Listatörténelem Mikszáthtól napjainkig
2013. február 22. írta: mathe.aron

Listatörténelem Mikszáthtól napjainkig

Calgary_valasztok_listaja.png

Az ELTE diáklistái kiverték a biztosítékot. A készítők valódi kilétét nehéz lesz bizonyítani: a gyanú erős, bár a manipulációt sem zárhatjuk ki. Azt még nehezebb lesz bizonyítani, hogy valakit ennek alapján nem vettek fel a kollégiumba, de ha ilyen történt, az kétségtelenül büntetőjogi kategória; csakúgy, mint a megjegyzésekkel ellátott lista létezése. Az utóbbi időben amúgy is elég gyakran bukkantak fel listás történetek: itt az ideje, hogy viszonyítási alapként kicsit áttekintsük a közkézen és közszájon forgó listák érdekesebbjeit, természetesen csak a modern korszakból.

Először is itt van ez a bizonyos eltés lista. Gyanúsan valódinak tűnik: ha a magamfajta harminc-pluszos jól sejti az egyetemista nemzedék lelkivilágát, akkor ez simán passzol az arcoskodós/sunázós/south parkos életérzés fogalomvilágába. A lista miatt kitört a botrány, a teljes magyar liberális, baloldali értelmiségi vezérkar megszólalt. A régi, bevett frázisok „az egyetemi közélet immunrendszere gyengeségéről” még azoknál is felbukkantak, akik egyébként rájöttek, hogy a listázás a vélt származás feltüntetése mellett elsősorban a csajozás szándékáról szólt. Azon kéne elgondolkozni, hogy a debilitás és a buli+viszkikóla iránti szinte kizárólagos érdeklődés kinek a felelőssége.

A tavalyi év vége felé tört ki Gyöngyösi-féle listabotrány. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő először általában a zsidókat, majd némi magyarázkodás után az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkezők képviselőket akarta volna listázni. Ostoba, sértő eset volt. Létezhetnek nemzetbiztonsági kockázatot jelentő közszereplők, de azokról remélhetőleg információkkal rendelkeznek a hazai titkosszolgálatok. A zsidó gyökerű képviselők egy részéről egyébként világszerte létezik egy lista, amelyet egy külön lobbiszervezet, a Zsidó Parlamenti Képviselők Nemzetközi Tanácsa (ICJP) tart nyilván.

Azután itt vannak a választókról készült adatbázisok ügyei, amelyek létével 2002 óta rendszeresen megvádolják egymást a politikai riválisok. A demokrácia fellegvárában, tehát az Egyesült Államokban léteznek ilyesféle listák, sőt, az ezek alapján végrehajtott mobilizáció is a választási harc bevett eszközeinek számít. Míg a magyar kampánytechnikák e téren is nagyban építenek az amerikai modellekre, a szabályozási környezet jelentősen különbözik a tengerentúlitól: ami Amerikában adatvédelmi szempontból teljesen legális, az nálunk sokszor a szürkezónában zajlik, vagy akár azon is túl. Éppen ezért ráférne egy alapos tisztázás a pártok és a választói adatbázis-készítés viszonyára.

A pénzügyi válság kitörése után került a fókuszba az elárverezésre szánt lakások listáinak ügye. Ekkoriban fura alakok rohangáltak a városban az egyes bankoktól „okosba’” megkapott listákkal, felmérni az ingatlanok állapotát és a bennük lakók kiköltözési hajlandóságát, hogy gyorsan megkössék az üzletet. Sokan vesztették el ekkor az otthonukat és sokan gazdagodtak meg. Ez, szemben az eltés, vagy a Kubatov-listákkal, nem okozott felháborodást, pedig sokkal húsbavágóbb következményei voltak.

Az írástudók számára az említett két lista mellett a harmadik, állandóan vörös posztóként lengethető fogalom az „ügynöklisták” kérdése. Sokak szerint ezeket a Fidesz direkte eltitkolja, míg a posztkommunisták és a liberálisok immár friss közéletet akarnak létrehozni a „listák” nyilvánosságra hozásával. Ezzel a narratívával több probléma is van. Legelőször is az, hogy az „ügynöklisták” nem is léteznek. Amik az internetre kikerültek, azok utólagos összeállítások, és nyilván a teljesség igénye nélkül készültek. A másik probléma az, hogy feltehetően azoknak áll érdekében az ügynöközés meg „nyilvánosságozás”, akik – vagy akiknek a politikai, szellemi elődei – cinikusan vállalják vagy szépen megsemmisítették a saját múltjukat. Az ügynöklisták ál-problémája nagyjából az ezredforduló óta tartja magát az agendában.

Szinte ekkortájt, a holocaust 60. évfordulója környékén bukkant fel a Jaross-listák ügye. Sötét misztikumnak tűnt, a magyar történelem olyan fejezetének, amivel még nem néztünk szembe. Végül Hiller István kultuszminiszter rendelte el egy vizsgálóbizottság felállítását, amely megállapította, hogy általában véve Jaross-listák nem léteznek és soha nem is léteztek, bár kisebb összeírásokra sor került. Ami – Jaross-listázás ide vagy oda – tényleg a magyar történelem szégyenteljes lapjaira kívánkozik.

Nehéz viszont odatartozónak ítélni a Horthy-kor politikai rendőrsége által készített nyilvántartó kartonokat, amiket az alkotmányos rend felforgatására törekvő csoportok tagjairól vezettek. Mielőtt gyanakodni kezdenénk, hogy „tessék, már akkor is”; ne felejtsük el, hogy ilyen célzott, és hatékonyan kezelt nyilvántartásokat valamennyi ország elhárító szervei vezetnek. Erre válaszként a nyilvántartásban szintén szereplő nyilasok megcsinálták a saját listájukat. Titkos adatbázist hoztak létre, állításuk szerint csaknem 80 ezer névvel térképezték fel a magyar társadalom kulcspozícióit, amit azután a Szálasi-puccs alkalmával hasznosítottak, hogy „átállítsák” az országot.

A kommunizmus idején többféle listát is összeállítottak. Első körben a szovjetek által toborzott kollaboráns karhatalmisták írták össze a „németeket” (beleértve a gyanúsakat és a saját személyes ellenségeiket), akiket málenkij robotra küldtek. Aztán ott volt a háborús és népellenes bűnöket elkövetők listája, amelyre boldog-boldogtalan felkerülhetett. Következett az elbocsátott köztisztviselők listája. Később sor került a választók névjegyzékének megrövidítésére 1947-ben, a kékcédulás választások előtt. Félmillió reakciós szavazót húzott ki a kommunista belügyminisztérium. Nem sokkal később elindult a kuláklisták összeállítása, majd a kitelepítési listázás is. Az egész kommunista diktatúra idején létezett az ellenséges elemek nyilvántartása. 1956-ig mintegy 1,2 millió név szerepelt ebben. A 9 milliós országban ez nem rossz arány. 1957 és 1963 között 650 000 ember maradt az operatív nyilvántartásban, végül a késői Kádár-rendszerben ez 182 ezerről csökkent lefelé.

A történelmi rossz tapasztalatokból eredő listaellenesség ellenére erős a gyanú, hogy a HVG-féle Kapitalizmus blog szerzőjének alábbi kijelentése (még ha a többi nem is) megalapozott: „Listák mindig is voltak, mindig is lesznek. A listázás optimális esetben nem visszaélésre okot adó, kvázi önkényuralmi furfang, hanem a hatékony működés szükséges eszköze”. Többnyire. De hogy hol van a határ, azt döntse el mindenki maga, és ehhez ajánlunk néhány szempontot kötelező gimnáziumi olvasmányunkból, Mikszáth Kálmán A Noszty fiú esete Tóth Marival című regényéből, onnan is az Egy kis kóstoló az önkormányzati tevékenység mezejéről fejezetből:

„A legnagyobb tudomány tehát az embereket ismerni a talpuktól kezdve a fejük tetejéig, és arról szól, fráter, az én »hasznos ujjmutatásom«, amit keresek, de itt is van már. Elbújt a kutya a sok ostoba írás közé. (Egy kis paksamétát húzott ki, s abból kikereste a voglányi járásra vonatkozót.)

– Ez az mondá jelentősen , ezt tanuld meg, mint a Bibliát, és kövesd, hogy hosszú életű légy ebben a járásban.

Szólt pedig a hasznos útmutató a járásban lakó előkelőbb és szájasabb családokról, valamint azokkal való diplomatikus és célirányos viselkedésről és bánásmódról, ilyenformán:

Mezernye. Briskay Péter (háromszáz hold)  szereti a latin klasszikusokat, egyéb nem imponál neki, erős kálvinista, gorombáskodni kell vele, a mézédes embert utálja.

Voglány. Wracza Károly meggazdagodott fűszerkereskedő, hiú ember, pertu kell szólítani, s tehetsz vele, amit akarsz.

Bárkányban Török Gábor nagybirtokos és nagy szamár, dicsérni kell a juhait, és rendelni a saját készítésű édes pálinkából.

Kaszád. Korgó Dániel (négyszáz hold)  sok atyafia van, szidni kell őket előtte.

Alsó-Rekettyés. Tóth Mihály  demokrata, bolondos nézetekkel, jó ember, használható, bár nagy befolyása még nincs. A nagyzolást nem szereti.

Drenk. Palojtay István  nagy partentum. Buzgó katolikus és erős antiszemita. Ámbár kuruc véralkatú, az uralkodóházat nem szabad előtte ócsárolni, mert Károly Albert főherceg, akinek vadászterülete van a megyében, meg szokta hívni vadászataira, s ilyenkor vendégül is betér a házához. Erre igen büszke, de különben is sok bogara van.

Így ment ez véghetetlen sorban, íveken keresztül az összes bizottsági tagokról. Némely helyütt kényes és sikamlós instrukciók is előfordultak, ilyenfélék: »Noli tangere feminam, quia Dominus rabiatus est«. Ezt például Varsányi Jánoséknál jegyzi meg, holott Krivy Mátyásnál éppen az ellenkezőjét javasolja: »Meg kell a menyecskét fogdosni imitt-amott, a vén salabakter szereti, ha nejét idegenek kívánatosnak tartják«. Ugyancsak szigorúan óvja a hasznos útmutató a vele élőt, nehogy Csobolyó Miklóstól a családja után tudakozódjék, mivelhogy az egyik kisasszonya Rómában van Besztercebányán, a feleségétől pedig válik.

Jegyzetek:

Partentum: pártoskodó.

Noli tangere feminam, quia Dominus rabiatus est: Ne érintsd a menyecskét, a háziúr kötözködő.

Rómában van Besztercebányán: Éppen Besztercebányán fekszik gyermekágyban.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr965096558

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Listatörténelem Mikszáthtól napjainkig 2013.02.22. 14:13:01

Az ELTE diáklistái kiverték a biztosítékot. Ideje, hogy áttekintsük a közismert listák érdekesebbjeit a modern korszakból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radarr · http://radarblog.blog.hu/ 2013.02.22. 14:09:24

csak megvan játszva, nem valódi

pierre bayle 2013.02.22. 14:11:01

Látom, megyen a relativizálás ezerrel, ügyes dolog.

Urfang 2013.02.22. 14:22:36

Gyönyörű maszatolás, helyezzük a listát egy rakás százéves lista közé, és akkor máris minden rendben van ismét.

És még az ügynöklisták is el lettek maszatolva egyben, ez benne a legnagyobb gyöngyszem, az ügynöklisták is csak értelmiségi belügy, ahogy Kövér III\III László is mondta, és különben sem a fidesz a hunyó a sunnyogásban, hanem ebben is ballib ármány van, aminek a kétharmad nem ül fel és fenntartja a titkosítást.

Ezt az eltés listát is jobb lett volna titokban tartani és akkor minden rendben lenne!

Mikor leadtad a cikket a szerkesztőségben nem hánytad el magad?

pierre bayle 2013.02.22. 14:37:39

@Urfang: pont így gondolom, tipikus mandiner-tempó.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.22. 14:49:44

@Urfang:

"Ezt az eltés listát is jobb lett volna titokban tartani és akkor minden rendben lenne!"

De nem maradt titokban, hanem nyilvánosságra hozták a mértékadók. A Listát.

Hogy te is megnézhesd, mennyire szörnyű.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.02.22. 15:03:34

@pierre bayle:
@Urfang:
Az nem tűnt fel, hogy a lista teljes megjegyzés oszlopát éppen a Mandiner közölte elsőként?
(Az ügynökök ügyében pedig Áron álláspontja egyáltalán nem egyezik a szerkesztők többségéével, például az enyémmel sem:
mandiner.blog.hu/2012/12/04/ugynokokrol_pedig_szo_se_essek_ilyen_orszag_pedig_nincs_cccxlvii
mandiner.blog.hu/2012/03/21/a_nagy_fidesz_ugynokrejtely
mandiner.blog.hu/2012/02/27/es_a_hangok_mind_teljesen_egyformak_voltak_ugynokugy_ujratoltve
)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.22. 15:06:06

A zsidó képviselők szervezetének (IJCP) linkjére kattintva úgy tűnik, hogy ők nem "listáznak", hanem tagok jelentkezését várják, feltételekkel. Tehát a "listájukon" az van, aki önként feliratkozik oda. Listát egyedül a Steering Committee-ről találtam az oldalukon, rajta "Dr. János Fánagy [sic!], MP, Secretary of State, (Hungary)".

Az eltés listához viszonyítási alapnak pedig nem az egyéb listákat vagy Mikszáthot, hanem inkább a hatályos törvényeket ajánlanám.

Urfang 2013.02.22. 15:16:09

@TuRuL_2k2:

Korrekt, én a magamét nem is a Mandinernek címeztem, hanem mathe.aronnak. Az ő írására azt hiszem áll amit mondtam.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.22. 15:46:25

@TuRuL_2k2:

A besúgó bolsikat sem ártana listázni.

Név Születési név Ragadványnevek Faj Vallás Besúgó? Kínzótiszt? Ma "demokrata"? Elszámoltattuk már? Izraeli állampolgár?

Urfang 2013.02.22. 15:56:48

@Negyvenértelmiségi:

Név: Orbán Viktor
Születési név: Orsós Viktor
Ragadványnevek: Baltás, Viktátor, Bolseviktor, Csúti Csatár, Kedves Vezető,
Faj: cigány
Vallás: ami épp a legnépszerűbb
Besúgó: igen
Kínzótiszt: igen
Ma demokrata?: nem
Elszámoltattuk már?: nem
Izraeli állampolgár?: (még) nem

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.22. 16:32:50

@Urfang:

Ő az a forma, akitől már 25 éve védik a bolsik a demokráciát rendszereken és utódpártokon átívelően?

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.02.22. 16:35:32

@Urfang:

Amúgy honnan vannak ezek az adatok, csak nem a PVC Géza listájáról?

hoplita 2013.02.22. 17:12:44

@TuRuL_2k2:
"...A tavalyi év vége felé tört ki Gyöngyösi-féle listabotrány. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő először általában a zsidókat, majd némi magyarázkodás után az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkezők képviselőket akarta volna listázni. ..."

Itt meg hazudik egyet áronka...vagy liberálisdemokratául csúsztat egy jó nagyot.:)

Urfang 2013.02.22. 17:48:09

@Negyvenértelmiségi:

Belülről szivárogtatok. Átpakoltuk a komplett III\III-as ügyosztályt a fidesz székház alagsorába és onnan csináljuk ma ugyanazt ugyanazokkal.

Az eltés ügynök egy idióta volt, meggyőződéses, önként csinálta, és csak lebuktatta vele a Pártot.

greybull 2013.02.22. 18:04:15

nekem tetszett a lista, még sok ehhez hasonlót szeretnék látni, főleg a csajokra vonatkozó kommentek tetszettek, mert rájöttem, hogy ehhez hasonlót anno mi is csináltunk, na nem ilyen profin - hol volt akkor még az excell, meg gecibill...

Bell & Sebastian 2013.02.22. 18:09:45

Az apátok kaszával, baszki a falábam!

Bármelyik hatóság vagy szolgálat egyetlen gombnyomásra olyan fáintos portrét rak össze bármelyikünkről, amilyet még saját anyánk sem tud.

Nem beszélve a bankok, multik, magáncégek által gyűjtögetett puzzle-darabkákról.

Ha nekik szabad -mert csak- és fel is használják -mert csak-, akkor mi itt a probléma. Vagy állami monopólium a gyűjtögetés, vagy nem.

Ha nem, akkor ki mondja meg, hogy eddig és ne tovább? Melyik szószóló? Az ombudsman? Az AB? A HVG?

És a személyi fénymásolgatása lépten-nyomon, az rendben van, például?

Majd én megmondom, hogy ki mit tudhat rólam? Ha kénytelenek vagyunk eltűrni a nagy disznóságokat, ez a kicsike már se nem oszt, se nem szoroz, nagyítsák a bolhát bármekkora elefántra is.

Teljesen fölösleges evvel foglalkozni, tipikus, háromnapos csoda nagyon egyszerű embereknek, akiknek le lehet ragasztani a szemét ilyenféle huncutsággal.

Hogy ne lásson mást, pedig jól érzi a bűzét.

Lecsaptak Pistára a bolsik (törölt) 2013.02.22. 18:38:30

@Bell & Sebastian:

"A CPI (California Psychological Inventory) teszt a cégek és a fejvadászok egyik legkedveltebb kiválasztási eszköze. Legtöbbször már az első forduló alkalmával bevetik, hogy kiszűrjék az alkalmatlan jelölteket.

A teszt megbízhatóságát jelzi, hogy közel 50 éve használják a pszichológusok, pszichiáterek. Kezdetben az amerikai hadsereg katonáin alkalmazták, hogy felmérjék alkalmasságukat, képességeiket, személyiségjegyeiket. A CPI-t mintegy 25 éve alkalmazzák a munkaerő-kiválasztás során. A kérdőív segítségével a becslések szerint mára már több mint 50 millió emberről készítettek jellemzést a szakemberek.

A CPI segítségével a munkaadó általános képet kaphat a pályázó személyiségéről, annak hiányosságairól, erősségeiről. "A teszt négy fő csoportban ad képet a jelöltek személyiségéről: kiegyensúlyozottság, interperszonális hatékonyság; szocializáltság, felelősségérzet; teljesítménymotiváció; a személyes érdeklődés irányultsága" - mondta el Hámori Péter, a teszt értékelésében több éves tapasztalattal rendelkező szakpszichológus.

300 állítás: igaz vagy hamis?

Magyarországon az eredetileg 480 kérdés helyett csak 300-at szükséges megválaszolniuk a jelölteknek. Pontosabban 300 állításról kell eldönteniük, hogy igaz vagy sem. Mivel maximum 10 másodperc alatt meg lehet adni a választ például arra, hogy "Egy héten többször is megyek moziba", a teszt kitöltése a "kérdések" nagy száma ellenére sem vesz sok időt igénybe. "

www.hrportal.hu/hr/pszichologiai-tesztek-(1)-300-valasz-jellemrajz-20060314.html

Ilyen tesztet csináltak a listázók is. A módszertan nyilván eltért, de a lényeg nem.

Pistának ráadásul ugyanannyi köze van az egészhez, mint a jó seggű lányoknak.

Vagy az, hogy Marika jó lesz Pistának, az csak Marikára nézve "dehonesztáló" és "jogsértő"?

Jó lista, rossz lista? Jó "különleges személyes adat", rossz "különleges személyes adat"?

Példát vehetnének Pistáról a "demokraták". Ha bolsi lenne, megvádolná a jó seggű lányokat a listázás miatt. De nem bolsi.

A bolsik viszont rárontottak Pistára a jó seggű lányok nevében, akikre öregecskedő feleségüket próbálják lecserélni, egyre kevesebb sikerrel.

Szánalmasak.

Lecsaptak Pistára a bolsik (törölt) 2013.02.22. 18:43:27

Szávay "Pista" István egyébként 2008-ig volt a HÖK tagja (elnöke), a Lista pedig, amiben E/3-ban írnak egy bizonyos, közelebbről meg nem nevezett Pistáról, 2009-es.

Jogos tehát, hogy a bolsik rá gyanakodjanak, hiszen az a gyanús, aki nem gyanús.

Mernék fogadni egy italba, hogy Pista egy másik gólya volt, egy madár. Netán ratyi is.

Lecsaptak Pistára a bolsik (törölt) 2013.02.22. 18:56:35

A Jobbik Erzsébetvárosi Alapszervezetének elnöksége személyes adatokkal való visszaélés és jegyzőkönyvei egyes részeinek nyilvánosságra hozatala miatt feljelenti az atv.hu-t - írja a tekintélyes Kuruc.info hírportál.

kuruc.info/r/2/108394

picur3ka 2013.02.22. 23:54:56

Mirol ir a szerzo?

"Az ELTE diáklistái kiverték a biztosítékot. A készítők valódi kilétét nehéz lesz bizonyítani: a gyanú erős, bár a manipulációt sem zárhatjuk ki."

Nem volt titkos szavazas, ugye? Es mindenki tele van rolunk adatokkal, tiszta rohogeses. A pozicioban levoket meg regota rutinszeruen atvizsgaljak. Ergo van zsido listajuk, reegota.

Egy csapat unaatkozo hulye zsido szorakozik, ennyi, mint a rozsaszin tangas felvonulas. Semmi ertelme.

Bell & Sebastian 2013.02.23. 01:29:54

@Lecsaptak Pistára a bolsik: A Nagytesó nem tűri a konkurenciát, ez már csak így szok lenni.

Melyik lehet vajon az erősebb védelemre szoruló személyes adat, az, hogy disznófejű, vagy inkább az, hogy fulladt már bele hitelbe a célszemély?

(A szerencsés megfejtőnek töröljük a Google -profilját, amelyből világosan kitűnik, hogy hányszor játszott piros körmű hurikkal és ütött le a Vaterán bakelit néprádiót, sasos márkajelzéssel, szólt be vaskosakat a NOL -os foximaxiknak, amit töröltek is, azonnyomban.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.02.23. 01:47:59

@Urfang: nem elég a 2/3. 3/3 kell nekik.
szavazzunk rájuk, hogy meglegyen a 3/3!

Ne hallgassatok Ron Werberre!

III/III! nem elég a III/II!

Kandeláber 2013.02.23. 14:02:30

Na.
A végén majd kideríti az utókor, hogy Schindler listája is vérciki volt.

Bloodscalp 2013.02.23. 14:07:05

@TuRuL_2k2: rém unalmas ez a "dehátmimegírtuk" szöveg.

Kíváncsian várom a miniszterelnöki beszédről - az első hely ott már nem lesz a tiétek, pedig lefogadom hogy volt mandis a helyszínen - a fiatal polgári underground véleményét.

Alfőmérnök 2013.02.23. 16:06:58

@Holger Hartland: Maga tipikusan az a geci, aki feljelentette volna kulákokat is.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.23. 20:06:56

@Alfőmérnök: Szevasz futóbolond! Látsz te itt valahol feljelentést? Kijavítottam a poszt írójának egy pontatlanságát. Magadnak tennéd a legnagyobb szívességet, ha eltakarodnál végre.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.23. 22:49:46

@Alfőmérnök: Írtam a poszthoz egy érdemi hozzászólást (rámutattam egy pontra, ahol szerintem a szerző hibázott), mire te trollkodni kezdtél. Az a baj, Alfi, hogy lassan a kommentjeid nagy része trollkodás, kötekedés, személyeskedés, nem érdemi és a beszélgetést előrevivő hozzájárulás, vagyis olyan mélyre süllyedtél, ahová nem érdemes követni téged. Nem tudom, volna-e értelme kezdeményezni a kitiltásodat innen. A gyáva kötekedéseddel (amihez személyesen már nem volna merszed) csak rombolod a beszélgetést, vagyis a Mandiner blog tisztább lenne nélküled. Az itteni bloggerek ugyanakkor notóriusan toleránsak minden ilyesmivel szemben. Azt hiszem, megkérdezek pár olvasótársat, mit gondolnak erről.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.23. 23:20:29

@Alfőmérnök: Alfi, merőben elméleti érdeklődésből kérdezem: a másoknak címzett sértegetéseid közül melyik az, amelyiket személyesen, élőben, szemtől szemben is el mernél sütni?

Alfőmérnök 2013.02.23. 23:24:00

@Holger Hartland: Randizni szeretnél velem? Buzi vagy?

Alfőmérnök 2013.02.23. 23:36:09

@Holger Hartland: Úgy érted, nyominger, hogy ha egy Holger Hartlan nevű emberrel találkoznék, neki is megmondanám, hogy egy ostoba faszkalap geci? Vagy ha egy Loxon nevű emberrel találkoznék, megmondanám-e neki, hogy jellemtelen görény? Vagy ha egy gloire nevű emberrel találkoznék, azt legszívesebben vascsővel verném szarrá?
Ha ez a kérdés, akkor a válaszom: igen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.23. 23:44:43

@Alfőmérnök: Ügyes. Ilyen nevű emberek ugyanúgy nem léteznek, ahogy Alfőmérnök nevű ember sem létezik. Szóval nem pont ez volt a kérdés, de elég az egyszavas "igen" is.

tevevanegypupu 2013.02.24. 09:51:16

@Alfőmérnök:

Es mit gondol Alfi, mig elovenne a vascsovet, emlitett urak mit csinalnanak addig?:)

tevevanegypupu 2013.02.24. 11:59:04

@Alfőmérnök:

Maga allandoan a fasz korul porog.:)

Alfőmérnök 2013.02.24. 12:11:36

@tevevanegypupu: Mit csináljak, ha ennyi faszt látok itt? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.24. 13:53:38

@Holger Hartland: miért pont Alfit kellene innen kitiltani?
Egyébként támogatom a különösen súlyos becsületsértések személyes tisztázását... felesleges itt írásban faszkodni 1mással, tisztázzátok IRL.

Alfőmérnök 2013.02.24. 14:57:50

@Hepci: "miért pont Alfit kellene innen kitiltani?"

Mert nemtetszésemnek adok hangot azzal kapcsolatban, amit ide okád ez a mókamiki.
Aztán miért kéne IRL rendezni a nickháborúkat? Ha valaki álnéven ír, az csak akkor vesz bármit is becsületsértésnek, amit a virtuális személyéhez címeznek, ha értelmi fogyatékos (lásd: MézesRozi, gloire).
Persze ha valaki szimpatikus, azzal szívesen találkozom (volt már rá példa), de ez a nyomi nem az.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.24. 15:21:42

@Hepci: Sok mindenkit ki lehetne, de ha sorolnám, akkor ebből állna az életem. :) Elég, ha mindenki csak azért szól, ami őt zavarja. Alfi például most se mond igazat: nem az egyébként érdemi hozzászólásomra válaszolt, hanem csak trollkodott.

Azt mondod, nyomozzam le és verjem meg? Te hol élsz? :) Szerintem menne, ha nagyon akarnám, de az erkölcsi szempontok mellett nagyon rosszat mutat a költség-haszon elemzés is. Rengeteg utánajárás, aztán bíróságra járkálás, és a végén még én fizethetnék büntetést, kártérítést, perköltséget.

Írásban faszkodni tényleg fölösleges, én ezt be is fogom fejezni. Mindegy, hogy Alfit kitiltják innen, vagy ignorálni fogom, vagy inkább a saját blogommal foglalkozom az itteni kommentelés helyett, a lényeg ugyanaz.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.02.24. 15:43:37

@Holger Hartland:

"saját blogommal foglalkozom"

azzal kár. megbízói egyike, az ávósliberális bada bing bár szilikoncsöcsű rúdtáncosa már meg rótta magát, hogy nem fasza.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.02.24. 15:48:47

@jose maria padilla: Zágsón, ha maga meg a szilikoncsöcsű nem olvassák, majd olvassa más. Maga is foglalkozhatna a blogjával, a népbírósági tárgyalásán ez lesz az egyetlen enyhítő körülmény maga mellett!

picur3ka 2013.03.01. 00:06:38

@tevevanegypupu:

Ah, nem. Csak elfeledte most a pinamat.
süti beállítások módosítása