Nemzetegyesítés hazaárusításokkal
2014. szeptember 26. írta: bakó.bea

Nemzetegyesítés hazaárusításokkal

allampolgarsag.jpg

Botrányt váltott ki az Index riportja, melynek állításai szerint szervezetten, hamis papírokkal tízezrek − főként ukránok, oroszok és szerbek − szereznek magyar állampolgárságot, magyarság és a nyelvtudás nélkül. A szervezettség és a nagyságrend elképesztőnek tűnik: a kormányzat részéről ezt cáfolták és perrel is fenyegetik az Indexet. De ha a leírt számoknak csak a töredéke is igaz, a kormánynak sürgősen el kéne gondolkodnia azon, hogyan orvosolják és akadályozzák meg a visszaéléseket.

Szeretném az elején leszögezni: az egyszerűsített honosítás alapjául szolgáló elv teljesen korrekt. Akinek magyarok a felmenői és tud magyarul, kapja meg különösebb macera nélkül a magyar állampolgárságot. Ez rendben is van, de az ördög persze a részletekben, a kérelmezési eljárásban rejlik: a járási vagy a kormányhivatalban kell egy ügyintéző előtt a nyelvtudást igazolni, és aztán már csak az eskütétel zajlik viszonylagos ellenőrzés mellett, aminek a szövegét akár magyar nyelvtudás nélkül is meg lehet tanulni. Persze még ezek az eljárási szabályok is rendben lennének, ha ki lehetne abból indulni, hogy be is tartják őket.

Lehet azt mondani, hogy minden törvényt meg lehet szegni és ki lehet kerülni, és ennyi erővel inkább ne is hozzon törvényeket a jogalkotó; mindenesetre arra azért törekedni kellene, hogy legalább olyan eljárási szabályokat ne alkossanak, amik gyakorlatilag felhívások a „táncra”.

*

Ennek ellenére az egyszerűsített honosítási eljárásban nagyon tág azoknak a hivatalnokoknak a köre, akiknél első körben a nyelvtudást igazolni kell, és – bár a visszaélésekről az Index cikke előtt is szállingóztak történetek – ezen kör szűkítését valahogy nem találta és nem találja most sem a jogalkotó fontosnak. Utóbb ugyan bevezették, hogy a megyei kormányhivatalokban is be lehet adni a kérelmet, de ettől még a járási vezetők hatásköre nem szűnt meg: vagyis még jobban kibővült az illetékesek köre.

Az Index cikkének megjelenése után a kormány részéről nem hangoztak el érdemi megnyugtató információk arról, hogy miként ellenőrzik a kérelmeket és hogyan akadályozzák meg a visszaéléseket. Egyszerűen annyit közöltek, hogy a portál és a cikk nyomán megszólaló ellenzéki pártok megint a határon túli magyarok ellen indítottak támadást a választási kampányban. Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az Index cikkére úgy reagált: az Index „az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja” az egyszerűsített honosítást lejáratni”. Wetzel ugyanakkor a Magyar Hírlapnak adott interjújában elismerte, hogy történtek visszaélések: „az első hónapokban nagyon lelkes emberek érkeztek, akik régóta vágytak a magyar állampolgárságra. Később azonban fokozatosan feltűntek azok is, akik az uniós állampolgárság jelentette előnyökkel szerettek volna élni, s ehhez volt szükségük magyar állampolgárságra”. Wetzel azt is elismerte: „Csalások sorozata zajlik a szomszédos országokban, akár ezerszámra is, esetenként ügyvédek részvételével, s ez ellen legfeljebb annyit tehetünk, hogy minél alaposabban tájékoztatunk minden szóba jöhető nyelven, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy senki se dőljön be az önjelölt »közvetítőknek«.” Ugyanakkor Wetzel szerint a csaló közvetítők be se adják a kérelmeket, vagyis valójában nincsenek is kamu-magyar állampolgárok.

Csalások sorozata zajlik a szomszédos országokban, akár ezerszámra is, esetenként ügyvédek részvételével, s ez ellen legfeljebb annyit tehetünk, hogy minél alaposabban tájékoztatunk minden szóba jöhető nyelven, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy senki se dőljön be az önjelölt „közvetítőknek”. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/5369/Az_allampolgarsag_mint_mentsvar#sthash.WqP3ht4i.dpuf   csaló közvetítők be se adják a kérelmeket, vagyis valójában nincsenek is kamu-magyar állampolgárok.

Ezekből a nyilatkozatokból nem igazán tudtuk meg, hogy akkor valójában hányadán is állunk a kettős állampolgárság körüli biznisszel, és mit tesz a kormány az ellen, hogy az oly fontosnak tartott kettős állampolgárság intézményével visszaéljenek a külhonban.

*

Hosszas érdeklődésünk után Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke adott válaszokat az egyszerűsített honosítás ellenőrzésével kapcsolatos kérdéseinkre. Szerinte az Index biztosan téved a nagyságrendben, és az is biztos, hogy nem szervezett keretek közt, hanem egyénileg folynak az ilyen csalások. Mint mondta, az eddig megindult 256 büntetőeljárásban összesen 1032 fő érintett. Ők viszont részben hivatalnokok vagy közvetítők: míg azt nem tudta megmondani a minisztériumi tisztviselő, hogy ebből az ezer főből hányan vannak azok, akik csalással szerezték az állampolgárságot.

Ezt azért lenne jó megtudni, mert egy egyszer megkent hivatalnok esetében nem zárható ki, hogy máskor sem állt ellen a megkenésnek. Ezért sem mindegy, hogy az ezerből egy hivatalnoknál vagy ötszáznál kell valamilyen „szorzóval” kalkulálni. És az eddig le nem bukott hivatalnokokról még nem is beszéltünk. Ugyanez áll a közvetítőkre is, akik valószínűleg nem egy embernek intézték el a papírokat: a belügy elismeri, hogy vannak közvetítők ebben a bizniszben, de azt mégis tagadja, hogy szervezett kereteken belül folyna a csalás. Akkor itt szemantikai vitát nyithatnánk a „szervezettség” szó jelentéséről is.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e külön munkacsoportot felállítani vagy rendkívüli ellenőrzést lefolytatni, Samu Attila egyértelmű nemmel válaszolt. Hogy miért nem? Erre nevetve csak annyit mondott, hogy egyáltalán nincs rá szükség. Azt is megkérdeztük, hogy mit gondol, mennyi lehet azon ilyen csalások száma, amik nem kerültek a hatóságok látókörébe. Ezt a számot Samu az ismertté vált esetek 5-10 százalékára saccolja a bűncselekmények felderítetlenségi statisztikái alapján: szerinte száz főnél nem lehet több érintett a felderítetlen esetekben.

A már folyamatban lévő büntetőeljárások hivatali visszaélés és vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt indultak; és sok köztük a közokirat-hamisítás is, mivel az ügyek nagyjából 60 százalékában hamis papírokkal kérelmezik az állampolgárságot – mondta az Index cikkével egybehangzóan Samu.

Azt is megkérdeztük, hogy miként ellenőrzik a befutott kérelmeket: nyilván a papír alapján az már nem ellenőrizhető, hogy a delikvens tudott-e magyarul, viszont a körözési listákon végigfuttatják a kérelmezőket. Érdeklődésünkre Samu hozzátette: ha EU-n kívüli külföldi országban (például Ukrajnában, Oroszországban vagy Szerbiában) köröznek valakit, akkor az az adott ország belső jogától függ, hogy mikor rendelnek el nemzetközi körözést − jellemzően csak a súlyosabb bűncselekmények esetén, tehát ha valaki nincs rajta egy ilyen körözési listán, az önmagában még korántsem jelenti, hogy fehér mint a hó.

*

Az utólagos ellenőrzést firtató kérdésünkre Samu leszögezte, hogy nem lesz semmilyen plusz ellenőrzés a cikkben állítottak miatt, mert szerintük ez nem szükséges. Mint mondta, az eskütételeken szoktak ellenőrizni, és ott is lelepleztek már csalásokat: például, hogy valaki mást küldött el maga helyett. Azonban azt ők se tudják ellenőrizni, hogy a delikvensek csak bemagolták-e az eskü szövegét vagy értik is – ha csak nem beszélgetnek el mindegyikükkel.

Utólag csak akkor ellenőriznek, ha gyanús körülmények merülnek fel, de erről részleteket nem árult el. Mindenesetre csak remélni tudjuk, hogy az már gyanús és megér egy utánanézést, ha valaki egy korrupció miatt felelősségre vont hivatalnoknál kérelmezte az állampolgárságot. Samu szerint utólag egyébként is nagyon könnyű lebukni, hiszen az okmányokkal kapcsolatos ügyintézésnél vagy az útlevél átvételénél kiderül, ha valaki nem tud magyarul. Azon ellenvetésre, hogy ezt meghatalmazással (vagy adott esetben újabb kenőpénzzel) is el lehet intézni, nem tudott érdemi megnyugtató választ adni.

Samu leszögezte, hogy három esetben már meg is vonták az állampolgárságot olyan személyekről, akikről bebizonyosodott, hogy csalással szerezték, és az említett 250 ügy pedig folyamatban van. Azt nem tudtuk meg, hogy ez mennyi újabb állampolgárság-megvonást eredményezhet, hiszen a megkent tisztviselők születéssel szerezték az állampolgárságot, amit nem lehet elvenni, azt pedig ugyebár nem tudtuk meg, hogy az ezer érintettből valójában mennyi a csaló.

Az ügy kapcsán világosan látható: ha a kormánynak valóban fontos a kettős állampolgárság intézménye, akkor olyan garanciákat kellene beépítenie a kérelmezési folyamatba, amelyek tényleg kiszűrik a csalókat. Mert így a jövőben is konkrét hazaárusítások szennyezhetik be a határokon átívelő nemzetegyesítés eszméjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr806733761

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzetegyesítés hazaárusításokkal 2014.09.26. 13:13:01

A kormánynak sürgősen el kéne gondolkodnia azon, hogyan orvosolják és akadályozzák meg a kettős állampolgárság körüli visszaéléseket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrZ (törölt) 2014.09.26. 13:06:07

Már a kettős állampolgárságnál is elcsavartátok az eredeti felvetést ami a parlamentben ücsörgő zsivány ügynökökről szólt volna. És valahogy most is kihagyjátok hogy kik VÁSÁROLJÁK azokat az állampolgárságokat.
Röviden: zsidók.
Az egész csak fedett menekült politika. Bejutás nekik az eu-ba, re-alijázás.

Bell & Sebastian 2014.09.26. 13:26:52

@mrZ: Errefelé, délen, inkább feltűnően sok kétszersült újmagyar lézeng, akik szintén gyanús körülmények közt honosodtak. A tízezres nagyságrend nem túlzás, inkább alul becslés.

freehckr 2014.09.26. 13:31:53

Ez egy olyan dolog, mint amit az áfacsalási botrányok kipattanása után tapasztalhattunk: lesz egy ügy ami a kormányzat nem túl biztató hozzáértését/hozzáállását tükrözi; a kormányzat szokás szerint tagad, öklöt ráz és fenyegetőzik, nem utolsó sorban alpári módon vádaskodik; mindezek után azért apróbb hírekben olvashatunk arról, hogy hirtelen megugrik az itt-ott lebuktatott áfacsalók-, vagy mint jelen esetben állampolgárság-csalók száma (az Index cikke és a kormányzat hazudozása után hirtelen történt pár „tetten érés”).

Pedig hát egészen biztosan van állampolgárság-biznisz. Egyrészről nem hiszem, hogy bárkit is megdöbbentett a hír, hogy a közigazgatás tele van korrupt közhivatalnokokkal, a korrupció felszámolását is a programjában vállalta a Fidesz-KDNP 2010-ben (akkor még volt nekik), nem csoda, hogy az elmúlt években ezen a téren sem történt semmiféle pozitív változás, negatív annál több. Másrészről a napvilágot látott információk szerint például Kárpátaljáról kétszer annyian igényeltek állampolgárságot mint Romániából, ez nagyjából alá is támasztja az ukrán-orosz csoportok jelenlétét a bizniszben. Végül és nem utolsó sorban lásd a tavaszi választást, a könnyítéssel állampolgárságot szerzett külhoni magyarok kevesebb mint 4%-a vett részt a választáson, ezek szerint ők vagy magasról belesz*rnak a hazai belpolitikába, vagy nagy részük nem is értette mi a francot levelezik velük Magyarország kormánya, mikor magyar nyelvtudás híján még a fejlécet sem tudják elolvasni a hivatalos választási értesítőn.

Egyébként meg igazság szerint túl nagy hírértéke nincs a dolognak, csak újabb bizonyítékát kaptuk annak, hogy hozzáértés híján a Fidesz-KDNP egyáltalán nem alkalmas a kormányzásra, nem hogy ilyen nagyságrendű intézkedéseket nem tudnak ostoba hibák nélkül kivitelezni, de lásd például mit pöcsöltek egy ennél jóval egyszerűbb online-pénztárgép bevezetéssel... a szervilis fideszes talpnyalók helyett így öt év után talán ideje lenne végre hozzáértőkkel, szakértőkkel feltölteni a kormányzatot és a csürheként viselkedő három per kettes... izé, kétharmados frakciót. Lásd ugye Szijjártó mint külügyminiszter, lol... :D

mrZ (törölt) 2014.09.26. 13:41:08

@Bell & Sebastian:
Valószínű hogy nincs származási korlát a szervezőknél. Business first.
Engem csak a mellébeszélés zavar, 30 éve importálunk erdélyi-román-ukrán-belorusz-moldáv zsiványokat, és mindenki magyar kisebbségről hadovál.

Virág et. 2014.09.26. 13:56:05

Magyarul az ukrán-orosz még valahogy csak meg tud tanulni, nem kell tökéletes nyelvtudás a hivatalosan megszerzett állampolgársághoz sem, de a visszaélések nagy része nyilván nem a nyelvtudás, hanem a magyar felmenők hiánya miatt történik. Ez meg közokirat-hamisítás, amit azért lehetne szűrni itt helyben és azt az sem oldja, meg hogy kinél is adják be a kérelmet, mert az elbíráló minden esetben Budapesten ül.

Az igazi probléma inkább az, hogy politikai okokból részben irreálisan rövid elbírálási határidőt szabtak ki, részben meg szerettek villogni, hogy mennyivel több új magyar állampolgár lett. Win-win szituáció volt: a hatóságok nem rugóztak nagyon a kérelmeken, az elbírálón volt finom nyomás, hogy ne húzza az időt okmányszakértő kirendelésével, így az állam is tudott nagy számokkal példálózni és a visszaélők is állampolgársághoz jutottak.

Ehhez még lefizetni sem kell senkit. És ezen lehetne változtatni politikai akarattal.

Kandeláber 2014.09.26. 14:56:24

A zsindex természetesen autentikus forrás...
Mellesleg itt egy link, mennyire "százezres" a nagyságrend.
Még Molnár Zsolt és Vadai is kénytelen volt elismerni, hogy nem igazán úgy van minden, ahogyan a zsindex írja.
Engem a sok arab és nigger zavar, akik Budapest utcáin lófrálnak, előbb-utóbb beesik egy ebolás is.

Helyes Írás 2014.09.26. 15:08:05

Az Index írása - függetlenül attól, hogy van-e visszaélés és mennyi - szimpla rémhírterjesztés, mert nem bizonyított egyetlen esetet sem, nemhogy tízezret.

Az általános korrupciós vádaskodásokkal pedig vigyázzunk. A magyar útlevéllel rendelkező nem magyar bármikor lebukhat, s ebben az esetben visszakereshető, hol és ki végezte az eljárást, az államigazgatásban ugyanis mindent dokumentálnak. Viszonylag gyorsan felülvizsgálható és lenyomozható az illető hivatalnokok teljes tevékenysége. Az ilyen fajta csalás sokkal veszélyesebb, mint pl. megbízási szerződésekért részesedést kérni. Arról nem beszélve, hogy ukrán bűnözőkkel üzletelni nem éppen életbiztosítás.

Kelet-Magyarországon az állás nagy érték, egy (biztosan fizető, bejelentett, stabil) államigazgatási állás különösen. Ilyen könnyen nem kockáztatják az emberek. Ebben az esetben én inkább az állam képviselőinek hiszek, nem az Index felületes és csúsztató újságírójának.

Egyébként pedig most nem lennék azoknak a helyében, akik valóban csaltak, mert alighanem rájuk fog szállni az állambiztonsági szervezet. A magyar útlevéllel rendelkező orosz, ukrán, szerb, stb. bűnözők kiszűrése alapfeladatuk és nyilván most nyomást gyakorol rájuk az EU hasonszőrű szervezete is. Ez innentől kezdve nem államigazgatási és törvényhozási kérdés.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 15:37:54

A könnyített állampolgárság bevezetése előtt is megestek fura dolgok. Én láttam már magyarul NEM beszélő embert, aki simán levizsgázott magyarul alkotmányos ismeretekől.

vizipipa 2014.09.26. 15:40:27

Nem tudom mennyire ismert, de az ellenőrzéssel régóta baj van és nem csak nálunk. Nem csak az útlevélügyre gondolok. Mindenre.

Könnyű kiszámolni, hogy félmillió 4 év alatt az napi mennyi ügy, mennyi eskütétel (15fő/alkalom, átlag), helyszín, akármi.

Ekkora számok eléréséhez nyomni kell az ipart, nincs is szándék komoly ellenőrzésre (fékezésre), kapacitás meg pláne.

Mi van az EU pénzekkel? Évi 1 000 milliárdot kell elkölteni. Kell, mert inkább lopják el itt, mint hogy ott maradjon. Lehet itt is számolgatni, hány Ft jut egy hétre, hány ügy, stb. Hány ember kéne az ellenőrzéshez? Na az nincs. A pénz x %-a kötelezően az ügyintézés meg a marketing, az ellenőrzés az pazarlás. Ezért van 40 cm-es kilátó, meg kutyakozmetika az első lakott helytől 5 km-re.

Ez bizony már rég az a világ, ahol kimaxolják a pénzszerzés minden módját, és csak korbáccsal érhető el, hogy korlátozzák a csalást.

Az útlevélügy ezen szép világ mindössze egy apró szelete.

Egyébként mi itt az újdonság? A Jobbik legalább 2 éve hajtogatja és mutatott jó pár konkrét példát. A hirdetésekre is. Gondoljátok, hogy a beregszászi vagy a szabadkai konzul nem látott ilyet? Hogy a délvidéki és a kárpátaljai bulit ugyanaz az internesönel maffia szervezi?

Tömjén Zsolt a célt elérte, az árat ne kérdezd! Már csak azért se, mert a számlák egy része utólag jön majd, következményként.

vizipipa 2014.09.26. 15:42:49

Még egy dolog, igenis volt ellenőrzés! Bizonyítják azok a MAGYAROK akiktől Jobbikos vagy HVIM-es kapcsolataik miatt megtagadták az útlevelet.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 15:55:41

Egy párhuzam.

Bulgáriában évek óta bevezették a könnyített állampolgársági eljárást határontúli bolgárok számára, akik elsősorban Ukrajnában, Moldovában, Macedóniában, Szerbiában vannak, kisebb számban máshol is, pl. Magyarországon. Csak sosem verték nagydobra.

Én 1991-ben adtam be a papíromat a bolgár állampolgárságra. Egyszerűen beküldtem a kérelmet postán. Erre visszaküldtek egy űrlapot, hogy töltsem ki. Kitöltöttem, visszaküldtem.

4 hónappal később levél jön ismét. Gondoltam, most behívnak, majd feltesznek pár kérdést. Nem, nem ez volt a levélben. A levélben azt írták: örömmel tájékoztatnak, hogy kérelmemet pozitívan elbírálták, s legyek szíves elfáradni nekem alkalmas időpontban a KE hivatalába átvenni igazolásomat a KE aláírásával és a hivatalos nagypecséttel. Még eskütétel sem volt.

Kicsit meglepődtem, hogy még csak egy szót sem mondtak nekem, a pofámat se látták, de már állampolgár lettem.

Oké, a nevemből nyilvánvaló, hogy bolgár származású vagyok, de azért mégis pár kérdést elvártam volna.

Aztán 10 évvel később, amikor Bulgária vízummentes lett a világ nagy része felé és közeledett az EU-tagság, hirtelen kapós lett az állampolgárság. Furcsa alakok is kezdtek kapni állampolgárságot, moldovai románok,
macedóniai albánok, s más emberkék, akiknek az égvilágon semmi közük a bolgárokhoz, valószínűleg egyetlen kapcsolatuk Bulgáriával az volt, hogy egyszer már nyaraltak a bolgár tengerparton.

Pár éve botrány is lett ebből. Azóta szigorítottak, elkezdtek mindenféle felesleges papírt kérni. Az eredmény: sokszor valódi bolgárokat is visszautasítanak már, amiből ismét botrány szokott lenni.

Bell & Sebastian 2014.09.26. 17:43:40

@mrZ: Most montta a Helyes Írás, hogy kamu az egész, ilyen nincsen is. Bizonyára sötéteket látok. Majdnem feketéket. Majd megszokom.

gyalog.galopp 2014.09.26. 18:26:27

Az a helyzet, hogy a honosításokkal mindig is volt baj, meg lesz is. Emlékszik még valaki mucuskára?

mrZ (törölt) 2014.09.26. 18:29:39

@Bell & Sebastian:

Engem nem zavar hogy mit ír. Majd előveszem megint a témát amikor újabb infó előkerül. Addig is ott van. Akiben megragad majd odafigyel a jelekre, és könnyebb lesz nekik eligazodni az állandósult médiahazugságok között.

Bell & Sebastian 2014.09.26. 18:49:50

@mrZ: Pont ma poénkodott velünk egy szlovák polgármester, hogy milyen jó nekünk, mert náluk, a színmagyar faluban, már a lakóság 30% -a cigány és semmire sem mennek velük. Gondoltam, várjácsakecsémkicsinyt, már mi is megismertük a példabeszédet a sakktábláról és duplázott búzaszemekről. Mondjuk ocsúval is működik.

Bell & Sebastian 2014.09.26. 19:13:46

@gyalog.galopp: Román kémek a Sasfészekben és 2 milliárdnyi ÁFA eltüntetése. Minekutána azt nyomozták, kinek járt el a szája? Csodálatos.

gyalog.galopp 2014.09.26. 19:46:02

@Bell & Sebastian:
hatlövetűhiller, kágébéla, ezeket egymás mellé kellene ültetni.

mrZ (törölt) 2014.09.26. 20:14:13

Honosítást a honosítóműhelyből.
Mindegyik azzal üzletel amihez hozzá tud férni.
Nagy az ország tortája, többszázezer tolvajt tart el. Amikor kevés, kipótolja nekik az eu, vagy felveszik hozomra.

Bell & Sebastian 2014.09.26. 20:17:42

@gyalog.galopp: Jaja, leginkább Hádész elé, Jákin és Boáznak, hadd köszöntsék a háverokat.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 20:57:16

Ez az egész nyilván olyan, mint a másfél millió magyar Londonban. Van az 150 ezer is. Vagy a 6... miket beszélek már megint.

Természetesen nem kell állampolgárságot adni, mert visszaélnek vele. Kést sem kell árulni az vasedényben, mert ölni is lehet vele.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.09.26. 22:29:04

Az utolsó lehetőség a mostani választás, hogy legyen valami kontroll, fék az orbáni fideszes diktatúrával szemben.

Menjél el szavazni és le kell szavazni a fideszt.

Robinzon Kurzor 2014.09.26. 22:30:11

@Helyes Írás: "Az Index írása - függetlenül attól, hogy van-e visszaélés és mennyi - szimpla rémhírterjesztés, mert nem bizonyított egyetlen esetet sem"

Csakugyan!
A felelős sajtó kizárólag bírósági tudósításokat közöl, természetesen kizárólag jogerős döntésekről számol be, hiszen minden más hír csupán nem bizonyított pletyka ...

Brix 2014.09.26. 22:53:35

Tájékoztatni kellene az EU megfelelő szerveit és különösen az osztrák, német kormányt, hogy itt nagy tömegben folyik az emigrációs csalás. Jelenleg a legérzékenyebb belpolitikai probléma a bevándorlás Nyugat-Európában, ,mivel az átlag őslakos már egy darab plusz , kelet-európai , afrikai vagy ázsiai bevándorlót sem akar látni...Ebből botrány lesz , ha kiderül mi folyik Magyarországon!

zobod 2014.09.26. 23:33:22

@Brix: azért probléma a bevándorlás, mert a nagyságrendje kezd kezelhetetlenné válni. Ez az ügy viszont érint 2-300 főt. Vihar a biliben.

picur3ka 2014.09.27. 00:44:56

@Bell & Sebastian:

BSZR. Ne röhögtessen ennyire.

Már csak a bevándorlók kellenek, tényleg...

picur3ka 2014.09.27. 00:49:46

@maxval a bircaman:

"Oké, a nevemből nyilvánvaló, hogy bolgár származású vagyok,"

Hiába, mindig tanul az ember. Sose gondoltam volna, hogy a "birca" az egy bolgár név.

picur3ka 2014.09.27. 00:52:30

@zobod:

" azért probléma a bevándorlás, mert a nagyságrendje kezd kezelhetetlenné válni"

Tévedés. A bevándorlás alapvetően probléma és ezért csinálják. Probléma generációs gyakorlat.

huKKK 2014.09.27. 02:19:34

@mrZ:

Realijázás?
Ez itt az ígéret(ek) földje.
Idecsalogatta őket a magyar gazdasági csoda.

+Ellesik haderőnk titkát.

wantaan 2014.09.27. 06:31:38

volt már olyan "nemzeti"-nek hazudott ügy amelyről nem derült volna ki hogy sima tolvajlást fedeznek csak vele??? A NEMZETI TOLVAJ BANDA számára csak az ellopható vagyon , pénz számít. Lásd Lázár, Semjén, Szijjártó, Orbán és Trsa-ik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 07:19:46

@Kandeláber:

"Engem a sok arab és nigger zavar, akik Budapest utcáin lófrálnak"

Akiknek az 1 %-a magyar állampolgár.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.09.27. 08:55:44

Nem nagyon értem, miért érzi szükségét minden tudatlan kretén, hogy az EH-ról írjon. Bálint cikke elég jó volt az Indexen, annyi pont elég. Az információi helytállóak, dokumentumokkal igazolhatók. Én csak tudom! Annyi maradt ki a cikkből, hogy a csalások ezrednyire estek vissza, amikor 2013. március 1-től már nem lehetett minden bivalybasznádi önkormányzatnál kérelmet érkeztetni. Bizony, nagy érvágás volt ez a szabolcsi és nyírségi polgármestereknek, anyakönyvvezetőknek és jegyzőknek. Ma a rendszer abszolút biztonságos. A BÁH-ban érkeztetett kérelmeknél legalább két alkalmazottnak kell tanúsítania, hogy a kérelmező beszél magyarul. Ezt követően a külföldi lakcímmel rendelkező kérelmezőnek néhány hét múlva jelentkeznie kell az illetékes konzulátuson is interjúra. Vagyis legalább három személy és két intézmény ellenőrzi, hogy beszél-e az illető magyarul. A származási papírok, vagy ahogy a szakmában nevezik, "gyökerek", ellenőrizhetetlenek. Az ukrán nyilvántartás jelentős része megsemmisült, magyarlakta területen sokszor nem is létezett.

Hülyék ne írjanak erről, és ne is foglalkozzanak vele!

nu pagagyí 2014.09.27. 09:21:21

Mindegy mi az üzlet tárgya: állampolgárság, közbeszerzés, ingatlan, engedély, pályázat, csak a hivatalnok ügyetlensége szab gátat a korrupciónak. Ha az államot megszállta a hatalmi párt (ahogy nálunk történt), a kinevezettek gyakorlatilag büntethetetlenek. A korrupció intézményesült, elvárás lett a kinevezők és üzletfeleik részéről. Maffiaállam épült.

nu pagagyí 2014.09.27. 09:25:04

@Mr Falafel: Annyi lehet csak a különbség, hogy trafikosították a jól fizető állampolgársági korrupciót. Kevesebben nyúlják le ugyanannyi csalásért a zsetont.

wantaan 2014.09.27. 09:48:56

@nu pagagyí: A Mr. 20%-ok országa vagyunk. A korrupció áradása ellen nincs elég homokzsák mert ellopták.

picur3ka 2014.09.27. 15:21:16

@huKKK:

A túrót. Vizet lopnak.

picur3ka 2014.09.30. 23:42:04

@huKKK:

Nem magától. El kell lopni.

huKKK 2014.10.02. 04:51:10

@picur3ka:

Kell?
Magának?
Engem ne utasítgasson, ne bujtogasson.
süti beállítások módosítása