Föld, föld!
2013. június 24. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Föld, föld!

foldt.jpg

A 21. század magyar radikálisai kiscicák a Monarchia-korabeli ellenzékhez képest. Régen ugyanis még az obstrukció is jobb volt, emlékezzünk csak az 1904-es esetre, amikor a dühös ellenzékiek nemes egyszerűséggel feldarabolták a nemzet szentélyének üléstermét – és nem átallottak még pózolni is a romok felett (fotó via Török Gábor). Fegyver pedig – Tisza István idejével ellentétben – szerencsére végképp nem került elő a pénteki vitán. A földtörvény hosszú vajúdás útján megszületett.

Ismételjük át a lényegét: a törvény szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai. Az unión kívüli államok polgárainak földszerzési tilalma fennmarad.

A földszerzés feltétele, hogy a tulajdonos vállalja: a föld használatát másnak nem engedi át, és eleget tesz földhasznosítási kötelezettségének. Vállalnia kell továbbá, hogy a földet a tulajdonszerzéstől öt évig nem hasznosítja más célra. Feltétel az is, hogy nyilatkozzon: nincs fennálló földhasználatidíj-tartozása. Földet cserével akkor lehet szerezni, ha az új tulajdonosnak egyébként is van földje az adott településen, vagy ott lakik, vagy lakhelye, illetve agrárüzemének központja – legalább három éve – maximum 20 kilométerre van annak a helységnek a közigazgatási határától, ahol a föld van. Földet ajándékozni csak közeli hozzátartozónak, bevett egyháznak, önkormányzatnak és az állam javára lehet.

A törvény alapján a földművesek 300 hektár földet szerezhetnek meg, birtokmaximumuk pedig – a termelőszervezetekhez hasonlóan – legfeljebb 1200 hektár lehet. Az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmagtermelők viszont a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Kikerült azonban a törvényből a családi gazdaságok méretét 500 hektárban maximáló rendelkezés. A jogszabály szerint a 300 hektáros földszerzési maximum túlléphető a törvény hatálybalépésekor meglévő föld kisajátítása miatt kapott kártalanítás összegéből vett területtel, valamint közös tulajdon, illetve házastársi vagyonközösség megszűnése esetén. Termőföld eladásakor az elővásárlási jog első helyen az államot illeti. Ezt követi a földet legalább három éve használó földműves, aki vagy szomszéd, vagy helyben lakik, vagy akinek a lakhelye, illetve üzemközpontja legalább három éve olyan településen van, amely a település határától legfeljebb 20 kilométerre fekszik.

Az új földtörvény rendelkezik a helyi földbizottságok létrehozásáról. Ezek jóváhagyása lesz szükséges a termőföld adás-vételéhez. Tagjuk legalább három, legfeljebb kilenc helyi gazdálkodó lehet. A szerződés életbe lépéséhez a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása szükséges.

S ha ez áll a törvényben, mi is a gondja a különböző okokból aggódóknak? Vegyük végig röviden az aggodalmakat. Igen, a földnek, a termőföldnek, az anyaföldnek van egy civilizációs, történelmi, kultúrtörténeti aspektusa. A nemzet földjéért évszázadokon keresztül harcoltak őseink, majd utódaik feltörték az ugart, s gazdálkodni kezdtek rajta. A föld tehát valóban nemzeti kincs, nem beszélve a föld nemzeteken és nemzedékeken is túllépő metafizikájáról, amiről szépeket lehet írni és elmélkedni.

De a föld nem csak ez: a föld materiális termelési tényező, a föld tulajdonjog tárgya, a föld – igen – áru. Különleges áru persze, amire érthető, ha különleges szabályok vonatkoznak. Ha pedig a szabályok nem a megfelelőek – márpedig számos tekintetben az eddigi magyar szabályozás nem volt az – akkor jogosan újra lehet szabályozni az egész kérdéskört.

Magyarország természetes adottságai folyományaként Európa egyik legjobb és legkiterjedtebb termőtalajával rendelkezik, amit bűnös hanyagság parlagon hagyni. Szívesen járom a magyarországi falvakat, különös tekintettel a zsákfalvak halódó világára: az enyészet esztétikája mellett elkeserítő látni a gyommal felvert telkeket, mezőket, egykori szántásokat. Ha valami árt a föld ügyének, akkor az a hanyatlás állandósága, amikor az elképzelt, misztikus Szent Anyaföld védelmében nem akarunk vagy nem tudunk szembenézni a megváltozott társadalmi valósággal. A földet, a földből élő – egyébként rendkívül csekély létszámú – társadalmi rétegek világát újra élővé, fenntarthatóvá és perspektivikussá kell tenni.

Az új földtörvény erre tesz kísérletet: mivel ma és feltehetőleg a jövőben is az Európai Unió tagjai leszünk, a hosszú évekig elnyújtott moratórium lejárta után nem lehet többé tiltani az uniós állampolgárok földszerzését. De miért is kellene? A lényeg, hogy a földön termelés folyjon, s ehhez kell olyan kereteket kitalálni, hogy a magyar föld védelme így is maximális legyen. Szerte az EU-ban meg tudták találni a módját, hogy egy adott országban tényleg csak az tudjon földet szerezni, aki régóta helyben él és földet művel. És ha így tesz, mit számít az, hogy egyébként osztrák, holland vagy bolgár állampolgár? A török háborúk pusztítása után Németföldről és más vidékekről érkező telepesek százezrei törték fel újra az ugart, élővé és élhetővé téve a magyar vidék kiterjedt területeit – hogy aztán alig pár évtized alatt ők is magyarrá váljanak.

Ezért nem értem, hogy egyesek még az új törvény rendkívül szigorú feltételeket szabó szövege láttán is a magyar földet einstandoló spekuláns külföldiek tömegeit vizionálják. Azt a külföldit, aki az új törvény betűjének megfelelve kezd el Magyarországon gazdálkodni, nem elriasztani, hanem tárt karokkal kellene fogadni. Hiszen ő is ki fogja venni a részét a magyar vidék áhított újjászületéséből – nem is tehet mást, ha be akarja tartani a törvényt

A másik pedig a nagybirtokok vs kisbirtokok kérdése. A törvény – nagyon helyesen – bizonyos körülmények esetén utat nyit az eddigieknél valamivel nagyobb birtokok felé, amivel erősödhet az agrár-középosztály. Legyen is így, a magyar vidéknek iszonyú szüksége van a kihalt/elvándorolt lokális középosztály újjáéledésére, megerősödésére. Értem én azoknak a gondolatmeneteit, akik eleve beoltottak a nagybirtokok intézménye ellen – csak nem értek egyet velük. A leegyszerűsített nagybirtok-ellenesség mögött meghúzódhat naiv idealizmus, szélbalos ihletésű ideológia és a tömegek irigységére apelláló populizmus is. Az egybites nagybirtok-ellenes szólamok – a nyugatról érkező gazdák elleni hisztivel egyetemben – már most is nettó kommunista propagandának tűnnek.

A nagy- és kisbirtokok ügye nem fekete-fehér kérdés. Magyarországnak nem tízmillió életképtelen törpebirtokra van szüksége; ahogy persze nem is arra, hogy dél-amerikai mintára három tucat báróé legyen a vidék egésze. A különböző agrárszektorok sajátosságait figyelembe vevő, egészséges arányokat kell megtalálni, hiszen mindkét birtokfajtára, sokszínű birtokszerkezetre van szükség ahhoz, hogy a magyar agrárium újra fellendülésnek induljon.

Mit kíván a magyar föld? A magyar vidék életképességének és a kiváló adottságokkal rendelkező magyar agrárium versenyképességének előfeltételeként először is folyjon rajta termelés, a lehető leghasznosabb és legfenntarthatóbb módszerekkel; legyen rendezve a jogi helyzete (le a zsebszerződések mutyijaival!); és egészséges, életképes birtokszerkezetek alakuljanak ki. Fontos a szigorú, de azért életszerűen rugalmas szabályozás. És persze a központi szabályozás mellett a helyi közösségek önszerveződésére, autonóm működésére is szükség van, a szövetkezetektől a helyi földbizottságokig. Az új földtörvény minderre kísérletet tesz: nemzeti érdek, hogy sikerrel járjon az új szabályozás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr945375625

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kilövési engedély Ángyánra: "Simicska lapjától ugyan mit lehet várni" 2013.06.24. 22:21:58

Ángyán üzenete Fazekas Sándor miniszternek: "2005-ben amikor én három héten keresztül a gazdákkal tüntettem az MSZP-SZDSZ kormány ellen, akkor Ő Karcagon lapított, én pedig a bőrömet vittem a vásárra. Az, aki nem tudja megkülönböztetni a kommunista ren...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.24. 15:27:21

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Föld, föld! 2013.06.24. 14:14:20

A föld materiális termelési tényező, a föld tulajdonjog tárgya, a föld – igen – áru. Különleges áru persze, amire érthető, ha különleges szabályok vonatkoznak.

Trackback: Fazekas a saját földtörvényét sem ismeri: de azért botrányosan áttolták a Parlamenten - videók 2013.06.24. 13:48:03

Kellett két nap pihenő számomra, amíg felértem ésszel, hogy mi is történt pénteken a Parlamentben. Fidesz = MSZ(M)P = KDNP = Jobbik. Annyit értek el a földtörvénnyel, hogy lehullt a lepel az összes pártról. (Egyébként az LMP-ről is, csak rólunk nem eze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.24. 13:09:43

Az Alaptorveny szerint:

"Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét."

A torteneti alkotmanyunk egyik vivmanya, hogy minden fold a Szent Koronae. Ezzel a foldtorveny ellentetben all azaltal, hogy barki is foldtulajdonjogot szerezhet. Vagyis a foldtorveny alkotmanyellenes.

bozon 2013.06.24. 13:12:03

"utat nyit az eddigieknél valamivel nagyobb birtokok felé, amivel erősödhet az agrár-középosztály"
Szerintem ezt a félmondatot jegyezzük meg! Szükségünk lesz még rá, ha a jövőben ezekre a történésekre vidáman szeretnénk emlékezni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.24. 13:15:46

Tenylegam, azokkal mi van, akiknek mar ma van foldjuk, de nem felelnek meg a felteteleknek?

freehckr 2013.06.24. 13:43:00

„... mivel ma és feltehetőleg a jövőben is az Európai Unió tagjai leszünk, a hosszú évekig elnyújtott moratórium lejárta után nem lehet többé tiltani az uniós állampolgárok földszerzését. De miért is kellene?”

Ácsi, ácsi, ácsi... nem ez volt beígérve!

index.hu/belfold/2012/10/14/orban_szerint_majd_hazaternek_a_magyar_fiatalok/
„A parlament előtt fekvő új földtörvényről, azon belül is a külföldiek termőföldszerzésének kérdéséről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: "a külföldieknek coki". Magyarország a francia példát követi majd - mondta, amit úgy példázott, hogy "ha az ember telerakná a zsebét pénzzel, és elmenne Franciaországba, ahol azt mondaná, eladó ez a föld, szeretném megvenni", ez nem sikerülne neki. ”

index.hu/belfold/2012/10/13/nem_eleg_egyszer_mondani_hogy_szeretlek
„Orbán megígérte, hogy a hamarosan megszülető földtörvény véget vet majd a külföldiek földszerzései lehetőségeinek. “Ez be lesz fejezve” - mondta határozottan Orbán, aki szerint a nyugatiak példáját követjük ezzel.”

Most belemehetnénk abba, hogy Orbán „nem igazán bontotta ki az igazság minden részletét”, de azért azt szögezzük le, hogy nem mindegy: idd ki a bilit, vagy vidd ki a bilit.

Ha nem tudjuk/akarjuk „kivédeni”, hogy külföldiek (értsd ezalatt az uniós állampolgárokat is akik nem magyar állampolgárok) földet vehessenek/bérelhessenek, akkor ezt kellett volna mondani. Ha másért nem, hát azért mindenképp jogos a jobbikos felháborodás, mert a miniszterelnök pofátlanul hazudozott a témában... és akkor még nem is vettük végig a „vége lesz a nagybirtokrendszernek” témát, ha a trafikoknál már megismert függetlenség és objektivitás fogja kísérni a földügyeket, akkor nem adok sok időt, és tele lesz traktorokkal és dühös gazdákkal a Kossuth tér...

milner 2013.06.24. 13:45:50

Van egy pöttynyi probléma, az egy főre jutó földterületi korlátnál azt elfelejtetted megemlíteni, hogy ez nagyjából úgy néz ki, mint a trafik koncesszió esetében is, elméletileg egy ember korlátja, de a valóságban annak nincsen akadálya, hogy kedves házastársa, testvére, annak házastársa, nevelt gyerek, nevelőszülő is pontosan ugyanennyi földet birtokolhat, így fordulhat elő, hogy a kis Sántha gyerek csak összehozott magának 510 trafikocskát. Van egyébként annak egy sajátos bája, hogy ezt a két bulit időben szépen párhuzamosan együtt zavarták le a nertársak.

milner 2013.06.24. 13:51:28

@freehckr: @freehckr: mindenesetre dolgoznak rajta a srácok, hogy eljövendő bukásuk színpadképéhez a 2006-os zavargások kedélyes Szent Iván éji tűzszentelős bulinak tűnjön.

bolá 2013.06.24. 13:57:24

Die natürliche Wirtschaftsordnung durch Freiland und Freigeld - Silvio Gesell

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.06.24. 13:58:28

jöjjenek csak a külföldiek, majd ellopják a terményt a cigányok lol

Illyés Edith 2013.06.24. 13:59:29

"mit számít az, hogy egyébként osztrák, holland vagy bolgár állampolgár?"

A történelem során a földtulajdon mindig is elválaszthatatlan volt bizonyos politikai jogoktól. Ez most sem lesz másként, ötven év múlva a nyugati megyék Ausztriához fognak tartozni.

TrollSlayer 2013.06.24. 14:21:05

@milner: elfogadott tv szerint külön jogszabály megállapíthat eltérő szabályokat is „a mezőgazdasági üzemek tulajdoni-, és használati viszonyainak sajátosságaira tekintettel”, vagyis bármikor felül lehet írni az 1200 vagy 1800 hektáros limitet

==T== 2013.06.24. 14:26:16

No akkor Gellért, látom kijött a megrendelt írás.

Röviden:

Palesztinát földvásárlások útján szerezték meg kb. fél évszázad alatt a zsidók - meg persze később háborúkkal és etnikai tisztogatásokkal.

De hogy nem menjünk olyan messzire, Erdély elrománosodása is amiatt történt meg, hogy az orthodox kereskedők kezébe került birtokokra román parasztokat telepítettek be.

A jelenlegi földtörvény egy személy általi limitje brutálisan magas (1800 hektár az 18 négyzetkilóméter), ráadásul családtagokkal/csókosokkal/stb. együtt többszörösére növelhető. Ez nyilvánvalóan latin-amerikai szintű uradalmakat jelent, ami azok tulajdonosain kívül senkinek nem lesz jó.

Ezzel a cél a területalapú támogatások lenyúlása mellett egy a klientúra jutalmazása/tovább építése + az önálló gazdatársadalom alkalmazotti sorba taszítása.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 14:30:25

Gellért, te amúgy mennyire vagy benne ebben a földművelés-dologban? Mert ha totál nem, akkor kicsit bátran fogalmaztál néha (én so-so, aztán mégis, nem merném azt mondani, hogy hajrá nagybirtok, vagy hajrá kisbirtok, vagy hogy az új földtörvény az egyiket vagy a másikat támogatja).

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.06.24. 14:33:46

azért majd megnézem mi lesz, mikor az állam elveszi az örökölt földet.

states1 2013.06.24. 14:35:20

Egyetértünk, jó törvény született, ami pedig az ellenzéki műbalhét illeti, a karaván halad, a kutya pedig ugyebár...

milner 2013.06.24. 14:36:45

Külföldi földtulajdonosoktól akkor kellene rinyálni, ha a Kormányunk és Pártunk holdudvarához külföldi körök tartoznának. Amennyiben Simicska nem kap osztrák állampolgárságot, úgy ez a félelem teljesen alaptalan.

tarackos 2013.06.24. 14:40:39

OK. De mi van Ángyán vádjával: a fidesz nem erre kapott felhatalmazást? Elég mélyen kielemezte ehhez a történéseket.

Ergo itt van a törvényük amire nem kaptak felhatalmazást, sőt, leginkább hazudtak éjjel és nappal mint tuggyukki.

Elvárható, hogy erre az apróságra csak legyintsünk egyet a jóerkölcs korszakában?

xxiv 2013.06.24. 14:59:24

Teljesen egyértelmű, hogy az új földtörvény megfelelő védelmet biztosít a külföldiek tulajdonszerzése ellen (Szerintem a Jobbik is tudja ezt de így sokkal egyszerűbb érvelni/jelszavakat megfogalmazni)

A fidesz ott köpi szembe a választóit, hogy elfordult a kis és közepes birtokokra építő programjával. A földtörvény ugyanúgy kézi vezérléssel megírt bizonyos érdekcsoportokat helyzetbe hozó jogszabály lett mint a trafikos.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 15:01:40

@==T==: "Erdély elrománosodása is amiatt történt meg, hogy az orthodox kereskedők kezébe került birtokokra román parasztokat telepítettek be."

Ez amúgy elég meredek. Melyik évszázadban járunk?

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 15:05:23

Én személy szerint nem tudom, hogy miért gond az, ha egy -- mondjuk -- osztrák mezőgazdasági vállalkozó Magyarországon is, saját tulajdonú földön növényt termeszt.
Attól az még magyar föld, nem tudja hazavinni.

Ellenben nem egyszerűen nem ezt ígérte a Fidesz a választási kampányban, hanem folyamatosan azt hazudják az emberek szemébe, a saját vidéki szavazóik szemébe, hogy "vége az osztrák vircsaftnak".
Közben pedig nem, hiszen nem is lehet az EU-ban ezt megtenni.

A kérdés az, hogy ha ezek az emberek 2014-ben csak otthon maradnak, azzal a Fidesz még jól jár-e.

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 15:08:59

"Az új földtörvény rendelkezik a helyi földbizottságok létrehozásáról. Ezek jóváhagyása lesz szükséges a termőföld adás-vételéhez."

Kivéve, amikor nem.

Mi lenne, ha nem a brossúrából írnál posztot, hanem a törvény szövege alapján?

közösperonos átszállás 2013.06.24. 15:14:11

@Robinzon Kurzor: Meg hogy a helyi földbizottságok kikből fognak állni, hát azért kíváncsi leszek én erre a gyakorlatra. :-)

(Az Agrárkamarának is voltak vicces lépései.)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2013.06.24. 15:17:41

Jó kis levezetés után itt bicsaklik meg az írás:
"ahogy persze nem is arra, hogy dél-amerikai mintára három tucat báróé legyen a vidék egésze."

1. Márpedig ez a földtörvény pontosan ezt célozza, hogy nem három tucat, hanem fél tucat báróé legyen az ország. tessék megnézni mik azok az integrátorok.

2. A helyi földbizottságok nem a helyieket fogják képviselni, mert a 8%-os legitimitású Agrárkamara fogja ezeket megszervezni.

3. A mai birtokszerkezet egészségtelen, a felel föld (a kormány 20%-os hazugaságával szemben) a bárók kezén van. Ezt el kellene tolni a kisebbek, s azok szövetkezetei irányába - a törvény ehelyett utat nyit a több 10 ezer hektáros birodalmaknak.

4. Csak mellékesen: az ugaron hagyott föld még mindig jobb, mint a nagyiparilag kukoricával bevetett - előbbin legalább a talaj épül, s élet van rajta, nem sivatag... Ez a "legalább termeljenek rajta" gondolat hamis - nagyon nem mindegy, mit és hogyan.

5. Ángyánnak igaza van: a kormány nem ezt ígérte. Lehet, hogy egy ilyen mandíneres-labancos szempontból ez a földtörvény oké (hisz az Esterházyaknak is mekkora uradalmuk volt ugye, s az milyen jó volt), de a Fidesz választóit átbaszta, mert azt ígérte, hogy a kis- és középbirtokosoknak teremt esélyt. sőt a kezdőknek, friss házasoknak, a tányán élőknek - ezeket az ígéreteit mind megszegte, hazudott. S ez rossz az országnak, mert tovább cselédeskedhetünk saját földünkön.

vizipipa 2013.06.24. 15:23:43

Amennyiben rg foglalkozott valamennyit is Ángyán érveivel, akkor tudja, hogy nagy részük fekete-fehéren igaz.
Ha nem foglalkozott vele, akkor miről is írogat?

Szóval hozta a kötelezőt, hűségpont beírva, lépjünk tovább.

Itt van a Váralja összefoglalója, miért rossz ez a törvény:
varaljaszovetseg.hu/h100.html

Lehet ezt szeretni vagy sem, de amit rg és társai agyonhallgatnak, az a társadalompolitikai következmény. Causescu falurombolásának orbáni verziója, napjainkban, gazdasági törvénykezéssel.

Sokkal többről van itt szó, mint családi vs. nagybirtok. Az USA jó pár államában már lejátszották ez a meccset, ott látható az eredmény is. Lehet nyugodtan nézegetni 1 - 1,5 órás Monsantó filmeket - van egy pár a neten. Tessék kivonni a gmo-t, mert most nem arról van szó. Arról, hogy több ezer négyzetkilométeren (amerikai méretek) nincs egy fia ember aki gazdaként nézne és aszerint bánna a földdel. Van pár tucat alkalmazott, aki kimegy és megcsinálja amit mondanak. A többivel nem foglalkozik. Nem az ő dolga. Sőt, ha foglalkozni mer vele ki is rúgják.

Nos, mi is magasabb sebességre kapcsoltunk ezen az úton.

Van egy szempont: profitforint/hektár. A többivel nem foglalkozunk.

vizipipa 2013.06.24. 15:26:47

@közösperonos átszállás: 17. század. És tedd hozzá a vallásszabadságot. Ezért volt a többségük ortodox, csak románul beszélő, még a 20. sz. elején is.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.06.24. 15:27:51

Még mielőtt mindenkinek habzani kezd a szája a nagybirtokok ügyében, halkan megjegyezném, hogy az eddig érvényben lévő törvény 2500 ha-ban engedte meg a birtokméretet, ez lett csökkentve 1200 illetve 1800 ha-ra.

Nagyszerű élmény látni, hogy miképpen kommentel valaki, akinek fogalma sincs, hogy miről beszél.

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 15:30:27

@közösperonos átszállás: "Meg hogy a helyi földbizottságok kikből fognak állni, hát azért kíváncsi leszek én erre a gyakorlatra"

Kb. akikből a helyi trafikbizottságok állnak, ahogyan a felvételeken hallottuk.

Most nem a Patyolat-szidós hét van a Mandineren, hanem az álnaív.

Valamiből azért nekik is meg kell élni ...

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 15:31:27

@aristo: "Nagyszerű élmény látni, hogy miképpen kommentel valaki, akinek fogalma sincs, hogy miről beszél."

De szerencsére most már megérkezett, aki ehhez (is) ért.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 15:41:08

@vizipipa: "17. század."

A Rákóczi-szabadságharc előtt? Nem stimmel ez sehogy.

(Ötven évvel utána az kb. jó lesz, de szó nincs ott ortodox földbirtokosokról... Vagy ha igen, akkor jó lenne már tényleg egy forrás.)

"És tedd hozzá a vallásszabadságot. Ezért volt a többségük ortodox, csak románul beszélő, még a 20. sz. elején is. "

Nem is annyira a vallásszabadság, hanem a vallás jelentősége miatt, így ugyanis nem volt beolvadás (ami a katolikus szlovákoknál például igen).

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.06.24. 15:53:38

@aristo:

1800 / fő.

Apa 1800
Anya 1800
Nagypapa 1800
Sógor 1800
Nagyobbik fiú 1800
Kisebbik fiú 1800

Betartották a törvényt? Be.
Hány hektár jutott a kedves családnak? 11 000.

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 16:02:22

@zero:

Ugyan kérem!
Aristonak elvei vannak, sőt meggyőződése ... holmi tényekkel ne tessék őt megzavarni.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:05:14

Érdemes lenne megtekinteni, hogy más országokban hogyan viszonyulnak a földhöz és a műveléséhez.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:08:30

"Én személy szerint nem tudom, hogy miért gond az, ha egy -- mondjuk -- osztrák mezőgazdasági vállalkozó Magyarországon is, saját tulajdonú földön növényt termeszt. Attól az még magyar föld, nem tudja hazavinni."

Én sem értem, hogy lehet az, hogy az egykoron közel 60 ezer hektáron termesztett cukorrépa manapság alig 10 ezer hektáron zöldell és azt sem értem, hogy hová tűntek a cukorgyárak?

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:13:17

@Doomhammer:

anno a rendi világban tele voltunk "külföldi" birtokossal

vizipipa 2013.06.24. 16:15:29

@közösperonos átszállás:

Román többség a 18. sz. második felére alakult ki. Ezt nyilván erős beáramlásnak kellett megelőznie évtizedeken keresztül.
Az erős beáramlás párja a helyi lakosság jelentős létszámcsökkenése, ami cirka a 17. sz. második felétől a helyi események következménye.

A bevándorlást erősítő tényező a vallásszabadság, a románok ugyanis hozták magukkal a pópáikat, akik vigyáztak a hitükre.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:15:55

@freehckr:

speciel engem csak egyetlen szempontból érdekel a földkérdés:

nehezményezem azt, hogy nem tudom a tőzsdén keresztül földbe fektetni a pénzemet

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:16:36

@milner:

és mi a probléma ezzel

a föld ugyanolyan biznisz mint a többi

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:18:33

@pocaklakó minimanó:

talán a szabályozással és a támogatási rendszerrel kéne behatóbban megismerkedned

közösperonos átszállás 2013.06.24. 16:18:47

@pocaklakó minimanó: "Érdemes lenne megtekinteni, hogy más országokban hogyan viszonyulnak a földhöz és a műveléséhez. "

Hát ez nyilván benne van a jogszabályhoz kötelezően melléklendő hatástanulmányban.

Vagy ilyen nem készült?

Netán pont az ilyen kínos kérdések felmerülését elkerülendő ez is egyéni képviselői indítvány formájában készült?

Ne aggódj, én megértem az efölött érzett haragodat és csalódottságodat.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:19:55

"Magyarország uniós csatlakozásakor még minden kedvezőnek és szépnek tűnt a honi cukoriparban. Bőséges, évi 402 ezer tonnás cukorkvótát sikerült kialkudni a tárgyalásokon. (...) Brüsszel 2006-os cukorreformjának azonban Magyarország lett a vesztese.
A termelési rendszer megváltoztatását azt követően kezdte meg az Európai Unió, hogy a nagy cukorgyártó országok - így Ausztrália, Brazília és Thaiföld - sérelmeinek a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) helyet adott: e szerint az EU a cukorexport támogatásával jelentősen torzította a világpiaci árakat. Az unió a tagországok termelését az akkori 17,4 millió tonnáról 12 millió tonna alá kívánta csökkenteni a döntés után (...) Ezt azonban nem úgy hajtották végre, hogy minden országban azonos mértékben csökkentették a kvótát, hanem a szerkezetátalakítási program keretében 2006-2009 között a referenciaárat - az uniós átadási árak átlaga - összesen 36 százalékkal visszavették/viszszaveszik. Emellett kompenzációt is fizettek a gyáraikat felszámoló vállalatoknak és a termelésüket beszüntető gazdáknak. Azok például, akik a csökkentett árak miatt elmaradt jövedelmezőségük okán visszaadták kvótáikat, egyszeri alkalommal - korábbi termelési eredményeik alapján - tonnánként 40-42 eurós juttatást kaptak." (agroland.hu)

Lehet nekem cukorgyáram Bécsben? Kínzó a kérdés.

vizipipa 2013.06.24. 16:20:02

@vizipipa: az ortodox földvásárlás csak a 19. sz. második felében lett számottevő tényező.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:20:24

@pocaklakó minimanó:

inkább annak lenne érdemes utánajárni, hogy a lakosság mekkora hányada részesül a mezőgazdasági szubvenciókból

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:21:28

@calabria007:

"talán a szabályozással és a támogatási rendszerrel kéne behatóbban megismerkedned"

Ach, ez a szabadpiac! Ach, a kereslet és kínálat! De sokan szeretnének szabadpiaci francia gazdák lenni! :)

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:21:47

@pocaklakó minimanó:

ja, jó buli a KAP

valaki kap, vki meg nem kap:)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:23:13

@közösperonos átszállás:

"Ne aggódj, én megértem az efölött érzett haragodat és csalódottságodat."

Miért kellene csalódottnak lennem?

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 16:24:30

@pocaklakó minimanó: "Na, nyilvánulj csak meg!"

Megtettem.
Mire mész vele?

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:25:10

@pocaklakó minimanó:

inkább annak a hiánya...

PS. a francia foglalkoztatottak mindössze 3%-a foglalkozik mezőgazdasági termeléssel...

www.nationmaster.com/graph/lab_emp_in_agr_of_tot_emp-labor-employment-agriculture-total

érdemesebb lenne helyettük a francia lakosság 97%-ra koncentrálni...

közösperonos átszállás 2013.06.24. 16:25:25

@vizipipa: "Román többség a 18. sz. második felére alakult ki. Ezt nyilván erős beáramlásnak kellett megelőznie évtizedeken keresztül.
Az erős beáramlás párja a helyi lakosság jelentős létszámcsökkenése, ami cirka a 17. sz. második felétől a helyi események következménye."

Na várjál, az előbb még a 17. századról volt szó, ott nem igazán találok azért Erdélyben ortodox kereskedő-földbirtokosokat, segítenél?

Tehát ha valami a 18. század második felére alakul ki, akkor annak oka a 17. században keresendő? Írjak példát is, vagy anélkül is menni fog, mekkora marhaság ez?

(A beáramlás egyrészt a román államok belső viszonyainak, másrészt úgy általában a magyar területek alacsony népsűrűségének volt következménye. Nacionalizmust nehéz lenne az okok körül keresgélni, az ugye a 19. század közepe tájáig mai értelemben nemigen volt. Amúgy telepítettek szlovákokat is az Alföldre rendesen, mikor ki akadt ugye.)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:25:34

@calabria007:

Ej, ez az érdekérvényesítési semlegesség!

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 16:26:14

@vizipipa:

korábban német hercegek és az itáliai lovagok taroltak:)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:26:21

@Robinzon Kurzor:

"Megtettem."

Ja, hogy te arról az izéről így vélekedsz? Értem már a többi szövegedet is akkor. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:27:53

@calabria007:

"inkább annak lenne érdemes utánajárni, hogy a lakosság mekkora hányada részesül a mezőgazdasági szubvenciókból"

És hol?

közösperonos átszállás 2013.06.24. 16:27:56

@pocaklakó minimanó: "Miért kellene csalódottnak lennem? "

Kinyilvánítottad a vágyadat, hogy szeretnéd ismerni a külföldi szabályozásokat is.

Mondtam, hogy a benyújtóknak kötelességük lenne ezeket prezentálni.

Azt feltételezni, hogy valakik, akiknek dolguk lenne téged informálni egy olyan témában, ami téged még érdekelne is, aztán azt mégis ellébecolják, nekem meglehetősen logikusnak tűnik.

Esetleg jövő tavasszal eme csalódottságodnak hangot is adhatnál, legalábbis az is logikus lenne.

közösperonos átszállás 2013.06.24. 16:28:40

@közösperonos átszállás: Márminthogy logikusnak tűnik, hogy ez benned csalódottságot kelt.

Miért, nem kelt? És miért nem?

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:30:00

@közösperonos átszállás:

"Kinyilvánítottad a vágyadat, hogy szeretnéd ismerni a külföldi szabályozásokat is."

Ja, én azt hittem, hogy itt olyan penge elmék vágják mindenki elé a dolgaikat, hogy ez az óhajom akár itt is teljesülhet, hiszen mi az kirázni a kisujjból az európai gyakorlatot, ugye? :)

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 16:31:10

@pocaklakó minimanó:

Ezt valami személyiség fejlesztő tréningen nyomták beléd?
Szánalmas duma, hidd el!

Illyés Edith 2013.06.24. 16:35:52

@aristo: Csak hogy tudjuk értelmezni a 2500 és 1800 hektárt: az átlagos üzemméret Nyugat-Európában 40 hektár körül van.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:42:21

@Robinzon Kurzor:

"Ezt valami személyiség fejlesztő tréningen nyomták beléd?"

a) Nem.
b) Ha ott történt volna, helyzeti előnyben lennék veled szemben, mert az a feltétele a tréningnek, hogy legyen személyisége az embernek. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:44:12

@calabria007:

Érdekes, hogy az első forrásodban azt írja a szöveg, hogy a kis családi gazdaságok rosszul jártak a dologgal, de ez a trendi Európában.

Így meg nem értem azokat, akik az európai trendekre hivatkoznak, miközben azt kifogásolják, hogy ez a mostani törvény a kisgazdákat hátrányban részesíti.

Pedig ha ez az európai módi, akkor örülniük kellene a most kifogást emelőknek.

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 16:46:34

@pocaklakó minimanó:

Nyilván ... apukád kamionos és ő mondta.

Ha nem haragszol, ezen a ponton magadra hagylak, a személyiségeddel egyetemben.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:49:30

@Illyés Edith:

"az átlagos üzemméret Nyugat-Európában 40 hektár körül van."

A volt szoc. országokban a téeszek és effélék miatt meg hatalmas méretek vannak.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 16:49:58

@Robinzon Kurzor:

"Ha nem haragszol, ezen a ponton magadra hagylak..."

Aha. :)

Dzsentrisvihák 2013.06.24. 16:56:15

"A 21. század magyar radikálisai kiscicák a Monarchia-korabeli ellenzékhez képest." - Jaj-jaj, nem is tudom, mekkora hörgés lenne, ha a Jobbik valami hasonlót művelt volna, mint azok anno.
Így is minden megmondóember émelyítő szemforgatással habzik, hogy ó, odajaparlamentnekszentségestekintélye, ojrópasegíccs (ami ugye kurvára nem érdekelt senkit amikor pl. az LMP performanszolgatott...)!

Ami pedig a "bizonyos feltételek"-et illeti, melyek majd jóóóóól megakadályozzák, hogy a külföldiek itt földhöz jussanak, pedig ne szálljanak senki fejébe! Mégis, mi a fenéről szólt eddig a zsebszerződés-rendszer!? Vagy azt már rég elfelejtette mindenki?
Majd a stróman teljesíti a húdekomoly feltételeket, Günter és Jicák pedig majd röhög a markába. Hejre mód meg lett ám védve a magyar főd, hínnye...

"De miért is kellene? A lényeg, hogy a földön termelés folyjon, s ehhez kell olyan kereteket kitalálni, hogy a magyar föld védelme így is maximális legyen." - Mert kibaszottul nem mindegy, hogy mit, hogyan, és ki termeszt azon a nyomorult földön, azért. Ha ez nem egyértelmű, akkor beszélni is fölösleges a kérdésről, mert retardáltakkal lehetetlen.

"nem is arra, hogy dél-amerikai mintára három tucat báróé legyen a vidék egésze" - Hát, pedig most ez jön, lehet örülni.

"folyjon rajta termelés, a lehető leghasznosabb és legfenntarthatóbb módszerekkel" - Á, azért csak érzed, hogy ez lenne a helyes út, de tudod egy baj van, a külföldi ezt pont leszarja. Az osztrák gazda pl. körülnéz otthon, hogy mit lehet eladni, á, repcét, jó, akkor ezt fogjuk termeszteni az ungárise ugaron. Csak azt, minden évben, lehetőleg minél többet. Az már ne érdekeljen senkit, hogy az ilyen monokultúrás módszerek mennyire kiszipolyozzák, és egy idő után terméketlenné teszik a talajt. Lényeg, hogy műveljék, ugye...?

"A török háborúk pusztítása után Németföldről és más vidékekről érkező telepesek százezrei törték fel újra az ugart, élővé és élhetővé téve a magyar vidék kiterjedt területeit – hogy aztán alig pár évtized alatt ők is magyarrá váljanak." - Ja, valahol itt, és a többi kényszeres betelepítésnél voltak elásva a Trianonhoz vezető gondok gyökerei. Hogy is van a libernyák verkli: tanulni kéne a történelem hibáiból?

"le a zsebszerződések mutyijaival!" - Hát, ezt a Fidesz nem így gondolhatja, mert ha így gondolná, tett volna valamit a jelenség ellen. De ebben a törvényben nyoma sincs ennek.

"egészséges, életképes birtokszerkezetek alakuljanak ki" - Ez, a jelenlegi formában, bukó.

"Az új földtörvény minderre kísérletet tesz" - Tényleg? Mégis hogyan?

2013.06.24. 16:59:53

@zero:

bumm!

de azért Ángyánnak most már ki kellene jönnie nevekkel, tényekkel. azt meg tolni 1000rel mindenhol, mindennap. Én pl vállalom hogy naponta szétbombázom velük a mandinert, jobbegyenest ;)

Macarone 2013.06.24. 17:02:57

A mai közgondolkodás (amit az újságíró engedelmesen utánagondol) egyik legnagyobb öszemosása, hogy nem árukat áruként kezel, pusztán azért, mert tulajdonviszony vonatkozik rájuk. Fel se merül, hogy a tulajdonviszonyt más is szabályozhatja a pénzen és az államon kívül.

""...labor, land and money are obviously not commodities; the postulate that anything that is bought and sold must have been produced for sale is emphatically untrue in regard to them...Labor is only another name for a human activity which goes with life itself...nor can that activity be detached from the rest of life... land is only another name for nature, which is not produced by man; actual money, finally, is merely a token of purchasing power which, as a rule, is not produced at all, but comes into being through the mechanism of banking or state finance."

Polányi Károly

Voltak nekünk gondolkodni képes főink, de minek?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.24. 17:12:17

@Wind Callman tér:

"jöjjenek csak a külföldiek, majd ellopják a terményt a cigányok lol" --- írod.

Egy agrár nagyvállalkozónak módja is, joga is van/lesz, hogy fegyveres vagyonőrökkel védesse meg, ami az övé. Úgyhogy, a cigányoknak marad a kiszolgáltatott paraszt tyúkja, uborkája és a vidéki magyar kisnyugdíjasok kirablás és különös kegyetlenséggel (való) lemészárlása.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.24. 17:14:18

@rajcsányi.gellért (ergé):

Hazucc!:-[

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 17:25:56

@Dzsentrisvihák:

A "Trianonhoz vezető gondok gyökerei" a kollektivista nacionalizmus térnyeréséhez kapcsolódnak

Pelso.. 2013.06.24. 17:25:58

"amivel erősödhet az agrár-középosztály"
Az a finom feltételes mód, ó.
Vázolnád e megerősödést mondjuk onnan levezetve, hogy mennyi most a búza CIF Hamburg szeptember, s mennyiért tudja termelni itthon a középbirtokos?

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 17:39:19

@calabria007:

"...a kollektivista nacionalizmus térnyeréséhez kapcsolódnak."

Ha így lett volna, akkor nem lett volna Trianon, mivel a menő nyugat-európai példák megmutatták, hogyan lehet eliminálni a nemzeti kisebbségeket. Mi nem követtük az ő példájukat, és amikor erre próbálkozások történtek, akkor már túl késő volt.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 17:50:50

@pocaklakó minimanó:

kollektivista nacionalizmus = emberi hülyeségre alapozott vérfolyam

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 17:57:04

@pocaklakó minimanó:

és mely példákra gondolsz?

csak nem arra a Franciaországra, amely másodrendű hatalommá vált ebben a "hű-de-nagy-projektben" (a Bourbon királyság Európa szuperhatalma volt…),

vagy arra a Németországra, amely az erejét a széttagoltságban alapozta meg és Birodalomként két vesztes háborút, illetve az Oderán túli területek és a kelet-európai német diaszpóra elvesztését tudta „eredményként” felmutatni?

Esetleg arra az Olaszországra, ahol még ma is utálják egymást a déliek és északiak, és amely szintén széttagolt mozaikként jutott el a csúcsra?

Hosszan lehetne még ezt folytatni…

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:01:39

@calabria007:

"csak nem arra a Franciaországra, amely másodrendű hatalommá vált ebben a "hű-de-nagy-projektben" (a Bourbon királyság Európa szuperhatalma volt…)"

Akár gondolhatnánk arra is, mivel az ő hanyatlásuk egyrészt nem annak volt köszönhető, hogy sikeresen leamortizálták a nemzeti kisebbségeket, másrészt pedig a másodrendű hatalommá válás az amortizációnak köszönhetően nem idézett elő területharmadolást.

Szeretnél te ma olyan másodrendű hatalom lenni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.24. 18:03:20

@calabria007:
Azok nem birtokosok voltak, csak használók. A föld tulajdonjoga mindig a Szent Koronáé volt.

A földtörvény alkotmányellenes, minden ügylet, amit annak alapján kötnek, semmis.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:07:45

@calabria007:

"Esetleg arra az Olaszországra, ahol még ma is utálják egymást a déliek és északiak, és amely szintén széttagolt mozaikként jutott el a csúcsra?"

És annak köszönheti, hogy a sok kis töredékállamból egységes ország lett, hogy voltak ostoba kollektivista nacionalisták - már egész régre visszamenőleg.

És itt nem csupán a bécsi kongresszusra gondolhatunk, hanem olyan sovén emberekre, mint Petrarca ("Virtù contro a furore / prenderà l'armi, / e fia el combatter corto, / che l'antico valor / nelli italici cor non è ancor morto.") vagy Machiavelli és Gian Rinaldo Carli. Satöbbi.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:16:45

@pocaklakó minimanó:

délen akkora "siker" volt az "olasz" "egység", hogy egy cirka 10 éves véres polgárháború után milliószámra menekült el a nép lényegében bárhová (elsősorban az USÁ-ba...)

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:21:39

@Doomhammer:

furcsa "használók" voltak ezek, mivel pl. egy _adómentes_ magyar nemest jóformán ki se lehetett robbantani a birtokából az ősiség törvénye miatt...

és akkor még nem is beszéltünk olyan dolgokról mint pl. a hitbizomány...

"A hitbizomány, szorosabban családi hitbizomány (fideicommissum familiae), korábbi hazai jogunkban oly rendelkezés volt, amellyel valaki - az alapító - bizonyos vagyont minden jövendő vagy legalább több nemzedékre a család elidegeníthetetlen vagyonának nyilvánított."

hu.wikipedia.org/wiki/Hitbizom%C3%A1ny

vagy az allódium...

"Az allódium vagy allodiális birtok (középlatin alodium, alodis, alodus) hűbéri kötelékekkel nem terhelt feudális birtoktípus, koronként változó jelentéstartalommal."

hu.wikipedia.org/wiki/All%C3%B3dium

de gondolom vannak még ilyenek

Urfang 2013.06.24. 18:22:43

A trafiktörvénynél ugyanez volt a fedősztori, hogy maximálva van a trafikok száma 3-ban, de a Continental tulaja mégis összeszedett 500 trafikot úgy hogy még a 80 éves nyugdíjas takarítónője is kapott 3 trafikot.

És ugye a földmaffia meg a zöldbárók is arról híresek, hogy kicsiben akarnak a családnak szántani-vetni.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:23:03

@pocaklakó minimanó:

a mai "olasz" szeparatistákról se feledkezz meg:)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:23:56

@calabria007:

"...hogy egy cirka 10 éves véres polgárháború után milliószámra menekült el a nép lényegében bárhová..."

Vö. (és most csak a wiki, a te kedvedért): "The newly created Italian constitution, drafted after unification in 1861, heavily favored the North. This caused ECONOMIC CONDITIONS TO CONSIDERABLY WORSEN for many in southern Italy and Sicily. HEAVY TAXES AND OTHER ECONOMIC MEASURES imposed on the South made the situation virtually impossible for many tenant farmers, and small business and land owners. Multitudes chose to emigrate rather than try to eke out a meager living."

Valahogy nem azt a "véres polgárháborút" (melyiket is?) hozzák fel elsődleges indokként - de majd te megmagyarázod, hogy mégis, hiszen ha már te mondod, akkor úgy is van. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:25:02

@calabria007:

"a mai "olasz" szeparatistákról se feledkezz meg:)"

Ez így van - a gazdasági érdekek néha furák.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:25:25

@pocaklakó minimanó:

a "sikeres leamortizálás" keretében volt ott népirtás is...

French revolution, matrix of the future genocides : Vendée, 1793
www.youtube.com/watch?v=Gndjj-8Dz-U

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:26:33

@pocaklakó minimanó:

ezek nem pusztán gazdasági érdekek délen is van szeparatista mozgalom

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:34:01

@calabria007:

Aha. Értem már. És te EZT nevezed "cirka 10 éves véres polgárháború"-nak? Hmmm... És állítólag EZ üldözött el milliókat onnan? Hmmm...

Mondd csak, Robin Hood legendája akkor ugye polgárháborús állapotokra utal szerinted? :)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:34:49

@calabria007:

A Vendée népirtása nem etnikai, hanem vallási-ideológiai volt.

Örülök, hogy segíthettem.

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:37:52

@calabria007:

"ezek nem pusztán gazdasági érdekek délen is van szeparatista mozgalom"

Ez így van. És majd ha látjuk, hogy a szavakon túlmenően tettek is lesznek, ismét eltöprenghetünk rajta. Addig minek? Addig ez nem igazolja az állításaidat.

Megjegyzem, hogy a németeknél és a franciáknál ilyenekről nem nagyon tudósíthatsz. Persze vannak súrlódások (ld. Korzika), de alapból az etnikumok elnyomása stabilizálta azokat a helyeket.

Persze csúnya dolog az egész, de működött.

Ui.: Szerintem amúgy offolunk a topicban. A liberblabla-topicban esetleg folytatás?

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:39:38

@pocaklakó minimanó:

bingó a "jó" kollektivista nacionalista ott homogenizál ahol tud:) (tűzzel vassal...)

BTW

az 1790-es-es években az ún. "francia" nyelvet az Île-de-France kivételével csak a nagyobb városokban beszélték szóval a Vendee-i lakosság a maga helyi dialektusával ("patois") megkockáztatom, hogy nem nagyon érezte magát "franciának" (inkább az egyházhoz és a királyhoz kötődött...)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:40:00

@calabria007:

Elszigetelt atrocitásokat hozol és arra fogod rá, hogy országos polgárháború zajlott. Ez roppant félrevezető.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:42:20

@pocaklakó minimanó:

kb. 120 ezer katona (lényegében a piemonti hadsereg színe java) turnézott emiatt ott tíz évig...

ez lényegében gerilla-háború volt, minimum 100 ezer halottal…

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:44:57

@pocaklakó minimanó:

sokak szerint ezek nem voltak "elszigetelt" események...

Guerri Giordano Bruno
Il sangue del Sud. Antistoria del Risorgimento e del brigantaggio

www.lankelot.eu/letteratura/guerri-giordano-bruno-il-sangue-del-sud-antistoria-del-risorgimento-e-del-brigantaggio.h

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:45:21

@calabria007:

"az 1790-es-es években az ún. "francia" nyelvet az Île-de-France kivételével csak a nagyobb városokban beszélték szóval a Vendee-i lakosság a maga helyi dialektusával ("patois") megkockáztatom, hogy nem nagyon érezte magát "franciának" (inkább az egyházhoz és a királyhoz kötődött...)"

A vendée-i felkelés az egyház világiasítása miatt tört ki és ehhez semmi köze nem volt annak, hogy ki milyen nyelvet beszélt. Sima politikai-ideológiai csatározás volt. Ez abból is látszik, hogy ugyanúgy lojálisak maradtak a Bourbon-monarchiához (legitimisták) a későbbi időkben is és ezért volt velük problémája Napóleonnak vagy később I. Lajos Fülöpnek.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:45:57

@pocaklakó minimanó:

és akkor ebből mi következik?

ez lenne a követendő példa?

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:47:19

@calabria007:

"kb. 120 ezer katona (lényegében a piemonti hadsereg színe java) turnézott emiatt ott tíz évig..."

A polgárháború nem erről szokott szólni. Csaxólok.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:48:52

@pocaklakó minimanó:

a kollektivista nacionalizmussal együttjáró hatalmi centralizációhoz azonban mégis csak volt közük

ez lenne az első modern nemzetállam

és a "track record"-ja egyszerűen horrorisztikus, demokrácia, sorkatonai szolgálat (kényszermunka), állami papírpénz (hiperinfláció) és állami terror, ill. vidéki népirtás

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:49:13

@calabria007:

"az 1790-es-es években az ún. "francia" nyelvet az Île-de-France kivételével csak a nagyobb városokban beszélték..."

Nagy francokat!

A "francia" (oïl) nyelv és dialektusai: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Langues_d%27o%C3%AFl.PNG

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:50:08

@calabria007:

"ez lenne a követendő példa?"

a) Nem állítottam ilyet.
b) Nem tudsz mutatni életképe alternatívát.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:50:29

@pocaklakó minimanó:

szólhatsz, nem győztél meg a "risorgimento" című színes mesekönyv sohasem lesz hiteles a szememben

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:51:41

@calabria007:

"és a "track record"-ja egyszerűen horrorisztikus, demokrácia, sorkatonai szolgálat (kényszermunka), állami papírpénz (hiperinfláció) és állami terror, ill. vidéki népirtás"

Szörnyű.

A legszörnyűbb meg mégis az, hogy ezen szörnyűségek ellenére működőképes és integráns egység.

Mutass vonzóbbat! Mutass olyat, amelyik a te elveid alapján épül és működik.

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:52:51

@pocaklakó minimanó:

"In France, Eric Hobsbawm argues the French state preceded the formation of the French people. Hobsbawm considers that the state made the French nation, not French nationalism, which emerged at the end of the 19th century, the time of the Dreyfus Affair. At the time of the 1789 French Revolution, only half of the French people spoke some French, and 12-13% spoke it "fairly", according to Hobsbawm."

en.wikipedia.org/wiki/Nation_state#History_and_origins

calabria007 (törölt) 2013.06.24. 18:53:52

@pocaklakó minimanó:

ja működőképes miután összerugdalták:)

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:55:25

@calabria007:

"pl. a szomszédos Svájc?"

Gondolom, azt nem figyelted, hogy hogyan jött létre az az államalakulat.

Marignano, a kappeli háborúk, Villmergen és a bécsi kongresszus.

Sebaj!

pocaklakó minimanó 2013.06.24. 18:59:51

@calabria007:

"At the time of the 1789 French Revolution, only half of the French people spoke some French, and 12-13% spoke it "fairly", according to Hobsbawm."

Ez így van. A vendée-iek a poitoui dialektust beszélik. A párizsiak az orléans-it. Akikre meg Hobsbawn utal, azok nem az oïl nyelvet, hanem az oc nyelvet és egyéb galloromán, iberoromán, kelta vagy egyéb nyelvet beszélték. A "fairly" kitétel pedig a szociokulturális differenciákra utal, nem pedig a nyelvtudásra (ld. pesti nyelvjárás).

bolá 2013.06.24. 19:02:07

@calabria007:
Mondja az az idióta, aki nem ismeri!

Robinzon Kurzor 2013.06.24. 20:05:58

Csak sikerült széttrollkodni ezt a posztot ...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.24. 22:57:10

"...A leegyszerűsített nagybirtok-ellenesség mögött meghúzódhat naiv idealizmus, szélbalos ihletésű ideológia és a tömegek irigységére apelláló populizmus is. Az egybites nagybirtok-ellenes szólamok – a nyugatról érkező gazdák elleni hisztivel egyetemben – már most is nettó kommunista propagandának tűnnek..."

Végre egy értelmes cikk, hiánypótló . )

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.25. 01:17:39

Hümmm, valaha (a médiából) azt gondoltam, ez az Ángyán 1 dilinyós.
Aztán hallottam 1 előadását (szerencsére ritkán fordulok meg olyan helyeken, ahol ún. szakpolitikusokat hallhatok előadni, de azért van némi alapom az összehasonlításra) és megállapítottam, hogy nem is dilinyós, vagyis képes voltam elalvás és/vagy harsány és/vagy asztalra borulós röhögés nélkül végighallgatni a mondókáját.
Sajnos fogalmam sincs róla, hogy az istenadta nép agráriumban érdekelt része mit gondol a földtörvény körül történtekről, de RG szerintem nem jó ügyet szolgál azzal, hogy megírta ezt a nagyon selymes valamit itt fent.

[egy kertészmérnök]

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 01:29:51

@Hepci: És mennyiben ment tovább abban az előadásában az új törvénynél? Mert szerintem álmában nem gondolta volna a 2005-ös tüntetések idején, hogy ilyen kemény földtörvény belátható időn belül megszületik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 02:15:21

@gloire:

Ne csináljunk magunkból nagyobb h*lyét, mint akkorák vagyunk!

1) Ángyán ellen most embervadászat (ha úgy teszik, karaktergyilkos lejáratókampány) folyik!

2) Ángyánt Orbán tette államtitkárrá, az alapján az agrárkoncepció alapján, amit (Ángyán) anno letett az asztalra. Ángyán máig ezt képviseli. Felmenteni fel lehetett volna ezért a pozíciójából, ha a Fidesz koncepciója megváltozott, de (ezért) támadni méltánytalan, sőt, hazug eljárás.

3) Mivel a célok részben (és lényegileg) különbözőek, így az összehasonlításuk is hamis: Ángyán a vidéki megtartóerejének biztosítását tekinti célnak, ezzel szemben nem érv, hogy a külföldiek földszerzését megnehezíti az új földtörvény.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.25. 02:16:19

@gloire:
Nem a földtörvényről szólt az előadás, nem is mostanában volt. Egy hungarikum-rendezvényen vettem részt 2 éve Szabadszálláson, ahol a szőlőtermesztés volt a szűkebb téma, ő pedig viszonylag új államtitkár volt, még harmóniában a Fidesszel.
Ángyánon kívül kizárólag szőlészeti-borászati szakemberek szólaltak meg, ehhez képest meglepően tájékozott volt a témában, vagyis nem fogalmatlan-tartalmatlan baromságokat mondott, amit kb. vártam. :)
A földtörvény kérdését - lustaságom okán - nem látom kellően át, de amit a Fidox-kormánytól tapasztaltam mostanában a kommunikáció terén, az simán elég, hogy biztos legyek benne, Ángyánnak igaza lehet.
Erre utal a lajosiánus(z) Magyar Nemzet támadása is.
Mondjuk én - az itt megszólalók többségével ellentétben - legalább képes lennék átlátni a témát, ha éreznék rá valamiféle késztetést... de úgyse megyek szavazni, lesz*rom a Fidoxot meg az ellenlábasait egyaránt... :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 02:18:47

@bbjnick:

a vidéki megtartóerejének=a vidék megtartóerejének

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 02:18:50

Ostoba vagy és tudatlan.
Mintha ígértetek volna egy interjút Ángyánnal.
Ja, hogy nem jöhetett össze, mert kiderült volna, hogy igaza van.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 02:59:16

@Hepci: Én kikérdeztem az összes agráros, szakmabeli ismerősömet, mielőtt véleményt alkottam.
Röviden: aki Ángyánt szidja, az vagy tudatlan és ostoba, vagy szarember.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 03:06:56

„(...) Van nekem egy unokabátyám, aki több mint száz holdon gazdálkodik. Mint fiatal gazda vett egy traktort, azt megette tíz év alatt a rozsda, de az ára itt maradt, s a száz holdja azóta csak az adóval és az adóssággal küzd, elég eredménytelenül. De van a ház körül három-négy hold kertféléje ­— gyermekesztendeim paradicsoma —­, a padlásról is jut egy-két kosár szem; a majorsággal bíbelődő feleség jó keze alatt ez a három-négy hold kert és néhány véka kukorica tartja el már évek óta az egész családot; ez ad csirkét, tököt, körtét az asztalra, ebből nő ki az a negyven-ötven pulyka, amit az asszonyka karácsonytájt ruhára cserél be, ezzel törlesztik a nagyobbik kislány taníttatását (zsírral, oldalassal és néhány pengővel) a szekszárdi nagymamánál, míg a határ búzatáblái, kukoricásai a közterhekkel küzdenek, ez a kis háztájék melengeti a szorongatott családban az életet. Mi akarok ezzel a példával mondani? Azt, hogy a kertészkedő, majorságtartó gazdálkodásnak nagyobb az autarkiája, mint a szemes termelésnek. Ha csak száz hold búzám van, mindenem a piacra fut, és mindenem a piacon veszem; egy kertésztelepnek a termelés jóval kisebb hányadát kell cserére kidobnia. De a szövetkezet maga újabb autarkiás kör a kertésztelepek körül; az ács és az orvos segít megenni az »epret és karfiolt«, s munkájának talán csak a feléért vagy negyedéért kíván olyan értéket, amely a szövetkezeten belül nem vásárolható meg. Egy jól megszervezett minőségszövetkezet szükségleteinek jóval kisebb részével nyúlik ki a világba, mint egy egynemű gabonatermő nagybirtok, amit többek között az is bizonyít, hogy az önellátás fokozására a nagybirtok is apró minőségbirtokokat teremt a konvenciós cselédföldeken. De minél nagyobb egy ország gazdasági sejtjeinek autarkiája, annál kisebb a piaci összeomlások veszélye és lehetősége. Ha csak a ruhámat veszem idegenből, katasztrófa esetén a tavalyi ruhámat hordom. Ha a kenyeremet, húsomat, tüzelőmet, téglámat, akkor éhezem, lekopok, fagyoskodom. (...)”

bbjnick.blog.hu/2013/06/25/_minel_nagyobb_egy_orszag_gazdasagi_sejtjeinek_az_autarkiaja_annal_kisebb_a_piaci_osszeomlasok_vesze

Dzsentrisvihák 2013.06.25. 08:56:10

@calabria007:

Ja, és például hogy a fenébe is kerültek Erdélybe a románok? Csak nem betelepítések révén...? Ha a Regátban hatott volna rájuk a kollektivista nacionalizmus, az kb. senkit sem érdekelt volna.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 09:21:00

@Dzsentrisvihák:

kb. úgy ahogy az erdélyi szászok, kellett a földtulajdonosoknak a munkaerő,

önmagában ezzel még semmi baj sincsen, az erdélyiek több mint 600 évig jól elvoltak ezzel az etnikai kavalkáddal

(és előtte sem volt vmi homogén nemzetállam a Magyar Királyság, Szent István korában még valószínűleg enyhe szláv többség volt az országban, bár biztosat erről senki sem tud)

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 09:24:57

@bbjnick:

a vidék megtartóerejét sokkal jobban szolgálná a vidéki gazdaságszerkezet további diverzifikálása

PS. itt van neked egy sikeres rurális példa (legalábbis 70 éve még az volt)

www.youtube.com/watch?v=FdSmtBBBZGA

ilyenkor látszik az, hogy mekkora értéket képvisel a szabályozási függetlenség...

ez a valódi vidékfejlesztés...

közösperonos átszállás 2013.06.25. 09:37:09

@pocaklakó minimanó: "Ja, én azt hittem, hogy itt olyan penge elmék vágják mindenki elé a dolgaikat, hogy ez az óhajom akár itt is teljesülhet, hiszen mi az kirázni a kisujjból az európai gyakorlatot, ugye? :) "

Tehát az erre járóktól, akik deklaráltan laikusok, elvárod, hogy kenjék-vágják az egész európai birtokpolitikát.

Ugyanezt azoktól, akiknek deklaráltan kötelességük ezt ismerni, és kötelességük téged tájékoztatni erről, nem várod el.

Tehát csak kamuzol, téged nem az európai gyakorlat érdekel, hanem hogy megvédd a kormányt.

Mondjuk ezt eddig is tudtuk, de most feketén-fehéren bebizonyosodott, megint. :-)

közösperonos átszállás 2013.06.25. 09:48:40

@pocaklakó minimanó: "Ha így lett volna, akkor nem lett volna Trianon, mivel a menő nyugat-európai példák megmutatták, hogyan lehet eliminálni a nemzeti kisebbségeket. Mi nem követtük az ő példájukat, és amikor erre próbálkozások történtek, akkor már túl késő volt. "

Ez amúgy szerecsenmosdatás, nem próbálkozások történtek, hanem bizony követtük az ő példájukat, csak persze fáziskéséssel (ez részben természetes volt, részben a '49-'67 közti helyzet eredménye), meg hát a kiindulási helyzetünk is elég reménytelen volt. Mi meg ráadásul ezzel nem törődve az egész akkori ország magyarosítását tűztük ki célul, ami ismét csak elég nagy hülyeségnek bizonyult.

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 09:59:56

@közösperonos átszállás:

"Tehát az erre járóktól, akik deklaráltan laikusok, elvárod, hogy kenjék-vágják az egész európai birtokpolitikát."

Ha már - állítólag - ennyire képben vannak, hogy mi a legprofibb gyakorlat, akkor joggal várhatja el az ember, hogy egyszerű kérdésekre is választ kaphat tőlük.

Azt el sem hiszi az ember, hogy úgy ugatérozzák tele a netes ájert, hogy lövésük sincs a dologról, csak azt tudják, hogy most az ekézés ideje jött el, ezért beindul az ekézési ingerük.

"Ugyanezt azoktól, akiknek deklaráltan kötelességük ezt ismerni, és kötelességük téged tájékoztatni erről, nem várod el."

De, tőlük is elvráható. Viszont a kérdésemet itt tettem föl, de valahogy egy nagy semmi jött válaszul.

Ha máshol tettem volna fel, akkor ott is jogos lenne, De itt tettem fel, míg azok, akikre te hivatkozol, itt nem annyira járnak.

"Tehát csak kamuzol, téged nem az európai gyakorlat érdekel..."

Ld. eggyel feljebb.

"...hanem hogy megvédd a kormányt."

Fordítsuk meg az ellenkezőjére: Téged nem az európai gyakorlat érdekel, hanem az, hogy ekézhesd a kormányt.

Ez pontosan ugyanolyan precíz megállapítás, mint a tiéd.

"Mondjuk ezt eddig is tudtuk, de most feketén-fehéren bebizonyosodott, megint. :-)"

Pont ezt akartam neked írni. A számból vetted ki a szavakat. De ha még egyszer figyelmeztetés nélkül a számba nyúlkálnál, harapni fogok. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 10:01:23

@közösperonos átszállás:

"...nem próbálkozások történtek..."

Sajnos csak próbálkozások voltak. Ha komolyan követni akartuk volna a menő külföldi példákat, akkor sokkal szigorúbb elnyomásnak kellett volna léteznie. De mi túlságosan lágyszívűek voltunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.25. 10:11:41

@calabria007:
"furcsa "használók" voltak ezek, mivel pl. egy _adómentes_ magyar nemest jóformán ki se lehetett robbantani a birtokából az ősiség törvénye miatt..."

Eppen az osiseg mutatja meg, hogy az osi jogon szerzett birtok nem volt forgalomkepes. Vagyis az osisegi alapon szerzett birtok nem felel meg a tulajdon fogalmanak, ahogy azt pl. ma a Ptk. definialja.

Ez a mai tulajdonfogalom a Ptk.-bol:
" A tulajdonost megilleti az a jog, hogy a dolog birtokát, használatát vagy hasznai szedésének jogát másnak átengedje, a dolgot biztosítékul adja vagy más módon megterhelje, továbbá hogy tulajdonjogát másra átruházza vagy azzal felhagyjon."

Erre az osisegi jogon foldtulajdont szerzett nemes nem volt jogosult. E mogott filozofia allt, a Szent Korona-tan, ami a kiralyi mindenhatosag lecsapodasa a sajatos magyar jogfejlodesben.

Mindez mult ido volt egeszen 2011-ig, azonban azota nincs Alkotmanyunk, van viszont egy Alaptorvenyunk, ami megemliti a Szent Koronat. Mivel az orszag osszes termeszeti eroforrasa - fold, viz, asvanykincsek - a Szent Koronae, azokat eladni nem lehet, csak hasznalatba adni. Azota *osszes* foldtulajdonjog semmis, beleertve az uj foldtorveny altal szerzendoket. Maga az uj foldtorveny is alkotmanyellenes.

Nem veletlenul alakult ez igy, Angyan resze volt annak a klikknek, akik az Alkotmany helyett irt Alaptorvenybe ezt a kitetelt belecsempesztek.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/03/gyoztes-csapat.html

Mostantol tessek tudomasul venni, hogy ez a torveny.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 10:33:12

"Ha mi, fideszes politikusok hazaárulók vagyunk, akkor a mandátumunk is hazaáruló, amivel Ángyán ott ül a Parlamentben” – jelentette ki Lázár János Lakiteleken annak kapcsán, hogy Ángyán a földtörvény szavazása után kilépett a Fidesz-frakcióból."

mandiner.hu/cikk/20130625_lazar_angyan_ne_tartsa_meg_a_mandatumat

Paradox, de igaz: Lázár hazudik, s mégis igaza van: Ángyán listán kapta mandátumát, így most vissza kell(ene) adnia.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 10:33:53

@Doomhammer:

az ősi birtok (avictum), mellett azonban szerzeményi birtok (acquisitum) is volt

az avictum pedig nem az állam hanem a család tulajdonában volt

"A gyakorlatban élő, szokásjogot törvényesítette, az ősi vagyon a család tulajdona, amit a mindenkori birtokosa csak kötöttségekkel kezelhetett. "

lexikon.katolikus.hu/%C3%96/%C5%91sis%C3%A9g.html

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 10:35:13

@Doomhammer:

de facto 100% sokkal inkább magántulajdon volt az akkor magántulajon a mai "magántulajdonnal" összevetve:)

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 10:40:53

@Doomhammer:

esetleg megpróbálnád beilleszteni ebbe a történetbe a "kozmopolita" arisztokráciát is, pl. Pallavicini, Szász Coburg, Liechtenstein hercegek család stb:)

jól fel voltak ezek tankolva magyar földdel, mivel az arisztokrácia "KOZMOPOLITA" volt, nemzetközi családi kapcsolatokkal rendelkezett...

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 10:41:48

Egy példa:
"A Kishantosi Népfőiskolát 1992-ben hozta létre Ács Sándorné és Bolye Ferenc dán példák alapján. Azóta itt kutattak, oktattak és közösséget teremtettek, továbbá 452 hektáron mutatták be, hogy ökológiai gazdálkodással ragyogó eredményeket lehet elérni. Hazánk legnagyobb ökogazdaságának sikertörténete azonban, úgy tűnik, véget ér.

2012 októberében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatot írt ki arra a területre is, ahol a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ gazdálkodik. A földeket 10 egységben hirdették meg. A Népfőiskola érvényes pályázatot adott be mindegyikre. Benyújtott 3000 oldalnyi anyagot, kifizetett majd kétmillió forintot a pályázati csomagért és biztosítékként, hogy folytathassa nemzetközi hírű munkáját.

A Népfőiskola vezetői és munkatársai bizakodóak voltak, hiszen a Nemzeti Földalapról szóló törvény többek között az alábbi szempontokat emelte ki az állami földek hasznosítására vonatkozóan: „a földhasználók helyzetének stabilizálása, fejlődésük elősegítése; környezetbarát, a fenntartható gazdálkodást szolgáló termelés földhasznosítás oldaláról történő támogatása; a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának elősegítése, a mezőgazdasági termelés összehangolása a természetvédelem, a környezetvédelem, a talajvédelem, a területfejlesztés ... szempontjaival; különleges rendeltetésű (különösen oktatás, kutatás, büntetés-végrehajtás) gazdaságok működéséhez kedvezményes termőföld biztosítás. A Nemzeti Vidékstratégia is úgy képzelte a jövő mezőgazdaságát mint családi gazdálkodások és az azokat segítő oktató-kutató-bemutató tájközpontok rendszerét.

Hantos közössége is támogatta a pályázatokat: a polgármester támogató nyilatkozatot írt, a helyi gazdák nagy része pedig nem pályázott az adott földekre, hiszen nem akarták elnyerni azokat a Vidékfejlesztési Központtól.

Március 26-án azonban rövid levél érkezett: a 10 pályázat közül egy sem nyert, így a népfőiskola föld nélkül maradt.

Április 25-én Ács Sándorné sajtótájékoztatón mutatta be, kiket tartott érdemesebbnek az NFA a földek kezelésére.

Minden földrészletet különböző pályázó nyert el. Gondolhatnánk arra, hogy legalább a helyben élő gazdák támogatása megvalósult, de ha végignézünk a nyerteseken, azt látjuk, hogy közülük csak egyetlen a hantosi, a többiek mind távolabb élnek, és köztük több céget is találhatunk. A legmorbidabb talán az a vállalkozás, amely a pályázati kiírás megjelenéséig Salgótarjánban volt bejegyezve, és csupán a kiírás napján tette át központját Szabadegyházára. A tevékenységi kört azonban nem változtatták meg, így továbbra is építési vállalkozásként működnek, mezőgazdasági tevékenység nincs bejegyezve. A többi példa sem tükrözi a vidékstratégia célkitűzéseit, erről bővebben tájékozódhat, aki végignézi az erről készült összefoglalót: www.greenfo.hu/uploads/dokumentumtar/acs-sandorne-bemutatoja-a-kishantosi-foldpalyazati-anomaliakrol.pptx "
www.kishantos.hu/news/-n56.html

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 11:05:38

@Doomhammer:

"A tulajdonost megilleti az a jog, hogy a dolog birtokát, használatát vagy hasznai szedésének jogát másnak átengedje, a dolgot biztosítékul adja vagy más módon megterhelje, továbbá hogy tulajdonjogát másra átruházza vagy azzal felhagyjon."

Most egy kicsit offos leszek: Ezt szoktam bemásolgatni azoknak, akik szerint a manyup-zsetonok "elzabrálása" a "magántulajdonuk ellopása." És általában megkérdezem, hogy a fentiek alapján miképpen érvényesül ez a manyup-zsetonokra.

No, ennyit az offosról.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 11:11:35

@Doomhammer:

bár abban igazad van, hogy ez inkább családi tulajdon volt, ellenben a családfő lényegében afféle patriarcha-ként uralkodott ott

az ország pedig az arisztokratikus családi kapcsolatok, illetve a királyi adományok miatt tele volt nem-magyar birtokosokkal

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.25. 11:22:30

@calabria007:
A Szent Korona-tan legteljesebb leirasat Werboczy Harmaskonyvenek szokas tekinteni. Ebben Werboczy vilagosan fogalmaz: foldtulajdon meg fizetes elleneben sem szerezheto.

"1. § A hol tudnunk kell, hogy a királyi adomány kétféle, tudniillik: tiszta és vegyes.
2. § Tiszta adomány az, melylyel a fejedelem az ország szent koronájának joghatósága alá törvényesen került birtokjogokat, szolgálatok vagy kitünő érdemek fejében, valakire örökösen átruház.
3. § Vegyes adománynak pedig azt mondjuk, a melynek elnyeréséhez a szolgálatokon felül még valamely pénzösszegnek fizetése is járul. Ezt ideiglenes átruházásnak szoktuk nevezni.
4. § Mert a királyi Felség (e Magyarország szent koronájának előbb említett joghatóságánál fogva) bármely elhaltnak, a kinek magva szakad, vagyis a ki örökösök hátrahagyása nélkül mulik ki, minden birtokjoga fölött mindenkor teljes hatalommal szabadon (a mint akarja) rendelkezhetik, tudniillik: fentarthatja magának, vagy eladományozuhatja, vagy ideiglenesen átruházhatja annak részére, a kinek inkább akarja."

Az osi vs. szerzett birtokok kulonbsege kizarolag az orokosodesnel jatszik szerepet. A szerzett birtokot a tulajdonosa annak adja, akinek akarja. Az osi birtokot azonban kizarolag a nemesi oroklodes szabalyai alapjan lehet tovabb adni. A lenyeget tekintve azonban nincs kulonbseg: barmely foldtulajdon, legyen az osi vagy szerzett a Szent Koronatol szarmazik es az orokre az ove is marad. Vagyis a fold felett meg ellenertek megfizetesevel sem lehet tulajdonjogot szerezni, csak hasznalati jogot.

Minden torveny (pl. a Ptk. vagy az uj foldtorveny) alkotmanyellenes, ami ennek ellentmond. Vagyis Magyaroszagon (nem a Magyar Koztarsasagban) az osszes foldtulajdon barmikor elveheto, pusztan csak egy alkotmanybirosagi dontes kell hozza.

Ezert teljesen felesleges a foldtorvenyen rinyalni. Hadd fektessen be a sok hulye, majd ha eljon az ideje, elvesszuk toluk. Hogy Angyant szemelyesen idezzem:

www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/botrany-angyan-jozsef-pecsi-foruma-miatt---a-volt-allamtitkar-cafolja-hogy-az-mszp-fizette-volna
"Az, aki nem tudja megkülönböztetni a kommunista rendszer államosítását a Szent Korona-tantól, az jobb, ha hallgat."

Bizony, bizony.

Robinzon Kurzor 2013.06.25. 11:27:42

@pocaklakó minimanó:

Ha már helybe jöttél érte:

Úgy általában a tulajdonjognak is lehetnek korlátatai.
Például a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan tulajdonosa egészen minimálisan gyakorolhatja a tulajdonosi jogait.
De attól még tulajdonos, és ha elveszik tőle az ingatlan tulajdonjogát, akkor bizony vagyoni hátrány éri.

Konkrétan meg van egy -- mai is hatályos -- magán-nyugdíjpénztári törvény, aminek vonatkozó rendelkezése így szól.

"5. §
(4) A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető."

De persze emiatt nem kell, hogy megváltozzon a véleményed.
Az ilyen apróságok ne tántorítsanak el attól, hogy az eszéről messzeföldön híres Selmeczi Gabival legyél egy platformon ebben a kérdésben.
Illetek egymáshoz.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 11:29:22

@bbjnick: "...(ha úgy teszik, karaktergyilkos lejáratókampány) folyik!..."

Azt azért ne feledd, hogy ezeket az eszközöket elsőként éppen maga Ángyán vette elő. Mert mi másnak lehet nevezni, mint karaktergyilkosságnak az olyan szövegeket, hogy "..a patkányokat ki kell hozni a csatornából.." "oligarchák, mafiózók", "..nem a portással állapodtam meg.." stb. És mindezt a Népszabadság hasábjain, vagy Kálmán Olgánál az ATV-ben.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 11:48:27

@Doomhammer:

ez nem csak jogelmélet?

"Magyar Szent Korona-tan, Szentkorona-eszme: a →Magyar Szent Koronáról alkotott jogelmélete."

lexikon.katolikus.hu/M/Magyar%20Szent%20Korona-tan.html

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 11:54:25

@Robinzon Kurzor:

"Például a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan tulajdonosa egészen minimálisan gyakorolhatja a tulajdonosi jogait."

Majd ha ki tudod ugyanezt mutatni a manyup-zsetonokra is, akkor térjünk vissza erre. Nagyon úgy tűnik, hogy az ottani jogra ez nem húzható rá, tehát ismét rossz az analógiád.

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 11:57:59

@Robinzon Kurzor:

"Például a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan tulajdonosa egészen minimálisan gyakorolhatja a tulajdonosi jogait."

Igaz, a haszonélvezeti jog nem szerepelt a citált szövegben, de azért jónak láttad, hogy belevedd. Ám legyen! Akkor viszont légy szíves, a lentiek tekintetében is elemezd a manyup-pénzeket: "...másnak átengedje, a dolgot biztosítékul adja vagy más módon megterhelje, továbbá hogy tulajdonjogát másra átruházza vagy azzal felhagyjon."

a) átengedés
b) biztosítékul adás
c) megterhelés
d) tulajdonjog-átruházás
e) felhagyás

Mert jó dolog nem említett szövegeket belevonni, de erősen kétlem, hogy az említett dolgokat illetően is ilyen karakánul kimondanád, amit kimondasz.

De nem gátollak. Tessék, tessék!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.25. 11:58:32

@calabria007:
A Szent Korona-tan mult ido volt nagyjabol 1848-tol kezdve, amikor a magyar jogalkotas szisztematikusan elkezdte felszamolni a Harmaskonyv orokseget a modernizacio jegyeben. Azonban 2011-ben eltoroltek az Alkotmanyunkat es a helyette letrejott valamiben ez a szoveg szerepel:

"Tiszteletben tartjuk történeti alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét.
Nem ismerjük el történeti alkotmányunk idegen megszállások miatt bekövetkezett felfüggesztését."

Ezen szoveg alapjan a Szent Korona-tan ujra bekerult a magyar jogallamisagba, megpedig a legmagasabb szinten. Ez nem veletlenul volt igy, mivel erre egy kis klikk alakult, melynek Angyan tagja volt. Ismetelten a link:

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/03/gyoztes-csapat.html

Mindaddig, amig a Szent Koronara vagy a tortenelmi alkotmanyra hivatkozas van az Alaptorvenyben, addig barmilyen alacsonyabb szintu jogszabaly (pl. a foldtorveny vagy a Ptk.) felulirhato pusztan egy alkotmanybirosagi dontessel. Ezert olyan magabiztos Angyan, mert o megkapta, amit akart. Pusztan ido kerdese, mikor pakolja ki a foldoligarchak zsebeit.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 12:04:26

@Doomhammer:

zálogbirtok pedig 1848 előtt is volt

"Az 1848 előtti magyar magánjogban a gazdasági élet fejletlen volta a Z. terén a zálogbirtok jogi rendszerét hozta létre, mely abból állott, hogy az adós ingatlan birtokát hitelezőjének birtokába és használatába bocsátotta."

Read more: www.kislexikon.hu/zalogjog.html#ixzz2XDlJmL34

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 12:06:57

@Doomhammer:

földoligarchák 1848 előtt is voltak:)

PS.: egyébként érdekes a kérdés, még alaposabban utánanézek ennek, a jelek szerint te jobban beleástad magadat ebbe a témába:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 12:51:36

@ALFI: Szia Kuntakinte, rég láttalak, kösz a Kishantosi példát, tényleg jó.

"...2010. október 25., hétfő

pörgős vasárnap

A mai nap is csak eltelt valahogy. A tegnapi, ma hajnalig tartó Lady Gaga vs. Farmer parti után kóvályogtak az emberkék. A partiról ne többet, jó volt oszt ennyi. Azt sem tudtam ki a Lady Gaga. A jelmezem a kicsitnél erősebbre sikeredett, de hát gyorsan kellett valamit kitaláljak a semmiből. Mindenkit megnyugtatnék, hogy csak a buli kedvéért öltöztem be! :D Lényegében szemeteszsák és ragasztószallag gumicsizmában volt az alapöltözetem, némi sminkkel amit a lányok kölcsönöztek. Sokkoló volt. Sokáig nem is bírtam benne, de egy sor fotózkodást megért. Csak be ne taggeljenek a facebookon! :D

A mai napon érkezett 3 új diák az iskolába, ketten már idősebb nők. az egyik egy kb. 1 éves gyerekkel jött, aki nagyon sírt amikor megtudta h anyu marad. Megértem. Nem értem. Este közös sütizés, kávézás az újak tiszteletére. Utánna az eddig tanúltakból volt előadás tánc, zene és kórus viszonylatban. Én tegnap annyit táncoltam h ma nem tudtam előadni táncon, de nem is bánom, mert ez a hiphop/funky tánc amit modern tánc néven előadtunk több mint gáz szerintem. Remélem csak erre az alkalomra készült ez a koreográfia!

A koncert az jól sikerült. Egyik számban gitároztam, a másikben énekeltem. egyiket sem tudok ahhoz képest jó túllenni rajta. Lefekvés előtt még megnéztünk egy japán anime-t. Mit mondjak, nem kaptam mást mind amire számítottam. Na és miért épülnek a népfőiskolák temetőkre?! Jóccakát!..."

Jó a kép is:

1.bp.blogspot.com/_J0qgTCPDGss/TMTE1EjKzMI/AAAAAAAAA0U/amHGNh_9fvI/s1600/gaga.jpg

Innen:

vestjylland2010.blogspot.hu/2010/10/porgos-vasarnap.html

Szóval ilyen ez a csipet-csapat a kishantosi népfőiskoláról. Helyettük most 10 magyar gazda kaphatta meg végre a földeket, a partiarcok meg tünhetnek a picsába, ennyi történet :D

Karcolt lendület 2013.06.25. 14:51:14

@gloire:
Ez a mondat az egyik legnagyobb baromság a cikkben, kösz, hogy kiemelted.
A földkérdés és a birtokszerkezet _nem_ a föld tulajdonjogáról szól szűken, hanem társadalompolitikáról, környezet- és tájvédelemről és az élelmiszerek minőségéről. A nagybirtok mind a három szempontból káros.

@bbjnick:
Jé, egy olyan téma, amiben egyetértünk.

Karcolt lendület 2013.06.25. 14:56:44

@gloire:
2Szóval ilyen ez a csipet-csapat a kishantosi népfőiskoláról. Helyettük most 10 magyar gazda kaphatta meg végre a földeket, a partiarcok meg tünhetnek a picsába, ennyi történet :D"

ALFI előző két hozzád intézett hozzászólásával maradéktalanul egyetértek, a kishantosi cikk utolsó bekezdését sem voltál képes elovasni, hogy kik is kapták meg az általuk húsz éve biogazdálkodással művelt földeket, csak valami aljas geciséget hánytál ide. Faszkalap.

Hajrá, előre a jól megszolgált trafikokért!

Karcolt lendület 2013.06.25. 15:03:34

@bbjnick:
Hozzáteszem, Ángyán programja hozta a szavazatokat a Fidesznek szépen, úgyhogy ezen jól el lehetne polemizálni.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 15:06:40

@Karcolt lendület:

ha 50 hektár/átlagbirtokkal számolunk (ami meglehetősen kicsi...) , akkor se lesz több 100 ezer birtoknál 5 millió ha szántó emellett

ez kb. 100 ezer család, azaz a magyar lakosság 4%-a

mi több a vidéki lakosságon belül is törpe kisebbség

ami pedig a nagybirtokot illeti minden további nélkül lehet környezetbarát és minőség-orientált

pl. lásd alább az Eszterházy család burgenlandi birodalmát

vmi 40 EZER HEKTÁR földdel rendelkeznek...

Esterhazy Betrieb
wirtschaft.esterhazy.at/de/

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 15:08:09

@Karcolt lendület:

és az Esterhazy birodalom nemcsak a földről szól, meg merem kockáztatni, hogy más vonalon sokkal több embert foglalkoztatnak...

esterhazy.at/

ez az egyik fő munkaadó Burgenlandban...

Robinzon Kurzor 2013.06.25. 16:56:44

@pocaklakó minimanó: "rossz az analógiád"

Nem analógiát hoztam, hanem az általános szabály alól mondtam egy általános kivételt -- aztán a konkrét helyzetre vonatkozóan a konkrét törvényt idéztem.

Ami szerint a manyup-számlán lévő követelés a manyup-tag tulajdona.

@pocaklakó minimanó: "Mert jó dolog nem említett szövegeket belevonni"

Igen, ennyire ostoba vagy.
Speciális (jog)viszonyokra speciális szabályok vonatkoznak ... minden másra meg az általános szabályok.

Az az "ellenérved", hogy a manyup-számlákra vonatkozóan a manyup-törvényt idézem, és ez szerinted valamiért nem megfelelő érv.

Robinzon Kurzor 2013.06.25. 17:02:14

@pocaklakó minimanó:

Minden szakma egy összeesküvés a laikusok ellen.

Attól, hogy jogi szövegek szabadon elérhetőek és idézhetőek, te meg tudsz kopipésztelni, még fingod nincs a jogrendszerről.

Ha egy ágazati (speciális) törvény kimondja, hogy a manyup-számla magántulajdon, akkor az magántulajdon.

Ha ennél többet akarsz tőlem tanulni, akkor fizesd meg az árát: ingyen nem foglalkozom butuskákkal.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:08:33

@ALFI:

kőkemény munka volt ebben (FKGP, ill. egy rendszerváltás utáni agrárszocializmus + felkészülés az uniós KAP-ra, majd a KAP (szocialista) gyakorlata)

szerintem ezen a sztorin már csak röhögni lehet

PS.: a birtokszerkezet akkor is koncentrálódna, ha a piacot szabadon engednéd (a földtulajdonosok többsége nem akar termelni, pusztán tisztességes pénzt szeretne kapni a földjéért... mi több, a valóban érintett _földtulajdonosok_ többségét az ideológiai lózungok sem érdeklik)

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:11:00

@ALFI:

az Esterhazy Betrieb pedig csak arra kívánt példát nyújtani, hogy a nagybirtok is lehet környezetbarát, ill. jövő-orientált.

a jelen orientált rablógazdálkodás number 1 ellenszere a magántulajdon szentségének a megőrzése

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:14:17

@ALFI:

még pontosabban fogalmazva: a jelenlegi visszásságok, ill. a jelenlegi tulajdonosok jelen-orientált, rövidlátó szemlélete pontosan annak a következménye, hogy milliónyi ponton felülírják a magántulajdon szentségének az elvét a mezőgazdaságban

Karcolt lendület 2013.06.25. 17:22:38

@calabria007:
Vegyünk csak 3%-ot: ha 75 ezer család a saját birtokából él középszinten azzal szemben, hogy napszámból élne vagy munkanélküli lenne, az pont a prosperáló gazdaság, élhető vidék és a helyben toporgó gazdaság, nyomorgó vidék közti különbség. A 75 ezer gazdálkodó család sok másnak biztosítja még amegélhetést a helyi kocsmárostól a tetőfedőkig és egyéb helyi jómunkásemberekig.

"ami pedig a nagybirtokot illeti minden további nélkül lehet környezetbarát és minőség-orientált"
Csak minek, ha a CBA megveszi a fűrészporos parizert is. Marketing bullshitek szintjén mindenki roppant minőségorientált, de a nagy volumen alapvetően akadály: szállíthatónak, tartósabbnak kell lenni az árunak, míg az ára sem lehet túl magas, el kell fogynia. Persze, pl. egy Csányi bor is vállalható, de azért elég messze van a csúcstól és már kissebb alkalomra is jobbat próbál beszerezni az ember.

Ezt pedig a szomszédba írtam, ide is illik:
Alapvető félreértés a 10-300ha családi gazdaságok kapcsán, hogy azoknak ugyanazt kellene csinálnia, mint a nagy gazdaságoknak, csak kisebb területen, azaz szükségszerűen kevésbé hatékonyan. Tisztán látszik a külföldi példákból, hogy mi a kitörési pont és miben nem tud a nagyüzem versenyképes lenni:
- sokkal nagyobb fajta-változatossággal tudnak gazdálkodni;
- egyedi, különleges, un. kézműves illetve igazán minőségi élelmiszerek előállítása;
- ezekre az élelmiszerekre épülő vendéglátás, turizmus;
Ez a rendszer lakosságmegtartásban, tájgazdálkodásban, természetvédelemben mindenképpen jobb és gazdaságilag összességében nem hoz kevesebbet, mint egy 3000ha-ról a CBA polcaira marhapárizsit termelő nagyüzem. Azaz a közösségnek jobban megéri. A marhapárizsisnak nem annyira.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.25. 17:28:30

@bbjnick: Nézzenek oda, amit most leír (és csakis az, amit ott leír, de az teljesen) igaz!

Az autarkiája meg a népességmegtartó erő mint önérték persze rettenetes hülyeségek. De Ángyánt tényleg aljasul kicsinálják és tényleg azt képviseli most is, amivel 2010-ben oda került, ahol volt.

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:42:23

@Karcolt lendület:

"Csak minek, ha a CBA megveszi a fűrészporos parizert is"

azért veszi meg, mert az embereknek erre van pénze, ezt keresik

egy kissé bővebben:

a monetáris infláció miatt először az inputárak emelkednek meg,

versenypiacon a termelők nem akarják az áremelkedést _nyíltan_ áthárítani a fogyasztókra (piacot veszítenének...)

ezért burkoltan teszik (pl. alacsonyabb minőségű lesz a termék)

a fogyasztók pedig önként és dalolva vesznek részt ebben a játékban, mivel _nincsen pénzük_

a FOGYASZTÓK NEM HÜLYÉK nagyon jól tudják, hogy pl. a pármai sonka magasabb minőségű, mint az isten tudja milyen gépsonka, de mivel nincs pénzük pármai sonkára az utóbbit fogják inkább megvenni

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:47:37

@Karcolt lendület:

"- sokkal nagyobb fajta-változatossággal tudnak gazdálkodni;
- egyedi, különleges, un. kézműves illetve igazán minőségi élelmiszerek előállítása;
- ezekre az élelmiszerekre épülő vendéglátás, turizmus;
"

újra csak az Esterhazy birtokra tudok hivatkozni

effélékre NAGYBIRTOK is képes...

esterhazy.at/

Forst- und Naturmanagement
wirtschaft.esterhazy.at/de/forst-natur/

Unternehmen
wirtschaft.esterhazy.at/de/unternehmen/

Immobilien
wirtschaft.esterhazy.at/de/immobilien/

calabria007 (törölt) 2013.06.25. 17:50:37

@Karcolt lendület:

"Azaz a közösségnek jobban megéri. "

A közösségnek elsősorban az lenne jó, ha tiszteletben tartanák a magántulajdonuk szentségét, ill. hagynák azt, hogy az éppen aktuális szubvenciók helyett a fogyasztói igényekre fókuszáljanak

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 18:44:20

@gloire:

Ángyán 2010-ben is ugyanígy "oligarcházott", mint ma. Akkor még a Fidesz is egyetértett vele. Amikor (2011-ben) a Fidesznek megváltozott a véleménye "oligarchaügyileg", akkor lazán kitehették volna Ángyán szűrét, leválthatták volna pozíciójából (de, nyilván, taktikai okokból nem tették). Ángyán nyíltan játszott: mivel nem kapott egyértelmű válaszokat kérdéseire a kormányzóktól, lemondott államtitkári tisztségéről, majd, mivel a földtörvény elfogadásához kötötte a szakítás(á)t a Fidesszel, kilépett a frakcióból. (Most jött el az idő, hogy, mivel listán került az országgyűlésbe, visszadja mandátumát is --- remélem, mihamarább meg is teszi.)

A Fidesz, mint a mellékelt ábrák is mutatják, a lázárok pártja és nem az ángyánoké... Ennyi.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 19:17:34

@Karcolt lendület: @Counter:

Egyetérteni (sokan bármennyire is úgy gondolják, pld. @Counter: is:-)) nem szégyen.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 19:26:13

@bbjnick: Te figyelj, komolyan gondolod, hogy ezzel a fasz korccsal el lehet beszélgetni emberi nyelven?
Nem volt hülyegyerek az az Alfőmérnök, nem írt alaptalanul olyanokat, hogy valaki csak a vascsőből ért.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.25. 20:17:14

@bbjnick: A meglepettséget ne vegye szégyenkezésnek.

Mondjuk az irtózatos baja ennek az országnak, hogy nem tudja felismerni: a föld hasznot hozó jószág, tehát áru, tehát vele kereskedni és más módon üzleti hasznosítás alá vonni helyes; tehát a köz érdeke a föld szabad tulajdonlásának háborítatlansága, szabadsága, az állam feladata tehát a szabad földpiac létrehozása és garantálása. Így lehet az ország gazdagabb, a földdel saját elhatározásuk (és nem mások, köztük versenytársaik! jóváhagyása) alapján foglalkozó mezőgazdászok pedig így hozhatnak létre vagyont.

Nem pedig messziről bűzlő korrupciós kockázatot jelentő helyi földbizottságok vétójogának összehegesztése. Ez gyalázat. Ez csak azzal jár, hogy a föld árának egy részét lenyeli a korrupció, ezzel téve értéktelenné a meglévő földtulajdont: mert a kereskedelem elé állított akadály rontja a jószág értékét, magától értetődik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 20:48:01

@ALFI:

Ezen nem gondolkodtam:-) És nem is szándékozom, mivel itt nem személyek vitatkoznak egymással, hanem vélemények, álláspontok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 20:56:13

@Counter:

"a föld hasznot hozó jószág, tehát áru" --- írja.

A föld valóban hasznot hozó jószág, de nem áru. Mi több: soha nem is volt!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 20:57:34

@bbjnick: Nem gondolkozni kell rajta, hanem megtapasztalni. Mondjuk veled már üvöltözött kutyaként, elüldözött a jósdáról, nem is tudom, miért beszélsz vele normális hangnemben. Aki velem nem emberként beszél, bánik, azzal én sem úgy bánok, mint egy emberrel, hanem mint egy féreggel, akit max. azért nem taposok el, hogy nehogy beszennyezzem a cipőmet.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 21:09:53

@bbjnick: "...A Fidesz, mint a mellékelt ábrák is mutatják, a lázárok pártja és nem az ángyánoké... Ennyi..." meg persze a Rapcsákoké, tegyük hozzá. Rendben is mennek a dolgok vásárhelyen, azóta is.

Ha így van, akkor talán a Gőgös Zoltánnal kéne együttműködnie Ángyánnak . ) Mindenesetre a politikát a kompromisszumok művészetének szokás nevezni, erre Ángyán alkalmatlannak bizonyult. Az új törvény sok szempontot megtartott a programjából. Ha ez kevés, le kell mondani, így van.

Az pedig, ahogy patkányozik az a legtipikusabb karaktergyilkos hozzáállás, gondolom kamatostúl fogja most visszakapni. Mert ilyen eset emlékeim szerint még nem volt a magyar politikában az utóbbi évtizedekben, hogy valaki a saját pártját, annak támogatóit, vagy támogatottjait az ellenoldali média segítségével patkányozza. Ez példátlan. Nem véletlen, hogy kunat kinte alfika hogy rárepült, a hozzá hasonlókhoz beszél, őket bujtogatja,

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 21:16:41

@gloire: Te büdös görény roncsember, én már 2009-ben "rárepültem" Ángyánra.
kkbk.blog.hu/2009/08/13/magyarorszag_kirablasa_1

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 21:39:50

@gloire: Hiába próbálod elviccelni a aljasságodat. Kukába való féreg vagy, ez a helyzet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.25. 21:42:28

@gloire:

"a politikát a kompromisszumok művészetének szokás nevezni, erre Ángyán alkalmatlannak bizonyult" --- írod.

Ebben nincs vitánk. Ha a politika a kompromisszumok művészete (amiben én azért nem vagyok teljességgel meggyőződve:-)), akkor , igen, Ángyán alkalmatlannak bizonyult.

magyarido.blog.hu/2008/09/06/hol_a_hatar_2

"ahogy patkányozik az a legtipikusabb karaktergyilkos hozzáállás, gondolom kamatostúl fogja most visszakapni. Mert ilyen eset emlékeim szerint még nem volt a magyar politikában az utóbbi évtizedekben, hogy valaki a saját pártját, annak támogatóit, vagy támogatottjait az ellenoldali média segítségével patkányozza" --- írod.

Ez nem igaz. Egyrészt, Ángyán már 2010-ben "patkányozott", nem ő váltott álláspontot, hanem körülötte rendeződtek át a viszonyok, nem ő pozicionálta át magát, hanem az őt egy ideig támogató párt; másrészt, mindenki ott ad hangot véleményének, ahol arra lehetősége van, ha a kormánypárti lapok is közölnék mondókáját, bizonyos, hogy nekik is nyilatkozna --- voltam hasonló helyzetben --- no, nem politikai vonalon ---, tudom, hogy működnek ezek a dolgok:-[.

És: én egyáltalán nem vagyok elájulva Ángyántól, ahogy, anno, Schmitt Páltól sem voltam: de a méltósághoz való jog nem személyválogató!

Lorgem 2013.06.25. 21:45:13

Nehéz indulat nélkül írni erről a cikkről, de azért megpróbálom. A szerzőt sem minősíteném mert még az is előfordulhat hogy fogott már kapát a kezében, bár az írása alapján nehéz elképzelni. A földeket meg kell művelni, ez tiszta sor. De ne keverjük az okot az okozattal. Azért hagytak fel sokan a termeléssel mert egyrészt a nagyáruházak olcsó dömpingárukkal kiszorították őket az élelmiszerpiacról, miközben (részben emiatt) az egyre inkább elszegényedő népesség roppant módon árérzékennyé vált. Másrészt a mezőgazdaság 89-től folytatott tudatos szétverése miatt a tulajdonviszonyok rendezetlenek (pl. osztatlan közös tulajdon), és számos adminisztratív akadályt is gördítenek a kisgazdák elé. Sokan gazdagodtak meg abból hogy felvásárolták bagóért az egy-két holdas földek tömegét és nagyüzemi gazdálkodást folytatnak rajta, felvéve a földalapú EU-s támogatásokat. Kedves "ergé", a családi gazdaságok rendszere nem kommunista vagy idealista álom, hanem a falusi és kisvárosi népesség megmaradásának egyetlen garanciája. Mégis milyen munkája lesz a nagygazdaságok rendszerével földönfutóvá lett százezreknek? Bemennek a városokba gyári munkásnak, vagy tömegével képzett bölcsésznek, jogásznak, stb.? Minél több embernek kell munkát adni vidéken, és ezt csak a nagy hozzáadott értéket képviselő mezőgazdasági termelés tudja biztosítani, valamint a rá épülő feldolgozóipar. 100 hektáron lehet munkát adni 1 darab traktorosnak ha búzát termesztenek, vagy 100 embernek, ha kertgazdálkodást folytatnak. Utóbbi sokkal több értéket teremt, és több embernek ad munkát.
A törvényről csak annyit, hogy egy bezárt lehetőségre 3 kiskapu jut, gyakorlatilag gond nélkül kijátszható. Baráti jó tanács: legközelebb maradj a kaptafánál!

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 22:10:25

@bbjnick: Figyi, Schmitt Pál csalt, és teljességgel alkalmatlan volt közt elnöknek, Ángyán meg egy nemzetközileg is elismert szaktekintély. Én ismerem néhány tanítványát, megállják a helyüket a szakmában.
Ángyán programjában egyébként volt néhány korrekcióra szoruló elem (a Loxon által a jósdáról kipicsázott Edith egyszer jól összefoglalta, most nincs kedvem előkeresni), de Ángyán nem kompromisszumképtelen ember, csak azt nem viseli el, ha ponfix az ellenkező irányba mennek a dolgok, mint amiben megállapodtak.

gyalog.galopp 2013.06.25. 22:15:04

A törvény szövegét nem olvastam, de olvasatlanul is azt tudom mondani, hogy nincs, nem is lesz kijátszhatatlan törvény soha, sehol.
Ami a mai magyar mezőgazdaságot illeti, az egyszerűen nem létezik. Primitív bérmunkában takarmányt termelnek a Lajtán túli állattenyésztőknek és onnan kapjuk vissza a moslékot.
Jelenleg nyomát sem lehet látni annak a szándéknak, hogy a mezőgazdaság munkahelyteremtő ágazat legyen.

Ezt írja ergé:
"És ha így tesz, mit számít az, hogy egyébként osztrák, holland vagy bolgár állampolgár?"

Hát kurva sokat számít, mert egyik se jön ide a fólia alá zöldséget pikírozni, úrból meg már nálunk is túltermelés van.

Én is azt mondom, ergé a föld az nem a te műfajod.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 22:23:39

@bbjnick: Nem idézőjelben patkányozott legutóbb, hanem szó szerint és nem ellenzékből a kormányoldalt, hanem a kormány tagjaként saját kormányát, az ellenzék médiumaiban. Ilyet konkrétan nem csinált még senki.

Nem látom azt a hatalmas átrendeződést ewgyébként körülötte. Az tény, hogy Magyarországon voltak, vannak és lesznek is nagybirtokok, ezzel számolnia kell annak, aki ebbe a harcba belevág. Ha jól olvastam épp most felezték a maximális birtokméretet. Lehetne sorolni, én látom az itt-ott eltérő hangsúlyokat a törvény és az ő korábban kinyilatkoztatott céljai közt, de olyan mértékű elmozdulás történt abba az irányba, amit ő képviselt, hogy az még így is sokakat meglepett. Ezért nagyon furcsa ez a nagyhangú elégedetlenség. Normális mederben tartva a dolgokat ezt el kell fogadni, segíteni a következő kormányalakítást és ha nem minden úgy alakul, ahogy azt tervezik, sok a visszaélés, kevés a garancia stb. akkor újabb ángyános változtatásokért kell módosítókat benyújtani.

Mindenesetre hamis az a dilemma, hogy ne lenne hely mindkét gazdálkodási formának ebben az országban. Ez a kategórikus, mindent egy ideának alárendelő, harc, ez sajnos régről ismerős és nem jobboldalról.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 22:36:37

@gloire: "Ezért nagyon furcsa ez a nagyhangú elégedetlenség. "

Egy tudatlan, moral insanity selejtembernek biztos furcsa.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 22:49:20

@ALFI: Igen furcsa. Ahogyan furcsa egy olyan csepűrágó Kunta Kintétől is az, hogy ugyan miért foglalkoztatja a magyar földügy? Hogy került olyasmi blog szerzői közé, mint az idézett, miért játszik el valamilyen "jobbos" beállítottságú embert a - képzelt - névtelenség paravánja mögött. Furcsa identitásproblémái lehetnek. Furcsa Ángyán vásári kikiáltó stílusa is, ami leginkább a Sándor György humorista stílusát idézi, és furcsák a számok amiket mond.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.06.25. 22:58:55

@bbjnick: Olvastad Bayert tavaly, a földbérleti ügyek kapcsán? Nekem meg éppen ő nem a szívem csücske, viszont tudjuk, hogy valamilyen szinten a kormány saját hangja, így nyilván ellátják infóval, adatokkal egy ilyen kényes témában.

"...Ángyán doktor és a mögötte állók egész egyszerűen tudatosan hazudnak, és ezeket a tudatos hazugságokat egyszer tisztába kell tenni...

...Amúgy Ángyán saját bevallása szerint 264 okiratot vizsgált át. Mindeközben eddig 1008 megkötött haszonbérleti szerződés áll rendelkezésünkre, vagyis Ángyán ezek egynegyedét látta. És ebből az egynegyedből von le »megfellebbezhetetlen igazságokat« – látjuk, hogyan.

Az 1008 megkötött haszonbérleti szerződés adatai pedig a következők: 429 esetben nyert családi gazdaság, 249 esetben pedig őstermelő. Ez a két adat kiteszi a pályázatok hetven százalékát.

Végezetül pedig álljon itt egy mindennél beszédesebb számadat:a szocialisták idején négyszázezer hektáron kétszáz vállalkozás gaz­dálkodott. Most 18 ezer hektáron 1008 nyertes pályázó gazdálkodik. Ennyit a »kevesen kaptak sokat, sokan keveset« ostobaságáról. Ennyit Ángyán doktor adatairól, és a szocialisták meg a Kuruc.info tisztességéről...”

magyarhirlap.hu/velemeny/a-foldekrol?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201306

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.25. 23:01:40

@bbjnick: Ami hasznot hajtó jószág, az mind áru.

Azt hogy érti, hogy a föld sose volt az? Magyarországon? Vagy sehol se?

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 23:05:15

@Robinzon Kurzor:

"Ha egy ágazati (speciális) törvény kimondja, hogy a manyup-számla magántulajdon, akkor az magántulajdon."

Szavakban feltétlenül az. Az pedig már nem annak a törvénynek a problémája, hogy a tartalmi feltételeknek a dolog nem felel meg.

Mondjuk a szenvedélyes igazságbeszéd országában nem meglepő.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 23:07:13

@gloire: Ismétlem: buta féreg vagy. És szégyentelen. A névtelenséget kéred számon, névtelenül, miközben egy tisztességes embert gyalázol.
A szemétdombon a helyed.

pocaklakó minimanó 2013.06.25. 23:12:33

@calabria007:

"a FOGYASZTÓK NEM HÜLYÉK nagyon jól tudják, hogy pl. a pármai sonka magasabb minőségű, mint az isten tudja milyen gépsonka, de mivel nincs pénzük pármai sonkára az utóbbit fogják inkább megvenni"

Túlértékeled a fogyasztói közeget. Ha megvehetne 10 deka pármait (mert annyi is elég lenne) 900 forintért, inkább vesz helyette fél kiló baromfipárizsi rudat 280-300-ért "Jaj, de olcsó!" felkiáltással. És terjednek a neten és ilyen helyeken a szutyok áruból sok szutykot házi receptek. És igaz, hogy vehetne tartós zoknit, de inkább vesz harmadáron negyedannyi ideig tartót, mert "Jaj, de olcsó!" És így fizet ki a rövidtávú olcsóságért hosszútávon jó sokat. Mert a másik jelszó: "Ha már olcsó, legyen sok!"

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.25. 23:39:01

@gloire: De az is valami, hogy beláttad, hogy egy tudatlan, moral insanity selejtember vagy. Remélem a fajtátok kihal hamarosan, és nem szennyezitek tovább az országunkat, a bolygónkat.

Robinzon Kurzor 2013.06.26. 00:01:39

@pocaklakó minimanó: "a tartalmi feltételeknek a dolog nem felel meg"

Fogalmad sincs miről beszélsz.
Amit eredetileg idéztél, azok nem tartalmi feltételek, hanem általános szabályok.

Kb. mint az, hogy a színházi előadások általában este hét órakor kezdődnek, az ettől eltérő időpontokat külön közöljük.

Ebből sem az következik, hogy ami nem este hétkor kezdődik, az nem lehet színházi előadás, mert a "tartalmi feltételeknek nem felel meg".

Fingod nincs a jogrendszerről, de ahelyett, hogy ez elismernéd a "szenvedélyes igazságbeszéd országával" takarózol.
A tudatlanságodért is Gyurcsány a hibás, mi?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.06.26. 01:24:02

@gloire: hümmm, a Magyar Hírlap, a Bayerzsót, az adatok, meg az igazmondás...
Kb. annyira stimmelhet az egész, mint a 168 Óra meg a Bolgárúr...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.26. 06:23:20

@ALFI:

Schmitt csalt (pontosabban: bundázta a doktoriját a TF tanári karának készséges közreműködésével), no, de mi köze ennek ahhoz, amit vele műveltek?! Hasonlóképpen: mi köze Ángyán valós tevékenységének ahhoz, amit most vele művelnek (és művelni fognak)?!

Erre a hasonlóságra próbáltam fentebb utalni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.26. 06:37:06

@gloire:

Beszéljünk világosan! Nem az a kérdés --- én legalábbis nem arról beszéltem ---, hogy Ángyán vidékstratégiája mennyire helytálló vagy kivitelezhető és nem is az, hogy Ángyán mekkora mahatma, hanem az, hogy korrekt és méltányos volt-e, amit vele megbízói (a jelenlegi kormányzók) műveltek. (Beszélhetünk az első két kérdésről is, csak ne akarjuk összekuszálni a szálakat!;-))

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.26. 06:43:16

@Counter:

1) Ami hasznot hajtó jószág, korántsem evidens, hogy áru is. Sőt, az az általánosabb, hogy amit birtoklok, s abból akár haszonra (is) szert teszek, azzal nem szabadon rendelkezem.

2) A föld sem Magyarországon, sem sehol máshol (soha) nem volt korlátlan forgalmú áru.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.26. 07:13:56

@Hepci: Gloire megbízói ugyanazok, mint Bolgárúréi.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.26. 07:57:28

@bbjnick: "Schmitt csalt (pontosabban: bundázta a doktoriját a TF tanári karának készséges közreműködésével)"

Azaz csalt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.26. 08:21:05

@bbjnick: Ezt hogy érti: hogy mindig, minden joghatóságban van nem teljesen szabadon forgalmazható föld (pl. temető, természetvédelmi övezet, autópálya, óceáni talapzat, netán tengerfelszín), vagy úgy, hogy soha, semelyik joghatóságban nem volt földterület, amely szabadon adható-vehető lett volna?

Az első állítás nyilvánvalóan igaz. A második állítás nem az; voltak és vannak joghatóságok, ahol a földet minimális kötöttséggel, szabadon lehetett használni, adni és venni (és megterhelni, rendelkezni róla stb.). Ez utóbbiak váltak gazdagabbá legjobb tudomásom szerint.

A hasznot hajtó jószágnak árunak kell lennie, mert így biztosítható, hogy a hasznot belőle kitermelni képes és hajlandó kézbe kerülhessen. (Más megfogalmazásban: ennek a két tulajdonságnak az együttes fennállása teszi értékessé; ha bármely hiányzik, az illető jószág _veszít_ az értékéből, így pl. a mostani földtv. a magyar föld értékét _csökkenti_.)

pocaklakó minimanó 2013.06.26. 10:03:23

@Robinzon Kurzor:

"Amit eredetileg idéztél, azok nem tartalmi feltételek, hanem általános szabályok."

Az esetünkben teljesen ugyanaz. Van egy meghatározás, amelyet nagyjából mindenki elfogad és ami leírja, hogy milyen kritériumok alapján lehet megmondani valamiről, hogy az magántulajdon-e vagy sem. Ha nem teljesíti ezeket a kritériumokat (tartalom), akkor is mondhatod rá, hogy magántulajdon (forma), de csak attól nem válik azzá, hogy formailag annak állítják.

"A magántulajdon a természetes vagy jogi személyek joga arra, hogy tulajdont szerezzenek, birtokoljanak és azzal szabadon rendelkezzenek, beleértve az elidegenítést is. (...) A magántulajdon alapvető ismertetőjele, hogy a tulajdonosnak 1) joga van azt használni 2) tetszése szerint átalakítani, megváltoztatni 3) a tulajdonból származó jogokkal rendelkezni 4) ezeket a jogokat tetszése szerint elidegeníteni."

Ha a magántulajdonnak az alapvető ismertetőjelei ott szerepelnek és ezek eléggé nehezen húzhatók rá a törvényileg annak mondottra, akkor még állíthatod, hogy a dolog magántulajdon, én pedig teljes joggal vonhatom kétségbe.

De ennyi erővel a motoros műanyag kacsára is ráfoghatod, hogy kacsa, hiszen hápog, mint egy kacsa, úgy néz ki, mint egy kacsa, ráadásul a használati utasításában is szerepel a kacsa szó - tehát szerinted kacsa.

Süsd ki a combját és azt edd vasárnap ebédre!

pocaklakó minimanó 2013.06.26. 10:04:24

@Robinzon Kurzor:

"A tudatlanságodért is Gyurcsány a hibás, mi?"

Az enyémért nem. Neked kellene őt bántanod a sajátod miatt.

Robinzon Kurzor 2013.06.26. 11:01:02

@pocaklakó minimanó:

Na megtaláltad a tulajdonosi triászt, nagyszerű.

Csakhogy a jog néhány ezer éves tudomány és a tudásod hiányát nem lehet kigúglizott idézetekkel pótolni.
Világgá kürtölni annál inkább.

Amit leginkább nem értesz -- hasonlóan a legtöbb laikushoz --, hogy ezek az elemek nem korlátlan és kötelező velejárói a tulajdonjognak.
Ezen az alapon a tulajdonod 99%-a nem is a tulajdonod (lásd a poszt eredeti témáját), hiszen számtalan korlátozás vonatkozik rájuk.
(A bérbeadás vagy a haszonélvezet csak egy-egy példa ezek közül.)

A műanyag kacsás példákat meghagyom neked.

Csak hogy kicsit lásd magad kívülről is: olyan vagy mint az egyszeri paraszt bácsi az állatkertben, aki a zsiráf ketrece előtt fejét csóválva kijelenti: márpedig ilyen állat nincs.

Egy jogszabályi rendelkezésről állítod -- a jogrendszer ismeretének teljes hiányából táplálkozó magabiztossággal --, hogy az fogalmilag helytelen.

Nos, nem az a helytelen, hanem te nem érted ezt az egészet.

Robinzon Kurzor 2013.06.26. 11:02:16

@pocaklakó minimanó: " akkor még állíthatod, hogy a dolog magántulajdon, én pedig teljes joggal vonhatom kétségbe"

A Pitagorasz-tételt is teljes joggal vonhatod kétségbe.
Kb. itt tartasz ebben a "vitában".

calabria007 (törölt) 2013.06.26. 11:19:17

@Counter:

"A hasznot hajtó jószágnak árunak kell lennie, mert így biztosítható, hogy a hasznot belőle kitermelni képes és hajlandó kézbe kerülhessen"

ezen a ponton érdemes lenne egy nagyon fontos dolgot kihangsúlyozni

a jövő-orientált, távlatos tervezés csakis ebben az esetben lehetséges, mivel

a tulajdonos csakis ebben az esetben tud kalkulálni a föld _tőkeértékével_

ergo

elsősorban nem a jelen-orientált rövidtávú rablógazdálkodás a fő cél a számára, hanem

a gazdasági ösztönzők miatt hajlamos a távlatos és átgondolt föld-használatra

abban az esetben ha mesterségesen lenyomják a földárakat lényegében erőforrás felélésre ösztönzik a tulajdonost.

pocaklakó minimanó 2013.06.26. 11:20:37

@Robinzon Kurzor:

"Kb. itt tartasz ebben a "vitában".

Te meg nagyjából ott tartasz, hogy hivatkozol egy törvényi szövegre, de azzal már meg sem próbálkozol, hogy az állításodat megvédd, ha olyan feltételeket is lehet leírva látni, amelyek az esetedben nem teljesülnek.

Ugye a a motoros műanyag kacsa is kacsa?

pocaklakó minimanó 2013.06.26. 11:24:17

@Robinzon Kurzor:

"Amit leginkább nem értesz -- hasonlóan a legtöbb laikushoz --, hogy ezek az elemek nem korlátlan és kötelező velejárói a tulajdonjognak."

Ez idáig rendben is lenne, csak az a fura, hogy ezek a kritériumok nem csupán nem korlátlan és kötelező velejárói annak, hanem EGYÁLTALÁN NEM IS VONATKOZNAK az adott dologra.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.26. 20:08:04

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.26. 20:19:59

@bbjnick: Ez tényleg két külön dolog, de lényegileg Ángyánnak mindkettőben igaza van. Az elsőben (erkölcsi okokból) teljesen, a másikban meg majdnem teljesen. Ami nem megvalósítható a programjából, az az EU-tagság miatt van, de lehetne korrigálni, csakhogy a mostani szöveg nem korrekció, hanem egy más irányvonal. Röviden: az integrátorok fogják uralni a mezőgazdaságot. Azaz a gloire-féle senkiházi sejeljtemberek a Hajdú bét-ek mellet teszik le a voksukat. Amit Ángyán programjának hibájául szoktak felhozni, annak a 80%-a konkrétan hazugság.

Robinzon Kurzor 2013.06.27. 11:24:22

@pocaklakó minimanó: "hivatkozol egy törvényi szövegre, de azzal már meg sem próbálkozol, hogy az állításodat megvédd"

Az állítás az, hogy a manyup-számla magántulajdon.
Az állítás bizonyítása a törvény szövege, amely ezt szó szerint kimondja.

Ezen a ponton az eddig ellentétes véleményen lévő ember két dolgot tehet:
- fel-, majd pedig elismeri, hogy eddig rosszut tudta, vagy
- gumikacsákra kezd hivatkozni

Robinzon Kurzor 2013.06.27. 11:29:08

@pocaklakó minimanó: "fura, hogy ezek a kritériumok nem csupán nem korlátlan és kötelező velejárói annak, hanem EGYÁLTALÁN NEM IS VONATKOZNAK az adott dologra"

Már hogyne vonatkoznának, persze - a tulajdon tárgyának jellegéből adódóan -- korlátozottan vonatkoznak.

Rendelkezési jog, hasznok szedésének joga stb. ezek korlátozottan (a vonatkozó törvények szabályai szerint) vonatkoznak rá.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.28. 00:15:51

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 09:14:20

@Robinzon Kurzor:

"Rendelkezési jog, hasznok szedésének joga stb. ezek korlátozottan (a vonatkozó törvények szabályai szerint) vonatkoznak rá."

Oké, akkor nézzük a rendelkezési jog korlátozott vonatkozását:

"3. A RENDELKEZÉSI JOG: A tulajdonjogviszony tartalmát kitevő részjogosítványok közül kiemelkedően fontos a rendelkezési jog. A rendelkezési jogban realizálódik a tulajdonjog teljessége. A rendelkezési jog által valósság válik a birtokba vett dolog felett a tulajdonosi hatalom folytonos gyakorlása. A rendelkezés jogának tartalma:
a) birtok átengedése (letét, fuvarozás)
b) használat átengedése (bérbeadás)
c) haszonszedés és hasznosítás átengedése (haszonélvezet)
d) biztosítékul adása vagy megterhelése (jelzálog, kézizálog)
e) tulajdonjog átruházása (ajándékozás, adás-vétel, csere)
f) dolog tulajdonjogával felhagyjon (csak ingó! - 112. § (2)) Ptk. 112. § (1)."

Az a)-tól f)-ig terjedőkre tekintsük a korlátozásokat.

bömböcz 2013.06.28. 13:02:18

Ángyán József beszéde a Merre van előre? konferencián - 2013. június 2.
surl.hu/3JKBCD

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 15:10:19

@pocaklakó minimanó:

Tulajdonképpen most min erőlködsz?

Tényleg azt hiszed, hogy valami jogi tankönyv általános elméleti fejtegetéseinek idemásolása felülír egy konkrét jogviszony fajtára vonatkozó konkrét törvényi rendelkezést?

bömböcz 2013.06.28. 15:15:02

@Robinzon Kurzor:
beleszerelmesedett a jogszabályokba...

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 15:27:56

@Robinzon Kurzor:

te meg a józan észt próbálod negligálni, az ún. magánnyugdíjpénztár csak a nevében volt magán

bömböcz 2013.06.28. 15:42:14

@calabria007:
Az örökölhetőséget kivéve...

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 18:10:48

@calabria007: " a józan észt próbálod negligálni"

A "józan ész" alatt te itt most a laikus hozzá nem értésre gondolsz, kiegészítve Selmeczi Gabika indoklásával.

A magánnyugdíjpénztár ténylegesen is magán.
Nem a nevétől, hanem mert a törvény annak deklarálta.

Az enyém például még megvan: én nem mondtam le róla.
Ha nem lenne ténylegesen is magán, akkor az enyémet is elvették volna visszamenőlegesen.
(Így csak előremenőlegesen vették el.)

bömböcz 2013.06.28. 18:13:51

@Robinzon Kurzor:
A Kötelező Magánnyugdíjpénztár Harcról beszélsz ugye?

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 18:50:39

@Robinzon Kurzor:

nekem is volt olyan, sohasem éreztem magántulajdonnak

PS.: a _valódi_ magán sztori onnan indult volna, hogy _én_ döntök a szóban forgó pénzről

úgy ahogy nekem tetszik...

pl. elmegyek belőle Balira nyaralni stb.:)

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 18:54:47

@Robinzon Kurzor:

"a laikus hozzá nem értésre gondolsz"

a józan észre gondolok...

ami pedig az ún. "pozitív jog" csodálatos vívmányait illeti, az kb. arról szól, hogy az a törvény amit a többség megszavaz
en.wikipedia.org/wiki/Man-made_law#lex_humana_versus_lex_posita

ilyen alapon akár arról is lehet törvényt hozni, hogy holnaptól a fehér lesz a fekete:)

bömböcz 2013.06.28. 19:01:48

@calabria007:
Heló, és akkor mi van?!
Nincs kec-mec, meg belepofázunk mindenbe!
NWO kicsiben, kezdetben.

bömböcz 2013.06.28. 20:23:59

@ALFI:
Fosnak a látens leninfiúk...

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 20:31:41

@Robinzon Kurzor:

"Tényleg azt hiszed, hogy valami jogi tankönyv általános elméleti fejtegetéseinek idemásolása felülír egy konkrét jogviszony fajtára vonatkozó konkrét törvényi rendelkezést?"

A papír mindent elbír. Eddig egyelőre te sem tudod mással magyarázni, mint azzal, hogy ha a törvény azt mondja, hogy A, akkor az A. Még akkor is A, ha B-nek tűnik minden szempontból.

De láttam én már karón varjút és láttam már törvényi szöveget olyan fura alakban, hogy csak na.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 20:36:35

@Robinzon Kurzor:

"Nem a nevétől, hanem mert a törvény annak deklarálta."

Olvastam olyan törvényt, amelyik egy bizonyos népcsoportot "ember alattinak" deklarált és a Rassenschande törvényi szemszögből tekintve büntethetőséggel járt együtt A te szemszögedből nem a törvény volt téves és rossz, hanem nagyon is pontosan írta le a jelenséget.

Ó, sok ilyen szép, papírra írott törvény van, amelynek a betűihez lehet ragaszkodni.

Kérdés: Megéri?

A lényeg az, hogy ha a törvény úgy írja le, akkor az úgy is van. Ha a macskáról azt mondja a törvény, hogy kutya, akkor szegény Cirmi onnantól fogva annak lesz elkönyvelve.

Legalábbis felétek.

bömböcz 2013.06.28. 20:39:17

@pocaklakó minimanó:
Makikám!
Az Alkotmányból is lehet Alaptörvényt faragni!

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 20:50:22

- Nos, akkor nézzük csak. 27. §. A vadászati tilalom kifejezetten vonatkozik a kis testű énekesmadarakra, közülük is fokozottan a következőkre: süvöltő, téli kenderike, meggyvágó, mezei pacsirta, közönséges denevér, nádi tücsökmadár és ökörszem.

- De kedves uram, a közönséges denevér nem madár. Azért mert szárnya van, repül és messziről hasonlít rá, még nem lesz madár.

- Kussolsz! Ha a törvény azt mondja, hogy madár, akkor madár. Értve vagyok?

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 20:51:42

@bömböcz:

"Az Alkotmányból is lehet Alaptörvényt faragni!"

Ja. Mit is akartál mondani ezzel?

Mondjuk, annyira nem érdekes, de ha kedved szottyanna, nyugodtan vésd ide. Nem ígérem, hogy elolvasom, makikám. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.06.28. 20:54:20

@pocaklakó minimanó: Javaslom még a paradicsom gyümölcskénti avagy zöldségkénti kezelésének problematikáját az USA vámjogának szemszögéből.

Amíg a törvény törvény és azt mondja, hogy magántulajdon, addig az az.
A fajgyalázási törvény pl. nem volt törvény, mert egyáltalán nem törekedett arra, hogy jogot tartalmazzon (szükséges ismérve az igazságra törekvés jelenléte vagy valami hasonló).

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.06.28. 20:56:25

A magyar föld mindig a magyar államé marad. Azt senki a hátán el nem viheti. A törvénnyel egyetlen gond van: A spekulációhoz nem fűz joghatást. Ez egy balfasz t9rvény, amit szellemi éhenkórászok tákoltak össze. Álmomban különb földtörvényt fingok, mint ez.

bömböcz 2013.06.28. 20:56:32

@pocaklakó minimanó:
Remélem kiírtad magadból a bánatodat...
makimajomkám!

bömböcz 2013.06.28. 20:58:18

@Mr Falafel:
Mert maga meg megtámadja Honoluluból...

bömböcz 2013.06.28. 21:00:09

@Counter:
"A fajgyalázási törvény"....ez be szíp tesókám!

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:06:44

@Counter:

"Amíg a törvény törvény és azt mondja, hogy magántulajdon, addig az az."

Csak maradj is ilyen következetes mindig. :)

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:08:10

@bömböcz:

"makimajomkám!"

Melyik maszopnyik potentátnak tecc' lenni? Netán maga szanyikapitány? Már csupán a verbális cizelláltságból kifolyólag. :)

bömböcz 2013.06.28. 21:11:58

@pocaklakó minimanó:
Ángyán József beszéde a Merre van előre? konferencián - 2013. június 2.
tecső...
Nem pofáz, nem zabál, meghallgatja!

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:17:06

@bömböcz:

"Nem pofáz, nem zabál, meghallgatja!"

A gyermekkori szocializáció során mindenkiben más szintű imprinting-minták maradnak fenn. Benned ilyenek.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.06.28. 21:19:27

@Mr Falafel: Én a fidesz minden balfaszsága fölött szemet tudok hunyni, e fölött azonban nem: ez ugyanis nemzetbiztonsági kérdés. (És persze valójában nem balfaszság, hanem gazemberség.)

bömböcz 2013.06.28. 21:24:25

@pocaklakó minimanó:
pedig kedvességből gondoltam...(az X2? náczi)

bömböcz 2013.06.28. 21:26:43

@ALFI:
Nincs balfaszság, nem is volt!
(És most összetörött magában a ....)

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 21:32:18

@pocaklakó minimanó: "A papír mindent elbír. Eddig egyelőre te sem tudod mással magyarázni, mint azzal, hogy ha a törvény azt mondja, hogy A, akkor az A. Még akkor is A, ha B-nek tűnik minden szempontból."

Nem érted, de legalább következetesen vagy hülye.
Ez nálad erény; következetesen kitartani egy hülyeség mellett, bármi történjék is.

A manyup-számla magántulajdon mivolta a törvényből következik és nem abból, hogy egyébként egy laikus számára minek tűnik.

A vonatkozó törvény nem megfigyeli a manyup-számlát, majd a "papír minden elbír" alapon leírja, hogy magántulajdon.

A vonatkozó törvény magántulajdonként hozta létre a manyup-számlát mint jogviszonyt.
Létrehozhatta volna nem magántulajdonként is, és akkor nem lenne az.
De magántulajdonként hozta létre. És akkor innentől kezdve az.
Akkor is az, ha egy félművelt, de magát baromi okosnak képzelő laikus köti az ebet a karóhoz és indoklást, levezetést, bizonyítást vár és közben a "blogmotor minden elbír" alapon leírja, hogy de akkor sem az.

Hogy magántulajdon, az pedig azt jelenti, hogy a vonatkozó törvény(ek)ben megfogalmazott kivételektől eltekintve vonatkoznak rá a (magán)tulajdon szabályai.

Ezért nem lehetett csak úgy átutalni az államkasszába: ki kellett zsarolni az emberektől.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:34:08

@bömböcz:

Én már senkinek nem hiszek el semmit.

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 21:35:33

@pocaklakó minimanó: "Legalábbis felétek."

Ismernénk egymást?
Vagy csak fantáziálsz.

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 21:37:15

@pocaklakó minimanó: "amelyik egy bizonyos népcsoportot "ember alattinak" deklarált"

Az nem deklarált, hanem minősített.
Amíg alapfogalmakkal nem vagy tisztában, nem kellene ennél jobban égetned magad.

bömböcz 2013.06.28. 21:39:03

@Robinzon Kurzor:
Nézze egy adminisztratív magántulajdont (tudja miről beszélek) egy másik adminisztráció elvesz.
zagson.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:39:12

@Robinzon Kurzor:

"A manyup-számla magántulajdon mivolta a törvényből következik és nem abból, hogy egyébként egy laikus számára minek tűnik."

De pontosan erre mondtam azt, hogy a törvényből simán következhetne az ellenkezője is, ugyanúgy elfogadható lenne. Ugyanakkor viszont meg a magántulajdon tartalmi jellemzői nem állnak meg rá, tehát attól, hogy törvényileg úgy hozták létre, még nem jelenti azt, hogy közgazdaságilag az lenne. Továbbá, amikor említetted, hogy vonatkoznak rá - bár korlátozással - bizonyos dolgok, akkor én voltam szíves neked belinkelni egy szöveget (09:14:20) és megkértelek arra, hogy vajon mutasd meg, miképpen vonatkoznak azok a feltételek a törvényben foglalt "magántulajdonságra." Fel kell tételeznünk, hogy ha már aképpen hozták létre, akkor alkalmazhatók is a feltételek rá.

Azóta is várom a magyarázatot - azt hiszem, sokáig fogom várni.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:40:18

@Robinzon Kurzor:

"Hogy magántulajdon, az pedig azt jelenti, hogy a vonatkozó törvény(ek)ben megfogalmazott kivételektől eltekintve vonatkoznak rá a (magán)tulajdon szabályai."

09:14:20. Ott van pár dolog. De a vonatkozás magyarázata valahogy késik.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:41:25

@Robinzon Kurzor:

Akkor: minősített.

Az is törvény volt. Tessék elfogadni, hogy a benne foglaltak úgy érvényesek.

bömböcz 2013.06.28. 21:46:29

@pocaklakó minimanó:
Tárgyiasítsuk, egyéniesítsük a problémát:
Nekem például hasznom származott a kötelező manyup-ból, bár jóval kevesebb, mintha a bankba raktam volna. (Egyébként az alkalmazotti adóelőleg sem kóser ...,ha már baszakodunk.)
Van akinek nem...
Ki a hunyó?

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:48:30

@bömböcz:

"Nekem például hasznom származott a kötelező manyup-ból, bár jóval kevesebb, mintha a bankba raktam volna."

Nekem például bukta volt rendesen. Még szerencse, hogy van RENDES magánmegtakarításom.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:49:27

@Robinzon Kurzor:

"A vonatkozó törvény magántulajdonként hozta létre a manyup-számlát mint jogviszonyt."

A fenti - hipotetikus - törvény énekesmadárként sorolta be a közönséges denevért.

bömböcz 2013.06.28. 21:51:53

@pocaklakó minimanó:
Tartok tőle, hogy téged a megtévedt kisgyermekek fognak eltakarítani a blogszférából, amíg jogelmélettel próbálod megmagyarázni a hűtött csirke alkotmányos tulajdonjogát...
mekkora egy bumburnyák vagy bazmeg!

bömböcz 2013.06.28. 21:54:27

@pocaklakó minimanó:
"Még szerencse, hogy van RENDES magánmegtakarításom. "
akkor nem kell félned... retteghetsz...

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 21:54:53

@pocaklakó minimanó:
"Akkor: minősített.
Az is törvény volt. Tessék elfogadni, hogy a benne foglaltak úgy érvényesek."

Nem mindegy.

A manyup-számlát az adott törvény hozta létre.
Magántulajdonként.

A közönséges denevér törvény nélkül is létezik.
Ha arra törvény azt mondja, hogy énekes madár; attól nem lesz az.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:56:15

@bömböcz:

Örülök a verbális cirádáidnak. Persze jobban örültem volna, ha kis tartalmat és értelmet is csempészel a szavaid közé, de beláttam, hogy túl sokat egyszerre fölösleges kérnie az embernek a szürkeállományilag deprivált közeg játékosaitól.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 21:57:18

@bömböcz:

"akkor nem kell félned... retteghetsz..."

Ha oda is elér a keze bármely kormánynak, akkor annak csak örülni lehet, mert azt jelenti, hogy globális nagyhatalom lettünk. :)

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 21:58:16

@pocaklakó minimanó: "a vonatkozás magyarázata valahogy késik"

Laikusként persze értelmetlen kérdéseket teszel fel, aztán amikor ezt megmondják neked, akkor azt hiszed, hogy igazad van.

pocaklakó minimanó 2013.06.28. 22:05:26

@Robinzon Kurzor:

Azt mondtad, korlátozásokkal. Én meg csak kértem, hogy mutasd meg a korlátozásokat.

De valahogy nem akarózik.

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 22:07:01

@pocaklakó minimanó: "De pontosan erre mondtam azt, hogy a törvényből simán következhetne az ellenkezője is, ugyanúgy elfogadható lenne."

A törvényből akkor "következhetne" az ellenkezője, ha a törvény állami tulajdonként deklarálta volna a manyup-számlát.
Lehetett volna ilyen törvényt is hozni.
De nem ilyet hoztak, hanem olyat, ami magántulajdonként deklarálja a manyup-számlát.

Ebből pedig mindenféle további magyarázat nélkül következik, hogy magántulajdon.

Ennyire azért nem bonyolult ez, nem hiszem el, hogy nem érted.
Csak következetes akarsz maradni az eredeti hülyeséghez, mert az erény.

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 22:08:04

@pocaklakó minimanó: "Én meg csak kértem, hogy mutasd meg a korlátozásokat."

Megtalálod a törvényben a korlátozásokat.

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:08:59

@Counter:

ja a szovjet alkotmány is maga volt a tökély:)

volt abban minden mi szocliberális szem-szájnak ingere, csak az a fránya NKVD ne lett volna:)

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:10:11

@Counter:

tévedsz: a fajgyalázási törvény is törvény volt

mi több a náci galeri is demokratikusan került hatalomra

ez a demokrácia szépsége:)

a "bölcs" nép dönt "felelősen":)

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:12:11

@Counter:

az igazsággal elsősorban az ún. "természetjog" keretében szoktak foglalkozni, az ún. "pozitív jog" a hatalmon lévők (a többség) akaratáról szól... bármi lehet benne

en.wikipedia.org/wiki/Positive_law

en.wikipedia.org/wiki/Natural_law

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:13:20

@Mr Falafel:

anno inkább családi tulajdonban volt (lásd ősiség), annak még vmi értelme is volt

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:15:11

@Robinzon Kurzor:

te hadat üzentél a józan észnek? :)

senki sem vitatta azt, hogy a törvény szerint a manyup magántulajdon volt, csak az állítást tartalma volt a disputa tárgya

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 22:32:16

@calabria007: "senki sem vitatta azt, hogy a törvény szerint a manyup magántulajdon volt"

Óceánia mindig is Eurázsia ellen viselt háborút ...

bömböcz 2013.06.28. 22:38:08

@pocaklakó minimanó:
Csak nem...@calabria007: maga sem fékezi a maradék agyvelejét

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 22:41:37

@Robinzon Kurzor:

milyen "magántulajdon" az melynek kapcsán a "tulajdonos" - pl. én - nem érzi azt, hogy tulajdonos lenne

a "tulajdon" ebben az esetben kb. ott kezdődne el, hogy egyszerűen átlököm a bankszámlámra a pénzt és azt csinálok vele amit akarok

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 22:58:17

@calabria007:

Aha, szóval most már érzelmi problémákat kellene megoldanom ...

bömböcz 2013.06.28. 23:00:56

@calabria007:
Na ugye...ha lenne pár hektár földed, meg egy-két ivadékod, már másként látnád a bulit...

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 23:01:13

@calabria007: "a "tulajdon" ebben az esetben kb. ott kezdődne el, hogy"

Ez nem laikus érzés kérdése. Ez egy jogszabály, ami szerint nem ott kezdődik.
Persze lehetett volna más jogszabályt hozni, és akkor máshol kezdődne.
De ez itt kezdődik.

bömböcz 2013.06.28. 23:03:39

@Robinzon Kurzor:
Maga nem érti, hogy a papírpénze, vagy a virtuális számlaszáma secperc alatt eltűnhet?

S=klogW 2013.06.28. 23:06:30

@bömböcz: van aki mammon és justitia összefekvésének gyümölcsében hisz

calabria007 (törölt) 2013.06.28. 23:24:18

@Robinzon Kurzor:

te komolyan magántulajdonnak láttad a manyupot? :)

Robinzon Kurzor 2013.06.28. 23:32:18

@calabria007:

Még most is annak látom: az enyém még megvan.
Persze én is jobban örülnék, ha átutalhatnám magamnak az egészet. De attól, hogy ezt most nem tehetem, még az enyém.

bömböcz 2013.06.28. 23:39:38

@Robinzon Kurzor:
max a megjelölt örököseidé...
ezt a kié-mié partit lejátszottuk már itt is: nyertes pénzintézetestül...
Én viszont fel- izgulok a földforgalmi miatt!

Alfőmérnök 2013.06.29. 21:05:51

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

Alfőmérnök 2013.06.30. 21:00:29

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

calabria007 (törölt) 2013.06.30. 21:55:14

@Alfőmérnök:

ez egyszer - talán - jó poén volt, de ötödszörre már szánalmas

Alfőmérnök 2013.06.30. 22:15:52

@calabria007: Ez nem poén.
És csak azért írom le újra és újra, hogy a friss topikok között maradjon. Ez a patkány ugyanis abban bízik, hogy az aljassága feledésbe merül.
De kibaszottul téved (nem először).
Ahhoz, hogy megbocsájtást nyerjen, előbb be kell látni a hibáit és elnézést kell kérnie.

A 3 per hármas nyúl 2013.07.02. 22:25:03

@gloire: " csepűrágó Kunta Kintétől"

Most csepűrágó, nemrég még filmes volt, nem lehet, hogy kurvára benézed, hogy kicsoda Alfőmérnök? Te még AVH-s féregnek is silány vagy.
Mondjuk ha az lenne Alfőmérnök, akinek gondolod, te akkor is egy ostoba patkány lennél.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.04. 11:38:51

@Alfőmérnök: elég lenne annyit írnod:

UP - G. 1 patkány.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.04. 21:27:35

@Hepci: Az új olvasók nem értenék az jelentését. (Igaz, azt a régiek se nagyon értik, hogy miért tartom patkánynak, de talán egyszer majd megvilágosodnak.)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.05. 07:39:53

@gloire: Mi van, féreg, leállítottak a megbízóid?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.05. 12:21:39

@ALFI: UP

[Alfi/3 nyúl szerint Gloire 1 patkány s rongyember.]

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.05. 22:31:55

@Hepci: Buta féreg.
És nem Alfi, vagy a III/III-a nyúl, hanem minden, minimális erkölcsi érzékkel rendelkező, ép elméjű ember szerint.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.06. 01:46:18

@ALFI: UP!

[Alfi szerint Gloire 1 buta féreg.]

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.06. 13:21:12

@Hepci: Az "Alfi" neked a "minden minimális erkölcsi érzékkel rendelkező, ép elméjű ember" szinonimája?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.07. 00:58:57

@ALFI: [metafizikai kérdésekkel nem foglalkozom, csak segítek a téma felhozatalában.] :D

UP!

Gloire 1 féreg Alfi szerint.

S=klogW 2013.07.07. 08:51:19

látom similis simili gaudet

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.12. 23:19:53

"Tisztelt Ügyfelünk!

Sajnos rossz hírt kell ezúton közölnöm. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park nem hosszabbította meg Tihanyban a levendulásunk föld-haszonbérleti szerződését (a döntést nem indokolták). Mindössze a 340 négyszögölnyi saját ültetvényünk maradt, ami olaj készítésére nem elegendő. Így huszonhat, levendulatermesztéssel töltött esztendő után befejeztük az olajnak való levendula termesztését, lepárlását. A tavalyi olaj-készletünk gyakorlatilag elfogyott. Tihanyi levendula-olajat ezután nem tudunk szállítani. (...)

Kérjük a Tihanyi levendulaolaj kilistázását, azaz törlését a terméklistáról. (...)"
bionom.hu/fajo-bucsu-a-nagy-kedvenctol-megszunik-a-tihanyi-levendulaolaj.html?evp=7

tevevanegypupu 2013.07.13. 13:56:44

@ALFI:

Gondolom nincs osszefugges akozott, hogy a tihanyi levendulaolaj jobb minosegu lett mint a francia, ahonnet betelepitettek a levendulat..meg a betiltas kozott..

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.13. 14:17:26

@tevevanegypupu: "Tihanyban a Levendula-termesztést az 1920-as években kezdte Bittera Gyula. Ebből annyi az érdekesség, hogy az itt termelt növényeknek magasabb lett az illóolaj-tartalma, mint annak a Francia Levenduláknak, ahonnan a szaporítóanyagot hozta…
A II. világháború előtt már 100 hektáron gazdálkodott, és jegyezték a tőzsdén.- tehát ez a rész valós.
Aztán jött a kommunizmus, és „hülyeségnek” találta az egészet, ezért a nagyját beszántották, és betelepítették szőlővel… ~20-22 hektár maradt érintetlenül, de gondozás hiányában elvadult.- tehát nem a természet vette vissza csak úgy spontán módon, hanem kipusztították és hagyták elvadulni.
Majd 1986-ban jött Zátonyi Zsigmond és Zátonyi Szilárd, kibérelték a területet a Közép-dunántúli Természetvédelmi Hivataltól (majd 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól), és gyakorlatilag újraélesztették mind a növényeket, mind pedig a termesztés és feldolgozás hagyományát. A 22 hektár Őslevendulás mellé telepítettek további 7 hektárnyi Levendulát 1995-ben. Ez a hét hektár van a bekötőútnál.
A Nemzeti Park válaszából pontosan kiderült, hogy ki kapja a területet: "A jövőben az Igazgatóság maga kívánja használni, művelni, hasznosítani.""
(részlet az egyik kommentből)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.13. 14:42:23

@ALFI: És persze nem csak illóolaj készül a tihanyi levendulából, hanem méz is.

tevevanegypupu 2013.07.13. 15:32:59

@ALFI:

Szegeny Zatonyi Zsiga..ismertem anno, Pannonhalman is dolgozott, az ott levioturistairoda vezetoje volt meg a szocialista idokben. Ezek szerint ilyen sikeresen mukodott, hogy megirigyeltek tole..

tevevanegypupu 2013.07.14. 18:48:07

@ALFI:

Szeretem a levendulat. Van harom csereppel.:)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 19:12:18

@tevevanegypupu:
Lefogadom, hogy maga is a templomkertbol lopja a levendulat

tevevanegypupu 2013.07.14. 19:25:07

@Doomhammer:

Ezeket nem, ezeket vettem..de Pannonhalman probaltam lopni, hatalmas halomban szaradtak a levendulak, osszeszedtem egy szep csokrot, hat nem pont akkor jott arra a kertesz??:) Ugyhogy kenytelen voltam venni egy pici csokrot 650-ert..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 19:48:55

@tevevanegypupu:
En ugy csinalom, hogy van egy tarsam, aki eltereli a kertesz figyelmet, amig felpakolok. Levendulatermesztesi kerdesek mindig bejonnek.

Aztan osztozunk.

Leskelődő 2013.07.14. 19:59:35

@Doomhammer:
Hihetetlen, hogy Maga miket tud...
Valószínűleg igaza van, rémlik, hogy tevvton is említett valamit a templomkertről.
Honnan szerzi ezeket a pompás infókat? :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 20:04:44

@Leskelődő:
Mint mondtam, en is lopom a levendulat. Egy idoben versengtunk Padillaval, ki az eredmenyesebb.

Ha maga is lopna a levendulat, maga is benne lenne a pletykakorben.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.14. 20:08:53

@tevevanegypupu: Abból nem lesz levendulaméz. MO-n egyedül Tihanyban van annyi levendula, hogy a méhek kihordják.

Leskelődő 2013.07.14. 20:22:07

@Doomhammer:
Az én tehetségem csak odáig terjed, hogy olcsón megvásárolom a lopott levendulát a Ferenciek terén. Legutóbb hat csomaggal vettem. Sejtelmem sem volt róla, hogy Padilla, esetleg Maga volt az a kedves, barnára sült árus. Legközelebb majd jobban megnézem, kitől vásárolok!

S=klogW 2013.07.14. 20:27:56

csalakoznék a diskurzushoz az ungárise máme-m levendulaszörpjével:

van belőle halványsárga és halványlila is a levendula érettségétől függően, de a zamatuk, aromájuk hasonló erősségű

tevevanegypupu 2013.07.14. 20:41:18

@Doomhammer:

Okos otlet, jovore kiprobalom. Ha nem talalok cinkost, minden eshetosegre keszen viszek magammal egy kis levendulapalinkat. A kerteszek iszakosak.

tevevanegypupu 2013.07.14. 20:43:07

@ALFI:

Varjuk ki a veget..szukseg eseten kiterjesztem az ultetvenyt az egesz erkelykorlatra.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 20:46:03

@Leskelődő:
Nem ereszkedunk le a lopott levendula arulasaig. Azt alvallalkozok vegzik.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 20:48:02

@tevevanegypupu:
Szerintem egy kerteszre ne pazaroljon levendulapalinkat.
Cukros vizbol eleszto hozzaadasaval kituno parlat keszitheto es egy kertesznek olyan mindegy.

Aztan rozsamezet kostolt-e mar?

S=klogW 2013.07.14. 20:59:09

@Doomhammer: a magukfajta a lopást is mással végezteti, jellemzőn a gyerekkel: már értem miért kellett padillának gyerek

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.14. 21:04:33

@S=klogW:
Ezt meg kell kerdezzem Padillatol. Amit a gyerekkel lopatott, azt nem szabadott volna beleszamolnia az eredmenyebe.

Tudtam, hogy csal. Egy nap 72 to levendulat ellopni fizikai keptelenseg.

S=klogW 2013.07.14. 21:10:49

@Doomhammer: Ne tegyen úgy, mintha maga ne vetette volna be a szomszéd Pistikét akit megfenyegetett egy zsákkal.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.14. 21:19:43

@Doomhammer: @tevevanegypupu: Maguk fogalmi zavarban szenvednek. Nincs olyan, hogy levedulapálinka. LenedulÁS (ágyas) pálinka van.
És amit sokan levendulaméznek hívnak, az is levedulás méz. Levendulaméz van, de ahhoz nagy területű levendulásra van szükség (különben max. vegyes virágméz lesz, amiben van levendula is).

tevevanegypupu 2013.07.14. 22:32:54

@Doomhammer:

Igaza van..keverek hozza egy korty levendulakolnit aztan kesz is..Nem, nem kostoltam rozsamezet meg, gondolom az maga lehet a csoda..bar ami at illeti mint melymagyar a jo kis aranyszinu magyar akacmezet sem vetem meg..

tevevanegypupu 2013.07.14. 22:34:42

@ALFI:

Mindig tanul az ember.:) Levendulaszorpot ittam mar, de az sem tiszta levendula, olyan citromfu ize van, kis mentalevelet adnak hozza es gondolom talan par csepp levendulaparlatot..marmint egy egesz uveghez.

S=klogW 2013.07.14. 22:51:54

@tevevanegypupu: nálunk rendes saját levendulából, mint fentebb jeleztem @S=klogW:

tevevanegypupu 2013.07.14. 23:32:21

@S=klogW:

Az olyan jo lehet, hogy nem is szabad meginni. :)Pannonhalman is van, grammja aranyaron.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 00:03:05

@tevevanegypupu: Ezúttal lehet, hogy tévedtem:
"A pálinkafőzde egy szokatlan alapanyagból, levendulából készült párlattal is indult a versenyen. Az elmúlt évben készített különlegességük hozta meg számukra a harmadik aranyérmet."
www.sonline.hu/somogy/kozelet/aranyat-er-a-levendula-palinka-293836

Hogy hogy a faszomba csinálták, azt nem értem, mert vagy kibaszottul kurva sok levendulát kellett összegyűjteniük, mivel minimális a cukortartalma, vagy cukrozták, de akkor meg per definitionem nem pálinka.

tevevanegypupu 2013.07.15. 07:00:15

@ALFI:

Hatalmas nagy levendulafoldek vannak am Tihanyban meg Pannonhalman is. Pannonhalman lattam a leparlokat is, nagyon nagyok, aztan egy hatalmas hangarban levendulahegyeket ugy, hogy meg "labon allt" nagyon nagy teruleten a tobbi..szoval elkepzelheto. Aztan hogyan allitjak elo azt nem tudom, az biztos, hogy a szorpnek nem volt tulzottan sem levendula illata, sem ize..Lehet, hogy a mez se mezedes.:)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 07:14:56

@tevevanegypupu: A levendulaméznek sincs túlzottan levendulaíze. Tudtommal csak Tihanyba visznek a méhészek méheket levendulamézet gyűjteni (de lehet, hogy tévedek).

Tehetetlen Dodó 2013.07.15. 09:43:32

@ALFI: Valószínűleg nem "pálinka", a németeknél van erre egy terminus tchnicus: "Geist" (lásd Himbeergeist), az olyan szeszekre, amelyek önnön cukortartalma nem elegendő az erjedéshez.
Mifelénk nem tudom, hogy hívják az ilyesmit.

Tehetetlen Dodó 2013.07.15. 09:44:37

@Tehetetlen Dodó: ...olyan gyümölcsökből készült szeszekre...

Leskelődő 2013.07.15. 10:22:37

@Tehetetlen Dodó:
Párlat.

"A levendula, az orgona, a sajmeggyvirág, a kömény, vagy a kávé aromáit hordozó párlatokat a zamárdi székhelyű Zimek Manufaktúra kezdte készíteni, szintén német mintára. „Itt más az eljárás, hiszen a virágokban nincs se keményítő, se cukor – magyarázza a technológiát Pach Gábor ügyvezető –; a párlatok alapja aktívszenes eljárással megszűrt gyümölcspálinka, ebbe áztatjuk a köményt, az orgonát, a levendulát és a többit, majd újabb lepárlás következik, ezáltal koncentrálódnak az aromaanyagok.”
nol.hu/noller/20130119-zoldseg_egy_hajtasra

(Hm... szép dolog a kísérletező kedv, de a kömény párlat kicsit szeles ötletnek tűnik.)

tevevanegypupu 2013.07.15. 11:58:59

Ugy elvarnam, hogy a levendulabol keszult minden keszitmany kek vagy lila legyen.Szappan, furdoso, stb..OK, de a mez nem kek..meg a szorp sem, meg az olaj sem. Remes.:)

tevevanegypupu 2013.07.15. 11:59:54

@Leskelődő:

Nem, a komenypalinka meg komenylikor nagyon jo, edes. Edeskomeny.

marquis Van de Boeven a' Thoeqoem 2013.07.15. 17:49:34

Kedves Fidesz-KDNP!

Ha már - nagyon helyesen - pórázt tettetek a közműszolgáltatókra
ugyanezt megtehetnétek a BANKOKKAL!:

TÖRVÉNYBE foglalhatnátok, hogy egy kkv-i ill. lakossági bankszámlát MILYEN és MEKKORA költségekkel terhelhet egy bank.

MA MÁR A BANKSZÁMLA IS DE FACTO KÖZMŰSZOLGÁLTATÁS, nem lehet nélküle mozdulni a hétköznapokban.

Vagy legyen elérhető újra a közvetlen készpénzes fizetésfelvétel (ne csak a versenyszférában a minimálbér mellé zsebbe fizetés).

Leskelődő 2013.07.15. 19:49:51

@tevevanegypupu:
Ha alkalom adódik, kipróbálom. Elvégre ittam én már tojáslikőrt is :D

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 20:01:23

@tevevanegypupu: Látszik, hogy magának fogalma sincsen a méhészetről.
Legyen kék a méz, mi? Nyilván ha leszeded a levendulát és beleáztatod a mézbe akkor kék lesz. Az ilyen idiótáknak biztos el lehetne adni jó drágán levendulamézként.
Ehhez képest a levendulamézhez meg kell keresni egy összefüggő levendulást, figyelni kell, hogy a környezetében ne nagyon virágozzon más ugyanabban az időben, mert a méhek összehordják. A kaptárokat le kell szállítani a megfelelő időben, ügyelni kell rá, hogy más méhészek családjaival ne keveredjenek (pl. elkapják a betegségeket), stb, stb.

tevevanegypupu 2013.07.15. 23:09:49

@ALFI:

Fogalmam sincs es felek is a mehektol. De az egyik nagypapam mehesz is volt, megvan az igazolvanya is, hogy mehesz. Es volt egy nagy barackfank, ott volt alatta a ket kaptar es amikor rajzottak, nagypapam szedte ossze oket, meg a barackfara is felmaszott, pedig mar ket agyverzes utan volt..gondolom nagyon szerethette a meheit.

tevevanegypupu 2013.07.15. 23:11:37

@Leskelődő:

Kibirhato. Tojaslikort csinalni husvetkor muszaj. Meg csokoladelikort is, azt nem venni kell hanem kesziteni es hat hetig erlelni. De en sosem birtam ki a hat hetet, alig maradt husvetra. :)

S=klogW 2013.07.15. 23:20:40

@tevevanegypupu: vajon mi van picurkával ...

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.15. 23:25:54

@tevevanegypupu: A méhek csodálatos lények, megértem azokat, akiknek szenvedélyükké válik életük végéig a méhészkedés (az én nagyapámnak dettó).

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 20:24:44

@Leskelődő: Ez lényegében pálinka. Ugyanis a pálinka attól pálinka, hogy cukor hozzáadása nélkül készül. De az ágyas pálinka is pálinka. És az meg nincs kikötve, hogy hányszor párolják a pálinkát (én kétszer szoktam), és mennyi időnek kell eltelnie a párlások között.

Tehetetlen Dodó 2013.07.16. 21:15:43

@ALFI: Nem tudom. Nem ismerem a magyar pálinkafőzési szabályokat, vagy szokványokat, ezért hivatkoztam fentebb a német elnevezésre.
Ők mindenesetre a magyar gyümölcspálinkát, vagy a román cujkát, a francia calvadost vagy a szláv slivovicát az "Obstbrand"-ok közé sorolják, a bogyós, gyenge cukortartalmuk miatt nem erjeszthetőeket meg az "Obstgeist"-ek közé (pl. Himbeergeist).

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 21:29:27

@Tehetetlen Dodó: Határesetnek tűnik. (Tudtommal azt nevezhetik pálinkának, ami 100%-ig gyümölcsből készül. De amibe beláztatnak ezt-azt, köménytől a propoliszig, azt is pálinkának hívják, szerintem hivatalosan is, nem csak a köznyelvben. Na most ha azt még egyszer lepárolják, szerintem még pálinka marad. Persze lehet, hogy a szabályok szerint az már nem pálinka, biztos utána lehetne járni...)

Tehetetlen Dodó 2013.07.16. 21:33:23

@ALFI: Nos, a német geistek lényege, hogy miután az erjedéshez nem elég a gyümölcs cukorfoka, viszont erős az aromatartalma, egy más forrásból származó szeszbe áztatják és ezután ezt a keveréket párolják le.
Szóval, ez nem pálinka, hanem párlat - ha ez rá a megfelelő terminus technicus.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.16. 21:59:52

@Tehetetlen Dodó: A szavak nem a dolgok. Legyen párlat, nekem egyre megy. (Én azt gondolom, hogy a csalás a cukrozás. Ez a másodlepárlás, vagy mi, meg nem csalás, hanem egy speciális technika, aminek a végeredményét hívhatjuk pálinkának, vagy párlatnak, nekem tök mindegy, lényeg, hogy nem adtak hozzá cukrot, hogy magasabb legyen az alkoholtartalma.)

Tehetetlen Dodó 2013.07.17. 07:35:05

@ALFI: Pardon, úgy vettem, hogy ez elvi vita volt a szabályszerű "pálinka" mibenlétéről.
A gyakorlatban bármilyen fajta alkoholiumot készséggel megiszom, ha jó minőségű - kivéve csokoládé-, kávé- meg egyéb likőröket, pacsmagokat, meg hasonló asszonyi kontyalávalókat.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.17. 08:11:28

@Tehetetlen Dodó: Vitatkozhatunk a pálinka definíciójáról is, de akkor szerintem irrelevánsak a német meghatározások. :)

Tehetetlen Dodó 2013.07.17. 08:26:36

@ALFI: Irrelevánsak, az lehet.
De mégis összhangban vannak a magyar "pálinka" fogalommal.
Valójában, a magyar pálinka-meghatározást kellene valahol fellelni, autentikus forrásból.

Amíg nem találom meg, addig kénytelen vagyok pontos meghatározás nélkül poharazgatni.

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.18. 00:10:31

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

Alfőmérnök 2013.07.23. 07:20:22

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

Alfőmérnök 2013.08.25. 23:05:34

@gloire: Azért mikor így visszavonulsz a odúdba, ugye kicsit elszégyelled magad, te hulladékember?

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.26. 15:45:23

"Bár 2012-ben, VM parlamenti államtitkári megbízatásomról történt lemondásomat követően – feltehetőleg ettől nem függetlenül, sőt kormányzati hátszelet, állami bátorítást érezve – az Intézet gyengítésére irányuló törekvések érezhetően felerősödtek, ám mindezek ellenére a KTI, mint a SZIE fenntarthatósági képzési alapműhelye, egészen 2014 áprilisáig, az országgyűlési választásokig szakmai, oktatási, tudományos és gazdasági értelemben is az Egyetem egyik legműködőképesebb intézete maradt, a programjai iránti érdeklődés pedig folyamatosan növekedett. Mindez világosan mutatta, hogy a minden tekintetben jól működő intézet átalakítására, még inkább megszüntetésére, - határon innen és túl, vidéki, közösségi, hallgatói valamint szakmai, felsőoktatási és K+F körökben egyaránt ismertté vált, jól csengő - nevének elvételére, tanszékei felszámolására észérvek nem hozhatók fel.
Ennek ellenére a dékán, Gyuricza Csaba a KTI-re vonatkozóan - a téma jelentőségéhez mérten döbbenetesen szűkszavú, a kari átvilágítás eredményeit valamint az Intézet megtartására és megerősítésére vonatkozó ajánlásait figyelmen kívül hagyó, indokokat egyáltalán nem tartalmazó, 2014. szeptember 5-én kelt, meglehetősen zavaros - megszüntető előterjesztést tett. Ebben szinte kizárólag - hihetetlenül primitív, jelmondatszerű, kommunikációs panelekben szokásos - meghatározatlan tartalmú általánosságok („koherensebb, szakmailag egységesebb, összefüggő szervezeti egységek” létrehozása, meghatározatlan „átfedések megszüntetése”, a KTI „átalakításának” elkerülhetetlensége, mint a „kari szerkezet átalakításának első lépése”, tehát legfontosabbnak ítélt teendője) szerepeltek. Ezen „előterjesztés” alapján, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsa 2014. szeptember 11-i ülésén a KTI nevű intézet indoklás nélküli megszüntetéséről és tanszékei feloszlatásáról döntött. A döntést a Szenátus 2014. szeptember 24-i ülésén megerősítette, ezzel véglegessé tette, hogy a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a SZIE-KTI 2014. szeptember 30-án megszűnik, 24 éves története véget ér. "
www.greenfo.hu/hirek/2014/09/25/kivegzik-a-szie-kornyezet--es-tajgazdalkodasi-intezet--elt-24-evet

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2014.09.29. 20:17:13

"Amikor idén februárban a hortobágyi állami földek haszonbérleti pályázata kapcsán kitört a botrány, a tudósító nem győzte kapkodni a fejét.

Volt ott minden: tüntető vesztesek és ellentüntető nyertesek, fantom földesurak (akik csak papíron jelentkeztek be távoli települések lakatlan házaiba) és igaziak (akikre azóta is úgy tekintenek amazok, mint a véres rongyra). És miközben a gazdák egymást okolva harsányan perlekedtek az út szélén, szinte észrevétlenül rájuk (pontosabban az ügyükre) telepedett a politika. Ezt onnan lehetett tudni, hogy miközben a póruljárt gazdák Berettyóújfaluban a kormánypártokat szidalmazva demonstráltak, Tiszafürednél a pályázaton nyertes ellentüntetők kifeszítettek egy molinót a következő szöveggel: Elég volt a szocialisták hangulatkeltéséből a Hortobágyon!

Aztán hónapokig tartó csend következett, az elfojtott indulatok azonban most, a szeptember elsejei határidő közeledtével (eddig kell szedni a sátorfájukat a régi és birtokon belülre kerülni az új földbérlőknek) ismét elementáris erővel törtek a felszínre. Miközben ugyanis az elmúlt fél évben akár naponta remélni lehetett, hogy talán győz a józan ész, és például 22 ezer anyajuh mégsem marad legelő nélkül a pusztában, mostanra a remény is meghalt; kit érdekel, hogy utoljára?!"

www.mon.hu/nezopont-birkanyaj-elado
süti beállítások módosítása