Agyaglábú konszolidáció – Mandiner2013 VII.
2014. január 07. írta: Redakció

Agyaglábú konszolidáció – Mandiner2013 VII.

1913-7.jpg

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel illusztráljuk.

Rajcsányi Gellért válasza.

*

„...minden ellentmondása ellenére egységes és szomorú képet fest az ország politikai elitjéről: egy végtelenül öntelt elit képe jelenik meg, amely mindent jobban tud az egyes állampolgárnál vagy a gazdasági élet autonóm szereplőinél. Egy olyan politikai vezetésé, amely fokozatosan eltávolodott a realitástól, minden probléma megoldásában illetékesnek érzi magát, és abba a tévhitbe ringatja magát, hogy elegendő erőforrás áll rendelkezésére tervei véghezviteléhez. (…) Dominánssá vált egy politikusi generáció, amely döntően az állami szférában szocializálódott, vagy alig találkozott a meggyengült magánszektorból vagy öntudatos polgároktól érkező kezdeményezésekkel, így a problémák megoldását is kizárólag az állami gyámkodás kiterjesztéseként tudja elképzelni.”

Ki állítja ezt és kikről?

Nos, a Die Welt az új német kormányról, a kereszténydemokrata-szociáldemokrata, közel nyolcvan százalékos többséggel kormányzó nagykoalícióról. A cikket Markus Somm, a Basler Zeitung főszerkesztője írta, aki svájciként, a minden csábító szirénhang ellenére józan és valóban népi demokrácia polgáraként pontosan érzékeli az állam és a polgár, a hatalom és az egyén érzékeny viszonyának torzulásait. Somm cikkét a Szuverén.hu foglalta össze a fenti módon a német politikai fejleményekről szóló cikkében, de annak sorai nem csak a németek számára megfontolandóak.

2010 óta a lehető leggyorsabban kiépült, majd 2012 végére megszilárdult Fideszország rendszere. Ugyan már 2012-ben is látni lehetett az orbáni rendszer konszolidációját, de annak az évnek az első fele még viharosabb hazai és nemzetközi vitáktól volt hangos. 2013-ban már minden és mindenki a helyére került, a megfelelő intézményeket a megfelelő emberek vezetik, stabil és intakt a kétharmados kormánytöbbség a parlamentben – amit talán még maga Orbán Viktor sem vett volna biztosra a ciklus elején. A Fidesz mindig a hatalmi politizálásban, a hatalomtechnikai építkezésben volt a legjobb, és a 2010-ben kitalált és elkezdett modelljüket 2013-ban már teljes hőfokon üzemeltethették. Mindaz, ami ma a magyar közéletben történik, ennek az eredménye. Mert egyébként is: szinte csak az és csak úgy történik, ami a Fidesznek és Orbán Viktornak megfelel. „A Fidesz innentől fogva tehát bármilyen lehet. Övék az ország” írta Mi a jobb? sorozatunkban 2012 tavaszán Techet Péter; és a Fidesz idén bármilyen lehetett, bármit megtehetett, amit akart. Övék az ország.

Lett is rezsicsökkentés!

Ezzel szemben az ellenzék 2013 során folyamatosan csak rontani tudott a saját helyzetén. „Az ellenzék önsorsrontó paradoxonjait már a 2010-es választások után látni lehetett, és sok elhatározás és nekibuzdulás ellenére még 2013 első napjaiban is szinte ugyanott tartanak” – írtam egy éve, és csak annyiban történt változás, hogy még rosszabb lett a helyzetük. A baloldali-liberális oldal csodavárásával ellentétben már a 2012-es zászlóbontás idején is látni lehetett Bajnai Gordon politikusi alkalmatlanságát a pártvezetői, szervezői, szónoki és egyáltalán, ellenzéki vezéri szerepre. „Nos, a mítosz készen áll, de mi van mögötte? Nem láttuk még Bajnai Gordont saját politikai erőt építeni, uralva azt befelé, képviselve kifelé, miközben saját akaratát érvényesíti egy szövetségesi politikában, beszállva a mindennapos politikai küzdelmek mocsarába”  írtam akkor a Magyar Narancsba. 2013 a Bajnai-mítosz szertefoszlásának az éve volt. Az Együtt-PM vezetőjét először egy Mesterházy Attila sakkozta ki a falkavezéri játszmából; majd az év végére az előbb emlegetett mocsárból előmászó, önmagát újra a politikai porondra emelni képes Gyurcsány Ferenc és szektás pártja, a DK is felnőtt melléje. Bajnaiéknak jelenleg a parlamenti küszöb megugrása lehet a cél, ezt egyébként valószínűleg teljesíteni is fogják, a balos-liberális érzékenységű technokrata imázsnak van ennyi híve Magyarországon. Az SZDSZ egykori helyét és szavazóbázisának egy jelentős részét például könnyen átveheti a Bajnai-párt. Nem érdemes sokat írni az LMP-ről: pár hónappal a választások előtt magasnak tűnik nekik az ötszázalékos küszöb, de a saját 2010-es vállalásaihoz és elveihez hű párt legalább egyenes gerinccel eshet el a csatában.

Érdekes viszont, hogy a Jobbik mennyire elhalkult 2013-ra: támogatottságát nem tudta növelni, ott maradt, ahol az egész eddigi ciklusban volt, és jelenleg egyáltalán nem reális egy újabb nagy jobbikos áttörés veszélye. A radikális, akciózó szatellitszervezeteket szinte nem is lehetett idén látni (a külföldi sajtóban azóta is kénytelenek több évvel ezelőtti gárdamasírozásokat bevágni az aktuális rettegdéhez); a Jobbik maga pedig pozitív, fiatalosnak és befogadóbbnak szánt imázskampányt épített az utóbbi hónapokban. És hiába csak egy kiszámított kommunikációs kampányról van szó, a sokat szenvedett magyar közéletnek csak jót tesz, hogy a radikális jobboldal letompította önmagát, és – számos nyugati radikális erőhöz hasonlóan  áramvonalasabb, türelmesebb képet mutat magáról.

Ugyanakkor: rezsicsökkentés!

Ennyit a pártokról, van ennél fontosabb is: ez a gazdaság helyzete. A 2013-as politikai konszolidáció részbeni gazdasági stabilizációval párosult. 2004-es uniós csatlakozásunk óta először kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól. A hiányt tartósabb időre sikerült leszorítani. Negyven éve nem látott alacsony szintre került az infláció. A 2010-ig gyorsan növekvő államadósságot évek óta sikerült szinten tartani. Szigorúan e számokat és folyamatokat nézve a jelenlegi európai középmezőnybe tartozunk, bóvli kategória ide vagy oda. De az unortodox gazdaságpolitika eredményeit kiegyensúlyozzák annak kudarcai: a tartósan alacsony befektetési ráta, a gazdaság szereplőinek bizalmatlansága a magyar közállapotok iránt. A versenytársaink jelentős részéhez képest csigalassúságú növekedésünk ennek az eredménye. Mégis, a 2009-2010 körüli mélypontokhoz képest stabilabb, több bizakodásra okot adó helyzetben van a magyar költségvetés és a gazdaság. De erre ne bontson pezsgőt senki.

A konszolidáció létező alapjairól írtam eddig, de mi is van a címbeli agyaglábakkal? Az, hogy a jelenlegi rendszert annyira bomba-, katasztrófa-, cunami- és választásivereség-biztosra tervezték, hogy nem marad benne hely bármifajta rugalmasságnak, sokszínűségnek, a nem pártpolitikai logikában gondolkodókkal és cselekvőkkel (gazdasági szereplőktől a civil szféráig) való párbeszédnek, a ma minden korábbinál gyorsabban változó valóságra való reagálási képességnek. Na nem, mintha Orbán Viktor nem lenne képes villámgyors döntésekre és iránymódosításokra, ha politikusi érzékei ezt diktálják. De ez Orbán Viktor. Semmi több, senki több. A rendszer oly mértékben Orbán öröknek és biztosnak hitt politikai zsenijére épül, hogy bármi más eshetőségre nincs és nem is lesz felkészülve. A mai napig kitartó politikai siker persze fel is erősíti azokat a nézeteket, hogy a Fidesz, a kormány mindent tökéletesen csinált eddig; és ha – amint az most valószínű – 2014 tavaszán is nyer a Fidesz, ugyanezt kell folytatni, ha kell, még nagyobb lendülettel.

És nem csak a hatalompolitizálásról és a centrális erőtér belakásáról van szó: az új alaptörvénnyel és sarkalatos törvények tömegével új alkotmányos rendszer jött létre. Hogy ez a teljes mértékben bebiztosítottnak és hosszú távúnak szánt rendszer  amely csak annyira képes önkorrekcióra, amennyire annak legfőbb döntéshozója, Orbán Viktor képes  mennyire lesz jóval 2014 után is működőképes, életképes, még nem tudjuk. Kerülhet-e például egy nem kétharmados Fidesz-kormány maga ásta csapdahelyzetbe a saját kétharmados törvényeinek tömegei miatt? Ha a gazdasági bizalomvesztés, a beruházások alacsony aránya tartós marad; ha nem lesz erőteljes gazdasági kibontakozás, amivel legalább a nálunk sikeresebb kelet-európai országokhoz felzárkózhatunk; ha a tanultabb és aktívabb fiatal rétegek elvándorlása tovább tart  akkor agyaglábú lesz a konszolidáció. És az orbáni rendszer csak egy professzionális politikai hadjárattal elnyert, majd kimerevített 2010-es pillanat lesz egy tartósan leszakadó, legjobb esetben is csak helyben járó észak-balkáni országban.

De legalább: rezsicsökkentés!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr845743135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Agyaglábú konszolidáció – Mandiner2013 VII. 2014.01.07. 13:13:02

Fideszország 2013-ra konszolidált rendszere teljes mértékben Orbán öröknek és biztosnak hitt politikai zsenijére épül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2014.01.07. 13:38:27

Nem tudom már, hogy ki írta, de eléggé találó gondolat, hogy Magyarországon minden elit leválthatatlannak hitte magát, és ezért nem foglalkozott a saját ellenzékének kinevelésével, tehát azzal, hogy akik majd leváltják, alkalmasak legyenek. Így aztán amikor a váltás ideje eljött, gyakran alkalmatlanok kerültek pozícióba.

A Fidesz esete annyiban rosszabb, hogy még a párton belül sem sikerült vezetőket kinevelni, abban az értelemben, hogy például ha netán OV egyszer egészségügyi problémák vagy akármi miatt visszavonulna, nem lenne senki, aki a helyére lépjen.

Vélhetőleg szétesne a Fidesz egymással marakodó csoportokra, mert szerintem teszem azt egy Pokornit egy Kerényivel nem sok minden tart össze, annyira más a felfogásuk, csak a közös ellenség meg OV személye tartja össze őket, más nem nagyon. A közös ellenség elég rendesen le van verve, abból az eredeti formában már nem is igen fog felállni, marad OV mint összetartó erő.

Végül is nem is lenne baj, ha valahogy úgy alakulna át a politika egyszer, hogy két nagy tömb lenne, a Fidesz egyik szárnya kb. a Jobbik vállalhatóbb figuráival és ugyanakkor a baloldal nemzetibb arcaival (mint Pozsgay, csak nyilván fiatalabbak) együtt alkotnának egy keményvonalas, ugyanakkor gazdaságilag balosabb, szociálisabb jellegű pártot, kb. Magyar Népi Párt, a másik szárnya pedig a jelenlegi Fidesztől berzenkedő szabadúszó konzikkal vagy akár még egy-két normálisabb libertárius arccal együtt is egy mérsékelt, ugyanakkor gazdaságilag jobbosabb, értsd, kevésbé egalitárius, BZÖ-szerű, kvázi kapitalistább - de nemzeti kapitalistább, nem multi-kapitalistább - tömböt, kb. Nemzeti Polgári Párt, és akkor e között lenne kormány-ellenzék váltógazdálkodás. Vagy valami.

Mindegy, nagyon előreszaladtam.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.07. 13:43:08

Egy K-betűvel kezdődő szóra vártam volna. :) Nem baj, elolvasom még egyszer, hátha a sorok között...

Tündér_Lala 2014.01.07. 13:44:13

Az LMP prpfitálhat az mszp-együtt-dk összefogásból.
Meglátjuk.

vantaan 2014.01.07. 14:01:34

"Vélhetőleg szétesne a Fidesz egymással marakodó csoportokra, ....... csak a közös ellenség meg OV személye tartja össze őket, más nem nagyon. A közös ellenség elég rendesen le van verve, abból az eredeti formában már nem is igen fog felállni, marad OV mint összetartó erő."

De jó lenne ha , HA IGAZ LENNE!
Ennél sokkal rosszabb a helyzet!!! Nem a közös ellenség hanem a zsákmány szerzés még meglévő lehetősége az ami összetartja a Fideszt!
Amiben "nagy az Orbán" az az hogy engedi lopni, lenyúlni alvezéreit, mert még mindig van mit ellopni! ....ha ez megszűnik akkor esik szét a Fidesz!
S Orbán szerencséje az volt az elmútnyócév során hogy számára az önkormányzatok megmaradtak kifizetőhellyé!
Emlékeztetőül a Fideszes önkormányzatok milliárdos adósságai (Esztergom, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Pécs, Debrecen), a fiktív teljesítmény igazolások pl. a most lebukott "Tűzépes Kati", az ilyen-olyan média és gazdasági tanácsadások (Várhegyi, Rákay, Bayer Zsóti és társaik) és persze az általánosnak mondható Mr. 20%-kok zsebjátékai.
...persze lehet ezek felett átsiklani, nem észre venni ....csak a köz legyen bármekkora is hallgatás, a mismásolás, a behódolás észleli látja ezt!
S ha másnem az irigység, ..... mert az a másik 10 vagy 100 millával többet lophatott saját maguk hintik el, hogy így van. S ez ami a végét hozza el Orbánnak!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.07. 14:03:26

@Kettes: Egy K betűvel kezdődő szóra? Miért nem mindjárt háromra? Például arra, hogy "kibaszott, kriminális kretének"? Már ha ez beférne a sorok közé.

Amúgy a posztot a linkelt 2010 októberivel érdemes összeolvasni.

Bell & Sebastian 2014.01.07. 14:31:40

Valamiért a radikális jobboldal ebből a partiból ki akar maradni. Annyi ziccert kihagytak az utóbbi időben, hogy már nehéz véletlennek látni. Pozícióhoz semmiképpen sem jutnak. Ha szükséges, a mérleg nyelve -szerepre már kész az erre mindig kész neolibazöld alakulat.

Nem gondolom, hogy vasra verve viszi majd a Gestapo a Fidesz prominenseit, négy évre szétporciózva.
Az a valószínűbb, hogy majd azt, aki ezt hiányolja.

vantaan 2014.01.07. 14:43:18

@Bell & Sebastian:
"Nem gondolom, hogy vasra verve viszi majd a Gestapo a Fidesz prominenseit, négy évre szétporciózva.
Az a valószínűbb, hogy majd azt, aki ezt hiányolja."

Az lehet, hogy azt aki hiányolja .... nem is attól kell tartaniuk, hogy bárki is elviszi Őket.
Sokkal inkább attól ,hogy megrészegedve a "sikertől" egymás területeire tévednek. Kérdés ,hogy egy Nyergesnek meddig elégséges a saját terjeszkedési üteme ... vagy egy Simicskának .... vagy egy Mészáros Lőrincnek ....vagy a Vitézyknek .... vagy egy Lázárnak.
S azok a "határ villongások" amik Csányi, Demján és a fidesz potentátok közt van mikor válnak éles összetűzéssé? ... s akkor minden előfordulhat s annak az ellenkezője is. Azért az jól látható a magánhadseregek már készültségben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.07. 14:44:26

@Bell & Sebastian:
"Valamiért a radikális jobboldal ebből a partiból ki akar maradni."

A radikalis jobboldal egy "ures kocka" part. Akik rajuk szavaznak, azoknak a szavazata elvesz. Ez a dolguk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.07. 14:49:45

@Shenpen: Erről írogattam néhány hete, hónapja több helyen is, szerintem találkozhattunk több poszt alatt. Szeretném hinni, hogy abszolúte saját gondolat, de a valószínűbb az, hogy nem tudom felidézni, honnan és mikből ácsoltam össze. Azért tetszetős kis darab, örülök, ha az én billentyűzetemből maradt meg az olvasókban :-)

Nem csak a zászlóvivők, de a tábor egysége is fontos – ha nem fontosabb – téma. Őket is az OV személyére irányuló érzések tartják össze. Ha az nincs, nincs egység se, hipp-hopp szétcibálják a zászlósurak.
Magyarországon eszmék és intézmények helyett személyek uralják a közügyeket. És ami ezzel jár: rövidebb és bizonytalanabb korszakok, nyomorúságos, kilátástalan és veszteséges interregnumok.

Bell & Sebastian 2014.01.07. 14:59:45

@Doomhammer: A húgommal ritkán értek egyet, ha nők kerülnek szóba.

@vantaan: Ebben igaza lesz, ez egy kicsike ország ennyi fókának, ha az eszkimók már elhúztak.

Kandeláber 2014.01.07. 15:14:10

Szerintem a rezsidémon lovagjai simán kizsigerelik az egyenlőre háromfejű sárkányt. :D
A maszopot először akkor vágták haza, amikor bejelentették hogy nem lesz regisztráció, ezzel Ron Werber gondosan felépített választási stratégiáját egyszerűen lerombolták.
Azóta az úgynevezett "demokratikus ellenzék" szánalmas és hatástalan, ezzel a Gyurcsány előtti leborulással meg Bajnai és Meseházy simán hiteltelenné váltak.
Azt hiszem, én maradok a Jobbiknál.

vantaan 2014.01.07. 15:25:46

@Bell & Sebastian: törvényszerű! Lásd. Csányi és Bige nyíltszini harcát a KITE-ért! no itt simán csak a pénz dönt-döntött.
....de amikor közbe van iktatva az állami korrupció, törvény alkotás akkor mindent nem lehet már pénzzel eldönteni ...no akkor jönnek a pénzen kívüli eszközök ...pl a szaporacsúzli. lásd a Fenyő János esetét a Mr. Kalasnyikovval.
Dőljünk szépen hátra a karosszékbe , sört és pattogatott kukoricát kézközelbe .... mindjárt kezdődik.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.07. 15:50:04

@Holger Hartland: Gellért egy naív, jóhiszemű, lassan ébredő fideszes. Még mindig csak ott tart, hogy az orbánizmus maximum tartós leszakadást jelent, mintha negyven év szocializmus is "csak" tartós leszakadást jelentett volna.

vizipipa 2014.01.07. 15:56:58

A meccs látszólag lefutott. Mégis olyan érzésem van, túl hosszú a 3 hónap amíg leintik a nyertest.
Annyit hibázott a Fidesz, annyira béna volt a maszop&tsai, hogy nehéz ezt megemészteni.
A sok mutyi döglött aknaként pihen, ám mi van akkor ha ezek némelyike nem döglött csak késleltetett?
Robbanás esetén nem lesz idő takarításra és ez bizony felülírhatja a várt folyamatokat.

" átvették mind a 106 egyéni választókerületben a helyiek által a legégetőbbnek ítélt problémák listáját, és meglepetésükre például a földmutyi kérdése 106-ból 60-ban is a első háromban volt"

Kandeláber 2014.01.07. 16:08:22

@Kettes: Pedig basszus, '45 után a győztes oldalára kerültünk, "szövetséges" vazallus országként élvezhettük a szocializmus áldásait, a KGST tagság előnyeivel egyetemben.
Közben meg az amerikai imperialisták zsoldjába szegődött egykori náci Németország nyugati fele nem meggazdagodott?
Hol itt az igazság...

Robinzon Kurzor 2014.01.07. 16:23:51

@Holger Hartland: "Amúgy a posztot a linkelt 2010 októberivel érdemes összeolvasni."

Akkor még jól mentek a szerzőknek a K-betűs szavak ... the sum of all fears, arról szólt az a 2010-es poszt.

Sajnos bejött, de a szembenézéshez -- bár ergé a Mandiner-átlaghoz képest azért messzebb megy -- nem lett elég a bátorság.

Talán majd közvetlenül a választások előtt ...

mement 2014.01.07. 16:27:10

@Kettes: Ha valakinek egy földmutyi vagy trafikmutyi nem hidegzuhany, az semmikép sem naiv vagy jóhiszemű.

___________________________ (törölt) 2014.01.07. 16:46:35

@Counter: igen, tényleg, ezentúl jelölöm mint forrást :)

De ugye azt látni kell, hogy ez nem is lehet másként. Intézményeknek idő kell és működőképes korszakok, kvázi aranykorok kellenek, hogy kiforrjanak. Trianon invalidálta a korábbi intézményeket, egyszerűen nem a megváltozott helyzetre lettek kitalálva, azóta hol átmeneti állapotok, hogy idegen megszállások vannak. Ez nem intézménybarát.

Ami az eszméket illeti, hol is keresgéljük őket? Milyen eszmék vannak? Szerintem ami "nyugatosságnak" hívnak, az nagyrészt humbug, pont azért mondom, mert ismerem a Nyugatot, tudom, hogy ott is sokféle hely van és sokféle eszme. Nem lehet Texast Svédországgal egy kalap alá venni. A progresszív, egyenlőségpárti eszmékben nem hiszek. A tradícióban inkább, de ez is iszonyú nehéz, Trianon a tradíciót is kinyírta, hiszen egy egészen más helyzetre fejlődött ki.

Maradt kb. a nemzeti eszme. De azt sem tudja senki pontosan meghatározni, hogy micsoda - inkább csak azt, hogy mi nem. Nem önfeladás, nem szolgalelkűség, oké, oké, de pontosan mi igen?

Persze ez nem is baj, mert ha túl pontos lenne, akkor meg ideológia lenne. Az meg megintcsak nem kell.

Én egy dolgot tudok csak pontosan. Minden társadalom egészségességnek fokmérője a gyermekválallás, mert ez a legalapvetőbb állati ösztön, a fajfenntartásé. A jövőbe vetett hit, az optimizmus alapvető fokmérője. Persze ez csak szükséges feltétel, nem elégséges, különben azt kellene hinnünk, hogy a harmadik világbeli nyomortanyák, ahol az emberek a fél karjukat adnák egy zöldkártyáért, egészségesek. Nyilván nem.

Viszont ez azt is jelenti, hogy az egész modernség van bajban, a nyugati világ is, csak annak sokkal nagyobbak a tartalékai, van honnan hanyatlani, lassabban fogy el a felhalmozott anyagi, szellemi, társadalmi tőke.

MINDENKI bajban van a modern világban. Mutasson valaki egyetlen nemzetet, akik egyszerre tud két feltételt teljesíteni: az optimizmust jelző mondjuk 2,5-3,5 közötti gyerekvállalási rátát és az elégedettséget jelző alacsony kivándorlási százalékot. Ez lenne mondjuk az egészségesség két alapvető feltétele.

Jack Torrance 2014.01.07. 16:49:43

@Shenpen: "A Fidesz esete annyiban rosszabb, hogy még a párton belül sem sikerült vezetőket kinevelni"

Rossz diagnózis. Nem "nem sikerült", hanem szándékosan kiirtatott még csírájában minden.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.01.07. 16:50:41

@mement: Nem tudhatod, hogy hidegzuhany volt-e. Lehet, hogy egy befelé vívódó típus, aki lassan jut elhatározásra. Elvégre a fiatalkori bálványát kellene leddöntenie. :))

vantaan 2014.01.07. 16:51:29

@Shenpen: "Minden társadalom egészségességnek fokmérője a gyermekválallás, mert ez a legalapvetőbb állati ösztön, a fajfenntartásé. A jövőbe vetett hit, az optimizmus alapvető fokmérője. "

...no akkor a mai Magyarország legoptimistább népcsoportja a cigányság. Ezek valamit tudnak amit a magyar nem tud a jövővel kapcsolatba????

Jack Torrance 2014.01.07. 16:51:44

Amúgy egy újabb semmitmondó álkritikus mandiner cikk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.07. 17:28:04

@Shenpen: "Mutasson valaki egyetlen nemzetet, akik egyszerre tud két feltételt teljesíteni: az optimizmust jelző mondjuk 2,5-3,5 közötti gyerekvállalási rátát és az elégedettséget jelző alacsony kivándorlási százalékot. Ez lenne mondjuk az egészségesség két alapvető feltétele. "

Már miért lenne épp ez?
A nagy újkori európai nemzetek, mint a brit, holland, német, francia stb. igen magas kivándorlási rátával rendelkeztek.

"Maradt kb. a nemzeti eszme. De azt sem tudja senki pontosan meghatározni, hogy micsoda - inkább csak azt, hogy mi nem. Nem önfeladás, nem szolgalelkűség, oké, oké, de pontosan mi igen?"

Ebből következik, hogy amit "mi nem" megközelítéssel meghatároznak, az nem a nemzeti eszme. Az a nemzet szétforgácsolásának, leszalámizásának az eszméje, ha tudjuk, mi az, ha nem.

"Trianon invalidálta a korábbi intézményeket, egyszerűen nem a megváltozott helyzetre lettek kitalálva [...] Trianon a tradíciót is kinyírta, hiszen egy egészen más helyzetre fejlődött ki."

Szerintem ezt túl könnyen sikerült kimondani, s mindenképpen túl hamar. A török megszállás is invalidált volna minden addigi eszmét és tradíciót?
Én azt hiszem, hogy volna magyar tradíció és volnának magyar intézmények, amelyek Trianonra tekintet nélkül szolgálhatnának mércéül, de hát elvetjük őket. Meglepő módon a történeti alkotmányosság, a (köz-)jogi hagyomány is ilyesmi. Csak hát időközben lecseréltük egy szovjetizált falangizmusra, amely törekvésünk gyökereinek ürügye egyébként szintén Trianon.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 17:56:17

az a durva hogy megjelenik a sájcis poszt is, többen beírnak oda különösen értelmes dolgokat, kijavítva a szerző tévedéseit, de mintha mi se történne, ugyanúgy hivatkozik rá, mintha továbbra is jó lenne.
ergé az szdsz már kiesett a parlamentből, nem kéne továbbvinni a gazdasági politikáját.

"Ugyan már 2012-ben is látni lehetett az orbáni rendszer konszolidációját"

ezeket a mondatokat honnan a fenéből veszitek? ilyenekkel lehet villogni a Kommentárba? volt olyan pillanat, amikor a rezsim nem volt szilárd? mert gyurcsánynál az öszödi után volt ilyen, nade a fidesznél?

"2013-ban már minden és mindenki a helyére került, a megfelelő intézményeket a megfelelő emberek vezetik"

így van, Ángyán nem megfelelő, fazekas és budai gyuszkó pedig jóelvtárs, jó káder, megbízható, hűséges, korrupt, hazug áruló, ez kell nekünk!

még szerencse hogy "orbán viktor nagyapaja egy hátizsákkal érkezett a falu szélére, unokáját már nagynevú iskolába tudta adni" hát mi az ha nem a NER egészséges előszellemisége? hát mi ez, ha nem a jószerencse, hogy 82-ben megúszta a beszervezést, és utána minisztériumi alkalmazott lett? hát mi ez, ha nem isteni segítség?
a magyarok nagyasszonya bizony nem vette le a kezét a kiválasztott népéről, Szűz Mária velünk, ki ellenünk?

ó a rezsidémon elhallgattatása a fő baja az szdsz-es Gellértnek, nem a NAV-ügy mismásolása, nem a földügyek, nem a trafikügyek, nem a lusztráció hiánya, nem a rendszerváltás hiánya, nem az elszámoltatás hiánya, hanem az, ha még a látszatát is meg akarják teremteni álnok propagandával, hogy a nép életminősége igenis számít! ez a fő baj elvtársak!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 17:59:57

venividivicsi!
mi lesz így a rezsimmel?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 18:06:59

@Shenpen: nem ez nem találó gondolat, ez ritka ostoba, buta gondolat:

" Magyarországon minden elit leválthatatlannak hitte magát, és ezért nem foglalkozott a saját ellenzékének kinevelésével"

ki se fejtem. csak az idő telne vele.
a tőke, a kenőpénz tartja össze a fideszt, nem kell egészségügyi probléma, csak nyilvánosságra kell hozni azokat az állítólagos luxusprostit videófelvételeket és már kiesik orbán a parlamentből. ez már az internet korszaka.
(bár az is lehet, hogy mártírt csinálnának belőle a híveik előtt, most azokkal mit lehet kezdeni, akik szerint az orbán-klán a tehetségének köszönheti a felemelkedését, már 3-4 generáció óta? mint pl a tiszteltt posztszerző, ezeknek már az esti meséjükben sem legkisebb királyfi volt hanem viktor, a szent)

a fidesz a posztkommunisták pártja, orbán életútja teljesen analóg bajnai életútjával, apjuk ugyanúgy befolyásos káder, utána kell nézni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 18:10:53

@Bell & Sebastian: nekem is úgy tűnik hogy kihagyták a ziccert, de lehet csak azért tűnt így, mert nem jutott el a kommunikációjuk a közvéleményhez.
csak akkor van szó a jobbikról, ha hülyét lehet belőlük csinálni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 18:13:14

@Doomhammer: ez csak jobbikos 2/3-kor deröl ki, akinek van esze, és nem honlapgondozó, az látja, hoyg a fidesz semmit nem csinált a 2/3-a alatt, a mandiner még jvízkeletit is elásta

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 18:16:47

@Kettes: lassan ébredő? ez nem ébred sose! ez így hal meg
részben hivatalból

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 18:18:33

@vizipipa: robbantani kéne, úgy hogy nyilvánosságra hozzák a neten a zöld dossziét.
nem mintha a híveknek sokat számítana, nade akkor is, gondolni kell a történész utóinkra is.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.07. 18:48:47

kiváncsian várom, hogy gellért a testnyílás nélküli guminő után kettes mellé is odabújik e :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.07. 18:50:43

egyébként semmi gond. nem leszakadunk, meg utolérünk, meg ilyen faszságok. új világrendet építünk. és az elhülyült ejrópa pislogva jön majd utánunk. csak előtte nyakig merül a szarba.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.01.07. 19:01:42

@Alfőmérnök:
tényleg, ez a buzi holgrrrr, már teljesen beszívta magát a kicsapott vincentféreg farkán keresztül a patkányblogba

Alfőmérnök 2014.01.07. 20:37:41

@jose maria padilla: tanarseged ur visszatért az övéihez.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.01.07. 20:56:38

@tesz-vesz:
Várjon, nem tudom követni. jvizkeleti jobbikos lett volna? Ez meglep.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.07. 23:07:13

@Robinzon Kurzor: Na szóval ha összeolvastad, akkor láthatod.

Hajónapló, 2010: Az új hajószakács teljhatalmat kapott, ő lett a kapitány is. Csak nehogy belehányjon a levesbe, mert az borzalmas lenne, jaj.

2013: Nos, mindenkinek el kell ismernie a leves érdemeit: nevéhez híven folyékonyra sikerült, és elfogadható az is, hogy szobahőmérsékletű - ami, tekintve, hogy az előző szakács az egészet gőzzé forralta, kétségkívül előrelépés. A levesben úszó répakockák eredete viszont kissé rontja az összhatást...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.07. 23:15:51

@Doomhammer: lusztrációpárti, az már fél jobbikosság.
de biztos nem fideszesség

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.07. 23:27:09

@tesz-vesz: És kapitalizmuspárti, az meg mínusz fél.

tobeor 2014.01.08. 00:31:17

A rendszerszintre emelt üzemszerű fideszbűnözés, na az konszolidálódott 2013-ban.

Ma már röhögve teszik zsebre a haverok a nekik kiosztott vazallus jutalomföldjeik után az EU hektáronkénti automatikus, több tízezer Ft-os támogatását. Nem kell félniük hogy bárki is megbirizgálná hogy jutottak hozzá, Polt és az egész lenyúlt állam fedezi őket.

Ma már röhögve fölözik le a fideszhaverok a dohány-kiskereskedelem hasznát, mert azt is lenyúlták, és amiatt se kell aggódniuk, mert Polt és bűntársaik fedezik őket.

Szerencsejáték, takarékszövetkezetek, tankönyvkiadók, stb. A fideszbűnözés konszolidációjának éve volt 2013.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.08. 01:56:43

@Holger Hartland: miért a jobbik államosítani akar mindent?

ha csak kkv-k vannak amúgy magánkézben, az már nem kapitalizmus? ha bizonyos nagytőkéseket elsöprünk, netán lusztrálunk, nemzeti érdekből, az már nem kapitalizmus?
magánkézben van, de a magánkezek nem lehetnek nagyok, vö: nagybirtok, családi gazdálkodás, ez már nem kapitalizmus?

én akarom egyedül a bankokat államosítani, de az belefér a kapitalizmus keretei közé, a többi magánvállalkozást nem érinti a piacon.

states1 2014.01.08. 08:04:43

A Mandiner szerkesztői jobban tennék, ha a további fanyalgás helyett végre magukba szállnának. Kórusban ekézték Matolcsy, meg egyáltalán a Fidesz gazdaságpolitikáját a baloldali média verőlegényeivel együtt három és féléven át. Ha nagyon finoman akarok fogalmazni, akkor azért mára annyi minimum kiderült, a bölcsek köve nem igazán volt a birtokukban, és nem ártana egy halk elnézést kérni, de legalábbis csöndben maradni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 09:56:05

@states1:
Ez a gazdaságpolitika sikeres?
Az MNB legutóbb valami olyasmit írt, hogy a javuló foglalkoztatottsági adatok hátterében a közmunka és a migráció áll...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.08. 10:02:10

@Hepci: Képzelje, mekkora sz*rban lennénk, ha nincs kéznél a Matolcsy zsenialitása!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 10:06:08

@Counter:
Matolcsy az ólombetét az agyaglábban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 10:23:15

@Counter:
Matolcsy maga sugár (vagy sukár).
Az is lehet, hogy az egyik - khmmm - örömpillanata lesz a következő ősrobbanás...

kamerasmobil 2014.01.08. 10:45:20

@states1: Kis matek:

3000 milliard nyugdijvagyon
500-1000 milliard kozotti atiranyitott MNYP befizetes

Ennyi plusz forrast vont be Matolcsy az allamhaztartasba. Ha ez az allamositas nem lett volna akkor leosztva negy evre 3-4% allamhaztartasi hiany lenne pluszban.

Vagyis elmondhatjuk hogy a Matolcsy-fele gazdasagpolitika onmagaban evi 6-7% hianyt termelt.

nincs1itt 2014.01.08. 11:03:30

@states1: ugye azt is tudod, hogy majdnem 1 MILLIÁRD EURÓVAL(943 millió) csökkent az MNB valuta tartaléka, az ipari termelés pedig 2013 végén ismét esett.
Szóval, a gazdasági lépések, általában hosszútávon mutatják meg a hatásaikat.
A foglalkoztatottság fiktív adatokra épülő hazugság. De az amortizáció szintje alatti beruházási kedv, valóság. Az AUDI 22 milliárd euros fejlesztéséről hallottál. Na az sem ott lesz Mo.-on.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.08. 15:18:56

@tesz-vesz: A te kapitalizmusdefiníciódba belefér, de az a gyanúm, hogy jvizkeletiébe nem. Kötve hiszem, hogy akár félig is jobbikos volna. De miért nem kérdezed meg őt magát?

Joejszaka 2014.01.08. 22:09:32

@Shenpen: " Mutasson valaki egyetlen nemzetet, akik egyszerre tud két feltételt teljesíteni: az optimizmust jelző mondjuk 2,5-3,5 közötti gyerekvállalási rátát és az elégedettséget jelző alacsony kivándorlási százalékot. Ez lenne mondjuk az egészségesség két alapvető feltétele. "

Ireland.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.11. 10:35:37

@Holger Hartland: hát hol kérdezzem meg? nem is ír, elásták az ügynökös posztja után

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.01.11. 15:26:48

@Holger Hartland: @tesz-vesz: természetesen akkor és arról ír posztot, amikor szeretne.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.11. 16:41:24

@rajcsányi.gellért (ergé): De ha egyszer elástátok. Egy Közgép-autópályafelhajtó betonjában pihen. Dobray pedig most gyakorolja, hogyan írjon piacpártinak tűnő pszeudo-rendszerkritikát jvizkeleti nickjén, az ő stílusában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.11. 16:49:26

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem is értem, mi tántoríthat el valakit attól, hogy a mandineren akarjon publikálni.

Szegény jvizkeleti. Napszúrás érhette. Jobbulást kívánok, bár azt hiszem, olyan idők járják, hogy ez még évekig eltarthat.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.11. 17:05:45

@Counter: "Nem is értem, mi tántoríthat el valakit attól, hogy a mandineren akarjon publikálni."

Például egy kiló beton a tüdejében és további egy tonna a teste körül. Vagy ha nincsen terepmintás Helly Hansen pulóver a méretében.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.11. 17:26:10

@Holger Hartland: No jó, de azért ha nagyon akarna, írhatna. Nem a mandineren múlik, ugye. Tetszettek volna forradalmat csinálni, izé...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.11. 17:36:56

@Counter: Ha nagyon akarna, írhatna - de az autópálya-felhajtó betonjában feküdve nehéz akarni. A bebetonozás meg ugye a Fidesznek elég jól megy.

maroz 2014.01.11. 18:08:50

@Holger Hartland: Most akkor képzeld el egy rövid pillanatig azt, hogy nekem visszaadnák a jogosultságomat azon a bizonyos, amatőrök által írt blogon és én elkezdeném ott is azt írni, amit a sajátomon írtam, csak egy kicsit epésebben, mert hát ugye bizonyítanom kéne, hogy tényleg nagyon erősen megváltozott a véleményem időközben arról a formációról, amelyikben olyan hosszú időn keresztül bíztam.

És akkor ugye az egy amatőrök által készített blog, ott nincs semmi megfelelési kényszer, nem számít, hogy hány olvasója van és ugye ami még fontosabb, nincs olyan pártszékház, ahonnan egy - ne feledjük - amatőrnek leszólhatnának, hogy né, bazdmeg, baj lesz, ha a blogodon olyasmiket irkál az a maroz, amit. Szemben a Mandinerrel, ami mégiscsak professzionális, legalábbis tudtommal. Szerintem irreális morális elvárásaid vannak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.11. 20:53:28

@maroz: Szólok a Lajosnak, hogy téged mégse falazzanak be a parlament alatti parkológarázs MSZP-seknek fenntartott részébe. Úgy volt, hogy utána én veszem át a blogodat, de meghaladná a képességeimet a feladat.

maroz 2014.01.11. 21:49:09

@Holger Hartland: De ha mégse hallgatnának rád, akkor javasold azt, hogy a falazás előtt próbálkozzanak meg egy kis ezzel-azzal. Pénz, valami kényelmes kis szinekúra, nem vagyok ám nagyon igényes. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.11. 21:57:59

@maroz: Muszáj, hogy hallgassanak rám, különben mehetek a Kakukkfészek blogra sok-sok hosszú és mérges posztot írni, és közben soha egy sötét poént nem engedhetnék meg magamnak, és faarccal (vagyis ilyen hülye jelek nélkül mint ez: :)) egyenesen tilos volna, én azt nem bírnám.

Alfőmérnök 2014.01.12. 07:56:17

@tesz-vesz: @Doomhammer: Mintha írt volna olyat, hogy széljobbos volt, aztán libi/osztrákiskolásista lett belőle. De lehet, hogy keverem valakivel. Mondjuk elég tipikus történet, vica versa.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.12. 14:35:20

@Alfőmérnök: a széljobbos, meg aki zsidótemetőben gyalázott a békés(i) márton volt.
én semmit nem tudok jvizkeletiről, csak a z ügynökös posztját olvastam, de érdekelne a véleménye a mostani "lusztrációval" elégedett-e?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.12. 14:39:09

@rajcsányi.gellért (ergé): @Holger Hartland: kezdem érteni: kapott valami jó kis állást, mint pintér.bence, mi?
befogtátok a száját ezzel :)

Robinzon Kurzor 2014.01.14. 23:15:43

@Holger Hartland:

Nem olvastam össze.
Igénytelenebb vagyok én annál, semmint hogy összehasonlító gellértológiával foglalkozzam.
Meglehet, a képességem is hiányzik hozzá.
(Bár, ahogy most soraimat visszaolvasom, a modorosságom egyszerűen bámulatos.)

Na, szóval, a K-betűs szónál meg is álltam.
Akkor, onnan nézve és a kirajzolódó irányok (akkor még távolinak tűnő) metszéspontjai egy reális veszélynek mutatták azt az eshetőséget.

Ma inkább nem gondol bele ... bár lehet, hogy ez a konkrétan mai moszkvai baráti látogatás az elvtársias légkörével ... de nem, ez is le fog csúszni.

Innen már minden le fog csúszni: ha holnapután a rezsicsökkentés megvédésre ideiglenesen egy déli hadseregcsoportot kell majd itt állomásoztatni, az is le fog csúszni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.15. 09:21:27

@Robinzon Kurzor: Ez nem összehasonlító gellértológia. Nem a szerző személye itt az érdekes. Más is lehetne, akár te is vagy én is. A jelenség az érdekes.
süti beállítások módosítása