl jobban érdekel, ki anyósának a cége fogja felújítani az Operát jövőre, nyílt tendereztetés nélkül, végén lenyúlva az áfát.

Hidvégi Mihály 2014.12.31. 14:43:10

érti-e Orbán a 21. századi valóságot...
Hát egy büdös nagy l.faszt ért Orbán, nem hogy a 21. századot nem érti, nem ért ez a szaralak semmit, csupán a hatalmi harcot érti, ettől viszont mindenki éhen is halhat csökkent kis hazánkban.

klacus 2014.12.31. 14:57:59

@Hidvégi Mihály: A hatalmi harc velejárója a politikának. Szerintem a vitya nem is hülye, és nem is tehetségtelen. Aki ezt hiszi, az ugyanazon a tévúton jár, mint a DK, meg a többi libsi.

Továbbá: még mindíg jobb ami most van mint a 2008 - 2010 közötii balfaszoskodás. A mostaniből a média elhiteti azzal pár ezer hülyével, hogy kormányváltás van. Hát nem van. A kormány balfasz, de nem döntéképtelen, és ez nagy különbség.

klacus 2014.12.31. 15:03:19

A fideszre ugyanaz vár, mint a többi fromácíóra, amikor a Vezír kezd kiesni. Két esetleg három részre szakad. Ez azért lenne jó, mert végre talán lesz egy valódi baloldali párt, nem csak a DK-s hippszeteres köcsögök, meg az elhasználódott kommerek a szociktól. Amíg azok vannak, addíg nem lesz változás. A Fidesznek végképp el kellene őket törölni, de ez nem áll érdekében. Intő példának ugye ideális...

2014.12.31. 15:17:58

@Doomhammer: "A kormányon ugyanis nem a felemelkedést, hanem a nemzethalál elkerülését kell számon kérni."

Nemzet? Két ismeretlen ember zsigerből szembecsulázza a másikat az utcán. A földet kiárulták kilóra, termelést lenullázták, idegen kézre adtak mindent bagóért, amit csak lehetett, pénzéhes trógerek irányítják az országot 25 éve, de a "nemzet"-nek egyedül a netadó ütötte meg az ingerküszöbét. Milyen nemzet az, ahol el kell magyarázni, miért fontos a nemzeti identitás, tradíció, kultúra megörzése, a jobboldali érzelmek, az erkölcs, miért fontos kiállni, kitartani a magyar érdek mellett zsigerből, mindenáron, szemben a multikkal... Milyen nemzet az, ahol ciki minden ami hazai, és király minden, ami nyugati. Magyar nemzet.... márcsak egy kárpát-medencei embercsoportról beszélhetünk, ahol esetleg a rehabilitáció kísérlete jöhetne szóba, de ahogy a helyzet áll, még erről a vonatról is le fogunk maradni.

Farkos Tsapó Gyurka 2014.12.31. 16:48:41

" Tudja csendbiztos uram, a bitófán is csak addig nehéz lógni, amíg hozzá nem szokik az ember."

-Hát szerintem nem kéne hozzászoknunk. A félcigó kedvéért semmi esetre sem.-

bömböcz 2014.12.31. 17:07:43

Lámpavas lesz ebből buzikák ...

Bell & Sebastian 2014.12.31. 17:09:36

@mrZ: I selected from the Top Teen list, because it is not my favorite genre. Would you like to shoot? What weapons and to whom? And finally, can it?

Because: "only the go, who stand, who know, that doing it through".

bömböcz 2014.12.31. 17:17:39

@Bell & Sebastian:
Jú ár ügynök, miszter zé, vagy möszijő bell?
Mivelhogy englisül pofáznak befele a rögmagyar valóságba ?!
(Értem én, csak nem szeretem...)

biobender 2014.12.31. 17:49:26

Erten Ceausescu elvtars a hiszonegyedik azazadot ha elne? na ugye.

ogli dzsí 2014.12.31. 18:38:12

'Az „Orbán-paradoxon” mindkét pontjának fontos szerepe van abban, hogy a Fidesz-KDNP és az ország ott tart jelenleg, ahol; annak ellenére, hogy a mostani kormánynak tényleg szinte mindene megvolt hozzá, hogy fejlődő pályára állítsa hazánkat.'

- ha nem csalódom 2014 az elmúlt 8 év legsikeresebb éve gazdasági alap-adatok alapján....

Netuddki. 2014.12.31. 18:42:34

Újabb bejegyzés ami azon kesereg mit miért tesz az orbán rezsim. Mikor esik már le, hogy "ezek" a megélhetési politikusbűnözők alkalmatlanok az ország vezetésére?

ogli dzsí 2014.12.31. 18:44:20

'Hiszen népszerű, az emberek életét megkönnyítő lépésnek egyáltalán nem nevezhetőek, sőt, többek szerint is ezekkel konkrétan beleszól a kormány az állampolgárok életébe, abba, ki hol vásárolhat vagy miként nevelheti gyermekét.'

- mármint szerinted nem népszerü, nem minden idők legnépszerübb kormányfője szerint, igaz?

- a többek elég kevesen vannak, a többség meg utálja hogy a többek megmondják hogy ki hol vásárolhat és hogy muszáj drogoztatnia a gyerekét

Gyorgy Nagy 2014.12.31. 20:10:26

A nyelvet nyujtogató törpe kezd debilbe àtmenni.

igazi hős 2014.12.31. 20:37:37

@Robinzon Kurzor: Te a mostani választásra gondolsz, a poszter a 4 évvel ezelőttire. Akkor még az Orbánnal nem szimpatizálók (köztük én is) úgy gondolták, hogy Orbán tettereje és a kezében levő hatalom együtt elég a régóta elmaradt hiányok (pl. TB reform) bepótlására.

Bell & Sebastian 2015.01.01. 03:29:30

Kívánom mindenkinek, hogy az idén végre kapja meg azt, amire a legjobban vágyik! Csak aztán ne nálam reklamáljanak.

huKKK 2015.01.01. 04:31:48

@Bell & Sebastian:
A Puskás Stadion legyen (. r . . .) stadion, a Papp László Sportaréna pedig legyen
(. . . . . r) Aréna.
A lengyelek megcsinálták a legnagyobb Jézus szobrot.
Mi építsük meg a legnagyobb stadiont!
Lengyel - Magyar két jóbarát.
Uff.

huKKK 2015.01.01. 04:41:59

@bömböcz:
Sebestyén Béláról magyarosított Bell & Sebastian -ra.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2015.01.01. 07:24:25

@huKKK: B&S (ragika) egy buzi. Ez csak a nagyonhülyéknek nem esett le eddig. (Szent Sebestyén a homoszexuálisok védőszentje.)

nemszólokmégegyszer 2015.01.01. 11:08:52

@huKKK: Nem elterelés, terelés. Miből épülnének az üres stadionok a kevesebb adóból. Aztán, ha minden kormánypárti politikusnak a kertjében felépült a stadion és leállt az építőipar, az autógyártók meg a stratégiai megállapodások keretében elköltöznek, majd leshetjük a zuhanórepülést. Kétségeink ne legyenek, lesz itt még ablakadó is.

Merlot 2015.01.01. 11:33:29

@centenárium: Anyádat, meg a nagy pofádat! Kis náci felforgató.
Megpróbálkoztatok ezzel a parlamentnél is legutóbb, ki is b@sztak benneteket a rendőrök onnan.
Te is autókat és kukákat gyújtottál fel 2006-ban?
Vajon kitől kaptátok a pénzt ezért? Csak nem a Viktor megbízásából Kubatov elvtárs perkált nektek? :D

Bell & Sebastian 2015.01.01. 20:20:27

@Disznóvári: Igény éppenséggel lenne rá. Pestis > AIDS > homoszexualitás (2000 -óta), mindegyik meglehetősen reménytelen esetnek tűnik.

A nomen mellett az omen jelentésével is tisztában vagy, bizonyára.

Bell & Sebastian 2015.01.01. 20:22:52

@huKKK: Semmi bajom a lengyelekkel. Kellene, hogy legyen?

huKKK 2015.01.01. 20:25:11

@Bell & Sebastian:
Viktornak sincs.
Kéne, hogy legyen?

huKKK 2015.01.01. 20:27:53

@Disznóvári:
Na és?
Maga szerint én is az vagyok, meg elmebeteg.
Joga van a véleményéhez.

huKKK 2015.01.01. 20:34:40

@nemszólokmégegyszer:
Én már javasoltam is Orbán úr karácsonyi Facebookoldalán, hogy vezesse be a kommentadót.

Jean Sol Partre 2015.01.06. 11:49:41

@ogli dzsí: és még mennyivel jobb lehetne, ha nem csupa balfaszságot csinálnának!
süti beállítások módosítása