Hit, remény, cigányok – Ammen
2013. május 11. írta: Földi Bence

Hit, remény, cigányok – Ammen

ammen_still_6.jpg

Szabó Szonja 2005 és 2012 között készítette el az ezerhatszáz lakosú, ukrán-román-magyar határon fekvő Szatmárcseke cigánysorán Ammen című dokumentumfilmjét. Május elején a Toldi moziban tekinthette meg először a közönség az 55 perces alkotást, amelynek kiindulópontja némileg a véletlenhez is kötődik. Szabó a prae.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a Filmművészetin Almási Tamás osztályába járt, ő volt az, aki 2005-ben levitte őket Csekére, „és azt a feladatot adta, hogy keressünk valamit, amit szívesen földolgoznánk”. Ekkor talált rá arra a néhány családra, akik akkor tértek át a baptista vallásra, miután egy amerikai lelkipásztor révén „bemerítkeztek”. Ők váltak végül a film főszereplőivé, de ekkor még a rendező sem sejtette, hogy ennyi évig visszajár majd hozzájuk.

De visszajárt, s leforgatta dokumentumfilmjét, ami némi humorral, szép képi világgal, sok premier plánnal meséli el a kis cigány baptista közösség életét évről-évre. A gyülekezet lelkipásztora a korábban írástudatlan Lakatos Tibor lett, aki a Bibliából tanult meg olvasni.

A közösség motorja azonban nem a lelkipásztor, hanem annak felesége, Natasa lett. Ám ahogy az lenni szokott, nem volt mindenki elégedett azzal, ahogy a házaspár vezette a gyülekezetet: a folyamatosan duzzadó közösségben felmerültek olyan hangok, amelyek arra utaltak, hogy Lakatosék nem osztották el igazságosan a kapott adományokat. Emellett Natasa megkövetelte a gyülekezet tagjaitól, hogy ne káromkodjanak és alkoholizáljanak, valamint ne dicsőítsék túl nagy hangerővel az Urat. Az ellentétek miatt nemsokára kiszakadt néhány család a baptista közösségből és a pünkösdista hitre tért át, amely – elmondásuk szerint – szabadabb vallásgyakorlást tett lehetővé számukra. Eközben a baptisták amerikai adományokból felépítettek egy imaházat, majd a pünkösdista közösség összeomlott, aztán a baptista gyülekezet közeledni kezdett a katolikus és főleg a református gyülekezethez.

ammen_still_1.jpg

Itt érkezünk el a film egyik legérdekesebb pillanatához: Tiba Zsolt református lelkész a hit révén hozta közelebb egymáshoz a színmagyar református és a cigányokból álló baptista gyülekezetet. Meghívta ugyanis Lakatosékat egy református istentiszteletre, ahol az áhítatos orgonaszóval kísért énekeket követően gitárzenével éltették a cigányok az Urat. A református lelkész egyébként egy néhány évvel korábbi felvételen még arról beszélt, hogy kicsit fél a református gyülekezet esetleges reakciójától, ám a 2012-es közös istentisztelet után többen is megköszönték a baptisták vezetőinek a szolgálatot.

A film a hit kérdésen túl súlyos társadalmi témákat is feszeget. A munkanélküliség és rossz életkörülmények kilátástalanságában tengődő csekei cigányok számára integrációs erővel bírt a baptista vallás, összefogta a közösséget. Később persze voltak súrlódások – ahogy minden közösségben vannak –, főleg a pénz miatt. De ahogy a vetítés utáni beszélgetésben is elhangzott: egy idő után minden kisközösségben felmerülnek azok a problémák (mint pl. a korrupció), amelyek az össztársadalomban is megoldatlanok.

Ahogy nézzük a filmet, egyre inkább motoszkál a fejünkben a cigánysággal kapcsolatos alapprobléma: szegregáció vagy integráció? Hogyan lehet a kulturális különbségeket hosszabb távon kezelni? Tiba Zsolt református lelkész az integráció útját választotta: a kiforrni látszó baptista gyülekezetet megismertette a református úttal is, a cigányság közül néhányan hozzá járnak, ha teológiai kérdések merülnek fel bennük. Emellett a hit által közelebb került egymáshoz a falu magyar és cigány közössége is. A film ugyan nem válaszolja meg a fenti alapkérdést, de a benne látott példa azt sugallja, hogy az integráció bizonyos formái célravezetőek lehetnek. A vetítést követő beszélgetésben Tiba Zsolt elmondta: jelen pillanatban a baptista gyülekezet nem működik, de Lakatos Tibor teológiát tanul. Ebből tehát hosszú távú „projekt” lehet, amelynek hatásai szintén csak hosszú távon ellenőrizhetőek.

Remélhetőleg Szabó Szonja is visszamegy majd néhány év vagy évtized múlva, hogy megtudhassuk: mi lett Lakatosékkal és a falu baptistáival, és miként sikerült Tiba Zsolt integrációs terve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr615291747

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.11. 14:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Hit, remény, cigányok – Ammen 2013.05.11. 10:13:01

Az Ammen némi humorral, szép képi világgal, sok premier plánnal meséli el a kis cigány baptista közösség életét évről-évre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.05.11. 08:52:43

a pest közeli cigány plébános saját bevallása szerint, melyet ősszel ejtett meg a kosúton, nem sokat ér a cigánypasztoráció: szinte alig van valódi emberi, pedagógiai, kulturális, civilizációs eredménye

S=klogW 2013.05.11. 09:04:00

@S=klogW: mihelyt az adományok meg gitáros danolászás helyett a szellemiség megélésén és gyakorlatba ültetésén lenne a hangsúly szépen eloldalog a gyülekezet

az USAdollár hátterű evangéliumi szektákkal vagy sajókazán a buddhistasággal aztán megtalálják a kényelmes szimbiózist

www.dzsajbhim.hu/tag/cigany-buddhistak/

utalom a politologusokat 2013.05.11. 09:29:27

@S=klogW: mert a naci es maffiapenzes hatteru katolikus szektaval minden rendben van, ugye?

S=klogW 2013.05.11. 09:47:55

@utalom a politologusokat: látom érik a bartus gyomvetése :)

utalom a politologusokat 2013.05.11. 10:31:42

@S=klogW: majomka! akarsz a problemadrol beszelni? vagy csak a tenyek zavarnak?

S=klogW 2013.05.11. 10:48:37

@utalom a politologusokat: a tények elhallgatása zavar :)

pl. hogy az USA a csipcsup evangéliumi egyházait kitömve dollárral azok fedésében hírszerző (csak ez még akár elfogadható is lenne) és tömegmanipulációs tevékenységet, kulturális gyarmatosítást folytat evangelizáció örve alatt

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.11. 11:03:53

nem katolikusok, tehát így is, úgy is a pokol tüzén fognak égni, akkor meg nem kurva mindegy?

utalom a politologusokat 2013.05.11. 12:42:56

@S=klogW: mintha kadarelvtars allami egyhazugyi hivatala es a AVO szerelemgyereke lennel. akkor hallottam utoljara ilyen szarsagokat.

sZTOJAKOVICH 2013.05.11. 12:49:02

@mavo:
"nem katolikusok, tehát így is, úgy is a pokol tüzén fognak égni, akkor meg nem kurva mindegy? "

Egy faszt. Még áttérhetnek időben.

Sir Bates dö Hól 2013.05.11. 15:57:14

Én nem láttam még arra példát, hogy a szegregáció bármit is megoldott volna. A kirekesztés fenntartásán kívül.

S=klogW 2013.05.11. 15:59:33

@jose maria padilla: nem félti a karmáját?
de a keresztény tanításban is benne van, hogy elsőkből lesznek az utolsók.

Vidéki 2013.05.11. 16:44:38

1. „akik akkor tértek át a baptista vallásra, miután egy amerikai lelkipásztor révén „bemerítkeztek”

2. „nem volt mindenki elégedett azzal, ahogy a házaspár vezette a gyülekezetet: a folyamatosan duzzadó közösségben felmerültek olyan hangok, amelyek arra utaltak,
hogy Lakatosék nem osztották el igazságosan a kapott adományokat. „

3. „ A vetítést követő beszélgetésben Tiba Zsolt elmondta:
jelen pillanatban a baptista gyülekezet nem működik,”

4. Miért nem?
Talán elfogytak az adományok?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.11. 16:48:17

@Földi Bence:

"...szegregáció vagy integráció? Hogyan lehet a kulturális különbségeket hosszabb távon kezelni?" --- kérded.

Sehogyan nem lehet. Egy kisebbség vagy (önként, dalolva) alkalmazkodik a többséghez vagy a többség (keményen rá)kényszeríti az alkalmazkodásra (esetleg kiírtja vagy elűzi). Ez mindig mindenhol így volt és így is lesz --- mert hát, hogyan is lehetne másként?!

A konkrét esetben (a magyarországi cigányság esetében) mivel --- lényegében --- nem kulturális, hanem civilizációs (modernizációs) konfliktusról van szó a helyzet (ha lehet) még egyértelműbb. A cigányságnak alkalmazkodnia kell a többség normáihoz.

Néhány évtized (mondjuk, ötven év) múlva --- akárhogy is alakul a sorsunk --- valószínűleg az egyik legfelkapottabb téma lesz a történészek között a(z akkori) félmúltnak az az időszaka, amikor a posztkommunista elitek hatalomtechnikai eszközként használták a magyarországi cigányságot. Tanulmányok tömege fog születni arról, hogy hogyan próbálták manipulálni a többségi és a kisebbségi közvéleményt, hogyan próbálták modernizációs kudarcukat etnikai-kulturális konfliktusként beállítani, hogyan igyekeztek a többségi társadalmat és a cigányságot kijátszani egymás ellen, hogy saját pozícióikat megőrizzék.

Ez kb. ennyi.

Földi Bence 2013.05.11. 17:12:12

@Vidéki: Tiba Zsolt szavaiból azt lehetett kivenni, hogy azért, mert a gyülekezet vezetője teológiát tanul éppen.

Sir Bates dö Hól 2013.05.11. 17:17:17

@Vidéki: eddig azt hittem csak hülye vagy, mert családon belül házasodtok.
Bebizonyítottad, egy kisstílű aljas senkiházi vagy. Tényleg inkább menj, azt csinálj magadnak még egy kistestvért.

Vidéki 2013.05.11. 19:38:40

@sírbateszezazegész:

Te egy se hall se lát Dömötör vagy!

Vidéki 2013.05.11. 19:40:06

@sírbateszezazegész:

Bunkó kocsmatöltelék lehetsz!

Kultura nyet!

Sir Bates dö Hól 2013.05.11. 21:44:43

@Vidéki: nem, mert akkor a közvetlen rokonaidra hajaznék.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.05.11. 21:56:45

Remélhetőleg Szabó Szonja is visszamegy majd néhány év vagy évtized múlva, hogy megtudhassuk: mi lett Lakatosékkal és a falu baptistáival

remélhetőleg. csak nem fog mást találni, mint csontokat, és néhány öreget akik még emlékeznek majd, hogy ezek hogyan zabálták fel egymást. kit élve, kit már bomlófélben, kit hogyan. a kis libernyálmaca a poklot fogja megtalálni.

ebfül 2013.05.11. 22:16:54

@mavo:

"Isten minden ember üdvét akarja. Következésképpen minden embernek meg kellett adja a lehetőséget, hogy üdvözüljön."

katolikus-honlap.freeweb.hu/060401/egyhazfog.htm

Alfőmérnök 2013.05.11. 22:17:23

@jose maria padilla: A cigóknak a hitgyüli való. Nem poénból, vagy rosszindulatból mondom. Orbánék szvsz ezért vették be az államilag elismert egyházak közé.
Igaz, ez nem a hitgyüli érdeme, inkább a történelmi egyházak szégyene.

ebfül 2013.05.11. 22:21:59

@S=klogW:

Hát, igen.

Sam bácsi nem csak a gazdasági, hanem a szociális problémáit is szépen a nyakunkba szórta.

A cigánypasztorációnak (elismerve, h. nem hatékony) nem látom alternatíváját.

ebfül 2013.05.11. 22:36:16

@utalom a politologusokat:

Arra célzol, h. a vatikán a gárdisták mellett a bankrendszerét is Svájcból importálja?

A háborúnak és a pénzügyeknek is megvannak a maga szabályai.

Nocsak.

ebfül 2013.05.11. 22:40:21

@Doomhammer:

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.11. 22:50:33

@ebfül:
Maga ezt hívja túl szépnek?

"– Nemi aberráció, erőszak, öngyilkosság. Ez is várhat az elítéltekre, és erről kíméletlen őszinteséggel beszéltünk – mondta Kertész János nyugalmazott rendőr ezredes"

Perverz.

ebfül 2013.05.11. 23:00:19

@Doomhammer:

Nem. Ezt:

A cserdi polgármester:
atv.hu/cikk/20120115_ellenpelda_eloben_roma_polgarmester_viragoztatta_fel_a_falut
"„A 80-90 százalékos munkanélküliséget az elmúlt évek alatt sikerült 15-20 százalékra levinnünk. A lakosságnak csak a fele cigány, de a legtöbb problémát ők okozták a településen. 2005-ben 170 betörésünk volt, ma az a probléma, ha elvisznek egy fürt szőlőt” – meséli Bogdán László polgármester, aki cigány lecsóval, terített asztallal vár minket az irodájában. 2002-től alpolgármester volt, 2006 óta polgármester. Kezdetben összeült a környékbeli potentátokkal, és elkezdtek azon agyalni, hogyan lehetne az áldatlan helyzetet megváltoztatni, a cigányságból a pozitívumot kihozni. Ezek a közös beszélgetések idővel rendszeres lakossági fórumokká terebélyesedtek. Bogdán László szerint ez volt a változás alapja, s a nyílt párbeszéd további kiszélesítése a jövő, amibe idővel a Jobbik bevonását is tervezi. Tabuk nélkül beszélgettek, csupa érzékeny témáról: cigánybűnözésről, segélyezésről, uzsoráról, munkanélküliségről, a megélhetési gyerekgyárról, fogamzásgátlásról."

Aki mondja, hehe.

S=klogW 2013.05.11. 23:01:52

@Alfőmérnök: és a higgyüli is így gondolja? kétlem, hogy a cionkeresztények tárt karokkal várnák őket maguk közé.

Alfőmérnök 2013.05.11. 23:06:57

@S=klogW: Mert ostoba vagy és tájékozatlan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.11. 23:17:49

@ebfül:
Most mit izél? Darabolós gyilkosság a legnyugodtabb, legbékésebb idilli faluban is megeshet.

borsonline.hu/cikk.php?id=50661
"A fizetése miatt kellett meghalnia a Cserdiben élő Bogdán Istvánnak. Amikor a férfi szomszédai megtudták, hogy István megkapta 30 ezer forintos járandóságát, áthívták őt magukhoz egy kis mulatságra. K. János és élettársa, B. Noémi, valamint a nő testvére mindent megtettek, hogy kiszedjék Istvánból, hová rakta a pénzét. Folyt az ital, majd Noémi levetkőzött és sztriptíztáncot lejtett Istvánnak. A terv azonban nem vált be, ezért a cinkosok úgy gondolták: már csak egy lehetőség maradt. K. János sógora hátulról agyonütötte Istvánt, a testét feldarabolták, elégették, majd a csontokat a cserdi szőlőhegy több kútjába szórták.

A 24 éves K. Jánost tegnap helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, élettársát, B. Noémit a nyomozók kivitték a helyszínre, hogy segítse a testrészek utáni kutatást. A büntetett előéletű K. János először tagadott, de a hazugságvizsgálat során megtört, és elmondta, hogy bűncselekményt sógora követte el 2010 augusztusában, ő csak a holttest eltüntetésében segédkezett.

Bogdán Istvánnak tavaly augusztusban veszett nyoma, azóta kereste édesanyja és két testvére. A család többször hiába tett bejelentést a szentlőrinci rendőrségen, nem történt előrelépés. "

Egyébként csak az áldozat volt cigány, a gyilkosai magyarbűnözők voltak.

Talán ha őket is elvitték volna a pécsi börtönbe köcsögmentesítésre ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.12. 05:00:27

@Doomhammer:

"Egyébként csak az áldozat volt cigány, a gyilkosai magyarbűnözők voltak." --- írja.

A asztat maga honnan tuggya?! Ha nem lehet asztat tudni, akkor honnan lehet asztat tudni???!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.12. 05:20:20

@jose maria padilla:

Azé' a' má' milyen lehet "demokratikus ellenzékiként" (azzal) szembesülni, hogy összehasonlíthatatlanul szörnyűbb ideológiai holtvágányra vitték a társadalmat (s ezzel egy szinte sosemvolt mélységű krízisbe toszták a nemzetet), mint azok a retek kommancsok bármikor is, akik ellen a hetvenes-nyolcvanas években (szellemi) fölényüket fitogtatták! Azt a"szellemi fölényüket", amelyre hivatkozva elitpozíciójukat bitorolták és bitorolják:-[

Bár, igaz, nem hiszem, hogy bármelyikük is hajlandó lenne ezt --- akár csak önmagának is --- bevallani! Nem azok a fajták ők.

S=klogW 2013.05.12. 06:12:40

@Doomhammer: @bbjnick: erre én is kiváncsi lennék

lehet, hogy k. jános párászt, de b. noémi meg a testvére már így a sztoriból is gyanús etnikumra:
noémi vetkőzik a tesó meg öl

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 09:17:48

@S=klogW: @bbjnick:
Amatorok. B. Noemi kepe ott a Bors cikkeben.
Na, magukat se vennem fel a kuruc.info-hoz a ciganybunozes-ugyi rovathoz.

S=klogW 2013.05.12. 10:04:07

@Doomhammer: szerintem csak nem olvasunk blikket. maga szerint amiket ilyen újságokban írnak, az igaz?

Bell & Sebastian 2013.05.12. 10:12:35

Mindennel próbálkoznak, csak a védikus- vagy az izraelita vallással nem. Ha valamelyik jobban fekszik, még a végén kiderülne, hogy a Gangesz túl messze van.

Annak vajon mi lehet az oka, hogy pont akkor szokott elfogyni a lelkesedés, amikor a ló..., pénz?

(Miután elfogytak a Galápagos -szigetek, kézenfekvő a nemlétező cigány kultúra tanulmányozása, ugye?)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 10:16:26

@S=klogW:
Melyik újságban írnak mindig igazat?
Viszont ha már a Bors kiküldte a tudósítóját a távoli Cserdibe, találkozott az áldozat rokonaival és megkérdezte a rendőrségi forrásait, akkor miért hazudna?

Azt kell mondanom, hogy ha elveszi a bombasztikus fogalmazást, a két nagy bulvárlap sokkal megbízhatóbb bűnügyek kérdésében, mint a mainstream sajtó. A legmegbízhatóbb persze a Zsaru magazin. Már persze a nyilvános források közül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.12. 11:13:49

@Doomhammer:

Maga viszont profi! ugye, ne én mondjam meg, hogy miben?!

Maga lát egy apró fotót, amin egy vörösre festett hajú nő, koszos kapucnival a fején és kitakart szemekkel, profilból látszik --- ebből maga megállapítja, hogy magyarbűnözők ölték meg a roma áldozatot...

Mert, nyilván, egy magyar párászt testvérpár leballagott a felvégről a cigánysorra, felajánlotta az első szembejövő, (vélhetően) pénzzel rendelkező cigány embernek, hogy szrtiptízt mutatnak be neki, majd agyonverték és feldarabolták...

Ebből a szempontból (ú. é. az etnikai-szociokulturális hovatartozást illetően) , ugye, irreleváns, hogy szomszédokról volt szó, valamint a cikkben a gyilkosság helyszíneként bemutatott, "klasszikus magyar portát" ábrázoló fotó is, amint az áldozat anyjának azon megjegyzése is, hogy igen jól ismerték az elkövetőket (azaz, fogalmazzunk úgy, hogy a "roma közösség" tagjai voltak) stb.

A fotóról pedig csak annyit, hogy ha maga járt volna már cigánysoron, akkor tudná, hogy a világos arcbőr ott egyáltalán nem rendkívüli jelenség. Egy időben egy roma felzárkóztató programban dolgoztam és nem volt ritka (a programban) az olyan család, ahol a gyerekek számos apától származtak: volt például egy olyan anyukánk, aki (nem emlékszem, hogy) hét vagy nyolc gyereke közül legalább négyet rendszeresen hordott hozzánk iskolai korrepetálásra, s a gyerekek, ahányan voltak, annyiféle bőr-, haj- és szemszínnel rendelkeztek...

S ha már eszembe juttatta, bár nem releváns, csak érdekes, leírom: a maga által hivatkozott képre nézve, az első gondolatom az volt, hogy épp úgy néz ki, mint ***. Az ismeretségi körünkben van egy lány, pontosabban most már asszony, aki, ha egy koszos kapucnit húznánk a fejére és kitakarnánk a szemét, épp úgy nézne ki, mint a fotón látható nő. No, most ez a lány gyakran poénkodik azzal, hogy ő úgy magyar, hogy magyar vér, tudtával, egyáltalán nincs benne: apai ágon magyar cigány zenészektől, anyai ágon pedig egy 19-es vörösterroristától származik (akinek leszármazottai --- a lány nagyszülei-szülei --- a kádár korban is apparatcsikok voltak). Mindkét család "neves", érdemeik dokumentáltak:-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 11:28:10

@bbjnick:
"A fotóról pedig csak annyit, hogy ha maga járt volna már cigánysoron, akkor tudná, hogy a világos arcbőr ott egyáltalán nem rendkívüli jelenség. "

Ezért mondják a jobbikosok, hogy ők a cigányokat életmód és nem származás alapján azonosítják. Vannak a fehércigányok, akik lehetnek magyar származásúak, de mivel cigány életmódúak, a jobbikosok cigányoknak tartják őket.

Erre akart utalni, ugye?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.12. 11:34:26

@ebfül:

ajjaj, csak ház ezek megtagadták az anyaszentegyházat, tehát pokol.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.12. 11:35:12

@Alfőmérnök:

a magyaroknak pedig melyik? ha már így fajilag dukál vallás a népeknek.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 11:36:49

Genyó Jobbik, leszólja a rejtett tartalékot. Hiába festik magukat, szagról megismerszenek.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 11:38:04

@mavo: Mavo, ne gyerekeskedjen már, hol olvasta, hogy egy nem keresztény nem üdvözülhet?

ebfül 2013.05.12. 11:43:40

@Doomhammer:

Jajj, ne mondja már, hogy magyarbűnözők, az olyan rászistá. S ha már etnikailag bélyegzi az elkövetőket, lehetnek azok szerbbűnözők, horvátbűnözők, szlovákbűnözők, németbűnözők, vagy európaibűnözők.

Továbbá "A lakosságnak csak a fele cigány, de a legtöbb problémát ők okozták a településen. "

Inkább azt mondja meg, ezt mivel tudta elérni a polgármester úr:

„A 80-90 százalékos munkanélküliséget az elmúlt évek alatt sikerült 15-20 százalékra levinnünk. ... 2005-ben 170 betörésünk volt, ma az a probléma, ha elvisznek egy fürt szőlőt”

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.12. 11:47:03

@bbjnick:

értem. tehát ha a bűnöző barna börű, akkor a bőrszín a bizonyítéka arra, hogy cigány, de ha nem barna bőrű, akkor meg az a bizonyíték arra, hogy cigány.

tulajddonképpen a bűnözők száz százaléka cigány, ugye? :)

ebfül 2013.05.12. 11:48:14

@mavo:

ponthogynem

'Hasonló gondolatokat találunk Karl Rahner-nál is: természet és természetfeletti nála is egy egység. „Transzendentale Theologie” című művében azt a véleményét fejti ki, hogy az ember természeténél fogva túl tud lépni önmagán, képes a transzcendenciára és így maga is képes Istenhez eljutni. S mivel ez a képesség általános emberi tulajdonság, a természetfeletti minden emberrel veleszületett. Ez nem is lehet másként, hiszen Isten minden ember üdvét akarja. Következésképpen minden embernek meg kellett adja a lehetőséget, hogy üdvözüljön. Ez pedig úgy történik, hogy minden vallásosság rendelkezik a természetfeletti kegyelem elemével, amely így minden embert, egy általuk nem ismert kapcsolattal, Jézus Krisztushoz, a Megváltóhoz köt. Ezzel a – az emberek számára ugyan ismeretlen – Krisztushoz kötődő kegyelmi kapcsolattal minden ember „anonim keresztény”. Ez a sok egyéni kegyelmi-elem összességében olyannyira kihat minden nem-keresztény vallásra, hogy ezáltal végülis mindegyikük „anonim kereszténységgé” válik.'

A link ua.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.12. 11:50:45

@Bell & Sebastian:

ezek a babtistákok egy büdös eretnek társaság, megtagadták az anyszentegyházat, szándékosan az antikrisztusban hisznek, lófasz a seggükbe, nem üdvözülés

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.05.12. 11:52:01

@ebfül:

a végén kiderül, hogy nincs is pokol, mindenki üdvözül, ugye :)

Alfőmérnök 2013.05.12. 11:52:13

@mavo: Szerintem a pogány. Esetleg az evangélikus, vagy a refi.
De semmiképpen nem a katolikus.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 12:01:18

@ebfül:
A rasszizmusrol: eleg volt a pc finomkodasbol, mondjuk ki oszinten, hogy a feherek olnek. Foleg noket es gyerekeket, egyebkent.

Es mivel vitte le a polgarmester a munkanelkuliseget? Kozepvezeto volt az Elcoteq-nel es beszervezte a falubelieket dolgozni. Le is zuhant kabe felere a bunozes 2006-hoz kepest.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.12. 12:11:08

@mavo:

Igazad van;-) [........................................................................./.]

ebfül 2013.05.12. 12:17:14

@mavo:

Nem.

Viszont, az üdvösséget nem zárja ki a felekezeti hovatartozás.

ebfül 2013.05.12. 12:20:00

@Doomhammer:

Gondolom azt akarta írni: a fehérek IS ölnek.
A legnagyobb számban magzatokat.

"beszervezte a falubelieket dolgozni."

Hogyan?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.05.12. 12:32:21

@Doomhammer:

Azt akartam mondani, hogy a cigánysoron --- ha úgy tetszik, a "roma közösségben" --- nem csak barnabőrű emberek élnek.

Az pedig, hogy ki is, mi is a cigány (és/vagy a roma), az pedig egy nagyon bonyolult kérdés:-]

Ismerek olyan cigány származásúakat, akik cigány származású magyarnak vallják magukat, de vérig sértődnek, ha cigánynak (és/vagy a romának) tekintik őket. Ismerek olyan cigányokat, akik nagyon büszkék cigányságukra, de csak a saját fajtájukat tekintik cigánynak, a "másfajta" cigányt nem: az oláhcigányoknak a magyarcigány korcs, a magyarcigányoknak az oláhcigány retkes stb. Nagyon érdekes és tanulságos gyűjtéseket lehetne abból összeállítani, ahogy a cigányok értelmezik vagy elutasítják cigányságukat, illetve mások cigányságát, ahogyan csoportosítják, ill. minősítik önmagukat és egymást... Hogy finoman fogalmazzunk, nem kifejezetten polkorrekt módon működik ezügyben (sem) a cigány észjárás...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 13:09:49

@ebfül:
Szoritkozzunk most a megszuletett emberekre. A helyes megfogalmazas az, hogy a feherek olnek. Emellett a nemfeherek is olnek

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 13:11:53

@ebfül:
Ugy szervezte be dolgozni, hogy felajanlotta a munkaerejuket az Elcoteq-nek. Az meg elfogadta. Es meg ma is mobiltelefonokat raknanak ossze, ha a Nokia nem csodol be.

S=klogW 2013.05.12. 13:14:33

@bbjnick: tomketbéla is szociokulturálisan értelmezte a cigány fogalmát

mely szociokulturális mintázat jellemzően a cigány etnikum körébem manifesztálódik

ebfül 2013.05.12. 16:50:26

@Doomhammer:

Számokkal is alá tudja támasztani?

ebfül 2013.05.12. 16:52:14

@Doomhammer:

Ez nagyon szép, de mivel vette rá az embereit, hogy elmenjenek dolgozni, és versenyképes munkát végezzenek?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 17:54:09

@ebfül:
Megfenyegette oket, hogy Szabo Szonja roluk is filmet keszit.

Ez hatott. Senki nem akarja, hogy a bevetetlen agyat a torontoi ertelmiseg a melyszegenyseg szimbolumakent konyvelje el.

ebfül 2013.05.12. 19:09:21

@Doomhammer:

Értem.

Tehát a fehérbűnözők gyilkos hajlamát egy nyertes lottószelvény megszerzése iránt érzett visszafoghatatlan vágy korbácsolta fel.

Meggyőzött.

ebfül 2013.05.12. 19:17:40

@Doomhammer:

"Álldogálunk az utcán a míves haranglábnál, böngésszük a réztáblába vésett Tízparancsolatot. A harangláb körül a díszburkolaton a 12 apostol nevével ékesített csillagokat tapossuk. „Mint a sztárok nevei Hollywoodban, én készítettem őket” – büszkélkedik a polgármester, aki szerint a munka és a vallás jelentik a közösség összetartó erejét."

Szóval ők is baptisták? Akik viszont nem akarják a sakjtónyalvánosságot, csak akkor ha magyarbűnözők mászárolják őket?

Sir Bates dö Hól 2013.05.12. 21:04:15

@ebfül: Olvasom itt kettejük vitáját és nem értem.
Ön nem tud azonosulni azzal, ha a cigánysághoz tartozóknak tisztességes munkát ajánlanak, akkor inkább dolgoznának, mint hogy "ingyenélők" legyenek? Mert egyre inkább ez a feltevés kezd kidomborodni.
Ha tévednék, elnézését kérem előre is.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 21:12:36

@mavo: Anabaptisták vagy az utódaik, a baptisták, ötszáz éves svájci-keresztény mozgalom alulról szerveződő, pacifista és felnőtt keresztelő (bemerítés).

Általában véve nem egységes a hitvallásuk, de a magyarok ebben is kivételek. Minden baptista hisz Jézus Krisztus második eljövetelében, a közösség teremtő erejében és elfogadják a teljes Szentírást.

Mondjuk nincsenek olyan jól felszerelve, mint például a görög-keletiek, akik Keresztelő Szent János fejéből kettőt is ereklyeként őriznek Konstantinápolyban, amelyekből egyet igazán átadhatnának csóró rokonaiknak, a testvériesség jegyében.

De ettől még beférnek a Tű fokán, ha a málhát otthon hagyják, amint azt Kutyafüle -nagyon helyesen- elmagyarázta.

ebfül 2013.05.12. 21:15:16

@sírbateszezazegész:

Egyáltalán nem , higgye el, én lennék a legboldogabb, ha ez ilyen egyszerű lenne. Nekem csak kérdéseim és kétségeim vannak, de nem vagyok ellendrukker.

Lehet ma Magyarországon idénymunkából, segédmunkából olyan jövedelmet biztosítani, amiért érdemes felcserélni a segélyt?

ebfül 2013.05.12. 21:34:25

@sírbateszezazegész: @ebfül:

1000 hektár (10 milló nm !) földet kapáltak meg 20 közmunkással, 14 millió forintért, ami persze lehet sajtóhiba is, annak viszont erős. Tíz hektár még elhiszek, százat kötve, de hogy lett ezekből ezer?
A munkát "diákok, nyugdíjasok segítségével tudták csak befejezni", különösen annak fényében érdekes, hogy abban a cigányoknál a kapálás "női munka".

Bogdán úr nincs még negyven, de már húsz éves igazgatói, mellette tíz éves al/polgármesteri tapasztalattal bír.

Ezek apróságok, viszont erős tupírozás jelei.

ebfül 2013.05.12. 21:44:02

@Bell & Sebastian:

(Tudta, hogy a teve a hajókötél szinonímájaként került a példabeszédbe? A gazdagnak hajókötélből kell cérnává válnia, hogy átférjen a tű fokán. Erősebb kép ez, mint a másik verzió, a kapuval.)

Bell & Sebastian 2013.05.12. 21:45:16

Böjte atya azt javasolta, hogy akinek nincs dolga, az menjen és szépítse a környezetét. Ha csak arra gondolunk, hogy a cigánygettók általában a szeméttelep mellett vannak (viselve ennek minden ódiumát), a hulladékkezelés Magyarországon meg gyerekcipőben jár, lenne itt éppen értelmes munka is.

Nem a guberálásra gondolok, hanem a válogatásra-feldolgozásra, ha már a háztartásokat képtelenség rászoktatni ezekre a fontos, újrahasznosítással kapcsolatos előkészítő mozzanatokra.

Egyébként igen élelmesek, megtalálnak minden piaci rést, vidéken pont azzal foglalkoznak, mint a városokban a zsidók - csak kicsibe. Például uralják a fakitermelést, hulladékot gyűjtenek.

Pár százezer elfér ezekben a szegmensekben, na de kétmillió? Az azért kicsit sok, itt nagyon túltolták a biciklit a Szabad Madarak, cigány simogatásban.

Azóta se meri senki abbahagyni, ha egy üzlet egyszer beindul! Még importálunk is belőlük, mert nem elég a saját termés, több kell ide!

Eszem megáll és szomorúan néz, mert ennek így se vége -se hossza - se értelme!

S=klogW 2013.05.12. 21:48:44

@ebfül: vagy a holdat írták el hektárnak

egy kataszteri hold ha jól emlékszem 1200 nm egy mahyar hold meg 800 nm

mondjuk 1000 hold is 100 ha körül van, sehogy se jön ez ki egy tenyészidőszakra - vagy lehet, hogy "kapálási hektárt" számoltak :) (mint a betegév)

S=klogW 2013.05.12. 21:51:03

@Bell & Sebastian:

kasztrendszer? :)

Bell & Sebastian 2013.05.12. 21:52:38

@ebfül: Tekintve hogy a Tű foka Jeruzsálem egyik (szűk) bejárata, nekem az ortodox magyarázat (Jézusé) is elég szemléletes. Dobd le a málhád, szállj le a (magas) tevédről és meglásd, menni fog a'!

ebfül 2013.05.12. 21:55:10

@S=klogW:

Egy kat. hold kb. fél hektár.

S=klogW 2013.05.12. 21:59:07

@ebfül: akkor annál inkább nem jön ki

Bell & Sebastian 2013.05.12. 21:59:50

@S=klogW: Ne vicceljen már, sok európai Indiában megháborodik attól, amit megtapasztal.

Ebben a cigány tenyésztésben csak ránk erőltetett, grandiózus kibaszást látok, semmi mást. De ezt már mondtam. Túltelített az oldat, nem kellenek senkinek, nincs megoldás.

Behúzott kézifékkel annyi az esélyünk a gyorsulási versenyen, mint trójai falónak az epsomi derbin.

S=klogW 2013.05.12. 22:02:31

@ebfül: @S=klogW: na legalább az is kiderült számomra, hogy a hektár az ár-ból származtatott mérték SI előtaggal

ebfül 2013.05.12. 22:04:28

@Bell & Sebastian:

Miért a kapus Jézusé? Nem emlékszem, hogy utalt volna rá. Bár a legtöbb magyarázatban valóban ez szerepel. A kötelest egy kegyes irodalmárteológustól hallottam.

Az üzenet egy.

Sir Bates dö Hól 2013.05.12. 22:04:36

@ebfül:
Nrm tudom honnan vannak az adatok, mindegy is, lehet, hogy kozmetikázták. De ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell. Ha nem indul el az integráció, akkor a jelenlegi demográfiai trendeket figyelembe véve 2050-re Magyarország népességének 25-30%-a a cigány etnikumból fog kikerülni. És az asszimiláció/integráció hiánya miatt, megtoldva a többségi társadalom szegregációjával, cigány identitással is fog rendelkezni.
Akkor miként fogja tudni kezelni bárki is a problémát? Az integráció elsődlegesen a többségi társadalom érdeke.

S=klogW 2013.05.12. 22:05:07

@Bell & Sebastian: akkor kézifék helyett adjunk gázt?

Bell & Sebastian 2013.05.12. 22:05:32

@S=klogW: Öles léptekről csak hallott? Egy négyszögöl ezerhatszáz-szorosa, az egy hektár (Joh).

S=klogW 2013.05.12. 22:15:00

@Bell & Sebastian: csak az árról nem nagyon halottam. a hektárt meg már gyerekkorom óta ismerem (már az otthoni homokozót is abban mértem (: ), így szoktam meg, eszembe se jutott arra gondolni, hogy ez prefixes szó

Bell & Sebastian 2013.05.12. 22:24:09

@S=klogW: A magamfajta, egyszerű választó azt gondolná, hogy egy politikus nyakán azért van az a kinövés, hogy abban tárolja a történelmi tapasztalatokat és tovább lásson az orra hegyénél annál, mint végrehajtani az ukázt és megtömni a család minden zsebét.

Ha gáz van, nosza, legfeljebb olajra lépünk.

Szóval, ha gáz van, jól lelépnek, de még ezért is az átbaszott választóikat fogják okolni. Lásd; húde nagy itt az antiszemitizmus és rasszizmus!

Miután alaposan megnövesztették, mi más volna itt? Mert a Walhalla az nem így néz ki, többek szerint.

Ám még a kutya is elkaparja azt, ami a boldogtalanabb végén kijön, a tahó politikusz meg széttárja a kezét, oszt azt mondja, majd előnyt kovácsolunk a hátrányból. Kutya legyen, aki ezt beveszi! Állami pénzen parlagfüvet kaszáltatni nem éppen világrengető innováció.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 22:28:39

@S=klogW: Hagyjuk ezt a terület-kérdést, mert csak bele lehet zavarodni az átváltásokba. Ám ha jobban érdekli, hozom a függvénytáblát, abban is benne van.

S=klogW 2013.05.12. 22:31:23

@Bell & Sebastian: már kigugliztam a wikiből

S=klogW 2013.05.12. 22:34:28

@Bell & Sebastian: sepregetés helyett áshatnák a duna-tisza-csatornát is

Bell & Sebastian 2013.05.12. 22:35:59

@S=klogW: Nem sportos, igyekezni kell fejből dolgozni, mert rászokik, mint siheder a Playboy -magazinra.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 22:42:16

@S=klogW: Vagy eláraszthatnák a Hanságot, áshatnának egy gödröt a kiásott földnek, kanyargóssá tehetnék a Dunát-Tiszát, visszaragaszthatnák a leszakadt jéghegyeket, mit tudom én, csak egyet se lássak sétálgatni fényes délben, fehér gatyában, napszemcsivel, izompólóban, alaposan kivarrva.

Mert az ilyennek bűnös gondolatai támadnak. No, pont nem az, hogy a munka megszabadít.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 22:56:30

@ebfül:
Még egy kis többletinformáció:
www.mnvh.eu/hirek/117/20110708/jovojuket-epitik-cserdiek
"Cserdi, egy alig 400 lelket számláló kistelepülés a Mecsekalján, Baranya megye nyugati részén, a Szentlőrinci Kistérségben helyezkedik el. A falubeliek többsége roma származású, nincs állandó munkahelyük, meséli Bogdán László, a település polgármestere. Mindezek ellenére számos olyan fejlesztést is megvalósítottak, amelyhez semmilyen uniós vagy hazai forrást nem kaptak. A falubeliek összefogásával és fáradtságot nem ismerő munkájával épülhetett meg a most átadott önkormányzati bolt és konditerem is. Az önkormányzatnak 40 hektár saját földje van, de Bogdán László szőlőterületeket és erdőt is vásárolt a falunak, ahol saját maguknak termelhetnek a helyiek. Ezek mellett bérmunkát is vállalnak a fiatalok, egy környékbeli vállalkozó 500 hektáros területét művelik. Ahogy a polgármester mondja, itt minden fiatal reggel ötkor kel, elemózsiát csomagol magának, majd elindul dolgozni. "Mikor belevágtam ebbe, az a cél vezérelt, hogy egy napon, büszkén sétálhassak végig a községen" , emlékszik vissza a polgármester. A távolról érkezőnek Cserdi egy szép környezetben fekvő, rendezett, esztétikus közterekkel rendelkező település képét festi, ahol valóban jó érzéssel lehet végigsétálni a parányi falu főutcáján.

"Cserdi egy nagyon rossz hírű falu volt" - kezdi visszaemlékezését Völgyi Tamás, a Szinergia Egyesület titkára. Cserdiben most rend van, jó a közbiztonság, amit a faluban sétálva a helyiek is megerősítenek. A falu életében bekövetkezett változásokban kulcsszerepe volt Bogdán László polgármester személyének, aki összefogta a helyieket és megmutatta, hogy csakis kemény munkával tehetik jobbá életüket. Az önkormányzat házakat és környékbeli földeket vásárolt. Az ezeken megtermelt javak egy részét szétosztja a helyiek között, a többit értékesíti, amivel megalapozza a további fejlesztések anyagi részét."

Gazdálkodó önkormányzat, akárcsak az a másik, Szabolcs-Szatmárban, Rozsály.
www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu

S=klogW 2013.05.12. 22:57:01

@Bell & Sebastian: azért jó ha van valami valódi gazdasági haszna is ha már pénzt kapnak érte

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 23:01:54

@ebfül:
Nem értett meg.
Ezek a mi szempontunkból véletlen számok.
Nem vagyok hajlandó kvázistatisztikákat gyártani Jobbik módra. Az azonban statisztika nélkül is tisztán látszik, hogy a gyilkosok között nincs sok cigány. Például a darabolós gyilkosság tipikus magyarbűnözéses elkövetési forma.

S=klogW 2013.05.12. 23:12:17

@Doomhammer: "statisztika nélkül is tisztán látszik, hogy a gyilkosok között nincs sok cigány"
de lám kvázikijelentéseket szívesen tesz

erőszakot is magában foglaló bűncselekményeknek hány százaléka tisztán gyilkosság?

Bell & Sebastian 2013.05.12. 23:25:45

@S=klogW: Hagyja el, csak vagdalkozik, amögé bújva, hogy rassz -alapú nyilvántartás -legalábbis hivatalosan- tilos.
Nem úgy a teljes földrészre kiterjesztett génkísérlet, melynek Mo. kiemelten fontos, szenvedő alanya.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 23:25:58

@S=klogW:
"de lám kvázikijelentéseket szívesen tesz"

Nem, emögött majdnem egy évnyi szorgos gyűjtőmunka van.

"erőszakot is magában foglaló bűncselekményeknek hány százaléka tisztán gyilkosság? "

Fogalmam sincs. Nyilván kevés. Minthogy kevés emberölés van (vagy akár halált okozó testi sértés).

De már sokszor tisztáztam, hogy engem csak az emberölés érdekel. Mivel amikor a pszichológusnő meghalt, a Jobbik azzal jött, hogy a magyar nők félthetik az életüket a brutális cigánybűnözőktől.

Hát valóban, a magyar nők félthetik az életüket. A veszély azonban elsősorban az élettársaik irányából fenyegeti őket.

Sir Bates dö Hól 2013.05.12. 23:28:02

@Doomhammer: Elnézést, de Rozsály esetében nem stimmelnek a számok, erősen protekcionista szemléletű (a többi környékbeli helység hátrányára gyaraoszik -ám ezt fogjuk fel a kapitalizmus farkastörvényének), közmunka és támogatások nélkül fentarthatatlan (ebben az értelemben eufemizmus önfentartásról beszélni), valamint a modern társadalom helyett a posztfeudális személyi függőségi viszonyok lehetőségét erősíti.
De legalább valamit megpróbáltak. Ha a helyieknek megfelel, de azért ne állítsuk követendő példaként.

Bell & Sebastian 2013.05.12. 23:32:58

@Doomhammer: Bátor meglátás, csak nagy kár, hogy képtelen visszalocsolni a keresztvizet a cigánybűnözőkre, hogy stílszerű maradjak.

Itt a legfőbb ideje a jobbikbűnözés -fogalom bevezetésének.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 23:36:35

@Bell & Sebastian:
" Bátor meglátás,"

Melyik?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.12. 23:41:15

@sírbateszezazegész:
"valamint a modern társadalom helyett a posztfeudális személyi függőségi viszonyok lehetőségét erősíti."

Cserdiben is az a helyzet, hogy egy karizmatikus és jó kapcsolatokkal rendelkező vezető feladatokat oszt (egyszerre lépvén fel üzleti és közigazgatási vezetőként).

S=klogW 2013.05.12. 23:51:50

@Doomhammer:

"Nem, emögött majdnem egy évnyi szorgos gyűjtőmunka van."

ettől még kvázikijelentés, mert nem bontja ki a teljes igazságot :), amint arra célozni próbáltam

persze a jobbik-kijelentés viszonylatában helytálló az észrevétele

Sir Bates dö Hól 2013.05.12. 23:58:19

@Doomhammer: A cserdibeli helyzetet nem ismerem még annyira sem, mint a rozsályit (habár arról is csak 3 cikket olvastam), de nem ezt tartom a hosszútávú modellnek.
Persze valahol el kell indulni. A személyes függési láncok kialakulását azonban nem támogatom, gyakran vezet autokráciához.

Bell & Sebastian 2013.05.13. 00:02:45

@Doomhammer: Ahová a link mutat. A diszkusszió -szó szinonimáival nem fárasztanám ily késői órán, ha nem bánja.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.13. 00:09:14

@S=klogW:
"ettől még kvázikijelentés, mert nem bontja ki a teljes igazságot :), amint arra célozni próbáltam"

Úgy gondolja, hogy tudna olyan bűncselekménytípust találni, amelyben a cigányok felülreprezentáltak? Bizonyára. Nem véletlenül vannak tele velük a börtönök.

Ez viszont az igazságnak szintén csak egy része.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.13. 00:15:31

@sírbateszezazegész:
"de nem ezt tartom a hosszútávú modellnek. "

Hát alacsony jövedelmezőségű mezőgazdasági munkával valóban nem jutunk messze. Az azonban mindenképpen követendő példa, hogy aktívan próbálnak munkát keresni nem privilegizált csoportoknak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.13. 00:16:01

@Bell & Sebastian:
"Ahová a link mutat."

Melyik link? Végigkövettem a szálat, nem találtam linket.

S=klogW 2013.05.13. 00:20:18

@Doomhammer: a kommentre visszamutató linkre gondolt szerintem, ahogy én ezt a sumákul fogalmazót ismerem :)

Sir Bates dö Hól 2013.05.13. 00:28:20

@Doomhammer: Ebben tökéletesen azonosulni tudok a véleményével.
Bár én az oktatás elsődlegességét vallom. A gyerekeknek. A felvilágosítást meg a többségi társadalomnak.

ebfül 2013.05.13. 23:34:12

@sírbateszezazegész:

Az adatok innen vannak:

atv.hu/cikk/20120115_ellenpelda_eloben_roma_polgarmester_viragoztatta_fel_a_falut

Eredetileg DH hivatkozta az emberöléses kommentfolyamában.

2050-ig nem kell várni, a 25-30 százalékot előbb is elérik. Persze, integrálni kell, de az eddigi próbálkozások veszetfejsze nyelének és a feneketlen zsák tömésének tűnnek.

ebfül 2013.05.13. 23:49:37

@Doomhammer:

"Mindezek ellenére számos olyan fejlesztést is megvalósítottak, amelyhez semmilyen uniós vagy hazai forrást nem kaptak"

Miért kell ezt kihangsúlyozni? (Nem ez lenne a normális?)

Vagy már megfogalmaztak olyan kritikát a faluval szemben, hogy csak az ilyenolyan pályázatokkal tartják fenn magukat?

Miért kell egy négyszáz lelkes faluban három embernek foglalkozni a pályázatok írásával?

Biztosan szép eredményeket ért el Bogdán úr, de ez fenntartható? Működne a modellje máshol is? Ő lenne a helyi vajda, és azért kapál mindenki, ha elkezdi, mert van egy tradícionális tekintélye a közösségben? Tényleg csak a multinál szerzett tapasztalat és a karizma áll a sikerei mögött?

Van-e jelentősége annak, hogy a HETEK készítette vele az idézett riportot? Lehet, hogy Alfarhangnak igaza van, és ez is egy hitgyülis projekt? Egyfajta ellen-érpataki modell?

Nem kell válszolnia, költői kérdések. Pontosabban: gyanítom, hogy Önnek sincsenek birtokában ezek az információk.

ebfül 2013.05.13. 23:57:27

@Doomhammer:

De igen, megértettem. Nincsenek olyan számai, amivel alátámasztaná az ántitézist, viszont becsülöm, hogy terelés helyett bevallja.

A jobbikos kvázistatisztikákat nem ismerem, és nem is érdekelnek. Viszont a maga állítása semmivel sem szofisztikáltabb az ő övékénél.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.14. 06:47:42

@ebfül:
Most jobb fej lennék, ha csinálnék számokat? Mert tudnék. De nem akarok. Mivel nincs rá szükségem. Nekem elég a brutális magyarbûnözôk fotóinak serege. Nem vagyok hülye, hogy kördiagramokat rajzolgassak.

ebfül 2013.05.14. 08:57:34

@Doomhammer:

Ó dehogy, maga mindenképpen jófej, a legjobbikfej így is, úgy is.

Én csak arra próbáltam utálni, hogy a jobbikos primitív sablon ellen nem lehet annak fordítottjával eredményesen harcolni. Provokálni annál jobban.

Számokkal vagy számok nélkül, a maga módszertana sem különb. Például honnan tudja, hogy K József vagy G Tímea fehérbűnöző?

Így aztén B&S-nél a pont.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.14. 09:45:13

@ebfül:
Van itt egy tevedes. En nem harcolok semmi ellen. En csak elmondom a velemenyemet. Modszertanom sincs. Nem vegzek felmerest, nem csinalok statisztikat. Csupan hireket olvasok es megallapitasokat teszek. Megallapitasaim forrasat megmutatom masoknak is, hadd tegyenek ok is megallapitasokat a sajat akaratukbol.

Peldaul most megallapitom, hogy a pecsi penzvalto brutalis gyilkosai (koztuk a maga altal emlegetett K. Gabor es G. Timea) tisztara ugy neznek ki, mint egy tipikus magyarbunozo tarsasag. Kepuk ebben a cikkben talalhato.

www.pecsinapilap.hu/cikk/Ujabb_reszletek_a_pecsi_penzvaltos_gyilkossagrol/127370

Es meg ket megallapitast tennek ezen felul (ha kivanja, forrasokat is adok). Ez a gyilkossag volt az elso abban a sorozatban, ami teljesen szokatlan korulmenyek kozott zajlott le Pecsen tavaly. A masodik a Bandy-ugy volt, a harmadik a ketrecharcos megkeselese, mindez harom honap alatt. Ez a Drago itt szo szerint a rendorok orra elott, a belvaros kellos kozepen, a rendororstol kabe 150 meterre valtott valutat "illegalisan". Hatalmas mennyisegu keszpenzt cipelt magaval rendszeresen, elemi ovintezkedeseket sem teve. Aztan jott egy penzugyi gondokkal kuszkodo, luzer tarsasag es megoltek. Elotte meg is kinoztak, hogy kiszedjek belole a penz fellelesi helyet (nem arulta el, csak azt vittek el, amirol mar eleve tudtak). Ugy adodott, hogy magyarbunozok voltak, a no raadasul volt pedagogus, de ez a kis reszlet ne tevessze meg, vannak itt sokkal fontosabb elemek is.

Valami hasonlosagot felfedez mas esetekkel?

ebfül 2013.05.14. 22:47:15

Nézze, nem értem.

A Bándy Katára emlékező kommentfolyamát azért, kezdte, "mivel a Jobbik azzal jött, hogy a magyar nők félthetik az életüket a brutális cigánybűnözőktől."

Nem hajlandó "kvázistatisztikákat gyártani Jobbik módra".

Ugyanakkor módszertan (?), statisztika, felmérés nélkül ragadtatja el magát hasonló túlzásokra, mint a jobbik.

Elhiszem, hogy nem harcolni akar ellenük, de nem is jobbik náluk :)

ebfül 2013.05.14. 22:58:09

@Doomhammer:

Ja, és nem K. Gáborra, K. Józsefre utaltam:

velvet.hu/galeria/velvet/sztori/2013/05/14/szita_bence_gyilkosainak_targyalasa_-_ii_nap/24

Nem egy kimondott fehérbűnöző.

Talán ő sem:

velvet.hu/galeria/velvet/sztori/2013/05/14/szita_bence_gyilkosainak_targyalasa_-_ii_nap/13

Talán G. Tímea sem:

img.napilapcsoport.hu/img/src/118076

De az etnikai hovatartozás inkább magát érdekli, engem különösebben nem. Ezeket a képeket arra hoztam fel példaként, hogy a bűnözők etnikai besorolása mennyire szubjektív.

"Valami hasonlosagot felfedez mas esetekkel?"

Nem. Súgjon.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.05.14. 23:13:20

@ebfül:
"De az etnikai hovatartozás inkább magát érdekli, engem különösebben nem. "

Akkor miért tartja a kérdés feszegetését provokatívnak? Mert annak tartotta, sőt még lovagol is a témán. Megkérdőjelezi, mennyire alapos az én "módszertanom" az etnikai besorolásról, statisztikákat kér számon rajtam, G. Tímea képét mutogatja (ő a tanárnő).

Vagyis a provokációm sikeres. Maga felakadt a horgon.

Mondok magának statisztikát, ha annyira kíváncsi rá. Az emberölések kábé felét élettárs vagy rokon követi el. Kábé harmada vagyoni motivációjú, például félrement rablás. Tehát a magát érdeklő esetek, amikor a cigánybűnözők megölik az öregasszonyt, ennek a harmadnak a részhalmazát képezik (együtt a Baunok-gyilkossággal, amit szintén magyarbűnözők, sőt focistabűnözők követtek el). Ezzel szemben az élettárs-rokon megölése (az esetek kábé fele) során általában magyarbűnöző öl magyar áldozatot, a népességaránynak megfelelően. Ebben a szegmensben a cigányok kifejezetten alulreprezentáltak, viszont a magyarbűnözők (az esetek 80%-ban férfiak) sokszor elképesztő brutalitásról tesznek tanúbizonyságot. Hogy csak mindjárt a gyomaendrődi darabolóst említsem:
www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/tablabirosag-elott-a-gyomaendrodi-darabolos-gyilkos-487016

Emiatt van az, hogy emberölésben a magyarbűnözők felülreprezentáltak és egyébként ez a börtönpopulációban is megfigyelhető.

Egyéb módszertani kérdés?

ebfül 2013.05.15. 00:11:56

@Doomhammer:

Már bocsánat, én nem számonkérek, hanem kérdezek.

Köszönöm, hogy végül megosztotta velem a statisztikáit. Értem, hogy a módszertani hiányosságait a módszertan hiányával próbálja leplezni, azt viszont nem értem, ha "az élettárs-rokon megölése (az esetek kábé fele) során általában magyarbűnöző öl magyar áldozatot, a népességaránynak megfelelően" akkor hogy lehet az, hogy "ebben a szegmensben a cigányok kifejezetten alulreprezentáltak"?

A vagyon elleni bűncselekményeknél is a népességaránynak megfelelő a megoszlás?

Miért gondolja, hogy engem csak azok az esetek érdekelnek, amikor a cigánybűnözők megölik az öregasszonyt? Nem vagyok jobbik szimpatizáns, ha eddig nem derült volna ki. Kifejezetten károsnak tartom a tevékenységüket.

Az, hogy G. Tímea pedagógus (volt egykor), egyben azt is jelenti, hogy fehérbűnöző?

A témán pedig nem én lovagolok, ez a maga vesszőparipája:

mandiner.blog.hu/2012/07/16/bandy_kata_a_halalbuntetes_es_a_gyasz_vamszedoi
süti beállítások módosítása