A keleti nyitás dilemmáiról
2014. augusztus 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A keleti nyitás dilemmáiról

keleti_nyitas.jpg

A keleti nyitásról, már megint és még mindig. De most egy másik szemszögből. Nem egyszer írtam már arról, miért téves és zsákutcás ideologikusan megközelíteni ezt az ún. keleti felemelkedést; és miért ne tegyük példává, miért nincs értelme modellként látni tőlünk szinte mindenben teljesen eltérő jellemzőkkel bíró keleti nagyhatalmakat. Különösen, ha kelet-vízióinkkal tovább idegenítjük el a legfontosabb nyugati partnereink közvéleményét, döntéshozóit − mert ennek még eljöhet a böjtje.

De bármikor írtam vagy beszéltem erről a témáról, azt is mindig hozzátettem: semmi ne akadályozzon meg minket abban, hogy Kelettel üzleteljünk, hogy keressük a lehetőségeket az exportra, Oroszországtól Kínán át Közép-Ázsiáig és a Közel-Keletig. Mindenki ezt csinálja, a demokrácia legkényesebb nyugati őrkutyái is. Nekünk is ki kell használni minden alkalmat, próbálkozni kell, hogy végre beinduljon a tartós növekedésünk.

Hogyan is lehet pragmatikus alapokon felépíteni a keleti nyitást, hogyan lehetne a külgazdasági diplomácia eszközrendszerével építeni a nemzetközi gazdasági kapcsolatainkat? Ezt foglalta össze a minap tömör beszédben Szijjártó Péter külügyi államtitkár a budapesti külképviselet-vezetői értekezleten. Mivel mégis csak a következő éveinket meghatározó gazdaságpolitikai stratégiáról van szó, érdemes összefoglalni és körbejárni az elmondottakat.

Hogyan találkozhat egy teljesen racionális stratégia a magyar és nemzetközi (keleti) valósággal?

*

„Nagy dimenziójú eszmefuttatást tőlem már ne várjanak” − kezdte az államtitkár, majd maradt is a realitások talaján. Szijjártó szerint gyors és alapvető változások zajlanak a világban. Az új rendszernek vannak győztesei és vesztesei, és Magyarországnak a győztesek kategóriájába kell tartoznia. Gyökeresen meg kell újítani a magyar külpolitikát, az új feladat: a magyar gazdasági érdekek érvényesítése. A külpolitika fókusza a klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek fokozott képviselete felé mozdul. Nagyon sokan már nagyon régóta csinálják ezt, meg kell nézni a svéd, a francia, a szlovák diplomáciát. A magyar gazdaságban az egyszerűbb termelő tevékenység mellett a magas hozzáadott értékű iparágakat kell egyre inkább támogatni, s ebben a diplomáciánknak is fontos szerepe lesz.

A kormány stratégiája szerint három területen élre kell állni: 1. az EU-n belül Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez; 2. Magyarországon legyen a legmagasabb az export GDP-hez mért aránya; 3. Magyarországon legyen Közép-Európában az egy főre jutó külföldi működő tőke aránya. Ahogy az államtitkár elmondta: már most sem állunk rosszul ebben a versenyben. A három ebből következő feladat: 1. új külpiaci lehetőségeket szerezni, exportot növelni; 2. új munkahelyteremtő beruházásokat kell vonzani, meggyőzni a nemzetközi vállalatokat a magyarországi befektetésekről; 3. elő kell segíteni a magyar vállalatok külpiaci sikereit, a külföldi tendereken való sikeres magyar részvételt.

Magyarország gazdasági nyitott gazdaság, exportteljesítménye döntően meghatározó − ismerte el Szijjártó, aki szerint a külgazdaság szerkezetét egészséges, két lábon álló szerkezetté alakítani, egyrészt a kivitel iránya, másrészt az exportálók köre szempontjából. El kell kerülni a kiszolgáltatottságot egy vállalati szektor vagy egy exportirány felé. Diverzifikálni kell − szögezte le az államtitkár, majd hozzátette: Növelni kell szerepünket a keleti, gyorsan növekvő piacokon. „Ez nem jelenti, hogy az EU-ba vagy USA-ba irányuln exportra kevesebbet kell figyelni. Csak kelet felé jobban kell teljesíteni. Ez nem könnyű feladat, mert nő a nyugati forgalmunk is” − részletezte tovább.

A helyzet az, hogy a magyarországi munkavállalók 75 százalékát kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, de az ő exportból való részesedésük mintegy 15 százalék. A kormány célja az, hogy a jelenlegi 2000-2500-ról 12 ezerre növekedjen az exportképes kkv-k száma, és csökkenjen a kiszolgáltatottság a nagy nemzetközi vállalatok termelésszervezési politikája felé. Erre hozta fel példaként Szijjártó, hogy az látszik, idén összességében csökkenni fog az arab világ felé irányuló export, de ez főleg azért történik meg, mert a Nokia leépítette magyarországi termelését, ami ilyen mértékben kihatott a közel-keleti exportunkra is. Az ilyen hatások csökkentése miatt kell a kkv-k exportképességét erősíteni. „A főszerepet persze így is a nagy nemzetközi vállalatok fogják játszani” − szögezte le az államtitkár, aki szerint az új külpolitika sikere könnyen mérhető lesz: ha többet exportáltunk, ha több befektetés jött, ha több magyar vállalat nyert külföldi tendereken, akkor sikeresen teljesítettünk.

*

Járjuk most körbe a fentieket. Szinte nincs olyan cél, amivel ne lehetne egyetérteni. Nyitott gazdaság vagyunk, exportteljesítményünk meghatározó, ezen belül továbbra is a nagyvállalatok teljesítménye és döntései lesznek a legfontosabbak. De saját biztonságunk, kiszámíthatóságunk, a tartós gazdasági növekedésünk érdekében törekedni kell a diverzifikálásra többféle szektor és többféle exportirány felé, valamint erősíteni kell a kkv-kat. A három elérendő cél, hogy miben legyen Magyarország első a régióban, nos, ezek szimpatikus és jól hangzó célok, bár önmagában az, hogy hol a legnagyobb az ipar aránya a nemzetgazdaságban, még nem árul el sok mindent egy ország sikerességéről. De természetesen a több export, a több befektetés, a több nemzetközi sikereket elérő magyar vállalat külgazdasági eredményességet jelent.

Már csak arra van szükség, hogy a pontos, szabatos célokat meg is valósítsák, hogy a logikus stratégia ne omoljon össze a magyar és nemzetközi valóságban.

Itt jönnek a kérdések.

Van-e olyan tényleges teljesítmény a magyar kkv-szektorban, és a szektorban van-e elegendő szándék és tudás ahhoz, hogy kilépjenek a nemzetközi porondra?

A teljesítményről: jól néz ki papíron és beszédben, hogy a jelenlegi 2000-2500-ról 12 ezerre növekedjen az exportképes kkv-k száma. De hol van most a tízezer magyar vállalkozás, amely alig várja, hogy kitörjön a nemzetközi piacra? Csak nehogy úgy járjunk, mint a kommunizmus összeomlása utáni magyar irodalmi élettel, amikor kiderült, hogy nincsenek fiókban tartott remekművek, amik alig várták a megjelentetést a kivívott szabadságban. Tehát: kikre, milyen szektorokra, milyen termékekre alapozzuk a keleti nyitás stratégiáját? Hol vannak, és van-e akkora teljesítményük azoknak a vállalkozásoknak, hogy tényleg ilyen léptékű áttörést vizionáljunk?

A szándékról: nyilván van sok olyan magyar kkv, amely el tudná magát képzelni a nemzetközi porondon, és a ténylegesen versenyképes magyar vállalatok minden támogatást megérdemelnek − bár egyértelmű, hogy akik teljesen versenyképesek, azok köszönik, külön magyar állami támogatás nélkül is megállják a helyüket. De sokan lehetnek olyanok is itthon, akiknek pontosan megfelel a magyar gazdaság, a magyar valóság; akik nagyjából ismerik és átlátják a hazai pályát, és igazából nincs is szándékuk arra, hogy hatalmas kockázatok árán kilépjenek a nemzetközi versenybe. Szóval, mekkora is a szándék a nyitásra?

És a tudásról: sokakban buzog úgy a szándék, hogy valós tudás nem áll mögötte. Lehet unortodox külgazdasági víziókra építeni, de mi van, ha a magyar gazdasági élet, a kkv-szektor egy jelentős szeletében a nemzetközileg versenyképes ortodox tudás is hiányzik? Természetesen tisztelet a magyar valósággal nap mint nap tisztességesen, felkészülten és nagy tudással megküzdő vállalkozásoknak, vállalkozóknak. De mennyire lesznek exportképesek és nemzetközi szinten életképesek azok, akik a rendszerváltás homályos körülményei közepette, majd az elmúlt 25 év urambátyám mutyikultúrájában, jogi, gazdasági és adózási trükkök százaival építették fel saját, magyar viszonyok között úgy-ahogy működőképes vállalkozásaikat? Lehet-e másik kontinensen okosnak lenni a megoldjuk okosba'-kultúrával?

*

Eddig csak magukról a kkv-król beszéltünk. De mi van a másik oldalon? Ha megérkezik az egyszeri magyar vállalkozó Azerbajdzsánba, Kazahsztánba, Kínába vagy mondjuk Libanonba, mihez tud majd kezdeni? A magyar viszonyokhoz szokott vállalkozó, akinek mondjuk a Nyugat meglehetősen átlátható, joguralmon alapuló gazdasági viszonyairól is van még mit tanulnia, vajon képes lesz jól üzletelni, mondjuk az igencsak más kultúrát képviselő arabokkal vagy a kínaiakkal? És kik fogadják odakint, kikkel ül le üzletelni a magyar vállalkozó, kik kötik össze őt a lehetséges kinti üzletfelekkel? És kik házalnak itthon, a Külügy vagy más állami szervek, illetve a magánszektor körül azzal, hogy ők tudják a tutit az adott keleti ország gazdaságáról, lokális nyilvános és háttérhatalmairól?

Ez a terület a felkészült üzletemberek, üzletkötők, nyilvános lobbisták mellett hagyományosan a titkosszolgálatok és más hálózatok, vagy önmagukat képviselő homályos macherek igazi melegágya. Ki tudja-e küszöbölni a magyar állam és a magyar vállalati szektor − minden szinten − az idegen titkosszolgálatok és nemzetközi kalandorok káros befolyását? Lehet a keleti nyitást száz százalékig tisztán, átlátható körülmények között levezényelni? Vagy épp ellenkezőleg: az egész történetben felbukkannak a különböző hazai és külföldi posztkommunista hálózatok új lehetőséget kapott veteránjai?

És ha neadj'isten az utóbbi következik be, ha mindezeket nem lehet majd tisztán, tiszta lelkiismerettel lejátszani, tulajdonképpen miről is fog szólni ez a keleti nyitás? És ha mindent meg is teszünk itthonról, hogy kilépjenek a Kelet igencsak ingoványos és tőlünk idegen üzleti világába a magyar kkv-k, mennyire lehetünk biztosak a sikerben? Nem kerülünk esetleg külgazdasági és diplomáciai aránytévesztésbe? Nem leszünk továbbra is olyan nagyot álmodó, unortodox Münchhausen bárók, akik ugyan egyik kezükkel mindent megtesznek, hogy kihúzzák magukat a pácból, de másik kezükkel vissza is nyomják magukat? Ha egy pár közép-ázsiai és közel-keleti biznisz reményét ápolgatva rendre fölösleges ideológiai és káros gazdasági-politikai konfliktusokat nyitunk a nyugati szövetségeinkkel (akik egyébként továbbra is nyilvánvalóan a legfontosabb gazdasági partnereink maradnak), vajon mit nyerünk a végén a réven és mit veszítünk a vámon?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr456642109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A keleti nyitás dilemmáiról 2014.08.28. 10:13:01

Hogyan találkozhat egy teljesen racionális stratégia a magyar és nemzetközi (keleti) valósággal? Vajon mit nyerünk a végén a réven és mit veszítünk a vámon?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.08.28. 10:32:44

Az szerintem tévedés, hogy a világban rendkívül gyorsan és óriási változások vannak, és ezért nekünk valamit marhára újra kell gondolnunk.
Politikai, államhatalmi értelemben biztosan nincsen semmi változás: Kína az maradt,ami volt 2008 előtt, Oroszország is az maradt, Szingapúrnak esze ágába sincsen megváltozni, Tajvan is nyugton van az államhatalom politikai berendezkedését illetően, és persze a nyugati országok se azzal reagáltak a válságra, hogy gyorsan új alkotmányokat írtak maguknak, és mély társadalmi vitákat folytatnának arról, hogy mennyire bukott meg a liberális demokrácia...

Szóval,amit Szijjártó úr mond, az tévedés,ennek megfelelően minden tévedés,ami ebből következne.

A magyar KKV szektor pedig egyelőre teljesen alkalmatlan arra, hogy valami kiugró teljesítménnyel segítse a magyar gazdagodást: attól a mindenkori magyar kormányok csak elszednek, azt leginkább csak fenyegetik, ...nagyjából azért, hogy legyen elég pénze az államnak idecsábítani a nem magyar tőkét.

Robinzon Kurzor 2014.08.28. 10:55:48

"az EU-n belül Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar hozzájárulása a nemzetgazdaság teljesítményéhez;"

A betanítottmunkás-alapú társadalom mint a XXI. század nyerő stratégiája.

Ezt persze mindegyik híve úgy képzeli, hogy mások (meg mások gyerekei) álljanak majd a szalagnál 3 műszakban, minimálbérért.

Neki, meg a gyerekeinek jár a jó oktatás, az egyetem, a szellemi munka és a középosztálybeli lét.

Ezért menekül Magyarországról egyre több ember. leginkább az iskolázott fiatalok.

Szindbad 2014.08.28. 11:13:44

Jaja, Fidesz víziókban erős, megvalósításban gyenge, és engem általában kifejezetten irritál ez a kombináció.

A keserédesek teljesen jogosak. Ki a franc akar Azerbajdzsánban vállalkozni, ahol még kiszámíthatatlanabb a környezet, mint itt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.08.28. 11:55:47

Tökéletes mellébeszélés ez a post. Azért kell Kelet felé fordulni Nyugat helyett, mert a nyugati létmód túlpörgeti a szénciklust, ami az emberiség pusztulásához vezet.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/05/szenciklus.html

Keleten még megvannak a szakralitás csírái, amivel ez a rettenetes vég megakadályozható.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.08.28. 13:17:47

Mi a francnak kell ennyit írni egy témáról amikor három mondatban leírható, rendesen elfáradtam a végére.

Se az ázsiai se a nyugati "munka alapú társadalommal" nem tud versenyezni egy volt szockó, keletójrópai állam se.Főleg ilyen politikai, gazdasági, szellemi "elittel" .Ők a fő gond, a gátlástalan rabló banda a nyakunkon és a kevés pénz a régióban, lábon lőtt rühes kutyák vagyunk, amelyik gyár olcsóbban akar termelni elmegy majd Ázsiába úgy mint a a Nokia, azok pedig akik "tisztességes munkából" akarnak megélni elszivárognak nyugatra . Itt meg marad az egyre ronccsabb roncstársadalom, politikusokkal, kiskirályokkal, a seggnyalóikkal, nyugdíjasok, prolik, cigányok, magukat középosztálybelinek haluzó rabszolgák, meg akik a lepattanóra játszanak, mint én :D.

calabria001 (törölt) 2014.08.28. 13:22:13

@Robinzon Kurzor:

a nyugati világban az egyetem mára már a "vicc" kategória felé tendál...

calabria001 (törölt) 2014.08.28. 13:23:36

@Mojzes Pál:

nemcsak Ázsiában lehet olcsón termelni:)

Liechtenstein - Industrial Location
www.youtube.com/watch?v=AhqCGhRSa3A

Robinzon Kurzor 2014.08.28. 13:24:05

@calabria001:

Igen, a kokakólában meg kábítószer van.

mrZ (törölt) 2014.08.28. 13:28:47

Már bocsánat.

Nem mi nyitunk keletre.

Ők kopogtatnak be hozzánk.

www.youtube.com/watch?v=GcpsqiqXBcw

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.08.28. 13:54:29

"nincs értelme modellként látni tőlünk szinte mindenben teljesen eltérő jellemzőkkel bíró keleti nagyhatalmakat. "

A média egyirányúsítása (a média feladata a kormány sztárolása és az ellenzék lejáratása) abszolút keleti jellemző. Meg az is hogy a gazdasági élet a haverikutyák kezébe van leosztva.

Az is keleti jellemző, hogy a miniszterelnök valamiféle megvilágosodott guru szerepében tetszelegve nyilatkoztat ki hétről-hétre újabbnál újabb szellemesnek tűnő baromságokat.

Az is keleti jellemző, hogy a magyar lakosság félve tiszteli az államhatalmat, és szinte mindenben engedelmeskedik neki.

Sokmindenben keleti szempontú ország vagyunk, éles ellentétben a tintanyaló rajcsáni sugallmazásával, akinek ostobaságait látva szellemi színvonala egy hülyegyerek szintjén mozog, persze az sem zárható ki, hogy szándékosan hazudik.

Bell & Sebastian 2014.08.28. 13:57:59

Arra gondolhatott ez a rugós krampusz (amelyik dobozból ugrik), hogy meszeltek a hagyományosértelembevett Uniónak, Transzatlanti Egyesült Államok van és kuss a neve mindenkinek, akinek ez nem tetszik.

Ez a KKV -s hantaboyozás külön bicskanyitogató. Miért? Azért, mert tanulja meg minden köcsög, külpiacra vegyesvállalatokon keresztül lehet kijutni, másként nem. Csak hozzánk, unortodoxokhoz egyszerű, bejön ide Jürgen és viszi, ami kell neki.

Ez egy kicsi ország, ami még sokáig forráshiányos lesz. Sok baj nyomorítja és még mindig pontosan ugyanannyi Ali Baba fosztogatja, mint Gyurnai idejében, hanem több.

Itt mindenki csak az építőipartól várhat el leggyorsabban némi javulást, ami alapvetően belpiacos tevékenység. Csak megjegyzem, bőven lenne mit építőiparkodni.

No de!
Ha szinte minden gyártó-anyagbeszállító külföldi kézben van és jóformán csak a helyi (olcsó és szakképzetlen) munkaerő hozzáadott-értéktöbblete jelentkezik bevétel oldalon, nincsen abban semmi meglepő, ha leolvadt a nyereség 3 százalékra és kidöglenek az "agyontámogatott" KKV -k.

Úgy 7-8% alatt meg sem szabad mozdulni! Akinek tőkéje van, az inkább forgassa a pénzpiacon, sokkal jobban jár!

Munkaalapú társadalom, mi!?
Röhög a vakbelem. Egyenesebb lenne bevallani, ezt is jól elsimicskáztuk és ezután is el fogjuk. Szóból ért az ember, nem is lilán ködös vágyálmokból.

(Az megvan, hogy viszik Kókát is a kormánygépen az arabokhoz, magánrepülőgép kiállításra?)

komolytalan samu 2014.08.28. 14:01:54

Nagyjából körüljártad. A versenyképes export 90% multiktól függ. Azt hogy ők Magyarországról exportáljanak a földrajzi helyzetünk sok termék esetén eleve kizárja (tengeri fuvarozás esetén). Nem azért, mert olyan gigantikus versenyhátrány lenne, hanem azért, mert ez tiszta költség, és főleg nagy mennyiségű (tömegű) áru esetén az az egyértelmű plussz 2-6% könnyen megfogható.

A vasúti szállítás innen ugyanolyan tragikus kelet felé, mint Németországból. A közúti nagyobb távolságra pedig csak fajlagosan értékesebb termékekkel érdemes, ahol megint csak elenyészővé válik a tonnánkénti +50-100 euro fuvardíj.

A keleti exportnak a helyi ismerethiány csak a kisebbik baja, a lényeg, hogy alig van olyan magyar termék, ami eladható keleten. A nemzetközileg már ismert luxustermékekben lenne fantázia, de olyanunk nincs. A magyar élelmiszer (alapanyag és félkész) ára a globál piacon ritkán versenyképes.

Az egyetlen sansz, a nagyobb állami (államközeli) beruházások terén lehetséges pl. építőipar. Na de ott a nyugati cégek is anyanyelvi szinten a korrumpálnak! Az arab világban minden jelenlévő multinak megvan a helyi kapcsolattartó-baksis részlege, mert a nélkül nem megy.

Amit Szíjjártó mond, az Szíjjártó tudásának és értelmi képességeinek korlátairól mond el a legtöbbet.

calabria001 (törölt) 2014.08.28. 14:26:42

@komolytalan samu:

"A nemzetközileg már ismert luxustermékekben lenne fantázia, de olyanunk nincs. "

már hogyne lenne?!

107 év után Herend ismét Szentpéterváron
herend.com/hu/aktualis/hireink/reszletek/107-ev-utan-herend-ismet-szentpetervaron

persze ebből max csak Herend fog meggazdagodni

bozon 2014.08.28. 14:27:05

De hol itt a dilemma? Inkább a Nyugat, nem igaz?

nu pagagyí 2014.08.28. 14:32:26

A program papíron jól hangzik, de elfelejtődött egy fontos szempont. Az egésznek akkor van értelme, ha az emberek jóléte növekszik általa.

Mert:
1. Iparosítás - lásd Rákosiék programját.
2. Export mindenekelőtt - az a kérdés, mi marad itthon, nekünk, remélem nem kell éhezni.
3. Külföldi befektetések növelése - na, ne! Épp most kergetjük ki őket.

calabria001 (törölt) 2014.08.28. 14:34:20

@bozon:

25 éve oda integrálódunk és a sztori egy egyirányú utca afféle "ever closer union" (ahogy a Római Szerződés mondja...)

de facto az összes magyar párt ezért dolgozik, még a jobbik is

ami ezzel szembe megy az csak porhintés

♔batyu♔ 2014.08.28. 14:44:18

"Norvég miniszter: A magyar kormány hátat fordít a Nyugatnak"

"- írja Helgesen, aki úgy véli, hogy a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján az Európai Uniónak félreérthetetlenül meg kellene mutatnia, nem tűri, hogy határain belül jöjjön létre újra egy illiberális állam."

Elmennek ezek a jó, kurva anyjukba. Mi a fasz köze van ennek, hogy nálunk szerinte mekkora a liberalizmus.

Régen az volt a baj, hogy nem voltunk elég komcsik, ma az, hogy nem vagyunk elég libsik és persze mindkettő retorziókat követel.

Lehet, hogy nem vagyok elég demokrata, de azt hittem, a szabad választások nem azt jelentik, hogy egy norvég, vagy más külföldi mondaná meg mi is legyen itt.

♔batyu♔ 2014.08.28. 14:49:40

@nu pagagyí: Te ennyire nem érzed ezt?

Ha most nem tetszik valami, 4 évente beszavazhatod Orbánék konkurenciáját.

Egyszerűen nem értem, hogy lehet valaki ennyire egyszerű, hogy Orbánt Rákosihoz hasonlítja. Hol a faszban voltál te történelemórákon? Nem olvastál el egyetlen történelmi tárgyú könyvet a korról????

Ha Orbán valami olyat csinál ami miatt elveszti a választásokat, akkor senki nem fogja megvédeni, ahogy Gyurcsányt sem védte meg senki.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2014.08.28. 14:50:35

Amelyik vállalkozás állami segítséget vár a piacok meghódításához, az definíció szerint életképtelen. Kivételt talán azok a szektorok képviselnek, ahol a vevői oldalon külföldi állami szereplők állnak. De ott is max annyit érdemes segíteni, hogy a megfelelő személyeket a magyar diplomácia beazonosítja. Tartok tőle, hogy minden ilyen, jó vagy kevésbé jó szándékú, állami exportösztönző program végső soron az állami pénzek eltapsolásáról szól. Ha az állam segíteni akar a vállalkozásoknak, csökkentse az adókat és ügyeljen a jogbiztonság fenntartására. Minden más felesleges, minden más káros.

J.László 2014.08.28. 14:56:08

@♔batyu♔:
Ja. Norvégia miniszterei jobban tennék, ha a saját házuk előtt sepregetnének. Nem tudok róla, hogy Magyarországon halomra gyilkolásznának járókelőket az utcán.

♔batyu♔ 2014.08.28. 15:04:16

@J.László: Eleve az felháborító, hogy szabad választások vannak, tehát ha nekünk van valami problémánk vele, erőszakmentesen el tudjuk zavarni és ennek ellenére egy norvég "értékeli" ki Orbánt.

Ez a tetű norvég gyakorlatilag az én döntésemet bírálja felül, miközben veri a mellét, hogy mekkora liberális.

Szíjjártó pedig udvariaskodik vele. Én közölném vele, hogy utoljára hasonló hangnemet a csehszlovák kommunistáktól hallottunk, akik szerint mi nem vagyunk elég kommunisták.

A libsik norvég támogatását pedig azonnal megszüntetném.

Szarazinda 2014.08.28. 15:08:06

Túl vagyon ez pofázva kéremszépen. A keleti nyitást csinálni kell, nem dumálni róla, meg ideológikus maszlaggal körbevizelni. A világ globális, Magyarországnak, ahogy minden más országnak meg kell találnia a helyét a világgazdaságban, kelettől nyugatik, északtól délig. Mindneki "nyit" keletre (magyarán bizniszel keleti országokkal), nyilván hülye lenne Magyarország, ha kihasználatlanul hagyná a komparatív előnyeit akármilyen piacon, legyen az keleti, vagy akármelyik más égtájban létező. Már ha vannak neki.

Mert ennyiről szól a kérdés, minden egyéb ostoba és demagóg rizsa, kizárólag belpolitikai célból.
Az ideologikus és demagóg pofázást meg abbahagyni.

♔batyu♔ 2014.08.28. 15:09:59

@zombizan: Elviekben igazad van, de mivel minden kormány alkalmaz ilyet, nyilván nekünk is kell. Az osztrákok annak idején azért tudták megszerezni a magyar belkereskedelem jórészét, mert sokkal jobb kondiciókkal jutottak hitelhez mint a magyar vállalatok. Az osztrák állam igen nagymértékben segítette őket. Diplomáciával, alacsony hitelekkel, miközben megakadályozta, hogy magyar vállalatok Ausztriában tömegesen nyomuljanak, pld. láncot építsenek ki, elöntsék valami termékkel az országot.

Orbán gazdaságélénkítő programjának része tulajdonképpen szinte fillérre ugyanez, ezért is nem tudnak ellene tiltakozni pld. az osztrákok, franciák, stb.

Inkább ilyen baromságokkal jönnek, hogy nem elég európai.

vizipipa 2014.08.28. 15:18:16

Az ilyen Szíjjártó/rg féle frázisgenerátorokkal készült szövegből mennyi marad, ha szimbolikus logikával kigyomláljuk a semmitmondást?

A célok kitűzése (lásd fent, 1., 2., 3.) bizony nehéz dolog. Kellenek hozzá a több száz fős minisztériumok és háttér intézményeik.

Bezzeg a buta kínaiak. Egyszerűen építenek nálunk(!) egy citromsav gyárat. Mert úgy ítélik meg (eladható, kifizetődő, 10 év garantált, 20 év esélyes).

Na de miért ők? Nálunk (meg a környéken) ezt senki sem látta? Ha igen, akkor miért nem (csinálták)? Megkérdezte erről valaki Szíjjártót? Vagy az NGM-et (Varga)? Netán Fazekast (mezgaz. vagy vidékfejl., a fene se tudja most éppen hogy hívják)?

Netán pont a saját láb erősítése céljából, nem azt kellene magas feldolgozottsági fokon exportálni ami itthon előállítható, hazai termékből? Hmm, élelmiszeripar? Konkrét támogatási programok? Konkrét célokra.

Miért lengyel és moldáv közvetítéssel megy(ment) a magyar alma az oroszokhoz? Nem ezt kéne egész konkrétan megoldani?

Mondjuk addigra, amikorra a Magnit felfüggesztett beruházása újra életre kel!
alfahir.hu/koszonjuk_eu_a_orosz_magnit_nem_jon_hazankba

♔batyu♔ 2014.08.28. 15:25:08

@vizipipa: Azért elég sok minden lehet itt.

1. Az állam nem állhat rá a gyárépítésre
2. A kínaiaknak ott a saját piacuk is
3. Ők kockáztatnak.

unionista. (törölt) 2014.08.28. 15:31:17

a keleti nyitás ebben a formában lassan öt éve cumi.

tarackos 2014.08.28. 15:36:05

Mivel is házalt eddig Viktor? Az olcsó munkaerővel meg vmi EU kapuval. Viszont olcsó munkaerő dögivel van keleten, nekik nem munkaerő vagy alapanyag hanem technológia kell. A többit már elintézik maguk ha már pl. Kína saját mobilt, kocsit fejleszt de már holdjárót is küld az űrbe. A kapu szerepet sem sikerült kiaknázni de másnak sem sikerült vö lengyelek. (De minek hozzanak ide gyárat ha a nyugat is ott gyártat?)

Sztem az alapokkal van probléma, exportképes termékek és technológiák kellenének. Oktatás és K+F. 25 éve pofáznak róla de egyre kevesebbet költünk rá.

Orbán a tulajdonviszonyok átrendezésén és a pénz átirányításán kívül semmi érdemit nem csinált a gazdaságban.

komolytalan samu 2014.08.28. 15:36:14

@calabria001: 1 manufaktúráról beszélsz. És persze van még néhány tucat ilyen, akár komolyabb is, de ezek együtt pár milliárd, max. néhány tízmilliárd ft exportot tudnak keletre.

A magyar export 2013-ban 82 milliárd euro volt, az 25500 milliárd forint. Hogy értelme legyen annak, amit okoska mond, sok ezer milliárd ft-os export bővülést kellene elérni keletre ahhoz hogy érdemben legyen hatása. Ezt vagy a multik tudnák, de ahhoz olyan versenyelőny kéne, ami nincs, vagy a Kkv-k.

Nekik kéne megszázszorozni a kivitelüket. Én pl egy videót szeretnék amiben Szíjjártónak lenyomnak a torkán egy egész rúd Pick szalámit tövig.

♔batyu♔ 2014.08.28. 15:59:20

@tarackos:

www.napi.hu/magyar_vallalatok/budapest_lehet_a_vilag_egyik_kozepe.585838.html

Egy mondatot kiemelnék: "Sok pénz vár befektetésre, miközben viszonylag kevés a startup cég. Éppen fordított a helyzet itt, mint San Franciscóban - fejtegeti Ottlik Dávid, a neuromarketinggel foglalkozó Synetiq társalapítója."

Tehát nem a lével van gond, mint ahogy írod.

♔batyu♔ 2014.08.28. 16:02:40

@komolytalan samu: Már régen kellett volna egy közép - európai társulás, mert komoly nyereséget csak összefogva lehet termelni.

Nem véletlenül nincs és ez nem Orbánék bűne.

I_Isti 2014.08.28. 16:07:43

Szimplán hülye. De az is lehet, hogy duplán! Tulajdonképpen
mi
a
büdös
francot
akar ez a barom exportálni?

tarackos 2014.08.28. 16:08:05

@♔batyu♔: Semmi olyat nem írtam, hogy a lével lenne gond olyat viszont igen, hogy termékkel, technológiával. Na pont ezt mondja Ottlik is: nincs startup cég amibe befektessenek.

bömböcz 2014.08.28. 16:16:47

Ovi kurvajó kompország-vezető! Hazudik, csal, lyukat dumál a hasadba és mindkét nagyhatalom utálja, mint a szart!
Ilyen faszi kell nekünk a nehéz időkben!

Pelso.. 2014.08.28. 17:53:57

@Bell & Sebastian: Hehe, van aki a ködös álmokból, akad aki szóból -ez már kevesebb, s néhányan sok pénzből ért.

Jean Sol Partre 2014.08.28. 17:59:02

@♔batyu♔: "egy norvég, vagy más külföldi mondaná meg mi is legyen itt."

Félreérted. Egy szóval nem beszélt arról, mi legyen itt. Senkinek nincs joga külföldről beleszólni abba, hogy a magyarok kit választanak meg és az milyen politikát csinál. Konkrétan nem is hozzánk szólt.

Viszont az EU-nak szíve joga nem adni egy büdös kanyit sem, ha nem tartjuk be a közös normákat. És persze bárkinek szíve joga észrevételeket tenni és tanácsokat adni, akár az EU számára is.

bömböcz 2014.08.28. 18:02:54

@Jean Sol Partre:
Ezt azért gondold át mégegyszer koszmopolita polgártárs!

legeslegujabbkor 2014.08.28. 18:13:06

@♔batyu♔: "Nem véletlenül nincs és ez nem Orbánék bűne."
Hát kié?

"A magyar gazdaságban az egyszerűbb termelő tevékenység mellett a magas hozzáadott értékű iparágakat kell egyre inkább támogatni, s ebben a diplomáciánknak is fontos szerepe lesz."
Talán a most indult segédmunkásképzési program lesz ennek a megvalósítója.

Jean Sol Partre 2014.08.28. 18:18:08

@bömböcz: valami instrukció? hol ment félre a gondolatmenet?

bömböcz 2014.08.28. 18:24:02

@Jean Sol Partre:
Ott, amikor a :
"Viszont az EU-nak szíve joga nem adni egy büdös kanyit sem, ha nem tartjuk be a közös normákat"
című libsiprogadandát próbáltad elsütni!
Ez nem holokárpi , háver!

bömböcz 2014.08.28. 18:39:05

Te hülye vagy?!
Mivel nincs közös "norma "(kivéve a holokausztot), ezért a sikeresen pályázható pénzek egy része jut nekünk .
Sokkal több járna , de ennyit sikerül megszerezni.

Jean Sol Partre 2014.08.28. 18:49:20

@bömböcz: már hogy a fenébe ne lenne.

bömböcz 2014.08.28. 18:53:50

@Jean Sol Partre:
Sorold !
(De nehogy a buzis demokratikus faszágokkal gyere, mert azok csak irányelvek...)

Jean Sol Partre 2014.08.28. 19:04:47

@bömböcz: mi a különbség a norma és az irányelvek között?

Urfang 2014.08.28. 19:06:23

Szijjártó külpolitikája: kelet felé lapítunk, akkor is ha pofoznak, nyugat felé rázzuk az öklünk, akkor is ha pénzt küldenek.

Martonyi azok közé tartozott akiket nem fideszesként is támogatni tudtam, Navracsics is megfelelő lett volna a helyére, de ez a Szijjártó, ez elképesztően ártalmas figura, ez a diplomáciában is olyan nyelven beszél, mintha a zemberekhez szólna, ez teljesen le fogja nullázni Magyarország megmaradt tekintélyét :(

bömböcz 2014.08.28. 19:28:28

@Jean Sol Partre:
Ezt valami nünbergi jegyzőkönyv alapján kéne eldönteni, a "hiteles" szemtanúk és a "töredelmes" vallomások alapján.
Esetleg egy k-európai szabotázs koncepciós per?
(Maga egy igazi (született) Demokrata lehet, bár a felmenői a kommunista pártba születtek...)
Mondja meg maga a tuti-frankót!

Jean Sol Partre 2014.08.28. 19:41:08

@bömböcz: tököm se tudja a tuti frankót, de a diagnózis téves

Bell & Sebastian 2014.08.28. 22:05:50

@Pelso..: Hogy melyik kicsoda, az meg látszik. Abból élünk, ha zárva tartják a boltot.

Bell & Sebastian 2014.08.28. 22:14:19

@tarackos: Így van. Transzferál, mint a güzü, alacsony hatékonysággal és magas költséggel, világbajnok elvonás mellett. Ilyet manapság már idomított majmok is tudnak.

K+F? Nyelvstratégia.

Robinzon Kurzor 2014.08.29. 10:35:08

Ja, és megnézném ezt a langyi egyfelől-másfelől lamentálós posztot, ha Gyurcsány kormányzása alatt Kóka mondta volna ki azt, amit most Petike...

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.29. 12:38:22

A kérdés nem gazdasági, hanem politikai és erkölcsi.

Támogassuk-e a vesztébe rohanó homokos-pedofil, ateista, materialista, hanyatló, embertelen nyugatot vagy álljunk ki a keresztény, humanista, demokratikus, antiliberális, konzervatív Oroszország mellett?

Persze, valószínűleg nincs lehetőség a nyílt kiállásra Oroszország mellett, mert aztán 72 órán belül hullani kezdenének az amerikai bombák Budapestre, de legalább az a lehetőség fennáll, hogy lassítjuk, szabotáljuk a nyugatot.

Szindbad 2014.08.29. 12:56:56

@a gondolkodni próbáló maxval birca: humanista, demokratikus.

Szindbad 2014.09.01. 03:46:24

Sajna nem minden kkvnek van elfekvoben egy baltas gyilkosa, ami megfelelo uzleti alapot jelenthetne a keleti nyitashoz.
süti beállítások módosítása