Berlinnek bejött: mi az a Kiez?
2014. június 01. írta: klementiszreka

Berlinnek bejött: mi az a Kiez?

berlin_kiez.jpg

Berlinről nehéz újat állítani, azt viszont nem szokták hangsúlyozni, hogy multikulti metropolisz ide vagy oda, élhető kisvárosnyi galaxisok adják a lényegét. Nevük is van: Kiez. Ha valamit, a Kiez-gondolatot elleshetnénk.

Minden város mítoszok, szlogenek, előítéletek és közhelyek rabja egészen addig, amíg az ember bele nem bonyolódik egészen a bérházak hátsó udvarának aszfaltrepedéseiig. Nincs ez máshogy Berlinnel sem: szavakkal, számokkal megragadni lehetetlen. Nincs két itt élő, akinek ugyanazt jelentené. Turista is aligha, aki ki merné jelenteni, neki „megvolt” Berlin.

A szlogengyár jól teljesít

Klaus Wowereit polgármester még egy 2009-es kampányban dobta be a Berlin „szegény de szexi” szlogent iránytűnek − vagy inkább turisztikai mézesmadzagnak: a szlogen bevált, felpörgést generált, a média azóta is a város javára ragozza tovább. A szlogenek szépen szaporodnak, nagyjából a város elképesztő tempójú fejlődésével arányosan. A szűk tíz év alatt trendi-hipszterre kupálódott régi keleti negyed, Prenzlauer Berg kávézóiban gyülekeznek például azok, akiknek „Berlin az európai Startup-Mekka”, a lehetőségek metropolisza, a reménység foka, a kitörési pont. A City-West, a Kurfürstendamm sugárút és környéke a top berlini konzum-zóna, „Európa kirakata”; ide járnak legszívesebben a kínai, ukrán és orosz milliomosok európai luxust fogyasztani. Kreuzberg és Friedrichschain határvidéke éjszakánként főleg azoké, akik „Európa partyfővárosába” jönnek lerázni magukról a nyomasztó generációs terhet, a jövőképtelenséget, a spanyol kényszerbevándorlóktól a sima bulituristákig.

És van a szlogenek túli Berlin, ha nem is a nyers hőskorszaki. Határtalan, multikulti. Valahol a régi nyugat-berlini végvidék, Kreuzberg bolhapiacainak standjainál, a parkokban grillezők asztalánál és a Spree-parti naplementéknél kezdődik. Berlin intrikus-politikus legbelső kazánházát érintve elnyúlik aztán egészen a keleti Marzahn negyed kőkemény lakótelep-valóságáig. Simán belefér a menekültjogokat követelő afrikai bevándorlókkal benépesült Oranienplatz, annak minden szociális és politikai feszültségével, pláne a berlini félhold, a Neukölln-Wedding tengely összesen nagyjából debrecennyi első, második és most már harmadik generációs törökkel.

Kiez, mi ez?

A szlogeneken túli berlini valóság kisváros méretű galaxisokra tagolódik, nevük is van: Kiez. (Ejtsd: kic) Három hónap berlini kintlét után értettem meg: ez az egyik kulcsfogalom, elleshető elv, amitől Berlin a szlogeneket lehámozva is Európa egyik legélhetőbb, legvonzóbbnak számító városa. Minden hibájával, feszültségével, problémájával együtt is jól működik.

Kiez, azaz a közigazgatási városrészhatároktól független, alulról szerveződő kisvárosnyi egység. Többnyire egy fő ütőér, egy nagyobb utca a névadója, e köré rendeződik. A Kiez a környékbeliek mindennapjainak kerete, otthonos élettere. Felfogható, átérezhető és belakható sziget a nagy masszában, amihez minden lakójának személyes viszonya fűződik. Az ügyeiben részt vesz, a magáénak érzi.

Jellegzetesen berlini fogalom, a szláv Kietz szóból származik. (Észak-Kelet Németországban a középkorban az akkor többnyire szláv lakosság köteles volt terményt, húst beszolgáltatni a környékéhez, „Kietz-éhez” közel eső uradalomban.) A fal leomlása után több berlini városnegyed elnevezése valamilyen Kiezként terjedt el, sokszor anélkül, hogy fedte volna a közigazgatási egységek neveit, határait. Ezeknek a Kiez-eknek a többsége a kilencvenes évek elején szociális problémákkal agyonterhelt, elszegényedett negyed volt; az egyik legjobb példa a főleg török vendégmunkások lakta, régi nyugat-berlini végvidék a Spree-partján, a Wrangelkiez. A 12 ezer fős lakosság több mint fele bevándorló, többségük török. A Kiez minden harmadik keresőképes lakója munkanélküli.
Civilek ha önszerveződnek

A kilencvenes évek elején az ilyen és ehhez hasonló negyedeket a teljes lemaradás és a gettósodás veszélye fenyegette, elszegényedtek, problémáik elvesztek volna a nagy egészben. A berlini városvezetés a kilencvenes évek végén jó ütemben nyúlt alájuk, de nem direkt közigazgatási eszközökkel oldotta meg a dolgot. Minden problémás Kiez-ben ösztönözte egy helyi civilekből összeálló mendezsment felállítását, és rendelt hozzájuk némi pénzt, paripát. 2013-ig 50 millió euró állami forráson osztozhattak a helyi civil menedzsmentek, 2000-2013 között pedig összesen 101,4 millió euró uniós pályázati pénz is jutott fejlesztésre.

A Kiez-menedzsmentek feladata ebből a pénzből 1999 óta egy átfogó program részeként az volt, hogy a helyi sajátosságokhoz igazítva maguk alakítsanak ki projekteket az oktatástól a közbiztonság javításán át a szociális és kulturális programokig. Önszerveződjenek, és főleg érjék el a helyieket, vonják be őket a saját környékük újjáélesztésébe. A sarki éjjelnappalistól a tanáron át a kocsmatulajdonosig.

A Wrangelkiez török-német civil menedzsmentje az elmúlt 15 évben messzebb jutott néhány tucat sikeres projektnél. A környék ma sem része a hájpolt Berlinnek, de a környék lecsúszottból élhető lett érzékelhető fejlődéssel. A Wrangel utca török borbélya pedig büszkén mondja, ha kérdezik: itt nőtt fel, ebben az 1965-ben alapított szalonban lebzselt gyerekkora óta, tősgyökeres wrangelkiezi. Csak aztán berlini.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr616198368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.01. 13:41:43

ha valaki érti minek, miről, kinek, és egyáltalán mi ez a silányság, az magyarázza el nekem.

gyalog.galopp 2014.06.01. 14:33:34

@jm padilla:

"A Wrangel utca török borbélya pedig büszkén mondja, ha kérdezik: itt nőtt fel, ebben az 1965-ben alapított szalonban lebzselt gyerekkora óta, tősgyökeres wrangelkiezi. Csak aztán berlini."

Az én értelmezésem szerint, sarkosan:

Ha egy népcsoportnak olyan erős a saját kultúrája, hogy nem tud asszimilálódni a többségi társadalomba, akkor hagyni kell őket felépíteni a saját világukat a saját kultúrájukban.
Az erőszakos asszimiláció soha nem vezetett jóra, sehol, semmilyen népcsoportnál.

Hm?

J.László 2014.06.01. 14:44:49

@gyalog.galopp:
Az én értelmezésem szerint, sarkosan:

Ha egy népcsoportnak olyan erős a saját kultúrája, hogy nem tud asszimilálódni az őt befogadó többségi társadalomba, akkor szépen haza kell küldeni őket.

gyalog.galopp 2014.06.01. 14:49:41

@J.László:
Igen, de az ellustult németje már nem akar szar melót végezni szar pénzé.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.06.01. 16:23:56

@gyalog.galopp: semmilyen ellustult ny-európai sem akar szar pénzért melózni, ez a nagy szerencsénk.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.06.01. 16:56:20

Berlinről nekem az a benyomásom: pont olyan, mintha Budapestet 20 évre odaadták volna a németeknek, hogy kezdjenek vele valamit. Óriási területű, lapos, szellős, szeles, hideg-rideg metropolisz, valahol jogos, hogy a kisebb környékek önálló életre kelnek. Pesten ez tudomásom szerint kevés helyen működik (Wekerlén, Újlipóciában, hol van még ilyen máshol?) Jó lenne, ha nálunk a városlakók legalább addig eljutnának tudatosságban, hogy részt vesznek az adott bérház életében, nem szemetelnek a ház lépcsőházába vagy ablakai alá..

kvadrillio 2014.06.01. 17:17:56

FÓRUMOK
SZOCSI
FUTBALL
FORMA1
JÉGKORONG
TENISZ
KÉZILABDA
KAJAK-KENU
PÓKER
BOKSZ
EGYÉB
ALAPTÁBOR
MINDEN IDŐK

Bajnokok Ligája 2013/14
Európa Liga
Vb 2010
Minden idők
Grund
Korner
Eb 2008
Eb 2012

Ötmillió dollárért vett Katar futball-vb-t

Index

2014. június 1., vasárnap 07:45

Egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel megvásárolta hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát – írta a The Sunday Times.

A brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

jahhh....ORBÁN IS EZÉRT ÉPÍTI A STADIOPNOKAT, MILLIÁRDOS ÜZLETEWKEN OSZTOZKODHAT MAJD A SZIJJÁRTÓVAL, DEUTSCH-VAL MEG A TÖBBI HAVERJÁVAL.....A NÉP MEG TOVÁBB VEGET...ÁLLHAT...

gyalog.galopp 2014.06.01. 18:07:52

@rajcsányi.gellért (ergé):

Berlin lakossága kb 3,5 millió , Budapest kb 2 millió.
Berlin egy világgazdasági nagyhatalom központja, az ezzel járó igen tarka, igen nagyszámú népcsoportokkal.
Budapest egy bazinagy vízfej egy gazdaságilag lepukkadt kicsi ország nyakán.

Berlin a Kiez-ek kialakítására 13 év alatt több mint 100 millió eurót költött .
Budapest mennyit költhet a nyóckerre úgy, hogy ne legyen belőle nemzetközi botrány?

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.01. 19:17:25

az baszna be németeknél nyaralni

Bell & Sebastian 2014.06.01. 21:34:32

@jm padilla: Akkor elmondom még egyszer, ugyanis Egy magyar polgármester sirámai -kapcsán már megosztottam a trükköt az erre alapvetően érdemtelen közönséggel. Ímhol láthassa és olvashassa második kiadásban:

>>>
Mivel azt írta, hogy nem harap a hal a különféle (felülről szervezett programokra), azt tudom javasolni, hogy osszák el. A tutit csinálja az önkormi, az alkalmikat meg oda kell adni a civileknek, annak a pár katalizátornak, aki még nem halt ki.
/Galgagyörk polgármesterének/
<<<

Ez a szervezési elv (minden bizonnyal) a náci fajelmélet része, amely abból indul ki, hogy a különböző szállásterületeket különböző népek uralják, amik nem biztos, hogy mind cigány-barokk stadionért nyüszítenek a saját vajdájuknak.

Van ilyen kies hazánkban is, én például így dolgozom. Pedig nem vagyok egy kimondott Berliner. De kendőt reá!

___________________________ (törölt) 2014.06.02. 10:05:44

És így aztán Berlin Bécshez képest vagy tíz hellyel van hátrább minden élhetőségi listán. Jó, persze Budapesttől mindkettő sokkal előbbre van, de azért van ebben egy lecke.

Bécsben nincs Kiez, a belváros kivételével a kerületek gyakran nagyon vegyesek, lakótelep keveredik családi házzal, néha szántófölddel is. Az egész osztrák mentalitásnak az unalmasság a lényege, a minden konfliktust kerülő, mindig kompromisszumra törekvő, kispolgári nyugalom-vágy. És ez működik, nagyon is. Viszont, persze, unalmas. Minél izgalmasabb egy város, minél több a konfliktus, az eltérő elképzelés, az eltérő szubkultúra, annál érdekesebb ott az élet, de annál hátrább is van a város az élhetőségi világranglistán. Berlin izgalmasabb mint Bécs, London még inkább, New York meg a legizgalmasabb. Élhetőségi helyezésben: 1, 17, 39, 49. Budapest annyira izgalmas, hogy fel se került. Na, ezen a ponton persze már kissé túl sok az izgalomból.

___________________________ (törölt) 2014.06.02. 10:10:54

@gyalog.galopp: "Berlin egy világgazdasági nagyhatalom központja"

Németországnak soha nem volt igazi központja, egyrészt mert sokáig nem volt túl sok közük egymáshoz az egyes német államoknak, tehát saját központokat alkottak, másrészt ugye a kettészakított időszak, tehát Bonn akkori fősége miatt. Elég ránézni az autópálya térképére: nem a központból kinduló sugárirányú elrendezés, hanem hálózat. Egy Stuttgart nem olyan viszonyban van Berlinnel, mint egy Lyon Párizzsal - sokkal lazább, nem néz annyira fel. Budapestre, Párizsba, "felmegy" a "vidéki" ember, Berlinbe csak átmegy.

___________________________ (törölt) 2014.06.02. 10:20:49

@rajcsányi.gellért (ergé): a kiindulási helyzet az, hogy senki sem szeret úgy 2 x 30 percnél több időt tölteni munkábajárással. (Muszájnak muszáj, csak nem szeretjük.) Lakó-és üzleti vagy ipari övezetek alakítanak ki tehát egy tömböt. Alapvetően nagyrészt az önkormányzat felelőssége, hogy egyáltalán enged-e irodaházakat vagy pláne gyárat építeni Sashalomra (ld. Ikarus), ( en.wikipedia.org/wiki/Zoning ), utána meg a következő, hogy kifejezetten támogatja-e, erőlteti-e mert mondjuk a vállalatok maguktól nem mindig akarják, gyakran jobban érzik maguk egy pezsgő belvárosi szitiben. (A nagyfőnökök úgy oldják meg, hogy nem baj, ha egy órát kell autózni be meg vissza, mert az alatt el lehet intézni az összes telefonbeszélgetést, telekonferenciát kihangosítóval.)

Ha tehát akárhogy is, de sikerül a munkahelyeket kizsuppolni a belvárosból, akkor a munkahelyek és lakások, az oda harminc perces körzeten belül bejárókból alakul ki egy helyi identitás, közösség.

De hogyan legyen úgy bármilyen helyi közösség, ha az ember abból indul ki, hogy majd költözni kell, ha esetleg máshol lesz munka - vagy ha távolra jár dolgozni és szinte csak aludni jár haza? Hiszen lassan már Veresegyházáról, Dabasról bejárni az ötkerbe sem számít abszurdnak. (Ugyanez Bécsben is - lassan már Tullnig és Badenig terjed az ingá-zóna.)

Szerintem ezért nem tekintik magukénak az emberek a bérházat. Abból indulnak ki, hogy bármikor jöhet egy állásajánlat, és akkor odébb kell menni egy városrésszel, várossal, megyével, akármivel.

bz249 2014.06.02. 12:16:07

@Shenpen: " Egy Stuttgart nem olyan viszonyban van Berlinnel, mint egy Lyon Párizzsal - sokkal lazább, nem néz annyira fel. "

Stuttgart ugye a Wurttembergi Kiralysag fovarosa volt egeszen 1918-ig masreszrol Großraum Stuttgart (ameddig az S-Bahn kimegy) az kicsivel tobb, mint 2.5 millio lakos Berlin 4.5 millio.

Azert ez nem az a kulonbseg, mint Lyon (1.2) es Parizs (12.2). Szoval a Parizs Lyon az mindenfele szempontbol a Budapest-Debrecen viszonyrendszernek felel meg, a Berlin-Stuttgart meg, nos az inkabb egy Gyor es Sopron csak ket nagysagrenddel feljebb.

bz249 2014.06.02. 12:18:44

@Shenpen: Ja es GDP-ben szinte biztos, hogy csapja Stuttgart Regio Berlint ;)

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.06.02. 12:20:11

@bz249:

Stuttgart 600 ezer fő, Berlin 3,5 millió. Az, hogy Stuttgart agglomerációval együtt több mint 2 millió, ilyen alapon Berlinhez is hozzá lehetne csapni az A10-től kívülre eső településeket mint berlini agglomeráció, és akkor az több mint 5 millió.

bz249 2014.06.02. 12:41:02

@Nyekenyóka: Berlint csak a wiki alapjan neztem ki... Stuttgartrol azert kozelebbi infom van es egeszen nyugodtan hozza lehet csapni Ludwigsburgot, Sindelfingent, Esslingent (undsoweiter).
Vagy ha mashonnan nezzuk, Botnang-ot (regebbi telepules, mint Kancakert maga) meg kivehetjuk.

A telepuleshatar az politika. De a Zorganikus egyseg, aminek Stuttgart a kozpontja arra boven illik ez a 2.5 millio.

gyalog.galopp 2014.06.03. 07:36:22

@Shenpen:
Berlin a világ negyedik gazdasági hatalmának a fővárosa és ne vonjuk meg tőle a központ funkciót, csupán ne értelmezzünk hozzá hatalmi funkciót is.

Budapest igazából semmilyen gazdaságnak nem központja, legfeljebb szálláshelye, politikai, kulturális központként is csak önmagát képviseli, ennek ellenére hatalmi funkciót kíván betölteni.
Budapest nem az ország szíve, motorja, hanem egy fekete lyuk, ami elnyeli a környezetét.

közösperonos átszállás 2014.06.03. 10:58:53

@J.László: "Ha egy népcsoportnak olyan erős a saját kultúrája, hogy nem tud asszimilálódni az őt befogadó többségi társadalomba, akkor szépen haza kell küldeni őket. "

Például az erdélyi magyarokat? Érdekes. :-)

J.László 2014.06.03. 11:09:48

@közösperonos átszállás:
A párodat ritkítod te buzi- és judeofétises hungarofób libsi. Mondták már?

közösperonos átszállás 2014.06.03. 11:40:19

@J.László: Látom, nem erősséged a... jobban meggondolva, valószínűleg semmi nem az erősséged. :-)
süti beállítások módosítása