December ötödike utolsó partizánjairól
2013. december 06. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

December ötödike utolsó partizánjairól

bojte_sixx.jpg

Kilenc éve, te jó ég, kilenc éve történt. A rendszerváltás utáni időszak talán legsúlyosabb mélypontjaként, jól kiszámított politikai nyerészkedés és máig vérlázító bendősoviniszta hangulatkeltés hatására a nemzet egyik fele a másik fele ellen szavazott.

Azóta a sebek gyógyulni kezdtek, különösen 2010 után. Felnőtt szinte egy teljes nemzedék, akik képesek új paradigmában gondolkodni a nemzetről, a nemzetpolitikáról – már a baloldalon is. Amíg 2004 a baloldalt végül zsákutcába vezető gyurcsányi politizálás antréja volt, addig 2010-től kezdve a baloldal romjain tovább élő és újonnan alakuló politikai erők végre közeledni kezdtek egy nemzetpolitikai konszenzus, a külhoni magyarok támogatása és érdekeinek képviselete felé. Mégis vannak még utolsó partizánok, akik továbbra is viszketegséget kapnak a magyar nemzet határokon átívelő egyesítése hallatán.

Nemrég megemlékeztünk itt azokról a régi lövészárkokban ragadt liberális élharcosokról, akik a székely autonómia hallatán görcsbe rándulva határolódtak el az azt támogató baloldali politikai erőktől. Mégis: a kettős állampolgárság megszerzésének könnyítése után a székely autonómiatörekvések melletti kiállás is lassan nemzeti konszenzus lesz, ami örvendetes. Milyen üdítő volt az is, hogy értelmesen, tabuk és régi görcsök nélkül tudtunk a minap beszélgetni a baloldal fiatal nemzedékének képviselőivel a Tilos rádióban a székely autonómia ügyéről, Erdély múltjáról és jelenéről.

Az idei december 5-én egyszerre olvashattunk egy szimbolikus eseményről, amikor Böjte Csaba atya az 500 ezredik külhoni kérvényezőként tehette le az állampolgársági esküjét a magyar parlamentben; miközben egyes blogokon a régi, jól ismert fanyalgással találkoztunk. Ugyanis nyugodtan egymás mellé lehet tenni Sixx, az Index tévés bloggere meg a jotunder nevű Örülünk Vincent-szerző zavaros eszmefuttatásait.

Sixx a Z-kategóriás trash reality tévéműsorok szakavatott tudósítójaként kirándult egyet a nemzetpolitika mezejére, egy elképzelt mtva-s levélbe öntve mondandóját. Sixx szerint Isten politikus általi emlegetése sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét (nem tudom, hallott-e már random amerikai politikust beszélni); szerinte aki az ünnepségen a nemzeti imádságunk elfohászkodását kér, az felszopóember; továbbá Böjte csak csuhát hajlandó felvenni; no meg a magyar állampolgársággal a párnája alatt alvó néni története még a Rákosi-korszakban is meredek lett volna, és így tovább.

A másik fanyalgó jotunder. Itt jegyezném meg, hogy amíg a vincentesek számára szinte nem múlik el nap a Mandinerrel és azok egyes szerzőivel való foglalkozás nélkül, addig ez az érdeklődés sajnos nem kölcsönös. Az, hogy a tekintélyes blog tekintélyes bloggere egyik nap leírja, hogy „nincs olyan, hogy Skrabski Fruzsina″, majd két napra rá a Washington Post terjedelmes cikkben foglalkozik Fruzsi Elhallgatott gyalázat című filmjével: megfizethetetlen.

Jotunder posztjában a John Fonte-előadás nálunk megjelent beharangozója kapcsán rakja egybe 1. Fonte nézeteit az amerikai kettős állampolgárság kérdéséről; 2. december ötödikét és az arról korábban rendre megemlékező posztjainkat; 3. a Pusztaranger nevű német nyelvű blog vidnyánszkyzós posztját (benne bónusz szövegvégi Magdaléna Marsovszky-kommentárral, melyben a saját köreiben neves kultúrakutató asszony a Vidnyánszky-féle Szent Johanna-értelmezéstől egy bekezdésen belül eljut a fasizmusig, naná). Csak tudnám, milyen történelmi, társadalmi, geopolitikai köze van az amerikai kettős állampolgárságról való kőrepublikánus gondolkodásnak a külhoni magyar kettős állampolgársághoz.

Kedves jotunder: de igen, felejtek, és felejteni szeretném december 5-ét. És megbocsátani, enyhülni, kiegyezni. Az egykor teljesen szemben álló táborok 2010 után sokat tettek azért, hogy ez az enyhülés tényleg megtörténjen. De pont az ilyen írások miatt nem lehet még mindig túllépni az egész témán: vannak még mindig olyanok, akik a sebek tépkedésében meg a retró magyarliberális fanyalgásban lelik még örömüket. De leljék, ha akarják. Legfeljebb ott maradnak a lassan betemetődő árok túloldalán: az egyik oldalon Böjte Csaba meg több százezer hétköznapi külhoni magyar lesz, a másik oldalon – saját elhatározásukból – meg Sixx-ek, Kálmán C.-k meg jotunderek maradnak. Ó, te kiket választanál?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr585677188

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Állampolgári bigámia avagy a Mandiner tökéletes időzítése 2013.12.06. 13:36:56

     A mai Mandinerről tudjuk, hogy John Fonte elvtárs, az amerikai konzervatív mozgalom élharcosa, a Konzervatív Internacionálé főtitkára,  Pesten tart előadást a globális kormányzás lehetséges szörnyűségeiről és más időszerű ide...

Trackback: December ötödike utolsó partizánjairól 2013.12.06. 12:52:02

December 5. sebei mára gyógyulni kezdtek, és kialakulóban van egy nemzetpolitikai konszenzus. Mégis vannak még utolsó partizánok, akik továbbra is viszketegséget kapnak a magyar nemzet határokon átívelő egyesítése hallatán.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixx · http://comment.blog.hu 2013.12.06. 12:53:26

Erge, erge, miota a kormany csocsebol szopod a mannat, mintha elfogyott volna a humorerzeked. Bezzeg amikor vicceskedve konyorogtel, hogy kikerulj a blogketrecbe.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 12:54:00

most már csak a cigány nemzet határokon átívelő egyesítése van hátra

abban már jól haladunk hogy gyerekgyáros segélyes cigányok purdéiból a párásztok adóján neveljünk értelmiséget, ami ugye előfeltétele a szeparatista szerveződéseknek

nem elég a határokon átívelő zsidó élősködés és szivattyúzás

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 12:55:03

@sixx:

mindig is undorító alak voltál

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 12:58:31

@sixx:

ahogy a szánalmasságig röhejesen pattogsz évek óta a blogodon

a trágyahalom übü királya, te, pfejj, az ilyentől köpni kell

E-leonora 2013.12.06. 13:04:26

Reklám:
Ez a cikk (és többi hasonló) Mikola István nélkül nem jött volna létre.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:05:02

@sixx:

szégyellheted magad, hogy 50 környékére csupán ilyen emberi-szellemi nívóig sikerült vinned, egy infantilis kispöcs egy szőrösképű trottyban, aki hisztire meg csapkodásra képes csak, ha valaki egyenesen belemondja a pökhendi pofájába a kritikát

Amok 2013.12.06. 13:05:41

@sixx: ön kb. annyira vagy humoros, mint Farkasházy. Semennyire.

Lux et Veritas 2013.12.06. 13:08:33

@sixx:

Egy letünt rendszer szánalmas kis munkásőre vagy... nagy pofáraesés lesz, amikor végre rájössz, hogy ha a mostani kormányt egyszer le is váltják, a 2010-es mélyliberális országromboláshoz már nincs visszatérés.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2013.12.06. 13:09:47

@gróf Szopatzky-Weretzky: nem sixx védelmében, csak úgy általában, azért kicsit merész pont neked emberi-szellemi nívót számon kérned három ilyen komment után.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:11:03

@sixx:

itt kénytelen leszel eltűrni, öreg, ez itt nem a trágyadombod megszokott melege, ahonnan félrepöckölöd bannolással a tőled és a netre okádott médiaszarodtól nem eléggé elalélt kommentelőket

pont olyan rücskös árnyékszékmanó vagy, mint amilyen latrinabanánokat előhalászol az USA nevű pöcegödörből

Locassen 2013.12.06. 13:12:10

@sixx: "Bezzeg amikor vicceskedve konyorogtel, hogy kikerulj a blogketrecbe."

Ez most kicsit olyan volt, mint amikor a levitézlett, alkoholizmusba forduló ex-fociedző vizenyős tekintettel bámulja a kocsma LCD-képernyőjén az általa dirigált csapatban fiatal korában rövid ideig megforduló labdarúgósztárt, majd a fröccsöspohárra fonódó ujjait bámulva mondogatja maga elé: "Ha én nem lettem volna, akkor nem lenne sehol. Én csináltam belőle embert. De törődik is ezzel valaki? Pedig mindent nekem köszönhet. Nagyon sokan lehetnének hálásak nekem, de úgy látszik, ha beindul a szekér, akkor egyszerre büdös lesz a régi társaság. Józsikám, még egy fröccsöt, légy oly szíves!"

Mondjuk ergé nem egy sztárblogger, azt meg kell hagyni, de az a kisszerűség, ahogy erre a kritikára reagáltál, még abban az MTVA-paródiában nyomokban előforduló humort is erőst zárójelbe teszi.

Chill out, dude, inkább spoilerezzétek tovább a Family Guyt.

maroz 2013.12.06. 13:15:32

"Ó, te kiket választanál?"

Egy kávét, két cukorral és egy sóhajnyi tejjel. :)

Egyébként meg lassan már meg kéne becsülni a rezervátumba vonult utolsó mohikánokat. Jól jöhetnek ők még valamikor.

Nézzük a dolog kockázatait. Van most egy jobboldal, övé az ország, övé a hatalom, és nagyon úgy néz ki, hogy ez így is marad még egy ideig. Ennek a jobboldali hatalomnak gyakorlatilag nincs semmiféle érdemi ellensúlya, mert hát tényleg nem nagyon lehet szépítgetni, a mohikánok még a rezervátumba vonulás előtt szarrá lőtték-skalpolták egymást, majd hogy még tutibb legyen a hatás saját magukat is. Nincs baloldal, a balliberálist már a tíz deka párizsikkal jól tartottak lapjában is elparentálták, ami derék dolog ugyan, de vannak veszélyei is.

Például az, hogy a jobboldali mindenhatóság előbb-utóbb esetleg kötelezni is fog. Még egy ideig elmegy ez a nagy örömködés, eltelik némi idő azzal, hogy na, most aztán tényleg esküdjünk meg és kezdjünk el végre határozottan fellépni, kurzív, de előbb-utóbb lesznek, akik ráunnak a permanens nekikészülődésre, és számon kérnének némi cselekvést is, plusz eredményeket, mert ez egy ilyen telhetetlen világ.

Na, ekkor jönne jól az a bizonyos rezervátum, mert a a tanácstalanul széttárt kéz helyett mégiscsak valami, ha rájuk mutogatunk: miattuk nem sikerül!

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:18:14

@maroz:

mi van kakukk, fáj, hogy már nem lehet olyan könnyen a befogadó népen élősködve előrejutni?

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:19:06

@lacalaca: mit lehet tenni?! ha ezt a nívót érti.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:20:29

az országból is így kotródnának el, mint ahogy ez most innen

pelikán* 2013.12.06. 13:21:05

@sixx: Vagy előrukkolsz valami konkrétummal, amikor azzal basztatod Gellértet, hogy bármikor, bármilyen módon "kormányemlőkről" szív, vagy elszégyelled magad nagyon.

(Amúgy a tévékritikáid kurva jók, mindig jókat röhögök.)

Bell & Sebastian 2013.12.06. 13:21:14

Aki svéd menlevéllel fogja menteni az irháját, az mit ágál a kettős állampolgárság ellen?

Jut eszembe, kilistázták már az izraeli / magyarokat a törvényhozásban / -ból?

maroz 2013.12.06. 13:25:55

@pelikán*: Ó. Akkor mégis inkább egy haboskakaót kérnék némi aprósüteménnyel, mert szerintem a konkrétumok kéréséhez az jobban passzol. ;)

WhyCantITouchIt? 2013.12.06. 13:29:27

Durva hogy mennyi kommentet képes generálni egy vén f@sz önkielégítése:O

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:30:12

@pelikán*:

a negatív reklám is reklám, ez a kufár pedig szemetet árul

bush84 2013.12.06. 13:34:00

Örülök hogy megszületett ez a poszt, sixx iromanyanak ott a helye a kis magyar-, es katolikusgyulolo gyöngyszemek panteonjaban. Az egyetlen vicces aspektusa annak a blogposztnak az volt, hogy egy kalap szart nem ert, vagyis egyszeruen szarul volt megirva. Persze ha a tema von zu Hause aus nem adja ki akkor nyilvan erolkodni kell, ilyen ez a popszakma kerem alassan. De hogy utana nyitott szajjal alaall a sajat maga altal felokadott fostengernek, az valami megfizethetetlen.

Egyebkent meg halas vagyok hogy az ilyen alakok es sajtobeli megnyilatkozasaik miatt mindig lesz eleg bizonyitekom a magyar sajtoszabadsag külhoni megvedesere.

bush84 2013.12.06. 13:41:59

@gróf Szopatzky-Weretzky: Stimmt, megcsuszott a billentyuzet. :)

ladiladi 2013.12.06. 13:42:29

Tudjuk jól, hogy sixx nem az alkotás bajnoka. Abból él, hogy másokat műveit szidja. Vagy nyal.

Nincs egyedül.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 13:49:10

@ladiladi: csak épp az ehhez mérten mások véleményével szemben gyakorolni illendő elfogadásról feledkezik meg: úgy tesz, mintha nem a szellemi bélcsatorna mivolt lenne a saját netes léte lényege

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 13:51:33

Én még arra is emlékszem, hogy mi volt, 2004. december 5. előtt.

Emlékszem, amikor úgy 2001. táján Martonyi a státusztörvény (mára ez a szó is úgy eltűnt, mint az "öröklakás") kapcsán égre-földre esküdözött, hogy dehogy is van itt szó kettős állampolgárságról, a Fidesz-kormánynak esze ágában sincs, ez csak a kisantant aljas provokációja.

Emlékszem, hogy egy Patrubány nevű (lásd: "öröklakás") MVSZ-elnök elindítja az aláírásgyűjtést a kettős állampolgárságért, és a Fidesz ellene van, kalandornak meg provokátornak nevezik.

Emlékszem, hogy a népszavazási kampányban a Fidesz azzal "nyugtatja" a zembereket, hogy a kettős állampolgárság természetesen nem jár majd szavazójoggal, hiszen ahhoz állandó magyarországi lakcím is kell.

Emlékszem, hogy amikor Mikola a 2006-os választási kampány finisben a Fidesz-vezetők közül először mondta ki ennek ellenkezőjét (~"és akkor a határon túliak szavazatival húsz évre kormányra kerülünk"), abból akkora blamázs lett, hogy sokan egyenesen erre vezetik vissza a Fidesz vereségét.

Emlékszem, hogy azon a decemberi népszavazáson még a legmasszívabb jobbos-nemzeti territóriumnak számító belbudai és rózsadombi szavazókörökben sem lett meg a szükséges mennyiségű támogató szavazat. A "nemzeti oldal" szavazóinak fele otthon maradt a gellérthegyi kérójában.
És ez nem azért volt, mert Gyurcsányra hallgattak, hanem mert ennyire volt számukra is ténylegesen "nemzeti" ez az ügy.
(Amikor pedig egy későbbi évfordulón ezeket az adatokat bemásoltam a Jobbklikk emlékező posztja alá, akkor inkább törölték a kommentemet és kitiltottak.)

Ergé, és te akarsz "megbocsátani"?
Mégis kinek?

A seggemet mindenesetre kinyalhatod ... ha majd kedvem lesz és megengedem.

Bell & Sebastian 2013.12.06. 14:07:13

@Robinzon Kurzor: A jó emlékezet fölösleges a boldoguláshoz. Konstans progresszió van.

Nem nagyon látom a létszámduzzasztás egyéb módjait. Van a cigótenyésztés / a mozlim import / az állampogi osztogatása a késsel-villával evőknek.

Nem egy reveláció, melyik legyen. Hogy árukapcsolással adják? Nincsen Rózsa Magyar Bálint nélkül.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.06. 14:09:14

@Robinzon Kurzor: Korrekt. Én még nem felejtettem el, miért maradtam távol a KÁP-szavazástól. És azt sem, hogy a Fidesz azért csatlakozott rá az aláírásgyűjtésre, mert akkoriban építették a Kubatov-adatbázist.

@poszt: Gellért, ne áltasd magad. Nincs itt nemzetpolitikai konszenzus a kérdésben. Rátok lett hagyva az erőszakos hülyeség, mint annyi másban. (Egyébként megmondtam előre, hogy az amerikai kettős állampolgárság konzervatív elvi megítélése természetesen mááááááás lesz nálad, mint a magyaré. :))

Bell & Sebastian 2013.12.06. 14:15:46

@Kettes: Azt sorsolással is osztogatják. Megvan a reskontója?

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 14:17:57

@Kettes: az árnyékszékmanó után egy ávósluki patkány is előbújt

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 14:21:02

@Bell & Sebastian: "Nem nagyon látom a létszámduzzasztás egyéb módjait."

Semmi gondom azzal, ha határon túli magyarok át akarnak települni, és számukra egyszerűsített/gyorsított állampolgársági eljárás áll rendelkezésre.
Aki itt képzeli ez az életét, az jöjjön és a magyar állam támogassa ezt. (Ahogyan azt is, ha szülőföldjén akar magyarként élni.)

Két dologgal van bajom:

Egyrészt nem értek egyet a levelező tagozatú kettős állampolgársággal.
Tudomásul veszem, hogy a többségnek nincs vele baja, de ettől még én azt egészet egy balkáni "nemzetpolitikai" megoldásnak tartom.

Másrészt az egész folyamat (amit leírtam) álságosságát, képmutató mivoltát remekül mutatja, hogy milyen elánnal támadják személyükben azokat ("magyarellenes", "nemzetáruló" stb,), akik nem az új direktívák szerint vélekednek erről a kérdésről.
Neofiták tépik most a szájukat vadul, akik tíz éve még pont azt mondták, mint én. (Akkor is és most is.)

Ergé még -- nagy csalódásomra -- ennek is a legalja, mert ő még meg is akar bocsátani.

És ehhez képest szinte mellékszál, hogy ehhez a gyomorforgató propaganda hadjárathoz pont Böjte Csabát használják fel, nyilván szándéka ellenére, akinél köztiszteletben állóbb személyt nemigen tudok elképzelni úgy kb. ezer km-es sugarú körön belül.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.06. 14:22:42

Gellért, egyébként te tisztában vagy az "újság terjedelmes cikke" és a blogposzt közötti fogalmi különbséggel? :)

P.Guszti 2013.12.06. 14:25:27

2004. december 5-én alapvetően népszámlálás folyt Magyarországon. Megszámláltatott, hogy hány nagykorú magyar él a határokon belül. Nem túl sok, sőt nagyon kevés: kb. másfél millió.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.06. 14:25:59

@Robinzon Kurzor: Ha egyszer ez lett a centrális nemzeti erőtér egyik eredetmítosza, akkor nincs mit tenni, mitizálni kell a valóságot.
Újra és újra erősíteni kell azt a keretet, amelyben őket itt megsértették, amelyben a megbocsátást a gaz megsértő fél lehetetleníti, stb.

Alvarez 2013.12.06. 14:30:06

A 2004-es szavazásnak kb ugyanaz lenne most is az eredménye. A Fidesz messze nem tudná az igen mellé állítani a táborát. Akkor mire ez a görcsölés? Inkább viszi a szavazatokat, mint hozza.

Bell & Sebastian 2013.12.06. 14:35:20

@Robinzon Kurzor: Egyelőre nem akarnak áttelepülni, esetleg a gyerekeik, vagy ha nagyon muszáj lesz.
Mindenesetre hely még csak-csak lenne, megélhetés már nem annyira.

Tekintsük kampányelőzetesnek a tegnapi melléfogást.

Az állampolgárság jóvátétel és egy bianko lehetőség. Teljesen beleillik a Szentkoronatanba.

A Hőspincérről meg annyit, inkább az vesse rá az első követ, aki maga is bűntelen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 14:40:05

Szerintem egy kérdésben bizonyosan egyetértünk valamennyien, aki itt megnyilvánulnak: hogy a kettős (többes) állampolgárság az k*rvagáz. Abból semmi jó nem sülhet ki, hogy valaki egy időben több államnak is polgára.

A magyarok kettős állampolgárságának kérdése (szerintem) nem úgy merül föl, hogy jó dolog-e avagy sem, hanem úgy, hogy amit körülöttünk már valamennyi (magyar kisebbséggel rendelkező) utódállam meglépett az ő határontúli nemzetrészei irányába, azt mi miért nem lépjük meg, miért bánnánk mi mostohábban a határontúliainkkal, mint a szlovákok, a románok, a szerbek stb.-k?

Sz'val, akik oly bőszen ellenzik/nehezményezik/gúnyolják stb. a határontúli magyarok magyar állampolgárságát (s akik többségének, erre bármikor fogadni mernék, legalább mégegy útlevél lapul a zsebében) igazán előállhatnánk legalább egy érdemi érvvel, hogy mi is azzal a problémájuk!

Bell & Sebastian 2013.12.06. 14:45:22

@Counter: Nézze Ságvárikám, magával azért nehéz egyetérteni, mert női észjárása van. Kikaparja a manióka gyökerét bárhonnan, de nem talál el sehová GPS nélkül, vissza még azzal sem.

Gyereket ne vállaljon, mert ha ennyire haszonelvű, most szólok előre, hogy nem éri meg. Egy óleb sokkal olcsóbb és még be is tanítható erre-arra, ha szeret torkoskodni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.06. 14:50:33

@bbjnick: Jó, játsszunk olyat, hogy én mondok egy érvet, te meg rávágod, hogy az nem is érdemi.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.06. 14:50:47

Sixx, jaj, az a muki komolyan ér egy összetett mondatnál többet?

TG69 2013.12.06. 14:51:03

Ergé: Ez a poszt nettó hülyeség. Nincs mivel kiegyezni, mert nem a prolitempóval kell itt vitatkoznod (23 milllió román), hanem azokkal az észérvekkel, amik megkérdőjeleznek olyan jogokat, amik belpolitikai beleszólást adnak olyanoknak, akik sosem éltek itt. Volt könnyített állampolgárság a HTM-eknek és az teljesen védhető volt, ami most van az nem könnyített, hanem egy teljesen új paradigma szerinti katyvasz. Összekeveredik benne az érzelem, a nemzet és a politikai állam foglamai. Persze értem én jó valamire úgy gondolni, hogy legalább ebben igazam volt, de sajnos ez sem igaz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 14:55:28

@sixx: Sajnálatos módon pont annyi az intelligenciád, amennyi látszik belőle. A betegesen gyűlölködő zsidók, - és tudjuk, hogy te zsidó vagy - valamiért mindig a bolsevik eszmék rabjaivá válnak. Viszont zsidónak és bolseviknak egyszerre lenni a létező legrosszabb konstelláció. Olyan szintű mentális korcsosulásról vagytok képesek tanúbizonyságot tenni, hogy az ember megrémül tőle.
Imádtam Gálvölgyit, mint színészt és komikust, de szalonképtelenné tette emberi hitvallása. Nagyra tartottam Vágó Istvánt, de kiderült, hogy futóbolond. Felnéztem Niedermüller Péterre, mint professzoromra, de ma már csak egy megkeseredett hungarofób zsidót mutat magából, ráadásul egy diplomátlan tömeggyilkos pártjában szerencsétlenkedik.
Öreg, neked is meg kéne maradnod a bulvár műsorok fikázásánál, mert abban jó vagy. Az emberi hitvallásod éppen az emberi fajból sorol ki téged.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 14:58:23

@Kettes:

Ezzel azt akarod mondani, hogy nincsenek érveid vagy azt, hogy az érveid nem vitaképesek?

==T== 2013.12.06. 15:01:35

Magyarellenes gyűlöletzsi*ók.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 15:08:48

@maroz: Ez egy elfogadható álláspont, érvelés, ha úgy tetszik. bár nyilvánvaló, hogy nem értek vele egyet.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.12.06. 15:13:18

@Mr Falafel:
Sixx posztja szerintem is bántó, ízléstelen és érzéketlen volt, de ennek semmi, de semmi köze a zsidóságához vagy nemzsidóságához.

Szindbad 2013.12.06. 15:14:11

Na igen, épp látom, ahogy a konszenzus, mint megannyi hajszálrepedés jelenik meg az ellenségeskedés szilárd kőtömbjén.

==T== 2013.12.06. 15:17:45

@TuRuL_2k2: Jajj, azé valahogy az ilyen írások, megszólalások elkövetőinek igen nagy hányadáról elég hamar kideríthető, hogy elég nagyfokú közük van az említett etnikai csoporthoz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.06. 15:20:35

A kettős állampolgárság nem a nemzetegyesítésről szól, hanem arról, hogy a poszt szerzőjének gazdái bővíthessék a szavazótáborukat amúgy nem itt adózó külhoni állampolgárokkal, és hatalmon maradhassanak, ahogy anno Mikola is mondta. A poszt a nemzeti érzést e probléma ködbe burkolásához hasznosítja, de nincs mit csodálkoznunk ezen. Hiszen így a mandiner is megkapja a Népszabinál szokásos tíz deka párizsi jobbos megfelelőjét. (Mangalicakolbászt, mit tudom én. :))

Hogy a másik oldal sem jobb? Igen. Szokjon hozzá mindenki, hogy vannak történetek, ahol nincs jó oldal és nincs pozitív hős.

2013.12.06. 15:22:59

Szerintem hogyha valakiket csak úgy megfosztanak az állampolgárságuktól , mert úri kedvük éppen úgy diktálta, akkor úgy illik, hogy az első adandó akalommal meg kell őket kínálni vele, hogy ha kérik kapják.

Az aliázóknak már meggondolnám kétszer is, mert őket senki nem kényszerítette, önkét mondtak le, mert odaát félkiló kenyérrel több jutott, most meg kapaszkodnának vissza.

De hát szerencsére engem nem kérdeztek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 15:31:21

@TuRuL_2k2: De van. Lebecsülitek a kultúra hatását az egyénre. Hogy, hogy nem, én elég sokat beszélgetek zsidókkal zsidós dolgokról. Nem szabad lebecsülnünk azt, ahogyan a zsigereink tárolják érzelmeinket. A zsidó egy konok nép. Nem véletlenül óvott Bibó az ÁVH-tól minden zsidót. Ő pontosan tudta előre, mi lesz majd belőle. Bibót előszeretettel emlegetik, de vajon hányan tudják, mit gondolt? Vajon, akik tudják, merik-e terjeszteni? A zsidók engesztelhetetlen gyűlöletet éreznek a mai napig. S hogy miért éppen a magyar zsidók? Kérlek szépen, azért, mert nekik nem volt lehetőségük kiordítani magukból. Bizony! A háború után mindjárt kommunizmus lett, ahol nem volt célszerű megvallani a zsidó származást. Rákosiék irtották a zsidóságot (is). 90-ig itt Arafatot, a zsidógyilkos terroristavezért csókolgatták zsidó származású emberek, és azért adtak neki pénzt, hogy zsidókat öljön. El tudod képzelni, mekkora frusztráltságot okozott ez, pluszban a háborúban átélt borzalmakkal együtt? A zsidóknak 90 óta van lehetőségük kiordítani magukból a fájdalmat, elveszítettek egy félévszázadot, ami alatt feldolgozhatták volna a traumát. Mert, ami velük történt, annál nincs borzalmasabb. Sajnos ezt a fájdalomhullámot lovagolják meg a bolsevikok, az olyanok, mint sixx. S közben lehetünk polkorrektek, még el is hihetjük, hogy van ilyen, de a probléma annál tovább marad, minél tovább vagyunk álszentek.

Szindbad 2013.12.06. 15:35:23

@Frengi: Egyébként ez az állampolgársági adok-elveszek játék elég jó eszköz, de nincsen rendesen kihasználva, sokkal több mindenre lehetne használni. Én pl. már régóta mondom, hogy a cigánykérdést simán meg lehetne oldani azzal, hogy ha egyszerűen elvennénk az állampolgárságukat.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 15:39:05

@Holger Hartland: Tévedsz! Az egyszerűsített honosítási eljárásban sok, magyar felmenőkkel rendelkező ember nem vehet részt. Például ezért, mert már nem beszélnek magyarul. Hiába volt a szülő vagy nagyszülő magyar, ha nem beszél magyarul, nem lehet állampolgár, nem szavazhat a Fidesz üdvére. Holott, ha a jogalkotó célját tekintem, akkor a magyarul már nem beszélőkre is igaz, hogy nem ők mentek el, hanem az ország. Az egyszerűsített honosítási eljárást ez a speciális helyzet hozta létre, úgy, hogy egyébként a speciális helyzet minden részlete nem lett kifejtve. Például, hogy Kárpátalján, Ukrajnában csak azok őrizték meg inkább a nyelvüket, akik kevésbé képzettek. Akik képzettek, azokat rákényszerítették, hogy idegen nyelven beszéljenek, hogy nagyobb, elsősorban ukránok és oroszok lakta városokban éljenek. Ezektől nem csupán a hazájukat, de a nyelvüket is elvették. Velük mégsem törődik a Fidesz, pedig ők többen vannak, mint azok, akik még beszélnek. Nekik nem adunk vissza semmit, ők nem érdemelnek segítséget, ők már nem magyarok, hiába akarnak azok lenni.

Bell & Sebastian 2013.12.06. 15:45:01

@Szindbad: De nem lehet, amíg a jogok és kötelességek nincsenek összekötve az Alaptörvényben (sem). Hazaáruló is mennyi van, oszt ilyesmiért kit ítélnek el manapság?

Halálbüntetés nem fenyeget, ítélet megvehető, minden maradt a régiben, csak egyre gátlástalanabbul megy dzsungelharc.

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 15:46:54

@bbjnick: "s akik többségének, erre bármikor fogadni mernék, legalább mégegy útlevél lapul a zsebében"

Nagyszájúkám, mernél-e fogadni arra, hogy van-e legalább még egy útlevél a zsebemben?

Ha igen, mennyit teszel fel rá.

Ha nem, akkor nyuszi vagy?

Bell & Sebastian 2013.12.06. 15:49:18

@Mr Falafel: Ez az elmélet. A gyakorlat meg az, hogy visszaélnek a lehetőséggel Kárpátalján és Délvidéken, jön a ruszin, szerb cigány, mit sem számít, tud magyarul, vagy sem. (A Felvidék más tészta.)

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 15:52:42

@TuRuL_2k2:

Ha már ergé itt felrajzolta az oldalakat: a KÁP-nak egyébként örvendő rajongóidnak ez nagyon nem fog tetszeni.

Azokkal vagy egy oldalon (ergé kategóriái alapján), akik szerint sixx azért ír úgy, ahogy, mert zsidó.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 15:55:18

@Robinzon Kurzor: Nem érted, amit olvasol, ezért írsz ökörségeket.

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 15:55:53

@Szindbad: " a cigánykérdést simán meg lehetne oldani azzal, hogy ha egyszerűen elvennénk az állampolgárságukat"

Egészen konkrétan hogyan oldaná ez meg a "cigánykérdést"?

(Figyeled, Turul2K, még egy KÁP-rajongó, akivel egy oldalon vagy.)

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 15:57:41

@Mr Falafel: megtanulhatnak magyarul. gondolom nem anyanyelvi szintű ismeretet kívánnak meg

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.06. 16:07:45

@Mr Falafel: Nem látom, ez hogy mond ellent annak, hogy szavazatszerzésről van szó. A még magyarul beszélő határon túli magyarok közt olyan magasan vezet a Fidesz, ahogy itthon sem fog soha. Lásd ezen kívül @Bell & Sebastian: kommentjét. Ha nem a szavazatokról szólna a dolog, egyszerűen meg lehetne oldani, pl. a választójog bejelentett magyarországi lakcímhez kötésével. A legtisztább helyzet az lenne, ha etnikai határok lennének, akár székelyföldi exklávéval, de sajnos ez a kéz a biliben esete, kicseszett velünk a 20. század, ez van. De ha már így alakult, akkor összetartozni úgy is lehet, ha mindenki ott szavaz, ahol él és adózik. Akár a londoni magyarok is csak úgy, ha a NAV-nak is adóznak.

No mindegy, a lényeg az, hogy itt egy nagyon cinikus akcióról van szó, ahol a piros-fehér-zöldet már megint valami sumák dolognak az eltakarására használják. Most éppen úgy állunk, hogy a határon túlra szakított magyarok, akiknél Fidesz-többség van, szavazhatnak, a kint dolgozó, feltehetően kevésbé fideszes magyarok elé pedig akadályokat gördítenek. Ha ebből nem egyértelmű a szándék, akkor nem tudom, miből.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.06. 16:13:57

@bbjnick: Ezzel azt akarom mondani, hogy nem kurva mindegy az neked? Már ezerszer el lett mondva, ha ezek közül te egyet sem találtál érdeminek, akkor kár beléd a betű.

___________________________ (törölt) 2013.12.06. 16:16:37

@Holger Hartland: számomra távolról sem egyértelmű, hogy nem a Jobbiknak hoz inkább szavazatokat. És alapvetően a Jobbik hosszú távon veszélyesebb a Fideszre, mert teszem a megszívatott cukorgyári dolgozók ( www.mfor.hu/cikkek/Az_unios_penzek_okozhattak_a_magyar_cukorgyarak_vesztet.html ) bizosan szívesen szavaznának egy keményebben EU kritikus pártra.

==T== 2013.12.06. 16:18:10

@Holger Hartland: "A még magyarul beszélő határon túli magyarok közt olyan magasan vezet a Fidesz, ahogy itthon sem fog soha."

Talán az úgynevezett nagyon progresszív baloldalnak nem kellett volna egy szűk emberöltőn át sportot űznie a határon túliak megalázásából, lerománozásából, stb, és mondjuk a politikájukban is nagyobb teret kaphatott volna a nemzeti érdekek és értékek képviselete. Verbálisan és tettlegesen is.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.12.06. 16:21:49

@Holger Hartland:

azért szolidan menjen maga a picsába: nem a szavazójogot kell korlátozni. a mindenkori magyar kormánynak felelőssége ill. tevékenységének kihatása van minden magyar ember életére, bárhol lakjon, ennek megfelelően jogot kell biztosítani minden magyarnak a szavazásra

azt kell megoldani, hogy a külföldön itthonszerzett képesítéssel munkát vállalók itthonra is adózzanak valamennyit

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 16:30:39

@Holger Hartland:

Maga lenézi a határontúli magyarokat! Olyannak képzeli őket, mint a pesti népek a vidéki magyart, csak még mucsaibbnak. Úgy gondolja, hogy ezek a határontúliak olyan hülyék, hogy nem fogják fel, hogy a magyar állampolgárságnak nem feltétele a szavazókötelesség?

A régióban minden állam megadta az állampolgárságot a határontúliainak: mondhatni, ez a kelet-közép-európai sztenderd. Mi bűnt követ el az, aki igazodik ehhez? (Mondom ezt úgy, hogy kifejezetten veszélyes dolognak tartom a kettős (többes) állampolgárság intézményét. De ha mindenütt ez játszik körülöttünk, akkor mi hogyan hozhatnánk hátrányba a saját idegenbeszakadtjainkat?!)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 16:32:31

@bbjnick:

hogyan hozhatnánk hátrányba=hogyan hagyhatnánk hátrányos helyzetben

Robinzon Kurzor 2013.12.06. 16:35:10

@bbjnick:

Puhapöcsű kis nyuszi vagy. ;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 16:38:47

@Robinzon Kurzor:

"Puhapöcsű kis nyuszi vagy. ;-)" --- írod.

A redvás kurvák tolják ezt a szöveget (azoknak), akiknek nincs gusztusok szóbaállni velük. :-]

maroz 2013.12.06. 17:00:44

@==T==: Oké, de ennek a kibeszélésére volt három, de lassan inkább négy év. A ballibsik elbaszták, és meg is kapták érte a még nem éppen méltó, de kóstolónak tán elmegy büntetésüket, ami kis szerencsével 2014-re kiteljesedik méltóvá.

Tehát itt az oly rég óhajtott változás, egy szinte totálisan jobbra tolódott társadalom, kétharmados hatalom, 2010 óta egy pillanatra meg nem ingott legitimációval, immáron minden nemzeti, és ez ellen lassan már a kutya sem berzenkedik, és akkor. És akkor? Akkor most mi van?

Mert lassan már kéne legyen valami. Oké, szarrá nyeri magát a fidesz Romániában, rendben. Talán még azon sem túl sokan fogják lucskosra sírni a párnájukat, hogy ez a mostani baloldal nem annyira népszerű ott, és még ez is rendben. De azért lassacskán talán mégiscsak el kéne kezdeni ebben az ideális állapotban mondani is valamit, mert ha ugyanaz lesz továbbra is a duma, ami az elmúlt évtizedekben, ha csak az ilyen öblögetésszerű "végre el lehet kezdeni határozottan kiállni" semmitmondások lesznek, akkor ezt előbb-utóbb sokan meg fogják unni. A ballib mantráit is hogy megunták, pedig volt ám nekik is kétharmaduk az elején.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.06. 17:15:38

@Counter:

Nem magának szól! Magukat jóérzésú ember már csak kíméli, nem terheli fölöslegesen.

2013.12.06. 17:19:23

@Szindbad: ezzel nem értek egyet. Az állampolgárságot senkitől sem szabadna elvenni, ha egyszer már születése jogán megkapta. Nem az ő hibája hogy máshol húzták meg a határt, miközben ő ki sem mozdult a szülő városából, vagy elhagyta a hazáját, és menekült státuszt kapott.

Nem kifejezetten magyar probléma ez, moldován-román, orosz-ukrán, cseh-szlovák, szerb-horvát és lehetne sorolni vég nélkül.

Itt - Németországban - sok embert ismerek, aki most kérte a magyar állampolgárságot a német mellé, mert
a szülők, vagy ő maga, a Vajdaságból,a Felvidékről , vagy Erdélyből vándoroltak ki. Hát godnolhatod hogy nem a magyar szociális segély megszerzése volt a motiváció. Számomra is érthetetlen , de valahogy fontos nekik. Én magyar-magyar vagyok, nem igazán tudom átérezni, be bizonyára lehet benne valami, ha nem restellenek utazni, törni magukat érte, és boldogok, hogy ha megszerzték.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.06. 18:33:39

@TuRuL_2k2: a zsidóságához semmi, max, hogy itt eprészkedik az indexen...és ebből él. na ehhez kell zsidónak lenni. csak a semmirevaló média tartja ezeket a tenyerén feszt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 19:02:18

@Bell & Sebastian: Mindig mindennel visszaélnek, nem a ruszinok, a szerb cigányok, hanem a magyarországi magyarok. Mert ki ne találd, hogy ezek maguktól jönnek rá ilyesmire! Kaptam egy ügyet, amelyben 900(!!!) honosítási kérelem sorsát kell tisztáznom. Egy nyíregyházi ügyvédi iroda vett át kérelmeket és eszméletlenül sok pénzt, hogy ő úgy is érkeztetni tudja a kérelmeket, ha nincs ott a kérelmező. Ma kértem le 4 személy kérelmének adatait, és kiderült, hogy nem lett érkeztetve a kérelem, csak a pénzt vették el tőlük. Nem cigányok, nem zsidók, nem is ruszinok és szerbek, hanem magyarok. Egyébiránt pedig a ruszin kisebbséginek is jár az állampolgárság, ha korábban ő vagy a felmenője magyar állampolgár volt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 19:03:51

@Bell & Sebastian: Mindig mindennel visszaélnek, nem a ruszinok, a szerb cigányok, hanem a magyarországi magyarok. Mert ki ne találd, hogy ezek maguktól jönnek rá ilyesmire! Kaptam egy ügyet, amelyben 900(!!!) honosítási kérelem sorsát kell tisztáznom. Egy nyíregyházi ügyvédi iroda vett át kérelmeket és eszméletlenül sok pénzt, hogy ő úgy is érkeztetni tudja a kérelmeket, ha nincs ott a kérelmező. Ma kértem le 4 személy kérelmének adatait, és kiderült, hogy nem lett érkeztetve a kérelem, csak a pénzt vették el tőlük. Nem cigányok, nem zsidók, nem is ruszinok és szerbek, hanem magyarok. Egyébiránt pedig a ruszin kisebbséginek is jár az állampolgárság, ha korábban ő vagy a felmenője magyar állampolgár volt.

teknős 2013.12.06. 19:04:53

December 5-ét jó lenne átértelmeznünk, már csak a lelkünk épségének megóvásának érdekében is.

December 5-e volt az a nap, ahol a magyar balliberális értelmiség -élén Gyurcsánnyal- választási lehetőséget kapott, hogy egyesül a nemzettel vagy elpusztul.

Választott.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 19:19:32

@Holger Hartland: Szögezzünk le néhány apró, ám lényeges körülményt. A magyarországi lakosok elvándorlását a Gyurcsány junta kényszerítette ki. 2005 és 2007 között többen vándoroltak ki, mint 56 után. Ezt ti valahogy elfelejtitek. Vagyis egy baloldali nem tudja megszólítani a kivándoroltakat, mert azok miattuk mentek el. Ti raktátok nyakukra a bankármaffiát, ti nyomorítottátok meg az életüket. 2006 csak nektek volt a csőcselék lázongása, nekünk, magyaroknak egy tragédia. Egy olyan pontja volt az a nemzet öntudatra ébredésének, amikor végérvényesen eldőlt, veletek sosem lesz megbékélés, csak nélkületek.

A határon túliak szavazati joga egy ideig a Fidesz fogja segíteni, ezzel egyetértek, és örülök, hogy így van. Magyarországa a baloldalinak nevezett etnobiznisz hatalmától csak szenvedne. Nekünk jobb, ha ti szenvedtek, már bocs. Viszont lehet arculatot váltani, és megbékélni a magyarokkal határon innen és túl. Gondolkodjatok egy kicsit hosszabb távon. Lám, a Fidesz képes volt túlélni a 8 év száműzetést!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.06. 20:15:50

@Shenpen: Ez amit senki sem ért az országban, pár ember kivételével

mi van akkor ha az ellenséget ("baloldal") démonizáljuk, karanténba zárjuk (ATV), ugyanakkor a többi médiumot (tévé-rádió, nyilván a legtöbben tévét néznek, átlagban napi öt órát) egyirányúsítjuk (Gleichschaltung).

Ez van. Arivistus kommentje a törökgáborblogról:

"Szerintem a politikai erőt hosszú távon a média feletti uralom nagysága határozza meg.

Az MDF-nek - bár harcolt érte - nem nagyon voltak saját médiafelületei és ki is pusztult; Az LMP-nek sincs: húzódik is vissza, Jobbiknak is gyenge, de ott legalább van egy kuruc.info szóval ő is gyengül, de ez a gyengülés nem olyan látványos. Az Együttnek szintén nincs, így a kezdeti szavazóbázisának, már csak a fele van mögötte. Amikor 2002-ben a Fidesz bukott, a bal oldali sajtófölényt okolta, mára ez megváltozott, a Fidesz nem bukik bele a trafikmutyiba, ellenfelei viszont egy amatőr videón (Baja) képesek elvérezni. Miért? A Fideszes médiafölény miatt.
Egyetlen kivétel az SZDSZ, ugye az SZDSZ volt az aki megbuktatta Medgyesit miután az ellenezni merte a Strabag-SZDSZ autópályás panamát. Szóval amit az SZDSZ művelt korrupció, illetve az oktatáspolitika címszavak alatt az olyan extrém mértéket öltött, hogy a médiajelenlétük ezt nem bírta ellensúlyozni. De összesen ez az egy ellenpélda van.

A nem baráti médiába egy politikus legtöbbször csak negatív szereplőként kerülhet be. Az MSZP mögött áll médiahatalom, az Együtt és a DK mögött meg nem. Ez előrevetíti, hogy a pártpreferenciák merre fognak változni.

{Ha továbbgondoljuk, a média nagy része - az egy darab kuruc.infon kívül - vagy az MSZP, vagy a Fidesz kezében van, amelyik meg nem, az vagy túl kicsi (pl blogok), vagy nem foglalkozik intenzíven politikával (pl kertévék). És mivel mind a Fidesz, mind az MSZP bemutatta, hogy mit tud alkotni a gazdaságpolitika területén, ezért túl sok jó a következő 20 évben nem fog jönni az országra.}"

Folytatva a saját szavaimat:
Média = _közvetítő felület_.
az elit és nép párbeszéde. aki azt uralja, mindent ural.

Ami a Jobbikot illeti: érezhetően megtört a lendület a szegedi-ügy miatt. a radikális pártok könnyen szereznek népszerűséget, de ha megfordul a széljárás, ugyanolyan könnyen veszíthetik is el azt.

A legviccesebb az egészben az, hogy gyakorlatilag a Jobbik ellen csakis és kizárólag suttogó (=hamis) propagandával tudnak élni. És működik.

Lehet hogy hatalmas rejtett tömegek vannak, akik alig várják hogy a Jobbikra szavazzanak, de én ezt, pont a fentebb vázoltak miatt, nem látom. Szerintem jó ha az egymilliós szavazatszámot meg fogják ütni jövőre, és az már egy nagyon-nagyon jó eredmény lesz.

Visszatérve a Fideszre és a média fölött gyakorolt 95%-os uralmára: akinél a média, az tud _tematizálni_. Miről folyjék a szó. Esetünkben ez a rezsicsöki és annak orrba-szájba való nyomatása. Tessék Kossuth rádiót hallgatni, tessék köztévét nézni, stb.

Vegyük az ön által belinkelt értelmes, tanulságos cikket a cukorgyárak szétveréséről. Hányan olvasták a "mfor.hu"-n? akik olvasták, közülük hányan legyintettek, hogy a "politika már csak ilyen"?

Orbán legnagyobb fegyvere a közöny és a kilátástalanság, az egy tál meleg bablevesért való kuncsorgás. A Fidesz marad, lesz bableves, ez a lényeg.

Amikor a választások után közvetlenül bejelentik az első "kiigazításokat", akkor fogják majd a tömegek a falat kaparni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.06. 20:49:31

@Shenpen: Spekulálni lehet, de amit egy felmérés mutatott, az alapján az ő körükben komoly a Fidesz-többség. Egy-két éve volt, mintha itt is szemlézték volna.

@==T==: Leszarom a progresszív balt is, a tanácsokat nekik címezd.

@bbjnick: Miért nézném le? Nem értette, miről van szó.

@Mr Falafel: Nicsak, még egy félrecímzett levél.

mostis 2013.12.06. 21:52:06

@Kettes: Az amerikai kettős/többes állampolgárság kérdése valóban más (és nem mááááás), mint a magyar. Sőt, megkockáztatom, minden történelmi szituációban más és más ez a kérdés, még ha a jog ehhez nehezen is alkalmazkodik.

ps:
KETTES, TE PEDIG ELMEHETSZ AZ ANYÁD PICSÁJÁBA A CENZÚRBLOGOTOKKAL EGYÜTT. ÉS EZT ITT MONDOM MEG NEKTEK, MERT OTT NEM HAGYJÁTOK !

Szindbad 2013.12.06. 21:59:00

@Frengi: Volt nem is olyan régen a kiváló érdemes képviselőnknek, Révész Máriusznak egy morális ámokfutás kategóriájába sorolható javaslata, miszerint a szülők szavazhassanak a kiskorú gyerekeik nevében is, tehát mondjuk két felnőtt meg három gyerek után összesen öt szavazatot adhasson le a család. Ezt a javaslatot ugye Orbán Viktor támogatta, de sajnos a tanácsadóik lebeszélték róla.

Viszont, ha már ennyire szeretik a magyarok a magyar állampolgárságot, be kellene vezetni a többszörös magyar állampolgárság intézményét, pl. ha valaki megfelel a kritériumoknak, akkor lehetne kétszeres, meg háromszorosan magyar állampolgár, természetesen kétszeres és háromszoros szavazati joggal.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 22:04:27

@Szindbad: Vagy elég lenne nem szégyelleni a magyar identitást, illetve annak hiányát. Szépen megvallhatná mindenki, ha nem olyan mérhetetlenül szerelmes a kultúrába és népbe, amelynek az állampolgárságát köszönheti. És nem kéne eljátszani a vagyok olyan magyart, amikor pedig nem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.06. 23:36:41

@Robinzon Kurzor: Megnéztem: a budapesti I., II. és XII. kerületekben a szavazásra jogosultak 61-63%-a jelent meg, az állampolgárságra vonatkozó kérdésben pedig 64-67% körül voltak az igenek, ami az összes szavazásra jogosult kb. 40%-a. Vagyis nem ezeken a kerületeken múlott, hogy a népszavazás eredményes legyen. Ezzel szemben pl. a szoci XIII. kerületben mindössze 48%-os részvétel mellett kisebbségben maradtak az igenek (43%).

Érdekes, hogy ha győznek az igenek, az éppen egy szoci-szadeszes többségű parlament kezébe adta volna, hogy hozzon törvényt a kettős állampolgárságról. Olyat hozhattak volna, amilyet akarnak. Ha meg nem tetszett nekik a népszavazás, kampányolhattak volna szolidan a távolmaradás mellett is. Hülyék is voltak meg becstelenek is, megérdemlik, amit kapnak. Ettől még a Fidesz is becstelen, meg a mandiner is ezzel a poszttal együtt. Mondom, szokjon hozzá mindenki, hogy sok történetnek nincs pozitív hőse.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.06. 23:54:27

@Holger Hartland: Niedermüller Péter ex-kulturális antropológus valamikor úgy tanította az egyetemen, hogy a kultúra tanult és öröklött emberi magatartásformák összessége. Vagyis, ha a tömeggyilkos bolsevikok ivadékai jelentik a mai magyar politikai, gazdasági és kulturális elitet, - márpedig ők jelentik - akkor okkal kérdőjelezem meg minden, baloldali pártokkal és eszmékkel szimpatizáló ember magyarságát. Nevezz meg egyetlen fasiszta családot is, amelyiknek ivadékai benne vannak az elitekben! Vagy mondj egyetlen bolsevik tömeggyilkost is, akinek az ivadéka ne lenne pozícióban! Egyikre sem tudsz példát. Ezért a baloldali ember nem magyar, hanem internacionalista bolsevik. Tömeggyilkosaitok élvezik a gondtalan életet, és még csak le sem köpte őket senki. Meghamisítjátok a valóságunkat, és ti alkotjátok a MTA-t. Ezt én helytelenítem, mert a génjeitekben öröklött embertelenséget nem pártolhatom. Nem pártolhatom, mert a kultúra öröklött és tanult magatartásformák összessége, tehát bármi, amit az általatok alkotott elittől lehet tanulni, az árt a magyarságnak, s ami annak árt, az nem magyar.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.07. 00:04:26

@mostis: Nem kockáztatsz semmit. A kettős állampolgárság kérdése természetesen minden történelmi szituációban más és más kérdés, ahol "történelmi szituáció" = mi hoz plusz két tized százaléknyi népszerűséget a Fidesznek. Nekem mesélsz a rezsimről? :)

@Holger Hartland: Csakhogy a szocik semmilyen törvényt nem akartak hozni a kettős állampolgárságról. Ez nem a szocik issue-ja volt, hanem a Patrubány nevű nemzetközi kalandoré, egész addig, amíg a Fidesz fel nem fedezte benne az adatbázis-építés lehetőségét. A szocik jól elvoltak a száznapos programjaikkal, a világgazdaság pénzbőségével meg az isteni gondviseléssel. És ha hoznak egy törvényt, akkor mi van? Akkor most nem lenne kétharmad, kettős állampolgárság meg felcsúti stadion?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 00:24:45

@Kettes:
Ha a pápai táncos-f*szkalap-néró nem a kettős állampolgárság ellen kampányol, nem lett volna kétharmad.
Remek lehetőséget adott a Fidoxnak és a jelenlegi nérónak, hogy ők legyenek a nemzeti gondolat idvezült felkentjei, a mindig hazaárulásra hajló bolsizsidóbuzi fattyakkal szemben.
Ráadásul az egykori, konszolidáltabb elképzelés elfogadása megszabadíthatta volna a hont a jelenlegi baromságtól (választási célú szavazati jog-osztogatás az erdélyi atyafiknak).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 00:45:12

@Mr Falafel: Eltévedtél, de bocs, nem megyek utánad az erdőbe, hogy kihozzalak. Lehet, hogy nem is akarsz te onnan kijönni.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 00:46:05

@Kettes: Tudom, hogy nem akartak, erre lett volna korrekt megoldás, hogy akkor halkan arra kérik a kedves népet, hogy maradjon otthon, és nem ugranak fejest a "nem" szavazat melletti kampány ízléstelenségébe. Ha kell, akkor meg hoznak egy tisztességes törvényt (ja, ha az nekik nem megy, az már az ő hibájuk!), mondjuk a szavazati jog kiterjesztése nélkül.

Hogy mi lenne most akkor?

Nem lettek volna megsértve több százezer vagy millió határon túli (és inneni) magyar nemzeti érzései, a Fidesz nehezebben tudná eladható módon megvalósítani a választási rendszer újabb manipulációját, az egyszerűbb elmék is felfognák, hogy mire megy ki a játék, a ballib oldal egy kicsit kevésbé lenne sáros és kicsivel tisztább lehetne a lelkiismerete, Rajcsányi Gellért pedig nem használhatná a nemzetiszínű zászlót arra, hogy egy rakás szart próbáljon takargatni vele.

Nem tudom, ez mekkora különbség, ítélje meg mindenki maga.

feketeesfeher 2013.12.07. 01:36:04

@poszt:
"És megbocsátani, enyhülni, kiegyezni. Az egykor teljesen szemben álló táborok 2010 után sokat tettek azért, hogy ez az enyhülés tényleg megtörténjen"

Ekkora orbitális hazugságot régen olvastam.

feketeesfeher 2013.12.07. 01:40:52

@poszt:
"az egyik oldalon Böjte Csaba meg több százezer hétköznapi külhoni magyar lesz, a másik oldalon – saját elhatározásukból – meg Sixx-ek, Kálmán C.-k meg jotunderek maradnak. Ó, te kiket választanál?"

Pici gondolkodás után Sixxet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.07. 05:17:09

@Holger Hartland:

Pedig még határontúli sem vagyok! [........................................................../.]

toportyánzsóti 2013.12.07. 05:27:31

Nemzeti szóval házalók a magyar nép legalja,nem véletlenül buknak kormányról sokadszorra!

incze 2013.12.07. 06:05:08

rá se ráncs ergé, van aki téntával ír, van aki nyállal és takonnyal, te az utóbbit választottad, értem én, nem foglak bántani, minthogy általában egyáltalán nem érted meg amit mondanak.

(ez a teljes fogalmi botfülűség pl. a szabadság és autonómia kérdéskörében ordít abból az irományból is, amit idelinkeltél - és remélem egy pár év múlva szintén feledni akarsz majd. röviden azért összefoglalom, amit tudnod kell, azon a szinten, hogy értsed is: autonómiát itt ma egyetlen nagyobb honi politikai erő sem támogat. áppúgy nem értik mi fán terem, mint mondjuk te. ha autonómia ellenességben rangsort állítani, akkor toronymagas első a fidesz. az se itthon, se külhonban, sehol az égvilágon, nemhogy nem támogat, egyenest kiirt mindenféle autonómiát. autonómia támogatásán a fidesz azoknak a szakadároknak a bőkezű támogatását érti, aki örömmel betagolódnak a fidesz alá. se többet, se kevesebbet. a többi magyar párt legalább csak tuskó, és képmutató. ennyit erről.)

de azt azért tudd, hogy amikor a "régi lövészárkokban ragadtakról" írsz, akkor csak vágyálmaidról beszélsz. tény, hogy a nyugatias (egyáltalán: valamilyen) gondolkodás (erős sosem volt) kipusztulófélben látszik lenni ma magyarországon, és ha szívedet melengeti az ilyesmi, akkor úgy tűnhetik föl neked, hogy lehet ünnepelni.

de ez csak napi fénytörés, percember ünnep.

egy pár évtizede például úgy gondolta az akkori centrális erő meg hű ergéi, hogy itten mámeg kiépült a cucilizmus, és mosmá mindig az is lesz, a "régi rend" izéi kihaltak.

ez egy emberfajta, amely a kihalásokat és végső győzelmeket nagyon szereti elgondolni

2013.12.07. 08:00:41

@Szindbad: Kár hogy nem vezették be, én bevezettem volna. Lett volna sírás rívás és fogaknak csikorgatása, mert ez az ország a nyugdíjasok kánaánja: 1 nyugdíjas 1 szavazat, a gyerek meg, ugye akinek a bőrére megy a játék mert az ő jövője a tét, nem szavaz.

Én kivártam amíg a 3 gyerekem szavazati joggot kapott. Annyi előnye volt, hogy beléjük neveltem egy életre, mindegy kire szavaz, de ha kommunistára akkor a kezét töröm el.

És milyen érdekes: eszükbe sem jutna, de nem csak nekik. Még elvált házastársamnak sem, pedig mi aztán semmiben nem értünk egyett, de ő sem adna más tanácsot a fiainak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 08:29:41

@Holger Hartland: Persze, hogyne! A társadalom olyan betegségben szenved, aminek a nevét sem meritek kimondani, nemhogy gyógyítani. Megy a mellé beszéd, a köpölyéz, miközben szívátültetésre lenne szükség. Hidd el, én kedvellek téged, de te is abba az emberi alfajba tartozol, akiktől az emberiség nyugodtan kihalhatna, ráadásul azt hinnéd, még jót is tettél. Az olyanokat, mint te is vagy, kizárólag egy elszenvedett súlyos trauma ébresztene rá, hogy a társadalom tényleg beteg volt, és félre kezeltétek, rosszul értelmeztétek a tüneteket. Ezért is találó Padilla azon mondása, amely szerint egy tartósan boldog társadalom úgy jöhetne létre, ha az egyik csoport kiirtaná a másikat. A ti attitűdötökre igaz, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Ti voltatok, akik radikális változást akartatok, természetesen radikális változások nélkül. Nem vagytok ettől kevésbé értékes alfaj, csak éppen nem azt teszitek, amire születtetek. Az emberi társadalom látványos és eleddig legsúlyosabb mérvű dekadenciája azért van, mert az egyén és az egyes csoportok nem látják el funkciójukat.

maroz 2013.12.07. 08:44:06

@incze: "de azt azért tudd, hogy amikor a "régi lövészárkokban ragadtakról" írsz, akkor csak vágyálmaidról beszélsz. tény, hogy a nyugatias (egyáltalán: valamilyen) gondolkodás (erős sosem volt) kipusztulófélben látszik lenni ma magyarországon, és ha szívedet melengeti az ilyesmi, akkor úgy tűnhetik föl neked, hogy lehet ünnepelni."

Kurvajó. Csak vágyálom, hogy 2010-ben a jobboldali pártok közel 70%-ot kaptak, mint ahogyan a fidesz kétharmada is csak a percemberek számára ünnep, amúgy nem más, mint egy kis futó akármi, nincs is itt semmi emberek, haladjunk. És persze az se lesz majd valóság, amikor 2014-ben az újabb jobboldali kilencnyolcad az immáron felszántottak helyét illő módon beszórja sóval. Oda lesz a tíz deka párizsi is, na, az lesz ám az igazi fénytörés! :)

No meg az se valóság, hogy Kettesék még csak nem is értik, hogy mi az, amit elszúrtak hatalmon és még csak az iránya sincs meg számukra ma sem annak, hogy merre is kéne keresgélni a hiba okát, de persze ettől még vágyálom az, hogy ők egy régi lövészárokban ragadtak. És akkor nézzük a nemvágyálom realitást, a várva várt Eljövetel jézuskáját, azt az aranypofi Bajnait:

"Mit tenne Bajnai a minimálbérrel és a nyugdíjakkal?"

Na, vajon mit? Hát lássuk, olvassunk tovább!

"A Fidesz hazudik! Itt elolvashatja az igazságot."

Értem, köszönöm, további szép napot! :)))

Semmit nem tanulni, semmit nem felejteni, függönyöket behúzni, mondogatni, hogy: sihu-sihu-sihu, megy a vonat, száguld a vonat, minden más csak fénytörés!

(Megjegyzem, hogy a Mandiner projekcióiról is van véleményem, de ez mégiscsak egy civil blog, annak ellenére, hogy akadnak azért ezen is furcsa lövésnyomok. Annyi és olyan lövésnyomok, amelyek már egy másmilyenebb moralitású társadalomban nem engednék meg, hogy másokra mutogassanak. De hát hol találni manapság ebben az országban egy szép történetet, ugye...)

Mikrobi 2013.12.07. 09:00:47

Nem gond, sixx tüdeje sem bírja már sokáig a láncdohányos életmódot. Hamarosan elpatkol tüdőrákban vagy COPD-ben. Már ha irgalmas hozzá a Jóisten, mert akkor a hosszú szenvedés lehetőséget ad neki a megtérésre (amire én kevés esélyt látok, dehát csak egy ember vagyok). Mert könnyen lehet, hogy egy pillanat alatt elviszi egy infarktus vagy stroke.

Szindbad 2013.12.07. 09:25:13

@Frengi: Ebben teljesen egyetértünk, a nyugdíjasok valóban veszélyt jelentenek a magyar társadalomra.

Őszintén szólva én ötven év felett elvenném a szavazati jogot. Egyrészt ugye a mostani ötvenen túliak a kommunizmusban szocializálódtak, és minden nap azt tapasztalom, hogy visszasírják, másrészt egy ötvenes nincsen már elmebeli képességeinek teljes birtokában, sokkal inkább az érzeleméi vezérlik, és ezáltal könnyebben befolyásolhatók.

panelburzsuj 2013.12.07. 09:37:21

@Szindbad:
Te is rabjául estél annak a babonának, hogy a képviselőválasztás gondolkozási tevékenység?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.12.07. 09:44:07

Az egész úgy kezdődött, hogy Gyurcsány annak idején direkt hibás álláspontot foglalt el, tisztán pártpolitikai okokból. A gond, hogy ezzel nyert. S emiatt mostanáig képtelen revideálni akkori hülyeségét. S van pár agyatlan fanatikus, aki most is lelkesen támogatja azt, amit valószínűleg Gyurcsány soha nem gondolt komolyan.

Jótündér meg egy tisztességtelen majomember, én betettem a feketelistámba pár hónapja. Vele szemben az egyetlen értelmes érv a "kurva anyádat!", mást úgysem ért meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.07. 09:44:24

@Mr Falafel: Most nem azért, de "fasiszta" család ivadéka éppen ebben a ciklusban lett az MNB elnöke. Hogy a közismert emigráns műgyűjtő-őssejtklinikás hátteréről keringő pletykákkal ne is foglalkozzak...

@Holger Hartland: Én úgy tudom, az SZDSZ lelkiismeret szerinti részvételre és döntésre kérte a támogatóit, nem állt bele az elveszik a munkát meg a nyugdíjat kampányba.
Amint látja, az utókort ez nem érdekli.

@bbjnick: "mi hogyan hozhatnánk hátrányba a saját idegenbeszakadtjainkat?!"

Maga tudja már, miért ezt kérdezte? :-)

@Szindbad: ... anyámborogass.

Szindbad 2013.12.07. 09:47:13

@panelburzsuj: Nem, de érvelni lehet a segítségével.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 09:47:30

@Mr Falafel: Baj van. Ma reggel az MTA zsinagógájában tartott szombat reggeli fekete mise után beugrottam az IMF-rezidentúrán levő DK-irodába, hogy jelentsek rólad. Védtelek, ahogy tudtalak, mondtam nekik, hogy teljesen bolond vagy, hagyjanak békén, de a Niedermüller meg a Vadai ragaszkodtak hozzá, hogy a Mr. Falafel néven írott kommenteknek véget kell vetni. Úton van feléd egy bankárzombikból álló nindzsaosztag. Vigyázz, a nyakukban hordott vallási jelképet dobócsillagként használják.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 09:55:59

@Szindbad: Én azoktól venném el a szavazati jogot, akik férfi létükre idióta, giccses rajzfilmfigurákat választanak avatárnak. Rájuk az elmebeli képességeik teljes birtokában sem bíznék semmit.

@Counter: Hüpp-hüpp. Akarja, hogy vigyek egy virágot az SZDSZ sírjára? Rendben, viszek, azzal a feltétellel, ha a sír lakója marad szépen fekve és nem akar folyton zombiként kimászni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 09:57:20

@Holger Hartland: Azt hiszed, érted, mi történik körülötted, pedig nem. Ha a bajokra az lenne a megoldás, amiben te is hiszel, már megoldódtak volna, de ehelyett eszkalálódtak. Tévúton jártok, és ezért majd nagy árat fizettek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 09:57:45

@Szindbad: Egy mentséged van: ha nő vagy. Az mindent megmagyarázna. :)

feketeesfeher 2013.12.07. 09:59:16

@Szindbad:
"ötvenen túliak a kommunizmusban szocializálódtak, és minden nap azt tapasztalom, hogy visszasírják, másrészt egy ötvenes nincsen már elmebeli képességeinek teljes birtokában"

Asztakurva. :)))))))

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 10:01:42

@Mr Falafel: Azt mondták, hogy kössem le a figyelmed, amíg a dobócsillagos bankárok a hátadba kerülnek. De én jót akarok neked. Menekülj, amíg nem késő!

panelburzsuj 2013.12.07. 10:03:48

@Hepci:
Mondasz valamit: a falusiak kevésbé takargatják személyes érdekeltségeiket a szavazásban.... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 10:08:37

@Holger Hartland:
Ha egészen közel érnek hozzá, a jégcsákányhoz hasonlatos végű orrukat bemélyesztik a hátába, majd a görbületet hirtelen felfelé fordítva kiszopják a hipotalamuszát.

maroz 2013.12.07. 10:10:38

Mindig csak ez a hűje politika, a ballib erre, a kommancsok a rezervátumban arra, zsidókok meg nácikok, miközben meg jön az ünnep! A karácsony, az izé ünnepe, na, az a dolog, most hirtelen nem jut eszembe a neve. Meg kéne telni áhítattal, készülni, énekelgetni a dalt: Mennyből az angyal, lejött hozzátok, szopással, szopással...

velvet.hu/szex/2013/12/06/a_karacsony_szexi_oldala/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 10:14:25

@Hepci: Már megbocsáss, de gőzöd nincs a csákányorrú bankárzombik orrának funkcionális anatómiájáról. Szigorúan lefelé görbül, és egy font húst szippant ki az áldozat szíve tájáról.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 10:18:14

@Holger Hartland:
Persze, hogy lefelé görbül, de amikor bemélyeszti, a zombi dugóhúzószerűen 180 fokban megpördül a böhöm Falafel hátán, hogy hozzáférjen a hipotalamuszához.
Így veszíti el az "Igazságot Rezesovának" mozgalom egyetlen hiteles támogatóját, a közismert zsidóügyi polihisztort.
Pontosabban megmarad belőle a szittya váz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.07. 10:21:10

@Mr Falafel: Mit? Hogy Matolcsy Mátyás az volt, ami, vagy hogy a másik illetőről az a pletyka járja, ami? Mást nem állítottam.

@Holger Hartland: Azt hittem, érdekesnek találja az emlékezet és a valóság közti kis szakadékocskát. Főleg, hogy éppen azt magyarázza, mennyivel okosabb is lett volna azt tenni, amit az SZDSZ tett. Mint látjuk, a posztban is érezhető emlékezetmasszírozás eredményeképpen senkit se az érdekel, hogy mi történt – hanem az, hogy mit mesélnek arról, hogy mi történt.

@bbjnick: Ez maga szerint nem kérdő mondat?
"De ha mindenütt ez játszik körülöttünk, akkor mi hogyan hozhatnánk hátrányba a saját idegenbeszakadtjainkat?!"

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 10:21:15

@Hepci: Falafelnek fölösleges az agyát támadni. Nincs ott semmi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 10:24:42

@Holger Hartland:
Mindenkinek van az agyában valami.
Pl. rög- vagy téveszmék.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 10:26:37

@Counter: Valóban érdekes, hogy a szadesz kivételesen visszafogta magát, és mondom, viszek virágot a sírjára - feltéve, hogy veszteg marad és fekszik szépen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.07. 10:27:03

@Counter:

Nem, ez nem kérdő mondat. Ez költői kérdés, aminek a retorikai értéke felszólítás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.07. 10:33:23

@bbjnick: Arra szólít fel, hogy hozzuk hátrányba a saját idegenbeszakadtjainkat?

Rájött már, hogy miért írta ezt?

@Holger Hartland: Az is érdekes, de annak már csak történeti érdekessége van.
Annak viszont aktuális érdekessége is, hogy noha tényleg azt tette, a HH-pulcsis kreatív emlékezetipar dinamikusan újrapozicionálta a dolgot, a maga példájából is tapasztalható sikerrel.

Jó végén van maga a HH-pulcsiknak?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 10:33:34

@Counter: "György apjának harmad unokatestvére" - anyám borogass! Én egyenesági leszármazottakról beszélek, nem unokanagykabátokról. Mint Bauer és Fia, Biszku és lánya, Hegedűs és fia és unokája, Apró lánya és fia, az ő gyermekeik és házasság útján szerzett közvetlen rokonaik, férjek és feleségek, Kun Béla unokája. Én szűkebb családról beszélek. Te, jó libbanthoz méltóan kenegeted a szart, mert, ha mindenki szaros, akkor tulajdonképpen senki sem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 10:35:53

@Holger Hartland: Amennyiben az agy az, ami a te fejedben van, akkor igazad van, az enyémben nincs olyan. Sajnos tényleg (majdnem) teljesen egyedi vagyok, ezért pusztul ki az emberi faj.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.07. 10:38:33

@Counter:

Hogy nem tud magyarul, azt ne rajtam kérje számon!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 10:41:01

@Counter: Mit pozicionáltak újra? Hogy a szoci kutya kivételesen úgy tudott rondítani egyet, hogy a máskor őt csóváló farok ezúttal nem lett szaros? Nagy dolog. Na kell az a virág vagy nem?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 10:43:33

@Hepci: Ez a szittyázás, ez most a nem rasszizmus kategóriája? Már csak azért, mert én azt állítom, Buddha magyar volt. Most mondd meg, tök hülye vagyok. Persze, azt kéne tudni, ha a Sákjamuni szó azt jelenti, hogy Buddha a szaka (szkíta) törzs tagja, azaz abból származik, akkor ez most azt jelenti, hogy mocskos szittya magyarféreg volt ő is, vagy az nem ér, mert például Churchill sem volt antiszemita, meg Ciceró sem, mert kizárólag a magyarok antiszemiták. Vagyis a magyarok szittyaférgek, de Buddha nem, mert ő nem volt antiszemita. Komoly dilemma ez egy halzabáló finnugornak a MTA-ban. Még szerencse, hogy nem kellett összetépni egyetlen bolsevik "tudós" könyveit sem, s még ma is abból születnek a tudóscsírák, amit ők jól megasszondtak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 10:45:50

@Mr Falafel:
A halzabáló MTA-finnugornál akadtam el. Ki ő?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 10:58:15

@Hepci: A Magyar(?) Tudományos(?) Akadémia összes tagja, minden tudományterületen halzabáló finnugor, csak szoktak bérmálkozni, mert a rabbijuk mondta, hogy az jó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 11:18:49

@Mr Falafel:
Hümm, ilyen tudósféle voltam 1 darabig, elég sok halat is zabáltam.
Ezek szerint minden akademikus feltételnek megfelelnék, de a rabbimra nem emlékszem...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 11:37:11

@Hepci: Nem, mert bolsevik vagy, vagyis zsidógyilkos, terrorista csókolgató, manapság antiszemita kártyával játszogató balliberális. Jól összefoglaltam?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 12:01:55

@Mr Falafel:
Valószínűleg nem vagy épeszű, de sajnos nincs hozzá orvosi kompetenciám, hogy ezt ennél pontosabban meghatározzam.

panelburzsuj 2013.12.07. 12:13:24

@Hepci:
Höhö...

Hepci, a halon nőtt fideszikszelő stikabolsi... :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.07. 12:14:36

@Mr Falafel: "...A Magyar(?) Tudományos(?) Akadémia összes tagja, minden tudományterületen halzabáló finnugor, csak szoktak bérmálkozni, mert a rabbijuk mondta, hogy az jó..."

Ne haragudj, de ez -még ha vicceskedő megjegyzésnek szántad is - de hülyeség. A XIX.-ik századi, finnugor elmélet megalkotói és minden követőjük a tudományos életben német (!) származású volt, jellemzően evangélikus, vagy katolikus családokból. A velük szemben álló turkológia megalkotói kivétel nélkül zsidó (!) származású értelmiségiek.

A finnugrisztika és a turkológia - tehát a magyar őstörténet két releváns - és tudományos eredményekre építő - áganak, a nagy "ugor-török háborúnak" a szembenálló felei ennek a két asszimilált kisebbségi csoportnak a tagjai. Kivétel nélkül. Változás csak a huszadik század második felére jelenik meg, addig pontosan nyomonkövethető a német-zsidó szembenállás a területen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 12:17:07

@panelburzsuj:
Érdekes, hogy újabban jobbos bomlott agyakban ki tudom váltani a "tebiztoszsidóbolsibuzivagy" pavlovi reflexet, miután a vincentblog szerzőihez hasonló balf*szkalapok számára továbbra is masszív faszista-orbánbérenc vagyok.
Hajrá, Magyarország, hajrá, domolykók!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 12:33:36

@Hepci: Ha csak kompetenciád nem volna! Persze, bármit jelentsen is az épeszűség, ha arra te vagy a példa, én bármi szívesebben vagyok, mint épeszű.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 12:39:51

@gloire: Ki beszél a XIX. századról? Vámbéry tényleg zsidó volt, és tényleg a nem németek, hanem habischburgok hallgattatták el. Ám én a ma velünk élő bolsevik diktatúráról beszélek. Azért az elég nevetséges, hogy a világ valódi tudósai mind egybehangzóan vélekednek a magyarság őseredetéről, de a MTA kitart a finnugrizmus mellett, amelyről már a kialakulásakor is tudvalevő volt, hogy ostobaság. A rég halott habischburgi suttyók kényszerítik őket erre, vagy csak rájöttek, hogy helyes, ha ellopják a magyarok valódi történelmét, mert egy gyökértelen népet könnyebb leigázni? Ja, a zsidó nem egy vallás. aki azt állítja elmebajos, vagy bolsevik ballib.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.07. 12:39:56

@Holger Hartland: Szerintem meg végül is pont az történt, ami akkor a legjobb volt a szociknak. Egy nagyon alacsony részvétetű, de elsöprő igeneket hozó szavazás hosszú időre lehetőséget adott volna a Fidesznek, hogy azt hangsúlyozza, hogy a magyarok nagyon akarják a kápot, csak "elriasztották" őket a komcsik a véleményük kinyilvánításától. Így hogy alig győztek az igenek alacsony részvétel mellett, nehéz lett volna a Fidesznek sikerként eladni.

A 2010-es kétharmadban semmi szerepe nem volt a káp-népszavazásnak. Akinek a káp fontos, az így is, úgy is a Fideszre szavazott volna, a többieket meg más motiválta. Abban sem hiszek, hogy a Fideszt egy meglévő kettős állampolgárság visszatartotta volna attól, hogy kimaxolja a választási szabályok hajlítgatásában rejlő lehetőségeket. Megkockáztatom: ha a közvélemény-kutatások azt mutatnák, hogy a ht. magyarok a Jobbikra szavaznának, akkor a meglévő szavazati jogaikat is elvették volna a kétharmados felhatalmazásukra hivatkozva. A Fidesz így működik, és ezt te is ugyanilyen jól tudod.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 12:44:53

@Mr Falafel:
Imádsz mások címkézésével foglalkozni, miközben - állítólagos szociológiai ismereteid dacára - arra se veszed a fáradságot, hogy megnézz pár kommentet az "ellenségtől", vagy éppen a kilétét, ha beazonosítható.
Kertészmérnök vagyok, volt egyetemi segédmunkatárs, jelenleg kereskedem.
Név és telefonszám a blogomon.
Az alábbi pártokra szavaztam eddig 1990 óta: MDF, Fidesz, illetve az utóbbi 2 esetben nem mentem el, jövőre se fogok.
Van még valami kérdésed, vagy esetleg elnézést kérsz a marhaságaidért?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 13:01:37

@Hepci: De Hepci bolsevik, úgyhogy nincs apelláta. Jóska Pista kertészmérnök nem érdekel.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.12.07. 13:07:40

@Szindbad: És azt, hogy ki hány éves, én mondom meg. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.07. 13:56:31

@Mr Falafel: @Mr Falafel: "…Ki beszél a XIX. századról?…" Ma még mindenki az akkor kialakult elképzelések fogja. Valójában ez egy álvita, ami a két asszimilált kisebbség emocionális ragaszkodásairól, világképéről szól, nem a magyar népről. A valóságban a finn, ugor, ótörök, ószláv, iráni népek hosszú évszázadokig olyan erős szimbiózisban éltek egymással, ami az amúgy szintén erősen kevert nyugat-európában szokatlan és mára kibogozhatatlan. Ebból, ki-ki a maga szempontjai szerint csipegethet ki mozaikdarabkákat és állíthat össze néha egészen eszement elképzeléseket is.

Természetese én nem állítom neked, hogy a két divatos elképzeléssel szemben én ismerek valami megdönthetetlen igazságot. Csupán azt állítom, hogy ezekből mindegyikből kilóg az a prekoncepcionális lóláb, a narratívának az a vezérfonala, ami esetünkben egy-egy asszimilálódott kisebbség önképét hivatott erősíteni és nem tisztán tudományos magyarázatot ad. Ettől még mindegyik tudományos mércével értékelhető alapokból indul ki.

Az asszimilálódott német magyarként is az "északfényt" keresi a hazájává vált ország őstörténetében, illetve kicsit még németként azt a birodalmi másodosztályú "társnemzeti" szerepet véli felfedezni a magyarban a magas kultúra letéteményesének tekintett német mellett (alatt), mint amit az orosz-finn viszonylatban is meglát. Nem törődve az ésszerűséggel ezért az összehasonlító nyelvészet - egyébként helyes - eredményeire támaszkodva hétezer éves távlatokból finn rokonságot rángat a magyarok mellé.

Az asszimilálódott zsidó magyarként is annak a valaha űzött, pusztában vándorló, sátoros népnek a képét vizionálja, amely végezetül hét törzsben vérszövetséget kötve hazára talál a tejjel-mézzel folyó, dús legelőkben gazdag Kána… izé, Kárpát-medencében. Hasonlóan tovább viszi, tovább szövi és a magyarságra projektálja az ő valahai kiválasztott néphez való tartozását. Ha zsidóként az lehetett, de már zsidó nem igazán lehet, hát magyarként lesz kiválasztott, s vele az egész magyarság. Jól látható, hogy itt is valódi, a történt-tudomány által hiteles eredményekre támaszkodva készül egy torz narratíva.

A kurultájos, kucsmás-kaftános ősmagyar elbeszélés egy tipikus "zsidós" narratíva, még vizuális elemeiben is. Szép is, vagány is, de a valósághoz pont annyi köze van, mint a finnugor elbeszélésnek. Van is benne valami, de annyira torzítottan adja át a sztorit, hogy igaznak semmiképpen sem tekinthető.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.07. 14:12:08

@Kettes: Az első bekezdésedben van igazság - az a kérdés, az MSZP nem veszített-e többet (morálisan) a "nem" melletti kampánnyal, mint amennyit egy érvénytelen, de az igenek többségét hozó népszavazással veszített volna. Ha megnézed, mit válaszoltam neked, itt nagyrészt morális, megítélésbeli, érzelmi és kommunikációs kérdésekről van szó, nem többről, és ítélje meg mindenki maga, hogy ezek mennyire fontosak vagy nem.

A 2010-es kétharmadról egy szót sem írtam, nem véletlenül, az nem ezen múlt. A Fideszt meg persze, hogy egy meglévő kettős állampolgársági törvény sem tartana vissza a választási rendszer manipulációjától - ugyan, mi tartja őket vissza bármilyen szemétségtől? Csak akkor most még jobban kilógna a lóláb. Lehet, hogy akkor most még pofátlanabb cikket olvashatnánk itt a lépés igazolásáról.

incze 2013.12.07. 15:09:50

@maroz: jaj, maroz, neked mindig mindenről csak "az" jut az eszedbe. én csak annyit mondtam ennek a szerencsétlen ergének, hogy itt élünk egy méretes kontinensen, és amit ő valamiféle győztes gondolatnak vél, az ezen a kontintensen egy viszonylag kis területen egy nagyon szűk rétegnek ha bejön (jó pénzért). Attól persze, hogy izolációba fordítják és médiabúra alatt próbálják tartani az országot (szép summa ez is) a tohonyább híveknek tűnhetik úgy, hogy immár kihal a nemistudjákmi. Csa hát ez fénytörés.

Ráadásul az européer, nyugatos hagyomány szerintem itten soha nem is volt nagyobb, mint amekkora most, csak ha iskolában az irodalom órán csak a Nyugatot tanulod, akkor azt hiszed, hogy akkortájt az adta az alaphangot, és az volt a menő. Ady majd megfulladt, olyan egyedül volt.

Pantagruel 2013.12.07. 15:59:00

Valamiért úgy vélem, hogy az, hogy egy közösség kit fogad be, elsősorban BIZALMi kérdés.

Azaz: hangsúlyosan _nem_ anyagi.

Magyar állampolgárként adózhatok, fizethetek TB-t például angliai vendéglátósként ötszázezredmagammal, vagy lehetek notórius munkakerülő stb.), a társadalom nagyobb része elesne a jogaitól ezen az alapon; ugyanakkor mondhatnám, oké, nem várok el mástól sem többet, csak amennyit magamtól: mit jelent nekem magyarnak lenni, azt, hogy ennyi adót, járulékot és a többi közterhet fizettem, ennyibe kerül nekem, hogy magyar vagyok, ergo tegyen le az asztalra mindenki ugyanennyit (nem többet, csak ennyit) előre 4 évre (mondjuk, 16 millió magyar Forintot), és felőlem akár szavazhat is (állampolgár még nem lesz); ja, meg: "abban a ciklusban kevésbé volt jó volt magyarnak lenni, ebben meg jobb, mert kevesebbe kerül". :)

...és nem is nemzetiségi (nyelvi, származásbeli): az USA bevándorláspolitikája is értelmezhetetlen lenne utóbbi mentén, ahogy az Auld Alliance 7 évszázada is (a szövetség értelmében egész a 20. század elejéig minden skót és francia kettős állampolgár volt, tehát vice versa megillették őket a másik ország polgárainak kiváltságai, előjogai). Mintha a közmondásos "lengyel-magyar két jó barát" történelmi barátságnak közjogi vonatkozásai lennének. Az USA Green Card Lottery programja (egyébként) jellegére, természetére nézve épp az ellenkezője annak, mint amit a neve sugall - ellentétben az egyik hozzászóló maliciózus célzásával. (Ez a bevándorló vízum-program leginkább egy kvázi-WASP emberi erőforrás-fejlesztési/-gazdálkodási projekt, kevésbé Brain Drain, és a legkevésbé sem szerencsejáték.)

Számomra mintha a poszt kérdése is ezt a bizalmi kérdés-koncepciót támasztaná alá: "Ó, te kiket választanál?" Avagy TE Kiben bízol? S a szavazás a KÁP-ról: kinek szavazok bizalmat? Böjte Csabának vagy akárkinek?

Az meg egy másik dolog, hogy a Fidesz ebből hogyan kovácsol(t) magának politikai, illetve bizalmi tőkét kinek-kinek ellenszenves vagy rokonszenves módon.

maroz 2013.12.07. 16:14:16

@incze: Talán az zavart meg, hogy az idézett gondolataidból akár azt is ki lehetne érteni, hogy akikre ergé mint "régi lövészárkokban ragadtakra" utal azok lennének annak a bizonyos européer, haladó, ésatöbbi akármiknek a hordozói, de ha te is úgy látod, hogy ők is ugyanúgy akadályai annak, ahogyan Orbánék, csak éppen az esetükben ez az ugyanúgy felületes szemlélődés esetén másmilyennek tűnik, pedig dehogy, akkor nincs is érdemi nézetkülönbség köztünk.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 16:34:46

@gloire: Így beszél egy identitásától megfosztott ember. Így beszél az, akinek maga az identitás szó sem jelent már semmit.

Nincs két divatos elképzelés, csak a valóság és a hamisság van. Az egész finnugrosdinak annyi volt a szerepe, hogy a germán percnépek gyökereit mélyebben szerették volna látni, mint a magyarokét. Nyilvánvaló, hogy a hun és magyar törzsek a visszavándorlás során érintkeztek a finnugornak nevezett törzsekkel, tehát lehet beszélni rokonságról, csakhogy a magyarság őstörténete sokkal korábban kezdődik. Nem szerintem, hanem a Royal Society és más fejlett tudományos élettel bíró nemzetek tudósai szerint. A kínai és japán tudósok szerint is. A kurultájos genetikus Bíró András eljut odáig, hogy a magyarok kialakulását közép-Ázsiába tegye, de azt már nem képes kimondani, hogy milyen birodalmak felbomlásából jöttek létre ott a különböző törzsek.

Én a Royal Society tudósaival értek egyet, általában az angolszász, valamint a kínai és japán tudósok szavának adok hitelt.

Az égei-anatóliai térség kultúrái voltak az emberiség első fejlett kultúrái, hacsak nem hiszünk abban, hogy korábban kellett lennie egy egységes emberi kultúrának, amely az egész földet behálózta. E nézet alapjait a piramisok és a hozzájuk kötődő mítoszok szolgáltatják.

Az egyik nagy ókori birodalom úgy jött létre, hogy egy közép-Európából (mások szerint India felől) bevándorolt lovas nép egyszerűen rátelepedett az ott már létező fejlett kultúrára. Az egyesült törzsek egy birodalmat hoztak létre, egy törzsekből álló szupertörzset. A birodalmi közigazgatást szinte teljes egészében egyetlen törzs tagjai látták el, őket fekete fejűeknek hívták. Amikor a birodalom túlnőtte a kereteit, az öröklési rendnek hála, a sokadik fiakat kistafírungozták, szolgákat és hadakat adtak melléjük, hogy menjenek, és keressenek új hazát. A sokadik fiak külön törzseket hoztak létre, de volt, hogy egyesültek, vagy legalábbis együtt éltek jó darabig. Az új törzsek megőriztek valamit a letelepedett életmódjukból, a birodalmi létből, ezért szokták őket félnomádnak, lovas nomádnak nevezni. Ottani nyelveken úgy mondták szkíta, szaka, vagyis lovasemberek. A Royal Society szerint például az egyik utolsó nagy királynak abban a híres birodalomban két fia is sikeres volt törzs, vagyis új nép alapításában. Exogám társadalom lévén a törzs vér szerinti (konszangvinikus) és házasság útján szerzett (affinális) rokonokból állt. Vagyis a klasszikus törzs nem vérségi alapon szerveződött, hanem identitáson alapult már az ókorban is. Az identitás tehát jogi beágyazottságú érzelmi kötelék is, nem pedig tisztán vérségi. Itt a fogalmak tisztázása célszerű lenne, mert sokaknak mást jelent a vérségi kötelék, vagy éppen az identitás. Az identitás, mint érzelmi kötelék az öröklési rend eredménye. Az öröklési rend egy törzsbéli és egy törzsön kívüli feleség közös gyermekének helye a törzsi társadalomban.

Itt kitérek arra, hogy a zsidó társadalmat anyajogú társadalomnak szokás nevezni, noha nem az anya, hanem az anya apja ágán megy az öröklés, vagyis apajogú társadalom.

Kitérek rá, hogy az India felőli bevándorlás azért sültökörség, mert a lovakat mintegy 5-6 ezer éve szelídítették meg Európa, kb. a mai Ukrajna területén. Az ókori nagy birodalom pedig éppenséggel 5 ezer éve létezett. Hacsak nem feltételezzük, hogy a lovasok előbb elmentek a picsába Indiába, s csak utána Mezopotámiába.

Amennyiben hiszünk a Royal Society és más fejlett tudományos élettel rendelkező állam tudósainak, úgy a fent említett két neves testvér egyszerűen visszatért Európába, ahonnan indult. Az egyik testvérnek Tápiószentmárton területén hatalmas palotája volt a római korban. Így nyilvánvaló, hogy a bérceken túl maradt fivér 895 körül nem honfoglalni jött, hanem hazatért.

Most mondd meg, ezt a képtelenséget vallja az egész világ tudományos elitje, egyedül a magyar tagadja. Miért? Ha magyar, akkor miért?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 16:39:17

@Mr Falafel:
Hepci azonos **** Gábor kertészmérnökkel.
A saját valójuktól elrugaszkodó nickek mögé csak zavaros fejű emberek rejtőznek.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.07. 16:55:47

@Hepci: Ezt én sem értettem soha, hogyan lehet valamifajta "virtuális én" nevében írogatni, kommenteket, miközben a valódi én kávézik a laptopja előtt. Megfejthetetlen, hogy felnőtt emberek ezt miért hiszik el maguknak . )

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 16:57:11

@Hepci: Rejtőzik az anyád picsája! Már bocs. Az én valós személyem már akkor ismert volt, amikor te még fel sem fedezted az internetet. Ahogy azt is az elején világossá tettem, s hangoztatom azóta is, hogy nekem ez egy játék. Fejleszti az intellektust és a kreativitást. Az internet a végtelen tér, amit bejárhatsz, amelynek határait retorziók nélkül feszegetheted, ahol szabadon engedheted a fantáziád, ahol leeresztheted a gőzt, ahol tanulhatsz, stb. A lehetőségeknek csak a képességeid szabnak határt. A saját valódtól való elrugaszkodás segít fejleszteni a képességeidet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 17:02:49

@gloire: Téged sem sok fantáziával áldott meg az Úr.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 17:03:39

@gloire:
Gondolom, az ok egyfajta szórakozás, jó esetben.
Esetleg bomlott elme, még rosszabb esetben.

Részemről tökmindegy, a virtuálisan szájkaratézó vagy moralizáló anonimuszokat és kreált személyiségeket nem tudom komolyan venni, csak azt a pár embert, akit látni is lehet és egyezik a neten mutatott önmagával.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 17:08:17

@Mr Falafel:
Ebben nem hiszek, lásd az előző kommentem.
Következésképp Hepci azonos **** Gáborral.
Ha Falafel nem azonos a nickjét jegyző XY-nal, akkor XY-nal szerintem valami gáz van.
Ezt persze nevezhetjük tanulási folyamatnak is...

panelburzsuj 2013.12.07. 17:14:49

@Hepci:
XY megtanulta, hogy asztalra hugyozni kockázatos.

Úgyhogy inkább Falafelként élégüli ki ezirányú igényeit.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 17:33:44

@panelburzsuj: Én nem az asztalra hugyozok, hanem a szádba, proletár.

Alfőmérnök 2013.12.07. 17:54:24

@Hepci: Ilyen alapon azt is írhattad volna, hogy
"Hepci azonos **** ***** kertészmérnökkel."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.07. 18:12:18

@Hepci:

Engem speciel abszolút nem érdekel, hogy a nickek mögött ki van. Az érdekel, amit "mondanak".

panelburzsuj 2013.12.07. 20:31:46

@Mr Falafel:
Persze csak a Royal Society és más fejlett tudományos élettel rendelkező állam tudósainak ajánlására.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 20:44:50

@bbjnick:
Alapesetben engem se érdekel. Ha értelmeset ír, elolvasom, ha egy segg, leszarom-lehülyézem.
Nickekkel a neten csak súlyos lelki sérültek barátkoznak vagy vállalnak közösséget, szóval a láthatatlan emberekkel kapcsolatban nincs különösebb elvárásom, bármit is írnak.
Azt viszont nem kedvelem, ha valaki csip-csup nézeteltérések miatt nem engem faszoz, hanem az anyámat vélelmezi a testéből élőnek. Eddig ilyet a brendelmatyi nevű DNS-halmaz tett. Őt szépen megkértem, hogy ezt a témát beszéljük át személyesen.
A bugyija azóta is tele van, a messzi Párizsban. :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.07. 20:55:43

@Mr Falafel: "...Az egyik nagy ókori birodalom úgy jött létre, hogy..."

Figyelj, itt van a hiba. Senkit nem érdekel az ókor. Senkit. Az maximum kamasz srácoknak érdekes, vagy annak, akinek ez szakmája. Ha kulturális antropológiát végeztél, nálad ez határ eset, de én hajlok arra még mindig, hogy ez a felemás asszimiláció okozta indentitásproblémából fakad nálad is inkább. Nem bántólag, vagy cikizésből mondtam korábban sem, most se, ne értsd félre, de ezt csak a zsidók tartják fontosnak a saját történelmük miatt, de Európában más olyan nép, aki az identitását az ókorra vezetné vissza nem igen akad. Még a görögöknél is hamis mítosz ez, hogy ők akháj törzsek leszármazottai volnának, mert ténylegesen a mai népességre ez nem igaz.

Ha ötezer éves identitásoknak valódi szerepe volna, akkor az indoeurópai nyelveket beszélő un. "árja" népeknek volna közös identitása. Irántól a litvánokon át egészen a brit szigetekig. És amikor a pakisztáni boltos megérkezik Londonba, akkor a szeplős/vörös angol proli a keblére ölelné, hogy : "haza tértetek tezsvíreim!" :D

Ugye belátod mekkora hülyeség volna ez, és persze azt is, hogy ez miért nincsen így? Még a cseheknek, morváknak és a tótoknak is más az identitásuk, pedig csak pár száz év, néhány száz kilométer választja el őket. Ezért hamis a kucsmás-kaftános-szkíta mese is, meg a finnugor is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 21:26:32

@gloire: Szerintem neked nem kéne foglalkoznod ezzel a témával. Borzalmas, mennyire nincs érzéked hozzá. Alapvető fogalmakkal nem vagy tisztában. Próbáltam megértetni veled, hogy az identitásnak mik az alapjai, de egyszerűen nem vagy képes megérteni. Olyan iszonyatos ballibbant halandzsát nyomatsz, hogy meg kellett néznem, jó nickkel beszélek-e.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.07. 21:29:42

@panelburzsuj: Lófaszt! Saját szórakoztatásomra, hogy olyan reakciókat váltsak ki, amit te is produkálsz. A zsigeri ostobaságot provokálom, hogy megmutatkozzék a maga valójában, kérkedőn, hangosan, társakat keresőn. Bámulatos az együgyűséged!

panelburzsuj 2013.12.07. 21:36:37

@Mr Falafel:
Ójaj, manipulálva lettem?

Őrületes rafinéria lakozik benned.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.07. 21:55:53

@Mr Falafel: "...ballibbant halandzsát nyomatsz..."
Tessék? Kiváncsi volnék én arra a ballibant dumára, amiből hasonlóakat tudnál idézni . ) Nem is értem mire gondolsz..

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.07. 23:48:05

@panelburzsuj:
Jobban jártál, mintha dzsedájlovagként a képernyődből kihajolva lézerkarddal levágta volna a pöcsödet.
Szellemileg alsóbbrendű vagy, törődj bele, aztán végy 1 felfújt zsemlét 1 teszkóban, ha már proli is vagy.
Végül zabáld meg 1 puntóban ülve, és kenj rá glóbusz majonézt lagijol bicskával.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 09:22:11

@panelburzsuj: Elhiszem, hogy neked ez őrületes rafinériának tűnik. A te szellemi színvonaladon ez normális vélelem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 09:23:03

@gloire: Ezt mondom, semmit nem értesz. Ezért kéne ejtened a témát.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.08. 12:49:25

@Mr Falafel: "...Ezért kéne ejtened a témát..."

Mármint a nemzetzi identitás témáját? Nem hinném. Az egy olyan téma, ami mindenkit érint. Azokat is, akik nem végeztek kulturális antropológia szakon.

De ha te jobbab értesz hozzá, akkor elmagyarázhatnál pár dolgot. Hogy létezhetett például magyar identitás egy magyar mezővárosban mondjuk Debrecenben 100 évvel ezelőtt, amikor az ott élő parasztok egy kukkot nem tudtak ezekről a dolgokról:

"...Az egyik nagy ókori birodalom úgy jött létre, hogy egy közép-Európából (mások szerint India felől) bevándorolt lovas nép egyszerűen rátelepedett az ott már létező fejlett kultúrára. Az egyesült törzsek egy birodalmat hoztak létre, egy törzsekből álló szupertörzset..."

Mert ugye, vagy így volt, vagy nem (én pontosan nem tudom), de a sztori ismerete nélkül is kétségbe vonhatatlan, hogy volt nekik magyar identitásuk, és szerintem van ma is. Ha jól értem, te ezt vonod kétségbe.

Kérdés az is, hogy Balassi (vagy Balassa Bálint, a költő) mit tudhatott ezekről a további kérdésekről:

"...Exogám társadalom lévén a törzs vér szerinti (konszangvinikus) és házasság útján szerzett (affinális) rokonokból állt..."

Én ugyan nem beszéltem vele, de megkockáztatom, hogy elsőre ezt a mondatot sem értette volna meg. Lehetett-e ilyen hozzánemértés mellett neki magyar identitása? Mert ha mégis lehetett, akkor ezek a kérdések szorosan mégsem függenek össze az identitással, tehát mi is nyugodtan tudunk beszélgetni a témáról dacára annak, hogy én esetleg valóban nem értek annyira hozzá mint te. Mert a kérdés fontos, nem véletlenül beszélgetünk erről egy Böjte Csabáról szóló poszt alatt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 13:11:38

@gloire: Érinteni érint, csak totál analfabéta vagy hozzá, ezt értsd meg.

Jack Torrance 2013.12.08. 13:31:00

@Mr Falafel: én úgy lűtom, rajtad kívül mindenki totál analfabéta ehhez. Talán rajtad kívül még nemzeti identitása sincs senkinek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.08. 13:53:01

@Jack Torrance:
Nana, nem mindenki analfabéta, hanem vannak még buták és prolik is. :)

panelburzsuj 2013.12.08. 13:58:57

@Hepci:
És a folyosó legvégén - Panelburzsuj Dezsőke! :)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.08. 14:12:30

@Mr Falafel: "...Érinteni érint, csak totál analfabéta vagy hozzá, ezt értsd meg..."

Lehet, de hát a nemzeti identitás kérdése a totál analfabétáknál is releváns és fontos kérdés. Nézd meg például Böjte Csabát, aki szinte valóban analfabéta árvákból, utcagyerekekből, mélységes nyomorból menekülő apróságokból farag egészséges, őszinte tekintetű magyar fiatalokat anélkül a csudálatias nagy-nagy tudás átadása nélkül, ami neked a kisujjadban van. Mégis sikerül neki.

Ezért bátorkodom én is kérdezni tőled a témában. Hogy például e nélkül a tudás nélkül:

"...Itt kitérek arra, hogy a zsidó társadalmat anyajogú társadalomnak szokás nevezni, noha nem az anya, hanem az anya apja ágán megy az öröklés, vagyis apajogú társadalom..."

lehetek-e szerinted én magyar? Hogy pontosabban fogalmazzak - kicsit már tanultam tőled - "magyar identitású" ember. Lehetek szerinted? Egyáltalán van nekem ehhez jogom? Azért kérdem, mert közismert, hogy jogász is vagy, gondolom tudod mi van ilyenkor.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.08. 14:15:12

@panelburzsuj:
Jajj, a Dombóvári 1Ügyűrűl hogy feledkezhettem meg.
Te fordítva vered be a szöget a falba, amivel meg akarod vakarni a valagad, de fejmagasságban, így veszel 1 mosógépet is, hogy elérd...

Alfőmérnök 2013.12.08. 16:27:52

@gloire: Falafel se nem kultúrantropológus, se nem jogász. Jól tettétek, hogy elüldöztétek a jósdáról, mert zsidó. Az egy elit hely volt, oda nem való az ilyen.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.08. 17:44:45

@Mr Falafel: Látod, milyen gyönyörű sztori kezd itt kialakulni? Mert mindez szorosan kapcsolódik ám az identitás/identitásproblémák kérdésköréhez.

Mit lehet erre mondani? Pár éve, amikor te itt megjelentél, te voltál az elsőszámú "náci" kommentelő, te voltál az aki legmocskosabb szájjal zsidózol itt talán egy fél évtizede már. Napi rendszerességgel, minden gátlás nélkül. És akkor az itt fölöttem szóló kis barátod (aki hasonlóan kezdte, mint ifjú jobbikos zsidózó kolléga) most majd bebizonyítja hogy a zsidóságod miatt üldözött "nick" vagy, akit "mi", azaz én is elüldöztelek egy blogról. Mert zsidó vagy. Így volt, igaz-e? :D

Alfőmérnök 2013.12.08. 20:30:19

@gloire: "hasonlóan kezdte, mint ifjú jobbikos zsidózó kolléga"

Hazudsz, te ostoba, moslék patkány!!!!!!!!!!!!!!

Alfőmérnök 2013.12.08. 20:32:28

@gloire: IDÉZZ tőlem jobbikot dicsérő, zsidózó kommentet, te nyomorék féreg!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 20:34:06

@gloire: Már miért ne lehetnél? Az identitás egy érzelmi kötelék, azt pedig nem osztogatják.
Nos, egy divatzsidónak, egy bolseviknak én valóban náci vagyok, ő viszont nekem nem zsidó, hanem bolsevik.

Engem a klasszikus értelemben senki üldözött el a jósdáról, magamtól jöttem el, miután Padilla, - kéretlenül ugyan - de rávilágított, mennyire nem vagyok odavaló. Nincs bennem revánsvágy, mert nagyobb szükségetek van nektek rám, mint nekem rátok. Én kiválóan megvagyok a jósda nélkül, de a jósdások egyre aktívabbak az almon kívül. Semmi gond, én nem foglak titeket a pokolra kívánni, mert alacsonyabb intellektusúak vagytok, mint én. Érezzétek jól magatokat bárhol, ahol én is jelen vagyok! Hogy segget csináltok a szátokból, az legyen a ti bajotok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 20:35:30

@Jack Torrance: A balfasz judeobolsevik fajtádra a "mindenki" kitételt alkalmazni enyhén nagyképűség.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.08. 20:48:11

@Mr Falafel: "...de a jósdások egyre aktívabbak az almon kívül..."

Ne haragudj, de én még azt sem értem pontosan, te miért ne volnál "jósdás". Te is jósdás vagy annyira, mint más kommentelői annak a blognak. Gyakran jártál arra kommentelni, és nem csak vitázó hozzászólásokat olvastam ott tőled.

"...klasszikus értelemben senki üldözött el a jósdáról..."
Ez korrekt így.

Alfőmérnök 2013.12.08. 20:56:20

@gloire: Klasszikus értelemben nem. Sokkal sunyibb módon. Egészen pontosan így:

"Na, szóval ez a három beszari majom felépítették a jósdában a rajongótáborukat, és úgy vélték veszélyeztetem a pozíciójukat. Fogalmuk sincs, hogy ami nincs, azt nehéz veszélyeztetni. Tehát nem azért jöttem el, mert Padilla konkrétan mondta, hogy takarodjak, vagy Picurka és a képlet nevű, egy lófaszt. Tudtam, ha a maradok, néhány nap, és kimoderál, ennyi.

Persze, lehet most fanyalogni, hogy biztos kicsinyes bosszú, meg faszom tudja mi, de valójában csak arról van szó, hogy kimondom, amit gondolok. Itt szabad.

Intermezzo: A Loxon pöcsike, amikor már jeleztem, hogy többet nem jövök, még utánam vakkantott egyet. Ő ezt kemény beszólásnak mondaná, és szerintem egész nap a tükör előtt bájolgott magának, mekkora truváj, amit véghezvitt. Szánalom."
menekulttabor.blog.hu/2012/10/31/elozetes_valasztasi_regisztracio/fullcommentlist/1#c18195907

Jack Torrance 2013.12.08. 21:23:16

@Mr Falafel: ó, ez szép volt, csak kibukott a felsőbbrendű intelligencia.
Kicsi a farkad, vagy mit kompenzálsz ennyire?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 21:40:17

@gloire: @Alfőmérnök: Picit revideálom a korábbi álláspontomat. Először is Padilla sosem volt beszari, és nem valószínű, hogy úgy érezte, veszélyeztetem a pozícióját. Mondhatnám, hogy elgondolkodtam, vajon mi oka van engem utálni, de nem lenne igaz. Habár bírom a figurát, amit hoz, de pont leszarom, mit gondol akár rólam, akár másról.
Tölgyről megtudtuk, hogy ki is valójában. Ő nagyon nagy csalódás számomra.
Loxontól meg pont azt kaptam, amire számíthattam. Nem az első blog, ahonnan eltávolított. Semmi kétségem afelől, benne valamiféle beteges érzelem munkál.
Szegény Dodót sajnálom, mert ő csalt oda. Azóta alig szól hozzám. :-)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 21:41:19

@Jack Torrance: Anyád még nem panaszkodott a farkamra, úgyhogy nincs okom kompenzálni.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2013.12.08. 21:44:05

Te jó ég, micsináltok itt :) Senkiben nem fért el a hatszor-fél-deci, vagy másképp fogalmazzak? :-DDD

Alfőmérnök 2013.12.08. 22:39:17

@Mr Falafel: Nekem Padillával és tölggyel semmi bajom nincs. Lényegében a jósdások közül csak Loxont és gloiret tartom jellemtelen férgeknek. Hogy mások miért nem látják azt, amit én, az számomra rejtély, mert szerintem nyilvánvaló a sunyiságuk és aljasságuk.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.12.08. 22:46:03

@Mr Falafel: "...ő viszont nekem nem zsidó..." akkor miért zsidózod őket?

Lehet egyébként rosszul emlékeztem - szita az agyam :D - de mintha tündérlala nick is rémlene nekem, mint egyik elülöződ, volt egy ilyen variáció is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 23:17:09

@gloire: Dehogy, Lala csak írt ezt-azt, de nem vészes figura, ahogy a többiek sem. S mint mondtam, nem elüldözés volt az, hanem ráébresztés, az is Padilla részéről. Hogy ez Loxonnak kapóra jött, az más tészta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.08. 23:21:04

@Alfőmérnök: Padillával nekem sincs. Dili az ember, de nem baj. Tölgy viszont egy jellemtelen tróger. Istenem, diplomatolvaj és moralizál! Kész röhej. Gloire nekem nem ártott semmit. Nyilván ő sem hullatott könnyeket értem, ahogy a többiek sem, de ez nem számít. A kettőtök viszonya elég gáz, az is tény. Azt sem látom, hogy nagyon javulna a helyzet.

Alfőmérnök 2013.12.09. 00:03:05

@Mr Falafel: Nem is fog. Gloire-hoz való viszonyom egy féreg és egy bakancs viszonya. És ez jól van így.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.09. 00:54:13

@Mr Falafel: @gloire: Dehogyis diplomatolvaj. Szövegegyezés volt a Semjén szakdolgozata meg az ő cikke között - komolyan, tegye föl a kezét, aki szerint ő másolt Semjénről. Csak ő ezt így nem mondhatta ki, mert be lett fenyítve a pázmányos jogászprof által, hogy akár őt is beperelhetik, ha nincs bizonyítéka, és tényleg nincs. Amúgy Falafel, örülök, hogy életben látlak, megcinkeltem az MTA-s bankárzombik dobócsillagait, hogy ne találjanak el, és letüsszentettem őket, hogy elduguljon az orrszivattyújuk a náthától. Kár lett volna egy sci-fi rajongóért!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.12.09. 01:59:23

@Holger Hartland:
"Diplomatolvaj" :D
Elkéstél, kiszívták...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.09. 07:56:39

@gloire: @Holger Hartland: Természetesen nem úgy gondoltam, hogy Tölgy másolta Semjént. Az történt, hogy Tölgy segített csalni, vagyis az a diploma ebül szerzett jószág, és az ebül szerzésben Tölgy tevékeny részt vállalt.

Alfőmérnök 2013.12.09. 10:30:35

@Mr Falafel: Editet azért üldözték el a jósdáról, mert ugyanezt írta. Az tényleg "klasszikus értelemben vett" elüldözés volt, Loxonpatkány még hazudott is neki privátban, hogy lerázzák.
Engem nem hat meg különösebben a tömjén-tölgy ügy, mivel tudom, hogy mi folyt/folyik a felsőoktatásban. A teakörös moralizálgatásokon meg mindig csak röhögni tudtam. Szerintem tölgy szórakoztató volt, persze néha írt hülyeségeket, de legalább valódi tudás állt mögötte. Én először Kantról vitatkoztam vele, akkor még nem tudtam, hogy kicsoda, de egyértelműen kiderült, hogy értelmes, művelt ember. Mikor megtudtam, hogy kicsoda, bementem egy-két előadására, és úgy gondolom, hogy magyar viszonyok között (a külföldit nem ismerem) egy jó oktatónak számít.

tevevanegypupu 2013.12.09. 10:57:25

A jó ég áldja meg magukat, Loxon csinált egy blogot, meghívott rá pár embert, aztán úgy gondolta menet közben, hogy mégsem mindenki illik oda és ezt meg is mondta..és ami azt illeti akiknek mondta, ők nem is nagyon valók voltak. Ha belegondolnak saját maguk is észrevették..Hol a probléma? Egy ilyen blog személyes, hát csak joga van a tulajnak ahhoz, hogy eldöntse kivel akarja megosztani a gondolatait? És bár kissé nehezményezhetik azok akiket kitett, azért ez nem a világ vége..legalabbás becsületbeli ügyet csinálni belőle hülyeség, Falafelnek van igaza..ebben.

Jack Torrance 2013.12.09. 11:22:04

@Mr Falafel: Jól tudod Apa, hogy ő kis dolgokra soha nem panaszkodik.

tevevanegypupu 2013.12.09. 12:31:16

@Mr Falafel:

Nem mondhatja, hogy Semjén rosszul gazdálkodott az "ebül szerzett" diplomával. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.09. 12:51:54

@tevevanegypupu: Más ebül szerzett jószágokkal is szokás jól gazdálkodni, gondoljon csak a szerencsés privatizátorokra, állami hitelből felfutó nagyvállalkozásokra stb.; nem értem, min változtat az, hogy az ebül szerzett jószágok elkártyázzák vagy haszonnal forgatják?

tevevanegypupu 2013.12.09. 13:03:48

@Counter:

Gondolom csak az első millió megszerzése kényes dolog..nincs joga elítélni az embernek az ilyesmit, nyilván mindenkinek van valami stiklije aminek nem örülne, ha kiderülne..végül is egy puskával írt dolgozat is csalás..Különben számít, hogy van az egész: ha sikerül az ebül szerzett pénzt jól forgatni, nem lesz belőle semmi legfeljebb dicsőség..ha nem, akkor csaló gazember az illető ugye.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.09. 13:14:24

@Jack Torrance: Most nehogy azt mondd, hogy tapasztalatból tudod, mert neked sem szólt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.09. 13:16:36

@tevevanegypupu: Egyébként nem. Pedig olyan egy borzalmasan ostoba ember, hogy az elképesztő. Viszont tud helyezkedni, az tény. Nem úgy, mint Tölgy. Feltehetőleg nem minden hátsó szándék nélkül segített annak a majomnak, mégsem jött be neki. Valahol sajnálom is ezért.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.09. 13:36:10

@tevevanegypupu: Ó. Már azt hittem, magának rosszul esik állami üdülők sokszoros oda-vissza béreltetése és lízingelése, vagy egy családi cég által üzemeltetett kerti medence.
Netán egy kádkőgyár.
Vagy egy vadprivatizációs folyamat, nevek és helyszínek, valamint vagyontárgyak konkrét megjelölése nélkül.

Most már tudom, hogy ezzel összességében semmi baja – csak azt nézi rossz szemmel, ha az ügyesen szerző szereplők nem gyarapodnak tovább.

tevevanegypupu 2013.12.09. 14:09:50

@Mr Falafel:

Igen, valóban buta ember. Kizárt, hogy ezt anno tölgy nem vette észre. És egy buta embertől nem nagyon várunk semmit, legfeljebb megsajnáljuk. Persze azt nem lehetett akkor még (talán) tudni, hogy a butaság ráadásul jellemtelenséggel is társul. Speciel jelen esetben nem tölgy a sajnálatra méltó..

Robinzon Kurzor 2013.12.09. 14:41:58

@bbjnick: "A redvás kurvák tolják ezt a szöveget (azoknak), akiknek nincs gusztusok szóbaállni velük. :-]"

Csakugyan?

Ezt mondjuk kénytelen vagyok elhinni neked ... ugyanis -- ellentétben veled -- semmiféle tapasztalatom nincs "redvás kurvákkal" való egyezkedésben.

Tehát akkor téged ezzel a szöveggel szoktak elküldeni, mert nincs gusztusuk szóba állni veled?

Szomorú történet ...

Robinzon Kurzor 2013.12.09. 14:49:58

@Holger Hartland: "Megnéztem: a budapesti I., II. és XII. kerületekben a szavazásra jogosultak 61-63%-a jelent meg, az állampolgárságra vonatkozó kérdésben pedig 64-67% körül voltak az igenek, ami az összes szavazásra jogosult kb. 40%-a. Vagyis nem ezeken a kerületeken múlott, hogy a népszavazás eredményes legyen."

Én anno szavazóköri szinten néztem (nem az összeset) és az állításom (amit alá is támasztottak az adatok) az volt, hogy a "jobbos" szavazók (tehát akik ott 2002-ben meg 2006-ban jobboldalinak számító pártra szavaztak az adott szavazókörben) számához képest kb. fele a volt az "igen" szavazat a KÁP-kérdésre. Még ott is, ahol aztán senkinek nem kellett állását félteni a "25 millió romántól".

Mindössze annyit mondtam, hogy ha az egyébként jobboldali (lásd még: "nemzeti értelmű") szavazók nagyobb része elmegy és igennel szavaz, akkor csinálhattak volna bármit a szocik, a népszavazás eredményes lesz.

Vagyis nem az ellenszavazókon és az ellenszavazásra buzdító kampányon bukott meg az a népszavazás, hanem az (elvileg) saját ("nemzeti") oldal érdektelenségén.

___________________________ (törölt) 2013.12.09. 16:27:07

@gloire: ez egy érdekes téma egyébként. Nekem az a véleményem, hogy vannak ab ovo népek, népcsoportok, ha sikerül függelten államot csinálniuk maguknak, akkor az állam nemzetet épít belőlük. Például egy népnek, népcsoportnak alapvetően nem nyelve van, hanem nyelvjárása, persze történelmi okok miatt pont a szigetszerűen elhelyezkedő magyar a kivétel, de láttam már tolmácsot angolról lengyelre fordítani szlovákoknak és a dolog működött, így értve azt, hogy népeknek nem nyelvük, hanem nyelvjárásuk, dialektusuk van. Aztán ha a nép csinál egy államot, akkor annak lesz hivatalos nyelve, és akadémiája, az szépen kodifikálja, hogy a hivatalos nyelvet hogy is kék beszélni meg írni, és akkor van nyelv, és akkor már lehet nemzetről beszélni, ami a nyelvében él. Ezért van ma holland nyelv és nem csak egy németalföldi német nyelvjárás, és ezért nincs ma fríz nyelv, csak nyelvjárás. Utóbbi népnek nem jött össze a független állam.

Mivel államot nem csak etnikai alapon lehet szervezni, időnként ez nagyon elválik egymástól - svájci nemzet van, svájci nép vagy etnikum nem, hanem vagy svájci népek, vagy pedig az sem, csak a francia, német stb. népek svájci részhalmazai, ez nagyon attól függ, a francia ajkú rész sokkal inkább kötődött a nagyobb néphez, mint a német ajkú rész. Amerikai etnikum sincs stb. a WASP kezdettől fogva csak részhalmaz stb.

Tehát, ha valaki nemzeti identitást akar keresni, keresse az államnál, az csinál ilyet. Ha viszont népi, etnikai identitást, az már nagyon más kérdés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.09. 17:04:06

@Robinzon Kurzor: Nem tudom, hogy mit néztél, de az említett három bp-i kerületben az összes szavazó kb. 40%-a szavazott igennel a káp-ra (az eredményességhez 25% kell), vagyis nem ezeken a kerületeken múlott. Ezekben a kerületekben a jobbos pártok (Fidesz, MDF, MIÉP, Jobbik) összeadva 2002-ben és 2006-ban is kb. így szerepeltek, azaz a jelöltjeik az összes (a távol maradókkal együtt számolt) megszerezhető szavazat kb. 40%-át kapták.

Ez az összkép. Ha találtál ott szavazókört, ahol a káp-igenek száma kisebb volt, mint az ogy-választásokon a jobbos szavazatok száma, akkor más szavazókörökben pedig több kellett, hogy legyen. Máshogy nem jön ki. Abban a három budai kerületben a jobboldal jelöltjei 2002-ben 61248 szavazatot kaptak (most összeadtam), 2004-ben a káp-igenek 57183-mat, vagyis majdnem ugyanannyit, miközben a választásra jogosultak száma is csökkent 4-5 ezerrel (meghaltak, elköltöztek). Még egyszer: nem ezen a három belbudai vagy úribudai vagy akármilyen-budai kerületen múlott.

Ezt írod:
"Vagyis nem az ellenszavazókon és az ellenszavazásra buzdító kampányon bukott meg az a népszavazás, hanem az (elvileg) saját ("nemzeti") oldal érdektelenségén."

Ez országosan igaz, és nem a három budai kerületben. Országosan a felsorolt jobbos pártok 2002-ben és 2006-ban is 2,5-2,6 millió körüli szavazatot kaptak (1. forduló, lista), miközben a 2004-es népszavazáson a káp-igenek 1,5 milliót.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.09. 17:30:49

@Robinzon Kurzor: @Holger Hartland: Érdemes volna inkább az ogy választásokon 10 éve kőjobbos, ámde szociálisan instabilabb vidékeket megnézni, pl. Bács-Kiskun megyét.

Határközeli is, jobbos is (asszem egyénit nem fideszes jelölt akkor nyert ott utoljára, amikor még kisgazdaként tehette), de nem is éppen olyan vagyonos a teljes vidék.
Ha valóban hatott a jobbos szavazókra az eeeveszik a munkát-tébét-nyugdíjat szöveg, ott látszhat meg. Szerintem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.09. 17:49:40

@Counter: Hát akkor nézze meg. www.valasztas.hu
Netezni tud, számolni tud, várjuk az eredményeket. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.09. 18:29:18

@Mr Falafel: Most látom, erre nem válaszoltam. Szóval nem tudjuk, hogy segített-e csalni, és mivel ő azt állítja, hogy nem, és nincs rá bizonyíték, akkor úgy vehetjük, hogy nem. Nem? Meg aztán, ha segített volna csalni, akkor nem publikálja a kölcsönadott szöveget 1-2 évvel később. Szóval szerintem nem tudta, ő is át lett verve, de mivel neki sincs döntő bizonyítéka, és be is lett fenyítve a pázmányos jogászprof által, kutyaszorítóba kerülve nem mondhatott többet, mint amennyit mondott. Nem biztos, hogy így volt, de ez a valószínű.

Robinzon Kurzor 2013.12.09. 18:46:25

@Holger Hartland:

Nem találtam már szavazóköri adatokat, csak 2006-ból.
Hogy amikor ezt a Jobbklikken az orruk alá toltam, akkor -- azokban a szavazókörökben, amelyekre hivatkoztam -- ez nagyon is állt, abban én teljesen biztos vagyok ... mást meg nem fogok erről győzködni.
Lehet, hogy volt ott valami előzmény is, amire ez volt válasz, ... nem emlékszem.

De ez amúgy is zárójeles megjegyzés volt a részemről.

A lényeg pedig az országos összkép: ha 2004. december 5-én a "nemzeti értelmű" szavazók igennel szavaznak, akkor bőven győz a KÁP, már akkor.

Ez a lényeg a mítoszképzés közepette: hazugság, hogy az MSZP (mégoly demagóg) kampány és a hazátlan bitang "ballib" szavazók akadályozták meg a KÁP-ot.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.09. 18:53:59

@Holger Hartland: Semjén kilopta az ő számítógépéből? Alig hiszem. Ne mosdassunk szerecsent. Szerintem egyszerűen nem gondolták, hogy ebből valaha ügy lehet.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.09. 19:02:41

@Mr Falafel: Nyilván nem a gépéből lopta ki! Hanem valószínűleg megkapta tőle, hogy olvassa el, ez alapján keressen további szakirodalmat, gondolkodjon, satöbbi. Megkaphatta már korábban is, persze nem azzal, hogy másolja le! MAK-ot állítása szerint a második védésre meg sem hívták.

Mivel nincs döntő bizonyíték, úgy is lehet, ahogy te gondolod. Csak nem valószínű. Annyit tudunk biztosan, hogy valaki sáros, de hogy ki és mennyire, azt nem. Én valószínűsítem, hogy MAK nem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.09. 19:14:47

@Holger Hartland: Ne légy már ilyen izé! Tölgy volt az opponens, és nem vette észre, hogy a dolgozat egy jelentős része az ő írása?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.16. 11:46:00

@Holger Hartland:
Népszavazás Ásotthalmon:
valtor.valasztas.hu/valtort/jsp/szavkorval.jsp?URL=2&URLPAR=2&EA=22&MAZ=06&TAZ=005
(jó hosszan tölt, ha esetleg nem töltene be, akkor induljon innen: valtor.valasztas.hu/valtort/jsp/tm2.jsp?EA=22 )

2006-os ogy. v. 2. forduló, Balogh László (Fidesz-KDNP) és Sándor Klára (SZDSZ-MSZP) között:
valasztas.hu/parval2006/hu/09/9_0.html

---

Az ogy. választásokon eggyel több szavazókör volt. Az 1-5. szavazókörök elnevezése megegyezett a két választáson; a névjegyzéki adatok alapján feltehetően a népszavazási 5. kört (503 szavazó) bontották ketté az ogy. választásra (255 és 253 szavazó). Mivel módszertanilag a felületes iskolába tartozom, össze fogom adni az ogy. 5. és 6. szavazókört az összehasonlítás során.

népszavazási adatok szavazókörönként
részvétel jobbos
26,22% 51,43%
28,88% 60,83%
26,09% 63,33%
22,97% 71,43%
26,84% 64,44%

Ogy. választásokon:
63,14% 57,76%
63,40% 67,36%
59,42% 57,14%
57,86% 74,50%
58,46% 67,00%

Rendkívül szakértő és elmélyült megállapítások:
– Az országos népszavazási részvételi arány 37,49% volt, ezt még csak megközelíteni se sikerült egyik körben sem. Pedig, ugyebár, kőjobbos népek laknak arrafelé.
– Ezzel szemben a 2006-os 2. forduló 64,39%-os részvételi eredménye környékén végzett minden kör.
– A 4. számú szavazókör hajlik a leginkább jobbra, viszont szignifikánsan itt volt a legkisebb a népszavazási hajlandóság. Ez mindenképpen érdekes.
– A 3. sz. szavazókör kivételével minden szavazókörben nagyobb népszerűségnek örvendett a Fidesz-KDNP jelöltje, mint a káp.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.16. 20:55:03

@Counter: Megy ez! :) A szavazatarányban a két szavazás közti legnagyobb különbség sem haladja meg a 7%-ot. A részvételi arányok egy-egy szavazás esetében kb. egyformák, az a pár % eltérés a szavazókörök közt nem tűnik jelentősnek.

Vagyis a népszavazás és az ogy. vál. közt a fő különbség a részvételben van, a szavazati arányokban egész kicsi. Tudományosan megállapíthatjuk, hogy az ásotthalmiak elsősorban leszarták a népszavazást.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.16. 21:25:34

@Holger Hartland: Hát ha legalább valamilyen akármilyen emberi formátumban egyben le lehetne tölteni a szavazóköri adatokat, de nem ám.

Tudja, kinek van kedve bíbelődni ennyi adatlap lekérésével, átpötyögésével :-)

Szerintem a látványosan országos átlag alatti népszavazási részvétel igen tanulságos az ogy. választási részvétel, illetve az egyértelmű elköteleződés tükrében. A 4. szavazókör meg különösen, bár ugye nincs annyi adatunk, hogy ebből általános tapasztalást merjünk kockáztatni.

Maga gyakorlott adatbányász, esetleg szeret grafikonokat rajzolni egymásra?

Robinzon Kurzor 2013.12.16. 22:49:59

@Holger Hartland: "Vagyis a népszavazás és az ogy. vál. közt a fő különbség a részvételben van, a szavazati arányokban egész kicsi. Tudományosan megállapíthatjuk, hogy az ásotthalmiak elsősorban leszarták a népszavazást."

Vagyis a népszavazáson azért kisebb a részvétel, mert az népszavazás.
Na ne viccelj.

Nem részvételi arányokat és azon belül szavazati arányokat érdemes összehasonlítani, hanem leadott szavazatokat.
100 "jobbra" leadott választási szavazatra hány "igen" szavazat jutott a KÁP-on.

Csak ez számít annak megítélésében, hogy kin is bukott meg a 2004-es KÁP-népszavazás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.16. 23:50:52

@Robinzon Kurzor: Éreztem én, hogy kelleni fog még ez a táblázat... remélem, valamennyire olvasható.

Népszavazás
Szavazópolgár Szavazat Igen Nem
1 801 | 210 108 | 99
2 831 | 240 146 | 86
3 690 | 180 114 | 57
4 518 | 119 85 | 27
5 503 | 135 87 | 47

Ogy választás Fidesz MSZP-SZDSZ
1 776 | 490 283 | 206
2 836 | 530 357 | 168
3 695 | 413 236 | 176
4 515 |298 222 | 72
5 508 | 297 199 | 96

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.17. 01:11:00

@Counter: ...És ráadásul a régi ('97 előtti) adatok sincsenek fent, a többi népszavazás oldala pedig lassú, az egyik már le is fagyott. Fejeket szeretnék látni, ahogy gurulnak. Nem értem, hogy miért kellene szavazóköröket számolgatnunk, elég a települési szint. A színes grafikont akkor szeretem, ha tartalom is van benne, mert önmagában csak a külalak.

@Robinzon Kurzor: Népszavazáson kisebb szokott lenni a részvétel. 1997-ben a NATO-ról csak 49%, a többit írnám, ha nem lenne lassú szar a valasztas.hu. Megvan, 2003-ban az EU-ról 46%, 2008-ban a vizit- és egyéb díjakról (valójában arról, hogy Feriék menjenek a picsába) 51%. Azért ezek micsoda témák pedig!

A káp-szavazatarány azért érdekes, mert megmutatja, hogy az ásotthalmi jobbosok leszarták, de az ásotthalmi balosok sem mentek el tömegesen nemmel szavazni. Vagyis az ásotthalmi jobbosok és balosok nagyjából egyformán leszarták. A "kin múlott" kérdésre persze az a válasz, hogy az otthon maradó jobbosokon, de most úgy tűnik, éppen a jobbosok természetrajzát elemezzük, vagy nem? Tudományosan megállapíthatjuk, hogy az ásotthalmi jobbosok másmilyenek, mint a belbudai jobbosok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.17. 08:25:06

@Holger Hartland: A valtor.valasztas.hu aloldal a gyilkosan lassú. Szerintem tipikus magyar módra szolgáltatják is, de azért nem annyira attitűddel átrakták egy sípolós modemes 486-os szerverre. Megpróbáltam komótosan letükrözni httrack másolóval, hogy legalább helyben lehessen bogarászni a lassú betöltésektől nem sújtva: úgy tűnik, arra nem alkalmas a felépítése (de lehet, hogy én vagyok ügyetlen).
Azért kérdeztem, hogy tud-e grafikont szerkeszteni, mert szerintem is az tud, aki jól tud adatot választani hozzá.

Vegye figyelembe, hogy népszavazáson a "nem" pártján állóknak célszerűbb volt nem szavazniuk, mint nemmel (remek példa a miértre a négyigenes során elkövetett epikus pofáraesés).

Szerintem kár figyelmen kívül hagyni az országos részvételhez képest kiemelkedően alacsony népszavazási részvételt. Meg azt is, hogy az ogy. választásokon mérhetően jobbosabbak voltak a népek, mint a káp esetében, azaz vannak olyan jobbosok, akik Balogh Lászlóra igennel szavaznak, de Böjte Csabára nemmel, hogy demagógkodjak is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 00:08:39

@Counter:
1) Tudok.
2) Ezt csak utólag tudjuk. De tudta-e az ásotthalmi nem-párti?
3) A "kiemelkedően alacsony" olyan, mint a "mélységesen kimagasló"? A népszavazási részvétel más népszavazásokon is kisebb volt az ogy.vál.-nál, pedig ott NATO-ról, EU-ról, Feriékről szavazhattunk.
4) Az ogy.vál.-on miért lettek volna jobbosabbak a népek? A Fidesz akkortájt 27-28%-on állt a teljes népességben (Szonda, Gallup), az a szokásos 2,2 milliós Fidesz-tábor, és ehhez jön még az MDF, MIÉP, KDNP, stb.
5) Nem tudom, voltak-e jobbosok akik nemmel szavaztak, de a számok hihetőbben magyarázhatók úgy, hogy a jobbosok fele-harmada egyszerűen el se ment népszavazni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 00:20:40

@Holger Hartland:
1. Akkor jó :-)
2. Szerintem igen. Ez afféle köztudomás.
3. Az országos arány kisebb, persze. Nem erről az eltérésről beszélek. Ásotthalmon az ogy. választásokon az országos átlagnak megfelelő részvételi arány volt, de a népszavazáson az országos részvételnél 10 százalékponttal (1/3-dal) alacsonyabb. Ez jelentős eltérés.
4. Azért, mert nagyobb arányban szavaztak a jobbos jelöltre, mint a jobbos válaszra. Azt akarja mondani, hogy volt komoly jobbos erő, amely nem-re buzdított 2004-ben?
5. Az érdektelenség nagyobb volt, mint az országos átlag. Mivel a távolmaradásra két lehetséges motiváció van: a) leszarom, b) nem-re szavaznék, de jó az érvénytelenség is, és nem kockáztatok érvényességet; ezért nagy valószínűséggel megállapítható, hogy voltak nem-párti jobbosok is a távolmaradók között.

Maga szerint Ásotthalmon mi motivált nem-re? Alkotmányjogi megfontolások, vagy a remekbe szabott szociális pánikkampány? Ergo, voltak jobbosok, akikre hatott a gyurcsányi kampány (vagy nélküle is ugyanúgy gondolták).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 00:32:59

@Counter:
2) Az kevés. Van-e az ásotthalmi nem-pártinak köztudomása?
3) OK, értem. És mi következik ebből? Talán, hogy az ásotthalmiak nem szeretnek szavazni? Az ogy.vál.-on (2006) is alacsonyabb volt a részvételük az országosnál (a szavazóköreikben 53-62% között, országosan 68%).
4) Csak egy kicsivel nagyobb arányban. Ez kijöhet abból is, hogy egy csomóan el se mentek.
5) Van egy c) is: nem akarok igennel szavazni, de nemmel sem. A logikáját nem értem. Érdektelenség: ld. 3)-mas pont.

Ásotthalmon ugyanaz motiválhatott nem-re, mint máshol: amit ír, plusz az MSZP-s szavazói lojalitás. De nemből ott is kevesebb volt, mint igenből.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 00:56:27

@Holger Hartland:
2) Ezt nem tudhatja biztosan, ehhez meg kell kérdezni a szavazót és el kell neki hinni a választ.
Azt viszont tudhatjuk biztosan, hogy a számos érvénytelen népszavazás tanulsággal szolgált a választók számára. Aki tetszőleges kérdésben a nem pártján állt, az inkább nem ment el szavazni a négyigenest követően, részben ennek is köszönhető az állandósult érdektelenség.
3) Nem annyival alacsonyabb. 22-28% vs 37% jelentősebb eltérés, mint az 57-64% vs 64% (a 2. forduló részvételi aránya annyi volt, nem 68%). Az 1-2. körzet nagyon kevés híján el is érte az országos átlagot. (Valamit elnézett az ogy. választás részvételi adataiban, esetleg az 1. fordulót nézte?)
4) Ahhoz elég sokat kellene keresni, hogy olyan települést találjak, amely ogy. választáson jobbos, de káp-referendumon nem-es többségű. Ilyen talán nincs is, de nem is erről szólt az eredeti hipotézis; hanem arról, hogy a jobbos rétegek egy része is fogékony volt a gyurcsányi nem-kampányra, azaz motiválták szociális rettegések. Ásotthalmon az érdektelenségben mutatkozó eltérések erre utalnak, szerintem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 01:06:52

@Counter:
2) Sokat feltételez a választókról. Jut eszembe, a négyigenes óta megváltoztatták az érvényességi küszöböt: 25% egy irányba mutató szavazat kell. Vagyis a nem-pártiak a puszta távolmaradásukkal nem győzhetik le az igen-t. Ez a rendszer viszont éppen arra ösztönözné őket, hogy menjenek el szavazni.
3) 53-62 vs 68%. Persze, hogy az 1. forduló, azt kell nézni, egyértelmű. Hadd ne magyarázzam, rájön magától.
4) Hipotézis? Erre utalnak? Ugye nem akar tudományos pályára menni? :P :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 01:21:45

@Holger Hartland: Ez itt egy hipotézis: "Érdemes volna inkább az ogy választásokon 10 éve kőjobbos, ámde szociálisan instabilabb vidékeket megnézni, pl. Bács-Kiskun megyét.

Határközeli is, jobbos is (asszem egyénit nem fideszes jelölt akkor nyert ott utoljára, amikor még kisgazdaként tehette), de nem is éppen olyan vagyonos a teljes vidék.
Ha valóban hatott a jobbos szavazókra az eeeveszik a munkát-tébét-nyugdíjat szöveg, ott látszhat meg. Szerintem. "

Mondjuk Ásotthalom Csongrád megye, de ez mellékes. Szerintem jelentős eltérés van az ogy. választás és a népszavazás választói magatartása között, ami eltér az országos magatartástól. Ez azt jelenti, hogy volt valami speciális körülmény, ami befolyásolta a választók viselkedését, azon túlmenően is, hogy népszavazáson kisebb a részvétel.

Nem jöttem rá, miért az 1. fordulót nézzem.

A 25%-ot jól is tudja, meg rosszul is, a NATO-referendum előtt kapkodták össze, hogy nehogy világcsúfjára érvénytelen legyen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 02:17:24

@Counter: Az igen/nem arány és a részvételi arány inkább arra utal, hogy nem érdekelte őket. Konkrétan hol a "speciális körülménynek" a nyoma?

Azért az 1. fordulót kell nézni, mert ott még minden párt indul, és még nyílt a verseny. A 2. fordulóra csak 3 jelölt marad (visszalépés esetén 2), pártra már nem, csak egyéni jelöltre lehet szavazni, és az 1. forduló eredményéből már lehet látni, szoros lesz-e a verseny. Ez mind befolyásolja a részvételt, így az 1. forduló eredménye tisztább képet ad egy körzetről.

A 25%-ot jól tudom, a NATO miatt hozták, de az a négyigenes óta eltelt időbe esik, vagyis azóta már más a rendszer, mint akkor. Tehát a négyigenesnél még alkalmazható távolmaradási stratégia már nem ér semmit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 09:16:47

@Holger Hartland: Jobban nem érdekelte őket, mint az országos átlag. A magam részéről úgy gondolom, hogy ennek az eltérésnek lehet különös oka is: olyasmi, ami a népszavazástól eltántorít, de az ogy. választástól nem.
22-28% vs 37% az az országos részvétel 59-75%-a.
53-62% vs 68% pedig a 77-91%. Én ezt továbbra is igen jelentős, magyarázandó eltérésnek látom a két hajlandóság között.

Tisztelettel, de az ásotthalmiaknak az 1. fordulóban is leesett, hogy két jelölt közül kell választaniuk. A 3 másik jelöltre összesen 113 szavazat esett Ásotthalmon. Ez jelentéktelen mennyiség.

Azt jó volna tudni, hogy az igen/nem/nem megy el hármasban honnan, hova mozdulnak a választók, az igenből rögtön a nembe, vagy előbb a nem megy el táborba.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 09:35:04

@Counter: Különös oka? Például, hogy az ogy vál-on van olyan mozgósítás, ami egy népszavazáson kevésbé.

Ha Ásotthalmon az 1. fordulóban is két jelölt között oszlott meg a legtöbb szavazat, és (ahogy megnéztem) nagyon szoros volt a verseny abban az evk-ban, akkor még érdekesebb, hogy a 2. fordulóra kevesebben mentek el.

Hogy a választók honnan hova mozdulnak, ahhoz vagy panelvizsgálat kell, vagy bogarászni a szavazóköri eloszlásokat, de mindet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 09:48:56

@Holger Hartland: Persze hogy nincs olyan mozgósítás, ezért lett az országos részvétel 37%.
De most komolyan nem érti, hogy miről beszélek?
Hogy Ásotthalmon az országgyűlésire sikerült az országos szint 77-91%-ának megfelelő mértékben mozgósítani, ellenben a népszavazásra csak 59-75%-os hatásfokkal lehetett?
Az OK volna, ha mindkettőn ugyanolyan alacsonyan vannak az országos átlaghoz képest, de _nem_.

Meg kellene nézni, hogy más 2. fordulós oevk-ban hogy függ össze a részvételi arány elmozdulása az eredmény szorosságával. Nete van, számolni tud... :-P

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 10:00:09

@Counter: Maga szerint egy népszavazásra ugyanolyan intenzitással osztják a száraztésztát és utaztatják a szavazókat, mint egy ogy. választásra?

Netem van, számolni tudok, de időm nincs. Érdekes adatokat lehet kibogarászni egy ilyen beszélgetéshez, és jól szórakozunk, de a hipotézise tisztességes vizsgálatához komolyabb adatbázisra lenne szükség, amit a valasztas.hu-ról sok-sok munkaórába telne összerakni. Lehet, hogy a pártoknak van ilyen, és lehet, hogy a valasztas.hu azért is ilyen, hogy másnak ne legyen.

Robinzon Kurzor 2013.12.18. 11:07:42

@Holger Hartland: "Népszavazáson kisebb szokott lenni a részvétel."

Akkor még egyszer: ez nem ok, hanem a következmény.
Erre kellene magyarázatot adni a konkrét esetben.

Hogy ha a KÁP akkora sorskérdés volt, mint amekkora hazaárulásnak van annak nem támogatása, akkor hogy lehet, hogy az egyébként jobbos szavazók -- különösen az egyébként masszívan jobbos területeken is -- kevesebb volt az "Igen" szavazat, mint a jobboldali pártokra leadott választási szavazat.

Erre az nem válasz, hogy ez jogi minősítését tekintve egy ún. népszavazás volt, amire az emberek e jogi minősítésre tekintettel nem mentek el.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 13:07:24

@Robinzon Kurzor: Népszavazásokon témától függetlenül alacsony a részvétel, még a "nem azt mondták, Feri"-népszavazásra is csak 51% ment el. Tehát ha egy népszavazáson alacsony a részvétel, akkor az normálisnak tekinthető, mert általában a népszavazásokon alacsony a részvétel. Mi nem világos? Mit állítasz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 13:18:37

@Holger Hartland: De miért eltérő mértékben tér el az országostól az ásotthalmi részvételi arány a két esemény alkalmával?

Miért szarják le az átlaghoz képest a népszavazást messze jobban, mint a parlamenti választást? De ha erre azt válaszolja, hogy "a 37% kisebb, mint a 68%", esküszöm, lehülyézem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 13:23:42

@Counter: Én kérdeztem előbb. :)

"Maga szerint egy népszavazásra ugyanolyan intenzitással osztják a száraztésztát és utaztatják a szavazókat, mint egy ogy. választásra?"

Előbb erre válaszoljon.

Robinzon Kurzor 2013.12.18. 13:25:43

@Holger Hartland:

Azt kellene bizonyítanod, mivel te hivatkozol rá, hogy a KÁP-népszavazáson azért volt alacsony a KÁP-támogatása, mert az népszavazásvolt és a népszavazás mivolta miatt alacsony volt a részvétel.

Folyamatosan azt állítod (nem csak te, ez az ebben a posztban is előadott eredetmítosz része), hogy a népszavazáson azért alacsony a részvétel, mert a népszavazáson alacsony a részvétel.

Én ezzel szemben azt állítom, hogy bármilyen szavazás szituációban az ügynek a választók által érzékelt súlya és a várható kimenetele (nélkülem is meglesz-e a megfelelő eredmény) dönti el a részvételi kérdést.
Vagyis a tartalom és nem a jogi keret.

A KÁP-ra azért volt kevés az igen szavazat, mert ennyire volt fontos a zembereknek, még a "nemzeti" oldalnak is.

panelburzsuj 2013.12.18. 13:35:21

@Robinzon Kurzor:
Olyasmit gondolsz, hogy a népszavazásokat nem a nép tapossa ki a politikából, hanem a politika valamely szereplője kíván nyerészkedni - ám a felséges nép az ilyen vegzálást jobbrólbalról leszarja?

(Belegondolva pl. SeressMaris nagy aláírási aktivitást kiváltott, de összpártilag elmaszatolt költségtérítési kérdéseibe is... )

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 13:36:57

@Holger Hartland: Hát konkrétan az első adatsornál felmerült a kérdésem, úgyhogy én kérdeztem előbb. Meg azóta válaszoltam is a maga kérdésére.

Nem tudom, mit nem lehet azon érteni, hogy a kőjobbos ásotthalmiak az országos átlag közelében mentek el parlamenti képviselőt választani, a káp-ot meg jobban leszarták, mint az országos átlag.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.18. 14:19:30

@Robinzon Kurzor: Ha a mindenféle szavazások és választások részvételi arányában aszerint vannak a legnagyobb különbségek, hogy milyen típusú szavazásról van szó (ogy, EP, önk, nsz, időközi), akkor egy konkrét szavazás részvételi arányát nehéz a konkrét kérdéssel magyarázni, könnyebb a típusával.

Ráadásul ebben az esetben az igen/nem arány megegyezik a pártpreferenciák arányával. A Fidesz az igen, az MSZP a nem mellett kampányolt. Igen/nem arány a népszavazáson = 1,06. Fidesz/MSZP arány a teljes népességben (Szonda, 2004 dec) = 1,08. Vagyis nem a jobbosok jelentek meg szelektíven kisebb számban, hanem mindkét tábor. Magyarán: sokan szartak rá, ahogy a népszavazásokra szoktak, esetleg (mindkét táborban) nem akartak igennel szavazni, de nemmel sem.

@Counter: Pardon, látom, azt írta: "persze, hogy nincs olyan mozgósítás". Oké, akkor a következő kérdésem: gondolja-e, hogy a mozgósításnak egyenletes hatása van a különböző településeken? Ugyanúgy befolyásolja-e a száraztészta-osztás és az utaztatás a belbudai polgárok szavazási kedvét, mint az ásotthalmiakét? Ha erre is válaszol, megvan a válasz a saját kérdésére. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 17:29:51

@Holger Hartland: A macska rúgja meg. Torockainak teljesen igaza van, arrafelé a népek elsősorban ásotthalmiak (a másodsorig meg sose jutnak el).

Az EU-népszavazás (2003.) részvételi adatai (1-5. szavazókör):
23,32% | 28,40% | 29,20% | 19,32% | 19,42%.

Országosan 46,62%, a megyében 42,15%.
Na ehhez képest a végén még azt kell mondjam, hogy kifejezetten érdeklődtek a káp-referendum iránt? :-D A pont az i-re az volna, ha kiderülne, hogy jelentősen többen szavaznak egyéni képviselőjelöltre, mint listára.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.19. 14:20:19

@Counter: Látja? Az EU-szavazás tésztamentes: a nagy pártok közt nem volt ellentét. A káp-szavazáson talán lehetett egy kis maradék levespor, de nem hiszem, inkább csak a felszított érzelmek. A Feri-ellenes népszavazáson a tésztát a lehetőség helyettesítette, hogy ha győz az igen, akkor nem kell vizitdíjat fizetni. Egy ogy-választáson viszont akár egy kisebb tésztagyár éves outputja elfogyhat, és a nagy tétnek megfelelően az aktivisták is járják a környéket, nem csoda hát a magas részvétel.

A belbudai fideszes polgároknak nem kell sem száraztészta, sem noszogatás: ők a vasárnapi mise vagy a fehér abrosznál herendiből elfogyasztott családi ebéd után szépen maguktól is leszavaznak a Jó Ügyre, legyen az a káp vagy a kápó. (Bocs... :)) Az ásotthalmiak viszont másképpen kőjobbosok, az ő köreikben sokaknak elkél egy kis extra motiváció. Ez az én hipotézisem.

Sajnos teljes adatbázis nélkül csak ilyen szórakoztató formában tudjuk megvizsgálni a hipotéziseinket.

Robinzon Kurzor 2013.12.20. 13:05:20

@Holger Hartland: "egy konkrét szavazás részvételi arányát nehéz a konkrét kérdéssel magyarázni, könnyebb a típusával"

Könnyebbnek biztos könnyebb, csak hát milyen alapon lenne ez a megfelelő magyarázat?
(Koincidencia vs. kazualitás, ugye.)

Ami a ténylegesen leadott szavazatok számából egyértelműen megállapítható, az az, hogy a KÁP-ra adott igen szavazatok száma jelentősen elmarad a hozzá időben közeli OGY-választásokon az ún. "nemzeti" oldalra leadott szavazatok számától.

A KÁP, a "nemzet határokon átívelő egyesítése" ebből következően a "nemzeti oldal" szavazóinak korántsem volt annyira fontos kérdés, mint aminek ez előtte és főleg utólag be lett állítva.

Abból, hogy jóval alacsonyabb részvétel mellett a szavazati arányok nagyjából megfelelnek az OGY-választásokkal, csak az következik, hogy miközben a téma jóval kisebb érdeklődést váltott ki a zemberekből, ezen belül viszont akik számára volt annyira fontos ez az ügy, hogy elmentek szavazni, azok véleménye kb. ugyanúgy oszlott meg a kérdésben.

Amúgy talán pont Bayer Zsóti (vagy valamelyik elvtársa) írta utána egy publiban, hogy az otthon maradókat még azoknál is aljasabbnak tartja, mint akik elmentek és nemmel szavaztak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.20. 22:23:08

@Robinzon Kurzor: Olyan alapon, hogy az okságnak ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele az együtt járás, márpedig a részvételi arány a szavazás típusával jár együtt a legerősebben.

"a KÁP-ra adott igen szavazatok száma jelentősen elmarad a hozzá időben közeli OGY-választásokon az ún. "nemzeti" oldalra leadott szavazatok számától."

Így van, ahogy a nem szavazatok száma is az MSZP-re leadott szavazatok számától.

"A KÁP (...) a "nemzeti oldal" szavazóinak korántsem volt annyira fontos kérdés"

Nem hát. Ki mondta, hogy az volt? Sem nekik nem volt olyan fontos az igen, sem a szociknak a nem, hogy teljes számban megjelenjenek. Ezt árnyalja, hogy az igazi kőfideszes belbudai polgárok azért a káp-ra is elmentek igenelni, míg az ásotthalmiak nem - ld. a külső motiváció szükségességével kapcsolatos rendkívül tudományos hipotézisemet. Meg kéne nézni egy "mélyszoci" kerületet és összevetni egy "hígszocival", ha szabad ilyen szóösszetételeket máshonnan átvennem.

Természetesen a káp nem "a nép akarata", hiszen 1,5 millióan támogatták 8-ból, kicsivel kevesebben pedig ellenezték.

Robinzon Kurzor 2013.12.21. 14:39:10

@Holger Hartland: "Nem hát. Ki mondta, hogy az volt?"

Ez a poszt, például.
Meg persze a hivatalos Fidesz-propaganda.

Az alap hazugság ezzel kapcsolatban -- ezt úgy látszik, nem lehet elégszer leírni --, hogy a KÁP a "vérlázító bendősoviniszta hangulatkeltés" miatt bukott meg anno.

A valóság ezzel szemben az, hogy a "nemzeti oldal" szavazóin múlott: ha ők elegen elmennek, akkor az MSZP kampányától függetlenül érvényes és eredményes a népszavazás.

"Ezt árnyalja, hogy az igazi kőfideszes belbudai polgárok azért a káp-ra is elmentek igenelni, míg az ásotthalmiak nem"

Ezt tovább árnyalja, hogy az akkor már vagy 6. éve "kőfideszes" belbudai polgárok sem mind, illetve hogy helyenként bizony csak szinte ásotthalmi arányban.
(Erre most már nem találni szavazóköri szintű adatokat, de korábban voltak.)

Robinzon Kurzor 2013.12.21. 14:47:27

@Holger Hartland: "Olyan alapon, hogy az okságnak ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele az együtt járás, márpedig a részvételi arány a szavazás típusával jár együtt a legerősebben"

Tisztán logikai alapon egyelőre ott tartunk, hogy nem eleve kizárt az oksági összefüggés.

Itt van pl. a kameruni Alex Song, aki eddig 28-szor lépett pályára a Barcelona színeiben (ebből 23-szor kezdőként) és akiivel a pályán a Barcelona még nem veszített egyetlen mérkőzést sem. (26 győzelem, 2 döntetlen a mérleg.)

Ez elég erős "együtt járás", mégis elég vicces lenne a kazualitás feltételezése, vagyis hogy miatta történhetett ez, ő ott nagy spíler.

(Messi, Xavi, Iniesta, Fabregas ... ők szinte az összes elveszített meccsen pályán voltak, tehát ...)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.21. 15:09:43

@Robinzon Kurzor: Mi közöm a poszthoz? :) A legitimitás szempontjából teljesen mindegy, hogy káp-szavazás miért nem lett eredményes. A lényeg, hogy nem lett eredményes, ennek miértje pedig, amiről itt beszélgetünk, másodlagos. A belbudai fideszes polgárok elmentek szavazni, ott vannak rá az adatok, amiket idéztem. A szavazóköri szinttel vigyázz, mert azért az úrifidieszesek mellett laknak arrafelé komcsik és újgazdagok is. Szép kis környék, mondhatom. :)

A kameruni focista esetén el tudom képzelni a kauzalitást, csak nem úgy, hogy Song a nyerő ember. Hanem hogy eleve a könnyebb ellenfelek ellen állítják be, illetve már megnyert meccsen cserélik be. Nesze, kauzalitás. :)

Egy népszavazás esetén a kauzalitás iránya az lehet, hogy mivel nem olyan nagy a tét, mint egy ogy. vál.-nál, ezért a választók sem olyan motiváltak (lásd még: belbudai vs ásotthalmi), meg a pártok sem költenek annyit rá, hogy motiválják őket. Eredményes népszavazást olyasmiről lehet tartani, amiről (majdnem) konszenzus van, vagy aminek akkora lenne a tétje, hogy alacsonyan szálljanak a konzervek (hűtőmágnesek, repi tollak).

Robinzon Kurzor 2013.12.21. 16:13:22

@Holger Hartland:

Nem azt állítottam, hogy a poszthoz van közöd.
Feltettél egy kérdést, arra válaszoltam.

Szavazóköri adatok: mindenhol a 2002-es és 2006-os OGY-választásokkal hasonlítottam össze ... amíg még megvoltak.

"Egy népszavazás esetén a kauzalitás iránya az lehet, hogy mivel nem olyan nagy a tét, mint egy ogy. vál.-nál"

Na, közeledünk-közeledünk.
Tehát mégiscsak a szavazás tárgya lesz a meghatározó, és nem a jogi forma.

A poszt szerint (és én eredetileg azzal vitatkoztam, te meg utána velem) a KÁP valami oltári fontos kérdés, ezért az elbukott népszavazás pedig a rendszerváltás utáni időszak morális mélypontja.

Én pedig azt mondtam, hogy a választók szerint egyáltalán nem olyan fontos kérdés, még a "nemzeti" oldalon sem.
Mert nem volt akkora "a tét", hogy elmenjenek egy igent ikszelni, még azok sem, akik egyénként a "nemzeti" oldalra szoktak volt szavzani.

Robinzon Kurzor 2013.12.21. 16:17:45

@Holger Hartland:

Song-ügyben meg, ahogy írtad is, úgy van kazualitás, hogy nem Song személye (~ "népszavazás"), hanem az ellenfél kiléte (~ "az ügy") hordozza az összefüggést.

Csak ebben a kontextusban sokkal egyszerűbb ezt felismerni, és nincs is politikai szándék a szándékos félremagyarázására.

Ezért nem is tűnik bonyolultnak a magyarázat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.21. 18:07:51

@Robinzon Kurzor: (Most tényleg nem azért a 2 fillérért, de a választástörténeti aloldalon elérhetők a szavazóköri adatok ma is.

valtor.valasztas.hu/valtort/jsp/t0.jsp )

Robinzon Kurzor 2013.12.21. 20:01:17

@Counter:

Nekem ezen a linken nem jön be semmi, de majd próbálkozom karácsony után megint.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.21. 20:04:48

@Robinzon Kurzor: valasztas.hu/hu/ovi/35/35_0.html

"Választástörténeti adatbázis megnyitása új lapon."

Néha mintha fütyülős modemmel csatlakozna a nethez ez az izé, de azért éppenséggel menni szokott.

Nekem pl. most egész simán elérhető.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.21. 22:38:55

@Robinzon Kurzor: A népszavazáson nem azért kisebb a részvétel, mert jogilag más, hanem mert általában kisebb a tétje, mint egy ogy. vál-nak. Végül is itt csak egy-két konkrét kérdésről van szó, amott meg arról, hogy négy évig kié legyen a 70-30-ból a 70, vagy a 90-10-ből a 90. De ez eddig minden nsz-ra igaz volt, a kápos kevésbé lóg ki közülük, mint amennyire a nsz-ok részvételi aránya különbözik az ogy.vál-okéitól. A NATO és az EU sem érdekelte sokkal jobban az embereket, mint a káp. De tényleg nem tudom, mire akarsz kilyukadni.

Robinzon Kurzor 2013.12.22. 01:20:38

@Holger Hartland: "De tényleg nem tudom, mire akarsz kilyukadni."

Pedig párszor már leírtam: nem a "balos" ellenkampányon, hanem a "nemzeti" érdektelenségen múlt a KÁP-népszavazás.

Most bejött végre a szavazóköri szintű eredmény.

Egyet néztem meg, találomra: Bp: II. kerület 017-es szavazókör.

2002 OGY (2. forduló): 352 szavazat a Fideszre
2004 KÁP: 309 igen szavazat

Ebben a szavazókörben a "köfideszes belbudai polgárok" közel hatoda telibeszarta a "nemzet határokon átívelő újraegyesítését".

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.22. 01:38:25

@Robinzon Kurzor: Értem. Hát ezt szavazatarányokból nem tudjuk megmondani. Azon múlott, hogy a jobbosok nem mentek el elegen, de ez egy népszavazásnál normális dolog, ez van, egy csomó választó csak ogy.vál-ra megy, illetve mozgósításra, úgy tűnik. Ennyi kiolvasható. A balos ellenkampány annyiban számíthat, ha esetleg otthon tartott jobbosokat (mert elbizonytalanította őket, hogy majd jönnek a "románok" és elveszik a munkát). Szerintem nem igazán, inkább egyszerűen az történt, hogy a népszavazások ilyenek, azaz (és a tapasztalatok ezt mutatják) megnépszavaztatni olyan dolgot lehet, ami mögött a politikai táborokon is átnyúló egyetértés van.

Azt a szavazókört majd megnézem, de egy 43 fős különbségből azért nem vonnék le messzemenő következtetéseket a belbudai kőfideszesekre. Én a teljes három kerület adatait idéztem, ott úgy -5% az eltérés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.22. 01:44:44

@Robinzon Kurzor: Rosszul nézted, a két alkalommal nem ugyanaz a szavazókör viselte a 17-es számot (2002: Ürömi út környéke, 2004: Törökvész út környéke).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.22. 02:07:02

@Robinzon Kurzor: Úgy tűnik, mintha 2002 és 2004 között Bp. 2. kerületében megváltoztak volna a szavazókörök. A 2006-os ogy.vál-on már ugyanaz a szavazókör volt a 17-es (látszik a listából is), és a 308 káp-igen után 2006-ban a fideszes jelölt 234, az MDF-es 40, a miépes 13 szavazatot kapott, vagyis együtt 287-et az 1. fordulóban. Ugyanakkor a választói névjegyzékben összesen csak 718-an voltak, szemben a 2004-es 800 fölöttivel. Nem tudjuk, halálozások, elköltözések, vagy újabb szavazóköri határmódosítások miatt.

De ha már megnéztem, szépen látszik rajta néhány más érdekesség is. A 623 megjelent szavazóból 5-en érvénytelenül szavaztak egyéniben, 2-en listán. A különbséget a 4 munkáspárti szavazó is okozhatja, akik szavazhattak pártlistára, de nem volt egyéni jelöltjük.

Az egyéni és a listás szavazatok száma megegyezik a Fidesz és az MDF esetében, ez tiszta ügynek látszik. A miépes Balczó 13 egyéni szavazatára viszont már csak 10 listás jut. Hova szavazhatott listán az a 3 miépes?

Az MSZP 35-tel kevesebbet kapott listán, mint egyéniben (255 vs 220), az SZDSZ viszont 37-tel többet (76 vs 113) - egy kis segítség lehetett még négy év parlamentben maradáshoz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.06. 15:37:09

index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2014/01/06/nagyon_masok_a_szekelyek/

"Csak az maradt nyitott kérdés, hogy milyen nemzetiségű volt a székelység?

Magyar eredetű, de gyülevész nép volt, mint a XVII. században a hajdúság vagy talán leigázott, zsoldba fogadott nép adta hozzá az emberanyagot?

[...]

Müller szerint a középkor elején az ural-altáji eredetű gyülevész nép a török nép szomszédságában lakott, s a régi török írásjeleket használta. Mikor a magyarok Levédiában éltek, a kazárok voltak a szomszédaik. Mikor a varég-oroszok megsemmisítették a kazár birodalmat, a pacsenegek pedig a magyarokat nyugat felé szorították, a kazár nép egy töredékét a magyarok leigázták és a IX. század elején magukkal vitték.

A kazár nép töredéke azonos a székelyekkel. Ez magyarázza, hogy a magyarságtól antropológiai tekintetben enagyon eltér a székelység.

De ez érthető, ha Müllerrel és Babingerrel együtt arra az alapra helyezkedünk, hogy a székelység nem finnugor eredetű, mint a magyarság, hanem ótörök-kazár eredetű.

A faji eltérésen kívül sok szokásbeli eltérés is van a magyarok és a székelyek között. Ez is érthető, ha a székely más népek származéka és nem a magyaré.

Azt mondhatnók, hogy a székelységnek az ágyútöltelék szerepét juttatta a magyarság. Ez is csak úgy magyarázható meg, ha a székelység idegen, leigázott faj volt.

A rovásírást Ázsiából hozták magukkal, mint általában minden ősi hagyományukat. Az írást egy fél évezrednél is tovább megőrizték. Titkos írás volt ez uraikkal, a magyarokkal szemben.

[...]

Megkérdeztük Nagy Géza, jeles régészt, aki elmondta: Az én meggyőződésem szerint a székelység két részre osztható.

Akik e-vel beszélnek, kiejtésük palócos, csakugyan a kabaroknak, a kazárok elszakadt törzsének származékai.

Viszont az udvarhelyi székelyek, kik ő-vel beszélnek avarkori maradványnép, amely Pannóniából költözött mostani szálláshelyére."

S=klogW 2014.01.06. 16:07:39

@Counter:

a nagy háborúról nem az Index hazugságait kell olvasni

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.06. 16:17:28

@S=klogW:
1. Nem a nagy háborúról szól a cikk,
2. nem az indexé,
3. és első körben igaz lehet (hiszen a nevezett kutatók juthattak ilyen következtetésre) a cikk, maximum a nevezettek tévednek.

Viszont a tévedés ez esetben az övék, nem a harmadik utánközlőé. Vagy ha Mesterházy Attila hazudni talál egyet, s ezt a MN hozza, akkor a MN hazudik?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.01.10. 15:47:20

Száz éve is felmerült már a nagyarányú kínai betelepítés. Meg az is, hogy a székely nem is magyar. Nincs új a nap alatt.

index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2014/01/10/szekely_csango_nem_a_mi_fajtank/

"Cselédhiány a Tisza mentén – Kínai kulik kellenek

Nagy feltűnést keltett egy 11 tagú feketezsinóros-ruhás csoport Szegeden. A Szeged és Vidéke tudósítója beszélt a csoport vezetőjével, aki ezt mondta:

„Gazdasági cselédeket keresünk, mert Szentes vidékén már üresek a tanyák. A földek elnéptelenednek. Legutóbb Nagyváradon jártunk sikertelenül, most Szegeden keresünk munkás kezeket. Aratásra, szántásra még kapunk embert és gépek is vannak, de állandó gazdasági népre van szükségünk. Néhány éve indult meg a parcellázás, sok cseléd kisbirtokosnak ment. Ott aztán egy év alatt elvesztette azt, amit nálunk összegyűjtött. De a letört kisbirtokos, ha már belekóstolt abba, hogy saját földjén gazdálkodjék, nem tud más cselédjévé szegődni.”

„A mi tönkrement gazdasági népünk ezrével ment boldogulást keresni Amerikába. Aztán ott bányákba kerülnek földbirtok helyett. Amikor aztán visszasírják hazájukat, már használhatatlan emberroncsok.

A cselédhiány pótlására hoztak nekünk Oláhországból csángókat, államköltségen, meg székelyeket Erdélyből. De a magyar csak a maga fajtáját szereti.

Meg aztán sem a csángó, sem a székely nem földnép, idegenek a mi zsíros talajunkhoz. Csak addig maradtak nálunk, amíg összekuporgattak egy kis pénzt és mentek vissza Erdélybe, vagy kivándoroltak Amerikába.”

„Öt éve megkérdezték tőlünk, akarunk-e magunknak kínai kulit. Akkor nem vettük komolyan, de most nincs más mód a cselédhiány megszüntetésére.

Ember kell, dolgos kéz, ha sárga is. Talán csak megtanul egyszer magyarul a kínai kuli.

Ha még egy évig így kell küzdenünk, akkor mi fogjuk kérni a kormánytól, hogy telepítsen a földekre sárgákat. Parlagon nem hagyhatunk ezer holdakat a Tisza mentén, ahol minden rög aranyat terem.”

A gazdák még több városban is keresnek cselédeket a szentesi tanyákra."
süti beállítások módosítása