Diplomamentés helyett tudásmentést!
2014. január 29. írta: bakó.bea

Diplomamentés helyett tudásmentést!

dipl.jpg

A kormány újra megmenti a diplomákat: ezúttal úgy, hogy azok, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik hozzá, ingyenes nyelvoktatásra pályázhatnak, fejenként maximum háromszázezer forintig. Összesen hárommilliárdot szánnak az így „beragadt” diplomák megmentésére. Megint tűzoltás, ahelyett, hogy a felsőoktatás minőségét mentenék.

Nemrég még arról volt szó, hogy egyes szakokon nyelvvizsga nélkül is lehet diplomát szerezni; a legújabb tervek szerint viszont inkább egyszeri mentőcsomaggal segítenének azokon, akiknek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. Most nem rugózok megint azon, hogy az egész papírgyűjtögetős rendszert a kukába kéne dobni, és nyelvvizsga helyett valódi nyelvtudást kéne megkövetelni. Itt egy sokkal alapvetőbb probléma merült fel: milyen oktatási rendszer az, amelyben egy hallgató huszonvalahány éves korára, nagyjából tíz év nyelvtanulás után nem tud egy nyelvet középfokon elsajátítani? És milyen oktatási rendszer az, ahol a diákokban nem tudatosul: nem azért kell nyelvet tanulni, mert a nyelvvizsga szükséges a diplomához, hanem mert a nyelvtudás önmagában fontos! Fontosabb, mint a diploma.

Eleve jobb esetben úgy kellene az egyetemre bekerülni, hogy a diák a középfokú oktatásban már megtanult legalább egy nyelvet valamennyire. Ehhez egyáltalán nem kell fővárosi elitgimnáziumba járni, de tény, hogy szerencse is kell hozzá, ugyanis a középiskolai nyelvtanárok egy része egyáltalán nem motivált. Nem is csoda, ennyi pénzért és ennyi presztízsért. Azonban még egyetemi tanulmányok mellett is bőven lenne idő a nyelvtanulásra, viszont sok karon csak fizetős nyelvórákra járhatnak a nem nyelvszakos hallgatók. Hárommilliárdból miért nem fizetnek egyetemi nyelvtanárokat inkább, akik ingyen tartanak órát speciálkollégium keretében – akár nulla kreditért?

Ma hiába vannak állami egyetemek, ha egyre több szakon arra kényszerülnek az államilag támogatott helyek megvágása miatt, hogy „vásárlókat” szerezzenek. Minél inkább a tandíjat fizető hallgatók tartanak el egy egyetemet, annál kevésbé érdeke az intézménynek megbuktatni és így elriasztani a „fogyasztókat”, akikből él.

A fizető hallgatók pedig elvárják, hogy diplomát kapjanak: a pénzükért, és nem a teljesítményükért. Be kellene azonban látni, hogy az oktatás ebben az értelemben nem egy piaci szolgáltatás, a diploma pedig nem áru. Ha az lenne, mindenkinek adni kéne, aki kifizeti (nem, mintha nem efelé közelítenénk). Sőt, alanyi joga sincs senkinek az egyetemhez meg a diplomához. Éppen az lenne az egyetem lényege, hogy „diszkriminálunk”: az okosakat felvesszük, a butákat nem; ha meg mégis felvettük, akkor az okosakat átengedjük, a butákat megbuktatjuk. Sajnos ez egyre kevésbé működik a magyar felsőoktatásban, és így állhatott elő az a helyzet, hogy olyan hallgatókat is elrugdosnak a diplomáig – ők mára csaknem ötvenezren vannak –, akiknek nem sikerült nyelvvizsgát szerezniük. Valószínűleg egy minőségi felsőoktatási rendszerből ők már rég kihullottak volna.

Divatos mostanában mindenféle EU-standardekkel jönni, hogy legyen 40% a diplomások aránya 2020-ra és hasonlók. Csakhogy azt is érdemes lenne megnézni, hogy honnan kerül ki az az ideálisnak nevezett 40%? Mert ha ennek mondjuk a fele a gomba módra elszaporodott futottak-még-főiskolákban szerzi majd meg a papírfecnit, akkor kell a fenének ennyi diplomás.

A kormány is észrevette, hogy nem jó ez a rengeteg felsőoktatási intézmény, ezért vezette be a kiemelt egyetemi és kutatóegyetemi státuszt, hogy a majd a differenciálás miatt kiesnek a gyengék. Hát nem! Úgy látszik, a gyengékre is van fizetőképes kereslet, akiknek az akkreditációját rég vissza kellett volna vonni (sőt, ki se kellett volna adni). Persze ez nagyon csúnyán néz ki és népszerűtlen. Pedig mindenkinek jobb lenne, ha feleennyi egyetem és főiskola lenne; azok viszont állami pénzből működnének és megengedhetnék maguknak, hogy válogassanak és tartsák a színvonalat. Ehhez az kell, hogy elsősorban ne a hallgatók tartsák el az egyetemet, és hogy alapvetően az alkalmassága, ne a pénze alapján kezdhessen valaki egyetemi tanulmányokat. 

Nem a diplomák és a nyelvvizsgapapírok radikális mennyiségi növelésére van szükség, hanem valódi nyelvtudásra. Persze félő, hogy azzal dobbantanak külföldre. Valószínű, hogy ezért is írták elő a nyelviskoláknak: csak tanári diplomás oktatókat alkalmazhatnak. Nehogy véletlenül a tanári diplomával nem rendelkező, de anyanyelvi tanároktól tanuljon valaki? Az új szabályok szerint is életképes, rendes magyar tanári diplomával rendelkező oktatókat foglalkoztató nyelviskolák aztán pályázhatnak a nagy diplomamentésben való részvételre (és a közpénzkaszálásra). Mindez egy gyors és részleges tűzoltás a csak magyarul beszélő, de nagyon okos diplomások országában, ahol – ha így folytatjuk – tíz év múlva még több lesz a diplomás és még kevesebb a jó egyetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr885784927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.01.29. 14:28:21

Mit kell rajtuk megmenteni? Ha apuci cégébe pénzt számolni ettől még jók lesznek (hiszen valaki csak kifizette a tyúknak az ábécétanítást)?

Nagyon sírnék, ha ezt a szűrőt is kivennék.

___________________________ (törölt) 2014.01.29. 14:36:43

Meg csak nem is erröl van szo. A nyelv, marmint az angol, tipikusan olyan dolog, amit nem elsösorban az oktatasi rendszer feladata megtanitani. Lenyegeben amelyik diak magatol nem tanulta meg, az mar egy nagy minuszpont.

Mert az a minimum, hogy kivancsi, erdeklödö, a vilagot felfedezni vagyo kezebe kellene diplomat adni. Aki ha hallgatot egy rock notat, ha jatszott egy szamitogepes jatekkal, akkor esetleg fogott egy szotarat es utananezett, hogy miröl szol. Ha valamit meg akart tudni, felment a Wikipediara, ha a magyaron nem talalta, megnezte az angolon.

Ez a minimalis intellektulis igenyesseg.

Lehet, hogy az en elvarasaim tul magasak, de nekem egy normalis diplomas nem ül a seggen, jatszadozik a farkaval es varja, hogy majd tanarneni megtanitsa angolul. Nekem egy normalis diplomas kivancsi es igyekszik felfedezni a vilagot. Es mivel a vilag dolgainak csak töredeke van meg magyarul, akarmi es erdekli, joreszt angolul nez utana.

Ugy ertem, ha nekem bejön a death metal, nem alap, hogy az angol Wikin utananezek a müfaj törtenelmenek? Ez annyira minimum szerintem, hogy meg egy csak erettsegizettöl is valamennyire elvarnak. Minimalis intellektualis igenyesseg, tenyleg csak alap, hiszen 1000x könnyebb mint tudomanyos szakfolyoiratokbol utananezni egy dolognak.

pocaklakó minimanó 2014.01.29. 14:48:56

Devalválódott a felsőoktatás is. Mondjuk, nem újkeletű a dolog. És nem csupán nálunk. Kikerülnek cifra diplomáikkal a főiskolákról és egyetemekről olyan végzettek, akik alapvetően igénytelenek önmagukkal és önmaguk tudásával szemben. De mivel a környezetünkben ezerrel nyomatják az élethossziglan tartó tanulás mantráját - ami annak eredeti fogalmával szemben mára a diplomagyűjtögetés szinonimájává vált -, ezért a sok diplomával igyekeznek kompenzálni rengetegen, hogy földbuták.

Beer Ninja 2014.01.29. 16:11:04

Középiskolában tanítok, és a diákjaim többsége még az életben nem volt a 20km-re húzódó határ túloldalán. Ahol mellesleg szintén magyarul beszélnek... Sielni egyetlen diák sem volt még az osztályomból. Persze nem ők lesznek egyetemisták, egyszerűen csak jelezni akartam, hogy a társadalom nagyon széles része roppant alacsony gazdasági-intellektuális közegben nő fel.

A fentiek tekintetében így szól a kérdés: milyen tanári módszerrel motiváljuk a szöcskét ugrás helyett futásra?

Bloodscalp 2014.01.29. 16:38:17

Nem értem a kis hölgy kifakadását...hiszen még az állami szektorban is szép karriert lehet befutni nyelvtudás és (akkreditált) felsőfokú végzettség nélkül is. Mi a gond?

Alfőmérnök 2014.01.29. 17:01:08

A legviccesebb az, hogy a magát felsőbbrendűnek, "elitnek" tartó generációnak nyelvvizsga nélkül lehetett diplomája. És nem is nagyon tudnak nyelveket. :)

Bell & Sebastian 2014.01.29. 21:00:33

Persze hogy lehetett diplomája, de attól még a politikai / szalmai / erkölcsi feltételeknek meg meg kellett felelni a virágba borult szocializmus idején. Ami azt jelentette, hogy nem szidjuk hangosan a Pártot, jól elvégezzük a ránk rótt feladatot (volt, aki fél óra alatt végzett, mert kiváló szervező volt) és nem lopunk. A nyelvtudáshoz pótlék is dukált (úgy 15% / darab), az elitszakmákban, amilyen például a programozás vagy gépipar, természetes volt az angol / német tudás. A szocialista táboron belül szinte bárhová lehetett ösztöndíjat nyerni (volt benne kihívás) és diplomát kiérdemelni. Szervilis egy rendszer volt, de megtanultuk lovagolni a musztángot.

Hogy ez most milyen, arról is vannak tapasztalataim. Nem jó, maradjunk ennyiben, pedig azóta mást sem csinálnak, mint foltozzák az üstöt, (ha egyáltalán emlékszik még valaki erre vándorfoglalkozásra.)

Nem a szocializmus volt jó, hanem ez lett rosszabb, ami azért teljesítmény.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.29. 21:57:51

@dr. dodó:
Gyerek tizedikes gimiben, Győr, elég jó nevű gimi.
Az osztály harmada már most tudja, hogy külföldre megy tanulni (a szülők lehetőségei megengedik), a második harmad hezitál (az anyagiak centizve), harmadik harmadnak viszont már most anyagi gondjai vannak, amikor csak 2000 forintot be kell vinni a suliba. Az osztályfőnök is óvatosan mondja, hogy emlékeztesse az elmaradókat. Mi lesz később, amikor ez egy un. top gimi???

Ezek alapján persze...
"Mint az alábbi táblázatból látszik: hiába estek vissza a lakossági befizetések 365 milliárd forinttal 2013-ban 2009-hez képest, ha a – javarészt szintén a lakosság által fizetett – fogyasztáshoz kapcsolt adókból 1216 milliárd forinttal többet szívtak ki tőlünk. Leginkább az áfa és a pénzügyi tranzakciós illeték az ügyes bújtatott, lakosságot sújtó adóemelés."
index.hu/gazdasag/2014/01/29/itt_a_kormany_nagy_trukkje/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.29. 23:53:57

A gyengébb főiskolákra is van fizetőképes kereslet, a munkaerő-piac pedig nyilván beárazza majd az ott szerzett papírt (vö. kell a fenének ennyi diplomás), TEHÁT mindenkinek jobb lenne, ha ezeket betiltanánk, és csak államiak lennének, feleennyi!

Eddig ennyi. Tartok tőle, többet fölösleges volna írnom.

a nemzet fogatlan provokátora 2014.01.30. 01:10:34

Maximálisan egyetértek! A magyar oktatás betegségeinek egyik fontos tünete az, hogy a közoktatásunk nem képes megtanítani egy idegen nyelvet rendesen a tanulóknak. 12 évet teöltenek el az emberek a közoktatásban...(Ezután még sokan x évet a felsőoktatásban is.)
A magyar oktatási rendszer persze mást sem képes rendesen megatnítani, csak ez a nyelvek esetében jön elő a leglátványosabban.
Egyébként ez az intézkedés -bár ad némi esélyt- de nem fog túl sok diplomát megmenteni, hisz nem hinném hogy az alanyok épp ennek hatására táltosodnának meg a nyelvtanulás terén.
Viszont legalább 3 világnyelvet ír elő, és nem lehet mondjuk lováriból megszerezni.(Ismertem egy bölcsész csajt akinek 2 nyelvvizsga kallatt a dipihez, és a másodikat lováriból szerezte meg néhány hónap tanulás után rohamléptekben. Jelenleg a hölgy a legegyszeűbb tőmondatot sem képes megfogalmazni ezen a nyelven. Vicc az egész...)

zsu80 2014.01.30. 01:27:23

Még jó hogy voltam olyan hülye hogy költöttem vagy 100-150 ezret tanfolyamra, tanárra és vizsgadíjra (szakmai középfokú) ha kicsit vártam volna fizette volna az állam. De aki eddig halogatta, ha 300ezret költenek rá, akkor sem lesz képes letenni a nyelvvizsgát (ismerek olyat aki 6-7-szer futott már neki... és még nem tudta letenni, gondolom ő is a kedvezményezettek között lesz). De ha így sem sikerül a nyelvvizsga, remélem visszafizettetik velük ezt az összeget, ugye? Ha már az adóforintokból rájuk költik.

Dr Keynes 2014.01.30. 04:14:19

Hosszú távon nem lenne érdeke az egyetemnek minden fizetős hallgatónak diplomát adni, hiszen az rontja az a diploma értékét, és jóvátehetetlenül visszaüt. Azonban a felsőoktatás jelenlegi helyzetében kevesen gondolnak a hosszú távra a pillanatnyi életben maradás helyett.

mis 2014.01.30. 06:11:54

Nem teljesen értem a beragadt diplomásokat. Valaki beleöl (még az államilag támogatottba is) nem kevés pénzt, megvan a végzettsége, akkor igenis intézze el magának a nyelvvizsgát.

na__most__akkor 2014.01.30. 07:05:24

"Meg csak nem is erröl van szo. A nyelv, marmint az angol, tipikusan olyan dolog, amit nem elsösorban az oktatasi rendszer feladata megtanitani."
"es varja, hogy majd tanarneni megtanitsa angolul. Nekem egy normalis diplomas kivancsi es igyekszik felfedezni a vilagot. Es mivel a vilag dolgainak csak töredeke van meg magyarul, akarmi es erdekli, joreszt angolul nez utana."

És elfelejt magyarul írni és beszélni.
Figyeled, haver?
Írni és beszélni. nem "irni es beszelni"

-----------------------------------
Mit szólnátok egy kötelező MAGYAR nyelvvizsgához?

2014.01.30. 07:39:38

én sem értem, hogy az internet korában, mikor a csapból is idegen nyelű mozi,tv, újság és könyv folyik, miért nem képesek a hallgatók egyetlen egy vacak középfokú nyelvvizsgát összeszedni- én úgy tudtam, a felsőoktatás eleve önálló tanulásra van kitalálva, azért nem kötelező pl. előadásra járni. akinek már egy középfokú nyelvvizsgához is több százezer forint értékben szájbarágós korrepetálás kell, az mi a fenét keres a felsőoktatásban?

Wolff 2014.01.30. 07:59:04

Hú, b...meg, nagyon részeg lehetett az az OTDK zsűri vagy nagyon rövid az a szoknya, ha szerzőnek bármikor bármilyen díjat adtak. Diplomáról már ne is beszéljünk.

Mi a fene ez a szöveg, mit akar mondani? Ha már hülyeségeket beszél legalább koherensen tenné, lenne benne érvelési lánc, de itt csak a szokásos - egymásnak is ellentmondó - felsőoktatásellenes panelek vannak egymás mellé dobálva. A (felső)oktatás közgazdaságtanáról (általában a közgazdaságtanról?) meg végképp fogalma sincs,nlegalább laikus szinten, pedig néha lehetne alkotmányjog helyett arról is olvasni. Pláne, ha az alkotmányjog után ilyen cikkek születnek.

Ad Dio 2014.01.30. 08:09:39

Verseny kell az egyetemekre. Az hiányzik legjobban onnan.

Ezt úgy lehet elérni, hogy alapból tandíjassá tesszük az egyetemeket, majd bevezetünk egy ösztöndíjrendszert, ahol a hallgatók fele kap annyi ösztöndíjat, hogy kifizesse a tandíjat. A legjobb 15-20% akár meg is él az ösztöndíjából. Aki gyengébben teljesít, az meg fizeti a bulit.

Ez elejét venné a minőség romlásának, hiszen a tanárokat a diákok kényszerítenék rá a rendes, nem alibi osztályzásra, ami mögé tudást is kell rakni. A diák értelemszerűen motiválttá válna a munkára, hogy pénzénél legyen. Amiért az ember fizet, azzal szemben elvárásai is lesznek. Mindez ellene hatna a "diplomavásárlásnak", mivel a hallgatók egymás közt is versenyeznének, így nem lenne senkinek érdeke a túl könnyű egyetem.

Az egyetemek közt erősíteni kellene a versenyszellemet. Ezt komoly díjakkal és az oktatói ösztöndíjak felerősítésével lehetne elérni.

Lea Dobozi 2014.01.30. 08:26:33

A rendszerváltáskor kezdtem a középiskolát. Mi voltunk az első közép iskolás évfolyam, amikor angol nyelvet kezdtek el tanítani. Kevés volt az angol tanár, így az osztályt ketté osztották: akik 5-es voltak orosz nyelvből azok angolt tanultak, akik ennél rosszabbak azok maradtak oroszosak. Nos, én oroszt "tanultam", vagy inkább nem... a tanárunkkal jókat beszélgettünk az élet nagy dolgairól. Ezt követően a főiskolán is maradtam oroszos, persze itt is mindenféle tanulás nélkül. Angolul, németül persze tanultam önszorgalommal (és nélkül). Magam finanszíroztam a nyáron megkeresett pénzemből, majd a munka mellett. Tanultam, addig, amíg a "nyelvtanárok" fokozatosan kiírtották belőlem a nyelvtanulási vágyat, kedvet. Mindenesetre azt elérték, hogy megszólalni ne merjek idegen nyelven...
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nekem még nem kellett nyelvvizsga a diplomához. Bár, lehet, hogy ha szükséges lett volna, akkor össze szedtem volna magam.... nemt tudom.
Nem mondom, hogy nem lenne jó idegen nyelven kommunikálni, szakirodalmat olvasni.
Néha még próbálkozmom és elkezdem a tanulást, de tanár nélkül...

lehunyjaketszemet 2014.01.30. 08:29:47

@na__most__akkor: "nem "irni es beszelni"" Mondatot nagybetűvel kezdünk, a vègère meg felkiáltòjel...hamár okoskodsz, haver...

flort 2014.01.30. 08:59:28

Lehet, hogy a hangvétellel valaki nem (egészen) ért egyet, de a baj gyökere szerintem itt van leírva:

index.hu/velemeny/jegyzet/teknos070519/

Valóraváltógép 2014.01.30. 09:10:37

Halkan jegyzem meg, a "nem vagyok képes egy nyelvet megtanulni" jellemzően a már sokdiplomás vén majmok (nekik már nem kell, és korábban sem kellett), és a gyerek mellől suliba menekülő házimamik jellemző problémája.
Vagy a díszribiké, ahol a jólmenő szerető/férj mindent megad a menyecskének, ha rendesen szopja. Ezt is, ne mondják, hogy az ő farkára valami surmó nőstény jár rá. :)

A fiatalok értelmesebbje felméri, hogy nyelvre szüksége van, és megkerülni sem nagyon tudja. A nem értelmesebbjének meg töredék százaléka jár a felsőoktatásba.

Valóraváltógép 2014.01.30. 09:13:39

@na__most__akkor: "Mit szólnátok egy kötelező MAGYAR nyelvvizsgához?"

Na látod, az például kéne.

Valóraváltógép 2014.01.30. 09:14:09

(aki kijavítja a kénét, pofán nyomom.)
((ma így ébredtem.))

safranek 2014.01.30. 09:21:49

Nekem az egész nyelvvizsgával kapcsolatban, hogy egy olyan tudást várnak el, amit az egyetem nem tud megadni, az egyetemi nyelvórákból nem lesz meg a középfokú (tisztelet a kivételnek). Tehát a hallgatónak különórára is kell járnia, ami plus töltséget jelent.
Szerintem csak olyasmi követelhető meg, amit az adott intézményben folyó képzésen meg is tudnak adni.

Valóraváltógép 2014.01.30. 09:33:33

Különben az egész cirkusz mondvacsinált. Legyen angol nyelvű felvételi elbeszélgetés, és kész. Akkor safraneknek nem lesz plus költsége (akármi is legyen az), ő ettől boldog lesz, viszont diplomája sem lesz, ettől meg mindenki más lesz boldog.

Kérdés, hogy mihez kezdünk majd azokkal a nagybecsű egyetemi oktatókkal, akik szintén nem tudnak idegen nyelveken. :)

Bell & Sebastian 2014.01.30. 09:47:44

Elmegy tréfli jeltolmácsnak Dél-Afrikába. Hunglishman in krokodilfarm.

Orszag 2014.01.30. 09:48:45

@dr. dodó: Már megbocsáss, kéchlek, de ezt most komolyan gondoltad? Nem voltak még síelni se? Végül is, ki nem tud kicsengetni annyi pénzt, amivel lehúzzák erre az ifjúságot, ugye? Gondolom, te szervezed az iskolai sítáborokat.

safranek 2014.01.30. 09:52:44

@Valóraváltógép: bocsi, már elég régyen van diplomám és nyelvvizsgám is, úgyhogy kezdhetsz szomorkodni.
A plusz költség meg a nyelvtanár, akihez el kell járnod, ha nyelvvizsgát akarsz.

micsoda? 2014.01.30. 09:55:09

Remek, tárgyilagos irás. Nagyjaink diploma, meg nyelvtudás nélkül is hasznosithatnák. Baj az, hogy fent járnak a "fellegekben".

Pilotax 2014.01.30. 10:00:38

Ha az állam, az adófizetők de a józanul gondolkodó hétköznapi ember szemszögéből nézem a dolgot akkor azt kell mondjam teljesen logikus és racionális a diplomák megmentésének ezúton történő megmentése.

Végül is ezek a kvázi diplomások el tudnak látni egy magyar munkahelyen diplomás munkakört ? EL!

Aztán miért is igyekezünk annyira olyan tudást adni nekik, hogy mihamarabb hagyják el az országot?

A jelenlegi tendenciák ugyanis éppen azt mutatják, hogy nem a bölcsészek által annyira favorizált szakirodalom tanulmányozása a cél a nyelvtudással, hanem a többszörös jövedelem ígéretével kecsegtető külföldi munkavállalás.

Némi kis számolással belátható, hogy értelmes volt a döntés a mentésről. 10000 ember nyelvvizsgáját kívánják támogatni vele.
Ha feltételezem, hogy mindegyik csak Bsc vagyis három éves alapképzésben szerzett végzettség (ami nyilvánvalóan nem igaz), akkor szerintem nem lövök mellé (SŐT biztos, hogy nagyon alábecsülöm) ha azt állítom, hogy egy átlagos három éves képzés legalább 1 millió forintjába került az adófizetőknek, (és nem számoltam azt mibe került még a hallgatónak meg családjának) akkor a 10000 kvázi diploma 10 milliárd forintba került
(ha az összes kb. 50000 nyelvvizsga nélküli felsőfokú végzettséget szerzett diplomát tekintem, itt van 50 milliárd forint értékű holt és nyelvvizsga nélkül mobilizálhatatlan diplomás munkaerő, egy hülye és értelmetlen előírás miatt)

Ha csak 70 %-os lesz az eredményesség akkor is 7 milliárd nyereség áll szemben a 3 milliárd kiadással. kezükbe adva a nyelvvizsgapapírt - némi végletességgel - akár mondhatjuk is nekik holnap mehetsz külföldre.

Ha nem indul az autóm, akkor nem kidobom az autót ami 1-2 vagy 3 milliót ér hanem megjavíttatom százezerért. Ezek a képzési összegek már ki lettek fizetve, ebből próbál a kormány menteni egy részt.

Aztán még egy gyakorlati gondolat.
Aki itthon képzeli el a jövőjét az nem sokra megy a szinte soha vagy nagy néha használt és két év múlva teljesen passzívvá váló nyelvtudásával. Még az itt lévő multiknál is csak a munkavállalók kicsi töredékének van szüksége a rendszeres nyelvhasználatra.
Értelmiségi munkakörben dolgoztam több egymástól nagyon különböző szakterületeken. Nagyjából ezer évente volt szükségem néhány idegennyelvi mondatra. Aztán vannak olyan szakterületek amik erősen országspecifikusak, vagyis azokat külföldön nem lehet diplomaként elismertetni, illetve ott nem is ismertnek olyan munkakört.
Aki évente egyszer bemegy az autójával a két kilométerre lévő munkahelyére az miért vesz 4 millió forintért magának új autót (nyelvvizsgát) ahelyett, hogy taxival (tolmács) menne azon az egy alkalommal.

A viták elkerülése érdekében nem a nyelvtudás fontosságát kívántam megkérdőjelezni (bár a nyelvvizsga, előírásként erősen kétséges, főleg ilyen erőltetett módon), hanem arra az optikára kívántam rámutatni amin keresztül a döntéshozók a kérdést láthatták.

Pilotax 2014.01.30. 10:09:25

@Lea Dobozi: Ekkora marhaságot már régen olvastam!
"Mi voltunk az első közép iskolás évfolyam, amikor angol nyelvet kezdtek el tanítani. "

Kedves barátom Te még egy kéjes gondolat sem voltál amikor én már 1966-ban abban az agyon átkozott világban kötelezően tanultam két nyelvet a gimnáziumban és az egyik az angol volt (a másik kötelezően az orosz). Nem humán hanem reálos voltam (matematika fizika tagozatos )! De más osztályokban németet, franciát, spanyolt, olaszt is lehetett(kellett!) tanulni.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 10:22:23

@Pilotax: Keblemre, földi! Ha perverz lett volna, erre még németből is érettségizik, akkor megvan a nagy hármas, bőven elég szinten.

Bell & Sebastian 2014.01.30. 10:30:37

@Pilotax: Befulladt diplomás annyi van, mint a nyű. A többségnek nem okoz gondot az itthoni elhelyezkedés, ugyanis csak bokréta kalapján a diploma, külföldön meg nem kérnek nyelvpapírt, elbeszélgetés van.

Akkor van szívás, ha külföldön pályázik diplomás helyre (Svédországban csak fele tanár szakképzett), de akkor elhasalna a verbális részen.

A kármentés attól lett ilyen drága, hogy sokáig hagyták főni a problémát a saját levében. Mondjak rá példát, mivel jártunk még így? Frankhitel, számonkérés, strukturális reformok és a többi.

Marginális ajvé, de létezik, az kétségtelen. Mennek a kisebb ellenállás felé, ennyi a története.

Silent Bob 2014.01.30. 10:40:05

@na__most__akkor: Ha már nyelvtannáciskodsz, nem ártana nagybetűvel kezdeni a mondatot.

Kandeláber 2014.01.30. 10:50:54

Egy olyan országban ahol egy angol anyanyelvű echte kanadai lányt megbuktathattak a Rigó utcában a múmiák, teljesen felesleges a nyelvvizsgát firtatni.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 11:00:10

@Pilotax:

„Végül is ezek a kvázi diplomások el tudnak látni egy magyar munkahelyen diplomás munkakört ? EL!”

Régebben azokat a „diplomás munkaköröket” érettségivel is lazán ellátták…

netnepper 2014.01.30. 11:16:56

Na végre, erre vártam!
Se lóvém, se kedvem nem volt nyelvet tanulni, most viszont már kezdem is intézni a külföldi munkavállalásomat.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.30. 11:49:22

na de hölgyek-urak! miért lepődünk meg, hogy nyelvet SE tanul a drága ifjúság. az én időmben, 10 éve jónevű egyetemen csak a fél évfolyam puskázta át magát mindenféle vizsgákon. és hát ilyen tetves egy világot élünk, hogy az összepuskázott analízis elégségesről nem derül ki, hogy nulla alatti tudásszintet hordoz, viszont a nyelvtudás esetében meg azonnal látszik, ha valaki "nem fordított rá kellő figyelmet". és ezt a valakit be lehet iskolázni akármennyiért, mert ezek döntő többsége nem akar megtanulni, hát nem is fog.
amíg az egész orzág az alibizésről szól, addig itt nyelvtudás se lesz.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.30. 11:53:09

@Pilotax: pedig nem marhaság. elárulom, hogy a fővárosban, illetve egyes nagyobb városokban esetleg volt lehetőség nyelveket tanulni az oroszon túl is, de pl a szülővárosomban - a nagy átlaghoz hasonlóan - nem. jómagam is "első angolos" vagyok, úgy, hogy a párhuzamos évfolyamok még évekig az oroszt tolták, és nekem is volt oroszosból "átképzett" angol-tanárom. annak ellenére igaz ez, hogy pesten korábban is volt angolos osztály, londonban meg mégkorábban.

calabria007 (törölt) 2014.01.30. 12:03:03

@milliliteratura:

aki akar maga is megtanul bármilyen nyelven

ez mindössze __idő__, __elhatározás__ + néhány nyelvkönyv, szótár, ill. műholdas csatorna/online videó és hanganyag kérdése

Pilotax 2014.01.30. 14:14:33

@milliliteratura: Csak annyiban van igazad, hogy valóban csak a gimnáziumokban volt kötelező a két nyelv tanulása, de az azonban minden gimnáziumban az volt, mindegy volt, hogy a fővárosban vagy valamelyik vidéki kistelepülésen, mert a gimnázium alapfilozófiájaként a felsőfokú tanulmányokra készített föl. Az egyéb típusú középiskolákban pl. szakközépiskola vagy technikum (akkor még önálló iskolatípusként létezett) csak az orosz volt idegennyelvként kötelező. Ha gimnáziumba jártál abban az időben akkor ez volt az előírás.

Lea Dobozi 2014.01.30. 14:42:50

@Pilotax:
Bocsánat, te tudod jobban vagy én, aki itt vagyok:
1975-ben születtem, így 1989-ben kezdtem a középiskolát. 1993-ban érettségiztem vidéken és szakközépiskolában.....

Robinzon Kurzor 2014.01.30. 15:01:30

@Lea Dobozi:

Nyilván úgy értetted, hogy a te iskoládban voltatok az első olyan évfolyam, csak ezt elmulasztottad leírni ...

Pilotax 2014.01.30. 15:26:29

@Lea Dobozi: Ha elolvastad volna ezt a kommentedet éppen megelőző válaszomat milliliteratúra kollégának akkor abban benne van minden válasz.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.30. 17:10:57

@calabria007: nekem mondod? két rigós felsőfokom van, meg pár egyéb nyelv ilyen-olyan állapotban.

@Pilotax: oké, de nálunk előttem tuti nem volt angol. német meg latin volt az orosz mellett.

Valóraváltógép 2014.01.30. 20:52:00

@calabria007: Nem szívesen mondok ilyet, de már megint egyetértek veled... ez már a második alkalom.

@Bell & Sebastian: Látod, ez egy grandiőz ájdi.

Kamélia 2014.02.02. 16:23:56

@Lea Dobozi: Én azt javaslom, hogy ne tanuljon angolul. Először a magyar nyelv helyesírási szabályait tanulja meg, azzal is vannak problémái.
süti beállítások módosítása