A kommunistázásról
2013. szeptember 30. írta: aristo

A kommunistázásról

komcsi.jpg

„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József)

Történt, hogy a boldog emlékezetű '20-as években Malenkov elvtársat elküldték egy vidéki városba, hogy „tegyen rendet”. Forradalmi hevülettől áthatva az egész helyi közigazgatást és pártszervezetet kivégeztette, így nem volt aki az „ítéleteket” jegyzőkönyvbe foglalja. Megrótták ezért és ő önkritikát is gyakorolt, szó szerint azt mondta: „elkapott a hév”. A védekezését elfogadták, de megrótták és figyelmeztették, hogy legközelebb legalább egy jegyzőkönyvvezetőt hagyjon.

Tanulságos dolog ez manapság, amikor divat lett a magyar politikai közélet legkülönbözőbb területein, de különösen a blogokon a Fidesz-szimpátiával gyanúsítható népséget kommunistázni. Ez a jelző – mint annyi más – evolúción ment keresztül, és hogy pontosan megértsük, mit is jelent, át kell tekinteni az eredetét.

Elnevezése a latin communis (közösen végzett munka) szóból ered és szinte semmi köze sincs ahhoz, amit manapság kommunizmusnak nevezünk. Története nagyon régi időkre nyúlik vissza, és a valóság helyett általában utópista művekben létezett. Ma is létezik kommunitárius irányzat a társadalomfilozófiában, ez az irányzat az egyénnel és az egyénen alapuló individualizmussal szemben a közösséget tekinti a társadalom alapjának. Olyan gondolkodók tartoznak ehhez az irányzathoz, mint Charles Taylor vagy Alasdair MacIntyre. Ennek azonban vajmi kevés köze van a manapság kommunizmusnak nevezett jelenséghez. A „Kommunista kiáltvány” volt az újkori, osztályharcos értelemben vett kommunizmus névadója. Az ebben, valamint Marx és Engels későbbi műveiben megjelenő kommunista nem más, mint a fegyelmezett és felfegyverzett munkás-katona, aki – az osztályharc logikája szerint – kíméletlen erőszakkal teljesíti be a történelem végcélját: az osztályok nélküli társadalmat. E tekintetben kétségtelenül igaza van Löwith-nek, amikor a marxi tanítást üdvtörténetnek nevezi, ahol a történelmet a tökéletes társadalom eszkatonja zárja le.

A kommunista azonban végül is – a gyakorlatnak a teória fölött aratott szükségszerű győzelme révén – nem a hagymázos marxi teológia aszketikus munkás-katonája lett, hanem a lenini praxis hatalomvágyó, kegyetlen rablógyilkosa. A fanatikus munkás-katonák – mint Osztrovszkij Az acélt megedzik című művének hőse – elhullottak a polgárháborúban, és amelyik ezt elmulasztotta, az esetleg kivégezték. A kommunista pedig egy utópia fanatikusából egyszerűen felkapaszkodott, aljas gazember lett. Magyarországon mindezt tetézte a hazaárulás pikáns illata is, tekintettel arra, hogy az ország óriási többsége az orosz szuronyok nélkül nem volt hajlandó elfogadni a fent jellemzett kommunisták uralmát. Nálunk – amint a többi későbbi szocialista országban is – alig voltak néhányan, akiket a szó lenini érelmében kommunistának lehetett nevezni, még az oroszokkal hazatérőkkel együtt sem voltak néhány tucatnál többen. Erre válaszul toborzást indítottak a nyilaspárt aktivistái között, felvették az ún. kisnyilasokat; hiába, kis ország vagyunk, csak egy csőcselék van. Másrészt megkezdődött – a Spanyolországban bejáratott módszer felhasználásával – a kommunista hatalom kiépítése és ennek keretében megindult a mezítlábas, szurtos és tudatlan parasztgyerekek áradata a janicsárképzőkbe, ahol a párt szándékai szerint az új, lojális értelmiséget teremtették belőlük. Ezzel egy időben egy másik irányú áradat is megindult, Recskre, Kistarcsára, a Hortobágyra és – az óvatosabbaknak és előrelátóbbaknak – az emigrációba. Ez volt annak az útnak a kezdete, amit a Konrád-Szelényi szerzőpáros marxizáló terminológiájával az „osztályuralomba” vezetett.

Új, hithű értelmiségre nagy szükség volt ugyanis, mert a kommunizmus eredetét tekintve értelmiségi műfaj – alapvetően ez különbözteti meg a nácizmustól, ami viszont kifejezetten antiintellektuális vonásokkal rendelkezett. A soraik gyarapítására szövetséget ígértek mindenkinknek, aki hitt valamiféle utópista népboldogításban; közönségesen szólva eléggé ostoba volt ahhoz, hogy ilyenekben higgyen. Így kerültek a hatalom reményének bűvöletébe például a népi írók, mint Erdei, Ortutay vagy Illyés. A népi írókat tulajdonképpen próbára tették: aki közülük azután szorgalmasan részt vett a feljelentésekben és más módon is kellően aljasnak bizonyult, azt meg is tartották.

*

A hetvenes évekre kiteljesedett a projekt sikere. Az MSZMP tagjainak közel fele már értelmiségi volt – ami esetükben nem jelentett holmi szellemi kiválóságot, pusztán azt, hogy munkájukat papírral, tollal végezték –; és a foglalkozási arányok értékelésénél azt is tudnunk kell, hogy gyakori volt a státus letagadása, például Kádár is „munkás” megjelöléssel szerepelt a választási listákon. Az újdonsült, elsőgenerációs értelmiség azonban különösre sikeredett. Részben az alapanyag, részben a képzés hiányosságai miatt, melyek alapvetően az oktatás szélsőséges ideológia-vezéreltségéből fakadtak, furcsa hibridet sikerült előállítani. A legjellemzőbb tulajdonsága talán a kétszínűség és a cinizmus volt. Egészen egyszerűen nem hittek azokban az eszmékben, amelyek nevében nevelték őket; ugyanakkor tudták, hogy tartani kell a szájukat, mi több, bizonyos alkalmakkor azt kell hazudni, hogy mélyen hisznek benne. Ez a kétszínűség természetükké is vált, szinte átmenet nélkül voltak képesek váltogatni a kiégett, hitetlen cinizmus és a lelkes proletár szerepei között. Az ezen skizoid létből fakadó feszültséget pedig alkohollal kezelték, ami egyben a haladó szovjet példa átvételét is jelentette, azok is ittak, mint a veszett fene. Mivel Sztálin halálával a tömeggyilkosságok romantikus kora lejárt, az egész rendszer szellemét átjárta valami mindent átható mittelmäßigkeit, valami aljas, ám egyben unalmas középszerűség és elmeszesedett gerontokrácia.

Kommunistának nevezni ezeket az embereket – a szó bármelyik, marxi, vagy akár lenini értelmében – már nem volt indokolt, ám, jobb híján, mégis rajtuk ragadt ez az elnevezés. Minden rossz tulajdonságuk mellett azonban igen hatékony érdekérvényesítő hálózatot sikerült létrehozniuk, amely tág határok között szinte mindent el tudott intézni, az ittas gázolástól kezdve a vadásztársasági tagságon keresztül a telefonkiutalásig. „Hálózatosodás” indult meg, amennyiben szép szakkifejezéssel akarjuk illetni az intézményesedett korrupciót és nepotizmust. Az egyik legfontosabb dolog volt a hálózat túlélése szempontjából a protekció, amely lehetővé tette, hogy utódaik bekerüljenek a felsőoktatásba és maguk is hasonló értelmiségivé váljanak. A vizsgákon, felvételiken mindennapos volt, hogy „odaszóltak” telefonon, vagy másképpen valaki érdekében. Így indult egy szépreményű ifjú karrierje: mindjárt az elején csalással; most meg csodálkozunk a nokiás dobozokon. A rendszer rothadása csak felerősítette mindezt. A kommunista afféle posztmodern politikai fogalom lett, szimulákrum, jelölt nélküli jelölő, zászló és hadijelvény. A későbbiekben, ha „kommunistát” mondunk, kéretik eszerint érteni.

Hazai viszonyok között eredetileg a „kommunista” a politikai baloldalon kizárólagos szerepet játszó MSZP tagjainak eposzi jelzője volt. Alapját a kétségtelen történeti, szervezeti és személyi kontinuitás adta, az MKP, az MSZMP és az MSZP között. Nehéz lett volna ezt letagadni egy olyan pártnak, amelyet Horn Gyula vezetett és olyan tagjai voltak, mint Nyers Rezső vagy Lendvai Ildikó, az ígéretes új nemzedéket pedig a KISZ KB olyan jeles ifjai képviselték, mint Gyurcsány Ferenc. Az ő múltjuk ütőkártya volt a jobboldal kezében, hiszen nagyszerű és tanulságos történeteket, kijelentéseket lehetett kiásni a csermaneki rendszer szemétdombjáról, tetteikről és szavaikról.

*

Amint beköszöntött a demokrácia, hőseink némileg szétrebbentek és jelenlétükkel emelni kezdték a politikai jobb- és baloldal fényét egyaránt. Ez könnyen ment, hiszen meggyőződés nem gátolta a politikai helyezkedést. A kezdetekben a magukat jobboldalinak pozicionáló pártok tiltották a volt MSZMP-tagok felvételét, ám többnyire túl erős volt a nyomás. Alapvetően fogalmi keveredés állt elő, a kommunisták birtokolták azt, amit „szakértelemnek” neveztek. Ez a szakértelem pedig nem volt más, mint az általuk létesített állami bürokrácia irányításának ismerete, mellyel kétségtelenül rendelkeztek hőseink, ám enyhén szólva is kétséges, hogy mennyiben volt/van szükséges erre a bürokráciára.

A totalitárius társadalmak mindig bürokratikusak. Az volt a kommunizmus és az volt a nácizmus is. A kezdeti vidám, spontán, dzsembori jellegű agyonverések és tömegkivégzések hamar véget értek; és maradt a rideg, embertelen bürokratikus gépezet, amely automatikusan, ügyiratok segítségével darálta azokat, akiket a kezébe kaparintott. Miután elmaradt a „rendszerváltás”, a bürokrácia – melynek túlélőképessége amúgy is legendás – itt maradt a nyakunkon. Kommunistáink ennek működtetéséhez értettek, különös tekintettel arra, hogy ők maguk voltak jórészt ez a bürokrácia is. (Ennek szellemében értendő egyébként a hírhedett csurkai kijelentés a szakértelemről, mint „bolsevista trükkről.)

Miután a magyar közszellem kizárólag dichotóm fogalmakban képes gondolkodni, a pontos meghatározás szempontjából érdemes megnézni, hogy azok akik magukat a másik pólusként határozzák meg, kik állnak szemben a „továbbélő kádárizmussal”? Elsősorban a honi liberalizmus képviselői, azé a blog-liberalizmusé, amelyet például olyas nagyságok képviselnek, mint a szabadversenyes kapitalizmus és Ayn Rand búsképű lovagja, Tallián Miklós. Olyan juppi hülyegyerekek, akik azt hiszik, hogy örökifjak és sérthetetlenek, és akik végtelen hübrisszel elhiszik, hogy nekik sohasem lesz szükségük senki segítségére, ezért aztán ők sem segítenének senkin. Ők a hayeki, friedmani kapitalizmus üdvtanának hívei – mert üdvtan az is: nem attól üdvtan valami, mert azt hiszi valamiről, hogy az tökéletes; hanem azért, mert azt hiszi, hogy nincs jobb.

Mivel a rendszerváltozás elégedetlen vesztesei és azok gyerekei adják a választói többséget – egészen egyszerűen azért, mert egzisztenciális értelemben sokkal több vesztese van a rendszerváltozásnak mint győztese –, őket kell megnyerni, hogy valaki kormányozhasson. Közhelyszerűen: a népet nem lehet leváltani. Együtt kell élni, mi több, a politikai versenyben ki kell használni azt, amit a „velünk élő kádárizmusnak” szoktak nevezni. Nem más ez a „velünk élő kádárizmus” egyébként, mint alkalmazkodás a kommunisták által létrehozott rendszerhez, ami kétségtelenül megalkuvás, ám a túléléshez elengedhetetlen. A szervült bürokrácia forradalmi megváltoztatásának esélye elúszott, mert a „forradalomban” a kommunisták túl nagy szerepet játszottak, demokratikus viszonyok között viszont nincs esélye a radikális változásoknak. A kommunisták válogatott eszközökkel létrehozták az ő népüket, az ő népük pedig némileg a saját képére formálta őket. Ez van. Kéretik ezt figyelembe venni, amikor kommunistázzuk egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965535953

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vörös terror, szóval kik is azok a "komcsik"...?! 2013.10.01. 12:03:11

Újra, és újra dühödten magyarázni kezdik a vitapartnerek, hogy nincsenek is komcsik (bolsik, ésatöbbi). Ezek már nem azok...sőt, az utóbbi egy-két évben megjelent, hogy valójában a FIDESZ a komcsi párt. Persze rögvest hitviták kezdődnek, élénken dübörö...

Trackback: Meyer Dietmar: Generációs váltás 2013.09.30. 17:30:37

Magyarország helyzete mennyivel változott a külföldhöz képest? politikusok, korrupció, generáció. Bízik-e a generáció változásában? Amiért Csányi és Lázár összekapott Egy csődközeli helyzetbe került élelmiszeripari cég, a gyulai és csabai kolbás...

Trackback: A kommunistázásról 2013.09.30. 15:52:02

Amint beköszöntött a demokrácia, hőseink némileg szétrebbentek és jelenlétükkel emelni kezdték a politikai jobb- és baloldal fényét egyaránt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 15:52:57

" Ennek azonban vajmi kevés köze van a manapság kommunizmusnak nevezett jelenséghez. A „Kommunista kiáltvány” volt az újkori, osztályharcos értelemben vett kommunizmus névadója."

Ohohoho, a disznopasztor Aristo csusztat. Es a munsteri anabaptistak, akik ugyan nem osztalyharcos, hanem vallashaborus alapon alltak, de kozos tulajdonlast vezettek be (beleertve a nokozosseget is)?
en.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnster_Rebellion

Hogy Platonrol mar ne is beszeljek.

arvizparty 2013.09.30. 15:57:03

A kommunista olyan kapitalista, akinek nincs tőkéje, tehát arra szervezkedik, hogy elveszi attól, akinek van.
Hajszálpontos antitézise a tőkésnek, ennélfogva semmivel nem különb annál, nem jobb, nem értékesebb, nem erkölcsösebb. És amikor alkalma nyílt arra, hogy legyen tőkéje, belőle lett a legrohadtabb kizsákmányoló nagytőkés (lásd: redszerváltás). Ennyi.

bolá 2013.09.30. 15:58:29

"A kommunizmus megbukott mindenféle értelemben, de a kommunistáktól nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan konok és veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem meztelen életét és a zsákmányt." - Márai Sándor

Bloodscalp 2013.09.30. 16:07:40

@Doomhammer: Ne tessék bántani! aristo elvtárs jó elvtárs! Most is becsülettel végzi a dolgát, és teljesen letagadta a párt/párttagok múltját, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

calabria007 (törölt) 2013.09.30. 16:13:17

@arvizparty:

elcsépelt marxista kliséket vélek felfedezni a kommentedben...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 16:14:55

@Bloodscalp:
A tuleleshez elkerulhetetlen.
"Nem más ez a „velünk élő kádárizmus” egyébként, mint alkalmazkodás a kommunisták által létrehozott rendszerhez, ami kétségtelenül megalkuvás, ám a túléléshez elengedhetetlen. "

Egyebkent minek a tulelesehez elengedhetetlen?

Pelso.. 2013.09.30. 16:21:25

@Doomhammer: Már nem minek, jóval inkább kiknek a túléléséhez. Természetesen tetszés szerint.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 16:33:01

@calabria007:
Es meg van nehany pelda.

De a poszt disznopasztor szerzoje ezt a problemat megkerulte azzal, hogy odabiggyesztette az "osztalyharcos" szocskat. Nehogy magyarazkodni kelljen, hogy az otlet a vagyonkozossegen es a szemelyiseg teljes feladasan alapulo tarsadalomrol milyen regi.

A legkinosabb eset Platon meg az o Allam c. munkaja, ami egy az egyben komcsi utopia. Sajnos egyben a keresztenyseg is sokat vett at belole.

___________________________ (törölt) 2013.09.30. 16:33:44

Jó, de ennél egyszerűbb az eset. Akkor szokták tolni, amikor a Fidesz valami szabadpiac-elleneset csinál. Oké, de mindenki tudja, hogy ebben semmi szokatlan nincs, legfeljebb annyi, hogy a mai nyugati jobboldali pártok eléggé szabadpiac-orientáltak, de teszem azt egy 19. századi Toryra ez nem volt igaz, az Whig műfaj volt, a Toryk paternalisták voltak. Szóval semmi furcsa vagy szokatlan nincs abban, ha egy jobboldali párt nem szabadpiacpárti.

Nem, a dolog mögött egyszerűen csak az van, hogy ez a fajta vád szép nagyot durran. Hatásos. Ennyi az egész. Jobboldali ember mindig is utálja, ha kommunistákhoz hasonlítják, tehát ilyenkor többnyire magyarázkodni kezd. Ez van mögötte, nem sokkal több: hatásos beszólás, hatást vált ki, nagyot "szól".

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 16:33:58

@Pelso..:
"Már nem minek, jóval inkább kiknek a túléléséhez. "

Csak nem a magyarsag tulelesehez elengedhetetlen?

Robinzon Kurzor 2013.09.30. 16:34:37

Nahát, aristo is beleállt a rezsiharcba, egyben felajánlotta, hogy bármennyit is kér G. Fodor, ő a feléért is megcsinálja.

Samott 2013.09.30. 16:52:49

"Tanulságos dolog ez manapság, amikor divat lett a magyar politikai közélet legkülönbözőbb területein, de különösen a blogokon a Fidesz-szimpátiával gyanúsítható népséget kommunistázni."

"A kommunista azonban végül is – a gyakorlatnak a teória fölött aratott szükségszerű győzelme révén – nem a hagymázos marxi teológia aszketikus munkás-katonája lett, hanem a lenini praxis hatalomvágyó, kegyetlen rablógyilkosa. "

Stimmel, nem?

neeskens 2013.09.30. 16:56:21

Vagyis megengedhető, hogy komcsi eszközökkel győzzük le a komcsikat? A populista ígéretek röhejesbe forduló sulykolása, a végtelen cinizmus, a legalantasabb ösztönökre való folyamatos rájátszás mind megvan.

Csak én úgy gondolom, hogy a politikának van egy morális dimenziója is, még akkor is ha ez jelenleg Magyarországon nem nagyon látszik.

Bassza meg, 25 éve volt a rendszerváltás és ahelyett, hogy a kétharmad birtokában polgári Magyarországot építenének Kádár népének akarnak megfelelni. Ezért kár volt az egészet elkezdeni.

tommybravo 2013.09.30. 16:56:29

Azon kívül, hogy aristo nem szereti Tallián Miklóst, szól ez az írás bármiről?

IdomitottFoka 2013.09.30. 16:56:35

Jajaj, szokás lett "a Fidesz-szimpátiával gyanúsítható népséget kommunistázni".

Egyrészt sokszor jogosan, másrészt a legkevésbé sem csak őket. Ha vkivel nem ért egyet vki, akkor komcsizik egyet vagy nácizik. Ezt nevezzük mostanában vitának. Amúgy se túl egyértelmű fogalmakat teljesen kiüresítve sértésként használva bunkózzuk egymást. Néha vicces, néha nem.

Bloodscalp 2013.09.30. 17:05:41

@Doomhammer: LÓFASZT!Az ilyen gerinctelen szar nem túlél, hanem habzsidözsi jólél. Bólogató médiamunkás, aka blogger.

neeskens 2013.09.30. 17:06:15

@tommybravo: ja. Nagyjából arról, hogy bár a Fidesz komcsibb a komcsiknál, tulajdonképpen ez rendben van, mert ahhoz hogy győzzünk Kádár-népének kell megfelelni.

Szerintem meg nincs rendben.Kurvára nincs.

Virág et. 2013.09.30. 17:25:30

Se egy cseléd, se egy disznópásztor. Csalódás ez a cikk.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.30. 17:25:51

csak az utolsó bekezdést olvastam el, kérdem én, van a többinek bármi lényege, értelme?
kötve hiszem

"demokratikus viszonyok között viszont nincs esélye a radikális változásoknak"

ha betartanák a törvényt már radikális változások lennének, ha a közt elnököt a nép választaná, már radikális változások lennének.

"A kommunisták válogatott eszközökkel létrehozták az ő népüket, az ő népük pedig némileg a saját képére formálta őket. Ez van. Kéretik ezt figyelembe venni, amikor kommunistázzuk egymást."

a nép saját képére formálta a vezetőit? hogy lehet vki ilyen ostoba, hogy ilyet le merjen írni, nem porladt szét az agya közben?
annyiban igaz a történet, hogy a kommunisták szétverték diktatúrában a társadalmat, hol van már a régi Horthy-rendszerben tanult generáció? az 56-os generáció? elszórtan, és az erkölcsös
mikor lesz végre már arról szól, hogy orbán is egy kommunista fattya?
kkbk.blog.hu/2013/07/19/a_magasdi_fedonevu_martonyi
kkbk.blog.hu/2013/06/01/a_kommunista_keresztapa

hogy kommunistázzuk egymást? engem ne komcsizzál, én nem vagyok komcsi, aristo lehet hogy az, én nem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.09.30. 17:29:54

szóval az erkölcsös emberek nagyon kevesen vannak, képtelenek választást eldönteni. de itt nem kérdezik meg az emberek véleményét, mielőtt még kialakult volna a társadalmi viszony a rendszerváltás után, már akkor is korrupt volt a politikai réteg, a nép nem befolyásolja a politikusokat semmennyire se.
Meyer Dietmar beszélt arról, hogy voltak a történelemben már példák erre, hogy megneveljék a fejedelmeket, de nem jött be:
kkbk.blog.hu/2013/08/04/meyer_dietmar_generacios_valtas

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.30. 17:30:27

@Virág et.:

Figyelmetlenül olvas, elvtárs! Maga szerint ez mi?

"...megkezdődött – a Spanyolországban bejáratott módszer felhasználásával – a kommunista hatalom kiépítése és ennek keretében megindult a mezítlábas, szurtos és tudatlan parasztgyerekek áradata a janicsárképzőkbe, ahol a párt szándékai szerint az új, lojális értelmiséget teremtették belőlük..."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 17:32:33

@Bloodscalp:
Nem mindegy? Vitatkozhatunk azon, hogy a blogger, aki azt irja, amit kell, kaviart vagy csak csulokhust kap cserebe. De ha netan a gazda bukik, akkor marad neki a butyokmag, mar persze, ha a tiz kormevel kikaparja a sivo homokbol. Mi ez, ha nem harc a tulelesert?

Virág et. 2013.09.30. 17:35:54

@bbjnick: Nem elég konkrét. A tudatlan parasztgyerek túl tág fogalom. Az évek során megszoktam a mester védjegyének számító expressis verbis cselédezést és disznópásztorozást. A snassz parasztozás ma már kevés a boldogsághoz.

Egyébként meg csak nekem hiányzik a végéről valami csattanó? Olyan ... lapos lett. Általában legalább felidegesítem magam egy aristo bejegyzésen, de ezzel most még akár egyet is tudok érteni.

Csalódás, mondom.

Bloodscalp 2013.09.30. 17:38:59

@Doomhammer: mert a gazdának is mindig rohadtul jól ment, rosszul sosem fog, esetleg 4 szűkösebb esztendő jön majd-hát nem 2014től az biztos.

Nekem sincs gazdám, a politikától távol tartom magam-a vélemény más dolog. Jó 15 évig nem hinném hogy szavazóurna közelébe megyek...tény, hogy nem is élek jól.

Vén Csataló 2013.09.30. 17:53:31

Huhh, de bitang jót írtál már megint!!! Köszi!

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.30. 18:01:59

Üdvözlöm a patkányblog teljes létszámban megjelent személyzetét. Úgy nyüzsögnek itt, mint a muslincák a boroshordó körül. Kell ez maguknak én mondom. Biztosan titokban hálásak is nekem, hogy színt viszek unalmas életükbe.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.30. 18:14:14

@Doomhammer: Lehet benne valami, magára is nekem kell vigyázni.

Pelso.. 2013.09.30. 18:37:32

@Doomhammer: Ugyan, pár eszement idealistán meg jó néhány megélhetési nemzetieskedőn kívül ki foglalkozik azzal?

Úgy értettem, a saját mindenkori elitünket túlélni, amely bármelyből bármely formációba képes reprodukálni önmagát.

Tündér_Lala 2013.09.30. 19:12:39

Hmm... Érdekes cikk és sok tekintetben igaza is van.

Azért néhány kiigazítás nem árt.

A kiképzett parasztgyerekekkel gyakran tett rossz lóra a rendszer, mert nagyon pontosan emlékeztek arra, amikor felmenőik félig éhen haltak a padlássöprések következményeként. Így azután sokminden voltak, csak a rendszer hívei nem.

A bürokráciával kapcsolatban tökéletetsen igaza van és ez a magyarázata a rendszerváltás sikertelenségének. Miután minden fontos pozícióban, de a kinevelt másod harmad generációban is ezek az emberek ültek, a teljes nemzetgyazdaságot ellopták. Az ÁVO-s társaság (szadesz), amely a csúcs és a középvezetés között helyezkedett el, és rettentő anikommunista demokratának álcázta magát, a nyugat hatalmát építette és az ország kiszolgáltatásáért dolgozott.

A nomenklatúrában pedig voltak olyanok is, akik kötelezően párttagokká váltak (ha be akarták tölteni a munkájukhoz szükséges pozíciót), de akkor is és utána is az országért igyekeztek dolgozni. Őket , ha nem voltak hajlandók szolgálni, a többiek kilökték maguk közül.

Szóval bonyolult kérdéskör. Az azonban bizonyos, hogy sem a Szálini (gyilkos) sem a Kádári (cinikus semmiben sem hívő) kommunistához nincs köze annak a jelenséghez, amit ma előszeretettel kommunistáznak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 19:15:48

@aristo:
Milyen moralis melysegeket varhatunk valakitol, aki nyiltan bevallja, hogy kondaslelku es ennek meg orul is?

Ez maga, egy kondas.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 19:19:04

@Pelso..:
Egy dolgot tisztan latok. MAGAT nem erdekli, hogy a magyarsag tulel-e. Nem SZDSZ-es szarmazasu maga?

Kevesen vagyunk mi, magyararcuak, de tul fogunk elni itt, a Karpat-medenceben. Ahogy tesszuk 3000 eve az ilyen Aristok furkalodasa ellenere.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.30. 19:21:02

@Doomhammer: Hát, amennyiben aki magát őrzi az kondás, akkor bizony, mit tagadjam...

Illyés Edith 2013.09.30. 19:42:18

Visszatérve a témához, és kicsit a Mindszenty-mottó apropóján itt egy mai komment egy trendi blogról:

"Az én anyukám tizenkilenc évesen háromperhármas ügynök volt. Olyan helyen dolgozott egy évig, ahol mindenki az volt, egy nemszocialista ország követségén volt huszonkettedik (titkárnő) kávéfőző Mancika. Havonta találkozott a “kapcsolatával”, minden alkalommal elmondta, hogy ő maximum azt tudja, ki milyen kávét szeret, illetve hogy a hercegprímás bácsi már megint üzent, hogy az ott dolgozók ne hordjanak miniszoknyát, mert az erkölcstelen, és ő látja ezt az erkölcsi fertőt az ablakából, ha feláll egy sámlira és jól kihajol."

Vén Csataló 2013.09.30. 19:45:38

@Tündér_Lala: Ebben azért tévedsz. A kiképzett parasztgyerekeket a vidék legaljából szedték össze.
A párt csinált belőlük "embert", amiért fanatikus lojalitással fizettek.

Akiknél a padlássöprés odavert, azok az ún. kulákok voltak. Közülük viszont senki nem juthatott be se a pártba, se az elitképző iskolákba, mivel ők osztályellenségek voltak, amit gondosan feltüntettek a káderlapjukon.

Alfőmérnök 2013.09.30. 19:54:00

Aristo, te fasz, ezt már rég kitárgyaltuk kommentekben, te meg posztot írsz belőle. Ha nem kommentekből lopnál, akkor plágiumnak hívnák, amit csinálsz. Mennyit fizetnek egy karakterért?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.09.30. 19:55:56

@aristo:
Maga gondolja azt, hogy en es azok az elvbarataim, akiket maga - roppant polgari modon - patkanyblogosnak nevez, valojaban sertesek.

En magamat fuggetlen, racionalis individuumnak tartom. A csillagokba indul az egeszseges szellem.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.30. 19:59:07

@Doomhammer: Szép dolog is az. Csak nehogy túlmenjen rajtuk...

kunzoo 2013.09.30. 20:12:28

@aristo:
Azon nem kell csodálkozni hogy parasztgyerekekből értelmiséget neveltek. Korábban a kereskedő meg boltosinasokból emelkedett ki az új értelmiség. Az értelmiség nem létezett örök időktől fogva, valamiből ki kellett nevelni. Már Horthy is erőltette ezt, épült egy csomó iskola a falvakban. Nyilván nem azért tette hogy hülyének nevelje őket, a kommunisták ezt használták ki, ott volt a már alapszinten művelt paraszti tömeg.

A kapcsolati hálónak nálunk komoly hagyományai vannak régről, nexus volt már korábban is.

A "kommunista" manapság elég tág gyűjtőfogalom, a fidesz is beleesik a halmazba. Gondoljunk csak a mérhetetlen adósságra amit pl. Hmvhely összehozott, az állam meg átvállalta. Ezt anno a vállalat szanálásának hívták. Érdemes Szilvásit olvasni, felidézi az akkori és a mostani urambátyám viszonyokat, a velünk élő hűbéri rendszert.

A fidesz jobban tenné ha keresztényszocialista pártként határozná meg magát nincs azon semmi szégyellnivaló.

vazzup 2013.09.30. 20:19:35

Nem is tudtam, hogy az öreg Orbán nem kommunista, meg az ifjabb sem, meg az Áder se, meg a Boross se, meg a Pozsgay se, s hirtelen a Matolcsy is elveszítette a pártállami múltját, sőt, a Schmitt se volt már főbazmeg az elmúlt rendszerben.

Szegény jobboldal, szar lehet gyökértelen gyökérnek lenni.

xxiv 2013.09.30. 20:21:30

Aristonak nem lesz baja, hogy - kivételesen - ilyen kritikusan ír Fideszről?

nincs semmi baj! 2013.09.30. 20:39:38

Nem tudom megállni, hogy ne gonoszkodjak. Valahogy az az érzésem, hogy a kommunistázással nem is volt addig semmi baj, amíg nem a "a Fidesz-szimpátiával gyanúsítható népséget" kommunistázták :)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.09.30. 20:52:02

@Doomhammer: Mi köze a koromnak ahhoz, hogy az egészséges szellem túlmegy a csillagokon? Csak aggódok magáért, mint egészséges szellemért. Ha túlmegy megbünteti a kalauz.

Xezs 2013.09.30. 21:49:05

A kommunizmus a kezdetektől halálra volt ítélve. Azt feltételezte ugyanis, hogy majd a bazi nagy egyenlőségben mindenki egyenlő mértékben akar dolgozni is. Na ez itt bukott meg. A társadalom túlnyomó része uralkodó ideológiától függetlenül egy lusta szar, innentől kezdve meg kár arra építeni hogy majd mindenki egyenlő lesz és egyenlően is dolgozik.

2013.09.30. 21:59:16

a fidesz egyszerre komcsizik és bankározik (ja meg brüsszelezik) ez az orbánizmus. mi ez a csávó ha nem zseni?

JohnnyLillibrogida 2013.09.30. 23:11:27

Szepen nezunk ki!
Kadar nepehez kene igazodni mert "ez van"?! Ez a realitas?!?!

A posztiro szomoru alapveteset adja a "poszt-kommunizmusnak"!!

Azt felejti el h kadar nepenek maradvanya es a posztot iro kommunistak ugyanugy hamis, szinvonaltalan dolgokhoz fognak igazodni, beletorodni, egyuttelni mint a megalkuvo elodjeik.ez van!
Tenyleg ez van??!!!

Neha furcsa helyeken uti fel fejet a magyar nep es nemzet hulyenek nezese....

Judenrein 2013.10.01. 00:03:54

@Doomhammer: "En magamat fuggetlen, racionalis individuumnak tartom."

Pedig csak egy utolsó büdös zsidó vagy.

Akit érdekel: ez a büdös zsiddancs a címlapra "holmes" néven szokta a tirpákhányadékot bemásolgatni, ugyanitt "Zokni" néven rontja a levegőt.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 01:00:18

@neeskens: Hogy elmondta helyettem is, kösz.

picur3ka 2013.10.01. 01:33:29

neeskens is egy nagy szarrago

Azt mondjak meg, ki ez a hajarc, az elobbi videoban, Helmut Kohl, vagy csak az unokaoccse?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.10.01. 02:20:43

A kommunisták már a magyar tévében vannak. Amíg Rákay "egymilliárd" Philip valami nagy-nagy tüzet gyújtott, hogy melegedjenek a magyarok, a vörös csillag betette a lábát az m2-re:

www.youtube.com/watch?v=I4EvvVUx--4

0:20-nál kommunista szörny jobbról. Később többször is újra feltűnik, a vörös csillagával együtt. Követeljük a gyermekmételyező produkció levételét a műsorról!

picur3ka 2013.10.01. 03:27:18

Az is, meg Kettes irasait linkelik a mandineren...

Mar szerzo.

picur3ka 2013.10.01. 03:30:06

@Judenrein:

Oh, a magyar blogoszfera rejtelmeibe en mar belefaradtam, melyik ismert nick, nem 600 nick? Keves.

picur3ka 2013.10.01. 03:30:35

@Judenrein:

Oh, a magyar blogoszfera rejtelmeibe en mar belefaradtam, melyik ismert nick, nem 600 nick? Keves.

picur3ka 2013.10.01. 03:37:21

Nem erolkodni, Aristo, a mai nyelvben a kommunista a szemet-geci szinonimaja es tomeggyilkos bunozot, hazaarulot, diktatort jelent.

Kandeláber 2013.10.01. 07:16:11

Van annak valami diszkrét bája, amikor egykori MSZMP-tagok/vezetők, esetleg egykori KISZ-führerek visonganak, ujjukkal vádlón mutatva hasonszőrűekre: KOMMUNISTA!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 07:20:40

...egyébként pedig, szerintem itt mindeni kommunista, csak én nem vagyok az. És a leggroteszkebb a történetben, hogy épp azok a legkommunistábbak, akik a leginkább osztanak és fölényeskednek. Mert ugyan valamennyien a kádárvilág seggelyukából bújtunk ki, csak van, aki képes volt ezt tudatosítani magában és földolgozni (és továbblépni) és van, aki úgy tesz, mint aki magasan fölötte áll és bírája lehet annak/ennek a világnak, miközben a mai napig a kádárista reflexek fogja.

Tudnék nickneveket is írni --- de minek! Ha jól magába néz, úgy is előbb-utóbb kénytelen fölismerni magában mindenki, hogy ki is ő valójában!

vantaan 2013.10.01. 07:39:49

Szegény Aristo feladata hogy a komcsi Kövért is belemossa az arctalan kommunistázó kommunistákba mert már undorodik a kommunista tömeg a komcsizó Kövér kommunistázásától!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 09:11:18

A kommunistázás csak a komcsiknak segít. Ha ugyanis a "kommunista" szót elkezdjük amolyan általános szitokszóként használni, akkor ezzel lassan felmentést adunk a bűnös marxista ideológiának.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 09:11:33

@vantaan:

Tudod, hogy miben tévedsz?! Abban, hogy a kommunista tömeg egyáltalán nem undorodik Kövér komcsizásától. Teljességgel hidegen hagyja. Csak azokat zavarja (Kövér komcsizása), akik találva érzik magukat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 09:14:01

@vazzup:

Egy dolog kommunistának lenni, más dolog kommunista rendszerben pozícióban lenni. Felsoroltak közül Pozsgay az egyetlen komcsi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 09:15:44

@Kandeláber:

KISZ-tag volt a fiatalok 90 %-a, MSZP-tag meg a dolgozók 20 %-a. Egyiknek sincs semmi köze ahhoz, hogy valaki kommunista-e.

Kandeláber 2013.10.01. 10:00:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Éppen ez a vicc, hogy ezek mondják a másikra: Ő az volt!
És vica versa...

teknős 2013.10.01. 10:07:26

@bbjnick: Szerintem az égadta egy világon senkit sem zavar. Ezt a baloldal azért használja, mert nincs jobb ötlete. Kétségbeesetten próbálja megtudni, hogy mi Orbán győzelmének a titka és esztelenül másol mindent, ami a keze ügyébe esik.

toportyánzsóti 2013.10.01. 10:40:43

@Doomhammer: Sikeresen segítettél belőni a szinted,disznópásztorok szégyene.Keress segítséget gyengeelméjű mivoltodra.

Alfőmérnök 2013.10.01. 10:46:44

@bbjnick: "...egyébként pedig, szerintem itt mindeni kommunista, csak én nem vagyok az." -- írja a totálisan megzavarodott népi kommunista. LOL

Pelso.. 2013.10.01. 11:14:55

@Doomhammer: Már hogyne érdekelne, csakhogy oly nagy a tömeg, nem férek oda a húsosfaz.., akarom mondani tennivalókhoz.
Nem, még az eszdéesznél is rémálomnyival rosszabb.)

kvadrillio 2013.10.01. 11:50:48

Navracsics: A magyar állam is felelős a holokausztért

Index/MTI

2013. október 1., kedd 11:13 |
Címkék
holokauszt, emlékközpont, sorsok háza, navracsics tibor, schmidt mária, józsefváros

A magyar állam is felelős volt a holokausztért – jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett budapesti konferencián kedden....

NU, A ZEMBER...ÚGY VAN MEGTEREMTVE "AZISTENÁLTAL IS!", HOGY ELFELEJTI A ROSSZAT..., ÍGY MARADHAT EGÉSZSÉGES !!!
A HOLOIZÉT IS TANULJA A TANKÖNYVEKBEN, DE NEM CSINÁL BELŐLE ÉVTIZEDEKIG TARTÓ HOLOKAMU-ÜZLETET !!!!!!!!!!!!!!!

Törpe minoritás 2013.10.01. 11:53:23

Igaza van a posztolónak, a "kommunista" nem megfelelő kifejezés a Fidesszel kapcsolatban.
Javasolnám helyette a "bolsevik" szó használatát. Az nem ment át olyan evolúción, ami félreértésre adhatna okot és pontosan leírja a Fidesz jelenkori működését.
Hasonlóképpen ajánlatos a fidesz-tagok "bolsevista"-ként való emlegetése is, hasonló okokból.

Tisztelettel, örültem, hogy segíthetek!

873ujr3rk 2013.10.01. 12:00:31

hu.wikipedia.org/wiki/Kognit%C3%ADv_disszonancia

jobboldali, konzervatív polgár nem nevezheti őket csak tolvajnak. még csak nem is kommerek.

kvadrillio 2013.10.01. 12:08:13

@kvadrillio: "Hétfőn tartotta alakuló ülését a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ nemzetközi tanácsadó testülete, amelyet Schmidt Mária a kormány felkérésére hívott össze. Tagjai a szakmai és a tudományos elit fontos képviselői.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos kíséretében a testület tagjai megtekintették a Sorsok Háza leendő helyszínéül szolgáló józsefvárosi pályaudvart. "...

HMMMM...ÉS TESSÉK MONDANI, EBBEN A SORSOK HÁZ ÁÁÁBAN...A MAI JÓZSEFVÁROSI MUNKANÉLKÜLI ÉHEZŐK, SZEGÉNYEN VEGETÁLÓK IS HELYET KAPNAK...ÉS FŐLEG MILLIÁRDOS KÁRTÉRÍTÉST IS ????!

Judenrein 2013.10.01. 12:09:57

" A csillagokba indul az egeszseges szellem."

Helyett: Dolgozni megy a büdös zsidó, munkatáborba!!!
Arbeit macht Frei, zsidókám! Az uránfejtés szabaddá tesz!

"magyararcú"

te legfeljebb egy módfelett ocsmány és szerfölött undorító szadobüdöskomcsi (azaz maszopos, libaynaus, gyurcsótányos vagy szadeszmaradék) féreg vagy!

@picur3ka: "Oh, a magyar blogoszfera rejtelmeibe en mar belefaradtam"

A zsidók elleni küzdelemben meghalni lehet, elfáradni soha!
/saját/

vantaan 2013.10.01. 12:11:14

@bbjnick: A nagy lófütyaszt! Akik találva érzik magukat azok ott sunnyognak a Fideszbe!
...s még inkább kommunistaként viselkednek! Lásd pl Szarvas város egykori KISZ titkárát B. M.-et vagy a III/III-as Szita elvtit de pl a vér komcsi Hoffmann Rózsát .
Akiket zavar az azok a Kádár rendszerben is keresztényi és polgári értékeket képviseltek .
Kövér aki vérkommunista családból származik nagyapja 19-es vérszomjas, parasztokat és papokat pofozó vöröskatona volt azért komcsizik s komcsizhat mert nincs annyi a közben hogy valaki szembe köpje! ...mert még annyiba sem nézik!

Gazz 2013.10.01. 12:27:56

Jó cikk, lájkolom.

is 2013.10.01. 12:30:12

"Együtt kell élni, mi több, a politikai versenyben ki kell használni azt, amit a „velünk élő kádárizmusnak” szoktak nevezni."

Ha Orbán Viktor letagadja a fülkeforradlamat, akkor te is kezedbe ragadhatod a pennát, és átírhatod a Mandiner történelmét. Vegyél elő tetszőleges 2009-es posztot, ahol ennek pontosan az ellenkezője szerepel. 1984. Nyilván sosem álltatok harcban ezzel a kijelentéssel.

A kéz kezet mos alapú egymásnak "segítés" egyébként tényleg látványos a FIDESZben, ez tartja össze az egész bagázst: én elnézem neked, ha te kiügyeskedsz magadnak valamit, cserébe te is nézzél félre, ha én teszem ezt. De inkább nevezzük nevén ezt a jelenséget: bűnösök közt cinkos, aki néma. Cinkos és cinikus az egész bagázs, ezzel a poszttal egyetemben.

pucros 2013.10.01. 12:38:33

Háháhá teccett ez a poszt.

Kommunista aki nem hagyta és nem hagyja hogy tényleg megváltozzon a rendszer.

Közben teli szájjal kommunistázik? Hát, nyilván az egészhez valahol kell, hogy ne vegye észre magát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 12:44:46

@Alfőmérnök:

1) @Alfi, ha nem haragszol, zavarodottságügyi kérdéseket nem veled vitatok meg:-D

2) Nekem, veled szemben, megvan az a helyzeti előnyöm, hogy én tudom hogyan néz ki egy kacsa és hogyan hápog egy kacsa:-) Nekem volt "szerencsém" 1977-ben, 1986-ban és 1991-ben is (és még hányszor!) kacsákat szemlélni és kacsákat hallgatni, úgyhogy, kénytelen-kelletlen, kiképeződtem kacsaizmusból. S, tudod, aki úgy néz ki mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa... Szóval, a kacsákat (nem kicsit, nagyon) ismerem és megismerem.

3) Persze, természetesen, én egy népikommunista vagyok és, ráadásul, jedi is:-)

madarasi.abel 2013.10.01. 12:45:23

Az én véleményem szerint az a párt, amely az alkotmányozó többsége ellenére sem tesz semmit azért, hogy az ügynöklisták nyilvánossá váljanak, s így védelmezi a szocialista rendszer pribékeit, nos, az a párt kommunista.
Kár a mosdatásukra energiát pazarolni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.10.01. 12:46:15

Szerinted mindez nem jellemző a Fideszre?
Marxista retorika? Megvan.
Volt MSZMP-s dinoszauruszok? Megvan.
A Pártot bármilyen ideológiai körutazáson híven követő bólogatók? Megvan.
Középszerű, agyilag elsorvadt hálózatoskodó réteg? Megvan.
Egyedül a szakértelem hiányzik, ezt leszámítva tökéletesen kompatibilis a régi MSZMP-vel.

@Shenpen:
És tedd hozzá, hogy a Fidesznek meglehetősen egyoldalú a magántulajdonhoz való hozzáállása is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 12:50:45

@teknős:

"Kétségbeesetten próbálja megtudni, hogy mi Orbán győzelmének a titka és esztelenül másol mindent, ami a keze ügyébe esik." --- írod.

Ebben sok igazság lehet:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 12:52:31

@vantaan:

Te mit képviseltél a kádárrendszerben?:-)

dr Smittpálelnökúr 2013.10.01. 12:55:23

Ha-ha-ha, mi van fiúk, visszanyalt a fagyi?

1. A fidesznyik kommentelők szerint mindenki komcsi, aki nem hajbókol a szeretett vezető előtt. Ezt nem lehetett volna szóvá tenni korábban?

2. Aki úgy viselkedik, mint egy komcsi, az komcsi. Sajnos a fidesz egyre több területen viselkedik úgy, mint a komcsik tették anno. Tehát komcsik. Ha tetszik nektek, ha nem.

kvadrillio 2013.10.01. 12:57:22

...azért....a társadalomfejlődésben sikerült bizonyos szintekkel magasabbra jutnunk az eltelt 24 év alatt.....
A MUNKÁS-PARASZT-ÉRTELMISÉGI OSZTÁLYTÁRSADALOMBÓL.....ELJUTOTTUNK....A 6 MILLIÓ LÉTMINIMUM ALATT ÉLŐ VEGETÁLÓ ÉS 20 % OLIGARCHA-FELSŐTÍZEZER ÁLLAMI SEGÍTSÉGGEL MEGCSINÁLT RONCSTÁRSADALOM SZINTJÉRE.... EBBEN TAPICSKOLUNK JELENLEG RENDESEN.......
"Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia vállalatainak - köztük a magán- és a közszférához egyaránt tartozó cégeknek - összesen 870 közép- és felsővezetőjét kérdezték ki a kutatás során, amelynek koordinátora Perényi Áron, az ausztráliai Melbourne-ben működő Swinburne egyetem tanára volt.

A korrupció témájának szentelt teljes tanulmány novemberben lát napvilágot. A WSJ ismertetéséből mindenesetre kitűnik, hogy a menedzserek nagy része mind a négy visegrádi országban úgy látja, hogy a korrupció hasznos eszköz lehet "a dolgok elintézéséhez", míg a felelősségérzet, a szabályok követése és az átláthatóság "luxusnak" számít. A négy országbeliek közül a lengyel cégvezetők válaszai tanúskodtak viszonylag leginkább etikus üzleti szemléletről."

..korrupcijóban is kiterjedt hálózatot sikerült létrehoznia TEVÉKENY ÁLOMFÉRFIAINKNAK.....

....KOMMUNISTA TEHÁT AZ, (ECCERŰBBEN !), AKI NEM S O R O S G Y Ö R G Y ! :)

a többi majnem stimmel....

salv 2013.10.01. 12:58:54

„A kommunisták elleni harcba bele lehet halni, de belefáradni nem szabad.” (Mindszenty József)

"Nemzetünk szolgálatában meghalni lehet, de elfáradni soha" (Szálasi Ferenc)

Vajon ki lopta, kitől?

Friedman 2013.10.01. 13:01:10

"Együtt kell élni, mi több, a politikai versenyben ki kell használni azt, amit a „velünk élő kádárizmusnak” szoktak nevezni."

"Ez van. Kéretik ezt figyelembe venni, amikor kommunistázzuk egymást."

Tehát elismered, hogy kommunistaként viselkedtek, de tagadod, hogy kommunista lennél. Értem, nincs több kérdésem, bíró úr...

2013.10.01. 13:04:13

"Tanulságos dolog ez manapság, amikor divat lett a magyar politikai közélet legkülönbözőbb területein, de különösen a blogokon a Fidesz-szimpátiával gyanúsítható népséget kommunistázni."

Ugyan mi a bánatos lófaszt mondjon az ember olyanokra, akik MSZMP-s múlttal nyomulnak, és Kádár-kori jelszavakat hangoztatnak? Bokononistát?

Már itt a mandin is ciki ennyire vonalasnak lenni, úgy látszik, a szerző még nem kapott sem minisztériumi állást, sem köztévés megbízást.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 13:05:52

@dr Kangörény:

Hol és miben viselkedik úgy a fidex, mint a kommancsok anno?

Ha mindenki kommancs volna, aki szélhámoskodik, igen egyszerű volna akkor a világ! A fidex szélhámos, de mitől volna kommancs?

@Aristo posztjának épp az a veleje, hogy a fidex él (játszik) és visszaél azzal a társadalmi közszellemmel, amit anno a kommancsok teremtettek és ami mái napig a magyar társadalom sajátja.

kvadrillio 2013.10.01. 13:07:37

@gwr: Minek nevezzelek, ha a „Nokiás doboz” már foglalt…

Ideje Felébredni

2013. szeptember 30., hétfő 16:39 |

Zuglóban állítólag 100 milliót kellett visszacsorgatni egy 500 milliós önkormányzati közbeszerzés megszerzéséért. Ha ez igaz, a kormány által megalkotott új Büntető Törvénykönyv alapján az elkövetők annyit kapnak, hogy még a műanyaglakat is rájukrozsdál a börtönben. Feltéve, hogy bebizonyosodik a vesztegetési botrányról szóló hangfelvételről, hogy valódi. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a rendőrség vagy az ügyészség nyomozást indítson. Erre kötelesek is, ha „hivatali hatáskörükben” vagy „hivatali minőségükben” bűncselekményre utaló jelet észlelnek."""

HOL VOLT A PÉLDÁNAK FÖLFELHOZOTT UN."KOMMUNIZMUSBAN" ILLEN TÖBBSZÁZMILLIJÓS VISSZACSORGATÁS ?????! :o)

...legfeljebb nyálcsorgatás, a 6.000 ft-os havi fiy után...:DDD

vantaan 2013.10.01. 13:08:03

@bbjnick: No mit gondolsz? Apámat, családomat 1976-ban -tól megfigyelték!
Középiskolában 3.-ban megbuktattak, pót vizsgán engedtek át!
Egyetemre nem jelentkezhettem -a főiskolai felvételimen a felvételi bizottság vezetője nyilvánosan kérdezte meg tőlem Mondja maga milyen ember mert az osztályfőnöke olyant írt hogy magát be sem szabadna engedni ide! ... felvettek!
Ja és TDK nyertem .... ha tudod mi volt az.
Kommunista nem volt őseim közt, igaz apám katona könyvébe 1950-be beleírták hogy párttag jelőlt ....mert akkor volt katona s máskép nem engedték volna el édesanyja temetésére .... ja amúgy 1952-ben 2 hónapot börtönben volt mert "feketézett" 20kg disznóhúst vitt a pesti rokonoknak ... de a Keletiben elkapták s elkobozták a húst aminek a mennyisége a jegyzőkönyvben 5 kg nak szerepelt a többit a rendőrök lenyúlták s még meg is magyarázták mert 20 kg-ért már 5 év is járhatott volna neki!
No? Mit gondolsz?

Szelid sunmalac 2013.10.01. 13:08:49

Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Matolcsy György - MSZMP tag
Martonyi János - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
Balogh Gyula - MSZMP tag
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Hoffmann Rózsa - MSZMP tag
Kerényi Imre - MSZMP tag

konrada 2013.10.01. 13:14:13

Itt nem voltak kommunisták, csak megélhetési emberkék, akiknek - ha az fizetett jól, akkor képesek voltak magukról két tanúval megtámogatva kijelenteni - aláírni - hogy azok.

...aztán ahogy vége lett a rendszerüknek, onnantól szörnyen rühelleni kezdték azt.

Csak én vagyok már olyan belátó így megöregedve, hogy azok, akik akkor fröcsögve követelték meg azt, hogy elvtársnak szólítsam - miközben egy szavukkal nem értettem egyet - most, igaz kicsit megkésve teljesítsem az akkori kívánságukat, és azt mondjam róluk: kommunisták. (Miközben tudom, sosem voltak azok.)

...az meg, hogy már nem tetszik ez neki, ez legyen az ő bajuk. Nem én mondtam nekik annó, hogy lépjenek be a pártba, és ne tőlem várják el azt, hogy forogjak össze-vissza, ahogy nekik jó. Őrüljenek annak, hogy sikerült engem - igaz kicsit fáziskéséssel meggyőzni, hogy ők kommunisták! ;)))

OftF 2013.10.01. 13:15:10

Azért azt a nagy összeborulgatásban ne felejtse majd el senki, hogy kinek köszönhető az, ahogy ma az országunk kinéz.
A vörösöknek.
Ennyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 13:17:33

@vantaan:

Ez mind nagyon érdekes, de nem válasz a kérdésemre. tegyem föl mégegyszer a kérdést? Te mit képviseltél a kádárrendszerben?

kvadrillio 2013.10.01. 13:17:58

@kvadrillio: ...a...gond...csak az, hogy ILYEN RONCSTÁRSADALMI STRUKTÚRÁT, BÁRMELYIK AGYALÁGYULT HÜLYE LÉTRE TUDOTT VOLNA HOZNI, NEM KELLETT VOLNA HOZZÁ JOGVÉGZETT ORBÁNVIKTOR SE KITERJEDT TANÁCSADÓ-TESTÜLETTEL ! :)

(sztem roncstársadalom nem a legalsó halálraítélt réteg, hanem AZ EGÉSZ MA LÁTHATÓ BETEG TÁRSADALMI STRUKTÚRA !)

reccs 2013.10.01. 13:25:32

"Olyan juppi hülyegyerekek, akik azt hiszik, hogy örökifjak és sérthetetlenek, és akik végtelen hübrisszel elhiszik, hogy nekik sohasem lesz szükségük senki segítségére, ezért aztán ők sem segítenének senkin."

Azt az apróságot felejted el, hogy ez sok tekintetben fordítva van. Nem csak arról van szó, hogy az emberek individualisták, hanem arról is, hogy egy csomó ember tanulta meg az elmúlt három évben, hogy nem számíthat az államra. Jelentős részük az aktív réteghez tartozik, magánnyugdíjpénztár-ügy, eddig életpáltyamodellek semmibe vétele, átverések, tönkretett egzisztenciák, stb. Iszonyatos a bizalomvesztés, az emberek azt érzik még inkább, hogy csak magukra számíthatnak, az országra nem.

Chalky White 2013.10.01. 13:35:02

hát ekkora bullshitet régen olvastam...

ne mentsük már fel orbánt és bandáját azzal hogy kétharmad mellett azért "kacérkodik" a központosítással és túlzott állami szerepvállalással ha tetszik, a régi rendszerrel mert demokratikus keretek között nem tudná megváltoztatni a jelenlegi rendszert. Ugyanmár...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 13:42:28

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Ez egy buta lista, ami csak a lista összeállítójának primitívségét jelzni. Mit akar mondani a lista?

Szelid sunmalac 2013.10.01. 13:51:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Semmit. Semmit az egvilagon. Neked kulonosen semmit.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.10.01. 13:54:38

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ezeket kihagytad: Bajnai Gordon Kisz-titkár
Gyurcsány Ferenc függetlenített(!) Kisz- titkár
Ja, és Kövér már nem is MSZMP tag nálad, hogy van ez?

ingyenebed 2013.10.01. 13:57:40

kedves aristo,

sajnos az egész poszt egy lényeget nem érintő kamuhegy.

a fideszt 3 okból kommunistázzák:

1. a fidesz politikája kollektivista, államhívő, centralizált, szabadságellenes, szabad egyén ellenes.
2. a fidesz politikai módszerei bolsevik módszerek.
3 a fidesz mint párt szerepét és működésmódját tekintve állampárt-szerű képződmény (ma már), tagjai sokkal inkább hit- és csoporthű pártkatonák semmint önálló morális lények.

logikailag a fidesz rendszere a fasizmusok és a létező szocializmusok sorába illik.

persze pontosabb lenne fasisztázni a fideszt, nem kommunistázni.

én értem, hogy a magadfajtáknak mindez roppant kellemetlen, mivel nem így terveztétek. de ezen már nem tudsz változtatni, ez befejezett történelmi tény.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.10.01. 13:59:35

Azért komcsizzák a Fideszeseket, mert részleges állami tulajdonba vétel van jelenleg, persze azzal nincsenek tisztában, hogy a kommunizmus totális állami tulajdont jelent.
Ilyen alapon kommunistázhatnák az 1950-78 közötti Nagy-Britanniát, ahol nagyon magas volt az állami tulajdon aránya,vagy a francia vasutakat visszaállamosító francia kormányt is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 14:05:37

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Furcsa. Mert vagy kb. a tízezredik, aki ezt a buta listát bemásolja blogkommentbe.

Szelid sunmalac 2013.10.01. 14:09:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tenyleg furcsa. Nem is ertem miert. Hihetetlen mik vannak!

@Quentin vagyok Montargis-ból !: Igazad van, a lista nem teljes. Egyreszt a JELENLEGI kormany tagjai vannak benne (erted, ismetlenm a MOSTANI, nem azemuttnyoccev, hanm a MOSTANI), masreszt meg igy sem teljes. Csak amolyan gondolatindito. Persze nem mindenkinel mukodik.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2013.10.01. 14:10:34

@Quentin vagyok Montargis-ból !: És ez most hogy jön ide?

Ha elolvasod a postot, akkor láthatod, hogy ott azt feszegeti a szerző, hogy az MSZP-seket szokták kommunistázni (ergo azt senki se vitatta, hogy ott vannak volt kommunisták), pedig a valóság az, hogy a volt MSZMP káderek "ide-oda" rebbentek szét.

Viszonylag ritkán hallhatod az általad nevezetteket kommunistázni, ellentétben a felsorolt hölgyekkel-urakkal.
Nota bene, mérhetetlenül szemforgató dolog az, hogy ezek az emberek, akik itt felsorolódtak, a rendszerváltást követően a fővallásosok lettek, lásd Orbán, Hoffmann stb.
És mondjuk aki Pozsgayt képes hithű antikommunistának látni, háááát.....

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 14:12:10

Helló, mindenki!

Egy kérdésem van:
Közületek, kedves kommentelők, ki olvasta el a Tőke c. könyvet, és az Imperializmus c. könyvet.
Előbbi Marx, utóbbi Lenin.

Főleg a blog írójához szól a kérdés.

Üdvözlettel

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2013.10.01. 14:14:54

@Vicces Gyerek: A tőke megvolt.
Meg a Kommunista kiáltvány. Utóbbiból még ötöst is kaptam.

Kandeláber 2013.10.01. 14:23:37

@gusthy1: Az úgynevezett "rendszerváltozás" előtt az újonnan alakult pártokat teletömték besúgókkal.
Később az mszp-sek melldöngetve mantrázták, hogy köztük nincsenek besúgók, nert mszmp tagokat tilos volt beszervezni.
Csakhogy.
A munkahelyi alapszervi párttitkárok ún. "hangulatjelentéseket" készítettek a kollégáikról, amelyeket aztán továbbítottak a megfelelő helyre.
Később egy Vankó Magdolna nevű mszp-s képviselő hölgyről kiderült, hogy a '80-as években rockoncertekre és misékre járt, de nem műélvezetből vagy vallásos hevülettől indíttatva, hanem beszervezett ügynökként.
Rytkó Emília tisztakezű választási bizottsági elnökről és szakértőről is a minap derült ki, hogy besúgó volt.
Én azért az ilyen tevékenységet elválasztanám a mezei párt- és kisz-tagok buzgalmától. Esetleg az egykori pufajkás, később Mazsihisz elnök Zoltai Gusztitól...

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 14:25:15

@gusthy1:

"A „Kommunista kiáltvány” volt az újkori, osztályharcos értelemben vett kommunizmus névadója. Az ebben, valamint Marx és Engels későbbi műveiben megjelenő kommunista nem más, mint a fegyelmezett és felfegyverzett munkás-katona, aki – az osztályharc logikája szerint – kíméletlen erőszakkal teljesíti be a történelem végcélját: az osztályok nélküli társadalmat."

Mi volt a Tőke alcíme, és miről írt Marx?
Mit mutat be Marx?
Valóban Marx műveinek központi témája a felfegyverzett munkás volt?
Miről írt Marx?

Üdvözlettel

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 14:27:08

Olvasta a blog írója Lenin és Marx könyveit?

2013.10.01. 14:31:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor én segítek, hátha sikerül megmagyaráznom.

A lista nem azt jelenti, hogy ezek az emberek mind csúnya kommunisták lennének, akik este az Internacionálé hangjára hajtják fejüket álomra, és bérletük van a Szoborparkba, ahol rendszeresen nosztalgiáznak.

Csupán az a visszatetsző, hogy egy olyan párt tagjai, akik intézményesítették a kommunistázást az eltérő véleményűek megbélyegzésére. Olyanokéra is, akiknek annyi közük sem volt az utódpárthoz, mint a fenti díszes társaságnak.

Ennyi. Az olyanok, mint Hofmann Rózsa, akinek minden egyes megnyilvánulása, szófordulata és gesztusa kristálytisztán idézi fel az 1970-es éveket, már csak a habot jelentik a tortán.

Ha még így sem érthető, esetleg le is rajzolhatom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.01. 14:32:56

@aristo: Üdvözlöm a patkányblog teljes létszámban megjelent személyzetét"

lepatkányblogozod a mandinert?

vantaan 2013.10.01. 14:32:57

@bbjnick: Kérdésed alapján úgy hiszem ha azt írom az embert a polgárt, a Jézusban hívő keresztényt nem értenéd. S most is próbálom azt képviselni. Talán ezért van bennem néha már szinte zsigeri ellenérzés a folyton vedlő , köpönyegforgató, 10 fillérért a saját anyját-apját is megölni képes örök magyarkodó takonygerincű kommunistákkal szembe! No ÉRTED-e???? Ha nem akkor se kérdezd meg még egyszer!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 14:34:51

@Vicces Gyerek:

Te nem vicces gyerek vagy, hanem szövegértési problémákkal küzdő gyerek:-) @Aristo nem arról beszél, hogy mi mindenről szólnak Marx és Engels művei, hanem arról, hogy az ezekben a művekben megjelenő kommunista milyen.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 14:36:06

Blogírónak:
Mi volt Marx tanítása?

Marx a felfegyverzett munkásról tanított?

Miről beszélt Marx 824 oldalon keresztül?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.01. 14:36:25

@Alfőmérnök: ja, ezt már én is észrevettem nála, h ezt csinálja

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.01. 14:54:42

@gwr:

Elmondom miért nincs igazad. Főleg azért, mert a párttagság nem jelentett semmi különöset, a legtöbb esetben kényszer volt, semmi egyéb.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 14:55:07

@bbjnick: Kedves bbjnick!

"Kommunistának nevezni ezeket az embereket – a szó bármelyik, marxi, vagy akár lenini értelmében – MÁR nem volt indokolt, ám, jobb híján, mégis rajtuk ragadt ez az elnevezés."

Tehát a Marxi értelemben vett kommunista olyan volt, mint az alább idézett részben leírt ember?

"A hetvenes évekre kiteljesedett a projekt sikere. Az MSZMP tagjainak közel fele már értelmiségi volt – ami esetükben nem jelentett holmi szellemi kiválóságot, pusztán azt, hogy munkájukat papírral, tollal végezték –; és a foglalkozási arányok értékelésénél azt is tudnunk kell, hogy gyakori volt a státus letagadása, például Kádár is „munkás” megjelöléssel szerepelt a választási listákon. Az újdonsült, elsőgenerációs értelmiség azonban különösre sikeredett. Részben az alapanyag, részben a képzés hiányosságai miatt, melyek alapvetően az oktatás szélsőséges ideológia-vezéreltségéből fakadtak, furcsa hibridet sikerült előállítani. A legjellemzőbb tulajdonsága talán a kétszínűség és a cinizmus volt. Egészen egyszerűen nem hittek azokban az eszmékben, amelyek nevében nevelték őket; ugyanakkor tudták, hogy tartani kell a szájukat, mi több, bizonyos alkalmakkor azt kell hazudni, hogy mélyen hisznek benne. Ez a kétszínűség természetükké is vált, szinte átmenet nélkül voltak képesek váltogatni a kiégett, hitetlen cinizmus és a lelkes proletár szerepei között. Az ezen skizoid létből fakadó feszültséget pedig alkohollal kezelték, ami egyben a haladó szovjet példa átvételét is jelentette, azok is ittak, mint a veszett fene. Mivel Sztálin halálával a tömeggyilkosságok romantikus kora lejárt, az egész rendszer szellemét átjárta valami mindent átható mittelmäßigkeit, valami aljas, ám egyben unalmas középszerűség és elmeszesedett gerontokrácia."

konrada 2013.10.01. 15:07:02

Azért maradjunk annyiban, hogy aki képes volt magáról két tanúval megtámogatva azt állítani magáról, hogy kommunista, azt már hagy nevezzük mi is annak. (még ha tudjuk is, hogy a valóságban a K és az ISTA közt arier volt a omun helyett.,))

...de azért az tény, hogy mégis csak abban a pártban találhatóak meg legnagyobb számban, amelynek az alapító tagjai kivétel nélkül ezt magukról olyan mértékben terjesztették, hogy a volt kommunista párt kongresszusának küldötti szintjéig eljutottak....
...no ez meg történelmi tény.

vantaan 2013.10.01. 15:07:25

A valódi kommunisztikus gondolkodás az évszázadok során bemocskolódott. Az eredeti jelentése és valós tartalma egy progresszív, haladó szemléletű mind gazdaságilag mind társadalmilag.
Ha jobban ismernénk a saját magyar történelmünket s kellő hangsúllyal szerepelne valós tartalommal az oktatásban akkor előbbre lenne mint a nemzet, mind a gazdaság.
Lásd az 1594-ben már létező Communis vinea-t.

vantaan 2013.10.01. 15:07:25

A valódi kommunisztikus gondolkodás az évszázadok során bemocskolódott. Az eredeti jelentése és valós tartalma egy progresszív, haladó szemléletű mind gazdaságilag mind társadalmilag.
Ha jobban ismernénk a saját magyar történelmünket s kellő hangsúllyal szerepelne valós tartalommal az oktatásban akkor előbbre lenne mint a nemzet, mind a gazdaság.
Lásd az 1594-ben már létező Communis vinea-t.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 15:12:48

@Vicces Gyerek:

Nézd, ha ennyire ne megy az olvasás, akkor nézegess inkább képeket!:-)

Bell & Sebastian 2013.10.01. 15:13:23

@Vicces Gyerek: Kommunista azóta van, mióta az orosz szocdemek bolsevik szárnya kommunistának mondta magát. Lenin és Marx eltérően használta a fogalmat, a kopasz gnóm az átmeneti időszakra mondta, hogy na, márpedig ez a szocializmus. A szocialisták tehát azok, akik a osztályrendszerből tartanak a kommunizmusba. És a végtelenben találkoznak.

A kommunyiszt az élcsapat, szabadság, egyenlőség, testvériesség, nemzetköziség, kozmopolitizmus, csak semmi nacionalizmus kérem, mi kommunisták vagyunk.

Ezek után joggal vetődik fel a kérdés, egyáltalán mi a különbség egy liberális és kommunista közt, ha ugyanazt szajkózzák?

Csak annyi, hogy a liberális az egyéni szabadságjogokat elsődlegesnek tekinti.

A kommunista egy olyan liberális, aki céljának megfelelően cserélgeti a kőbunkót, hol az egyénnek basz oda, hol a csoportnak, mondván hogy nincs alá-fölérendeltség, ha mégis, akkor azt én mondom meg, mikor melyik a fontosabb.

Összefoglalás
__________

A kommunista egy olyan liberális, amelyik még nem döntötte el, hogy csomagoljon vagy marad.

2013.10.01. 15:18:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de ez logikailag hogy a seggembe kötődik ahhoz, amit mondtam?

Ne gondolkodj, sehogy.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 15:24:54

Akkor maradjunk csak annyiban, hogy Marxi és Lenini értelemben ezek az emberek akikről az írás szól, NEM voltak kommunisták.

A Rákosi féle értelemben persze lehettek azok, de jó volna nem összemosnia a blogírónak a két dolgot.

Ha a kedves blogíró elolvasta volna - mert feltételezem a fenti kijelentései alapján, hogy sose tette, vagy legalább totálisan félreértette - Lenin és Marx könyveit, akkor nem keverné még véletlenül sem egymás mellé a két dolgot.

Nem beszélve arról, hogy e két ember könyvei főképpen a polgári közgazdaságtan kritikái, valamint az imperialista (globalista) világ összefüggéseiről szóltak.

Feltárták annak ellentmondásait és összefüggéseit, amelyek minden Világháború és válság -köztük a mostani is - alkalmával bebizonyosodnak.

Ha ezeket a tanításokat vették volna komolyan, akkor most se lennénk ekkora bajban.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 15:28:43

@bbjnick:

Ezek szerint Neked nem megy az olvasás, mert a fenti sorokat nem Én írtam, hanem a blogger, és ott világosan fogalmaz a szerző.

Üdv! :-)

Bell & Sebastian 2013.10.01. 15:28:47

@Vicces Gyerek: Nem a lófaszt, most magyaráztam el hülye gyerek, hogy kommunisták voltak az elbaszott liberálisaink, mind egy szálig! Maradjunk is ennyiben.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 15:34:02

@Vicces Gyerek: Istenem. Egy kis olvasnivaló magának, ha már..
"De a burzsoázia nemcsak kikovácsolta a fegyvereket, amelyek halálát okozzák; megszülte azokat a férfiakat is, akik e fegyvereket forgatni fogják – a modern munkásokat, a proletárokat.....Mint ipari közkatonákat altisztek és tisztek tökéletesen kiépített hierarchiájának felügyelete alá helyezik őket."
Marx - Engels "Kommunista kiáltvány"

Ha maga tényleg olvasta a nevezett urak irományait annál rosszabb, ugyanis időpocsékolás volt. Egy kukkot nem értett belőle.
 

Bell & Sebastian 2013.10.01. 15:34:57

@Vicces Gyerek: Nyilván az élcsapatban lehet a hiba, nem a mieinkben, ezek kismiskák, hanem az amerikai kormányosban. Ezért van vége a libsi világnak, leánykori nevén kommunizmusnak. És egyáltalán, minden balos, egalitárius, jakobinus szarnak.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 15:40:18

Internacionálé
(A nemzetközi munkásmozgalom himnusza)
(Eugène Pottier - szöveg, Pierre Degeyte - dal)

Ez a harc most a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé nő! –
Miénk lesz a világ.

Föl! Kárhozottjai a földnek!
Föl! Föl! Ti éhség rabjai!
Az éjnek végórái jönnek,
Az ész szavát már hallani,
Föl! Föl! A szégyent éveinkben
Töröljük le, rabok hada!
Legyünk a semmiből mi – minden:
Világunk új talapzata.

Ott fönn nem hallják meg szavunkat,
Nem óv sem isten sem vezér;
Munkások, mentsük hát magunkat!
S a közjó majd életre kél!
Hogy pórul járjon mind a tolvaj,
Hogy rács ne zúzza szellemed,
Szítsuk a tüzet…tettel – szóval,
Üssük a vasat, míg meleg!

Az állam sújt, a törvény színlel,
Az adó sebzi a szegényt;
Kötelmet a gazdag nem ismer,
A "jog" szó nem kelt már reményt.
A gyámkodásnak legyen vége!
Az egyenlőség mást kíván:
Ha jognak van kötelessége,
Ne legyen ez se jog hiján.

"Vasútkirályok", "bányabárók",
- Ocsmányok, istenítve is! -
A munkást ti fosztogattátok!
Ezt műveltétek, mást nem is!
S mit alkotott, csak ez a banda
Halmozza föl és élvezi!
Rendeljük el, hogy visszakapja!
A nép jussát követeli.

Füsttel itattak a királyok,
Béke közénk s nekik – golyót!
Ha zászló alá hívnak – sztrájkot!
Dobd el a puskát, bontsd a sort!
S makacskodnak e kannibálok?
Hogy minket hőssé gyúrjanak?
Tábornokok, majd megtudjátok:
Golyóink rátok hullanak.

Vagyunk a dolgozók nagy pártja:
Munkások, parasztok vagyunk!
A föld embert illet, hiába,
A naplopókon túladunk!
Húsunkon sokan élősködnek!
Ám, ha a hollók és ölyük
Egy szép reggelre elköltöznek,
Ragyog a nap majd – nélkülük.

Ez a harc most a végső,
Csak összefogni hát,
És nemzetközivé nő! –
Miénk lesz a világ.

gyalog.galopp 2013.10.01. 15:41:04

@Doomhammer:

"En magamat fuggetlen, racionalis individuumnak tartom. "

Ez valami izgalmi állapot? Csak azé, mert a kettő együtt elég izgalmasnak tűnik:)

Bell & Sebastian 2013.10.01. 15:46:42

@gyalog.galopp: Kis individuum nagy kalapáccsal jár. (bocs, Doom)

nandras1951 2013.10.01. 15:54:10

Néhány idézet, ami megmutatja, hogy a cikk a legsilányabb kvázirasszista kommunistázásról szól (azaz nem az a kommunista, aki kommunista elveket vall, hanem akinek nem tetszik a pofája)

"A „Kommunista kiáltvány” volt az újkori, osztályharcos értelemben vett kommunizmus névadója. Az ebben, valamint Marx és Engels későbbi műveiben megjelenő kommunista nem más, mint a fegyelmezett és felfegyverzett munkás-katona, aki – az osztályharc logikája szerint – kíméletlen erőszakkal teljesíti be a történelem végcélját: az osztályok nélküli társadalmat. E tekintetben kétségtelenül igaza van Löwith-nek, amikor a marxi tanítást üdvtörténetnek nevezi, ahol a történelmet a tökéletes társadalom eszkatonja zárja le."

Ezzel szemben valójában mi van a Kommunista Kiáltványban és a későbbi Marx-művekben:

a) Kommunista Kiáltvány

"Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete. ...

Akad-e ellenzéki párt, amelyről kormányon levő ellenfelei nem híresztelték, hogy kommunista, akad-e ellenzéki párt, amelyik nem vágta vissza a kommunizmus megbélyegző vádját a haladottabb ellenzékieknek éppúgy, mint reakciós ellenfeleinek?"

"Ami a kommunizmust megkülönbözteti, az nem általában a tulajdon eltörlése, hanem a polgárt tulajdon eltörlése."

"... a kommunisták ebben az egyetlen kifejezésben foglalhatják össze elméletüket: a magántulajdon megszüntetése."

"A kommunizmus senkitől sem veszi el azt a hatalmat, hogy társadalmi termékeket elsajátítson" (személyes tulajdon - Nandras1951) , "csupán azt a hatalmat veszi el, hogy ezen elsajátítás révén idegen munkát leigázzon." (magántulajdon - Nandras1951)

"A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el." (A Kiáltvány 1848 februárjában jelent meg. Egy hónappal később Pest-Budán Petőfi Sándor és a márciusi ifjak a gyakorlatban jelentették ki, hogy céljaikat csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetik el - úgy hogy ne nagyon tessék megbotránkozni! Akkoriban úgy látszik, ez volt a divat. - Nandras1951)

b) A tőke

"A „Tőké”-ben alkalmazott módszert kevéssé értették meg, ahogy ezt már a
vele kapcsolatos, egymásnak ellentmondó vélemények is bizonyítják.
Például a párizsi „Revue Positiviste” szememre veti egyrészt azt, hogy a
gazdaságtant metafizikusan tárgyalom, másrészt - képzeljék csak! - azt, hogy csak
az adottnak bírálati taglalására szorítkozom, ahelyett, hogy recepteket (Comte féléket?)
írnék a jövendő lacikonyhája számára."

Wagner-széljegyzetek

"Minthogy "szocialista rendszert" soha nem állítottam fel, ez Wagnerék ... képzelődése" (MEM 19. 231. oldal)

Úgy látszik a képzelgő Wagnerek száma csak nőtön nő.

Le kell szögezni: Marxnak semmi köze a sztálinizmushoz és Sztálinnak igen kevés köze van a marxizmushoz (azon kívűl, hogy meghamisította azt).

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.10.01. 16:07:43

Érdemes még hozzátenni, hogy a kommunistáknál jelenlévő agitációs propaganda mostanában a libertáriusoknál jelnik meg.
Ugyanazon hordószónoki mentalitás árad mindkét nézetből. Bárki ki vitázott már libertáriussal, tudja hogy ugyanolyan szent irat nekik a "Libertárius manifesztó" és az "Atlas shrugged"mind a komcsiknak Marx és Lenin volt, még korábban pedig a rabbiknak a Talmud.
Az érdekesség kedvéért megjegyezném hogy libertárius mozgalom legnagyobb nevei, ú.m.
Murray Rothbard
ssheltonimages.com/img/b3/b3a/The_Future_of_Austrian_Economics_Murray_N_Rothbard.jpg

Ayn Rand (szül: Alisa Zinovjevna Rosenbaum)
en.wikipedia.org/wiki/File:Ayn_Rand1.jpg

a tanácsköztársaság ill. a szovjetállam népbiztosaihoz hasonlóan, meglehetősen jól beazonosítható etnikai-kulturális környezetből származnak. A magyar híveik többségére is igaz e megállapítás. Ugyanolyan lelkesen bálványozzák most a pénzt, mint őseik Marxot meg Lenint.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 16:08:55

@Bell & Sebastian: Ilyen alpári stílust, és értetlenséget inkább nem kívánok kommentálni.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 16:11:42

@Bell & Sebastian:
Erre a minősíthetetlen és alpári hangnemre nem kívánok reagálni.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 16:19:10

@nandras1951: Ha nem tűnt volna fel: nem arról volt szó, hogy mit akart Marx és Engels, vagy akár Lenin, arról volt szó, hogy MILYENEK valójában a kommunisták.

Ha kérhetem ne kezdjünk el Marx-idézetekkel dobálódzni - már és is megbántam - kínosan emlékezetet a 60-as, 70-es évek ideológiai vitáira. Mind a ketten grafománok voltak, végtelen mennyiséget írtak össze, mindenre és az ellenkezőjére tömegével lehet találni idézetet, csak unalmas.

Geo_ 2013.10.01. 16:20:56

Tényleg nem szabad komcsizni a Fideszt - hiszen valójában bolsik.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.10.01. 16:26:38

@gusthy1: Már hogyne kommunistázna Bajnai pl. a Fidesz államosításai kapcsán, holott ő is pontosan tudja hogy Nyugat- Európában is előfordul, hogy az állam saját tulajdonába vesz cégeket. A Brit kormányra Tatcherig ez igen jellemző volt. Rengeteg dolog került az állam tulajdonába akkoriban, mégse mondjuk, hogy dúlt a kommunizmus ott.
Ez a listázgatás amit a hosszúnevű kommentelő úr/hölgy szokott rendszeresen elereszteni ebben a témában pedig nem fair.
Mindenki tudja hogy a régi rendszerben bizonyos munkakörök betöltéséhez előírás volt a párttagság. Ettől még nem vált kommunistává valaki. Bizony nem mindegy hogy valaki mezei párttag volt, vagy titkos tiszt, MSZMP agit prop főosztályvezető, ill. egy fontos pozíciókat betöltő személy. Mondanom sem kell hogy ez utóbbiaktól hemzsegett az utóbbi 20 év szocialista vezetése, és ahogy a mostani Mszp-n belüli mozgásokat nézem, még mindig a régi öregek diktálnak, csak Atikát kitették a kirakatba.

Quentin vagyok Montargis-ból ! 2013.10.01. 16:29:47

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Angela Merkel-t is ki tetszett felejteni: az NDK kommunista ifjújági szövetségének volt titkára. Csak gondolatébresztőnek...

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 16:31:05

@aristo:

Ha Tudná, milyen körülmények között éltek milliók a kapitalizmus akkori világában, és hányan haltak bele a munkába, hányan estek áldozatul a tőkés magántulajdonon alapuló technikai fejlődés szülte munkanélküliség következtében, ha olvasta volna a Tőkét, akkor tudhatná, milyen módon beszéltek róluk, kezelték, azokat a munkásokat a gazdáik, akiknek a profitjukat köszönhették, ha ismerné az akkori világ fejlődését, a munkás teljes mellőzését a politikai életből, akkor megértené azt, hogy azokban az időkben miért érezhették milliók azt, hogy egyetlen útjuk a sorsuk KK-ban részletezett saját kézbe vétele.

Ismerni kell a történelmet, nem csak azt, amit ma megtanítanak belőle, különben vissza fog köszönni ugyanaz a nyomor, ugyanaz a társadalmi züllés, mint akkoriban.

Arra reagál a Kommunista kiáltvány.

gyalog.galopp 2013.10.01. 16:38:38

@Vicces Gyerek:

Hát, te tényleg vicces gyerek vagy. Tudod milyen körülmények között élnek ma emberek milliárdja a globalizmus világában?

Képzeld, már farigcsálják a saját kommunista kiáltványukat.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 16:39:42

@Vicces Gyerek: Nem is szükséges. Kommunista strigák márpedig vannak, ugyanaz a söpredék, csak a cégér változik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 16:43:01

@Vicces Gyerek:

No, trollkoggyá még, trollkoggyá, aspergeres idióta!:-(

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 16:43:47

@Vicces Gyerek: Egy szót nem ejtettem arról, hogy ki hogyan élt Marx korában, továbbá nem vitattam az etikai hevület jogosságát, ami áthatotta Marx munkáit. Más kérdés, hogy kissé szabadosan kezelte a forrásai. Arról volt, szó, hogy mi lett valójában mindebből és kik voltak akik megvalósították. Nem biztos, hogy egy nap a Gulágon jobb lett volna, mint a 19. századi angol gyárakban.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 16:45:01

@aristo:
A másik pedig, hogy nem szabad elfelejteni a szavak jelentését, azt hogy itt milyen fegyverekről van szó, mert ha megnézzük a szövegkörnyezetet, akkor itt a burszoázia feudalizmust legyőző fegyvereiről beszél az író.
Ezek pedig nem feltétlenül azonosak a szó szoros értelmében vett fegyverekkel.

A földjáradékok, a tizedek, amelyek a pénzt és a hatalmat biztosították a feudalizmusban a hűbéruraknak, a hűbérbirtok rendszerén alapultak.

Ezt döntötte meg a tőkés magántulajdonon alapuló rendszer.

Viszont a magántulajdonon alapuló rendszer magában hordozott ellentmondásai szülik később a gazdasági válságokat és a munkanélküliséget.

Ez fegyver azért egy kicsit más.

szexkazán 2013.10.01. 16:51:48

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ez most komoly, hogy valakit lekomcsizol azért, mert sima párttag volt??
Apám is párttag volt, mert a munkhelyén be kellett lépnie, holott nála apolitikusabb embert nem ismerek.
Soha nem megy el választani, nem érdekli az egész, de azért elgondolkoztató, hogyha mondjuk közéleti szerepet szeretne vállalni, akkor elintézhető lenne annyival, hogy komcsi, holott soha semmi valós köze nem volt a rendszerhez.

Szerintem különbséget kellene tenni aszerint, hogy valaki milyen szerepet vállalt az állampártban. Mezei párttag volt(kb.800 ezer ember), vagy magasabb szinten mozgott. Akiket itt láttam a listán egykori mszmp tag fideszeseket, szinte mind sima egyszerű párttag volt. Viszont a szocialistáknál lévő egykori párttagok sokkal magasabb szinteken mozogtak, ami számomra azt jelenti,hogy elköteleződtek a rendszer mellett.
Ezenkívül a szocialista párt örökölte az MSZMP vagyonát is.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 16:54:32

@gyalog.galopp: Nos, hát igen, Kapitalizmus van, és ismét megtörténik az, amiről Marx írt.
Persze könnyű ezt a "komcsikra" kenni.

Globalizáció = Imperializmus.

Csak ma máshogy hívják.
Lenin pedig erről a globalizációról írt Imperializmus, mint a kapitalizmus legfelső foka című könyvében.

Hogy megértsd azt, hogy szüli a kapitalizmus az Globalizációt, el kell olvasni.

Hidd el, Én voltam a legjobban meglepődve azon, amiket írt, de sajnos igaz.

Le vannak írva az összefüggések, a Bankrendszer és az Ipari tőke összefonódása, minden.

A háborúk, mint a globalista piac újrafelosztása.

Nem véletlen égették el a rendszerváltáskor könyvek millióit.

És most újra visszaköszönnek a régi problémák, ellentmondások.

Persze meg lehet magyarázni a Rotschildokkal, meg a zsidókkal, de sajnos ez nem olyan egyszerű.

Nem a zsidók teszik tönkre a világot, hanem a rendszerben lévő ellentmondások.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 17:03:26

@Bell & Sebastian: Tudod, hogy mi a söpredék?

A nemzetiszocializmus által félrevezetett emberek, akik már nem akarnak gondolkodni, csak zsidóznak, cigányoznak, komcsiznak, és azt gondolják, hogy ettől fog az életük jó irányba változni.

"Igaz magyarként nem keresem dolgok okát,
Nemzeti színű kokárdába tekerem a petárdát
Végig okádom az egész egy sávos járdát
Mikor rám állítják a villogó rendőrlámpát..."

Ezeken az embereken már nehéz lesz segíteni.

Persze vannak köztük kivételek, akik jó pénzt keresnek a klubban...

marko11 2013.10.01. 17:10:31

Ez az újkori kommunistázás valóban röhejes.
A mi "komcsijainknak" már a 80-as években is helyén volt az eszük.
Fábri Zoltán "Gyertek el a névnapomra" c. filmje jut az eszembe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 17:14:30

@Vicces Gyerek:

Épp ezt próbáltam számodra megvilágítani én is:-) Egy magadfajta félhülye frusztrált okostojás messziről bűzlő logikátlan kötekedése önmagáért beszél.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 17:15:37

@Vicces Gyerek: Ne fárasszon már. Marx beszél először a "proletariátus diktatúrájáról" ezt még magának is nehéz lehet félreérteni. Vagy olvassa el Lenin "Tézisek és előadói beszéd a polgári demokráciáról és a proletariátus diktatúrájáról" c. opuszát zalál ott majd fegyvert, akasztást, diktatúrát amit akar. A kommunizmus hívei hajlandóak elhitetni magukkal, hogy az említett urak "jót akartak". Nem, nem akartak jót. Csak a hatalomvágyon és a rabló ösztönökön túl még hazugok is voltak.

gyalog.galopp 2013.10.01. 17:20:47

@Vicces Gyerek:
Hát, már látom, nem is vicces vagy, hanem komolytalan.

Csak úgy mellesleg, mikor olvastad Lenint, mikor lepődtél meg rajta? ( tudod, egy újszülöttnek minden vicc új)

reccs 2013.10.01. 17:20:57

@aristo: " Nem, nem akartak jót. Csak a hatalomvágyon és a rabló ösztönökön túl még hazugok is voltak."

Helyben vagyunk. Pl. ebben is hasonlít a mostani kormány a komcsikra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 17:23:47

@aristo:

Az első kommunisták --- Marxszal az élen --- többnyire öngyűlölő zsidók és/vagy deklasszálódott balf*xok voltak, jónéhányan alkesz, kábszeres, nemibajos és sátánista beütéssel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 17:28:22

@reccs:

És kétségtelenül abban is hasonlítanak, hogy 1 fejük, 2 kezük és 2 lábuk van.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.10.01. 17:37:01

@Vicces Gyerek: "Nem a zsidók teszik tönkre a világot, hanem a rendszerben lévő ellentmondások. "

Konkrétan a töredékes tartalék (fractional reserve) -rendszeren alapuló kamatos hitelrendszer teszi tönkre a világot, mivel exponenciális ill. _végtelen_ növekedést szükségeltet egy véges bolygón.

Ennek kapcsán van a vicc, nem tudom pontosan idézem-e, hogy "aki hisz a végtelen növekedésben, az vagy őrült, vagy közgazdász."

Marx adatai, megállapításai idejétmúltak. Az elit nem önmagában véve gonosz, hanem ha nem teljesíti be feladatát, vagyis, nem ösztönzi a demográfiai-földrajzi-tudásbeli, és végül, utolsónak: a gazdasági növekedést. Marx csak ez utóbbival foglalkozott, mikor pedig a megelőző 3 amit fölsoroltam, is idetartozik.

Az elitekre mindenképp szükség van. És látjuk mi van akkor, ha esztergályosok meg villamoskalauzok ülnek az ország vezetésébe. E szempontból aristonak igaza van, más kérdés, hogy leragadt e képnél, a folyamatos "szörnyülködés" jegyében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 17:46:41

@Vicces Gyerek:

Épp ezt próbáltam számodra megvilágítani én is:-) Milyen arc lehetsz te, ha ilyen ideáljaid vannak, mint a kommunizmus "alapítóatyái és anyái"?!

vantaan 2013.10.01. 17:53:38

@bbjnick:" Egy magadfajta félhülye frusztrált okostojás messziről bűzlő logikátlan kötekedése önmagáért beszél."

Néha azért nézz tükörbe!

"Az első kommunisták --- Marxszal az élen --- többnyire öngyűlölő zsidók és/vagy deklasszálódott balf*xok voltak, jónéhányan alkesz, kábszeres, nemibajos és sátánista beütéssel."

... de hát hogy kerül Marx az első kommunisták közé? Pár évszázadot elcsúsztál.

,... kábszeres, nemi bajos és sátánista
...ez meg inkább jellemző a pápaság történelmének/történetének bizonyos szakaszaira (lásd a Borgiák pápáját vagy az I Vatikáni zsinat pápai államát) mint a kommunista kiáltvány korára.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.01. 17:59:08

@vantaan:

Ezeket, ugye, mint ember, polgár és Jézusban hívő keresztény jegyezted meg?:-)

vantaan 2013.10.01. 18:17:21

@bbjnick: Természetesen. Sőt! De mi nem tetszett? ...esetleg,hogy a tükör gyakoribb szemlézésére kértelek az előző alpáriasságod miatt? ...vagy hogy volt bizony egy Borgia pápa is női és férfi? szeretőkkel
...és volt pl. a IX. Pius a csalatkozhatatlanság (infallibilitás) dogmájával? A romai nép annyira utálta hogy 1881-ben a földi maradványait a Teverébe akarta dobni.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 18:31:06

@aristo: Annyit azért megjegyeznék, hogy az a bizonyos demokrácia, ami végül világháborúba, végül milliók halálába torkollt, bizony nem nép akarata, hanem a tőke terjeszkedési kényszere, új piacok meghódítása fegyverrel, - tört ki.
És amikor világossá vált az emberek számára, hogy a "meghúzom magam, és próbálok túlélni" gondolatmenetnek ez lett a vége, akkor jött csak a képbe Lenin, akinek a forradalmi helyzet eleve adott volt.
Ezt pedig már nem lehetett fegyver nélkül megvívni.
Nem Lenin csinálta az első VH.-t.
Az a Tőkés társadalomban kialakult nagyobb finánctőkék összecsapása volt.
És mivel a tőke expanziója élet-halál kérdés, új piacok nélkül nincs életben maradás, ezért háború lett a vége.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 18:33:10

Később még válaszolok.
Persze csak azoknak, akik arra érdemesek.

Vicces Gyerek · http://macskapasztor.blog.hu/ 2013.10.01. 18:34:34

@aristo:
Az meg nyilvánvaló, hogy Sztálin hülyeségei nem elfogadhatók.

Robinzon Kurzor 2013.10.01. 18:38:36

@aristo: " arról volt szó, hogy MILYENEK valójában a kommunisták"

Ahhoz először azt kellene definiálni, hogy KIK a kommunisták.
Ha ez megvolt, utána lehet tanulmányozni az egyedek tulajdonságait, amiből jó esetben -- és kellő intellektuális felkészültséggel -- a kategória egészére meg lehet fogalmazni általános (vagy majdnem általános) következtetéseket, megállapításokat.

Az úgy nem megy, hogy emberek tetszőleges -- okkal vagy anélkül -- antipatikus csoportját elnevezed kommunistáknak, aztán leírod róluk, hogy MILYEN alávaló férgek.

Alfőmérnök 2013.10.01. 18:45:55

@bbjnick: Jedi nem vagy, de tipikus népi komcsi az igen. És persze antiszemita. Ami nem is lenne baj, ha nem ágaskodnál ellene.
Nézz magadba jól, föl fogod ismerni mindkettőt!

nandras1951 2013.10.01. 19:00:05

@aristo:

Ha nem tűnt volna fel: a Tőled vett idézetben pontosan arról volt szó, hogy mit akart Marx és Engels, és én csak és kizárólag arra reagáltam.

Nem kellett volna Marxra és a Kiáltványra hivatkozni, és akkor én nem jöttem volna a Kiáltványból vett és a cikk állításával ellentétes idézetekkel.

Egyébként tényleg - Te valamit ráhazudtál a Kiáltványra, de idézettel alátámasztani lusta voltál (hogy finom legyek), és most hirtelen kideríted, hogy Marx grafomán volt (aki nem azt írja, amit Te szeretnél, az grafomán). Szeretnék idézeteket látni, ahol a Kommunista Kiáltványban "valamint Marx és Engels későbbi műveiben megjelenő kommunista nem más, mint a fegyelmezett és felfegyverzett munkás-katona, aki – az osztályharc logikája szerint – kíméletlen erőszakkal teljesíti be a történelem végcélját: az osztályok nélküli társadalmat." Sokat ne keresd, mert nincs ilyen, de azért próbálkozni szabad - már az hasznos lehet, ha először életedben elolvasod Marx és Engels néhány művét. Mert eddig nyilvánvalóan egyet sem olvastál ...

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 19:06:44

@Vicces Gyerek: Ezt a magyarázatot az első vh.-ról utoljára ebben a formában a foximaxin tanították. Olvasson utána. A történészek többségének az álláspontja az, hogy nem tudják pontosan mi is vezetett a háborúhoz. Csak úgy kitört, valószínűleg minden résztvevő hülye volt.

Sztálinnal kapcsolatban az a kérdés: vezethetett másra a kommunista ideológia? Egyébként egyik kommunista vezető sem volt különb, Lenintől Kun Béláig.

vantaan 2013.10.01. 19:11:05

@aristo: Te még jártál foximaxira? Nem vagy Te ahhoz túl fiatal? S még ennyire emlékszel mit tanítottak,

"..... csak úgy kitört," No ez igazán elemzői megfogalmazás. Bravó!

vantaan 2013.10.01. 19:17:55

@bbjnick:

„A hitnek és a becsületességnek még csak a szikrája sem volt benne. Könnyedén megígért bármit, de semmihez nem tartotta magát, amit nem talált hasznosnak a maga számára. Nem törődött az igazsággal, így az ő idejében Róma a tolvajok és gyilkosok fészkévé vált.”
(Francesco Guicciardini 16. századi itáliai történetíró jellemzése VI. Sándor pápáról)

1503. augusztus 18-án hunyt el Rodrigo Borgia, ismertebb nevén VI. Sándor pápa, aki 11 évig tartó pontifikátusa alatt gátlástalan hatalomgyakorlásával és erkölcstelen életmódjával vált hírhedtté."

susu64 2013.10.01. 19:24:34

Nagyon vicces egyik-másik komment, köszönöm nektek a szórakoztatást. Érdekes látni, hogy kinek miről mi jut eszébe, és mi nem!
Amúgy a poszt korrekt, jó összefoglalás.

gyalog.galopp 2013.10.01. 19:28:33

@vantaan:
A történelem ismétli önmagát, állítólag.
Csak gondolj bele , mi volt a tatárjárás, a keresztes háborúk, ki kezdte, miért ? Az ókorban nem voltak világhódító hadjáratok, Nagy Sanyika mi a fene volt?

vantaan 2013.10.01. 19:37:16

@gyalog.galopp: Ismétli magát csak egy kicsit magasabb hangfekvéssel. Rövid és hosszú távon is. (talán ezért is hasonlítják Orbánt és rendszerét Rákosihoz és rendszeréhez) Rákosinak volt 6 éve Orbánnak akkor van még 2?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 19:44:01

@nandras1951: Tudja imádom ezt a fajta "vita" stílust. Más ütődöttektől is láttam már, Úgy van az, hogy amikor az emberek Marxról - vagy bárkiről - beszélnek akkor nem az történik, hogy felolvassák egymásnak az illető műveit, hanem véleményt alkotnak arról és ezt a véleményt vitatják meg. Egyes helyeken ezt aztán idézetekkel igyekeznek alátámasztani. De ez nem egy ideológiatörténeti szeminárium és nem fogok a maga kedvéért hülyeségeket újraolvasni, és idézeteket keresni - pont elég volt egyszer. Marx tévedett a premisszákban és ez végzetes következményekkel járt. Ha idézetekkel és lábjegyzetekkel akar vitatkozni iratkozzon be valami iskolába.

Alfőmérnök 2013.10.01. 19:49:59

@nandras1951: "A tőke nem tudományos hipotézis, sem pedig közgazdasági tanulmány, bár a mellette és ellene érvelő fanatikusok egyaránt kitartottak amellett, hogy így tekintik a művet. A szerző azonban tökéletesen tudatában volt szándékainak: “Bármilyen hiányosságai vannak is, írásaimnak az a legelőnyösebb vonásuk, hogy művészi egészet képeznek” – írta Friedrich Engelsnek. (...)
A British Museum könyvtárában Marx óriási mennyiségű adatot fedezett fel a kapitalizmus hétköznapjairól: a kormány Kék Könyveit, statisztikai táblázatokat, üzemi felügyelők és tisztiorvosok jelentéseit. De volt még egy másik, sokkal kevésbé figyelemre méltatott forrása is: az irodalmi művek. Amikor a gépesítésnek a munkaerőre gyakorolt hatásait tárgyalja, akkor 1861-es adatokat használ, hogy bemutathassa, a gépesített iparágakban dolgozó munkások száma kisebb, mint a háztartási alkalmazottaké. Hogyan tudnák a tőkések lerázni magukról a felelősséget a technikai fejlődés emberáldozataiért?
(...)
Marxnak a kapitalista társadalomról rajzolt víziója – akárcsak Swift könyvében a lovak kvázi-édene – szerint a hamis Paradicsomot az teremti meg, hogy az emberi lényekből társadalmi csökevények, impotens, száműzött jehúk lesznek. Minden bizonyosság eltűnik, írta a Kommunista Kiáltványban, A tőkében pedig azt mutatja meg, hogy minden valóban emberi valami személytelen anyagi erővé merevedik vagy kristályosodik, eközben holt tárgyak rontanak rá az életerőre és az életre. A pénz, ami valaha mindössze az érték kifejezésére szolgált – amolyan lingua franca volt, melyen az egyik árucikk szót értett egy másik árucikkel –, most maga válik értékké. A legegyszerűbben működő világban a csereérték nem létezik: az emberek szükségleteik kielégítésére termelnek – gondoljunk egy borjúlábra, egy vekni kenyérre, egy gyertyára –, majd közvetlenül elcserélik ezeket a javakat, ha igényeiken felül marad nekik belőlük.

De aztán megjelenik a mészáros, a pék és a gyertyakészítő, mind a három gazember. Hogy csábító termékeiket megvehessük, mindannyiunknak bérmunkásokká kell válnunk; ahelyett, hogy munkánkért élnénk, a napi betevőért dolgozunk. És ha akarjuk, ha nem, belebonyolódunk az árucikkek és bérek, az árak és a profit társadalmi összefüggéseibe, és ez olyan fantáziavilág, amelyben semmi sem az, aminek látszik.
(...)Vegyük szemügyre A tőke első kötetének legelső mondatát: “Azoknak a társadalmaknak a gazdagsága, melyekben tőkés termelési mód uralkodik, mint ‘óriási árugyűjtemény’, az egyes áru pedig mint e gazdagság elemi formája jelenik meg”. Az éber olvasónak rögtön szemébe ötlik egy kifejezés, melyet a szerző többször ismétel: a mondat alanyai “mint” ez vagy az “jelennek meg”. Igaz, nem annyira hatásos ez a felütés, mint a Kommunista Kiáltvány kezdő mondata, de szerepe hasonló: szellemek és kísértetek világába lépünk, és erre Marx újra meg újra figyelmeztet is minket a következő ezer oldalon. “A csereérték ezért véletlen és merőben viszonylagos valaminek látszik.” Fantomszerű, testetlen kísértet, puszta illúzió, látszólagos hasonlóság.

Mondani sem kell, a komédia klasszikus módszeréről, a hősi kiállás és a dicstelen valóság közötti különbség megmutatásáról van itt szó – ha lefejtjük a gáláns lovagról a páncélzatot, akkor látható lesz egy pocakos kis ember alsógatyában. A tőkében olvasható abszurditások (melyekre azok, akik Marxot egy legyintéssel ütődöttnek nyilvánították, oly könnyedén rábukkantak) nem a szerző, hanem a téma őrületéből fakadnak. Ez mondhatni az első fejezettől egyértelmű, amikor Marx vad és egyre szürrealistább meditációba merül egy kabát és 20 jard vászon relatív értékéről: “A kabát, a kabátáru teste ugyan puszta használati érték... A kabát a vászonnal való értékviszonyon belül többet jelent, mint ezen az értékviszonyon kívül, mint ahogy egyik-másik ember sujtásos kabátban többet jelent, mint azon kívül.” A kacagtató párhuzam már jó előre ráirányítja a figyelmünket arra, hogy valójában terjedelmes faviccet olvasunk."
www.eszmelet.hu/index2.php?act=period&lang=HU&item=450&auth=Francis%20Wheen:%20&info=Eszm%C3%A9let%20foly%C3%B3irat,%2046.%20sz%C3%A1m%20(2000.%20ny%C3%A1r)

Bell & Sebastian 2013.10.01. 19:58:55

@Vicces Gyerek: Ne idegesítse fel magát azon, hogy a nemzeti szocializmus is szocializmus, a kommunizmusba vezető út ultranacionalista változata, a liberalizmus meg ennek szakasztott ellentéte, ám még mindig családon belül vagyunk. Utálhatja tőlem az unokahúgát, de a családi rablóbanda tablóján attól még ott virít!

nandras1951 2013.10.01. 20:01:16

@aristo: Az én köreimben, ha valakiről azt állítják, hogy írt valamit, amit nem írt, azt nem véleményalkotásnak nevezik, hanem hazudozásnak.

Ennyit a stílusról.

nandras1951 2013.10.01. 20:12:25

@Bell & Sebastian:

Bell & Sebastian, a sivatagi róka és a galandféreg ugyanannak a családnak a tagjai - akár tetszik ez Bell & Sebastiannak, akár nem - ezt én mondom, tehát így van és punktum.

Ismerős érvelés?

Bell & Sebastian 2013.10.01. 20:16:21

@nandras1951: Maga szerint mivel mennek forradalomba? Hungarocell Orbán -fejekkel dobálják a burzsoáziát? Lenin is megfogalmazta a magáét. Hát aztat olvasta-e. Abban már valóban hét rőfre mérik a belet. Linkeljem? Oszt honnan szopta Lényin, he? Az ujjából?

Bell & Sebastian 2013.10.01. 20:19:07

@nandras1951: Ne fárasszon, ha csak marxul tud és marxul gondolkodik, mert én a seggemet törlöm Marxszal.

Ám értem a nyelvet, beszélem és gondolkodom marxul, ha éppen úri kedvem úgy tartja.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 20:23:58

@nandras1951: Az, hogy a "maga köreiben" miről mit mondanak tökéletesen jelentéktelen. Semmi olyat nem állítottam amit Marxból és tettestársaiból ne lehetne kiolvasni. Aki ennek az ellenkezőjét állítja az nem olvasta Marxot, vagy olvasta de nem értette. Ezt a foximaxis értelmezést pedig vitassa meg a volt munkásőrök klubjában. Ott biztosan szeretik érte.

Marx abszurd lázálmai emberek millióinak halálát és szenvedését okozták. Ez tény. Értem én, hogy védi vallásának prófétáit, de ne velem csinálja.

nandras1951 2013.10.01. 20:26:11

@aristo:

Két magyarázat:

1) A régi gyarmatosító hatalmak (Anglia, Franciaország, Oroszország) elkényelmesedtek a gyarmatok viszonylag könnyű kizsákmányolása miatt, míg a feltörekvő új ipari hatalmaknak (Németország, Olaszország, Japán) új piacokra (erőforrásokra és értékesítési piacokra) volt szükségük. Ez az ellentét háborúkat szült közöttük (balkáni háborúk, orosz-japán háborúk stb.) ezek végül - elérve egy kritikus tömeget - világháborúvá szélesedik.

2) Nem tudjuk mi volt az oka a világháborúnak.

Mivel az 1) magyarázatban nem egészen világos Japán, Olaszország, a Fényes Porta és az Osztrák-magyar Monarchia szerepe, azért az nyilvánvalóan a foximaxi színvonalán áll, míg a 2) maga a tudományos tökély.

nandras1951 2013.10.01. 20:28:39

@aristo: Kész. Lecsúszott a legalsó színvonal alá.

Magyarra fordítva Ön ezt közölte velem:

"Amit én mondok, az bizonyításra nem szoruló alapigazság, maga meg fogja be a pofáját!"

Gratulálok!

nandras1951 2013.10.01. 20:33:31

Jót mulattam - viszlát mindenkinek!

Bell & Sebastian 2013.10.01. 20:34:11

Na jó, beviszek egy jobb horgot, hogy haladjunk. Hogyan fejeződik be a Kommunista Párt kiáltványa?

" ... A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el. Reszkessenek az uralkodó osztályok egy kommunista forradalomtól. A proletárok e forradalomban csak láncaikat veszíthetik. Cserébe egy egész világot nyerhetnek.

Világ proletárjai, egyesüljetek!"

Bell & Sebastian 2013.10.01. 20:35:35

@nandras1951: Öreg, maradjon még, már régen kommunistáztunk ilyen jót!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.01. 20:44:06

Nem olvastam a posztot. Játsszuk azt, hogy ki tudom-e találni, hogy miről szól. "Nem a fidesz a kommunista, hanem akik kommunistázzák." Na? Na?

Bell & Sebastian 2013.10.01. 21:09:49

@Kettes: Áá nem, hanem: Kommunista disznónak liberális a zsírja.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.10.01. 21:13:10

Megjött a patkányblog ékköve, a tüzes pislogású szobordöntő háremének rózsája is. Megyek olvasni, az előző munkásőr után sok ez már nekem.

nandras1951 2013.10.01. 21:49:04

@Bell & Sebastian: Erre muszáj volt még egyszer visszaugrani.

Elkerülte a figyelmedet, hogy én ezt már idéztem és meg is jegyzeteltem. De ismétlés a tudás anyja:

"A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el." (A Kiáltvány 1848 februárjában jelent meg. Egy hónappal később Pest-Budán Petőfi Sándor és a márciusi ifjak a gyakorlatban jelentették ki, hogy céljaikat csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetik el - úgy hogy ne nagyon tessék megbotránkozni! Akkoriban úgy látszik, ez volt a divat. - Nandras1951)

És akkor ebből most mi következik? A márciusi ifjak is "ciki"?

Alfőmérnök 2013.10.01. 21:54:24

@nandras1951: Segítek: igen, a Loxonblogokon "kiművelt" balfaszoknak a márciusi ifjak is "cikik" (és összefüggésbe is hozzák őket a komcsikkal). Nyilván a magyarokat mészároló, valójában békés Habshhbuhhhgohh a jó arcok.

Illyés Edith 2013.10.01. 22:18:04

@Alfőmérnök: A márciusiak által lemészárolt Lamberg és Zichy talán nem voltak magyarok?

kitalaltujkor.blogspot.hu/2013/09/ez-az-oka-hogy-nep-tolunk-felt-es.html

Alfőmérnök 2013.10.01. 22:33:21

@Illyés Edith: Hány magyart mészároltak le a márciusi ifjak, és hányat a Habsburgok?

Illyés Edith 2013.10.01. 22:40:47

@Alfőmérnök: Egyébként a véralgebra mióta legitim érv jobb körökben? :)

picur3ka 2013.10.01. 22:43:27

". A történészek többségének az álláspontja az, hogy nem tudják pontosan mi is vezetett a háborúhoz. Csak úgy kitört, valószínűleg minden résztvevő hülye volt. "

Annak lehet ebben szerepe, hogy a torteneszeket manapsag lecsukjak, mint az inkvizicioban, ha tudjak, mi van?

Mert pl. egy italiai kozgazdaasz mar 1918-ban megirta, hogy megint egy nagy haboru lesz 30 even belul.

Ugye viccel, hogy nem tudjak?

Alfőmérnök 2013.10.01. 22:44:05

@Illyés Edith: Csak éppen megszállók voltak. Ja, nem, felszabadítók, mint a szovjetek. :)

picur3ka 2013.10.01. 22:55:06

@nincs semmi baj!:

Ne gonoszkodjek! A helyzet az, ugy tunik, a zsidoknak nyalni kell es a kommunistak, ugye, ohom...

Illyés Edith 2013.10.01. 22:57:51

@Alfőmérnök: Alfi, ez nem színvonal. Olvasgass inkább Széchenről: www.tradicio.org/kvintesszencia/trad99szechena.htm

(Karakterkódolást állítsd át közép-európaira. Valószínű az Eszközök menü alatt van a böngésződben. )

picur3ka 2013.10.01. 23:04:27

@bbjnick:

"csak en nem vagyok az"

Maga az egyetlen, akit bizonyos ertelmisegiek ezzel vadolnak.

En nem mondom, hogy nem ott nottem fel, de az apam folyton ugy jart korbe, hogy: "Hulye kommunistak!". Ez volt az alapkaromkodasa neki. A nagyanyam meg a Horthy-rendszerben nott fel, sok nagynenemmel es nagybattyammal egyutt.

Nevelkedesem kicsit sajatos volt a kommunizmusban, azt hiszem.

picur3ka 2013.10.01. 23:08:14

@Alfőmérnök:

Ez indulasbol buta kerdes. Nekik kellettek a magyarok, harci lonak. Semmi osszehasonlitasi alap nincs.

Alapveto logikai keszseg hianya ilyen kerdest egyaltalan feltenni ervkent.

Alfőmérnök 2013.10.01. 23:13:37

@Illyés Edith: Na jó, betettem az "olvasandók" mappába. :)
Persze, nem olyan egyszerű a dolog, de a Habsburg-imádatot akkor sem tudom megérteni, ha igaz az, hogy legitim volt az uralkodásuk.
Mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy mozgósítani tudták volna a népet az osztrákok ellen, ha nem volna (jogos) elégedetlenség a nép körében is velük szemben. Ezek az emberek a hazájukért adták a vérüket, nem a szabadkőműves-zsidó világuralomért.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 23:17:20

@nandras1951: Most, hogy mondja, a Mártziusi Ifjak is ciki. Maradtak volna békében, nagy-jó dolgukban.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 23:37:42

Annál is inkább, mert a kapcsolódásuk az illuminátusokkal még ennyi év után is kimutatható (Kussuthé és Petőfié, például). A jakobinus szabadságharcosok akkora szabadkőművesek voltak, mint az állat. Akkor ki harcolt kivel? Miért is kötelező hol a kurucoknak szurkolni, hol a labancoknak? Csak jelenünkben másként hívják őket. Most bezzeg a labancok a menők. Ennélfogva kurucnak kell állni.

Negyvennyolcat igencsak javallott polgárháborúnak látni, ha a művelt történelemszemlélő nem csak Marxból szocializálódott.

picur3ka 2013.10.01. 23:42:37

Lo, paripa, fegyver.

Sokba kerul a haboru. Anelkul, hogy valami hatalomra toro magnas ne maszatolna, soha nem fog megtortenni, nagyjabol.

picur3ka 2013.10.01. 23:45:28

@Alfőmérnök:

Nezze, szereeny ertelmezesem szerint, semmi baj nem volt az osztrakokkal nagyjabol. A nepek fuggettlenek szeretnek lenni, ennyi.

Fogalmuk sem volt arrol, kik hajszoljak oket a verpadra, attol tartok.

picur3ka 2013.10.01. 23:47:07

bbjnick:

anelkul -a nelkul

szereeeny - szereny

etc.

Bell & Sebastian 2013.10.01. 23:55:18

És lenne egy kérdésem is, Demszky miért állította le Hrúz Mária exhumálását, ezzel elzárva a döntő bizonyítás lehetőségét a barguzini expedíció előtt?

Az nem lehet, hogy a mítoszrombolás nem fért bele a szabad demokráciába?

Akkor nem Demszky a kommunisták és Petőfik felkent örököse? Az nem lehet, hogy az utolsó 25 évünk ilyen hazugságokon nyugszik, ha pedig marhaságok vannak a bemeneti oldalon, abból csak ökörség képes kijönni?

Csak úgy kérdem, nem kell válaszolni.

Alfőmérnök 2013.10.01. 23:59:46

@picur3ka: Pedig a Habbsurgok is zsidók voltak.
"A fajvédő mentalitás zsidónak minősít mindenkit, akinek családfájában csak egyetlen csepp zsidó vér is kimutatható Más, kevésbé szigorú szemléleti módok nem ragaszkodnak ennek a csepp zsidó vérnek a kimutatásához, hanem azt mondják: a fajvédő mentalitás lehet bár igen célravezető eszköz, mint egy a magyar uralkodó osztály hatalmának alátámasztását és igazolását segítő politikai elmélet, ellenben mint tudományos elmélet: ostobaság; mert hiszen ki és hol állapíthatná meg évezredek során a fajok keveredésének határait?! A fajvédő elmélet azonban ragaszkodik ahhoz a bizonyos kimutatandó csepp zsidó vérhez. Nos, a Habsburg-család esetében, úgy vehetjük, ez a bizonyos kimutatandó csepp a történettudomány mai eszközeivel éppen eléggé ki van mutatva. Hogy ebből a kimutatásból aztán a fajvédők milyen gyakorlati fajvédelmi következtetéseket vonnak le a Habsburgokkal szemben, azt intézzék el részben egymás között, részben a legitimistákkal és Serédi hercegprímással."
magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/harcaink/item/3003-a-habsburgok-zsid%C3%B3-sz%C3%A1rmaz%C3%A1sa

picur3ka 2013.10.02. 00:10:01

@Alfőmérnök:

"A fajvédő mentalitás zsidónak minősít mindenkit,"

Engem nem erdekel senki rassz teoriaja, elmehet a zsido rasszteoriajaval a banatba.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 00:11:40

Az eredetileg Hapsburgok zsidó identitását először a Meyer-féle Konversationslexikon negyedik kiadása (amely 1887-ben jelent meg) firtatta. A hetedik kötetben a 987-ik lapon, a baloldali hasábon (felülről számított 8. sor) a következő áll:

"A Habsburgok leszármazását a ház későbbi történetírói a 13. és 14. században a római Pierleone-családtól vezették le, amely családból a 12. században egy pápa is származott, II. Anakletus pápa. Ehhez a származtatáshoz nemsokára az a kísérlet járult, hogy a Habsburgok őseinek sorát egészen az ó-római Aniciusokig, vagy, mint mások akarták, egészen a Scipiokig vezessék fel, holott hát az igazság szerint a római Pierleone-nemzetség zsidó származású volt."

Masaryk (ki ne ismerné a nevet?) Pesti Naplóban megjelent prágai nyilatkozata szerint ezt a kiadást nagyrészt felvásárolták a Habsburgok és bezúzták.

Ennyi a történet.

picur3ka 2013.10.02. 00:21:44

Ugyan, a zsidok kihaltak tobb ezer evvel ezelott, tiszta rohej az egesz tema.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 09:49:20

@Bell & Sebastian: ""A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el.""

a 48-asokra még visszatérünk, tekintve, hogy ez a Kiáltvány érdekes módon 1848 elején jelent meg és napokon belül kitört a forradalmi hullám, de addig is vessük össze a Marx-Engels Kiáltvány záró, tehát legfőbb programpontját ezzel, és nem is kell tovább keresni, mi a kommunista program eszmei forrása:

Gershom Scholem: Jacob Frank és a frankisták:

"A sabbateanizmus Jacob Frank változatában egy gátlástalanul nihilista jelleget öltött. Az igaz hívő, akinek titkos szívében Isten van, a "hallgatás terhe" alatt köteles keresztülmenni az összes valláson, rítuson és fennálló renden anélkül, hogy bármelyiket elfogadná, sőt, mindet belülről megsemmisíti, ezáltal igazi szabadságot hoz létre. A szervezett vallás csak egy álcaruha, amit fel kell venni, majd el kell vetni a "szent tudás", a a hely gnózisa felé, ahol az összes hagyományos értéket megsemmisítik az "élet" áramlatában."

"Ez az út a tudatos vallási anarchiához vezetett: "A hely, ahová megyünk nem áll semmilyen törvény uralma alatt, mert azok mind a halál oldalán állnak, de mi az élet felé megyünk." E cél eléréséhez szükséges volt a törvények, tanítások és szokások megszüntetése, megsemmisítése, melyek korlátozzák az élet energiáját, de ezt titokban kell tenni; (...)"

HaKohen 2013.10.02. 10:06:55

@Bell & Sebastian:

Időnként van olyan illúzióm, hogy bizonyos jobb színvonalat képviselsz. Most elolvastam az itteni kommentjeidet.

És megint kevesebbem van egy illúzióval.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 10:08:19

És ha már felmerült, hogy vajon kik robbantották ki az I. világháborút és milyen céllal, illesszünk a fenti rend-lerombolók sorába még egyet egy nagyon meglepő munkahelyről:

"Korunk történelmi küldetése az emberiség új kultúrájának kialakítása, amely felváltja az előző uralkodó rendszert. Ezen újjárendezésnek két lényeges eleme van: a régi rend lerombolása és az új felépítése. Kezdetként minden fizikai határállomást, erkölcsi korlátot és a régi rendszer társadalmi definícióját meg kell szüntetni és az új rendszer elemeivel kell helyettesíteni. Tehát korunk fő feladata a ROMBOLÁS! A régi rendszer által teremtett minden társadalmi réteget és társadalmi képződményt le kell rombolni, minden egyént gyökerestől ki kell tépni környezetéből, melybe beleszületett, többé semmilyen hagyományt nem tekinthetünk szentnek, a Régi csak betegségtünet, és az új hitvallás ez: Ami volt, annak meg kell szűnnie! És bár az első szakaszban minden embert egyenlőnek nyilvánítunk, a következő és végső szakaszban újra meg kell őket osztani és differenciálni kell őket, és egy új piramisszerű hierarchikus rendszernek kell kiemelkednie."

Nahum Goldmann, A militarizmus szelleme, 37.old., Berlin / Stuttgart, 1915"

Goldmann később a Zsidó Világkongresszus alapítója és sokáig elnöke, a cionizmus egyik legnagyobb hatalmú vezetője. Idáig még nem lepődünk meg, hogy ugyanazt olvassuk Sabbatáj Cvítől, Jacob Franktól, Karl Lévi Mordecháj Marxtól és Nahum Goldmanntól, hiszen mind zsidók voltak és leírt eszméik tanúsága szerint ugyanazon misztikus nihilista irányzat képviselői. A politikai trójai falovak e misztikus rombolás hordózószerepében praktikusan változtak, mikor vallási, mikor kommunista, mikor cionista. És lehet "konzervatív" is, lásd neokonok.

Épp ez utóbbi lehetőséggel kapcsolatos a meghökkentő tény, hogy milyen munkahelyen írta ezt Goldmann munkaköri kötelessége keretében. 1915-ös könyvét a háborús német külügyminisztérium propagandaosztályának vezetőjeként írta, miközben orosz zsidónak született és csak néhány éve települt át az aktuális harctéri ellenfél országából Németországba!!! A Kaiser környezetéből senki nem olvasta a saját kormányzatuk propagandakiadványait???

Az eset jól rávilágít, hogy mennyire álarcosbál a világpolitika... És persze, hogy a gigantikus rombolással foglalkozó szereplők álarca alatt többnyire kiket találunk.

HaKohen 2013.10.02. 10:09:19

@Bell & Sebastian:

Időnként volt olyan illúzióm, hogy - teljesen más világlátásod ellenére - valami tisztes színvonalat képviselsz.

De most elolvastam, amit ide írogattál.

És megint kevesebbem van egy illúzióval.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.02. 10:15:13

Végigfutva a kommentsorban kialakult "vitán", olyan érzésem volt, mintha a nickek illusztrációt akartak volna gyártani egy fentebbi megjegyzésemhez:

...valamennyien a kádárvilág seggelyukából bújtunk ki, csak van, aki képes volt ezt tudatosítani magában és földolgozni (és továbblépni) és van, aki úgy tesz, mint aki magasan fölötte áll és bírája lehet annak/ennek a világnak, miközben a mai napig a kádárista reflexek fogja...

:-)

közösperonos átszállás 2013.10.02. 10:54:43

@aristo: "Tudja imádom ezt a fajta "vita" stílust. Más ütődöttektől is láttam már"

Szóval azt mondod, a szakértelem bolsevista trükk. Kétségkívül nagyon újszerű meglátás. :-)

marko11 2013.10.02. 11:07:00

"...sokkal több vesztese van a rendszerváltozásnak mint győztese..."
Bizony! Mennyivel jobb a románoknak, cseh/szlovákoknak, lengyeleknek..., mert nekik sok jót is hozott a K-Európa project: náluk csak a rendszerváltás után teltek meg az élelmiszerboltok élelmiszerrel, náluk csak a rendszerváltás után nyíltak meg a határok...stb.
Mi meg mit kaptunk indulásként? Másfél millió munkanélkülit!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 11:28:02

Csak egy példa, hogy a marxisták mennyire magukénak érzik máig az 1848-as (átvert) "Népek Tavasza" forradalmait:

www.marxist.com/1848-revolutions.htm

"Az 1848-as Forradalmak: a remélt ugródeszka a proletárforradalomhoz"

""Az 1848-as év jól alakul", írta Engels. "E dicsőséges forradalom által a francia proletariátus újra az európai mozgalom élvonalába helyezte magát. Dicsőség a párizsi munkásoknak! "

Az 1848-as forradalmaknak jelt adó Kommunista Kiáltvány nyíltan kifejezte kibocsátóinak viszonyát a (z egyelőre) polgári-"nemzeti" forradalmakhoz:

"Németországban a kommunista párt, mihelyt a burzsoázia forradalmi módon lép fel, együtt küzd a burzsoáziával az abszolút monarchia, a feudális földtulajdon és a kispolgáriság ellen.
Egyetlen pillanatra sem mulasztja el azonban, hogy a munkásokban a lehető legvilágosabban tudatosítsa a burzsoázia és a proletariátus közötti kibékíthetetlen ellentétet, hogy így a német munkások azokat a társadalmi és politikai feltételeket, amelyeket a burzsoáziának uralmával meg kell teremtenie, azonnal mint megannyi fegyvert a burzsoázia ellen fordíthassák, hogy így, a németországi reakciós osztályok megdöntése után, nyomban meginduljon a harc maga a burzsoázia ellen.
Németországra irányítják a kommunisták legnagyobb figyelmüket, mert Németország polgári forradalom küszöbén áll, és mert ezt az átalakulást általában az európai civilizáció előrehaladottabb feltételei között és sokkal fejlettebb proletariátussal hajtja végre, mint Anglia a XVII. és Franciaország a XVIII. században, a német polgári forradalom tehát csak egy proletárforradalom közvetlen előjátéka lehet.
Egyszóval, a kommunisták mindenütt támogatnak a fennálló társadalmi és politikai állapotokkal szembeforduló minden forradalmi mozgalmat."

Közte a március 15-el induló magyar forradalmat, melynek élharcosai épp eléggé képben voltak, miért kűzdenek:

Birányi azonban, az általa kiadott Köztársasági Káté (1848) előszavának tanúsága szerint, a „socialis respublica” híveként a polgári világ új társadalmi problémáiba is igyekezett alaposan betekinteni. Ebben előadja, hogy ismeri a proletárok nyomorát, hiszen maga is „sokszor véres verítékkel izzadt már a munkában”. Együttérez hát a proletariátussal. Ez olyan, mint egy „nagy vulkánhegy”, amelyben „a tűzanyag évezredek óta gyűlik, s minél később, annál borzasztóbb robaj és pusztítással fog az kitörni”. Megelőzésül „socialismust” javasolt. Ezen olyan köztársaságot ért, „hol a társadalom nemcsak jogot ad, mely szerint minden ember szellemi s anyagi jólétre önerejével felküzdhessen, hanem ő maga is tettleg gondoskodik az illető eszközökről”. Ilyen – a nemzeti műhelyek mintájára – a „munkarendezés”, a „vagyonszabályozás”, a „czélszerű törvények” hozatala és az „egyesülés”. Ettől Birányi megkülönbözteti a „communismust”, ahol „az ország összes vagyona s javai egy {II-1-131.} közállományi tőkét képeznek, melynek jövedelmeiből ki-ki tehetsége, szolgálatai s érdemeihez szabott részt húz”; ehhez azonban „az emberi nem lehető legnagyobb műveltsége kívántatik”.

Ez a program volt olyan ismert és keltett olyan aggodalmakat az országban, hogy a radikálisok szócsövében, a forradalmi terror vezetője, Madarász László testvére, Madarász József által szerkesztett Debreczeni Lapokban Irányi Dániel védekezni kényszerül a vád ellen, hogy a 48-49-es forradalmárok legradikálisabbjai kommunizmust akarnak, tehát nagyon is zörgött a haraszt:

A Tájékozódás Debrecenben c. írásban Irányi Dániel a jogegyenlőség elvei mellett szállt síkra.Ugyanakkor visszautasította azt, hogy a radikálisokat terroristáknak és proletáriusoknak nevezzék. (...) "Avvagy talán azt akarják vele kifejezni, hogy a communizmus felé gravitálunk? Legyetek nyugodtak, nagyságos urak! -folytatja - megélünk mi saját emberségünk, becsületünk után." És egy nagyon lényeges mondat: "Nem kívánunk mi megosztozni földben és földi vagyonban: csak jogban és szabadságban akarunk osztozni veletek." (Takács Ferenc: Két flamingó. Magvető, 1982. 121-122.old.)

Hogy Birányi mégsem volt olyan "ritka kivétel" a radikális táborban, azt bizonyítja Vajda János 1869-es "Egy honvéd naplója" c. visszaemlékezésének e részlete is az 1848-as baloldal ideológiai érdeklődéséről:

"Két hónap múlva már túl voltunk a republika, szocializmus, kommunizmus fogalmain, Vasváry már az 'Icaria' alapelveit magyarázgatta."

Bell & Sebastian 2013.10.02. 13:08:22

@HaKohen: Ne vegye a lelkére, a történelem olyan, mint egy idealizált, harmonikus csendélet, ki lehet akasztani a falra, másra nem jó. Ha még azzal sem tudunk megbirkózni, aminek a kellős közepében csücsülünk, hogyan várható el a tisztánlátás visszafelé?

Otto von Habsburg retyerutyája a legjobb példa arra, hogy az igazi pókerjátékos (háttérhatalom) egyszerre tesz pirosra-feketére, így mindenképpen nyer. Legalábbis nem veszít. Még az a szerencse, hogy jó monarchpapánk pont időben felfedezte valódi, szakrális gyökerét, amivel meg is csípett egy fontos, amerikai kormányzati, majd egy brüsszeli, uniós kulcspozíciót. Hiába no, a szíve azért magyar maradt.

És ez nem egy egy illúzióval kevesebb, hanem mindennek a földig rombolása, ami valaha is számított.

Tükörkép a tükörben, a látható majdnem-valóság.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 13:15:08

@ArmaGedeon: Könyvjelzőben megvan, sőt, még olvastam is, csak azt nem tudom, hogy mit ér ezeknek a rabbiknak a szava, mivel túlesik a műveltségemen. Legtöbbünkén.
De ha olyan hivatkozik rá, aki az anyatejjel szívta magába a rabbinikus irodalmat, annak azért elhiszem. Ilyet még zsidóban sem nagyon láttam, hát még körösztényben.

Ezért maradt magára. De majd megbosszuljuk! :)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 13:21:11

@Bell & Sebastian: Márhogy én szívtam volna magamba az anyatejjel? :-)

Viszont Scholem, akitől idéztem, az Izraeli Tud. Akadémia elnöke volt a 70-es években és láthatóan öncenzúrázta a tárgyra vonatkozó óriási tudását.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 13:23:55

@Bell & Sebastian: A Vatikánt is bevették, az se kisebb világvége. Nem utolsósorban az idézett J. Frank tűzte ki célul a magyar híveihez 1800 táján írt Vörös Levelében a Vatikán bevételét. Ezek képesek évszázadokon át végrehajtani egy tervet.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 13:32:08

@bbjnick: Úgy ám, csak nehogy kiderüljön, hogy az adott körülmények közt Kádár volt a legtöbb, ami adható.

Variációkat láthatunk ugyanarra a témára, hazugságnak hazugság a szülője, ugyanannak az éremnek két oldala, ugyanannak a manicheus kreátornak két Gólemje.

Az egyik pofájában (internacionalista) kommunizmus a cetli, a másikéban államkapitalista a vadliberó -ízű cukorka.

Aki kapja, nyalja!

Bell & Sebastian 2013.10.02. 13:35:02

@ArmaGedeon: A Nagy Leleplező mindig belsős és beavatott, ezt nem találja furcsának? Megszólalt a lelkiismerete, vagy csak bebiztosítja magát arra az esetre, ha mégiscsak van Isten?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.02. 14:33:53

@Bell & Sebastian:

Erre csak azt tudom magának mondani, hogy: "...a történelem olyan, mint egy idealizált, harmonikus csendélet, ki lehet akasztani a falra, másra nem jó. Ha még azzal sem tudunk megbirkózni, aminek a kellős közepében csücsülünk, hogyan várható el a tisztánlátás visszafelé?"

:-)

Bell & Sebastian 2013.10.02. 14:56:52

@ArmaGedeon: Ne maga-magára gondoljon, hanem olyasvalaki WikiLeaks -figurákra. Addig szivárogtatnak, amíg ki sem látszunk a ganyéból. Nekik az a szerep jutott, hogy édes fiam, mától te leszel a szelep a romboló farán. Mi szólunk - te eresztesz. Hadd rágják, a nagyobb falatok úgyis bennmaradnak.

marko11 2013.10.02. 15:05:32

A tisztánlátás visszafelé azért nem megy, mert nálunk a rendszerváltó project azzal kezdődött, hogy Magyarország (a szovjet blokkban) irigyelt és kivételes pozícióját lehazudták Ceaușescu Romániája szintjére. (És hivatalosan, nyilvánosan még ma sem mer senki emlékezni egykori kivételezett helyzetünkre.)

A teljesen értelmetlen komcsizás is ennek a része. Persze mostanra a komcsi egy egyszerű, ideológia mentes szitokszó lett. (Mint ahogy a 70-es, 80-as évek magyar "kommunistáit" sem nagyon zavarta az ideológia. Könnyen is ment nekik az átállás "komcsiból" "demokratába".)

Bell & Sebastian 2013.10.02. 15:14:24

@marko11: Megbeszéltük, hogy a kommerek a melósok élcsapata, ha nem elég, jön még hozzájuk pár bocskoros paraszt. Ezek aztán felforgatják a világot.

Mit nem ért ezen? Jaa, hogy véletlenül mindenki -származású, ha se nem munkás, se nem paraszt?

Kérem szépen, az élcsapatnak is szüksége van vezetőkre! Bármilyen élcsapat is legyen, a vezetők ugyanazok! Az újmagyarban már csak ezek a kommerek, sok gond nincs velük, megjegyez tíz nevet, azokkal ellesz élete végéig.

gyalog.galopp 2013.10.02. 15:48:51

@marko11:

Az így nem igaz, ez vakvágány, nem lehazudták , hanem áthazudták magukat örökös ellenállóknak.
Márpedig, ha ellenállók voltak, akkor áldozatoknak is kellett lenni, eelkezdték "gyártani" az áldozatokat. Aki egyszer belerúgott a rendőr kutyájába egy diszkó ellenőrzés alkalmából, már jó volt, hirtelen sokaknak eszébe jutott, hogy tulajdonképpen ő is a szocializmust csendben aláásó ellenállókhoz tartozott, és nyílt a sárgarózsa dögivel.
Csak az eccerű nép az egész rendszerváltásosdiból nem sokat értett, túl későn jött rá, hogy piszkosul átverték.
Talán most kezdi felfogni, hogy kik is az igazi kommunisták.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.02. 16:06:20

@Bell & Sebastian: Persze, másrészt ezek dialektikában utaznak. Nem mindig (csak) azok vannak velük, akik látszatra velük vannak. E bejegyzésnél talán érdekes a szjnjáték rendszerváltás kérdése. Az új Wajda-féle Szent Wałęsa filmet kritizálta a W. titkosszolgálati múltját könyvben feltáró két történész egyike, hogy mese habbal. A könyv a Nemzeti Emlékezet Intézete hivatalos kiadványa volt pár éve, az intézetnél őrzöttt eredeti dokumentumok alapján. A főkomcsik, vagy a komcsi rezsimek tartói megszervezték a saját rezsimjeik megdöntését. Átrendezték a díszletet a színpadon.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 16:48:32

@gyalog.galopp: Spétreakció

Azt hogyan magyarázza, hogy (a vezetőket félretéve egy időre) mostanra az izmos polgárságnak és kiművelt mezőgazdáknak (mint valami evolvált értelmiségnek, természetesen a hagyományos értelmiség mellé felzárkózva) kellene élcsapatként húznia a szekeret és még sincs így?

Először is, miféle szekeret?
(A kádárizmus a nemzeti-szocialimusba hajló internacionalizmus volt, megtűrte a nackó felhangokat, húzták is a szekeret.)

Polgárok, kulákok, szemüvegesek?
(Ez az, ami nem jött be! A kifosztási ráta emelésével nem tudtak megerősödni. Ide tódul(na) most be a csúcsról lehajigált fölösleg, mert elvtárs, jaj a lebukottaknak!)

Most jön a politikai elit.
(Egytől-egyig levitézlett régi és régi-új kommer.)

A forma és tartalom egysége.
(Hát az meg mi fán terem, ha az új huzatba a régi, öreg és büdös libatollat tömködik vissza?)

Mi hát a gond?
(Hogy felülről vezérelt -a mai napig- a folyamat. Ránézésre hattyú, de kacsaként hápog és mindig libasült lesz belőle.)

Mit és hogyan kellett volna tenni?
(Kiállítani az élcsapat élét és korlátoznii az élcsapatot a tisztségviselésben, életük végéig. Numerus Clausus II. Ettől még kiváló végrehajtók lehettek volna. Hogy a vadliberálisokat hogyan lehetett volna diszkvalifikálni, amikor kis híján megnyerték az első választást, olyan szépen szólt a muzsikájuk? Propagandával. És itt bukott meg az egész rendszerváltás -bohózat. Az ötödik hadoszlopon, a "nemzetközi" kommunistákon.)

Nehéz volt-e átvedleni kommancsból liberálisba?
(Áá dehogy, csak szabadjára kellett engedniük a freudi-darwini ösztöneiket és beígérniük ugyanezt a többieknek.)

És ezt megették?
(Mi az hogy! Habzsolta a nép. Csak úgy vitték a Gorenjét felgumipókozva a Trabira, mint Lehel vitéz Augsburg templomi aranyát.)

Mi a baj a kádárizmussal?
(Semmi más, mint ez, öl, butít és nyomorba dönt, amúgy: lehetett élni, tanulni és gyomorba dönteni.)

Spétreakció!

Bell & Sebastian 2013.10.02. 16:57:08

@ArmaGedeon: És mondja csak Sajókám, ha már a kurvák maradtak, legalább új bútor miért nincs? Sóher egy perszóna ez a Mádám is.

Vagy csak nem a régi?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.02. 17:04:50

@ArmaGedeon:

Hogy a Wajda-féle Szent Wałęsa film miről szól, mivel még nem láttam, nem tudom. De épp tegnap néztem újra Wajda 1981-es A vasemberét és annak épp az a vége, hogy lelövethetitek ti magatokat, állítgathattok kereszteket, nyújtogathattok mécseseket, a hatalom így is, úgy is, a miénk (volt/van/marad)...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.10.02. 18:13:55

@Bell & Sebastian:

Abban nagyon nagyot téved, hogy a nép megette a rendszerváltást (nézze meg az 1994-es választási eredményeket!). Ahogy a kádárizmust sem ette meg, csak "ette", mert ette, nem ette, nem kapott mást. S a 2010-es választási eredmények is azt bizonyítják, hogy a nép máig azt keresi, hogyan bújhatna ki abból a bőrből, amit 1990-ben ránkhúztak. A fidex 2/3-a annak köszönhető, hogy ha nem is ígérte (mert, természetesen, semmit nem ígértek), de azt sejttette, hogy a rendszerváltás rendszerének megváltoztatására törekszik. Ehelyett csúcsra járatja! Ha a fidex megnyeri a 2014-es választásokat (ami több, mint valószínű) és azt folytatja, amit eddig csinált, nem próbálja a társadalmat szétrobbanásig feszítő ellentmondásokat legalább részben oldani, itt nagyon cudar világ lesz. A zemberek olyan szinten el fognak idegenedni az elittől, hogy életveszélyes kalandokra is hajlandóaknak fognak mutatkozni!

gyalog.galopp 2013.10.02. 18:49:44

@Bell & Sebastian:
Abban marko 11-nek teljesen igaza van, hogy a Kádár rendszert teljes egészében kidobni, lefikázni hazugság és nagyon káros.
Az a " Kádár rendszer" nem azonos Kádárral és a kommunizmussal, hanem azonos Magyarországgal. Azonos egy törekvő , tisztességes, tehetséges néppel, aki megalkotta a láger legvidámabb barakkját. Azt ne felejtsük el, egyetlen magyarnak sem volt abba beleszólása, hogy nálunk szovjet rendszer legyen, teljesen mindegy, kik, hányan éljenezték, vagy ellenezték, egyik se volt döntési helyzetben.

A kádár rendszer teljes tagadása segítette, és segiti mind a mai napig a komcsik liberalizálódását. Nézzünk pl. a vérbolsi Heller Ágnest, most ő a demokrácia főfelügyelője, már megint, még mindig.vagyis a hatalom átmentésüket.
A kommunistázásnak azok az alapvetően tisztességes emberek estek áldozatul, akik nem tudtak egyik napról a másikra álarcot cserélni. A átmentett hatalom ráadásul a kommunistázással egymásnak ugrasztotta az embereket, (aztán nepjainkra ez kiegészült nácizással is) az emberek elkezdtek egymás múltjában kotorászni, amíg a komcsikat keresgélték ,teljesen kifosztották őket, vagyis az egész országot.

A téeszek szétverésével, zölbárózással egy fejlett mezőgazdasági kultúra, gyakorlatilag egy komplex mezőgazdasági, élelmiszer ipari ágazat tűnt el, szakemberekkel együtt.
Most primitív takarmány és alapanyag termelés folyik, az un. gazdák valójában betanított munkásként működnek.

A kádári posványban nem volt egyértelmű, hogy ki, kicsoda , ki a szarember, ki a tisztességes, ki tehetséges, ki tehetségtelen, a párbélyeg összemosott mindent.
A lényeg nem kommunistákat kell már keresgélni, hanem a szarházikat elzavarni a halál faszára.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 18:59:46

@bbjnick: Hájde máló dúsó, csak nincs magának se igaza. A zemberek protestáltak, visszajött a Kicsi, belekóstoltak nagyon a Focistába, majd csak visszahozták a régit, a nem beváltat, azt megpuccsolta Lószúnyog, majd casting, Sólet von Gondonblő. Nem ígértek?

Hogy a viharba ne ígértek volna fűt-fát? Munkahelyet, közbiztonságot, söralátétet (sört nem), sittes Gyurcsányt, csengető villamost, tiszta fővárost, Hávájt a Hortobágyra. Erős kezdés után időhúzás, tisztára olyan, mint a magyar foci.

Ha még emlékszik, a legelső gyanús jel a Felsőház kihúzása volt a listáról, nekem legalábbis ott kezdett csengeni a fülem.
A gazdasági ámokfutásról meg már mindenki leírt mindent.

Inkább azt mondanám, mindig felültek az éppen aktuális megváltónak, a rendszer úgy van megszerkesztve, hogy nincs mobilitás. Statikus. Mindig csak pisztácia van.

Persze hogy megunják, nem is kérdés.

Bell & Sebastian 2013.10.02. 19:11:26

@gyalog.galopp: No de! Igyekeztem elmagyarázni, hogy oda-visszaható a kinematikája. Igazából most szívjuk a bűzét, akkor még mozgott a lódög, elvitt a Mariahilferre sok népműveletlent.

De leszoktatott sok mindenről, ami most kéne. Nagymami előrágta a husit a csökött agyú unokájának, nácik / partizánok, prolik és kapitalisták, egyszerű a világ.

Szublimált a szellem és értelem, pontosan úgy, ahogyan most is. Anélkül meg semmi sem működik. A rút, szibarita váz, bezzeg az maradt.

marko11 2013.10.02. 20:16:23

@Bell & Sebastian: No de! Most (most igazán!?) nem a csökött agy a sikk? Az infantilis felnőtt, az éretlen és ostoba figura, aki éppen elég, ha kiigazodik az akciós cuccok világában.
Nem ez lenne a "művelt" Nyugat? Európa? Az áhított fogyasztói társadalom? (Mostanra a lecsúszók tömegével megspékelve. Persze a plazma-tévé akkor is kell!)

Bell & Sebastian 2013.10.02. 23:36:01

@marko11: Hogy a magyar népesség értelmi színvonala egyenletesen esik, miközben a tapasztalatszerzés elméleti lehetőségei kitágultak, az csak azért van, mert minden mással előbb kénytelen foglalkozni, mint az agya barázdálásával.

Az erőltetett progresszió legelső előtti áldozata a gondolkodás. Mivel ha az rendben lenne, nem lenne túlhajtott progresszió.

Ami a kultúrdarwinizmus legkedveltebb eszköze, hulljon csak a férgese! Minden elem asszimetrikusan baloldali eredőjű. Azaz ószövetségi, más ne egyen a tudás fájáról, csak akinek már úgyis mindegy.

Hogy végre buták lehetünk, az csak a féltő gondoskodás jele.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.03. 02:48:54

@Nemzetstratégia:

"Konkrétan a töredékes tartalék (fractional reserve) -rendszer [...] teszi tönkre a világot"

És ki volt az aki erről többször is írt, beleértve egész könyveket (pl. "The Mystery of Banking")?

Murray Rothbard.

Ezt persze szégyenlősen elhallgatod miközben lököd róla a szakadt propagandaszövegeidet ...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 09:56:48

@gyalog.galopp: Ez ősidők óta így van. Amikor jönnek a kurucok, rohan mindenki felesküdni a zászlóra, mert lehet tudni, hogy jár az, aki nem teszi. Amikor a következő héten jönnek a labancok, mindenki sír, hogy őt bekényszerítették a kurucok, és mekkora szerencse, hogy Őfelsége csapatai felszabadították őket...
Ezért is aljas dolog pl. a lengyeleknél a Honi Hadsereg 1945 utáni harcainak kultuszát építgetni (tömegigény nincs rá), és gonosznak kinevezni az egész szocialista korszakot a benne élők tömegeinek életével együtt. Mintha meg nem törrténtté lenne tehető, és mintha nem az esztelenül halálba küldött ellenállók emigráns parancsnokainak (akik más faszával verték a csalánt) a vendéglátói, pl. Churchill adta volna el a lengyeleket Sztálinnak.

gyalog.galopp 2013.10.03. 10:21:53

@Bell & Sebastian:
Értem én, nem vagyok én annyira hülye!:)
No, de! A népnek nam az a dolga , hogy politizáljon, a népnek az a dolga, hogy dolgozzon, szaporodjon, építsen és épüljön úgy, hogy mndezen tevékenység mellett lehetőleg jól is érezze magát.
A politikus az csupán egy stróman, a nép választja, de a gazdasági hatalomból és hatalommal él, vagy visszaél.

Az öntudatos politizáló nép az egy lejárt szavatosságú ősbolsi trükk. Nem a népnek kell gazdasági, pénzügyi társadalmi kérdéseket karban tartani, megoldani, mert abból semmi jó nem származik, ezt már elégszer tapasztalta a világ.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 11:37:11

@gyalog.galopp: A mániákus unionistának abban igaza van, hogy több önrendelkezést, decentralizálást. Abban már nem lennék biztos, hogy ez kifejezetten uniós idea.

Mindenki viselje a felelősséget, de a maga szintjén. Ha beáll egy citerazenekarba, valahol az is politika, világos állásfoglalás.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 11:46:40

@ArmaGedeon: Az átlagembertől a dualista életszemlélet annyira távol áll, mint Makó vitéz Jeruzsálem falaitól.

A járatos világmagyarázatok nem eléggé differenciáltak annak megértetéséhez, hogy mindig a partizánok a jók.

Az is lehet, hogy egyik sem, az is lehet, hogy a másik vagy mindkettő, attól függően hogyan súlyozunk.

Hogy például antiszemitának bélyegeznek egészséges, önvédelmi reflexeket és a tájbarát identitás elnyamvasztásával küzdenek ellene egy neovallás hálózatának kiépítésével, az nettó nemzetárulás.

Milyen kormány már az, amelyik nem nemzeti módon cselekszik. Azt bábkormánynak hívják.

(Kénytelenek védeni a zsákmányt, ezért eladják más lelkét, más jövőjét is. Cigánykodnak a Nemzettel.)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 12:24:15

@Bell & Sebastian: A partizánok a legsúlyosabban nemzetrontók (illetve az őket hadbaküldők, mert csőcselék és idealista hasznos idióta mindig akad), amennyiben az ellenfél tisztában van pl. a brit hadsereg felkelőellenes hivatalos taktikája alkalmazásával. Márpedig azelőtt minden hatalom tisztában volt ezzel, lásd Anonymust Árpádék túszszedéseiről a honfoglalt lakosság előkelői gyermekei személyében.
Ha valahol a történelemben olyan kekeckedő "ellenzékieket" látunk, akiket nem irt ki brutálisan a hatalom, akkor azoknak felülről meg van engedve. Lásd az ávós-ivadék antikommunista ellenállókat, vagy a szocialista belügyér védelme alatt álló leendő finesz-alapítókat.

gyalog.galopp 2013.10.03. 12:50:32

@Bell & Sebastian:
Az önrendelkezés, decentralizálás fogalmak nálam a bullshit kategóriába tartoznak, ahol ezt szabadjára engedik, ott eluralkodik a káosz.
A gyereket se engedem ki az utcára biciklizni, meg meg nem tanítottam neki, hogyan vigyázzon magára.
Tehát, ahhoz , hogy valakinek önrendelekzést adjak, meg kell vele tanítani az alapszabályokat. A világ úgy ahogy van ,még mindig nem ismeri a saját működésének alapszabályait.

Ha beállok egy citerazenekerba, természetesen valahova elköteleztem magam, de ettől még nem vagyok politikacsináló. Mellesleg útálom a független politikusokat , számomra mint választó számára a korrupció nyílt színű vállalása, pontosan azért, mert nem mondja meg melyik zenekarhoz húz, egyébként meg tudjuk, ahhoz, amelyik többet fizet..

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.03. 13:23:13

és a lényeg: én a kommunisták gyerekeit is kommunistának tartom, mert vagyonukat, hatalmukat apjuk kapcsolataiból nyerik, most már a vérségi kapcsolat is nagyon fontos, mert látjuk Ángyán után, hogy mi van ha egy tisztességes ember bekerül a kormányba, ezért próbálják leszűkíteni, szerintem mezei ember a fidelitasba se lép be önszántából többnyire, de erről ergé, turul, novák, skrabski többet tudna mesélni.

persze lehet hogy pár okoskodó elmebeteg azt mondja, hogy nyugodtan komcsizzuk le egymást, de attól ez még nem lesz így. szerencsétlen, ostoba hülye.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 13:52:54

@gyalog.galopp: Szerintem meg a paternalista állam egy baromság. Azzal csak egy polgárháború felé lehet menetelni. A pártok is baromság. Az önrendelkezés azt jelenti, hogy vannak helyi, régiós és országos ügyek, ezekben a kérdésekben a település, régió vagy ország, de népszavazással döntsön, amennyiben jelentős kihatása van a helység, tájegység vagy nemzet döntsön.

A piszlicsáré, folyó ügyekkel bíbelődjenek a testületek vagy tanácsok.

A tiszta, népképviseleti demokrácia is baromság. Az meg nonszensz, hogy egyszerre éltetik a tradíciót és uniót a közigazgatásban. Ez is baromság.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.03. 13:55:51

és a lényeg: én a kommunisták gyerekeit is kommunistának tartom, mert vagyonukat, hatalmukat apjuk kapcsolataiból nyerik, most már a vérségi kapcsolat is nagyon fontos, mert látjuk Ángyán után, hogy mi van ha egy tisztességes ember bekerül a kormányba, ezért próbálják leszűkíteni, szerintem mezei ember a fidelitasba se lép be önszántából többnyire, de erről ergé, turul, novák, skrabski többet tudna mesélni.

persze lehet hogy pár okoskodó elmebeteg azt mondja, hogy nyugodtan komcsizzuk le egymást, de attól ez még nem lesz így. szerencsétlen, ostoba hülye.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 13:56:35

@ArmaGedeon: Azért a fegyveres, népi ellenállást nem zárnám ki a kóserségi pecséttel ellátott megoldások közül. Mert ki tudja?

Bell & Sebastian 2013.10.03. 13:58:33

@Bell & Sebastian: döntsön = életére

Bell & Sebastian 2013.10.03. 13:59:49

@Bell & Sebastian: döntsön = életére

gyalog.galopp 2013.10.03. 14:05:59

@Bell & Sebastian:
Akárhogy nézem, ebből nem lesz veszekedés köztünk, lényegében én is ezt mondom.
A gyerekem szabadon rendelkezik a zsebpénzével, azzal amit én adok neki, annyit, amennyit érdemel.:)

gyalog.galopp 2013.10.03. 14:09:18

@tesz-vesz:

A kommunisták gyerekei nem azért kommunisták, mert az szüleik úgy jutottak a vagyonukhoz, ahogyan hozzájutottak, hanem azért, mert úgy gondolják erőszakkal elvehetik a másét, ha az megtetszik nekik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 14:12:41

@Bell & Sebastian: Persze, elvileg nem, de egy szilárd hatalommal rendelkező és elszánt megszálló, vagy felsőbbség ellen tipikus népgyilkos megoldás. Lásd búr háború, vagy mondjuk délvidéki hideg napok. Vagy mondjuk 56, ahol az USA elnöke telefonon ad garanciát Hruscsovnak, hogy csinálhat otthon, amit akar. Persze nem is volt spontán népfelkelés.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 14:13:50

@gyalog.galopp: mi értelme van az így viselkedőket lekommunistázni? Sokkal általánosabb jelenség.

gyalog.galopp 2013.10.03. 14:24:30

@ArmaGedeon:
Marha egyszerű, a kommunisták ideológiát gyártanak hozzá, tömegeket szerveznek, a rabló szerencsétlan csak annyit tud kinyögni, hogy kellett.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 14:43:10

@gyalog.galopp: másféle ideológiákat is kitaláltak és azokhoz is szerveztek tömeget, a lenyúlásra általánosságban nem értelmes kifejezés a kommunizmus. Pl. a "vegyük el a rohadt papoktól a vagyont" mozgalomhoz is volt tömeg, volt ideológia, pl. huszitizmus. Igaz, hogy annak volt kommunisztikus irányzata is, de volt kelyhes nemkommunista is.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 15:00:30

@gyalog.galopp: De ha visszaváltja a kölök a maga sörösüvegeit, azt azért megtarthatja.

@ArmaGedeon: Ne mondja, hogy a tálib taktika nem verte ki az oroszokat és veri ki az amcsikat, hogy ne menjünk túlságosan vissza. Igazából nem elegáns megoldás, de alaposan leköti a megszállókat.

Ötvenhat egyszerre volt:
- moszkovita vs. nemzeti kommancs belharc
- orosz, titkosszolgálati, elterelő akció
- magyar népfelkelés és szabadságharc

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 15:05:41

@Bell & Sebastian: A tálibok jó példa, az afganisztáni kisemberek jókora tömegei utálják őket, voltak tálibirtó helyi népfelkelések is és a tálibok tele vannak internacionalista iszlám idegenlégiósokkal, pl. arabokkal.
Tipikusan olyan ügynökcsapat, akik más farkával verik a csalánt, a helyi lakosság pusztul az ő ideológiai játékaik miatt.

56-ban nem volt alulról jövő népfelkelés és szabadságharc, ha már a titkosszolgálati provokátorok kirobbantották a balhét, amihez a rendőrök osztogatták a fegyvert az utcán az arra kaphatóknak, első körben nyilvánvalóan csőcseléknek, a társadalom józanabb rétegeiből is sokan bekapták a horgot és azt hitték, ott a helyük. Nem ítélném el őket, de aljasul csőbehúzták őket olyan szakemberek, akik ki tudták számítani, hogy ez lesz.

gyalog.galopp 2013.10.03. 15:07:00

@ArmaGedeon:
Ebben teljesen igazad van, a kommunizmust nem a kommunista kiáltvány találta ki, ez csak egy újkori elnevezése a jelenségnek. Egyébként Robin Hood is kommunistának minősülhet.
Nem mellesleg a Spartacus féle rabszolga lázadás belső viszonyai kommunisztikusak voltak, az egész akkor bukott el , amikor már nem tudtak rabolni, mert ugye a termeléshez nem értettek.
Szerinted, nincs hasonlóság Spartacus rabszolgái és a mi dicső kommunistáik és utódaik között?

gyalog.galopp 2013.10.03. 15:10:41

@Bell & Sebastian:
No, abból nem jut messzire, borozok és csak a saját boromat iszom.:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 15:11:39

@gyalog.galopp: Keveset tudok Spartacusról, de úgy tűnik, semmiféle ideológiájuk nem volt, az igazi "elnyomottak spontán, anarchikus lázadása" eset volt, ellentétben az angol parasztháborúval (Wat Tyler), a huszitákkal, Budai Nagy Antallal, Dózsával, német parasztháborúval stb, amiket évtizedes ideológiai erjesztés előzött meg, ráadásul közös szervezeti háttérrel, egymás után szervezték meg ezeket kb. ugyanazon irányzat képviselői. Hogy Robin Hood alakját is ez az irányzat formálta propagandafegyverévé (miközben már létezett korábban), az olyan mértékben igaz, hogy erről írni is tervezek a kitalált újkoron. Kb. az angol parasztfelkelés idején alakul ki az antiklerikális-antifeudális "modern" formája az archaikus sztorinak. Nem összefüggés nélkül.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 15:12:45

@gyalog.galopp: Hát, most, hogy mondja, ezek közt mintha kissé nagyon felülreprezentáltak lennének a szerecsenyek.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 15:15:27

@ArmaGedeon: Oroszlánszagú Richárd meg Nagy Imre előképe.

gyalog.galopp 2013.10.03. 16:07:51

@Bell & Sebastian:
Ha Richardnak az afrikai idők után oroszlán szaga lett az normális, de ez alapján@ArmaGedeon: Imrének KGB szaga kellett, hogy legyen.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 16:12:45

@gyalog.galopp: álljtólag cseka-szaga volt, sőt a cári család vérétől bűzlött, de bizonytalan, hogy ő volt-e az is. Viszont miért került volna olyan magasra, ha nem? És tényleg kakukktojás volrt a választottak között? Mert a kivégzőosztag is nagyrészt kóser volt ám.

gyalog.galopp 2013.10.03. 16:22:23

@ArmaGedeon:
Az a spontán lázadás kb 2 évig működött, gőzünk sincs, mi előzte meg, és egyébként sem az egyetlen rabszolga lázadás volt. De, a lényeg az elnyomott nép, vagy réteg jogot formál a lázadáshoz. Ez egy tűréshatárnál teljesen érthető de ,hogy mi a tűréshatár , hát a fene tudja.
A kommunizmus a tűréshatár tudatos manipulálása, az ingerküszöb előbbre tekerése. Lényegében társadalmi méretű rablásról van szó, akkor is, ha ennek a társadalmi vagyon elosztása tekintetében lehet igazság alapja.

bömböcz 2013.10.03. 16:22:24

@ArmaGedeon:
Ezt a dózsa-bakócz bulit azért érdemes lenne az 1526-os "sajnálatos események" hozományaként is vizsgálni...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 18:11:25

@bömböcz: Tán fordítva érted? Mohácsot szokás a Dózsa-ügy hozadékának is tekinteni.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 19:33:46

@ArmaGedeon: Nem bizonytalan. Egyszer már leírtam, hogy Jurovszki -a volt parancsnok- felismerte Moszkvában egy villamoson. Annyit tudott róla, hogy pártiskolába jár és nagyfőnök lesz belőle Magyarországon. Az internáci, magyar osztag két tagja úszta meg élve. (Ki nem találná az identitásukat!) A kibaszattul tájékozott Maxval Birka szerint ez kétes értékű doku, mivel az orosz történészek kétségbe vonják eredetiségét.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Yurovsky_Document.jpg

Ez a papír nem is létezik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 19:38:20

@Bell & Sebastian: Ezt már akkor is megnéztem, amikor a múltkor linkelted, a papjr nem rossz, de nem derül ki belőle, azonos-e a két Nagy Imre. Az orosz szöveget most gugli tolmácsozhatom. Vagy hátha feldereng egykori orosztudásom...

Bell & Sebastian 2013.10.03. 19:49:51

@ArmaGedeon: Jurovszki vallomása a bizonyíték, úgy négy éve ástam elő - oroszul. Nincs meg a link, de higgye el bemondásra.

HaKohen 2013.10.03. 19:49:55

@gyalog.galopp:

Úgy jól elvagytok itt néhányan egymással. Nem is szólnák bele bölcselmeitekbe, de egy félmondatod - csak a történelmi tények miatt - piszkálja a csőrömet:

"Nézzünk pl. a vérbolsi Heller Ágnest..."

Látszik, hogy semmit sem tudsz róla, csak megettél néhány karaktergyilkolászó propagandaszöveget.

Atyavilág! Kérdezz meg néhány embert, aki ismerte 1956-os és az utáni szerepét, a rá (és persze másokra) irányuló repressziókat, az 1968 utáni kikényszerített emigrációt, newyorki, (nyugat)berlini, sidney-i professzúráit stb. Azt már nem is merem mondani, hogy legalább egy (szakmájába vágó, nem napi politikai) cikkét vagy könyvét elolvashattad volna.

És ez teljesen független attól, hogy a jelenlegi politikai nézeteivel egyetértesz-e vagy sem.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 19:59:58

@HaKohen: Szerintem ismét meg van tévedve. Heller Ágnes a nyolcvanas években dívott, olyan itt nincs, aki semmit sem olvasott tőle, ha magyar diplomája van.
Csak -hogy úgy mondjam- még a tanítványai is túlléptek rajta, alkalmazott társadalomfilozófiában.

Maga egyébként perfekt oroszból, pont jókor esett be, kommentálhatna is valamit Szent Nagy Imre Elvtársról.

HaKohen 2013.10.03. 20:02:08

@Bell & Sebastian:

Apróság:

"...aminek a kellős közepében csücsülünk, hogyan várható el a tisztánlátás visszafelé?"

Szerintem épphogy visszafelé tudunk tisztábban látni az idő múlásával és önmagunk fokozódó kihalásával. Aminek a kellős közepében ülünk, azzal nyilván tök elfogultak vagyunk.

Ami vitapontunkat illeti: részben visszavonulót fújok. Ui. nem lenne mégsem ildomos megkérdőjeleznem a kommentjeid színvonalát. (Bocs, de képtelen vagyok a blogoszférában magázódni.)

A legújabbakat is olvasva, sokat töprengek azon, hogy vajon mi lehet a sok keserűség, világundor, mizantrópia, szellemességbe öltöztetett verbális agresszió mögött, ami belőlük árad. Persze nem tudhatom, és nincs is közöm hozzá. Furcsa. Azért van benne valami nagyon emberi - ha érted, mire gondolok.

Ez az itteni vita meglehetősen fáraszt; a komcsizást meg eléggé primitívnek tartom. De amit írsz, abban azért van spiritusz - ha nem sértelek meg ezzel.

Na és azt külön díjaznom kéne, hogy olyan visszafogottan zsidózol.

gyalog.galopp 2013.10.03. 20:02:21

@HaKohen:
Tudod, annak idején, mikor a marxizmus-leninizmus kötelező tantárgy volt , kicsit szégyelltem magam, mert nem bírtam követni. A szégyenérzetem addig tartott, míg el akarták velem hitetni, hogy Lenin az akármilyen gyári fél analfabéta munkásokkal a empíriokriticizmus kritikáját elemezte ......
Pont!

Bell & Sebastian 2013.10.03. 20:05:45

Ja, és annyira üldözték Hellert, hogy alig engedték ki párszor nyugatra előadni. Pontosan hányszor is?
Amikor egy mezei párttag mikor mehetett nyugatra?
És egy politikailag megbízhatatlannak bélyegzett?
Vagy egy zenész?

Talán az üldözöttek közt is voltak kissé egyenlőbbek?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 20:06:29

@Bell & Sebastian: Elhiszem, de azért keressük már meg, ha lehet...
A most linkelt orosz szövegnek van valami magyar fordítása? A lényeget értem a guglival, valamit még anélkül is, de itt a nüanszok is érdekesek. Gorbinak referáltak, hogy Horváth belügyér az ellenzékieket pátyolgatja? Beugrik egy ifjú szakkollégista protezsáltja, vitte aztán valamire...

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.03. 20:07:00

@Bell & Sebastian: Ezt már akkor is megnéztem, amikor a múltkor linkelted, a papjr nem rossz, de nem derül ki belőle, azonos-e a két Nagy Imre. Az orosz szöveget most gugli tolmácsozhatom. Vagy hátha feldereng egykori orosztudásom...

Bell & Sebastian 2013.10.03. 20:10:03

@HaKohen: Ne csodálkozzon, egy ál-idézettel élve, mindenki hazudik. Ideje rendet vágni.

gyalog.galopp 2013.10.03. 20:13:16

@HaKohen:
Ja,Heller Ágnes, mint a vért nem látott véres kard...
Haggyuk máá...

gyalog.galopp 2013.10.03. 20:13:16

@HaKohen:
Ja,Heller Ágnes, mint a vért nem látott véres kard...
Haggyuk máá...

HaKohen 2013.10.03. 20:38:02

@Bell & Sebastian:

Apróság:

"...aminek a kellős közepében csücsülünk, hogyan várható el a tisztánlátás visszafelé?"

Szerintem épphogy visszafelé tudunk tisztábban látni az idő múlásával és önmagunk fokozódó kihalásával. Aminek a kellős közepében ülünk, azzal nyilván tök elfogultak vagyunk.

Ami vitapontunkat illeti: részben visszavonulót fújok. Ui. nem lenne mégsem ildomos megkérdőjeleznem a kommentjeid színvonalát. (Bocs, de képtelen vagyok a blogoszférában magázódni.)

A legújabbakat is olvasva, sokat töprengek azon, hogy vajon mi lehet a sok keserűség, világundor, mizantrópia, szellemességbe öltöztetett verbális agresszió mögött, ami belőlük árad. Persze nem tudhatom, és nincs is közöm hozzá. Furcsa. Azért van benne valami nagyon emberi - ha érted, mire gondolok.

Ez az itteni vita meglehetősen fáraszt; a komcsizást meg eléggé primitívnek tartom. De amit írsz, abban azért van spiritusz - ha nem sértelek meg ezzel.

Na és azt külön díjaznom kéne, hogy olyan visszafogottan zsidózol.

gyalog.galopp 2013.10.03. 20:39:54

@Bell & Sebastian:
Az oroszt olvasni még tudom, de már nem értem:(

Én, úgy mint sokan mások a " csapataink harcban állnak " rádiós bejelentést nem tudom mire vélni, számomra ez mindent elárul.
Az adott szituációban mindenkit félrevezetett és mindenre ürügyül szolgált, ezt még akkor sem lehetett lányos zavarként értékelni.
A következmény, az értelmetlen harc, majd brutális megtorlás.

HaKohen 2013.10.03. 20:41:59

@Bell & Sebastian:

Hüje!

Bell & Sebastian 2013.10.03. 20:50:29

Zavar támadt a téridő kontinuumban, a tel-avivi engin nem képes feldolgozni a rázúduló, magyar-tenorista információtömeget.

Bell & Sebastian 2013.10.03. 20:59:29

@gyalog.galopp: Nagy Imre rádióbeszédében leszögezte, hogy eszünk ágában sincs kilépni a szövetségi rendszerből, az amcsiknak meg eszük ágában sem volt beavatkozni. Az orosz mozgósítási terv az invázióra már azelőtt készen volt, hogy szállingózni kezdtek volna a Műszaki Egyetem hallgatói az őszi szemeszterre. Ennek ellenére a fegyveres ellenállás a felvonultatott, orosz haditechnika felét két hónap alatt gallyra vágta.

Most vagy a harcok voltak a számítottnál hevesebbek, vagy a bili-sztal nem bírta a kiképzést. Lehet választani.

Alfőmérnök 2013.10.03. 21:12:23

@HaKohen: Szerintem ez közelebb visz B&S "lényének" megértéséhez.

hu.wikipedia.org/wiki/Paranoid_skizofr%C3%A9nia

Bell & Sebastian 2013.10.03. 21:18:44

Szeretném megemlíteni, hogy aki ezt el nem hiszi, az véresre lesz verve.

picur3ka 2013.10.03. 22:37:41

@HaKohen:

Agika egy kommunista ugynok es tolvaj, olyba tunik, hogy eleg eros a gyanu mindkettore.

Filozofusnak meg nulla.

Az, hogy nem ul bortonben, az ne tevessze meg magat. Bunozoket manapsag nem itelnek el, azokra mennek, akik velhetoen rasszista szavakat hasznaltak, vagy amelyeket a bunozo kisebbsegek ugy tudnak magyarazni.

picur3ka 2013.10.03. 22:40:30

@Bell & Sebastian:

Maga tenyleg skizofren, Bell?

Amikor abban az allapotban van, hogy nem nos, talalkozhatnank?

picur3ka 2013.10.03. 23:06:13

@Bell & Sebastian:

Maga tenyleg skizofren, Bell?

Amikor abban az allapotban van, hogy nem nos, talalkozhatnank?

Bell & Sebastian 2013.10.04. 00:07:03

@picur3ka: Persze, választhat a kutya és a kisfiú közt.

picur3ka 2013.10.04. 00:36:59

@Bell & Sebastian:

Lattam azt a videot en is...

Az a szerencse, hogy maga muvelt, intelligens, uriember.

picur3ka 2013.10.04. 00:51:03

Egyebkent elvezem az osszeborulasat Biboldoval, meg Falafellel, es Alfival is probalkozott, csak az nem veszi meg magat. Egyenlore.

Jo musor.

Bell & Sebastian 2013.10.04. 00:59:32

@picur3ka: Rosszul veszi le a lényeget, még az ellenséget sem utáljuk, alábecsülni meg végképp nem szokjuk. Kishalra nem megyünk.

picur3ka 2013.10.04. 01:23:41

Nem, nem veszem le rosszul a lenyeget, maga pont olyan uriember, mint Biboldo/topo/ big chris.

Mar egy-ket eve is jol levettem, mikor megsertodott.

Es tirpakozik is, mint a kommunistak.

Semmi magyarazni valo nincs, magaert beszel, amiket ir.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.04. 10:14:01

@gyalog.galopp: vö: Tamáska Lóránd dr.: Ötszáz gramm prágai sonka

Bell & Sebastian 2013.10.04. 10:44:22

@picur3ka: Választhat másik terápiás csoportot.

tevevanegypupu 2013.10.05. 06:34:42

@picur3ka:

A levelvaltasaikon kaczagok, jopofa. A vegen mar azt sem tudja az ember, hogy ki valaszol kinek es mit.

jött a csősz és mindenkit hazazavart 2013.10.05. 07:51:34

Tegnap reggel láttam a János kórháznál egy parkolóőrt. Tiszta Alfi volt. Aki ezt nem hiszi, vascsövet neki.

Alfű, te voltál?

picur3ka 2013.10.05. 07:51:56

@Bell & Sebastian:

En nem azon vagyok. Sokan masok sem. Csak most jottem ra igazabol, hogy sok a koztorvenyes terapias itten. A publikumot erre figyelmeztethetnek. Ezert nem ertjuk egymast idonkent.

Tudom, majd-szadba-fosok-kurzor-'jogasz' elmagyarazza, hogy tobb joguk van, mint masnak, okkal is.

A kutya, egyeni es ujszeru volt azert, meg kell hagynom.

gyalog.galopp 2013.10.05. 08:21:08

@tevevanegypupu:
Néha az az érzésem, hogy az itteni törzskommelők ülnek egy nagy szobában a monitor előtt és sörözgetés közben osztják egymást....
Tisztában vagyok vele, hogy a kommenteléshez nem kell egy szobában ülniük, de a sörözés így élvezetesebb.

tevevanegypupu 2013.10.05. 17:44:55

@gyalog.galopp:

Na igen, el tudom kepzelni, hogy lehetnek ilyenek es aki nem a megfeleloen es kotelezoen eloirt toleranciaval nyilatkoznak, azokra vadasznak..A liberaldemokracia jegyeben osztjak az objektivitast. Soroskorsobol.:)

Alfőmérnök 2013.10.05. 19:34:07

@jött a csősz és mindenkit hazazavart: Nocsak, egy újabb rajongó.
Igen, én voltam. Ha legközelebb arra jársz, csak intsél, és egy húszasért leszophatsz, ribanc!

picur3ka 2013.10.06. 04:12:52

@gyalog.galopp:

Na ez kb igaz, szerintem, egyesek szerint sokuk nem is kulon szemely...

gyalog.galopp 2013.10.07. 06:48:29

@ArmaGedeon:
A Varsó Szerződés 55 májusában alakult, ez alapján az oroszok maradhattak volna.
De!
-Az Ausztriában, vagy akár még Magyarországon állomásozó alakulatokat is nagyon megfertőzte a nyugat levegője, ezeket ki kellett cserélni.
-Jött a szuezi válság, ami felértékelte Magyarország bel és geopolitikai helyzetet.
-Gerőék lába alatt igencsak égett a talaj, minden okuk meg volt, akár a testi épségük iránt érzett félelemre is.
-Egy kis balhé tehát jól jött gerőéknek, és nagyon kapóra jött az oroszoknak. Pontosan a Varsói szerződés alapján megszállhatták az egész országot, emlékezzünk az ideiglenesen itt állomásozó kifelezésre, ami ugye több mint 40 évig tartott. A megszállás velójában egy erődemonstráció volt a nyugat felé, később pedig a védelmi gyűrű része lett.

-Amennyibe a tüntetések szépen, békében néhány nap után kifulladnak, megkezdődhet Gerőék elszámoltatása, esetleg a Varsói Szerződés felülvizsgálata, az orosz katonai jelenlét szükségessége kérdésessé válik. Tehát kellett a forradalom, minden áron, de nem a magyaroknak.

Ezzel szemben nézzük meg a Svejkeket 68-ban, ők nem mentek bele a balhéba, minden hősük az a szerencsétlen diák, aki szerelmi bánatában felgyújtotta magát a Vencel téren. Emlékét egy réztábla őrzi Prága több évszázados, skanzen szerű belvárosában, amely idáig mindan háborút, megszállást, felszabadítást puskalövés nélkül átvészelt.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.07. 07:30:23

@gyalog.galopp: Mert Prága évszázadok óta az okkultizmus fészke, az ottani fejesek be vannak avatva a Tervekbe. Lásd Az Admirális (Kolcsak) sztorijában a szibériai cseh sereget, akikért külön francia tábornokot küld az antant, hogy hazahozza őket Felvidéket megszállni, a vörösök meg előzékenyen kiengedik, Károlyiék előzékenyen beengedik őket. Összehangolt titkostársasági együttműködés mindenhol.

gyalog.galopp 2013.10.07. 08:07:58

@ArmaGedeon:
Az a bajom az összeesküvés elméletekkel, hogy:
- mindig utólag készülnek, sokkal hitelesebb lenne, ha megjósolnának valamit és az be is következne

- leginkább az a baj, hogy túl logikusak, racionálisak, márpedig az ember szubjektív lény, a racionalitás neki nem természetes állapot

Mindezek ellenére, van logika abban, amit mondtál. A mi okkultistáink talán azért nem érzik jól magukat nálunk, azért piszkolnak a saját fészkükbe, mert szeretnének bekerülni az okkultizmus fősodrába.:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.07. 08:46:59

@gyalog.galopp: Nem, ilyen a szereposztás. A Monarchiát szét akarták verni, tehát a cseh és román, szerb vakoló elit arra kapott engedélyt, hogy nagyobbítsa országát, a miénk meg arra parancsot, hogy szétverje. Az ember szubjektív lény, épp ezért tömegben kiválóan manipulálható, ezt tudják az összeesküvők.

gyalog.galopp 2013.10.07. 09:42:18

@ArmaGedeon:

Jó, jó, de mi az oka annak, hogy ők kaptak engedélyt és nem mi, az ő szétverésükre?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.07. 10:53:09

@gyalog.galopp: E körök sokévszázados harci célja volt a kat. egyház és a vele többnyire szoros szövetségben álló Habsburg dinasztia (kivételek akadtak, pl. II. József) megdöntése. Ennek okai részben irracionálisak, apokaliptikus próféciákra épülnek. Ez már a huszita háborúk idején jgy volt, majd pl. Comenius idején, aki a magyar Habsburg-ellenes felkelések fáradhatatlan háttérszervezője volt, nem véletlen, hogy Benesék egy Comenius-páholy tagjaiként szervezték Trianont.

picur3ka 2013.10.07. 18:54:55

Ah, Comenius Ajatollah!

Hogy mi dualizmusban voltunk eppen a Habsburgokkal, annak ebben komoly szerepe lehet, nem?

Egyszeri politikai, hatalmi ok. Nem kell sok konspiralas hozza, vagy rosszul latom?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.07. 22:04:17

@picur3ka: rosszul. A misztikus tényező kihagyásával érthetetlen az egész.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.10.07. 23:09:20

@ArmaGedeon: Így van, a misztikus tényező nélkül érthetetlen. Csakhogy neked lövésed nincs eme tényező lényegéről, különböző tendenciózus felületekről összeollózol a világképedbe illő részleteket. Mint pl. mikor angol szövegből próbálsz hébert értelmezni. (sekhina).
Csak kíváncsiság: szerinted minden történelmi eseményt, felvilágosodás, etc eme sátáni "fősodor" irányította. A világkép akkor teljes, ha megvan a jó oldal is. Nos, mi lenne szerinted az ideális képlet? Létezni a monarchiában feudális viszonyok között a katolikus egyház dogmatikus útmutatásai szerint? Netán az sem, hisz állítólag a Vatinkánba is befészkelte magát az ármány?
Tényleg érdekelne a szerinted pozitív világkép is, nem csak az örökös ajvékolás.

picur3ka 2013.10.08. 00:46:59

Milyen misztikus tenyezorol beszelunk? A rabszolgakereskedesrol, a haracsolo lopasrol vagy taxolo sarcolasrol?

En el vagyok veszve misztikailag, oszinten bevallom.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.08. 08:23:33

@biboldó: A szokásos erőszakos hasba lyukat beszélő biboldó módszereddel tagadsz le tényeket. A shekina jelentését a chabad zsidó oldaláról idéztem, angolul, de - neked érthetetlen módon - zsidók is tudnak angolul. "female aspect of the divine" - ezt a chabad hozzáértői írták, ha kifogásod van ellene, panaszkodj Köves Slomónál, miért hamisítják a szektatársai a héber szöveget.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.10.08. 09:41:43

@picur3ka: www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/pk-comenius-sermo.htm

"Péter Katalin: Comenius magyarországi elképzeléseiről. A Sermo secretus és a Gentis felicitas"

"a Rákóczi Zsigmondék házasságára fogalmazott irat kísértetiesen hasonlít Comenius egy másik munkájához. A szerkezetükben és a stílusukban nincs ugyan rokonság, mégsem igényel különös elemzést a felismerés: a Sermo secretus tartalma kicsit elváltoztatott tükörképe az Angliában írt Via lucis[2] mondanivalójának.[3] Ezt Comenius 1641-ben fogalmazta.

Mindkettő abból az alaphelyzetből indul, hogy új kor küszöbére érkeztünk, a század vajúdásában lehetünk Isten munkájának segítői. A pánszófia eláradásával teljesedik ki a fény, amelyet egy titkos szövetség, a hősök gyülekezete, vagy a világosság társasága hord szét, és ezzel megreformálja, boldoggá teszi az emberiséget. Mindkét irat közvetlen célja rábeszélni a titkos társaság megalapítására."

"A Via lucis, lévén sokkal terjedelmesebb, a pánszófia magyarázatában is lényegesen részletesebb. Alapvető különbség azonban a változások várható körülményeinek az ábrázolása: a Via lucis békés átalakulásra számít, a fény mintegy természetes kiáradására, míg a Sermo secretus-ból nem hiányoznak a jövendő fegyveres harcra vonatkozó utalások."

"A Sermo secretus harciasabb alaphangja mellett szembetűnő különbség még: ez nyíltan utal a rózsakeresztességre,["

"A harciasabb hang és a Sermo secretus nyílt rózsakeresztessége valószínűleg összefügg. Bizonyos értelemben együtt jelentik a visszatérést a pfalzi választófejedelem házassága körül annak idején kialakult reményekhez. Akkor, az 1610-es években, az V. Frigyes személyéhez kapcsolódó rózsakeresztesség Európa protestáns hatalmainak összefogásától várta a Habsburgokban megtestesült katolicizmus bukását. Az emberiség egyetemes békéjét és bölcsességgel megnyilvánuló boldogságát. "

"mindenki tudja, hogy Comenius rózsakeresztes, vagy kiliasztikus ábrándokat kergetve nagy Habsburg-ellenes vállalkozást várt Rákóczi Zsigmondtól. "

---------

Aztán Zsigmond halála után Györgytől, akit bele is ugrasztott a lengyel kalandba, Erdély lakosságának alig egyharmada pusztult bele végül a következményekbe, majd a Rákócziban "csalódott" Comenius máris csatasorba álljtja Zrínyit, akinek kalandja következtében odavész Érsekújvár és sok-sok magyar élet, majd Zrínyi halála után is "van másik!", jöhet Wesselényi és nyomában a bujdosók, akikből Erdélyben kurucok lesznek és járnak a királyságba rohadtpápista magyart irtani, (de néha királypárti kálvinistát is, lásd hajdúvárosok kiirtása) stb. stb.

A Sermo Secretus titkos beszédet jelent, a Via Lucis a Fény Útja. Nyilvánvaló gnosztikus utalások, a szövegek maguk egyértelműek, Péter Katalin is kiliasztikus célokkal magyarázza Comenius és befolyásos társai (amszterdami zsidó bankárok, ezt én teszem hozzá) történelemalakító manipulációit. A cél a Habsburgokban megtestesülő katolicizmus megbuktatása volt... Benesék idején is szerepet játszott még ez, lásd Raffay könyveit a hazai vakoló páholyok zsidó-protestáns szövetségéről és antikatolikus céljairól, ami mellesleg az ország széthullásának belső elősegítésével járt.
süti beállítások módosítása