Ami nem száll le a hegyről
2014. június 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Ami nem száll le a hegyről

e2_1.jpg

Kalotaszeg, Erdély, 2014 pünkösdjén

„Üzenetet írok mindazoknak, akik közülünk valók voltak és elindultak új világba, új emberek közé, mindazoknak, akik új utakat akarnak törni, és rombolni akarnak mindent, ami régi. Üzenek nektek, ti új emberek, én a régi ember. Valamikor nemrégen még többen jártuk ezeket a hegyeket. Sokan és fiatalok mind és magyarok mind, de magapadtunk. Többen más utakra fordultak, könnyebb utakra. Sima völgyi utakra tértek, mert nehéz hegyet járni. De én itt maradtam a hegyek között. Járom a tövises ösvényt és hosszú esztendőkön által körülfújt fagyos szél és perzselt a nap és nemsokára talán utolsó leszek az utolsók között. De lesznek, akik utánam jönnek, az én maradékaim. Amikor én már elpihentem, erős ifjú lábakkal nyomomba lépnek ők. És nem szállnak le a hegyről, hogy láncos rabjai legyenek hírnek, dicsőségnek és idegen kultúrának. Mert erősek lesznek. Hatalmasok és magyarok. Az én lábam nyomát pedig eltemeti a hó, de síromon sohasem lesz korhadt a fejfa, de a felém boruló domb virágos lesz mindig, tudom. És emlegetni fognak engem is, apáimat is az én véreim. Az én munkámat folytatják ők és az én életem örökkévaló lesz bennük.” (Kós Károly: Régi Kalotaszeg)

e1_1.jpg

e12_1.jpg

e3_1.jpg

e4_1.jpg

e18.jpg

e6_1.jpg

e11_1.jpg

e5_1.jpg

e13_1.jpg

e20.jpg

e8_1.jpg

e7_1.jpg

e16_1.jpg

e14_1.jpg

e15_1.jpg

e17.jpg

e19.jpg

e9_1.jpg

e10_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr566396413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.06.22. 10:34:04

Igaz, több erdélyi magyar más utakra fordult mint Kós Károly, de hogy könnyebbek lettek volna az ő útjaik, az nem olyan biztos. Nem mind sima völgyi utakra tértek, mert olyan nehéz a hegyet járni, sőt Kőrösi Csoma magát a Himaláját hódította meg, Teleki Sámuel a Kilimandzsárót mászta, Bölöni Farkas pedig az Appalache hegységet. Hogy láncos rabjai lettek volna a hírnek, dicsőségnek és idegen kultúráknak? A világutazókat inkább a kalandok után hajtja a vére, ezért emlegetjük az ő nevüket máig és holnapután is, kalandjaik nélkül szegényebbek lennének az itthon maradottak is.

Persze az se baj, hogy Kós lokálpatrióta volt, de az se, hogy mások meg világutazók. Mindenki megtalálhatja a maga sorsát amiben kiteljesedik és az mindenkinek más. Jól tették azok is, akik otthon maradtak őrizni a tüzet és jól tették azok is, akik idegenbe mentek, hogy megmutassák az otthoniaknak mi van a világ másik oldalán.

És hát voltak köztük olyanok is, akik szerint amit ők csináltak csak az a jó, mindenkinek azt kellett volna tenni amit ők, hisz ha nem azt tették akkor csakis rosszat tehettek. Jellemző mentalitás ez ma is, nem csoda hogy Ergének is hasonló magvas gondolatokat dobott ki a kalotaszegi öreg fatoronyban való elmélkedés, miközben odahaza a hitetlen nihilista ifjak a Mandiner reklámbevételeiért (is) tüntettek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.22. 13:02:18

@rajcsányi.gellért (ergé):

Osztán, "jól sikerült Wass Albert-szobrokat" mikor avattok a blogon, @rajcsányi.gellért (ergé):?!

[.............................../.]

Bell & Sebastian 2014.06.22. 16:25:43

Mivel ma van Úrnapja (az Oltáriszentség ünnepe), amikor is körmenetben végigjárják a négy (évszakot jelképező), kápolnában kialakított, lombsátorral fedett oltárt hintett virágszirmok szőnyegén járva, hogy evangéliumi részletek felolvasásával dicsérjék az Urat, majd befejezésül elénekeljék a Te Deum Laudamus -t, ami bár magyarul a legmegindítóbb, egy korszak lezárásához mégis ez a legméltóbb.

www.youtube.com/watch?v=tXVt5ScQSqA

Egyben itt van a híres kopogtatási ceremónia is.

www.youtube.com/watch?v=slcJRqox1gI

Részletesebben az Úrnapjáról
jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/urnapja__az_oltariszentseg_unnepe

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
(A posztra is reagálva.)

S=klogW 2014.06.22. 18:52:00

@Urfang:

"de hogy könnyebbek lettek volna az ő útjaik, az nem olyan biztos"

Akkor meg már meg is maradhattak volna a szülőföldjükön.

"sőt Kőrösi Csoma magát a Himaláját hódította meg, Teleki Sámuel a Kilimandzsárót mászta, Bölöni Farkas pedig az Appalache hegységet"

Nyilván nem ezekről a ritka tekergőkről van szó,
de te csak nyugodtan játszd a hülyét.

Urfang 2014.06.22. 19:08:34

@S=klogW:

Miért ezek a ritka tekergők felmentést kaptak a szabály alól azért mert ők híresek lettek? Széchenyi sem épített volna nekünk Lánchidat ha nem tanulmányozza az akkori brit csúcstechnikát, és Kossuth nevét sem viselné tucatnyi amerikai helység, ha nem a bolyongást választja a halál helyett.

Kellenek olyanok akik itthon maradnak, és kellenek olyanok is akik elvándorolnak, hogy aztán hazahozzák azt ami itt nincs. Sőt, olyanok is kellenek akik elvándorolnak és vissza sem térnek, de utánuk még ma is járják a csárdást az argentin pampákon.

És egyiküknek se kéne kárhoztatni a másikat azért, mert az ő sorsuk nem ugyanaz mint a maguké.

Bell & Sebastian 2014.06.22. 20:08:58

@Urfang: Ezt mondjuk a teuton lovagok úgy oldották meg, hogy beálltak szász határőrnek Erdélyország tündérkertjébe.

Nyolcszáz év után megunták, oszt hazamentek az anyaország pénzén.
De ezalatt megmaradtak nyelvükben, kultúrájukban és hitükben, majdnem hiánytalanul.

A büdös nácik.

Urfang 2014.06.22. 20:38:47

@Bell & Sebastian:

Nem azért mentek el Erdélyből mert megunták, sőt annyira megtetszett nekik ott, hogy már kezdték azt hinni hogy az övék, úgy kellett kirugdosnunk őket onnan. Aztán elmentek Lengyelországba és ott is eljátszották ugyanezt, és a lengyeleknek is úgy kellett kirugdosni őket. Az elmúlásukra meg pont az tette fel a pontot, hogy nem maradtak meg a hitükben és nagymesterük átállt lutheránusnak.

Bell & Sebastian 2014.06.22. 20:44:39

@Urfang: De legalább a náci stimmel. Az is valami. :)

Urfang 2014.06.22. 20:51:16

@Bell & Sebastian: Még az se stimmel, csak az már annyira blőd volt, hogy még cáfolatot sem érdemelt :)

Bell & Sebastian 2014.06.22. 20:55:34

@Urfang: Nem zárta a szívébe őket, maradjunk ennyiben.

István Tamasi 2014.06.22. 21:48:25

@Urfang:
Csak a pontosság érdekében: Kossuth 1849-es bukás után kezdett bolyongani, azután, hogy szakállát, bajuszát leborotválva női ruhában, de az akkori magyar kormány pénzével lelépett és ráhagyta az összeomlást Görgeyre.

Matróz Kommandó 2014.06.23. 10:50:42

Jó poszt, jó képek. A fanyalgás megvetendő, Kós Károlyt Wass Albertel keverni meg nettó baromság.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 11:17:21

@Matróz Kommandó:

Ne keveri senki Kóst Wassal: ők "keveredtek egymással":-) Wass, ha úgy tetszik, Kós tanítvány. A traszszilvanisták, az Erdélyi Helikon és a Szépmíves Céh "köpönyegéből bújt elő" és haláláig a transzszilvanizmus egyik legkövetkezetesebb képviselője maradt. Kós olyannyira elfogadta és támogatta Wasst, hogy a Szépmíves Céh tagjai közé is befogadták és kiadták munkáit. Mi a gond ezzel? Szerintem semmi.
süti beállítások módosítása