Balti út a szabadságba
2014. augusztus 23. írta: Redakció

Balti út a szabadságba

balti_ut.jpg

Vendégszerzőnk, Imants Lieģis, a Lett Köztársaság budapesti nagykövetének írása.

*

Augusztus 23-án Lettország, Észtország és Litvánia arra emlékezik, hogy 25 évvel ezelőtt zajlott a világ legnagyobb és leghosszabb békés demonstrációja, a Balti út vagy más néven a Balti lánc. Ez az esemény a betetőzése volt annak a békés ellenállásnak, ami a Baltikum függetlenségének visszanyeréséhez vezetett.

1989. augusztus 23-án a Balti út a szovjetek és a nácik között ötven évvel korábban aláírt megállapodásra kívánta felhívni a figyelmet. A Molotov-Ribbentrop paktum – Hitler és Sztálin külügyminisztereiről kapta nevét – titkos záradékának értelmében a balti államok a szovjet befolyási övezetbe kerültek. Ez oda vezetett, hogy 1940-ben a Szovjetunió illegálisan elfoglalta országainkat és átvette felettük a katonai irányítást sok olyan eseménnyel, amelyek párhuzamba állíthatók a mostani Ukrajnában zajló orosz lépésekkel.

Az ötlet, hogy 600 kilométer hosszan kézfogással kössék össze fővárosainkat, Tallinnt, Rigát és Vilniust, egy egyedülálló és emlékezetes esemény volt, amely szerepet játszott a Szovjetunió felbomlásában. Természetesen pár nappal korábban Magyarország is hozzájárult a Vasfüggönyön kialakuló réshez a Habsburg Ottó és Pozsgay Imre által kezdeményezett Páneurópai piknikkel augusztus 19-én Sopron közelében. Pár nappal a közép-európai Páneurópai Piknik után, amelyen több mint tízezren vettek részt, Észak-Európa egy több mint kétmillió főből álló élőláncnak adott otthont. Nagyon helyénvaló negyed évszázad elteltével felhívni a figyelmet ezekre a történelmi jelentőségű eseményekre.

imants_liegis.jpgÉn a lett-litván határtól nem messze álltam a Balti láncban. Egyik oldalról Arnolds bácsikám kezét fogtam, akinek a Ladáján érkeztünk a helyszínre. A másik oldalamon pedig egy idősödő lett úr állt, aki bottal járt. A kezét az övére tettem, így együtt támaszkodtunk botján. A lett himnuszt énekeltük, ami természetesen majdnem fél évszázada be volt tiltva. Utána megkérdeztem tőle, hogy ő honnan való. „Bauskaból” − válaszolta, ami egy kicsi falu volt onnan nem messze. Majd ő is visszakérdezett. „Nottinghamből, Angliából” − válaszoltam. „Egy külföldről jött lett vagyok.” És akkor megláttam egy könnycseppet végiggördülni az arcán. Ez a pillanat tökéletesen kifejezte érzelmileg azt a szolidaritást, ami a külföldi és helyi lettek között, de még inkább Észtország, Lettország és Litvánia népei között fennáll.

Az eseményt világszintű médiafigyelem övezte. Nagy szerepe volt ebben Juris Kažanak, aki egy lett gyökerekkel rendelkező, akkor Svédországban élő újságíró. Azokban a napokban látogatott Lettországba és sikerült helikopterről lefilmeznie az élőláncot. Ezek az erőteljes képsorok bejárták a világot. Ezen a héten hallottam a lett rádióban, ahogy Kaža úr, aki jelenleg Rigában él, felidézte az 1989 augusztusában történteket. A szovjet hatóságok kiutasították és öt évre kitiltották Lettországból. Az ő válasza erre az volt: öt év múlva a Szovjetunió már nem fog létezni. Jóslata pontos volt, hiszen csak két év telt el addig, míg 1991-ben Lettország visszanyerte függetlenségét a Szovjetuniótól.

 A balti út (korabeli felvételek)

Miként volt lehetséges az internet és a mobiltelefonok kora előtt egy hatszáz kilométer hosszú demonstrációt megszervezni, ami hosszabb volt, mint a Budapest-Pozsony-Prága távolság? Ez egy flash mob jellegű esemény volt, az emberek a rádióközvetítésből és hordozható rádióvevő-készülékeken keresztül értesültek arról, hogy hol lehetnek hiányzó láncszemek. Óriási szervezési kihívásokkal kellett szembenézni. A demonstráció vezetőinek meg kellett vizsgálni, hogy lehet feltölteni a lyukakat egyes helyeken, ugyanakkor meg kellett akadályozni, hogy máshol túl sokan legyenek. Úgy tűnik, hogy a budapesti Lett Nagykövetség egyik munkatársának édesapja is szerepet játszott ebben. Kellere Ieva kolléganőm elmesélte, hogy édesapja, aki a Lett Nemzeti Függetlenségi Mozgalom tagja volt, a Balti lánc előtti napokban állandóan telefonon egyeztetett a részletekről.

Dainis Īvāns, az esemény egyik főszervezője felidézi, hogy ő a lett-észt határon állt. „Nem csak egy, hanem sok párhuzamos lánc volt. Annyian érkeztek a határra, hogy óriási tömeg alakult ki” − mondja egy YouTube-on közzétett interjúban.

Az 1989-es Balti út még napjainkban is inspirációként szolgál. A Lett Nemzeti Bank a héten egy 5 euró névértékű emlékérmét adott ki, ami a balti szolidaritás 25 évvel ezelőtti megnyilvánulását idézi fel. Egy virtuális „balti út” is szerveződik, ahol az emberek megosztják egymással történeteiket és megjegyzéseket fűznek másokéhoz.

A három balti ország regisztrálta a Balti utat az UNESCO Világemlékezet listájára. Lettország fővárosa, Riga 2014-ben egyben Európa Kulturális Fővárosa is, így idén számos rendezvényen felidézik, hogy a Balti út hogyan járult hozzá az ország függetlenségének visszanyeréséhez. Közülük az egyik a rigai Daugava folyó partján épült új Nemzeti Könyvtár megnyitó ünnepsége volt. A folyó másik partján található régi könyvtárig élőláncot szerveztek, hogy így juttassák át a könyveket az új helyre. Így a könyvek a mínusz 15 fokos hidegben kézről kézre jártak, miközben a résztvevők népdalokat énekeltek.

A napokban Kijevben is tartanak egy megemlékezést. Ez különösen lényeges azokban az időkben, amikor Ukrajna egyes részei illegális orosz megszállás alatt állnak és az orosz támogatással zajló katonai események továbbra is pusztuláshoz vezetnek Kelet- Ukrajnában.

Sajnálatos módon az idei ukrajnai történések lényegében változtatták meg a biztonságpolitikai helyzetet Európában, és felidézik az 1956-os budapesti eseményeket, az 1968-as prágai tavaszt, valamint az 1981- es összetűzéseket a lengyel Szolidaritás mozgalom és az államhatalom között.

A balti népek tisztában vannak azonban azzal, hogy a 25 évvel ezelőtt összeállt hatszáz kilométer hosszú élőlánc hozzájárult az európai biztonságpolitikai helyzet jó irányú, fundamentális változásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr266625809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Balti út a szabadságba 2014.08.23. 08:39:01

1940-ben a Szovjetunió illegálisan elfoglalta országainkat és átvette felettük a katonai irányítást sok olyan eseménnyel, amelyek párhuzamba állíthatók a mostani Ukrajnában zajló orosz lépésekkel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.08.23. 08:43:14

Elképesztő, hogy még 2014-ben is ott tartunk hogyha egy európai ország szeretne jobb kapcsolatokat ápolni Európa többi országával, akkor oda orosz tankok vonulnak be és tüzet okádva próbálják rövid láncú gyarmati rabságba taszítani a szerencsétleneket.

Az 56-os forradalom, a 68-as prágai tavasz, a 81-es Szolidaritás akció, a páneurópai piknik, a balti élőlánc, és az ukrajnai események mind ugyanazt a célt szolgálták, kiszabadulni Moszkva rövid láncából, némelyiket eltiporták, némelyik sikerült, vajon Ukrajna megszabadul vagy legyőzi az erőszak?

Bell & Sebastian 2014.08.23. 11:41:36

Ez a bejegyzés Epic Fail.

Kandeláber 2014.08.23. 13:13:29

Ukrajnában a CIA által pénzelt felkelők megpuccsolták a kormányt.
Válaszul az oroszok visszavették Ukrajnától az ukrán Hruscsov által odacsatoltatott Krím-félszigetet.
Az ukrán nacionalisták rendszeresen meggyalázzák a Vereckei-emlékművet, elzárkóznak a kettős állampolgárságtól, és elutasítják a kétnyelvű feliratokat.
A mostani Ukrajnának nincs létjogosultsága.
Lemberget és környékét vissza a lengyeleknek, Kárpátalját vissza nekünk, a Donyeck-medencét az oroszoknak, a náluk lévő Dobrudzsát vissza a románoknak.
A maradékon pedig legyenek boldogok az ukránok.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 14:16:15

Persze ki lett cenzúrázva, amikor megmondtam az igazat a balti fasisztákról...

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 14:17:03

@Kandeláber:

Dobrudzsa háromnegyede Romániában van, egynegyede Bulgáriában.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 14:18:55

@Urfang:

Az ukrán és a balti fasiszták szeretnének kisebbségülöző nemzetállamot építeni, ebben Washington segíti őket, s a fasiszták nyavajognak mert keveslik a támogatást. Ez a valóség, nem az a szar, amit a nagykövetecske idehányt.

Poroltó Ernő 2014.08.23. 14:35:07

@a gondolkodni próbáló maxval birca: @Kandeláber: @Bell & Sebastian: @Urfang:

"Forgolódnak a tőkés birodalmak,
csattog világot szaggató foguk.
Lágy Ázsiát, borzolt Afrikát falnak
s mint fészket ütik le a kis falut.
Egy nyál a tenger! Termelő zabálás, -
kis, búvó országokra rálehel
a tátott tőke sárga szája. Párás
büdösség-felhő lep bennünket el."

Kandeláber 2014.08.23. 14:45:07

@a gondolkodni próbáló maxval birca: "Dobrudzsa (románul Dobrogea, bolgárul és ukránul Добруджа [Dobrudzsa]) történelmi régió a Balkánon. Ma nagyobbrészt Romániához, kisebb részben Bulgáriához, egy aprócska része pedig Ukrajnához tartozik."
Az aprócska részre gondoltam.
@Poroltó Ernő: Döntsd a tőkét, ne siránkozz!

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 14:46:06

@Kandeláber:

Oké, de mivel ott nemigen élnek románok, furcsa lenne pont Romániának adni.

Kandeláber 2014.08.23. 14:51:48

Zsirinovszkij már elméletben fel is osztotta Romániát, ék köztudatban van egy hasonló lengyel térkép is.
nemzeti.net/zsirinovszkij-felosztana-ukrajnat-lengyelorszag-magyarorszag-es-romania-kozott-1925440.html

calabria02 (törölt) 2014.08.23. 16:11:26

@Urfang:

az ukrajnai események azóta igen cifra irányt vettek, nem véletlenül kerültek ki a kijevi vezetés rémtettei a nyugati média kiemelt figyelméből...

kurva ciki az egész...

mondhatni kényelmetlen...

calabria02 (törölt) 2014.08.23. 16:13:18

@Urfang:

az EU keretében pedig __egységes állam__ épül

egy olyan birodalom, aminek fantasztikusan jól jön az orosz fenyegetés...

hiszen a folyamatos centralizációhoz külső fenyegetés és válság kell..

calabria02 (törölt) 2014.08.23. 16:14:23

@Kandeláber:

B) verzió

esetleg békén is lehetne hagyni a helyieket...

calabria02 (törölt) 2014.08.23. 16:15:42

@a gondolkodni próbáló maxval birca:

a balti "fasiszták" már fejest ugrottak az EU-ba, önként mondtak le a függetlenségükről:)

már mindegyik eurozóna tag...

vezér01 2014.08.23. 16:23:03

A nagykövet úrnak érzelmi alapon természetesen igaza van. Az ukrán konfliktust azonban az EU provokálta ki.Hogy magától -e vagy CIA/Moszad utasításra,most lényegtelen. Meglebegtették Ukrajna előtt az EU-s partnerség/tagság lehetőségét,a mélyszegénységben élő ukránok meg bevették,hogy ők is nyithatnak cukrászdát Bécsben.

Urfang 2014.08.23. 17:13:38

@a gondolkodni próbáló maxval birca:

A balti "fasiszták" nem akarják üldözni az orosz kisebbséget, inkább tartanak az üldöztetéstől az ukrajnai események fényében. Az EU területén sehol sincs olyan etnikai üldöztetés mint ami Ukrajnában van. Pedig az elmúlt húsz évben példás békében megélt egymás mellett Ukrajnában az ukrán és orosz testvérnép, együtt a lengyelekkel, ruszinokkal, magyarokkal, románokkal, és bolgárokkal.

Azóta lett ennyire élet-halál kérdés az etnikum amióta háború van, pedig a lakosság többsége Kelet-Ukrajnában azt se tudja, hogy az ukrán vagy az orosz az anyanyelve és eszükben sem volt háborúzni amíg meg nem jelent Putyin hadigépezete a háttérben, és a legrosszabb rémálmukban sem vágytak arra a helyzetre amiben most vannak, két tűz között egy rendes konvencionális háborúban ami aratja az áldozatokat.

Reméljük, hogy Merkel közelebb tudja vinni Minszkben Porosenko és Putyin álláspontját és lehet végre beszélni kiegyezésről, különben még tovább fokozódhat az erőszak, és újabb szankciók is jöhetnek és újabb hadműveletek, a végén pedig már nyíltan ki lehet lesz mondani, hogy első világháború 100. évfordulóját a harmadikkal ünnepeljük.

exterminador 2014.08.23. 17:25:13

Ennek a bircának három-négy éve még egészen értékelhető gondolatai voltak. Manapság viszont már csak az egyik legirritálóbb troll, akivel valaha is találkoztam. Szomorú látni ezt a mélyrepülést.

Kandeláber 2014.08.23. 17:39:54

@calabria02: Igaz. Nem valószínű, hogy a legtöbben örömmel mennek meghalni idióta politikusok miatt.
Viszont az ukrajnai kérdésben szinte mindenki érzelmi indíttatásból foglal állást, pedig nekünk semmi közünk a konfliktusukhoz egészen addig, amíg a kárpátaljai magyarokat nem fenyegeti veszély.
Érdekes, '91-'92-ben, a szerb-horvát háború idején a fidesz versenyt visított a szadesszel meg a maszoppal, hogy a Panoráma be merte mutatni Kórogy és Szentlászló színmagyar falvak szerbek által való fenyegetettségét, aztán amikor porig rombolták a két falut, egy szavuk sem volt.
És persze a kalasnyikovok miatt még inkább sírtak.
Most valakik előjöttek a harckocsikkal, hát az is szánalmas volt...

Most látom, hogy fentebb agybeteg módon Romániát írtam Ukrajna helyett, mea culpa.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 18:09:34

@Urfang:

Nyilvánvaló, hogy nem hagyható, hogy Kijev nyerjen ebben a háborúban. Így ez nem opció. Azaz minden Kijeven múlik.

Igazi háború pedig nem lesz, az USA-nak és az EU-nak nem ér meg annyit pár ukrán oligarcha.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 18:10:15

@exterminador:

Az ember folyton változik, hiszen a világ is változik.

Urfang 2014.08.23. 18:24:01

@a gondolkodni próbáló maxval birca:

Kijev csak veszíthet ebben a háborúban elvégre Ukrajnát támadták meg, ha megvédi a saját területét akkor is tetemes a pusztulás, ha nem védi meg akkor még nagyobb, az se világos hogy mennyi területet követelnek a népköztársaságok azaz Putyin.

Ez már igazi háború, és ha az USA meg az EU beszáll, akkor nem tankokkal fognak beszállni amire van ellenszere Putyinak, hanem a szovjetek ellen is bevált módszert veszik elő.

vizipipa 2014.08.23. 18:29:03

@Urfang:

Elképesztő, hogy még 2014-ben is ott tartunk hogyha egy ... ország szeretne jobb kapcsolatokat ápolni ... többi országával, akkor oda ... tankok vonulnak be és tüzet okádva próbálják rövid láncú gyarmati rabságba taszítani a szerencsétleneket.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.23. 18:38:00

@Urfang:

A kijevi puccsisták a nyugat felbújtására dupla vagy semmit játszottak, s vesztettek. A nyugat meg csendben visszavett a harciasságból ennek láttán.

Kb. ugyanaz, mint Grúziában 6 éve. A nyugat felbújtotta a grúzokat támadjanak meg 2 független, közismerten oroszbarát államot, Abháziát és Oszétiát, támogatást ígérve és azzal bíztatva, hogy Putyin úgysem mer majd lépni, bele fog törődni. Hát, Putyin viszont lépett, a grúzokat tönkreverte 72 óra alatt és további plusz 72 óra alatt magát Grúziát is elfoglalhatta volna gond nélkül, mire a nyugat maradt Putyin szóbeli elítésénél,

Ma már meg is bukott az akkori grúz vezetés, s az akkori elnök ellen büntetőelhárás folyik az új, immár nem annyira oroszellenes grúz vezetés által.

Sakkjátszma ez, semmi egyéb.

A szovjetek ellen bevetett módszerek pedig alkalmazhatatlanok Oroszország ellen, mert ma Oroszországban kapitalizmus van és nem marxista hiánygazdaság.

A nyugati nagytőke meg fog akadályozni minden valóban komoly oroszellenes szankciót, mert ez nem érdeke. Szóval marad az, hogy 50 orosz ember nem utazhat az EU-ba, s cserébe meg Oroszország korlátozza a nyugat-európai sárgarépa és a káposzta importját, magyarul: jelképes lépések.

Valójában Putyinnak elég Krím. A másik két új állam esetében lehetne kompromisszum: az autonómia és az orosz nyelv második államnyelvvé emelése Ukrajnában. Csak Kijeven múlik.

Urfang 2014.08.23. 19:16:20

@a gondolkodni próbáló maxval birca:

Ha Putyinnak elég a Krím, akkor az emberek ma és holnap is értelmetlenül halnak meg Kelet-Ukrajnában. Sakkjátszma ez, semmi egyéb és Putyin ukrán és orosz emberek ezreit áldozza fel, hogy a krími bebetonozását fedeztesse. Ők meg azt hiszik miattuk csinálja.

picur3ka 2014.08.23. 19:41:57

Fel kell hányni.

"Sajnálatos módon az idei ukrajnai történések lényegében változtatták meg a biztonságpolitikai helyzetet Európában, és felidézik az 1956-os budapesti eseményeket, az 1968-as prágai tavaszt, valamint az 1981- es összetűzéseket a lengyel Szolidaritás mozgalom és az államhatalom között."

Igen, csak mivel a mi kutyánk kölyke tankozza le a lázadókat, mindjárt ő a szegény szenvedő fél...

Milyen remek érzés is ennyi tömeggyilkossal egy csónakban evezni.

picur3ka 2014.08.23. 19:43:42

@Urfang:

Az persze eszedbe sem jut, hogy nem Putyinért harcolnak esetleg? Mert elárulom, nem.

exterminador 2014.08.23. 19:53:42

@Urfang: nem hiszik azt, mivel a legtöbbjük zsoldos. Ők meg a pénzért csinálják.

exterminador 2014.08.23. 19:56:30

@picur3ka: igen, így van, ahogy a nagykövet mondja.

picur3ka 2014.08.23. 20:06:02

@exterminador:

A nagykövet épp behányt a szalonba. Még at is megkérdőjelezném, hogy betiltották-e egyáltalán a lett himnuszt, annyit hazudik ez a sok soviniszta állat.

exterminador 2014.08.23. 20:14:53

@picur3ka: na jó, te nem vagy vitapartner.

exterminador 2014.08.23. 20:16:14

@picur3ka: mindenesetre az látszik, mennyire sajnálod, hogy megszűnt a Szovjetunió.

picur3ka 2014.08.23. 20:20:28

@exterminador:

Nem bizony. Keressél valami másik terminátort magadnak.

Urfang 2014.08.23. 20:20:59

@exterminador:

Nem a zsoldosokról beszéltem, bár ők is ágyútöltelékek de ők maguk választották. Én azokról az ukrán-orosz békés civilekről beszéltem, akik nem maguk választották, hogy különböző zsoldosok az ő hátsókertjükből lőjenek tankokkal és tüzérségi ágyúkkal, sorozatvető és ballisztikus rakétákkal. Ki akarja ezt magának? Ők biztos nem erre szavaztak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.08.23. 20:24:08

@@a gondolkodni próbáló maxval birca: Az, hogy kik élnek ott, az a javaslata többi részében se nagyon volt szempont... ;-)

Mellesleg szerintem Besszarábiára gondolhatott igazából, nem Dobrudzsára...

Viszont ez a fasisztázás szerintem is ciki részedről, ezzel kritikátlanul átveszed az orosz szóhasználatot, ami szerint gyakorlatilag mindenki fasiszta, aki a hajdani szovjet területeken az ő érdekeikkel ellentétes politikát folytat.

Bell & Sebastian 2014.08.23. 20:25:26

@picur3ka: Isten, áldd meg Lettországot!

Bless Latvia, O God,
Our verdant native land sod,
Where Baltic heroes trod,
Keep her from harm!
Bless Latvia, O God,
Our verdant native land sod,
Where Baltic heroes trod,
Keep her from harm!
Our lovely daughters near.
Our singing sons appear,
May Fortune smiling here
Grace Latvia!
Our lovely daughters near.
Our singing sons appear,
May Fortune smiling here
Grace Latvia!

Veszélyes szöveg, na.

Bell & Sebastian 2014.08.23. 20:33:15

@Urfang: Le tetszett maradni legalább egy ciferrel, a helyi hadurak területfoglalásai napjainkra már több áldozatot szednek, mint amit az oroszok nyakába tudnak varrni. Jó kis állami haderő lehet az, amit sakkban tud tartani pár tucat kozák.

Hogy ez nincsen benne a napi, reality showban?

Direkt kibasznak az bambulákkal, hogy meg ne zavarja az elméjüket a valóság.

exterminador 2014.08.23. 20:40:09

@Urfang: igen, ezzel teljesen egyetértek.

exterminador 2014.08.23. 20:40:47

@Bell & Sebastian: mert nem is pár tucat kozák tartja sakkban. De ezt te is tudod.

picur3ka 2014.08.23. 20:44:10

@Bell & Sebastian:

Bizony.

Our lovely daughters near.
Our NATO sons appear,
And rape them from the rear.

picur3ka 2014.08.23. 20:45:47

@Urfang:

Nem is a Porosenkóra, az viszont biztosra tudjuk, ezt csak fabulálod.

Bell & Sebastian 2014.08.23. 20:51:41

@exterminador: Hány jakuza hadsereg aktív most, Ukrajnában? Hány harcosuk áll fegyverben?

Az úgynevezett szakadárok ennek a létszámnak a töredékét sem teszik ki. Az egy más kérdés, hogy Putyin annyi ezt-azt mindig küld nekik, ami pont elég.

Elég szomorú, hogy az állam ott csak harmadik erő.

picur3ka 2014.08.23. 21:04:12

@promontor:

Nem igazán, ezek éppen népirtanak. A baltiak meg csak az állampolgári jogaikkal szórakoznak.

Measurer 2014.08.23. 21:14:44

@promontor: vagy még inkább Budzsákról van szó,ami meg mégis csak Dobrudzsa. Még ma -az etnikai tisztogatások után- is eléggé vegyes etnikai összetételű: ukrán, orosz, bolgár, moldován (román), gagauz.

Egy élmény ide utazni! Egy korridoron keresztül közelithető meg Ogyessza felől.

de.wikipedia.org/wiki/Budschak#mediaviewer/Datei:Bugeac-etnic.png

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.08.23. 21:51:06

@Measurer: Én úgy tudtam, hogy Budzsák az Besszarábia része, merthogy Dobrudzsa az csak a Dunáig tart.

GERI87 2014.08.23. 22:35:10

@Urfang:

"Elképesztő, hogy még 2014-ben is ott tartunk hogyha egy európai ország szeretne jobb kapcsolatokat ápolni Európa többi országával, akkor oda orosz tankok vonulnak be és tüzet okádva próbálják rövid láncú gyarmati rabságba taszítani a szerencsétleneket."

Elképesztő hogy 2014-ben ott tartunk hogy ész nélkül benyelik az emberek érzelmi alapon a fasságokat.

Ukrajnában olyan (többek közt soviniszta) politikai fordulat állt be ami sértette az orosz ajkú ukránok és legfőképp az ukrajnai oroszok érdekeit, Moszkva erre nyilván reagált (ahogy Magyarország is reagálna ha komolyan veszélyeztetve lenne a hat. túli magyarok nyelvhasználata (és nagyhatalom lennénk)).
és kihasználva a helyzetet elragadta az orosz ajkú Krímet... beavatkozik az oroszok mellett stb. igen, csúnya dolog, igen ez másoknak nem tetszik, de a politika az ilyen!

Tanítanak történelmet, ami idővel elég objektív is már...de úgy látszik több száz/ezer év tanulsága, példája sem elég hogy az átlagjani felfogja hogy nem puszira forog a világ hanem jé...! érdekek mentén! és az izmusok, jelszavak sokszor csak felszínes érzelmi alapú eszközök az emberek rángatására...a politikusok meg (aztarohadt) sokszor hazudnak, ebben is, és senki nem fog SOHA nyíltan, őszintén nyilatkozni a hatalmi érdekeiről, mert az átlagjózsiknak, a "tömegnek" a máz kell, a maszlag, a hangzatos elvek a "szabad és európai Ukrajnáról" meg a "gonosz csúnya orosz medvéről".
Közben meg a dolog ennél bonyolultabb, de nem reménytelen utána nézni, ellenőrizni bármit is...de hát 'gondolkozni fáj'.

-Az oroszoknak nagy átlagban szarul megy, kell a politikának a siker, ha pénz, jólét nincs, betömik nacionalizmussal, területtel...miközben valós problémákra (ukrán sovinizmus, nyugati előre törés az orosz hegemóniába) is válaszolnak.
- a baltiak félnek 30-40%-nyi orosszal a seggükben hogy a medve újra bekebelezni a kis jelentéktelen nyugatias vackukat, ahogy előtte mások is, hát pánikolnak, farkast kiáltanak.
Érdekükben állna egy orosz mentes, homogén nemzetállam, legszívesebben kipaterolnák az orosz, szláv kisebbséget, de nem lehet, marad a nyugathoz dörgölőzés kettősmércével, szemellenzővel.

A nyugat meg nem akarja hogy Kelet-Európában megint etnikai alapon menjen a határtologatás, pláne akkor, ha azt nem ő engedi, kezdeményezni.

Húúúú...de rohadt bonyolult volt ez, de még mindig jobb mint részrehajlóan szopkodni Brüsszel vagy Moszkva pöcsét!

Measurer 2014.08.23. 22:41:03

@promontor: persze, Dél-Besszarábiának is mondták, de Zsirinovszkij nyilván nem Moldovára gondolt (ez tekinthető Besszarábia utódának), hanem Budzsákra, a kiliai Dunaág baloldala és a Dnyeszter közötti Fekete-tenger melléki területre.

Dobrudzsa nevének -többek között- az egyik etimológiai "megfejtése": a szláv "dobъrъ" (jó) és a török "budžak" (szeglet) szó összerakása, amely szerint Budzsák a Dobrudzsa név másik felét őrizte volna meg.

GERI87 2014.08.23. 22:41:14

@Kandeláber:

Úgy látom sem Zsirinovszkij, sem te nem láttál még mai etnikai térképet Ukrajnáról.
Lengyel alig van, régen is csak szórványban, '45 után ki lettek paterolva, román és magyar meg csak a határ mentén, amit ő odafirkált az max. "történelmi alapú" felosztás lenne, de mindegy, hülyeség és nem reális.

picur3ka 2014.08.23. 22:41:44

@Bell & Sebastian:

Nem tudom, ez mennyire igaz még mindig. Nyilván, az ukrán hadsereg nagy erőfölényben marad, de ez emberszámot illetően ma már az 1:2 felé tendál.

Ideje van az ukránoknak a békekötésre gondolniuk. Egyre inkább úgy tűnik, külföldi hadsereg nélkül semmire nem fognak jutni. Arra meg a minap köpött a maci.

Meg mások is. Egy nemzetközi fórumon a NATO segítségről Ukrajnának:

"Fegyverezzük fel őket? Mivel? Ki fog fizetni? Különben is eladnák az első legjobb árért a egész szart."

GERI87 2014.08.23. 22:44:24

@Measurer:

Budzsák akkor legyen bolgár, ha már álmodozunk..

Measurer 2014.08.23. 22:59:06

@GERI87: 2001-es cenzus szerint:
ukrán:248 ezer
bolgár: 129 ezer
orosz: 124 ezer
összesen:617 ezer
Vagyis valóban a (besszarábiai) bolgár a második befutó.

Ám az ukrán népszámlálási adatokkal mindig vigyázni kell, mert nem tudni, hogy az ukránon belül mennyi az ukránul vagy az oroszul beszélő ukrán -:)

picur3ka 2014.08.23. 23:32:38

@Measurer:

"Dobrudzsa nevének -többek között- az egyik etimológiai "megfejtése": a szláv "dobъrъ" (jó) és a török "budžak" (szeglet) szó összerakása, amely szerint Budzsák a Dobrudzsa név másik felét őrizte volna meg."

És a legvalószínűtlenebb, tegyük hozzá. Inkább csak annyit tesz, hogy dobdzsák, bodzsák, budzsák (mint a kollega fentebb írja), bolgár, törökül.

Measurer 2014.08.24. 00:16:28

@picur3ka: Köszönöm szépen.Teljesen jogos, legyen bolgár -:) Болгарська Бессарабія

picur3ka 2014.08.24. 01:47:05

@Measurer:

Nyugodtan szétoszthatják még ettől. Meglepő mennyire beleszól a politika a nyelvészetbe. A szófejtés, amelyet ismer, a XIX századtól lett nagyon divatos, szláv befolyás és nemzeti mozgalmak. Plusz a népetimológia is segíthette, gondolom.

----
Balti út a szabadságba:

Obama faces decision on military aid for Ukraine
Oren Dorell, USA TODAY 5:49 p.m. EDT August 23, 2014

www.usatoday.com/story/news/world/2014/08/23/obama-ukraine-options/14499619/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Kandeláber 2014.08.24. 04:05:57

@GERI87: Nem láttam mai etnikai térképet Ukrajnáról.
Azt nem tudom hogy Zsirinovszkij látott-e, nem beszéltem vele.
Mindenesetre köztudomású, hogy a II. Világháború után a Szovjetúnió az ún. Nyugat-Ukrajna és Nyugat-Belorusszia elnevezésű területeket elcsatolta Lengyelországtól, mint jó felszabadítóhoz illik.
Ugyanígy tett Kárpátaljával, amely Trianon után Csehszlovákiához tartozott, továbbá megszerezte Finnország területének a 10 %-át is, Karélia egy részével.
A mostani konfliktusban nehéz állást foglalni, mert ugye az ember hivatalból utálja a ruszkikat, de semmiféle indokot nem tudok felhozni arra, hogy miért lennének az ukránok szimpatikusabbak náluk.
A szakadár oroszok soraiban állítólag már szerbek is harcolnak, ez még utálatosabbá teszi a szememben őket.
Felőlem öldössék egymást nyugodtan, cirillbetűs, pravoszláv szlávok, egyik kutya, másik eb.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 07:43:44

@Urfang:

Nem. A kelet-ukrán partizánok nem Krímért harcolnak, hanem saját jogaikért. Ha nem lenne harc, Washington és Brüsszel kijevi fasiszta emberei legyűrnék őket.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 07:45:21

@Kandeláber:

"a II. Világháború után a Szovjetúnió az ún. Nyugat-Ukrajna és Nyugat-Belorusszia elnevezésű területeket elcsatolta Lengyelországtól, mint jó felszabadítóhoz illik"

Tegyük hozzá: 20 évvel korábban ugyanezeket a területeket meg Lengyelország csatolta el. Ráadásul etnikailag ezekhez a területekhez a SZU-nak sokkal több joga volt.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 07:48:45

@promontor:

Nem mindenki fasiszta, csak a fasiszták azok.

Mondjuk az kicsit vicces, amikor az SS-t hivatalosan hősnek tekintő lett/litván/észt politikusok beszélnek emberi jogokról.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.08.24. 10:10:36

@a gondolkodni próbáló maxval birca: Félreértések elkerülése végett, nem értek egyet azzal, ahogy pl. az észt Waffen-SS-re emlékeznek sokan Észtországban, de azzal, ahogy összemosod az SS-t általában és pl. az észt Waffen-SS-t konkrétan, azzal pont jól demonstrálod azokat a csúsztatásokat, amikkel az orosz propaganda mindenkit lefasisztáz, aki nem tetszik neki.

Kandeláber 2014.08.24. 10:52:46

@a gondolkodni próbáló maxval birca: Hogyne, például Lemberg ugye tősgyökeres orosz város volt, etnikailag egyértelműen ukrán.
A rigai békében pedig a SZU önként lemondott volna nagyobb területekről is, de ez a lengyeleknek nem kellett.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.08.24. 11:02:22

@Kandeláber:

Valójában az I. vh. előtt Lvovban az ukrán csak a harmadik etnikum volt. Ukrán többség azután lett, hogy Sztálin elvette a lengyelektől.

Measurer 2014.08.24. 12:59:37

@Kandeláber: Ukrajnában az etnikai térképek megrajzolása politikai kérdés.
Nem kétséges, hogy az ukrán nyelv többségi nyelv hivatalosan szinte egész Ukrajna területén kivéve a Kelet-Ukrajnát, a Krimet, Budzsákot és a magyar határvidéket (no meg Csernobilt).

A tényleges etnikai viszonyokat a hivatalos cenzus inkább leplezi, mint feltárná. Mivel az ukrán nyelv a hivatalos nyelv, az orosz nyelvtudás hivatalos felmérésnél sokszor rejtve marad.

A második nyelvként megjelölt orosz a nem-hivatalos közvéleménykutatók szerint sok helyütt előlép praktikus nyelvként.
Pl. a Research & Branding Group felmérése szerint többen használják az oroszt (76%) mint az ukránt (69%).
Más felmérés szerint az ukránt 46%-al, az oroszt 38%-al preferálják.

A politikai preferenciáknál fentiek miatt óriási szerepe van a második nyelvnek. Ez alapján jöhet ki a nyugati ill. oroszbarát tábor közötti közel egyensúlyi helyzet

en.wikipedia.org/wiki/Languages_of_Ukraine

picur3ka 2014.08.24. 15:48:00

@Measurer:

"Ukrajnában az etnikai térképek megrajzolása politikai kérdés."

Igaz. Viszont ez nem bizonyítja a kisebbségi nyelvek túlélését. Amiből pedig nem következik, hogy különböző kulturális identitások ne maradnának fenn, de általában keverednek.

Amennyire tudom, a magyar és a ruszén nyelvhasználat él valamelyest tovább, az egyébként sokkal számosabb kisebbségi populációk többsége teljesen vagy szinte teljesen elvesztette nyelvét mára.

Ez könnyebben és gyorsabban megtörténik egyéb szláv nyelvek esetében, hiszen a nyelvkeveredés egyszerűbb. Többen magát az ukránt egy lengyel-orosz keveréknyelvként határozzák meg.

Ez mára jelentősen mutatkozik az ország népességének nyelvhasználatában. Sokan egy ukrán-orosz keveréknyelvet, a szurzsikot beszélik valójában, se nem oroszt, se nem ukránt.

m.cdn.blog.hu/ka/karpatalja/image/2012/ukrajna.png

Egy nyelvészeti felmérés alapján (nem egyéni bevallás szerint) az anyanyelvi beszélők száma szerint ez a három a legelterjedtebb nyelv ma Ukrajnában:

1. orosz
2. szurzsik
3. ukrán

Helyi szakemberek szerint a fiatalabb generációnak csak kb 20%-a beszéli egyik vagy másik nyelvet. Ezt a fiatal generáció olvasás nélküli életvitelével magyarázzák. Szerintem itt megint politikai turpisság van. Sokkal kézenfekvőbb magyarázat és ok erre a két nyelv rendkívüli hasonlósága (nyelvjárás szintű valójában, de facto nem külön nyelv) és az ukrán mesterséges ráerőszakolása az orosz nyelvi beszélőkre.

Measurer 2014.08.24. 17:12:24

@picur3ka: Köszönet, valóban itt van a kutya elásva.
Az egyébkén koránt sem egységes nyelvként értelmezhető szurzsik elterjedtsége képies magyarázatot ad arra, hol a legerősebb az ukrán nacionalizmus.

A XIX.sz.-i szinten megrekedt nemzetté válási folyamat beindításához szükséges nyelvi egységesítést magára vállaló, sőt erőltető ukrán állam nem képes ezt elnyomó eszközök alkalmazása nélkül véghezvinni.

Ilyen eszköz a hivatalos nyelvhasználati előírások, a régiós nyelvek betiltási szándéka, az orosz tv-csatornák vételének ellehetetlenítése. Ilyen lehet az állami munkahelyeken alkalmazott nyelvi alapú diszkrimináció.

picur3ka 2014.08.24. 18:26:57

@Measurer:

A jelen háborús helyzet pedig azt mutatja, hogy még elnyomó eszközökkel sem képes Ukrajnát teremteni a semmiből.

Ha győzne is Kijev, a jelenlegi egy ország föderalizáció nélküli status quo fenntartása természetesen egyenlő: diktatúra. Egy nagyon költséges rendőrállamot kellene majd bevezetniük a keleti országrészekben. És talán még akkor is meg kellene vonniuk ezektől az állampolgároktól a szavazati jogot.

Persze ilyesmire készültek eleve: a túlélő lakosság átnevelő táborokba (filtration camps) helyezése, a nyugati lakosság keletre költöztetése, rendes kis hitleri háború utáni rendezési terv.

Measurer 2014.08.24. 23:15:34

@picur3ka: Előbb-utóbb föderalista reformokra lesz szükség. remélhetőleg a megoldás nem ilyen rossz szcenárió szerinti lesz.

Az amerikaiak által is támogatott (a Wikileaks szerint maga jelentkezett be náluk) Porosenko jó jelöltnek tűnt, besszarábiai lévén soknyelvű környezetben nőtt fel, de rendesen tud ukránul (nem úgy mint Janukovics), hazai oligarcha, vagyonát saját erőből szerezte, igazi self-made man (ez családi vonás is), mindkét táborban rendelkezik barátokkal, s választási igéretei között megtalálható volt az orosz nyelv védelme is - igaz annak hivatalos nyelvként való elismerése nélkül-, ám ez a kelet-ukrajnaiakat és Oroszországot - mindeddig - nem győzte meg.

picur3ka 2014.08.25. 23:01:44

@Measurer:

Igen, csak oroszul szokott beszélni.
Igen, bűnöző családból származik.
Igen, mindenkinek dolgozott már, aki csak mozog.
Igen, semelyik pacifikálandó rétegnek soha nem tetszett.

Ez volt a legjobb emberük.

Ja, hát névleg föderalizmus lesz, valószínű, csak attól tartok, hogy az is olyan de jure lesz, mint Ukrajna meg az ukrán nyelv.

Maga szeretne azok irányítása alatt élni, akik szétbombázták az egész szülőföldjét? Mert ez itt a kérdés.

Aztán akarna még mindig tárgyalni velük, amikor éppen nyerésre áll? Az pedig a másik.
süti beállítások módosítása