Szegregáció: társadalmi egyenlőtlenségek voltak és lesznek
2013. április 06. írta: Lakner Dávid

Szegregáció: társadalmi egyenlőtlenségek voltak és lesznek

sport.jpg

Ismét áll a bál egy törvénymódosítás kapcsán – ahogy azt a Népszabadság megírta. A KIM az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvényt úgy módosítaná, hogy a „nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését az a rendelkezés, amely egy kifejezetten megjelölt társadalmi csoport tárgyilagos értékelésen alapuló esélyegyenlőtlenségének felszámolására irányul” részt kiegészítené: akkor sem sértő a rendelkezés, ha „a tárgyilagos értékelésen alapulóan szükséges társadalmi [felzárkózás] elősegítésére irányul”. Helyben vagyunk tehát, ismét zúghat a szegregáció kontra felzárkóztatás vita, melyben a liberalizmus képviselői továbbra is azon az állásponton vannak, hogy pozitív diszkrimináció ugyan lehetséges; de a hátrányos helyzetű tanulók akkor se kerüljenek át másik intézménybe, ha ezzel esetleg hátráltatják is a többi diák és a pedagógusok munkáját.

Balavány György már meg is fújta a kürtöt, kikiáltván, hogy hamarosan már a buszra sem lesz szabad mindenkinek elöl felszállnia, az ujjal mutogatás pedig bizonnyal folytatódik: „ő más” – „én nem vagyok olyan”. Nos, érdemes hozzátenni: bár a francia forradalom óta a liberalizmus képviselőinek kedvelt szólama, mégsem feltétlenül érdemes az egyenlőség eszméjét a szabadság mellett emlegetni. Társadalmi egyenlőtlenségek mindig lesznek, a szegénység nem fog megszűnni, a hajléktalanok nem mennek haza egy idő után, és egyes roma gyermekek sem lesznek attól még szívsebészek, hogy nem járhatnak olyan iskolákba, ahol többségében vannak a cigány származású tanulók. Mások szabadságát viszont adott esetben korlátozhatja, hogy kénytelenek a hátrányos helyzetűeknek szükséges képzés színvonalához és feltételeihez igazodni. Itt elő lehet venni a hírhedt nyíregyházi iskola esetét is, ahol a második Gyurcsány-kormány alatt nagy lendülettel megjelent az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek alapítvány, és bezáratta az intézményt, mondván: „az csak szegregált oktatást tett lehetővé”. Amikor pedig a görögkatolikusok új iskolát nyitottak, akkor ismét megjelent Mohácsi Erzsébet és közölte: továbbra is létezik a szegregáció, hiszen „egy cigánytelepi iskola szükségszerűen és kizárólag szegregált oktatást tesz lehetővé”.

Ez az a pont, ahol józan ember már a fejét veri a falba, és nagyjából ez volt az a mentalitás, aminek köszönhetően az SZDSZ is vígan a süllyesztő mélyére teleportálta magát. Felülről megmondani ugyanis, hogy a cigány gyerek igenis köteles ott tanulni, ahol minimum van kétszer-háromszor annyi nem-cigány diák is, valamint hogy ez abban az esetben is szükségszerű, ha esetleg hátráltatja a többieket is a tanulásban: nos, ez nem igazán találkozik a valósággal, a létező társadalmi viszonyokkal. Persze, egyesek szerint ez bátor és emberséges hozzáállás, de a tények akkor is tények maradnak: a hátrányos helyzetű gyermekek nem feltétlenül járnak jól az erőltetett integrációval, míg a többiek csak hátrányt szenvednek az őket korlátozók miatt.

Nem azt mondom, hogy a szegregációnak nevezett jelenség jó dolog, csupán arról van szó: nem biztos, hogy érdemes a helyi viszonyokat nem ismervén, az emberi jogok elkötelezett harcosát mímelve háborút vívni a természetesen, organikusan kialakult viszonyokkal szemben. Ha egy-egy ilyen intézmény emberi viszonyokat tud teremteni, ha  kemény munka folyik ott, ha nem elégszenek meg a legalacsonyabb szintű oktatással – mondván, ennél többre úgysincs szükség  –, akkor a dologgal tulajdonképpen ki lehet egyezni.

Egyenlőség pedig nincs és sosem lesz: ezért vannak különböző tagozatok az iskolákban, ezért vannak eltérő képességűeket befogadó gimnáziumok, és ezért vannak direkte hátrányos helyzetűek felzárkóztatását segítő oktatási intézmények. Lehet persze felülről babaházasat játszani és a vendéglátói szakközép tanulóit áttenni a francia két tannyelvű gimnázium egy osztályába. De ettől még nem biztos, hogy a pincérnek készülő fiatal jobban fog érteni franciául, ahogy az sem, hogy majd a leendő francia lektorok pozitívabban fognak viszonyulni a felszolgálónőkhöz. A példa persze abszurd, mégis jól szemlélteti, egyesek hogyan próbálnak harcot vívni a valósággal szemben, miként igyekeznek segíteni úgy, ahogy a szerencsétlen sportszeletes feka segített a reklámban.

A vidéki települések nagy részében pedig csak elöl lehet felszállni a buszra, kedves Balavány György – ott kell ugyanis felmutatni az együtt utazáshoz szükséges jegyet/bérletet a buszvezetőnek. Persze, a pozitív diszkrimináció folyamatos bővítésének jegyében talán azért is lehet majd egyszer küzdeni, hogy akinek nincs pénze, ne legyen köteles jegyet vagy bérletet vásárolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr185201080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szegregáció: társadalmi egyenlőtlenségek voltak és lesznek 2013.04.06. 10:39:02

Nem biztos, hogy érdemes a helyi viszonyokat nem ismervén, az emberi jogok elkötelezett harcosát mímelve háborút vívni az organikusan kialakult viszonyokkal szemben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2013.04.06. 08:15:08

szerintem az esélyegyenlőség az(t kellene jelentse), hogy bárki beugorhat a medencébe, ha akar, de _senki_ ne kapjon hozzá mentőmellényt;

ha pedig süllyedő hajóról kell vízbe ugrani, akkor _mindenki_, az úszni tudó is kapjon mentőmellényt

S=klogW 2013.04.06. 08:51:34

az is bájos, hogy jellemzően a legnagyobb szociáldarwinisták óbégatnak "esélyegyenlőségért"

mahathir doktor bár kicsit túlzásba esik, de "van benne rendszer"
www.youtube.com/watch?v=-PJ9u8h3Gzw

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.06. 09:19:00

ennél a laknernél az is jobb volt, mikor a szerkesztőségi fellátorok kaptak egy két posztot. mitől lett ez az idióta vezérmegmondó?

SzerződésSertés 2013.04.06. 09:25:55

Azért elgondolkodtató, hogy mindenki egyenlő bánásmódért óbégat, azt valahogy kevesen szeretné(n)k, hogy mindenkivel az érdemei szerint bánjanak. Persze, hogy a sok lusta korcs munka és tanulás nélkül akar a társadalom ugyanolyan megbecsült tagja lenni, mint aki fel tud mutatni némi eredményt is.

Alfőmérnök 2013.04.06. 09:44:12

@jose maria padilla: Lehet, hogy bebuzult a szerkesztőség.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2013.04.06. 10:17:31

A vitából egyetlen fontos dolog maradt ki: a pénz kérdése. Az integrált oktatás nyilván lehet szuperjó, ha motivált, jól fizetett, nem kontraszelektált pedagógusokkal, kis csoportokban végzik. De ez nálunk a pénzhiány miatt egyszerűen illúzió. Innentől kezdve kidobhatjuk az ablakon a szép elveket.
Kicsiben: ha egy falu megörököl egy kétszintes polgármesteri hivatalt, és épp a fenntartásra futja a lakók adójából, akkor nincs realitása egy 50 millió forintos liftnek, csak mert él ott két rokkant, meg nyolc babakocsis.

De felmerült bennem még egy gondolat. Ha már az EU tagjai vagyunk, vajon az nem ütközik-e esélyegyenlőségi elvekbe, hogy egy multicég ötször annyit fizet azonos pozíción egy németnek, mint egy magyarnak? Miközben a termékeit ugyanannyiért adja el Németországban és Magyarországon.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.04.06. 10:18:10

@Alfőmérnök:
lehet, mindig is gyanúsak voltak. gellért is visítva élvez, ha a kettes üti

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 11:12:12

Lakner szerintem moderáltan, finoman fogalmaz. Felháborító, amikor a nagy többség rovására pátyolgatnak egyes rétegeket. A vegyes osztályok hatékonyságát az ilyen emberi jogi harcosok gyerekein kéne tesztelni.

Hell István 2013.04.06. 11:39:51

Erre a posztra hosszabban kéne válaszolni, de nincs időm. Az etnikai alapú szegregáció legalizálásával visszalépünk a korai Kádár-korba. A 80-as években már legalább egyenként "enyhe fokú értelmi fogyatékossá" nyilvánították - "tudományos" tesztek bevetésével - a cigány gyerekeket bizonyos "szakértői bizottságok" ahhoz, hogy iskolagettókat - ha tetszik: iskolai etnikai tisztogatást - hajtsanak végre. (Becsületes országokban azokat is integráltan tanítják, akik valóban enyhe értelmi fogyatékosok.)

Hell István 2013.04.06. 11:41:24

@Foray Nándor: Ezt mondod majd akkor is, ha a cigányság lesz a "nagy többség"?

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 12:02:01

@Hell István: hát ha a jelenlegi többségi magyarság arra a szintre jut, melyet egy anyuka ecsetel ("Sajnos, én is kénytelen voltam a közeli kisvárosba vinni a lányomat, mert élhetetlen viszonyok alakultak ki a korábban kedves, jó tanárokkal dolgozó iskolájában. Mindennapos atrocitások, büdös osztályok, tanárok vegzálása, tetű, stb. Normális ember - ha teheti - nem hagyja a gyerekét ilyen környezetben. Nekem most már jajgathatnak szegregációról."), akkor igen.

S=klogW 2013.04.06. 12:09:42

@Hell István: ki beszél itt etnikai alapúról? KÉPESSÉG- és KÉSZSÉGalapúról legfeljebb!

tudja az én nagyanyám fiatalkorától féllábú volt. a férjét kisgyerekes anyaként elvesztetette egy balesetben.
az apám két kisgyerekkel elvesztette az állását, mint oly sokan a rendszerváltáskor és anyám közalkalmazotti keresetéből éltünk sokáig. volt a családom épp eleget nehéz helyzetben.

ugyanakkor: én magam tudnék 3 cigánylányt is mondani az egyetemi évfolyamomról még az első orbán-kormány idejéből (dr.-rel záruló képzés)

Kedves István, dugja fel magának a pofátlan etnikaizását!
A dologtalanság (dolgatlanság) adta szabadidőt nem baszással kéne agyonütni a putriban. Vajon miért teszik?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 12:22:14

@Hell István: tiltakozom a lauder javne iskolában tomboló szegregáció ellen. az óvodától a gimnáziumig sehol se látni a mélyszegényekkel való szolidaritás jegyében kevert osztályokat. biztosan a mocskos náci faji felsőbbrendűségi politika és fasizálódás újabb jele, skandalum.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.04.06. 12:35:58

K....ra unom már azokat, akik Újlipóciából vinnyognak a tiszagörényfalvai szegregációval kapcsolatban...

Tessenek odaköltözni, aztán majd egy-kettő esztendő múltán lehet szövegelni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 12:50:36

Hülye ostoba lakner.

-egyrészt úgy fogalmaz mint valami huszadrangú gagyi politikus:
"Nem azt mondom, hogy a szegregációnak nevezett jelenség jó dolog, csupán arról van szó: nem biztos, hogy érdemes a helyi viszonyokat nem ismervén, az emberi jogok elkötelezett harcosát mímelve háborút vívni a természetesen, organikusan kialakult viszonyokkal szemben."

dávidka láthatólag képtelen ember módjára fogalmazni...

-másrészt pedig saját pártjának cigány-vonalával megy szembe, amit osztolykán ágnes képvisel.

Amit itt látunk, egy ócska, huszadrangú trükk:
Az LMP-t "eladhatóvá", szerethetővé kell varázsolni, ennek jegyében mindenféle szar dezinfóval teletömni az emberek agyát.

ez egyébként része a tágabb összefüggésnek: a mandarin fideszes szerkesztői 30akárhány évesen már nehezen férnek bele az "alternatív ándörgránd" vigyorgó kamasz-kategóriájába, ezért újítani kellett. viszont ugye a fideszben a fiatal korosztály (mármint olyan, aki képes is gondolkodni) nem létezik, így hát a "bázisdemokrata" lmp-ből újítottak pár tagot: Pintér Bencét, meg ezt a laknerbarmot.

Foglaljuk össze!
1) a lakner láthatólag politikusmódra mismásol, magyaráz
2) ennek jegyében pusztán a saját pártjával megy szembe
3) mindezt azért, hogy az LMP-t eladható terméknek állítsa be a politikai piacon.

Hogy ez mit jelent?
mindenki rakja össze magának.

Hell István 2013.04.06. 12:50:54

@Foray Nándor: Természetesen lehet még szörnyűbbé tenni a helyzetet, ha ez a cél. Mellesleg: én a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnáziumban tanítok, ahol a túlnyomó többség cigány (de persze nem válogatunk a jelentkezők között, vannak azért nem cigány tanulóink is), ott is lakom hét közben BAZ megyében - hét végén pedig a Nyóckerben -, és eddig még sem mosdatlansággal, sem tetűvel nem találkoztam. (Nem mintha ez számítana: budai elit gimnáziumokban is gyakori vendég a tetű.) Attól tartok, hogy maguk képtelenek előre nézni, vagy egyszerűen csak adottságnak tekintik az oktatási impotenciát. Esetleg követendő példának.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 12:57:24

@Hell István:
Hajrá, Hell úr! Minden egyes, nyilvánosan elhangzott vagy leírt szava plusz ezer szavazat a Jobbiknak! Csak az a baj, hogy míg a magafajta* ballibbantak nagyon is megérdemelnének négy év Jobbik-kormányzást, addig mi, normális többiek nem. És ha szorul a kapca, akkor a magafajták* elsőként fognak innen lelépni és hagyják majd az országot a szarban. Abban a szarban, amit részben épp önök kevertek. Szóval azt mondom: coki. Ezt elmondtuk már 2010-ben is a szavazófülkékben, és elmondjuk, ha kell, 2014-ben is.

*Ne örüljön, ez nem származásra vonatkozik (azt leszarom), hanem politikai hovatartozásra.

pocaklakó minimanó 2013.04.06. 13:00:26

@Hell István:

Ügyes, ügyes. Zámolyi szófacsarás. :)

a) "...és eddig még sem mosdatlansággal, sem tetűvel nem találkoztam."

b) "Nem mintha ez számítana: budai elit gimnáziumokban is gyakori vendég a tetű."

Tök fura, hogy ahol tanít, ott nem találkozott vele, de ahol nem tanít, arról meg pontosan tudja. :)

Hell István 2013.04.06. 13:01:13

@Holger Hartland: Nem értünk egyet. Ja, és maradok. :)

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:04:29

@Herr SturmLikudnik:
csakhogy az magánpénzből szervezett magániskola.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2013.04.06. 13:06:15

@Hell István: @pocaklakó minimanó:

"Nem mintha ez számítana: budai elit gimnáziumokban is gyakori vendég a tetű."

mert sok a tetűhintás

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:11:29

@Holger Hartland:
integrált oktatáshoz legalább 1000 új bundesschulzenrtrum kellene. és legalább 10,000 új erre felkészített tanár. addig mindegy, hogy szegregálsz vagy nem. a közoktatás lejtőn lesz.

Hell István 2013.04.06. 13:14:45

Még valamit (többeknek): integráció nélkül minden felzárkóztatás naiv álom, sohasem volt eredményes (már ha egyáltalán valakit érdekel a felzárkóztatás, vagy az, hogy a roma gyerekeknek is vannak érdekeik). Bár persze tudom, a magukat "nemzetinek" nevezők leszarják a valóban létező nemzetet, és annak a jövőjét.

Lakner Dávid 2013.04.06. 13:15:40

@Schwerer Gustav: Nagyon rá vagy kattanva erre az LMP-témára, feleslegesen: sosem voltam a párt tagja, sosem kampányoltam nekik és az LMP-t is ugyanúgy kritizálom, ha valami éppen nem tetszik tőlük. Az más kérdé, hogy őket tartom leginkább elfogadhatónak a politikai palettáról - de attól még engem nem befolyásol az LMP véleménye.

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2013.04.06. 13:19:54

@Hell István: "integráció nélkül minden felzárkóztatás naiv álom"

és jó lenne ha az is maradna:
inkább elsorvasztani kellene itt európában ezt a népelemet

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:21:50

@jose maria padilla:
kellenek a "buzik" a republikánus pártba.

pocaklakó minimanó 2013.04.06. 13:22:21

@Hell István:

"Bár persze tudom, a magukat "nemzetinek" nevezők leszarják a valóban létező nemzetet, és annak a jövőjét."

Megújult zámolyi retorika...

a) "Finnish Kale came to Finland 500 years ago via Sweden by Romani groups who travelled from the kingdoms of Scotland and England in the 16th century. (...) A paper published by the Ministry of Labour states that "According to labour administration's client register material, 70% of the Roma jobseekers had a primary school or lower secondary school education." According to the same paper: "Education is compulsory in Finland and this obligation applies equally to the Roma as to other citizens, but dropping out of basic education is still common among young Roma, while in the mainstream population it is extremely uncommon."

b) "The mobility of the Gypsies and the obligation to entertain guests at any time make it difficult for adults to hold down a job and cause Gypsy children to be away from school considerably more than other children. (Iverstam, Johansson & Wall 1978:16f). Not surprisingly, then, Gypsies in general have less education and are more likely to be unemployed than other groups in Finnish and Swedish society. According to the chairman of the Nordic Gypsy Council, Aleka Stobin (personal communication), about 60% of the Finnish Gypsies are in need of additional education, being illitterate according to the official Swedish definitionwhich defines “low or nonexistent formal education” as less than four years of primary school. An estimated 25% of Gypsies have not attended school at all. Education has a low cultural status among the Gypsies generally; there are few positive examples of individuals within the group who have been successful as a result of their education, partly because the kind of success which formal education leads to is intimately connected with a mode of existence which inevitably clashes with Gypsy cultural values." (spraakbanken.gu.se)

c) „The different character of Gypsy culture often leads to conflicts with the majority population. (…) Family ties and obligations towards other Gypsies are more binding than obligations towards an employer or society (which are not perceived as being ‘genuine’ obligations).” (spraakbanken.gu.se)

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 13:23:48

@Hell István: én megértem a jó szándékot, sőt, durvábbat mondok, én is sajnálom a sanyarú sorsúakat. Nekem nincsen, de ha volna gyermekem: kikérném magamnak, hogy késközelbe ("integráltba") kelljen iskolába járnia. Nem nyugtatnának meg a hosszú távra mutató hatástanulmányok meg az efféle liberális szemfényvesztések, ugyanis engem konkrétan az ÉN gyermekem AKTUÁLIS biztonsága, épsége, közérzete érdekelne.

Te hogy vagy ezzel? Szívesen járatnád a gyereked integrált osztályba, összezárva hátrányos helyzetűekkel?

Nero Bianco 2013.04.06. 13:25:09

Ne legyünk naívak.
A mai magyar társadalom szegregációpárti.
Legyen szó cigányokról, hajléktalanokról, buzikról, akárkikről.

A jelenlegi kormányzat pedig készségesen szolgálja ki ezt a szegregáció párti igényt, bár az el kell ismerjem, hogy nagyon szépen csomagolják.

De azért azt had jegyezzem meg, hogy bármily szép is a csomagolás, az, ami benne van, az szar.

A médiatanács is hányszor kifejtette a Klubrádió szivatása alatt, hogy ők mennyire a jogállam meg blablabla, de azért pontosan lehetett tudni, hogy törvényileg alátámasztott állami kibaszásról szól a történet.

Balogh is remekül tudja kenetteljes szövegekbe csomagolni a kibaszást.
Erre a kétszínüségre csak egyetlen megbocsájtás lesz, ha ebben a duplafenekü hülye magyar társadalomban ez a megoldás mégiscsak működni fog.
Csak ugye erre nincs semmi garancia. És ezerszer láttuk már, hogy a fennkölt szavak mögött egészen ordas szándékok húzódnak meg.

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:26:29

@Hepci:
na most akkor el kellene dönteni: van szegregáció, vagy nincsen. mert csak a geci zsidók találták ki azt is, hogy magyarországon erősödik az antiszemitizmus.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 13:27:11

@Hell István: Marad? Jó. Az a minimum. Egyébként: normális ember, főleg ha látott már mindenféle rasszhoz tartozó embert, netán dolgozott is velük, pontosan tudja, hogy a bőrszín: semmi. De szerintem, ha nagyon megszorongatjuk őket (úgy értem, keresztkérdésekkel), akkor a "rasszista", "szegregáció-párti" szülőkről is ki fog derülni, hogy nekik nem is a gyerekük padtársának a bőrszínével van bajuk, hanem a viselkedésével és mindennel, ami abból következik. A rendes, értelmes, nyugodt, szabályokat betartó cigánygyerekkel szerintem senkinek semmi baja, ilyenkor szokták azt mondani a (részben bizony a tapasztalataik miatt!) előítéletes többségiek, hogy "igen, ő cigány, DE NEM OLYAN".

A szülőktől nem lehet elvárni, hogy kockázatnak tegyék ki a gyereküket valami homályos társadalomboldogító idea kedvéért. És már megint a tág értelemben vett középosztály - a balliberálisok "cigányai" - farkával akarják irtani a csalánt. Miért gyűlölik a középosztályt?

A képmutatás már csak hab a tortán. Kíváncsi lennék egy olyan kimutatásra, hogy a prominens ballibek gyerekei milyen iskolákba járnak. Demcsák Zsuzsa esetére is emlékezhetünk: ő tulajdonképpen abba bukott bele, hogy kb. azt csinálta, amit minden normális anya tenne, és ez nyilvánosságra került.

Vidéki 2013.04.06. 13:27:25

Balavány súlyos likviditási problémákkal küzdhet: Nagyon-nagyon kell neki a pénz!

Szerkesztője viszont csak olyan cikket fogad el tőle, amelyik azt próbálja bizonygatni, hogy a romáknak hamarosan nem lesz szabad a buszon elől felszállni.

Erre fizet a Bank!

Lakner Dávid remekül rámutat arra , hogy Balavány téveszméi az SZDSZ téveszméivel rokoníthatók.

"Ez volt az a mentalitás, aminek köszönhetően az SZDSZ is vígan a süllyesztő mélyére teleportálta magát."

Hell István 2013.04.06. 13:29:09

@Foray Nándor: az én gyerekeim (már felnőttek) integrált osztályokba jártak, mindhármuknak voltak cigány osztálytársai. És semmi "késközel". :)

Szepetneki 2013.04.06. 13:29:13

Az iskolai szegregáció szakmai kérdés. Én úgy tudom, semmilyen haszna nincs az egész társadalomra nézve, pont ellenkezőleg. A szegregáció leszakítja a társadalom alsó rétegeit, hosszútávú, visszafordíthatatlan károkat okoz. A leszakadó rétegek/régiók gettósodása várható, az infrastruktúra megszűnik, az ott élőknek esélyük sem lesz kitörni belőle (ez már most is létezik).
Az információ a mai világ kenyere, ha nem tudsz olvasni, éhen halsz, ha nem szocializálódsz megfelelően, éhen halsz. Az alsóbb rétegek kizárása az információhoz való hozzájutás lehetőségéből végleg magára hagyja ezt a réteget.
A `szavazó` lakosságnak tett gesztus százalékokat hoz a választásokon, pillanatnyi pozitív hatása a hosszú távú pozitív hatás hamis illúzióját kelti.

Kíváncsian várom a szegregáció össztársadalomra gyakorolt pozitív hatásait.

Róma, 18C, esős:
János aki ellopta a karórádat

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 13:30:45

@Holger Hartland: Teljes félreértés.

Gyögyöspata kapcsán bebizonyult, hogy az LMP milyen álláspontot képvisel.
Másutt is leírtam: hiába követel az LMP autonómiát Erdélyben, ha közben idehaza a cigányokat védi a magyarokkal szemben.

Aztán ott van az osztolykán-czeizel orálpetting a szektatévében. szimptomatikus jelentőségű.

egyértelmű, hogy az LMP cigánypolitikáját az osztolykán-vonal határozza meg: "minden eszközzel" a szegregáció ellen, "esélyegyenlőség, harc a kirekesztés ellen" stb stb.

idézet az origó cikkéből:
www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100324-az-lmp-2010es-valasztasi-programja.html
(nagybetűs kiemelések tőlem)

"A legrészletesebb fejezet az esélyegyenlőséggel foglalkozik, azzal, hogyan lehetne javítani a cigányok, a munkanélküliek és a hajléktalanok helyzetén. Az LMP nekik ígéri a legtöbbet a programban, sokszor más társadalmi rétegek ROVÁSÁRA.

"Alapvetően fontosnak tartják az iskolarendszer átalakítását, a SZEGREGÁCIÓ MEGSZÜNTETÉSÉT, a segélyezési rendszer teljes reformját és a munkahelyteremtést. "

"A szegregáció visszaszorítása és az esélyegyenlőség érdekében ELTÖRÖLNÉK AZ ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLATOT, és a nyolcadik osztály végéig MEGTILTANÁK, hogy a gyerekeket teljesítményük alapján csoportosítsák vagy megkülönböztessék. "

stb stb, valósgos aranybánya a cikk, csak az első 3 témába vágó részletet szemléztem be, érdemes az egészet elolvasni.

erre szavaztál 2010-ben, mi? veregesd vállon magad.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 13:32:04

@Hell István: akkor tiszteletem. Ennek a példának őszintén örülök.

negyven rabbi 2013.04.06. 13:35:20

@Szepetneki:

"Az információ a mai világ kenyere"

használt desktopokat és ingyen internetet kell vinni a cigánytelepre, hogy
a gép előtt verjék a farkukat, ne az unokahugukba

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:40:45

@negyven rabbi:
indiába kiszórtak egy csomó használt számítógépet. ma a google kis túlzással hindi. azon túl, hogy két zsidó alapította. az egyik ráadásul komcsi. azért van minden ingyen a széles néptömegeknek.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 13:42:01

@Szepetneki: "ha nem szocializálódsz megfelelően, éhen halsz"

Igaz. Ugyanakkor sok szülő szeretné, ha a hátrányos helyzetű kolléga nem pont az ő gyermeke bőrére/szakállára kezdené meg a szocializálódást.

Szóval mondhatnánk egy olyat is, hogy "ha nem szocializálódsz megfelelően, a padtársad meghal".

unionista (törölt) 2013.04.06. 13:45:48

@Szepetneki:
néhány nem oda való gyerekek szét tud zúzni egy osztályközösséget. és ők rendszerint cigányok. az antiszociális viselkedésre a többségi válasz: az antiliberalizmus. a magyar társadalom a közéleti problémák megoldását régen feladta.

Nero Bianco 2013.04.06. 13:46:19

@Foray Nándor:
"Szóval mondhatnánk egy olyat is, hogy "ha nem szocializálódsz megfelelően, a padtársad meghal".

Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert nem ez az általános.
Fogalmazzunk úgy, hogy ez a rendkívül különleges.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 13:57:32

Ahogyan kinéznek most a pécsi közállapotok, meglehet, a kommancsoknak volt igazuk, akik járásonként fenntartottak egy gyépés műintézetet arra az estre, ha Lakatos Leuncióval tele lett a tantónéni puzdrája. Testület megszakértette, diliflepnipel deportálták, oszt szevasz!

Szakfecsegés, huhogás, az általános iskolát a faunának találták ki, flóra ott mit is keresne?

Bell & Sebastian 2013.04.06. 14:01:04

@unionista: Nemcsak cigók, már legalább annyi fehér is van, akik csak úgy elvannak, mint sarokban a fikusz.

unionista (törölt) 2013.04.06. 14:05:33

@Bell & Sebastian:
a kisegítő iskolából kikerülő lakatos leoncio később leszúrja és/vagy megerőszakolja az útjába kerülőt. ez a bökkenő.

Szepetneki 2013.04.06. 14:09:52

@Foray Nándor:
Erre valóak a magasan képzett pedagógusok, alkalmazkodó tantervek, metódusok, speciálisan képzett szociális munkások. Mert nem az a cél, hogy a gyerek csendben üljön és hallgasson. Ugye nem!?
Csak hát a NAT kereteibe ez nem fér már bele, tán nem lenne késő módosítani azt. Az Anyám tyúkja ezen nem segít (sommásan).
Mindemellett javaslatokat vártam, nem a mindennapi rosszat mert ez a blog nem szólhat a kirekesztésről, ugye nem!?

Vidéki 2013.04.06. 14:16:36

@Szepetneki:

Írja: "Kíváncsian várom a szegregáció össztársadalomra gyakorolt pozitív hatásait."

A Szabaddemokraták azon törekvése, mely a haladás tempóját a lusta, impertinens, fegyelmezetlen tanulókhoz igazodva diktálta, nem vált be a gyakorlatban.

Ha leszállna a Földre és bekukkantana iskolákba, vagy legalább olvasna újságot megtudhatná:

Vannak olyan tanulók akik nem jeleskednek a tanulás terén, viszont abban jeleskednek, hogy terrorizálják, bántalmazzák a tanárt, vagy maguk, vagy segítségül hívott rokonaik hathatós közreműködésével.

Vannak olyan tanulók akik nem jeleskednek a tanulás terén, viszont abban jeleskednek, hogy terrorizálják, bántalmazzák, megalázzák, kifosszák iskolatársaikat és arra ösztönözzék tanulni vágyó társaikat, hogy az ő példájukat kövessék.

A sajtóban sokat foglalkoztak azzal, hogy miért alapvetően elhibázott a nyelvoktatás módszertana Magyarországon

Lomb Kató egykor híres szinkrontolmács volt, aki több nyelvből volt képes szinkrontolmácsolásra.

Könyvet is írt a nyelvoktatással kapcsolatban és felhívta a figyelmet az intenzitás döntő fontosságára.

Alacsony intenzitás (heti óraszám) mellet egy idő után a tanuló ugyanannyit felejt, mint amennyit megtanul.

Nálunk, tisztelet a kivételnek, sok helyen a szükségesnél alacsonyabb intenzitással oktatnak.

Ennek színvonalát is rombolja az a gyakorlat, hogy a haladás tempóját a lusta, impertinens, fegyelmezetlen tanulókhoz igazodva diktálják, ami lerontja a többiek teljesítményét is.

A normális, szorgalmas, tanulni vágyó embereknek is lehetnek jogaik és érdekeik, nemcsak a deviáns alakoknak!

Bell & Sebastian 2013.04.06. 14:17:57

@unionista: Az oskola csak oktasson/tanítson, vagy neveljen is? -ez a kérdés veleje. Ugyanis, ha nem szocializálódik megfelelően a büdös kölök, akkor leszúrja.

Ugyanis Magyartalan Bólint idején még nevelési tervük sem volt az iskoláknak, nem hogy 9 óra utáni kijárási tilalom kopaszoknak, svájci módra.

Hell István 2013.04.06. 14:20:21

@unionista: nem akarok messzemenő következtetéseket levonni belőle, de 1994 óta folyamatosan csökkent az emberölések száma. Erről a Mandineren is lehet olvasni: mandiner.hu/cikk/20130210_polt_fel_evszazada_nem_volt_ilyen_alacsony_a_gyilkossagok_szama . Nem állítom, hogy ez kizárólag az integrált oktatás következménye (ráadásul az emberöléseket nem is romák követik el többségükben, és az áldozatok általában családtagok vagy közeli ismerősök, a kiváltó ok pedig magánéleti konfliktus, szerelemféltés), de ahhoz, hogy ez az ország igazi közösség legyen, mindenképpen szükség van integrált oktatásra. Ez a "nemzetteremtés" pedig főként a közoktatás feladata. Arról nem is beszélve, hogy a minőségi iskoláztatás és szakképzés csökkenti a ma éppen csúcsra járó munkanélküliséget, és ezzel a bűnözés volumenét is.

<Tavaly 113-ra csökkent az emberölések száma, fél évszázada nem volt ilyen alacsony, ez alig több mint a harmada az 1990-es években elkövetett évi 200-300-nak – mondta Polt Péter legfőbb ügyész a tavalyi bűnügyi statisztikákat ismertetve.>

unionista (törölt) 2013.04.06. 14:21:36

@Bell & Sebastian:
nekem van községi iskolában tanító rokonom. ő azt mondja, hogy a leszakadó magyarok (akik nem tudják bevinni a gyereket városba) a cigányok szokásait teljes egészében átvették.

viszonylag egyszerű megoldások léteznek kevés pénzzel. de ezekről juszt se fogok beszélni. oldják meg az induló pártok. az utolsó év kampányfinis.

még egy érdekesség. a múltkor egy asztaltársaságban ült egy intézeti nevelő, aki a fiatalkorúak börtönéből jött. ő mesélte, hogy a gyerekek jutalomból nézhették volna a twighlight sagá-t. ami egy tipikus amerikai mozifilm sorozat: a tinik az éj leple alatt vámpírrá válnak benne. már a második részt se vetítették. mert a rabló és esetenként rablógyilkos cigány gyerekek annyira féltek.

Foray Nándor · http://foraynandor.blog.hu 2013.04.06. 14:23:20

@Szepetneki: én a szegregációt látom az egyetlen útnak-módnak. Egyrészt a terhes elemek beinzertálása a magas szintű osztályba valószínűleg lehúzná azt, nem éri meg (inkább jó és rossz iskolák, mint csakis közepesek). Másrészt mégsem szükségszerű, hogy egy hátrányos helyzetűekre szakosodó tanoda alacsony színvonalú legyen, az viszont igen, hogy speciális. Így hát a szegregált oktatást tartom a megoldásnak.

unionista (törölt) 2013.04.06. 14:39:45

@Bell & Sebastian:
a kisegítő iskolában vajon megfelelően szocializálódik? most értem persze: addig is el lesz választva a többiektől. a magyar közoktatás ezekkel "félmegoldásokkal" megy hol előre, hol hátra.

Hell István 2013.04.06. 14:40:04

@Foray Nándor: az iskolai, munkahelyi és lakóhelyi szegregáció nem megoldja, hanem LÉTREHOZZA azt, amitől meg kellene szabadulni: az aluliskolázottságot, a bűnözést, a munkanélküliséget és következményét, a nyomort és a rossz erkölcsöket.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 14:49:52

@unionista: Igen, mivel ott hétpróbás szaktanarak vannak, nem úgy, mint a falusi iskolákban, ahol többnyire a "pénzt számolni talán jó lesz" -kategória tanít.
(Persze tisztelet a kivételnek, azoknak, akik többnyire pedagógus dinasztiák leszármazottai.)

Szepetneki 2013.04.06. 14:50:34

@Vidéki:
1, Az SZDSZ alatt kialakított NAT szabadságot biztosított az intézményeknek önálló programok kialakítására. Ott bukott el, hogy az ehhez való kompetenciát nem támogatták, főleg a pénz hiányzott hozzá. Ettől még nem volt rossz maga a NAT.
2, Felhoz kiragadott eseteket, hogy igazolja magát, nem áll módomban elfogadni mint indokot.
3, Egy nyelvtanár példáját hozza fel, ez nekem kevés, remélem másnak is.
4, Ilyen dimenziókba feszíti a problémát: lusta, impertinens, fegyelmezetlen, normális, szorgalmas, tanulni vágyó, deviáns, teljesítmény. Nem vagyok pedagógus de ők nem ilyen mértékkel mérnek, nekik jobban hiszek.
4, Az össztársadalmi többletről mondhatna valamit mert arra vártam választ.

ui: Konstruktivítást vártam a társaságtól, nem szapulást, ezt továbbra is elvárom.

Reformista Pista 2013.04.06. 14:52:06

@Hell István: igen, a halált okozó testi sértésekkel mi a helyzet? nem akarta megölni, csakhát sokat sújtott a bot...itt viszont már masszívan felülreprezentáltak védenceid.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 14:52:13

Idézetek az LMP 2010-es programjából, a "szegregáció"-szóra rákeresve

lakner dávid és Holger Hartland, valamint a többi elempés, becsapott ill. másokat megvezetni akaró kiemelt figyelmébe:

"Az oktatási rendszerben elsajátítható szövegértési, számolási, problémamegoldó és szociális készségek kulcsfontosságúak a társadalmi integráció szempontjából. A képzetlenségből eredő alacsony foglalkoztatást gyakran elsősorban a középfokú szakképzés számlájára írják, holott sokkal inkább a korai szelekcióval és az egyre burkoltabb, sokarcú szegregációval van a legnagyobb baj. Hat-hét éves korban véglegesen elválnak egymástól a különböző társadalmi hátterű gyerekek iskolai útjai, ennek pedig az a következménye, hogy a tanulók jelentős része nem sajátítja el a legfontosabb alapkészségeket sem." (58. old)

"2002 után több olyan program is indult, amely a szegregáció visszaszorítását tűzte ki célul (például az Országos Közoktatási Integrációs Hálózat és az Utolsó Padból Program), ám e programok még nem hoztak a nemzetközi mérésekben is megmutatkozó, markáns eredményeket, és nem is terjedtek ki minden területre (például a „problémás”, gyakran roma családokból származó gyerekek magántanulóvá nyilvánításának gyakorlatára). Ugyanakkor annyi már mostanra is bebizonyosodott, hogy az integráció a hátrányos helyzetű tanulók eredményein javít, a többiekén pedig legalábbis nem ront" (59. old)

figyelitek a szóhasználatot? a "többiekén legalábbis nem ront"! ez már tényleg facepalm!!!!

"Tűrhetetlennek tartjuk a szegény gyerekek iskolai kirekesztését, elkülönítését. Mindenekelőtt azt kell megelőzni, hogy egyes gyerekek már az iskolaköteles kor előtt behozhatatlanul lemaradjanak. Ehhez teljes körűvé kell tenni a védőnői hálózatot, elterjeszteni a korai fejlesztés intézményét (Biztos Kezdet Program), bővíteni kell a bölcsődei kapacitást, ösztönözni kell a családi napközik elterjedését. Négy éves kortól mindenki, három éves kortól pedig minden hátrányos helyzetű gyermek számára elérhetővé kell tenni az óvodai ellátást. Ehhez férőhelyhiányos helyeken óvodákat kell építeni, a meglévők kapacitását pedig bővíteni kell. A gyermekjóléti kapacitások fejlesztésével, az óvodáskorú gyerekek teljes körű nyilvántartásával, beszoktatási programok indításával kell bevinni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket az óvodába. Az óvodai nevelés színvonalának emelése, a személyi, pedagógiai feltételek javítása befektetést igényel, elsősorban éppen ott, ahol sok a hátrányos helyzetű gyerek.

VISSZA KELL SZORÍTANI a beiskolázáskor érvényesülő szociális és etnikai szelekciót. Mi MEGSZÜNTETNÉNK minden, az iskolai beiratkozásokat megelőző, a gyerekek kompetenciaszintjét
vizsgáló iskolaérettségi vizsgálatot, az iskolaérettségre vonatkozó véleményezési lehetőséget, hogy ezek többé ne szolgálhasson a gyerekek közötti válogatás alapjául. Helyette egy minden első osztályost érintő, a beiskolázás és iskolakezdés után (az első négy hónapon belül) elvégzendő egyéni fejlesztési vizsgálatot tervezünk. Ennek eredménye határozná meg, hogy melyik tanuló jogosult egyéni fejlesztési támogatásra, ennek fedezetét a költségvetés közvetlen bérjuttatás formájában biztosítaná a fejlesztést végzőknek. Ezzel egyúttal megszűnne a sajátos nevelési igényűvé, illetve beilleszkedési, tanulási és magatartászavarossá minősített gyerekek kategóriája, mindkét kategória
szerepét az egyéni fejlesztési támogatás venné át. A súlyos értelmi fogyatékosokat (és egyes érzékszervi fogyatékosságokkal rendelkező tanulókat) kivéve egyetlen egyéni fejlesztési támogatásban részesülő tanuló sem járhatna szegregált intézménybe vagy osztályba. Az általános iskolákban működő eltérő tantervű tagozatokat és eltérő tantervű (korábbi nevükön: kisegítő) iskolákat felmenő rendszerben meg kell szüntetni. Szigorúan érvényt kell szerezni az általános iskolai felvételi tilalmának. A nyolcadik osztály végéig TELJESEN MEG KELL TILTANI A TELJESÍTMÉNY ALAPJÁN TÖRTÉNŐ SZELEKCIÓT. Elő kell írni, hogy az egy beiskolázási területen működő, állami finanszírozásban részesülő iskoláknak, tehát az alapítványi és egyházi fenntartásúaknak is, azonos arányban kell részt vállalniuk a hátrányos helyzetű diákok tanításából. Az intézményen belüli szegregáció ellen elő kell írni, hogy az egy intézményen belüli párhuzamos osztályokban a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya nem térhet el egymástól. AZ ELŐÍRÁSOK MEGSZEGÉSÉT KOMOLY FINANSZÍROZÁSI AKCIÓKKAL IS BÜNTETNI KELL.
(66. old)
stb stb.

Lényeg: ugyanaz a liberális elmebaj, "lehet más" címkével csomagolva.

Hell István 2013.04.06. 14:53:25

@Reformista Pista: erről nem tudok adatokat, de úgy látom, te sem.

unionista (törölt) 2013.04.06. 15:06:14

@Hell István:
nem arról van szó, hogy nincs szükség rá. de ennek az intézményi feltételei nem adottak. a magyar közoktatást a szervezetlenség és pénztelenség jellemzi alapvetően.

félmegoldások vannak. az egyik, amit a római katolikus egyház és lányvállalataik csinálnak. a legtöbb közpénzzel, a legjobb középületekkel, a legjobb tanulókkal csinálnak valami látványosan ostobát, és középszerűt. a "világi" oktatás megoldatlan.

ennél egy fokkal jobb volt a "liberális" koncepció. amelyik azt mondta, hogy a "felekezeti" iskola mellett a "városi" és az "alapítványi" működjön úgy, ahogy. a "községi" és a "falusi" iskolára nem volt válasza. azt mondták, hogy ott bízni kell a helyi sikerekben és az elhivatottságban. és ahol ez nincs ott be kell zárni.

szerintem mind elvekben, mind a gyakorlatban ez utóbbi modell teljesített jobban. ennek eredménye, hogy a magyar iskola a középmezőny éléről a "csak" a középmezőny végére került oecd összehasonlításban. az egy botrány, hogy a "keresztény" "értelmiség" komolyan felveti az intézményes szegregációt, mint megoldási lehetőséget.

Jack Torrance 2013.04.06. 15:08:37

@jose maria padilla: az egész Mandiner ellaposodott. Unalmas, kiszámítható és igénytelen lett az utóbbi időben.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 15:10:53

@unionista: Ismeri a sokszor elsütött, unalmas példát a fegyverről, töltényről és az elsütő billentyűről?

a genetika / genealógia - fegyver
a kultúra - töltény
a szocializáltság - elsütő billentyű

Hogy a kéz végül meghúzza-e vagy sem, az csak véletlenszerű eseményektől függ, ám csupán idő kérdése, hogy bekövetkezzen a tragédia.

Lombroso jó helyen keresgélt, csak ott tévedett, senkinek sincs a pofájára írva az, hogy potenciális gyilkos-e, vagy leendő áldozat.
Mert az ugye egyértelmű, hogy egy magányos, fiatal, csinos, okos, fehér nő a viktimológia jelenlegi tudása szerint tökéletes áldozata a sűrű-sötét, kanos, beütött, putris-cigó -csávónak? (kiáltó ellentét)

De ha nekem nem hisz, kérdezzen meg egy rendőrségi profilírozót, hogyan is van ez?

Hell István 2013.04.06. 15:12:54

@unionista: egyetértünk; abban is, hogy "nincs pénz". Van, amire jut, és van, amire nem. Elkeserítő, hogy éppen a közoktatásra nem jut. Akkor tehát - utánunk a vízözön - itt is meg kell venni a politikailag aktív középosztály szavazatait, a többiek pedig dögöljenek meg.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.04.06. 15:19:42

Az írással nagyrészt egyetértek, bár két kiegészítést hagy tegyek.
1) Az, hogy módosították a törvény szövegét, még nem jelenti azt, hogy nem felülről fognak ezekben a kérdésekben dönteni. Míg ez a módosítás eltörli az automatikus antiszegregációt, most majd az lesz, hogy egy hivatalnok fogja megmondani, hogy kell-e szegregálni vagy sem. Az egész problémát csak úgy lehet megszüntetni, ha ezt a törvényt teljes egészében eltöröljük.
2) Az igaz, hogy az előző kormány egyik legnagyobb sara a pozitív diszkrimináció, viszont a jelenlegi kormány nem megszüntette ezt, hanem a kedvezményezettek körét módosította: a "mélyszegénységben" élők helyett most az államból élő, döntően fehér "középosztály" az állami támogatások kedvezményezettje (hivatalnoki réteg, állami pályázatokból élő cégek).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 15:21:28

@Schwerer Gustav: Jól vagy? Hol írtam én az LMP-ről? Te hoztad szóba.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 15:25:14

@Hell István: Ebből a diagramból maga le merne vonni bármilyen, messzemenő következtetést, a peremfeltételek ismerte nélkül?

unionista (törölt) 2013.04.06. 15:27:00

@Bell & Sebastian:
ehhez képest nézd meg kedvenc városod közbiztonságát. ez a típusú kisegítő iskola szórja kifelé a szervezett bűnözőket. azért, mert a kádár-rendszerhez igazodnak: teljes a foglalkoztatás, közveszélyes a munkakerülés, a fiatalok körében nincs esti kijárás, stb. tehát ha egy súlyosan antiszociális fazonból csinálnak egy kevésbé súlyos esetet, akkor a probléma - kevés kivételtől eltekintve - megoldott.

annyit érnek el, hogy aki leszúrja a másikat, az utána jó eséllyel megbánja a tettét. mint bándy kata gyilkosa. aki életfogytiglant kapott. nyilván megérdemelte. de ezzel azt érik el, hogy a következő már nem fogja könnyen feladni magát. a páva lányát megerőszakolót lehet, hogy gyorsan elkapják. de ha nem, akkor örülni kell, hogy nem lesz sorozatgyilkos. mert mégis mi a veszteni valója. és a többivel mi lesz.

nem arról van szó, hogy nem kell rendőrség, nem kell kisegítő iskola, nem kell nevelőintézet. hanem arról, hogy hiányoznak láncszemek. ezeknek nem így kell összekapcsolódni. és ez akkor is így lesz ha a szegregációt intézményesítik. de ha ez a magyar társadalom elképzelése, akkor csak tessék. úgy is unalmas volt már magyar bálintot szidni. majd szidjuk ezt a laknert.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 15:38:24

@Lakner Dávid: "Az más kérdés, hogy őket tartom leginkább elfogadhatónak a politikai palettáról - de attól még engem nem befolyásol az LMP véleménye."

Akkor te vagy a "szuverén megmondóember"?
:DDDD

"az LMP-t is ugyanúgy kritizálom, ha valami éppen nem tetszik tőlük. "

hát akkor itt az ideje hogy föloldjad a disszonanciát, és az lmp álláspontját szóvá tegyed ebben a kétségkívül fontos kérdésben. Most úgyis pontosan erről van szó.

Mert ha tényleg, valóban az LMP-t tartod a "leginkább elfogadhatónak a politikai palettáról", akkor magyarázatot igényel, hogy miért pont ezen párt véleményével mész élesen szembe.

" sosem voltam a párt tagja, sosem kampányoltam nekik"

attól még 2010-ben rájuk szavaztál, pubi. És 2014-ben is rájuk fogsz. Hagyjuk a bullshitet, jó?

Egyébként meg nincs olyan, hogy független. Te sem vagy független. LMP-s vagy. Igen, úgy is lehetsz LMP-s hogy nem vagy a párt tagja. Pont.

Ha kritizálod is az LMP-t, úgy teszed, mint ahogy a mandisok kritizálják a fideszt: technikai , módszertani, végsősoron _lényegtelen_ szempontból: " a módszerben lehetnének jobbak", de lényegében jó amit csinálnak.Ez pedig lószar, max egy hülye szopja be.

Hell István 2013.04.06. 15:46:17

@Bell & Sebastian: én nem vontam le semmilyen következtetést. (Mit jelent a "peremfeltétel" szó?)

negyven rabbi 2013.04.06. 15:46:27

@Bell & Sebastian:

hát igen, a fajtárs kirablását, megerőszakolását nem lehet a putriban trófeaként emlegetni

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 15:48:15

@Holger Hartland: arról volt szó, hogy "2010-ben arra szavaztam, hogy" című szöveg.

Mivel fölöttébb valószínűtlen hogy érvénytelenül szavaztál, ezért a fennálló lehetőségekből rövid úton meg lehet érkezni az LMP-hez. Amely pontosan ugyanazt a liberális szart nyomatja, amit állítólag a hellpityun számonkérsz mostan.
tehát: ha 2010-ben az LMP-re szavaztál, akkor a hellpityu által képviselt szarra is szavaztál. Miért? mert az LMP 2010-es programja is pontosan ezeket mondja. Világos?

negyven rabbi 2013.04.06. 15:50:22

tessék, egy amerikai megoldás

www.projectprevention.org/

Project Prevention offers cash incentives to women and men addicted to drugs and/or alcohol to use long term or permanent birth control.

Ugyanilyet lehetne hirdetni a
tartósan munkanélküli/rokkantnyugdíjas,
általános iskolai végzettségnél magasabbal nem rendelkező,
újszülött fogadására alkalmatlan körülmények között élő
emberek számára.

unionista (törölt) 2013.04.06. 15:51:26

@Bell & Sebastian:
egy közösségben mindig a legokosabbaknak és a legerősebbnek kell összefognia.

Hell István 2013.04.06. 15:54:54

@Schwerer Gustav: Bocs, hogy beleszólok, de VAN olyan, hogy független. Akit nem mozgatnak pénzért vagy másért dróton, az független, és mint ilyen azzal a párttal szimpatizál többé vagy kevésbé, amelyik éppen a legjobban tetszik neki. Aki viszont elhatározottan "semleges", és igyekszik a "senki földjén", a politikai vektorok közös eredőjében állni, az bizony nem független, annak mindig együtt kell mozdulnia az egész rendszerrel. (Én speciel nem vagyok LMP-szavazó, és - ha lesz ilyen - a DK-val szövetséges összefogásra - vagy magára a DK-ra - fogok szavazni, de Osztolykán Ágit például az egyik legrokonszenvesebb politikusnak tartom.)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 15:56:59

@Hell István: semmit sem jelent

egy csomó bűnelkövetést szabálysértéssé minősítettek át... pl. eddig 20 ezer forint lopás alatt volt szabálysértés (afölött bűnelkövetés), mostantól 50 ezer forint alatti lopásból lesz szabálysértés... stb stb

Ezer meg egy ilyen trükk van...amúgy is erős csúsztatás a bűnözés csökkenését _automatikusan_ az "integráció sikerével" magyarázni... ha a példa kedvéért el is fogadjuk, a _korreláció_ még nem jelent _ok-okozati_ viszonyt is, ugyebár...

Hell István 2013.04.06. 16:00:13

@Schwerer Gustav: hiába hellpityuzol, kicsihuszár, én ki nem állhatom az LMP-t. Gazdaságpolitikailag mérföldekkel jobbra állok tőlük (ahogyan az ún. "jobboldali" pártoktól is), és kiütést kapok a szintén antiliberális - és a gazdasági fejlődést minden módon akadályozó - környezetvédő zöldségeiktől.

Lakner Dávid 2013.04.06. 16:01:52

@Schwerer Gustav: Az LMP-nek leginkább a helyzetük volt az oka, hogy rájuk szavaztam. A programjukból voltak szimpatikus elemek és voltak kevésbé szimpatikusak. Ez az erőltetett integráció nem nyerte el túlzottan a tetszésemet - de mivel másokkal meg még kevésbé értettem egyet, így nem volt sok választási lehetőség. Az LMP hitelesnek tűnt, ami fontos szempont nálam, és bár sajnos elég balos programjuk volt, de adtam nekik egy esélyt.
Egyébként a 2014-es LMP-t szerintem nem érdemes összehasonlítani a 2010-essel, főleg, ha megnézed, kik az országos választmányuk új tagjai.

Hell István 2013.04.06. 16:04:35

@Schwerer Gustav: ez mondjuk hazugság. Nem igaz, hogy mostantól 50 ezer lenne a bűncselekmény határa. (Az persze igaz, hogy a pénz romlásával egyidejűleg a bcs. határát időről időre a reálértékhez szokták igazítani, és ez így normális. De hát a mai forint kb. éppen a századrészét éri annak, amennyit a rendszerváltás környékén, 1989-ben ért.)

negyven rabbi 2013.04.06. 16:06:50

@Hell István:

ohhohó, látom működik a bolsi újbeszél

HAJRÁ HELL ELVTÁRS!

negyven rabbi 2013.04.06. 16:11:16

@Hell István: @negyven rabbi:

tehát egy pártszimpatizáns, pláne aki hol ide hol oda, az "független"

aki meg pártsemleges az "nemfüggetlen"

hát ehhez tényleg dialektikus materializmusra van szükség

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 17:34:17

@unionista: annál nagyobb szégyen, hisz nem köti a kezüket a fasiszta diktatúra! lehetőségük és pénzük lenne, erre mire költik? szegregációra! elkülönülnek a lauder javnésok vazzeg az alja mélyszegény néptől, hát hogy a francba lesz így békés demokrata módra szocializálva a szegény nebuló? cigány gyerek nem tanulhat zsidó kultúrát? rrrraaaaasszizmuuuuus!!! kirekesztééééééééés! hol van itt a társadalom legelesettebbjeivel szemben való érzékenység? tilcsa beja a zamneszti.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.04.06. 17:39:59

Sportember vagyok, világéletemben mindenkinek megadtam minden esélyt, de ha a liboldóktől meghallom az esélyegyenlőség szót, kinyílik a bicska a zsebemben.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 17:45:03

@Holger Hartland: te is fijjam brutus? kissé durva az elvonókúra :)))

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 17:49:10

@Hell István: DK-ra szavazol? GYURCSÁNYRA? de hisz mohácsi viktória szerint a böszmekormány maga falazott a sörétespuskás cigánymészárlásnak!

kanadaihirlap.com/2012/12/13/mohacsi-viktoria-a-cbc-n-magyarorszag-nagyon-kozel-van-a-polgarhaboruhoz/

raaaaaaaaaaaaasszista vagyol, fúúúúúúúúúúúúúj

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 18:01:33

@Hell István:

Hahó, Hell! Ha jól értem, maguk egy szegregált intézményt működtetnek! Akkor maga miről beszél, milyen alapon fogalmaz meg elvárásokat, követelményeket másokkal szemben?! S hogy-hogy a mohácsierzsébet még nem találta meg magukat???!!!

Hell István 2013.04.06. 18:04:55

@bbjnick: nem jól hallja, rossz a füle. A mi iskolánkban nincs szegregáció, nálunk bárki tanulhat.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 18:11:23

blogmotor fekete lyukba röpítette kommentem ("gateway-timeout")... próbáljuk újra

@Holger Hartland: Hát akkor tévedtem.

(persze ettől _jelenleg_ lehetsz még lmp-s):)

@Hell István: olvasgassál kicsikét
"A törvény a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezerre emeli az úgynevezett szabálysértési határértéket, vagyis az ennél kisebb értékű lopás, sikkasztás és orgazdaság is szabálysértésnek számít, NEM BŰNCSELEKMÉNYNEK, így gyorsított eljárásban lehet pénzbírságra vagy elzárásra ítélni az elkövetőket. "
www.origo.hu/itthon/20120413-vasarnap-hatalyba-lepett-az-uj-szabalysertesi-torveny.html

Tehát a "bűnelkövetős" statisztikád ebből a szempontból használhatatlan....

@Lakner Dávid:

"Egyébként a 2014-es LMP-t szerintem nem érdemes összehasonlítani a 2010-essel, főleg, ha megnézed, kik az országos választmányuk új tagjai."

Beszéljünk konkrétan! milyen személyi garanciái vannak, hogy a liberális agyhalál kikerüljön a programról? szerintem semmi. ági néni világraszóló botrányt csapna, ha a szentséges "integrációját" bármi változtatás érné. De persze valszeg vannak rajta kívül is olyan európaiértelembenvettek, akit ezt képviselik.

Lényeg: minden bizonnyal ugyanezzel a liberális szarral fognak nekiszaladni 2014-nek is. Nem látok a jövőbe, de nagy biztonsággal (80-90% legalább) ki lehet jelenteni.

Arról nem is beszélve, hogy egy jelentősebb fordulatot nem lehet annyival elintézni, hogy átírjuk a programok, oszt' kész. Kell valami magyarázat, hogy miért, ez gondolom nyilvánvaló.

Amit írsz, olcsó kiútnak tűnik: "az lmp sokat változott, tehát nem kel figyelembe venni a szegregációval kapcsolatos véleményüket"... dehogynem. mi utal arra, hogy a szegregációval kapcsolatos ámokfutásuk megváltozott volna? Semmi. Gy.pata meg ági néne a szektatévében csak ráerősít erre az üzenetre, hogy minden marad régiben ebben a kérdésben.

Hell István 2013.04.06. 18:14:07

@pocaklakó minimanó: ami a finn helyzetet illeti: nem ismerem közelebbről. Lehet, hogy Magyarországon - ahol már a kései Kádár-korban komoly, de nem elégséges lépések történtek az integráció irányában - jobb a helyzet, mint itt. De a témánk szempontjából irreleváns.

negyven rabbi 2013.04.06. 18:14:36

@Hell István: és milyen arányban vannak a cigány tanulók?

Hell István 2013.04.06. 18:16:53

@Schwerer Gustav: mea culpa, megkövetlek, ez az 50 ezer HUF-os értékhatár valóban kimaradt az életemből. Bocsánat.

Hell István 2013.04.06. 18:20:02

@negyven rabbi: nem tudom. Erről nincs statisztikánk. Nem is mindig tudom, hogy a négy ún. "telephelyünkön" ki a cigány, és ki nem az. Mindenesetre lovári nyelvet mindenhol tanítunk. És persze angolt is - azt főleg.

Hell István 2013.04.06. 18:21:24

Többeknek, hogy egy kis szünetet tartsak, egy kis Ady:

Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni, zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk, rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége, szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék, s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit, aki különb, mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen, mintha itt sem lettünk volna.
Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl, s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.
Menjünk vissza, szeretett úri véreim. Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 18:22:06

@Hell István:

Maga mellébeszél, elken (hogy azt ne mondjam, hazudik)!

www.romaeducationfund.hu/news/ref/news-and-events/nyiregyhaza-ujra-utat-nyit-szegregacionak-roma-oktatasi-alap-allaspontja-ny

ujember.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=19701:szegregacioagorogkatolikusiskolaban

stb.

A probléma nem az (mint maga is nagyon jól tudja), hogy pusztán cigány- vagy magyar (nemcigány?) iskolákat hoznak létre (hiszen egyetlen iskolából sem zár(hat) ki senki senkit etnikai alapon), hanem az, hogy az iskolákban a cigány és magyar (nemcigány?) tanulók aránya nem a kívánatos mértékben oszlik meg. A maguk szegregált iskolája mennyivel különb, mint pld. a görögkatolikusok szegregált iskolája?

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 18:25:01

@Hell István: mi ezen a vicces te kegyeletsértő nááááááááááááááááááci... elképesztő ez az embermegvető aljasság, ahogy a fasizálódó hellpistizmus kacarászva tort ül a jogvédői szakma legfényesebb csillaga, a menekülni kényszerült mártír mohács viki igaz szavain...

Hell István 2013.04.06. 18:25:49

@bbjnick: semmit nem kenek el. A mi iskolánkba bárkit felveszünk, és ezt nem lehet szegregációnak nevezni.

unionista (törölt) 2013.04.06. 18:26:28

@Herr SturmLikudnik:
próbálj már meg józan ésszel gondolkodni. ne úgy, mint egy közéleti óvodás.

a rendszerváltás idején majdnem konszenzus volt ezen a területen. nagyjából mindenki egyetértett abban, hogy az ország alapvetően három iskolatípussal próbálkozik. ezek az egyházi (felekezeti), az alapítványi ("zsidó") és az önkormányzati (városi) iskolák. nagyjából mindenki tudta, hogy a községekben és a falvakban nem lehet megfelelő szintű közoktatást csinálni. leszámítva az első két osztályt. mert a falusi tanítócsaládok akár összevont osztályokban is megtaníthatják a gyerekeket írni, olvasni, számolni. de az általános műveltség megszerzésére a falusi, tanyasi iskolarendszer nem alkalmas. és a nagyközségi iskolákat össze kell vonni. vagy helyettük újat kell építeni.

de ez a projekt a vidék ellenállásán elbukott. a magyar parasztok a községi iskolabezárások ellen kézzel lábbal tiltakoztak. a tehetősek azonnal bevitték a gyerekeket a legközelebbi mezővárosba. de a legnagyobb hanggal ők álltak ki a falusi, sőt a tanyasi közoktatás mellett. a polgármester gyereke rég nem járt a helyi iskolába, de rázta az öklét, hogy az iskolát be ne zárják be. mert a faluban az kifizető hely volt. annyit lopott mindenki, amennyit nem szégyellt. ezért teljesen esetlegesek voltak a fejlesztések és az intézmény összevonások. a felújításoknál természetessé váltak lopások. függetlenül attól, hogy polgármester bal, vagy jobboldali. ez egyáltalán nem csak a szocialisták és a liberálisok sara. legalább ennyire a papoké és a parasztoké.

itt tart az ország. és most az elképzelés az, hogy a jobban felszerelt iskolába járjanak a magyarok, a rosszabbikba a cigányok. ennek tapsol a jobboldali választó. a hülyeségnek szokás szerint. a liberók meg mondják a nyilvánvalót: ez elviekben semmiképp nem fogadható el.

de a gyakorlatban sem lesz jó. ne gondolja már senki azt, hogy a szegregáció községet fejlődésnek indítja. a magyar vidékre a közoktatást momentán nem lehet optimalizálni. felőlem kezdjék azt játszani, hogy cigány erre, magyar arra. de utána ne csodálkozzanak azon ha majd felgyújtanak egy utcát. azért majd ne a liberálisok és a zsidók legyenek a felelősek.

unionista (törölt) 2013.04.06. 18:28:38

@Bell & Sebastian:
az mondjuk látszik, hogy a rendszer 87-88 körül bukott meg, és nem 89-90 körül.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 18:29:52

@Hell István: ne terelj fasiszta, ne terelj... mestered, a böszme közismerten a dzsobbikkal czimborál:

"A Jobbik a romák mellett gyakran bírálja Gyurcsány Ferencet is, és bár Vona Gábortól politikailag távol áll a volt miniszterelnök, egy 2005-ös beszédében mégis nagyon hasonló tervet eszelt ki. „Magyarországon van olyan több mint félmillió aktív korú ember, akiket nem lehet visszavezetni a munkaerőpiacra. (...) Mi van itt? Itt egyetlenegy dolog van: megszakítani a generációs láncot, és azt mondani, definiálni azokat az egyre inkább világos szegénytelepeket, bezáródó falvakat, ezeket kinyitni, közlekedést vinni, bentlakásos intézményt csinálni már óvodától, késő délutánig tartó napköziket tenni, ruhát adni a gyereknek, hogy a bölcsődében újra van ruha, és megpróbálni itt kisgyerekkortól újra visszavezetni a rendszeres felelősségvállalás, tanulás és munka világába. Mindezt úgy, hogy ne sértse az ember a családnak a jogait a saját gyerekéhez” – fogalmazott 2005 decemberében a Demos Magyarország és a Policy Network közös konferenciáján. (A teljes Gyurcsány-beszéd itt olvasható.) Erre akkor gyorsan reagált is a Fidesz, és az elképzeléseket „a roma családokat súlyosan sértőnek és érzéketlennek” nevezte."

(index)

FASIZÁLÓDIK A GUSÁNYI, MEGÁLL AZ ÉSZ!!! ERRE SZAVAZOL?!

DK = Deportation Konzentrationslager

És erre szavazol? NÁÁÁÁÁÁCIIIIIIIIIIIIII

negyven rabbi 2013.04.06. 18:31:04

mindenesetre az látnivaló, hogy a miskolctól északra kifejezett cigány tömb van alakulóban lassacskán

az látható, hogy a nyomorban szorgalmasan szaporodnak. talán a szociális támogatások átszervezése ezen változtatott némileg, de ennél valami hathatósabb, gyorsabb és jelentősebb eredményt produkáló intézkedésre van szükség:

el kell téríteni őket a párzástól

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 18:36:11

@Hell István:

Ne maszatoljon! Válaszoljon! Megfelel a maguk iskolája a szegeregációellenes mozgalmárok elvárásainak?!

Fentebb már linkeltem magának, de maga ehelyett adyzni kezdett (holott Adyról, nyilván, még annyi fogalma sincs, mint a szegregációról)!

"A Roma Oktatási Alap (ROA) súlyos aggályait fejezi ki a képviselőtestület döntése kapcsán. A korábbi roma iskola újranyitása nem fog megfelelni a jelenleg hatályos közoktatási törvénynek, amely előírja, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya a több iskolás települések intézményeiben arányos kell, hogy legyen. Ezért a ROA, mint a romák és nem romák együttneveléséről legtöbb tapasztalattal bíró nemzetközi civil szervezet arra kéri az érintett feleket, hogy vonják vissza döntésüket, és ne nyissanak újra teret a szegregációnak. A szegregált iskolák oktatási színvonala bizonyítottan alacsonyabb az integrált iskolákénál, az oda járó tanulók továbbtanulási esélyei rosszabbak, a lemorzsolódás jelentős. Az elkülönítve tanuló gyerekek jóval kisebb arányban szerzik meg az érettségit vagy a szakiskolai képesítést. A szegregáció tehát hosszú távon növeli a roma munkanélküliséget, és újratermeli a romák és nem romák közt meglévő társadalmi különbségeket és feszültségeket."

Maguknak miért szabad szegregálni, ha másnak nem?

Hell István 2013.04.06. 18:38:59

@unionista: én is el tudok képzelni - persze kizárólag önkéntes alapon - bentlakásos, kollégiummal ellátott intézményeket az ún. "alacsony státuszú" - nem feltétlenül roma - gyerekek számára. Így működik (talán még ma is) a pécsi Gandhi Gimnázium is. Ha Gyurcsány Ferenc is így gondolta, akkor egyetértek vele. Ha nem, akkor nem.
Egyébként Gyurcsányt volt szerencsém elkísérni pár hónapja Borsod legszegényebb régióiba. Erről írtam is itt: masik.nolblog.hu/archives/2012/10/12/Ciganyok_kozott_Gyurcsany_Ferenccel/

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 18:39:23

@unionista: próbálj meg ésszel gondolkozni, te rohadt szemét kirekesztő... sehol sincs helye holmi szegregációnak... elkülönülni nem demokratikus és nem is szexi... a lauder javne féle fasisztakeltetők megakadályozzák a gyerekek egészséges társadalmi fejlődését, képtelenek lesznek a mélyszegénységet empirikus tapasztalatszerzés révén kellő érzékenységgel interiorizálni a jellemfejlődésük fontos szakaszában. a társadalmi valóság és roma kortársaiktól való mindennapi elzárkózás révén óhatatlanul előítéletekre és sztereotípiákra alapozzák interperszonális viselkedésmintáikat a személyiségfejlődésük későbbi szakaszában és a fasizálódó tendenciák látens szekértolóivá válnak.

ez elfogadhatatlan.

törvénnyel kell kötelezni a magán és alapítványi iskolákat is, hogy a pozitív diszkrimináció haladó szellemiségének eleget téve a legmélyebbről jövő társadalmi rétegek gyermekei is népességarányuknak megfelelően legyenek képviselve az ilyen burzsuj-imperialista-rasszista iskolákban is. költségeiket a szociális érzékenység jegyében az intézmény köteles állni.

nem leszünk a nyilasházmesterek országa!

Hell István 2013.04.06. 18:41:17

@Hell István: Bocsánat, ez a poszt alighanem félrement: Herr SturmLikudniknak címeztem.

unionista (törölt) 2013.04.06. 18:41:28

@Schwerer Gustav:
nem hiszem, hogy az lmp tényező lesz 2014-ben. leszámítva azt az esetet ha nem alakulnak át kárpát-medencei zöld párttá. mert akkor egyrészt besöpörhetik a határon kívül szavazatokat, mérsékelt jobboldali, sőt még a szélsőjobb szavazatokat is. a programon se kell túl sokat változtatni. a kis-cigányok helyett a kis-székelyeket kell védeniük. ami ugyanolyan haszontalan pozitív diszkrimináció lesz. de alkalmas szavazatszerzésre.

nem hiszem, hogy a lmp a cigányság védelmével kampányolna. már csak azért sem, mert a legszegényebb réteg az uzsorás utasítására szavaz. a szocialisták valószínűleg hetet-havat fognak ígérni. de a romák 2014 után jönnek majd rá arra, hogy brutálisan átverték őket. és még az is lehet, hogy lesz egy cigánypárt. ami a magyar politikatörténetben érdekes fordulat lenne.

MEDVE1978 2013.04.06. 18:43:26

@Hell István: Hát, mindig is csodáltam az idealista embereket. Itt Magyarországon az utóbbi 20 évben a cigányokkal kapcsolatosan is végleteket jártunk meg.... Ezt a témát a szoci kormányok szőnyeg alá söpörték és csak rosszat tett neki, hogy a közéleti diskurzus is megszűnt róla. Mind az integrált oktatásról, mind a cigányok által elkövetett bűncselekményekről, mind a szegénységről és gettósodásról. A közbeszédet nagyon sokáig egy álszemérem uralta és nem véletlen, hogy ez csapott át a jelenlegi általános gyűlöletbeszédbe.
A cigányok sorsa kéz a kézben jár a magyar gazdaságéval. Ha 10 éve nem a béka segge alatt lennénk, a cigányokat is sokkal jobban lehetne integrálni. Az olyan kisebbségek integrációja, amelyeket a többség alsóbbrendűnek tekint (pl.: az USA-ban a feketék) csak úgy lehetett viszonylag sikeres, hogy a kisebbség kitermelt magából egy elitet. Egy elitet, amelyik dolgozott és példamutató életet élt, amit a többség is elismert. Így az amerikai fehér megtanulta, hogy nem csak tolvaj vagy szakmunkás néger van az utcán, hanem nagy számban orvos, rendőr, katona is. És így is ez egy nagyon hosszú integrációs folyamat volt. Amíg a romák körében nem sikerül ilyen réteget képezni, akik hajlandók magukat a roma közösség vezéregyéniségeiként azonosítani, addig nem lesz integráció sem. Jelenleg nem ezt látjuk. Illetve nem is biztos, hogy ehhez az integrált alapfokú oktatás vezet el...

Hell István 2013.04.06. 18:45:53

Az integráció nem "pozitív diszkrimináció" (affirmative action, etnikai alapú előny), hanem normális, nemzeti jellegű oktatás. A pozitív diszkriminációt én speciel nem támogatom - láttam megvalósulni Amerikában, és úgy gondolom, hogy csak a jómódú kisebbségeknek segítség, éppen azoknak, akiknek nincs szükségük segítségre.

Reggie 2013.04.06. 18:48:58

@Herr SturmLikudnik: Pozitiv diszkriminacio es halado szellemiseg:) rohognom kell.

Hell István 2013.04.06. 18:49:51

@MEDVE1978: Szerintem Magyarországon is létezik roma elit, orvosokat, tanárokat, jogászokat, egyetemi oktatókat, minisztériumi, illetve uniós főtisztviselőket, állatorvosokat, rendőr- és katonatiszteket én is ismerek. Csak ők jobban el tudnak bújni - végülis fehérek.

Vidéki 2013.04.06. 18:50:33

@Szepetneki:

Írja: ". Nem vagyok pedagógus de ők nem ilyen mértékkel mérnek, nekik jobban hiszek."

Kevés pedagógus gondolkodik úgy mint ön.

Gondolkozzon el szenvedélymentesen ezen a mondaton, ha tud:

"Persze, egyesek szerint ez bátor és emberséges hozzáállás, de a tények akkor is tények maradnak:

a hátrányos helyzetű gyermekek nem feltétlenül járnak jól az erőltetett integrációval, míg a többiek csak hátrányt szenvednek az őket korlátozók miatt."

S=klogW 2013.04.06. 18:54:36

@Herr SturmLikudnik:

demokratikus házmestereket a házaknak és a hazának!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 18:55:25

@Reggie: hogyne! itt van ez a sok amneszti meg tasz és sehol se látom az elesett roma munkatársakat a soraik közt, nemhogy a vezetőségükben. az ilyen fasiszta kirekesztő szellemiségen csakis a pozitív diszkrimináció segíthet: törvénybe kell foglalni, hogy a jogvédő szervezetekben a társadalmi súlyuknak megfelelően kell reprezentálva lenni a védelem tárgyát képező különféle kisebbségeknek, különben meg kell vonni a működési engedélyüket. soha többé nyilasterror! roma vezetőket a tasz-nak! mocskos kirekesztők mások nyomorán nyerészkednek. de majd el lesznek kapva a taszfej nácikok, na várjatok csak...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 18:57:10

@Hell István: buta náci, még commentet címezni se tudsz? a kumiszvedelés az bezzeg megy, piha... maholnap rovásírással kell válaszolni az ocsmány kirekesztő fejednek, hogy megértsed?!

valaki senki 2013.04.06. 18:58:03

Igaz, a történelem folyamán mindig is jelentős társadalmi-és vagyoni- különbségek voltak. A szocializmus, mit kísérlet ennek feloldására, megbukott. Ugyanakkor, a beágyazodott demnokráciák piramis helyett, citrom alakzattal rajzolhatóak, amelyekben ugyan a legszegényebb, és a leggazdagabb 10-10% között mérhetetlenül nagy a különbség, de közel 80% helyezkedik el középen.(itt is vannak különbségek persze...) Nálunk jelenleg, a piramis felé való visszarendeződés zajlik, ez a nem jó! Az újratermelődő szegénység olyan problémákat vetít majd előre , ami néhány éven belül a fejünkre is omolhat...

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:03:00

@Herr SturmLikudnik:
ne viccelj már. magániskolában magánpénzből azt csinálnak, amit csak akarnak. ettől függetlenül nem hiszek a "belterjes" felekezeti oktatásban. akkor se ha történetesen zsidó magániskola.

szövetségi iskolarendszer kell. 8-13 éves kor között irány a világi bundesschulzentrum. ahová a gyerekek hétfőtől péntekig járnak. szombaton, vagy vasárnap szabadon lehet szervezni a vallási közösségeket. illetve a családi programokat.

felekezeti oktatást a gyengébb képességűeknek kell nyújtani. nem az elitnek, hanem azoknak a gyerekeknek, akik lefelé lógnak ki. de ha egy csoport minden áron ilyenekbe akarja íratni a gyerekét, akkor tehesse meg. a zsidók és katolikusok is. szerintem a felekezeti iskolákból sohasem jön ki elit.

és persze ebből következően lehetnek intézetek is.

a megoldást az jelentené ha egyes térségek a magyar államtól eltérően szövetségi iskolarendszert vezetnék be. ausztriával, németországgal és svájccal együttműködve. egyes körzetek polgármesterei egyszerűen azt mondanák, hogy ők megköszönik a szalay utca elképzeléseit (függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon), de ők inkább lennének szövetségi landkreis, vagy stadtkreis, mint magyarországi tankerület.

attól tartok, hogy nincs másik megoldás. azért, mert másképp nem lesz elég pénz. ami azt jelenti, hogy lehetnek kisebb helyi sikerek, de tömeges felemelkedéshez a jelenleginél sokkal több pénz kell. és ezt a magyar állam nagy valószínűséggel nem fogja tudni előteremteni. ami azt jelenti, hogy az osztrák-német-svájci rendszerhez kell kapcsolódni. ez lehet 1 év múlva, 10 év múlva, 100 év múlva. de momentán nincs más lehetőség. aki tud jobbat az mondja, vagy esetleg írja ide.

MEDVE1978 2013.04.06. 19:04:56

@Hell István: Természetesen, éppen ezt mondom. Én magam is dolgoztam több roma munkatárssal eddig pályám során (lényegében köz- és üzleti szféra). Nagyon kevésnek volt roma identitása, magyarnak vallotta magát és tudni sem akart roma kultúráról vagy identitásról. Csakhogy ezek az emberek pozitív példák, akik megmutathatnák a magyarságnak, hogy nem csak alacsony szinten képzett, zenész vagy esetleg bűnöző cigány van.
Persze ez nem elég, mert emellett munkakereslet növekedés is kellene, hogy a roma munkaerőt be lehessen vonni a gazdaságba. Mert lényegében a munka ad annyi tartást, amennyi a társadalom általi elismeréshez kell. Enélkül jöhetnek csilivili roma programok, stratégiák, reklámok, nem nagyon érnek semmit. Ezért én nem is az oktatásban vagy az oktatási szegregáció elleni küzdelemben látom a megoldást

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:06:39

@Hell István: Konkrét következtetés csak megadott peremfeltételek esetén érvényes. Ilyen például a látencia, az éppen csücsülők száma vagy az, hogy egy ember/több bűnelkövetés az hogyan számít bele, továbbá mi a hatát, amin felül beírjuk a statisztikába.

Az a gyanúm, hogy ez a görbe alkalmatlan bármiféle elemzésre - a "peremfeltételek" ismerete nélkül.

Amely fogalom egyébként a normál iskolában már előkerül úgy legkésőbb hetedik táján, a matematika órán.

Vagy akkor pont beteg volt? Mert akkor érthető a tévedhetetlen szagértő önbizalma. És mondja, még meg lehet élni ebből? ... Ejnye.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 19:08:45

@negyven rabbi: "talán a szociális támogatások átszervezése ezen változtatott némileg"

aha persze...annyi a különbség hogy most a nagy büdös semmiért kapják a 47 ezer forintokat.

kill004 odavalósi, ő mesélte, hogy lézengenek, két hétig is eltart, mire egy focipályányit úgy-ahogy lekaszálnak...

nagyobb baj, hogy a leszakadó térségekben a magyarokat is magukhoz rontják: cigány-magyar vegyesházasságok, meg ilyenek. Ezúton az agresszióra és bűnözésre hajlamosító, defektes cigány génekből és a magyarból egy sajátos, korcs réteg jön létre.

az agresszió, vérmérséklet, intelligencia öröklődése ma már közhelynek számít a orvostudományban, genetikában. az intelligencia pl. kb 80%-ban öröklődik.

szintén fontos az epigenetikai tényezők hatása: kimutatták hogy aki gyerekkorában dohányzik, annak a _gyereke_ hajlamos lesz az elhízásra, érelmeszesedésre, szívproblémákra, stb.
(érdemes lenne a formátlanra hízott cigók többségének szüleit megnézni ezügyben...100% hogy cigiztek.)

Hell István 2013.04.06. 19:09:42

@MEDVE1978: sok dologban egyetértünk, de a gettósítás elutasítása szerintem nem lehet vita tárgya. Mindenesetre egy roma értelmiségi viszonylag jól el tud bújni - egy afrikai amerikai egyáltalán nem -, és úgy tapasztalja, hogy - legalábbis a mai hazai környezetben - jobban is teszi, ha elbújik. Tisztelet a kivételnek.

Éhes_ló 2013.04.06. 19:13:11

@Hell István: az emberölési statisztika javításában a halált okozó súlyos testi sértés kategóriájának durva növekedése a ludas.

Amikor a már tucatszor minden következmény nélkül meglopott Juli nénit baltával éjjel agyonveri a médiában bemutathatatlan cigány kiskorú (PC megnevezésén: fiú) pár társával akkor ez a csoportosan elkövetett brutális rablógyilkosság átvedlik halált okozó súlyos testi sértéssé, hiszen a családtagjai, a védője és a rendőrök által alaposan kitanított analfabéta cigánypurdé a társaival ezt dalolja a jegyzőkönyvbe és az alá teszi oda keresztet is a végén.

Ez súlyos éveket jelent - természetesen csökkentve a büntetésüket.
Nincs olyan hét, amikor ne történne ilyen bestiális gaztett.
Következmények nélkül és nem szokott erről írni a magadfajta.
Szegregációról hadováltok helyette.

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:13:34

@Hell István:
nézd, a jobbik is azt mondja, hogy bentlakásos iskolák kellenek. felteszem az értelmesebb nem "faji" alapon akarná a gyerekeket javító-nevelő intézetekbe zárni.

ki lehet jelölni 1000 iskolát. ezek mellé lehet 10-20-30-50 fős kollégiumokat építeni igény szerint. a legszegényebb kistérségekben 100-200-300-500 főst. ez eddig remek. a kérdés az: honnan lesz erre pénz? ki fogja a szükséges 1000-2000-3000-5000 milliárd forintot betolni?

zobod 2013.04.06. 19:15:57

Nem elvi, hanem gyakorlatiasabb alpon kellene ezt megközelíteni. Az úgymond szegregáció inkább a korlátoltabb, és tanulásra kevéssé alkalmas gyerekek elkülönítése azoktól akikkel lehet haladni. Az nem az adott település döntéshozóin, sem az adott iskola pedagógusain nem múlik, hogy az ilyen hendikepes rétegekben miért vannak nagy arányban cigánygyerekek. Ezen a jelenségen talán nem úgy kellene segíteni, hogy soha nem bizonyított elgondolások alapján integrálják a problémás tanulókat azokkal a gyerekekkel, akik viszont tudnak és akarnak fejlődni. Mert annak a vége csak az lesz, hogy a jobb képességű gyerekek sem fognak tudni kibontakozni, míg az erővel integráltaknak meg annyit ér az egész mint halottnak a csók. Mert ha otthon nincsen meg a tanulásban támogató családi közeg, ha nincsen meg otthon a szülők szemében a tudás, tanulás értéke, ha nem teremtik meg a szülők a gyerek fejlődésének anyagi és pszichés feltételeit, akkor az iskola úgysem tud mit tenni. Nem azok kárára kellene társadalmi kísérleteket folytatni, akik a mostani keretek közt is képesek lennének boldogulni.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:16:49

@unionista: Nem szórja, minálunk még van gyépés suli, ahol szakmát is adnak, merthogy narancsvidék ez itt. Pécsent meg nincs.

Úgyhogy, dugja fel magának a legújabb libsi alapvetését - is.

Hell István 2013.04.06. 19:18:51

@unionista: nemcsak a pénz a kérdés, hanem az is, hogy lesz-e elég önként jelentkező diák (illetve szülő).

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:21:29

@Bell & Sebastian:
felteszem nyugat-magyarország az a "narancsvidék". mert máshol ez nem működik. amúgy hiába adsz szakmát ha nincs munka. a cigányt fogják utoljára felvenni.

Hell István 2013.04.06. 19:21:52

@Éhes_ló: hiányoznak a korrekt adatok ebből a komentedből - és még te beszélsz hadoválásról? :)

Szepetneki 2013.04.06. 19:25:32

@Vidéki:
Helo, mondjon már nekem egyetlen példát mikor az elkülönítésnek jó vége lett, hasznos volt. Sorolja kérem! Számos pedagógus barátom nyilatkozott már a témában, mindegyik rosszallóan, mit gondoljak hát, higgyek inkább Önnek? De ahhoz érvek is kellenek.
Várom a példákat és amíg gondolkodik, olvashat is, 1 perc alatt találtam a gugliban, elég ha a "szegregáció" szóra keres. Külön figyelmébe ajánlom, hogy mikor készült a dokumentum:
hatasvizsgalat.kormany.hu/download/f/38/20000/tarsadalmi.pdf

Legjobbakat:
János

ui: Értem én az Ön érveit, át is érzem de elfogadni nem tudom.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:25:57

Ha legközelebb egy családirtó, vérnősző barom azt hozza fel mentségként, hogy mivel az adott napon már kilencedszer adta a rádió a Kedvesem! -című neoprimitív óvodai dalocskát egy törp csodarabbinak álcázott gyökér tolmácsolásában, ettől valami melegség öntötte el a lába közt és kést ragadott, teljesen jogosnak tartom, ha a bírói tanács ezért leszámít neki kilenc évet.

Arra miárt nincs törvény, hogy lecsukják az ilyen audiovizuális környezetszennyezőket, hogy változna röfögő sertéssé a fajtájuk, az SMS -ben szavazó, kiszívott agyú, rabszolga felszabadító zombikkal együtt!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.06. 19:31:20

@unionista: átlátunk a kirekesztő furmányon: tandíj meg magániskola mögé rejtik a kirekesztő ordas rasszista attitűdöt. nem elég jó nekik a roma gyerek a telep végéről, mi?! ráadásul helyileg is a budai hegyekbe rakták, jól álcázott sváb maffia ez, piszkos hitlerista bázis. de már nem sokáig!

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:33:45

@Hell István:
ha azt mondanák, hogy a diák ellátást kap ingyen, vagy majdnem ingyen, akkor annyi rengeteg jelentkező lenne. ha ténylegesen hozzájárulást kellene fizetni, akkor épp a legszegényebbeket rekesztenék ki. a gyerekek nem tehetnek arról, hogy a szülők milyenek.

a magyar állam és társadalom nem fogja tudni betenni azt a pénzmennyiséget, ami az iskolarendszer fenntartásához szükséges. ha a magyar iskola intézményesen nem kapcsolódik az osztrák-német-svájci rendszerhez, akkor nem lesz működőképes.

a v4 országaiból a cseh-szlovák még úgy ahogy lehet önálló. de az is csak időlegesen. lengyelország sohasem látott fejlődési pályán van. ameddig tart a felívelés addig nem kell változtatni. de magyarországon a rendszer legfeljebb diktatórikusan lesz tartható.

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:36:14

@Herr SturmLikudnik:
a kultúrnépek mindig is ezt tették. szerinted az angolszászoknál miért van annyi magániskola. vagy amerikában.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 19:37:29

@Bell & Sebastian: "Arra miárt nincs törvény, hogy lecsukják az ilyen audiovizuális környezetszennyezőket, hogy változna röfögő sertéssé a fajtájuk, az SMS -ben szavazó, kiszívott agyú, rabszolga felszabadító zombikkal együtt!"

Arra ott (lenne) a Médiatanács

érdekes módon tevékenységük kimerül abban, hogy a csapból is a Viktor folyjon

lényeg, hogy 2014-et is kipipálja a fidesz

persze hogy háborítatlanul megy tovább a fogyasztói propaganda...tán mást vártál 2010-ben ettől a bandától?

Tehetetlen Dodó 2013.04.06. 19:37:52

@zobod: Ez lenne a normális alapállás, nem pedig az, hogy a "szegregáció" bunkósbotját forgatva kényszerítenek többre képes gyerekeket lefelé nivellálódásra.
Persze a bunkósbotot forgatók saját gyerekei rendszerint másképpen szegregált elitintézményekben kerülik el a köznép gyermekeinek szánt oly kívánatos integrációt.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:40:24

@Herr SturmLikudnik: És képzelje, olyan is van. aki bérel egy kislakást a közelben, hogy hét közben kicsi csemetéjének csak át kelljen fáradnia szemből a zebrán. Nix korán kelés, tömegnyomor, ezer veszély!

Még jó hogy nem már aluljárót ásott nekik a Demszkáj! Hát milyen emberek ezek?

Hell István 2013.04.06. 19:41:53

@unionista: annyi pénz sohasem lesz. De ha volna is, a szülők akkor sem engednék el a kisgyerekeket, legfeljebb a középiskolás korúakat.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:42:46

@Schwerer Gustav: Bokréta ez a dal a Tirpákság kalapján, én mondom. Mindig meg..., -hánytat.

egysmás 2013.04.06. 19:46:43

Bizony-bizony, a jó keresztény szegregál!

Ilyen ez a világ!

Az Isten mehgteremtette az ember, aki fehér, és van fitymája.

Meg többieket!

Ehhez kell igazodni mindenkinek!

Nekik is jobb lesz úgy!

Nácikat kitüntetni, komcsikat betiltani, cigányokat szegregálni!

Ez az új szentháromság!
Ámen!

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:48:34

@Schwerer Gustav: Há mondjuk az a nap is rosszul kezdődik, amikor Orbán ébreszt a Kossuthon. Ha legalább hozna egy kávét, vagy valami, ha már összeroskasztotta a sátrat.

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:50:05

@Schwerer Gustav:
a kényszerközmunkát azért vezették be, mert az uzsorásoknak kellett a pénz. nehogy azt gondold már, hogy a cigányoknak a 47 ezerből több jut, mint a 25 ezerből. kártyára utalják a pénzt. azokat az uzsorás előre begyűjti. kapnak néhány vekni kenyeret és azt kell beosztani. utána mennek lopni. a közmunka arra jó, hogy még többet le lehessen nyúlni tőlük. ezzel tisztában vannak. de nem tudnak mit tenni ellene. mert ha az sincs, akkor végük van.

na most ha intézményesítik, hogy a gyerekek rendes oktatást se kaphatnak, akkor az értelmesebb cigányok fognak a telepek élére állni. akik iskolába járatják a gyereküket. és még úgy ahogy fent tartják a rendet. mert ez az érdekük. de ha ez sem lesz, akkor polgárháborús helyzet lesz. akkor az lesz, hogy majd jobbik erősödik. és akkor nincs mese össze kell csapni. és akkor ahogyan az állatvilágban az erősebb marad fent. és nem vagyok abban biztos, hogy a magyarok lesznek az életképesebbek. függetlenül attól, hogy cigányok többet isznak, vagy cigarettáznak. van olyan is, hogy a dögkútból eszik a húst. és egy kézzel mászik a kötélen.

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:51:14

@Hell István:
hétközi teljes ellátás ingyen? dehogy nem engednék.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:55:16

@egysmás: Na de eddig a kommereket tüntették kifele, a náczik voltak betiltva, a cigókat meg fialtatták.
Hogy szétválogatja urunk az övéit, azzal még nincs megoldva semmi.

Az otthonszülést kell támogatni, cigányok Indiában, zsidók meg a Golán -fennsíkon, ez a megoldás.

Éhes_ló 2013.04.06. 19:56:00

@Hell István: a magadfajták többségellenes hadováját is áthatják a precízen adatolt állítások, nem győzzük olvasni tőletek.

Nos ha hiányzik, akkor képezd magad.
Ha meg nem megy, akkor lépj és adj munkát a védenceidnek, mert én nem tartozom azok közé akiket utasíthatnál.

Mutass példát, adatolj, adj forrást, milyen "sikereket" sikerült elérni a cigányok "felzárkóztatásával" "pozitív diszkriminációjával" bárhol a világon az elmúlt 500 évben.

Megvárom türelemmel.

Addig adok pár forrást:
A nagy testvér hogyan járt a négereivel, persze PC újbeszélül elbeszélve:
epa.oszk.hu/00000/00035/00020/1998-10-vt-Zsigmond-Igazsagos.html

Persze mi sem járunk jobban:
www.econ.core.hu/file/download/bwp/bwp1205.pdf

Érdekes, igaz?

egysmás 2013.04.06. 19:57:20

@Schwerer Gustav: Ha nekem kéne havi negyvenhétezerért kaszálni, akkor kasza sem lenne, nemám, hogy elkészüljön a meló...

Lemérgezném a kutakat, fellocsolnám gázolajjal az árokpartot, kipusztítanám az összes fát.
Csak, hogy érezze a törődést az, aki azt hiszi, hogy egy EMBERT ennyiért dolgoztatni lehet.

unionista (törölt) 2013.04.06. 19:57:20

@Bell & Sebastian:
akkor közép-dunántúl.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:57:50

@Éhes_ló: Ez a Kertesi Gábor csak nem az a Kertesi Gábor? Hogy mikek nem vannak! :)

zobod 2013.04.06. 19:58:23

@Tehetetlen Dodó: szerintem nem az iskolai szegregáció amivel foglalkozni kell, mert az csak tünet (és nem a rasszizmus tünete!). Ami fontos, hogy a tanuló családja biztosítja-e a gyerek fejlődésének anyagi és mentális hátterét. Van-e gyerek családjában ösztönzés arra, hogy ő leckét írjon, iskolába járjon, jó jegyeket szerezzen, képességeinek megfelelő iskolai munkát végezzen. Mert ha ezek a feltételek nincsenek meg, akkor berakhatják azt a gyereket akár a Fazekasba is, akkor sem fog történni semmi.

A gyereknevelés egy sokszereplős játék, megvan a maga szerepe és felelőssége az iskolának is, de az a szülő felelőssége - és ezt más nem pótolhatja -, hogy ebben partner legyen, biztosítsa hogy a gyerek tudjon és akarjon tanulni. Mert különben az iskola nem fogja tudni ellátni a feladatát. Teljesen mindegy, hogy a felhőtologató iróasztaltudósoknak erről mi a véleménye, ez így működik, ha a gyerek nem tanul, nem jár iskolába, mert erre otthon nem szoktatják/szorítják rá, akkor a deszegrágáció csak kirakatintézkedés, pótcselekvés.

A szegregáció praktikus oka általában az, hogy vannak gyerekek akik szeretnének és tudnak is tanulni, nekik ezt a joguk nem lehet semmiféle társadalompolitikai okoskodásra hivatkozva sem elvitatni. Márpedig a deszegregáció legtipikusabb következménye pont az szokott lenni, hogy a tanulni tudó és akaró gyerekeket - etnikumtól függetlenül - a szüleik elviszik más iskolába. Vajon miért. Biztos nem azért, mert rasszisták.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 19:59:04

@unionista: Ne találgasson tovább, Bajnaifölde.

egysmás 2013.04.06. 19:59:57

@Bell & Sebastian: Fasza cucc a revanspolitika!

Megmutatja, hogy milyen önálló kultúrállat a magyar jobber: a komcsikhoz méri magát, és büszke rá, hogy milyen faszán nem az ellenkezőjét csinálja, valamint arra veri a pöcsét, ha nyivákol valaki.
Mert akkor azt hiszi, létezik.

_most_ 2013.04.06. 20:04:02

szegregáció, úristen milyen évet írunk, a szegregáció káros, mint a dohányzás, ennek azért a 21.században már nyilvánvalónak kéne lennie.

Bell & Sebastian 2013.04.06. 20:04:17

@egysmás: Tudja, nekem csak az a bajom, hogy pont azok szaporodnak -mint a nyulak-, akiknek pont nem kellene. Míg ez így marad, nem hiszek senkinek.

_most_ 2013.04.06. 20:09:24

@Bell & Sebastian: szerintem a te fajtádnak nem kéne szaporodnia, az ilyenek miatt van ma közelebb az ország a Balkánhoz, mint Európához.

egysmás 2013.04.06. 20:12:23

@Bell & Sebastian: jaja!

Szerintem is azok szaporodnak, akiknek nem kéne!

Ezért is lett a fidesznek kétharmada...

unionista (törölt) 2013.04.06. 20:15:42

@zobod:
elvben mégis csak az van: ha a család nem biztosítja az alapvető szükségleteket, akkor az iskolának kellene. ahhoz meg erőforrások kellenek. magyarul pénz.

persze világos: ha a cigányokat kiteszik a partvonalon kívülre, akkor az iskolából többet lehet lopni. a magyarok megkapják ugyanazt. a szegregált cigányok jóval kevesebbet. a kérdés az: hogy lesz ebből előre.

egysmás 2013.04.06. 20:23:23

@zobod: Az ősbűn a szabad iskolaválasztás!

Ha nem tetszik az iskola, akkor nem minden követ megmozgat a szülő, hogy működjön a dolog, hanem fogja, és elviszi az iskolából a gyerekt.
A leszaromszülő leszaromgyerekei így összegyűlnek egy leszaromiskolában.

Ez a fajta liberalizmus persze a magyar konzerveknek belefér, mert ez őket védi.
És közben meg szegregálnának is egy jót, mert az olyan fasza konzerv-jobbos-retronáci-antiliberális.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 20:25:54

@egysmás:
lemérgeznéd a kutakat?
:)
Igazán különleges lelkivilágod van...
:DDDD

egysmás 2013.04.06. 20:27:35

@Schwerer Gustav: Klasszikusműveltség, plusz Faludy...

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 20:33:04

@egysmás: jól kiművelődted magad...

a kútmérgezést melyik "klasszikusnál" olvastad?

Csak mert engem elkerültek az ilyen olvasmányélmények.
:)

kill004 2013.04.06. 20:36:09

" Persze, a pozitív diszkrimináció folyamatos bővítésének jegyében talán azért is lehet majd egyszer küzdeni, hogy akinek nincs pénze, ne legyen köteles jegyet vagy bérletet vásárolni."

A szerző le van maradva egy brosúrával. Már most is így van. Igaz, nem mindegyik mucsai náci paraszt tudja, de azokat elveri a kisebbség.

kifordított nagyanyó 2013.04.06. 20:37:53

Minden jogvédő fogadjon örökbe egy cigány családot!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 20:39:41

@Herr SturmLikudnik: Nem először, de valószínűleg utoljára.

@Schwerer Gustav: Ezt is benézted. :)

kill004 2013.04.06. 20:42:03

@egysmás: Nono! A cigány edig 22.500-at kapott a semmiért, most 47-et. Örül is neki.

unionista (törölt) 2013.04.06. 20:54:16

@Bell & Sebastian:
a kárpát-medencében 12 millió magyar, 9 millió szláv, 6 millió román és 3 millió cigány él. a többség nem abszolút (nincs _majority_), csak relatív (_plurality_ van helyette). a magyarok (vagy pontosabban a magyarok egy dominás csoportja) nem a pluralitásra, hanem a szupermáciára épít. ez a "nemzetstratégia". a környező népeket és a szórványt majd elnyomjuk. ahogyan az oroszok teszik. persze nekik legalább meg van hozzá a keleti keresztény vallásuk. ahogyan a románoknak és a szerbeknek.

na most ha a szupremácia projekt nem jön be, akkor az új egyensúlyi állapot: 10 millió magyar, 10 millió északi és délszláv, 10 millió román/roma. és ez bekövetkezhet, mert a termékenységi mutató itt legalacsonyabb, jelentős a migráció és az asszimiláció.

lehet gyűlölni a kádár jóléti államát (70-es, 80-as éveket). de magyarország messze a legfejlettebb volt a kárpát-medencében. gdp arányosan 60% eladósodással. ami most ugye az "álom" szint. amit elvben követel maastricht. vagy csökkenő tendenciát.

szóval itt a 70-es, 80-as évek gyermekjóléti szintjét sem sikerül elérni. úgy, hogy nincs rubelelszámolás és kereskedelmi embargó. képzeld el, hogy magyarországra nem lehetne high tech iparcikket csak magánimportban behozni. milyen lenne ez a szuper demokrácia.

most persze nem azt állítom, hogy a kádár-rendszer megoldásait kellene visszahozni. mert az egy nyitott társadalomban nem működőképes. horthy-rendszer különösen nem. hanem akkor egy olyan stratégia kell, ami magyarország hatalmi státusával összhangban van. nem nagyon értem, hogy a magyarok miért követelnek maguknak több jogot, mint a bajorok.

negyven rabbi 2013.04.06. 20:54:17

@zobod:

tessék, egy amerikai megoldás

www.projectprevention.org/

Project Prevention offers cash incentives to women and men addicted to drugs and/or alcohol to use long term or permanent birth control.

Ugyanilyet lehetne hirdetni a
tartósan munkanélküli/rokkantnyugdíjas ÉS
általános iskolai végzettségnél magasabbal nem rendelkező ÉS
újszülött fogadására alkalmatlan körülmények között élő
emberek számára.

negyven rabbi 2013.04.06. 20:55:58

@negyven rabbi: ez jóval hatékonyabb felhasználása lenne a közpénznek

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 20:57:05

@Holger Hartland: hehe:) várd meg, ki tudja mit hoz a jövő.:)

De persze beszélhetünk egyenesen is: 2014-ben kire fogsz -várhatólag- szavazni? kik a jelöltek?

@kill004: pontosan.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 21:15:44

@Schwerer Gustav: Fogalmam sincs, addig még van egy év. Te tudod, hol leszel és mit fogsz dönteni jövőre ilyenkor?

Még azt sem tudom pontosan megmondani, hogy ha holnap lennének a választások, hogyan szavaznék. Az tuti, hogy érvénytelenül - de írjak, rajzoljak mellé valami trágárságot? Vagy kimérten küldjem el az összeset a picsába? Vagy ne írjak semmi üzenetet a szavazólapra, csak húzzam át az egészet a négy sarkáig?

negyven rabbi 2013.04.06. 21:22:44

@Holger Hartland: értelmes és tisztességes embernek egyetlen párt lehet az opciója (sajnos néhány vonatkozásban az is csak a legkisebb rossz mentén)

egysmás 2013.04.06. 21:23:11

@Schwerer Gustav: Látod...

Ez a különbség az között, hogy valaki járt iskolába, meg az között, aki tanult is!

A keresztények szokták a kútmérgezés ürügyén irtani a zsidrákokat, valamint Faludy vonala:

dia.pool.pim.hu/html/muvek/FALUDY/faludy00002/faludy00017/faludy00017.html

negyven rabbi 2013.04.06. 21:28:13

@egysmás: és milyen bölcsen tették. csak nem elég hatékonyan.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 21:28:36

olvasnivaló:
www.dailymail.co.uk/news/article-2290480/Romanian-migrants-blamed-rise-crime-German-town-Duisburg.html

Első olvasásra is nyilvánvaló, hogy a rasszizmus veszedelmes ragálya már az angolokat is megfertőzte.

vegyük sorra a cikk főbb, gyűlöletkeltésre alkalmas megállapításait:

-Gangs of migrants congregate around the town's tower blocks in intimidating fashion

itt a rasszista gyűlöletbeszéd fegyverét alkalmazva a cigány bevándorlók ártatlan sétáját "fenyegetőnek" állítja be, holott mindannyian tudjuk napi tapasztalatból, hogy sokszor elég a mobilunkat odaadni nekik, és máris legjobb barátaik leszünk!
(aztán jön a többi vagyontárgyunk, de ne szaladjunk előre)

400 Romanians and Bulgarians have moved into one tower block
Neighbourhood is now a hotspot for crime and anti-social behaviour

náci beszéd! igenis merjük kimondani: a németek, régi beidegződésik miatt, nem tudjak a cigányság sajátos, egyedi kultúráját elviselni!

Duisburg council tell Britain to be on their guard as the migrants will move to take advantage of our benefits system

Na, kibukott az igazság! a sóher németek a szaros pénzüket féltik, ahelyett hogy ezt az egyedi, különleges kultúrát támogatnák!

Ez bizony RÁSZIZMUS, ahogy mifelénk a felvilágosult rézművesek mondanák!

(a legnagyobb kép ahol a kisgyerek bemutat! :DDDD)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 21:41:10

@Schwerer Gustav: Büntessük meg a rasszista nyugat-európaiakat azzal, hogy küldünk nekik hasonló derék embereket Magyarországról is. Tolerancia-tréning!

negyven rabbi 2013.04.06. 21:43:18

@Schwerer Gustav: "már az angolokat is megfertőzte"

duisburg német város
és annak balos polgárjenőjéről van szó

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 21:44:43

@egysmás:

"A keresztények szokták a kútmérgezés ürügyén irtani a zsidrákokat" --- írod.

S vajon alaptalan-e a vád?

Te például most mit csinálsz?

"Poisoning the well (or attempting to poison the well) is a rhetorical device where adverse information about a target is pre-emptively presented to an audience, with the intention of discrediting or ridiculing everything that the target person is about to say. Poisoning the well can be a special case of argumentum ad hominem, and the term was first used with this sense by John Henry Newman in his work Apologia Pro Vita Sua (1864).[1] The origin of the term lies in well poisoning, an ancient wartime practice of pouring poison into sources of fresh water before an invading army, to diminish the invading army's strength."

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 21:45:50

@Holger Hartland: Az én értelmezésemben a választások arról szólnak, hogy meglegyen az új kormány. Én személyszerint nem csinálnék ebből identitáskérdést. Régebben nálam is így volt egyébként, da ma már másképp látom.

negyven rabbi 2013.04.06. 21:46:19

@Holger Hartland: @negyven rabbi:

persze ha kommenteket nézzük, igaza van.

rögtön egy lényeglátó hozzászólás a kommentsor tetején: ROMAKULTÚRA témában

The whole culture of the roma people is to keep to their own traditions and not partake in society.That being the case then they shouldn`t receive any benifits from the society they reject.

itthon meg a romakultúrájukat ajnározzuk

(N. B.: ezzel a Balog Zoltán miniszterrel a tököm tele van)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 21:48:59

@Schwerer Gustav: Az én értelmezésemben is, de sajnos a jelen kínálatra ennyit tudok mondani. Valamilyen kormány meg úgyis lesz.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 21:54:04

@negyven rabbi: a hírlapra (daily mail) gondoltam

egy civilizált, európaiértelembenvett országban egy ilyen cikk meg sem jelenhet, vagy ha igen, az íróját páros lábbal rúgják ki az utcára! és meg is érdemli!

A szeretet és a tolerancia nevében!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 21:55:03

@Schwerer Gustav: A Mail cikkéhez letiltották a további kommenteket. Epic.

negyven rabbi 2013.04.06. 22:06:09

@Schwerer Gustav: sajnos a DM az inkább csak bulvárlap
ha pl. a Telegraphban jellene meg ilyen cikk annak lennének far reaching repercussions

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 22:10:10

@Holger Hartland: Helyesbítem magam, teljesen ártalmatlan cikkeket sem lehet ott kommentelni, ha régebbiek úgy egy hónapnál. Na mindegy, Gustavnak kösz az olvasmányt.

Szindbad 2013.04.06. 22:10:49

@Holger Hartland: hehe, én valószínűleg megpróbálnék semlegesíteni a szavazatommal egy templomban aláírásgyűjtő aktivista nénit. Ennyit tehetek a közjó érdekében.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 22:13:02

@Holger Hartland: még pont időben! kezdtek a dolgok nagyon kicsúszni a kézből!
Valahogy féket kell vetni a fasiszta eszméknek, bsszameg!

@negyven rabbi: vannak a "cigány származásúak", meg a "nem cigány magyarok".

A kultúra, a munka, az oktatás és az összefogás fontosságáról beszélt Balog Zoltán pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén, a nemzetközi "romanapi" rendezvényen.

Az emberi erőforrások minisztere az alig kétszáz lakosú, többségében cigányok által lakott, mérhetetlenül szegény, ám a házfalakat díszítő freskók révén Európa-szerte ismert faluban azt mondta: a zene, a tánc, a festmények összehozzák az embereket, "akár cigányok, akár nem cigány magyarok".

Munka kellene, rendes iskola, orvos, minden, ami az emberi élethez szükséges, "ezért kell összefognia a kormánynak, a civileknek, az egyházaknak, a cigányságnak és a nem cigány magyaroknak" - mondta Balog Zoltán.
A "nemzetközi romanap, a romák kulturális napja" legyen mindig egy olyan állomás, ahol "mindannyian jól érezzük magunkat" - fogalmazott a miniszter, és megköszönte mindazok munkáját, akik azért dolgoznak, hogy a "cigányok és a nem cigány magyarok" békességben éljenek.

remélem világos. Vannak a cigányok, meg a nem cigány (gádzsó) magyarok.

Balog szerintem egyébként hazabeszél, eléggé látványos az arcszerkezete.
1.1.1.3/bmi/kereszteny.mandiner.hu/attachment/0011/10583_27193_20110503055142.jpg

kalap kéne a fejére, mehetne bazseválni.

Meg azt hallottam, hogy a cigányoknál gyakori a "Balog" név. Mármint "h" nélkül a végéről. Ezt nem tudom, lehet hogy van benne valami.

negyven rabbi 2013.04.06. 22:19:00

balog, lólé, puporka, kalányos, rácz, lakatos, farkas -

tipikus c-kategória

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 22:19:45

@Holger Hartland: na tessék, pedig már egészen kibújt belőlem az antifa ellenálló

akaszthatom vissza a dobtárast a falra...pedig már kezdtem beleélni magam

basszameg

Szindbad 2013.04.06. 22:23:32

@Schwerer Gustav: Nem tetszik ezt érteni, attól tartok. Itthon a parlamentben megy a rasszista gyülöletbeszéd, ott meg egy bulvármagazin bevándorlási problémákról ír. Más a kontextus. Most képzelje el, hogy az ottani parlamentben kezdenék az íreket ekézni. Tuti kirobbanna a harmadik és a negyedik világháború egyszerre, de legalábbis az IRA kezdene robbantgatni, az fix.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 22:24:26

@negyven rabbi: ezért is lett rábízva az EMMI. Hogy legyen egy "role model" a purgyék előtt

"Látod fijacskám, ha elég szorgosan esztergálsz, még belőled is lehet miniszter"! vagy valami hasonló.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 22:29:35

@Schwerer Gustav: Tartsd magadnál azt a dobtárast. elvtárs, Amerika is fasiszta: "cigánybűnözésről" írt a Police Magazine.

www.policemag.com/channel/gangs/articles/2001/06/gypsies-kings-of-con.aspx

A dátum szerint a cikk már 12 éves, de csak annál több embert mételyezhetett meg (a kommenteket 2011-től írták).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 22:31:50

@Szindbad:

No, azért én belekukkantanék azoknak a támogatásoknak a rejtett banki útjaiba, amiből a nyugati muszlimellenes szélsőjobb pártok gazdálkodnak!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 22:33:28

@Szindbad: igen, mert az írek (államalkotó nép) meg a dzsippók ugyanaz a kategória, mi?

"Itthon a parlamentben megy a rasszista gyülöletbeszéd, ott meg egy bulvármagazin bevándorlási problémákról ír. "

konkrétan arról írt, hogy Duisburgban mi a helyzet.
nagyjából egyenes idézet:
"Last week Soeren Link, the city’s Left-wing mayor, made global headlines when he said the Romanians and Bulgarians were dumping piles of rubbish ‘taller than I am’ and sending their children on ‘stealing missions’.

He was ‘quite sure’ that most of the 6,700 Romanians and Bulgarians in Duisburg — population 488,000 — were aware of the social welfare they will be entitled to in the New Year. ‘I expect most of them will claim benefits’, he said.

Many are uneducated or unskilled, and will struggle to find work in a city where unemployment is at 16 per cent. Yet they arrive at a rate of 200 every month. The council estimates that from next year it will cost £15 million a year to house and feed them. The city is now appealing to the EU for financial help to cope with the influx.

Mr Link believes that Britain — known for its similarly generous welfare system — will also suffer the ‘consequences of opening the EU to these states’. "

Tehát ezt mondta a félmilliós város balos polgármestere, vagyis ezt nem a bulvárlap találta ki.

Mondjuk érezhető a polkorrektség, amikor "románokról és bolgárokról" beszél, ugye, remélhetőleg az újságolvasó használja a szemét, és megnézi a mellékelt képeket is.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 22:44:53

@Holger Hartland:
az emberi jóérzés, humanizmus tehetetlenül áll a cikkből, de főleg a kommentekből jövő gyűlölet szennyes árja előtt

Mondjuk felcsillan a remény halvány szikrája, amikor
a roma polgártársak harcos kommentjeiből kiviláglik: mégsem halt még ki ki a tolerancia, a szeretet üzenete ebből a kurva fasiszta világból

Van még miért élni, reggel az ágyból felkelni

egysmás 2013.04.06. 22:50:37

@bbjnick: én éppen művelek egy bunkót, aki nem találkozott az olvasmányai során a kútmérgezéssel.

És Te mit csinálsz?

Gyakorlod az argomentum ad hominemet?

Mert érdemben ugye nem reagáltál, csak a személyemet piszkáltad...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.06. 22:54:00

@Schwerer Gustav: Igen, elvtárs, és ne feledd, ki az ellenség: az igavonó baromként dolgozó, adót birkaként fizető, "normálisnak" nevezett életet élő (valójában: fasiszta, nyárspolgári, képmutató, elnyomó), anyagi lehetőségeinek megfelelő számú gyereket "tisztességesen" (valójában: előítéletesen, tekintélyelvűen, fasisztán) nevelő középosztály. Főleg ha még fehér is. Pusztulnia kell. Kivéve ha liberális, mert akkor majd szorítunk neki helyet a gated communityben, vagy ha nem, akkor majd nagyon fogjuk sajnálni, de tényleg.

Szindbad 2013.04.06. 22:54:18

@Schwerer Gustav: Bakker, ezek mint a sáskák, letarolnak mindent. Attól tartok, hogy ezek a fene nagy liberális demokráciák előbb-utóbb hirtelen nácivá diktatúrákká vállnak, és hazatoloncolják ezeket a szociális potyautasokat.

negyven rabbi 2013.04.06. 22:56:18

budapesten sok a zsidó
vidéken meg sok a cigány

ez a baj

és így két irányból jól sakkban van tartva amagyarság

negyven rabbi 2013.04.06. 22:59:08

@negyven rabbi:

pesten a sirályok vidéken a szarkák seggének nyalására folyik el a magyar pénze

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.04.06. 23:09:36

@Holger Hartland: Ez is tetszik, de most őszintén: egy kicsit még mindig neheztelek rád a melegfelvonulásos írásod miatt. Az nekem egy törés volt.

@Szindbad: már azzá váltak, Kanada legalábbis
hvg.hu/itthon/20130116_Kanada_roma_plakat_Miskolc

a fajgyűlölet fagyos lehelete már őket is megérintette!...
mi lesz ebből a világból?!!!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.06. 23:19:07

@egysmás:

No, látod, ez az a helyzet, amikor akasztják a hóhért!

Vered itt magad, osztod az észt, mígnem beleszaladsz egy olyan kommentbe, amelynek az utalásrendszere vagy meghaladja a képességeidet vagy kényelmetlenné válik a megértése.

Most alázzalak én is téged? Nem foglak. Megteszed te az magad is:-)

Szindbad 2013.04.06. 23:23:18

@Schwerer Gustav: A nyomorult náci mocskok, védekeznek más ország cheatelő állampolgáraival szemben, és védik saját állampolgáraik adódollárjait. Erre itt a libsi jogvédők biztosan ugranának.

egysmás 2013.04.07. 00:13:10

@bbjnick: persze, hogy nem fogsz, hiszen ahhoz kevés vagy...

Ahogy az érdemi reakcióhoz is.

Nyomod itt az angol kopipésztet, pedig van ez magyarul is, csak így tudományosabb.

Oszt ezzel kb. ki is fújt az utalásrendszer.

lol

Bell & Sebastian 2013.04.07. 00:22:51

@_most_: Csigavér, néptárs, sajnos későn szóltál.

@egysmás: Szaporák ugyan, de még sincsenek elegen, és ez elégedettséggel tölt el. Minket, de magát ez láthatóan nem vidítja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.07. 00:25:04

@Schwerer Gustav: Akkor minél többet írok, annál többen fognak utálni, mert előbb vagy utóbb mindenki talál majd magának valamit, ami neki nem tetszik. :) Szerencsére nem zavar, így aztán írom, amit gondolok. Ha olyan fontos lenne, hogy hány embernek tetszik, vagy hányan olvassák, akkor valami vonalas álláspontot vinnék, és többszerzős blogon írnék, ahol naponta vannak posztok és csődül a nép.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 00:35:49

@unionista: Maga megint félreértett, ám nem utoljára. Ha teljes etikai és kulturális cserével fenyeget a kisebbségek beilleszkedési hajlandóságának teljes hiánya, sőt, egyre nő azon egyedek száma, akiknek ez a létforma követendő példa, akkor elérkeztünk a tolerancia határához. Ez nem India vagy az USA, esetleg Izrael, ez Magyarország.

De gyaníthatóan a pimasz élősködést ezekben az "ősi" demokráciákban sem tolerálják.

Nem a sokszínűség a gond, hanem az az oly féltő szeretettel emlegetett, _másság_ kulturális értékeinek értéktelenségével.

Szart se ér a cigók kultúrája, amit meg a zsidókéból megtapasztalhattunk, az is bőven elfér 1 db A4 -es lapon.

Pontosan ez az ő véleményük is, ezzel meg is találtuk a pontos helyet, ahol az eb el van hantolva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.04.07. 00:43:30

@egysmás:

Mi utalgassak, te szerencsétlen f*ngszagú troll, ha azzal sem boldogultál, amit eddig utalgattam?:-)

Bell & Sebastian 2013.04.07. 00:47:00

@Holger Hartland: Maga nihilistaként írta ki magát a szalonokból. Ez az őstípus időtlen idők óta létezik, még irodalmi megszemélyesítése is van, maga Oblomov, a fölösleges ember. Nem lép kölcsönhatásba a környezetével, annyi a haszna, mint díszletnek az operettben. Betolják, kiviszik, oszt ennyi vót.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 00:58:08

@bbjnick: Nyöhehe, hogy mit törpölnek ötszáz éve mindenféle tudósok, hogy honnan szalasztották a cigókat, amikor ott áll feketén-fehéren a Bibliában, hogy tulajdonképpen csángó sémiták és slussz!

Ezt mindenki tudja (főleg ők, maguk), csak a párásztok nem. Mert hogy nem olvassák eleget a Bibliát, így fogalmuk se lehet róla, vajon mitől is szerethetik ezek ennyire egymást?

Bezzeg Balogpáter (vagy mi?), az pontosan tudja!

Bell & Sebastian 2013.04.07. 01:00:23

Tényleg, van valami mítoszuk a Szent Keresztről elcsent szögekről.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 01:02:06

Itt is van!

"A legenda szerint a rómaiak cigány kovácsokat kértek meg arra, hogy készítsék el a szögeket a keresztre feszítéshez. Ugyan a történet roma változata szerint ők, hogy kisebbítsék Jézus szenvedését, elloptak hármat a szögekből és ezért egy szög üti át a két lábat, ez elég volt ahhoz, hogy a zsidókhoz hasonlóan istengyilkosoknak tekintsék a romákat is.
A két megvetett nép sorsa legutoljára a haláltáborokban ért össze. Egy roma túlélő elmondása szerint, mikor augusztus 2-ának éjjelén háromezer romát öltek meg Auschwitzban, a zsidó férfiak kaddist mondtak értük a barakkokban."

Bell & Sebastian 2013.04.07. 01:04:10

Bocsesz, de ez volt legfelül a találati listán, így biztosan hiteles forrás. Vagy nem.

Hell István 2013.04.07. 06:01:40

@Bell & Sebastian: Ez pontosan így volt. Augusztus másodikán "felszámolták" Auschwitz-Birkenauban a cigány tábor, hogy helyet csináljanak egy zsidó transzpontnak. Azóta ez a nap a roma holokauszt emléknapja.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.07. 06:53:50

@Holger Hartland: felhívom a megáltalkodott fasiszta fejed figyelmét arra, hogy dél-afrika egyes városaiban betiltották a gated-community féle elkerítésezést, mivel akadályozza a városi bűnözés egyenletes eloszlását. ilyen haladó megoldások mellett egy rejtély, hogy miért menekült onnan milliónyi fehér anglia, vagy egyenest a soviniszta ausztrália irányába. valószínűleg genetikailag is nácik. nem való hatalom a fehérek kezébe, ez egyértelmű.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.04.07. 07:06:06

@unionista: mert nyilvánvalóan rasszisták és nem akarnak deszegregálódni!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.07. 08:02:28

A liberális születésűek a cigányokat tolják maguk előttt pajzsként. Miért kellene nekik egy öntudatra ébredt eszköz? Ezért hadonásznak kézzel-lábbel, nehogy már valami fejlődés következzék be cigóéknál.

A szegregáció egyben azt is jelenti, hogy a cigány gyerekek saját kultúrájukon belül létrehozott csoportbaan, tehát abszolút komfortos környezetben tanulhatnak. Nem gyülemlik fel frusztrációs düh, amikor a magyar gyerek sokkal okosabb, a zsidó meg hülyébb, de annak a tanítónéni mindig ötöst ad, különben rasszizmusért kirúgják. Szóval, egy saját kultúrán belüli csoportban ilyen típusú trauma nem éri, ezért jobban megnyílik, nagyobb hajlandóság alakul ki.

A zsidók szándékosan adnak pejoratív értelmű elnevezést az identitástudatot erősítő kezdeményezéseknek. Itt szegregációnak mondják a cigányök összatartozás-érzését növelő intézkedést. Csak azt emelik ki, hogy szegény cigányok nem lehetnek magyarok között. Ez marhaság, a cigányok nem szeretnek magyarok közt lenni, összetartó népek, ezért tömörülnek mindig mindenhol kolóniákba. Így örzik meg indetitásukat, kultúrájukat. A zsidók is ilyenek, csak ők uralkodni is akarnak, ezért keverednek, hogy aztán elvegyék, ami a másé.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.07. 08:07:33

@Bell & Sebastian: A feljett nyugati társadalmak látszat befogadó magatartása kizárólag abból fakad, hogy saját kultúrájuk hanyatló, dekadens. A rászorultságból táplálkozó lelemény új lendületet adott nekik egy darabig, de a betelepültek végül átveszik a befogadók kényelmes hozzáállását, és már csak a létszámot növelik. Sokkal több bevándorlót meg már nem tudnak fogadni, így nőttön nő a feszültség.

S=klogW 2013.04.07. 08:55:13

@Mr Falafel: "A rászorultságból táplálkozó lelemény új lendületet adott nekik"

Kinek a rászorultsága kiknek?

egysmás 2013.04.07. 09:33:24

@bbjnick: szánalmas egy dolog ha valaki olyan előkelően jólnevelt, hogy kicsillagozza az írásában a fingból az "i" betűt...

S=klogW 2013.04.07. 10:22:48

@egysmás: itt vagy nekünk te aki haladáran idehány

kill004 2013.04.07. 10:28:36

@unionista: "na most ha intézményesítik, hogy a gyerekek rendes oktatást se kaphatnak, akkor az értelmesebb cigányok fognak a telepek élére állni. akik iskolába járatják a gyereküket. és még úgy ahogy fent tartják a rendet. mert ez az érdekük. de ha ez sem lesz, akkor polgárháborús helyzet lesz. akkor az lesz, hogy majd jobbik erősödik. és akkor nincs mese össze kell csapni. és akkor ahogyan az állatvilágban az erősebb marad fent. és nem vagyok abban biztos, hogy a magyarok lesznek az életképesebbek. függetlenül attól, hogy cigányok többet isznak, vagy cigarettáznak. van olyan is, hogy a dögkútból eszik a húst. és egy kézzel mászik a kötélen. "

Tipikus. A helyzet teljes nem ismerése. De azért irkálj még ilyeneket. Honnan is?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.07. 10:43:17

@Bell & Sebastian: És ki van a szalonban ? Maga? LOL. Én akkor inkább kint. Remélem, látogatják magát, és visznek borítékot a doktornak, meg bonbont a személyzetnek, hogy jól bánjanak magával!

S=klogW 2013.04.07. 11:15:24

@Holger Hartland: nem mindegy, hogy szalon vagy szalonna

ha már a déli mélt szemlézzük, pillantsunk be az etnogasztro rovatba is:

azonosít(hat)atlan proteinek a konyhán

www.dailymail.co.uk/news/article-2299519/Has-DOG-meat-food-New-takeaway-horror-experts-discover-mystery-meat-lamb-curry.html

Bell & Sebastian 2013.04.07. 11:20:27

@Holger Hartland: Ne féltsen, ilyesmi még nem merül fel igényként.

@Mr Falafel: Hihetetlen, de a Nyugat genetikai hanyatlása is a háborúhoz köthető, úgy a hetvenes évekig gondolkodtak rajta, mire rájöttek, mi lehet a baj?

Csupán annyi, hogy a németek javát föld takarja, mint a krumplit. Ekkor emelkedett a hivatalos politika szintjére az emberexport, ami egyben szavazótábor bővülést is jelentett a baloldalnak. Adolf nyomán először Indiát gondolták kiapadhatatlan forrásnak (Ahnenerbe), majd mégis a törököket kezdték delejezni, hogy milyen meggondolásból, arról fogalmam sincs.

Törököt fogtak - nem is ereszti őket. A Tavistock Intézet megsütheti a tudományát! Itt lehet megcsodálkozni ezt a libsi bagázst, mert mi más is lenne?

www.tavinstitute.org/

Nesze nekünk génkoktél, Adorno is bekaphatja!

S=klogW 2013.04.07. 11:26:23

@Bell & Sebastian: inkább emberimport

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.07. 11:31:08

Az első körözési képeken a pécsi polgármester lányának támadóját nem tudták színhelyesen ábrázolni valamiért, itt van a valódi kép...
www.pecsma.hu/vezeto-hir/brutalisan-osszevertek-pava-zsolt-lanyat/

S=klogW 2013.04.07. 11:41:52

@aristo: aki figyelmesen megnéz emberi arcokat, annak idővel "rááll a szeme" , de legkésőbb tegnap nyilvánvalóvá válhatott mindenkinek

"FRISSÍTVE (SZOMBAT 14:45)

Nyomravezetői jutalom és nők az utcán

100.000 forintos nyomravezetői jutalmat ajánlott fel a Baranya Megyei Cigányönkormányzat annak, akinek információi alapján a rendőrségnek sikerül elfognia Nyerges Zoltánt."

(ugyanonnan)

S=klogW 2013.04.07. 11:55:24

@aristo: engem inkább az érdekelne, hogy

ha nem a Páva lánya, hanem egy x-dik kollégista lány az áldozat, akinek még a kisember szülei sincsenek ott mellette, akkor ugyanez történik-e

vagy szétszedi a sajtó a betegágyon miközben a hatóság szép lassan kukábna csúsztatja az ügyét

S=klogW 2013.04.07. 11:56:26

@aristo: engem inkább az érdekelne, hogy

ha nem a Páva lánya, hanem egy x-dik kollégista lány az áldozat, akinek még a kisember szülei sincsenek ott mellette, akkor ugyanez történik-e

vagy szétszedi a sajtó a betegágyon miközben a hatóság szép lassan kukábna csúsztatja az ügyét

mert ugye Pécs az egyik kirakatvárosa a "romológiának" meg a "romakultúrának" meg az "esélyegyenlőségnek"

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.04.07. 11:56:35

Nagyon nagy a pánik, élénk lincs-hangulat van. Örülhet a tettes, ha a rendőrök találják meg hamarabb...

Bell & Sebastian 2013.04.07. 12:07:53

@S=klogW: Jogos, csupán attól függ, honnan nézzük, ugyanis indiai értelmiségre fájt a foguk elsősorban, csak ezt az elképzelést a saját kormányuk nem díjazta, valamiért.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 12:09:20

@aristo: Szíják a porcukrot ám, de rendesen!

Bell & Sebastian 2013.04.07. 12:11:51

@S=klogW: Maga proxy mögül garázdálkodik, hogy duplázni sikerült, másét meg egyszerűen lenyeli az engine elvtárs? :)

S=klogW 2013.04.07. 12:25:25

@Bell & Sebastian: nem tudom, hogy sikerült, azt hiszem elküldtem de lassan frissült és leállítottam a küldést hogy még hozzáírjak. úgy látszik a komment közben elment.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.07. 12:53:07

@S=klogW: Termézetesen a csóringernépek fiainak leleménye. Azokat rákényszeríti a helyzetük, hogy takarékosan is jó minőséget állítsanak elő, de főleg, hogy minden szart megcsinálnak. Például nekem a házam átalakításakor kárpátaljai magyarok olyasmit is hasznosítani tudtak, amit én már ki akartam dobni. Sokat tanultam tőlük. Pazarás ellen jók az ilyenek egy darabig. Aztán gyorsan hozzászoknak a jóhoz, és beleszarnak mindenbe.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.04.07. 12:55:49

@Bell & Sebastian: A törökök a kurdokkal mentek, mert valójában kurdokat fogadtak be menekültként ezek a barmok. Természetesen a keleti oldallal való egyesülés eredménye ez, amikor a bolsevik zsidó libbantak is helyet kaptam az asztalnál. Ezért korcs a német nép. Hogy stílusos legyek, genetikailag alattvalók, moslékzabálók.

Bell & Sebastian 2013.04.07. 13:21:26

@Mr Falafel: Ne legyen szomorú, léteznek még zárványok, ahol minden rendben van. Mondjuk én ottói értelemben tekintek a németségre, olasz, svájci, német, osztrák, lengyel, cseh egyre megy, csak akkora neonnáci legyen, hogy világít a sötétben.
Ha síel vagy túramotorozik, beszélgessen el egyszer egy falusival és rögtön megérti, mire gondolok? A hangos, nagyvárosi médiacsaholás elnyomja ugyan ezeket a hangokat, de léteznek és még komoly erőt képviselnek.

egysmás 2013.04.07. 13:22:35

@S=klogW: jajajaj! Báncsa a haladár a rendes konzit, aki olyan kifinomult, hogy csillagot ír a fing i betűjének helyébe!

Jaj jaj jaj! Hát akárki meglássa, hogy az egy bunkó, aki csak hányni tud, hiszen leírta azt, hogy fing!
Pedig jól nevelt, keresztény-konzervatív körökben ilyet nem írnak le!
Hanem kicsillagozzák az i betűt! Mert akkor már nem büdös, meg nem illetlen.
Mert a jól neveltség alapvető feltétele, hogy nem írjuk le azt, hogy fing.

Bloodscalp 2013.04.07. 13:50:07

@negyven rabbi: kicsidroid, a jobbik nem opció az országnak.

Bloodscalp 2013.04.07. 13:57:55

@S=klogW: @Bell & Sebastian: a történtek és a média
ráugrana a dologra, de hogy a sintér huszárok is egyformán kezelnék-e a dolgot, na az tényleg jó kérdés mert ugye egyesek-politikus kölyök, és lehet teljesen jófej csaj, de az apja ettől még az aki-a törvények felett állnak.

Tehetetlen Dodó 2013.04.07. 14:05:25

@Bell & Sebastian: Arról nem is beszélve például, hogy Ausztriából csak a bécsi belváros siránkozását hallani, pedig a nép a szavazásokon 30%-kal támogatja az olyan pártokat, mint nálunk a Jobbik, ami ugyebár már maga a fasizmus.
Mégis milyen kuss van, se egy Seppele, se egy reding nem óbégat az eu-ban a sógorok ellen. Egyedül akkor verték a tamtamot, amikor Haider befutott, de inden csoda három napig tart, annak is vége lett. Haidernek is persze.

S=klogW 2013.04.07. 14:15:16

@egysmás: nem szükséges tovább hánynod, már leírtad magad

miért 2013.04.07. 15:51:27

Azert nem értem Lak-ner-társat! Mikor ő iskolába járt, sem szóltak, hogy a fagyigépeknek az alsgsorban a helyük! No mindegy!?

unionista (törölt) 2013.04.07. 17:30:03

@Bell & Sebastian:
ha én zsidó kockázati tőkés lennék, és érdekelne a kárpát-medence, akkor alapvetően két opcióval számolnék.

az egyik, hogy a magyarok relatív többségéből kiindulva a térség pénzügyi központjává kell tenni budapestet. ami többek között azt jelenti, hogy a környéken a magyarok lesznek a leggazdagabbak. ehhez nem kell utálniuk a zsidókat. ha ez nem megy, akkor a magyar többséget fel kell számolni. a másik opció, hogy a kárpát-medencében a magyarok elveszítik a vezető szerepüket.

nem vagyok zsidó kockázati tőkés, de azt gondolom. ilyen egyszerűen gondolkodnak. a magyarokat gazdasággá kell tenni. ha ez nem megy, akkor szegénnyé.

S=klogW 2013.04.07. 17:36:04

@unionista: " ami többek között azt jelenti, hogy"

nem kell a kamu agitprop

bizony az sem úgy volt, hogy a felvilágosult fehérek nyomán az észak-amerikai őslakosok hatalmas jólétbe ültek volna bele - inkább a gyarmatosítók jólétébe pusztultak bele illetve ki

unionista (törölt) 2013.04.07. 17:45:25

@Bell & Sebastian:
azok a falusi népek képtelenek traktort gyártani. a zárvánnyal a nem szociokulturális probléma van, hanem nemzetgazdasági.

abban téved hatalmasat, amikor azt gondolja, hogy a cigányok segélyezése sokba kerül. számolja ki: egy felnőtt cigány legfeljebb 300 ezer forint segélyt gründol évente. 1 millió cigány 300 milliárd forint segélyhez jut. ami a magyar össztermék kevesebb, mint 1%-a. na most ezt a pénzt elköltik. amiből adó folyik be. a cigányok alig kerülnek pénzbe.

ez egy szociokulturális probléma. ami egyben nemzetgazdasági lehetőség.

unionista (törölt) 2013.04.07. 18:03:17

@S=klogW:
az a nép a leggazdagabb, amelyik a pénzügyi központot lakja körül. az indiánoknak mikor voltak saját bankházaik?

az egy főre jutó osztrák gdp 38 ezer euro. a német 34 ezer euro. a német a kevesebb. azért, mert bécs inkább pénzügyi központ, mint berlin.

budapesten egyszerűen ki kellett volna jelölni egy "zsidó" negyedet. ahol felhúzhatják a tornyokat ott, ahol különösebben nem zavarnak senkit se. és akkor a magyarok diktálnak a környező népeknek. akkor a környéken a magyar értelmiség mondja meg, hogy mi a rasszizmus, és mi nem az. mert a magyar relatív többség megtartása a "zsidók" érdeke. ha nem, akkor ezt kell bedönteni. akkor a magyaroknak kell kisebbségbe kerülniük. úgy gondolkodnak, ahogyan minden kultúrnép.

unionista (törölt) 2013.04.07. 18:10:08

@S=klogW:
jobboldali polgármestere pécsnek. nehogy már ezért is toller legyen a felelős.

unionista (törölt) 2013.04.07. 19:33:23

@Mr Falafel:
az etnikai keveredést alapvetően a vallási különállás akadályozza. magyarországon van egy csoport, amelyik szkítának mondja magát. vegyék fel a síita vallást. és nem fognak keveredni. a magyaroknak nagyjából a harmada cárizmust akar. ez a csoport miért nem veszi fel a keleti keresztséget?

Szindbad 2013.04.07. 21:07:50

Nos, ha a cigányok tényleg olyanok mint a sáskák, márpedig olyanok, és tényleg meg kell védenünk magunkat tőlük, sőt magukat is meg kell védeni saját maguktól, akkor valamiféle megoldást kell találni.

Ha hozzátesszük, hogy milyen szaporák, és hogy a magyar ember valamiért nem szeret szaporodni (én nem tudom, hogy miért, és szívesen szaporodok sok nővel, csak ne nekem kelljen felnevelni a gyerekeket), akkor láthatjuk, hogy a gond elég súlyos.

Sokat gondolkodtam, hogy mi lehetne a megoldás. Ők is magyar állampolgárok. Ezzel kapnak egy sor kiváltságot (és persze kötelességet, amit viszont basznak végrehajtani!!!). Az én megoldásom pont ebből fakad.

Vegyük el az állampolgárságukat. Nekik az nem fáj, nem arról van szó, hogy bebörtönöznénk őket, vagy kijelölnénk egy megyét cigánymegyének, és odatloncolnánk, csak egyszerűen el kell venni az állampolgárságukat. Ettől még ugyanúgy járhatnának dolgozni, mint eddig (sehogy :DDD), összeszedhetnék a húst a dögkutaból, mint eddig, szóval minden mehetne a régiben.

Viszont az állampolgárság elvétele egy sor kiváló lehetőséget biztosítana számunkra, hogy csak egyet mondjak, nem tudnák a kanadaiak hazatoloncolni őket :))

Bell & Sebastian 2013.04.08. 00:17:32

@unionista: Azon ne törje a fejét, hogy melyik megoldás a velünk élő valóság. Utánanézethet az amcsiknál, ahol kihalásra ítélték a magyart, még '89 táján.

Számoljon csak bátran 1,5M cigánnyal, átlagosan havi 30 ezerrel, az 540 Mrd, ami már nem is olyan kevés, a járulékos költségekről nem is beszélve.

Ha a többi ingyenélőt is hozzájuk adja, egy termelőmunkát végző vállán pont nyolcan terpeszkednek. Nyilvánvaló, hogy ez elviselhetetlen arány.

Kandeláber 2013.04.08. 05:46:37

Látszik, hogy ez a Lakner nem vesz igénybe tömegközlekedési eszközt.
Budapesten is csak elöl lehet felszállni egy csomó buszra.
@Bell & Sebastian: Az 1.5 millió reális szám, persze nem úgy kell őket számolni, ahogyan a liberálisok teszik

pocaklakó minimanó 2013.04.08. 10:27:33

@Hell István:

"De a témánk szempontjából irreleváns."

A téma szempontjából az is irreleváns, hogy az állításod szerinti budai iskolák tetűhelyzet milyen.

Mégsem tűnt úgy, hogy az ismereteid hiánya megakadályozott volna abba, hogy amíg közlöd, hogy a cigányiskolában NINCS, addig a budai elitsuliban pedig VAN tetű.

Érezhető ebből a rövidke beírásból is a mindenáron való mentegetőzési kényszer és a másik elleni villámtámadás.

Nagy főhadnagy 2013.04.08. 14:06:02

Let's send the gypsies to Hell!
süti beállítások módosítása