Munkácsy és a vérvád – hogyan került újra csizma az asztalra?
2013. március 07. írta: tauglich

Munkácsy és a vérvád – hogyan került újra csizma az asztalra?

Bejegyzés alcíme...

vérvád.jpg
Úgy tűnik, hogy az Index kulturális újságírója, Földes András újfent lelkesen rázza a pofonfát. Az Index Kultúr rovatában Munkácsy Mihály meztelen nőt ölő zsidókat festett? címmel megjelent (az url alapján eredetileg a még visszafogottabb Antiszemita pornót festett Munkácsy Mihály? címet viselő) írása egyszerre alkalmazza a legalpáribb bulváreszközöket, miközben érvrendszerét tekintve az egykori Szabad Nép veretes hagyományait is követi. Jelen írás nem kívánja Munkácsy Mihálynak a magyar festészet történetében amúgy egyértelműen túlértékelt munkásságát és annak okait boncolgatni. Mindazonáltal szakmailag és erkölcsileg elfogadhatatlan, ha egyesek nemtelen eszközökkel próbálják a Munkácsy-œuvre vizsgálatát a néhol kimondottan dilettáns kritika álcájába bújtatva erkölcsileg megkérdőjelezni, és ideig-óráig a napi közbeszéd részévé tenni.

Történt ugyanis, hogy Földes ráröppent az orbitálisan nagy sztorira, amelyet a tavaly még művészettörténet-tudományi doktoriját író, eredetileg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szcenikán végző, jelenleg magánvállalkozásban festmények eredetiség-vizsgálatával foglalkozó Végvári Zsófia; valamint egy bizonyos Jeff Taylor művészettörténész szállított számára. Eszerint egy rejtélyes, kilétét teljes mértékben elfedni kívánó külföldi műgyűjtő tulajdonában található egy ezidáig ismeretlen nagyméretű festmény, amelyet a szakértőként említett források bizonyos jelek alapján Munkácsy Mihálynak tulajdonítanak. A jelenleg Vérvád címen emlegetett festmény témáját pedig állításuk szerint az 1882-83 között lezajlott tiszaeszlári per ihlette, s mind az anyagelemzések, mind a festészeti eszközök a Földes által idézett források szerint arra engednek következtetni, hogy a képet maga Munkácsy festette párizsi tartózkodása idején. Persze a feltételezést az első pillanatban komoly művészettörténészek – köztük Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, valamint Molnos Péter – egyértelműen cáfolták.

Földes maga sem meri egyértelműen a festmény szerzőiségét Munkácsyra fogni – célja sokkal inkább a besározás, mégpedig oly módon, hogy Munkácsy neve innentől az antiszemitizmus bélyegével forogjon közszájon –, azonban már az elején így indít: „Ha igazak egy rejtélyes műgyűjtő állításai, akkor át kell értékelni az egyik kikezdhetetlennek ismert magyar kulturális idol, Munkácsy Mihály életművét”. Majd nem sokkal alább így folytatja: „A festmény kifejező, drámai, bravúrosan alkalmazza az akadémizmus minden stílusjegyét. Éppen azokat az erényeket mutatja fel, amelyek révén Munkácsy a hírnevét köszönheti. A hatást szintén egy Munkácsyra jellemző elem fokozza, a méret: a felzaklató jelenet négy méterszer két és fél méteren sokkolja a nézőt”.

Az érvrendszer és a csúsztatások sora virtigli Szabad Nép-hangulatot idéz, amely mindenféle szakmaiságot nélkülöz. De álljunk meg egy pillanatra, és hadd hivatkozzam az Artportalon Földes cikke után egy nappal megjelent írásra, amelyet a kiváló művészettörténész és Munkácsy-szakértő, Boros Judit jegyez. Boros ugyanis tételesen, valamint a laikus olvasó számára is közérthetően cáfolja a cikkben közölt, gyakran egészen primitív állításokat – kezdve azzal, hogy a Munkácsy-életmű nagyon pontosan dokumentált: sem a fennmaradt számlakönyvekben, sem a feleségével folytatott napi levelezésében, sem az akkori újságcikkekben, valamint Munkácsy műtermét napi rendszerességgel látogató érdeklődők és barátok beszámolóiban nem esik szó a ráadásul méreteit tekintve is igen jelentős, így nehezen rejtegethető festményről. Ezzel szemben Végváriék, valamint Földes árulkodó nyomnak tartják, hogy „Az American Jewish Year Book 1913-1914-es évek zsidókat érintő eseményei közt említ egy cikket, amelyben Munkácsy özvegye azt állítja, nem igaz a Novoje Vremja című lap állítása, hogy korábban Munkácsy Mihály festett egy Vérvád című képet”.

Emellett rendelkezésre áll a francia La Croix egy 1914-es száma is, melyben Munkácsy özvegye szintén egyértelműen cáfolja férje szerzőségét. Persze egyik hivatkozásból sem tudjuk meg minden kétséget kizáróan, hogy az özvegy cáfolatai az inkriminált festményre vonatkoznak-e egyáltalán. Aztán az egyik legmegmosolyogtatóbb érv a kép dokumentálatlanságára, hogy Munkácsy titokban festette azt, mivel Végváriék a vizsgálatok során a festmény felületébe ragadt textilszálakat találtak, ami arra enged következtetni, hogy a festő munkája befejeztével azon nyomban letakarta a képet.

Boros Judit azt is megjegyzi: semmilyen adat nem támasztja alá Munkácsy esetleges antiszemitizmusát – értsünk a fogalom alatt bármit is, jelentsen a szó XIX. századi kontextusba helyezve akármit –  vagy akár kiemelt érdeklődését a tiszaeszlári per iránt. Ugyanezt erősíti Bellák Gábor véleménye is, aki kiemeli, hogy a vérvád körüli hisztériára egyáltalán nem volt vevő a korszak művelt közönsége, valamint komoly hazai művész sem foglalkozott a témával, ráadásul maga Munkácsy ebben az időszakban éppen Párizsban tartózkodott.

Mindamellett a Munkácsy szerzőségét bizonygató vádak éppen a kép esztétikai jellegében, kompozíciós megoldásaiban, valamint ecsetkezelésében egyértelműen cáfolhatók. Boros Judit említi, hogy Munkácsy a bécsi Kunsthistorisches Museum egyik freskóján, valamint egy kisméretű, vázlatos Lédán kívül nem festett női aktot. Vázlatai, vázlatfüzetei között is alig található akt, hiszen nem különösebben foglalkoztatta a téma, nem volt a műfaj gyakorlott művelője. Közben Végvári Zsófia konkrét hasonlóságot vél felfedezni Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festménye és a Vérvádon szereplő egyes alakok között, amely úgyszintén nem bizonyító erejű, hiszen a korszak historizáló festészete kivétel nélkül törekedett a történetileg hű ábrázolásra mind a kosztümök, mind az alakok tekintetében. Emellett a Vérvád alakjai Munkácsy stílusához képest meglehetősen sematikusak, továbbá az ecsetkezelés, valamint a kép színvilága úgyszintén nem jellemző Munkácsyra.

munkácsy_pilátus.jpg

A másik egyértelmű cáfolat a Vérvád kompozíciójában és a fény használatában érhető tetten: „Munkácsy interieurben ábrázolt jelenetei kivétel nélkül egy jól meghatározott színpadszerű térben helyezkednek el. Ezzel szemben a jelen kép térkompozíciója bizonytalan, a felsorakoztatott alakok térbeli elhelyezése tisztázatlan, illetve hiányos (nem véletlen, hogy nem látni a lábakat!), ami Munkácsy képein elképzelhetetlen.
A kép belső megvilágítása szintén zavaros. A csilláron elhelyezett néhány gyertya fénye kevés egy ekkora csoport ilyen fokú megvilágítására, más fényforrás pedig nincs. Ezzel szemben Munkácsy mindig pontosan megjelölte a képeit megvilágító belső fény forrását, amelyhez a legtöbb esetben ablakon át beszűrődő külső fény is járult” – írja Boros Judit.

Egy, a XIX. század historizáló festészetében jártas szakember megállapíthatja: sem Párizsban, de nagy valószínűséggel a müncheni akadémián tanult festő sem festhette ezt a képet, hiszen stílusjegyeit tekintve sokkal inkább egy másod-, vagy harmadvonalbeli orosz, esetleg lengyel festő munkájával állunk szemben. Így hiába állítja cikke zárógondolatában a kép szerzőiségének valódiságát egyébként többször is lebegtető Földes, hogy „Bár az ár akár 3-400 millió forint is lehet, a vonzerő jelentős, hiszen olyan antiszemita képről van szó, amit feltehetően az egyik legnagyobbra tartott magyar festő készített.”

Végváriék egyébként nagyon korszerű vizsgálati eszközei egyáltalán nem tudják önmagukban helyettesíteni, netán felülírni a témában jártas művészettörténészek több évtized alatt felhalmozott szakmai tudását, valamint vizuális tapasztalatait. Ezért mi is nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Vérvád című festményt biztosan nem Munkácsy Mihály festette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr925121071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2013.03.07. 14:20:41

te most jó nagy segget csináltál a szádból. ez a cikk pont ugyanaz alapján az elbaszott logika alapján íródott, amivel földest vádolja, ti. hogy kijelent olyan dolgokat, (földes munkácsyról, te meg földesről) ami max. következtetés lehet, és ezek alapján érvel.

szép :D

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.07. 14:21:13

egyébként ahogy a ner úthengere megy előre és lehetetleníti el az eddigi megmondók életét, élettereit, úgy nő az ilyen tehetetlen gyűlölet ügyek száma. a jelentől eltiltottak a magyar idolokat kenik szarral. ahogy a cigánybűnözők odaszarnak a tett színhelyére. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.07. 14:22:11

@smalladam:
szerinted, gerinctelenített majomember, mi mozgatta földest?

sztrelnyikov 2013.03.07. 14:23:48

Szerencsére Földes (is) elhagyta az indexet.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.03.07. 14:23:48

az mondjuk köcsögség, hogy a szerző segít rádobni a cinket szegény oroszokra és polyákokra :)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.03.07. 14:32:50

Kevésbé ismert kultúrtörténeti tények:
-Liszt Ferenc írt egy zongoraversenyt "Lőjük a dunába a zsidókat" címmel;
-Gárdonyi Géza eredetileg zsidónak ábrázolta az Egri csillagokban Hegedűst, csak a kiadója (Rosenfeld Manó) nyomására írta át;
-Rubik Ernő eredetileg hordozható gázkamrát akart készíteni, a bűvös kocka ennek pusztán mellékterméke;
-Puskásnak azért volt kiváló a lövőtechnikája, mert kiskamasz korában ártatlan zsidó kisgyerekeket rugdosott.
MINDENKI NÁCZI!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2013.03.07. 15:12:11

Néhány — konzekvenciá nélküli — érdekesség: Munkácsy eredeti neve Lieb Mihály Leó, anyja neve Reök Cecília. Állítólag német származású volt, de a nevek alapján az sem kizárt, hogy részben vagy egészen zsidó.

Munkácsy korának teljesen általános „nevetős antiszemitizmusát” képviselte, nem gyűlölte a zsidókat, de megvolt róluk a maga egészségesen sztereotip benyomása és képzete, amit számos feljegyzés alátámaszt (tehát Boros Judit enyhén téved).

Magam részéről nem tartanám azt sem kizártnak, ha ő festette volna, és azon sem csodálkoznék, ha nem. Ha ő festette: na und? Nem rossz kép, sőt kifejezetten szemérmes.

Mindenesetre akármiről is szól, sokkal jobb, mint Győrffy László vagy Martin Kippenberger (stb. stb.) antigojita-antiedomita bénázásai.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 15:12:37

Jelen írás nem kívánja Munkácsy Mihálynak a magyar festészet történetében amúgy egyértelműen túlértékelt munkásságát és annak okait boncolgatni."

miért lenne túlértékelt? szerintem ő a legjobb magyar festő Zichy Mihály mellett.

"Ugyanezt erősíti Bellák Gábor véleménye is, aki kiemeli, hogy a vérvád körüli hisztériára egyáltalán nem volt vevő a korszak művelt közönsége"

ezt ő honnan tudja? úgy tudom Krúdy is mindenfelé fordult a per írása közben kicsit,

"ráadásul maga Munkácsy ebben az időszakban éppen Párizsban tartózkodott."

és ez kizáró ok lenne? semmiképp.
nagyon olyan mint egy Munkácsy festmény, a kép szép, tetszetős a témától, mondanivalótól függetlenül.
a tisztességes keresztény a patkányforradalom után gyanakodva figyeli a zsidóságot, nagyon helyesen.
biztos voltak, akik megelőzték a korukat, és nem figyelték jó szemmel, a 19. század 3 nagy emancipáló törvényét, melyet aztán meg is háláltak 1919-ben a magyarul még nemhogy helyesen artikulálni, de értően beszélni se igen tudó jövevények.

"Boros Judit említi, hogy Munkácsy a bécsi Kunsthistorisches Museum egyik freskóján, valamint egy kisméretű, vázlatos Lédán kívül nem festett női aktot. Vázlatai, vázlatfüzetei között is alig található akt, hiszen nem különösebben foglalkoztatta a téma, nem volt a műfaj gyakorlott művelője."

valóban:
www.hung-art.hu/kep/m/munkacsy/muvek/4/viragok.jpg
A virágok áldozata
1896
Olaj, fa, 84,5 x 99,5 cm
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

de itt van még szerencsétlen sorsú Kosztolányi:
"Vidékről, távolról el se képzelheti, micsoda legendás szenvedésen ment át a magyarság a Balázs Bélák és Lukács Györgyök faji zsarnoksága alatt, hogy rongyolódott le apánk és anyánk, hogy jutott koldusbotra egész fajtánk, míg a másik >választott< fajta, mely mártírosdit játszik és jelszókat harsog, milliókat szerzett, és ma is kezében tartja az ország és irodalom sorsát. [.] Hiszen ön mint magyar áldozata volt a múlt >irodalmi politikájának<. Egymás után kapta vissza verseit attól az Osváttól, aki költővé kente Lányi Saroltát, Peterdi Istvánt, Déri [!] Tibort és nem tudom, kit s mit."

vannak így még egypáran a magyar kultúrában:
kkbk.blog.hu/2009/08/15/rasszista_magyar_irok_nyilas_misi_pakkot_kapott
őket is "tisztára moshatná" bőszen kepesztve a Mandiner...
vagy el kéne azon gondolkodni, ők-e a piszkosak? és nem-e azok, akik elhagyták őseik identitását, és már egy apró, de jogos zsidózástól is inkább elhatárolódnak, mintsem megszabadulnának a kommunista diktatúra örökségétől, a filoszemita asszimilációtól.
nem zsidóverésről beszélek, hanem a túlzott elfogultságot a zsidók irányába.

"Egy ország hírneve attól függ, hogyan viszonyul a zsidóihoz. Minden más csak másodlagos."

bömböcz 2013.03.07. 15:16:02

Ez egy ordenáré hamisítvány, amit az usa nagykövetségén festettettek -a görög típusú nagykövetasszony megrendelésére- hun és rusz identitású esztétika tanárok, a világdemokráciát hirdető szentendrei önképzőköristákkal!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 15:17:31

hiányoltam a blogbejegyzésből ezt a kis kedves kitételt :

"Ha igazak egy rejtélyes műgyűjtő állításai, akkor át kell értékelni az egyik kikezdhetetlennek ismert magyar kulturális idol, Munkácsy Mihály életművét."
földes andrás

mit kell egy életművet átértékelni? rosszabbak lesznek ettől a többi ecsetvonások?
régi téma, mi liberálisabbak vagyunk mint a "liberálisok."

Syr Wullam 2013.03.07. 15:18:02

Jeff Taylor nem művészettörténész, soha nem is volt az, hanem kereskedő, aki korábban antik európai bútorok észak-amerikai eladásával foglalkozott. Amúgy kiválóan beszél magyarul. ;-)

openscholar.purchase.edu/jeffrey_taylor/

A Munkácsy-ügy valószínűleg a kép árának akart "jót tenni". Ennyi az ügy lényege.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 15:21:39

földes andrás meg nyugodtan maradjon csak abban a témában amelyikhez ért.
a biciklitesztelésben. abban jó

index.hu/video/2013/03/03/osszecsukhato_biciklik/

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.07. 15:27:49

@tesz-vesz: az inkriminált idézet természetesen része a posztnak.

@Syr Wullam: kösz a kiegészítést, volt egy ilyen gyanúm nekem is. Az pedig részben már ismert a honi műkereskedelemben, hogy Végvári Zsófiáék éppen mostanság igyekeznek felfuttatni - egyébként nagyon helyesen - a cégüket, ami alapvetően egy színvonalasnak tűnő vállalkozás. Csak ne ezen az áron!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 15:28:04

@jose maria padilla: @Loxon:

"egyébként ahogy a ner úthengere megy előre és lehetetleníti el az eddigi megmondók életét, élettereit, úgy nő az ilyen tehetetlen gyűlölet ügyek száma. a jelentől eltiltottak a magyar idolokat kenik szarral. ahogy a cigánybűnözők odaszarnak a tett színhelyére. :)"

"...Munkácsy korának teljesen általános „nevetős antiszemitizmusát” képviselte, nem gyűlölte a zsidókat, de megvolt róluk a maga egészségesen sztereotip benyomása és képzete, amit számos feljegyzés alátámaszt (tehát Boros Judit enyhén téved). Magam részéről nem tartanám azt sem kizártnak, ha ő festette volna, és azon sem csodálkoznék, ha nem. Ha ő festette: na und? Nem rossz kép..."

Csatlakozom az előttem szólókhoz.

tevevanegypupu 2013.03.07. 15:42:28

Akarki festette, ertette a dolgat.:)Egyebkent miert ne festhette volna Munkacsi?

tevevanegypupu 2013.03.07. 15:42:28

Akarki festette, ertette a dolgat.:)Egyebkent miert ne festhette volna Munkacsi?

Syr Wullam 2013.03.07. 15:52:03

@tauglich: Szívesen. Amúgy Jeff nem rossz gyerek, vagy huszonöt éve ismerem, de hát az üzlet, az, ugye üzlet: a piacon jobban futhat egy stiches Munkácsy, mint egy no name orosz festő, nemde? :-)

Alfőmérnök 2013.03.07. 15:59:42

"A csilláron elhelyezett néhány gyertya fénye kevés egy ekkora csoport ilyen fokú megvilágítására..."

Annyira nem értek hozzá, de ez nem tűnik túl meggyőző érvnek.

bömböcz 2013.03.07. 15:59:42

Na, ezt is megoldottuk a Nemzet legnagyobb megelégedésére!
Már fogalmazom is megfele a hiteles kommünikét...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 16:02:48

@tauglich:

1) „Borzalommal olvasom a zsidó heccek komoj fordulatát. Mi lesz belöle?! azt hiszem egy par igen szigoru buntetés a tetten kapottaknak nem volna rossz hatással. Én rogtön föbe lovetnék egy pár verekedőt. Mi? – No de ezzel nem untatlak tovább.”

[Munkácsy Mihály – Jókainak. Colpach, 1882. október 7.] In Jókai Mór Levelezése (1876–1885). Összegyűjtötte és sajtó alá rendezte: Győrffy Miklós. (Jókai Mór összes művei. Levelezés, 3.) Budapest : Argumentum, Akadémiai Kiadó, 1992. p. 206–207. [207], p. 596.

kisszoltan.freewb.hu/tiszaeszlar-kepzomuveszeti-minilexikon

Ha nemzeti klasszikusaink művei elérhetőek lennének a Világhálón, talán, valamivel több fogalmunk lehetne erről a kérdésről is.

2) Valóban van ebben a képben valami oroszos:-) Hogy nem Munkácsy festette, szerintem is az a valószínűbb. Többes szerzőség esete kizárt?

3) Nem tudom, hogy jön ide Tiszaeszlár?! Solymosi Eszter egy 14 év körüli magyar parasztkislány volt. A képen, szerinted, a kor egészségügyi viszonyait is figyelembe véve, egy 14 év körüli magyar parasztkislány látható?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 16:05:17

@tevevanegypupu:

Olvasd el a művészettörténészek nyilatkozatait erről, engem, mint nem Munkácsy-szakértő művtörist meggyőztek arról, hogy jól sejtettem, pusztán arra alapozva, hogy nem rá jellemzők az ecsetvonások, nem rajzos a kép, meg amatőr a térbelisége is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 16:06:04

@Alfőmérnök:

Munkácsy tökéletesen értett a fényviszonyok ábrázolásához. Ez az alkotó a legkevésbé sem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 16:08:14

@bbjnick:

Solymosi Eszter ráadásul fekete hajú volt. A témával kapcsolatban ajánlom olvasásra Kövér György A tiszaeszlári dráma című értekezését. Több, mint 700 oldal, de megéri.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 16:10:48

@bbjnick:

"Többes szerzőség esete kizárt?"

Miért kellett volna több, mint egy festőnek összehozni ezt a képet?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 16:12:14

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron): :)
@tesz-vesz: életműBEN
@Loxon:
nézd meg a titulusokat is, teljességgel kizárható a zsidó származás.

Édesapja, a XVIII. század elején Magyarországra költözött bajor hivatalnokcsaládból származott Lieb Mihály (1800–1852; gyakran Lieb Leó Mihályként említik, holott a keresztségben csak a Mihály nevet kapta)[2] római katolikus vallású sóperceptor (kincstári sótiszt) volt Munkácson, később Ung és Bereg vármegyék táblabírája, édesanyja a Forgách grófok mándoki tiszttartójának leánya, az ágostai evangélikus vallású Reök Cecília

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 16:14:05

@tauglich: nekem nem ilyen természetes, ugyanis nem találom.
(most már nem ér belerakni)

Alfőmérnök 2013.03.07. 16:14:12

@Mj: Lehet, bevallom, a néhány kötelezően ismert kép közül nem ismerem Munkácsy életművét.
Mondjuk tök sötétben néhány gyertya fénye is soknak látszik, de ez részletkérdés.

tevevanegypupu 2013.03.07. 16:16:59

@bbjnick:

Nem az a lenyeg, hogy ki festette, hanem hogy ilyen temat valasztott. Nyilvan a vilagot foglalkoztatta ez a kerdes akkor is es ma is. Egy teljesen bezart gettoban vegulis barmi megtortenhetett. Peldaul az arab vilagban este a gettot razartak a zsidokra es csak napkeltekor engedtek ki oket. A fertelmes kosz es mocsok visszariasztotta a mas vallasuakat, hogy olyan nagyon benezegessenek ilyen helyekre, gyakorlatilag barmit megtehettek..A hangulata olyan ..Rembrandtos, Munkacsy peldakepe pedig o volt..:)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.07. 16:19:00

@bbjnick: simán lehet hogy egy kimondottan jó kezű orosz festő festette a képet. Láttam már élőben néhány akadémista orosz festményt, a jó minőségű reprókról nem is beszélve és a kép stílusjegyeit, meg úgy egyáltalán az atmoszféráját, a ruházatokat tekintve inkább az a világ.

Tiszaeszlárt szerintem kizárólag amiatt dobták be, mert erre rá lehet most itthon pörögni. Még Földes is célozgat a cikkében hogy az érett nő alakja nem egyezik Solymosi Eszter életkorával.

Egy szó mint száz, ha nem olvasom Földes cikkét és úgy látom először a festményt, eszembe sem jutna Tiszaeszlár, de még a magyar festészeti hagyomány sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 16:19:31

@Mj:

Nem (csak) így értettem. (Bár kétségtelenül van a képnek egy jóadag szlávos "atmoszférája". Ezért is vetettem fel egy esetleges többes szerzőség lehetőségét: teszem azt, egy Munkácsy vázlatba/félbehygott műbe később valaki beledolgozott...)

Hanem úgy is,

hogy a kép témája sokkal általánosabb, minthogy konkrétan és csak Tiszeszlárhoz volna köthető (miért épp Tiszaeszlárhoz?!)

és úgy is, hogy

a kép témája ugyan, mennyiben befolyásolja a kép vagy annak alkotójának "minőségét?!

tevevanegypupu 2013.03.07. 16:21:49

@bbjnick:

Lehetett Madarasz Viktor is..ezek a Viktorok mindenre kepesek voltak mindig..:)

kovacsferenc123123 2013.03.07. 16:22:34

@tauglich: Végvári vállalkozásának a színvonalhoz vajmi kevés köze van, az egész egy humbug, csodálatos korszerű jelmezbe öltöztetve. Az egész projekt célja pedig nem más, mint hogy egy rakás szar hamisítványról meg legyen állapítva, hogy értékes, és el lehessen adni a hülyéknek. Csak meg kell kicsit nézni, hogy milyen körök nyomatják az egészet. Ezzel párhuzamosan egyébként a magát rendszeresen művészettörténészként ésvagy restaurátorként pozicionáló Végvári, akinek valójában releváns felsőfokú végzettsége nincsen, majdhogynem kimondott célja a hiteles szakmai múlttal bíró művészettörténészek folyamatos, aljas és alaptalan vegzálása. Summa summarum, érdemes látni, hogy Végvári egyetlen célja egy valódi munkát nem végző cég felfuttatása, az esetleges lebukást lehetővé tevő művészettörténészek minden eszközzel való hiteltelenítése közben.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.07. 16:22:45

@bbjnick: ja igen, Földes megpróbálja bedobni Zichy nevét is, aki ekkoriban ugye az orosz udvarban dolgozott, de ebbe már nem akartam belemenni.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.07. 16:26:23

@markusbenjamin: annyit tudok, hogy a Képzőn végzett szcenikán és évek óta csinálta a PhD-t az ELTE-n, hogy legyen valami megalapozottabb szakmai vonal a cég mögött. A gyakorlatát nem ismerem, de kösz az infót.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 16:33:39

@tauglich:

Ha Földes több korabeli magyar festőt is ismert volna még, akkor valószínűleg azokat is szóba hozta volna:-/

Alfőmérnök 2013.03.07. 16:37:15

@Alfőmérnök: Mámint "néhány kötelezően ismert kép kivételével"...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 16:38:54

@bbjnick: Kozma Sándor 1882. szeptember 1-jén kelt levelében tiltakozik az Üstökös személye ellen irányuló, antiszemita gúnyrajza miatt, majd Munkácsy Mihály 1882. októberében felháborodottan ír a zsidók elleni atrocitásokról."

köccse smitt, köccse semjén

bömböcz 2013.03.07. 16:44:21

@Mj:
Köszönöm Judit, hogy lepergette az antiszemitizmus vádját a Nemzet néhai festőlegendájáról!
Tudom, hogy Ön egy ideje nem kíván részt venni a mindenapi "műelemzésekben" , de az eddigi szellemi tevékenysége (és a fényképe) alapján:
Helye van az újdemokratikus-szabadgondolkodók között!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 16:48:40

@tesz-vesz:

Te ismered Munkácsy felháborodott írását?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 16:50:38

@Mj:

Nem kellett volna --- de nem lehetett-e?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 16:57:30

@bbjnick: csak amit a linken olvastam, én erre a válaszomra várok választ:
bbjnick.blog.hu/2012/04/28/a_schmitt_ugy_leve#c18816072

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 17:02:54

@tesz-vesz:

1) Nem tudjuk, hogy Munkácsy konkrétan miről és konkrétan mit írt (felháborodottan).

2) A kommented feletti posztban ott a válasz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.07. 17:04:47

@bbjnick: így van, azt nem tudjuk kik voltak a verekedők, csak azt hogy Munkácsy felháborodottan ír a zsidók elleni atrocitásokról.

akkor mégegyzser, én a smitti kérdésemimre várok választ.
itt:
bbjnick.blog.hu/2012/04/28/a_schmitt_ugy_leve#c18816072

bömböcz 2013.03.07. 17:08:40

@bbjnick:
Ez egy nagyon kimunkált kép, tehát nem egy bakfitty festette.
Munkácsy híres volt a saját festékevercséről (ami nem időtálló)tehát:
A kép előkerült, de eredetileg, vagy természetesen antiszemita-e?

gyalog.galopp 2013.03.07. 17:12:25

@bbjnick:

Magyar-e, paraszt-e, azt egy meztelen, meggyötört emberről, nőről nem igazán lehet megállapítani.
A képen viszont egy egyértelműen felnőtt, tehát nem gyerek, kihangsúlyozottan fehér, szalmaszőke nő látható.

Ami még azonosítható, az a többi szereplő hovatartozása.
A képen a falakon a fény fentről, kúpszerűen jön lefelé, magasabb pontról, mint maga a látható fényforrás.
Aki azt mondja, hogy a kép uszító jellegű, annak igaza lehet.
De ebből a zavaros szerkesztésű képből bármelyik neves, ismert festő keze munkájára következtetni, az szintén uszító jellegű.

gyalog.galopp 2013.03.07. 17:21:43

@gyalog.galopp:

Azt, azért hozzá kell tenni, ha a képet el akarom adni, akkor nem mindegy, hogy ki a fene akart vele uszítani.

teknős 2013.03.07. 17:33:55

@Mj: Azt lehet tudni, hogy mit ábrázolhat a kép? Mert a hátat fordító alakok szerepe az egész történetben, nekem nem jön le. Az én elképzelésem szerint, ha valaki résztvesz egy ilyen "szeánszon" az nem fordít hátat. Vagy ez is valami rituálisan zsidó?

tevevanegypupu 2013.03.07. 17:50:42

@Mj:

Jaj, hat olyan mindegy ki festette ezt a kepet..es hogy tortenetesen ez a temaja. Meg ha Munkacsy festette is, ez akkor sem vonna le semmit az ertekebol, marmint Munkacsy ertekebol..Rengeteg olyan festmeny van ami meghokkenti vagy akar megbotrankoztatja a vilagot, ez itt most a mai magyar hangulatba kivaloan beleillo, vitat provokalo es errol-arrol gyuloletet kivalto kep..urugy veszkedesre es ervkent is szolgal mindenfele nezopontbol. Ez itt egy targyi provokacio. nem kell ugrani ra. Feltehetoen ha meg is veszi valaki, nyilvan nem a szalon vagy az ebedlo fofalara akasztja. Egy muzeum egyik oldaltermeben viszont megmaradhat.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 17:56:49

@tevevanegypupu:

Juttatja eszembe:

az fel sem merül senkiben, hogy zsidó megrendelésre készült a kép?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.07. 19:00:17

Személyesen ismerem Végvári Zsófit. Földik vagyunk, de nem onnan. Az RTL Klub fórumán jöttünk össze, lettünk haverok. Jelmeztervező. Ő készítette sok éve a TV esti műsorának díszletét, közreműködött a Meseautó című film díszletezésében, és nem egy remek színházi darabban láthattuk munkáit. A Meseautóban szerepelt is egy pillanatra. Ő volt a recepciós lány Stohl Buci cégénél. Zsófi nem egy idióta. Egészen biztosan érdemtelenül keverték bele a nevét.

Egyébként pedig miért lenne baj, ha Munkácsy egy a korában nagy érdeklődésre számot tartó témát lefestett, függetlenül áttól, hogy mit gondolt róla? Aki emiatt antiszemitizmust kiált, az súlyosan elmebeteg, és kényszergyógykezelését kell elrendelni.

bömböcz 2013.03.07. 19:06:18

@Mr Falafel:
Minden elhajlás a Nemzeti Felemelkedés gátja!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.07. 19:09:35

@bömböcz: Nehezen tudom elképzelni Zsófiról, hogy ennyire elhajlott volna. Én mindenesetre örülnék, ha munkácsy antiszemita lett volna, mert akkor biztosan egészséges embeer volt.

bömböcz 2013.03.07. 19:28:34

@Mr Falafel:
hehehe... ez nem szolgálja a betagozódást, de egye meg a fene!

Kandeláber 2013.03.07. 19:39:06

Annak lesz igaza, aki pénzt szimatol a háttérben.
Bedobják a képet és a sztorit, hátha ráharap egy zsíros hal, aki kicsenget a festményért valami nagyobb összeget.
Persze ez a Földes nevű egyed ettől még legalább akkora niemand, mint egykori kollégája, Tóta W.

bömböcz 2013.03.07. 19:44:37

@Kandeláber:
héló!
Ez egy mestermunka egy (máma már )nem píszí témában...
A fényviszonyokat kell nézni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 19:55:13

@bömböcz:

Nem vagyok Judit, liberális meg még kevésbé, úgyhogy legközelebb gondosabban kell elmélyednie az adatlapom információi között.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 19:56:22

@bbjnick:

Szerintem még a feltételezés is fölösleges. Stílus és ecsetkezelés alapján meg még megalapozott sem lenne.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 19:58:26

@bömböcz:

Rengeteg kimunkált képet festett harmadvonalbeli festő. De speciel még a másodvonalbeli müncheni meg mintarajziskolai tanoncok is általában jobban bántak a térrel és a fénnyel.

bömböcz 2013.03.07. 20:05:40

@Mj:
Maga szerint akkor ez egy rossz festmény?
Tudjamit: igaza van: nem egy andivarhol...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:08:19

@teknős:

Miért ne fordíthatnának hátat, ha rituális gyilkosságról van szó? Szerintem pusztán a térbeliség érzékeltetése miatt volt fontos a festő számára, hogy ne mindenkit szemből vagy oldalról, egyfajta kiterített tablóként ábrázoljon, hanem az áldozatot körülálló csoportként, aminek mélysége van. Másrészt az áldozatnak hátat fordító, a csoportban egyedüli nőként jelenlévő kendős asszony éppen a meztelen nő ellenpontja.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:09:02

@bömböcz:

Nem írtam, hogy rossz kép. De nem elsőrangú festőé, az biztos.

bömböcz 2013.03.07. 20:17:15

Lemaradt:
Egyébként ez egy aljas antiszemita ábrázolása a tiszaeszlári Ótestamentumnak (esetleg a talmudnak...)!
Egyébként képtelenség, hogy abban a korban egy ekkora tehenet ne hágott volna meg egy bika...
Provokatív hamisítvány, amelynek célja, hogy lealacsonyítsa JHV népének szokásait.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:17:50

@tevevanegypupu:

"Jaj, hat olyan mindegy ki festette ezt a kepet..es hogy tortenetesen ez a temaja."

Dehogy mindegy! Napnál világosabb, hogy a titkolózó tulajdonos úgy akar nagyot dobni az eladandó kép árán, hogy összefüggésbe hozza egy nagyon sokra értékelt festővel.:)

"Meg ha Munkacsy festette is, ez akkor sem vonna le semmit az ertekebol, marmint Munkacsy ertekebol.."

Dehogynem, de csakis a technikai rész, mert, mint írtam, egy Munkácsy kaliberű festő nem kezeli ilyen amatőr módon a teret és a fényt. Az ellen meg határozottan tiltakozom, hogy bármely ideológiai vagy politikai elköteleződés befolyásolná egy festő zsenijét, tehát Munkácsynál sem az érdekel, hogy mit festett, hanem az, hogy hogyan.

"Rengeteg olyan festmeny van ami meghokkenti vagy akar megbotrankoztatja a vilagot, ez itt most a mai magyar hangulatba kivaloan beleillo, vitat provokalo es errol-arrol gyuloletet kivalto kep..urugy veszkedesre es ervkent is szolgal mindenfele nezopontbol. Ez itt egy targyi provokacio. nem kell ugrani ra. Feltehetoen ha meg is veszi valaki, nyilvan nem a szalon vagy az ebedlo fofalara akasztja. Egy muzeum egyik oldaltermeben viszont megmaradhat.:)"

Mondom, én pont nem erre ugrom, hanem arra, amikor szakmán kívüli emberek jó képnek tartják, ami nekik elég is ahhoz, hogy megmondják a frankót, hogy márpedig ez Munkácsyé, és aki nem így véli, annak nyilvánvalóan ideológiai oka van erre. (A tulajt még értem, mert ő a lehető legtöbb pénzért szeretné eladni ezt a képet, és ehhez mindenféle eszközt igénybe vesz. Nagyobb aukciós házak sem csak tiszta eszközökkel élnek, úgyhogy ebben sincs semmi meglepő.) A kép tárgya számomra puszta érdekesség.

bömböcz 2013.03.07. 20:19:16

@Mj:
Merthogy ki az elsőrangú maga szerint?
pikasszó?!

bömböcz 2013.03.07. 20:22:53

@Mj:
a hellerágnesi viszonylagossággal próbálja menteni a Magyar Nemzeti Nagyságot?
Hát, hol élünk?!
Akkor is lesz Poor Bertalan Nemzet év!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:26:56

@bbjnick:

Szerintem nem logikus ezt feltételezni, már csak azért sem, mert a tiszaeszlári vérvádról is kiderült, hogy tarthatatlan, ahogy a többi vérvád is. Tehát miért rendelne meg egy koholt vádat ábrázoló, zsidókat rossz színben feltüntető, szinte már karikaturisztikus képet pont egy zsidó? Ennyi erővel ministránsfiúkkal fajtalankodó papos képet rendelhetnék én is, azzal a különbséggel, hogy sajnos ezeknek a felnagyított eseteknek valóságalapjuk is van.:(
A megrendelő simán lehetett egy kelet-európai antiszemita, aki ezzel a képpel ugyanúgy demonstráltatni akarta a zsidók vélt bűneit, mint mondjuk Thorma János az aradi tizenhármak milleniumi megfestésével az éppen akkor ünnepelt Ferenc József felelősségét.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:28:42

@Mr Falafel:

Nem az a baj, hogy feltehetően mit festett - teljesen mindegy, maximum érdekesség lenne -, hanem az, hogy ilyen technikai színvonalú képet kiengedett volna az ecsetje alól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:29:27

@Mr Falafel:

És, ha nem volt antiszemita, akkor beteg ember volt?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 20:31:44

@bömböcz:

Munkácsy, ha már kérdezni tetszett.:P A 20. századi művészet nem a zsánerem, úgyhogy örültem, amikor leszigorlatoztam belőle.

bömböcz 2013.03.07. 20:34:12

@Mj:
"...ahogy a többi vérvád is...."
heló, mit tunnak a még maguk?
'Az ellen meg határozottan tiltakozom"
bravó polgártárs asszony.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 20:38:55

@Mj:

Minél jobban megnézem ezt a képet, annál bizonyosabbnak gondolom, hogy ez nem Munkácsy, s ha nem hozzák Munkácsy nevét kapcsolatba a képpel, nekem ugyan eszembe nem jutott volna.

De! Kellett lennie szakmai okának (is), hogy valaki egyáltalán fel merte vetni Munkácsy nevét a képpel kapcsolatban és annak is, hogy egy legyintéssel nem intézték el a kérdést a művtörténészek. Ez, például, határozottan érdekelne.

Valamint: ez a kép korántsem olyan rossz kép, ahogyan azt kegyed sugallni szeretné. S hogy ennyire nem szereti, amögött én tematikai okokat sejtek. De ez nem szakmai érv, s hogy egy klasszikust idézzek: "szakmaiságra hivatkozni egy világnézeti vitában (minimum) übertirpákság".

bömböcz 2013.03.07. 20:41:18

@Mj:
Örülök. hogy maga sem tartozik a köztes kultúra rajongótáborába!
Jelesül: a holokauszt előtti és utáni, meg közbeniek közé.
Puszi

bömböcz 2013.03.07. 20:44:32

@bbjnick:
A cikkbe szerpel egy infra M, meg egy horgony...
A Kormányzó Úr festette fiatalkorában.

tewton 2013.03.07. 20:49:43

@bbjnick:
mit gondol, mekkora antré egy művtörténésznek (életterük budapest), ha talál egy nagy gonddal megfestett antisémi festményt, amin nincsen egyértelmű szignó?
és ha ezt hozzá tudja kötni egy ismert magyar totemhez? (igen, vannak kétségeim MM nagysága felől).

mit gondol, hány konferencia-előadást, publikációt jelent ez? nomeg mekkora ismertséget, ha magáncéget visz?

aztán az, hogy esetleg ez az ismeretlen jerzsi parenyica péterváron tanult galíciai lengyel festő "este a stetl-ben" című festménye ... sose derül ki :)

bömböcz 2013.03.07. 20:57:12

@tewton:
magával és a magukfajtával egyszerűen nincs mit kezdeni(majd a jogállam, meg az alkotmánybíróság)
Ezt a képet tűzre kell vetetni a niggerekkel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.03.07. 20:59:50

@Mj:

"Szerintem nem logikus ezt feltételezni, már csak azért sem, mert a tiszaeszlári vérvádról is kiderült, hogy tarthatatlan, ahogy a többi vérvád is. Tehát miért rendelne meg egy koholt vádat ábrázoló, zsidókat rossz színben feltüntető, szinte már karikaturisztikus képet pont egy zsidó? Ennyi erővel ministránsfiúkkal fajtalankodó papos képet rendelhetnék én is, azzal a különbséggel, hogy sajnos ezeknek a felnagyított eseteknek valóságalapjuk is van.:(" --- írja.

A tiszaeszlári "vérvádat" bizonyítatlanság miatt ejtették, ez nem azonos az egyértelmű felmentéssel. A Solymosi Eszter-ügy máig nincs megoldva. Nem értem, hogy mer ilyen magabiztosan bármit is állítani, akár általánosan, akár konkrétan. Én katolikus vagyok, de soha nem mertem volna ilyen határozottan bármit is kijelenteni (ú. é. tagadni) a katolikusokkal kapcsolatban. Pedig a katolicizmus egy összehasonlíthatatlanul központosultabb és központosítottabb, intézményesültebb és szabályozottabb vallás, mint a zsidó vallás, amely mindig is számtalan, még a zsidók számára is áttekinthetetlen, irányzatból, iskolából, szektából állt. Tudja, hogy a kereszténységen belül milyen rémségek, bolondériák, bűnök ütötték fel a fejüket? Hogyan meri ilyen magabiztosan állítani, hogy ettől épp (és csak) a zsidóság lett volna ment?! Én tudom, hogy nem tudom, hogy mi történt Solymosi Eszterrel. Maga hogyan állíthat biztosan valamit, amit senki nem tud?

Valamint : ez a pedofilpapozás pedig, már megbocsásson, überkínos! Mennyire releváns ez a tiszaeszlári történetben?

tewton 2013.03.07. 21:02:43

@bömböcz:
na mer akkor leolvad róla a szigetelés, mi?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:05:59

@bömböcz:

Mi az, hogy maguk? Fentebb már ajánlottam egy terjedelmes könyvet, vérvád ügyben azt tessék forgatni.

tewton 2013.03.07. 21:08:22

@bbjnick:
és apró adalék: ahogyan a holokauszt kikopik a személyes emlékezetből (egyre kevesebb a túlélő, hiszen 60 éve volt), úgy kell egyre jobban életben tartani és popularizálni a dolgot, a popkultúra részeként. Pont a minap emelték fel a gettók és KZ-lágerek számát ...

www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20130306-gettok-koncentracios-taborok-es-mas-naci-letesitmenyek-osszesen-42.html

"Egy 2000-ben kezdődött kutatás a hétezres számból indult ki, ám Geoffrey Megargee és Martin Dean vizsgálata alapján ez a szám először 11 500-ra, majd 20 ezerre, végül pedig 42 500-ra nőtt."

bömböcz 2013.03.07. 21:11:24

@tewton:
szimpla apek(nav)-ellenőrzés a magori írástudokmál, oszt' annyi...
mink meg berzsavelunk a tuti-frankóba...
(Természetesen ez messzemenőkig eltér a Kormány hivatalos álláspontjától.)

teknős 2013.03.07. 21:12:28

@Mj:Úgy képzelem, hogy a rituális gyilkosságnak van valami szertartás rendje és aki ott van, ha hátat is fordít, azt szertartásosan teszi.
Ezért bátorkodtam feltételezni, hogy össze van hasonlítva, a rituális gyilkosság szertartásrendje a képen látható eseménnyel, bizonyítandó, hogy a tiszaeszlári pert festette le a festő.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:12:34

@bbjnick:

"De! Kellett lennie szakmai okának (is), hogy valaki egyáltalán fel merte vetni Munkácsy nevét a képpel kapcsolatban és annak is, hogy egy legyintéssel nem intézték el a kérdést a művtörténészek. Ez, például, határozottan érdekelne."

Van rajta egy M szignó, ráadásul több közös jegy is megállapítható elsőre Munkácsy képeivel, amit már ki is fejtettek az Index-cikkben. Szerintem, amikor be kellett harangozni a képet az eladáshoz, simán a hasára ütött a tulaj, hogy jó lesz egy Munkácsyval való hírbe hozás is. Mégha cáfolják is, akkor is irgalmatlan nagy reklámot csinálnak neki ahhoz, hogy egy téma iránt érdeklődő látómezejébe kerüljön.

"Valamint: ez a kép korántsem olyan rossz kép, ahogyan azt kegyed sugallni szeretné."

Muhaha, egyáltalán nem áll szándékomban azt sugallni, hogy rossz kép lenne, ugyanis éppen, hogy jó képnek tartom.:) Nem egy világhírt érdemlő, zseniális alkotás, nem is feltétlenül elsőrangú, de jó képnek éppen megteszi, ha az ember átlép a technikai hiányosságokon.:)

"S hogy ennyire nem szereti, amögött én tematikai okokat sejtek. De ez nem szakmai érv, s hogy egy klasszikust idézzek: "szakmaiságra hivatkozni egy világnézeti vitában (minimum) übertirpákság"."

Szerintem hagyjuk ezt a zsákutcás irányt, fölösleges karakterpocsékolás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:21:20

@bbjnick:

"A tiszaeszlári "vérvádat" bizonyítatlanság miatt ejtették, ez nem azonos az egyértelmű felmentéssel. A Solymosi Eszter-ügy máig nincs megoldva. Nem értem, hogy mer ilyen magabiztosan bármit is állítani, akár általánosan, akár konkrétan. Én katolikus vagyok, de soha nem mertem volna ilyen határozottan bármit is kijelenteni (ú. é. tagadni) a katolikusokkal kapcsolatban. Pedig a katolicizmus egy összehasonlíthatatlanul központosultabb és központosítottabb, intézményesültebb és szabályozottabb vallás, mint a zsidó vallás, amely mindig is számtalan, még a zsidók számára is áttekinthetetlen, irányzatból, iskolából, szektából állt. Tudja, hogy a kereszténységen belül milyen rémségek, bolondériák, bűnök ütötték fel a fejüket? Hogyan meri ilyen magabiztosan állítani, hogy ettől épp (és csak) a zsidóság lett volna ment?! Én tudom, hogy nem tudom, hogy mi történt Solymosi Eszterrel. Maga hogyan állíthat biztosan valamit, amit senki nem tud?"

Fentebb ajánlottam egy igen alapos könyvet. Abból bizony kiderül, hogy teljes képtelenség a rituális gyilkosság vádja, és ezer sebből vérzik a történet. Mint a korszak más eseteiben is egyébként. Hozzáteszem, én sem tudom, hogy Solymosi Eszterrel mi lett azután, hogy elindult Tiszalök irányába, de azt igencsak valószínűnek tartom, hogy ő került elő a Csonkafüzesből. Nem szeretnék jobban belemélyedni az érvelésbe, éppen azért, mert 100 oldalakat lehetne ezzel megtölteni.

"Valamint : ez a pedofilpapozás pedig, már megbocsásson, überkínos! Mennyire releváns ez a tiszaeszlári történetben?"

Annyira, hogy érzékeltessem, szerintem miért nem logikus lépés, ha valaki a hitsorsosai vélt vagy valós bűneit ábrázoló képet rendel meg magának.

bömböcz 2013.03.07. 21:22:45

@Mj:
Dörgölödzik a húsosfazék havaróhoz...asszony módra?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:28:52

@teknős:

A tiszaeszlári esetet kb. többféleképpen írták le, mint ahány állítólagos tanú volt.:) Annak idején el is játsztották a zsinagógában, és kiderült, hogy még a koronatanú, Scharf Móric sem láthatta azt a kulcslyukon benézve, amit állított szerencsétlen.
Semmiféle forgatókönyv nem volt. Mégpedig azért nem, mert rituális gyilkosság sem volt. De, ha megelégszünk azzal, hogy az 1880-as évek embere számára hogyan írták le az elképzelt rituálét, akkor egy fazéknak is szerepelnie kellene, amibe felfogják a nyakból ömlő vért, meg egy embernek, aki lefogja, plusz nem is vetkőztették meztelenre az egyébként sem szőke lányt, a ruhák csak később játszottak szerepet, amikor egy másik nő hullájára adták volna rá képtelen körülmények között.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:30:14

@bömböcz:

A húsosfazekat én töltöm meg, itthon, úgyhogy fölösleges lenne olyan nagyon dörgölőznöm.

tewton 2013.03.07. 21:30:43

@Mj:
ajánlom a nagy eötvös könyvét ugyanerről a témáról. amikor leírja, hogy hogyan akarta meggyőzni az eltűnt lány rokonságát, hogy a lány a hulla, bezzeg a szövege alapján a hulláról semmi közelebbi nem derül ki, csak az, hogy rá akarta beszélni őket az azonosításra ... :)

akármennyire is mucsa és magyarugar és sötétség volt itt, egy idősebb és aktiv nemi életet élő nő tetemét mégiscsak meg tudták különböztetni egy fiatal és szűz lány esetleges tetemétől.

Alfőmérnök 2013.03.07. 21:35:50

@Mj: Nekem azért tűnik irreálisnak a rituális gyilkosságos verzió, mert ha valóban szokás volt, akkor több ilyen esetnek kellett volna lennie, és meglepő lenne, ha csak ez az egy derült volna ki.
Mondjuk amit olvastam e témában, az alapján el tudom képzelni, hogy a zsidók ölték meg a csajt, csak nem rituális gyilkosság keretében.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:37:46

@tewton:

Eötvös kortárs volt, és sok mindent nem tudott, amit ma már tudni lehet. Például, hogy egy több hetes vízihullának természetes, hogy kihullik a haja, vagy, hogy felhúzódik az ínye, így nem fognak ráismerni a fogaira. De még a boncolóorvosok is felületesek voltak sok mindenben.

Az sem igaz, hogy idősebb nő lett volna - már a korban összevetették a csontjait 14-15 éves lányokéival -, az aktív nemi élet meg teljesen zsákutca. Az anyja azt sem tudta Eszterről, hogy már menstruál.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 21:40:28

@Alfőmérnök:

Fogalmunk se lehet, hogy ha egyáltalán volt gyilkos, ki volt az. Az viszont teljesen kizárható, hogy a Tiszaeszlárra saktert és kántort választani összegyűlt zsidók tették volna rituális okokból.

bömböcz 2013.03.07. 21:40:43

@Mj:
Maga a mi judeoliberális-békéljünkmeg elmélet híve:
itt a heje-huja!

bömböcz 2013.03.07. 21:43:32

@Mj: hogy mekkora igaza van!
(Társadolomnemzetben gondolkodok mátol mán...)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.07. 21:45:15

@Mj: "Technikai színvonalú"? Te amúgy tudod, mi az, hogy művészet, vagy csak jó maceszgombócot készítesz? A művészetnek nincs technikai színvonala, mert fokozata sincs. Nincs olyan, hogy valami művészibb vagy kevésbé az. Vagy az, vagy nem. Amit te művészetnek nevezel, az a sznob közönségmassza véleménye, vagyis irreleváns körülmény a művészet szempontjából. A művészet öncélú, tehát érzelmi töltete nem táplálkozik azonos forrásból a közönség érzelmi viszonyával.

Most azt én értem, hogy te az öntudatos bibolda megtestesülése vagy, de hülyének akkor sem kell lenni. A festmény témája akkor lehet aggályos, ha ma készítette valaki. Én erre tippelnék, de nem értek a festmény analízishez. Amennyiben korabeli alkotás, egyszerűen az aktuális köznapi témát dolgozza fel. Nem lehet azt a mai fogalmaink szerint interpretálni. Az akkori festő nem tudhatta, hogy lesz holokauszt és holotabu, és persze történelemhamisítás.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.07. 21:50:15

@Alfőmérnök: Megölhették zsidók rituális okból. A zsidóknál egyáltalán nem szokatlan a szektásodás. Egyetlen nép sem olyan szorgalmas frusztrációinak felmagasztalásában, szakralizálásában, hogy szépen fogalmazzak, mint a zsidók. Ami a lényeg: ha Tiszaeszláron tényleg zsidók gyilkoltak, és valóban rituális körülmények között, az akkor sem száll a teljes zsidóság fejére. Sem az akkor élt zsidókéra, sem a most élőkre. Azonban a zsidók ezt nem így gondolják, mert ők százezredíziglen képesek gyűlölni másokat, ezért nekik nem fogadható el, hogy Tiszaeszláron fajtájukbeli gyilkolt. A primitív faszkalapok!

S=klogW 2013.03.07. 22:00:31

egy jó epigon semmi több ez
ezzel a sötét alakkal az előtérben egyébként elsőre rembrandt éjjeli őrjárata jut eszembe

@tewton: no hát mágat is látni errefelé

tevevanegypupu 2013.03.07. 22:03:06

@Mj:

"Dehogynem, de csakis a technikai rész, mert, mint írtam, egy Munkácsy kaliberű festő nem kezeli ilyen amatőr módon a teret és a fényt. Az ellen meg határozottan tiltakozom, hogy bármely ideológiai vagy politikai elköteleződés befolyásolná egy festő zsenijét, tehát Munkácsynál sem az érdekel, hogy mit festett, hanem az, hogy hogyan."

Nem tudni milyen apropobol keszult ez a kep, megrendelesre nem valoszinu, gondolom valami pillanatnyi szenzacio miatt gondolta a festo, hogy "aktualitast" fest. A feny valoban elegge furcsa, de ugy egeszeben veve a kompozicio nem rossz, kicsit feluletes. Nyugodtan lehet akar Munkacsy is..nem minden kepe remekmu, lehet ket portre kozott gyorsan feldobta ezt is..Ezzel egyutt egyebkent eleg nehezen tudom elkepzelni, hogy ezt egy nagy aukcios haz kiteszi a porondra es a mugyujtok licitalnak ra..barki is festette. Zsenirozna a hazat is meg a mugyujtoket is, hogy versengenek ezert..Manapsag nagyon nem comme il faut egy vervaddal foglalkozo alkotasert tornie magat barkinek is. Kiirna magat a piacrol az biztos.:)

Alfőmérnök 2013.03.07. 22:03:10

@Mr Falafel: Nem tudom, tényleg nem értek hozzá, csak valószínűtlennek tűnik. Egyébként tényleg sokan utánajártak a dolognak(azt hiszem, Gyurgyák zsidókérdéses könyve is taglalja a témát), el kéne olvasni az ezzel kapcsolatos kutatásokat, hogy véleményt formáljak.
Számomra egyébként nem a "ki ölte meg a csajt"-szál az érdekes, hanem az, hogy állítólag Rotschildék is befolyásolták Eötvöst.

tevevanegypupu 2013.03.07. 22:06:16

@bbjnick:

Erre gondoltam en is, amde hova tette volna az illeto? Hiszen ok maguk tiltakoztak es tiltakoznak a legjobban a vervad ellen..

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:11:22

@Mr Falafel:

""Technikai színvonalú"? Te amúgy tudod, mi az, hogy művészet, vagy csak jó maceszgombócot készítesz?"

Már az elején leszögeztem, hogy művészeten belül nincs helye ideológiának. Egy művész nem az ideológiától lesz jó, és éppen ezért nem is ideológia mentén kell így vagy úgy megítélni, viszont a technikai felkészültsége alapján, főleg, ha 20. század előtti művészről van szó, erősen ajánlott, éppen azért is, hogy hitelesen meg tudjuk állapítani, adott művet festhette-e ő.
Művészettörténetet végeztem a Pázmányon, ráadásul örököltem is valamicskét a Lotz-tanítvány és -kolléga szépapám génjeiből is, ami a rajzolást illeti. Ellenben a maceszgombócot utálom. Úgyhogy ezt a személyeskedő vonalat most hagyjuk abba.

"A művészetnek nincs technikai színvonala, mert fokozata sincs. Nincs olyan, hogy valami művészibb vagy kevésbé az. Vagy az, vagy nem. Amit te művészetnek nevezel, az a sznob közönségmassza véleménye, vagyis irreleváns körülmény a művészet szempontjából. A művészet öncélú, tehát érzelmi töltete nem táplálkozik azonos forrásból a közönség érzelmi viszonyával."

A művészetről való értelmetlen komcsafilozofálásból szerintem térjünk vissza az eredeti témához: ahhoz, hogy valamiről megállapítsuk, hogy köthető-e egy elsőrangú művészhez, bizony nem árt megvizsgálni, hogy adott kép rendelkezik-e azzal a technikai palettával, amivel a vele hírbe hozott művész mindenképp. Erről beszélek, se többről, se kevesebbről.

"Most azt én értem, hogy te az öntudatos bibolda megtestesülése vagy, de hülyének akkor sem kell lenni."

Semmi köze az álláspontomnak a zsidókhoz, és külön bosszant ez az oda-vissza mindent a zsidóságra/antiszemitizmusra kihegyező szemlélet. Baromira nem erről van szó, nem érted?

"A festmény témája akkor lehet aggályos, ha ma készítette valaki. Én erre tippelnék, de nem értek a festmény analízishez. Amennyiben korabeli alkotás, egyszerűen az aktuális köznapi témát dolgozza fel. Nem lehet azt a mai fogalmaink szerint interpretálni. Az akkori festő nem tudhatta, hogy lesz holokauszt és holotabu, és persze történelemhamisítás."

Így van, de ki a túró beszélt ezekről? Végtelenül unom már, hogy bármi kapcsán mindig a zsidók meg az antiszemiták jönnek elő.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:12:47

@Mr Falafel:

Az nem zavar, hogy a zsidóktól teljesen független magyar kutató vezette le jó 700 oldalon, hogy hányféle sebből vérzik a történet?

bömböcz 2013.03.07. 22:13:43

@S=klogW:
Torinói lepel 2...(már ha érti a C-16 keresés lényegét....)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:16:31

@tevevanegypupu:

Ennyi erővel nem lopatnának el képeket szenvedélyes gyűjtők.:) Szerintem meg lesz ennek is a helye.:)
Munkácsy nem felejthetett el ennyi alapot egyszerre. Merthogy alapokról beszélünk, amik a festők tanulóéveiben belecsontosodnak az ember agyába és kezébe.

bömböcz 2013.03.07. 22:17:37

@Mj:
Szellemi erőszakra vágyik?
Mert megkaphattya...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:18:27

@Alfőmérnök:

Még egyszer, ha elkerülte volna a figyelmet:

Kövér György: A tiszaeszlári dráma. Osiris, Budapest, 2011.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:19:14

@bömböcz:

Nem. Amire vágyom, azt maga nem adhatja meg.

bömböcz 2013.03.07. 22:19:45

@Mj:
Tisztázzuk:
Ez egy jó kép!

S=klogW 2013.03.07. 22:25:09

@bömböcz: a szén 16-os izotópjára gondol? b&s-sel szoktak ilyen megértési problémáim lenni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:25:32

@bömböcz:

Nédda, nem ezt írtam föntebb én is?

"Muhaha, egyáltalán nem áll szándékomban azt sugallni, hogy rossz kép lenne, ugyanis éppen, hogy jó képnek tartom.:) Nem egy világhírt érdemlő, zseniális alkotás, nem is feltétlenül elsőrangú, de jó képnek éppen megteszi, ha az ember átlép a technikai hiányosságokon.:)"

Alfőmérnök 2013.03.07. 22:25:54

@Mj: Nem kerülte el a figyelmemet, azért írtam, hogy el kén' olvasni, hogy a mai kutatások fényében hogyan fest a sztori.
BTW, egy jó tanács: Falafelt olvasd úgy, mintha pamfletet olvasnál.

bömböcz 2013.03.07. 22:27:26

Most hívtak telefononon...avívból, hogy mi ez a botrány?!
Mondtam, hogy sem-mise
Holnap az áderjaninak el köll menniö...
A hétvégén nyerünk!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:28:01

@Alfőmérnök:

Akkor jó olvasást, megéri.:) Nem mellesleg egy akadémiai értekezés kibővített változata.
Falafelt nemsokára inkább szűrni fogom, mert bármit írok, kb. az ellenkezőjét tulajdonítja nekem.

Frekooka 2013.03.07. 22:31:18

@markusbenjamin: Kedves boros judit, egyrészt nem szép más néven kommentálni. Legalább annyi tartása lehetne, hogy a saját nevén kommentál, ha már hozzászól. Az meg már egyesen undorító és szánalmas, hogy a szakmai véleménye abban merül ki, hogy Végvárit ócsárolja, miközben ahogy látom, fingja sincs arról, hogy ő mit is csinál, vagy nem csinál. De vajon az önhöz intézett kommentekre miért nem válaszol ilyen lelkesen? Ja, hogy egyből kiderülne a turpissága? Na igen, attól nem lesz valaki jó művészettörténész, hogy az MNG dolgozója...

tewton 2013.03.07. 22:31:28

@Mj:
eötvös annyira elkeni a leirást, hogy az sem egyértelmű, hogy borotvált volt-e a feje (ld. tifuszkórház), vagy kihullott a vízben. az aktiv szekszuális élet meg a szüzesség meg a menstruálás minimum két vagy három dolog. eötvös kicsit röstellkedve bevallja, hogy úgy akarta manipulálni a rokonokat, hogy a felismerhetetlen hullában ismerjék fel a lányt. forrásolvasást javaslok.

bömböcz 2013.03.07. 22:33:32

@Mj:
"Nem egy világhírt érdemlő, zseniális alkotás, nem is feltétlenül elsőrangú, de jó képnek éppen megteszi"...
Viszonylagos, mint a temetői sírfelirat:

Itt fekszem én, olvasod te...
Feküdnél te, olvasnám én!

tewton 2013.03.07. 22:35:43

@S=klogW:
amikor a reggel azzal indul, hogy felfedeztek plusz 30.000 kz-lágert egy olyan ország kutatói, ahol nem is volt holokauszt, és indiánkauszt meg végképp ... akkor minden megtörténhet. annyi érdekes dolog van a mandin kívül ... nem csak vanilia-csoki-puncs a világ.

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:39:01

Új elméletem van, már másodszor dörzsölik a József városából való orra alá Körmendet. Jobbik ártány.

Mihály de Munkácsy 2013.03.07. 22:39:28

Én festettem, elnézést mindenkitől a kellemetlenségekért...

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:41:10

@S=klogW: Mit nem ért? Milyen Enigmán desifríroz?

S=klogW 2013.03.07. 22:41:37

@bömböcz: és mit fog nyerni?

@tewton: hol indul így a reggel? csak nem a novum domus oraculiban?

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:42:42

@Mihály de Munkácsy: Jól leették a nőről a szusit, nem mondom.

S=klogW 2013.03.07. 22:43:54

@Bell & Sebastian: hogy mi az a c-16. a 16-os szénizotópot nem használják semmire, olyan gyorsan bomlik. talán commodore 16?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 22:44:14

@tewton:

Én is forrásolvasást ajánlok, de az éppen nem Eötvös írásánál kezdődik.
A haj a víztől hullott ki. Az anya tudta úgy, hogy szűz a lánya, mely tudás éppen annak fényében nem feltétlenül hiteles, hogy azt sem tudta, hogy a lánya menstruál már. De még abban is bizonytalan volt, hogy tulajdonképpen milyen is a lánya szemszíne.

tewton 2013.03.07. 22:44:56

@S=klogW: á, dehogy. az origón, az egyre zérusabb kiindulóponton :)

tevevanegypupu 2013.03.07. 22:48:06

@Mihály de Munkácsy:

Elsosorban a notol kerje akit oda kiteritett..a kepen szereplo tobbiek sokkal kenyelmesebb poziciokban alltak modellt. De persze mindig a noknek jut a nehezebb feladat.

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:48:22

@S=klogW: Fogalmam sincs, nekünk szorobanunk volt csak, az egy japán-fasiszta Wunderwaffe.

tevevanegypupu 2013.03.07. 22:51:21

@Mj:

De azert a csontosodassal egyutt is vannak nagyon jo, kevesbe jo es vacak kepeik is..Mindenesetre izgatottan varom ennek a kepnek tovabbi sorsat, remelem nyomon kovethetjuk.:)

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:51:47

Mán megbocsássanak, de a rituálé azzal kezdődik, hogy meggyőződnek a leány ártatlanságáról, ami mintegy előjátéka a sejtetett, kivéreztetős torokmetszésnek.

Nem eléggé képzettek a tárgyban, az a helyzet.

bömböcz 2013.03.07. 22:52:29

@S=klogW: +,- öt évre taksálják a "hitelesített" laborok...
(ezek voltak azok, akik a torinói leplet is évtizedekig vizsgálták...)

Alfőmérnök 2013.03.07. 22:54:01

@Mj: Kölcsön adod a könyvet? Cserébe megmutatom a bélyeggyűjteményemet. ;)

Mihály de Munkácsy 2013.03.07. 22:56:57

@tevevanegypupu: A hölgyről már festettem aktképet, a közhiedelmekkel ellentétben tényleg létezik egy ilyen művem. A Sedelmeyer féle számlakönyvben 87-es tételként szerepel (1886-os festmény): "mezítelen női alak fekve". De mivel nem hitte el nekem senki, hogy festettem aktot, (Boros Judit sem, pedig az MNG-ben van az eredeti számlakönyv), ezt a régóta lappangó darabot is a közelmúltban egy nagy galéria elutasította... Kár, pedig olyan rég láttam az a festményemet

Bell & Sebastian 2013.03.07. 22:56:58

A döntő érvről esett már szó, mármint hogy Munkácsy bitumennel alapozott, amit -helytelenül- aszfaltnak mondanak a szagértők?

Mert hogy ez azzal van.

bömböcz 2013.03.07. 23:00:09

@Mj: Igaz magori lehet-e a kép, avagy ántiszémita lejárató ármány-hazugság?
És ha igen, akkor miért nem...és fordítva!

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:00:46

@Mj: Esetleg valamit a Népszövetségi kölcsönről, ha lehetne.

negyven rabbi 2013.03.07. 23:01:28

nekem úgy tűnik, hogy szappan és lámpaernyő helyett

leginkább gumicsontnak válnak be a zsizsik

Freyler 2013.03.07. 23:02:01

@Bell & Sebastian: Tudomásom szerint a bitumenes alapozást 1880 körül már nem használta Munkácsy, de ezt a szakértők bizonyára jobban tudják.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:05:28

@tevevanegypupu:

A lényeg az, hogy Munkácsy éppen azért nem felejthetett el egyszerre ennyi alapot, amiért nem jellemző, hogy szellemileg ép, írni-olvasni tudó emberek elfelejtsék, hogyan kell írni az 'a' betűt.
A kép sorsára én is kíváncsi vagyok.:)

negyven rabbi 2013.03.07. 23:05:30

ha be lehet még szállni a totóba:

Lotz Károly stílusára emlékeztet inkább mintsem Munkácsyéra

bömböcz 2013.03.07. 23:05:37

@Mihály de Munkácsy:
Sajnos be kell látnunk, hogy a műkereskedelem/értékbecslés csak is a magasan képzettek értékítélete alapján nevezhető objektívnek...

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:06:05

@Freyler: Csak akkor hagyta el, amikor már meghibbant. Az effajta mélyalapozás nagy előnye az időmegtakarítás, ha nagyon kell a lóvé. Megrendelésre dolgozott.

bömböcz 2013.03.07. 23:08:21

@Mj: Gondolom a nyilvános kiállításért tör lándzsát, maga antiszemita!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:09:19

@Alfőmérnök:

Megvan, éppen a több ezer darabot kitevő bélyeggyűjteményem mellett.:) Egyébként pedig Szabó Ervin szabadpolc/raktár.;-)

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:10:32

@bömböcz: Az macerás, pont a bitumen miatt hűteni kell mindet, plusz a páratartalom beállítása. Nem szegény grófoknak való hobbi.

Freyler 2013.03.07. 23:12:00

Érdemes lenne Boros korábbi írásait és nyilatkozatait ütköztetni a mostani artportalos cikkel....
Azért az is vicces, hogy a Kicsi Jeanne ügy is mennyire elhalt..Szemre valóban hasonló Munkácsy képeihez, de ott van rajta az A. Chaplin aláírás. Boros ezt nagyítóval vizsgálta, mégsem foglalkozott vele.
Tudomásom szerint ezen a képen legalább találtak egy "M" betűt.
Az itthoni nagy MNG-s és nem MNG-s művészettörténészeket meg inkább hagyjuk..Külföld csak nevet rajtunk.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:13:00

@Bell & Sebastian:

Munkácsy éppen a '80-as évek elején hagyott fel a bitumenes alapozással, amit egyébként a németektől tanult.

Mihály de Munkácsy 2013.03.07. 23:13:20

@bömböcz: ezek szerint a mai szakértő az alkotótól is jobban tudja, hogy az a szerencsétlen mit festett, teljesen mindegy, hogy dokumentált-e a mű vagy sem... elég szánalmas...

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:14:14

@Mj: Maga spártai, szüfrazsett, vagy művész -származású? Elég sótlan, viszont legalább talált egy remek foltot a sábeszgój személyében.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:16:54

@Bell & Sebastian:

Nem tök mindegy az magának, hogy mi vagyok?

Frekooka 2013.03.07. 23:17:17

@Freyler: Na ja, már az a tény elmond mindent a "szakértőkről", hogy egyik sem látta a festményt valóságban, csak fotón. De fotóról is megy a szakértés hibátlanul. Vicc. Na EZEN röhögnek külföldön.

Alfőmérnök 2013.03.07. 23:17:23

@Mj: Ahh, nagyon elegáns visszautasítás. :)
A Szadó Ervinből asszem ki vagyok tiltva, vmi könyvet, amit nem találok, vissza kéne vinnem, meg ki kéne fizetnem a késedelmi díjat.

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:17:33

@Mj: Tudom, ezt már mondták feljebb. Nyilván -pont akkor- galíciáner kézbe kerültek a bitumen lelőhelyek is. És? Eldughatott egy vödörre valót a pincében.

bömböcz 2013.03.07. 23:18:59

@Mihály de Munkácsy:
Tartok tőle,hogy elbeszélünk egymás mellet...

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.07. 23:19:21

Ez a kép inkább vázlat, mint befejezett mű, tehát, ha Munkácsy, ha orosz vagy lengyel festő készítette, vázlatokkal érdemes összevetni. Ha így nézzük, Munkácsy vázlattechnikájka eléggé eltér ettől a képtől, ez nem valószínüsíti a szerzőségét.

Az indexes összehasonlításban viszont figyelemre méltó az alakok összevetése. Ennek a kornak és stílusnak a képein szinte mindig konkrétan felismerhető, valós figurák szerepelnek, máshol is azonosítható melyik figura, melyik modellről készült. Pontos karaktereket ábrázolt Munkácsy és orosz/lengyel kortársai is. Az indexen közölt kép a komoly összevetéshez túl kicsi, viszont egy komolyabb karakter-elemzés szerintem majdnem biztosan eldöntheti a kérdést.

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:19:27

@Mj: Végülis mindegy, a pata a lényeg, ami kilóg.

tewton 2013.03.07. 23:19:34

@tevevanegypupu:
pl. sokcsillió dollárért egy holokausztmúzeum megveszi, hogy az utolsó, kitömött antiszemita melletti teremben mutogassák?

egy parázs árverésen (sotheby's) a rágalmazáselleni liga felvásárolja az USA támogatásával, hogy utána tel-aviv főutcáján égessék el?

sok lehetőség van. egy ekkora képet nem lehet csak úgy bezúzni, mint egy mejnkampfot :)

tewton 2013.03.07. 23:21:24

@Mj:
több ezer darab ... azt bárki mondhatja, nem a méret számít.
mit gyűjt?

Bell & Sebastian 2013.03.07. 23:22:37

@Mj: Köszike, már olvastam, innen szedem, hogy hirtelen megugrott a bitumen ára.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:24:31

@Frekooka:

Sőt, vannak olyan művészettörténészek, akik egy rajztanár által lefestett, mára már megsemmisült Szent László-falképciklust is elemeznek.

unionista (törölt) 2013.03.07. 23:24:42

@tesz-vesz:
mindenki lehet zsidó. még te is.

S=klogW 2013.03.07. 23:24:51

@tewton: én is épp egy szakosodott műintézmény élénk érdeklődésére gondoltam.
pl. majd a jadvasem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:25:15

@Alfőmérnök:

Csúnya dolog, tessék rendezni a számlát.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:27:24

@Bell & Sebastian:

Éppen (többek közt) Végvári írásából derül ki az is, hogy Munkácsy azért is hagyott fel ezzel a fajta alapozással, mert közben kiderült, hogy a képei visszavonhatatlanul elkezdtek tönkremenni emiatt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:29:24

@tewton:

Mondom, bélyeget.:P De már múlt idő, a legtöbbet összeörököltem.

tewton 2013.03.07. 23:30:03

@Bell & Sebastian:
nem értem a tréflát!

tewton 2013.03.07. 23:31:05

@Mj:
szóval nem igazi gyűjtő, csak amolyan begyűjtő. schade.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:31:08

@Bell & Sebastian:

Ja igen, mindegy is, mert ez már nem személyeskedésről kéne, hogy szóljon.

S=klogW 2013.03.07. 23:32:57

@tewton: csupán attól függ, miként definiáljuk a tábort és a gettót
no meg több a "tízezer létesítményt talált ezeken kívül"-be beleszámolható minden őrszoba, pályaudvar stb

S=klogW 2013.03.07. 23:34:58

@S=klogW:
jav.:
no meg a "több tízezer ..."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:35:56

@tewton:

Is-is. De gyanítom, nagyobb anyagi áldozatába került a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége egy tagjának, hogy annyi bélyeget hagyjon örökül, mint nekem, aki csak néhanapján vett egy-egy szép darabot/tematikus csomagot. Persze attól még vén gyűjtő is megnyalhatja a bélyeget.:)

Frekooka 2013.03.07. 23:37:22

@Mj: Igen, de ott esély sincs arra, hogy megnézze azt, amit elemez. De ez itt más. Az, hogy valamelyik megszólaltatott "szakértő" megkérdezze, hogy hol lehetne megnézni élőben is a képet, hogy esetleg hitelesebben, megalapozottan tudjon véleményt mondani, fel sem merült. Persze, tudom hogy nem itthon van, és saját pénzén ezért nyilván senki nem utazik, de legalább megemlítés szintjén. De ezeknél ez már nem kérdés, önnön nagyságuk olyan szintet ért el, hogy lassan már fotó nélkül is véleményeznek, a műtárgy mostanra náluk huszadrangú lett. Meg persze ugye vannak más tényezők is, de azt ne firtassuk... Még az a szerencse, hogy kevesen vannak, és remélem hamarosan kikopnak a szakmából, átadva a helyüket az igazi szakembereknek.

kovacsferenc123123 2013.03.07. 23:39:05

@Frekooka: nem Boros Judit vagyok, hanem Márkus Benjamin, és a saját nevemen kommentelek :(

S=klogW 2013.03.07. 23:41:03

@Mj: frajlájn, az albumba nem beragasztani kell a bélyeget :)

kovacsferenc123123 2013.03.07. 23:41:04

@Frekooka: önben egyébként kit tisztelhetek? csak nem a híres laborvezető asszonyt? :)

Freyler 2013.03.07. 23:41:45

Az is vicces, hogy Boros, Bellák szerint nem szerepel a számlakönyvben, sem másutt... Akkor az a sok csoda, amiket Ők hitelesítettek, de szintén nem szerepeltek sehol, mitől eredeti Munkácsyk?! (jó párról kiderült már, hogy hamisítványok.)

Alfőmérnök 2013.03.07. 23:41:59

@negyven rabbi: Igen, troll néni, jól látod, ez úgy néz ki, mint egy kibaszottul elcseszett Rambrandt-kép.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:42:04

@S=klogW:

Az ám, be is farcolok a sok falcostól.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:44:36

@Frekooka:

Itt az elejétől kezdve a más szempontok vannak főszerepben. Ezeket meg úgy szoktuk hívni konkrétan, hogy piszkos anyagiak. Ettől függetlenül, szerény magánvéleményem szerint ez egyáltalán nem tűnik Munkácsy-képnek.

tewton 2013.03.07. 23:45:13

@S=klogW:
nyilván ez is a cél ... egy gigantikus számot előállítani. filosémita emlékhely lehet a legutolsó posta is, ahol valaha kitettek egy hivatalos plakátot a gettó kijelöléséről.

Alfőmérnök 2013.03.07. 23:45:26

@Mj: Minek, mikor a haverom olvasójegyével is be tudok menni? ;) Amúgy nincs semmi bajom azzal a könyvtárral, néha olyan könyveket is meg lehet ott találni, amik az OSZK-ban, sőt, az akadémiaiban sincsnek meg.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:46:33

@Freyler:

Pont ez a gáz, hogy már korábban is akartak nem Munkácsyból Munkácsyt csinálni.:-/

tewton 2013.03.07. 23:46:35

@Mj:
na, pont azokról lenne érdemes beszélnie :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:50:46

@Alfőmérnök:

Gondoltam, lelkiismeret is van a világon.;-) Azért sok sikert!:) Amit nem találtam az OSZK-ban, azt eddig még sehol másutt sem.:( (Mondjuk tény, hogy ez magyar szakirodalomra vonatkozik, mert magyaros témákkal foglalkoztam behatóbban, azoknak meg csekély idegennyelvű szakirodalmuk van. Viszont annak idején nem hittem volna, hogy a Szabó Ervinből kölcsönözhető a pápák szociális és politikai enciklikáinak gyűjteménye.)

Frekooka 2013.03.07. 23:51:55

@markusbenjamin: én csak egy érdeklődő vagyok a tömegből. És sajnos nem, nem vagyok sem laborvezető, sem asszony. De ahogy látom, jobb ez nekem így.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.07. 23:54:29

@tewton:

Beszélni szívesen beszélek, de fals a feltételezés, hogy írni is fogok róla.:P

kovacsferenc123123 2013.03.07. 23:56:46

@Frekooka: ja értem, ez végülis így hihető. Különös egyébként, hogy csak egy egyszeri érdeklődő a tömegből, akkor mire fel ez a sértett hangnem és puffogás. De hát lehetnek persze akár rajongói is egy ilyen kivételes személyiségnek, mint Végvári Zsófia.

Frekooka 2013.03.07. 23:58:50

@Mj: Na igen, a pénz. Mindig az irányít, miért a művészettörténet lenne kivétel. Amúgy szerintem szegény kép azok után, amit pár nap alatt kapott, nem is merne Munkácsy lenni :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:04:42

@Frekooka:

Mivel műtárgypiac nincs művészettörténészek/becsüsök nélkül, ezért adja magát a válasz.
Ha merne, könnyen lehet, hogy Munkácsy forogna a sírjában.:)

Frekooka 2013.03.08. 00:06:27

@markusbenjamin: szerintem az sokkal árulkodóbb, ahogy ön kommentál. De persze miattam aztán azt gondol,amit akar. Végvári kevéssé érdekel, rajongója meg pláne nem vagyok. Amúgy meg melyik hozzászólásomban zengtem róla ódákat? Na mindegy. Azért fontolja meg a korábbi kommentemet. Jobb lenne a szakmára koncentrálni. Elvégre vak tyúk is találhat szemet, ugye....

Freyler 2013.03.08. 00:08:34

@Mj: Szerintem már a békéscsabai vásárláskor is forgott...

Freyler 2013.03.08. 00:11:00

Szerintem a mai műtárgy piacon, sajnos még az aukciókon is 60-70százalék nem eredeti, de a műbírálatoktól azzá válnak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:16:19

@Freyler:

Valójában lehet, hogy évtizedek óta folyamatosan szédül.:-/
Van olyan nagyon neves galéria, ahol ingyenes műtárgybecslésre csalogatnak, és kétséget kizáróan eredeti képekről is megállapítják, hogy hamisítvány.

Freyler 2013.03.08. 00:19:26

@Frekooka: Mosolyogva figyeltem írásaikat...
Én is azt gondolom, nem személyeskedni kellene, hanem abszolút a szakmaiságra koncentrálni.
Sajnos volt személyes élményem Boros és társaival. Egy igazi maffia. Később hitelesítve aukción szerepelt a darab, ami nálam nem tűnt eredetinek...
Mindezt tehetik felelősségre vonás nélkül.
Aki pedig bírálja a festményvizsgálati dolgokat és személyeskedik, annak ajánlom keresse fel a labort, ugyanis engem ez a labor mentett meg attól, hogy kidobjak 5 milliót egy eredetinek mondott képért, amihez Bellák úr szakvéleménye volt. Amit a "műtőasztalon" láttam a saját szememmel ebben a laborban az hiteles volt. Amikor előjön az eredeti szignó amit lefestettek, próbáltak eltüntetni, majd az új szignóval és hiteles papírral ki akarnak venni egy gyűjtő zsebéből milliókat, akkor azt gondolom, inkább hiszek egy műszernek ami kimutat dolgokat, mint egy felkapott szakértőnek aki az MNG színeibe bújik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:21:44

@Freyler:

Hogy én miért nem lepődöm meg.:-/

Freyler 2013.03.08. 00:22:10

@Mj: Nekem volt már szintén ilyen esetem. Fényes Adolf szignó nélkül régi MNG bírálattal. XXX Galéria: hamis a kép.
Elcseréltem ezen infók átadásával. Kb fél év múlva ugyanez a galéria 1'500'000HUF kikiáltási áron indította és már szignó is került rá.
Van rengeteg személyes élményem-sajnos....

Freyler 2013.03.08. 00:26:24

@Mj: Amikor egy kortárs, még élő aukción szereplő művész alkotására "Liliomgaléria" azt mondja nem kéri, nincs kereslet (egyik fő műve a művésznek), majd külföldi aukcióra adva gondolván ott elkél, jön az ottaniak telefonja: "Liliom" kereste őket, hogy a kép hamis.
Természetesen nem volt hamis, hisz Váli úr igazolta , hogy márpedig ezt Ő festette.

Mindez hiába.

És a Liliom is gyönyörűen virágzik...

Freyler 2013.03.08. 00:29:48

Miért nem ül össze a Munkácsy Alapítvány, vagy egy szakmai zsűri, aki megvizsgálná a képet és felkutatna minden körülményt?
Így fény derülhetne az igazságra.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:33:24

@Freyler:

Az a durva, hogy sokan lemennek még a tucat Szász Endrék és a középszerű Neográdyk szintjére is. Én egyébként most Zombory Lajos-képeket keresek, de csak azért, mert rokona volt a festő szépapámnak.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 00:34:23

Innen kihámozható, hogy hol pihent ez a kép eddig, mi a tárgya és még az is, hogy mekkora egy blődség ez a vérvád. Vagy nem.

www.balandin.net/Gunin/matza/matza.en.htm

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:36:01

@Freyler:

Tényleg, szólni kellene Pákh úrnak. Sajnos manapság már nincs szerencsém találkozni vele, hogy fölvethessem a dolgot.:(

Freyler 2013.03.08. 00:40:50

@Mj: Ha találok szólok.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:42:01

@Freyler:

Pár hónapja láttam egyet a Falkban, de ez minden. Azért köszönöm.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:42:53

@Bell & Sebastian:

Ez nemhogy esti olvasmánynak, de még nappalra is hosszú.

Freyler 2013.03.08. 00:44:27

@Bell & Sebastian: Tudná esetleg fordítani?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 00:48:47

@Bell & Sebastian:

Mivel csak édesanyám tud oroszul - én önszorgalomból a cirill betűk felismeréséig jutottam csak el -, ezért össze kell vele foglaltatnom a szöveget ahhoz, hogy nyilatkozni tudjak.:)

Bell & Sebastian 2013.03.08. 00:57:59

Stílusanalógia számítógépes elemzés szerint akár Max Liebermann (1947-1935) is lehet. A Szovjetunióba zabrálás útján került, ezek szerint Magyarországról.

dic.academic.ru/dic.nsf/enc_pictures/1773/%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD

Csakhogy L. Hollandiába menekült zsé, aki akkora gyökér mégsem lehetett, hogy megássa a saját sírját.

A kettő közül lehet választani, én Munkácsyra teszek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 01:04:56

@Bell & Sebastian:

Miért kéne a kettő közül választani?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 01:06:06

@Bell & Sebastian:

Speciel nem én kértem, hogy fordítsd le nekem, úgyhogy ezt pont nem nekem kéne írnod.:P

Bell & Sebastian 2013.03.08. 01:15:29

@Mj: Mivel ez a kettő festő a legvalószínűbb. Az angol szöveg nagyjából ugyanarról szól, mint az orosz.

Azért meg külön elnézést kérek hogy a kriminológiai összefoglalását (fényképekkel illusztrálva) a feltárt, zsidók által végrehajtott, korabeli és korunkbeli rituális gyermekgyilkosságoknak most nem teszem be.

Hogy ne a ténykérdésen pörögjünk, hanem a kép történetén és valószínű festőjén.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 01:24:18

_Orosz_ kriminológiai összefoglalását, természetesen, mert Tevje népét sem azért rúgták valagba cárevicsék, mert vizezte a tejet.

A bosszú népe aztán vissza is adta gyorsan a kölcsönt kamatostól, azóta se cár, se cárné, se gyerekek. A magyar, önkéntes zsidó-kommunisták legnagyobb dicsőségére, akikkel lemészároltatták őket.

Csak a jegyzőkönyv kedvéért.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.03.08. 01:25:10

Egyértelmű a helyzet.

Ha bebizonyosodik az antiszemitizmus vádja, akkor Munkácsyt ki kell törülni a tantervből.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 01:38:47

@Freyler: Bocsánat, nem figyeltem, melyikre kíváncsibb?

Freyler 2013.03.08. 01:42:32

@Bell & Sebastian: Köszönöm, már megoldottam.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 07:36:09

@markusbenjamin: azt kell hogy mondjam végül, ez nagyon valószínűnek tűnik

tevevanegypupu 2013.03.08. 07:37:03

@tewton:

Es persze el lehetne gondolkodni azon is, hogy mit is abrazol ez a kep..Lehet, hogy a holgyon (aki esetleg maga is zsido) eppen eret vagtak a doktorok? Vagy eppen vert adott..Herzl Tivadanak..vagy a paszkahoz kellett, mit tudni azt, hogy ez a kep azt jelenti-e amit latni rajta?

tevevanegypupu 2013.03.08. 07:37:03

@tewton:

Es persze el lehetne gondolkodni azon is, hogy mit is abrazol ez a kep..Lehet, hogy a holgyon (aki esetleg maga is zsido) eppen eret vagtak a doktorok? Vagy eppen vert adott..Herzl Tivadanak..vagy a paszkahoz kellett, mit tudni azt, hogy ez a kep azt jelenti-e amit latni rajta?

tevevanegypupu 2013.03.08. 07:37:04

@tewton:

Es persze el lehetne gondolkodni azon is, hogy mit is abrazol ez a kep..Lehet, hogy a holgyon (aki esetleg maga is zsido) eppen eret vagtak a doktorok? Vagy eppen vert adott..Herzl Tivadanak..vagy a paszkahoz kellett, mit tudni azt, hogy ez a kep azt jelenti-e amit latni rajta?

tevevanegypupu 2013.03.08. 07:46:40

@Mihály de Munkácsy:

Mihaly szerintem ne vallalja ezt a kepet..bar ketsegtelen, hogy elegge kibontja rajta az igazsag reszleteit, de kepzelje csak el, hogy most majd ez lenne a leghiresebb festmenye..felednek az asito inast, a siralomhazat meg azt a szep viragcsokrot amit regebben taviratkent is lehetett kuldeni..es errol a sok randa zsidotol valna maga hirhedtte..Tudom, hogy csuf dolog amit tanacsolok, de nem lehetne esetleg Paal Laszlora kenni..esetleg azt mondani, hogy szegeny mar elborult elmevel festette??

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 07:46:50

@gyalog.galopp: most hogy mondtátok ezt a fényforrást többen is, nekem is zavarosnak tűnik. leginkább azok a vonalak a falon a csillár mellett tűnnek nagyon amatőrnek

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 07:49:25

@Mj: Bátran fogyaszd el a pázmányos diplomádat vacsorára, másra aligha jó. Az örökölt tehetségedet meg vagy kiaknázod, élsz vele, vagy nem. Nálam nem villogsz, ha azt mondod, hogy van ilyened, de inkább idióta maradsz, mert ez a szerep jobban bejön.
Amennyire értem anyanyelvemet, - és biztosíthatlak, kiváló művelője vagyok (nem pázmányos szarral) - a te kommentjeid folyamatosan a sémita önvédelmi technikák felsorakoztatásáról szólnak. Ezért zsidózom. Meg azért is, mert a kép témája zsidós, meg azért is, mert egy zsidó újságíró kezdett el anitszemitázni miatta. Végvári Zsófi is zsidó, aki a Munkácsytól származás lehetőségét állítólag felvetette. Erre mondom, hogy holotabu. Felőlem hottentottázhatunk is, csak éppen a khoi-san-oknak ehhez semmi köze. Ellenben a zsidóknak van, és csakis nekik van. Például, hogy mekkora ökörség részedről is antiszemitázni, amikor a kép készülte idején még nem is voltak nácik, és nem létezett az antiszemitizmus, mint fogalom és (hamis)terminológia. Nekem elhiheted, mert nekem nem csak van tehetségem az antropológiához, hanem használom is.

Vizuális antropológia címén tanultam művészettörténetet, még szigorlatoztam is belőle. Már elsősként is azt vallottam, hogy a művészet az, amit a sok hülye sznob annak mond. Akkor még nem tudtam, hogy ez ugyan tény, de nem a valóság. A valóság az, amit fentebb már kifejtettem: a művészet öncélú, egyfajta forrásból táplálkozó érzelmi megnyilvánulás. Ezért, bár meg lehet tanulni pééldául az ecsetkezelési és egyéb technikákat, amelyek segítségünkre lehetnek kifejezni érzelmünket, az nem része a művészetnek. A művészet nem tanulható. Ez nem filozófiai kérdés, hanem tény. Az kizárólag az egyénben benne lévő kreativitás érzelmi töltettel kirobbanó jelensége. Biztosan tanultatok valamit a művészet eredetéről, a törzsi művészetekről, de úgy tűnik, nem a megfelelő tanártól. Továbbá azt se feledd, a diploma csak egy igazolás, hogy vissza tudtad mondani, amit mások mondtak. Csakhogy a diplomába nincs beleírva, hogy soha többé ne legyenek önálló gondolataid. Fogadd meg a tanácsom, és kezdj el gondolkodni, ne mások hülyeségét mantrázni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 08:02:47

@tesz-vesz: De jó nektek, hogy egy ilyen szar fotóról is ennyi mindent meg tudtok állapítani. Én nem látok semmi árulkodót. Egy jó kezű ember alkotása, ennyi. Sajnos magát műértőnek felmagasztaló sznob sem vagyok, így elképzelésem sincs, hogy a kép a mai kor emberének szól, vagy az akkori korénak. Pedig jó lenne tudni. Mindenesetre a lengyel és szuahéli mesteres verziókat kizárnám. Hacsak nem volt oly' gyakori abban az időben világszerte a zsidók által elkövetett rituális gyilkosság. Amennyiben egyedi volt, úgy aligha álltak neki bantu négerek és muszkák erről festeni. A kép alkotója legvalószínűbben magyar, ha korabeli. amennyiben most készült, akkor is magyar, csak zsidó. Vagyis nem magyar, hanem provokátor, de a nyelvünket beszéli és a kultúránkat éli fel a tetű.
A képről nem tudom eldönteni, hogy művészi szándékkal készült, vagy megrendelésre, esetleg csupán az aktuális pletyka képpé merevítése. Abban sem vagyok biztos, hogy a tiszaeszlári vérvádat örökíti meg. De akkor meg mi? Szerintem egy provokáció, de a tévedés jogát fenntartom.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 08:10:24

@gloire: "Ez a kép inkább vázlat, mint befejezett mű, tehát, ha Munkácsy, ha orosz vagy lengyel festő készítette, vázlatokkal érdemes összevetni."

Ez a kép abszolút nem vázlat. Talán az téveszt meg, hogy a laza ecsetkezelése - meg persze a fények és maga a női akt is - némileg Rembrandtra próbál hajazni, ennyiben viszont egyértelműen modoros produktumról van szó, hiszen Rembrandt szellemiségéből nem jön - persze nyilvánvalóan nem is jöhet át - semmi. Amúgy személyes véleményem szerint a rembrandtos modoroskodás is az orosz vonalat támasztja alá, hiszen - lévén a Tretyakov Nagy Péter óta dugig van a festményeivel - nagy hatást tett a XIX. századi orosz festészetre.

"Ha így nézzük, Munkácsy vázlattechnikájka eléggé eltér ettől a képtől, ez nem valószínüsíti a szerzőségét."

Ez viszont pontos meglátás és érdemes akár a neten fellelhető részletekkel összehasonlítást végezni, mert Munkácsy vázlatait, vagy egyáltalán, lazább ecsetkezeléssel megküldött dolgait nézve, teljesen máshogyan festett.

"Ennek a kornak és stílusnak a képein szinte mindig konkrétan felismerhető, valós figurák szerepelnek, máshol is azonosítható melyik figura, melyik modellről készült. Pontos karaktereket ábrázolt Munkácsy és orosz/lengyel kortársai is."

Ez is igaz, ráadásul Munkácsy előszeretettel használta előtanulmányaihoz a fotográfiát, mégpedig úgy, hogy lefotografáltatta a számára szükséges karaktereket, akiket innen-onnan szedett össze. Ezen a festményen viszont már-már a Borsszem Jankóra hajazó karikaturisztikus stílusban, közhelyszerűen emeli ki a festő a fő figurákat, a zsidó karaktereket. És bár Munkácsy is nagy közhelymájszter volt egy ponton, de ennél jóval magasabb szellemi nívón művelte.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 08:13:03

@tauglich: izé, nem a Tretyakov, hanem az Ermitázs van tele Rembrandt képekkel.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 08:29:57

@bbjnick: "Kellett lennie szakmai okának (is), hogy valaki egyáltalán fel merte vetni Munkácsy nevét a képpel kapcsolatban és annak is, hogy egy legyintéssel nem intézték el a kérdést a művtörténészek. Ez, például, határozottan érdekelne.

Szerintem ennek elsősorban műkereskedelmi okai vannak, mármint hogy Munkácsy nevét bedobták. Végváriék a bizniszt próbálják felpörgetni (tudom, mert mostanság próbálják felfuttatni a laborjukat), Földes pedig tökéletesen alkalmasnak bizonyult arra, hogy kétmarokra terítse szét a fekáliát a trágyadomb tetején térdelve.

Amúgy a művészettörténészek nem pörgették különösebben túl a kérdést. Bellák és Molnos újságírói megkeresésre reagált röviden a felvetésre és Boros is letudta a dolgot egy másnapi reakcióval, ahol olyan általánosságokkal szembesítette Földest, amit egy Munkácsyval kicsit behatóbban foglalkozó újságíró is fel tud szedni egy kis utánaolvasást követően.

Amúgy a minap beszéltem restaurátorokkal, akik foglalkoztak, foglalkoznak Munkácsyval és ők a fotók alapján is egyértelműen állítják, hogy ezt nem ő festhette.

gyalog.galopp 2013.03.08. 08:38:31

@Mr Falafel:

A megjegyzésemmel alapvetően arra akartam utalni, hogy szerintem a kép egy meghatározott szándékkal készült.
Nem akartam, nem akarok sem a festő személyét, sem annak képességeit firtató vitába belemenni.

A kép témája: sötét alakok bántanak egy fehér nőt, a nő nagyon fehér, tipikus, a sötét alakok szintén tipikusak.

A hely a falakon rajzolódó fény alapján egy sötét boltíves ( gúla?) helyiség, a bejárat, esetleg ablaknyílás baloldalt . Amennyiben ablak, akkor tök sötét éjszaka lehet, vagy eltakarták.
A csillár kissé balra van, ezzel szemben a kép jobboldala van erőteljesebben megvilágítva.

Nem ismerem a rituális gyilkosságok forgatókönyvét, de számomra egyértelmű, hogy a nőt nem gyógyítani akarják, mint ahogy a festő ezzel összefüggésben szándékosan emelte ki az emberi rasszok különbözőségét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 08:45:20

@tewton: jaja, ezek szenzációs dolgok :)
még egy kis hamut kéne nekünk is szórni a fejünkre, elvégre bűnös nemzet tagjai vagyunk. mind.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 08:57:55

@unionista: az kizárt dolog mert én a vízből veszem ki az oxigént

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 09:09:37

@Mj: ez konkrétan Végvári Zsófia blogja

Bell & Sebastian 2013.03.08. 09:20:28

Ismeretlen, magyar festő - Sátánisták / Rituális gyilkosság -címen tartják számon a volt Szovjetunióban a festményt és vagy államosítással, vagy magyarországi fosztogatás (jóvátétel) útján került (valószínűleg ukrán) raktárba.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 09:32:34

@Frekooka: kár a külföldönmindenkirajtunkröhög bénázós szöveget tolni, inkább érvelj meggyőzőbben és ne a ködben futkározz.
Egyébként van olyan, amikor fotóról elég sok minden eldönthető, például a stílus és az ecsetkezelés egyértelmű különbözősége. A Vérvád című festmény Végváriék műszeres vizsgálatai alapján tudtommal akkoriban, vagy közvetlenül azt követően készülhetett, amikor Munkácsy a Krisztus Pilátus előtt c. képét festette, tehát nagyjábol Munkácsy azon festői korszakában. Még Végvári is ezt a két képet veti össze, igaz, elsősorban a karakterjegyek szempontjából. Természetesen a két festményen totál eltérő az ecsetkezelés és a karakterek ábrázolása, amit Gloire is nagyon helyesen kiemelt. Szóval hajrá, jó szórakozást az összevetéshez:

blogger42.com/wp-content/uploads/Munkacsy_Christ_before_Pilate_part3.jpg

galeria.index.hu/kult/2013/02/28/Munkacsy_vervad/4

greybull 2013.03.08. 09:51:42

Hülyék ezek a zsidók. A képen a csaj elég jó sunának látszik. Nem megölni, hanem inkább megb.....ni kellene, nem?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 10:00:05

@gyalog.galopp: Nem céloztam senkinek a kommnetjére, általánosságban jegyezte meg, amit. Ez az én véleményem, ami semmivel nem relevánsabb, mint másé. Ne érezd magad megtalálva. Ha az lett volna a szándékom, konkrétabb vagyok, az szoktam lenni.

Alfőmérnök 2013.03.08. 12:08:32

@Mj:
Siv Widerberg
BÉLYEG

Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.
mek.oszk.hu/00300/00303/00303.htm

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:30:47

@Bell & Sebastian:

"Mivel ez a kettő festő a legvalószínűbb. Az angol szöveg nagyjából ugyanarról szól, mint az orosz."

Miért pont ez a kettő a legvalószínűbb? Újra felteszem a kérdést: logikus-e, hogy a tér- és fényábrázolás alapjait egyszerre elfeledje egy olyan festő, aki gyakorlatilag tanonckorától profin alkalmazza ezeket? Mondom, ez pont olyan, mintha egy ép elméjű, írni-olvasni tudó ember hirtelen nem tudná leírni az 'a' betűt.

"Azért meg külön elnézést kérek hogy a kriminológiai összefoglalását (fényképekkel illusztrálva) a feltárt, zsidók által végrehajtott, korabeli és korunkbeli rituális gyermekgyilkosságoknak most nem teszem be."

Ne is tedd be, mert jórészt legendákkal fölösleges itt foglalkozni.

"Hogy ne a ténykérdésen pörögjünk, hanem a kép történetén és valószínű festőjén."

Kinek ténykérdés, kinek megcáfolt mítosz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:32:14

@Bell & Sebastian:

Ugye tisztában vagy vele, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit az orosz titkosszolgálat hamisította?:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:43:01

@Mr Falafel:

Teljesen el vagy tévedve, úgyhogy csak röviden fecsérlem rád az időmet.
Te kérdezted meg, hogy mi közöm a művészethez, én pedig válaszoltam. Tehát nem én jöttem elő vele, hanem te kértél számon. Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy kend a hajadra a büfé szaknak is kevés vizuális micsodádat - amiből, ejha, még szigorlatoztál is! -, mert nem te fogod megmondani, hogy egy művtöris hogyan álljon a képhez meg a művészethez. Tudod miért nem mondom? Azért, mert nem érdekel, hogy mit végeztél, és én sem végzettség alapján értékelem az embereket. Egyedül az érdekel, hogy mit és milyen alapon állítasz. Márpedig blődségeket beszélsz, meg még beképzelt fixa ideáid is vannak rólam.
A művészet definícióját meg az antiszemita/zsidó vonalat nagyon unom már, direkt szóba se hoztam, úgyhogy legyél olyan kedves, és akadj le erről a témáról. Ha annyira érdekelnek a zsidók, menjél Izraelbe, de engem hagyjál békén velük.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:45:14

@tauglich:

Vigyázz, még a végén kilincsorrod nő.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:47:15

@tauglich:

Éppen azért is tartottam érdekesnek, hogy linkeljem ide.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 13:49:50

@Alfőmérnök:

Nem szabad elkapatni a gyermekeket, mert megcsömörlenek.:P

gyalog.galopp 2013.03.08. 14:14:18

@Mj:

Ha tudnád, milyen sokan, milyen nagyon unják már az antiszemita/zsidó vonalat.
Mert, amikor ez élesben felmerül, akkor az arányok mindig megborulnak, de nem az antiszemiták javára.

Alfőmérnök 2013.03.08. 15:22:26

@Mj: Falafelnek nem kell Izraelig mennie, hogy zsidóval találkozzon. :)

Alfőmérnök 2013.03.08. 15:46:01

@tauglich: Nem lehet, hogy Földes együttműködik Végváriékkal?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 16:10:57

@Leskelődő: Ez érdekes mód passzol:
"...Arcképfestő, illusztrátor. Tanulmányait Münchenben és Párizsban végezte. A főváros mellett hosszabb ideig Nyíregyházán működött..."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 16:13:36

@Leskelődő: Mármint Ábrány Eördögh Lajos.
Ez a közismert illusztráció is az ő egyik képe alapján készült:

www.krudy.hu/Szakirod/Anonim/AnonMo31_43.html

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 16:17:34

@tevevanegypupu: jaja, eret vágnak és vért ad, meztelenül, több mint valószínű

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.03.08. 16:21:32

@Mr Falafel: szerintem ez teljességgel bizonyos, hogy megrendelésre készült,
először nekem se tűnt fel a fény, de mikor sokszor mondták a kommentelők én is elkezdtem sokszor nézegetni, és tényleg nagyon amatőr fényvonalak azok.
nem hiszem, hogy Munkácsy festette.

tevevanegypupu 2013.03.08. 16:45:31

@tesz-vesz:

Arra lennek kivancsi, hogy ezt a kepet modellek utan festette a muvesz vagy csak ugy kepzeletbol, esetleg valami ujsaghirre alapozva?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 17:26:19

@gloire: Ábrányi természetesen.

www.kislexikon.hu/abranyi.html

Vajon innen is származik?

"...A török hódoltság idején a település elpusztult, s csak a 18. század végén települt újjá. Az új benépesülés előtt Ábrahám Puszta és Ábrány Puszta néven két lakatlan faluhely ismert. Eördögh György birtokos a Felvidékről szlovák, Erdélyből román jobbágyokat is hozatott a település benépesítése céljából. Ez idő tájt Ördög Ábrány néven szerepelt az Ábrány Puszta helyén épített falu, majd a magyar-szlovák lakosságú község a Szent György Ábrány vagy Nagy Ábrány nevet vette fel. Az Ábrahám Puszta a Budai Ábrány vagy Kis Ábrány nevet kapta..."

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%ADrábrány

Bell & Sebastian 2013.03.08. 17:36:08

@Mj: De attól még igazak. Ugye tudod, hogy pofára estél? Mert én meg a független értelmisiket unom, akikről rendre kiderül, hogy ballibant csúsztatók.

Ezek a zsidózókat unó filoszemiták, többnyire. Mondják-mondják, de úgy csapnak a témára, mint gyöngytyúk a kalárisra.

greybull 2013.03.08. 17:54:35

@Mj: persze, az orosz/cári titkos-szolgálat műve, de ettől függetlenül pontról pontra látszanak megvalósulni az abban írtak. A jogállam folyamatos erodálása, a sajtó manipuláció mindent elárasztó volta és még sorolhatnánk. A szomorú, hogy a XX.szd. elején egy kiváló - mára méltatlanul elfeledett - amerikai író, Jack London megírta ezt a Vaspata c. regényében. Magyarán a birodalmi kapitalizmus támadását az emberiség ellen.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 18:07:24

@tesz-vesz: Nem ismerem pontosan a kor viszonyait, mert a százéves judeobolsevik uralom mindent meghamisított, amit csak tudott, de főleg a múltat. Szerintem akkoriban egy Munkácsynak nem kellett rettegnie bevallani, hogy festett egy ilyen témájú képet. Amennyiben mégis, akkor az a verzió valószínű, amely szerint a II. VH-ban a zsidó deportálásokat a Rothschildok és hasonszőrű zsidók rendelték el, adták ki utasításba Hitlernek. Ha Munkácsy korában már olyan arős volt a zsidólobbi, hogy tagadnia kellett egy művet, csak így lehetett. Mármint a háborús rész.
Olvastam most a Zsindex legújabb cikkét. Iszonyat milyen ordenáré alja népség ezek a zsidók.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 18:13:15

@Bell & Sebastian: (A kishölgy archiregnumos, mint Tata, meg a sturmlikudnyik. Nem ballibbantak, de fura csapat az biztos.)

Mihály de Munkácsy 2013.03.08. 18:20:32

Molnos Péter kutatása, csak hogy tényeket is olvasson a közönség.

Mese vagy csalás
Kalandos Munkácsy kép – Ábrányi festette – Tiszaeszlár és Kiev
Budapest, 1914. április 3. (Világ, 1914. április 4. 8. l.)

Különös és meglehetősen fantasztikus körülmények között került mostanában egymás mellé a magyar festőművészet egykori büszkesége, Munkácsy Mihály és a rituális vérvád. Mikor ugyanis Beilis Mendelt a vérvád meséjének legutolsó áldozatát Kievben felmentették, Stolypin Antal, az egykori miniszter fivére, aki Oroszország egyik legtúlzóbb antiszemita vezére, „Mendel Beilis diadala” címmel hosszabb cikket írt a Novoje Vremjá-ba, melyben többek között elmondta, hogy sikerült összeköttetésbe lépnie azzal a műgyűjtővel, akinek birtokában van Munkácsy Mihálynak egy megrázó, rituális gyilkosságot ábrázoló festménye.
„A híres művész – írta Stolypin – szimbolikus jelentőséget adott a borzalmas rituális tárgynak. A szőke leány, akit a zsidók legyilkolnak, a szlávságot jelképezi, míg a vérszomjas, vért lecsapoló radikeusok a zsidóság vezéreinek sikerült arcmásait viselik. Köztük van Rotschild és Montefiore is. Rendkívül érdekes ennek a festmények a története. Többször meg akarták már a képet semmisíteni és jellemző, hogy Laroussét kivéve egyetlen nagy enciklopédiában sincs megemlítve.
A cikkíró Stolypin több dologban téved. Mindenekelőtt nem igaz, hogy az egyetlen Larousse-enciklopédia megemlékezik a képről. A nagy francia munka épp oly kevéssé tud erről a Munkácsy-képről, mint általában a művészettörténelem, még pedig azért, mert a képet nem is Munkácsy festette.
A „Novoje Vremjá”-ban megjelent cikk híre eljutott Munkácsynak Luxemburgban élő özvegyéhez, aki francia nyelven a következő levelet írta oroszországi barátaihoz.
„Most értesülök arról, hogy egy Stolypin nevű ember cikket írt a Novoje Vremja című orosz lapba, amelyben azt állítja, hogy a Rituális gyilkosság című képet, amelyet már több ízben és több helyen kiállítottak, boldogult férjem, Munkácsy Mihály festette. A leghatározottabban tiltakozom e gyalázatosság ellen. A képet tizenöt vagy tizenhat évvel ezelőtt Párisban is kiállították, a kiállítást azonban Munkácsy bezáratta. Később Brüsszelben állították ki, de ott is interveniált férjem. Most végül, úgy látszik, Oroszországban kisérleteznek ezzel a csalással. Ilyen, vagy ehhez hasonló képet sohasem festett Munkácsy és erélyesen kell tiltakoznom a hazugság ellen. Boldog és hálás lennék, ha orosz barátaimnak sikerülne e becstelen szélhámosságnak egyszersmindenkorra véget vetni. Munkácsy Cecilia”
Az állítólagos Munkácsy kép kalandjait ás a körülötte most legutóbb lefolyt csatározást röviden ismertette ma néhány délutáni lap is, azt fűzve a tudósításhoz, hogy a szóban forgó képet a tiszaeszlári pör idején egy Ábrányi nevű magyar festő festette Munkácsy neve alatt és ez volna az a kép, amelynek a kiállítása ellen Munkácsy tiltakozott.
A történelmi hűség kedvéért meg kell állapítanunk, hogy a tiszaeszlári pör idejében, három évtizeddel ezelőtt, Budapesten sokáig látható volt egy rituális gyilkosságot ábrázoló nagy festmény, amelyet azonban egyáltalában nem valami obskurus piktor, hanem a néhány évvel ezelőtt elhúnyt, jó nevű Ábrányi (Eördögh) Lajos festett, az akkoriban erősen garázdálkodó antiszemita párt megrendelésére, de azt sohasem szerepeltette Munkácsy neve alatt, hanem mint saját művét állította ki. A kép sokáig volt látható tíz krajcár belépődíj ellenében a mai Andrássy-út környékén, a jelenlegi Opera helyén álló Schiffmansplatz egyik bódéjában.
Beszéltünk egy műgyűjtővel, aki annak idején látta a hírhedt Ábrányi-képet, amely kétségtelen lázító tendenciájától eltekintve, érdekes és éppenséggel nem ügyetlen alkotás volt. A monumentális vászon Solymosi Eszter megölését ábrázolta, misztikus, sötét tónusú háttérrel, amelyből erőteljes kontraszttal emelkedett ki a szőke leány és az öreg Scharf és társainak dulakodó alakja. A festés modora emlékeztet Munkácsyéra, de a kép szignaturája világosan Ábrányi nevét tüntette föl.
Ábrányi, aki később jó nevű portrait-festő lett – több képe van a Szépművészeti Múzeum és közintézetek birtokában is – utóbb nagyon röstellte ezt a művét és gyakran mentegetőzött, hogy csak azért festette, mert nagy pénzzavarban volt akkor és jól megfizették. A művész sosem vetemedett arra, hogy a képet mint Munkácsy alkotását szerepeltesse, ezt a halott festő emlékéért is hangsúlyoznunk kell. Nem lehetetlen azonban, hogy akadtak lelkiismeretlen üzérkedők, akik a képpel Munkácsy neve alatt csalásokat követtek el és követnek el talán még ma is. Nem kizárt dolog, hogy a Novoje Vremjában megjelent cikk még mindig erről a képről beszél, de lehet az is, hogy más hasonló tárgyú kép tévesztette meg a cikkíró Stolypint.

Világ, 1914. április 4. 8. l.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 18:26:53

@Mj: A "vérvád mítosznak nyilvánítása" egy elég alaposan megcáfolt mítosz, ám ezt a elmagyarázni egy Wikipédiában hívőnek azért lehetetlen, mert aki a kommunikációt uralja, azé az igazság. A legprofibb Wiki linkelők esetében nem árt élni a gyanúperrel, hogy maguk hamisították.

Az a szerencséjük, hogy a többség nyelvi kalickában sínylődik és fogalma sincs arról, hogy például válság csak ott van/volt a közelmúltban, ahol ezt akarták is.

Hogy kik, azt már kár is hozzátennem!
Ezért itt egy gyűjtemény a híresebb rituális gyermekgyilkossági esetekről szerte a világból, lásd táblázat!
poiskpravdy.com/krovavyj-navet/

És mi újság a körmendi üggyel, ami ugye nincs is, legalábbis maga szerint. Esetleg ha a szülőknek is elmondaná, biztosan megköszönnék.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 18:39:20

@gloire: Később csatlakozott csak, figyeltem. :)
Az a szép, hogy eddig a germanizálódásért sírt a szájuk, hogy most megkapták, mi kellhet még nekik?

Talán a klingonok? Vagy nem minden németet gondoltak asszimilálni, csak az általuk kiválasztottakat?
Még az is stimmel, az autóipar annyira pártsemleges, hogy az már szinte kóser!

Szerintem csak arra hegyeznek, hogy Olstein-Orsós tűnjön el a balfenéken, ez a fatva, nem több.

Hogy mi lesz utána, azt majd kitalálják biztos fedezékből, de nem a nemzeti radikálisok szekértolói, az halálbiztos. Bár ki tudja, mindenesetre nem jelentkezem át, amíg ilyen MJ -féle, mindentől független -így a józan észtől is-, úgynevezett értelmiségiek osztják onnan az eszet.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.08. 18:40:42

@Leskelődő: köszönöm, majd ahogy több időm van, olvasom. Bár ahogy átszaladtam a cikket, a Kis Jean körüli egykori cécó miatt egyből hitelteleníteni próbálja Borost.

@Alfőmérnök: szerintem biztos, hiszen olyan infók birtokában van Földes, ami csak közvetlenül Végváriéktól származik. Lásd az újabb cikket is.

tewton 2013.03.08. 18:42:34

@Bell & Sebastian:
nadekérem, a hős mártírminiszterelnök nagy imrét ne vegye egy kalap alá a "magyar, önkéntes zsidó-kommunistákkal", akkor se, ha ott is volt a mészárlásnál.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 18:51:26

@Bell & Sebastian: "...csak arra hegyeznek, hogy Olstein-Orsós tűnjön el a balfenéken, ez a fatva..."

Lehet, hogy így van és én néztem be, nagyon furi csapat, én azt hittem ők a fiatal, egyetmista jobbikosok "arche(regnum)tipusai" :D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 18:51:49

@gyalog.galopp:

Élesben is nagyon unom már, bár speciel nekem elég kevés filoszemita ismerősöm van, aki a maga javára borítaná az arányokat. Máskor jobban válogasd meg a társaságodat, ha zavar a filoszemitizmus.

@Alfőmérnök:

Nem a zsidókkal való találkozásról, hanem a zsidózni akarásról beszéltem. Nem ugyanaz.:P

@gloire:

Jé, végre valaki a lényegről is beszél.:) Münchenben és Párizsban ennél színvonalasabban oktatták a tér- és fényábrázolás módozatait, így nem hiszem, hogy a kép alkotója e két helyen tanult volna. Vagy, ha mégis, elég rossz tanuló lehetett.
Az 1880-1883 között nyíregyházi lapszerkesztőként is működő Ábrányi Lajos egyébként Tiszaeszlárra is elment még a per idején, és többek között valóban lefestette Solymosi Eszter egészalakos portréját, az őt ismerők személyleírása alapján.

@tevevanegypupu:

Szerintem simán elővehetett még karikatúrákat is, de a legkevésbé sem kellett ahhoz élő modell, hogy ilyen elnagyolt portrékat meg egy női aktot összehozzon.

@Bell & Sebastian:

"De attól még igazak. Ugye tudod, hogy pofára estél?"

Miért is? Mert a "Cion bölcseinek jegyzőkönyvei" tényszerűen hamisítvány?:D

"Mert én meg a független értelmisiket unom, akikről rendre kiderül, hogy ballibant csúsztatók."

Azokat én is, Földes úrral az élükön. Már a "független" kifejezéstől is mosolyra húzódik a szám sarka.:)

"Ezek a zsidózókat unó filoszemiták, többnyire. Mondják-mondják, de úgy csapnak a témára, mint gyöngytyúk a kalárisra."

Ne aggódj, mivel nem ingem, nem veszem magamra, kaptam én már az évek alatt úgyis elég vicces jelzőt a náci rasszistától a klerikális Horthy-mosdatón át a judeobolsevik provokátorig, aztán mégis megmaradtam magyarnak két fogalom mentén: ez pedig a konzervatív és a katolikus. Egyébként az antiszemitázást, unos-untalan holokauszt emlegetést is unom.

@Mr Falafel:

Ezek ám az érvek, gratulálok! Azt hiszem, produktív tevékenységeddel kiérdemelted, hogy a szűrés gombbal jutalmazzalak, még mielőtt troll etetésre vetemednék.:)

@greybull:

Nem is tudtam, hogy a cári Oroszország jogállam volt.:D Egyébként tudod kik voltak még megrögzött antikapitalisták? A bolsevik csürhe, úgyhogy jó lesz vigyázni.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 18:53:53

@gloire:

Hát igen, eljutottunk oda, hogy manapság már furának számít egy konzervatív is.:-/

Bell & Sebastian 2013.03.08. 19:00:57

@gloire: Az is lehetséges, nem lepne meg, ha nekik is több véleményük lenne, egyet a légypapírra, egyet az üzemi kollektívának, egyet meg az Úrnak. Tiszta szoci retró, abban jó vagyok.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:02:21

@Mihály de Munkácsy:

Tetszetős elmélet lenne, csak az a gond, hogy éppen Ábrányi volt az, aki a korabeli festők közül a lehető leginkább tisztában volt Solymosi Eszter vonásaival - Solymosi Eszter nővére, Zsófi még modellt is állt neki - és a rituális gyilkosság forgatókönyvével. A kép pedig a legkevésbé sem emlékeztet arra, ami Tiszaeszlár kapcsán elhíresült, maximum annyiban, hogy egy ártatlan keresztény lány vérét veszik a zsidók.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 19:02:44

@tewton: A lányoknak még torokmetszés is kijárt, bele se merek gondolni, ki foghatta a sakter kését.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:04:31

@Bell & Sebastian:

Wikipédiában hívőnek?! Még azt sem hiszem el a Wikinek, ami szóköz, aki meg Wikipédiát linkel nekem, azt kiröhögöm, úgyhogy szerintem hanyagoljuk egymást. Fentebb én is ajánlottam egy alapos olvasmányt, előbb tessék elolvasni, utána tessék vádaskodni. Köszönöm.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:06:55

@Bell & Sebastian:

Független értelmiségi a bal lábad bütyke. Örülnék, ha lecserélnéd a megakadt lemezt, mert kezd már sértő lenni az a hazugsághalmaz, amit összehordasz rólam.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:09:52

@gloire:

Nem nézted be. Bár, már nem vagyunk egyetemisták. Meg manapság a jobbos meghatározás is elég félreérthető, éppen azért, mert többségünk szerint Viktorék túl balosak, mások meg akár szélsőjobbosnak is titulálják őket, ami blődség.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:11:35

@Bell & Sebastian:

Egy dologban viszont nem jó, hanem minősíthetetlen vagy: a rólam való hazudgálásban. Utoljára szólok, hogy fejezd be a sértegetésemet.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 19:17:14

@Mj: Kibillentél a szerepből és ez így van jól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.08. 19:21:50

@Bell & Sebastian:

Megvetem a színészkedőket. Nem véletlen, hogy névvel és arccal vállalom mindazt, amit írok, amit pedig vissza lehet keresni évekre visszamenően. Úgyhogy le lehet rólam szállni.

Bell & Sebastian 2013.03.08. 19:52:47

@Mj: Nem kellet volna dezinformációkkal előállni, vagy be kellett volna látni időben, hogy hol kezdődik a tudása homályzónája és mindez nem történik meg.

Az nem ér, hogy birkózás közben, két vállon arra hivatkozunk, én szoknyában vagyok, na de kérem tessék abbahagyni és különben is, segítség, szatír!

A lekezelő fölényeskedés, mint stíluselem, feltételezi, hogy van bőven muníció is. Most magának nem volt, vaktölténnyel lődözött és még sivalkodik is hozzá.

Nahát. :(

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 19:57:26

@Mj: Nézd, sem a szerzőtársaid itteni kommentjeit, sem a blogotokat nem igazán tudom komolyan venni, de a te hozzászólásaidra régről emlékszem és az rendben szokott lenni (azért ne bízd el magad :D).

Azt azért lassan meg kéne tudni emésztened, hogy a "szélsőjobb" az nem "jobbosabb" a szimpla jobboldalnál, hanem "balosabb", a baloldali világképhez kapcsolható, azzal rokonítható elképzelések beemelése miatt "szélsőbb" a szimpla jobbnál. Ez így van a jobbiknál és egyébként a fidesznél is megjelenik. Ez a baloldaliság esetükben a klasszikus népi-bal irányzatot jelenti, ami markánsan szemben áll a nemzetközileg összeboruló baloldallal.
így ez a két politikai erő ebben sokszor versenytárs és nem áll markánsan szemben egymással. A világ és politikája bonyolultabb, mint egy svájci óra . )

Ábrányi szerzőségéről csak ezt a néhány említést ismerem, pár órája, de az, hogy szőkének ábrázolja az áldozatot semmit nem jelent, rutinos festői szépítés, tipizálás, kiemelés is lehetett a részéről, de lehetett egyfajta tudatos elemelkedés is a konkrét pertől és szerplőitől, ez könnyen elképzelhető. A kép nem parasztlányoknak és szüleiknek készült, hanem a művészetet befogadó városi polgárságnak, ott gyakoribb volt akkoriban a szőke, német vagy szlávos származás.

A kép mindettől függetlenül jó kezű festő munkája, én elsőre valami nagyobb lélegzetű dolog előtanulmányának gondoltam, de a tauglich által linkelt nagyított reprók alapján végül is befejezett munkának is tekinthető. Egyáltalán nem annyira amatőr, inkább olyan sebtiben készült, iparos munka, amit akár a megrendelő sürgethetett, ahogy azt az Világ cikke is írja, annak pont megfelel hibáival együtt is.

Mindenesetre, mindazzal, ami itt előkerült, Munkácsy szerzősége kizárható.

Alfőmérnök 2013.03.08. 20:46:06

@Mj: Ez egy ilyen ország, ha amellett érvelsz, hogy egy képet nem Munkácsy festett, akkor zsidó, vagy jobb esetben zsidóbérenc leszel. Paranoiás barmok, le kell szarni őket.

Falafellel meg szerintem elbeszéltetek egymás mellett. Ő benézte a politikai irányultságodat, te meg komolyan vetted a retorikai túlzásait.

B&S egy elmebeteg náci, nem is érmes vele kommunikálni, mert nem lehet. Amint átvált a dodonai, a zárt osztályról szalajtott stílusából közérthetőre, kiderül, hogy buta, mint a föld.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 20:59:59

@Alfőmérnök: Nem beszéltünk el egymás mellett. A csaj egy ostoba bibolda, aki provokálós játékot játszik. Leír valamit, amire reagálsz, aztán úgy tesz, mintha nem is azt írta volna. Egy zsidó provokátor, nem több.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 21:05:44

@gloire: A szélsőjobb annyiban "balosabb", hogy neked láthatóan gőzöd sincs, mit jelent a radikalizmus. A két szélsőségben semmi hasonló nincs azon túl, hogy radikális mindkettő. A te logikád szerint a fidesz és a szocik közt sincs semmi differencia.
A Jobbik nacionalista, a baloldal internacionalista és cionista.
A Jobbik keresztény, a baloldal kereszténygyűlölő filoszemita.

Túl ezeken a Jobbik semmivel sem inkább "rendpárti", mint a Fidesz. A rendpárti azt jelenti, hogy kizárólag a tiltásban és büntetésben hisz. Ezzel szemben a baloldal retorikájában elítéli ezt, cselekedeteiben viszont azonosul vele.

Bocs,ha a kétbites fideszdroidot alakítod! Akkor nem szóltam.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.08. 21:15:27

A búbánatot sem érdekli itt a képzőművészet, fény-árnyék viszonyok, ecsetkezelés meg ilyesféle pitiáner dolgok. Lényeg, lehessen egy jóízűt zsidózni. Ad abszurdum mindjárt hivatkozási alap a körmendi kislánygyilkosság adta idióta analógia. Semmi gond, hogy semmi logika, lényeg, sejtetni lehessen a mindent átszövő ármány alatt raboskodó bátor szittyák nyomorúságát.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 21:23:58

@biboldó: Nem kéne hülyeségeket beszélnem. :-P
Ebben az ügyben a rettegő zsidrákok kezdtek bőszen antiszemitázni. A reakció várható volt. Nem úgy volt, hogy a szittyák találtak egy festményt, és a táltosok áldozatot mutattak be a tiszteletére. Úgy volt, hogy a zsidrákok találtak egy festményt, és televinnyogták a világot, hogy ántisémitizmúúús.

Teljesen világos, hogy a képet nem Munkácsy festette, kár ezen rugózni. Munkácsy egy megbecsült magyar festő, akit méltatlanul kezdtek el antiszemitázni. Megismétlem, Munkácsy korában sem nácizmus, sem antiszemitizmus nem létezett még terminológiailag. Otrombaság ezzel operálni.

Francba, magammal beszélgetek. :-))

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.08. 21:30:50

@Mr Falafel: Tökmindegy, ki festette, ki találta meg a képet. A rugózás a kép témáján van, ami eleve logikátlan baromság. Ezen viszont nem a bibsik rugóznak. Itt olvastam valahol a körmendi gyilkosság témához kapcsolódó sejtetését is, ez pedig már a hülyeség netovábbja.

Alfőmérnök 2013.03.08. 21:31:29

@Mr Falafel: Szerintem nincs igazad, de nem fogok a csajon összeveszni. :)
Az viszont érdekelne, ha már ilyen nagy szakértője vagy a témának, hogy az antiszemitizmus fogalma mikor jelent meg?

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2013.03.08. 21:35:59

@Mr Falafel: "...A Jobbik keresztény..." Annak a pártnak ezt a törekvését a legjobb indulattal is csak egy missziónak lehetne felfogni a legkevésbé keresztény, leginkább identitását vesztett néprétegek közt, de láthatóan kicsit visszaszorult ez az áramlat a pártjukon belül mára, a keresztállítástól kezdve az ifjabb Hegedűsig bezárólag. A törekvés egyébként hasonló volt a népi írók és az akkori paraszti és paraszti származású értelmiségi réteg "interakciójában", ez a keresztény-szociális elem, ez pl. tipikusan baloldali ügy, itt is, ott is.

S=klogW 2013.03.08. 21:53:12

inkább azon studíroznának az urak, hogy pélmonostortól zilahon át somorjáig megszerveződjon a reconquista

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 22:17:36

@gloire: Szerintem nem, de nem oszt, nem szoroz. Egyik párt sem ér nekem egy fabatkát sem. Arra is méltatlanok, hogy vitatkozzunk rajtuk.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.08. 22:24:49

@Mr Falafel: Azért nem vitatkozom a macskáddal:-)
No meg van elég baja, Téged is el kell viselnie a környezetében.

S=klogW 2013.03.08. 22:29:53

a macska infektológiai szempontból veszélyesebb mint a kutya

S=klogW 2013.03.08. 22:31:47

@Mr Falafel: és azt tuggya-é a' sok könyvibűl az hiúság halálos bűn

S=klogW 2013.03.08. 22:52:23

@Mr Falafel: ajánlanám a dekameron egy történetét melyben a barátban ágaskodó ördög csak egy leányban nyughatik

Alfőmérnök 2013.03.08. 23:07:36

@Mr Falafel: És ki eteti ezt a szegény macsekot, amíg te Hawaiion búvárkodsz? :)

S=klogW 2013.03.08. 23:15:03

@Alfőmérnök: az a macska valószínűleg már meghótt. 2008-as a kép.
miszter falafel már rég felfala miszter macsek.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 23:17:02

@Alfőmérnök: Eddig úgy volt, hogy itt lakott egy haverom. Most viszont viszem magammal őt is, és a bűntársait. 3 macsek és egy kutya. Itt marad még 2 macsek és egy kutya, de értük jövök nyár elején, vagy anyámmal hozatom ki őket. A papírjaik rendben vannak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 23:21:34

@S=klogW: Szerencsére jó egészségnek örvend. Most 5 éves. Szerintem most éppen a hálószobában alszik az emeleten.

S=klogW 2013.03.08. 23:23:08

@Mr Falafel: 5 macska 2 kutya - maga se normális ( a 2 kutya még csak-csak)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.08. 23:38:32

@S=klogW: Az én totemállatom a macska. A macskákhoz spirituális kapocs köt.

S=klogW 2013.03.08. 23:43:41

@Mr Falafel: múmiát is csinál majd belőlük?

Alfőmérnök007 2013.03.08. 23:59:28

Alfika, szádba hiába ne vedd! Mesélj inkább a középiskolai beilleszkedési problémáidról, még arról is tudunk. :)

S=klogW 2013.03.09. 00:41:58

@Lion K: már csak egy SS-hadosztályt kellene találni, legalább papíron, amelyik munkácsi nevét vette fel

szerintem meglesz az ha megfelelő emberek elég sokáig és kitartóan keresik

Bell & Sebastian 2013.03.09. 01:04:32

@Lion K: Hibás következtetés, ezek már kanadai, őslakos indiánok.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.09. 07:57:34

@Lion K: Ez valami ártéri erdő, hogy csóri cigányok ott fulladjanak meg árvíz idején. Csak nehogy találjunk valahol egy olyan festményt ahol zsidók építik a gátat az árvíz ellen!

gyalog.galopp 2013.03.09. 08:19:08

@Mj:

"A kép pedig a legkevésbé sem emlékeztet arra, ami Tiszaeszlár kapcsán elhíresült, maximum annyiban, hogy egy ártatlan keresztény lány vérét veszik a zsidók. "

Ha egy kicsit nem figyelsz oda és hallgatsz a saját érzéseidre, benyomásaidra, máris telibe találod az igazságot.

Amikor a monitoron pár cm2 méretben megláttam a képet, ugyanez ugrott be, zsidók keresztény vért vesznek.
Az első benyomásom tehát, ez kép egy masszív, tendenciózus zsidó ellenességet sugároz, mi több, uszító.
Nézzük a részleteket, kereszt alakban kiterített nő, , nagyméretű vasszegek, szinte szájbarágósan a kereszténységre, Krisztus szenvedésére utalnak.

A kép részleteinek összefüggéstelenségén még lehetne rugózni, de minek.

Tegyük fel kérdést, Munkácsyt mi motiválhatta volna egy ilyen kép megfestésére?
Az ő társadalmi helyzetében, életvitelében , a világhoz való viszonyában mi indokolhatta volna, mi érdeke lett volna egy ilyen uszító kép titokban, név nélküli megfestésére?
Egy ekkora méretű képet még egy Munkácsynak sem lehet erős felindulásból, vagy alkalmi bódult állapotban megfesteni.

Amennyiben annál a gondolatnál maradsz, hogy a kép nem a tiszaeszlári esetet ábrázolja, legfeljebb témát adott hozzá, akkor mi kifogásod van Molnos Péter kutatási eredménye ellen?
Talán az, hogy túl egyszerű, túl kézenfekvő?

Egy erősen antiszemita csoportot nem elégít ki egy rituális gyilkosság, már csak azért sem , mert ezt nemcsak szemiták követhetik el ( akár istenre hivatkozva is lehet). Nekik ettől jóval többre van szükségük, nekik a " zsidók megölték Jézust" a zsidók az ártatlan keresztények vérét szívják eszmerendszer fenntartása kell. A kép ezt az eszmerendszert szolgálja, és nem egy szimpla rituális gyilkosságot. Teljesen életszerű, hogy a festője később szégyellte magát miatta, lehet, a szignót ő maga távolította el.

Őszintén , mit keres ebben a rendszerben Munkácsy?

Csucsundra 2013.03.09. 10:24:52

" Negyvenértelmiségi 2013.03.08. 01:25:10 "
Hogyne...sőt, a történelemből, meg a tér-idő kontinuumból való kitörlés is javasolt.....

Csucsundra 2013.03.09. 10:30:13

Soha nem értettem amúgy,mi köze egy művész alkotásainak minőségéhez a művész bármi fajta világnézetének? Attól,hogy Hitler kedvenc zeneszerzője volt, és nagyon nacionalista, Wagner még zseniális marad. A kettőnek köze nincs egymáshoz. tényszerűen meg lehet állapítani, hogy így, vagy úgy érzett,és az nekünk tetszik, vagy nem, de aki ilyen dolog miatt felülvizsgálja egy művész életművét, megváltoztatja véleményét a művek minőségével kapcsolatban, és kiírja a nemzeti művészettörténetből, meg tantervből meg mittudomén, az nagyonagyon hülye...

Csucsundra 2013.03.09. 10:32:10

@biboldó: a körmendi gyilkosságot is megfestette Munkácsy, mintegy vizionálva a jövőt...nem tudtátok? :D

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.03.09. 12:36:19

Attól, hogy Munkácsy _esetleg_ tényleg a vérvádat festette meg, miért válna antiszemitává?

Ha lefényképezel egy gyilkosságot, még nem válsz gyilkossá automatikusan, szerintem.

Tehetetlen Dodó 2013.03.09. 12:56:52

@Mr Falafel: Micsoda náci dög!
Nekünk is van pár macskánk, de arra még egyik sem vetemedett, hogy a Mein Kampfot olvassa.

Tehetetlen Dodó 2013.03.09. 12:58:04

@Mr Falafel: Szegényt ilyen gyenge francia sörökkel itatod? Nálatok se lennék macska...

Tehetetlen Dodó 2013.03.09. 12:59:54

@S=klogW: Egyetértek, 5 macska és két kutya nem normális dolog. Ezért tartunk otthon 6 macskát és két kutyát.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.09. 13:39:46

@Bell & Sebastian:

Semmilyen dezinformációval nem álltam elő, te meg folyamatosan sértő és valótlan dolgokat hordasz össze rólam, aminek már régen nincs köze Munkácsyhoz. Még jó, hogy kikérem magamnak a rosszindulatú hangnemet. (Ajánlottam olvasnivalót, tehát még az sem igaz, hogy elfogyott volna az a bizonyos muníció. Főleg, hogy előre jeleztem, vérvád meg zsidó témában nem fogok regényeket írni, amikor több, mint 700 oldalas értekezések sem meríthetik ki teljesen a témát.)
Egyébként pedig, ha nem tudsz érdemben hozzászólni Munkácsyhoz, be is fejezheted a velem való társalgást. Köszönöm.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.09. 13:59:29

@gloire:

"Nézd, sem a szerzőtársaid itteni kommentjeit, sem a blogotokat nem igazán tudom komolyan venni, de a te hozzászólásaidra régről emlékszem és az rendben szokott lenni (azért ne bízd el magad :D)."

Egyébként a kard blogba is hívtak, de ugyanúgy nincs hozzá energiám, mint az archiregnumhoz.:(

"Azt azért lassan meg kéne tudni emésztened, hogy a "szélsőjobb" az nem "jobbosabb" a szimpla jobboldalnál, hanem "balosabb", a baloldali világképhez kapcsolható, azzal rokonítható elképzelések beemelése miatt "szélsőbb" a szimpla jobbnál. Ez így van a jobbiknál és egyébként a fidesznél is megjelenik. Ez a baloldaliság esetükben a klasszikus népi-bal irányzatot jelenti, ami markánsan szemben áll a nemzetközileg összeboruló baloldallal.
így ez a két politikai erő ebben sokszor versenytárs és nem áll markánsan szemben egymással. A világ és politikája bonyolultabb, mint egy svájci óra . )"

Pont ezt vallom én is. A szélsőjobbnak valójában az ultrakonzervativizmusnak kellene lennie, olyan meg jelenleg nincs nálunk. De még konzervatív pártunk sincs sajnos. Viszont balos programból annyi van, hogy belefulladunk: vannak sötétzöld balosok, internacionalista posztkomcsi balosok, nemzeti színbe bújt, részben posztkomcsi balosok és nemzeti proletárok.:-/

"Ábrányi szerzőségéről csak ezt a néhány említést ismerem, pár órája, de az, hogy szőkének ábrázolja az áldozatot semmit nem jelent, rutinos festői szépítés, tipizálás, kiemelés is lehetett a részéről, de lehetett egyfajta tudatos elemelkedés is a konkrét pertől és szerplőitől, ez könnyen elképzelhető. A kép nem parasztlányoknak és szüleiknek készült, hanem a művészetet befogadó városi polgárságnak, ott gyakoribb volt akkoriban a szőke, német vagy szlávos származás."

Persze, végülis lehet akár allegorikus is, enyhén karikaturisztikus elemekkel, viszont szerintem Ábrányihoz képest meg éppen túl jó a kép.

"A kép mindettől függetlenül jó kezű festő munkája, én elsőre valami nagyobb lélegzetű dolog előtanulmányának gondoltam, de a tauglich által linkelt nagyított reprók alapján végül is befejezett munkának is tekinthető. Egyáltalán nem annyira amatőr, inkább olyan sebtiben készült, iparos munka, amit akár a megrendelő sürgethetett, ahogy azt az Világ cikke is írja, annak pont megfelel hibáival együtt is."

Pedig legalább két amatőr hibája is van, ami pont azt jelzi, hogy az illető iparos nemcsak sietett, hanem még bizonytalan is volt az alapokban. Viszont ettől függetlenül még jó keze volt.

"Mindenesetre, mindazzal, ami itt előkerült, Munkácsy szerzősége kizárható."

Szerintem is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.09. 14:11:18

@Alfőmérnök:

Falafelt szűröm, úgyhogy már nem láthatom, hogy mit képzeleg rólam, de őszintén szólva nem is vagyok kíváncsi rá.

Egyébként meg én vagyok a hülye, hogy azt hittem, ha előre jelzem, hogy engem a ballibekkel ellentétben éppen maga a kép érdekel, a zsidó témára rárepülést pedig meghagyom másnak, akkor nem fognak megtalálni a trollok. Az meg külön vicc, hogy richtig az ellenkezőjével vádolnak annak, amit gondolok.

Alfőmérnök 2013.03.09. 15:35:58

@Mj: Szűrjed, ha jól esik, bár szerintem B&S nála jóval betegebb és moslékabb "ember".

Bell & Sebastian 2013.03.09. 16:13:46

@Mj: Igazán nincs mit, szívesen máskor is.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.09. 21:52:54

A minap volt már egy topik erről, de oda az itteni kollégák közül kevesen jöttek. Dodó volt.

Szóval ez itt a reklám helye alapon, lefordítottam pár érdekesebb részletet Israel Jacob Yuval, a Héber Egyetem profja könyvéből: "Two nations in your womb", melyben mellesleg alaposan dokumentálja, hogy zsidó rituális gyilkosságok márpedig voltak.
Többek között ártatlan lánykák vérét is veték , miközben Jahvénak áldozták őket, hogy felkeltsék haragját és hamarabb jöjjön kiirtani a gojokat. Ugyanis Jahve harci feladata a megváltáskor a judaizmus teológiája stzerint ez, a gojok kiirtása.
Az áldozatok vérét rituálisan felhasználták és ezt a formális vallási törvénysértést a kor askenázi szellemi elitje nem elítélte, hanem dicsőítette, követendő például álljtotta és építette be a liturgiába:

kitalaltujkor.blogspot.com/2013/02/kiddush-hashem-holokuszt-zsido-receptje.html

A bejegyzés hosszabb és témája főleg, hogy kik szervezték a holót, a rituális gyilkosságok úgy a közepe után jönnek.

El lehet felejteni az eszlári per nagyokos judaizmus-szakértőit és napjaink hasonló sarlatánjait, akik szerint "zsidók még elméletileg se ölhetnek rituálisan embert"... A Héber Egyetemen nem így tudják.

Hogy ki festette a képet, az ki a fenét érdekel????

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.09. 22:11:07

@Mj: Az egyik szakértő, akit BIZONYOS VONATKOZÁSOKBAN(!) el kell felejteni, épp Kövér György. Azt azért nem mondanám, hogy nem alkot hasznos dolgokat akár Tiszaeszlár ügyében is, de a szerecsenmosdatás terén ő is tipikus zsidó sarlatán:

„A modern jogrendszerben nincs helye a vérvádnak” – mondja a Heti Válasznak adott interjújában Kövér György.

"A források szerint nem állja meg a helyét az Baráth Zsolt beszédében is feltűnt motívum sem, mely szerint a zsidó vádlottakat felmentő ítéletet felsőbb pénzügyi (és esetleg politikai) körök mondták volna tollba Kornis Ferenc bírónak, cserébe az akkori állami költségvetést levegőhöz juttató ún. rente conversio folytatásáért."

"Az emlegetett hitelezői kör »származásáról« pedig annyit, hogy annak nemcsak a Rothschild-házak, de a berlini Disconto-Gesellschaft, egy igazi porosz pénzintézet is tagja volt” – ismerteti a helyzetet a lapunknak adott interjúban Kövér György."

Más szakértők másképp tudják:

John M. Kleeberg: The Disconto-Gesellschaft and German Industrialization: A Critical Examination of the Career of a German Universal Bank, 1851-1914
(A Disconto-Gesellschaft és a német iparosítás: Egy német általános bank karrierjének kritikus vizsgálata, 1851-1914)

160.old: "A Disconto-Gesellschaft másik fő családi dinasztiája a zsidó Salomonsohnok családja volt, amelyik hosszabb ideig volt jelen a cégben, mint a Hansemannok. Moritz Salomonsohn, egy zsidó bankár a Posen-vidéki Inowrocławból (Hohensalsa) a Disconto-Gesellschaft egyik alapítója volt 1851-ben..."

Werner Eugen Mosse: Jews in the German economy: the German-Jewish economic élite, 1820-1935
(Zsidók a német gazdaságban: a német zsidó gazdasági elit, 1820-193

220.old: " ... a Hansemannok... a protestáns papságból származtak. Azonban mellettük, velük együtt működött a rabbik sorától származó Salomonsohn-dinasztia Inowrocławból..."

És mért nincs helye a vérvádnak a modern jogrendszerben? Ilyen "alapos" érvek miatt, mint Kövér Györgyé az "igazi porosz pénzintézetről"???

Inkább Yuvalt hívjuk meg törvényszéki szakértőnek, vagy Toaffot...

2013.03.09. 22:33:20

@S=klogW: Szóval, a Boros Judit és az őt védő fia nácik:

"Boros “megfellebezhetetlen szakértő” Judit az anyám, és elég elkeserítő, hogy a Földes ahelyett, hogy kicsit..."

vernyak.tumblr.com/post/44931860533/index-kultur-munkacsy-ismerte-a-vervadat

S=klogW 2013.03.09. 22:44:33

@Lion K:

" akik ezt Földesnek beadták, konkrétan a magyar műkereskedő maffia díszes tagjai"

magyar, hát persze! miazhogynagyonis!

Bell & Sebastian 2013.03.10. 01:09:03

@ArmaGedeon: Hát, ide tényleg későn szaladt, vérvádak márpedig nincsenek is - a Viki pédiájában.

Maga annyit tud, hogy az már-már egy 55 éven felüli, beavatott talmudistának is sokk. :)

tevevanegypupu 2013.03.10. 01:35:51

Ujra elolvasom a zaranyecsetet meg a nap szerelmeset, hatha talalok benne valami utalast arra, hogy Munkacsy antiszemita volt. Bar valoszinuleg az volt, ugyan ki nem lett volna antiszemita azon a tajekon..A szifiliszt is hogy megkapta.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 04:17:33

@Tehetetlen Dodó: A sörör bulinál nem voltam jelen. Én Bosrsodit iszom itthon.

A művelt macsak elolvassa annak a véleményét is, akiről véleményt mondanak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 04:25:55

@Alfőmérnök: Nehogy már egy ilyen Mj-nél próbálj megvédeni! Ez egy buta zsidó provokátor. Jött egy kicsit csámcsogni, hogy a nácikok mint vélekednek az eléjük vetett gumicsontról.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2013.03.10. 08:59:34

@Leskelődő: végül elolvastam Földes újabb cikkét és hát ez az ember nem cáfolja meg önmagát. Miután kapott az arcába néhány egészen konkrét szakmai érvet, nekiesik a művészettörténész szakmának. Nem mintha nem lennének a művészettörténészek tévedhetetlenek, de hát a műkereskedelemben még durvább ügyek szoktak előfordulni, azonban Földes megint általánosít és csúsztat. Sok hamisnak tartott, vagy éppen hitelt érdemlően nem bizonyított Munkácsyt próbál en bloc a múzeumi szakma nyakába varrni, miközben éppen ő szeretné a legjobban, ha a nyilvánvalóan nem Munkácsy által festett Vérvádról kimondanák: az bizony Munkácsy. Még következetlen is a töki.

Amúgy nem értem. Nincs egy barátja, vagy rokona ennek a Földesnek, aki szóljon neki, hogy vérgáz, amit szinte minden egyes cikke megírásával folytat? Már Erőss Zsolték expedicióján is csak a szart keverte ott fent a hegyekben. Az pedig nem volt vicc.

Amúgy mostani cikke utolsó bekezdésével még mucsázik is egyet a szentem, mert hát ugye Amerikából még egy Munkácsyt is előbb ismernek fel: "A kép eredetével foglalkozó amerikai szakértő, Jeffrey Taylor, a State University of New York professzora is úgy véli: „Minimális esélye van annak, hogy a festményt valaha is közmegegyezéssel Munkácsy-képnek fogadják el Magyarországon.”"

Alfőmérnök 2013.03.10. 09:39:17

@Mr Falafel: Ugyan. Csak meg akarta mutatni, hogy mennyire ért a művtörihez.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.10. 13:06:18

@Bell & Sebastian: Keveset tudok, de szeretek a dolgoknak utánajáni és néha egy gyors guglizással gyöngyszemekre akadok a trágyadombon. Még a wikipédia trágyadombján is! :-)

Módszerem titka az, hogy a tények igazából rég a felszínen hevernek, csak tudni kell minimális logikával rámutatni, hogy az ismert tények ismert értékelése tarthatatlan, logikátlan. Többnyire hamar kitalálható politikai propagandaokokból az.
Persze azért jól jön, hogy valóban sokat és valóban titkokat tudó kutatók időnként nem bírják magukban tartani a titkokat és kipakolnak, mint Yuval, vagy Toaff. De az okosabb (Yuval) ezt azért becsomagolja kisebb álcázó füllentésekbe, hogy ne nyírják ki, míg pl. Toaff ezt mellőzte, ami derék dolog, de kamikaze-sors.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 13:19:56

@ArmaGedeon: Nit szól ahhoz, hogy a romák is sémiták, eredetileg? Vagy ahhoz, hogy a négy cárlánykát (az Ipatyev -házban) is rituálisan vágták le a magyar kommerek, ami még nekem is sok.

Vagy a Törvényhez, ami úgy rendelkezik, ha az özvegy férfi rokonai is nevelni akarják a leánygyereket, az maradjon az özvegynél, hogy le ne ölhessék. Mert ugye 3 éves és egy napos lány már megteszi rituális áldozatnak.

(Honnan a túróból szedhetik, hogy ennek a képnek Vérvád a címe, amikor Rituális gyilkosság -ként van nyilvántartva?)

bömböcz 2013.03.10. 13:40:07

@Bell & Sebastian:
Ezt az ávrámos írást én is nemrég olvastam...és megkönnyebbültem, hogy az ősi kultúra nem vész el, csak átalakul!
(Én már az ftc-ute meccsre készülök, de hadd osszam meg ezt az örökbecsű sutkát önökkel:
Ha nem lett volna a Vészkorszak, akkor az mtk szurkolói tábora lenne mára már a legnagyobb!
Más: a törököknél nemrég kitiltották 1 meccsről a férfiakat és csak nőket/gyerekeket engedtek be a stadionba...nagyon durva: www.youtube.com/watch?v=W79_xagopnI)

Bell & Sebastian 2013.03.10. 13:44:54

Itt a gépelt dokumentum a kivégzőosztagról.
Ketten élték túl, közülük az egyiket Jurovszkíj (az orosz vezénylő parancsnok) felismerte Moszkvában, aki akkor már a Pártakadémiára járt, mert politikai vezetőnek szánták az át(vissza)dobása után, ezt lehetett tudni róla. Jurovszkíj is megbízható elvtárs lett, bőröndben hordta ki az aranyat a nyugat-európai kommunista pártok fontos elvtársainak és a Szovjetunió szimpatizánsainak.

commons.wikimedia.org/wiki/File:Yurovsky_Document.jpg?uselang=ru

bömböcz 2013.03.10. 14:00:42

@Bell & Sebastian:
Vajon milyen gyakori név a "nagy imre" az akkori-ottani nagyondemokraták között?

Bell & Sebastian 2013.03.10. 14:05:33

Még annyit kell tudni, hogy a körzetparancsnok adta ki a parancsot (legalábbis Leninéket kimosták ebből a mocsokból), aki úgy vélte, hogy orosz ember erre nem lenne képes, így hát megkértek rá egy arra kódorgó, magyar-kommunista osztagot, de arra az állati kegyetlenségre, ahogyan végrehajtották "ezek" a tömeggyilkosságot, azért még ők sem számítottak.

Kétségbeesetten igyekeztek minden nyomot eltüntetni utánuk, a benne résztvevő oroszok azonnal elkezdték írogatni az igazolójelentéseket a saját ártatlanságukról.

II. Mikós Cár családjának és bizalmas alkalmazottainak kiirtása bizony a bestiálisan kegyetlen, magyar zsidó-kommunisták lelkén szárad!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 14:27:28

@Alfőmérnök: Kétségem sincs afelől, hogy tudja az egyetemi tanagyagot. Csakhogy ez nem a művészettörténetről szól, hanem a művészetről, amihez viszont nem ért. De nagyon nem.
Egyébként fenntartom, kizárólag provokálni jött ide.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 14:28:36

@ArmaGedeon: Az anyám borzalmát, te vagy már egy hibbant barom! :-)))

Bell & Sebastian 2013.03.10. 14:34:24

@Mr Falafel: Ezért a címért meg kellene küzdenie.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 14:40:02

@Bell & Sebastian: Kinek, és melyik címért? Hirtelen két majmot is szórtam.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 14:43:57

@Mr Falafel: Gát nélküli ámokfutásban Arma igencsak utolsó lenne más, nevesebb fellépők indulása esetén.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 14:50:38

@Bell & Sebastian: Rám gondolsz? Megtisztelő!
Armadegeon egy elmebeteg. Egyetlen ép gondolata sincs. Erre mondom, hogy hibbant. Mivel habsburg-imádó, nektek bejön a szövege. Én viszont kényszerzubbonyt adnék rá.

bömböcz 2013.03.10. 15:03:31

@Mr Falafel:
Munkácsy+francia báró(!)+báróné+habsburgok=nem antisémita.
Viszont:
Zsidesz+2014+tervezett Munkácsy év= holokauszttagadás...

Alfőmérnök 2013.03.10. 16:25:29

@Mr Falafel: Azon lehet vitatkozni, hogy mennyire ért a művészethez (szerintem se nagyon), de korábbi hozzászólásai és a bejegyzései alapján nem hiszem, hogy provokátor a csaj.
Villogtatni akarta a tudását, ennyi.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 17:50:08

(@S=klogW:

Pont a hosszú hétvégén megyek Torockóra, onnan meg a Gyulafehérvár környéki mélyszórványba. Kíváncsi leszek, hogy tolerálják a kokárdát az ottani románok.)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 17:58:27

@bömböcz: Szerintem a habsburgok súlyosan korcs dinasztia voltak. Nem csodálkoznék, ha sémiták lennének. Az angol királyi család például sémita. Van rokonság?

A második logikai gondolatmenet jó. :-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 17:58:35

@gyalog.galopp:

Ez a kontextus is elfogadható. Biztosan ezzel együtt sem állítanék semmit - azon kívül, hogy szerintem nem Munkácsy -, mert nem vagyok kutató.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 17:59:29

@Alfőmérnök: A nő(?) biztosan zsé, és biztosan provokálni akar.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:00:33

@Csucsundra:

Én is pont ebből indultam ki, és már jött is a zsidózás.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:03:30

@Alfőmérnök:

Vele mások voltak a terveim.:)

Egyébként az általa linkelt orosz szövegben - amit egy oroszul nem tudó gépelt le - még a gyilkosságokat megrendelő alienek is előkerülnek, úgyhogy inkább hanyagolnám a tételes cáfolatát.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:29:19

@ArmaGedeon:

Engem pont az érdekel, hogy ki festette a képet, minden más ideológiai alapú off.

(Solymosi Esztert bizonyíthatóan nem ölték meg úgy, ahogy annak idején a vád állította. Az, hogy mi lett vele, már nem fog kiderülni, de nagyon valószínű, hogy az ő holttesttét találták meg a Tiszában a ruszin tutajosok. A vérvádak és a kravallok/pogromok kéz a kézben jártak, még akkor is, ha adott esetben a rendzavarók tudomására jutott, hogy alaptalan a vérvád felvetése. Ezzel együtt minden fanatikus vallási irányzatban előfordulhatnak rituális gyilkosságok, csakhogy ezek alapján általánosítani nem ajánlott.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:37:28

@ArmaGedeon:

Az igazság szempontjából teljesen mindegy, hogy kit hogyan fizettek le zsidók Nyíregyházán, amennyiben feltesszük, hogy így történt. Ha a zsidók nem akarják törvénytelen eszközökkel befolyásolni a per kimenetelét, akkor sem képzelhető el, hogy Tiszaeszláron rituális gyilkosság áldozata lett Solymosi Eszter.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:39:32

@tevevanegypupu:

Zsidó volt az ügynöke, úgyhogy érdekes lett volna.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:43:07

@tauglich:

Ráadásul Ábrányival kapcsolatban is csúsztat, mert a festő éppen többek között az anya útmutatásai alapján rekonstruálta Solymosi Eszter alakját.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 18:44:37

@Mj: Elég gáz, amit tolni tetszik, de magácska tudja, mit akar elérni, kedves filoszemcsi ésundendi nagyonjobbikos.

Torokmetszés -kivéreztetés- csak a sémitáknál -és/vagy a muzulmánoknál- máig élő gyakorlat. A hős csecsenek eljárásrendjéből is kihagyhatatlannak bizonyult ugyebár, de is csak egy mese, legalábbis itt, liberálisföldén.

Volt vagy van-e még ilyen, az kevésbé fontos, mint az a hiperraszista szemlélet, hogy a többi (gój vagy keresztény) nem is ember, leölhető állat, istennek tetsző áldozat.

No, pont ez az a viselkedés, ami Magyarországon is bekopogott, a megnyúzható, feláldozható birka fogalmával együtt.

Aki ezt -történész létére- ignorálja, az egy jó nagy filoszemita, pont akkora, mint kiskegyed.

Alfőmérnök 2013.03.10. 18:45:02

@Mr Falafel: Mondtam, hogy nem akarok összveszni a csajon, nem ér annyit. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:49:48

@Alfőmérnök:

Mindig használtam a szerintem kitételt annak elkerülésre érdekében, hogy kinyilatkoztatásnak vegyék a mondataimat; tehát szimplán a véleményemet írtam le annak érdekében, hogy a többi kommentelővel közösen információt cserélve közelebb juthassunk a rejtély kulcsához. Ha fel akarnék vágni a művtörivel, nem ebben a témában és nem így tenném.;-) (Ráadásul csak kérdésre árultam el, hogy művtörit is végeztem, egyéb infót pedig a rajzoláson kívül nem is írtam, pedig lehetne mit.;-))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:55:49

@Alfőmérnök:

Azért az érdekelne, hogy szerinted miért nem értek (nagyon) a művészethez.:) Nagy arccal felvágni éppen Falafel akart, de mivel ezek után szűrni kezdtem, lehetőleg hanyagolnám a személyem vélt vagy valós fogyatékosságain való pörgést.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 18:58:55

@Bell & Sebastian:

A meséket ignorálom, a tényeket kutatom, ennyi az egész.
A torok átvágása mint ölésmód gyakorlatilag kortalan és kultúrákon felül áll.

tevevanegypupu 2013.03.10. 19:00:42

@Mj:

Sedelmayer? Hat persze hogy az volt, de attol meg nem kellett, hogy kedveljek egymast..de kedveltek, erre emlekszem. Mar akkor is a legtobb galeriatulajdonos mukereskedo zsido volt.:)

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:03:25

@Mj: Szerintem meg alaposan beletanult az agent provocateur szerepébe, amit csak azért akasztok térdszalagrendként a nyakába, mert az kizárt dolog, hogy a butaságából fakadjon az, hogy elegánsan átszökell a probléma velején azzal, hogy fennen hangoztatja, csak az érdekli, ki festette ezt a szart?

Mert ugye ilyenek ezek a mai történész hallgatók? Konzervatívan szeretnek vájkálni a művészettörténetben, csak úgy.

Ne etesse már itt a tisztelt publikumot, alaposan jól van az lakva, hogy ne mondjam, torkig.

Most jön majd az, hogy jaj-jaj, itt személyeskednek velem, pedig saját néven kommentezek! Na és, az nem mentség, váltson át Gobbihildára, aztán halljuk, mi erről a valódi véleménye?

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:05:43

@Mj: Hát persze, ahogyan azt Móritzka kishúga elképzeli!

tevevanegypupu 2013.03.10. 19:06:43

A Habsburgokkal az a baj, hogy ha akadt is kozottuk neha valaki, aki esetleg vetett valami koncot Magyarorszagnak, a tobbi rogton kamatostol visszavette es meg jol fejbe is vagott minket..aztan megint jott egy aki ugy gondolta, hogy azert megiscsak kellene valamit adni..es igy tovabb es igy tovabb..Bar az is biztos, hogy a birodalom neve Osztrak-Magyar Monarchia volt, nem mondjuk Osztrak-Cseh vagy Osztrak-Szlovak vagy Osztrak-Roman..errol szeretnem megkerdezni az osi szlovak es roman birodalmak kepviseloit, mit szolnak ehhez?:)

Alfőmérnök 2013.03.10. 19:08:04

@Mj: "szerinted miért nem értek (nagyon) a művészethez"

Mert Munkácsyt jó festőnek tartod, a XX. századi művészetet meg nem bírod. ;)
Falafel értelmes ember, B&S meg egy buta fasz.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:11:13

@Alfőmérnök: Randizz inkább velem, öcsi, megmutatlak a tablón. :D

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:20:11

@Alfőmérnök: Ne szarj be, nem teszem ki a pofázmányodat, csak bátran, így tovább! :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:22:20

@tevevanegypupu:

Mondjuk aztán össze is vesztek tudtommal.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:24:43

@Bell & Sebastian:

Már elvégeztem a történelem szakot, tehát nem vagyok hallgató. De látom, probléma, hogy a bejegyzés tárgyáról akarok beszélni, és nincs kedvem offolni.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:26:08

@Bell & Sebastian:

Nagyon kezd esni a színvonal.

Wahari 2013.03.10. 19:26:10

@Mj: Nem voltak vérvádak, és kész! Ezt megmondtad, és nem is értem, miért vitatkozik itt veled bárki is. Elvégre te művészettörténész vagy, csak tudod, hogy zajlottak a rituális gyilkosságok. Pláne, hogy most mész a mélyszórványba! És a csába mikor mész? - Csak kérdem.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:28:38

@Mj: Ahogy vesszük, inkább tisztulni. Szóval, ennyi volt?

Wahari 2013.03.10. 19:29:03

@Mj: Jaj, most látom, történész is vagy. Melyik szakirányon végeztél, a tiszaeszlarisztikán?A történészek milyen tantárgy keretein belül tanulnak a rituális gyolkosságokról? Csak érdekel, mint laikust.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 19:30:52

@Alfőmérnök: Lementettem az oldalt. Szóval armagedeon egy antiszemita filoszemita. Érdekes betegség.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:35:37

@Alfőmérnök:

Munkácsyt elég sok művészettörténész jó festőnek tartja.:) Nem a kedvencem a 20. század - néhány kivétel azért van, és kortársakkal is elég sokat foglalkozom -, egyszerűen azért, mert hozzám a középkori művészet áll közel. Ez meg már így van, amióta az eszemet tudom, nincs mit tenni.
Ha Falafel értelmes ember, akkor minimális szövegértéssel is elkerülhette volna, hogy azt gondolja rólam, amit. Nem így tett. B&S-t nem minősítem, ha lehet, viszont érdemesnek tartom tanulmányozni.:)

tevevanegypupu 2013.03.10. 19:38:52

@Mj:

Vilagos, melyik festo es kepkereskedo szereti egymast elethossziglani szerelemmel? Az erdekeik tulajdonkeppen csak egy bizonyos pontig egyeznek: eladni a kepet es minel jobban. Aztan jon az osztozkodas kerdese. Meg persze a festonek alkalmazkodnia kell(ene) a piac igenyeihez is, amire a kereskedo kotelessegenek erzi ot figyelmeztetni. Meg egy Munkacsy Mihalyt is.:)

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:40:03

@Mj: Olyan szerencséje nem lesz, hűséges típus vagyok. Meg aztán mit kezdenénk együtt, új sejtet alapítanánk? Mármint a mozgalomban.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:40:52

@Wahari:

A Pázmányon medievisztikára specializálódtam, tehát nem foglalkoztunk külön Tiszaeszlárral. Említés szintjén került elő ifj. Bertényi tanár úr 19. századi magyar töri szemináriumán, és csak mostanában került a kezembe a fentebb ajánlott könyv, teljesen véletlenül. (Néprajzos könyveket böngésztem egy könyvesboltban, aztán megláttam Kövér György könyvét, belelapoztam, majd úgy döntöttem, hogy kedvezményes áron megveszem.)

Alfőmérnök 2013.03.10. 19:44:44

@Mj: Ja, a középkori? Az tényleg jobb, mint a XX. század. Munkácsy viszont szvsz eléggé túlértékelt. De népszerű, mert az ilyen történelmi témájú realista képekre sokan vevőek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:46:55

@Wahari:

Ha megfogadsz egy jószándékú, ámde kéretlen tanácsot: küldés előtt nem árt átolvasni a kommentet, és akkor esetleg rájössz, hogy a "nem voltak vérvádak" azt jelenti, hogy egyetlen esetben sem vádoltak meg zsidókat azzal, hogy bárkinek is rituális okból a vérét vették volna.:)
Amúgy pedig ezzel kapcsolatban nagyjából mindent leírtam már, amit akartam - például azt is, hogy vallási fanatikus körökben kb. minden elképzelhető, de ebből nem ajánlott általánosítani -, úgyhogy, ha lehet, most nem nyitnék egy újabb frontot egy újabb kötekedővel, aki ráadásul még bunkó módon is viselkedik.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 19:47:06

Obstrukció, agyonbeszélés, hablatyolás, fehér zaj, csak ezek a kifejezések illenek ide. A másikra gondolni sem merek, arra, hogy 's ennyit ér egy pázmányos diploma. Na, mára végeztünk is a zsidó-keresztény kulturális közeledéssel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:47:54

@Alfőmérnök:

Persze, hogy túlértékelt, de attól még jó festő.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:50:38

@tevevanegypupu:

Csakhogy ebbe az összeveszésbe is bele lehet(ne) látni azt, hogy ennek oka vagy következménye Munkácsy antiszemitává válása lehetett.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:53:14

@Bell & Sebastian:

Én is már majdnem 10 éve elköteleződtem, úgyhogy megnyugtatásképpen jelzem, hogy a vizsgálódás tárgya szigorúan csakis az írott szó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:55:15

@Bell & Sebastian:

Nem is tudtam, hogy zsidó vagy. Ha az ELTÉ-n tanultam volna, akkor meg az lenne a baj, hogy zsidó egyetem programozott be a judeobolsevik értékrend mantrázására.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 19:56:05

@Alfőmérnök:

:D Szegény betegeket ne sértsd meg.:P

tevevanegypupu 2013.03.10. 19:57:39

@Mj:

Bell nem antiszemita csak realista. Alfirol ugyanez nem mondhato el, ot az erzelmei iranyitjak, neha sulyos tevedesekbe hajszolva.:)

tevevanegypupu 2013.03.10. 19:57:39

@Mj:

Bell nem antiszemita csak realista. Alfirol ugyanez nem mondhato el, ot az erzelmei iranyitjak, neha sulyos tevedesekbe hajszolva.:)

Alfőmérnök 2013.03.10. 20:03:59

@tevevanegypupu: Nem antiszemita, hanem egy elmebeteg náci. Ismétlem, amit tegnap írtam: egy konzervatív helyről úgy basznák ki, hogy a lába nem éri a földet.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:13:53

(@tevevanegypupu:

Tőlem lehet antiszemita, én is kaptam már meg ezt a jelzőt, nem ezért, de meg is vertem a kis SZDSZ-es zsidó gyereket.:) Viszont a realizmusba nehezen fér bele a földönkívüliek által megrendelt zsidó rituális gyilkosságról is szóló orosz cikk propagálása, meg a "semmi konkrétat nem állítok, de sokat sejtetek" típusú suttogó propaganda.:)
Pont ezért sem szeretem a női társaságot: alapvetően mindenkit az érzelmei irányítanak, de általában a férfiak igyekeznek kompenzálni ezt, ahelyett, hogy büszkék lennének rá.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:20:17

@Alfőmérnök:

Érdekes, de eddig elég színvonalas vitákat tudtam lefolytatni a valódi nácikkal, akiktől élesen megkülönböztetendők a hungarista hülyegyerekek, akiknek több a hajuk, mint az IQ-juk, meg a mindenben zsidót látó paranoiások.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 20:22:53

@Mj: "ezzel együtt minden fanatikus vallási irányzatban előfordulhatnak rituális gyilkosságok...."
Nem. Rituális gyilkosságok a kereszténységet még fel nem vett úgynevezett pogányoknál fordultak elő. Az ilyen ősképek megjelenhetnek pl kőműves Kelemen legendájában vagy az ellenség koponyából ivás ábrázolásában, mondván, az ellenség ereje átszáll a legyőzőre. A zsidó vallásban nincs ilyen őskép, a szentélyben voltak áldozati szertartások, de emberáldozat soha. Gedeont a moszad fizeti, hogy logikátlan okfejtéseivel nevetségessé tegye az idióta elméleteket. Az sem zavarja, hogy állandóan ellentmondásban van. Hol a Tórára hivatkozik mint rituális gyilkosságok eredőjére. Ha ott nem talál, akkor idéz egy szavahihető zsidót. Ami ugyebár szembeállítva az általa sugalmazni akart elmélettel, eleve logikátlan.

Alfőmérnök 2013.03.10. 20:27:12

@Mj: Nem azért nem lehet vele vitatkozni, mert náci, hanem mert elmebeteg náci. Hogy miért írom rá, hogy náci? Mert olyanokat ír, mint amiket nácik/nyilasok szoktak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:37:10

@biboldó:

Éppen a fanatikusok szokták az ellenkezőjét tenni annak, amit eredetileg a vallásuk mond. Például tény, hogy vannak muszlim terroristák. Ettől viszont még a béke vallásának fogom tartani az iszlámot.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 20:37:42

@Alfőmérnök: Megtaláltad az új, szellemi párodat és szeretnél vele együtt nácizni?
Egye fene, áldásom rátok. Egy faj, egy demokrácia, egy Gordon, Heil!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:38:05

@Alfőmérnök:

Éppen ezeket a sémákat akarom tanulmányozni.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:40:32

@Bell & Sebastian:

Nincs kedvem nácizni - nem is szoktam -, inkább csak megfigyelő leszek.:P
Gordonról jut eszembe: vajon ki a fenére szavazzak jövőre?:-/ Nincs olyan párt, ami engem képviselne, vagy egyáltalán vállalható lenne a számomra.:-/

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 20:43:13

@biboldó: Marhaság. Minden vallásnak vannak szektái, és vannak önálló szekták is, amelyek kisebb, kevésbé ismert istenekhez kötődnek.
Tévedés, hogy nincs előképe az emberáldozatnak a zsidó vallásban. Ott van csak igazán! A torában van leírva. Ez a hülye Rembrandt meg lefestette. Végül Ábrahámot megkíméli az Isten, de maga az, hogy az ember feláldozható, ez tisztán benne van ebben. Egyes szekták gondolhatták úgy például nagy szárazság idején, hogy emberáldozatot mutatnak be, mint Ábrahám. Csak nekik nem jött Istenke, oszt folyt a vér.
Csak egyet árulj el nekem te is: amikor kéjjel emlegeted kőműves kelemen esetét, akkor miért tagadod hevesen a zsidó vallásban feltalálható hasonló rituálét? Én antropológus vagyok, Magyarországon az egyetlen, amikor éppen itthon vagyok. Mítosz elemzés a szakterületem, és abban jó vagyok. A különböző mítoszokban mindennaposak az emberáldozatok. Semmi rendkívüli nincs abban, semmi embertelen. Gyakran emlegetem az eszkimókat, akik még a 1900-as évek elején is megölték az elsőszülötteket. Ez is egy népszokás, egy rituálé volt, nem szimpla gyilkosság. Része a kultúrájuknak. Minden emberi kultúrában volt rituális gyilkosság és endokannibalizmus. mindegyikben. Vagy a zsidóság szerinted is felsőbbrendű faj?

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 20:45:46

@Mj: Az iszlám fanatikusok nem rituális szertartás keretében gyilkolásznak, hanem tűzzel-vassal terjeszteni akarják kizárólagos igaz hitüket, inkább vezéreik földi hatalmát. A zsidó vallás viszont nem térítő.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 20:46:11

@Mj: Te hermafrodita vagy, vagy transzszexuális? Zsidókat versz, hogy náculhass? Te, most őszintén, akasztott ember voltál már? Egyszer próbáld ki!

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 20:48:53

@biboldó: Aha, és csak a térítő vallások agresszívak? Az iszlám fanatikusokat hívják szektáknak, és a cselekedeteiket, mivel rendszerbe illeszthetőek, hívják rituális gyilkosságnak. A terrorizmus politikai elnevezése ezeknek. Terminológiákat basznak szét egy világuralmi törekvés miatt.

Alfőmérnök 2013.03.10. 20:50:45

@Bell & Sebastian: @Mj:
"# Gondolkodás zavarai: A beteg gondolkodása eltér a normális sémától és logikától. A külső szemlélő azt veszi észre, hogy a beteg gondolatai nem követik egymást folyamatosan, "elveszti a fonalat", ugrások, kihagyások észlelhetők, beszéde logikátlan, töredékes, mondat- és szókihagyások, összeolvadt szavak, szokatlan szerkezetek jelennek meg.

Nagyon jellegzetes tünetek a gondolati élet érzékcsalódásokkal is kapcsolatos zavarai: Gondolat-felhangosodásnak nevezik, amikor a beteg úgy érzi, legbelsőbb gondolatait mások is meghallhatják, máskor saját gondolatait véli meghallani tőle független forrásból, mintha ellopták volna őket (gondolatelvonás). Ide tartozik az is, ha a beteg hangokat hall, amelyek gondolatokat ültetnek el benne, esetleg utasítják valamire.

# A téveszmék (D. pont) közé tartozik a külső erők általi irányítottság: A leggyakoribb téveszme, hogy valaki állandóan figyeli, követik, külső erők befolyásolják gondolatait és érzéseit, tetteit, teljes személyiségét vagy csak egy-egy testrészét.

# Az érzékcsalódások, hallucinációk: A beteg valóságosnak gondol olyan ingereket, hangokat, képeket, melyeknek nincs valós fizikális oka. A hallucinációk a hallás, látás, tapintás, szaglás, ízérzékelés területéről is származhatnak, a leggyakoribbak mégis a hallani vélt, azaz akusztikus hallucinációk; a beteg hangokat hall, melyek magyaráznak, utasításokat adnak (lsd. B). Saját gondolatait más forrásból véli visszahallani.

# Téveszmék: A betegnek teljesen téves képe van az őt körülvevő világról, de meggyőződésében nem lehet megingatni. Itt említendő meg, hogy a skizofrén egyéneknek gyakran nincs betegségtudata, mert logikus magyarázatot vélnek felfedezni viselkedésükre, téveszméikre. Ezek azonban igen bizarr jellegűek, a realitástól nagyon távol állnak."
www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/skizofrenia/50

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:52:37

@biboldó:

Annyit állítok, hogy a fanatikus szektákon belül minden gazság elképzelhető vallási köntösbe bújtatva, viszont ezeket nem szabad kivetíteni az egész, nem fanatikus vallási közösségre.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 20:54:24

@Oleg_Mashkowiak: Ki ne találd már, hogy Izsák feláldozása tényszerű rituális szertartás lett volna. Sok nálam okosabb vallásfilozófus értekezett már róla. A közös álláspont, hogy zsidóéknál az elsőszülött Istennek való felajánlása azt jelenti, hogy Istennek tetsző életet fog élni, tanító lesz belőle. Tény, hogy rituális emberáldozat ismeretlen a zsidó vallás szerint. Kelemenék sztorija is lehet legenda, de a koponyából ivás része a magyar ősképnek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 20:58:23

@Oleg_Mashkowiak:

Az akasztás állítólag az egyik legkellemesebb halálnem. Ha öngyilkos lennék, lehet, hogy emellett döntenék.:)
Egyébként a férfiakat szeretem - közülük is csak egyet -, amihez szerintem semmi közöd. Ha viszont transzikat vagy egyéb degenerált fazonokat keresel a perverzióid kielégítéséhez, szerintem egyéb oldalakon hamarabb megtalálod őket. Sok sikert!:)

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 20:58:26

@Oleg_Mashkowiak: Épp az ellenkezőjét állítottam. A vallás terjesztése nevében elkövetett gyilkolászások nem rituális szertartások. A vitatott kép, Solymosi Eszter és a gedeon által idecitált baromságok kifejezetten rituális szertartásokról akarnak szólni.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:02:07

@Mj: Szóval buzi vagy. Közlöm, semmi bajom a buzikkal.

Alfőmérnök 2013.03.10. 21:04:01

@Mj: A női társaságot nem szereted, a férfiak közül meg csak egyet... Milyen ember vagy te?! :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:06:57

@Alfőmérnök:

Azért szerintem ez még kevés - ismerek egy ma már tünetmentes skizofrént, akinek nagyon durva tünetei voltak -, bár a neve meg pont erre utalhatna.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:09:51

@Alfőmérnök:

Nem vagyok tipikus nő - rühellem a tipikus női témákat és viselkedést, a vásárolgatást, a pletykálást, az intrikát meg a picsogást, így csak kevés barátnőm van, de több barátom -, ellenben hűséges vagyok.:)

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:09:55

@biboldó: Hogy a talmudisták mit hordanak össze, az engem nem érdekel. Ábrahám még nem volt zsidó, hanem héber, mint az köztudott. Ábrahám áldozata az emberáldozat előképe, slussz. Szerintem olvasd el újra a Tora vonatkozó szakaszát.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:12:02

@Mj: Feltételezem, mert bűn ronda vagy. Különcséggel, mímelt entellektüelséggel kompenzálod, hogy a kutyának nem kellesz.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:15:49

@biboldó:

Erről eszembe jut a besenyő Tonuzoba élve eltemetésének a vádja, amit rendszerint Szent Istvánt gyalázó keresztényellenes megmondóemberek szoktak felhozni, holott valójában arról számol be a latin szöveg, hogy Tonuzoba pogány maradt, így Isten előtt élve eltemetkezett.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 21:17:02

@Oleg_Mashkowiak: Ábrahám az első zsidó, mint az köztudott. Áldozata az Istennek való engedelmesség előképe. Más népeknél az ő idejében már javában dívott a koponyából ivás és egyéb emberáldozati szertartások intézménye, amit a zsidók soha nem cselekedtek. slussz!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:18:57

@Oleg_Mashkowiak:

Köszönöm, de nem panaszkodhatok a testi adottságaimmal kapcsolatban.:) Néha éppen az szokott a probléma lenni, hogy 9 és fél éve foglalt vagyok, és ezt nem minden férfiember szeretné azonnal tudomásul venni. Egyébként ehhez még mindig mi közöd is van?:D

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 21:21:16

@Mj: Ez is megérne egy "képelemzést" Mármint István és a szittyák viszonya. Alfi gondolkozászavarról szóló okfejtése kismiska ehhez a skizo-hoz képest.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:22:11

@Oleg_Mashkowiak:

Khm, mit nem lehet azon érteni, hogy normális, heteroszexuális kapcsolatban élek nőként egy férfival?:D Amúgy megnevettettél, buzi még nem voltam.:D

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:24:10

@biboldó: Ábrahámot utólag mondják az első zsidónak, de ő maga nem volt zsidó, hiszen a zsidók nem léteztek akkor még. Ezt aztán csűrheted-csavarhatod, akkor is tény marad, te megátalkodott biboldó.

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:26:26

@Mj: Fentebb írtad, hogy megvertél egy zsidót. Nők nem verekszenek.
A testi adottságaidat faszán a hajadra kenheted, ha 10 éve egy pasid van. Gondolom, már annyira un, hogy félévente, ha megpiszkál. Nem tudtad, hogy a változatosság gyönyörködtet? S ha ez valahol így van, akkor a szexben biztosan.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:26:52

@biboldó:

Szent Istvánról már írtam egy legendagyilkos posztot, amikor augusztus 20. kapcsán előjöttek a barlangjukból a keresztényócsárló trollok.;-)

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:28:05

@biboldó: Azt tudtad, hogy Buddha is szittya volt? Úgyhogy bátran utálhatod őt is. A Sákjamuni elnevezés azt jelenti, hogy szaka (azaz szkíta) törzsbeli.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 21:28:12

@Oleg_Mashkowiak: Utólag vagy nem, tökmindegy, tény, a zsidók ősapja vala. Más kérdés, hogy balkézről az araboké is. Egy biztos: nem volt buzi.

Alfőmérnök 2013.03.10. 21:29:46

@Mj: Ahhoz, hogy tünetmentes legyen, előbb el kell jutnia a betegségtudathoz. A jósda-beli rajongói ezt nem, hogy elősegítenék, hanem gátolják. Ha valaki meg kimondja az igazságot vele kapcsolatban, kiközösítik.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 21:30:57

@Oleg_Mashkowiak: Semmi bajom Buddhával, szittyákkal. A primitív zsidózókat sem utálom, csak jól esik néha leamortizálni az érvrendszerüket.

biboldó · http://menekulttabor.blog.hu 2013.03.10. 21:31:43

@Mj: Hol található? Lehet még beszólni?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:31:53

@Oleg_Mashkowiak:

Már miért ne verekednének nők?:D Behúztam kettőt a szeme alá, mert elkezdte szétverni a fürdőszobámat, aztán még el is esett, akkor pedig bordán rúgtam a még rajtam lévő acbetessel. (Azóta már nem hordok ilyet.) De tudd már jobban, hogy mit csináltam és mit nem.:D
Ne haragudj, de bármennyire is kíváncsi vagy a nemi életemre, nem fogom veled megosztani az intim titkainkat.:P Érd be annyival, hogy szeretjük egymást, és ez így jó nekünk.:) A véleményed fényében viszont nem lennék a feleséged helyében, ha egyáltalán van neked olyan.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:32:35

@biboldó:

Klikkelj a nickem mellé, és előbb-utóbb megtalálod.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:36:09

@Alfőmérnök:

Viszont, ha mégsem betegség, de betegségtudata van, az már hipochondria.:P

Oleg_Mashkowiak · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.10. 21:47:30

@Mj: Isten őrizzen, hogy egy bakancsos zsidóverő nő intim szférájába akarjak betekintést nyerni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 21:55:27

@Oleg_Mashkowiak:

Ne félj, évek óta nem hordok acbetest, és csak egyszer kellett tettlegességig mennem, éppen azért, mert a srác részegen nemcsak kötekedő volt a házibulinkon, hanem minden hathatós felszólítás ellenére még a lakás berendezését is szét szerette volna verni.:P

Kívánom neked, hogy egyszer te is találd meg a másik feled, akivel sosem unjátok meg egymást.:)

S=klogW 2013.03.10. 22:01:57

@Mj: milyen házibuli az ahol a gazda bakancsban mulat?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 22:07:43

@S=klogW:

Olyan, ahol ki kell szolgálni a többieket, és nincs időm levenni, csak a kabátomat. Így alakult.

S=klogW 2013.03.10. 22:11:08

@Alfőmérnök: idegen p.? maga talán valamelyik rokonáét használja? mindenesetre páran már buzdíthatták rá.

Alfőmérnök 2013.03.10. 22:44:44

@S=klogW: Magának mindenki idegen, aki nem családtag? Mondjuk meglepődtem volna, ha kiderül, hogy vannak barátai.

Alfőmérnök 2013.03.10. 22:46:38

@Mj: Csúnyán beleszaladtál falafel csapdájába. :o)

S=klogW 2013.03.10. 22:48:50

@Alfőmérnök: németül úgy mondják a félrelépnit, hogy fremdgehen. a fremd önmagában idegent jelent.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 23:01:16

@Alfőmérnök: Mást kérek, mert ez már volt. Valami bonyolultabbat, ez a skizoizé neked már a középiskolában is megvolt, talán onnan gondolod, hogy mindenki beteg, csak te vagy lombrágó? Mi lesz veled, ha kiállnak mögüled a támogatóid?

Vagy te el is hiszed ezt a sok baromságot, amit leirkálsz? Ha igen, akkor tisztelnem _kell_ téged. Bevezessük azt inkább?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 23:04:23

@Alfőmérnök:

Ha ez csapda, akkor remélem, az életben ennél nagyobb csapdába sosem kerülök majd.:) Most kifejezetten megnevettetett a fazon, annyira mellélőtt folyamatosan, tehát ilyen formában egyelőre nincs ellenemre, ha Falafel másodnickezik.:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.10. 23:05:30

@Mj: Valóban, csakhogy Yuval épp azon akadt fenn, hogy az 1096-os fanatikus rituális emberáldozatok, közte rituális, a vért is hasznosító gyermekáldozatok elkövetőit az egész, nem fanatikus vallási közösség számára állította követendő példaként az askenázi elit:

Israel Jacob Yuval: Két nemzet a méhedben (Two Nations in Your Womb)

"... ezek, a krónikákban nagy részletességgel leírt tettek nem keresztények keze által elkövetett gyilkosságok történetei, hanem zsidóké, akik megölték magukat és szeretteiket. Biztosra vehetjük, hogy ezek ritka esetek voltak, azonban itt egy olyan propaganda-szándékkal van dolgunk, amely igyekszik a zsidó közvéleményt úgy formálni, hogy az tekintse az önfeláldozást és mások feláldozását kívánatos normának és követendő példának. Az elbeszélők egy az egyben résztvevői voltak az 1096-os események légkörének és hangulatának. A mártírok halála tény volt és most lehetett rájuk hivatkozni Isten haragjának Izrael ellenségei elleni felkeltése céljából." (154.old.)

"Kétséges, hogy meg tudjuk-e érteni azokat, akik megölték magukat és gyermekeiket. Ettől azonban fontosabb azok vallási ideológiája, akik elbeszélték tetteiket. A zsidó krónikások és a pijjutok (liturgikus imák díszítőversei) a tizenkettedik században széles körben vallott nézetet fejeznek ki, mely szerint a mártírok vére közelebb hozza a Megváltást. Ez egy hálaének a mennyei véroltárhoz, melyen emberáldozatokat ölnek le, és biztosan tényleges eseteken alapul, mivel az igehirdetés nem alapozható teljesen fikcióra. (...) Ezen egyének tettei mindenképpen nagy benyomást hagytak maguk után és egy egész társadalom vágyait és legmélyebb, legautentikusabb vallási érzéseit kifejező mítosszá váltak. (161.old.)

Yuval, a Héber Egyetem professzora nem egy fanatikus szekta vágyait és legautentikusabb vallási érzéseit kifejező mítoszról ír a zsidó rituális emberáldozatok kapcsán, hanem "egy egész társadalom"-éról.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 23:07:52

@ArmaGedeon:

Egy valaki ír arról, hogy egy fanatikus közösség mentalitása egy egész társadalom számára követendő kell, hogy legyen. Ebből helyes-e levonni azt a következtetést, hogy mivel egy valaki erről írt, ezért az egész társadalom máris ilyen?

Alfőmérnök 2013.03.10. 23:12:21

@S=klogW: Azt hittem, hogy ez egy magyar nyelvű fórum.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 23:13:02

@Mj: Hogy ne köntörfalazzak, nekem aztán sájszegál, hogy kire szavazol, de legalább annyi kiderült, hogy trükkös csávók vagytok ti ott a Vastagbélnél, csak korszerűsíteni kellene a szoftvert. Egyszer csak kiderül, hogy ki fizeti a révészt?

Alfőmérnök 2013.03.10. 23:13:53

@Bell & Sebastian: Nem gondolom, hogy mindenki beteg, de aki az, arról leírom. Te az vagy, nem kicsit. És hozzá még rongyember is.

Bell & Sebastian 2013.03.10. 23:15:01

@Alfőmérnök: Angol középfok azért megvan, remélem.

Alfőmérnök 2013.03.10. 23:15:38

@Mj: Az első Falafel mellélövésein miért nem nevettél?

Bell & Sebastian 2013.03.10. 23:16:26

@Alfőmérnök: Légy türelemmel, megbeszéljük.

Alfőmérnök 2013.03.10. 23:20:25

@Bell & Sebastian: Te még ahhoz gyáva vagy, hogy normálisan fenyegess, szarkupac.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 23:23:23

@Bell & Sebastian:

Sajnos egy fillért sem kapok a kommentjeimért.:( Vastagbőrön egy kivétellel évek óta nem voltam, mert nem bírnám tartani a lépést a kommentáradattal, és túl sok idő menne rá. Egyéb gyanúsítás?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2013.03.10. 23:25:37

@Alfőmérnök:

Nem tudom. Talán, mert rosszabb passzban voltam, mint most, meg valljuk be, a transzi-buzi-hermafrodita jelzőket nem lehet komolyan venni, ha az illető szimplán hetero nő.:)

Bell & Sebastian 2013.03.10. 23:27:05

@Alfőmérnök: Egy nagy túróst, barátocskám én nem fenyegetlek. Csak te akkora felfuvalkodott hólyag vagy, hogy még most sem tudod, hogy kivel beszélsz, pedig sokszor szóltam, hogy tíz éve ismerlek. Ne aggódj, nem lesz erőszak, mert azt életedben nem állhattad. Te egyenes jellem! (kiköp)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.03.10. 23:31:27

@Mj: Egy valaki??? Yuval a korabeli vallási irodalom, közte liturgikus irodalom tömegét elemzi és megállapjtja, hogy az askenázi szellemi elit FŐSODR