Így látják a kijevi eseményeket Moszkvából és Kárpátaljáról
2014. február 20. írta: Novák Tamás (spanyol)

Így látják a kijevi eseményeket Moszkvából és Kárpátaljáról

Molotov-koktelok_Kijev.jpg

Az utak lezárva, a fegyverek betárazva, a Molotov-koktélok feltöltve. Közben a diplomaták telefonálnak, összeülnek, óva intenek és párbeszédre szólítanak fel, a hírügynökségek ontják, az olvasók meg falják a híreket. Mindenki teszi a dolgát.

Россия - Oни нацисты

Az orosz külügyminisztérium Twitterén Lavrov az imént (2014. február 19-én, moszkvai idő szerint 22 óra 45 perckor) óva intette a nyugati hatalmakat attól, hogy beavatkozzanak az ukrán eseményekbe, és közvetíteni próbáljanak. Ugyanott néhány órával korábban a nyugati országokat tette felelőssé az orosz külügyminisztérium a kialakult helyzetért.

Közben az orosz állami TV-ben egy közönséggel megrendezett kerekasztal-beszélgetésen egy kopasz úr üvöltve követeli az ukrán hadsereg beavatkozását, egy másik öltönyös tudományosan lenácizza a tüntetőket, a közönség csak akkor jut levegőhöz, amikor a műsorvezető követeli, hogy az amerikaiak hagyják abba a tüntetők támogatását. Nagy tapsot kap. Az angol nyelvű, orosz állami RT tévécsatornán többször ismétlik azt az összeállítást, ahol a nyilatkozó kijeviek kikérik maguknak a demonstrációkat, nem értik, miért takarják el az arcukat a tüntetők, majd egy kocsit vezető úr, értetlenkedik, hogy honnan van pénzük. Dolgozni kéne, nem tüntetni! Úgy ám! Oleg Tsarov kormánypárti képviselő angolul magyarázza a nézőknek, hogy személyen látta az amerikai követségi autókat, amelyben sok pénzt és fegyvereket szállítottak a tüntetőknek. A rövid dokufilmet szinte óránként megismétlik.

fotó 2.JPG

France 24

A francia tévén ugyancsak egy kerekasztal beszélgetést nyomtak, ahol egy francia nagyasszony próbálta meggyőzni orosz vitapartnerét arról, hogy a szankciók Janukovicsek ellen – utazási tiltások, bankszámla befagyasztások – hatásosak lehetnek, hosszan és unalmasan beszélt egy 2007-es nyomozásról, amit ő indított egy ukrán oligarcha ellen, aki... Láthatóan nagy szüksége volt az orosz szakértőnek, hogy megőrizze a vita komolyságát.

CNN

Miközben Obama óva intette az ukrán hadsereget, hogy beavatkozzon a válságba, a CNN-en Amanpour csinált egy gyors Skype-interjút az ukrán külügyminiszterrel, aki kizárta az elnök és parlamenti választások előrehozását, illetve a törvényesen megválasztott elnök és parlament legitimitására hivatkozott. Ennyiben maradtak. Aztán jött Frank Mugisha ugandai meleg polgárjogi harcos, aki az ugandai melegellenes törvények miatt tiltakozott. Előző nap egyébként tanulságos volt párhuzamosan nézni az amerikai CNN és az orosz RT közvetítést a harcokról. Ugyanazt a párhuzamos valóságot produkálták, mint amit a Magyar Hírlap és a Népszava tol otthon. 

Az angol BBC-t és a kínai CCTV-t nem nagyon zökkentették ki az események a mindennapi rutinból.

gyerekek.jpg

De mit gondol az istenadta nép?

Moszkva

Moszkvában kedden és szerdán többnyire fiatalokkal beszélgettem, akik nem néznek állami TV-t és szívből utalják Putyint. Ők természetesen szimpatizálnak a tüntetőkkel. Vannak, akik szerint túl messzire mentek ugyan, és ezt az orosz társadalom nagy része el is utasítja, de ők a maguk részéről megértik a haragot, ami az ukrán társadalomban felgyülemlett. Dimitrij Gudkov orosz ellenzéki képviselő nevet, amikor az állami tévé kijevi híreiről kérdezem. Tiszta propaganda, mondja, inkább az internetről tájékozódik. Az eseményeket forradalomnak tartja és szerinte meg is ijeszthette Putyint, de ő egy ilyen megmozdulást nem tud elképzelni Moszkvában. Ha választani kell, inkább a párbeszéd, mint a forradalom. Az utcán sétálva nincs nyoma az eseményeknek. A Vörös téren talán kicsit több a rendőr a szokásosnál, de egyébként a várost sokkal jobban megviselte az orosz hokicsapat kiesése, mint a kijevi események.

IMG_6592.jpg

Kárpátalja

Nekünk természetesen a kárpátaljai magyarok érdeke a legfontosabb. Még a múlt héten beszéltem néhányukkal. A Beregszászon tanító György említette, hogy a városban állított Jobbik-kereszten gyertyákat gyújtottak a januárban meghaltak emlékére, és kitették a fotóikat – valószínűleg svobodások lehettek. Az egyik rokonával, aki a helyi közigazgatásban dolgozik, már napok óta viccel a főnöke, hogy másnap már nem kell bejönni. Ami sokkal figyelmeztetőbb, hogy az utóbbi időben az állami alkalmazottak újra késve kapják meg a fizetésüket. Közben ez egész Majdant egy fizetett provokációnak tartja – hasonló véleményen van Kata is Nagydobronyból. Ő azt mondta, hogy a szűkebb környezetükből is toboroztak embereket, akik napi 200-250 hrivnyát kapnak. Ez kb. 5-6.000 Ft. Néhányan el is mentek, engedtek a csábításnak, de arról csak találgatnak a faluban, hogy honnan van pénz fizetni ezeket az embereket. Persze, akinek van munkája, vagy egy kis fóliasátra, annak esze ágában sincs tüntetni Kijevben. A magyar közösség vezetői is próbálnak távolságot tartani a tüntetőktől és a hatalomtól. Kovács Miklós, a KMKSZ vezetője aktívan részt vett a narancsos forradalomban, amiért hálából a magyarok a nyakukba kapták az ukranizációt. És az is érthető, hogy Gajdos István kormánypárti képviselő sem igen akarja hallatni a hangját (bár decemberben még látni vélték a tömegoszlatásoknál). Hozzájuk hasonlóan a kárpátaljai magyar sajtó is próbál tartózkodó lenni. A kérdés csak az, meddig maradhatnak ki az eseményekből. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr665822932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.02.21. 14:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Így látják a kijevi eseményeket Moszkvából és Kárpátaljáról 2014.02.20. 09:39:02

Moszkvában kedden és szerdán többnyire fiatalokkal beszélgettem, akik nem néznek állami TV-t és szívből utalják Putyint. Ők természetesen szimpatizálnak a tüntetőkkel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2014.02.20. 14:12:50

@SontPent: Büdös afrikai niggerek között igazából csak a francia idegenlégió tud szétütni.
A szabolcsi parasztgyerekekből verbuvált magyar honvédség kontingense nem igazán.

2014.02.20. 14:15:28

Tényleg kurva jó ötlet Kárpátalja akár egyetlen városának visszavétele is! Egyből fasza kis jutalomfalatot adnánk a szlovák, szerb és román nacionalistáknak. Innentől az lenne a kedvenc daluk, hogy a magyarok alig várnak egy kis belső feszültséget (talán még keltik is nyugati barátaik révén), máris a Trianon előtti határok visszaállításán kezdenek fáradozni. Hejj, de jó életük lenne akkortól a határon túli magyaroknak!

Imádom, amikor agyatlan faszkalapok külpolitikáról ábrándoznak:)

meszena 2014.02.20. 14:22:58

@ostvan2: Hát ha a szlovákok is sorban állnak majd, akkor nagyon ügyesnek kell lenni. Ha Ukrajna tényleg szétesne, akkor nem érdekünk, hogy Kárpátalja másé legyen.

meszena 2014.02.20. 14:25:16

@storker: Lehet, nem a többi nacionalistával kellene foglalkozni. Ez annyira nyámnyila: mit szólnak majd hozzá??!! Ez egy részletkérdés.
Ukrajna felosztása jelenleg nincs napirenden, tehát ennek sok értelme sincs. Bár... Gyaníthatóan a kárpátaljai lakosság többsége megszavazná a Magyarországhoz tartozást.

Rwindx 2014.02.20. 14:27:01

@storker: Igazad van, erény egy segg keresése, nehogy valaki szúrós szemmel nézzen rád.

Azoknak a nacionalistáknak eddig sem a magyar himnusz volt a kedvenc daluk, és bármikor találtak indokot egy magyarverésre vagy a jogok korlátozására, ezek után sem lesz máshogy, bármi is történjen.

S=klogW 2014.02.20. 14:29:59

@ostvan2:

Mihelyst visszakapjuk

Csallóközt
Lévát
Losoncot
Rimaszombatot
Rozsnyót
Szepsit
(Kassaát meghagyom nekik, sajnos alig van ott magyar)
Királyhelmecet
Nagykapost
Matyócvajkócot

akkor majd megengedhetjük magunknak, hogy a tótokra is tekintettel legyünk

S=klogW 2014.02.20. 14:34:12

@ostvan2:

Kezdhetnéd azzal az okoskodásodat, hogy előbb megnézed a kisebbségi arányokat Kárpátalja településein.

♔batyu♔ 2014.02.20. 14:37:29

Na most ilyenkor mi van? Pld. ha az EU azt mondja nekünk, tietek Kárpátalja, ha bevonultok a demokrácia védelme miatt?

Eléggé látszik, a demokrácia örve alatt, válaszul az orosz segélyprogramra, demoralizálja az USA Ukrajnát.

Már ajánlgatják nekik az IMF-et.

J.László 2014.02.20. 14:40:37

"Nekünk természetesen a kárpátaljai magyarok érdeke a legfontosabb. "

Ne már Mandiner, nem kell ez a rizsa.

szvsz 2014.02.20. 14:41:55

Nem kell izgulni, a rományok majd nem lesznek szívbajosak és megoldják a kárpátaljai magyarok helyzetét. Is.

szvsz 2014.02.20. 14:44:25

@♔batyu♔: "Na most ilyenkor mi van? Pld. ha az EU azt mondja nekünk, tietek Kárpátalja"
Ilyenkor az van, hogy máskor ne egyél zsírosat és sokat estére, akkor nem álmodsz vadakat :-)
Az EU inkább azt fogja mondani, hogy az egésznek a náci magyar kisebbség az oka, ezért Kárpátaljára vonuljanak be a szlotákok meg a rományok.

J.László 2014.02.20. 14:45:14

@♔batyu♔:
Bizonyára összeesküvés elmélet arra gondolni, hogy richtig a szomszéd (érdekelt) országban zajló olimpia alatt szalad el a ló Ukrajnában.

szvsz 2014.02.20. 14:46:33

"Nekünk természetesen a kárpátaljai magyarok érdeke a legfontosabb. "
Nekem meg Izrael biztonsága és békéje :)

2014.02.20. 14:52:19

@meszena: @Rwindx: Nem árt a kérdést egy gondolattal tovább vinni és akkor máris rájöhettek, hogy ezek a nackók pont a normálisabb pártoktól szívnák el a levegőt és a szavazót. Vagyis aki eddig akár a gondolat szintjén ki akart békülni a magyarokkal, az sürgősen tegyen le róla, mert csakis egy hazaáruló, Trianon előtti visszarendezést segítő hazaáruló lehet. És máris ott az indok, miszerint a magyarokkal vigyázni kell. Na vajon mi szolgálja jobban az ottani nackók eltakarítását? Ha "van abban valami", amit mondanak, vagy ha 10 év múlva teli szájjal röhögheti ki őket a kényelmes többség? :)

szvsz 2014.02.20. 14:56:12

@storker: "Hejj, de jó életük lenne akkortól a határon túli magyaroknak"
Miért? Gondolod, hogy most olyan jó? Amivel meg lehetett szivatni, azzal már eddig is szivattak. A méretek persze változhatnak.
Sajnos ugyanígy gondolkodott az összes seggnyaló hazaáruló kormány idáig, amikor félelmükben azzal áltatták magukat, hogy na majd ha eltünnek a határok meg ha majd jól európaiunió lesznek, akkor ...
és feltétel nélkül támogatták az ellenség csatlakozását, a helyzet pedig azóta csak rosszabb lett. Persze kérdés, hogy ha gerincesen kiálltak volna a magyarság mellett és konkrét, számonkérhető feltételekhez kötötték volna a tamogatást, akkor a naaaagy demokrata EU mit lépett volna. Valszeg egy halom jó kis kötelezettségszegési eljárást, támogatás-megvonást, stb. De attól még meg kellett volna lépni.
Mondjuk mit várjon az ember pl. egy olyan nagy demokratától, aki arra buzdította a népet, hogy tagadják meg testvéreiktől a kettős állampolgárság lehetőségét...

J.László 2014.02.20. 15:11:01

Az ukránok is jobban járnak, ha rendet csinálnak az oroszok, ha az ukrán kormány már nem tud. Ukrajna csődben van. Kitől fog pénzt kapni? Marha nehéz kitalálni: az IMF-től. Természetesen az előírt "demokratizálás" után.

Ahogy láthatjuk, az ukrán kemény mag egyáltalán nem szívbajos (rohamsisakban, távcsöves puskával mennek tüntetni), hozzájuk képest pl. a mieink apácanövendékeknek tűnnek. Az IMF alatt ott nem ekkora balhé lesz, hanem ennek a tízszerese.

Kandeláber 2014.02.20. 15:12:37

Mekkora show lenne, ha ennek ürügyén a románok elfoglalnák Transzisztiát meg Moldovát, vagyis Besszarábiát, ami egyébként tényleg az övék.
A ruszkiknak jutna a Donyeck-medence, nekünk meg visszaadnák Kárpátalját. Ja, természetesen a lengyeleknek meg Galíciát, Lwówwal együtt.
Aztán ezek a kis buzi eu-imádók elmehetnének az anyjukba.

GERI87 2014.02.20. 15:13:00

@maxval a gondolkodó birca:

Csak láthatóan a Munkácsi, Beregszászi és Nagyszőlősi járás nyugatbarát, a többi (ruszin) rész orosz csak.
Legyünk pontosak.

J.László 2014.02.20. 15:21:11

@Kandeláber:
Ja, Ausztria meg visszakapná Bukovinát, a tatárok pedig a Krímet.

Az oroszok most dühösek lehetnek (az ukrán) Hruscsovra, amiért az ő ideje alatt a Krímet Oroszországtól (mármint az orosz szszszk-tól) átcsatolták Ukrajnához. Akkor ennek nyilván nem volt jelentősége, nem úgy, mint 1991-ben vagy most.

Hruscsov tehát úgy tűnik, gondolt a Szovjetunió utáni időkre és előre gondoskodott eredeti hazája javáról.

2014.02.20. 15:22:37

@szvsz: Az EU-tagság megvonása egy frusztrált, csóró, kisemmizett, vesztes országot csinált volna Romániából és csinálna Szerbiából is. Semmi értelme a jólétet és a fejlődést megtagadni ezektől az országoktól. Brüsszel szankciói meg papíron léteznek, amúgy semmit nem érnek. Az persze tény, hogy jólét nem lesz 1-2 éven belül, de ha a reményük megvan és fejlődnek, leszállnak majd a magyarokról is. A történelmi tapasztalat az, hogy mindig ott támadnak egymásra a népek, ahol csóróság van.

uud 2014.02.20. 15:24:29

@J.László:
mi is mennyire jól jártunk, amikor "rendet raktak" nálunk az oroszok. (szovjeteknek hívták akkor őket)

J.László 2014.02.20. 15:25:09

@GERI87:
Pont fordítva. Ha felismered, melyik a kék, melyik a sárga.

2014.02.20. 15:26:03

@Kandeláber: Már mért adnák vissza Kárpátalját? A románok így gondolkoznak: nekünk, románoknak minden, a magyaroknak semmi.
Náluk az összes párt és az elnök támogatja a Moldovával való egyesülést, vagyis területi követetéléseik vannak egy másik országgal szemben. Erre az EU a füle botját sem mozdítja. Nekünk magyaroknak pedig ennek tizedét sem engedik meg az EU-ból.

Az a baj, hogy a magyar diplomácia és a magyar közvélemény nem látja az az egyszerű tényt: ma is létezik az antant és a kisantant. Magyarország pedig vesztes és bűnös országként van kezelve, pont úgy mint 1918 és 1945 után.

J.László 2014.02.20. 15:26:03

@uud:
Ezzel hiába jöttök. Ti örültetek annak a legjobban.

vizipipa 2014.02.20. 15:29:36

@storker:

Akkor biztos ez volt az oka annak, hogy 1918 nyár végén a románok még az oroszokkal együtt harcoltak a központi hatalmak ellen, 1919 januárban pedig már az oroszok ellen harcoltak.

J.László 2014.02.20. 15:30:21

@SontPent:
"Az a baj, hogy a magyar diplomácia és a magyar közvélemény nem látja az az egyszerű tényt: ma is létezik az antant és a kisantant. Magyarország pedig vesztes és bűnös országként van kezelve, pont úgy mint 1918 és 1945 után."

Így van. Ma is létezik antant. NATO-nak hívják. Ha Németországnak az anyja életére meg kellett esküdnie, hogy hozzá sem ér egy tapodtat se a határokhoz, csak úgy egyesülhetett, miért pont a magyaroknak engednék ezt meg.

2014.02.20. 15:38:30

@storker: Ez nagy tévedés. Ez Károlyi óta mondja a balliberális oldal. A szlovák, román stb. nacionalisták most is, és még Gyurcsány/Bajnai alatt is azt hitték, hogy a magyarok területi revízióra készülnek. Lásd. pl. Slota kijelentéseit, az "antantista", "európer" Bajnai idejében.
A szlovák nyelvtörvény, és Sólyom kiutasítása szintén a nem éppen agresszív nemzetpolitikájáról híres baloldal magyar kormányok ideje alatt volt.

Elmondom: a románoknál és a szlovákoknál mindenki nacionalista, csak van akik nagyon, vannak akik kevésbé. Meg kell nézni a felméréseket hányan utálják a magyarokat, vagy hányan tekintenek nemzetbiztonsági kockázatként rájuk. Ez egészen addig így lesz, amíg a magyarok száma nem csökken néhány tízezerre mondjuk.

Jelenleg a balos román és szlovák kormány ott szívatja a magyarokat ahol tudja.
És elmondom: a románoknál amúgy még a "liberálisok" is nacionalisták.
Az alkotmánybíróság legutóbb elmeszelt minden, magyar kisebbség számára pozitív lehetőséget. Nem határrevízióról van szó, áh dehogy, egyszerű európában is elterjedt kisebbségi jogokról, nyelvhasználatról.
A "balliberális" Adevarulban rendszeresen publikál a magyarfaló SPDs szenátor, aki a magyar címert náci horogkereszthez hasonlította.
Ugyanitt Adevarulban jelent meg egy elemezés, hogy ROmániának katonailag be kellene vatakozni Ukrajnában az ottani románok érdekében. Ez olyan kb. mintha nálunk a népszabi írni ilyet.

Ez Károlyi-Jászi-SZDSZ-től eredő tévképzet, miszerint a magyar nacionalizmus az oka a szlovák, román magyargyűlöletnek, ezért mi húzzuk meg magunkat, így majd ott se lesznek nacionalizmus. De lesz. Sajnos, ez egy zéró összegű, kompetitív játszma, amiben ha valaki nem játszik kompetitív módon, az nagyon szív a végén. Életveszélyes az önfeladás egy olyan közegben, ahol nacionalisták és nagyon magyargyűlölő nacionalisták vannak.

Románia és Szlovákia az országuk jövőjét számottevő magyar kisebbség nélkül képzeli el. Ez az igazság.

J.László 2014.02.20. 15:41:11

@vizipipa:
'18 nyár végén biztos nem harcoltak a románok senkivel, mert érvényben volt a '18. májusában a román kormány által aláírt bukaresti béke és szétrúgták volna a seggüket a németek (velünk együtt), ha azt megszegik.

Az oroszok szintén nem harcoltak senkivel '18. nyarának végén (magukat leszámítva, lásd: polgárháború), hiszen velük pedig a '18. márciusában megkötött breszt-litovszki béke volt érvényben és lásd fent, mi lett volna, ha azt megszegik.

A többi biztos stimmel.

szvsz 2014.02.20. 15:45:46

@storker: "Az EU-tagság megvonása"
Nem beszéltem megvonásról. Kőkemény és főleg számonkérhető feltételekről beszéltem.
"leszállnak majd a magyarokról is"
Ebből látszik, hogy nemcsak hogy nem éltél ott, velük, de mégcsak nem is nagyon beszéltél (legalábbis ilyesmiről) külhoni magyarokkal. Ez egy oltári farokság, egy önámítás azoknak, akik nem mernek szembenézni a valósággal vagy 0 ismeretük van. Pont erről beszéltem.
Soha semmi sem fogja őket erre késztetni, mi több egyre frusztráltabbak lesznek. Sőt, a nagy demokrácia kitörése óta egyre többaször veszik elő a magyarkártyát.
"A történelmi tapasztalat az, hogy mindig ott támadnak egymásra a népek, ahol csóróság van. "
Ezt bármire rá lehet húzni, kvázi igaz de pont annyira mint az, hogy nincs az a hatalmas jólét ami az egymásra támadást meggátolná, legfeljebb lusták lesznek hozzá az emberek.
Ez kb. pont akkora demagógia, mint a mindig hangoztatott frázis, hogy "az embereket felülről uszítják egymásra". Hát a lóf###t! Uszultunk már gyerekkorunkban is, pedig azt sem tudtuk mi az a nacionalizmus.

2014.02.20. 15:47:01

Itt egy másik, kevésbé ismert tény. Romániának még egy másik Eu és NATO-tag Bulgáriával szemben is vannak területi követelései. Természetesen nem tiltakozott sem az EU, sem az USA nagykövet, se senki.

Egy hír 2012-ből:

kitekinto.hu/europa/2012/03/24/teruleti_kovetelesekkel_allt_el_romania/#.UwYUSHh6kSk

Erre persze lehet azt mondani, hogy ez csak egy 17 négyzetkilométeres terület. De bocsánat ez 1. akkor is másik ország területe 2. képzeljük mi lenne, ha követelnénk 17 négyzetkilométert mondjuk Romániától. Mondván, hogy van egy vitatott "zóna".
Ja és persze Románia a Bulgáriában élő pár szász, pár ezer román állampolgár jogai miatt is felemelte szavát.

Még egyszer ismétlem: az egyik legerősebb kisantant állam, Románia területi követeléseire egy másik EU tagállammal szemben válaszul sem az EU, sem USA semmilyen tiltakozó vagy akárcsak rosszalló nyilatkozatot nem adott ki.

2014.02.20. 15:48:01

@SontPent: "Meg kell nézni a felméréseket hányan utálják a magyarokat, vagy hányan tekintenek nemzetbiztonsági kockázatként rájuk" - És ezen nyilván sokat segítene, ha azt olvasnák az Adevarulban, hogy Magyarország visszaszerezte Kárpátalját.

@vizipipa: Haszonleső egy népség, az biztos. Viszont a jóléttel és iskolai végzettség növekedésével csökken az idegengyűlölet. Ad abszurdum a '90-es évek Romániája egy sokkal undorítóbb hely volt a mostaninál és a magyarok is többet kaptak az arcukba. Semmi szükség itthoni nacionalizmusra, láttuk már, mire képes, persze a Jobbik úgyse nyer soha választást, így a kérdésről vitázni tkp fölösleges is.

szvsz 2014.02.20. 15:50:03

@vizipipa: " a románok [...] harcoltak a központi hatalmak ellen"
Szólok, a románok nem harcoltak senki ellen. Leginkább menekültek az ellenfél elől. Az I VH-ban még a monarchia lovascsapatai sem tudtak harcérintkezésbe lépni velük, olyan gyorsan futottak. Csak oda merészkedtek be, ahol nem voltak csapatok, onnan viszont még a saját fajtájuk is menekült, egyáltalán nem kértek a felszabadító tesókból.

2014.02.20. 15:50:07

És ugyanitt:

"Románia egy másik területi ügyet is meglebegtetett Bulgária előtt – Bukarest újravázolná a Duna-menti határt, ugyanis a folyó sodrási vonala és a bolgár part a talajerózió következtében megváltozott. A román terület néhány dunai szigettel növekedne, ha a román javaslat alapján újrarajzolnák a határt."

És tessék mondani, amikor Meciar elterelte a Dunát és ezzel megváltoztatta a szlovák-magyar határt mi léptünk valamit? Léphettünk volna valamit?
A románok teljesen nyíltan beszélnek a folyó sodrási vonalának állítólagos megváltozása miatti határmódosításról!

2014.02.20. 15:51:10

@szvsz: Bocs, de nekem ez hülye duma. Pontosan látom a nackó segg magyar politika támogatását a Híd-Most vs. MKP szavazatok megszámolása során. Ugyanez az orbáni párt vs. RMDSZ-vonalon. Ha jól tudom, az RMDSZ még kormányon is volt Romániában. Süket nackó duma ez az "utálnak minket, mindig is utálni fognak" baromság. Ezt nyomasd a Jobbik fórumokon:)

2014.02.20. 15:53:39

@storker: Még mindig nem érted. Ez a játszma a románokkal zéró összegű. A románok célja 150 éve az egységes, full román Nagy-Románia megteremtése, a "Dnyesztertől a Tiszáig" (Eminsecu).
Az elmúlt 90 évben kiirtották, elüldözték, eladták vagy asszimilálták a kisebbségeiket. Ezt folytatják a jövőben addig, amíg a magyarok, mint egyetlen maradt kisebbség el nem tűnnek, vagy le nem csökken a számuk néhány tízezerre.
Vagy ők, vagy mi.

2014.02.20. 15:54:02

@szvsz: "legfeljebb lusták lesznek hozzá az emberek" - így igaz. A polgári jólétet senki nem akarja kockára tenni. Mondhatnám É-Írország példáját. Sokkal nagyobb nyugi van a kiegyezésük óta, közösen kormányoznak, elindultak felfelé a növekedésben és már elképzelhetetlen az, ami a hetvenes, nyolcvanas években volt. Ott viszont jártam, mielőtt ezt is megjegyeznéd, egy olyan taxisofőr vitt magával, aki egy közös katolikus-protestáns negyedben lakott. Písz.

2014.02.20. 15:56:37

@SontPent: Csak közben azért sunyiban beléptek az EU-ba, a NATO-ba, amerikai radarokat telepítenek hozzájuk és kormányra engedték az RMDSZ-t. Hagyjuk, ez engem fáraszt:) Azt bírom bennetek, hogy tényleg minden létező helyzetben képesek vagytok ellenséget vizionálni, mindegy, hogy az illető ország ezer szálon (politikai, gazdasági, kulturális, stb) elkezd-e kötődni a nyugathoz. Tudtommal Bulgáriával sem volt még egy darab pisztolylövés sem, területi követelések meg előfordulnak itt-ott, még a spanyolok és Kanada is vitáznak ezen-azon. Biztos azért, előbbiek a régi spanyol birodalmat és az armadát is újjá akarják építeni:)

J.László 2014.02.20. 15:58:41

@szvsz:
Igen, ez a másik fele.

A hozzászólás mindkét feltevése elméletben is hibás. '18. nyarán sem Románia, sem Oroszország nem volt hadviselő fél, miután annyira harcoltak a központi hatalmak ellen, hogy addigra mindketten békét kötöttek velük.

Bloodscalp 2014.02.20. 16:01:15

@♔batyu♔: orosz milyenprogram?:D jahogy segély:D látszik te sem csak kisdobos voltál anno.

@SontPent: köszönjük a jobbikos kampányod. gyere holnap is.

szvsz 2014.02.20. 16:02:01

@storker: " Ezt nyomasd a Jobbik fórumokon:) "
Elég beszűkült együgyü dolog mindent jobbik fidesz maszop szemszögből vizsgálni, de hát ha futja neked.
Én veled ellentétben ott nőttem fel, talán jobban ismerem őket mint te. Persze van magyar is (kinti) aki szerint cimbik és mesterséges az ellenségeskedés, de ezek kb. olyanok mint te vagy gyurcsány amikor beköltözött az Avasra. Gyorsan lepacsizott a cigókkal, nagydobra verte, hogy ő ott a gyurcsány, utána meg 'na ugye, nincs itt semmi zűr'.

2014.02.20. 16:02:05

@Bloodscalp: A románoknál érdekes módon nincs cink.hu, nincs dotoho blog, nincs 444.hu, meg cinikus index videók. Meg nincs Szily Laci, meg Uj Péter. De nincs SZDSZ-nek megfelelő párt sem. (A liberálisok is románok elsősorban.)
És milyen érdekes, nincsen az Eliade Vasgárdista (náci) múltja miatt tiltakozó felvilágosult, "européer" értelmiség.

Az érdekelne, ha románok szereznének területeket Ukrajnától, majd mi a frászt fognak az említett internetes orgánumok mondani. Vagy ha a jövőben majd a románok előállnak azzal, hogy Tiszántúl ősi román szállásterület volt. Hiszen Moldáviával való egyesülés után, a Tiszántúl következne, és akkor megvalósulna a nagy Eminescu álma.

2014.02.20. 16:03:03

@Bloodscalp: Semmi közöm a Jobbikhoz, hülyegyerek. Tényeket soroltam.

2014.02.20. 16:08:17

@storker: Az RMDSZ már régen el van vágva. A NATO-tagság szart se jelent, csak annyit, hogy a románok is dörgölőznek USA-hoz, saját nemzetállami érdekeik (vagyis a magyar érdekek) ellenében.
Az amcsi rakétabázis egy nagy geopolitikai adu a románok kezében, ennek fejében érdekes módon USA-t nem érdekli az emberi jogok helyzete Romániában, vagy a nyílt területi követelések a románok részéről.
Eközben a magyar katonák pedig Afgansztiánban halnak meg kizárólag az USA érdekekért. De azt biztosra veheted, hogy ha bármi balhé lenne, az USA egy amerikai katona életét se fogja kockáztatni se Magyarország, se a határon túli magyarok érdekében.

2014.02.20. 16:09:26

@SontPent: javítás: saját nemzetállami érdekeik kedvéért, vagyis a magyar érdekkel ellentétben.

szvsz 2014.02.20. 16:11:13

@storker: Amúgy annak kapcsán, hogy egy pár hsz-sal feljebb valaki felvetette, hogy a rományok visszakapnák Besszarábiát, mert úgyis az övék, rákereste a wikin.
Pont egy ilyen embernek mint te kéne románul tudni, hogy lássa a kis külömbséget a magyar és a román wiki közt ugyanarról a témáról (félreértés elkerülése végett, pont letojom Besszarábiát): a magyart mintha valami agyomosott ballib bértollnok írta volna, a románt meg mintha egy román kurucinfo.
Csakhogy értsd, a románoknál a nacionalizmus nem virtus és nem szégyen, hanem kötelező elem, teljesen természetes dolog. De szerintem minden normális nemzetnél az.
A szlovákoknál meg ugye lételem, ők a létüket egy az egyben az ellenséges náci-magyar ellenpólusaként tudják meghatározni (azaz szlovák = nemmagyar).

J.László 2014.02.20. 16:12:30

@storker:
Figyelj. Románia úgy lett "győztes" az első világháborúban, hogy 1918. november 10-én - egy nappal a német fegyverszünet előtt - hadat üzent Németországnak, hogy papíron hadviselő fél legyen, így részt vehessen a béketárgyalásokon.

Minden szerződését megszegte. A központi hatalmakkal érvényben lévő szövetségesi szerződését 1916-ban, amikor Erdélyben (hol máshol?) hátba támadta Magyarországot. Az antanttal kötött szerződését 1918-ban, amikor különbékét kötött a központi hatalmakkal. Az antant szerződése kimondottan tiltotta ezt. Majd szintén 1918-ban a központi hatalmakkal kötött bukaresti békét szegte meg, amikor ősszel hadműveletekbe kezdett Magyarország ellen.

Miután 1916-ban 4 hónap alatt ronggyá verték, gyakorlatilag az oroszok tartották a saját frontját Moldovában 1918-ig, az orosz fegyverszünetig. Ezt úgy hálálta meg Románia, hogy 1919-ben elfoglalta tőlük Besszarábiát.

Románia úgy vesztette el az első világháborút (katonailag elvesztette, mégpedig keményen), hogy duplájára növelte az országa területét, mind egykori ellenfelei, mind egykori SZÖVETSÉGESEI rovására.

Egy ilyen országgal nem lehet úriembereskedni és liberálisoskodni. Ez marhaság. Egyedül ez ő saját módszereik hatékonyak velük szemben. Lennének legalábbis, ha nem lenne olyan töketlen béna fasz a magyar külpolitika, mint amilyen töketlen béna fasz a magyar külpolitika.

2014.02.20. 16:14:01

@storker: "területi követelések meg előfordulnak itt-ott, még a spanyolok és Kanada is vitáznak ezen-azon. Biztos azért, előbbiek a régi spanyol birodalmat és az armadát is újjá akarják építeni:)"

Ja, hogy az tök természetes szerinted, hogy területi követelések előfordulnak itt-meg ott, nem kell ebből nagy ügyet csinálni.
De a magyaroknak még az EU-konform autonómiát se szabad követelni, mert az a szemét magyar nacionalizmus, ami sérti a szegény román barátaink érzékenységét és a jószomszédi kapcsolatokat?

szvsz 2014.02.20. 16:14:01

@SontPent: "előállnak azzal, hogy Tiszántúl ősi román szállásterület volt"
Már előálltak párszor, ha jól emlékszem. 95 környékén még élőláncot is akartak a Tisza mentén, nem emlékszem mi lett belőle, szerintem leégés.

2014.02.20. 16:17:11

@J.László: Károlyi Mihály, nagy européer és felvilágosult garantáltan "nem-náci" szerint majd az antant értékelni fogja a magyarok pacifizmusát, a hadsereg lefegyverzését, és majd ezért kedvezni fognak nekünk a béketárgyalásokon.

szvsz 2014.02.20. 16:23:58

@SontPent: "ezért kedvezni fognak nekünk a béketárgyalásokon."
Ezt sajnos nemcsak ő, hanem nagyon sokan így gondolták, nemesek, tisztikar, stb. '16 szeptemberében még nagyon sokan mondták, hogy nem kell számítani az oláh betörésre "mert a román király megígérte". Csak kevesen voltak tisztában az oláh köpenyegforgató mivoltával.

2014.02.20. 16:24:34

@J.László: Én megmondom őszintén, csodálom a románokat. Csodálom, hogy milyen végtelenül pofátlanul, hazudozva, de végül mindenből győztesen kikerülve érvényesítik saját érdekeit. Bámulatos.
Minden nagyokos azt mondja most, hogy Moldovát úgyse engednék az oroszok nekik, dehogy, ettől nem tartani, ettől csak a "magyar nacionalisták" tartanak.
Bármibe lefogadom, hogy megszerzik Moldovát, nem érdekli őket, hogy sokkal csóróbb ország, egy nyomortanya, nem érdekli őket, mert ők nem így gondolkoznak. Ott nincs Szdsz/DK, meg 444, meg cink.hu.

És azt is lefogadom, hogy a magyar kormány lesz az első a világon, amelyik majd elismeri Románia új határait! Ahogy anno Szlovákia elismerésével is történt.

Bloodscalp 2014.02.20. 16:25:28

@SontPent: tényeket? előadod a magad kis magyarellenes konspirációját, és sok új nincs benne.

@Kandeláber: lottón se nyertél eddig sokat gondolom.

Thomas Dantes 2014.02.20. 16:26:34

Hogy lehet ennyi butaságot összehordani. Kárpátalja visszavétele? Aki ilyeneket mond, nincs tisztában semmivel. Semmilyen lehetőség nincs erre, aláírt békeszerződések vannak. Magyarország többször elismerte, hogy nem lép fel területi követelésekkel.

Ha mindezt megszegjük, nem hogy Ukrajnával az egész Európával állnánk szemben! Mindenkivel gyakorlatilag.

Továbbá nincs állam ami támogatná a magyar revíziós törekvéseket. Naná, hogy nem, sok Európai országnak lenne területi követelése másik országgal szemben, és épp ez az, ha mi vissza kapunk területet, akkor egy rakás másik országnak is vissza kell területeket adnia. És senki sem akar vissza adni egy zsebkendőnyi földet sem!

Az meg külön poén ,hogy jaj, szegény magyar katonák Afganisztában meg Afrikában a NATO kötelezettség miatt.
Nos, egyrészt ezek önkéntesek, és nem kihurcolt szerencsétlen kényszersorozattak, jókora fizetéséért!

A NATO pedig, a szerződésben foglaltak szerint mindenképp megvédené Magyarországot. Fontos ,hogy a szerződésben foglaltak szerint!

Szóval, mielőtt valaki reívzióról ábrándozik meg a NATO tagsággal jön, olvasson utána az érvényes békeszerződéseknek, nemzetközi szerződéseknek, a NATO alapokmánynak, stb.

2014.02.20. 16:31:00

@szvsz: Nézd, ha én a nyóckerben nőttem volna fel, most valószínűleg meggyőződésem lenne, hogy minden cigány bűnöző. Ha egy zsidó bankár átverte volna a családom, most Jobbikos lennék. Lehet a sort folytatni, de szíves engedelmeddel nekem nem a te személyes élményeid fogják adni a véleményemet. De ha már román nacionalisták: továbbra is az a kérdés, szeretnél-e nekik aduászt adni a kezükbe, vagy elfogadod, hogy Ponta a kisebbik rossz? Vagy vezesd akkor le, mit lehet(ett volna) elérni a keménykedéssel? Mert én azt látom, hogy a kettős állampolgárság pl elég kemény lépésekre sarkallta Fico barátunkat és látszólag semmi értelme, ha ott is maradnak a magyarok, ahol eddig éltek.

szvsz 2014.02.20. 16:32:36

@Thomas Dantes: "A NATO pedig [...] mindenképp megvédené Magyarországot."
2 dologban vagyok biztos:
1) a NATO 2 másadpercen belül repítené a szövetségből a magyarokat, ha egy komoly fenyegetés indulna meg kishazánk ellen.
2) a románoknak még 2 másodperc sem kellene, hogy önként mondják fel a NATO tagságot és beálljanak pl. egy újabb orosz gőzhenger nyomába. Esetleg fel sem mondanák a szerződést, csak símán letojnák.
2.5) A nagy EU-NATO a 2)-re szokás szerint azt mondaná, hogy ez Mo/Ro belügye, nem szól bele.

Ébresztő, csak a piac vagyunk, de nem akkora hogy érdemes legyen érte bunyózni.

2014.02.20. 16:34:51

@SontPent: Te szerencsétlen, még Madridban is robbant bomba. Biztos a fél arab világ hülye, plusz a japók, hollandok, mindenki, de nekem úgy tűnt, elég sokan küldtek katonákat Afganisztánba. Ez nem kizárólag amerikai érdek, bár kétlem, hogy a hozzászólásod után bármit is képes lennél megérteni:) Egyébként nyugi, az amcsik nélkül a délszláv válság sem lett volna rendezhető, pedig ott nincs olaj.

Tényleg jót tenne a magad fajtáknak egy-két év valami diktatúrában:)

ephart 2014.02.20. 16:46:38

érthetetlen mire alapozták a cionista zsidók azt hogy Oroszország elengedi Ukrajnát

szvsz 2014.02.20. 16:50:10

@storker: " nem a te személyes élményeid fogják adni a véleményemet"
Nem is akarja ezt senki, tudod mi nácimagyarok el tudjuk fogadni, hogy másnak más a véleménye. Még hangoztathatja is, nem fogjuk érte SS hadosztályba küldeni tanulmányi kirándulásra. Szóval az isten sem akar téged megtéríteni.

"szeretnél-e nekik aduászt adni a kezükbe"
Pont erről van szó, nem kell nekik aduász.

"mit lehet(ett volna) elérni a keménykedéssel?"
ÚJBÓL: nem keménykedéssel. Államközi szerződéssel, konkrét intézkedésekkel a magyarság javára. Pl. egy végtelenül egyszerű példa: románia kötelezettséget vállal a kétnyelvűségre, azaz teljesen konkrétan, ahol írásos igény van rá, ott kétnyelvűek kell legyenek a feliratok.
Ha erről szerződés van, akkor annak be nem tartása miatt még az igen pártatlan h. bíróság is elkaszálhat.
Pitiáner dolognak tűnhet egy magyar felirat miatt óbégatni, de sajnos itt tart a nagy magyarokról való leszállás, hogy egy felirat (ami egyetlen épeszü embernek sem fájhat) kihelyezése sem lehetséges (és akkor nem a sunyi vandálokról beszélek akik lefestik, ellopják, ha mégis kiteszik valahol). Magyar többségü helységekben nem írhatod ki a városházára, hogy városháza.
Mondjuk mit várjunk, amikor pl. saját hazánkban is "magyarok" ágállnak feliratok (ld. ékírásos helységnév táblák), nemzeti jelképek (pl. turul szobrok rongálása) ellen. Attól, hogy valaki 'liberális' vagy baloldali még nem kéne a hazája (már ha az) ellen dolgozni. Na ilyen pl. romániában nem fordulhat elő, ez csak nálunk van. Nem fogsz olyan baloldali vagy liberális románt látni aki nemzeti jelképet gyaláz (pl. nem fog a moldovai ökörfejre járomot rajzolni). sőt, tök normális, hogy magyarellenes, nacionalista. És ettől jó román a többi román szemében, függetlenül azok politikai beállítottságától.

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.02.20. 16:54:46

@storker:
Most mondtad, hogy hagyjuk. Akkor miért nem hagyod?
Nyugi, kicsit se a te ballib igényeidnek akar megfelelni ME Úr.

2014.02.20. 16:59:11

@szvsz: Érdekes az érvelésed:) Egyfelől fujj, büdösnackó románok, másfelől: ott nem gyalázzák a nemzeti jelképeket. Hát barátom, én inkább megmaradok libsinek, minthogy adoptáljam a román gondokodást, ha ez egyáltalán igaz...

"ttól, hogy valaki 'liberális' vagy baloldali még nem kéne a hazája (már ha az) ellen dolgozni. " - Na ez az, miért nem ezzel kezdted?:) Vagyis valahol a szíved mélyén úgy gondolod, hogy TE és a hozzád hasonlók tudják, mi a magyar, mi a nemzeti. Mi, akik másképp gondolkodunk és szarunk a turul madárra, egyből a haza ellen dolgozunk. Már ha az:))))

Továbbra is állítom, bármilyen sajnálatos tapasztalatod van a románokról, nem tesz jót az ottani magyarok helyzetének, ha területi revízióért sóhajtozunk. Továbbá szeretném, ha adnál rá egy magyarázatot, hogy miért az RMDSZ és a Híd-Most a népszerűbb pártok odaát, és nem a jó kis fideszjobbikos nackó helyi erők? :)

2014.02.20. 17:01:15

@Kuruc ezredes: Sajnos mániákus betegekkel ma pont nem áll módomban társalogni, majd nézzél be holnap, hátha:)

grani 2014.02.20. 17:10:18

Hát mint moszkvai lakos és ex-kárpátaljai én is érintve vagyok a dologban.
Az oroszok nagy része magasról tojik az ukránokra. Fulladjanak bele a nagy szamosztyijnosztyba. Egy fityinget se nekik és semmi félek képen nem támogatni a hohlokat. Azt, hogy orosz csapatokat küldjenek oda, el képzelni se tudják. Miért? A földért? Van nekik annyi, amennyit akarnak. Az ott élő oroszokért? Hát majd ha nagyon kérik őket, de jobb, ha átjönnek a határon. Van vagy 15 millió négyzetkilométer, elférnek. Az igazság az, hogy az orosz elitnek is csak egy púp a hátán az ukrán kérdés.
Azt ajánlom, hogy ne csak lökött, Putyin utáló fél-idióta fiatalokkal, beszélgess az utcán, mert ők vannak kisebbségben, még a fiatalok között is. Az a baj a ballibcsi médiával, hogy csak a saját közösségét fogadja el vélemény formálónak. Pedig nem azok. Beszélgess más fiatalokkal is, meg mondjuk a középosztállyal, középkorúakkal.
Ami meg Kárpátalját illeti. Száz év alatt volt már ott Osztrák-magyar, Tanácsköztársaság, Cseh és Szlovák, Magyar királyság, megint Cseh és Szlovák, majd Szovjet és most Ukrán. Ők túl szeretnék élni, mert ő értük senki nem fog tenni semmit. Nekik tök mindegy, ki van hatalmon.

szvsz 2014.02.20. 17:13:29

@storker: "szarunk a turul madárra" ha csak szarnátok -persze átvitt értelemben- az senkit sem érdekelne. De pl. ritka a olyan nemzeti jelkép, szobor,emlékmű ami nem esik áldozatúl valami vandalizmusnak. Próbálnék én egy holokauszt emlékművet budipapírba csomagolni, vagy pl teleaggatni halott palesztin gyermekek képeivel (ami szerintem egy hajszállal sem megy túl a szabad véleménynyilvánításon)...

"miért az RMDSZ és a Híd-Most a népszerűbb pártok odaát"??
a) Nem tudom melyik a népszerűbb.
b) én úgy tudtam, hogy az RMDSZ a fidesz cimbije, melyik a fideszjobbikos erő?
c) szerintem kint ez közel sem annyira megosztott dolog hogy fidesz-maszop szemszögből vizsgálják. Az RMDSZ-ről tudok egyet s mást, pl. hogy vezető emberei szúrták hátba a saját pártjukat és paktáltak le a románokkal a párt háta mögött (tessék olvasni Borbély Zsolt Attilától). Ha népszerűbbek az SZNT-nél (ha erre gondoltál), az szerintem csak az összetartásnak köszönhető és annak köszönhető, hogy az RMDSZ már 90-ben megalakult, de már ott is nyílnak a szemek.
Felvidéki pártokról sajnos nem tudok.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.20. 17:15:22

@grani:

"Azt ajánlom, hogy ne csak lökött, Putyin utáló fél-idióta fiatalokkal, beszélgess az utcán, mert ők vannak kisebbségben, még a fiatalok között is. Az a baj a ballibcsi médiával, hogy csak a saját közösségét fogadja el vélemény formálónak. Pedig nem azok. Beszélgess más fiatalokkal is, meg mondjuk a középosztállyal, középkorúakkal."

ezt bizony megfontolhatná a felelőtlen háborús uszító szerző, de nem fogja.

szvsz 2014.02.20. 17:17:05

@grani: "Az ott élő oroszokért?"
Khmmmm, biztos jobban tudod, de halkan megjegyezném, hogy az oroszok rendesen picsánrugták a grúzokat ennél (látszólag) sokkal kevesebbért.

grani 2014.02.20. 17:18:06

@Urfang: Maxi elszúrt valamit. Itt a hivatalos térkép
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/UkrElect2010t1pic0.png

Egyébként kárpátalja mindig is oroszpárti volt. Az ott élő magyarok és ruszinok jobban utálják a galiciai szarháziakat, mint az oroszokat. Ez történelmileg így alakult. Mondjuk a magyarországi magyarokat se nagyon komálják.

szvsz 2014.02.20. 17:19:11

@storker: "Egyfelől fujj, büdösnackó románok"
Ja, és a tisztánlátás kedvéért: nekem minden román büdös, függetlenül attól, hogy nackó vagy szoknya.
Igen, beszéltem velük, ittam a cujkájukat és adtam a pálinkámból, aludtam náluk. És ők is így gondolkodnak.

Ludovikás Levente 2014.02.20. 17:26:30

@maxval a gondolkodó birca:
Ukrajna valószínűleg kettészakad, vagy akár többfelé is, ami teljesen magától értetődő, mivel nem különálló nemzet, hanem csak egy úgy-ahogy összetákolt történelmi állapot. Egy kevert identitású peremképződmény, ahogy a neve is mutatja (u krajna).

A keleti, többségében oroszlakta felében erősödni fog az orosz befolyás, a nyugati felében lakók még azt hiszik, kellenek majd az EU-nak. Nagyot fognak csalódni

grani 2014.02.20. 17:26:37

@szvsz: Igen, de azt az Dél-Oszétok kérték, akiknek a testvérei az Orosz föderációban élnek, Észak-Oszétiában. Meg aztán az orosz békefenntartókat támadták a grúzok.
Viszont az orosz ukránok nagyon fenn hordták az orrukat a kilencvenes években, amikor az oroszok a demokrácia, a liberlizmus és a piacgazdaság miatt majdnem éhen haltak. 1998-ban az átlag fizetés 8O dollár volt az oroszoknál és majdnem szétesett az ország. Fordult a kocka. Az átlag orosz most gazdagabb az átlag magyarnál. Az ukránok meg lecsúsztak.

2014.02.20. 17:28:30

@szvsz: Magyar Polgári Párt - Szász Jenő vezetésével. Erősen fidesznyaló társaság, jól le is szarják az ottani magyarok:) Az meg érdekes, hogy nem tudsz felvidéki pártokról többet pont te, aki szíveden viseled nemzetünk fiainak sorsát:) De azért megsúgom, hogy az MKP kiesett a parlamentből, a Híd-Most meg egy ideig kormányra is került. Az a különbség ezek között, hogy az egyik véres nackó süket dumát nyom (amiből tehát nem kérnek az ottani magyarok), a másik meg békésebb hangnemet üt meg. Lehet látni a választók véleményét a kérdésben.

Az meg külön vicces, hogy szegény nácikat ezek szerint hogy elnyomjuk itthon, miközben egy sima kendermag tüntetés nem mehetett le a közbelépésük nélkül és ez lassan természetes itthon, ha ballib események vannak. Jobbos eseményt egyedül az a szerencsétlen tilosrádiós barom zavart meg eddig, amúgy a kutyát nem érdeklik.

De ígérem, elmorzsolok egy könnycseppet az elnyomott, rovásírást amúgy olvasni nem tudó vérmagyarok érdekében, miután megnéztem az Izrael története és a világ nagyon helyes zsidó gyarmatosítása c. filmet a kis kémantennám segítségével:))

Kuruc ezredes · http://polgarda.blog.hu 2014.02.20. 17:30:32

@storker:
Az ottani magyarok leginkább a te pártodat, az MSZP-SZDSZ-t szarják le. Április hatodikán meg is tekintheted, hogy milyen mértékben.

2014.02.20. 17:31:32

@grani: "a demokrácia, a liberlizmus és a piacgazdaság miatt majdnem éhen haltak." -Pont ez a három dolog nem volt jellemző az akkori Oroszországra.

2014.02.20. 17:33:07

@Kuruc ezredes: De miért érdekel ez bárkit is, ha egyszer itt vagy nekünk te, a tök ideg kis pöcs, aki folyton kekeckedik az interneten, és vívja a hülye kis háborúját? :)

Na most már tényleg uccu, amúgy is mennem kell, mondtam, hogy nem rendelek. Tényleg nézzél be holnap:)

grani 2014.02.20. 17:41:27

@storker: te tudod biztosan. Én nem. Meghajlok a nagyságod előtt :)
Ezt bírom a belmagyarokban. Ha a nagykörúton belül született, mindent jobban tud.

grani 2014.02.20. 17:43:55

@storker: Hát biztosan te tudod a tutit :) Hány éves is voltál akkoriban? Mármint amikor becsődölt az Orosz állam?
Azt bírom a belmagyarokban, hogy ha valaki a nagykörúton belül született, akkor alapból mindig mindent jobban tud.

vizipipa 2014.02.20. 17:44:02

@J.László: megjegyzés jogos, helyesen így hangzik:

Akkor biztos ez volt az oka annak, hogy 1917 nyár végén a románok még az oroszokkal együtt harcoltak a központi hatalmak ellen, 1918 januárban pedig már az oroszok ellen harcoltak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 18:04:55

mi van srácok, már nem is olyan ciki a szemkilövetés? :-DDD

Szúnyog 2014.02.20. 18:26:09

Nem hivatalosan meg kell keresni a ruszin vezetőket, s tárgyalni velük a jövőbeni együttműködésről.
Nyilvánosan ki kell mondani, hogy oda fogunk figyelni egy szakadás után a még nacionalistább Nyugat-Ukrajna kisebbségeinek helyzetére.
Szakadás esetén, különösen, ha Krím is leválik, a ruszinságnak, s velük együtt Kárpátalja népeinek meg kell adni az önrendelkezés lehetőségét, döntsenek Népszavazáson. Ha mellettünk szeretnének dönteni, fogadja őket Magyarország, s hozza létre a Ruszin Autonóm Területet Kárpátalján, egy olyan konstrukciót, mely minta lehet máshol is.

2014.02.20. 18:28:52

@Bloodscalp: Aha, Erdély 100 éve tartó elrománosítása egy konspirációs elmélet szerinted.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 18:36:46

„~100 ppl were killed by snipers in Kyiv today.”

ez az, öljétek csak a rohadék libsiket! : -DDDD kandeláber elvtárs remélem, már elélvezett :-DDD

kvadrillio 2014.02.20. 19:16:05

Világ: A rohamrendőrség oszlatja a Wall Street-ellenes tüntetést ...
hvg.hu › VILÁG‎
2011 nov. 15 - A New York-i rohamrendőrség kedd hajnalban elkezdte felszámolni a Wall Street-ellenes tüntetők táborát a manhattani Zucotti Parkban.
Index - Külföld - Foglald el Amerikát!
index.hu/kulfold/2011/10/11/foglald_el_amerikat/‎
2011 okt. 11 - Mivel a Wall Street nagy részét még a tüntetők érkezése előtt lezárták, a tüntetők a Zuccotti Parkban vertek tanyát. Gyorsan lett nemhivatalos ...
Occupy Wall Street - a Foglaljuk el a Wall Streetet mozgalom - Origo
http://www.origo.hu/.../20111020-occupy-wall-street-a-foglaljuk-el-a-wall-stre...‎
2011 okt. 22 - Valóságos város lett a városban az a tüntetők által elfoglalt New York-i tér, ... nincs vezetőnk - rendszert döntenének a Wall Street-i tüntetők.
A Wall Street-i tüntetés | http://www.jövőnk.info
jovonk.info/2011/09/26/wall-street-i-tuntetes‎
2011 szept. 26 - Számos cikk jelenik meg a fősodratú médiában a New York-i Wall Street-et elfoglalni akarók letartóztatásáról, megveréséről, gázzal ...

...ÍGY KELL EZT RÖVIDRE ZÁRNI !

J.László 2014.02.20. 19:18:08

@SontPent:
Az első világháború végnek történetéhez tartozik, hogy a német fegyverszünet után a Romániát megszálló 11. német hadseregnek haza kellett vonulnia. Az átvonulás Magyarországon keresztül történt.

Miután Románia '18- november 10. után ismét hadban állt Németországgal és a Monarchia fegyverszünete ellenére kezdett hadműveleteket folytatni Magyarország ellen, a 11. hadsereg parancsnoka Mackensen tábornagy (aki kackiás bajuszú, a legtöbb fotóján Attilában feszítő porosz huszártiszt volt) felajánlotta a magyar kormánynak, hogy a hadseregével segítséget nyújt Magyarország területének vélelméhez. Az ajánlat nem volt megalapozatlan. Románia semmibe vette a Monarchia fegyverszünetét, tehát legitim alapon lehetett volna vele szemben katonai erővel fellépni.

A "magyar" kormány (mindannyiunk kedvence, Károlyi) internálta Fótra, majd pár nap múlva kiutasították az országból.

kvadrillio 2014.02.20. 19:31:28

UKRAJNA OLIGARCHÁK
Ezzel szemben Ukrajnában az 1991-es
függetlenedés után egyedülálló politikai
rendszer épült ki. A Leonyid Kucsma ál-
tal meghatározott kilencvenes években,
az ellenőrizetlen és gyors privatizációk
nyomán számos oligarcha és hozzájuk
köthető klán emelkedett ki nagyjából
hasonló módon, mint Oroszországban.
Az ekkor meghatározó
klánok, mint
a donyecki, a dnyipropetrovszki és a
kijevi a gazdaság olyan területein je-
lentek meg, mint a fémfeldolgozó ipar,
a bank- vagy az energetikai szektor. A
donyecki klán mai napig meghatározó
vezetője Rinat Ahmetov, a leggazdagabb
ukrán üzletember, aki szoros szálakkal
kötődik Viktor Janukovics elnökhöz.
A dnyipropetrovszki klán mára elvesz-
tette meghatározó szerepét, egyedüli
"érdekessége", hogy a be
börtönzött
exminiszterelnök, Julia Tyimosenko itt
kezdte a karrierjét a kilencvenes évek
közepén. Míg ennek a két klánnak meg-
határozó gazdasági hatalma volt, a di-
rekt politikai hatalmi bázisra épülő, ám
gyenge üzleti lábakon álló klán a kijevi
"hetek" voltak, élükön a hosszan reg-
náló Kucsma elnökkel. A kétezre
s évek
elejére ezeknek a klánoknak a politikai
befolyása elképesztő méreteket öltött,
lényegesen nagyobb súlyuk volt, mint
Borisz Jelcin utolsó éveiben bármelyik
orosz oligarchának. Sokat elárul mind-
erről a befolyásról, hogy Ukrajna egyér-
telmű orosz kereskedelmi és energetikai
függőségének ellenére ezek a csoportok
sikeresen akadályozták meg, hogy bár-
mely jelentős orosz oligarchik
us csoport
komolyabban megvethesse a lábát ukrán
földön. Ez persze nem jelenti azt, hogy az
ukrán üzletembereknek ne az orosz piac
lenne továbbra is az egyik legfontosabb,
de az az érdekes aszimmetria, miszerint
lényegesen több ukrán oligarchának van
oroszországi érdekeltsége, mint fordítva,
a mai napig fennmaradt.
Ukrán narancs
A kétezres évek elejére reformmen-
tes, status quón alapuló rendszerének
köszönhetően Kucsma elnöki hatalma
komoly eróziónak indult, nem véletlenül
hívták utolsó éveit kucsmai pangásnak.
Az alig mérhető nép
szerűségű elnök ko-
moly politikai nyomás alá került, melyet
az oligarchák is egyre nagyobb aggoda-
lommal  gyeltek. A 2004-es "narancsos
forradalom" paradox módon azért tör-
hetett ki és lehetett annyira sikeres, mert
az ukrán politikát teljes mértékben ura-
ló oligarchák nem tudtak megállapodni
Kucsma utódjáról. Nagyrészt azért, mert
tisztában voltak a csoportok azzal, hogy
egy új elnök új hatalmi struktúrát épít-
het ki, és az a klán, amelynek a támoga-
tásával kerül hatalomra, felboríthatja az
eddigi egyensúlyt, és kiterjesztheti be-
folyását, ezzel végletesen veszélyeztetve
a többi klán eddigi érdekeltségeit. Mivel
az oligarchák ekkorra nagyrészt leg-
alizálták a "bizniszt", komoly félelmük
volt, hogy egy Putyinhoz hasonlóan erős
vezető nemes egyszerűséggel kiforgatja
őket vagyonukból, és ezzel hatalmukból.
Ám az ukrán tömegeknek elegük lett a
huzavonából, az évek óta tartó megfa-
gyott politikai helyzetből, demokráciát
akartak, és utcára vonultak.

szvsz 2014.02.20. 19:37:08

@storker: " Jobbos eseményt egyedül az a szerencsétlen tilosrádiós barom zavart meg eddig, amúgy a kutyát nem érdeklik."
Muuuhahahaha, ezt azért gondold át egy párszor. Nem elég a két kezem, hacsak a közelmúlt eseményit próbálom összeszámolni. Mondjuk hányszor sikerült pl. Horthy szobrot állítani anélkül hogy a bohhócok ne mentek volna hisztizni sárgacsillaggal, síppal, nádihegedűvel vagy a naaaagy demokraták ne próbálták volna megrongálni. Hagyjuk, látom ezek neked nem ütik meg az ingerküszöböt.

"De ígérem, elmorzsolok egy könnycseppet"
Na, csak kiújt belőled a vérlibsi hazafi, mindamellett örülök, hogy megpróbáltad felfogni amiről pofáztam órákon át, de most sem sikerült.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.20. 19:37:53

Éles lövedékek szállnak, de nem félek, Viktor
őrzi álmomat, keze csendesen reáborul a tájra
védi a határt, védi magyarságot, Kárpátalja fattyú népe resszkess, korcs hontalan bitang senkiháza
mocskos hajadat én nem simizgatom

Tán ne tudná a magyar ki a magyar?
Ki félti vakbuzgón hős honát? Ki nem térképről őrzi a tájat, mert gépen száll fölé
S lőn beszerveztek, majdnem, de elkapodott a rendszer
Rozsdás fenegépagyát Viktor lőtte ki helyibül, s most, mint a gáton az ember, vagyonát megigazgatja, és talál székelyt az út szélén, hólavinát görget igazi szkarabeuszként, tárja szét a szárnyát és megölel. Beh jó határontúli magyarnak lenni!

Pofazacskóm rázza a sűrű repedő levegő, de Viktor áll már a vártán. Ó Viktor, bárcsak Feri is Táncsics-dalokat járna. De tudjuk: kiskapuk fájnak, jogállam hátránya megszenvedi rendszered. Igazi magyarként te sose lőnél élesben a népedre, de jó vagy Viktor, szeretlek.

szvsz 2014.02.20. 19:41:00

@grani: "te tudod biztosan. Én nem. Meghajlok a nagyságod előtt"
Hagyd már, ő jobban tudja, olvasta az indexen. Meg ha nincs igaza, akkor náci vagy. Ez mindent ütő észérv náluk.

J.László 2014.02.20. 19:55:01

@SontPent:
Az úgy tudom, Falkenhayn volt a 9. hadsereggel. Mackensen a 11. hadsereggel délről támadott, Bulgária felől. Ettől függetlenül persze ronggyá verte őket.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.20. 20:02:28

Janukovics állítólag hajlandó lenne beleegyezni egy előre hozott parlamenti- és elnökválasztásba. Ezt Donald Tusk lengyel miniszterelnök mondta, akinek külügyminisztere (német és francia kollégájval együtt) ma tárgyalt az ukrán elnökkel. A választásokat idén tartanák meg.

és orbán mit csinál? megtekinti a határt helikopterről

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.20. 20:04:33

@storker: és? hadd féljenek te ostoba

a magyarlakta részekre a mai napig igényt tart az ország, örüljenek hogy csak azokra

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.02.20. 20:07:13

@meszena: megszavazná? az a 15 % magyarlakta terület miért szavazná meg? vagy vannak kárpátaljának színmagyar részei?

kvadrillio 2014.02.20. 20:20:19

Ukrajna: Terroristák elfoglalták a Rivnei atomerőművet
2014.02.20 - 16:53
Ukrajna: Volt izraeli tisztek képzik ki és vezetik a tüntetőket
2014.02.20 - 16:31
Engedélyezte lőfegyver használatát az ukrán Belügyminisztérium
2014.02.20 - 14:52
Pintér összehívta az operatív törzset
2014.02.20 - 14:33
Ötezer NATO-katona harcol Kijevben
2014.02.20 - 12:19
Az atlantisták mesterlövészeket vetnek be Kijevben
2014.02.20 - 11:38
Ukrajna: Bizonyíték került elő a nyugati felforgatókról

kvadrillio 2014.02.20. 20:21:16

@kvadrillio: hírek több szemszögből...

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.20. 20:28:00

@tesz-vesz: Jellegzetes semmitcsinálás, amibe a fideszmegrögzöttek azt képzelnek bele amit akarnak

1) Megtekinti a határt -hogy minden rendben van-e (mint az árvíznél, "legény a gáton")

2) Megtekinti a határt - hogy egy pillantást vessen az elrabolt földre ("igaz magyar ember")

3) Megtekinti a határt - hogy lehet-e tenni valamit a gúnyhatáron túliak érdekében ("a nagy államférfi")

Mindenkinek üzen valamit azzal hogy valójában nem csinál semmit. 100% biztosan előre megkonstruált koreográfia, Habony vagy valamelyik agytröszt találhatta ki.

Az viszont kétségtelen hogy orbán színészi képességei jók. A cigó származásúak mindig is jó színészek voltak, pl. ha lopott holmit kellett rejtegetni, vagy valakit lóvá tenni.

Amadeus62 2014.02.20. 20:39:13

A putyini Oroszország nem demokratikus, ezt már a vezér is megmondta néhány éve.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.02.20. 20:43:37

Szerzőnk moszkvai fiatalokkal (értsd moszkvai zsidókkal) beszélgetett az ukránokról. "dzsuis pípl sírni, ha ukrán gyerek szület" - tényleg sokat tudnak az ukránokról.
Ma egy kijevi család volt az ügyfelem. Nap végeztével hazarepültek. Naponta 5-10 fő jön hozzánk Ukrajnából és Oroszországból. Elég sokat beszélgetünk az ottani helyzetről. Ezek az emberek alapvetően szabad utazást és munkavállalást akarnak, hogy kiszabadulhassanak egy kicsit. Nem érdekli őket az EU, sőt, úgy vélik, nagy ára lenne a szabad jövés-menésnek, ha belépnének. Rühellik az EU-t, de főleg azokat, akik irányítják.
Bla-bla-bla, ez a poszt szar, és nem szól semmiről.

Bloodscalp 2014.02.20. 23:37:20

@kvadrillio: forrás?

@SontPent: 100 éve? Köszönd meg szépen Mária Teréziának!
süti beállítások módosítása