És a hangok mind teljesen egyformák voltak – Ügynökügy újratöltve
2012. február 27. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

És a hangok mind teljesen egyformák voltak – Ügynökügy újratöltve

  Újratöltve és elutasítva. A kormánypárti képviselők nagy többségének NEM szavazatával nem vették tárgysorozatba Schiffer András egyszerű és világos javaslatát az ügynökkérdés lezárásáról, mellyel bárki nyíltan hozzájuthatott volna az ügynökaktákhoz. A kormánypártok szánalmas sunnyogásukkal maguk állítottak ki bizonyítványt az előző (előző előtti) rendszerhez és annak tovább élő homályzónájához való, immár megváltozott viszonyukról.

  Turul kolléga a hétvégén már írt az ügyről, de annak súlya megérdemli, hogy ez alkalommal és a jövőben is többet foglalkozzunk vele.

  A Fidesz-frakció sajtóosztálya a szavazás kapcsán az Indexnek elmondta, hogy „a frakció az elmúlt közel két évben bebizonyította, hogy nem fél hozzányúlni több évtizede tabuként kezelt témákhoz”, mint amilyen az ügynökkérdés is, azonban megnyugtató lezárása „körültekintő, átgondolt szabályozást igényel”.

  Körültekintés, átgondolás, még mindig? A kétharmados teljhatalom regnálásának első két évében nagymértékben átírta a közjogi rendszert, erőltetett menetben elfogadott egy új alaptörvényt, nekiállt a sarkalatos törvények sorozatgyártásának, számolatlanul nyitott frontokat belföldön és külföldön egyaránt, a fékek és ellensúlyok rendszerében pedig a megfelelő emberek kerültek a megfelelő helyekre. És a NENYI, az alaptörvény-preambulum dagályos mondatai, az emléknapokon elmondott fennkölt szavak, a verbális antikommunizmussal párosuló egyre látványosabb tétlenség. És ment a fogadkozás, hogy most már tényleg, de nagyon tényleg lezárjuk a rendszerváltást, elvarrjuk a szálakat. Nem hogy fogadkozás volt ez, hanem az elmúlt két év jogalkotási rohamának, és a hatalompolitikai építkezésnek a morális alapja.

  Sőt, nem csak az elmúlt két évnek, hanem a magyar jobboldal vezető pártjainak, végig az elmúlt 22 évben. És amikor lezárulnak a nagy közjogi átalakítások, amikor már mélyen benne járunk a kétezertízes években, akkor a végén az ügynökügy marad lezáratlanul. A sokrétű magyar jobboldali szavazótábort kevés dolog köti össze, kevés a közös nevező, de a kommunista múlt elítélése, az egykori állampárt legsúlyosabb bűneinek és hálózatának feltárása mindannyiuk igénye. Többek között ezért szavaztak a Fideszre legkésőbb 1998 óta.

  Ezekben az elvárásokban kellett csalatkozniuk a jobboldali, vagy más, esetleg semmilyen oldali, de a múlt tisztázását igénylő polgároknak. És az ügyben nem Schiffer indítványa a lényeg. Lehet arra hivatkozni, hogy a kormánypártok majd egy saját indítványt fogalmaznak meg, csak hát egyrészt közel negyed évszázaddal a rendszerváltás után már nem akarunk több majdot hallani; másrészt a Fidesz megfogalmazhatott volna az elmúlt két évben is egy saját indítványt, ha lett volna ilyen szándéka. Nem volt. Most benyújtotta más az indítványt. A kétharmados többség többsége leszavazta.

  Az Állatfarm utolsó bekezdése ugye mindenkinek megvan?

  Ez az ábra – külünösen a kommunizmus áldozatainak emléknapja idején, Lénárd Ödön és társai sorsával összevetve – arcpirító mementója marad a kommunizmus ügynökkérdésével, a velünk élő kádárizmussal továbbra is szembenézésre képtelen, teljhatalma ellenére bénult jobboldalnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr874213264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hálózat markában? 2012.02.28. 14:13:58

...a magát továbbra is az antikommunizmus lángpallosú élharcosának beállító, a posztkommunista korszakot átlagban hetente lezáró kormánypárt leszavazta a kommunista állambiztonság ügynökaktáinak nyilvánosságra hozataláról szóló ellenzéki javaslat tárg...

Trackback: Ezzel szemben 2012.02.27. 19:24:13

Az utóbbi időben megszaporodtak a támadások a kormány és az ország ellen, ezek egy része jogosnak mondható, másik része nem. Ez utóbbiakra reflektálni kell itt, a Gépnarancson is, már csak az objektivitás kedvéért is....

Trackback: Ezzel szemben 2012.02.27. 19:20:01

Az utóbbi időben megszaporodtak a támadások a kormány és az ország ellen, ezek egy része jogosnak mondható, másik része nem. Ez utóbbiakra reflektálni kell itt, a Gépnarancson is, már csak az objektivitás kedvéért is....

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.02.27. 16:58:02

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői szakmai gyakorlattal lett Budapest V. kerületének polgármestere, és ezzel a tudásával megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két párt...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.02.27. 16:57:31

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind "demokrata" múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsot adott. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta,...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.02.27. 16:56:38

Orbán szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit is ügyesen alkalmazza, ám mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért az ELTE-n huszonnégy év...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.02.27. 13:13:24

@Samott: Miért, szted a KDNP-s miben különbözik a '80-as évek prűd papjaitól?@Tilikov: Ez is jó meglátás.
Igazándiból ezek ott a parlamentben - párthovatartozástól függetlenül - egymást védik az igazság napfényre kerülésétől.
A lusztráció és az igazságtétel lehetőségét pedig '92-ben a Zétényi-Takács törvényjavaslat Alkotmánybíróság által történt elmeszelésével örök időkre elvették.

Diocles 2012.02.27. 13:17:02

@TG69:

legalábbis a ballib szeretné ezt hinni :) jó volna megszabadulni ettől a lelki tehertől, ugye? :)
ezért van ilyenkor a nagy komcsizás, lám-lám, a jobboldal sem különb, igaz, h mi KB-tagokra szavazunk, de ezek a szenyók a meg az ügynököket védik... ja, az is igaz, h a mienk is védték, na jól van, akkor egykutya, döntetlen...

pedig hogy vannak még hálózatok, arra jó példa pl. Hunvald kvázi felmentése, nem véletlenül harcol ezerrel a Fidesz a "komcsi" bírák nyugdíjazása mellett, és nem véletlenül harcol ellene a ballib, szinte mindent bevetve.

mzoltán · www.szuveren.hu 2012.02.27. 13:21:08

poszt: reszpekt. Különösen méltánylandó, hogy a bejegyzés nem marad meg a konkrét szavazás elítélésénél, hanem rávilágít arra, hogy ez hogyan hitelteleníti az egész rezsim-ideológiát. Lehet tudni, hogy a Fidesz-frakcióban kik voltak a kiszavazók (igen+tartózkodás)?

Kandeláber 2012.02.27. 13:27:00

Amikor 1943. március 19.-én a Magyar Királyságot megszállták a német csapatok, Edmund Veesenmayer birodalmi megbízott szerint néhány napon belül annyi feljelentés érkezett a Gestapó-hoz, ment egyetlen más megszállt országban sem.
Amikor 1945. április közepén (nem 4.-én, ezt csak Sztálinnak hazudták a rettegő ruszki marsallok) a Vörös Hadsereg elfoglalta a Magyar Királyságot, már több hónapja vörös karszalagos "rendfenntartók"garázdálkodtak a már megszállt területeken, és özönlöttek a feljelentések az oroszokkal kollaboráló "magyar" hatóságokhoz, illetve nagukhoz az oroszokhoz.
A Rákosi- majd a Kádár rendszer idején a jól szervezett besúgóhálózatok alkalmazottjai rengeteg információt juttattak el a hatóságokhoz.
Vajon mi változott, és miért kell ezen csodálkozni?
Ez egy ilyen ország, ilyen "polgárokkal".
Mindegy, milyen színű a rezsim, besúgók mindig lesznek.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 13:46:03

@mzoltán:

A nyilvánosság ellen szavazott Orbán, Papcsák, Budai, Kubatov, Szijjártó, Rogán, Semjén, Cserpalkó és még sokan mások.

A hős antikommer Wittner Mária "csak" tartózkodott, ahogy Lázár, Navracsöcs, és Varga is.

index.hu/belfold/2012/02/25/megvedte_a_fidesz_a_kommunizmus_ugynokeit/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201202

Piacbarát 2012.02.27. 13:47:41

@Tilikov: mindjárt előkapják, hogy vajon Viktor is ügynök volt-e...ezért kellett nemmel szavazni?...

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 13:48:19

@Diocles:

Igazad van, egykutya, döntetlen. A következő szavazáson már egységesen kell majd elzavarni a maradék összes posztkomcsi ejtőernyős bolsevik bandát.

mdf, szdsz kipipálva
fidesz-mszp tandem felkészül

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 13:49:00

@felebarát:

Valamiért nemmel kellett szavazni...

Piacbarát 2012.02.27. 13:50:03

de kiváncsi lennék Wittner interjúra most...mit gondol erről, pedig ő aztán üvöltött...

TG69 2012.02.27. 13:50:16

@Diocles: Ennek akkor lenne értelme, ha nem létezne fideszes "Hunvald" ügy. Én nem akarom senkinek sem a gyűlölködés projekcióját eliminálni, ha ész érvekkel és a tapasztalat útján nem megy, akkor nyugodtan lehet továbbra is komcsizni. A világot végtelenül leegyszerűsítő pócselekvés, semmihez sem értő publicisták kedvenc témája ez, aki meg úgy éri, hogy a lelki világa erre rezonál annak rezonáljon nyugodtan, a dolog egyre érdektelenebb lesz úgy is.

Piacbarát 2012.02.27. 13:53:49

@Diocles: hmm...Handó kevés volt..pedig ha jól tudom, ez hozzá tartozott már...

és ne a bírák közt keresd az összefüggést, hanem feljebb úgy párt összefonódást, meg van...jó van...

Bell & Sebastian 2012.02.27. 13:56:02

Már az is árulkodó volt, hogy eddig húzták a napirendre vételt. Ezért gondolható, hogy a fő ok külpolitikai és csak másodsorban belpolitikai megfontolás.

Ez a csodafegyver is csütörtököt mondott. De az is lehet, csak egy játszma része, most csak belengették. Egyáltalán nem kizárt, hogy Schiffer (is) összejátszik a Fidesszel és most ez a szerep jutott neki.

mzoltán · www.szuveren.hu 2012.02.27. 13:57:31

@Tilikov: Köszönöm. Most látom, Gulyás Gergely a javaslat mellett szavazott, elismerés neki. Igazán szép persze az lett volna, ha a poszt arról is megemlékezik, hogy az elmúlthúszévben a liberálisok (eleinte Fidesz-SZDSZ, aztán csak az SZDSZ, aztán már ők se) követelték az aktanyilvánosságot.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.27. 14:00:30

@Kandeláber: Ezért volt ősbűne Antalléknak és az eleve szennyben és megalkuvásban fogant rendszerváltásnak, hogy még ott, akkor, a start mezőn állva 1990-ben nem terítették ki a lapokat. Persze, a rendszerváltó pártoknál is lett volna hű meg há, amikor a nevek és az arcok előkerülnek, de már rég nem szennyezné közéletet mint a radioaktivitás, ami belemosódott a talajba, ivóvízbe, ahelyett hogy felszámoltuk volna.

Kandeláber 2012.02.27. 14:07:23

@Karmadealer: Persze, ezt most nem "sikk" emlegetni.
A városi legenda szerint az akkori kormányt azzal zsarolták, hogy ha nincs paktum az SZDSZ-el (kétharmados törvények, Göncz köztársasági elnöksége stb... ) akkor azonnal lehívhatóvá válik az államadósság.
Ha Antall nem megy bele a paktumba, bevonul a történelembe. De így...
Amellett: azt sem emlegetik, hogy a lusztrációt és az igazságtételt akkor a MASZOP-on kívül az akkor még liberális FIDESZ sem támogatta.
Rövid és szelektív az emberek emlékezete, és kevés az ismeret.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.27. 14:07:37

@Diocles: ez a rendszerváltás utáni közélet legabszurdabb paradoxona: Az MSZP-ben nincs kakukktojás, ott MINDENKI többé-kevésbé tevékenyen szolgálta az elődpártban a rendszert, funkciként sokszor megrendelőjeként a közvélemény számára bizsergetően izgalmas, valójában csupán technikai végrehajtó, operatív III/3-as szolgáltatásoknak. De mert nem lett a (jog)utódpárt egy az egyben kizárva a közéletből, fokozatosan megtűrt, majd teljesen természetes résztvevői maradhattak a közéletnek, ráadásul mára cinikusan mutogathatnak más pártokra neveket emlegetve, kacsintgatva meg utalgatva.
Mondom, tiszta abszurd, 1990 ben be kellett volna tárazni és egyszer s mindenkorra rendet csinálni a maszatolás helyett.

Kandeláber 2012.02.27. 14:10:25

Kíváncsi lennék, hány mostani politikus volt a gatyaváltás előtt Ifjúgárdás.
Azok a munkásőrség fiókái voltak, ugyanolyan okádék egyenruhában.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.27. 14:16:59

@Kandeláber: Naná, itt van a kutya elásva:aki a saját orráig ellátott akkor az tudja, hogy a kétlépcsős (1986-tól gazdasági, 1990-től politikai) rendszerváltás a politikai hatalmát gazdasági hatalommá konvertáló oligarchák nemzetközi finanszírozási bázisának ultimátuma volt:
Ha elérik hogy a rendszerváltó pártok (borítékolható) hatalomra kerülésük esetén
- állami jogfolytonosságot vállalnak
- nem kérik az adósságok elengedését
- nem borítják fel az előprivatizációval létrejött tuajdon istruktúrákat
akkor továbbra is finanszírozzák őket.
Nem véletlen hogy az MSZMP telepakolta a rendszerváltó pártokat ügynökökkel, és az sem hogy a három fenti feltételen kívül még a látszatalkudozásra sem igen ügyelve mindenbe belement az ellenzéki kerekasztalnál.
Szégyen, hogy Antall betartotta a kommunistákkal kötött paktumot. Szégyen hogy a hitelből főzött guyáskommunizmusban elkényelmesített, az egymásnak kiszolgáltatott, individualizált kádárista kispolgárok nem tudtak komoly katarzist, ha kell véres, de gyökeres tisztulást hozó történelmi fordulatot tenni.

Bell & Sebastian 2012.02.27. 14:23:03

@Karmadealer: Pedig hogy fújták akkor, hogy a lengyel út nekünk járhatatlan. :)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.02.27. 14:26:32

Érthető, hogy nem akarják diszkreditálni a Schmitt helyére szánt Martonyit. Martonyi évekig "ügynök" volt.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.27. 14:26:41

@mzoltán: Az is elképzelhető, hogy Gulyás Gergely már a Fidesz utáni időkre tervez, vagy csak simán jól pozicionálta magát.

Kandeláber 2012.02.27. 14:27:50

@Karmadealer: Sajnos, nem tetszettünk forradalmat csinálni.
Érdekes, hogy a spontánnak hazudott, valójában tervszerűen végrehajtott privatizáció felülvizsgálatának a gondolata csak nagyon radikális agyakban merült fel, pedig volt benne ráció.
Az egykori igazgatók-párttitkárok-SZB titkárok szentháromsága által fillérekért megszerzett állami vagyont aztán már könnyű volt továbbpasszolni a piacszerző külföldi cégeznek.
Az addig is torz gazdasági szerkezet tovább torzult, és a külföldi áruk dömpingjének önfeledten tapsikoló lakosság nem vett észre, hogy az ország milyen gyorsan sodródik a félperifériáról a periféria felé.
A Gorenje-turizmus - az akkori propaganda szerint: az utazási szabadság biztosítása - a politikailag már megbukott, de a gazdasági hatalmat továbbra is birtokló MSZMP részéről az utolsó szög beverése volt a magyar gazdaság koporsójába.
De hát rövid az emlékezet, mint tudjuk.

2012.02.27. 14:34:52

@Kandeláber:

1944. március 19.-én szálltak meg minket. A komment többi részét nem vitatom.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.02.27. 14:35:22

Sajnos kissé messzebbre kell nézni és a politika nemigen van tekintettel az erkölcsre. Mert mi történik, ha megszavazzák a törvényt? Az LMP-koránál fogva valószínűleg nem lesz érintett, az MSZP büszke lesz az érintettekre és elmondja, hogy azok Orbán miatt lettek besúgók - politikai boszorkányüldözés - az egyetlen aki sokat, mindent, a kétharmadot veszítheti az a Fidesz. Nekik ki kell zárni azokat akikről kiderül és ezzel veszítheti a kétharmadot. Ez van.

Az ügynök-lista napvilágra kerülésének akkor van értelme, ha azt követi valamiféle retorzió, erről azonban szó sincs. Ez egy gyönyörűen kivitelezett politikai kelepce és kiszámolták, hogy ez a legkevésbé vesztes megoldás.

2012.02.27. 14:37:53

@Kandeláber:

A Zétényi-Takács törvénytervezet sokak szerint egész egyszerűen rossz volt, és az Alkotmánybíróság joggal kaszálta el.
Ettől persze még csinálhattak volna egy jobb törvényt - ha nagyon akarták volna.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.27. 14:39:21

@Karmadealer: "Szégyen hogy a hitelből főzött guyáskommunizmusban elkényelmesített, az egymásnak kiszolgáltatott, individualizált kádárista kispolgárok nem tudtak komoly katarzist, ha kell véres, de gyökeres tisztulást hozó történelmi fordulatot tenni. "

Itt azért tegyük hozzá, kissé kifejtve, hogy már évtizedek óta rohadt szétfelé a magyar társadalom. Ezek a többségében proliból, kisebb részben parasztból fölkapaszkodott kispolgárok, 40-50-es korosztály tagjai nagyrészt a rendszernek köszönhetően, hisz annak kegyéből jutottak a viszonylagos jólétbe, annak támogatóivá váltak, vagy legalábbis befogták a pofájukat, nem kritizálták, hallgatólagosan elfogadták a rendszert.

Meg persze nagyrészt hiányzott a fiatalság feszítő, jobbító, változtatni akaró ereje, hisz már a 1980-as évek eleje óta fogyóban volt az ország. A társadalmi változások többségét ugyebár a fiatalabb generációk mozdítják előre, amelyek fogyó társadalomban egyszerűen túl kevesen születnek a többi korosztályhoz képest, hogy érdemleges hatást tudjanak kifejteni.

így maradhattak meg a megkövült struktúrák, hatalmi maffiák ebben az országban. Egyik generációnak sem állt érdekében vagy hatalmában, hogy fölszámolja őket.

2012.02.27. 14:39:46

@aristo:

'Nekik ki kell zárni azokat akikről kiderül és ezzel veszítheti a kétharmadot.'

Most már nem lenne tragédia. Sima többséggel is lehet kormányozni, pláne ilyen megosztott ellenzék mellett.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 14:42:41

@aristo:

Szóval nem az a baj, hogy dugig van a fidesz kommunista besúgókkal, hanem az, hogy a bolsi ügynökök nélkül nem lenne meg a kétharmad.

Micsoda puhatestű hozzáállás.
Bolsi ügynökhöz méltó.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.02.27. 14:48:24

@Tilikov: Nem puhatestű, hanem politikusi. Azok már csak ilyenek. Ha még emlékezik bálványainak viselkedésére a d-209-es ügyben akkor tudhatja...

Kandeláber 2012.02.27. 14:48:45

@khamul: Kik azok a "sokak", akik szerint rossz volt a tervezet?
Az akkor Sólyom László vezett AB alkotmányellenesnek minősítette, nem azt mondta, hogy "rossz" volt.
Ha csak "rossz" lett volna - mármint az AB szerint visszaadták volna átdolgozásra.
Ők azonban alkotmányellenesnek minősítették azt, amely a volt keleti blokki már országaiban akotmányos volt. Vagyis a volt állampárt vezetői továbbra is betölthettek gyakorlatilag bármilyen pozíciót az istenített Magyar Köztársaqságban, a véres kezű komcsi bűnözőket pedig nem lehetett megbüntetni.
Hát csak ennyit tett az AB akkor.
Vajon Csehországban vagy Lengyelországban miért ment át az ottani lusztációs törvény?
Netán ott nem köttettek titkos paktumok?

Kandeláber 2012.02.27. 14:53:37

@khamul: Még hozzáteszem mindehhez, hogy Csehországban például normális anyagi kárpótlásvolt, nálunk pedig részleges - az is nagyrészt kárpótlási jegyekben.
Ez is az akkori AB-nek köszönhető.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.02.27. 14:55:48

@aristo: És akkor mi van?

Ha az ügynöklista kiderül, akkorpéldának okáért az mszp-s elfekvőknek is le kell mondani. Lehet erre törvényt hozni, mondjuk a fidesznek, hogy aki ügynök volt, az nem lehet a parlament tagja. És akkor számos helyen új választást kell majd tartani, de miután a nemrég tartott budai választás meggyőző eredményén az összes fideszes legalább 1 hétig verte a mellét, hogy hú de megmutattuk nekik, ebből kiindulva a Fidesz még most is magasan verné az ellenzéki jelölteket, többek között azért, mert időközi választásra ezekben a kerületekben (kb 10-20 egyéni választókerületről lehet szó szerintem) nincs felkészülve az ellenzék, és a fidesz még mindig népszerű.

Ellenben ez a lépés a fidesznek adna egy őszinte imidzset, hogy hajlandó "befejezni a rendszerváltást", amiről annyit hablatyolt.

Amit mondasz, sima sunyi gyávaság, a "kinek áll ez érdekében" c. népszerű érv bevetése. (Az igazságnak áll egyébként érdekében.)

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 14:58:03

@aristo:

És most már azt is tudhatjuk, hogy ez a nem puhatestű, hanem politikusi viselkedés nem csak a d-209-esre, hanem az ov-007-esre is jellemző.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 14:59:48

@aristo:

Egyébként d-209-es lemondott az ügynökügy után.

Ov-007-es meg kussol és lapít mint szar a fűben az ügynökügy után.

Ha már a puhatestűeknél tartunk.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.02.27. 15:09:09

@Schwere Gustav: Ott a pont
Mindig a fiatalok robbantják ki a forradalmakat (pl.: márciusi ifjak), de van még 2 fontos szempont:
-reménytelen jelen (Kádárék a fiataloknak is megteremtették a közepesenszar, de biztonságos életet, tehát jelen rossz volt de nem kilátástalan)
-reményteli jövő
-közös fórum, kommunikációs csatorna (pl: egyetem, internet) A médiát komcsik uralták, az egyetemeken meg főleg KISZ-sek voltak

2012.02.27. 15:09:46

@Kandeláber:

Nem vagyok jogász és nem akarok akadékoskodni. Ezzel együtt nem hiszem, hogy az átvilágítás elmaradása az Alkotmánybíróság hibája lett volna. Az ő dolguk pusztán az volt, hogy összevessék a törvényt az akkor hatályos alkotmánnyal.

emhem 2012.02.27. 15:09:54

@Samott:
"Es pont a fidesz teszi ezt? "
hát jó reggelt kívánok..

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.02.27. 15:12:24

@Tilikov: Sőt meg is fog halni az "ügy" kipattanása után. Lemondásának semmi köze nem volt az ügynök-múlthoz, annál több ahhoz, hogy Fletó barátja fenékbe szúrta. A többi amit ír az is nettó marhaság.

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2012.02.27. 15:14:34

már nem is azért, hanem csak úgy, de nekem minden nap az állatfarm jut eszembe, ha a magyar politikusokra gondolok.

és gondolnék én másra, de folyton belemásznak hívatlanul a koponyámba.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.02.27. 15:17:22

@Schwere Gustav: Semmiféle következmény nem lenne "kötelező" az Alkotmánybíróság elkaszálná, elévülés, emberi méltóság, magas légköri páratartalom, vagy bármi más miatt. Higgye el, senki nem mondana le magától. Amúgy, a "kinek az érdeke" megközelítés - ilyen ügyekben - a legtöbbször teljesen helyes eredményt ad.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.27. 15:17:30

@Diocles: Ez nagyon szánalmas kifogáskeresés. Azért nem szabad megszavazni az ügynökakták megnyitását, mert Schiffer az MSZP "potenciális szövetségese"? Mert KB-tagok ülnek a parlamentben? Mert Hunvald másfél évet kapott? Mert "nem vágysz" az egyházfiak lusztrációjára? (Csak a KB-tagokéra.)

A poszt utolsó mondata pont rólad szól, "a velünk élő kádárizmussal továbbra is szembenézésre képtelen, teljhatalma ellenére bénult jobboldali" törzsszavazóról.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 15:23:22

@aristo:

Nettó marhaság hogy Orbán lapít az ügynökügyben? Miért talán kommentálta az ügyet? Kommentálta bárki a fideszből, hogy miért szavaztak nemmel? Senki nem mondott semmit.

Hivatalos álláspont hiányában ilyen legendák terjengenek a droidok körében, hogy most azért úszták meg a kiskomcsik, hogy el lehessen kapni a nagykomcsikat, mert valamiért ha most a kiskomcsik megússzák, akkor a nagykomcsik elkaphatóvá válnak.

Ilyen kétségbeesett mendemondák terjengenek, mert Orbán még arra sem képes, hogy egy Szijjártó nyilatkozatot adjon a droidjainak, hogy tudják mire kell gondolni.

Maga is csak d-209-ezni tud jobb híján, pedig fingja sincs arról, hogy miért úszta meg megint az ezernyi III\III-as d-XXX.

jan 2012.02.27. 15:27:29

@aristo: már miért veszítené a kétharmadot? a listás helyekre simán delegál valaki mást, a nem listás helyeken rendezendő pótválasztáson is alighanem nyer, a közvéleménykutatások tanúsága szerint...

Kandeláber 2012.02.27. 15:28:06

@khamul: Akkor a Jóisten hibája volt?!
Értsd már meg, hogy az AB lehetetlenné tette a lusztációt és a felelősségrevonást Magyarországon.
Máshol Kelet-Európában az ottani AB-k nem tették lehetetlenné.
Könyörgöm, mit nem lehet ezen érteni???

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 15:35:16

@Kandeláber:

Azóta már van új, csökkentett hatáskörű, fidesz-tagokkal feldúsított AB.

Ugyan mit tehettek volna, ha a fidesz megszavazta volna a nyilvánosságot?

Pali aláírta volna azonnal, és ma már tudnánk, hogy kik voltak a bolsik besúgói.

Tényleg olyan rossz lett volna?

Ha bolsi besúgó voltál, akkor neked biztosan...

2012.02.27. 15:41:29

@Kandeláber:

'Máshol Kelet-Európában az ottani AB-k nem tették lehetetlenné.
Könyörgöm, mit nem lehet ezen érteni???'

De miért az AB tette lehetetlenné? Vagy a Zétényi-Takács törvényt kellett volna megváltoztatni vagy az alkotmányt (ha az csakugyan tiltotta a felelősségre vonást). Mindkettő törvényhozói kompetencia, egyik sem az AB feladata lett volna.

Kandeláber 2012.02.27. 15:41:55

@Tilikov: Gyenge a szöveged, atya.
Tényekkel szemben hiába próbálsz gügyörészni.
A tények: Csehországban már 1991-ben megszületett a lusztrációs tv, Lengyelországban is, utána.
Itt is megszületett volna, de az AB hazavágta.
Nem értesz magyarul, vagy retardált vagy?

Virág et. 2012.02.27. 15:41:59

@Diocles: Hiteltelen mert lehet, hogy az MSZP szövetségesei lesznek??? Ez komoly? Ugyan a tény az, hogy most minden együttműködést elutasítanak, nem léptek vissza az MSZP javára (előzetes ígéret ellenére sem), kihátráltak a kerekasztalból és elutasították egy esetleges Bajnai vezette egységfront kialakítását, de azért hiteltelenek, mert lehet, hogy talán egyszercsak mégis együttműködnek az MSZP-vel. Vagy nem.

Ez a hét kommentje, pedig még csak hétfő van.

Virág et. 2012.02.27. 15:44:53

@Kandeláber: El kéne olvasni az AB határozatot. NEM lehetetlen a lusztráció, csak ÚGY nem volt megvalósítható, ahogy anno az MDF akarta. Vannak egyébként ajánlások is, hogy hogyan lehetne. Időközben mellesleg új alkotmányunk van, tehát ha ma is alkotmányellenes lenne egy ilyen kezdeményezés, akkor azért csakis Szájer Jóska és az iPadje a hibás.

Komolyan: nem kell az AB-re mutogatni, a politikai akarat hiányzik innen.

Kandeláber 2012.02.27. 15:45:05

@khamul: Az Alkotmányt akkor csak kétharmaddal lehetett volna megváltoztatni, és fennállt a paktum, úgyhogy esély sem volt rá.
A felpuhított törvény pedig sz.rt sem ért volna.
Ezért (is) jobb Prágában sörözni, mint itthon.
A sör is jobb, és az emberek sem ilyen bambák, mint itthon.

2012.02.27. 15:49:34

@Kandeláber:

Abban nincs köztünk vita, hogy nem így kellett volna történnie.
Gondolom, azon se csodálkozik egyikünk sem, hogy nem Horn Gyula hozott törvényt a felelősségre vonásról.

A gond az, hogy a szavakban mindig antikommunista Fidesz sem tette meg.

Kandeláber 2012.02.27. 15:52:34

@khamul: Nem csak hogy nem tette meg, hanem annak idején támadta a kárpótlási törvényt és a lusztrációs törvényt is.
Erre mondják, hogy kutyából nem lesz szalonna.

Kandeláber 2012.02.27. 15:53:12

Mármint a Fidesz-re gondoltam.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 15:57:49

@Kandeláber:

Úgy látszik te nem érted, azóta van új Alaptörvény, van új AB, van kétharmad.

Hiába a mellébeszélés, valakik nemmel szavaztak, ennyi, nem több.

Akinek meg emiatt magyarázkodni kell, az közönséges bolsi besúgó.

Kandeláber 2012.02.27. 15:57:53

Egyébként TGM mondta '89. március 15-én Pesten:
"Meglátjuk, hogyan lesz a kommunista kutyából demokratikus szalonna."
Hát megláttuk.
Vagy mégsem?
Attól függ, hogy kin milyen színű a napszemüveg.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2012.02.27. 15:59:41

@jan: Sajnálatos módon úgy döntöttek, hogy ez a könnyebbik út. A félreértések elkerülése végett, nem védem őket, egyszerűen szerintem ez a magyarázat.

Kandeláber 2012.02.27. 16:01:31

@Tilikov: Mikor mondtam én, hogy nem magyarázkodnak?
Valahol fentebb azt is írtam, hogy mindegyik párt tele volt besúgókkal, és egymást védik. Bejegyzés: 12:47
Miről is beszélsz te?

Kandeláber 2012.02.27. 16:07:13

@Tilikov: Tényleg, a szadesz miért nem tett semmit '94-'98 között?
Netán nyalni kellett Horn talpát a pozíciókért?

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 16:13:48

@Kandeláber:

Akkor most, azaz most azért nem szavazta meg a fidesz, mert az szdsz nem tett semmit 94-98 között?

Ez egyre gyengébb...

És egyre biztosabb, hogy te is bolsi ügynök voltál...

Kandeláber 2012.02.27. 16:20:04

@Tilikov: Sőt, most is az vagyok.
A pincében pedig munkásőr egyenruhában gyakorlatozok a régi elvtársakkal.
De mindez titok.
Jó tudni, hogy vannak olyan éber elvtársak, mint te.
Most, hogy lelepleződtem, valami furcsa felszabadult érzés fogott el.
Úgyhogy nemsokára megyek is sörözni.
Sajnos, nem Prágába.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 16:24:08

@Kandeláber:

De azt ugye tudod, hogy miután el lesznek takarítva a fideszbolsik, utána már tényleg elő lesztek véve?

Magon_ 2012.02.27. 16:24:52

Lehet, hogy én vagyok a hülye, de a képviselőknek még mindig átvilágításon át kell mennie, nem? Ha igen, akkor kizárt, hogy valaki a saját bőrét mentette volna és azért szavazott NEM-mel. Ez viszont akkor felveti a kérdést, hogy kit is védünk tulajdonképpen..?

Kandeláber 2012.02.27. 16:29:12

@Tilikov: Igen, már tervezem is az emigrációt.
Illetve, várjunk csak.
ha én nem fideszbolsi vagyok, hanem bolsibolsi, akkor megint mi leszünk hatalmon, és megint itt lesz a Kánaán.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 16:35:25

@Kandeláber:

Gondoltam hogy ebben reménykedsz te ősbolsi, hogy ha nem a fidesz, akkor a szocik, és akkor ti bolsik ugyanolyan jól jártok, mert nektek egybolsi, hogy mszp vagy fidesz, csak az a lényeg hogy bolsibolsi.

Hát pontosan ez itt a baj húsz éve.

De előbb-utóbb még egy ilyen ritka hülye népség is, mint a magyar, rá fog jönni, hogy el kell zavarni a fidesz-mszp bolsi-bolsi tandemet, és akkor kihalnak az ősbolsik.

Akkor leszel te is elővéve, és az elvtársaiddal együtt húsz évet fogtok kapni a húsz évért.

The butcher strikes back 2012.02.27. 16:35:47

@Samott: Saját magukat. Fel kéne fogni, hogy a pártszíntől függetlenül egyformán sáros mindegyik.

Kandeláber 2012.02.27. 16:49:58

@Tilikov: A bolsik soha sem halnak ki, mint ahogy a rock is örök és elpusztíthatatlan.
Mivel M.o-on a gatyaváltás idején 800.000 MSZMP párttag és 1.000.000 KISZ-tag-volt. a bolsi géneket minden további nélkül örökítik át a további generációkra.
A kérdés csak az, hogy egyszerű, sima bolsi lesz-e az utód, netán dupla-vagy tripla bolsi.
Czeizel professzor éjt nappallá téve dolgozik ezen bonyolult probléma megoldásán.
Annyit azonban elárult, hogy a bolsi gének rendkívül ellenállók, továbbá hajlamosak a mutációra.
A végső megoldás mindössze két-három, esetleg négyszáz év múlva lesz megtalálható.
Addig pedig kibírjuk valahogy.
Ha nem, akkor tévedtem.

Mitzimackó 2012.02.27. 16:56:47

nemtom, mér kell csodálkozni a zsebnérón és tettestársain? egyszer már voltak kormányon 1998-2002-ben, és a KÖTELEZŐ KOMCSIGYŰLÖLŐ KÖVÉR volt a titokminiszter. mégis csak egy d209-re futotta. mélyebben benne vannak a szarban, mint bárki más, náluk van az összes volt kormánytag, mszmp kb tag, párttitkárok, besúgók... mit komcsiznak ezek elítéléssel meg utódpártozással? mikor POZSGAY ALKOTMÁNYOZÓ lehetett náluk? egyértelműen ŐK AZ UTÓDPÁRT!

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 17:05:54

@Kandeláber:

A végső megoldás ennél sokkal gyorsabb is lehet, igaz akkor a maga lenyúzott bőre a kampóra akasztott belein fog száradni a napon.

A fideszbolsik jelenleg mindent megtesznek, hogy ilyen ultraradikális irányba tereljék a zembereket, és komolyan mondom én mindig is békés és liberális embernek tartottam magam, de ha a jobbik azt mondaná, hogy 2014 után a fideszt és mszp-t azonnali statáriális elszámoltatás alá veszi, akkor rájuk szavaznék.

TG69 2012.02.27. 17:12:04

@aristo: Az egész megtisztulást 2002-ig le lehetett volna vezényelni, amiből 8 évet a jobboldal kormányzott. Nem történt semmi és nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, hogy a jobboldal "fertőzöttsége" révén elbírna egy komolyabb lusztrációt. Végülis a cseheknél meg van egy 10% feletti kommunista párt, náluk állandóan azon megy a vita, hogy betiltsák-e vagy sem. Nálunk ez a szélsőség nem is létezik, csak a másik.

Bloodscalp 2012.02.27. 17:24:50

@Tilikov: pont azért nem tettek semmit amiért most a fidesz.

igaz hogy akkor még nem volt kampánytéma a kommunistázás mint most, hiszen evidens volt hogy kb mindenki az:)
ma már a kihalás szélén vannak szeretett kommunistáink-biszku 92 éves?, Kisz-est se találni minden bokor alatt, így bőszen vádaskodnak:)
a magyart meg birkának nézik és elzavarják szavazni 4 évente

Joejszaka 2012.02.27. 17:55:43

Tok egyszeru.
Tele van a Fidesz volt ugynokokkel. Navra, OV nemmel szavazott elkerulendo egy katasztrofat.

Locassen 2012.02.27. 17:59:48

@Tilikov: már bocsánat az okvetetlenkedésért, de a D-209-es lemondott volna? Úgy tudom két évvel később puccsolta meg legjobb barátja és tanácsadója, Frank Feri.
Lemondani Pokorni mondott le, miután kiderült, hogy az apja ügynök volt.

Egébként úgy általánosságban nem nagyon látom értelmét az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalának a következő okokból:
a) Eleve töredékesen maradtak fenn és biztos vagyok abban, hogy a bedarált anyagok azokról meséltek volna, akik azóta is hű csatlósai a posztkommunista elitnek. Vagyis csak azoknak az erkölcsi megingásáról szereznénk tudomást, akik valamiért kiestek a Vörös Polip pixiséből
b) Őszintén szólva milyen eredményt várunk a nevek megismerésétől? Hogy ujjal tudjunk mutogatni olyan emberekre, akiknek a túlnyomó része nem önszántából, hanem egzisztenciális okokból (a karriervágytól a megzsaroltságig) kénytelen volt jelentéseket írogatni? Mert a történelmi megismeréshez nem kell Kovács bácsit pellengérre állítani, ahhoz az anonimizált tényanyag is megfelel.
c) persze felmerült itt a közszereplők erkölcsi királyvízbe állítása, ami lehet jogos igény, csak akkor talán nem az ügynökök B-listázásával kéne kezdeni, hanem azoknak az eltakarításával, akik az ő jelentéseiket olvasgatták. Nehogy már a szálkákat keressük, miközben a gerendák ott lógnak, vagy mi a szösz
d) magánemberi szinten meg aztán végképp csekély hozadéka lenne a lusztrációnak. Ha valaki jelentett volna valaki másról, akkor azóta - ha késztetést érzett rá - ezer és egy módja volt a besúgott személynek kompenzációt nyújtani, akár szerepének megvallásával, akár anélkül is (mert szégyelli). aki meg nem, az az eltelt időben valószínűleg már más okból is kiérdemelte az áldozat ellenszenvét, mert az emberi gyengeség rendszerfüggetlen.

Tilikov (törölt) 2012.02.27. 18:13:48

@Locassen:

Jó, hogy felhozta Pokornit, ő is nemmel szavazott.

Egyébként ezeket az érveket anno pont az ügynökök terjesztették mindenfelé, teljesen nyilvánvaló okból: hogy jelentéktelennek, okafogyottnak, idejétmúltnak állítsák be az egészet. Hogy megússzák.

a) most maga vagy az ő érveiket visszhangozza azért, hogy mentegesse a Pártját, amelyik dugig van ügynökökkel

b) maga is ügynök volt, ez esetben teljesen nyilvánvaló miért jön elő ezekkel az ócska érvekkel.

Arthur Dent 2012.02.27. 18:20:56

Az átkosban volt a vicc, hogy ha a színes ceruzák párttitkárt választanak akkor melyik lesz az?
...
A kétszínű.

Meg volt kicsit később a vicc, hogy az egér bemegy a FIDESZ irodába, hogy be akar lépni a pártba.

Miért egér?

Mert patkány akarok lenni.

Ahh biztos bennem van a hiba, de valahogy az ügyről ez a két vicc jutott az eszembe.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.27. 18:54:25

Tessék csak nyilvánosságra hozni minden rendelkezésre álló adatot az ügynökökről, a tartótisztekről, magáról a rendszerről és a rendszer működéséről-működtetéséről, tessék csak nyilvánosságra hozni a megmaradt jelentéseket is! Nagyok vagyunk (nagykisfiúk, nagykislányok), túl fogjuk élni, helyén fogjuk tudni kezelni. Azok a társadalmak, ahol ezt megtették, mind túlélték és ma egy frusztrációval kevesebbet cipelnek magukkal.

ü
bbjnick

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.02.27. 19:37:50

Mi a baj az LMP indítványával? A kommunizmus emléknapja környékére időzítették. Akartak egy kis mozgást a párt körül, hogy bizonyítsák, jelen vannak a parlamentben és próbálnak valamit tenni.
Egyébként valahol el kéne kezdeni a kádári köpönyeg alól kibújt politikus nemzedék kizárását a döntési pozíciókból, és engedni, hogy a 70-80-as években születettek is beleszólhassanak az ország sorsába. Különben ennek a nemzedéknek a legjava, az értelmesek és tetterősek elmennek, és onnantól fogva tényleg elkerülhetetlen az összeomlás.

Pinka-Panka 2012.02.27. 19:46:25

Máé rég át kellett volna világitani mindenkit, nem sokan ülnének az Országházban, Tudom, hogy kényes ügy, de az igazsággal mindenkinek elő kellene állnia - mindegyik pártmunkásnak egytől - egyig.

Locassen 2012.02.27. 19:48:10

@Tilikov: szerettem volna, ha érdemben is válaszolsz a felvetésekre. Különösen egy Gyurcsány-apologétától hangzik furcsán ez a kérlelhetetlen álláspont.

Magamról csak annyit, hogy 7 éves voltam a rendszerváltozáskor, úgyhogy még afféle Pavlik Morozov-epigonnak is kevés lettem volna - sőt, se a közeli, se a távoli rokonságomban nem tudok olyanról, akit beszerveztek volna.

Belegondolva viszont nem tudom mit csináltam volna, ha pl. a gyerekeim továbbtanulásának lehetőségét teszik attól függővé, hogy beszámolok-e a tartótisztnek a munkahelyi kantinban elhangzó beszélgetésekről. És pont ezért tartom alapvetően rossz dolognak az egyszeri ügynökök szennyesének kiteregetését. A házmester-Magyarország kisebbséget alkotó képviselőit leszámítva olyan emberekről van szó, akiket meggyötörtek, megtapostak és most ugyanezek a demokratává átvedlett csirkefogók habzó szájjal követelik, hogy verjük el rajtuk a port, miközben ők maguk röhögnek az ebül szerzett vagyonuk és a hálózatuk adta biztonság sáncain belülről.

Ezt persze ne vedd magadra, nem rád céloztam.

Blogger Géza 2012.02.27. 20:08:16

Szerintem tényleg rohadtul nem ez volt a legfontosabb 2010-ben, úgyhogy örülök, hogy nem ezzel kezdték. A témának évről évre kisebb a jelentősége, 1990 körül kellett volna helyretenni... De annyira nem jelent semmit egy-egy ilyen lista, sokan formálisan elfogadták a dolgot, de aztán semmi terhelőt nem mondtak senkiről, és ennyi. Nem tudom őket elítélni. Utólag könnyű visszamenőleg mindenkitől elvárni, hogy keményen szálljon szembe rendszerrel, de a többség nyilvánvalóan megalkudott, és ebbe olykor a beszervezés is beletartozott.

sötéthülye.tahóbarom 2012.02.27. 20:29:58

@Diocles: ""komcsik" és "társutasok" próbálnak itten kommunistázni."

amíg csak szóban megy az antikommunizmus, addig előfordulhat, hogy kommunista kommunistázik. amikor az ügynökakták nyilvánosságáról kell szavazni, akkor nem. akkor kurvára egyértelmű az egész. nemmel az szavaz, aki olyan komcsi, hogy annál jobban már nem is lehet.

fran7 2012.02.27. 20:31:20

Nem egészen értem ezt az egészet. Abban az országban ügynöklistát közreadni, ahol egy l betű hiányával tönkre lehetett tenni valakinek a becsületét, vagy köteles beszéddel riogatni, vagy egy nehéz szó elrontásával hitetltelenné lehetett tenni egy miniszterelnököt. Ott, hogyan fogja a közvélemény megérteni, hogy ez hazug, hamisított beszervezési lap vagy a jelentős része az iratoknak elveszett. Valószínűleg a legterhelőbbek. Ahol Biszku számonkérése nem sikerült érdeklődés hiányában.
Szomorú, hogy így van, de ez van, ez jutott.

átlátó 2012.02.27. 20:35:12

Itt mindenki úgy ártatlan, hogy vaj van a feje tetején.

Blogger Géza 2012.02.27. 20:41:52

Egyébként egy csomó mindenkiről kiderült, hogy ügynök volt. És, mi történt? Lényegében semmi. Csurka volt ügynökként hosszú évekig vezette a radikális jobboldalt, D-209 simán lehetett a botrány kirobbanása után még 2 évig miniszterelnök, Horn Gyulát hiába szólították fel lemondásra érintetettsége (jelentésolvasó) okán, megrántotta a vállát, és nem mondott le. Na most ezek után miért kéne bármelyik volt ügynöknek úgy éreznie, hogy neki máshogy kéne viselkednie. Ügynöktársai mintáit nyilván mérvadónak tekintik.

Tudományos kutatás céljából hozzáférhetőek az anyagok, privát célú aktuálpolitikai sárdobálásra nem. Ez utóbbi totális csődöt mondott már korábban ebben az országban, semmire nem mentek vele.

Várúr 2012.02.27. 20:56:07

@Diocles:
Engem besúgtak, letartóztattak, egyetemről kirúgtak, rendőri felügyelet, stb. Majd megnézhettem a papírokat kitakart besúgó és tartótiszt nevekkel. Egy besúgó haveromról kiderült, hogy egyetlen hamis iskolai orvosi igazolással zsarolták. Az ügynöklisták jórészét a komcsik gondosan megsemmisítették vagy manipulálták tetszés szerint, így tűnt el a HM-ból "csodamód" Horn Gyula '56-os kartonja, de ugyancsak "csodamód" a kellő pillanatban előkerült Medgyessyé, aki SZT tiszt volt. Házmestermentalitás vagy a Való Világba illő, hogy csomó ember kukkolni akar, közben fennkölt elvekbe csomagolja a kíváncsiságát. Gellért lovagot már csak a kora miatt se súgta be senki. Nyilvánosságra hozott listák esetén perek tízezrei indulnának meg. Miközben Hunvald 3 év előzetes után másfél(!) évet kapott. Ez a röhej, nem a megzsarolt szerencsétlenek vagy kisstílű vén karrieristák megszégyenítése. Amíg Furcsány és bűntársai szabadlábon vannak, röhej, hogy 25-30 éves ügyek fölmelegítése a fontos.
Ennyi.

vizipipa 2012.02.27. 21:40:54

Az ügynök ügy a múltunk, az Ángyán ügy a jövőnk. Ennek megfelelően kellene súlyozni is.
Nem nehéz párhuzamot húzni az ipari multi-kkv-egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági zöldbárók-középbirtok-egyéni gazdálkodók között.
Persze a témakör hozzáértői alapvetően nem Bp-en ücsörögnek. És feltűnő néhány korábbi Fideszes mély hallgatása. Pl. Font Sándor.

ásványi répacukor 2012.02.27. 22:06:49

@Várúr: Érdekes dolgokat irsz! Szerinted 25-30éves dolgokat fölmelegíteni röhej? Téged pedig csak kicsit sugtak be, kicsit tartóztattak le(meg, el,fel stb.) Benned fel sem merül, hogy az érdekes dolgok eme röhejnek a következményei? ... Jól el vagy a langyos pocsolyában mert
fröcsöghetsz . Ennyi

egy_vélemény 2012.02.28. 01:08:52

@ásványi répacukor: jóvanna, ne majrézzatok már.
(A többi ügynököcskének is szól.)
Én megbocsátok nektek.
Ennyi nem elég?
Azt hittem.
A feledés homályában porladtok el.
Hát, még mi kéne?
Hogy újra ügynökvilág legyen?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.28. 02:05:27

@Tilikov: jól mondod, D-209 utána mondott le.
S nem miatta.

ftk 2012.02.28. 11:00:14

Engem ugyan nem érdekelnek az ügynöklisták. De az országban szemmel láthatóan nagyon sokaknak fontos kérdés. Olyannyira, hogy 2010-ben pl. az egyik fő érv volt a Fidesz mellett. Ha jól emlékszem (ez nem biztos), választási kampányígéret is volt (a programban nem találtam: program2010.fidesz.hu/ , nem tölthető le pdf-ben, nem kereshető, nem kattintható a tartalomjegyzék, végig kell lapozgatni az egészet, úgyhogy az is lehet, hogy benne van, csak elkerülte a figyelmemet, de mindenesetre érdekes, különösen a Matolcsy- és a Lázár-féle fejezetet érdemes tanulmányozni...)
No ez tipikusan az a dolog, amire a Fidesz valóban felhatalmazást kapott. Erre még azt is leszavazzák, hogy napirendre vegyék?

Helyes Írás 2012.02.28. 13:00:33

Több mint húsz éve a titkos iratok és mágnesszalagok nyilvánosságra hozatalának a híve vagyok, de azt azért a mandiner blog szerzőinek is be kell látniuk, hogy súlyos érvek szólnak a titkosítás fenntartása mellett. Mo-on a rendszer a provinciák közül egyedül, közel negyedszázadon keresztül a többség relatív támogatásával működött. A kocsmától az akadémiáig mindenki úgy gondolta, hogy a rendszer több generáción keresztül változatlan marad és szerencsések vagyunk, hogy a legélhetőbb és legpuhább kommunista diktatúrában élünk. Erre a rendszer maga is rájátszott, s formális behódolásért cserébe pozíciókat kínált és hasznos célok kiügyeskedésének lehetőségeit engedte az együttműködőknek. Idővel a hatalom minden szintjén, még a párton belül is lehetett tágítani a lehetőségeket, miközben mindenki szem volt a láncban és teljesítenie kellett a politikai elvárásokat is. A titkosrendőrség munkája nem csak a besúgókra támaszkodott, hanem a különböző vezető pozíciókat betöltőket is renszeres tájékoztatásokra és jelentéstételre bírták rá. Ezeket azonban besúgónként és vezetőként is igen eltérő szándékkal és tartalommal lehetett teljesíteni. S a titkosrendőrség szervezete sem volt önjáró, mint a kemény diktatúrákban, hanem a pártvezetés ellenőrzése alatt állt, s az erőszakot fokozatosan felváltotta a nyomásgyakorlás és a megelőzés.

Nálunk tehát nem csak elnyomók és elnyomottak voltak, mint a keletnémeteknél, a cseheknél és a lengyeleknél, hanem volt egy szürke szféra, ahol a tisztességes és a tisztességtelen magatartás határait emberi tulajdonságok, személyiségjegyek, az ellenállókhoz, megfigyeltekhez való való személyes viszony választotta el. A különbség akkor és ott nagy jelentőségű és jól megítélhető volt, utólag, kívülről és felülről azonban már összemosódnak. Különösen rossz úton jár az, aki mai politikai előítéletek alapján az akkor betöltött pozíciók és funkciók szerint ítélkezik és az egész problémakörhöz a megbélyegzés szándékával közelít. Óvatosan kell bánni a titkos iratokkal, a nyilvánosságra hozataluk nálunk nem biztos, hogy tiszta vizet öntene a pohárba. A saját megfigyelési anyagomból arra következtetek, hogy a besúgók motivációja és tevékenysége igen változatos volt, jórészt felületesen látták el a feladatukat, s a titkosrendőri jelentések talán nem is elsősorban rájuk épültek, s inkább a saját prekoncepciójukat írták le (a felsőbb elvárásoknak megfelelően), mint a valóságot.

S a magyar egyházak szempontjait külön, kiemelten kell kezelni. A magyar egyházak derekát Rákosiék megtörték, s nem is támogatták őket tömegek, mint Lengyelországban. A balról jött ellenzék is az egyházi rend ellen lázadókat támogatta, lásd Bulányi-ügy. A népi írók is csak későn, a határon túli magyarság példáján ismerte fel az egyházak érték- és identitásőrző szerepét. A papság magára volt hagyatva, kitéve a hatalom kénye-kedvének, amely ezt aljasul és körmönfontan kihasználta. Bizony alighanem még ma is kártékony lenne az egyházakkal szembeni társadalmi bizalomra, ha a közbeszédet eluralná az egyházi együttműködésről szóló kárörvendő vita. Márpedig erre lehetne számítani a ma is élesen ateista magyar baloldal részéről.

Mi szól mégis a nyilvánosság mellett a kíváncsiságunkon, pletykavágyunkon és a politikai ellenfeleink megbélyegzésére irányuló előítéleteinken kívül? Talán az a remény, hogy a többségünk mégiscsak elég felnőtt ahhoz, hogy a maga összetettségében lássa és értékelje a saját és felmenői múltját. (A kommentelők világa egész biztos, hogy nem elég felnőtt ehhez.) S méginkább az, hogy a történészek még addig hozzájuthassanak az információhoz, ameddig élnek az érintettek és el tudják mondani a maguk történeteit és szempontjait. Ha minden szereplő meghal, nem tárulnak fel a mikroösszefüggések és a lehetségesnél torzabb, leegyszerűsített kép marad meg a diktatúra természetéről.

(A nyolcvanas években két olyan besúgót ismertem, aki érettebbé válva megosztotta nyomasztó terhét egy-egy általa tisztelt, a titkosrendőrséggel vezető funkciójánál fogva rendszeresen találkozó és "jelentő" emberrel, s együtt találták ki, hogy mit tegyenek. Ugyanezek az emberek, akik egyébként párttagok is voltak, bizalmas beszélgetésekben nyíltan elmondták az általuk védett és támogatott magamfajta ellenzéki gondolkodásúaknak, hogy fasiszta jellegűnek tartják a fennálló rendszert. Ilyen történetek a jóval nagyobb félelmi töltettel rendelkező keletnémet, román vagy orosz rendszerben aligha képzelhetők el. Mára mindkét "besúgó" meghalt. Akiket beavattak, még élnek, de tíz-tizenöt év múlva már nem biztos. Maradnak a papírok. Azok alapján ezek az életük egy pontján megtévedt vagy megzsarolt tisztességes emberek spiclik maradnak az utókor számára, a bátor és a kocsmai ellenállóknál sokkal hasznosabb, pártba is belépett és közfunkciókat betöltő mentoraik pedig a sok utólag hőzöngő szemében végérvényesen "komcsik".)

vizipipa 2012.02.28. 13:02:58

@kriszi:
Végigkerestem az alábbi anyagokat:
- FideszPP2007_HU[1].pdf,
- jovokep2009[1].pdf,
- nemzeti_ugyek_politikaja_2010 - választ. program.pdf.

Egy betű nincs az ügynökügyekről.

egy_vélemény 2012.02.28. 13:48:44

Javasolnám új népjáték elindítását.
Sacimetriai készségfejlesztésre.

Hányan lehetnek a listán?
Hányan lehetnek rokkantnyugdíjasok?
Hányan koraiak?
Hány vállalkozás indult?
Hány komeno-szoci gyár, termelőhely, üzem, intézet, stb. zárt be?
Vagyis hány munkahely szűnt meg?
Mindezt grafikonosan az elmúlt 25 év éves lebontásában.
Azért 25, mert feltehetőleg előbb elkezdedődött az ilyen irányú társi átalakulás.
Amennyiben a grafikonban a meredekség közelítőleg azonos tendenciát mutat (természetesen a bezárásoknak ellentétes irányultságúaknak kellene lenniük), akkor sacimetriában nem vagyunk rosszak, sőt a mélyebb összefüggéseket is megtanáltuk a kádári posztmentésekről, a kivételezett helyzeti előnyt nyújtó beszervezettek számáról, a társi felállás maradéktalan változtathatatlanságáról (alkotmánymódosítás nélkül).
Amennyiben nem kerülnek a nyilvánosságra listák, akkor is valós adatot kapunk.
Ja, a megmaradt köztisztviselői állásokat, egyéni szájíz szerint lehet csoportosítani, hiszen az ügynök(eltartott)társadalom fenntartásában ezek kulcspozíciók voltak.

egy_vélemény 2012.02.28. 14:20:44

Átmentem a jk2-re, ahogy időm engedi, ott folytatom.
Ha vkinek sűrgös és elévülhetetlen rugdosnivaló kedve támad, ott leszek.
Ahogy öregszem, egyre kevésbé tudok kétfelé figyelni, bocs-:(

Várúr 2012.02.28. 17:39:10

@ásványi répacukor:
Nőket (vagy ízlés szerint férfiakat) kukkolj kispajtás, ne megzsarolt szerencsétleneket és főleg engem ne oktass ki. Ha én a besúgott túltettem magam a dolgon, ne überelj.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.02.28. 21:13:12

Emberek, hagyjuk a picsába ezt az egész ügynökkérdést. Várelvtárs túltette magát rajta, nincs itt semmi látnivaló, takarodjatok vissza gyurcsányozni.

Szabadlábon védekező középpályás 2012.02.29. 02:32:39

Az volt már, hogy összenőtt, ami összetartozik, a Jobbik a bolsikkal, és "csak a Fidesz" maradt demokrata?

Engem nem az gondolkodtat el, hogy a fideszesek többsége nemmel szavazott, hanem hogy a bolsik kivétel nélkül igennel. Felteszem, egyetlen érintettje sincs a törvényjavaslatnak a frakciójukban, pedig teli vannak tőről metszett bolsival. Talán egy kicsit karcosabb törvényjavaslat ellen már jobban prüszkölnének. A jobbikosok lusztrációs javaslatára prüszköltek. Azt kéne elfogadni.

Amit megszavaznak a bolsik, az annyit is ér.

TG69 2012.02.29. 11:36:01

@Helyes Írás: Ehhez nem kell nyílvánosnak lenni az aktáknak, a történészi munka folytatható lenne és a mikrotörténeteket is ők dolgozhatnák fel. Nem hinném, hogy amikor egy kérdésben szereplőket kriminalizálunk, akkor azok közlékenyekké válnának.

Helyes Írás 2012.02.29. 19:20:10

@TG69: Az a minimum, hogy a belső elhárításról szóló mágnesszalagok teljes köre kutathatóvá váljon. A teljes feldolgozás azonban eltartana pár évtizedig, mert a történészi kapacitás kicsi és természetesen válogatnának is. Ahhoz, hogy az érintettek kibeszéljék a múltjukat, s a történetek felszínre jöhessenek, mindenki számára elérhetővé kellene tenni a dokumentumokat. A mai internetes világban a kibeszélési folyamat önjáróvá válna, s a történészeknek ezt a folyamatot kellene követniük, gyűjteniük, s ahol figyelemfelkeltő sztorit észlelnek, utánajárniuk.

Azt kétségkívül nem árt tisztázni, hogy miért is akarjuk az iratokat nyilvánosságra hozni. Szabadságjog? Amíg rólam van szó. Igazságtétel? Ugyan! Megszégyenítés? Itt jön az a kérdés, hogy bizonyosan a besúgónak kell legjobban szégyellnie magát? Azért, hogy a politikusoknak és az üresfejű vagdalkozóknak témát adjunk? Ezért kár lenne. Vagy talán épp azért, hogy elvegyük végre tőlük a témát? Szerintem illúzió. Marad az őszinte kíváncsiság, hogy mi történt velünk és miért? Hogy jobb emberek legyünk, ha lehet. S, hogy az írók, filmesek, történészek tegyék a dolgukat.

TG69 2012.02.29. 23:20:16

Én azt látom, hogy ez valamiért a mandineres generáció fixa ideája, egy erős csoportkohéziós elem. De azt erősen kétlem, hogy ez lenne most a legfontosabb és hogy emiatt futott zátonyra a magyar felzárkózás. Mivel nálad is sok kérdőjel merül fel én azt gondolom hogy, mint az összes bonyolult társadalmi ügyben, itt sincs tökéletes megoldás és hamis az az értékelés, hogy nálunk ez ügyben nem történt semmi. Azonban, mint minden mást ezt is nemzeti karakterhez kellene kötni és nálunk a spanyol út lehetne a célravezető. A kutathatóság az megvolt, Orbánék állították le szerencsétlen módon, ők rugták fel először a 89-90-es rendszerváltó paktumot úgy, hogy közben nem tudnak helyette mást ajánlani. Egyelőre az itteni szerzők a megtorpanást látják és fenyegetőznek, hogy nem lesz fideszes támogatás, miközben azt kellene felvetni, hogy egyáltalán érdemes volt egy ilyen kényes témát zászlajukra tűzni úgy, hogy a dühön és egy infantilis megtisztulás vágyon kívül nincs mögötte semmi. A történelmi tényfeltárással egyébként egyetértek, ha ezt gyorsabban akarjuk lezárni, akkor több történészt kell evvel a feladattal megbízni és utána érdemes lehet kibeszéltetni a már működésében megértett múltat.

Diocles 2012.03.01. 08:10:23

@TG69:

Ugyan, ezek a fiúk (jvizkeleti, ergé) már rég szembefordultak a magyarországi jobboldallal. Most az újrapozícionálással foglalkoznak (az ügynökügy habosítása is ennek a része), csak nem nagyon megy.
Ugyan erősen tolják az LMP-t, ha Schiffer WC-re megy, abból is címlapos sztorik kreálnak (bocs, a vulgáritásért, de így kifejezőbb), csak ugyanaz a dilemmájuk, mint az LMP jobbszárnyának, csupán idő kérdése a kényszerű szövetség bevállalása az MSZP-DK-val, azt pedig még az ő nem túl kényes gyomruk se vállalná be.
Vergődnek, a fiúk, vergődnek, próbálják magukat újrapozícionálni csekély sikerrel. Én azért jót mulatok rajtuk :-)

Nézd, amikor - talán hozzád hasonlóan - "megértőbb" lettem az ügynökökkel kapcsolatban, az Nógrádi György esete. Én nagyon tisztelem Nógrádit, szerintem a kevés nemzetközi tekintélyű szakértőnk egyike. Namost őt "kiadta" az 56-os intézet, h ügynök volt, aztán vagy igaz, vagy nem. Jó eséllyel igaz.
Még az is lehet, h alja ember volt, ki tudja? De ez azzal sem fog kiderülni, ha egy újabb "szégyenlistán" is szerepel, akkor is perelni fog, max. az egészsége és karrierje megy rá.

De most kell nekünk az, h névtelen trollok fikázzanak ilyen embereket (is) tízezerszámra, inzultálják a való életben, lenullázódjon a karrierjük?
A "fiatalok" is lehetnének megértőbbek, és megnézhetnék az érem másik oldalát, kell-e, megér-e ez egy jó kis címlapsztorit? (De ez nem fiatalság kérdése, mert én is fiatal vagyok.) Szóval lehetne mindenki kevésbé doktíner.

A gond persze az is, h ez politikai kérdés. Én most akkor a Fideszt "védtem" ezzel, ugye? Legalábbis a trollok szerint. De próbáljon ettől is mindenki elrugaszkodni, megér egy hatalmas sárdobálást az, h lenullázuk a magyar elitet (és korántsem csupán a fidesz-párti elitet)?
süti beállítások módosítása