Szentmihályi Szabó Péter, a magyar glóbusz galaktikus nagykövete
2014. július 21. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szentmihályi Szabó Péter, a magyar glóbusz galaktikus nagykövete

szentmihalyi_szabo_peter.jpg

Azt írja az újság, Szentmihályi Szabó Péter lehet Magyarország római nagykövete. Először is, tök menő, hogy a Galaktika scifi-magazin egykori szerkesztője személyében első alkalommal léphet be a geek szubkultúra a magyar diplomácia már eddig is színpompás világába. Másodszor: a Magyar Hírlapba hosszú-hosszú évek óta naponta, fáradhatatlanul közírogató Szentmihályi Szabó Péter eddigi kalandos életútja a huszadik-huszonegyedik századi Magyarország tömény összefoglalója. Mi több, SZSZP a pályafutása alapján a komplett magyar glóbusz, a magyar galaxis írója, Nostradamusa és immár nagykövete lehet!

Az egykori pannonhalmi diákot egy ifjúkori '56-os megemlékezés miatt zárják ki az ország összes középiskolájából, majd engedik leérettségizni, és az ELTE bölcsészkarán diplomázik. Magyar-angol szakon végezve jobbára a könyvkiadók és az újságok világában dolgozott (a Szépirodalmi Kiadótól a Galaktikáig), de volt sofőr, fordító és díszműkovácsinas is. Az Antall-Boross kormányok idején kerül be egy időre a diplomácia világába mint sajtófőnök; majd beássa magát az évtizedek óta tartó médiaháború jobboldali árkába, hogy szinte a komplett jobbos sajtót körbeírva, csüggedés nélkül ossza az ellent, nap mint nap.

Igaz, hogy az egykori bátor '56-os emlékező diák valamikor időközben elkövetett egy Nyers fohász a kommunizmushoz című verset is, olyan veretes sorokkal, mint „Hol késel, kommunizmus? Tavaszra tavasz jön, gyermekszemem öregen pislog; / kommunizmus, te, megigért, feszítsd meg minden izmod, rázd le az élősdieket. Kommunizmus, növekedj, kisgyerekem”; de hát mit tegyen az, aki láthatóan a teljes pálya bejátszására, a magyar élet teljes megélésére törekszik! Különben is, kellenek az ideológiai tapasztalatok ahhoz, hogy a későbbiekben az ember minden pillanatban le tudja leplezni a sötétben bujkáló élősdieket, izé, kommunistákat.

2007-ben a túlsó oldalra lendült a mindent bejáró SZSZP-inga, hiszen verset írt a Magyar Gárdához: „Árpád lobogóját őrizzük meg együtt, s akik most is óvják, nevük ne feledjük. Bátor férfiak, büszke nők − adjon az Isten szebb jövőt!” (Elhangzott: 2007. október 21-én a Hősök terén.) Ha már férfiak és nők, az csak egy belterjes adalék, hogy Szentmihályi mester történelmi szépíró korszakában írt Kun László királyunkról egy regényt, melynek szaftos szexjeleneteinek hatására egy régi barátunk és kollégánk egy emlékezetes kamaszkori merevedését élhette át.

Szentmihályi viszont sci-fi íróként is beletalált a dolgok közepébe. Írt '83-ban egy sci-fi novellát Magyarország 2009-ben címmel; melyben Vonbraun József, egy szabadúszó fordító és ezermester feltalálja az időgépet, és elviszi az írót 2009-be − ahol nagyjából minden ugyanaz, mint a nyolcvanas években, csak épp „kicsit” magasabbak az árak.

Hát nem egy Nostradamus ez az ember?!

Nostradamust emlegettem? Írt egy nostradamusos jóskönyvet is Szentmihályi Szabó Péter! Ebben azt jósolta:

„Jön majd egy ember, a második
millenium után, ki felette áll
minden torzsalkodásnak: Ő lesz az itt,
ki Pannonföldről Istenhez kiált,
és Isten meghallgatja imádságait.
Ő lészen az, kinek uralkodása folytán
Pannnónia ismét erős lesz és gazdag,
nagyobb lesz, mint akármely szultán,
az ő szavára minden országban adnak,
s önként kezére bíznak minden hatalmat. (...)

A második ezredév után
Pannónia váratlan erőre kap,
királyok gyűlése lesz Budán,
de császáruk magyar marad.
Kelet s nyugat központja lesz,
egy évszázadra legyőzhetetlen,
szembeszállni velük nem érdemes:
uralkodik a Lélek és a Szellem.”

Ennek a szellemében reméljük, hogy az elmúlt évtizedek Magyarországát oly hitelesen képviselő, sokat tapasztalt Szentmihályi Szabó Péter nemsokára diplomataként építheti az erős, gazdag, legyőzhetetlen Pannónia külföldi hídfőállásait!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr676529099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szentmihályi Szabó Péter, a magyar glóbusz galaktikus nagykövete 2014.07.21. 13:26:01

Szentmihályi Szabó Péter a pályafutása alapján a komplett magyar glóbusz, a magyar galaxis írója, Nostradamusa és immár nagykövete lehet!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2014.07.21. 13:46:40

"Folytatjuk".

Nincs mit hozzátenni.

ghavin 2014.07.21. 13:52:20

Mellesleg habzószájú Bayer-epigon

www.gemenc.hu/sajtoklub/SzSzP_Tizmillio_fasiszta.htm

Hajrá ergé, biztos van ennél lejjebb is. A ciklus végére csak eljutsz Kínáig.

Robinzon Kurzor 2014.07.21. 14:25:28

Az a vers ... na azzal bizonyította, hogy tökéletesen NER-kompatibilis.

Akiből akkor az a szöveg kijött, az bárkit kérdés, feltétel és kételkedés nélkül, hittel és tényleg őszinte meggyőződéssel szolgál.
Akárkit, aki a póráza másik végén található.

pocaklakó minimanó 2014.07.21. 15:35:34

Író maradjon az írásnál. Mondhatjuk ezt neki ugyanúgy, mint mondhattuk Göncz Árpádnak, Csurka Istvánnak és a többieknek. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.21. 15:43:32

@rajcsányi.gellért (ergé):

Szentmihályi Szabó élete során valóban sokfélét összeirkált, de olyan kispiszkos karaktergyilkos posztokat, mint ez a te irományod, soha nem írt.

Bell & Sebastian 2014.07.21. 15:51:39

@bbjnick: Csak nem fizetett hirdetés? Ki volt a másik aspiráns a római posztra, mert onnan fúhat a szél.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.07.21. 16:30:35

tán Szörényi papával jobban jártunk volna

Obulus 2014.07.21. 17:31:40

Igazi nácit, vagy régi újnyilast sikerült kinevezni nagykövetnek. Botrány.

S=klogW 2014.07.21. 19:02:42

Gratulálok, te szerencsétlen, ehhez a poszthoz!

Érdemes elolvasni SzSzP 101 mini scifijét, nagyszerű kis mű.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.21. 21:06:03

@ergé: Ajvékolnak a libsik, TEHÁT jó döntés! Nem?

Ha nem, akkor szerinted ez a kivétel vagy a szabály?

Szindbad 2014.07.21. 22:18:51

Igazi konzervatív minőséggel van dolgunk.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.22. 00:28:00

"SZENTMIHÁLYI SZABÓ PÉTER

A Demokratában korábban vitt rovata iskolapéldája volt a létező jobboldali publicisztika összes szerencsétlenségének. Véget nem érő, habzó dühöngés, sértettség, görcsös frusztráció, kényszeres és szánalmas „Imre Kertészezés” (titokban nyilván meg van arról győződve, hogy a Nobel neki járt volna), irracionális világmagyarázatok, mániás depresszióval átitatott témakezelés, és a legsúlyosabb: az ellenfél dehumanizálása. Persze ha kicsit jobban megnézzük, itt is találunk egy belül meghalt írót: a szerző nagyon régen igen jó sci-fiket meg finom erotikával átszőtt – hah, Kun László, hah, Édua – ifjúsági történelmiregényeket írt (egyik szerkesztőnk élete egyik első merevedését neki köszönheti.) Persze muszáj volt neki inkább hazát mentenie. Olyan is lett a hazánk.

Előnye: ilyen most nem jut eszünkbe.

Hátránya: túláradó indulatok.

Hiszterométer: 8/10"

Forrás:

"Árokásó Top 20
A közbeszéd elszánt rongálói
írta: ÁCS FERENC
Megjelent a Reakció magazin búcsúszámában."
arokaso.blog.hu/2008/07/02/arokaso_top_20

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.22. 07:57:57

@bbjnick: bizony, gellért a szemünk láttára aljasul teljesen színvonaltalanná.

___________________________ (törölt) 2014.07.22. 10:51:14

Bencsik is írt sci-fit. Bayer meg mesekönyvet. Ez nem túl meglepő. A magyarországi bal-jobb törésvonalnak elég sok eleme van és ezek elég sok része olyan, ami más országokban kevésbé megosztó, és az egyik része ennek az, hogy aki valami mást akar álmodni, képzelni, tehát a mindennapoktól el akar vonatkoztatni, az nálunk jobbra megy, míg a bal inkább a valóságközeli szakértő képében szeret tetszelegni leginkább. Például ezért mennek a zenészek többnyire jobbra nálunk (Schuszi, Pataki, Vikidál, Ákos, Grandpierre stb.) míg máshol ez annyira nem jellemző. A magukat menedzsernek képzelő üzletemberek pedig nálunk inkább balosak, és inkább a magukat mesterembernek tekintő vállalkozók mennek jobbra. Ezek más országokban nem ennyire egyértelműek, néha fordítva is vannak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.22. 11:32:13

@Shenpen:

A sci-fi Magyarországon (és Kelet-Közép-Európában és a SZU-ban) nem azt jelentette, mint Nyugaton. Míg Nyugaton a sci-fi (tudományos fantasztikum) egy tartalmilag és műfajilag jól körülhatárolható népszerűirodalmi jelenség volt, addig a Keleti blokkban a sci-fit (amit itt tudományos-fantasztikusként értelmeztek) arra használta az irodalom és a közírók, hogy olyan gondolatokat és olyan módokon szólaltassanak meg (a sci-fi címke védelme alatt), amiket a hivatalos irodalom vagy társadalomtudomány ideológiai okokból nem engedélyezett volna. Nálunk például sci-fiként jelen(hetet)t meg Borges vagy Hamvas Béla egy-egy műve is a hetvenes években:-) (De így legalább megjelenhetett!) Boldog-boldogtalan, Fekete Gyulától Tandori Dezsőig, sci-fiket irkált... Szentmihályi Szabó sci-fijei sem valódi sci-fik, hanem korrajzok, társadalmi pamfletek, effélék.

picur3ka 2014.07.22. 12:38:07

Orwellt is sci-fiként tudták eladni, az intelligencia a keleti blokkra értelmezte, közben meg Angliáról írt.

Én már azt sem értem, mi a baj a sci-fivel. És ha Nádas ír majd egy szakácskönyvet, akkor mi lesz? Vagy Grift...

Ez a Victor Hugo meg akkora nyomorult volt, hogy kétsoros újságcikkből írt regényt.

Lehet, hogy kompenzálni kellett a SP cikket egy SzSzP cikkel.

Bell & Sebastian 2014.07.22. 13:07:55

@picur3ka: A legújabb felfedezés Orwell és Huxley levelezése, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem látnokok, hanem beavatottak voltak (egypár dolgot elmondtak nekik) és egyeztettek egymással futurológiai kérdésekben. Ha van kedve, keresse ki.

Bell & Sebastian 2014.07.22. 13:19:14

@Shenpen: Az üzletbe praktikus okok miatt kerül csak be a politika. Egyes cégek ezt támogatják, mások azt, a harmadik mindkettőt, majd győzelem esetén benyújtják a számlát.

Nem veszik észre, hogy tulajdonképpen ár vannak verve, mert a nemzetközi gigacégeket úgysem tudják űberelni, magyarán azok mindig is többet söpörhetnek be, mint az összes hazai együtt.

A honi politikát is multik etetik túlnyomó részt, cserében a tűzszünetek alatt a politika engedi őket tovább garázdálkodni és a nekik juttatott ezermilliárdokból azok egy részt visszaadnak.

Amelyik ország kitermelte a saját multijait, ott is ugyanez megy, azzal a különbséggel, hogy a lóvé a családban marad, innen meg elpárolog.

S=klogW 2014.07.22. 13:34:14

@bbjnick:

Mint pl. amikor Morániában(!) a nagy vezér megállítja az időt. :)

picur3ka 2014.07.22. 14:15:04

@Bell & Sebastian:

Nem tudom, mire gondol, olvastam erről anno, de nem emlékszem semmi beavatottságra.

Elképesztő egyébként, hogy mennyire témába vág, ilyesmiről beszélgettünk és vitáztunk több topikon is mostanában(pl. Alkibiadész, SP).

Kikerestem:

"The first hints of a philosophy of the ultimate revolution — the revolution which lies beyond politics and economics, and which aims at total subversion of the individual's psychology and physiology — are to be found in the Marquis de Sade, who regarded himself as the continuator, the consummator, of Robespierre and Babeuf...

Thanks to the voluntary ignorance of our fathers, the advent of the ultimate revolution was delayed for five or six generations.
Another lucky accident was Freud's inability to hypnotize successfully and his consequent disparagement of hypnotism.
This delayed the general application of hypnotism to psychiatry for at least forty years.
But now psycho-analysis is being combined with hypnosis; and hypnosis has been made easy and indefinitely extensible through the use of barbiturates, which induce a hypnoid and suggestible state in even the most recalcitrant subjects."
Read more: www.dailymail.co.uk/news/article-2111440/Aldous-Huxley-letter-George-Orwell-1984-sheds-light-different-ideas.html#ixzz38CMaHc1n
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

Bell & Sebastian 2014.07.22. 15:59:55

@picur3ka: Ezt lehagyta, pedig ezen pörgünk egy hete.

>>>
The philosophy of the ruling minority in Nineteen Eighty-Four is a sadism which has been carried to its logical conclusion by going beyond sex and denying it.
<<<

Mindkettő munkásságának összegzése; disztópia.
Ezt egyszer már idéztem.

"... 1920-ban Crowley rávette George Orwell-t (élt 1903-1950), aki később több világhírű regényt is írt, hogy lépjen be a kábítószer kultuszát ápoló Golden Dawn páholyba. Orwellt annyira megdöbbentette az Amerika számára kidolgozott terv, a "New Age"-ként ismertté vált program, hogy indíttatva érezte magát egy olyan könyv megírására, amely tájékoztatja és figyelmezteti az amerikaiakat erre a gonosz programra. ...

Visszatérve az illuminátus pénzoligarchia intézményeihez, amikor Aleister Crowley bevonta Orwellt a Golden Dawn páholyba, az angol szabadkőművesség az egyik legfontosabb koordináló szervezete, a Royal Institute of International Affairs, a RIIA, (A Királyi Külügyi Intézet) útján, létrehozta a Tavistock Intézetet. Ez az intézet a pszichológiai hadviselés eszközeit kutatja, és felkészített olyan személyeket, akiket az illuminátus pénzoligarchia az Egyesült Államokba kívánt küldeni. Ezek közé tartozott Aldous Huxley (élt 1894-1963), valamint testvére Julian (élt 1887-1975), akik a tekintélyes szabadkőműves T. H. Huxley unokái voltak. Mindkettőjüknek a 33-as fokozatú szabadkőműves író H. G. Wells (élt 1866-1946) volt a mentora. ..."

pocaklakó minimanó 2014.07.22. 16:38:26

Íróból csak akkor lehet jó politikus, ha a ballib agendát tolja. Ez alap.

picur3ka 2014.07.22. 19:57:19

Igen, ki. Siettem, de Sade benne volt.

Köszönöm, teljesen félreértettem a szóhasználatát.

Zb74 2014.07.22. 20:13:58

@pocaklakó minimanó: Akkor ennek a vén komancsnak egész jó esélyei vannak arra, hogy jó politikus legyen. Ha nem is "lib", de baloldalibb volt még Kádár Jánosnál is:

"Hol késel, kommunizmus,
boldogságom, tiszta szerelmem?"

Egyebek mellett ezt is ő írta, ugye. Pedig ilyen szintű talpnyalást még az a rendszer sem várt el senkitől. Ezek után különösen vicces, hogy később másokat nevezett "Marx, Engels, Lenin, Sztalin, Lukács és Aczél György hűséges barátai"-nak...

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.22. 20:29:48

@Zb74:
és arra nem gondolt, buzikám, hogy a kommunista simogató vers tömény gúny?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.22. 20:55:06

Szentmihályi Szabónak, mint az RTL klub-híradóból kiderült, a Magyar Gárda a bűne. Fordíthatott ő akárhány klasszikust, taníthat ő angol irodalomtörténetet akármilyen egyetemen, írhatott ő akárhány, akármilyen színvonalú könyvet, mert nyíltan vállalni merte magyarságát, ezért a vérére szomjaznak.

picur3ka 2014.07.22. 21:03:24

Ezt gondoltam, már a cikkből. (többek közt)

Silcon 2014.07.22. 22:21:46

"Sarkosan fogalmazva
Tiberius Drasco Viciustól még Pannónia helytartója is rettegett, de képtelen volt megszabadulni tőle, mert olyan sokat tudott mindenkiről – a helytartóról is. Drasco élvezte, hogy gyűlölik, szívesen vágott torz pofákat, hogy még jobban megijessze ellenfeleit, de akkor volt a legszörnyűbb, amikor vigyorgott. Mint most. – Nem lesz semmi baj, Gordius – mondta reszelős hangján. – Minden a terv szerint halad. Gordius megpróbált tiltakozni: – De hát egymás után öldösik a rómaiakat ezek az átkozott avarok! Az aquincumi légióból szökdösnek a katonák! Drasco megsimogatta tar koponyáját. – Az avarok irigykednek, mert ők dolgoznak, a rómaiak pedig birodalmi segélyből élnek, mint szabad polgárok. De mi bebizonyítjuk, hogy a gyilkosságok mögött az Avarok Nyilai állnak. Bizánci szakértőink is ebben az irányban nyomoznak. Százezer sestertius üti annak a markát, aki megnevezi az összeesküvőket. Gordius szokás szerint sűrűn pislogott, és ajkát biggyesztette. – Mindez szép, de az egész birodalom aggódik, hogy nálunk ölik a rómaiakat, és ezért mi vagyunk a felelősek! Drasco a háttérben álló pretoriánus kapitányra, Benciusra mutatott. – Ha nem lesz eredmény, legfeljebb leváltjuk. De Bencius azt mondja, minden egyes gyilkossággal közelebb kerülünk a megoldáshoz. Gordius zavartan fészkelődött trónján. – És ha kiderül, hogy a katonáink öldösik egymást? Orbanus néptribunus alig várja, hogy újabb hibát kövessünk el! Tiberius Drasco Vicius legyintett. – Majd kidolgozunk a nemes rómaiak számára valami programot. Például: Út a Munkához. Bocsánat, az már volt. Akkor legyen Munka az Úthoz. Hadiutakat építünk birodalmi pénzből, az avarok földjein keresztül. Ne félj, uram, amíg engem látsz! – Nem félek! – rebegte Gordius, és kirázta a hideg a rémülettől.
Szentmihályi Szabó Péter"

picur3ka 2014.07.22. 22:29:28

Na ugyi, hogy ott a helye?

Gál György Ferenc 2014.07.23. 09:34:12

@jm padilla:

Bizony,szerintem igaza van: " a kommunista simogató vers tömény gúny". Nekem volt szerencsém a 70-es évek végén, a 80-as évek elején egy párszor Sz.Sz. Péter egy pár előadását meghallgatni a TIT Sánc utcában levő csillagdájában,ahol a csillagok és az irodalom kapcsolata volt a téma.Az előadások után pedig kötetlen beszélgetést folytattunk az előadóval,aminek során a politika is szóba került.Hát nem éppen szeretettel nyilatkozott a fennálló rendszerről,sőt.Egyébként pedig mit szóljunk egykori kemény,nagyhangú komcsi elvtársaink mai"identitásához". Kemény vadkapitalisták lettek és fődemokraták!

S=klogW 2014.07.23. 12:16:14

@jm padilla:

Csak egyetérteni tudok, oly mértékben eltúlzott, dagályosan megírt mű.

De ezt az indoktrinált, aljalelkű, urbanobunkó félművelt álértelmiség mitől is venné észre.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.23. 15:42:58

egyrészt vannak az uszítók, akik pontosan tudják, hogy ez egy gúnyvers, csak miért ne használnák ki a "harcban".
aztán vannak a gellért féle nyálas kis "írástudók" akik írnak ugyan, meg iskolába is jártak ugyan, de stílusérzékük nincs, mert tahók. egy ostoba, műveletlen digitális generáció tipikusai.
és persze vannak az ostobák, akiknek ha azt mondják, hogy ez olyan vers, akkor el is hiszik.
a felsoroltak közül a hatalomnak a gellértekkel van dolga. ki kell ütni a tollat a kezükből.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.07.23. 20:54:29

Nem ismerem SZSZP munkásságát, sem egykori nézeteit, de én is azt valószínűsítem, hogy gúnyversről van szó. Nem ártana tudni, hogy a vers hol jelent meg, milyen környezetben, a szerző más művei abban az időszakban milyen üzenetet hordoztak, stb.
Ezt a munkát Gellértnek kellett volna elvégeznie.

Egyébként meg egy művésznek legyenek időszakai! :)
www.youtube.com/watch?v=34n_WziRZ2w

picur3ka 2014.07.26. 20:15:23

"Semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni Szentmihályi Szabó Péter. Az érintett maga tájékoztatta erről a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetőségét, ...

Szentmihályi Szabó Péter kinevezését hevesen támadta az ellenzék, elsősorban Csurka Istvánhoz köthető múltja és diplomáciai tapasztalatlansága miatt."

www.origo.hu/itthon/20140725-szentmihalyi-szabo-peter-visszalepett-a-romai-nagykovetsegtol.html

"A kommunista versei és szélsőjobbos publicisztikái miatt támadott író nem vállalná a posztot. (MTI)"

444.hu/2014/07/25/szentmihalyi-szabo-peter-nem-akar-romai-nagykovet-lenni/

Ergé megoldja: a köpönyegforgató senki

Ha valakit ki kell nyírni, ezer Alfa jelentkezik mindjárt balról, valami elképesztő lincsmob.

Van egy érdekes probléma vele, amiről egyik lincselő sem szól: a Keresztény Európa Párt elnöke.
süti beállítások módosítása