A baloldal hosszú évéről – Mandiner2013 IX.
2014. január 09. írta: Redakció

A baloldal hosszú évéről – Mandiner2013 IX.

kadarjanos.jpg

(Kép forrása: repavalleszurtnyul tumblr)

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre.

Máthé Áron válasza.

*

Vége van az országos és helyi szinten folytatott, kiegyenlített támogatottságon alapuló szekértáborharcoknak, (…)  vége van a jobbos szubkultúra Kulturkampfjának. A balliberális oldal támogatottsága szertefoszlott (…) a vonalas baloldali-liberális kultúrharcosok pedig már az ellenzéki létre rendezkednek be az előre sértett avagy kiváró nyilatkozataikkal. A politika amúgy is sokkal unalmasabb lesz egy egyszínű országban. Ideje élni; ideje művelődni; ideje jobboldali, konzervatív, más értékrendű vagy épp apolitikus kultúrát, szubkultúrákat építeni” – írta három évvel ezelőtt Rajcsányi szerkesztő kolléga „Fideszország megszületett” című írásábanAz azóta eltelt évek bonyolították a dolgot. A Kulturkampf néha okkal, néha ok nélkül folytatódott, de többnyire inkább védekezésben mint támadásban. A baloldal támogatása a közvélemény-kutatások szerint nem foszlott szét. Más értékrendű szubkultúrákat építeni pedig felesleges lett volna, építették ők magukat, ahogy tőlük telt.

2013 sem telt máshogyan. Az az abszurd értékrend, amely a szakadék szélére sodorta az országot, és a nemzeti közösség tagadásában (lásd december 5-ét) , illetve a mindent megkérdőjelező, negatív identitás kiteljesítésében látja az élet célját, egyáltalán nem tűnt el. Befolyása a szélesebb választói csoportok vonatkozásában talán megingott, parlamenti képviseletét (az SZDSZ-t) elvesztette. Azok a kifejezések, azok a fogalmak, amelyek egykor ezt az értelmiséget az „osztályhatalomhoz” segítették, mára kiüresedtek, érvényüket vesztették. Ennek ellenére ez az értelmiség nagyon is létezik. A kulturális megnyilvánulásokat most inkább ne bolygassuk, elég ha a székely menetelés kapcsán elhangzott egyes kijelentésekre gondolunk. Az, hogy a politika felszínén egyedül Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció képviseli ezeket a gondolatokat, senkit ne tévesszen meg. A kádári „antifasizmusból” származó gondolati sémák mélyen gyökereznek, és pontosan passzolnak a „nyílt társadalom” híveinek elképzeléseihez.

Ez az értelmiség azonban nem utóvédharcokat vív, csak éppen elszakadt a magyar valóságtól. Kollektív őszödi beszédük nem hangzott el, csak írásban jelent meg; furcsa módon éppen a Hócipő hasábjain, az elhíresült szárszói találkozó után. Hogy is írta önmagukról Lengyel László? „Ebben a szörnyű évtizedben, a lefelé száguldó országban megszólalt nekünk háromszor a kakas. Kinek dühös, kinek rémülten gonosz, kinek nincs arca.”. A múlt évnek ez a groteszkre sikerült, szinte egy Bosch-festményre kívánkozó szárszói találkozó volt az egyik fókuszpontja.

Ha már az őszödi párhuzamot említettem, meg kell állnunk egy pillanatra a nyár elejének tragikomikus történésénél, amikor a baloldali belháború egyik fejezeteként Gyurcsány Ferenc előhúzta az őszödi titok kártyáját. A rejtői elemeket sem nélkülöző narratívában még egy kutya is szerepet kapott. Tisztábban nem láttunk a csavaros történet után sem, s a nagy leleplezés akkor elmaradt. Katalin, Imre és Ferenc (egy másik Ferenc!) kilétére még nem derült fény. Hogy ez nem lejárt történet, azt ennek a hétnek az eseményei is mutatják. Persze, mondhatnánk, kit érdekel ma már az őszödi beszéd? Nos, azon kívül, hogy a rendszerváltozás húsz évének egyik legfontosabb szövege, hiszen pontos látleletet ad a baloldalról és minden benne van („Kell még valamit mondanom, Ildikó?”); a szöveg későbbi sztorija arról szólt, hogyan csinálták ki egymást az egykori elvtársak és hogy azóta is mennyire készek egymás hátába döfni a kést.

A baloldalról más érdekességeket is megtudhattunk a Portik-féle jegyzőkönyvek nyilvánosságra kerülésekor. Nem tévedett a Mandiner bloggere, Novák Tamás, amikor „Sötétség reggel, délben és este” címmel írt erről összefoglalót. Az, ami akkoriban történt, valóban a ’89 utáni magyar világ legsötétebb fejezetei közé tartozott. Kényelmetlen, mert kicsit összeesküvés-elmélet gyanús, ugyebár? Pedig ez megtörténhetett. A kommunizmus a politikai gengszterek bűnszervezetét jelentette, a poszt-kommunizmus pedig az egykori politikai gengszterek portfóliójának kibővítésére is lehetőséget adott.

*

2013 a baloldal éve volt, de nem szerencsés értelemben. Az egész év az összefogás lázában telt, egymásnak való üzengetéssel, néha takargatva az „elmúlt nyolc évet”, néha meg felvállalva azt a korszakot. Megint máskor a hibák kijavításának ígéretei hangzottak el. Bajnai és Mesterházy kötélhúzásából az utóbbi látszott győztesen kikerülni, mivel legalább a szocialista pártot konszolidálta. Évértékelője erőt mutatott a baloldal hívei számára, és taktikai érzéke is azt sugallta, hogy képes lavírozni a politika világában.

Vele szemben Bajnairól viszont kiderült, hogy botfülű a politikához, ami egy tömegdemokrácia álmoskönyve szerint nem a legjobb előjel, ha választásokra kerül a sor. Vajon ennek ellenére tényleg komolyan gondolta-e, hogy miniszterelnök lesz? Kettejük közös teleregényét egy-egy Gyurcsány-színes változtatta át sitcommá. Az olyan beszólásokkal, hogy „jól alszik, Viktor, jól alszik?, meg a saját korábbi munkatársainak szánt csávókáim, üljetek fel a rezsóra”, vagy éppen az október 23-i megemlékezés káoszba fordításával azonban nem csak fenegyerekeskedni akart. Az új év elején derült ki: Gyurcsány erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, ő 2013 nagy visszatérője. Emögött kétségtelenül ott van a leszerepelt baloldali-liberális értelmiség nyomása, amelynek hangadói a teljes baloldali összefogást kívánták látni.Talán nekik akart megfelelni Schmuck Andor, aki annyira óhajtotta az összefogást, hogy nem is a saját pártja, hanem a szocik fogadatlan (?) prókátoraként a nyilvánosság előtt vitt villamosjegyet Bajnainak egy hétvégi napon, hogy irány a Jókai utca, és kezdjék meg a tárgyalásokat azon nyomban.

Az elmúlt év fejleménye az is, hogy a baloldal meglehetősen csekély győzelmi reményekkel fordul rá a választás előtti célegyenesre. Az egymással folytatott bozótharcok nagyrészt arról is szóltak, hogy Gyurcsányt miként tudják magukról levakarni (lásd az „őrült bolsi milliárdost” és a többi megjegyzést), de úgy, hogy eközben ne veszítsenek baloldali szavazót. Kiderült, hogy ez lehetetlen: Gyurcsány és a baloldal egy és oszthatatlan. A baloldal (politika és értelmiség egyaránt!) 2006-os kiállása Gyurcsány mellett most igazolta a mondást, miszerint régi bűnnek hosszú az árnyéka. Ez viszont a kudarcot is előrevetíti. „Az összefogás kérdésének újranyitása tehát valójában arról szól, hogy a felelősséget ki és hogyan tudja elhárítani magától a várható vereségért. (…) Végtére is, ha a baloldal szekere a szakadék felé szalad, miért ne rántanák fel rá Gyurcsány Ferencet is?” – írta Lánczi Tamás.

A 2010-ben szétesett poszt-kádári „antifasiszta népfront” tehát továbbra sem tudott összeállni, mostani együttműködési kísérletük másról szól. De hogyan is tudna összeállni a mélybaloldali, szociális követelésekkel fellépő MSZP, a technokrata Bajnai és az egészet a teljes tohuvabohu felé rángató Gyurcsány? Azok a PM-esek, akik korszakváltásról papoltak, most hogyan fognak Gyurcsánnyal együtt dolgozni a győzelemért? És mit is tesz végül Juhász Péter, aki nem is olyan régen még személyeskedésig menő vitát folytatott a tévében Vadai Ágnessel a Gyurcsány-korszakról?

Miféle kormányt alkotnának ezek így együtt, netán még egy Fodor Gáborral, egy Schmuck Andorral és egy Bokrossal megfűszerezve? Vajon milyen képük van az ország követendő útjáról? 2013-ban a baloldal nem bírt kiszenvedni magából semmi olyan érvényes üzenetet vagy jövőképet, amely erről az országról szólna. Reflektálásaik a problémákra nem hoztak átütő sikert, kormányprogramuk nincs. Ja, de mégis van ígéret: az egykulcsos adó és a családi adókedvezmények eltörlése. Már az év elején érzékelhető volt, hogy a „korszakváltással” bajok vannak: az Együtt 2014 alkotmánytervezetét vélhetően az őszödi beszédben emlegetett Petrétei Jóska és csapata korábbi munkájára alapozták. És egyébként is, milyen párt az, ami egy adminisztratív hiba miatt (nem jegyeztették be magukat) E2014-PM-VSZ kóddal volt kénytelen nevezni magát? És miféle kormányképességről tesz tanúbizonyságot ez a VSZ (ráadásul kibővítve másokkal), amikor egy másik adminisztratív hiba miatt meg nem állít jelöltet a békéscsabai helyhatósági választáson?

De kifejezetten fenyegető jelenségeket is láthattunk. 2012 végén (Hoffmann) Rózsát a Dunába! jelszóval rózsákat szórtak a folyóba, idén pedig egy szétrugdosott Orbán-szobrot hurcoltak végig a városon Dopeman „Baszd meg” című slágerére, amiből a nagyobb hitelesség dicsőségére kihagyta az eredetileg abban szereplő Gyurcsányt.  De még fenyegetőbb volt a bajai választási ál-videó ügye. A videó készítése körüli naiv ravaszkodás még mosolyt is csalhatna az arcunkra; ha nem lenne világos, hogy azok, akik egykor szlovákiai terroristákkal riogattak, most ne vonnák előre kétségbe a választások eredményét, ha ők vesztenek.

*

2013 tehát arról szólt, hogy a politikai baloldal és a szellemi hátországát jelentő balliberális értelmiség megosztottsága ellenére sem tudott mi kezdeni az osztatlan közös tulajdonnal, a 2010 előtti örökséggel. Kétségtelen, hogy az ország újraszervezése során vélt, valós vagy szimbolikus érdeksérelmet elszenvedett csoportokat meg tudták volna szólítani. Ennek ellenére a baloldali politikusok nem tudták növelni népszerűségüket. Meglepő módon úgy tudtak állandóan botrányos vagy egyszerűen csak negatív híreket generálni magukról, hogy nem voltak kormányon.

Az értelmiségnek az a része pedig, amely hol a Demokrácia, hol pedig a Jog Istenség nevében próbál fellépni, nem fogta fel, hogy demokratikus választásokon (az általuk kidolgozott „89-es rendszer” keretei között!) szenvedett az Ideájuk kétharmados vereséget; és hogy a jogból önmaguk űztek csúfot, amikor a halott betűt az igazság és a józan ész helyére állították. Ez az értelmiség nem szolgálhat mérceként, és ezek a politikusok alkalmatlanok egy ország vezetésére. A hozzájuk közel álló értékrendszerű, fiatalabb írástudóknak is kínosak már.

A tavalyi év fejleménye tehát annak a napvilágra kerülése, hogy baloldal csak egy van, és egy „igazi” konzervatív párt sem jön létre. Végül is ismét egyszerűsödött a képlet: a Jobbikon és az LMP-n kívül továbbra is két nagy tábor létezik – ezek közül fog kikerülni 2014 győztese.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr395747989

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A baloldal hosszú évéről – Mandiner2013 IX. 2014.01.09. 15:39:01

2013-ban a baloldal nem bírt kiszenvedni magából semmi olyan érvényes üzenetet vagy jövőképet, amely erről az országról szólna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarackos 2014.01.09. 15:37:12

Baloldalról szólt, aham. Majd kérdezz meg egy extrafikost, hátha látott mást is.

user792 2014.01.09. 15:51:06

Ahm, szóval 2014-ben választhatunk a balliberális posztszocializmus, a létező szocializmus (ajándék negyedszázada sztendápoló főtitkárral!),
meg valami jöttment "radikális izé" közül...Remek.

Én meg inkább úgy vagyok vele,hogy elhúzok ebből a MuzsikaTv intellektuális szintjén lévő országból.

Amíg még lehet.

neeskens 2014.01.09. 16:20:14

4 év alatt nem sikerült felépíteni egy olyan politikust, aki legalább néhány tulajdonságban versenyképes Orbánnal.

De még rosszabb nekik, hogy nem sikerült semmilyen jövőképet, baloldali alternatívát felépíteni. Ma nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy mihez kezdenének az országgal, ha nyernek.

Bloodscalp 2014.01.09. 16:41:51

ki kellene írni hogy fizetett politikai hírdetés.

vantaan 2014.01.09. 16:48:05

@neeskens: "De még rosszabb nekik, hogy nem sikerült semmilyen jövőképet, ..... felépíteni."
S a jobboldalnak sikerült???? ..... mert 2010-ben csak annyi volt hogy Gyurcsány takarodj! ..... s mi lett a jövőképpel????

4 millió szegény, 500 ezer kitántorgó, szétlopott ország.
Ezek után a jövőkép?

neeskens 2014.01.09. 16:50:32

@vantaan: ez a cikk a baloldalról szól.

Egyébként a 4 millió szegény nem 2010-ben pattant ki a földből.

neeskens 2014.01.09. 16:53:15

@vantaan: de ha már. Talán ideje lenne a ballib oldalnak elgondolkodni azon, hogy milyen teljesítmény vezetett odáig, hogy a "Gyurcsány takarodjal" 2/3-ot lehetett szerezni.

Robinzon Kurzor 2014.01.09. 16:54:51

@neeskens: "Ma nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy mihez kezdenének az országgal, ha nyernek."

Én megmondom: semmit.

A kérdés tehát nem ez.
A kérdés az, hogy tényleg csak a "baloldal" problémája-e, hogy nincs épkézláb ellensúly a Fidesszel szemben.

vantaan 2014.01.09. 17:02:14

@neeskens: Nem 2010-ben hanem 2010 után.

.....milyen teljesítmény?" Azért a Semlyén és Navracsics miniszterelnök-helyettesi posztot kapott!

neeskens 2014.01.09. 17:06:30

@vantaan: te tényleg elhiszed, hogy 2010-ig minden a legnagyobb rendben ment, utána meg 0-ról 4 millióra nőtt a szegények száma?

vantaan 2014.01.09. 17:17:03

@neeskens: ...még nem! De holnap már ....!
S azért elég sokan vannak akik 2010-ig pl. tudták fizetni a hiteleiket, de ma már nem vagy jutott hetente 2x hús az asztalra ....de ma már havonta 1x.

Persze nem a 4 millió mély szegény vált hanem a telhetetlenek. No majd azok elmondják a 4 milliónak ,hogy megint hülyére vettek magyar! ..... hogy jusson nekik is (a telhetetleneknek)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 17:46:24

@vantaan:

1) Nehezen tántoroghattak volna ki félmillióan Magyaro.-ról 2010 előtt mivel több EU-s országban csak 2011-ben nyíltak meg munkaerőpiacok.

2) Meg tudnád nekem mondani, hogy hányan éltek a létminimum alatt Magyaro.-on 1996-ban vagy 2006-ban?

vantaan 2014.01.09. 18:33:57

@bbjnick: 1, no igen az a hülye közgazdász ismerősöm is csak azért ment ki mert megnyíltak a munkaerőpiacok! S most heti 600 fontért 1 raktárban dobozol napi 8 órát.
Sőt pl a belgák azért nem mentek tömegesen Angliába vagy a Bahreiniek mert nekik még biztosan nem szabad. Különben tele lenne velük az összes autómosó Londonban. (lehet, hogy így is tele van csak ép az autójukat mosatják)

2, Nem! ....de ha egymásból a két adatot kivonjuk akkor .....
Ki a fszt érdekel 1996? vagy 2006?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.09. 18:40:46

@vantaan:
miért, maga szerint egy hülye közgazdásznak, mi a bánatos lófaszt kéne magyarországon csinálnia. semmi szükség rájuk. nem is tudom minek képzik évente ezrével a barmokat

legeslegujabbkor 2014.01.09. 18:55:06

@bbjnick:
www.atv.hu/gazdasag/20130729-unios-merce-4-6-millio-magyar-el-szegenysegben

Ez egy KSH táblázat, még szöveg is van hozzá. Például ez:
"2007 és 2013 között évente átlagosan 2 százalékkal csökkent a háztartások átlagjövedelme. Az eloszlást tekintve az összkép nagyon aggasztó. Az alsó tizedben élőknek 6-7 százalékkal csökkent, miközben a felső tizedben élőknek esetenként több mint 10 százalékkal is nőtt évente a jövedelme. Az alsó és felső jövedelmi tizedben élők közötti különbség kilencszeres lett (a társadalmi egyenlőtlenség mértéke az EU-ban csak Romániában nagyobb, mint nálunk)."

vantaan 2014.01.09. 18:57:04

@jose maria padilla: ... van orvos házaspár ismerősöm is! Ők Ausztriában. Sőt még egy anyag kutató kémikus ismerősöm is aki most Németországban van.
Tényleg minek képezik Őket Magyarországon???? A mi pénzünkön! Nem hogy örülnének, hogy itthon a NER keretében békemenetelhetnének, hogy nem leszünk gyarmat és védhetnék a rezsit a gaz imperialistaballibbankártöke ellen! Hajrá Magyarország .... mert aki velünk van ....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 19:22:48

@vantaan:

1) 2010 előtt sem volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint ma, de hiába is tántorogtak volna a magyarok külföldre, mert nem vállalhattak volna munkát.

2) A létminimum alatt élők száma 1996-ban vagy 2006-ban sem volt alacsonyabb, mint ma. Ezt valóban csak akkor van értelme forszírozni, ha a jelen adatokat összefüggéseiben akarjuk értelmezni:-)

Pelso.. 2014.01.09. 19:29:00

Sokszor nehéz lehet megfelelni, de erre most biztosan elismerően csettintettek valahol a KIM-ben.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 19:33:14

@legeslegujabbkor:

Jól átnézted azt a táblázatot?

Mert ha igen, akkor láthatod, hogy csak a legalsó decilisben csökkent az átlagjövedelem (de az az elmúlt hat évben folyamatosan), míg az összes többiben nőtt (pedig, család helyzettől függően, az alsó három decilis még javában a létminimum alatt élőket jelenti). Azaz, a szegények helyzete (az alsó decilis kivételével) "javul". Valamint, akik elmennek Magyarországról, nyilvánvalóan nem az alsó decilisből kerülnek ki, tehát a két jelenséget összekötni értelmetlen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 19:34:43

@bbjnick:

(de az az elmúlt hat évben folyamatosan)=(de abban az elmúlt hat évben folyamatosan)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 19:40:37

@bbjnick:

(pedig, család helyzettől függően,=(pedig, a családi helyzettől függően,

legeslegujabbkor 2014.01.09. 19:58:45

@bbjnick: 2010-ben 37% azaz 3,7 millió ember élt a minimálbér 60%-nál kevesebb pénzből. Ez mára elérte a 4 milliót.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 20:14:43

@legeslegujabbkor:

Ugye, a legelemibb logika is arra mutat, hogy miközben a jövedelmek (az alsó decilis kivételével) növekedtek és aközben a minimálbér 60%-ánál kevesebből élők száma pedig mégis nőtt, hogy emelkedett a minimálbér...:-)

Bármikor tudok neked a statisztikákból olyan elemeket kiemelni és egymás mellé rakni, amik a kormány sikerességét és olyat is, amik a sikertelenségét bizonyítják. Ez propagandára, hecckeltésre, uszításra alkalmas módszer, a valóságról azonban nem sokat mond. De ha téged ez intellektuálisan kielégít, egészségedre!

legeslegujabbkor 2014.01.09. 20:20:38

@bbjnick: Engem nem a minimálbér összege, hanem a szegények száma érdekel. Nem akarod az ipari termelés adatait is felsorolni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 20:27:07

@legeslegujabbkor:

Téged nem érdekel a minimálbér összege, de az alapján határozod meg, ki a szegény?

Trollkoggyá' még, baszkikám!

Mikka-Makka 2014.01.09. 20:28:11

atyaég! bármennyire is szórakoztató a baloldal balfaszkodása, talán mégiscsak fontosabb hogy közben mit kontárkodik a kormány

vantaan 2014.01.09. 20:44:31

@bbjnick: Mégis mit jelent ott a minimál bér ahol " 47 ezerből is meglehet élni"? S mennyi az a minimálbér pl egy 2 gyermekes családnak ahol az anya nem kap munkát?
S mit is jelent pl a minimálbér Rakacán ahol az egyedüli foglalkoztató az állam (közmunkások 3 hónapig s utána kakukk). Ahonnan a legközelebbi városba való 1szeri be és visszautazás elviszi a kapott bér 10%-át?
Számodra csak statisztikai adat, rubrika a magyar???

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.01.09. 21:00:29

@vantaan:

Összehasonlíthatatlanul több fogalmam van a rakacai kétgyerekes anyákról, mint neked! S mivel van, ezért tudom, hogy a mélyszegénység nem ott a legmélyebb, ahol van 1-2-3...12 gyerek, hanem ott, ahol középkorú vagy már idősödő munkanélküliek élnek együtt (szintén felnőtt) munkanélküli gyerekeikkel.

Úgy tenni, mintha a vidék lepusztulása, a vidéken élők ellehetetlenülése nem az elmúlt huszon év következménye volna, hanem valami vadi új jelenség és statisztikai hókuszpókuszokkal uszítani, ha valami, hát ez brutális aljasság!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 21:04:20

a kép jó, a dk is odaférne

az mszp és kreatúrái nem érdemelnek többet 2-3 mondatnál, ez meg egy egész posztot ír nekik.

volt ám 2013-ban trafik is.
a földügy is kimaradt. a NAV-ügy mismásolása ia, az elszámoltatás hiánya, a lusztráció hiánya, rendszerváltás hiánya, mind kimaradt a posztból.
már akinek fontos, ugye?

vantaan 2014.01.09. 21:07:16

@bbjnick: "Úgy tenni, mintha a vidék lepusztulása, a vidéken élők ellehetetlenülése nem az elmúlt huszon év következménye volna, hanem valami vadi új jelenség és statisztikai hókuszpókuszokkal uszítani, ha valami, hát ez brutális aljasság!"

Valóban?
A statisztikai hókuszpókuszt Én nálad láttam! ....csak nem tükörbe néztél és elborzadtál????

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 21:07:38

@neeskens: jövőkép! az kell az országnak - mondom miközben csillog a szemem!

tudom mi kell nekünk! jövőkép, emberek, most kimegyek az utcára és elkezdem kiabálni
kevesebb centralizáció, több szabadság ... és jövőkép!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 21:11:39

az is király ám, feladat: hogyan értékelik a 2013-as évet?

nem az ún. baloldalt, az évet! ez így elégtelen Áron, sajnálom.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.09. 21:17:57

@tesz-vesz: Ha valaki értékelné az 1945-ös évet, és az írásában kizárólag azzal foglalkozna, hogy a nácik milyen bűnöket követtek el, miért vesztettek, és hogyan kapták meg a megérdemelt büntetésüket, szerintem a poszt szerzője lenne a legjobban felháborodva.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 21:23:52

@Mikka-Makka: minek? végülis csak 2/3-os kormányban vezetik az országot? minek beszéljünk róluk?
mégha kritizálnák is keményen (haha) az olvasóknak az se számítana, teljes a sötétség.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 21:27:27

@Holger Hartland: miért, a poszt szerzője nem érintett?

In 2004, was a member of the first countryside Holocaust Museum’s creative team, and in 2005-2006 participated in the setting up of the Point of Remembrance (”Emlékpont”) Museum
jewishottawa.com/page.aspx?id=258120

szerintem ezért is lett a téma a nyilasmuzsikok munkássága

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.09. 22:04:39

@tesz-vesz: Nem érted. Azt írtam, hogy "kizárólag". A szerző nem oktalanul-jogtalanul ekézi a ballibet, csak hát kissé furcsa volna, hogy erről szólt a 2013-mas év.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.09. 22:20:08

@vantaan: Apám, te biztosan megbolondultál. Jól értem, hogy szerinted Orbán miatt nem tudják fizetni az emberek a hiteleiket? Délután meg azt írtad, hogy az MSZP-SZDSZ kormány egyetlen fillért sem lopott el soha. Volt egy kis botlás Cusinál, de azt visszafizették, úgyhogy nem is loptak. Arra azért emlékszel, hogy az M5-ös megvásárlásánál eltűnt 250 milliárd Ft? Tudod, miért emlékezetes ez? Mert akkor puccsolták meg Megyót, és lett a világ legocsmányabb férge a miniszterelnök.

vantaan 2014.01.09. 23:06:01

@Mr Falafel: " Délután meg azt írtad, hogy az MSZP-SZDSZ kormány egyetlen fillért sem lopott el soha."
Másold már be légyszi! .... Drága fogadott magyar testvérem csak nekem had lássa mindenki mit is írtam!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.09. 23:18:28

vantaan 2014.01.09. 12:01:04
Jöhet a "bezzeg Gyurcsány idejében jobban éltünk vagy bezzeg Gyurcsány idejében nem loptak ennyit"!
..... s még igaz is!

...persze lehet majd emútnyócévezni is és Cusizni is .....csak hát a mindennapok józansága már übereli a Cusizást!
.... ha 50 milláért 7 év jár akkor az Orbán kormány tagjaira rárohad a börtön zárja.
S hol elég már a "nokiás doboz" vagy hol elég már a talicska pénz ......

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.09. 23:21:06

@vantaan: Fentebbiekhez, ha bemásolnám a Sukoróról szóló agymenésed, pontosan azt kapjuk, amit leírtam. A te véleményed szerint ti, zsidók és a kormányaitok sosem loptatok, a vádak mind aljas, náci hazugságok, mert minden magyar náci. Nagyjából ez az értelme. Azt el tudom képzelni, hogy más kultúrközegből származóként csupán írod és beszéled a magyar nyelvet, de annak jelentéstanával nem vagy tisztában.

vantaan 2014.01.09. 23:24:43

@Mr Falafel: Ebben hol van hogy " az MSZP-SZDSZ kormány egyetlen fillért sem lopott el soha."?

Én azt írtam "nem loptak ennyit" s ez azért igaz is ebben megegyezhetünk!

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.01.09. 23:25:07

"Ez az írás a baloldal évéről szól."

Hja, kicsit siránkoztunk azon, hogy hiába küzdött, csak nem volt képes dedobni a törülközőt a baloldal. Fidesz oldalon meg nem is történt semmi érdemleges 2013-ban, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló. Milyen trafikok? Milyen Hoffmann Rózsa? etc.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.09. 23:28:25

@vantaan: Újfent felhívnám figyelmed a mi nyelvünk jelentéstanára. Igyekezz elsajátítani, aztán folytathatjuk. Addig elégedj meg annyival, amit ma összeirkáltál, az pontosan azt jelenti, amit mondok.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.01.09. 23:31:32

@Mr Falafel: hát így ezen most nagyon röhögök, már megbocsáss, ekkora bakot lőni. :DDDDD

Azért még várok, hátha mondanivalód is lesz.

vantaan 2014.01.09. 23:32:54

@Mr Falafel: Ó hol volt Sukoróról nekem agymenésem?
Sukoróval kapcsolatban Én úgy tudom a bíróság szerint nem gyanúsított Gy. F.. S mintha megdőlt volna a vád. S pont ezért lehet a befektetőknek keresete a magyar állam ellen pl Amerikában s ha minden jól megy akkor cc 2 milliárdot kifizetünk Orbán közeli jogászoknak az állam képviseletéért s ha netán rosszul sül el akkor +100 milliárdot a magyar-izraeli kettős állampolgár befektetőnek!
Azt meg nem értem mitől lennék Én zsidó! ....már írtam neked több évszázadra visszavezethető magyar katolikus nemesi családból származom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.09. 23:35:50

@Pelso..: @Bloodscalp: That year he moved to the Századvég political and social research and consulting company. His writings were published in various Hungarian reviews, magazines, dailys, conference proceedings and public blogs and sites.
jewishottawa.com/page.aspx?id=258120

nincs1itt 2014.01.09. 23:38:50

@bbjnick: Ez nem igaz, "csak" egy picit "macerásabb" volt. Akinek kurrens tudása, szakmája volt, az vidáman tudott munkát találni. Na persze nyelvtudása is!

nincs1itt 2014.01.09. 23:40:12

@Mr Falafel: Mit is mondol te kis turulban született? Mer' kezd mán érdekőni!
Már ha így értöd, gyerököm...

vantaan 2014.01.09. 23:43:21

@Mr Falafel: " barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli"

Mea culpa! Mea maxima culpa!

vantaan 2014.01.09. 23:49:18

@Mr Falafel: Bocsánat az előbb csak azt akartam írni "Itt én vagyok a barbár, mert nem ért meg senki!" (Ovidius: Keservek)

Én vétkem! Az Én nagyon nagy vétkem!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.10. 00:20:35

@vantaan: Ovidius egy buzi volt, kesereghetett is eleget.
A zsidó az, aki gyűlöli a magyart, és ellene van mindennek, ami magyar. Zsidó az, aki baloldalinak és libeárlisnak vallja magát. Zsidó az, aki szerint Gyurcsány nem terrorista magyargyilkos féreg. Ez egy tulajdonság. Tehát a "milyen?" kérdésre a válasz az, hogy "zsidó". A zsidó, mint tulajdonság nem azonos a zsidóval, mint a náció tagjával. Már megbocsáss, de a dicsőséges zsidó népnek te akkor sem lehetnél a tagja, ha apád Ábrahám, anyád meg Sára lenne.
A Sukoró témát hagyjuk, mert összevissza beszélsz, jó távol a valóságtól.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2014.01.10. 00:22:53

@nincs_itt: Nem kell túlspiláznod a sudribunkót, egy névelőből rájöttem, mifélével van dolgom.

pcmci 2014.01.10. 07:34:14

azért a rezsikampf égisze alatti posztkádározás egy kissé meredek. valamit nem ért, vagy nem lát a jelenből a poszter (esetleg csak tudatosan homályban tart). így mondjuk nem meglepő a poszt sem, bár a mandin elfér.

mathe.aron 2014.01.10. 07:34:45

"Befejeződött az a politikai ciklus, ami elkezdődött 1989-ben. A teljes kudarc, a teljes csőd... Így elszúrni valamit, ahogyan azt a mi nemzedékünk elszúrta, az parádés. Elnézést kérek." (TGM, lásd: www.atv.hu/belfold/20140108-tamas-gaspar-miklos )

Ez volt ennek az évnek a nagy revelációja, és erről szólt ez az írás. A '89-es rendszer egy baloldali rendszer volt, és megbukott. TGM meg hogy gondolja, hogy a csődért csak úgy egy "elnézést kérek"-et bemond?

mathe.aron 2014.01.10. 07:36:37

Holgeréknek: arról írok, amiről akarok. És a Mandiner meg azt hoz le, amit akar.
Ez az írás a sorozat többi része közé illeszkedik, és a többiek bőven írtak minden másról. Itt volt az ideje, hogy valaki ezeket a dolgokat is elővegye.

tevevanegypupu 2014.01.10. 07:52:48

@vantaan:

Közgazdász ismerőse itthon is rakodhat raktárban, biztos akad raktár ahol alkalmas lenne rá. A hatszáz font így leírva csábítónak hangzik, átszámítva szép pénz..de valóban olyan jól él ebből a hatszáz fontból Angliában a kedves ismerős? Na..Az egész világon nagyon nagy a munkanélküliség, mindenhol probléma van fiatal diplomások elhelyezkedési lehetőségeivel, gond van a gazdasággal, nagyon az államadósságok, elbocsájtások vannak - ezreket küldenek el mondjuk franciaországi üzemekből is, vállalatok szűnnek meg ..próbálja meg globálisan szemlélni a világot, hiszen úgy látom a globalizáció híve. Innét sokan elmennek kíváncsiságból és azért, mert rosszul tájékozottak, fogalmuk nincs arról milyenek a lehetőségek. Fiatalok csak menjenek is, nem árt ha tapasztalatokat szereznek, akár rosszakat is. Maradjunk a realitások talaján..Ha magának ezt a Mesterházi-Bajnai-Gyurcsány képes biztosítani, most itt a lehetőség, szavazhat rájuk.

vantaan 2014.01.10. 08:22:28

@tevevanegypupu: Jobban él belőle mint idehaza a semmiből! S valahogy szabadnak érzi magát. ..... csak azt tudnám miért? ...... és már nem fiatal 50 elmúlt!! Állítólag ott nem számít a kor, nincs fizetetlen túlóráztatás, nincs zsarolás hogy ha nem tetszik akkor van helyetted 100, nincs tök hülye rokon/pártkinevezett főnök -csak munka van! ...és heti fizetés tisztán és nem zsebbe.

vantaan 2014.01.10. 08:24:50

@Mr Falafel: TE ZSIDÓ VAGY! .... bazzmeg TE ZSIDÓ!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.10. 08:33:47

Eddig az MSZP volt az egyik esélyes szavazatomra (természetesen csaki "kisebbik rossz" alapon), ezek után már ez nem lesz semmiképpen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.10. 09:29:47

@mathe.aron: Persze, hogy arról írsz, amiről akarsz. Mi (sőt, MI, HolgerÉK :)) meg azt kommentelünk, amit akarunk. Mint észrevehetted, Mi (a Bíráló Bizottság) nem is azt vitattuk, hogy az ellenzék az a kalap valami lenne, aminek leírtad. Az. Még a második helyet sem érdemli meg, amit pedig el fog érni a választáson. Hanem hát kilóg a lóláb, amikor az ember olyan évértékelőt olvas (és hol, és kitől), amely kizárólag az ellenzékkel foglalkozik, mintha kormányzás nem is lett volna. A rettegtetés a szétrugdosott Orbán-szoborral különösen tetszett. :)

mathe.aron 2014.01.10. 10:04:58

@Holger Hartland:
akkor még egyszer: az évben ez volt a legfontosabb fejlemény, ahogyan a baloldal bemutatkozott. portik, öszödözés, bénázás, gyurcsány, szárszó. szerintem.

namost a másik dolog, hogy te nem vagy bíráló bizottság. te egy álnéven kommentelő arc(talan) vagy.

Geo_ 2014.01.10. 10:21:39

A szerző folytatja azt a nemes hagyományt, hogy uralkodói pozícióból is ellenzékiként viselkedik.
Annyira el van telve saját okosságával, hogy hitelteleníti az egész szövegét: nem kritikát, elemzést ír, hanem harcos pamfletet, kiszolgálva Horthy/Orbán népének alantas ösztöneit. Félő, hogy ezekből táplálkozik maga a szerző is.
Biztos humoros az indító montázs - de azért ne feledjük, hogy nem Kádár és az 57-es címer, hanem az 1989-es alkotmány jellemzi az ellenzéket.

A szerző bizonyára fiatal, emlékezni nem emlékszik, tanulni pedig lusta volt tán: 2000-ben az akkori kormány lemondott a kettős állampolgárságról, kezdetben 2004-ben is ellenezte azt - majd úgy gondolta, az hozhat a konyhára, ha köpönyeget vált.

"Szétrugdosott Orbán szobor" : egyszerűbb, szemléletesebb kép, mint az igazság - a ledöntött és széttört szobor elguruló fejét vette kapásra Dopeman.

Nagyjából ennyit ér az egész.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.10. 10:22:22

@mathe.aron: Nem, ez az év a rezsiharc éve volt. Nem mondták? :) Egyébként, tényleg az, és a folytatódó hatalomkiépítés, valamint a folytatólagosan újrajátszott eredeti tőkefelhalmozás éve. Az ellenzék majomkodása csak annyit számít, hogy ezt nemhogy akadályozta volna, de talán még rá is segített.

Örülök, hogy eljutottál a felismerésig, hogy én _egy_ álneves arctalan vagyok (bár kétlem, hogy ne tudnád az igazit is, abban pedig most már biztos vagyok, hogy nem érted az iróniát).

mathe.aron 2014.01.10. 10:24:48

@Holger Hartland:
Mi az az irónia? :D

egyébként fogalmam sincs hogy ki vagy.

tevevanegypupu 2014.01.10. 10:48:44

@vantaan:

Ha valaki külföldön él, kétségtelen, hogy kicsit szabadabbnak érzi magát, úgy érzi valahogy rá nem vonatkoznak az adott ország gondjai, lazábban szemléli az ottani életet ez tény.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.10. 10:51:11

@mathe.aron:

ha még egyszer érvként süti el egy posztoló egy blogon, hogy a kommentelők arctalan névtelenek, az szájbavágatom alfival.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.10. 10:55:40

@jose maria padilla:
www.magyarhirlap.hu/velemeny/turulworld27.html
"Géza fokozatosan rákapott a kommentelésre. Szívdobogva regisztrált egyik kedvenc oldalán: aligha véletlenül a turulworld nevet választotta, úgy érezte, benne van a személyisége, azonkívül üzenetként is felfogható. Sajnos a nickname foglalt volt, így aztán odabiggyesztette a 27-et, így alakult ki új identitása: turulworld27. A régi Géza már csak időnként bukkant elő: ha lomposan suhant az utcákon, vagy ha a buszon rászóltak, és ő gyáván inkább leszállt a következő megállóban. Ilyenkor alig várta, hogy a megszokott gépe közelében lehessen. Ahogyan megnyomta a gombot, és megjelent az ezerszer látott felirat, Géza, az örök vesztes eltűnt, és megjelent turulworld27, aki névtelenségének köszönhetően diadalmas győztesnek, az igazság bajnokának született. Turulworld27 számtalan apró csatát megnyert a nemzet ügyének. Lelkesen művelte az úgynevezett szétoffolást, vagyis felesleges szószaporításba kezdett, válogatott, mocskos kifejezések özönét szórta „beszélgetőtársai-ra”. Egy idő után már a szóban forgó cikk tartalmával sem törődött: ha valamit terjeszteni akart, délelőtt negyven-ötven fórumra is bemásolta. Olykor az ebédről és a vacsoráról is elfeledkezett, olyan lelkesen művelte a kommentelést. Életében először érezte, hogy fontos, amit tesz, és hogy százak-ezrek várják napi jelentkezését. Turulworld27 fenyegető megjelenésű, izmos, nagydarab férfiként írta le önmagát ismeretlen levelezőtársainak, nemegyszer célzott arra, hogy ha valakinek nagyon kell, házhoz jöhet a pofonért, pedig valójában soha életében nem vert meg senkit, és a világhálón az sem látszott, hogy valójában beesett mellkasú, göthös és izzadságszagú férfiú.Néhány hónappal ezelőtt topic-találkozót szerveztek az Összeesküvők süllyesztették el a magyar Atlantiszt állandó hozzászólóinak, ő is kapott meghívót, de félt elmenni. Általában véve turulworld27 gondosan ügyelt arra, hogy B. Géza egyre ritkábban bukkanjon fel az életében, mert végletesen összezavarta volna, amiért élni érdemes – az egész napos online kapcsolatot. Néhány nappal ezelőtt turulworld27 leült, és számot vetett az életével. Mostanában egészen jól érzi magát. Országosan ismert, jó nevű embereket sértegethet, politikusokkal bratyizik, beírhat bárhova. Semmit sem tett érte, és mégis tényező. Nem beszél róla senki, de jelen van mindenütt. Turulworld27-re nagy feladatok várnak, és még mindig csak negyvenöt éves. Ha a turulworld 27-ek mil­liói összefognak, kiforgatják a sarkából Magyarországot. Ezért a pillanatért éltem egész életemben – gondolta, és mosolyogva bekapcsolta a gépét. "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 11:10:33

@mathe.aron:
nem arról írsz, amiről akarsz, ha a feladat évértékelés.
a többiek írása is a nullához konvergál, nyugi.
az évértékelés nem arról szól, hogy ellenzékről írunk, akik nem tényezők az ország VEZETÉSÉBEN.

nem érzed egy hajszálnyi disszonanciát, ha a 2/3-os kormányról nem írsz századvéges fidesz-alkalmazottként?
én érzek vmit, ami nem is a sajtószabadság eltiprása, hanem az apologétizmus megnyilvánulása, tehát te azt gondolod, szerintem, hogy minden oké van a rendszerrel, az értelmiségiként nagyon ciki. ha nem gondolnád, írhatnál a sorok között is. de még a témafelvetésbe se mész bele.

ez taszítja posványba az országot, nektek kéne lázadozni leginkább, mert nektek fideszes poltikusok és "vállalkozók" a rokonaitok, ismerőseitek, családtagjaitok, nektek lehet lázadozni. ti tudjátok megváltoztatni az országot.

mathe.aron 2014.01.10. 11:15:28

@tesz-vesz:
ismételni tudom csak magamat: 2013-nak a legmarkánsabb közpolitikai fejleménye az volt, ahogyan a baloldal bemutatkozott. szerintem.

az utolsó megjegyzéseddel az egykori szadisokhoz hasonlítottál, úgyhogy azt kösz nem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 11:24:11

@mathe.aron:
"Befejeződött az a politikai ciklus, ami elkezdődött 1989-ben."

ezzel én teljesen egyetértek, az ún rendszerváltó pártok ideje lejárt minden értelmes ember szemében. (aztán hogy ez mire elég, azt nem tudni, leginkább semmire.)

"A '89-es rendszer egy baloldali rendszer volt, és megbukott. "

én nem tudom tgm mire gondol, nem is érdekel, mert egy idióta szekus, én arra, hogy a kommunisták kreáltak maguknak ellenzéket, álellenzéket ami mára már nyilvánvalóvá vált a DK, Együtt kapcsán is.
MSZP = Fidesz = SZDSZ , persze attól még hozhatnak különböző törvényeket arról hogy mi legyen a biciklisták max sebessége lakott területen kívül.
Aki értelmes egy hajszálnyit is, annak leesik már abból, hogy nincs elszámoltatás, hogy ez EGY maffia, egy érdekkör, egy nomenklatúra, aminek két-három NAGY saját pártja van. lehet itt kulákozni, de semmi értelme, ugyanis nem először nyer választást a fidesz, nem most építik ki a fideszes hátországot ,a gazdasági holdurvart.
BAJNAI = ORBÁN, mindkettőnek a kommunista apja egyengette a karrierjét, ezt fel kéne ismerni azoknak, akiknek az apja azt mondta, hogy belülről bomlasztottak annak idején az MSZMP-ben :) amúgy meg tök jó nemzeti, keresztények voltak mszmp-sként. ja.
nem szeretnék most célozgatni a naiv (ha!) mandineres szerzőkre. de nekik most tényleg belülről kéne változást kivívniuk, lásd előző kommentem

nem volt baloldali a rendszer, a baloldaliságnak csak a LÁTSZATA van meg, mert tudják, hogy jó pr-je van robin hoodnak is, felesleges kádárnépézni.
a csődért te is felelsz, nemcsak TGM. pont ez a posztod ékes bizonyíték.
mer ha vki ostoba kulákgyerekként, ám legyen; de ha kiáll nagy nyilvánosság elé, legalább összeszedné magát intellektuálisan egy minimális szintre.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 11:29:01

@mathe.aron: hopp, tök jó, hogy szinte megírtam erre is a választ., de nem értem? szdsz-hez hasonlítottalak?

az ún. baloldal nem mutatkozott be, és nincs benne semmi érdekes, nem tudtak mit csinálni, osztódtak, új imázst kreálnak, de már akkor tudtam 2010-ben hogy vagy összeállnak a választás előtt, vagy majd a parlamentben együtt szavaznak.
de egyszerűen ez irreleváns, nem fontos, nem érdekes. csak a betűt pazaroljuk rá.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 11:31:58

@mathe.aron: persze nem mindenki kulákgyerek, jó, elismerem, még a témafelvetés is veszélyes lehet egyeseknek, de nem tudom mennyire veszik ezt szigorúan nekik, vmi okosságot, vmi kis dörzsöltséget csempészni kötelező a nemzeti embernek az írásába, mert a nemzeti ember több mint szolga, több mint materiális lény.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.10. 11:47:01

@mathe.aron: Ha fogalmad sincs, hát úgy is jó. Sőt, úgy még jobb. Jól teszed, hogy vállalod a neved, ez becsületes dolog tőled. Te a Századvég elemzője vagy, hivatásod a politika, ebből élsz. Benne van a fizetésedben, hogy névvel-arccal nyilatkozol a politikáról, és benne van az is, hogy a névtelen kommentelők beszólnak neked. (Megjegyzem, szerintem ha pikírt is voltam, azért nem léptem át a civilizáltság határát.)

Mi, névtelen és arctalan kommentelők viszont mezei választópolgárok vagyunk, semmiféle politikai pozíciónk nincs (nekem nincs). Nem is akarunk (én nem). Mi nyugodtan lehetünk egy-egy hang a tömegből. Nem kérjük a politikai pozíció előnyeit, nem kérünk a hátrányaiból sem. Ezért nem szép dolog, amikor a politikai osztály egy-egy tagja, legyen bármelyik oldalon, kikel a névtelen komemntelők ellen. Szanyi kapitány is megtette, ne legyél olyan, mint ő.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 11:47:43

@jose maria padilla: turullal kéne beszélgetniük ezeknek a posztolóknak, ő mondott egy olyan okosságot (nincs idézőjel) egyszer, hogy a vélemény adott, névvel, név nélkül is.
bár a szerzőket úgy látszik hátráltatja a név, én ebből legalábbis ezt veszem le:

"a másik dolog, hogy te nem vagy bíráló bizottság. te egy álnéven kommentelő arc(talan) vagy. "

@Geo_: én Horthy népe vagyok, és engem nem szolgáltak ki

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 12:03:36

@mathe.aron: szerkesztőségben cím, telefonszám.. és egy kis skatulya :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 12:05:21

@jose maria padilla: bár lehet tévedtem itt: @tesz-vesz: , és mégse az intellektuális értelmezést kell elővenni, hanem a dajcsit. papcsákit.

Geo_ 2014.01.10. 12:21:49

@mathe.aron: Tényleg a Századvég elemzője vagy? Mert akkor korrigálnom kell, hiszen a pénzedért dolgozol. (Pl: akár azt is hihetné a gyanútlan olvasó, hogy a Portik ügyet is a baloldal hozta témaként - vagy Téged nem tájékoztattak arról, hogy ez is egyfajta időzítés volt, amiből megtudhattuk, hogy - mit is?)

A szakmai tisztességhez annyi minimum illett volna, hogy azt írod, hogy az un. baloldalt elemzed.

2013 a rezsicsökkentés éve - a Keresztapa kiteljesedése. Annak a nyilvánvalóvá tétele, hogy nem létezik konzervatív politika Magyarországon.

Geo_ 2014.01.10. 12:31:08

@tesz-vesz: Horthy népén én a Fideszt értem.

Zb74 2014.01.10. 13:00:47

Ez az a ritka helyzet, amikor szükségtelen a mémet használni, mert az eredetik sokkal viccesebbek:

img.gawkerassets.com/img/19c07izd4qsnxjpg/ku-xlarge.jpg

img.gawkerassets.com/img/19c3mcfqfj7fopng/ku-xlarge.png

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 14:26:49

@Geo_: a fidesz elhatárolódott Horthytól. Horthy és a fidesz olyan, mint a magyar meg a román.
azt én se értem, hogy miért nem értik meg ezt a fidesz-szavazói, mert a kérdéseimre nem válaszolnak szegények

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 14:31:31

@Zb74: nagyon jó :)

@mathe.aron:

de akkor elmagyarázom érthetően, ha az a feladat, hogy írjanak a kisiskolások az emlősökről tetszőleges méretű, átfogó házidolgozatot, akkor nem megfelelő, ha móricka csak a macskákról ír 30 oldalt, hiába mondja móricka, hogy szerinte a legjelentősebb emlős a macska, ha ott van még teszem azt a kutya is, meg a farkas is.
a legjobb helyen se lehet ez jeles dolgozat, én olyan elégtelen adnék rá, hogy csattan, hátha még kiderül a is, hogy móricka szülei illegális macskakereskedők, na akkor megy fel a pumpa a tisztességes emberben

ennél egyszerűbben már nem tudom elmagyarázni.

Geo_ 2014.01.10. 14:50:03

@tesz-vesz: természetesen pontatlan horthystának tartani a Fideszt, hiszen egyedül az orbanista (Keresztapaista) jelző a pontos - pusztán a Kádár-képpel állítottam párhuzamot.

Amúgy a Fidesz egyedül a Fidesztől határolódott el, bármi mást bármikor képes befogadni, pillanatnyi érdekei szerint támogatni - így van ez a Horthy időszakkal is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.10. 14:58:13

@Geo_: így van, pedig a horthysta az gerinces, az nem mismásol, hogy most mit kell mondani, hogy szeressük-e, vagy nem. ezért se értem az átlag fideszszavazót
süti beállítások módosítása