Tovább határontúlimagyarozik a baloldal
2014. május 06. írta: dobray

Tovább határontúlimagyarozik a baloldal

zsvaradiutcanev.jpg

Vasárnap értem haza Erdélyből. Nem Székelyföldön voltam, hanem Nagyenyed környékén, ahol egymás mellett élnek románok, magyarok, cigányok. Kinyitom az internetet, és az elsők között botlok bele Sütő Imre rövid intésébe, amelyet a határon túli magyarokhoz intézett. Hogy tudniillik, mivel ők nem viselnek Magyarországon közterhet, ezért nem járna nekik a szavazati jog (unalmas balos mantra), de ha már szavaztak, akkor „...felelőtlenek voltatok, mert a szavazataitokkal ti segítettétek elő a további négyévi országromboló kormányzási lehetőséget, az újabb kétharmados kormányzási jogot, amelyre hivatkozással az uralkodó kormány azt teheti, amit csak akar.” És így tovább.

Nos, elegem van a határon túli magyarok baloldali utálatából, ami a választások után a Galamus toleráns, befogadó és együttérző megjegyzésévek vette kezdetét, Mihancsik Zsófia tollából, ha még emlékszünk: „külön köszönet az újdonsült magyar állampolgároknak, akik nem itt élnek, de rólunk szavaztak, eddig 95,37 százalékban a zsarnok pártra. Második náluk a csendőrpárti kistestvér.” 

Sokszor leírtuk már, hogy a határontúlimagyarozás a baloldal antiszemitizmusa (az antikatolicizmus mellett, nagymestere pedig Bauer Tamás), de ha ők még egyszer elküldik a fenébe a határon túliakat, akkor mi is még egyszer leírjuk, mit gondolunk erről.

Nem a határon túliak miatt nyerte agyon magát a Fidesz-KDNP, de ha már hirtelen ennyire fontosak lettek az ő szavazataik a baloldalon: a baloldal elsősorban magának köszönheti, hogy a határon túli magyarok nem rájuk szavaztak, éppen a Mihancsik- és Sütő-féle gőgös lenézések és ellenszenv miatt. De nem, a baloldali publicisták, úgy látszik, nem tanulnak. A lecke hatására nem pályamódosítást javasolnak pártjaiknak és a baloldalnak; hanem még inkább mennének tovább az eddig úton, szemben a határon túli magyarokkal. Komolyan, ezek az emberek milyen hangulatban utaznak a Kárpát-medencében, amikor átlépik a magyar határt?

Az nem érdekli őket, hogy mennyi más országban van még kettős állampolgárság és szavazati jog (az Európai Unió huszonhét tagállama közül huszonháromban az állampolgároknak lakhelytől függetlenül jár szavazati jog az állampolgársághoz). Nyilván már az állam-és nemzetfogalom is eltérő a baloldalon, mint azt tudjuk az előző húsz évből. Úgy látszik, még nem jöttek rá, hogy az állampolgári hűség és hasonlók nem pusztán gazdasági fogalmak, amelyek kizárólag közteherviselésen alapulnak. Van érzelmi és közösségi dimenziója is. Ilyen a − mellesleg annak idején a baloldal által felkapott és az egyenlőség nevében abszolutizált − nemzeti érzés.

Csak a Kárpát-medencében él határainkon kívül a 2,6 millió magyar. Nos, 128 378 érvényes szavazat érkezett a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők részéről. Közülük 122 588-an, a voksolók 95,49 százaléka szavazott a Fideszre a végleges eredmények szerint. A kevesebb mint 123 ezer szavazatot semmiképpen sem „a” határon túliak adták le, ez körülbelül olyan általánosítás, mint a baloldal által oly sokat kifogásolt cigányozás („a cigányok”).

A közteherviselésről pedig annyit, hogy ha ehhez kötjük a szavazatokat, akkor egyrészt könnyen kieshetnének a szavazati joggal rendelkezők közül azok, akik az EU-s szabályoknak megfelelően külföldön dolgoznak és ott is adóznak, talán még a nyugdíjat is onnan fogják kapni (ha lesz nekik olyan). El lehetne gondolkodni azon is, hogy aki nem fizet adót, csak segély kap például, az szavazhasson-e (segélyből adózni nem ér).

A „leszakadó” és „hátrányos helyzetű” rétegekkel szemben a kötelező „társadalmi szolidaritás” és a „társadalmi igazságosság” (amelyet persze az állam kényszerít ki) csak határon belül érvényes, mert egy társadalom határai minden körülmények közt egybeesnek az állami határokkal? Mi ez, valami új baloldali állampártiság, nacionalizmus és kirekesztés? Hova lett a nemzetköziség és a határokon való átívelés? Mi ez a bezárkózás?

A baloldal határon túli magyarok szavazatai miatt háborgó része toleranciát tanulhatna a határon túli magyaroktól. Ők nagymesterei ennek, űzik is, bár beszélni nem nagyon beszélnek róla. Esetleg beszélgethetnének határon túliakkal, feltéve a kérdést: mit csináljon a baloldal máshogy, hogy leküzdje a feléje irányuló bizalmatlanságot és ellenszenvet? Talán itt kezdődne a demokrácia és egy egészségesebb magyar, kárpát-medencei közéleti légkör.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr966120314

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább határontúlimagyaroz a baloldal 2014.05.06. 17:13:01

A baloldal toleranciát tanulhatna a határon túli magyaroktól. Esetleg feltehetnék a kérdést: mit csináljon a baloldal máshogy, hogy leküzdje a feléje irányuló bizalmatlanságot és ellenszenvet?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.05.07. 08:03:24

Én azért csalódott vagyok a HTM-ok (rövidítés, egyszerűbb leírni) Fidesz-rajongásában. Picit csalódott, de nem nagyon meglepett. Lényegében hozzájuk csak a külsőségek jutnak el a csúnya szóval mondott "magyarkodás", mint pl. Semjén lovas hülyesége. Ezek imponálnak, mert ezzel érzik, hogy magyarok, a hülye szertartásokkal. A fidesz meg rájátszik, de igaza van annak, aki azt mondja, hogy pontosan annyira érdekli a fideszt az ő sorsuk, mint a szocikat. Csak jobb a PR-juk.

Ezen a kampány nem fog változtatni. Egy értelmes, reális gazdaságpolitika nem érdekli a HTM-okat, mert az őket nem fogja érinteni. Ezért inkább lesz még 4 év simplicity meg szabadságharc a saját árnyékunk és egy tetszőlegesen választott szélmalom ellen, de legalább most majd megint belovagol bocskaiban a Semjén és elmondja, hogy ő aztán mekkora magyar, amire jönnek a százalékok. Ez valahol picit igazságtalan, mert az a két millió, aki most a fideszre szavazott, az legalább majd érzi a saját bőrén a döntését, de a határon túliak még ezt sem.

Nekik marad Semjén a fehér lovon. Megtarthatnák.

Netuddki. 2014.05.07. 08:06:41

@röhögő: "A 95 százalék fidesz szavazó meg jól mutatja, hogy mennyire választási célú volt ez az egész ügy."

Nem. A 95% azt mutatja, hogy a határon túliak nincsenek tisztában a magyar állapotokkal. Ennyi erővel egy majmot is megszavaztathattak volna. Az is arra szavazott volna aki több mogyorót ígér neki.
Másik lehetőség, hogy túlcsalták magukat a fideszesek a határon túli szavazatokkal.

Virág et. 2014.05.07. 08:08:26

@droid_: Kijavítalak. A tévedésed ott van, hogy kevered a lakcímet a tartózkodási hellyel. Gyakori hiba. A lakcím azt jelenti, hogy te ott, ahol a lakcímed van, oda kiköltöztél a visszatérés szándéka nélkül, életvitelszerűen. Aki Londonban vagy Stuttgartban tanul, idényszerűen dolgozik vagy csak kiment egy picit szerencsét próbálni, az nem jár el jogszerűen, ha megszünteti a magyar lakcímét, mivel feltehetően nem életvitelszerűen, a visszatérés szándéka nélkül ment külföldre.

Csak pénzt keresni egy picit vagy diplomázni. Erre való a tartózkodási hely bejelentése, ami viszont nem érinti a választójogot. Ezzel körbe is értünk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.05.07. 08:09:48

@kovi1970: szerintem a harmadik lehetoseg, hogy az a szazezer ember csak azert ment el szavazni, hogy elkuldje a szanyi kapitany feleket a picsaba a korabbi megnyilatkozasaik miatt.

Pipas 2014.05.07. 08:10:06

@Virág et.: "Ezek imponálnak, mert ezzel érzik, hogy magyarok, a hülye szertartásokkal."

A fidesz komoly anyagi támogatásokkal segíti a határon túli magyarokat, egyetemeket alapított, azokat anyagilag és erkölcsileg ma is támogatja, Orbán elment Erdélybe látogatóba, és az állampolgárságot is támogatták. Mit támogatták, ők adták meg.

Lehet ezeket "szertartásoknak" nevezni, de csak magadat csapod be.

Sztavrosz_ (törölt) 2014.05.07. 08:10:33

Látom itt már mindenki belepofázhat az itt élők életébe csak az unió nem ugye?

esefe 2014.05.07. 08:16:05

@kovi1970: Nem azok a primitív arcok szítanák (maguk ellen) a határon túliak ellentéteit aki azt mondják inkább egy majomra szavaztak volna, mert nem tudják mi van Magyarországon? Mindenki hülye a bolsik szerint, csak ők helikopterek. Nem ezért veszítetek mostmár sorozatban? Csak így tovább okoskák, míg végleg ki nem haltok

!
"Az MSZP hagyományosan idős szavazótábora némileg fiatalodott a Demokratikus Koalíció
kiválása óta (mely a legidősebb szavazótábort tudhatja magáénak), ám ezzel együtt is igen
magas az idős, hatvan év feletti szavazók aránya

A szavazótábor egyik legmarkánsabb különbsége az iskolai végzettségben mutatkozik: a
szocialista szavazók fele legfeljebb nyolc osztályt végzett: ez jóval magasabb arány, mint amit
bármelyik másik párt táborában látunk."

www.republikon.hu

Virág et. 2014.05.07. 08:18:35

@Pipas: Az megvan, hogy ezt nem a fidesz támogatta, hanem a magyar költségvetés? Látogatóban egyébként voltak a szocik is, az állampolgárságot meg pontosan ezeknek a most már hivatalos arányoknak az ismeretében nem támogatták a szocik. Egyébként, ha támogatják, akkor is ez lett volna az eredmény csak már 2006-ban jön még a fidesznek plusz 120 ezer szavazat.

Ne áltassuk magunkat. A fentiek nélkül is odaszavaznának a fideszre.

Virág et. 2014.05.07. 08:21:31

@Pipas: Meg egyébként talán nem az lenne a felelős szavazás, hogy oda ikszelek, ahonnan legtöbbet kapom. Hanem talán felelős gondolkodás, hogy mi a jó a köznek, a nemzetnek? Ha már odatartozunk. Elég baj, hogy 1x. nyugdíjjal és tűzifával lehet belföldön is szavazatot venni, ennél semmivel nem jobb az egyetemmel megvásárolt határon túli szavazat.

citrix 2014.05.07. 08:21:40

@NekemNemEzKell: Segítek:Békemenet a Kedves Vezető éltetésére. Vajon Gyurcsányt élteti a civil összefogás fóruma?Ami ugye kormánytól-Orbántól teljesen független mint anno a munkásőrség is egy ilyen független szervezet volt hiszen a munkások adták.Mondom én hogy Orbán mindent a kommunizmusból merít.

Anselmo 2014.05.07. 08:22:05

@Virág et.: " Lényegében hozzájuk csak a külsőségek jutnak el a csúnya szóval mondott "magyarkodás","

Nem, mert a "23 millió román" is eljutott hozzájuk.

esefe 2014.05.07. 08:22:47

@citrix: Az írásjelek (például pont, vessző) után szóközt hagyunk "értelmiségi"!

burakefendi 2014.05.07. 08:25:51

"mit csináljon a baloldal máshogy"

Szerintem a baloldal jobban teszi, ha nem tart újabb önvizsgálatot, hanem kiáll egy határozott állásfoglalás mellett. A magyar közvéleményformálás úgy alakult, hogy az önkritika gyakorlása a gyengeség üzenetét hordozza. A baloldalt sikerült ebbe beleszorítani, kitörni ebből újabb önvizsgálattal nem lehet...

Virág et. 2014.05.07. 08:27:59

@Anselmo: Ja, és azok a lényeges dolgok, hogy kampányban ki milyen hülyeséget beszél, mindenféle jogkövetkezmény nélkül. Nem az, hogy hogyan vezeti az országot, mit ért el itt VÁLSÁG NÉLKÜL 4 év alatt, kétharmaddal. Hogy csúszunk lefelé a szomszédokhoz képest, hogy csak belföldre kozmetikázott hazugságokkal tudunk "eredményeket" felmutatni, hogy mindig bedobunk egy gumicsontot, hogy közben zavartalan legyen a lopás. Az nem fontos. A 23 milliós romános duma, na az a fontos. Amiatt van a béka segge alatt az életszínvonal, amiatt nem lesz itt euró a büdös életben soha, amiatt nem jön ide befektetni senki a Gyurcsány-féle Mercedes-gyár óta.

Ezen a blogon írtam annak idején, hogy a privát kaszinók bezárása az első lépés a következő nagy lenyúláshoz. Hülyézett itt mindenki. Erre nem megkapta most Szima meg a Vajna a koncessziós jogokat?
A nemzeti italbolt pedig sorban áll. Lehet készülni a következő sz.r vazallusrétegnek a hátsófelekhez való felsorakozásban, hogy még legyen férőhely.

Ezek valahogy nem jutnak ki.

ob.szerver 2014.05.07. 08:31:13

Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a ht magyarok túlnyomó többségében megvolt az a bölcsesség, hogy nem akartak beleszólni az itthoniak döntésébe, és így minden tiszteletem az övék Azok a tálibok mentek el szavazni, akikben ez nem volt meg, és így miért is lenne meglepő az eredmény. A szavazók miatt remélem, hogy az új ciklusban Romániában is megvalósul a Fidesz régi, máshol már sikeres törekvése, hogy egy fidesz-klón párt segítségével úgy megosztja a kinti magyarokat, hogy külön nem jutnak be a parlamentbe. Ha már rájuk szavaztak, élvezzék is a következményeit.

citrix 2014.05.07. 08:34:55

@esefe: Nem hagyunk szóközt az írásjelek után.(Értelmiségi?)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:47:17

Igen, ez egy beteges dolog.

De a magyar ballib semmit sem tanul, semmit sem felejt.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:48:35

@Doberdo:

Ennek oka nyilvánvaló volt. Ha levélben szavazhatna bárki belföldi címmel, az a levélben szavazás teljeskörű bevezetését jelentené. Kérdés: jó-e ez?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:50:50

@Veridicus76:

A magyar baloldal történelmileg német, nem zsidó, azaz nemigen lehet keresztényellenes.

A magyar liberálizmusra viszont igaz, hogy zsidó eredetű, legalábbis eredetileg és részben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:52:47

@jan:

" joerzesu ember nem veri mas faszaval a csalant"

Pont ez a tévedés.

A külföldön élő magyar állampolgár a SAJÁT dolgába szól bele, nem mások dolgába.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2014.05.07. 08:53:15

@Virág et.: igen, aki idenymunkat vegez vagy tanul, annak eleg a tartozkodasi hely, de akit a kozkedvelt kifejezessel elve orban uldozott el magyarisztanbol, az nyugodtan kijelentkezhet, ha komolyan gondolja az uldoztetest.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:54:30

@ügyfélszolgálatos:

Aki nem magyar állampolgár, az eleve nem is szavazhat.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:56:05

@kovi1970:

"pedig már egyszer el lett döntve népszavazáson"

Nem lett.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 08:58:11

@Virág et.:

Tévedsz.

Teljesen szubjektív, hogy valakinek van-e magyarországi címe vagy sem. NINCS SEMMILYEN jogszabályi szöveg, mely megmondaná mikor kell megszüntetni és mikor nem. Valójában a dolognak semmi jelentősége, mert 1 óra alatt meg lehet szüntetni, majd újra létesíteni.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:12:30

@maxval a gondolkodó birca: Széchenyi, Kossuth zsidók voltak?
Merthogy a magyar liberalizmusnak ők az alapító atyái.

esefe 2014.05.07. 09:23:58

@Alfőmérnök: Ennek a mainak? Egy fenét! Ehhez semmi közük.

esefe 2014.05.07. 09:25:21

@citrix: Te jó isten! Még erőlteti is, a primitív marhája.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:25:23

@esefe: Erre reagáltam:
"A magyar liberálizmusra viszont igaz, hogy zsidó eredetű, legalábbis eredetileg és részben."

esefe 2014.05.07. 09:26:05

@ob.szerver: Nem lehet, hogy lustaság, nem bölcsesség? Nem volt miden faluban szavazókör.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:26:58

@Alfőmérnök:

Ezért írtam: részben.

Eleve volt 2 magyar liberalizmus: egy magyar és egy zsidó.

Más részről, a XIX. századi liberalizmust nem érdemes keverni a XX. századival. Óriásit változott ez idő alatt a liberális eszme.

citrix 2014.05.07. 09:29:21

@esefe: Írd le legyél szíves mérhetetlen tudású polgártárs (vagy ki a búbánat lehetsz) mire gondolsz amikor a fenti nem éppen hízelgő jelzővel illetsz?

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:29:22

@maxval a gondolkodó birca: Eredetileg részben sem, te húgyagyú.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:31:17

@maxval a gondolkodó birca: "Más részről, a XIX. századi liberalizmust nem érdemes keverni a XX. századival. Óriásit változott ez idő alatt a liberális eszme."

Akkor ne keverd, te balfasz.

Doberdo 2014.05.07. 09:34:02

@maxval a gondolkodó birca:

Kedves "birca". Ha a külföldön élő magyarok megkapják
ezt a lehetőséget, akkor az általában egyenlő jogok elve alapján erről is lehetne szó ! Esetleg azt gondolod, hogy a
külf. magyarok több joggal rendelkeznek ?
(Csak zárójelben: a jelenlegi választási rendszer egyébként most nem felel meg egy normális ország
választójogi rendszerének, ugyanis egyáltalán nem
rendelkeznek a szavazók egyenlő jogokkal! )

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:38:07

@Doberdo:

Az EU sok tagállamában van hasonló: azaz egyes jogok csak külföldön vagy csak belföldön élvezhetők.

Önmagában szerintem hülyeség a leveles szavazás. Nem bevezetni kell még inkább, hanem megszüntetni mindenki számára. Ha valaki nem hajlandó venni a fáradságot és elmenni személyesen, akkor ne szavazzon, s tök mindegy, hgy van-e belföldi címe vagy nincs.

esefe 2014.05.07. 09:41:35

@citrix: Legalább nézd más meg, a többieknek milyen az írásképük, ha már szólnak, hogy úgy írsz mint egy segédmunkás. Az nem megoldás, hogy meg is erősíted, hogy tudatlan vagy.

Ha ez megtörtént és még kétségeid vannak, ajánlom a magyar helyesírás szabályinak 240-275 pontja közti részt.

Nagyon zavaró ám, ha valaki nem tud egy műveltségi, alapvetést és "nagyívű" gondolatokat akar megosztani majd, ha szólnak neki, még okoskodik is. Ez messze nem egy helyesírási hiba, amit mindenki elkövethet. Ez már kulturálatlanság.

esefe 2014.05.07. 09:43:02

@Doberdo: Melyik nyugati országban nincsenek szavazati jogaik, a máshol lakó állampolgároknak?

Helyes Írás 2014.05.07. 09:43:32

@nincs semmi baj!:

A külföldön dolgozók és a rokkantak ugyanolyan feltételekkel szavaztak mint korábban mindig. A szomszédos országokban élő magyarok számára tették könnyebbé a szavazást. Aki nem látja be magától, mekkora hátránnyal éltek és élnek a magyarok Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában, s szükség van arra, hogy külön segítséget kapjanak, azt úgysem tudjuk itt erről meggyőzni. Tőlem a külföldön dolgozók is szavazhatnának levélben. Ők azonban ismerik a választási rendszerünket, rutinosan használják az internetet, hiszen ezen keresztül tartanak kapcsolatot az itthon lévőkkel, s nyilván van arra pénzük, hogy elutazzanak szavazni, különben miért dolgoznának kint. Egyetemista gyermekem is megtette, pedig be kell osztania az ösztöndíját. Ezek egy lépéssel távolabbról nézve műproblémák. Aki ilyesmikre hivatkozva választási csalásról értekezik, az idióta.

Én is hasonlóan vagyok ezzel, csak fordítva: fegyverrel sem tudnának arra kényszeríteni, hogy az egykori állampárt örököseire, gané karrierista KISZ-titkárokra (GYF) szavazzak. Ettől még nem gyűlölöm a rájuk szavazókat (és őket sem), és "rajongója" se vagyok a hozzám szellemileg közelebb állóknak.

De - és itt jutunk el a lényeghez - vannak bizonyos alapok, amelyekben jó lenne egyetérteni. (Gondolom, ilyen egyetértéseken alapul az a hozzáállás, hogy a megválasztott elnököt a kőkemény kampányok végeztével az amerikaiak döntő többsége tiszteli és elfogadja.)

A fenti írásból én nem olvasok ki olyat, hogy Isten ellen való vétek lenne máshogy gondolkozni a nemzetről. Én - valóban sokadszorra elmondott érveket olvasok - amelyeket a másik oldalon politizálók meg szoktak kerülni, amelyekről nem vállalják a vitát. Vagy egyszerűen ellenkező állításokat szegeznek szembe (mint a már hivatkozott GYF), vagy kitérnek, nehogy valamiben nyilvános egyetértésen lehessen kapni őket.

Amikor a "ballib" oldalnak volt túlnyomó médiafölénye, akkor egyszerűen lesajnáltak és arrébb lökdöstek bennünket, mint valami undok pondrókat. Méltóságon aluli lett volna részükről vitatkozni velünk. Például Elek István éveken keresztül írta a kis esszéit, amelyekben alaposan, racionálisan, érvről érvre tárta fel az előítéleteiket és ellentmondásaikat. Soha, senki, semmiről nem szállt vitába vele! Úgy gondolták, a "hatalom" pozíciójából nem kell tisztázniuk, főleg nem az ellenoldal felé igazolniuk a nézeteiket. (Nem tudom, most miért csodálkoznak azon, hogy egykori - megalázott - ellenlábasaik, hasonlóan viselkednek velük? Hozzáteszem, helytelenül.)

Ugyanakkor ma már a netes fórumokon, amelyek semmilyen értelemben sem "hatalmi" pozíciók lehetne vitatkozni, reagálni egymásra, s ezekből a vitákból kiforrhatná magát valamilyen közös szellemi alap. Ilyen szándéknak azonban nyomát sem látom, alapvetően továbbra is a "baloldali" megmondóemberek elzárkózása, indulatai és dogmái miatt.

A kommentelés is lehetővé tenne értelmes vitákat, de itt aztán végképp csak az anyázás folyik. Önt például mi akadályozza meg abban, hogy leírja, miben és miért nem ért egyet a cikkíró érveivel? Mit lehet azzal kezdeni, hogy "miért Isten ellen való vétek mást gondolni"? Nem Isten ellen való vétek, de mégis, MIÉRT gondol a magyarság sorskérdéseiről, nemzeti kötődésről és kapcsolatról mást, mint mi? Annyi mindenről lehet veszekedni, vitatkozni, kampányolni. Egyébként mindenben lehetne vékonyabb/vastagabb közös alapot találni. Erről akár szinte teljes egyetértést is - véljük mi.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:44:23

@maxval a gondolkodó birca: Te nézz utána faszfej. És tanulj meg magyarul, utána okoskodjál a magyar politikai gondolkodás történetéről. (Pl. nézz utána "eredetileg" szó jelentésének.)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:49:13

@esefe:

"Melyik nyugati országban nincsenek szavazati jogaik, a máshol lakó állampolgároknak?"

Van ilyen eset.

7 EU-országban nem szavazhat a külföldön élő állampolgár: Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia,
Írország, Luxemburg, Málta. Viszont az "ideiglenesen" külföldön élő igen.

A másik véglet meg Ausztria. Ott még az önkormányzati választásokon is lehet szavazni külföldről. S minden osztrák szavazhat, az is, aki sosem élt Ausztriában.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:49:42

@maxval a gondolkodó birca: Akkor mondjad, te seggfej, "eredetileg" melyik volt a zsidó liberalizmus?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 09:51:02

@Alfőmérnök:

Nézz utána, kis trágárka, ne blogkommentekben akard hiányos tudásod kipótlását.

Alfőmérnök 2014.05.07. 09:54:30

@maxval a gondolkodó birca: Saját magadat minősíted a személyeskedéssel (elég szarul nyomod amúgy).

Na, ki vele: EREDETILEG milyen volt Magyarországon a liberalizmus, kik voltak a képviselői, stb.

babbaba 2014.05.07. 10:01:14

@maxval a gondolkodó birca: Mondtam én , hogy nincs ilyen? Gondoltam, ha válaszol, én meg felsorolom, ahol vannak azok is, akik soha nem látták az óhazát.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 10:03:11

@Alfőmérnök:

Vicces, amikor pici trágár személyeskedők másokat vádolnak saját bűneikkel... szóval most jót nevettem rajtad, kiskamasz.

Alfőmérnök 2014.05.07. 10:04:53

@maxval a gondolkodó birca: Nem válaszoltál a kérdésre, faszfej:
EREDETILEG milyen volt Magyarországon a liberalizmus, kik voltak a képviselői, stb.

Alfőmérnök 2014.05.07. 10:07:55

@maxval a gondolkodó birca: Saját ostobaságodon röhögsz, csak nem veszed észre.

citrix 2014.05.07. 10:12:53

@esefe: A kevesebb mint 123 ezer szavazatot semmiképpen sem „a” határon túliak adták le, ez körülbelül olyan általánosítás, mint a baloldal által oly sokat kifogásolt cigányozás („a cigányok”). Megnéztem, ha Neked Így jobb akkor hagyok két szóközt is, sőt hármat is és máris lediplomáztam helyesírásból. Szerintem törődj a nemzeti oldal ékességével, a levitézlett köztársasági elnökkel aki doktori diplomája ellenére még egy látogatási bejegyzést is helyesírási hibáktól hemzsegve jegyzett. Büszke lehetsz példaképedre, gondolom tagja vagy az MTA-nak... mint takarító közmunkás.

gizmo26 2014.05.07. 10:31:38

@_most_: A Jobbik, mint a trianoni határok felülvizsgálatát, vagy épp autonómiát követelő párt, külföldi felvonulásai miatt a helyi média hisztériát kelt a többségi (román, szlovák, szerb, stb.) lakosság körében, ami a nacionalista pártok és a magyargyűlölet erősödéséhez vezet, ezért többet árt mint használ. Miután a Jobbikosok hazamentek, a külhoni magyaroknak kell együtt élni nap mint nap a többségi nemzettel. Ilyenkor gyakrabban szólnak rá a magyarokra, hogy beszéljenek a többségi nemzet nyelvén, vagy esetleg "picit" meg is verik őket. A Jobbik külföldi felvonulásai elsősorban a belföldi szavazóknak szólnak, és nem érdeki őket, hogy milyen következményekkel jár az ott élő magyarok számára.

jan 2014.05.07. 10:38:09

@maxval a gondolkodó birca: sajnos nem, ez egy fikció, amit leírsz... a budapesti parlament elenyésző, csak nagyítóval kimutatható mértékben hoz olyan döntéseket, amelyek érintik a határon túli magyarokat

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 10:56:20

@Pipas: Nem viselik a döntésük következményeit (azoknak a döntő, 99%-on túlmenő hányadát semmiképpen sem).

@esefe: Dánia és Svédország pl.

Teljesen logikus. Aki nem az adott országban éli az életét, az úgy döntött, hogy egy másik ország politikai közösségének kíván a tagja lenni, annak ne legyen ráhatása olyan ország közéletére, ahol nem él.

jan 2014.05.07. 11:00:25

@maxval a gondolkodó birca: de, nagyon is van. ugyanis a választás nem elsősorban egy szimbolikus aktus, amiben négyévente minden magyar összekapcsolódik (bár lehet ilyen dimenziót is tulajdonítani neki), hanem egy nagyon pragmatikus döntés arról, hogy kik vezessék az országot

annyi minden van, amiben meg lehet élni az összetartozást: nyelv, kultúra, személyes találkozások, határon átnyúló szervezetek, közösségek, mozgalmak stb, a budapesti parlamenti választásról szerintem nyugodtan levehetnénk ezt a szimbolikus terhet

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 11:02:23

@jan:

A választás NEM Magyarország lakosainak belügye, hanem a magyar állampolgárok belügye. Lásd: a Mo-n élő külföldiek NEM szavazhatnak, pedig hát az országban élnek, adót fizetnek, s nagyon is érinti őket minden ami az országban történik.

Doberdo 2014.05.07. 11:59:28

@esefe: Ha jól értem nem ez a vita tárgya !

Helyes Írás 2014.05.07. 12:03:58

@Counter:

Senki nem mondta, hogy a 2002-es választások során törvénytelenségek bizonyosodtak be. A láncszavazás adminisztratív eszközökkel nem bizonyítható. Évekkel később nyilatkoztak "megbántott" roma MSZP-sek arról, hogyan és mit csináltak. Bácsalmáson, Nagykátán, ha jól emlékszem. Számomra ez bizonyíték, Ön számára nyilván nem az - sajnálom. Tömegesen tettek akkor erről bejelentést, hiszen a láncszavazást a szavazóhelyiségek közelében szervezték, és sok roma szavazó helyi MSZP-s aktivistákkal együtt, feltűnő jelenség. Akkor még nem voltak telefonba épített fényképezőgépek, illetve sokaknak csak utólag "esett le" mit láttak.

A MIÉP-es szavazatok elkeverésének és érvénytelenné tételének gyanúja sem bizonyítható, minthogy a szavazólapokat újraszámlálás nélkül (törvényesen) megsemmisítették. Azért újraszámlálás nélkül, mert az Ön által beidézett OVB-s statisztika arra nem tért ki, hogy az újraszámlálások az egyéni képviselőkre leadott szavazatok újraszámlálását jelentették, a listás szavazatokat nem számolták újra. Az ellenzékbe került pártok újraszámlálásra vonatkozó parlamenti indítványa a teljes újraszámlálást kezdeményezte, ezt azonban az MSZP-SZDSZ-es többség elutasította.

A probléma elsősorban Budapesten vetődött fel, ahol MSZP-s önkormányzatok működtek, ők állították össze a választási és a szavazatszámláló bizottságokat, a kormánypártok és különösen a MIÉP pedig sok helyen nem küldött képviselőt a szavazatszámláló bizottságba. (Természetesen a saját hülyeségükért nem tehető felelőssé a másik fél.) Számos helyen egyetlen nem MSZP-s bizottsági tag volt, akik nyilván nem a MIÉP szavazatait figyelték és akik közül utólag sokan érezték úgy, hogy megtévesztették őket. (Természetesen ők is magukra vessenek.)

Joggal feltételezhető az is, hogy a MIÉP szavazóinak jelentős része megosztotta a szavazatát és egyéniben a Fidesz jelöltjére szavazott, hiszen annak volt reális nyerési esélye.

Bármi is történt, utólag nem bizonyítható. Ahogy mondtam, a fene foglalkozna ezzel, ha most Önök nem állnának elő a választási csalás vádjával. Azon kívül, hogy idióta érvekkel jönnek, azok után, amit sok ezren 2002-ben észleltek és jeleztek (a választási kampány eseményeiről, osztogatásokról, stb. is lehetne beszélni), és azok után, hogy a győztesek akkor elzárkóztak a teljes körű újraszámlálástól, amely tisztázhatta volna őket - morálisan sincs semmi alapjuk most választási csalást emlegetni.

Pipas 2014.05.07. 12:11:03

@Counter: "Nem viselik a döntésük következményeit (azoknak a döntő, 99%-on túlmenő hányadát semmiképpen sem)."

Hát ez egy így ebben a formában elég kétséges.

Először is mi lett volna a következménye, ha mondjuk a Gyurcsány Ferire szavazok? Semmi. Pontosan ugyanannyi székük lenne a parlamentben mint így.

A másik az, hogy -- ahogy mondtam is -- a Fidesz igen sok dologban segítette a külföldön élő magyarokat. Simán elképzelhető pl. az, hogy aki szavazott az erdélyi magyar egyetemre jár, ott dolgozik vagy a fia/lánya jár ilyen egyetemre. Nekik rohadtul nem mindegy, hogy melyik párt kormányoz.

Persze más okokból szavaznak az egyes pártokra, mások a szempontjaik, de hogy egyáltalán nem lenne semmi hatással rájuk a választás, az szerintem messze nem igaz.

P1sty 2014.05.07. 12:18:35

@bbjnick: Mert rém visszataszító volt hallgatni azt a nőt is, akit a köztévé párthíradója talált meg Kanadában, aki közölte, hogy '56-ban ment ki, ott telepedett le, nem is jön már haza, de boldog, hogy beleszólhat a magyar belügyekbe. Miért? Milyen alapon?

És akkor díszgúnyába kiöltözött, a magyart is csak törve beszélő jugoszláv nő büszkélkedik azzal, hogy ő bizony felvette a magyar állampolgárságot, és most végre szavazhatott is. (Naja, Szerbia sokáig nem lesz még schengeni tag. kell a vörös útlevél.)

Ezek után mit gondoljon a határon inneni magyar? Ezek milyen alapon szólnak bele a mi életünkbe?

Wolff 2014.05.07. 12:19:39

@Pipas: "A másik az, hogy -- ahogy mondtam is -- a Fidesz igen sok dologban segítette a külföldön élő magyarokat. Simán elképzelhető pl. az, hogy aki szavazott az erdélyi magyar egyetemre jár, ott dolgozik vagy a fia/lánya jár ilyen egyetemre. Nekik rohadtul nem mindegy, hogy melyik párt kormányoz."

Miért, a baloldal megszüntette volna ezt az egyetemet?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 12:24:19

@Pipas: Nem azt mondtam, hogy nincs őket érintő következménye a döntésüknek, hanem azt, hogy a döntésük következményei közül elenyésző hányad az, ami őket érinti.

@Helyes Írás:

mandiner.blog.hu/2014/05/06/tovabb_hatarontulimagyaroz_a_baloldal/fullcommentlist/1#c22807669

Helyes Írás 2014.05.06. 20:31:01
"Később bebizonyosodott a láncszavazás."

Helyes Írás 2014.05.07. 12:03:58
"Senki nem mondta, hogy a 2002-es választások során törvénytelenségek bizonyosodtak be."

Akkor ennyit a szavahihetőségedről meg a komolyan vehetőségedről.

Helyes Írás 2014.05.07. 12:29:16

@ob.szerver:

Azért elég gyalázatos dolog "tálib"-nak minősíteni a szavazati jogukkal élő határon túli magyarokat. Legszívesebben azt kívánnám, hogy legyen módja átélni azt, amit a határon kívül rekedt magyarok 18-óta átéltek. Ha "tálibokká" váltak volna, mint a baszkok, északírek vagy a dél-tiroliak, akkor sem vethetnénk a szemükre semmit, nemhogy egy szavazást.

Azt sem értem, mi alapján feltételezi, hogy a "nem tálibok" az MSZP-re szavaztak volna, ha szavaznak. Mit tett értük az Önök politikai színtere az elmúlt húszegynéhány, ötven vagy közel száz évben?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 12:36:17

@Helyes Írás:
1. Választási csalás vádjával nem álltam elő. Soha. Ez egy hamis vád. Hazug embertől mondjuk lehet rá számítani.
2. "...bizottsági tag, ... akik közül utólag sokan érezték úgy, hogy megtévesztették őket"
"Joggal feltételezhető az is..."
Érzésekre, feltételezésekre nem lehet tényállítást alapítani ("elsinkófált szavazatok").
3. "Bármi is történt, utólag nem bizonyítható. "
Lásd fentebb: ennek ellenére előzőleg mégis a "bebizonyosodott" kifejezéssel éltél. Hazug vagy, s ezt magad leplezed le.
4. A listára adott voksokat is az egyéni körzetekben működő bizottságok számolják meg, tehát az ott elvégzett újraszámlálások tartalmazzák a listás voksok újraszámlálásának számát is.
Mire alapozod, hogy a listás voksokat nem számolták volna át többször?

Gyurcsany F. 2014.05.07. 13:56:16

Ezeket a KURVA magyarokat is utalom, de az meg jobban felhaborit, hogy a budos romanok egy fasiszta diktator karmai koze taszitottak az orszagot.

jan 2014.05.07. 14:34:55

@maxval a gondolkodó birca: ez jogilag így is van, ezért írtam fentebb, hogy nem vitatom a határon túli magyarok jogát arra, hogy szavazzanak, csak azt tartanám helyesnek, hogy ezzel a jogukkal ne éljenek

(egyébként tegyük hozzá érdekességképpen, hogy a helyhatósági választásokon szavazhatnak a Magyarországon élő külföldi állampolgárok)

Pipas 2014.05.07. 14:39:49

@Wolff: "Miért, a baloldal megszüntette volna ezt az egyetemet?"

Hogy a fenébe szüntetne meg a magyar kormány külföldi egyetemeket? Igazából nem nagyon támogatták őket, ez a tapasztalat.

Göntér László 2014.05.07. 14:40:45

@Helyes Írás: A normális viták igénylésével egyetértek. Ehhez persze az is kell, hogy elolvassuk, és igyekezzünk mgérteni a másik mondandóját. Az anyázásokat én is elitélem, alapvetően azért, mert megnehezítik megtalálni a szemétdomb gyémánt félkrajcárját. Javaslom, hogy olvassa el a korábbi bejegyzésemet.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 14:41:07

@jan:

"a helyhatósági választásokon szavazhatnak a Magyarországon élő külföldi állampolgárok"

Csak ha másik EU-tagállam állampolgárai, egyébként nem szavazhatnak.

"csak azt tartanám helyesnek, hogy ezzel a jogukkal ne éljenek"

Ez a te magánproblémád. Más meg azt tartaná helyesnek, ha a diákok teljes árú bérlelet vennének vagy azt, ha minden 60 éves öngyilkos lenne.

Pipas 2014.05.07. 14:43:41

@Counter: "Nem azt mondtam, hogy nincs őket érintő következménye a döntésüknek, hanem azt, hogy a döntésük következményei közül elenyésző hányad az, ami őket érinti."

És én épp ezt vitatom. Jogos, hogy mondjuk az erdélyi magyart esetleg nem érinti, hogy hogyan változik az ÁFA, de téged meg nem érint, hogy szerezhet -e az anyanyelvén diplomát. Te az áfát tartod fontosnak ő meg mondjuk azt, hogy kaphat -e állampolgárságot vagy nem.

jan 2014.05.07. 14:47:43

@maxval a gondolkodó birca: Ne keverjük, nekem ez a véleményem, nem problémám. Problémád, úgy látszik, neked van vele, mármint a véleményemmel:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 15:01:53

@Pipas: Igen. S ezeknek a következményeknek a mennyiségbeli, jelentőségbeli stb. aránya nagyságrendekkel kiegyenlítetlenebb, mint a szavazatok közötti arány.

Úgy is mondanám, hogy pont emiatt indokolatlan a külföldön élő magyarok szavazati joga.
Hiszen Mr Tobin életét is érinti a magyar Be. és Btk., akkor most szavazzon?

Óhatatlan, hogy egy állam közhatalmának gyakorlása befolyással legyen olyanok életére _valamilyen_ mértékben, akik a közhatalmat nem alakíthatják.
Arra kell törekedni ezért, hogy a közhatalmat ne alakítsák, akik életére az nincs jelentős hatással.

S bizony a romániai magyar életét befolyásoló két legjelentősebb közhatalom is súlya közt is kb. 10.000.000-szoros eltérés van. Ahogy a magyar közhatalom gyakorlásának a magyarországi és a nem magyarországi magyarok életére is ilyen különbséggel van kihatása.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.07. 15:06:24

@P1sty:

Ha nem tetszik a kormányod egy-egy döntése, akkor a kormányodra haragudj és ne azokra, akik (elméletileg) haszonélvezői (is) lehetnek annak a döntésnek! A döntést ugyanis nem a határontúli magyarok hozták --- sőt, nemcsak, hogy nem ők hozták, de nem is kérték ---, azt pedig a szemükre vetni, hogy nem egészen 5%-uk(!) élt is egy számukra fölajánlott lehetőséggel... Maradjunk annyiban, hogy nem vall a köpködő részéről túl nagy jellemre és túl mély intellektusra.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.07. 15:13:51

@jan:

Mindenkinek joga van bármilyen véleményre. Van aki szerint a Föld egy teknősbékán fekszik.

Más szerint meg az lenne az ideális, ha egyes magyar állampolgárok önként lemondanának választójogukról.

Pipas 2014.05.07. 16:02:17

@Counter: "S bizony a romániai magyar életét befolyásoló két legjelentősebb közhatalom is súlya közt is kb. 10.000.000-szoros eltérés van. "

Szerintem meg nekem sokkal nagyobb hatással van az életemre a szavazás mint neked és ezért neked nem kellene szavazati jogot adni. :)

Remélem érzed az iróniát.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 16:32:06

@Pipas: Szerintem elkerülöd az érdemi választ.

Hogy a romániai magyar mit csinálhat a romániai magyar nyelvű egyetemen, az bár egy önmagában fajsúlyos kérdés, összemérhetetlenné zsugorodik, ha azzal vetjük össze, hogy a magyarországi magyar életét mennyiben határozza meg a választás kimenetele – és összemérhetetlen azzal is, hogy a romániai magyar életét mennyivel jobban határozza meg a romániai választások kimenetele.

Ahogy jan is említette, ha a marosvásárhelyi magyarok a romániai választásokra koncentrálnának, akkor Dorin Florea nem volt a városuk polgármestere.

Helyes Írás 2014.05.07. 17:40:20

@Counter:

Valamelyikünknek komoly szövegértelmezési problémái vannak.

A 2002-es választások során(!) senki nem vallott be, illetve semmilyen hivatalos szervezet nem állapított meg választási csalást. Tehát nem bizonyosodott be.

Évekkel később egyes szervezői bevallották a láncszavazásokat. Ez számomra bizonyosság. (Ezt írtam.) Azaz, politikai értelemben annak tekintem.

Ezek között az állítások között nincs ellentmondás. A "során" és a "később" elég világos időhatározók. A "bebizonyosodik" kifejezés két árnyalatát (számomra, ill. hivatalosan) szintén világossá tettem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 17:45:07

Az önellentmondásosság nem 2 árnyalat, hanem logikai katasztrófa.

Helyes Írás 2014.05.07. 18:41:40

@Counter:

1. Ha választási csalás vádjával nem álltál elő, annak örülök. Viszont az, akinek a véleményére én eredetileg - némileg felháborodva - reagáltam, ezzel állt elő, s te ebbe a szóváltásba kapcsolódtál be, ellenem érvelve. Azt gondolom, joggal feltételezhettem, hogy egyetértesz vele. Hiszen akár közölhetted volna is, hogy te csak a 2002-es választásra vonatkozó véleményemet kifogásolod. Hazug tehát nem vagyok, ezt a félreértést minimum ketten hoztuk össze.

2. Nem tényállítás, hanem gyanú a MIÉP-szavazatok elsinkófálása. Ezt az előző válaszomban egyértelművé tettem. Olyan gyanú, amit az újraszámlálás elutasítása felerősített és ez morális árnyékot vet arra a választásra. (Legelőször, árnyalatlanul azt kérdeztem, mi bizonyítja, hogy nem történt meg. Igen, a meg nem történést nem szokták bizonyítani. Csakhogy ebben az esetben lett volna rá mód.)

3. A szövegértelmezési problémádra már válaszoltam. "A láncszavazás adminisztratív eszközökkel nem bizonyítható." -írtam fentebb. Ez teljesen világos megfogalmazás.

4. Két külön szavazólapról van szó. Az egyéni jelöltekre adott szavazatokat törvény alapján vagy a képviselők kezdeményezése alapján számos helyen újraszámolták. A listás szavazatok újraszámlálását már határidőn túl kezdeményezték az érintett pártok, mert a gyanú késve állt össze: Budapesten a MIÉP-nek sok helyen nem volt képviselője a szavazatszámláló bizottságokban, illetve a képviselők nem voltak megfelelően felkészítve a jogorvoslati eljárásokról (sem) - ezt utólag a Fidesz vezetői is önkritikusan bevallották. Ha visszaolvasod, épp a listás szavazatok újraszámlálásának formai okokból történő elutasítása miatt kellett parlament elé vinniük az újraszámlálás kérdését. Veszett fejsze nyeleként még azzal próbálkoztak, hogy törvénymódosítással, megsemmisítés helyett levéltárba vitessék a szavazólapokat, hogy legalább a történészek ellenőrizhessék, kinek volt igaza. Cinikusan vigyorogva utasították el a javaslatot.

Helyes Írás 2014.05.07. 18:53:46

@Counter:

Az önellentmondás sem tragédia, ha a vita során tisztázzuk. Ebben az esetben azonban legnagyobb sajnálatomra nem volt semmilyen önellentmondás. Csupán az a kérdés, hogy PISA-kudarcos vagy, azaz nem tudod értelmezni a szövegösszefüggéseket, vagy szimplán frusztrált.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.07. 20:10:50

@Helyes Írás:
1. Az elhamarkodott hamis vád az hamis vád, a mentegetőzés az mentegetőzés. Az elnézést kérni képtelenség pedig jellemhiba.
2. Befejezett melléknévi igenevet használtál, "elsinkófált" szavazatokról beszéltél, ami nem teszi lehetővé az elsinkófálás gyanúkénti, kétséges értelmezését.
3. Ahogy az is világos megfogalmazás, hogy "bebizonyosodott a láncszavazás".
4. Mit kell csinálni a jogvesztő határidőn túli beadványokkal? Na mit? És miért nem is szabad mást?

Az önellentmondás természetesen az önellentmondó érvelésnek az önellentmondással érintett valamennyi részének teljes és azonnali megsemmisülését eredményezi, egészen addig, amíg a megmaradó érvelés mentessé nem válik ettől.

Hagyjál a gyámoltalan személyeskedéssel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.05.07. 23:01:33

Nincs olyan, hogy magyar baloldal. Sem politikai, sem egyéb módon. Magyarok vannak és zsidók, nincs semmilyen más ellentét Magyarországon. Ez az ellentét azonban kibékíthetetlen, örökké tartó, a világ kezdete óta, s amíg az létezik. Ezzel kell megtanulni együtt élni.

GERI87 2014.05.08. 00:03:29

"amelyet a határon túli magyarokhoz intézett. Hogy tudniillik, mivel ők nem viselnek Magyarországon közterhet, ezért nem járna nekik a szavazati jog (unalmas balos mantra),"

Ezért szavazhassanak azok akik (tartósan) itt élnek, függetlenül attól hogy állampolgárok e vagy sem. Nemzeti kérdésekben meg maradjon az állampolgárság mint kitétel.
A többi rinya az "országrombolásról" meg valóban olcsó politikai fasság...ez van, így döntöttek (jobb híjján) a választók és kész.
Ez a plebs demokráciája.

Alfőmérnök 2014.05.08. 05:56:49

@maxval a gondolkodó birca: "ERED
(er-ed) önh. m. ered-tem, ~tél, ~ětt v. ered-t. Az ér gyökből származván (l. ÉR fn.), 1) Am. ér gyanánt fakad, kifakad, folyást kap, foly, érré lesz. Kiható ragu nevet kiván. A Vág, Sajó és Hernád a Király-hegyből erednek. Ez a vér orromból eredt. Ered a bor a csapra ütött hordóból. 2) Távolitó vagy kiható ragu nevekkel, am. származik, szakad. Sz. István király Árpádtól, vagy Árpád véréből eredt. A magyarok Ázsiából eredtek Európába. 3) Támad, keletkezik. Hirtelen nagy szél eredt. 4) Tulajdonitó ragu névvel, am. valamihez nagy hatással fog, nagyon neki indúl. Útnak eredni. Sirásnak, szomorúságnak, bánatnak, nevelésnek eredni. Neki ered a futásnak, a beszédnek. Neki ered az esésnek v. neki ered az eső, hó. 5) Beható ragu névvel am. bele kap. Szóba eredni, beszédbe, perbe eredni vadakivel. 6) Megyen, kivált a régieknél. "Mert erede az császárhoz." Katalin verses legendája. "És igy kierede ő zarándoklatjának helyéből." (Bécsi cod.) "És egyembe eleredének és jutának Bethlehembe." (Ugyanott). 7) Parancsoló módban am. menj, takarodjál, lódúlj. Eredj innen! Eredjetek! de buzditó értelemben is.
"Két isten nyit pályát - a Hit s Szerelem -
Eredj s a nemes szív s isteni értelem,
Mutasd meg, mit érnek."
Kazinczy Ferenczhez Kis János.
Öszvetételei: elered, megered, kiered. Elered az orra vére. Elered a csapraütött bor. Megered az eső, zápor. Megered az elültetett fa.
*EREDENDŐ
(er-ed-end-ő) mn. tt. eredendő-t. Tulajdonkép annyit tenne, mint, ami eredni, támadni, származni fog. Keresztény vallási értelemben jelent olyasmit, mi Ádámtól kezdve apáról fiúra száll, mi az első embertől származva által megy az egész emberi nemre. Eredendő bűn (Peccatum originale), Ádám bűne, melyet elkövetvén, a természetfölötti isteni kegyelmet elvesztette, és a bűnökre hajlandóvá lőn, s mely veszteség és rosz hajlam, az Ádámtól származott egész emberi nemre elterjede.
*EREDÉS
(er-ed-és) fn. tt. eredés-t, tb. ~ěk. 1) Valaminek ér gyanánt kifolyása. 2) Származás, keletkezés. V. ö. ERED. Pannoni tő-eredés (Horv. E.)
*EREDET
(er-ed-et) fn. tt. eredet-ět. 1) Valaminek keletkezete, támadata, kezdete. Ez a dolog eredete. Gonosz eredetnek gonosz a vége. (Km.) 2) Származat. Magyarok eredete. V. ö. ERED, és EREDETI.
*EREDETI
(er-ed-et-i) mn. tt. eredeti-t, tb. ~ek. Ami az első forrásból ered, származik; ami nem más vagy mások közbejártával, vagy példájára, hanem közvetlenül sajátmagunkból van merítve. Eredeti gondolat, mely saját elménk szüleménye. Eredeti színmű. Eredeti költemények. Eredeti nyelv, mely nem más elemeiből vagy romjaiból készült. Eredeti festés (nem másolat). Eredeti aláírás (az aláirónak tulajdon kezeirása). Eredeti oklevél. Eredeti ember, kinek sajátságos, és másokat épen nem követő cselekvésmódja, szokásai vannak Használják főnév gyanánt is. A másolatot öszvehasonlitani az eredetivel. Ezen másolat az eredetivel mindenben megegyezik.
*EREDETILEG
(er-ed-et-i-leg) ih. Eredeténél fogva, eredetére nézve."
osnyelv.hu/czuczor/

---------------------------

www.deol.hu/main.php?c=16011

Alfőmérnök 2014.05.08. 06:00:42

@jan: Ritkán adok igazat bbjnicknek, de te tényleg egy féreg vagy, bazmeg.
Ha egy nő felajánlja magát egy férfinak, akkor a férfi a bűnös, ha lefekszik vele?

Virág et. 2014.05.08. 07:56:45

@maxval a gondolkodó birca: 1992. évi LXVI. tv. a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról 26. § (1) bekezdés:

"A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés)."

Az más kérdés, hogy nincs szankciója és mindenki tesz rá, de jogszabályi kötelezés igenis van arra, hogy ki- vagy bejelentkezzen valaki új lakóhelyre vagy tartózkodási helyre.

Tovább is van:

"Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél
a) személyesen vagy
b) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szerinti elektronikus kapcsolattartás útján
kell bejelentenie (a továbbiakban: külföldi letelepedési nyilatkozat)."

Külföldön dolgozó (pl. londoni) magyarok esetén pedig a helyi bevándorlási szabályok írják ezt elő. EU-s állampolgár ugyan turistaként tartózkodhat, de ha már 30 napnál hosszabb ideig tartózkodik az országban, akkor a tartózkodási helyét be kell jelentenie. Ugyanez van nálunk is, ez egy szimpla regisztrációs eljárás, de ez pl. szükséges ahhoz, hogy dolgozhasson TAJ számot kaphasson, be lehessen jelenteni. Enélkül max feketén tud dolgozni.

Szerintem mielőtt valakit tévedéssel vádolsz meg, talán illene neked jobban utánanézni a tényeknek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.08. 08:44:46

@Virág et.:

Ez egy halott jogszabály. A legtöbb ember nem is tud róla. S aki tud róla, az nem tartja be az esetek 99 %-ában. Ezt a hatóság is tudja, így semmit sem tesz e tömeges jogsértés ellen. BELFÖLDÖN nincs betartva!

S külföldre menés esetében eleve nincs is jogsértás. Hiszen mi is az a "letelepedési szándék"? Eleve ez szubjektív.

Elmegyek ilyen szándékkal 2 hétre. Vagy elmegyek ilyen szándék nélkül 30 évre. Érzed az abszurditást? Mindenki jogszerű, hiszen a szándék csakis az egyén fejében van, nincs külső megjelenése.

- Ön miért nem jelentkezett ki a magyarországi lakcíméről, mikor 25 éve Ausztráliában él?
- Mert nincs Ausztráliában letepeledési szándékom, csak ideiglenesen vagyok ott.

Szóval nézz utána a dolgoknak, mielőtt halandzsázol.

Helyes Írás 2014.05.08. 09:38:30

@Counter:

Te mentegeted nevetséges módon eszmetársaid 2002-es aljas kampányát és választási csalásait.

Én korrekt módon különbséget tettem a jogi bizonyíték, a politikai bizonyság és az el nem hárított, bár elhárítható gyanú között.

A véleményem egyértelmű: a választási csalás bebizonyosodott, mert egyes szereplői utólag, már jogtávolon kívül bevallották. Ez tény. A MIÉP-re adott szavazatokkal való manipuláció gyanúját pedig kénytelen vagyok elhinni, mert az elkövetéssel gyanúsítottak semmit nem tettek annak érdekében, hogy tisztázzák magukat, pedig egyszerűen megtehették volna. Ezt a véleményemet egy leegyszerűsített (indulatos) vitahelyzetben megfogalmazhatom tényszerű formában, hiszen itt nyilvánvalóan mindenki véleményt mond, nem tudományos értekezéseket tesz közzé. Ha egy árnyaltabb vitahelyzetben érvekkel támasztom alá a véleményemet, akkor nincs miért és kitől bocsánatot kérni. Főleg nem tőled, aki a tényeket tagadja, a politikai viselkedésből levont logikus következtetéseket pedig semmibe veszi.

Ennek a 2002-es kampánynak valójában az a jelentősége, hogy ekkor mérgesedett el és mélyült kibékíthetetlenné a két politikai oldal morális szembenállása. Ti ott, magától értetődően emlegetitek fel azóta is egymás között a második forduló előtti kampányt, majd a Fidesz választás utáni utcai politizálását ("a nemzet nem lehet ellenzékben", stb.), mint a társadalom OV általi kettészakítását. Arról nem vagytok hajlandók tudomást venni, hogy mi itt, milyen aljasnak, mocskosnak, kérlelhetetlennek és hazugnak éltük meg az MSZP és értelmisége akkori politikai- és médiakampányát ("húszmillió román", "köteles beszéd", stb.) a nyugdíjasok és segélyből élők szembefordítását az aktívakkal, még családokon belül is, a nemzeti és polgári érzelmű középosztály szembefordítását a nehezen megélő, apolitikus, nagyvárosi alsó középosztállyal vagy a vallástalanok szembefordítását a hívőkkel.

A mai napig kézzel-lábbal tagadjátok ha mindezt felemlegetjük, viszolyogtok szembenézni a ti oldalatok felelősségével. Pedig az is társadalmi tény, hogy mi mindezt akkor milyen érzelmekkel éltük meg. Ha elvárjátok, hogy elismerjük, sértő számotokra pl. OV fent idézett kijelentése, értelmetlen eltagadni a mi sérelmeinket, mert ha eltagadjátok, attól nem válik meg nem történtté. Legfeljebb elanyázzuk egymást, így ér véget köztünk is ez a nüansznyi szóváltás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.08. 10:05:59

@Helyes Írás:
1. Az előző csörtében odáig jutottál, hogy akkor választási csalásnak csak az érzete, sejtése, gyanúja van. Akkor tehát megint meghazudtoltad magad.

Az eszmetársaidozás primitív, önkényes sárdobálás/szalmabábozás, egy kalap alá akarsz kényszeríteni általad meghatározott más véleményekkel, hogy aztán inkább azokkal szemben érvelj az enyém helyett, hogy a velük szembeni ellenérzéseket velem szemben is jogossá tedd.

2. A "korrekt módon különbséget tevés" az az volna, hogy amikor rádpirítottam a "bebizonyosodott-nem bizonyosodott be" önellentmondás miatt, elkezdted magyarázni, hogy az a ló ha akarod vemhes, ha akarod nem vemhes?
Ez nem korrekt és nem különbséget tevés, hanem a hazugságon kapott ember cigánykodása.

3. A "jogtávolon kívül" mit jelent?
A bevallásra egyedül a te közlésed a bizonyíték, te pedig nyilvánvalóan és teljes mértékben szavahihetetlen vagy. Ezt nem tudom elfogadni.

A gyanú elhívése azt jelenti, hogy elhiszem, hogy van gyanú. Amit mondani akarhattál, az a gyanúnak hitelt adás. Vicces, hogy te akarsz kioktatni az anyanyelvünk ismeretéből, amikor nem is beszéled azt :-)

4. A "ti, ott fölemlegetitek", "ti nem vesztek tudomást", "kézzel-lábbal tagadjátok" megint parttalan rágalmazás, sárdobálás, amennyiben velem beszélsz. Felemlegettem? Hol? Akkor meg milyen alapon vádolsz engem olyasmivel, amit én nem tettem? Mit keres egyáltalán ez a vád egy olyan vitában, amelynek alapja a te kettős beszéded?

5. 2002-es cselekvésnek 2004-es cselekvés oka nem lehet.

6. "Tagadjátok, tehát igaz", ha jól látom, ez az érved? Ezt komolyan?

---

Akkor itt játszottad el a vitaképességed, végeztünk.

Virág et. 2014.05.08. 10:56:05

@maxval a gondolkodó birca: Halandzsázok? Cica, én a jogszabályt idézem be neked. HATÁLYOS jogszabályt. Nem csak azt kell betartani, amiért leültetnek, tudod.

Amit te csinálsz, az a mellébeszélés. Hülyeséget mondtál, aztán próbálsz maszatolni. Állításod az volt, hogy nincs ilyen kötelezés: beidéztem, hogy van. Aztán jössz, hogy de ez halott. Nem az, hatályos. Nem tartják be - ettől még létezik a szabály.

Az alapgondolat úgyis az volt, hogy aki kint tartózkodik ideiglenes jelleggel, az köteles-e bejelenteni a lakcímváltozását. Erre válaszoltam, hogy nem, mert az tartózkodási hely csak, nem lakcím, hacsak nem letelepedési szándékkal, örökre hagyta el az országot. Akik Londonban tanulnak, dolgoznak, azok tipikusan nem ilyenek.

Ebbe okoskodtál bele és szaladtál bele a saját magad által felállított pofonokba.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.08. 20:37:40

Egyetértek a cikben leírtakkal.

A baloldali politika nem változott semmit a nemzet és határontúli honfitársaink megítélésével kapcsolatban.
(Azért baloldali politikát írok, mert van sok baloldali ismerősöm, akik hánynak szintén a baloldali politikusok határontúliak kapcsán felbüfögött nyilatkozatain.)

Változás nem is várható e téren.

A kommunista tanítás túl mélyen beette magát némelyek elméjébe, mely kirekeszti saját nemzetrészeinket, pusztán azokból hogy elfogadjuk a szovjet felszabadítás kapcsán létrejött 50 éves megszállást, és diktatúrát, valamint Trinaoni igazságtalan döntéseket, és a magyarok ellenében véghezvitt holokausztot.

Helyes Írás 2014.05.09. 11:15:38

@Counter:

Megnyugtató számomra, hogy neked és a hozzád hasonlóknak mostanság "megmondás" helyett csupán értelmetlen és frusztrált nyelvészkedésre van lehetősége. Csakhogy a nyelvészkedés is szakma, ne vegyél rá mérget, hogy értesz hozzá. Megbuknál az első szövegértelmezési feladaton.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.09. 12:21:20

@Helyes Írás: A képzeleteddel, általad elképzelt véleményekkel vitatkozol. Nem velem, hanem "és hozzád hasonlókkal", például.

Megértelek: hálás ellenfél, mert akkor győzhetsz, amikor csak jól esik.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor erre szükséged lehet, de sose felejtsd el, hogy ez nem a valóság.
süti beállítások módosítása