A szabad sajtóról
2014. június 04. írta: Redakció

A szabad sajtóról

sajtoo.jpg

„A szabad sajtó, természetesen, lehet jó vagy rossz is. De az nagyon is bizonyos, hogy szabadság nélkül a sajtó nem lehet más, csak rossz.” (Albert Camus)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr666278050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szabad sajtóról 2014.06.04. 17:39:01

„A szabad sajtó, természetesen, lehet jó vagy rossz is. De az nagyon is bizonyos, hogy szabadság nélkül a sajtó nem lehet más, csak rossz.” (Albert Camus)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.06.04. 17:51:35

Jobb lenne, ha inkább etikus és polifón lenne, esetleg egyszerre.

A szabadság és függetlenség csak egy üres jelszó, mint az egyenlőség, testvériesség. Hogyan is volt Tell sztorija?
A Landknecht (von Hódmező) leszúrt egy karót a főtéren és azt kellett megsüvegelni?

Úgy 700 éves lemaradásban vagyunk. Ennyit lódított rajtunk ez a kékmoszat bugris.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.04. 18:06:39

ez hülye. a "szabad" sajtó a legrosszabb

marko11 2014.06.04. 18:19:43

@bbjnick: A szabad sajtó pontosan annyira szabad, mint a konzumidióták szabadsága. Továbbá, mint a (munkanélküliként, kilakoltatottként) híd alatt való alvás szabadsága. A (névtelen) pofázás szabadsága. Stb.

Alfőmérnök01 2014.06.04. 22:24:57

@bbjnick: @jm padilla: @marko11: @Knut:
Nem igazán értem, miért kellett ezt most beidézni.

Szerintem ma a "sajtószabadság", vagy a "nyilvánosság" teljesen másként működik, mint Camus korában. Példának okáért egy Bell&Sebastian-féle elmebeteg náci ma telefoshatja a netet a fantazmagóriáival, és ehhez gyakorlatilag bárki hozzáférhet a másodperc töredéke alatt. Nem tudom, Camus álmodott-e egyáltalán ilyenről?
Mindenesetre Camus egy tisztességes gondolkodó volt, az egzisztencialisták közül talán a legtisztességesebb (még a konzerv Molnár Tamás is elismerően ír róla több helyütt), lásd pl. a Sartre-ral való polémiáját a Szovjetunióról.

Robinzon Kurzor 2014.06.04. 22:45:22

Hú, micsoda beszólás!
Most aztán Lázár emberére akadt.
Szerintem lemond és elbújik a világ színe elől.

Bloodscalp 2014.06.04. 22:58:57

nem tudom hogy ez az idézet a feleslegesebb a mandi szerkesztőzsenijei részéről (nade kérem, mi megirtuk! a véleményünket a témában!) vagy az eddigi ostoba kommentek.

Ha ilyen hülye válaszok jönnek egy írásra, nem is kéne betiltania a fidesznek a gondolkodást.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.04. 23:14:17

@Robinzon Kurzor: Engem bizonyos mértékben bbjnickre emlékeztet a taktika.

Beleszorul egy lehetetlen helyzetbe, küszködik egy pár órát vagy napot, hogy kivágja magát egy idézettel, amihez semmi szín alatt nem fűz saját szöveget. Mert abból baja lehet.

Ha a mandiszerk is mocskos szájúvá válik, akkor már gyanakodni is fogok :-)

Robinzon Kurzor 2014.06.04. 23:35:23

@Counter: "Ha a mandiszerk is mocskos szájúvá válik, akkor már gyanakodni is fogok :-)"

Ha bébéjé csak egy öntrollkodás lenne, azon jót röhögnék.
De szerintem valódi.

A kérdés inkább az, hogy a Mandiner miféle új főszerkesztővel fog alkalmazkodni a megváltozott tartalomipar trendekhez, hogy hatékonyabban használhassák ki a szinergiákat?

Bell & Sebastian 2014.06.04. 23:41:02

@Alfőmérnök01: Azért te se panaszkodhatsz, Fifi, mert még nem tiltottak le teljesen. Szép is, amikor a téma helyett tyúkot kerget a görény, hogy kiszívja a vérét.

Alfőmérnök01 2014.06.04. 23:55:42

@Bell & Sebastian: Látom, Ragika, nehezen tudod feldolgozni a tényt, hogy egy elmebeteg náci vagy.
Mindegy, az értelmesebbek majd előbb-utóbb úgyis megértik, amit írok, a segghülyéknek meg marad a szerencsétlen Loxon-féle jósda tizenvalahány nickkel és napi néhány látogatóval.

Bell & Sebastian 2014.06.05. 00:05:30

@Alfőmérnök01: De itt én vagyok a görény és te a pipi. Szaladgálj még cikkcakkban Fifi, legyen sportos a meccs.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.05. 00:25:56

@Counter: @Robinzon Kurzor:

Azért van abban valami báj, ahogy, amikor morális lények megnyilvánulásaival kerülnek/kerültök szembe, megállnak/megálltok, toporognak/toporogtok, tanakodnak/tanakodtok: vajon, mi ez, ez most valami vagy megy valahová?:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.05. 00:30:50

@marko11:

Engem tényleg érdekel, hogy azok most szabad sajtót követelnek, pontosan mit is értenek alatta:-) '48-ban a szabad sajtó azt jelentette, hogy akinek pénze van rá, az szabadon adhasson ki sajtóterméket. Ma vajon kivel szemben kell kivívni a sajtó szabadságát? A sajtótermék tulajdonosával szemben? Érdekes kérdés ez!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.05. 00:35:09

@bbjnick:

hogy azok most szabad sajtót követelnek=hogy azok, akik most szabad sajtót követelnek

Doctor Proctor 2014.06.05. 00:57:27

Jó lenne kicsit elgondolkozniuk a mandineres kollégáknak a sajtó szabadságának és a véleményszabadságnak a viszonyán. Mi van ha éppen a mind inkább globalizált és egysíkúvá váló sajtó fenyegeti leginkább a vélemények pluralizmusát?..Pl. Magyarországon az "online sajtó" gyakorlatilag egy 30-50 hangadó pszeudohipszter újságíróból álló belterjes kört jelent, akik egyfolytában egymást idézgetik (lásd: Index, origo, 444 és cinkes folytotnos keresztbeposztolások) - az ő véleményük képezi "a sajtónyilvánosságot"...Ez az online sajtó mindezidáig szabad volt (legalábbis a kormánytól szabad), de ettől még a legkevésbé sem volt, sem plurális,sem elfogulatlan. Ami azt illeti a többségi társadalom értékítéletét tükröző vélemények egyáltalán helyt sem kapnak a hazai online médiában. Ennek a sajtónak a szabadságát akkor kinek is áll az érdekében védelmezni? Mert nem a magyar társadalomnak az tuti...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.05. 06:59:07

@Doctor Proctor: Mitől nem plurális szerinted az online média? Hogy nem adtak helyt náci véleménynek, vagy mi? És ezt pont a mandineren kérdezed?

Nem a globalizált sajtó és nem a "belterjes" online újságírói kör fenyegeti a vélemények pluralizmusát, hanem az államilag irányított, megfélemlített, megvásárolt, törvénytől sújtott sajtó.

Egyébként mit akarsz mondani ezzel a szöveggel? Hogy Lázárnak voltaképp igaza volt, amikor kirúgatott egy főszerkesztőt, mert firtatták a zavaros dolgait? Így most plurálisabb és elfogulatlanabb lett a magyar sajtó?

Robinzon Kurzor 2014.06.05. 08:21:02

@bbjnick:

Azt te csak szeretnéd, hogy bármiféle megállás, toporgás vagy tanakodás tárgya legyél.

Egy meghunyászkodó, beszari posztról valakinek pont te (a "morális lény") jutottál az eszébe, próbáld meg felfogni, aztán a helyén kezelni.

Virág et. 2014.06.05. 08:27:05

@Doctor Proctor: Nem, ez nem az online sajtót jellemzi, hanem a te fogyasztási szokásaidat. Van ám élet az indexen, a 444-en és a cinken kívül is. Olvashatod a magyar hírlap, a mn vagy a (heti) válasz csili-vili, megújult oldalát is. De itt kommentelsz a mandineren, amihez hasonló sem nagyon van a baloldalon (bár a kövéri értelembe vett baloldalon lehet, ha a Gőgös Gúnár Gedeontól kezdve a pornóújságokig mindent odasorolunk) és bármibe lefogadom, hogy olvastad már az alfahirt vagy a kurucot.

Az online sajtó PLURÁLIS. Ezt nehezen vitathatod egy alfahir - kuruc- mno - nol - index - galamus csoportra ránézve. Ha neked ezek nem eltérő hangok, akkor nem tudom, miről beszélünk. Elfogulatlannak nyilván nem mind az, de ez legyen az egyéni sajtómunkás dolga. Ha olyan birka, hogy önként odateszi magát egy oldalnak, azt majd az olvasók értékelik. A sajtószabadság nem erről szól, nem az önkéntes pártosságról. Hanem amikor a konkrét kritikát vagy éppen a pártatlanságot a kormányzat bünteti, befolyásolja, vagy letiltja. Az elkövető sajtómunkást meg bünteti, egzisztenciálisan pl.

Nem hiszem el, hogy ezt ilyen szájba rágósan kell elmagyarázni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.05. 09:32:41

@bbjnick: Ezt most értsem úgy, hogy magamagát morális lénynek tartja?

Hát ki vagyok én, hogy ezt a jogát elvitassam? :-)

___________________________ (törölt) 2014.06.05. 10:02:59

Oké, emelném a tétet egy Simone Weil-lel:

"Ezért kellene létre létrehozni egyfelől a publikációkon belül egy abszolút szabad részt, amelyről ugyanakkor tudott, hogy nem tanácsnak szánják az olvasók számára. (...) Ezen a részen belül a szerzők azt is dícsérhetnénk, amit a legjobban megvetnek, és mindenki megérti, hogy ezek a vélemények nem definiálják a szerzőik hozzállását a mindennapi élet problémáihoz, hanem afféle kutatómunkaként hozzájárulnak egy-egy probléma összes aspektusának megértéséhez. (...)

Másfelől viszont azok a publikációk, amelyek a közvélemény befolyásolására szolgálnak, tehát az életvitel befolyásolására, azok cselekedetek, ezért ugyanúgy kell korlátozni őket, mint más cselekedeteket: nem okoznak jogtalan kárt mások számára és legfőképpen semmilyen módon nem tagadhatják az örök kötelezettségeket, amelyekkel az emberek egymásnak tartoznak. (...)

Például az egész napi és heti sajtó a második kategóriába tartozik (...)"

Weil lényegében azt mondja, hogy teljes szabadságot mondjuk a tudományos publikációknak, de nem bulvárlapoknak, avagy más szavakkal, teljes szabadságot az intellektuális elitek egymás közötti vitáinak, de nem a közvélemény befolyásolásának.

archive.org/details/WeilSimoneTheNeedForRootsPreludeToADeclarationOfDutiesTowardsMankind

Kandeláber 2014.06.05. 12:24:58

Például azt, hogy mindig a libbantak mondják meg, mi a jó írás és mi a rossz, továbbá mely orgánumok értéktelenek, és melyek minőségiek.
Ha ezt a maguknak vindikált jogukat valakik kétségbe merészelik vonni, szerintük azonnal sérül a sajtószabadság.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.05. 12:47:27

mti
újságírásra nincs szükség

Tündér_Lala 2014.06.05. 14:07:09

Szabad sajtó ? Olyan nyilvánvalóan nem létezik, nem létezhet.
Egy valamirevaló sajtóorgánum üzleti vállalkozás. Ennek az üzleti vállalkozásnak van tulajdonosa és annak érdekei. Ezeknek az érdekeknek a sérelmét pedig nyilvánvalóan nem fogja eltűrni. Pont.
Ha pedig azt vesszük tekintetbe, hogy a világ legjelentősebb sajtótermékeit médiacézárok (pénzemberek) uralják, az ő speciális egyéni és csoportérdekeik szerint, elég nyilvánvaló ezekben a sajtótermékekben megjelenő tartalmak - miről beszélnek és miről nem - irányítottak lesznek. A politikában is lesznek - függetlenül attól, hogy egyik vagy másik oldalt támogatják - amiről semilyen körülmények között nem beszélnek. Ha pedig kell félretájékoztatnak, gatlástalanul hazudnak.

Az állítólag sajtószabadság nevében szabályozatlan tartalmak nagyonis szabályozottak százféle hatalomtól és érdektől vezérelve, egészen országok megbuktatására irányuló igények kielégítéséig . Az egész kérdéskör tehát egy felfújt lufi valóságtartalom nélkül. Még a sorok között írás (szocializmusban megszokott módja) sem működik ezekben a körökben, mert nem tűrnék el.

Összességében a hiszti nevetséges.

marko11 2014.06.05. 15:36:13

@Tündér_Lala:
"...a hiszti nevetséges." Bizony!
Tényleg, mit gondoltak a "kommunikációs ipar" (így nevezik magukat, találóan!) tulajdonosai, menedzserei, sajtómunkásai:
A magyar nép, amelyik húsz évig tűrte a rendszarváltás átveréseit, az majd most a reklámadó vagy egy újságíró kirúgása miatt mögéjük áll, fellázad és elsöpri a rendszert!?

Jack Torrance 2014.06.05. 16:38:25

@bbjnick: micsoda filozófiai mélység :)))

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.06.06. 00:40:31

Milyen jó, hogy már nem olvasom ezt a blogot.

Most visszanéztem, hogy vajon hogy fognak egyensúlyozni az origo-fickó kirúgása után. Hát így.

Le nem írni, hogy origo, le nem írni, hogy Lázár János, pláne hogy kirúgás.

Ez is csak egy kis Fidesz-nyaloda lett, ahol kétsoros idézet fügefalevelével próbálják meg álcázni a kormány altestét, ahol a redakció rózsaszín nyelve is ott mozog. Hiába, nincs mit tenni, mindenkinek az üléspontja határozza meg az álláspontját. Aki origózik, azt kirúgják. Márpedig kellemesebb némi szájkosárral elújságíróskodni, mint munkát keresni.

Tudjátok, fiúk. Reggel, borotválkozótükör: álmos, gyűrött arc benne. No, azt kell szemenköpni.

Google 2014.06.06. 13:24:00

Sajtószabadság? Csak?
Miért érnénk be ennyivel, hisz ott van még az egyenlőség és a testvériség is.
És hogy mindezék mikor valósulnak meg? Hát majd akkor, amikor a reklámok között nem filmrészletecskék, hanem ugyancsak reklámok lesznek. A nemzetgazdaság még nagyobb gyönyörűségére, még inkább a javára .
A nevezett kertévék között eddig tényleg érvényesült a verseny: ki tud több reklámot adni.
Sajtószabadság - ugyan, ne vicceljünk már!

2014.06.07. 09:14:19

@Google: Olvasta ezt az origót amúgy?

Mert én nem. Szóval nem fog hiányozni.
süti beállítások módosítása