Katedrát a bajnokoknak?
2014. július 08. írta: bakó.bea

Katedrát a bajnokoknak?

phd.jpg

A felsőoktatás újabb és újabb átalakításai kapcsán már vagy tíz éve úgy tűnik, hogy nincs lejjebb, aztán mindig kiderül, hogy de. Múlt héten a kormány épp arról döntött, hogy olimpiai éremmel és meghatározott díjakkal gyakorlatilag kiváltható a doktori fokozat a sporttudományi és a művészeti felsőoktatásban. Mocsai Lajos és Schmitt Pál neve is felmerült, akik ezen szabálynak köszönhetően elvileg egyetemi karriert csinálhatnak.

A sporttudományi és a művészeti felsőoktatásban a doktori képzéssel egyenértékű lesz az olimpiai érem és a jogszabályban meghatározott díj – például a Kossuth-díj. Erről döntött még gyorsan a nyári szünet előtt a parlament az oktatási tárgyú törvényeket módosító csomag elfogadásával. A „Lex Mocsai”-nak becézett módosítót először Pósán László nyújtotta be, de még aznap vissza is vonta. A törvényalkotási bizottság összegző módosítójával viszont mégis csak visszakerült az ominózus kitétel a csomagba, így Mocsai Lajos akár az önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektora lehet, és mondjuk Schmitt Pál is oktathat doktori cím nélkül. Az olimpiai érem vagy épp a Kossuth-díj mellett csak annyi szükséges, hogy az illető alapfokú (tehát Ba/Bsc, vagy főiskolai) diplomával rendelkezzen. Ehhez képest a „rendes felsőoktatásban” szerencsére egyelőre még tanársegéd sem lehet valaki, ha nincs mesterszakos diplomája.

Nyilván a testnevelési vagy a művészeti oktatás jellemzően olyan területek, ahol a gyakorlati ismereteknek kiemelt szerepe van; és nem feltétlenül kell a fél életét könyvtárakban töltő professzornak lenni ahhoz, hogy valaki sportot vagy mondjuk festészetet oktasson. De talán egy fokkal korrektebb megoldás lett volna azt kimondani a törvényben, hogy sport- és művészeti területen nem szükséges doktori fokozat az egyetemi oktatáshoz, mint egyenrangúvá emelni egy olimpiai érmet egy PhD-vel. Nem vitatom el sem az olimpiai bajnokok, sem a Kossuth-díjas művészek kitartó és áldozatos munkáját – amit azonban már honoráltak: olimpiai éremmel vagy Kossuth-díjjal. A PhD ezzel szemben arra való, hogy valakinek az alapos és kiemelkedő tudományos kutatómunkáját honorálja, ami – olimpiai érem ide vagy oda – Schmitt Pál életművéből például hiányzik.

Egyértelműnek tűnik, hogy miért azt a megoldást választotta a jogalkotó, amit: ha azt mondaná, hogy doktori nélkül is lehet mondjuk a TE-n oktatni, azzal csak az oktatás lehetőségét teremtette volna meg a doktorival nem rendelkező, ugyanakkor kiemelkedő sportolók számára. Így viszont, hogy a PhD-vel egyenrangúként ismeri el az olimpiai érmet, a fontosabb egyetemi pozíciókra is megnyílik előttük az út, amelyeknek szinte mindegyike PhD-hez kötött.

A felsőoktatás más területein ugyanis már tanársegéd is csak az lehet, aki a doktori képzést legalább megkezdte; és ezt legfeljebb tizenkét éven belül be is kell fejeznie, ha továbbra is oktatni akar. Persze az egyetemi karrierre vágyó olimpiai bajnokokat nyilván nem a 120 ezer forintos tanársegédi fizetés hozza lázba; docenstől, pláne egyetemi tanártól felfelé viszont egyre jobban fizetnek, ezen pozíciók pedig egyértelműen PhD-hez kötöttek a felsőoktatási törvény szerint. A dékánról meg a rektorról nem is beszélve.

Ami miatt a törvényjavaslat a „Lex Mocsai” becenevet kapta, az kétségtelenül az a kitétel, amely a TE rektorát felmenti a rektorokra általában irányadó követelmények alól: vagyis, hogy az egyetemen szerzett vezetési, szervezési ismeretekkel, gyakorlattal és legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezzék, valamint korábban legalább docensi munkakörben dolgozzon.

Az oké, hogy tesis kar, de azért egy rektortól hadd várja el bárki  például az egyszeri egyetemista, aki nyelvvizsga nélkül többnyire nem is kap diplomát –, hogy legalább egy idegen nyelvet úgy-ahogy beszéljen, és legyen valami fogalma attól, miként működik egy egyetem.

Sajnos azonban a jogalkotó a rossz végén fogta meg azt az amúgy életszerű problémát, hogy tesiszakon ne kelljen már minden tanárnak PhD. Ahelyett, hogy csak annyit tennének lehetővé: tapasztalt és elismert, de tudományosan nem kvalifikált szakemberek egyetemen oktathassanak – amivel maximálisan egyetértek –, sajnos inkább a „katedrát és potya állást a haveroknak”-hozzáállást tükrözi az új szabályozás. A tapasztalataik átadására mezei oktatóként is lenne lehetőségük az érintetteknek; sőt óraadóként lett volna eddig is. Azonban az „olimpiai érem olyan mint a PhD”-szabály nem csak azoknak a munkáját kicsinyíti le, akik tényleg megszerezték a doktori fokozatot; de egyúttal olyanoknak teszi lehetővé az egyetemi vezetésben (és nem csak az oktatásban!) való részvételt, akik ugyan jó gyakorlati szakemberek, de nincs egyetemi tapasztalatuk – a vezetésben pedig ez nem ártana.

Persze a magyar felsőoktatás rég úgy rossz, ahogy van, és egy Mocsai vagy egy Schmitt már remélhetőleg csak csekély mértékben ronthat a helyzeten. Úgy tűnik, a tudományos fokozattal és egyetemi tapasztalattal rendelkező rektorok és dékánok sem tudják megállítani a rendszer piacosítását és a színvonal hanyatlását: azt a folyamatot, hogy a hallgató fizet, ezért nem buktatják meg, mert a végén még elmegy és másnak fog fizetni.

Színvonalas felsőoktatás akkor lesz elsősorban, ha az egyetemeknek nem a hallgatók pénzétől függ a fennmaradása, hanem megtehetik, hogy válogatnak: így alakulhat ki egy minőségi verseny. De azért az sem ártana, ha nem a haveroknak adnák a vezető posztokat − akiknek mondjuk egy-egy korábbi bravúros teljesítményéért „kvázi-doktori címet” és így az „akadémikus lehetőségek tárházát adományozta most mégis a jogalkotó. Mert a címek, tisztségek és felesleges papírok országában nem az számít ugye, hogy valaki mit és hogyan oktat egy egyetemen vagy főiskolán, hanem, hogy Dr. docensként vagy Dr. egyetemi tanárként” teszi ezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr496481853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Katedrát a bajnokoknak? 2014.07.08. 07:39:02

Egy fokkal korrektebb megoldás lett volna azt kimondani a törvényben, hogy sport- és művészeti területen nem szükséges doktori fokozat az egyetemi oktatáshoz, mint egyenrangúvá emelni egy olimpiai érmet egy PhD-vel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.07.08. 08:08:13

És egy gyógyszerésznek mire fel jár a dr. cím?

Nem része a munkájának sem a diagnózis-állítás sem a terápia-javaslat - s ami fontosabb: tudásának és felelősségének sem.

Legfeljebb az orvos által megállapította diagnózis és felírt gyógyszer hatóanyaga alapján javasolhat azonos hatóanyagú készítményt (ügynökösködhet egyik vagy másik gyárnak /azaz ő is eladhatja magát valamelyiknek mint az orvos/).

Vagy ezen az alapon akkor lehetne adni dr. címet a vegyészmérnöknek is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.08. 08:14:54

Bakó Bea megint a magyarok szuverenitását akarja korlátozni? Ebből elég.

Tessék megérteni, hogy a választott magyar Országgyűlés a népet képviseli, a nép szuverenitása pedig korlátlan, kizárólagos és teljes. Ennélfogva bárminemű korlátozása gyűlöletes és elvetendő, széttörendő béklyó.
Úgy is mint: az alkotmánybíróság, a nemzetközi szerződések és azokban vállalt kötelezettségek, nemzetközi jogforrások, a magyar bíróságok, a magyar közigazgatás.

Ez a lépés is csak a magyarság megújításának egy fontos állomása: bővülő mozgástér, nagyobb szabadság.

A mandineren az effélét éljenezni illene.

Steve the Great 2014.07.08. 09:14:32

Szerencsére Schmitt Pál már aligha oktathat és/vagy lehet rektor, mivel már elmúlt 70 éves. (Bár persze ha a magyar nép egybehangzóan kifejezi ezirányú elvárásait a kormány felé, nincs kétségem, hogy a 2/3 gyorsított eljárásban megszavazná ezt is.)

Még egy dolog: "testnevelési- vagy a művészeti oktatás jellemzően olyan területek, ahol a gyakorlati ismereteknek kiemelt szerepe van"
Miért, az orvosi, állatorvosi, pedagógiai, reaktormérnöki stb. területen nincs kiemelt szerepe a gyakorlati ismereteknek? Őszintén szólva nem tudom, hogy egy olimpiai érem miért predesztinálna bárkit is arra, hogy minőségi egyetemi oktató (sőt, eleve egyetemi tanár - ami normál ügymenet szerint alsó hangon 15-20 év munkát jelent) lehessen.
Ráadásul itt nem csak az olimpiai helyezésekről van szó, hanem állami kitüntetésekről is. Tehát ha pl. Szijjártó Péterből egyetemi tanárt és rektort akarnak csinálni, akkor elég neki egy magas állami kitüntetést adni mondjuk a Keleti Nyitás politikájának sikeres megvalósításáért és szeptembertől már ő a TE rektora.

bozon 2014.07.08. 09:30:14

És a PhD után mikor fog járni az olimpiai bajnoki nyugdíj?

Amúgy meg a "problémát" a rendszerrel konzisztensen úgy lehetett volna orovosolni, hogy a művészeknek és a sportolóknak valamiféle "életmű-DLA" és "életmű-PhD" (PhD: physicalis educationis doctor :-D) fokozatokat osztogatnak (a művészek esetében ennek tényleg lenne értelme is...). Csak a hülyék talán azt hitték, hogy annak lenne a nagyobb reflektorfénye. Vagy nem is gondolkodtak, mert nem is tudnak. Nincsenek arra szavak, hogy milyen mélyen nem ismerik azokat a rendszereket, amelyeket naponta megpiszkálnak undorító, mocskos, kontár mancsukkal.

2009-ben úgy gondoltuk, hogy leírhatatlan az a káosz és hozzá nem értés, amely az ország vezetésében uralkodik. Vicces erre visszagondolni. Rendezett idők voltak azok.

Steve the Great 2014.07.08. 09:37:10

@Steve the Great: Mondjuk abban tévedtem, hogy nem egyetemi tanári címet lehetne szerezni, "csak" doktori fokozattal egyenértékű elbírálást.

BISMARCK 2014.07.08. 10:43:02

Kedves Bea!

áruld már el, hogy karácsony gergő v madár istván hogyan lehetnek adjunktusok évek óta a közgázon amikor nincs phd-jük?

bakó.bea 2014.07.08. 10:48:04

@BISMARCK:
Kedves BISMARCK!
Úgy, hogy néhány évvel ezelőttig még PhD nélkül is ki lehetett nevezni valakit adjunktusnak. Nem rég szigorítottak, hogy csak PhD-vel lehet, de akik azelőtt lettek adjunktusok, azok már "úgy maradtak".

Bell & Sebastian 2014.07.08. 11:49:26

Formálódik az új elit, hercegek, grófok és burzsoák helyett tornász akadémikusok és focidoktorok.
Bővítik a kört, ahelyett, hogy szűkítenék, ami azért nem jó stratégia, mert leviszi ezen címek ázsióját és árát.

Pszichológiája csak annyi, ha már sok pénzem van >>> akkor én nagyon tudok >>> amit hirdetni szeretnék a nevemmel is, ha pont fürdőgatyában állok a strandon ée sehol az autóm, karórám vagy bankszámlakivonatom.

Hogy egy mondat nem hagyja el a szájukat -tetszőleges nyelven-, nos, ez nem feltétel.

@S=klogW: Jogos a felvetése, van, ahol meg is kapja. Mondjuk a maga helyében inkább az ügyvédeket reklamálnám, hogy ugyan mire fel a díszítmény a nevük elé? Hogy ennyit bírtak kiülni?

NotaBene 2014.07.08. 11:52:02

Az egyetemek a tudományos fokozatok bűvöletében élnek. Pedegógiai ismetek nélkül is lehet oktatni, vezetői ismerekek és készségek nem számítanak, az a lényeg, hogy megfelelő fokozattal rendelkező tudós vezesse az intézményt.
"egy Mocsai vagy egy Schmitt már remélhetőleg csak csekély mértékben ronthat a helyzeten"
Miért axióma az, hogy a tudományos fokozat tesz alkalmassá valakit egy intérmény vezetésre? Biztos, hogy egy Mocsai vagy egy Schmitt nem tudja jobban vezetni egy intézményt, mint a jelenlegi vezetést?( Olyan világ, amalyben a társadalom biztosítja mindazokat az erőforrásokat, amelyek az egyetem vezetése szükségesnek tart, csak naív idealisták képzeletében létezik .
Egy intérmény vezetőjének nem elsősorban tudományos cikkeket kell írni.Például a megfelelő szabályozás kialakításáért folytatott lobbi tevékénységre alkalmasabb-e a tudományon kívüli világról semmilyen tapasztalattal nem rendelkező professzor, mint Schmitt ?)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2014.07.08. 12:03:58

@NotaBene:

Tudomanyos intezmenyekrol beszelunk, egyreszt. Lehet van nemi koze Phd-k elvarasahoz. Az egyetem egyik lenyegi szerepe, hogy tudomanyos szintu tudast igyekszenek atadni a jovo gyakorlati szemelyeinek is. De ha te inkabb fideszes haveroktol szeretnel tanulni a magyar egyetemeken akkor hajra. Majd te jaratod oda a gyerekeidet es fizetsz is erte.

@bakó.bea:

Azt nem ertem, hogy mi abban a piacositas, hogy fizetni kell erte. Ott van peldaul a BKV. Azert is fizetni kell, azt azert nem mondanam, hogy piacositva van.

NotaBene 2014.07.08. 13:05:03

@jvizkeleti:
Vannak olyan amerikai egyetemek ahol kormányzati, gazdasági karrier befutottak, és nóbel díjas tudósok is oktatnak.

Egy konkrét példával kezdem: Alapvető pedegógia "szabály", hogy ügyelni kell a táblára írásnál, hogy ne mindíg takarja a felírt szöveget, ne a tábla írányába beszéljen az előadó. Melyik egyetem nem található olyan egyetemi tanár, aki nem tartja be az előző, minimálisan elvárható szabályt?

Egy egyetem tudományos és oktatási intézmény is. A tudományos tevékenységről nem szeretnék véleményt nyilvánítani, viszont mindannyiunk gyerekei az oktatási tevékenységgel találkoznak. Oktatásnál káros, ha csak a tudományos tevékenység alapján ítélik meg az oktatókat. (Például nem jó az, ha a legdurvább pedegógiai hibákat követi el egy ember, és ezt nem teheti senki szóvá, mert ez az ember jó tudós...)
Szerintem a nagyon magyar egyetemen egyre alacsonyabbi az oktatás szinvonala. Az egyetem "tudományos" hagyományain nevelkedett professzortól nem várható el, hogy ezen változtasson, és például kiszűrje a jó tudományos teljesítményt nyújtó, de oktatásra teljesen akalmatlan embereket az egyetemről.

Az hogy a vezetési alkalmasságnak semmi köze és a jó tudományos tejesítményhez szintén eretnek gondolatnak számít a magyar felsőoktatásban.

István Tamasi 2014.07.08. 13:23:57

@NotaBene:
Az, hogy egy egyetemen gazdasági karriert befutottak előadást tartanak egy dolog, de megint más amikor komoly munkával elért tudományos fokozatú egyetemi tanárokat, professzorokat olyasvalaki irányít/ana/ aki a tudományos tevékenységet csak shitpalkó szintjén -lásd olló, copy paste - ismeri.

István Tamasi 2014.07.08. 13:25:40

@NotaBene:
Szomorú, sajnálatos, sőt végzetes lenne, ha egyetemen a pedagógia tevékenységnek prioritása lenne a tudományos tevékenységgel szemben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.08. 13:55:00

@NotaBene: "Alapvető pedegógia "szabály", hogy ügyelni kell a táblára írásnál, hogy ne mindíg takarja a felírt szöveget, ne a tábla írányába beszéljen az előadó. Melyik egyetem nem található olyan egyetemi tanár, aki nem tartja be az előző, minimálisan elvárható szabályt?"

Hát ez aztán:
1) tényleg komoly, mihamarabb megoldandó rákfenéje a magyar egyetemi oktatásnak, hogy a professzor esetleg takarja a táblát vagy a tábla felé fordulva beszél!
2) remekül megoldható akként, hogy sportteljesítményre és Kossuth-díjra alapozva nevezünk ki újabb oktatókat!

Minősíthetetlenül gyenge érvelés.

A nevezett "pedagógiai hibát" általános iskolákból átvezényelt tanítókkal lehetne biztosabban megoldani, náluk előírás a világos, tiszta dikció és bizonyára jobban használják a táblát, szebben táncolnak előtte, mint egy 72 éves prof.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.07.08. 13:58:54

@NotaBene: Schmittnek, ha tehetsége van e lobbitevékenység végzéséhez, miért van szüksége az egyetemi oktatósághoz ahhoz, hogy lobbizzon?

Alapítson egy tanácsadó céget és nyerjen megbízásokat az egyetemeket vezető professzoroktól.

Ez a kijáróember-felfogás, miszerint a névleges tevékenységhez való képességnél fontosabb a "jó kapcsolatok" léte, mélységesen szocialista. Ha egy egyetemi oktatónak nem kell tudományos teljesítménnyel rendelkeznie, akkor egy idő után a hidat tervező mérnöknek se statikát és szilárdságtant kell tudnia, hanem "kedvező szabályokért lobbiznia".

Aztán összedőlnek a hidak, és te leszel az első, aki nem érti, miért.

S=klogW 2014.07.08. 14:00:03

@Bell & Sebastian:

Az orvosit is el lehet végezni seggeléssel, egy kicsit erősebb gyomor kell.

A jogász is diagnosztizál és terápiát javasol, csak nem az egyén biológiai (vagy lelki) életével kapcsolatban, hanem társadalmi életélvel kapcsolatban.

Dr Gregory House 2014.07.08. 17:12:13

Volt rendszerváltás? Ugyan! A szereplők változtak csak. Most is vannak, akik kiváltságosak és rájuk semmilyen törvény sem vonatkozik. Vagy ami még szemetebb, hogy ne vonatkozzon, hát a törvényeket, vagy akár az alkotmányt írják át. A demokrácia szent nevében. Szánalmas!

randomuser1 2014.07.08. 17:23:30

haggyukmá, a jogi karról díszdoktori címmel tud. fok nélkül özönlenek a jónépek oszt asse érdekli aháromlábú balkáni kutyát.
se.

randomuser1 2014.07.08. 17:29:33

amúgyilag, bár minden tanár legalább egy péhádét összeseggelt, mióta, kétezer óta kötelező ez az amúgy enm annyira kurvamagas szint, nem minden péhádé oktat felsőoktatásba. vannak értelmesek is.
lol

István Tamasi 2014.07.08. 17:31:22

@Emmanuel Goldstein:
De még shitpalkó "álamfő" is készített egyet!

Robinzon Kurzor 2014.07.08. 17:35:42

@Bell & Sebastian: "Formálódik az új elit, hercegek, grófok és burzsoák helyett tornász akadémikusok és focidoktorok."

Burzsoák helyett búr zsokék ... én csak Mocsait sajnálom ebben az egészben, egyrészt hogy mihez adja a nevét, másrészt meg hogy így lapon lesz említve Plagi bácsival.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.08. 18:40:36

Én fideszes vagyok, de ezeket a faszságokat nem értem. Már azt se értettem, hogy miért kell minden második olimpiai bajnokhoz doktorikat hozzávágni, így úgy elkészült (Schmitt..)dolgozataik után.
Sajnos ebben a mostani lépésben is Orbán határokat nem ismerő sportmániája mutatkozik meg, amivel őszintén szólva már tele a tököm.
Phd-vel egyenértékű az olimpiai bajnoki cím?? Ekkora hülyeséget. Ezek szerint ha egyszer ledoktorálok, akkor kapok egy aranyérmet a legutóbbi olimpiáról?
Srácok, ott a hatalom csúcsán, szálljatok már egy kicsit magatokba..!

bölcsbagoly 2014.07.08. 18:51:30

Tévedés! A PhD csak a kutatáshoz szükséges alkalmasságot hívatott tanusítani. Nem véletlenül a doktorátus a bolognai rendszer harmadik lépcsőfoka az MSC után következve. Ergo eleve kezdő kutatók számára.
Testnevelés/sporttudományok terén csak interdiszciplináris kutatásokat lehet végezni s azokat rendszerint orvosik, biológusok, pszichológusok, biofizikusok/biokémikusok végzik s nem testnevelés szakot végzettek.
Hasonló a helyzet a képzőművészet terén és a DLA cím mögött sincs tényleges új szellemi értéket létrehozó kutatási eredmény. mert nem is lehet. Ezért az olimpiai érem/helyezés echivalálása a PhD-val elfogadható.

bölcsbagoly 2014.07.08. 18:54:10

@S=klogW: az orvosok, gyógyszerészek, állatorvosok a diplomájuk mellé kapják a dr-t, ami csak szokásjog szerint jár, de nem tudományos cím. ha azt akarnak szerezni nekik is PhD-t kell szerezniük az adott tudományterületről.

bölcsbagoly 2014.07.08. 18:56:54

@NotaBene: Mocsai már docens, s nem ennek a javaslatnak köszönhetően.

bölcsbagoly 2014.07.08. 18:59:56

@NotaBene: ma már nem igen írnak a táblára, ha meg igen azt hogy lehetne a hallgatóság felé fordulva. ma már modern eszközöket használnak az idősebb oktatók is.

2014.07.08. 19:01:32

A fidesz rendszerben nincs szükség végzettségre, tapasztalatra egy vezető pozíció betöltésére. Csak és kizárólag rokoni viszony, szeretői státusz vagy párthűség. Aki ért valamihez, az még okosakat is tud kérdezni és ez bizony zavarja a politikusokat, mert ők meg nem értenek semmihez.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:03:23

@roli101: olyan hülyékre mint te, meg pláne nincs!

István Tamasi 2014.07.08. 19:03:43

@A megvalósult amerikai ólom..:
Manapság túl sok fideszes és fideszes hozzátartozója bukott le a SOTE Testnevelési Karán különféle csalásokkal. Önállósítani azért kell a TF-et, hogy megbízható, kézben tartható /pl a mondvacsinált tudományos fokozattal/ és irányítható vezetői legyenek akik megakadályozzák hogy további csalások nyilvánosságra kerüljenek.

István Tamasi 2014.07.08. 19:04:53

@roli101:
A fideszben a párthűség garanciája az ha valamivel zsarolni, kézben tartani lehet az illetőt.

KoNor_engineer 2014.07.08. 19:05:05

@S=klogW: A jogász barátaidat kihagytad. Még szerencse, hogy ott a dr. nem tudományos fokozatot jelent.

@NotaBene: Ha pedagógiai képességeket akarsz számon kérni, akkor azt max. középiskoláig tedd. A felsőoktatás profilja többnyire a kutatás, a tudástranszfer inkább másodlagos. Mellesleg a PhD hallgatóknak kell oktatni, tehát valamilyen szintű "pedagógiai" ismereteket magukra szednek. Ellenben LopóSCH Pali nem tudom, hogy hol sajátíthatott el oktatási tapasztalatot.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.08. 19:06:39

@bölcsbagoly: Ok rendben, csak könyörgöm legalább az ál(l)am szó helyesírását tanítsák meg nekik !:)))))

a nemzet fogatlan provokátora 2014.07.08. 19:14:16

@bölcsbagoly: Növényi Norbert phd , Farkas Péter phd , Janics Natasa phd. Hihihihiháháháhá

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:16:01

@A megvalósult amerikai ólom..: diszgráfiáról ja hallottál már? Az nem tanulási, hanem érzékelési probléma. Attól még lehetsz a világ legműveltebb embere, ugyanis a helyesírás nem a műveltség/intelligencia/iskolázottság alfája és omegája.
Sajnos sok emberkének ebben merül ki műveltsége: tudnak helyesen írni, mert jól megtanították nekik.
Persze, nem dicsőség helytelenül írni, de mindössze egy tantárgyból: a helyesírásból lehetne buktatni őket, miközben a fiatalabb középiskolát végzettek többsége is tökhülye matekból, természettudományokból, földrajzból, történelemből, világirodalomból, zene - vagy képzőművészetből. Tisztán megmutatkozott ez a néhai 'Légy te is milliomos" játékban.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:19:17

@a nemzet fogatlan provokátora: ők meg rajtad röhöghetnének, ha látnál a nacionálédat.
Amúgy, láthatóan lüke vagy: nem kapnak PhD-t hanem az olimpiai eredményeik alapján érdemesítik őket, hogy oktassák a sportágukat. S ha te vagy másik idióta kétségbe vonná azt, hogy értenek is hozzá, az csak benneteket jellemez.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:21:46

@István Tamasi: aha, tudtommal a legutolsó valami S.Tamás nevű mszp-s exképviselő volt, igaz ő az ELTE-n szerezte a doktori diplomáját.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:31:31

Közismert a régi mondás:aki tudja csinálja, aki meg nem , az tanítja!
Ennek a rendelkezésnek pont az az értelme, hogy azok kiváló eredményeket elért sportolók, akiknek amúgy nem lenne lehetőségük oktatni egyetemi szinten azt amit megtanultak sportágukból, ezt megtehessék!
Nem hiszem, hogy a hallgatóknál ez ne ugyanazt a hatást érje el, mint amikor neves tudósok tartanak kurzust nekik. Büszkék rá - mint ahogy mi is azok vagyunk -hogy kiktől tanulhattuk a szakmát! Még akkor is, ha sokan nem voltak éppen a legjobb előadók.

flort 2014.07.08. 19:37:02

@bölcsbagoly: "Testnevelés/sporttudományok terén csak interdiszciplináris kutatásokat lehet végezni s azokat rendszerint orvosik, biológusok, pszichológusok, biofizikusok/biokémikusok végzik s nem testnevelés szakot végzettek. "

Ne haragudj, de ez baromság. Egy sor tudományterületen van értelme az interdiszciplináris kutatásoknak (gondolj bele pl. a természetföldrajzba) és mégis minőségi doktori programok futnak.

A TF-en a minőséget nem tudnám megítélni, de amit ide:

tf.hu/tudomany/doktori-iskola/

leírnak, az elég messze esik mondjuk a biokémikusok által elfogadható témáktól.

Amúgy attól, hogy ezt még párszor leírod különböző helyeken, még nem lesz igaz.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:37:30

bocsi: azok a kiváló...

BISMARCK 2014.07.08. 19:38:50

@bakó.bea:

akkor talán itt kellene rinyálni először, mert másképp nem a lóláb ló ki, hanem az egész ló

Szelid sunmalac 2014.07.08. 19:41:39

@bölcsbagoly: Akkor talan az edzoknek kene tanitani, nem?

flort 2014.07.08. 19:43:36

@bölcsbagoly: "Ennek a rendelkezésnek pont az az értelme..." hidd el, nem. Én is voltam óraadó akkor is, amikor még nem volt meg a fokozatot, mégpedig egy viszonylag jó nevű vidéki egyetemen. Eddig is tarthatott volna mondjuk Kőbán Rita kurzusokat, ha felkérik (lehet, hogy tartott is) és nyilván ő is megtiszteltetésnek érezné/te ezt. De ezt teljességgel külsős oktatóként tette, nem egyetemi alkalmazottként, amihez nincs meg a fokozata. És jól van ez így, de pont ezt írják felül kitűnő vezetőink.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:45:25

@flort: tudsz magyarul? nem azt írtam, hogy nincs helye, hanem azt, hogy: aki testnevelés szakot végzett az nem igen tud ilyen jellegű kutatást végezni! capisci?
Látom nem olvastad edl azt amit belinkeltél: Légy szíves akár a a természettudományi, akár a társadalomtudományi témákból mutass már pár olyan témát, amelyből TE-i végzettséggel doktorátust lehet szerezni. Az utóbbiból még úgy ahogy (SP is tudománytörténetből írta), de az elsőből kizárt!

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:49:32

@flort: de nem TE-men, én meg ott, ergo jobban ismerem a közeget. Nem fog minden volt élsportoló akar majd egyetemen oktatni s publikációk nélkül maximum adjunktus lehet. Márpedig ma is számos idős adjunktus van/ment nyugdíjba akik bár kiváló előadók/voltak, de pont a tudományos tevékenység hiánya miatt nem tudtak előbbre lépni.

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:52:57

@Szelid sunmalac: miért, az edzőknek van PhD-jük?
Nem az aktív élsportolók fognak kurzusokat tartani, hanem akár már edzőként fogják ezt megtenni!
Mi a francnak kerestek folyvást csomót minden értelmes javaslaton? Csupán fideszfóbiától vezettetve?

bölcsbagoly 2014.07.08. 19:53:36

bocsi, nem minden volt....

Szelid sunmalac 2014.07.08. 19:57:09

@bölcsbagoly: Nagyon racuppantal a temara, pedig le lehet ezt egyszerusiteni, egyetemtol, szaktol, politikatol fuggetlenul: a PhD egy tudomanyos fokozat. A sporteredmeny, meg sporteredmeny. Ha a cel az, hogy sportolok orakat tarthassanak, arra eleg a belso szabalyokat megvaltoztatni. Itt viszont valamiert a PhD-vel egyenrangukent kezelik a dijazottakat, meg bajnokokat. Ebbol latszik, hogy a magyarazat nincs osszhangban a valodi cellal, ergo mas a cel.
Ennyibol azt is mondhatnad, hogy minden matematika diakolimpiai bajnok megkapja egyben a jogositvanyt nyergesvontatora.

flort 2014.07.08. 19:58:31

@bölcsbagoly: röviden, igen.

Hosszabban:

"A természettudományi témák kutatásához az alábbi laboratóriumokkal rendelkezünk: Terhelésélettani laboratórium, Sporttudományi Kutatóintézet, Biomechanika laboratórium, Pszichofiziológiai laboratórium."

Én ezt úgy képzelem, hogy van egy speciális témák köré felépített infrastrukturális háttér, amit a kutatásban használnak, nem csak a hallgatók, de a kutatóstátuszban levők is. Tekintettel az élsportban levő irdatlan mennyiségű pénzre ez nem teljesen abszurd elképzelés.

Legalábbis az általam ismert felsőoktatási intézményekben a vázolthoz hasonló a helyzet. Lehet, hogy te bennfenntes vagy a TF-en, de ha csak magas lóról magyarázod, hogy hogyan tekeredik a villanykörte, elég hamar csak a monológ marad neked. Mi meg elkönyvelünk taplónak.

Szelid sunmalac 2014.07.08. 19:59:44

@bölcsbagoly: Leszarom, hogy fideszes-e. Felolem lehetjobbikos, mszp-s vagy barmilyen. A javaslatot azert ekezik, mert faszsag. Ennyire egyszeru. TE vagy az, aki idehozza a politikat es veded a baromsagot, csak mert a fidesz fejebol pattant ki.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.08. 20:00:03

@bölcsbagoly: Na ne hülyéskedjünk már! A helyesírási problémákkal küzdők többségének nincs diszgráfiája.
A jó helyesírás pedig az olvasottság következménye, ami talán elvárható lenne egy doktorival rendelkező embertől. ( Itt most természetesen nem furmányos nyelvtani feladványokra gondolok, hanem a gyakran használt szavak helyesírásának ismeretére.)
A volt köztársasági elnök egyébként egy szóval sem említette, hogy diszgráfiája lenne.

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:00:38

@Szelid sunmalac: valami érdemi reagálás arra amit írtam, vagy csak fröcsögni akarsz?

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.08. 20:05:09

"Persze a magyar felsőoktatás rég úgy rossz, ahogy van"

- köszönjük az építő jellegű kritikát. Orrodat turkálod eleget?

Amúgy a sportolók napi sok-sok órát güriznek éveken át, egy olimpikin tuti küzd annyit, sőt még többet is, mint egy PHD-ző, szóval mivel kizárólag saját területükön - sport - érvényesülnek jobban, kerülnek előnybe, ezért fene se bánja a dolgot.

Úgyse fogják tanárnak felkérni azokat, akik olyan hülyék, hogy terelgetni kellene őket, egy értelmes docens sem akar totális agyhalott sportolókkal órákat tartatni. Így meg az értelmesebbje legalább ahelyett, hogy alkoholista lenne, csinálhat valami értelmeset is öregkorára.

A szabályozás egyértelműen tükrözi a fidesz élsport-centrikus hozzáállását, és megalkuvásra képtelen természetét.

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:07:58

@A megvalósult amerikai ólom..: a helyesírási hibáknak három oka lehet:
- iskolázatlanság;
- túl nagy lazaság/igénytelenség;
- hallási érzékelési probléma (ez főleg a kettős mássalhangzók és a magas hangzók esetében nyilvánul meg).
Egy közgazdászt nem lehet iskolázatlannak tekinteni, egy sportdiplomatát, sőt tényléeges nagykövetet igénytelennek, ergo marad a harmadik, nemde?
Tudod miért nem említette? mert az én
korosztályom-beli és mikor mi iskolások voltunk senki sem hallott az eféle "finomságokról"! Sőt , horribile dictu, pld. szénanátháról, laktóz vagy glutén érzékenységről sem!

Szelid sunmalac 2014.07.08. 20:08:18

@Megyko: Nem? Schmit Pali? Meg elnok is lett, nemhogy tanar!
Abban tokeletesen igazad van, hogy kiemelkedo teljesitmenyt nyujtottak es a maguk terulten elertek a csucsot es bizony dolgoztak vele annyit, mint a PhD-sek a maguk teruleten. Epp ezert a bajnok megkapta az ermet, a kutato meg a PhD-t. @bölcsbagoly: Megegyszer, mert nemes egyszeruseggel elsiklottal felette: Ha a cel az, hogy sportolok orakat tarthassanak, arra eleg a belso szabalyokat megvaltoztatni

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:13:28

@flort: én nem képzelem, hanem tudom, hogy mi van. Pont azért lettek a SOTE-hoz kapcsolva, hogy az élettudományokkal kapcsolatos kutatásokat végezni tudják. Funkcionális anatómiát, biomechanikát, sportélettant, stb. tudományos fokozattal rendelkező orvosok vagy biológusok oktatják a TE-en is s nem testnevelő/edző szakot végzettek..

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:16:40

@Szelid sunmalac: nem elég, mert nem megbízott előadóként (külsősként) akarják őket alkalmazni, hanem alkalmazottként s az új egyetem akreditációjához szükséges az oktatók tudományos fokozata is. S nyilván fognak alkalmazni élettudományokból, pszichológiából, stb. doktorált oktatókat is.

Szelid sunmalac 2014.07.08. 20:20:32

@bölcsbagoly: Es miert is nem eleg oket kulsoskent alkalmazni? Mi a cel? Hogy oktathassanak a volt elsportolok, hogy tanulhassanak a diakok, vagy valami mas?

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:26:04

@Szelid sunmalac: mert a külsős nem alkalmazott és az akreditációhoz alkalmazottak is kellenek. Új egyetem alapításáról van szó! S mint már írtam,, gyakorlatban ki érthet jobban a sportágukhoz? Kinek van nagyobb hitele a hallgatók előtt?

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:44:23

Amúgy, eges hozzászólásokból kiderült, hogy vaktában lövöldöznek. Janicsnak tudtommal nincs felsőfokú végzettsége, ergo tudományos fokozata sem lehet, sokszoros olimpiai érmei ellenére sem. Nem róla s hasonló helyzetbe levő társairól van szó, hanem azokról, akik rendelkeznek egyetemi végzettséggel, viszont pont sporttevékenységük miatt lemaradtak arról, hogy a kutatói pályához szükséges doktori iskolát elvégezzék! Anélkül meg nem lehetnek egyetemi oktatók!
A régi rendszerben doktorátust (kandidátusi címet) több éves kutatói tevékenység után lehetett szerezni, míg ma a PhD jellegzetessége, hogy az esetek túlnyomó többségében MSC-t végzett kezdők fognak bele. No ez nem járható út, egy a sportot a harmincas éveiben befejező olimpikon számára.

bölcsbagoly 2014.07.08. 20:51:57

A posztiró is a fenti hibába esik, mondanom sem kell.
DE miért nem tájékozódik, ahelyett hogy hangulatot keltene?

Gera 2014.07.08. 20:54:09

Eddig is világos volt, hogy ezek nem igazi egyetemek, csak eddig a fent vázolt problémát úgy oldották meg, hogy mindenféle röhejes ostobaságért doktorit adtak. Na, ennél sokkal korrektebb ez a megoldás.

bölcsbagoly 2014.07.08. 21:03:21

@Gera: nem véletlen az egyetemek besorolása sem. A kutatóegyetemek azok, amelyek az oktatás mellett az alapkutatásokra helyezik a hangsúlyt, míg a többiek főleg gyakorlati szakembereket képeznek. Az utóbbiak esetében az oktatás a lényeges s nem az oktatók kutatási tevékenysége. A TE is ebbe a kategóriába tartozik.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.08. 21:23:35

@bölcsbagoly: Sztem meg a dolog nem ennyire bonyolult. A Schmitthez hasonló sportolók kivételezett figurák voltak a Kádár rendszerben. Vagyis ha egy kis ambíció volt az illetőben, komolyabb teljesítmény nélkül is megszerezhető volt a diploma, majd később a doktori fokozat. Schmittben pedig ambíció volt bőven. Viszont alapvető hiányosságait nem volt képes kijavítani.
Ennek csak egy tünete volt annak a viszonylag egyszerű szónak a több alkalommal történő hibás leírása.
A doktorijáról pedig egyértelműen kiderült hogy csalással szerezte meg.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.07.08. 21:28:10

@bölcsbagoly: Lehet hogy rosszul tudom, de az oktatói tevékenységhez nem feltétel a phd cím. Hallottam olyan adjunktusról, aki nem rendelkezett phd-vel. A doktoranduszok pedig már doktori címük megszerzése előtt is oktatnak.

bölcsbagoly 2014.07.08. 21:33:03

@A megvalósult amerikai ólom..: ahhoz nem, de az adjunktusnak türelmi ideje van a megszerzésre. A régiek - bár már alig vannak - így mennek nyugdíjba (a már el nem ismert egyetemi doktorijukkal), a fiataloknak meg záros határidőn belül meg kell szerezniük. Az új rendszerben alig vannak tanársegédek, pláne gyakornokok. A munkájukat a doktoranduszok végzik el.

bölcsbagoly 2014.07.08. 21:36:09

@A megvalósult amerikai ólom..: SP '92-ben, közvetlenül a megszüntetés előtt szerezte meg az egyetemi doktorit (kisdoktori, doc.univ.). Ergo, már NOB alelnökként. A probléma ott van, hogy sokan összekeverik ezt a megszüntetett címet a PhD-val és annak feltétel rendszerével, pláne egy frissen alakul TE-men!

bölcsbagoly 2014.07.08. 21:38:21

@A megvalósult amerikai ólom..: ezt az egyértelműséget én a kezdetektől kezdve vitattam!
Persze, annak tűnt és rengetegen megették a HVG trükkjét.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2014.07.08. 22:35:55

Az említett hárembeli uraknak sokkal elegánsabb lett volna dísztoktori címet adni, az pont az ilyen típusú embereknek való. Azzal már adhatnak órákat is állandó státusz nélkül.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.07.08. 23:02:02

@S=klogW: Ott a pont! Szerencsére nem Dr. a gyógyszerész-jogász-orvos, de akkor se kellene nekik ilyen kőkorszaki doktori címet adni, mintha más nem tanulna ugyanannyit az egyetemen.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 00:19:23

@Robinzon Kurzor: Jaja, az már régen doki, ha van neki címe, ha nincs, ha kiírja, ha nem. Az is megérne egy külön misét, hogy mi késztet embereket arra, hogy bemutatkozáskor használják vagy magánkártyára kiírják. Nyilván a jelentéktelenségük, mi más?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.09. 02:22:12

Ámerikában felvételi nélkül felvesznek egyetemre, ha jól sportolsz. Nem tudom, az analfabetizmus vagy az érettségi hiánya kizáró ok-e, ennek még utána kell néznem.

Tudom, ez PhD, ami más. Egészen más. Meg az Orbán, az is más. És ott még talán Istóczy urat sem tiltják ki politikailag inkóser vélemény közlése miatt.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.09. 02:27:26

Igazán belterjes ötletként azt javaslom felmerülni, hogy egy egyetemen csak az oktathasson, aki OTT szerezte a diplomát és a fokozatot is. Különben honnan értené a Szakmát?

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.07.09. 02:30:41

Egyébként pedig egészen szánalmas, hogy mindenféle firkászok ötletelgetnek arról, hogy egy egyetemen ki lehessen tanársegéd.

Tartsák el magukat az egyetemek vagy a tandíjakból, vagy a náluk végzettek adójának visszatérítéséből, vagy együtt a kettőből, és ha úgy gondolják, hogy Alekosz a legalkalmasabb tanszékvezetőnek, akkor nevezzék ki anélkül, hogy picsogó álértelmiségieknek vagy pozícióféltő álfüggetlen álértelmiségieknek vétójoga legyen ezen kérdésekben!

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.09. 08:37:19

mondjuk ismertem sok-sok olyan PhD-vel rendelkező arcot Magyarországon, akiknek tudására semmi szükség nem volt, nulla haszna volt
ilyen tüdőbajos, levéltáros, történész, irodalmár, filozófus, fordítástudományi, biológus, jogász PhD-sek élethossziglan ösztöndíjakon élők
szóval a PhD az önmagában annyit jelent, hogy valaki végigseggelte azt a pár évet és kellően benyalta magát a hierarchiába

mindezzel együtt teljesen elfogadhatatlan, hogy Kossuth-díjasok, olimpiai érmesek a PhD szintjére emeltetnek
az odáig rendben van, hogy bizonyos területeken taníthassanak egyetemen olyan arcok is, akiknek megvan a megfelelő gyakorlati, szakmai tapasztalatuk (óraadóként eddig is csinálhatták ezt, nekem is sok kiváló szakember óraadóm volt egyetemen, akik inkább a gyakorlatban művelték a szakmát, mint könyvtárakat bújtak volna és bizony a gyakorlati hozzáállásuk egy nagy lökést adott sokunknak, hogy helyére kerüljenek az elméleti dolgok, rangsoroljuk a fontosságukat)

@Étteremkritikus: mi fáj, gyere, mesélj...
látszik, hogy valami bivalybasznádi tanítóképzőt végeztél vagy valami Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási szakát, ezért fröcsögsz olyan szakokra, ahova még a felvételit se tudnád abszolválni
a jogász, orvos, állatorvos, gyógyszerész bizony kurva kemény szakok, nem egy szociológia, vagy hadoválós menedzsment, nemzetközi kapcsolatok
ég és föld picinyem

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.07.09. 09:55:25

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!:
tkp. minden szakot kilőttél apukám, leírnád akkor mi az ami Szakma, és mi az Ami Ér Valamit?

diszkriminans (törölt) 2014.07.09. 11:09:18

@S=klogW:
Ebből csak az derül ki, hogy fogalmad nincsen azzal kapcsolatban, hogy mit csinálnak a gyógyszerészek. Csak egy példa, adagellenőrzésről hallottál már?

diszkriminans (törölt) 2014.07.09. 11:17:05

@bölcsbagoly:
A kiváló sportolóknak nem kell tisztában lenniük a sportélettannal, mert arra vannak a sportorvosok, edzők, dietetikusok, hogy előírják nekik az edzéstervet, étrendet, stb. A sportáguk elméletével, stratégiai mélységeivel sem feltétlenül kell tisztában lenniük, nem kell átlátniuk, mert arra van az edző vagy a kiemelt játékosok (pl. csapatkapitány, irányító, sportágtól függően bárki), illetve a sikerességük nem azon múlik, hogy jól átlátják-e az egészet, nekik csak azt kell feltétlenül átlátniuk, ami az ő szerepük. Nem véletlenül nem lesz feltétlenül jó edző a jó játékosból, sőt gyakran középszerű játékosokból lesznek a legjobb edzők.

Szóval alapvetően egyetértek az elvvel, hogy nem jó, hogy aki sosem csinálta, az tanít valamit, de fordítva ettől még nem lesz igaz, hogy aki csinálta, az érti is és meg is tudja tanítani. Egyébként pont a sportban van a legnagyobb össznépi kuruzslás, mert rengeteg hobbisportoló osztja az észt országszerte, arra alapozva, hogy ami neki jó (étrend, edzésmódszerek, stratégia, stb.), az mindenkinek jó lesz, mert ő ért hozzá. Pedig francokat ért hozzá, csak azt tudja, amire neki szüksége volt, de nincsenek róla sem elméleti alapjai, sem általános képe.

diszkriminans (törölt) 2014.07.09. 11:20:10

@bölcsbagoly:
De nem az a feltétel, hogy jó edzők, hanem az, hogy olimpiai érmesek voltak, a kettőnek persze van közös metszete, de két különböző dologról van szó.

diszkriminans (törölt) 2014.07.09. 11:22:59

@bölcsbagoly:
"A régi rendszerben doktorátust (kandidátusi címet) több éves kutatói tevékenység után lehetett szerezni, míg ma a PhD jellegzetessége, hogy az esetek túlnyomó többségében MSC-t végzett kezdők fognak bele. No ez nem járható út, egy a sportot a harmincas éveiben befejező olimpikon számára. "

Nappalin, de levelezőn nagyon sok középkorú ember is megcsinálja. Ha oktatni és kutatni szeretne, akkor jogos elvárás az ex-élsportolótól is.

diszkriminans (törölt) 2014.07.09. 11:26:32

@bölcsbagoly:
"A probléma ott van, hogy sokan összekeverik ezt a megszüntetett címet a PhD-val és annak feltétel rendszerével, pláne egy frissen alakul TE-men! "

Ez csúsztatás, a plágium BSc szakdolgozat esetén sem engedhető meg, szóval nincs mit beszélni a PhD és a volt egyetemi doktori cím követelményei közötti különbségekről, mert azzal a szakdolgozattal SP nem a kettő között teljesített, hanem bőven alatta mindkettőnek.

István Tamasi 2014.07.09. 11:35:30

@bölcsbagoly:
Nagyon nem jól tudod. Az utolsó közismertté vált eset /bizonyára jónéhány eset nem vált közismerté/ egy Veszprém megyei főfitymaszos fiacskájának és annak barátjának az esete akiknek úgy írtak be az indexbe vizsgajegyeket illetve kötelező gyakorlat teljesítését, hogy az nem is történt, sőt fizikailag nem is történhetett meg, de ennek ellenére diplomát kaptak.

WildBear 2014.07.09. 11:44:27

Én egyszer végignéztem több évre visszamenőleg a Semmelweis Egyetemen született PhD doktori értekezéseket. Ég és föld különbség van a "valódi" SOTÉs disszertációk, és a Testnevelési Karon készült disszertációk színvonala között !
Bárki belenézhet, phd.sote.hu
Eszement ötlet volt a Testnevelési Gittegyletet egy orvosi(!) egyetemhez csatolni.

S=klogW 2014.07.09. 13:52:33

@diszkriminans:

Diagnosztizál és terápiás javaslatot készít a gyógyszerész vagy nem?

Robinzon Kurzor 2014.07.09. 14:22:10

Kb. ilyen egy "sportegyetem".

www.dshs-koeln.de/

Nem hiszem, hogy Khedira PhD-t vagy pláne katedrát kap, csak mert tegnap még ő is gólt tudott rúgni a braziloknak.

(Vö: "Ha már Khedira is gólt rúg neked, akkor biztos lehetsz benne, hogy komoly problémáid vannak." Gary Lineker.)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.07.09. 23:09:06

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Nagyon mellé lőttél... Az első egyetemi diplomámat budapesti elitegyetemen szereztem, olyan szakon voltam a legjobbak között, ahol még voltak szórótárgyak 50%-os bukással, pedig a bejutáshoz a maximális felvételi mellé nyelvvizsga vagy OKTV-helyezés is kellett.
Viszont a saját bevallásuk szerint is 0 releváns jogi ismerettel végző, gyakorlatilag csak történelmet és nem alkalmazott elméletet tanuló hallgatók megkapják a dr. jur. címet. Annyira jó, amikor céges ügyintézéskor én magyarázom az ügyvédnek a jogszabályt, mert ő szakjogászként sem tudja fejből :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.07.09. 23:20:52

@A megvalósult amerikai ólom..: Az adjunktusnak kell PhD, a docensnek habilitáció az egyetemeken, főiskolán kisebb az elvárás. Persze a rendszerváltás előtt kinevett generáció és a főiskolából egyetemmé vált intézmények kivételt képeznek. Ha a MAB nem pofára minősítene, a felsőoktatás fele lehúzhatná a rolót :(

@bölcsbagoly: A doktoranduszok általában tanársegédek, hiszen a tanársegédi kinevezés feltétele a doktoranduszi jogviszony. Mondjuk ezt meg lehet kerülni alacsonyabb fizetésért cserébe.

semmiextra 2014.07.10. 00:21:21

@bölcsbagoly:
Mert a sport eredmény = kutatás teljesítmény és tudás. Mi van???

semmiextra 2014.07.10. 00:30:10

@bölcsbagoly:
ott a gond, hogy a törvény értelmezés nem megy. De PhD-t kapnak, ahelyett, hogy ezt a nettó baromságot eltörlése, mert nem csak a sportban okoz gondot, hanem más területeken is.
Pl. Egy 15 évig a saját területén kiváló munkát végző projekt igazgató (multis felső vezető), kénytelen PhD-ni mert esetleg szeretne valami kis karriert az egyetemen. De minek is tanítson egy ilyen szakember projekt menedzsmentet??!!
Megint fordítva ülünk a lovon és te észre sem veszed.

diszkriminans (törölt) 2014.07.10. 09:24:37

@S=klogW:
Nem, mert nem az a dolga. Ahogy a jogásznak sem, akinek szintén ott virít a doktor a neve előtt. Ellenben ahogy említettem, pl. az adagellenőrzést a gyógyszerész csinálja, ami nem atomfizika, de az orvos nyugodtan felírhat olyan adagot, amitől a beteg még meghalna, és ha a gyógyszerész nem ellenőrzi, és a beteg meghal, akkor bizony a gyógyszerészt fogják elővenni. De mondom, ez csak egyetlen példa a gyógyszerész felelősségi köréből. Persze te valószínűleg csak azt látod, hogy gyógyszert ad ki (vagyis expediál), valójában persze ezt a legtöbb esetben pont a gyógyszerész asszisztensek teszik, és fogalmad nincs, hogy az officinán kívül van ott más helyiség is.

De mielőtt irigykedni kezdenél a gyógyszerészek doktorijára, elmondom, hogy egy közgazdász például 5 év egyetem + 3 év PHD alatt nem tanul annyit, mint egy gyógyszerész vagy egy orvos egy félév alatt.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.07.13. 08:15:16

@Megyko: a jogasz, biologus, fordito szakmaja is sokat erhet (a filozofus, irodalmar, tortenesz es hasonlok nem igazan)
De pont a gyakorlatban er sokat a jogasz, fordito stb. tudasa, nem pedig a "kutatas" teren.
Vannak olyan szakok, amik utan en elettol elrugaszkodottnak tartom a PhD-zest.
Egy jogasz ne a jogtortenetrol, jogfilozofiarol vagy az elbirtoklas torteneti fejlodeserol irjon PhD-t, hanem gyakorlatban nyomja a jogalkalmazast. Es keresse gennyesre magat.

@Étteremkritikus: egesz Magyarorszagon nincsen elitegyetem. Egy Magyarorszagon vilaghiru egyetemre gondoltal?

A dr. jur az nem PhD.
Professional doctorate-nak mondjak ezeket angolul.
A PhD meg research doctorate. Aki nem tudja a kulonbseget, az miert pampog?

@WildBear: igen, nekem egy SOTE vezeto mondta anno, hogy ez az osszevonas a TE-vel kb.hanyinger kategoria. Komoly orvos es gyogyszereszprofesszorok kepzeled hogy repestek az oromtol, hogy keblukre olelhetik a Schmitt Pali kaliberu sportbuzikat es az egyetemi testuletekben is ott ulhetnek egymas mellett. Szellemi szinvonal eg es fold. Mondom ezt ugy, hogy azert ismerek erkolcsileg nem kivalo orvosokat, egyetemi vezetoket, de legalabb a sajat teruletukon penge a tudasuk. Es ez a terulet nem olimpiak tortenete vagy valami hasonlo fontos tema.
Amugy az is egy borzaszto dolog, hogy van olyan tudomanyegyetem, aminek van agrar kara, centruma. Kb olyan nonszensz, mint a SOTE es a Testnevelesi Egyetem osszeboronalasa.
süti beállítások módosítása