Új titkokat megérteni: Both Miki kínai utazófilmje
2013. május 08. írta: dobray

Új titkokat megérteni: Both Miki kínai utazófilmje

bothmikikína.jpg

Kínába ment februárban Both Miklós, a Napra gitárosa, hogy helyi zenészekkel vegyen fel egy lemezt – és hogy sokat fotózzon. A fényképes albumot és a lemezt együtt fogja kiadni a Helikon. Február óta eltelt egy kis idő, Miki így életjelet adott magáról egy húszperces filmben. A filmet egy magyar származású sanghaji fotós, Nicky Almasy készítette az utazás epizódjairól. A felvételen a tibeti térség különleges hangú énekesnőjével, Yang Yi Ma-val, valamint a jünnani hegyekben élő buddhista tanárral, Chen Zhi Peng-gel zenél együtt Miklós.

Both Miki január végén a Mandinernek adott interjújában így beszélt a kínai útról:

„Miért megy Kínába lemezt felvenni egy magyar gitáros, aki sokat merít a magyar népzenéből?

Ott kezdeném, hogy miért megy egy huszonegynéhány éves gitáros erdélyi falvakba népzenészek közé? Miért lakik velük együtt, figyeli a zenéjüket éveken keresztül – miközben valójában, autentikus értelemben nem tud velük együtt játszani, mivel a gitár nem egy őshonos hangszer azon a vidéken? Ráadásul, ha mégis gitározni kezd valaki egy autentikus formációban, akkor legalábbis biztosan nem szólistaként, vagy ottani nyelvjárásban prímásként teszi ezt. Nekem ezeket a falakat döntötték le az ottani tapasztalataim, és ennek a hatására alakult meg a Napra zenekar. Hasonló felismerésekért megyek Kínába is. Meg akarok ismerni egy számomra új zenei gondolatot, hogy azzal felül tudjak írni régi berögzültségeket. Azaz egyfajta átértékelés reményében indulok el, amelyek végső soron mozgásban tartják az ember képzelőerejét.

A kínai utad kapcsán új lemezt készítesz: komponált zenéről van szó, vagy azt veszed fel, amit ott spontán „összezenéltek”?

Ez az anyag nem egy hagyományos értelemben vett album lesz, amit a zenészek íróasztalnál vagy a próbatermükben érlelnek hónapokon át. Sokkal inkább egy dokumentumanyaghoz fog hasonlítani, amely az ottani kínai zenészekkel való találkozásainkba, az együtt töltött óráinkba enged betekintést. Immáron kétszer voltam Kínában, másodjára több koncertet is játszottam helyi zenészekkel. Ez az élmény és a zenészekkel kialakított barátság indított el ezen az úton.

Hogy szeretted meg a kínai népzenét?

Először az országot szerettem meg. Még az azóta sokat szenvedett Szíriában magyarázta nekünk egy holland srác: Kína valószínűleg a „világ legérdekesebb helye”, és annyira nagyok a kulturális különbségek, hogy egészen biztosan magába szippantana minket. Persze ezeket a dolgokat mi is tudtuk, de egészen addig, amíg egy velünk korabeli európai srác nem kezdte el mondani, addig számunkra Kína teljesen lehetetlennek tűnt, mint úticél. Végül ezen az estén döntöttük el Palmyra sivatagában, hogy ha egy módunk van rá, akkor kimegyünk Kínába. Persze ez nem volt egyszerű. Másfél éven át terveztük-szerveztük a lehetőségeinkhez képest az utat. Először mi sem gondoltuk komolyan, hogy összejöhet; majd egyszer csak arra eszméltünk, hogy három hónapja tanulunk kínaiul, folyamatosan a témáról olvasunk.”

Itt pedig megnézhetik, hogy alakulnak Both Miki és társai dolgai Kínában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr685262188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfőmérnök 2013.05.08. 14:30:34

Both Miki egy tehetséges és szimpatikus gyerek, de ezek a komolykodós-művészkedős dolgai valahogy nekem nagyon nem jönnek be.

Márai Sánodr012 2013.05.17. 01:29:15

A Pentagon katonai céljait képviselő és a budapesti amerikai Nagykövetség égisze alatt működő Védelmi Együttműködések Irodája pár hónapja járt Szegeden a Polygon Informatikai Kft irodaházában. A gyümölcsöző amerikai kapcsolatok meghozták az eredményt, mivel a Polygon Informatikai Kft több száz milliós pályázati támogatást kapott a MAG Zrt-től ezzel párhuzamosan. Az amerikaiak színfalak mögötti erős lobby tevékenysége újra érezhető magyar földön, ha hatalmi érdekeik úgy kívánják….

data.hu/get/6547558/MAG_Zrt._tamogatoi_level_-_3D_Scenner.pdf
süti beállítások módosítása