Latin: utunk Félázsiából Európába
2013. január 07. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Latin: utunk Félázsiából Európába

pompeii.jpg

Politikai graffiti Pompeii-ben

A Hoffmann-féle oktatási államtitkárság régóta híres kreatív nyelvoktatási ötleteiről, a mai nap menüjén a latin nyelv oktatásának forszírozása szerepel. Az Eduline szerint bevezetnék a kötelező latinnyelv-oktatást a nyolcosztályos gimnáziumokban. A decemberben közzétett, szeptembertől érvényes kerettantervek alapján a nyolcosztályos gimnáziumok ötödik és hatodik évfolyamán bevezetik a „latin örökségünk – az európai műveltség latin alapjai” nevű tantárgyat, amelyet az intézményeknek be kell építeniük az órarendbe, míg a hetedik évfolyamtól a latin választható második idegen nyelv lesz. A latin örökség-órákon az Eduline szerint nyelv alapvető nyelvtani szabályairól, fontosabb szavairól, a római művészetről, irodalomról és mitológiáról tanulnak majd, de a világ más tájait érintő, illetve középkori, elsősorban magyar témájú forrásokat is feldolgozzák.

Ahogy olvasom, a hír hallatán itt-ott máris beindult a szokásos hápogás, ami bármilyen hoffmanni tervet kísér a magyar blogoszférában. Ez a terv azonban igencsak különbözik, pl. az angol nyelvoktatás nyakatekert háttérbe szorítási kísérleteitől.

Először is: a klasszikus műveltség szinte totális eltűnése miatt aggódó kultúrkonzervatívok elégedetten csettinthetnek a hír hallatán: a középfokú oktatás legalább egy részében kötelezővé válik a jó öreg latin oktatása, amely az elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűnt a közoktatásból. A latin a klasszikus műveltség egyik alapja: minél többet vissza tudunk menteni ebből a műveltségi kincsből a jövő nemzedékek számára, annál inkább meg tudunk valamit őrizni a sokak által hanyatlónak vizionált nyugati civilizáció gyökereiből és erejéből. E sorok írója egy évig tanult latint a felsőoktatásban: arra mindenképp elég volt, hogy élvezettel silabizáljon latin feliratokat Róma rommezőin vagy itt-ott elérhető régi iratokban; s persze arra is, hogy a latint legalább egy kicsit átlátva hozzátegyen valamit az európai kultúrtörténettel kapcsolatos ismereteihez.

Másodszor: a latinoktatás nem csak élére vasalt konzervatívok, hanem bárki – végső soron az egész társadalom – számára kedvező lehet: anómiás és atomizált jelenünkben mégis csak felszívódik egy kis kultúrtörténeti tudás a fiatal fejekbe, netán még azok a rejtélyes államtitkársági érvelések is tartalommal telítődnek meg, melyek szerint a latin nyelv oktatása megalapozza a tanulókban „a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést”.

Harmadszor: a kormány filozófiájával sokszor és sok helyütt jogosan szembeállított bezzegnyugatozó érvelés a latin nyelvoktatás erősítésének kritikájában nem fogja megállni a helyét. Sőt. A latin gyökerű országokban, mint Olaszország, Spanyolország, kötelező a latin oktatása, de ugyanez igaz Görögországra, sőt, Hollandiára, a nagyrészt tartományi szinten szabályozott oktatáspolitikával rendelkező Németország egy részére is (a németeknél a latin a harmadik legnépszerűbb idegen nyelv az oktatásban). Az Ausztriában szintén széles körben tanított, ma újra egyre népszerűbb latint ma nagyjából olyan módon tanítják, mint ahogy itthon a latin örökség órát elképzelnék: kultúrára, életmódra, történelemre, civilizációra, sőt, az egyesült Európa eszméjére kiterjedő, diákok számára érdekes kultúrtörténeti tárgyként.

Egy hasonló, jól megalapozott, a latin nyelvtan egyszerű alapjait és az egész Európát és benne hazánkat évezredek óta formáló latin kultúrát bemutató órát be lehetne vezetni a magyar középiskolákban – persze megfelelően súlyozva a most is kötelezően tanított, valamint a régóta fájóan hiányzó vagy alig tanított (pl. pénzügyi, jogi, demokrácia-) ismeretekkel. Ha bele tudják illeszteni túlterhelés nélkül egy 21. századi magyar diák elengedhetetlen tanulmányai közé, tegyék. De csak akkor. Veszíteni biztosan nem veszítene vele az egyszeri magyar diák.

A latin nyelv, kultúra és szellem ismerete: a magyarok útja Félázsiából Európába, immár ezer éve.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr635002976

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hoffmann Rózsa és a kötelező latintanulás 2013.01.08. 02:37:40

A kormány több bölcsész-szakot tandíjassá tesz, mert a munkaerőpiacon "felesleges" tudást ad, a tankötelezettséget pedig 16 évre csökkentették. Ehhez képest Hoffmann Rózsa kötelezővé tenné a latint a nyolcosztályos gimnáziumokban. Ebben elég nehéz logi...

Trackback: Latin: utunk Félázsiából Európába 2013.01.07. 13:52:01

Az Európát formáló latin kultúrát bemutató órát be lehetne vezetni a magyar középiskolákban – persze megfelelően súlyozva minden más szükséges tantárggyal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.07. 13:51:52

nagyon helyes!
a régiek szerint a latin jó út más nyelvek gyors felszívásához, az ergé által említett egyéb aspektusokról nem is szólva, persze, ha ejrópának még lenne értelme. de ismerek olyat aki fiatal kora ellenére abban a kegyben részesült, hogy komoly latin oktatásan volt része,é ső azt szokta mondani, hogy amíg a latinnal kínozták, három nyelvet megtanult volna.amiket aztán meg is tanult. de talán ő kivétel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.01.07. 13:54:59

" (a németeknél a latin a harmadik legnépszerűbb idegen nyelv az oktatásban)."

Forras? Wikipedia?

Ez egy 2012-es Eurobarometer felmeres.
ec.europa.eu/languages/languages-of-europe/eurobarometer-survey_en.htm

Ez az EU-s osszesites.
"67% see English as one of the two most useful languages for themselves. Among the others most frequently cited as useful are German (17%), French (16%), Spanish (14%) and Chinese (6%). "

Le van bontva orszagokra, pl. Nemetorszag:
ec.europa.eu/languages/documents/eurobarometer/e386-factsheets-de_en.pdf
Nem meglepo modon a nemetek az angolt, franciat, spanyolt es az oroszt tartjak hasznos nyelvnek.

De nem lenyegesen mas a kep Olaszorszag vagy Spanyolorszag eseten se.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 14:02:06

Azt sajnálom csak, hogy annak idején nekem nem tanítottak latint, csak autodidakta módon tudtam ezt-azt összeszedni. Pedig mennyivel könnyebb lett volna utána más nyelveket elsajátítani - saját öcsémen látom, aki latinos gimnáziumba járt.

Mikka-Makka 2013.01.07. 14:08:36

kultúrtörténet jöhet, latinoktatás meh
egy pénzügyi ismeretek órát nagyságrendekkel fontosabbnak tartanék

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.07. 14:11:18

Latint? Akkor inkább sumért, állítólag rokon nyelv.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2013.01.07. 14:13:40

@Mikka-Makka:

kérem, pénzügyi ismeret óra minek? akinek van mivel pénzügyeskednie, az hamar kiismeri magát.
a gorenjézők, pc alkatrész importőrök, megtörtautózók sem tanultak vám és pénzügyőr tudományt.

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 14:25:49

A nyelvoktatás mai módszertani szintjein nincs értelme latint tanítani azért, mert így majd a többi könnyebb lesz.

Pláne nincs értelme a latint idegen nyelvként tanítani.

"A latin nyelv, kultúra és szellem ismerete: a magyarok útja Félázsiából Európába, immár ezer éve."

Ezzel maximálisan egyetértek.
Csak könyörgöm, ne legyen államilag kötelező, még nyolcosztályos gimnáziumban sem. Hadd döntse már el az iskola.
(Mondom ezt úgy, hogy egy olyan nyolcosztályossal szemezünk éppen, ahol nem csak ez a két év latin, de még egy év ógörög is kötelező.)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 14:34:26

Nagyon helyes! Latin oktatást minden középiskolába! Kezdjük a tanulást a Pater Nosterrel, az Ave Mariával és a Credoval!:-)

Egyébként valóban kevés hasznosabb dolgot lehetne az oktatásba be- vagy visszaemelni, mint a latin nyelvet! Egyrészt, mert aki a latin nyelvtanon átrágja, átvergődi magát, annak már egyetlen nyelv egyetlen nyelvtani jelenségének megértése sem fog nehézséget okozni, másrészt mert a latin örökség sokkal inkább meghatározza kultúránkat, mint amennyire mi azt általában gondoljuk (nemrég beszélgettem egy rokongyerekkel, aki egy véresen reál szakon tanul egy véresen reál egyemen: szakmai latint is kell tanulniuk, s mivel a ő gimiben kapott némi latin alapokat, lazán veszi a kanyart, míg csoporttársainak többsége azt sem tudja, honnan közelítse meg a feladatot), harmadrészt a latint forrásokból lehet tanulni s hogy értsük a forrásokat, ahhoz tekintélyes mennyiségű művelődéstörténetet is el kell sajátítanunk és az még senkinek sem ártott meg, valamint -- ami talán a legfontosabb --- a latin nyelv sajátos gondolkodásmódot és szemléletet is ad az azzal (mármint a latin nyelvvel) foglalkozónak.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok, hajrá latinnyelv-oktatás!:-)

Herbert_West 2013.01.07. 14:38:27

Le lehetne mar kattanni arrol az Oxford-tengelyu maniarol, hogy Roma bukasa utan nincs kultura, a latin az egyetlen epkezlab nyelv (nota bene, melyik kiejtessel? kajzer vagy cezar lesz a caesar szo kiejtese?), es nincs kultura, csak a latin....

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 14:39:07

@Robinzon Kurzor:

B_szod, ha korábban szólsz, hogy most készülsz nyolcosztályos gimibe, akkor jobban vigyáztam volna a veled folytatott beszélgetésekben a szóhasználatra: egy tizéves előtt semmiképp sem nyilatkoztam volna meg trágár módon!

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 14:39:45

ez a nyolcosztályos gimnázium-baromság a 8+4-es szovjet rendszer megfordítása, ugyanaz pepitában.

A 6+6-os sokkal jobb, mivel a kamaszkor kezdetére esik a váltás, az első 1-2 gimnáziumi évet lazábban lehet venni. Míg a 8 osztályos gimnázium egymásra épülő évfolyamaiban a 12-13 éves kor is csak ugyanolyan, mint a többi.

vagyis hoffmann rózsa egy szakbarbár barom. Maradt volna jurij guszevnél, meg a szocialista irodalomnál.

a latintanítást pedig egyházi iskolákban, gimnáziumban kvázi kötelezővé kell tenni. Nem úgy, hogy "na akkor most ez kötelező lesz", hanem finom, ösztönző módszerekkel. Pl. a latint tanuló gyerekek után támogatást kapna az iskola.

Angol és latin. egy élő és egy klasszikus nyelv. Ez a műveltség alapfoka.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 14:44:33

@Herbert_West:

"Le lehetne mar kattanni arrol az Oxford-tengelyu maniarol, hogy Roma bukasa utan nincs kultura..." --- írod.

Hát, ha téged olvas az ember, az csak megerősíti benne ezt a mániát:-)

Egyébként pedig: kajszár az a kajzer! Csak, hogy tudd.

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 14:47:53

@mk27soundmaster:

Bébéjé, te akkor vagy a legszánalmasabb, amikor humoros próbálsz lenni.

Herbert_West 2013.01.07. 14:49:50

@mk27soundmaster: Gyonyoru ervrendszer.

Ok, igazad van, tenyleg a kajszarhoz hasonlit legjobban a nem-recitativo kiejtes, de nem tudok IPAban irni.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 14:50:58

@Robinzon Kurzor:

Még mindig jobb, mintha --- hozzád hasonlóan --- akkor lennék a legszánalmasabb, amikor komoly próbálok lenni!;-)

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 14:51:04

@Schwerer Gustav: "A 6+6-os sokkal jobb"

Egyénként szerintem is.

De van itt a közelben egy nagyon jó nyolcosztályos.
Még győzködöm magam, aztán ha sikerült, akkor a gyereket is (már ha elég jó lesz hozzá a felvételije), hogy inkább oda.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.07. 14:53:44

@mk27soundmaster: No, csak kibújt a szög a zsákból. :)

"Latin oktatást minden középiskolába! Kezdjük a tanulást a Pater Nosterrel, az Ave Mariával és a Credoval!:-)"

Nem. Nem fogjuk.

Egyébként pedig mindegy. Lényegtelen kérdés már, hogy legyen-e kötelező latin a gimnáziumokban. Egy fokkal kevésbé lényegtelen, mint Hollós Ervin kommunista propagandakiadványának minapi leleplezése, de azért lényegtelen.

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 14:55:01

@mk27soundmaster:

Szarul is érezném magam, ha pont te nem tartanál szánalmasnak.

emzéperiksz 2013.01.07. 14:55:07

Azért szerintem középiskolai szinten nem kell latinul tudni a latin műveltség befogadásához. Nem fognak ezek a gyerekek eredetiben latin nyelvemlékeket olvasgatni, ahogy nem olvasnak eredetiben angol vagy német regényeket sem többnyire. Igaza van annak, aki írta: a pénzügyi ismeretek fontosabbak ennél.

A gyerek meg tanuljon csak angolul, az angol most a középkori latin, minden tudománynak az a nemzetközi nyelve.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.07. 14:59:40

@emzéperiksz: Angol + még valami, és a még valami lehessen a latin is, ha valaki azt akarja. Pénzügyi ismeretek meg persze, hogy szintén.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:02:06

@Holger Hartland:

Látom én, hogy magában már valami mocorog! Ez jó! Ha igényli, ne szégyelljen kérni, szívesen adok meg népszerű alapvető hittanos és lelkiségi irodalmas linkeket!:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:07:25

@Robinzon Kurzor:

Ugyan-ugyan! Ne értékeld túl a rám gyakorolt hatásodat! Gondolod, hogy én rajtad/rólad szoktam gondolkozni?:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.07. 15:08:40

@mk27soundmaster: "Ha igényli" - így már jó. Nem igénylem, de azért kösz. :)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:11:48

@Holger Hartland:

Nincs mit! És, ne feledje, bármikor szívesen...:-)

emzéperiksz 2013.01.07. 15:13:09

@Holger Hartland: Ez normális lenne. Angolul mindenesetre muszáj megtanítani a gyerekeket.
Ha ez a nő tovább randalírozik a közoktatásban, tartok tőle, hogy felnő egy olyan generáció, amelyik azért nem talál majd munkát, mert nem tud angolul, és helyettük szlovák, ukrán, szerb stb. nemzetiségű, angolul beszélő mérnököket, informatikusokat, gyógyszerészeket stb. vesznek majd fel a magyar cégek, hogy tartani tudják a lépést a fejlesztésekkel.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.07. 15:21:31

@emzéperiksz: Mondtam már: lényegtelen.

Ha megbuknak jövőre, akkor "ez a nő" onnantól már nem lesz probléma. Nyilván lesz helyette más probléma, de ő már nem lesz az.

Ha nem buknak meg jövőre, akkor pedig nem ő lesz a fő probléma. Ahogy most sem ő az.

Gumicsont.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:22:00

@emzéperiksz:

Mert, nyilván, versenyhátrány a munkaerőpiacon, ha valaki helyesen tudja használni a latin eredetű idegen szavakat, el tud sütni a kocsmában, sörözés közben, két-három latin szentenciát és hallott már életében Horatiusról vagy Liviusról...

Herbert_West 2013.01.07. 15:24:12

@mk27soundmaster:

Nem, de nem is elony. Barmennyire idegesito pl az amerikaiak latin kiejtese, a cikkeikben ez pl nem latszik.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:29:52

@Herbert_West:

"Nem, de nem is elony." --- írja.

Azt értem, hogy te nem érzed a hiányát;-)

(Egyébként pedig: nem kiejtésről, hanem helyes nyelvhasználatról írtam. De mindegy:-))

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 15:31:32

@emzéperiksz: "Azért szerintem középiskolai szinten nem kell latinul tudni a latin műveltség befogadásához."

Így van.
A latint nem mint nyelvet kell tanítani, hanem mint kultúrát (benne nyelvvel is).
Mert nem az kell ebből, hogy a "Merre van a vasútállomást?" kérdést latinul is fel tudja tenni a gyerek.

Arra meg semmi szükség, hogy azért tanuljon durva latint nyelvtant, mert akkor majd az összes többi nyelvnél már a nyelvtan milyen ismerős lesz.
Ennél sokkal hatékonyabban lehet nyelveket tanulni.

emzéperiksz 2013.01.07. 15:32:16

@mk27soundmaster: Nem oszt, nem szoroz. Ha nem tudsz angolul, akkor viszont versenyhátrányba kerülsz.

Herbert_West 2013.01.07. 15:32:52

Kerhetek egy peldat, ahol ez olyan husbavagoan fontos, hogy megerje egy oranyi barmi mas helyett tanulni?

Robinzon Kurzor 2013.01.07. 15:34:39

@mk27soundmaster: " Gondolod, hogy én rajtad/rólad szoktam gondolkozni?"

Gondolkodni azt biztosan nem.
Meg sem fordult a fejemben, hogy te bármiről/bárkiről is gondolkodni szoktál.

bz249 2013.01.07. 15:37:21

@emzéperiksz: hat ez igy ebben a formaban nem igaz. Versenyhatranyba az kerul aki nem tud nemetul, franciaul, olaszul, oroszol, jappaniul, kinaiul, ausztral vagy kanadai dialektusban...stb. Ez mind-mind versenyhatrany az adott kulturkorhoz tartozo egyenekkel, cegekkel valo kapcsolatok eseten.

Aki (nemzetkozi) angolul nem tud az deklaralta, hogy nem is akar reszt venni a versenyben.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 15:51:59

@Robinzon Kurzor:

Igazad van, "bármiről/bárkiről" sohasem szoktam gondolkodni, csak konkrétumokról:-)

emzéperiksz 2013.01.07. 16:00:02

@Robinzon Kurzor: Így van, jobb helyeken nem is a nyelvtant sulykolják, hanem a gyakorlaton van a hangsúly. Sokkal jobban megtanul a gyerek egy nyelvet, ha olvassa, beszéli, használja, mintha bemagolja a nyelvtani szabályokat. (Ami mennyivel könnyebb, ha már egyszer korábban egy másik nyelv tanulása kapcsán bemagolta :P)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 16:07:08

@Herbert_West:

Nekem a római költészet vagy ez pld.

www.mek.oszk.hu/11100/11171/11171.pdf

elég nyomós érv a latintanulás mellett:

De ha neked ez nem elég megfogható, akkor elmondom újra, amit fentebb már elmondtam egyszer: ...nemrég beszélgettem egy rokongyerekkel, aki egy véresen reál szakon tanul egy véresen reál egyemen: szakmai latint is kell tanulniuk, s mivel ő a gimiben kapott némi latin alapokat, lazán veszi a kanyart, míg csoporttársainak többsége azt sem tudja, honnan közelítse meg a feladatot...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 16:17:55

@emzéperiksz:

Most nem az angolról beszéltünk, hanem a latinról.:-)

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 16:20:19

@Robinzon Kurzor:

Látod, ha tanultál volna latinul, akkor tudnád, hogy a semmi nem lehet in concreto:-)

"concresco, etc. 3. k. sajátl.

összenő, innen

1) sürűdik, megalszik, megmered s több efféle: lac c., aqua c. nive, sanguis c. frigore; (költ.) ora cc. rigido rostro, a száj meredt csőrré változik.

2) támad, ered (küln. sürűdés által), képződik, alakul, re aliqua, valamiből; éppen igy r. concretus, közép értelemben: c. esse ex re aliqua (inde), valamiből alakultnak, támadottnak lenni.

3) átv. ért. a) (mintegy megsürűsödve) meghomályosodik; lumen concretum, meghomályosodott fény; b) összenő, nőve összehuzódik; nanus et ipse suos breviter concretus in artus, megkurtult; c) összenő, nőve egyesül, rá- v. hozzá nő, valamihez ragad v. tapad; aut simplex est natura animantis, aut concreta; igy: concreta labes, hozzá tapadt romlandóság; multa diu concreta, sok, a mi rég ránk ragadt (hibáról, félszegségről, bünről).

concretio, onis, nn. [concresco]

összenövés, sürűdés, corporum, individuorum; c. mortalis, anyag, anyagi minőség, milyen a halandóké.

1. concretus, mn. kf. [r. concresco ]

1) összenőtt, összetett; crines cc. sanguine, összeragadt.

2) megsürűdött, sürű, megaludt, aer, corpora, humor, lac; (költ.) dolor c. könyütelen.

2. concretus, us, hn. [concresco]

megsürűsödés."

szempontpuska 2013.01.07. 16:36:58

Újabb szobatudós ötletelés.
orvosoknak, filozófusoknak és jogászoknak lehet (némi) hasznukra, de - ha egyáltalán sikerülne annyi latintanárt rendszerbe állítani (ami kizárt) - az a heti egy óra annyit ér az "általános műveltség" oltárán, mint halottnak a csók.

Igaz, hogy a spanyol, román, olasz és portugál (+valamennyire az angol) nyelvet tanulóknak segítené a dolgát, de annyira biztosan nem, mintha ehelyett azt az adott nyelvet oktatnák nekik ebben az időben.

Ez is egy olyan ötletbuborék, ami önmagától kidurran, nem lesz belőle semmi. És jobb is ez így.

légügyi megfigyelő 2013.01.07. 16:54:32

két egyetemen is megkíséreltem a latint, nagy szeretettel, és arra kell gondoljak, hogy Róma bukása a latin nyelvtan bonyolultságával erős összefüggésben áll.

Egyébként a latin nyelv tanulásában nagy segítségemre volt két mai korcs európai nyelv, amelyeket amúgy használni is tudok.

Egyetértve eRGével, nagy móka a latin szövegek "analizálása" a régi romok ormán, vagy régi szövegekben, ezen felül lényegében csak nyelvterületen van haszna egy közember számára. (Vatikán)

Persze, ez sokkal ügyesebb politikai játszma: ha nem tudsz semmit tenni, tégy úgy, mintha tudnál. Félévente újabb nyelv válik kiemeltté, miközben sem tanára, sem tanterve sem semmilye nincsen, és miközben rohadnak le az iskolák.

Vagy a nagyot akarás: Hja kérem, sóvárgunk a Holdra, de nincsen buszjegyünk.

Alfőmérnök 2013.01.07. 17:14:54

@mk27soundmaster: Csak egy aprócska kérdés: maga tud latinul?

Fehér Folt 2013.01.07. 17:32:23

A mandinert olvasva sokat töprengek azon, hogyan alakulhatott ki rajcsányi gellért politikai gondolkodása. Szerintem kiskorában nem szerették a szülei, amitől befordult, egoista kamasz lett, és elkezdett Ayn Randet olvasni. Volt egy lány a gimiben, akibe szerelmes volt, de a lány gellért egy meleg osztálytársáért rajongott, ennek hatására pedig gellért gondolkodása konzervatív fordulatot vett.

Herbert_West 2013.01.07. 17:32:40

@mk27soundmaster:

Melyik egyetem melyik szaka? Jómagam a BME fizikusképzésén ilyet nem tapasztaltam, pedig ha valami, hát a fizika tele van latin meg görög kifejezésekkel.

Ez a szeretetkönyv meg szép és jó meg Babits meg minden, de egy extra óra beszúrása a tanrendbe egy óra kiesését jelenti. Megéri ez neked?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.07. 17:54:31

@Herbert_West:

"Jómagam a BME fizikusképzésén ilyet nem tapasztaltam, pedig ha valami, hát a fizika tele van latin meg görög kifejezésekkel." --- írod.

:-)

Herbert_West 2013.01.07. 17:56:51

@mk27soundmaster:

Valami érv, válasz, vagy egyáltalán koherens mondat?

capacete 2013.01.07. 18:00:55

@mk27soundmaster: Azért érzed, hogy ez még nem atomerős érv, ugye? Azért kell latint tanulni, mert akkor később könnyebb lesz latint tanulni... Hát nem vagyok túlzottan meggyőzve.

Latint kultúrával összekötve tényleg jó lehetne tanítani humán gimnáziumokban, ha van rá igény. Kötelezővé tenni ostobaság.
Latint tanulni azért, mert utána könnyebb lesz más nyelveken megtanulni kőkorszaki koncepció, akkor inkább tanuljanak bármelyik más neolatin nyelven: spanyoltanulás után is könnyebb angolul megtanulni (nem is szólva a többi neolatin nyelvről), de azt még az életben hasznosítani i fogja a diák...

Bloodscalp 2013.01.07. 18:03:26

@Robinzon Kurzor: @Schwerer Gustav: mivel 6 osztályban végeztem szerintem nem jó, legalábbis pláne nincs benne, nem az évek elosztása ad tartalmat az iskolának, 8+4(vagy 5 akár, előkészítő)év simán jó, és a kontinens nagy részén is így van. Ezzel kár variálni, a nyelvi, és sok egyéb képzés és maga az alapképzés színvonala az ami lényeges, ami egyre csak romlik:) a politika meg egyre jobban beleszól.

MézesRozi 2013.01.07. 18:34:32

azért kell latin latnulni, mert szép. azért kell latint tanulni, mert nem "praktikus", mert nem haszonelvű az elsajátítása. azért kell latint tanulni, mert a klasszikus korhoz kapcsol minket, mert felidézi és életben tartja kulturális gyökereinket, tudásunkat. azért kell latint tanlni, mert a katolicizmushoz, az egyetemességhez kapcsol minket, azért kell latin tanulni, mert tudatosítja bennünk, hogy van a célszerűségen kívül is olyasmi, ami fontos, mert gyönyörködtet minket. valami ilyesmi.

negyven rabbi 2013.01.07. 18:34:48

NEM KELL MÁR AZT A LATIN KULTÚRÁT TANÍTANI!:

- csoportos szex a bulikon, fasz fasszal, pina pinával alapon is
- önhánytatás lakomákon
- árulás, korrupció, puccs, gyilkosság a capitoliumon és - az államszervezet különböző szintjein
- kínzás és kínhalállal kivégzés a provinciákban, ami ma a szadopornó és a brutális gyilkosságok

LATIN KULTÚRA - HÁT A FASZOM

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 18:36:00

@Bloodscalp: köszi az élményleírást, de nem tudok vele mit kezdeni.:)

Akkor tudnék vele mit kezdeni, ha

1) lenne egypetéjű ikertestvéred, aki a 8+4-es rendszerbe járt ("összehasonlítási alap")

2) lenne egy alteregód egy alternatív univerzumban, aki 8+4-esbe járt (szintén össz. alap)

Abban persze mindannyian egyetérthetünk, hogy igazából a tanár egyénisége a lényeg (lásd: 4-6-8 osztályos gimiben is taníthat jó tanár, és 6 osztályosban is szar tanár), mégis, én ennyire igényes és maximalista vagyok, hogy amit csak lehet, jó irányba szeretnék terelni.

És ennek egy viszonylag kevéssé ismert része az iskolarendszer felépítése (azért is terjesztem, hogy minél többen megismerjék:)). a tanáregyéniségről, meg a többiről is szívesen beszélnék egyébként, de mivel mániám, hogy mindenki értse amit mondok, ezért a túlképzett értelmisik rám rohannának, és a szakkifejezés-ágyúikkal darabokra lőnének. Én meg csak kapkodnám a fejem. (Na meg az átlagembert amúgy sem igazán érdekli, milyen egy jófej tanár, lényeg hogy ő valahogy túlélte az iskolát, aztán kész.)

Alfőmérnök 2013.01.07. 18:36:51

@MézesRozi: Önnek is felteszem a kérdést: Ön tud latinul?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 18:40:50

@MézesRozi:

engem az zavart a latin nyelvben, hogy habár tele van tagadószavakkal (veto, nego stb), az igenlő szavak szinte teljesen hiányoznak belőle.

Ami a legközelebb áll az "igen" szóhoz, a latin "sic". jelentése "így". De még ez is csak egy közelítés. a határozott igen hiányzik.

roppant érdekes.

szempontpuska 2013.01.07. 18:42:04

@MézesRozi: de legfőképpen, mert Hoffman Rózsa most ezt találta ki :-)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.01.07. 18:42:16

Na itt jön ki a konzervatív életszemlélet szánalmassága. Azt hiszik, hogy ami kétszáz éve a kultúra alapja volt, az ma is az, és nem árt az ezekbe a lurkókba. Holott a latin az az európai kultúrának csak pár száz évig volt egy fontos nyelve, és közel sem jelenti a kultúra alapjait. Mert ha valami nem latinul van, akkor nem értékes? Vagy valami értékes attól, hogy latinul van?! És mi van az ógöröggel, meg a sumérral és az egyiptomival?!
Meg ugye például Arisztotelészt lehetett görögül olvasni, aztán arabul, és latinul már csak akkor, amikor újra felfedezték. Aztán nemsokára már vége is lett a latin nyelv hegemóniájának.

Pár száz éve meg aztán a francia, a német és az angol nyelv lettek nemzetközi kultúrnyelvek, kár most már ezt a latint forszírozni. Annyi fontos dolgot kéne azoknak a gyerekeknek tanulniuk, mi a fenének nekik latin?!

btw én soha nem tanultam latint, ami a kultúrához kell a latinból, azt az ember felszívja a kultúrával. Ami meg nem, azt hiába erőltetik. A legnagyobb hülyeség egyébként egy "latin for dummies" jellegű óra lenne. Ez nem hoz semmit, de felbassza a diákok agyát, az biztos.

Komolyan, konzik, nézzetek már ki a fejetekből!

negyven rabbi 2013.01.07. 18:43:20

ha már tanítanak valami (fél)holt nyelvet, akkor inkább tanítsanak (ó)görögöt

vagy jiddischt :D

negyven rabbi 2013.01.07. 18:46:23

@MézesRozi: @Schwerer Gustav: @szempontpuska:

"olyasmi, ami fontos, mert gyönyörködtet minket"

ja: akkor tanítsanak hangszeres zenét

abban az ocsmány usában azért pl. az állami gimiknek is van saját zenekara és fel lehet venni tantárgyként

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 18:46:26

Középiskolában latin? Miért nem inkább cigányul tanulnak? Az osztálytársaik fele úgyis cigány, legalább megértenék egymást.

Én egyébként már az óvodában bevezetném a latint, mert nem lehet elég korán elkezdeni műveltnek lenni. Mivel a művészetek nyelve az ógörög, azt már bölcsiben oktatnám, napi 12 órában természetesen, és ovira már nyelvvizsgájuk lenne belőle. Az ugye megvan mindenkinek, hogy a latin műveltség semmi másból nem áll, mint az antik görög műveltség lenyúlásából?

Szeretem a latin nyelvet, tanultam is egyetemen. Jó volt-e valamire? - Nem, semmire. Középiskolában még annyira sem lenne jó. A latin nyelv tudása nem alapja semmilyen műveltségnek, ezt legfeljebb műveletlen sznobok hiszik. A műveltség alapja saját anyanyelved ismerete, amely jelenleg katasztrofális szinten van mindenféle iskolákban.

Nektek latin? Nektek moslék kell!

negyven rabbi 2013.01.07. 18:49:53

@Alfőmérnök: vagy Suetonius meg Ovidius művei

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 18:53:27

@negyven rabbi: Nekem egy kiváló latintanárom volt, lehet hogy ezért nem tudok (és nem isakarok) rémtörténetekről beszámolni.

az a helyzet, hogy nagyon jó latin tankönyvek vannak manapság. ez egy jó tanárral kiegészülve csodát tehet.

Persze nyilván vannak ettől sokkalta fontosabb dolgok is egyrészt, másrészről pedig zéró kétségem van affelől, hogy a fityesz ezt is -mint mindent -mennyire el fog ...koitálni:).

negyven rabbi 2013.01.07. 18:57:26

@Schwerer Gustav: nem feltétlenül rém

van ott pornó is, amit a faszverő Ovidius képes szerelemnek nevezni: és így ebből mai napig tartó képmutató szépelgés lett

MézesRozi 2013.01.07. 18:57:48

@szempontpuska:
nézze,
ha valaki itt ekézte a mandíneren hoffmannt, azok között én ott voltam. célozzon pontosabban:)

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 18:59:20

@mk27soundmaster: Pontosan.
(Műsoron kívül: eszembe jut Polonkai atya a kis Regnumból, ahol 50 évvel ezelőtt ministráltam. Nagyapám mindig röhögött, mert az atya úgy mondta a páternosztert, hogy: Pater Noster qui es in _csélisz_, _sanctificsétur_ nomen tuum..., mert a derék atya még Rómában volt szeminarista és olasz módon ejtette a "c" hangokat -míg élek, nem felejtem.)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:00:27

@Mr Falafel: "Szeretem a latin nyelvet, tanultam is egyetemen. Jó volt-e valamire? - Nem, semmire. "

Hát igen, ha mondjuk középiskolában tanultad volna, akkor az angol nyelv tanulásánál beugrottak volna az ismerős szavak. De nem tanultad, tehát a te személyes élménytörténeted is kiesik a képből.

"A latin nyelv tudása nem alapja semmilyen műveltségnek, ezt legfeljebb műveletlen sznobok hiszik."

Mivel a latin tanítás gerince az ókori írók munkáinak tanulmányozása, olvasása, ezért nyilvánvaló tévedés amit állítasz. A klasszikus műveltségnek igenis a latin az alapja. ("Si tacuisses..." :))

"A műveltség alapja saját anyanyelved ismerete, amely jelenleg katasztrofális szinten van mindenféle iskolákban."

igen ez így van, még szerencse hogy a kettő nem kizárja, sokkal inkább kiegészíti egymást.

Alfőmérnök 2013.01.07. 19:00:35

@negyven rabbi: Ezzel a hangszeres zenéléssel, meg az iskolai zenekarral teljesen egyetértek.
Volt is róla szó, ha jól emlékszek, de nem lett belőle semmi.

Sajnos a fidesz-kdnp abból, aminek értelme lett volna, kb. a 10%-át valósítja meg.
(Egy másik példa: Erzsébet utalvány. Ok, jó ötlet, csak a CBA-ban lehessen levásárolni. Aztán jött a TESCO. Most meg az Auchan. Tehát ugyanott tartunk, mint régen, azzal a különbséggel, hogy kevesebb összeget adnak. Ja, meg nem lehet alkoholt és macskakaját vásárolni vele.)

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:01:47

@mk27soundmaster: Az osztrák sörig terjednek az ismeretei.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:05:17

@emzéperiksz: A munkaerőpiacon megkívánt pidgin-englisht fél év alatt bárki elsajátíthatja.

negyven rabbi 2013.01.07. 19:06:39

@Schwerer Gustav: "Hát igen, ha mondjuk középiskolában tanultad volna, akkor az angol nyelv tanulásánál beugrottak volna az ismerős szavak. De nem tanultad, tehát a te személyes élménytörténeted is kiesik a képből. "

ez akkora fasság érvként mint makóhoz jeruzsálem

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:07:00

@bz249: Simán. Ezt nem szokták érteni, hogy például bármilyen jól is tudsz angolul, egy német cégnél akkor vagy nyerő, ha rendesen tudsz németül (is).

negyven rabbi 2013.01.07. 19:08:50

@Tehetetlen Dodó:

ha mosogató akarsz lenni, akkor tényleg elég

kidughatnád néha az orrod hegyeshalmon túlra

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:10:05

@MézesRozi: Manapság, ugyebár, ez nem menő.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:13:35

@Mr Falafel: A francia meg az angol szókincs fele a latinból van.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:14:13

@Alfőmérnök: "Ok, jó ötlet, csak a CBA-ban lehessen levásárolni. Aztán jött a TESCO. Most meg az Auchan. Tehát ugyanott tartunk, mint régen, azzal a különbséggel, hogy kevesebb összeget adnak. "

Az egész fidesz erről szól... nemzetiszínbe csomagolva lopnak meg adnak kevesebbet, miközben ugyanaz megy tovább, mint eddig.

Még arról sem sikerült a kurvanagymagyar fidesznek megegyeznie , hogy akkor mit tekintünk magyar terméknek. Legalább 3 féle besorolás van, az is magyar amit itthon gyártottak, az is magyar amit itthon csomagoltak stb stb

mindegyiken ott van hogy "magyar termék", amin NINCS, azon is ott van a nemzetiszín zászló. szinte mindenen ott van az a kibaszott zászló.

a boltban semmi sem magyar, de mindennek magyar neve van, siótibiboci, faszom. a nyáladzó barom állat fogyasztó-zombisötétség meg benyalja.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:14:51

@negyven rabbi: 20 éve osztrák cégeknél dolgozom, most is.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:15:25

@negyven rabbi: az a szerencse, hogy elmondtad miért.

Mondjuk az igaz, hogy a latin nem elég az üdvösséghez, érvelni is tudni kell.:)

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:17:55

@negyven rabbi: Amellett a sok híres hazaelhagyó, például Londonban, leginkább mosogatóként vagy londínerként dolgozik. Bár vannak kiemelkedő tehetségek is: a haverom fia ajtónálló-mosogató-csapos karrier után most máreljutott odáig, hogy egy arab tulajdonú cégnél intézi a telefonos akkvizíciót, mivel már jobban tud angolul, mint a gazdái. Ezért érdemes volt a JATÉ-n végezni.

negyven rabbi 2013.01.07. 19:21:23

@Schwerer Gustav: ökörség azért latinra pazarolni erőt és időt, hogy utána az angol _nagyon kicsit_ jobban menjen

@Tehetetlen Dodó: mondjuk hülyeségek beszélése (írása) előtt azt sem ártana tudni, hogy a francia újlatin az angol meg indogermán

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:24:31

@Schwerer Gustav: @Tehetetlen Dodó: Én azt hittem, hogy az evidens, hogy az angol nyelv alapja a latin? Vagy csak ennyire hülyének gondoltok?

negyven rabbi 2013.01.07. 19:24:33

@Tehetetlen Dodó: olyan csak magyarországon van, hogy beesik a külföldi és rögtön menedzseri székbe huppan

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:25:06

@negyven rabbi: hol állítottam, hogy _azért_ kell latint tanulni, hogy az angol _kicsit_ jobban menjen? (nem nagyon kicsit, hanem kicsit, ha már szőrözünk)

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:28:27

@negyven rabbi: Van kis átmenet azért a medszeri szék meg az ajtónállás között, nem úgy véled?

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:29:08

@Mr Falafel: Ne mérgelődj, nem mindig jön be a vicced.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:29:23

@Schwerer Gustav: Az ókori írók tanulmányozására akkor lenne jó a latin, ha nem csupán a nyelvet ismernénk anyanyelvi szinten, de a kultúrát, a kor szokásait is. Mivel ez lehetetlen, célszerűbb a szép magyar nyelven belemerülni jó fordítások alapján. Vannak ilyenek.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:30:10

@negyven rabbi: És? Attól még mind a kettő tele van a latin szókincs elemeivel.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:32:54

@Mr Falafel: nem fogok értelmetlen vitába bonyolódni, úgyhogy csak annyit: VAN értelme latint tanítani (és tanulni). gimnáziumban. 6 osztályban. (egyetemen is, de akkor a gimnáziumi anyagra építve) Minden más az Igazságtól való különböző mértékű elhajlásnak felel meg.

Emellett természetesen ideje lenne már MAGYARUL is normálisan megtanulni, ehhez pedig az MTA egész nyelvészeti és fingugró részlegét fölszámolni, és normális altaisztika, sinológia, japanisztika stb egyetemi intézeteket létrehozni.

A kettő egymást _kiegészítő_ cél.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:35:40

@Tehetetlen Dodó: Nem mérgelődöm, csak én nem vagyok egy nagy szmájlista.

Egyébként teljes komolysággal orbitális ostobaságnak tartom a latin középiskolai oktatását. Igazi hónaljszagú kereszténykedő faszság. Persze, a gazdasági ismeretek is az! Itt többen felemlítették. Feleségem gimiben közigazgatási ismereteket tanult fakultatív tantárgyként. Na, az nem hülyeség. A napi testnevelés is kiváló ötlet, már csak zuhanyzók kellenének az iskolákba. De a latin?

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:38:05

@Schwerer Gustav: Egyébként, kövezzetek meg, de annak idején volt értelme a (kötelező) oroszt is valamilyen szinten elsajátítani: azokon az alapokon viszonylag könnyen lehet értelmezni az összes szláv nyelvet, legalább konyhanyelvi alapokon, de kis energiabefektetéssel szaknyelvi szövegértés is megy, lévén a szaknyelvi kifejezések meglehetősen nagy számban nemzetköziek (például a hagyományos iparban német alapúak).

Boltzmann 2013.01.07. 19:38:14

nos, maguk itt olyan okosak, hogy szinte már szólni sem merek.
az orvosi nyelven nagyon is jól lemérhető, mennyit ér az a sugalmazott angol-latin kapcsolat:

semmit

az angol nem ragoz mint a latin, nem tartja a latin szórendet, _pláne nem a KIEJTÉST_

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:42:01

@Mr Falafel: Ne felejtsd el: elit gimikről van szó. Én magam sajnálom, hogy annak idején kimaradtam a latinoktatásból, hálistennek az orosz, angol és német alapokat megkaptam, erre nagyon sokat tudtam felépíteni. Latint autodidakta módon tanulgattam, annyira jutottam, hogy egyszerűbb olasz, spanyol meg francia szövegeket viszonylagos biztonsággal tudok értelmezni - persze ma már könnyebb, mert a gugli-fordító jó barátod - de ha gőzöm sincs az alapokról, akkor könnyen beleszaladhatok valami hülyeségbe.

Boltzmann 2013.01.07. 19:42:34

@Boltzmann: ezt a semmit nem érő kapcsolatot annál is inkább megtapasztalhatja a a londoban landoló doktol, mert

angol nyelvterületen nem használják magát latint, a latin nómenkaltúrát az orvoslásban

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:42:48

@Boltzmann: Ezért is bátorkodtam fentebb mindössze "szókincs"-et emlegetni.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:43:13

@Schwerer Gustav: Ha összeszámolnánk, hogy az országban hányan tartják hasznosnak a latin általános oktatását, nem kapnánk százezres számot sem. Ha azt kérdeznénk, kinek tetszik a latin nyelv, akár milliós szám is kijöhet. Viszont tízezer alatt lenne azon iskolások száma, akik örülnének, ha a latin kötelező lenne.
A hozzáállásotok az a tipikus felnőtti hozzáállás, amely utólag sírdogál azon, hogy valamiről lemaradt. S ha már ő így járt, akkor a következő korosztályoknak kötelezővé tenné. Ez pszichológusért kiált.

A latin nyelv szellemi érettséget kíván, ami egy 10 évesben nincs meg. Ezt vagy megértitek, vagy nem.

Alfőmérnök 2013.01.07. 19:43:50

@Mr Falafel: "A műveltség alapja saját anyanyelved ismerete, amely jelenleg katasztrofális szinten van mindenféle iskolákban. "

Így van.
Mikor a menő középiskolákban is zanzából olvassák a diákok a klasszikusokat, akkor kurva sok értelme van bevezetni a latint. Kb. úgy fogják utálni a diákok, mint anno az oroszt.
Amúgy lehet érvelni a hasznossága mellett, de ezer dolog hasznossága mellett lehetne érvelni.

Ez egy gumicsont, amit most bedobtak Hoffmannék, hogy eltereljék a figyelmet a dilettantizmusukról.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:44:54

@Tehetetlen Dodó: Francba, hogy rászóltam! Kimaradtál, sajnálod, ezért másnak legyen kötelező. muhaha szmájli.

Boltzmann 2013.01.07. 19:46:22

@Tehetetlen Dodó: akkor meg pláne minek a latinnal kínlódni, szókincset tanulni rögtön angolul is lehet

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:48:20

@Alfőmérnök: Egyetértünk. Jöhetnek csámcsogni a jósok.
A latin nyelv gyönyörű, misztikus, emelkedett. Sajnos egy 10 évesnek emészthetetlen. Kell egy bizonyos fokú érettség, bölcsesség, hogy megértse az ember a lényegét. Egészen biztos vagyok benne, hogy valóban az orosz nyelv sorsára jutna, ha kötelezővé tennék.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:49:05

@Mr Falafel: Mert másnak jót akarok, akár hiszed, akár nem.

Boltzmann 2013.01.07. 19:49:52

nem a latintól lesz okosabb vagy műveltebb, pláne nem érzékenyebb, empatikusabb ember a kisdiák

ez a latin pont annyit érne ma, mint a néphadseregbeli csuklóztatások

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 19:51:51

@Tehetetlen Dodó:

én ezt a horvátra (mint történelmi testvérnép) alkalmaznám igazán.
a horvát alapján is meg lehet érteni a szláv nyelveket... még az oroszt is

megvallom őszintén, nincs túl sok értelme a fizikát-kémiát-biológiát humán keretek között erőltetni. A kémiát biztos nincs (mert a különböző ilyen-olyan kötéseket fizika alatt is meg lehet tanítani)

kéne reálgimnázium, ahol lehetne ezeket(fiz-kém-biol stb) nyomni, de kéne humángimnázium is, ahol mondjuk így nézne ki: angol, latin, horvát (vagy szerbhorvát, ha a cirill betűket is meg akarjuk tanítani) nyelvek oktatása

a rajz mint készségtárgy, heti 2-3 órában (nem pedig egyben, mint általában van, a rajztanárok a legjobb fejek az iskolákban, személyes tapasztalat :))

a többit hagynám nagyjából úgy ahogy van. még egy dolog, egy nóvum: "honpolgári ismeretek" címszó alatt a főbb átverési trükkök felismerését és kivédést tanítanám meg nekik. heti 1 óra elég lenne. Óránként 1 technika, és annak kivédése. Hogy valami konkrétan alkalmazhatót is kapjanak, amint kilépnek az iskola kapuján.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:52:05

@Boltzmann: Ugyan. A latin után automatikusan tudod egy pár másik, mai latin nyelv szókincsének egy részét és nyelvtani logikáját is.
Csak angolt tanítani a legnagyobb baromság, mert a legleegyszerűsítettebb, legprimitívebb nyelvi szerkezetet tanítják meg, amelyhez képest bármely más latin, indogermán vagy szláv nyelv a gazdagság tárháza, a magyarról nem is beszélve.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:54:00

@Mr Falafel: Elbeszélünk egymás mellett.
Hülyéknek úgyis mindegy, aki meg tudja hasznosítani az ismereteit, annak a latin is éppúgy hasznos, mint például egy szláv nyelv ismerete.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 19:54:47

@Schwerer Gustav: No hát, régen is így vót.
Mármint a kommunizmus előtt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 19:58:20

@Tehetetlen Dodó: A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 20:01:32

@Tehetetlen Dodó: Nem, nem beszéltünk el egymás mellett. Pontosan értem, miért foglalsz állást a latin nyelv oktatása mellett. Már nem emlékszem, hogy te is embertudomány-tagadó vagy-e, de a lényeg az, hogy az embertudományok ismerője és értőjeként ellenzem a középiskolai általános oktatását. Fakultatív, választott tantárgyként abszolút elfogadható. Egyetemeken viszont simán alaptantárgyat csinálnék belőle. Természetesen nem gépészmérnöki karon.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:04:53

@Tehetetlen Dodó: ugyehogy úgy!
:-)

lassan már össze kell foglalnom gondolataimat, annyi minden jó ötletem támadt így hirtelenjében...

tehát: 6 osztályos általános (ahol 99%-ban ki szokott derülni, a gyerek reál vagy humán érdeklődésű)

3 felé mehet tovább: reálgimnázium, humángimnázium, illetve a mostani vegyesgimnáziumot is meghagynám (akinek a szülei nem tudják eldönteni, hogy akkor most merre is menjen a gyerek tovább)
mind a három 6 osztályos lenne.

majd az egyetem, ahol a bolognai rendszert fölszámolva, az osztatlan 5 éves rendszert visszaállítanám.

valamint a mostani kismillió nyelviskolából a az angol különtanárokat az iskolai rendszerbe visszaintegrálnám, azáltal hogy kvázi beszüntetném az angol nyelv magántanításának lehetőségét. Nyilván ezt is finom módszerekkel kell elérni, nem frontális támadással, de erről is már sokszor írtam.

Boltzmann 2013.01.07. 20:07:54

@Tehetetlen Dodó:

"Ugyan. A latin után automatikusan tudod egy pár másik, mai latin nyelv szókincsének egy részét és nyelvtani logikáját is."

De ehhez minek elbaszni az időt a latinnal és ráadásul magát a nyelvtanulást is megutáltatni? A latin semmevl sem segít többet mintha eleve egy élő újlatin nyelvet tanul meg az ember. Aki meg amúgy sem tanulna újlatin nyelvet annak meg azért felesleges ez a baromság.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:09:18

@Mr Falafel: "Egyetemeken viszont simán alaptantárgyat csinálnék belőle."

egyetemen a legkisebb gondod is nagyobb, mint hogy nyelvet tanulj... ott bizony a vizsgákra való felkészülés a lényeg.. legalábbis én ezt tapasztaltam magamon és csoporttársaimon is

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:09:42

@Mr Falafel: Mi van az embertannal?
Azt se tudom, mi az, hogy jön az most ide?

Én egyszerűen arról beszélek: minél több nyelvi alapot sajátít el az ember, annál könnyebb további ismereteket ráépítenie.
És itt, ha jól emlékszem, elit-gimnáziumi oktatásról van szó, amely mégiscsak valamilyen igényszintet feltételez.
A konzumproli-oktatás nyilván egy más, szélesebb szegmens, oda elég a pidgin-english tanítása is, Birminghambe épp elég lesz a mosogatáshoz, feltéve, ha a büfé-ruhatár-külkapcsolat szakos diplomás el tudja sajátítani a mosogatószerek takarékos, ám mégis hatékony alkalmazásának titkait.

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:10:58

@Boltzmann: Hagyjuk.
Itt baszod el az időt, közben már megtanulhattál volna például egy jó szláv nyelvet, hehe.

Boltzmann 2013.01.07. 20:15:07

@Tehetetlen Dodó: az is többet érne a latinnál

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:24:00

Ja és a végére, mint már fejtegettem:

angol, latin, és (szerb)horvát nyelv tanítása. a szerbet azért írtam, hogy ha mégis cirill betűt akarunk tanítani. Lehetne választani (mármint a szülőknek), melyiket akarják.

ez a humángimnáziumi rendszer. A reálgimnáziumokhoz nem értek, azt meghagyom a kockáknak, fejtsék ki ők. nyilván oda elég lenne mondjuk 1 nyelv is (az angol, mint a programozás nyelve), minden reálos tud több-kevésbé angolul, a műszaki rajzok döntő többsége is angol, ha jól tudom. Tehát a reálosokhoz elég egy nyelv is.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 20:24:15

@Tehetetlen Dodó: Vannak olyan hihetetlenül művelt emberek, akik gyakorlatilag valamennyi embertudományt (kult.antrop., pszicho., szociológia, pedagógia, stb.) áltudománynak tartják.

Elitoktatásban a latin nyelv tényleg alap. Ebben nincs vita köztünk. Abban sincs, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz.

Nem szeretem ezt a "büfé-ruhatár szak" dumát. Jellemzően sötét barmok szeretik használni. Te nem vagy az, ezért nem is áll jól neked. A legsemmitmondóbb diplomával is lehet valaki intelligens, kreatív ember. Persze, a nagy átlag tényleg setét. De ki nem szarja le a nagy átlagot?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 20:26:15

@Schwerer Gustav: Nem tudom, nekem a középiskola sokkal nehezebb volt, mint utána az egyetem. Ez egészen biztosan összefüggésben van szellemi érettségem változásával is. Azt viszont tudom, hogy a középiskolások így is nagyon le vannak terhelve mindenféle ostobasággal. Melyik tantárgy helyett lenne a latin?

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:29:39

@Schwerer Gustav: Na, megállj, nyavalyás horthyfasiszta! Miféle rendszert akarsz te itten visszahozni????

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:32:38

@Mr Falafel: A büfé-ruhatár sajnos nagyon találó, annak ellenére, hogy az idiótatóta mondta. Én három gyereket neveltem fel, van, akinek ilyen diploma jutott, szart se ért, legfeljebb elmondhatja magáról, hogy diplomás. A szakmunkás fiamnak bezzeg nincs gondja az álláskereséssel...

Boltzmann 2013.01.07. 20:35:26

@Schwerer Gustav:

"nekik az is elég" - frusztrált humán beképzeltség, aki aztán egy szöget beverni se tud

tájékoztatom, hogy épp a humán vonal termelte ki a mai fiatalság diplomás szemérkupacát - és nem azért, mert nem volt latin oktatás

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:35:58

@Mr Falafel: @Tehetetlen Dodó: És máris ott vagyunk a tüntető tanulóifjúság problémakörénél: igenis vissza kell nyesni ezt az őrületet, hogy használhatatlan szar diplomákkal árasztják el a szerencsétleneket, akiknek be lett beszélve, hogy "diploma" nélkül nem is ember az ember.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:37:00

@Mr Falafel: mondjuk a kémia helyett. szerintem full fölösleges humángimiben a kémia. a fizikát is meggondolnám, hogy lehet hogy csak 4 évig (az utolsó 4 évben) tanítanám, a 6-os rendszerben. matekot szintén. a felszabadult időbe pedig a latint meg horvátot.

@Tehetetlen Dodó:

Tudom, tudom, a csontomig fasiszta vagyok.
:)

Én csak ott folytatnám ahol '44-ben abbamaradt a dolog:)))))))

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:43:44

@Boltzmann: "tájékoztatom, hogy épp a humán vonal termelte ki a mai fiatalság diplomás szemérkupacát - és nem azért, mert nem volt latin oktatás"

ez egyrészt az egyetemek felelőssége, másrészt a színvonal amin oktatnak felelőssége, harmadrészt pedig az alacsony elvárások felelőssége

én egyikről sem beszéltem sőt valójában full másról beszéltem

igen, szerintem az is elég, mivel a reálos számokkal kommunikál elsősorban. ara pedig elég az angol nyelv is.

a dplomagyár-effekt az teljesen más, a Hungaro Valentinnél meg az előző orbán-bandánál (98-02) érdeklődj ezen témában

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 20:46:18

@Schwerer Gustav: A reálosnál sem szentírás az angol.
Gépipar, építőipar: német.
(Egész életemben ebből éltem).

Boltzmann 2013.01.07. 20:46:26

@Schwerer Gustav:

"igen, szerintem az is elég, mivel a reálos számokkal kommunikál elsősorban. ara pedig elég az angol nyelv is.
"

elnézést, előbb finom maradtam, de megerősített a véleményeben: maga egy magáról sokat gondoló, korlátolt szellemi horizontú tahó

Alfőmérnök 2013.01.07. 20:52:21

@Tehetetlen Dodó: Bizony, diploma nélkül jóval nehezebb munkát találni, gyak. olyan ma egy diploma, mint régebben az érettségi.

Másrészt az Egyetemnek (nagy betűvel) nem az az egyetlen célja, hogy szakmát adjon az embernek.
Tudod, kultúra, műveltség meg ilyen felesleges dolgok.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 20:59:21

@Boltzmann: :)

valmi nem jött össze láthatólag, ezért inkább rajtam próbálja kiélni magát...vesztére.

@Tehetetlen Dodó: ezt elfogadom. mint mondtam, előre leszögeztem, (kicsit más szavakkal): nem kenyerem a reáltudományok oktatási szakmódszertana. Már csak ezért sem abszolút érvényű amit írtam.

Nagy botorságomban:) pusztán annyit mertem javasolni, hogy a reál-humán perspektívában a humánnak juttassunk több nyelvet (és kevesebb természettudományt), míg a reálnak több természettudományt (és kevesebb nyelvet). Ilyen egyszerű.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 21:00:34

@Tehetetlen Dodó: Nem a diploma számít, hanem a tanulásra szánt idő. Az pedig egyértelműen több, ha valaki középiskola után továbbtanul.
Az egyik öcsém érettségizett villanyszerelőként sofőr volt valaki szar cégnél. Apáról féltestvérem, és csecsemő kora után huszonévesen láttam újra. Magamhoz vettem a cégembe, és presszionáltam, hogy tanuljon tovább. A legkétesebb hírű diplomát szerezte a legkétesebb hírű főiskolán. Miután én a céges életemet befejeztem, ő dolgozott a pénzügyminisztériumban, most pedig a Vodafone-nál van remek állása. Neki megérte tanulni, mert megértette, mire is jó az. Büszke vagyok rá, és örülök, hogy helyes irányt tudtam mutatni neki.

bz249 2013.01.07. 21:02:29

@Tehetetlen Dodó: azert ez a hasznalhatatlan szar diploma egy erdekes kerdes am... a legtobb diplomat az teszi hasznalhatatlanna, hogy a t. hallgatot mar az egyetemen se erdekelte a valasztott szakmaja. Ezek utan nem meglepo modon total hulye lesz a teruleten... amitol persze kialakul, hogy ez egy semmire valo bufe-ruhatar ize. Sajat pelda: kishugom konkretan marketinges, aminel nem sok bufe-ruhatarabb dolog letezik allitolag Magyarorszagon is a vegzettsegenek megfelelo munkat vegzett es a yorkshire-i nyelv elsajatitasa utan Angliaban is; mondjuk ot eleve erdekelte es azota is kepzi magat.

Amugy meg ezt az egesz nyelvtanulas mizeriat nem igazan ertem, egy ertelmisegi szinten atlagosnak szamito mukinak nem okozhat gondot, hogy a sajat szakmaja mellett 2 idegen nyelvet elsajatitson. Jo kozepkategorias gimnazium, nem nyelvi szakos osztalyaban (6 evig heti 5 angol + 3 nemet/francia; tizenketto egytucat tanarokkal) ez azert sikerult minimum a dolgozok 1/3-nak. Egy nyelv meg praktikusan mindnek. Akinek meg egy nyomoru kulfoldi nyelv se megy ott meg el kell gondolkodni, hogy milyen szerepet is kivan betolteni a nemzetkozi munkasmoz... ize munkamegosztasban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.07. 21:02:41

@Schwerer Gustav: Én sem rajongtam a fizikáért és kémiáért, de úgy vélem, olyan tantárgyak, amelyek nélkül nem lehet értelmes embert nevelni.
Miért pont a horvát nyelvet? Miért nem a romát, vagy a kínait?

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 21:05:25

@bz249: Jó, fogalmazhatunk másképp is: hülyéknek ne kelljen diploma, úgyse jó semmire. De ezt is megírtam ma már.

Boltzmann 2013.01.07. 21:18:42

@Schwerer Gustav: maga arra is alkalmatlan, hogy bármit is kiéljek magán:

-magának nincs fogalma az asztrofizika-részecskefizika ontológiai mélységeket feszegető implikációiról
-magának nincs fogalma alan turing automatáinak vagy a formális (programozási) nyelveknek episztemiológiai vonatkozásairól

és még lehet sorolni, hogy akár csupán csak saját területükön jól képzett "nekik az is elég" reál emberek mi mindennel kerül kapcsolatba, ráadásul nemcsak felszínesen

arról sincs fogalma, hogy egy komplex alkotási folyamat (pl. biztonságos ellátást nyújtó vízműhálózat tervezése és kiépítése) során szintén milyen filozófiai aspektusok merülnek fel és válnak relevánssá, etikai és episztemiológiai egyaránt

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 21:23:36

@Boltzmann: Ez az episztemológiai egyenesen lenyűgöző. Ezért már érdemes görögül tanulni.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 21:25:07

@Mr Falafel: "Én sem rajongtam a fizikáért és kémiáért, de úgy vélem, olyan tantárgyak, amelyek nélkül nem lehet értelmes embert nevelni."

Ez nem tudom mennyire igaz vagy nem, szerintem ezt így most nem lehet eldöntetni, ugye az iskola lényege hogy GONDOLKODNI tanítson. a gondolkodás alapja az intelligencia, az pedig óriási mértékben, kb 80%-ban öröklött. Tehát eléggé szűkre van szabva a keret, amin belül fejleszteni lehet.

Ha megfigyelted, én is azt írtam, hogy a fizika rendben van, a 6 év alatt 4 évig. a maradék két évnyi heti 1 órát pedig el lehet használni másra. Ez erről szól, ugye? innen egy kicsit lecsippentünk, hogy oda kissé több jusson, lényeg hogy az összteher ugyanannyi legyen a gyereken. a kémia teljesen fölösleges, humán tagozaton. Vannak a kötések, meg vannak a kémhatások. nem emlékszem hogy bármelyik is megváltoztatta volna az életem. Ezeket a fizikába is be lehet építeni egyébként. Részletkérdés.

Azért pont a horvát nyelvet, mert ezer éves közösség köt össze minket. Természetesen nem csupán a horvát nyelv oktatása lényeg, hanem a horvát magyar kapcsolatok erősítése, felelevenítése, közös programok stb stb. ezer évig a horvát bán a magyar király alattvalója volt. Rengeteg közös kapcsolat van, ezt kihasználatlanul a hagyni ostobaság.

román, kínai: a románt inkább hagyjuk:), a kínai meg addig vicces, amíg elibéd tolják a 2000 alapjelet, amit meg kell tanulni. a japán is hasonló okból cinkes, szerintem elég nagy kihívás a képjeleket megtanítani a nebulóknak. Na ha valami egyetemre való, akkor pontosan ez.

bz249 2013.01.07. 21:27:57

@Tehetetlen Dodó: hat kb. ennyi. Illetve az egyik oktatomnak volt egy otlete erre a problemara. Fel kellene szerelni az egyetem oldalaba egy automatat. Jon a paciens, bedob (akkor) 100.000 Ft-t, beirja a nevet, kivalasztja a szint es kap egy nevre szolo Egyetemi Diplomat a kivalasztott szinnek megfelelo muborkotesben.

Mindenki jol jart, az ugyfelnek diplomaja lett, az oktatasi rendszert nem terhelte, az egyetem penzhez jutott.

Boltzmann 2013.01.07. 21:28:20

@Tehetetlen Dodó: ha muszáj valami ilyesmi, akkor az (ó)görögöt sokkal inkább tudnám támogatni mint az epigon latint

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 21:34:07

@Tehetetlen Dodó: az episztemológia másik neve a "gnoszeológia", tudta? :) "gnózis", innen jön a gnoszticizmus is.

@Boltzmann: "magának nincs fogalma az asztrofizika-részecskefizika ontológiai mélységeket feszegető implikációiról"

igen, ezeket mind tanítják gimnáziumban:) innen indultunk, ugye? hogy mit tanítsunk és mit ne.
Ezekről most sem esik szó, legfeljebb 1-2 óra keretében, ha a tanár olyan beállítódású.

Egyébként ez a sok-sok csoda mind csak a maga fejében létezik, hiszen gőgösen kihagyja belőle a jónépet is, ilyen-olyan okokra hivatkozva. milyen tanár (tudás-átadó) lenne magából?

(az elemi részecskék világa a szabad akaratra épül, tudta?)

Boltzmann 2013.01.07. 21:45:11

@Schwerer Gustav: az elemi részecskék világa egyelőre a heisenberg-féle határozatlansági relációra és a planck-állandóra épül, ebből bomlik ki az egész kvantumfizika kezdve schrödinger macskájával

Boltzmann 2013.01.07. 21:48:52

@Schwerer Gustav: @Boltzmann:

igen, ezeket mind tanítják (nyilván nem az ezek formális levezetését vagy alkalmazását) gimnáziumban, nézzen bele bármelyik 4dikes fizikakönyvbe - legfeljebb a beképzelt humánosok leszarják

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 21:54:46

@Boltzmann: Igen, ezt H. nagyon jól leírja a "Rész és az egész" c. köyvében, élvezetes olvasmány

arra gondoltam, és akkor pontosan fogalmazok
"amennyiben az embernek van szabad akarata, annyiban az elemi részecskéknek is van szabad akarata"

"if experimenters have free will, then so do elementary particles."

John Conway bizonyította ezt be állítólag, bár nyilván vannak akik ezzel nem értenek egyet.
en.wikipedia.org/wiki/Free_will_theorem

Tehetetlen Dodó 2013.01.07. 21:57:08

@Schwerer Gustav: Danke schön - mondták a partizánok.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 22:03:46

@Boltzmann: igen, olvastam róla a 4.-es fizikakönyvben.
száraz, jellegtelen leírás volt. egyébként szeretem a fizikát, mint már említettem, taníttatnám is. Nem értem mi a probléma. (Ha azt írtam volna, hogy mindenki _csakis_nyelveket_ tanuljon humán tagozaton, akkor még érteném ezt a nagy lesajnálkozást.)
Mi a baj? csikar a hasa? azért ilyen rossz a kedve?

Alfőmérnök 2013.01.07. 22:06:10

@MézesRozi: Idegen nyelvű gimnáziumokban tanítanak latint?

Boltzmann 2013.01.07. 22:07:36

@Schwerer Gustav: "lesajnálkozást" maga prezentált a reálképzés felé

Boltzmann 2013.01.07. 22:10:57

@Schwerer Gustav:

amellett sokkal inkább lehetne érvelni, hogy az embernek nincs szabad akarata :)

capacete 2013.01.07. 22:15:53

@Schwerer Gustav: A klasszikus műveltségnek az ógörög az alapja. Ami a középkorban a latin, az a rómaiaknak az ógörög volt, a műveltség nyelve.
Minden tisztességes római polgár görög házitanítót hozatott a gyerekének, akkor miért nem rögtön oda térünk vissza?

capacete 2013.01.07. 22:17:03

@Schwerer Gustav: Elég időrabló dolog latinul azért tanulni, hogy később élő nyelvek tanulását könnyítse meg, amikor azalatt élő nyelveket is tanulhatna.

capacete 2013.01.07. 22:19:27

@Tehetetlen Dodó: Nem, az angol szókincs fele a franciából van, a francia pedig neolatin nyelv.
Miért nem inkább azt javasolod, hogy franciául tanuljanak a diákok?

capacete 2013.01.07. 22:22:34

@Mr Falafel: Arról nem is beszélve, hogy heti 2 órában senki nem fog olyan szinten megtanulni latinul, hogy eredetiben olvasson Ovidiust, ahhoz már tökéletesen kellene tudni.

Az az elképzelés, hogy ezzel majd eredeti római klasszikus irodalmat fognak olvasni a diákok, irreális.

capacete 2013.01.07. 22:26:57

@Tehetetlen Dodó: Látod, ha ugyanennyi időt abba fektettél volna, hogy autodidakta módon spanyolul tanulj, akkor

1. Valamilyen szinten tudnál egy élő nyelven kommunikálni (ami nem mellesleg több százmillió ember anyanyelve).
2. Pont ugyanolyan jól megértenéd az olasz, francia (és a portugál, román) alapokat.

2013.01.07. 22:30:30

a latin tanár az vajon miii? oszt van elég? nem akadékoskodni akarok, de minek a latin kis kínában európa összeszerelő dzsunkáján? meg ha itt beindul a latin, oszt a népek nekiuszulnak művelődni kultúrkodni ki szavaz a fideszre? a békameneten latinul zsidóznak, kommunistáznak, libsiznek? nomeg, a latin az nem egy olyan izé leigázták meg kiírtották az újvilágot latinul beszélve. ehh, felőlem mehet, most kell befektetni a latin nyelvkönyv kiadásba

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 22:31:02

@Boltzmann: akkor most mégsem bizonyították be, vagy mi van?:)

A fickókám itt elég magabiztosan adja elő magát
www.youtube.com/watch?v=Dkg3NWpoEt4

Persze nem vagyok matematikus, főleg nem olyan szinten, mint ezek az emberek, úgyhogy végsősoron nem bírom követni a részleteket:)

"amellett sokkal inkább lehetne érvelni, hogy az embernek nincs szabad akarata :)"

Ha nem lenne szabad akartunk, akkor most itt veszekednénk az idők végezetéig, nem?:)

inkább azt mondja meg, mit szól ehhez:
en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life
vagy ehhez
en.wikipedia.org/wiki/File:Conways_game_of_life_breeder_animation.gif

azon gondolkodtam, kéne ilyen játékokat csinálni. komputeresen animált, 3d-s játékokat, ahol 2 vagy több játékos ilyen "mintákat" eresztene egymásnak.

kurva jók ezek az önszerveződő sejt-automaták, csak még nagyon egyszerűek. bonyolultabb kéne.

2013.01.07. 22:33:35

@capacete:
Haj, latinra fordítva néhány Bayer Zsolt, főleg a legutóbbi....

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 22:39:50

@capacete: egy darab klasszikus nyelv, az még bőven kibírható.

Igaza van a tanár úrnak ezügyben:
@MézesRozi:

"Minden tisztességes római polgár görög házitanítót hozatott a gyerekének, akkor miért nem rögtön oda térünk vissza?"

azért mert az európai műveltség sokkal inkább latin, mint amennyire görög. ilyen egyszerű. És ez még akkor is igaz marad, ha egyébként a latin is sok görög szót/fogalmat stb vett át.

picur3ka 2013.01.07. 22:42:52

@szempontpuska:

Az egyetlen alkalom eddig, hogy egyetertek magaval. Szegyellem is, de igy van.

Teljesen agyament gondolat. Senki nem profital nyelvtanulasilag latin alapbol. Ezt meg anno az inkvizicio talahatta ki.

capacete 2013.01.07. 22:48:25

@Schwerer Gustav: Nem bírható ki a latin, mert elképesztő mennyiségű időt és időráfordítást követel a megtanulása. Latinul nem érdemes rosszul megtanulni, ha használni akarjuk, pl. forrásolvasásra, mert a nyelvtan tökéletes ismerete nélkül a szövegek gyakran érthetetlenek.
Arról most ne beszéljünk, hogy pl. egy történésznek nincs olyan, hogy "a latin", mert a latin nyelvnek még a szókincse is más a történelmi korszaktól függően.
Summa summarum :), latintanulást kötelezővé tenni teljesen értelmetlen. Ha valaki egy kis mesterséges intelligenciával akarja felvértezni magát, az tanuljon meg néhány latin közmondást, regulát és idézgesse.
A jogászok, orvosok megtanulják az egyetemen a szakszókincshez szükséges szavakat és kifejezéseket.

"az európai műveltség sokkal inkább latin, mint amennyire görög"

Na ez viszont nem igaz. A filozófia, költészet, a humanisztikus gondolkodás mind-mind görög eredetű, más kérdés, hogy javarészt latin közvetítéssel ismerjük.
Ami viszont tényleg jelentős római találmány, az a római jog (bár a Digestát már Bizáncban állították össze).

Boltzmann 2013.01.07. 22:50:18

@Schwerer Gustav: a szabadság és ezzel a szabad akarat is vagy van, vagy nincs, részleges nem lehet, legfeljebb konkrét esetekben lehetnek befolyástól mentesen meghozott választásaink

ha lenne szabad akarat, a reklámipar, a pártpolitika és hasonlók lehúzhatnák a rolót :)

sejtautomata:
érdekes, de ki van iktatva belőle az élő sejtek fontos jellemzője: a mutáció; vagy általánosabban fogalmazva: az entrópia (mely előbbi lényegében utóbbinak következménye)

picur3ka 2013.01.07. 22:52:00

@Tehetetlen Dodó:

"Ugyan. A latin után automatikusan tudod egy pár másik, mai latin nyelv szókincsének egy részét és nyelvtani logikáját is."

Ez a helyzet fennall egy elo latin nyelv tanulasa soran is, nem?

2013.01.07. 22:54:16

egy kis szláv nyelv, esetleg, Hoffmann Rozsi izibe ugorhat a katedrára, nem lesz neki gond az orosz

picur3ka 2013.01.07. 22:57:13

@Mr Falafel:

Na, magaval sem ertek sokszor egyet, de ezt alairom:

"Középiskolában latin? Miért nem inkább cigányul tanulnak? Az osztálytársaik fele úgyis cigány, legalább megértenék egymást.

Én egyébként már az óvodában bevezetném a latint, mert nem lehet elég korán elkezdeni műveltnek lenni. Mivel a művészetek nyelve az ógörög, azt már bölcsiben oktatnám, napi 12 órában természetesen, és ovira már nyelvvizsgájuk lenne belőle. Az ugye megvan mindenkinek, hogy a latin műveltség semmi másból nem áll, mint az antik görög műveltség lenyúlásából?

Szeretem a latin nyelvet, tanultam is egyetemen. Jó volt-e valamire? - Nem, semmire. Középiskolában még annyira sem lenne jó. A latin nyelv tudása nem alapja semmilyen műveltségnek, ezt legfeljebb műveletlen sznobok hiszik. A műveltség alapja saját anyanyelved ismerete, amely jelenleg katasztrofális szinten van mindenféle iskolákban.

Nektek latin? Nektek moslék kell! "

Ennyi kulonbseggel: a ciganyok nem beszelnek ciganyul.

Boltzmann 2013.01.07. 22:57:16

@capacete: a görög kultúra volt a latin csak metódus. róma nem felfedezésekről és találmányokról híres. az is ami róma idejéből származik, görögök mint pl. Archimedesz alkotása

capacete 2013.01.07. 23:02:15

@Boltzmann: Szerintem én is erről beszéltem.

Boltzmann 2013.01.07. 23:06:38

@capacete: nem vitatkozásnak szántam

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 23:07:46

@capacete: akkor mégegyszer olvassa el amit a tanár úr írt, a MÁSODIK mondatát

(lényeg: minden logikus rendszerbe kell egy jól kiválasztott, látszólag logikátlannak tűnő elem. miért? a szenvedésért.Ha valami túl logikus, túl tökéletes, túl könnyű, az emberek nem fogadják el. Kell valami, amin szenvedni kell. És ha "ha már", akkor a latin legyen a "ha már".
Nem érti? nem baj.

@Boltzmann: ugyanezt a determináltságra is el lehet mondani, ugye? valami vagy teljesen determinált, vagy csak részlegesen determinált, de akkor már nem is igazán determinált, tehát már nem determinált...
Amennyiben a két lehetőség (0, illetve 1, bináris rendszerben) közül az egyikről van szó.
Nyilván ebben a formál-logikai (igen-nem) rendszerben vagy teljes automaták( "1"), vagy teljes szabadok ("0") vagyunk. nyilván mindkettő téves álláspont. Vagyis formál-logikailag lehetetlen eldöntetni.

Boltzmann 2013.01.07. 23:08:02

@picur3ka: mondja, minek idézte be az egész kommentet? :)

capacete 2013.01.07. 23:10:22

@Schwerer Gustav: Én japánul tanulok. A szenvedés garantált, viszont százmilliószor nagyobb esélye van annak, hogy japánul fogok tudni valakivel kommunikálni, mint hogy a latint használjam.

Boltzmann 2013.01.07. 23:13:24

@Schwerer Gustav: nem mondanám téves álláspontnak, maga a szabad akarat nyilván létezik - a többi ideával (mint pl. az ideális gáz:) ) a barlangon kívül - csak épp az emberre nem érvényes(ül)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 23:17:33

@Boltzmann: a legérdekesebbet persze hogy elfelejtem

itt a "mutáció" szerepét a játékosok töltenék be, akik egyre fejlődnek "mutálódnak", ahogy játszanak, stratégiákat dolgoznak ki, stb
úgy fejlődnének ezen alakzatok, ahogy egyre profibbak játékosok

ha mutációra kiváncsi
www.youtube.com/watch?v=gFWDxqcZqvY

itt az univerzum evolúciója 3 percben:)
www.youtube.com/watch?v=xfgDoExbu_Q
erről írtam egy blogposztot is még anno

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 23:25:52

@capacete: elmúltál 18? Mert akkor full tárgytalan az egész

a humángimis nyelvoktatásról van most szó

Boltzmann 2013.01.07. 23:33:06

@Schwerer Gustav: "a humángimis nyelvoktatásról van most szó"

hát nem :)

Boltzmann 2013.01.07. 23:34:19

@Schwerer Gustav: ne keverje össze a véletlenszerű mutációt a tanulással/fejlődéssel

capacete 2013.01.07. 23:34:23

@Schwerer Gustav: Már elég régen.
Pontosan tudom, hogy a humán gimnáziumokról van szó, de ott sincs szükség értelmetlen fejtágítókra kötelezően előírva.
Neked sem sikerült egyetlen épeszű érvet sem előhoznod arra, hogy miért kellene kötelező latinoktatás.

Nézzük az érveidet:

1. Megkönnyíti a nyelvtanulást. Cáfolat: a ráfordított időben egy élő nyelvet is jól meg lehetne tanítani, ami tovább könnyítené más idegen nyelvek elsajátítását.

2. A latin az európai műveltség alapja. Cáfolat: először is a görög az európai kultúra origója, a rómaiak leginkább közvetítették. Emellett a latinos műveltséget néhány klasszika-filológus kivételével a lefordított műveken keresztül kapjuk meg, senki nem fog annyira megtanulni latinul a gimnáziumban, hogy eredetiben olvasson Cicerot.

3. Kell az értelmetlen szenvedés. Ez azért a no komment kategória, de ne aggódj, a diákok bőségesen szenvednek, kinek melyik tárggyal gyűlik meg a baja (én pl. régen a kémiától kaptam kiütést), bőségesen megkapják a napi stresszadagjukat latin nélkül is.

A vicc az, hogy én nagyon szeretem a latint, a családban mindenki latinos műveltségű volt, de a kötelezővé tétele akkor is elvetemült ötlet. Aki akar, fakultációként vegye föl és tanulja, gyönyörködjön szépségében, de ne kényszerítsék rá azokra a diákokra, akik a hátuk közepére se kívánják...

Alfőmérnök 2013.01.07. 23:42:44

@Schwerer Gustav: Milyen tanár úr? MézesRozi nő, bár korábban (saját bevallása szerint) betyár néven írt a mandinerre.

Pl. ilyeneket:
"Láttam tavasszal, hogy az oktatáspolitika élére Hoffmann Rózsa került. Valahogy úgy jártam vele, mint a NENYI-vel. Először idegenkedtem tőle, majd szembesülve a visítással, amit kiváltott, lassan megértettem célját, értelmét. Pedig Hoffmann pedigréje sem volt túlságosan ígéretes: minisztériumi karrier és párttagságból ácsolt lajtorja az emelkedéshez. Igen ám, de programja és az ellenfelek céljai, módszerei, szövetségei a róla alkotott képet is erősen megváltoztatták."
mandiner.blog.hu/2011/02/23/sehonnan_sehova_mit_akar_az_oktataspolitika

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 23:49:03

@capacete:

1. a latin 4 nyelvet könnyít meg (spanyol, francia, angol, román) tehát hiába jössz, hogy "akkor inkább 1 élő nyelv"... másról beszélek.

2. akkor legyen döntetlen: latin ÉS a görög, az egyik nélkül a másik sehol sem lenne.

3."bőségesen megkapják a napi stresszadagjukat latin nélkül is."
ebben nem kételkedem, hogy most mi a helyzet... én csupán lokalizálni szeretném a problémát, elkülöníteni.

4. Én a 6 osztályos humángimnáziumokról beszéltem. Most nincs ilyen (legalábbis abban az értelemben amit írtam), akkor legyenek 6 osztályos egyházi gimnáziumok. nem az összes, nem a középiskolák(~szakiskolák, szakmunkásképzők), nem a négy osztályosok, nem nyolcosztályosok, hanem a 6 osztályos egyházi (és később, ha lesznek ilyenek: humán-) gimnáziumok.
Fölfogtad? a többiben lehet fakultatív, vagy akár le is szarhatják az egészet. Az én elképzelésemben így teljes, ahogy mondtam.

a mostani hoffmanrózsai delíriumról már leírtam a véleményem, nem fogom minden egyes bejegyzésemben ezt megismételni, lényeg hogy nincsenek illúzióim, amit a fidesz el tud cseszni, azt elcseszi.

@Boltzmann: nem keverem, pusztán jeleztem, hogy szükségtelen egy ilyen játékba a mutáció, mivel van egy feljődés, ami ezt a mechanizmust helyettesítheti

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.07. 23:52:17

@Alfőmérnök: Nem akarom magát befolyásolni se pro se kontra, mézes rozi identitását illetően

van egy véleményem és kész.

Bogár Lászlót már kiszúrtam, mézes rozi se jelent gondot:)

capacete 2013.01.07. 23:54:12

@Schwerer Gustav:

1. Az olaszt és a portugált kihagyta. Valóban megkönnyíti csak a befektetett időhöz és energiához képest aránytalanul kicsi a nyereség. Pont ennyivel könnyebb ezeken a nyelveken megtanulni, ha pl. valaki a latin helyett olaszul tanul meg, de azt még használni is tudja majd.

4. Továbbra sem látom értelmét, hogy bármelyik oktatási intézményben kötelező legyen a latin. Ezzel pont azt akadályozzák meg, hogy aki egyébként fogékony lenne rá, szívesen tanulja. Fakultációként persze bármikor...

Boltzmann 2013.01.07. 23:58:47

@Schwerer Gustav: épp ezt magyarázom, ha játékosok stratégiájáról beszél az nem helyettesítheti a mutációt, mivel az utóbbi véletlenszerű

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 00:02:28

@capacete: oké rendben. nem érti amit a tanár úr írt. nem baj.

"Ezzel pont azt akadályozzák meg, hogy aki egyébként fogékony lenne rá, szívesen tanulja."

igen igen. mivel ezen intézményekben a történelem, irodalom, matematika, biológia stb is kötelezőek, ezért mindenki utálja ezeket("nem szívesen tanulják"). tiszta sor.

----agyhalál----
:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 00:05:36

@Boltzmann: mivel _játékról_ van szó, ezért _pont az a lényeg_ hogy véletlenszerű változások helyett a játékosok fejlődése legyen az irányító tényező... ha már véletlenszerű mutáció van akkor már nem a játékosok irányítanak, ugye? Akkor mi értelme lenne a játéknak?

húúúúú....
:)

Boltzmann 2013.01.08. 00:08:57

@Schwerer Gustav: elolvashatná a linkjét, hogy milyen játék ez :)

Alfőmérnök 2013.01.08. 00:12:28

@Schwerer Gustav: Egészen biztos, hogy tévedsz betyár/mézesrozi kilétét illetően. Itt megbizonyosodhatsz róla a kommentek között.

mihint.blogspot.hu/2010/08/ii-rakoczi-ferenc-helye-21-szazadban.html

capacete 2013.01.08. 00:12:43

@Schwerer Gustav: Milyen tanár úrról beszél egyébként folyamatosan? Ha legalább egy linket adna, akkor megpróbálhatnám kitalálni, hogy mire gondol...

Egyébként agyhalálról szerintem annál kell beszélni, aki meg sem próbálja felfogni, hogy a másik miről beszél. Olyan tárgyak kötelezővé tételéről beszéltem, amit a diákok nem tartanak szükségesnek. Egyébként annyiban igaza van, hogy sajnos a diákok nagy része a felsorolt tárgyak nagy részét is zsigerből utálja, de ezt inkább a magyar oktatási rendszernek tudható be.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 00:14:42

@Boltzmann: igen, föntebb írtuk hogy az a probléma hogy nincs benne mutáció, megelőzően viszont én azt írtam, hogy kéne _játékot csinálni_, amiben ilyen mintákat eresztenének egymásnak a játékosok

tehát _elvonatkoztattam_

húúúúú azta!

Na most lepihenek, mert kicsit betompultam a "színvonaltól":)
Jó éjt:)

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 00:20:38

Ezt már a párna alól írom:)

@capacete:

MézesRozi 2013.01.07. 18:34:32 ebben a cikkben

@Alfőmérnök: biztos úgy van ahogy mondod
Na cső

picur3ka 2013.01.08. 00:32:45

Ezek mind piros bogresek itten, amint latom.

Szolidaritasi troll bajnoksagi gyoztesek.

Konya futtattja a Szolidaritast? Jo neve van a masik troll 'partjanak' is: 2014 Egyutt. Milyen ideologiailag sokatmondo!

capacete 2013.01.08. 00:39:07

@Schwerer Gustav: Kezdhette volna ezzel is, akkor legalább tudom, hogy ki az a tanár úr, és mi az a fantasztikus eszmefuttatás, amit kanonizálni szeretne.

Akkor lássuk:

"azért kell latin latnulni, mert szép. azért kell latint tanulni, mert nem "praktikus", mert nem haszonelvű az elsajátítása. azért kell latint tanulni, mert a klasszikus korhoz kapcsol minket, mert felidézi és életben tartja kulturális gyökereinket, tudásunkat. azért kell latint tanlni, mert a katolicizmushoz, az egyetemességhez kapcsol minket, azért kell latin tanulni, mert tudatosítja bennünk, hogy van a célszerűségen kívül is olyasmi, ami fontos, mert gyönyörködtet minket. valami ilyesmi."

1. A latin szép és gyönyörködtet. Engem igen, a diákok jelentős részét nem. Esztétikai okokból inkább művészettörténelmet taníttatnék nagyobb óraszámban.

2. A latin kell a klasszikus műveltséghez. Nem kell, mert kiváló magyar fordítókon keresztül konzseniális fordításokat olvashatunk. (Annyira meg úgyse tanulnak meg a középiskolában, hogy eredetiben tudják olvasni a római auktorokat.)

3. A latin a katolicizmushoz kapcsol. Ok, de ma már a katolikus templomokban is nemzeti nyelvű a mise, ráadásul az ország nem 100%-ban katolikus.

4. "azért kell latin tanulni, mert tudatosítja bennünk, hogy van a célszerűségen kívül is olyasmi, ami fontos, mert gyönyörködtet minket" Ez kicsit zavaros, úgy tűnik, hogy a szerző szerint ha valami nem célszerű, akkor azért fontos, mert gyönyörködtet.
Ebben persze az a logikai hiba, hogy adottnak veszi, hogy a latin nyelv tanulása gyönyörködtet, pedig ez korántsem egyértelmű. (Arról nem is beszélve, hogy az biztos, hogy a legtöbb diák számára számos dolog sokkal jobban gyönyörködtet, mint a latin, akkor miért nem azokat tesszük kötelezővé?)

Summ summarum, quod erat demonstratum, a latin nyelvtanulás nem necesse est.

capacete 2013.01.08. 00:41:20

@picur3ka: Troll az, aki egy témához oda nem illő hozzászólásokat tesz. Alfaja a politikai troll, aki minden témában kapcsolódás nélkül az általa ellenségesnek vélt politikai oldalt szidja, illetve az általa támogatott politikai oldalt élteti.

A fentiek alapján Ön minek tekinti magát?

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2013.01.08. 01:26:06

Valószínűleg volt már, ez esetben elnézést:

- a latin jelenleg praktikusan nem bevezethető kötelezően, mivel még elegendő képzett angol tanár sincs, nem hogy latin.

- a nyelvtanulás egyik legfontosabb motorja a motiváció, az agol segít megérteni a cartoon networköt, az aktuális videójátékot meg a friss slágert, a latin korpusz viszont olyan, amilyen, és egy tízéves nem fog izgulni Tacitusra,  amikor magyarul sem tud olvasni rendesen. A latin ráadásul tényleg bonyolult. Utálni fogja, értelmetlennek érzi és frusztrálja majd az egész.

- Ma már nem a latin a tudomány és a műveltség nyelve, és nem is közvetítő hídnyelv mint anno, a jogászok, orvosok stb. is csak szavakat, kifejezéseket ismernek, nem tudnak latinul, és nem is kell nekik. Egy klasszika filológusnak persze kell, ő meg is tanulja, meg az ógörögöt is hozzá.

- Totálisan értelmetlen dobálózni ezzel a rengeteg mellékszállal: német, latin, amikor az értő magyar olvasással is baj van, és az elemi szükségletet jelentő angol sem túl acélos. Fakultáció oké, de kötelezően? 

Ez a spiné nem a földön jár. Gumicsont, mint a köpeny-téma.

picur3ka 2013.01.08. 01:35:15

@capacete:

Ja, mint a fentebbi ad hominem hozzaszolasok.

picur3ka 2013.01.08. 01:36:15

Trolloktol, akiket az egesz magyar blogoszferanak van szerencseje ismerni.

picur3ka 2013.01.08. 01:38:12

Te a baratjuk, vagy csapatvezetojuk vagy esetleg?

picur3ka 2013.01.08. 01:43:57

@capacete:

Figyelj, nagy Che Gevara Vezer!

Mar kidolgoztam, hogy a voros trollokra reagalasert tiltjak ki az embereket. Ne faradjal a szerviz dumaval!

capacete 2013.01.08. 01:57:06

@picur3ka: Még gyorsan lefekvés előtt:

1. Che Guevara
2. kidolgoztam - gondolom, ez azt jelenti, hogy rájöttem.
3. Szerviz duma - na ezt már nem tudom értelmezni, sajnos, nem beszélem az Ön nyelvét.
4. Az ékezetek hiánya majdnem annyit elmond Önről, mint a helyesírási hibái és a szóhasználata. Az, hogy a fórumokat eszmecsere helyett trollkodásra használja, már csak hab a tortán...

picur3ka 2013.01.08. 03:00:56

@capacete:

En teged nem szolitottalak meg es egyebb trollokat sem.

Ha nem beszeled, akkor plane minek szolitottal meg?

picur3ka 2013.01.08. 03:05:40

@capacete:

Ha ilyeneket, mint kidolgoztam, etc., nem ertesz, nem vagy anyanyelvi beszelo, az vilagos.

picur3ka 2013.01.08. 03:08:29

@picur3ka:

Nem mintha ez szamitana, ettol meg hozzaszolhatsz, szerintem, csak nevetsegesen, szerinted nem.

---------

Le van szarva a cuccotok. A temahoz: nem kell a latin.

picur3ka 2013.01.08. 03:13:49

@capacete:

Meg gyorsan lefekves elott: a troll legfobb ismertetojele, hogy helyesirast kezd megvitatni(orulnek, ha ideznel egyet is mellesleg), az ilyeneket azonnal kitiltjak minden jobb forumrol.

Vidéki 2013.01.08. 08:09:41

„a hír hallatán itt-ott máris beindult a szokásos hápogás, ami bármilyen hoffmanni tervet kísér a magyar blogoszférában. „

rajcsányi.gellért (ergé) jól megvilágítja a latin nyelv ellenes hápogás értelmetlenségét.Fontos érvei:

1. A latin nyelv oktatása megalapozza a tanulókban „a közjóra, a nemzeti és társadalmi összetartozásra való törekvést”.

2. Az egész társadalom – számára kedvező lehet: anómiás és atomizált jelenünkben mégis csak felszívódik egy kis kultúrtörténeti tudás a fiatal fejekbe,

3. Ha bele tudják illeszteni túlterhelés nélkül egy 21. századi magyar diák elengedhetetlen tanulmányai közé, tegyék. De csak akkor. Veszíteni biztosan nem veszítene vele az egyszeri magyar diák.

4. A latin a klasszikus műveltség egyik alapja: minél többet vissza tudunk menteni ebből a műveltségi kincsből a jövő nemzedékek számára, annál inkább meg tudunk valamit őrizni a sokak által hanyatlónak vizionált nyugati civilizáció gyökereiből és erejéből.

5. A latin gyökerű országokban, mint Olaszország, Spanyolország, kötelező a latin oktatása, de ugyanez igaz Görögországra, sőt, Hollandiára, a nagyrészt tartományi szinten szabályozott oktatáspolitikával rendelkező Németország egy részére is (a németeknél a latin a harmadik legnépszerűbb idegen nyelv az oktatásban).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 08:26:10

A latin nagy barátja vagyok, de manapság latint tanulni első vagy egyetlen idegen nyelvként HÜLYESÉG. A latint azért tanulták 200 évvel ezelőttig, mert azt a szerepet töltötte be, mint ma az angol.

Ma a latin NEM JÓ nyelvtanuláshoz. A latin "csak" egy szép hobbi. Ami haszna van, az a magyar és egyetemes kultúra egy részének könnyebb megértése, vagy pl. a XIX. századi magyar politikai cikkek olvasásához is kell, mert az tömve volt latin szavakkal.

De nem jó arra, amire az angol: nem használható se idegenforgalomban, se tudományokban, se nemzetközi kommunikációban.

A latin nemzetközi nyelv VOLT 2000 éven keresztül Európa nyugati és központi részén (keleten nem: ott a görög töltötte be ugyanezt a szerepet), s Észak-Afrika nyugati részén. Ma NEM az. A mai nemzetközi nyelv az angol.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 08:28:20

@Herbert_West:

Melyik ejtéssel? Ma már szinte kizárólagos a klasszikus ejtés a latintanításban. Csak a katolikus papképzésben nem követik ezt.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 08:44:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Honnét tolod a kommenteket? Madagaszkárról, az USÁ-ból, Izraelből vagy a Holdról? Mikor hallottál utoljára latinnyelvű misét Magyarországon? Én még olyan magyar katolikus pappal nem találkoztam, aki ne a klasszikus kiejtés szerint beszélt volna latinul.

Tehetetlen Dodó 2013.01.08. 08:46:49

@capacete: Néha olvass is, ne csak írj.

Vidéki 2013.01.08. 08:54:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Írod: "manapság latint tanulni első vagy egyetlen idegen nyelvként HÜLYESÉG. "

De ki akarja első vagy egyetlen idegen nyelvként taníttatni?

Nem erről szól a

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének
stratégiája
az általános iskolától a diplomáig
Fehér könyv
2012 – 2018
Készült 2012. december.

A 8. oldalon "expressis verbis" (félreérthetetlenül, határozottan, nyíltan kimondva) ez olvasható:
„Fontos szempont az idegen nyelvek megválasztásának kérdése.

Angolul mindenkinek tudnia kell,

napjainkban az angol nyelv alapvető szerepe a
nemzetközi érintkezésben vitathatatlan."

„• Tanított nyelvek száma

1. A négyosztályos gimnáziumok két idegen nyelv tanulását biztosítják.

Azok számára,
akik két nyelvet tanultak az általános iskolában, ennek a két nyelvnek a tanítása
folytatódik a gimnáziumban nem kezdő szintről. A gimnázium – a korábban említett
általános iskolai felmérők eredményeire támaszkodva – különböző szintű csoportokat
indít.

2. Azoknak a tanulóknak a számára, akik az általános iskolában csak egy nyelvet
tanultak, a gimnázium kezdő szinten indítja a második nyelv óráit.

3. Hat- és nyolc- évfolyamos gimnáziumokban az első és második nyelv indításának
ütemezése életkor tekintetében azonos a 8 + 4 rendszerével. A hat és nyolc osztályos
gimnáziumok azonban harmadik idegen nyelv tanítására is lehetőséget kapnak
tanórai keretek között, vagy tanórán kívüli tevékenységként.

4. A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a
tanulók. (15. old.)

Tetszik érteni? Második nyelvként, nem pedig az angol helyett!

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 09:28:00

@Robinzon Kurzor:

Azt értem, hogy te azt hiszed, hogy csak a guglival érhető el latin szótár, de, bármily hihetetlen, nekem a jobb kezemmel is, mivel itt van mellettem a könyvespolcon.:-)

capacete 2013.01.08. 09:30:11

@Tehetetlen Dodó: Ezt szerintem magadnak írd elő, mert láthatóan nem emlékszel arra, hogy mit írsz be. Segítségképpen idézlek:

"Latint autodidakta módon tanulgattam, annyira jutottam, hogy egyszerűbb olasz, spanyol meg francia szövegeket viszonylagos biztonsággal tudok értelmezni - persze ma már könnyebb, mert a gugli-fordító jó barátod - de ha gőzöm sincs az alapokról, akkor könnyen beleszaladhatok valami hülyeségbe."

Erre írtam, hogy jobban jártál volna ha autodidakta módon spanyolt (olaszt, franciát, portugált etc) tanulgatsz. Ugyanúgy tisztában lennél a neolatin nyelvek szerkezetével, ugyanúgy megértenél egyszerűbb szövegeket, de legalább tudnál kommunikálni egy élő nyelven is...

Tehetetlen Dodó 2013.01.08. 09:57:00

@capacete: Felejts már el.
Egyet idézel, azt se érted.
Adieu.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.08. 10:51:13

@picur3ka: azt akarod mondani, hogy az írástudatlan f*szkalapok kitiltják a fórumokról az avíttas nyelvtannácikat?
Hehe, szépújvilág.

Boltzmann 2013.01.08. 11:11:15

@Tehetetlen Dodó: nagyon szép dolog, hogy belemászott a latinba, de igazából maga a latin semmit nem jelent: ami magát emberként többé-jobbá formálta e folyamatban, az nem a megszerzett latin ismeret, hanem hogy volt valami amiért saját iniciatívájából hajlandó volt fáradságot és időt áldozni új tudás megszerzésére - de ez a valami lehetett volna szinte bármi más is ami a szellemét gazdagítja: hangszertanulás, másik nyelv, hobbi bútorasztalosság

Rokker 2013.01.08. 11:31:24

Én még emberrel nem találkoztam se Németországban, sem Ausztriában, aki értelmesnek találta volna a latinoktatást. A latin kultúráról pedig irodalom, rajz/művészettörténet, történelem vagy filozófia órákon eleget tanulhat(ott) a kormány által mindenáron uniformizálni vágyott diák. Ha nem orwelli mintákban gondolkodunk, miért nem jó, ha mindenki olyan nyelvet (és nyelven) tanul, ami neki/szüleinek tetszik?

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2013.01.08. 11:37:41

@capacete: sötétebb vagy mint gondoltam... bocsi erre nincs időm...

"quod erat demonstratum", mi?...:DDDD

Professor Chaos 2013.01.08. 12:02:21

A világ kb két részre osztható, az egyik fele kitalája és használja az iphone-t a másik fele egy gyártósornál összeszereli. Ha szeretnénk olyan országgá válni ahol latinul tudó emberek állnak a szalag mellett akkor hajrá...
Az ország jelenlegi helyzetéből az egyetlen kiút lenne egy nem tudásalapú oktatási rendszer lenne, mert "európai műveltséget" bármikor megszerezhet bárki, de kreativitásét és pénzért nem elég a könyvtárba menni...

Alfőmérnök 2013.01.08. 12:04:57

@Hepci: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy jósda, ahol egy Angliába menekült alkoholista ribanc is sztár lehetett néhány böfögésével.
Nyilván ennek a hiányát érzi most picurka.
A latin meg azért nem kell neki, mert franciázni akar. :)

Boltzmann 2013.01.08. 12:09:32

@Schwerer Gustav: "kéne _játékot csinálni_, amiben ilyen mintákat eresztenének egymásnak a játékosok"

a sejtautomaták eleve erről szólnak, ahogy az szócikk elején is ott van
en.wikipedia.org/wiki/Conway%27s_Game_of_Life

"The "game" is a zero-player game, meaning that its evolution is determined by its initial state, requiring no further input. One interacts with the Game of Life by creating an initial configuration and observing how it evolves."

az "egymásnak ereszteni" meg egyszerűen nem értelmezhető kifejezés, nem is nagyon értem mit akar vele mondani:
a játék menetének szempontjából teljesen mindegy hogy a játémezőre ketten tesznek fel egy-egy különálló mintát, az is csak a játékmező egyetlen mintázata lesz
egymásnak eresztésről akkor lehetne beszélni, ha a mintázaton belül eltérő szabályok szerint funkcionáló populációk lennének

Boltzmann 2013.01.08. 12:13:51

@Alfőmérnök: eccer volt egy jósda, ahova egy küldetéstudatos, egodiasztolés, paranoid Keszei nem tudott beilleszkedni

Alfőmérnök 2013.01.08. 12:18:01

@Boltzmann: Faszkalap, te voltál az egyik ok, amiért megszűnt/átköltözött.

Boltzmann 2013.01.08. 12:23:03

@Alfőmérnök:

"Mielőtt bárki elkapkodná a döntést, megsúgom: a fényképész kivételével senki nem tudott öt perc alatt választ adni Gyurica kérdésére. Sőt másnap sem. A lelkiismeretünkkel való szembenézés nem ennyire egyszerű – amennyiben őszinte.
Az élet azonban kérés nélkül is megmutatja kimondott vagy kimondatlan választásunkat. Ahogy az ötödik pecsét felnyitására angyalian áhítozó Keszeiét is: aki olyannyira azonosulni akart Gyugyuval, hogy végül Tomoceuszkakatitinél is aljasabb tettet követett el..."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 12:27:48

@mk27soundmaster:

Nem vagyok katolikus. Azonban a katolikus papok Magyarországon jellemzően vagy magyaros kiejtéssel (cézár) vagy olaszossal (csézár) beszélnek, nem klasszikussal (kájszár). Tévedek?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.08. 12:29:43

@Alfőmérnök: olyan vagy, mint Pistike, aki folyton a jósdáról fantáziál...

Picurka nő?

Boltzmann 2013.01.08. 12:42:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

mert maga szerint benedek latinul és nem olaszul nyilatkozik, misézik?

Alfőmérnök 2013.01.08. 12:42:32

@Boltzmann: Lassan írom, hogy megértsd.
A jósda azért volt/lett olyan, amilyen, mert Loxon olyan amilyen. Lófaszt blog.hu, lófaszt bomlasztók (mint amilyen Loxon szerint pl. te is vagy). A mandiner azért olyan, amilyen, mert a szerkesztők/moderátorok olyanok, amilyenek, a Vincent azért olyan, amilyen mert jótündiék olyanok, amilyenek, stb.
Ezen kéne egyszer egy iciri-picirit elgondolkodni.

Alfőmérnök 2013.01.08. 12:43:39

@Hepci: Inkább azt mondanám, hogy egy súlyosan hülye picsa.

Robinzon Kurzor 2013.01.08. 12:46:43

@mk27soundmaster: "Azt értem, hogy te azt hiszed, hogy"

Na, a másik retardált, aki megmondja helyettem, hogy mit gondolok, aztán a saját lázálmával áll neki vitatkozni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 12:47:43

@Boltzmann:

Nekem úgy tűnt eddig, hogy amikor kifejezetten latinul mond valamit, azt olaszosan mondja, Tévednék?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 13:20:20

@Robinzon Kurzor:

A legnagyobb baj a magadfajta trollal nem az, hogy ostoba, hanem az, hogy semmi önbecsülése. Az ilyenre tényleg csak ráhagyni lehet, hogy körbejárjon, időnként pedig csörömpöljön egy kicsit, mint egy rossz vekker:-(

Sajnálom:-(

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 13:22:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akit én ismerek, papokat (nem csak magyarokat), latintanárokat (csak magyarokat), mind az általam klasszikusként ismert kiejtést gyakorolja (ha úgy tetszik, cézárt mond:-))

montmartre 2013.01.08. 13:51:16

Középiskolai latintanárként azt mondom, értelmetlen az ötlet. 5-6. osztályban felesleges a latin nyelvtan: néhány kimagasló képességűn kívül csak szenvednek vele. Ami érdekes nekik, az kultúrtörténet, amire amúgy, más órán nem kerül sor. Átfogó képük a római világról és kultúráról ettől még nem lesz, de az érdeklődésük felkelthető, ismereteik gyarapíthatók. Latin nyelvtant 7. évfolyamtól lehet értelme tanítani, de csak választható jelleggel. Az a világ a múlté, amelyben a latin világnyelv volt - ha valakit mélyebben érdekel, legyen lehetősége tanulni, ha akarja, akár klasszikus, azaz restituált ("Kaiszár"), akár humanista ("Cézár") kiejtéssel. Nem tartanám elvetendőnek a humán- és reálgimnázium kettős rendszerének felelevenítését, bár humán műveltségű emberként is úgy látom, hogy reál alapokra gyakran építhető humán tájékozottság, míg fordítva sajnos ritkán. Aztán ha még marad olyan, aki eredetiben is megérti a latin auktorokat, elmerenghet például Cicero szavainak aktualitásán:

"Quanti vero ista civitas aestimanda est, ex qua boni sapientesque pelluntur?" (Tusc. disp. 5, 37, 108-109.)

capacete 2013.01.08. 14:24:16

@Schwerer Gustav: A bagoly és a veréb klasszikus esete.

Iróniáról pedig még nem hallottál...

capacete 2013.01.08. 14:37:11

@montmartre: "Quanti vero ista civitas aestimanda est, ex qua boni sapientesque pelluntur?" (Tusc. disp. 5, 37, 108-109.)

Hm, ez most akkor a mostani helyzetre értendő? :)

Bloodscalp 2013.01.08. 15:14:04

@Schwerer Gustav: biztos viccesre akartad venni:) volt egy csomó barátom akik velem párhuzamosan is végezték a 8+4-et ehelyett.

Boltzmann 2013.01.08. 15:45:38

most akkor a haematologiát, haemofíliát is hajmatológiának meg hajmofíliának kellene ejteni?

montmartre 2013.01.08. 16:03:22

@Boltzmann: Nem, ezek a szavak ilyen formában nem léteztek az ókorban, csak az elemeik. A kiejtésük a humanista változat egyszerűsödésével alakult ilyenné. (Ha csak ironikusnak szántad a kérdésed, hát bocsánat, hogy komolyan vettem, hiszen akkor te is tudod a választ!:-))

Boltzmann 2013.01.08. 16:19:14

@montmartre: caesar ejtése miatt kérdezem a haem-et

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 16:46:26

@Boltzmann:

Nem, mert az orvostudomány NEM használja a klasszikus ejtést. De ha latinul beszélsz, akkor úgy kell ejteni. De más nyelveben használva az adott orvosi szakszót, nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.08. 16:54:19

@montmartre:

Hozzátenném: a latin sosem volt annyira világnyelv, mint manapság az angol. Az ókorban a latin csak a göröggel együtt volt világnyelv Európában és az Európához közel fekvő ázsiai és afrikai területeken.

Az Újszövetséget is csak görögül írták, mert a szerzői zsidók voltak, s Júdea is azon területek egyike volt, ahol a világnyelv a görög volt, nem a latin.

A RB nyugati részének megszűnése után, pedig keleten a latin - mely addig is csak a második helyen volt a görög után -, egyre inkább szorult vissza. De sosem szorult vissza teljesen, Bizáncban a művelt réteg mindig tanult latint, bár persze a görög volt jobban használva. Ennek maradványa, hogy Görögországban ma is kötelező tárgy a latin - az ógörög mellett - a gimnáziumokban.

A ortodox egyházakban a teológiai szakokon mind a napig tanítanak latint - héber és görög mellett, a szláv ortodoxoknál persze egyházi szlávot is -, annak ellenére, hogy a görög nyelv jelentősebb a latinnál az ortodoxiában.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.08. 17:41:26

@Alfőmérnök: Most már mondja meg nekem valaki, ki ez a Boltzmann. A múltkor neki adresszáltam egy kirohanásomat, amit valójában nem is neki szántam. Ezért utólag is elnézést kérek tőle.

Különös számomra, hogy a középiskola, amely elvileg még az az iskolatípus, ahol személyiségfejlesztés is folyik, egyre inkább válik a személyiségfejlődés gátlójává. A latin nyelv oktatásának ötlete is ezt bizonyítja. Középiskolába pedagógusok kellenének, akik a fiatalok érdeklődését felkeltve, a benn szunnyadó kreativitást ébresztgetnék. Ha erre valami nem alkalmas, az a latin nyelv oktatás.

Alfőmérnök 2013.01.08. 18:07:03

@mk27soundmaster: Aztakurva, neked van latin szótárad? Akkor te biztos egy nagyon okos és művelt ember vagy!

Alfőmérnök 2013.01.08. 18:09:31

@Mr Falafel: Boltzmann S=klogW a jósdáról. Megérdemli a fikázást. Doktornak mondja magát, de egész nap a gép előtt ül és írja az ostobaságait.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.08. 19:08:19

@Alfőmérnök:

S nem csak latin-magyar, de magyar-latin is!!!:-)

Egyébként ezt jól látod, @Alfi, én egy valóban nagyon okos és művelt ember vagyok:-)

Tehetetlen Dodó 2013.01.08. 19:16:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: No, a német Benedetto igazán nem referencia - meg nem is hallottam , hogy valaha így mondta volna.

Alfőmérnök 2013.01.08. 20:17:32

@mk27soundmaster: Ezekben a kérdésekben nem az ember saját magáról alkotott véleménye a mérvadó. Madam Xotic is szépnek tartja magát, csak hát...
www.youtube.com/watch?v=DRIhQU0z6es

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.08. 20:28:38

@Alfőmérnök: Aha. Sejthettem volna. Csak valahogy sosem voltam az a nagy nickfejtő. Ha jól rémlik, őt is eltanácsolták, mint olyant, aki nem üti meg a mércét. Legalábbis valami ilyet olvastam anno Loxontól. Mindegy, nekem nincs vele bajom, s valahogy Boltzmannként sokkal konszolidáltabb. Vagy csak én beszélem be magamnak.

És azzal mi van, hogy azért nem lehet a román meccsen magyar szurkoló, mert az Izrael elleni meccsen zsidózás volt? Most mitől félnek, hogy szőröstalpúzás lesz?

Alfőmérnök 2013.01.08. 21:02:29

@Mr Falafel: Nem szoktam sporthíreket olvasni, de látom, index-címlapos a sztori.
Egyrészt az ilyen szurkolókat szemétdombra való emberi selejteknek tartom (mondjuk Mussolinivel meg az iráni zászlóval nem értem, mi a problem), másrészt felháborít a dolog.
Kíváncsi lennék példának okáért, hogy egy magyar-szlovák meccsen miket kiabálnak a magyarokra, és hogy ezt milyen szankiciók követik.

Boltzmann 2013.01.08. 22:17:32

@Alfőmérnök: és aki ilyen videókat talál meg, az milyen ember?

Alfőmérnök 2013.01.09. 09:47:49

Ezt a Madam Xoticot össze kéne hozni Molnár F. Árpáddal. Szép pár lenne!
www.youtube.com/watch?v=GgqmmB1aRUA
www.youtube.com/watch?v=Z6srd-LJz8o

Boltzmann 2013.01.09. 12:13:03

@Alfőmérnök: maga képes ilyeneken fantáziálni? beteg.

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 15:19:39

@mk27soundmaster: "Ritka kis köcsög vagy:-("

Na, ennyit ér a latin szótár ...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.01.09. 16:25:46

@Robinzon Kurzor:

Leírhatom latinul is, ha ragaszkodsz hozzá!:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.09. 19:32:33

@mk27soundmaster: Most már nem ússza meg. Addig nyilván megy, hogy "tu est rarus/rara/rarum...", de hogy fordítjuk a köcsögöt latinra? És a "kis" jelzőt külön tegyük oda, vagy oldjuk meg kicsinyítő képzővel, pl. vasa-vasula? De ha helyes is a "tu est rara vasula" mondat, egy római erre aligha sértődne meg, inkább csak nézne, hogy mi a fenét is akartunk mondani azzal, hogy ő egy ritka edényke. Olyan latin kifejezés kell, ami a "köcsög" szóhoz hasonlóan sértő. Most írjon ide egy latintanár! :)

tewton 2013.01.09. 20:47:11

@Holger Hartland:
egyértelmű, hogy vasellum lesz, a jelzős szerkezet nagyon buzis (dilettánsos). másrészt a mondat nyilván elliptikus lesz, a létigét ki lehet hagyni, nem is kell, hogy kijelentés legyen. persze ha a tartalmat precízen és viccesen akarjuk körülírni, akkor catullust, talán ovidiust, meg a latin graffitiket és erotikus költészetet kellene átnyálazni. :)

Boltzmann 2013.01.09. 21:45:52

@tewton: a kisujjat is jelzősen mondjuk: digitus minimus

Robinzon Kurzor 2013.01.09. 21:47:31

@mk27soundmaster:

Csak rajta!

A malis vituperari laus est.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.09. 21:56:21

@Alfőmérnök: Ami igazán szép, hogy a FIFA nem magától kezdett el vizsgálódni, hanem magyarországi és bécsi zsidók feljelentése nyomán. És ez jó. Fontos, hogy mindig, minden szinten, minden témában megnyilvánuljon, hogy a magyar és a zsidó ellenségek, ellentétek, összeegyeztethetetlenek. A magyaroknak végre ideje lenne meglátniuk az ellenségeiket, és azokat ellenségként kezelni.

Bell & Sebastian 2013.01.09. 22:24:06

Róma eddig négyszer egyesítette a világot, először fegyverrel, majd a kereszténységgel, utána a római joggal, utoljára a latinnal.

Míg csak német földön egy millióan tanulják, nálunk tízezren. Szent Ágoston vezette be a latin nyelvű misézést, Magyarországon olyan hosszú ideig használták, hogy a belső logikája teljesen átalakította a magyar nyelvet. Talán még a németről mondható el teljes joggal, hogy a latinhoz idomult.

Az angol mellett is sok minden szól, például a szókincse, amibe az óangolt is beleértve, a legnagyobb a világon. Ugyanakkor gátlástalanul asszimilál mindent, szétesett, szétágazott többfelé. Vádolható primitívséggel, egyszerű szerkezete okán, amiből az következik, hogy kevésbé árnyalt, mint például felmenője, vagy a magyar.

Aki olvasott már eredeti nyelven bármit és mellette annak akár "művészi" fordítását, az nagyon jól tudja, hogy egy bizonyos szint felett magyar ember számára kikerülhetetlen a német és a latin.

Ezúttal nem szúrta el a kultusztárca a koncepciót, ez a szilárd meggyőződésem.
Jellemző módon csak az fikázza, akinek a yeah-yeah -nél véget ér a tudománya.

A szláv nyelvekről meg azt gondolom, hogy egy más világ, aki bírja valamelyiket, tekintse isteni ajándéknak. Kelta-német-szláv-frank erőtérben élünk, jóhogynemmá a héber lett a második kötelező.

Bell & Sebastian 2013.01.09. 22:26:10

@tewton: Építse inkább a vaselinum köré a mondatot és máris meglesz a megoldás.

Bell & Sebastian 2013.01.09. 22:35:38

@Mr Falafel: Tehetne pár distinkciót, magam sem rajongok értük, de azért egy kalap alá nem venném mindet.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.09. 22:44:53

@Bell & Sebastian: Személyes kapcsolataimban teszek. Ám személyes kapcsolataim során is mindig elmondom, helytelenítem azt a cinkosságot, amit tagadni értelmetlen volna. Vannak a földön kifáradt kultúrák, kifáradt, öreg népek. Ilyen a zsidó és a magyar is. Egyikben sincs már meg a helyes önvédelmi mechanizmus. A zsidók például éppen az önvédelem helytelen értelmezésébe fognak belepusztulni. Kár, hogy magukkal rántják a világot.

capacete 2013.01.09. 23:16:36

@Bell & Sebastian: A római jog aligha egyesítette a világot, max. a kontinentális Európának adott igazodási pontokat.
Az angolszász jogrendszer nem a római jogból fejlődött ki, az ázsiai jog sem eredetileg (más kérdés, hogy a XIX. századtól sok mindent átvettek).

Bell & Sebastian 2013.01.09. 23:18:40

@Mr Falafel: Máma elég -ikus hangulatban van. :)
Mire gondol, oldjuk meg ember exporttal, mint a többi krumliágyás -nép, az angol, német, osztrák, egyebek?

A belső tartalék, aki itt szaporodik, a pesti zsidó és mindenféle cigány. Ne szarozzunk, mondjuk ki, szoft népirtás folyik itt kérem!

Az önvédelmi reflex legfőbb mutatószáma, ha gyerekbe "fektetnek", nem államkötvénybe, például. A népszaporulat tendenciáján és összetételén áll vagy bukik az egész. Egyszerű demográfia.

Mi is egy nép? Amelyben bizonyos tulajdonságok kulminálnak, kumulálódnak. Látjuk, hogyan jártak a németek, Európa. Zsidók? Azok hát!

Úgy döntöttek, sokan vagyunk itt okos emberek 93 ezer négyzetkilométerre. Tízmillió legelésző állat, csak az kéne ide, vagy hárommillió magyar.

Bell & Sebastian 2013.01.09. 23:24:35

@capacete: Igaza van, ha ismert világot írok, úgy jobb? Elárulom, hogy a latin nyelvvel foglalkozó könyvek recenzióiból vettem kölcsön érvként ezeket a -vissza-visszatérő- gondolatokat.

Úgy tűnik, egyik sem szemenszedett hülyeség, csakúgy, mint a klasszika-filológia sem.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.09. 23:33:13

@capacete: Minden európai jogrendszer a római jogból fejlődött ki. Hogy aztán később hogyan változtak meg, az más kérdés. A magyar római jog oktatásban valóban van egy irányvonal, amelyik szereti a római jogi alapokat úgy tekinteni, mintha azok nem lennének. Sőt, maga a jog fogalma onnan a rómaiaktól ered. Tantárgyként nem rajongtam a római jogért, de nélkülözhetetlensége felől kétségem sincs. Nagy kár, hogy egyes, magukat jogállamnak nevező európai banánköztársaságok eltávolodtak a római jog szellemiségétől.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.09. 23:40:23

@Bell & Sebastian: Emberexport? Isten őrizzen! A belső tartás, a morális alapok megteremtésében látom az egyetlen járható utat. És igen, a gyermekvállalás az egyik legjobb fegyver. Sajnos erről leszoktatták a magyarságot. Gyerek helyett mindenki új iPhone-t, LED tv-t vesz és autót lízingel. A zsidók meg egy öngyilkos parazita faj. Tevékenységükkel siettetik pusztulásukat, ám annyira belevájtak az emberi faj zsigereibe, hogy a faj is velük pusztul. A zsidókon, és így az emberi fajon is a helyesen értelmezett cionizmus, a tóra és talmud tanításainak kötelességszerű végrehajtása segíthetne. Helyette a zsidók már nyugaton is bolsevizálódnak, ami a biztos kipusztulás jele.

capacete 2013.01.09. 23:45:38

@Bell & Sebastian: Szerintem senki sem mondta, hogy a latin nyelv úgy, ahogy van hülyeség, legfeljebb azt, hogy hülyeség kötelezően előírni gimnáziumban.

Nekem is titkos vágyam a latin elsajátítása, nyugdíjaskori projektként szerepel a listán. :)

capacete 2013.01.09. 23:50:47

@Mr Falafel: A common law nem a római jogból fejlődött ki, bár érdekes, hogy alapszerkezetében van hasonlóság: az eredeti common law is keresetközpontú volt, tehát a jogérvényesítés lehetőségéből indult ki.

"A magyar római jog oktatásban valóban van egy irányvonal, amelyik szereti a római jogi alapokat úgy tekinteni, mintha azok nem lennének."

Tudnál példát mondani? Én ilyennel nem találkoztam, sőt, tapasztalataim szerint a világon kevés helyen oktatnak az általános jogi képzésben olyan mélységben római jogot, mint Magyarországon.

"Sőt, maga a jog fogalma onnan a rómaiaktól ered."

Ez azért így nem igazán helytálló, a görögök már a rómaiak előtt hosszas traktátusokat írtak a jog fogalmáról, szerepéről, sőt, még drámákat is!

capacete 2013.01.09. 23:53:11

@Mr Falafel: Furcsa ember maga. Semleges témákban kifejezetten értelmes hozzászólásai vannak, de ha a zsidókra terelődik a szó, akkor leereszkedik a ködfátyol.

Mondjuk az öngyilkos faj egész jól túlélte az elmúlt néhány ezer évet, hol vannak például már a rómaiak? :)

Boltzmann 2013.01.10. 01:13:42

ANIMVLA VAGVLA BLANDVLA.
HOSPES COMESQVE CORPORIS.
QVAE NVNC ABIBIS IN LOCA.
PALLIDVLA RIGIDA NVDVLA.
NEC VT SOLES DABIS IOCOS.

tewton 2013.01.10. 06:58:39

@Boltzmann:
naná, amikor 5 fajta ujj van, akkor kell a megkülönböztetés.

tewton 2013.01.10. 07:03:18

@Holger Hartland:
annyit is ér, mint bármi, ami online.
a megadott szavak max. metaforikusan jelentik, hogy buzi, de szerintem úgy se. leginkább azt jelentik, hogy gyümölcs .)

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 08:49:07

@Bell & Sebastian: "Úgy döntöttek, sokan vagyunk itt okos emberek 93 ezer négyzetkilométerre."

Hát, ha esetleg így is lenne, megnyugodhatsz: nem rád gondoltak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.10. 09:25:41

@capacete: A rómaiak az olaszok, ugyebár. Elsősorban a dél-olaszok. Akik ugyan keveredtek a trójából menekült népekkel, valamint görög törzsekkel, de ettől még vitathatatlanul a mai olaszok ősei.

Tudomásul kell venni, hogy az emberi faj dekadenciába hajlik, és a társadalmi leépülés egyre gyorsabb ütemű. A migrációs jelenségek intő jel kellene, hogy legyenek. Mindennek hátterében az USA által kedvezőtlenül befolyásolt világgazdaság áll. S amikor USA-t mondok, valójában a világ bankároligarchiáját értem, az pedig kivétel nélkül zsidókból áll.
Ellentétben azonban másokkal, akik kritizálják a zsidókat, vagy éppen gyűlölik hozzám hasonlóan, én nem akarom kiirtani őket. Retorikámban ugyan előfordulnak szélsőséges kijelentések, például amikor Dunába lökdösést írok, de tessék tudomásul venni, hogy ez egy internetes virtuális nemvalóság. Azt szoktam mondani, ez nálam írói plaszticitás. S ebbéli kijelentésemet talán év végére még Magyarországon is megértik. Tehát más, a zsidókkal szemben kritikát megfogalmazókkal ellentétben én nem kiirtási szándékkal teszem azt, hanem egyfajta ostorozásként, ösztökélésként, hogy nézzenek magukba, nézzenek körül, s vegyék észre, hogy amit tesznek, - akár itt, Magyarországon is - az helytelen, idegen az emberi faj alaptermészetétől. Amely a hollywood-i filmekben gyakran elhangzó mantrával ellentétben nem önpusztító. Az emberi faj alkotó természetű. pusztítást csak a hatalomvágy okoz, amely lényegesen kisebb százalékban jellemzi az emberi populációt, mint a teremtési vágy. Ezt megfigyelhetjük a vallásainkban is, amelyek fő és pozitív motívuma a teremtés körül forog, s a pusztítást, mint az ördög tevékenységét elítéli.

Azt is gondolom, hogy a magyar társadalomban eltagadhatatlan zsidó-magyar ellentétet nem szabad baloldali és jobboldali politikai értékrendek szembenállásaiként tálalni, mert az egyszerűen hazugság, és csak mélyebbre lök minket a dekadenciába. Fel kell vállalni, hogy a probléma etnokulturális jellegű, és nagyon sokat kellene beszélni róla őszintén, feltáróan, s uram bocsá' önkritikusan a kritikai hangok mellett. A végső cél pedig a kölcsönös tisztelet párbeszédből való megszületése lenne. Mindaddig, amíg ennek nyomát sem látom provokálni fogok, sarkosan és agresszívan, mert csak annak lehet eredménye. Ez az én krédóm, ha úgy tetszik.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.10. 09:33:27

@capacete: Nem vagyok jogtörténész, csak általában sokat foglalkozom a joggal, ha akarok, ha nem. A common low alapjai szerintem igenis a római jogból eredeztethetőek. Ebben egyetértek Földivel, pedig egy végtelenül nagy barom. Az antik görög társadalomban a jog nem volt elkülönült tudományterület, azt a római birodalomban figyelhetjük meg először a világon. Ezért mondjuk, hogy a jog (a jogtudományra értem természetesen, s ha ez nem volt először világos, akkor sorry) a rómaiak találmánya.
Szívesen folytok erről hosszabb vitát is akár, délután, mert most szét kell szednem a házat, mivel mindent kihajítok, illetve bedobozolok és bezsákolok, ami nem marad itt. Februártól bérlőknek adjuk ki, és addig végeznem kell.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 10:06:05

@tewton: Nem tudok jobbat, nekem két év latin után kb. ennyi maradt meg:

amo amare amavi amatus
dic duc fac fer
Video patrem venire.

Oroszul is tanultam, abból még ennyi se maradt.

A nem használt nyelv tudása ugyanúgy elvész, mint bármi más tudás, amit nem használunk, az atommag energiájának kiszámításából is csak annyira emlékszem, hogy négytagú képlet volt, és a tagok híres fizikusokról voltak elnevezve, pl. Pauli, Coulomb.

bz249 2013.01.10. 13:20:28

@Holger Hartland: plusz Terfogat meg Felulet?

(de hat tudjuk, hogy a tudomanyban ket fontos dijat lehet elnyerni, a legnagyobb tudosok szeme elott az Alfred Nobel hires sved kemikusrol elnevezett Nobel-dij lebeg... az atlagos kepesseguek inkabb a Giancarlo Napi ismeretlen olasz matematikus emlekere alapitott napidijat probaljak bezsebelni)

Boltzmann 2013.01.10. 13:51:44

@bz249: na ippeg ama tematikus okosoknak, akiket emleget, több díjra is esélyük van

capacete 2013.01.10. 14:33:22

@Mr Falafel: A római jog szerintem a kánonjogon keresztül gyakorolt némi hatást a common law-ra, de azért alapvetően önállóan fejlődött ki, valódi befolyást csak a skót jogra gyakorolt. Viszont én sem vagyok jogtörténész, úgyhogy nem akarok valódi kompetencia nélkül ezen akadékoskodni.

Abban valamennyire igazat adok, hogy a rómaiak kezdtek igazán komolyan a jog sajátszerűségeivel foglalkozni, de ennek is volt görög előképe, hiszen a szofisták egyik fő tevékenységi iránya pont a megfelelő jogi érveléstechnika kidolgozása volt. Az viszont tény, hogy a rómaiaknál ez egy magasabb szintre került.

capacete 2013.01.10. 14:36:46

@Mr Falafel: Azért az olaszokban nagyon nagy adag germán vér csörgedez, a gótok csak eljutottak Rómáig... :)

Ami pedig a zsidókat illeti: alapvetően nem értek egyet azzal, amit gondol, de azzal igen, hogy kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédeket kellene folytatni. Azt viszont beláthatja, hogy egy ilyen párbeszédet nagyon erősen megnehezít a sarkos, és agresszív, néha egyenesen szélsőséges retorika...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 16:21:03

@bz249: T. Erfogat és F. Elület valóban híres török fizikusok voltak, de a képlet másik két tagját nem róluk nevezték el, abban biztos vagyok. Nem ugrik be a két név, a képletet pláne nem tudnám felírni már, pedig ötösöm volt belőle.

Jó dolog a Napi-díj, olyat én is kaptam. Az idősebb tudósok még reménykedhetnek a Jesper Njugh norvég biokémikusról elnevezett Njugh-díjban is, bár állítólag pár évtizeden belül elfogy rá a fedezet.

Boltzmann 2013.01.10. 17:47:33

@Holger Hartland: kell, hogy legyen benne egy Planck is

bz249 2013.01.10. 17:55:02

@Holger Hartland: errol Njugh-rol mindig azt hittem, hogy kambodzsai, ma is tanultam valamit.

Boltzmann 2013.01.10. 18:05:57

@bz249: akkor elég rossz a nyelvérzéke. de ha már cambodiát említi, emlékezzünk meg Armatúráról:

Documents uncovered from the Soviet archives after 1991 reveal that the North Vietnamese attempt to overrun Cambodia in 1970 was launched at the explicit request of the Khmer Rouge and negotiated by Pol Pot's then second in command, Nuon Chea.

en.wikipedia.org/wiki/Cambodia

Boltzmann 2013.01.10. 18:29:57

@bz249: @Boltzmann: ugyanis az nj páros nem igazán kmeres

Tenderized Amen 2013.01.10. 19:54:15

@Robinzon Kurzor: Édes fiam, többet ne piszkáld a Főnököt, mert legközelebb nem véd meg a vallássérült nick támadásától és a szénába harapsz, vagy hogy is mondják ezt nálatok, retrórománoknál.

Sárika tanuló, 6/b 2013.01.10. 19:57:51

@Mr Falafel: Táborba tetszik költözni a bácsinak és most koncentrálnia kell a pakolásra? Azt üzeni az apukám, hogy pont tud is egy ilyet.

Feljelent Elek 2013.01.10. 20:04:15

@Tenderized Amen: @Sárika tanuló, 6/b: Na gyerekek, húzás vissza a Hitlerájúgendbe mert nem sokáig vincelek, ha még egyszer felizgattok közösség ellen. Kettes, ezek már ki vannak tiltva? Jelentsen.

Alfőmérnök007 2013.01.10. 20:05:58

Hogy mennyi buzi köcsög csődült itt össze, különösen Loxon.

Dr. S. J. B. Manó 2013.01.10. 20:13:34

@Alfőmérnök007: Ügyvédnek születtem, nem is göbét terelgettem búgatni a kanhoz. De az unokaöcsém praktizáló elmeorvos, akar beszélni róla?

Boltzmann 2013.01.10. 20:13:37

@Mr Falafel:

hát a common low-t(!) azt elérte az ország

Bell & Sebastian 2013.01.10. 20:15:53

Exegi monumentum aere perennius.

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 20:27:20

@Tenderized Amen: " vagy hogy is mondják ezt nálatok, retrórománoknál"

Te attól félsz, hogy téged románnak néznek, Zerge doktornak az alkohollal vannak gondjai, bébéjé meg állandóan homoerotikus tárgykörben próbál sértegetni, ő azon a környéken nincs kibékülve magával.

De engem baromira nem érdekel egyikőtök önértékelési problémája sem.

Robinzon Kurzor 2013.01.10. 20:29:58

@Boltzmann: "hát a common low-t(!) azt elérte az ország"

Ez talán a közmondásbéli közös ló akart lenni, csak az illető már khitsit felejteni madzsar, nem medzs máhr junó, gúdináf a hejesihrás ...

Tenderized Amen 2013.01.10. 22:07:53

@Robinzon Kurzor: Most már elég legyen ebből a rasszista, kirekesztő, a Der Stürmer náci vezércikkeit idéző beszédből! Személyemben a teljes román kultúrnemzetet sértette itt meg, többek között. Az alkoholistával, buzival és kereszténnyel együtt.

Meg fogunk keresni bozgor, pont négy személyes kocsim.

Alfőmérnök 2013.01.10. 22:30:09

@Mr Falafel: "A zsidókon, és így az emberi fajon is a helyesen értelmezett cionizmus, a tóra és talmud tanításainak kötelességszerű végrehajtása segíthetne."

Ezt kifejthetnéd bővebben.

Alfőmérnök 2013.01.10. 22:42:04

Csak szólok, ha valaki nem tudná, hogy Tenderized Amen, Alfőmérnök007, Sárika tanuló, 6/b mind az elmebeteg rongyember B&S sokadnickjei.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.10. 22:44:05

@Alfőmérnök: hogy itt mennyi elmebeteg van. :)
Csak győzze őket exGrift diagnosztizálni...

Tenderized Amen 2013.01.10. 22:55:58

Rendőrök

- Nézd, pont ott jön a főnök, bukjunk le gyorsan!
- Hahó, főnök!

Boltzmann 2013.01.10. 23:08:38

@Alfőmérnök: Maga ilyen spitzlireflexű? Nem lep meg, drága Keszei, csak kérdezem.

Alfőmérnök 2013.01.10. 23:10:07

@Hepci: A nickek többsége szimpla internetfüggő (mint én), de van egy-két elmekórtani eset is.
Vannak, akik engem is annak tartanak, bár megindokolni nem tudják, max. azzal, hogy „csúnyán” beszélek, és a karakteres véleményemet nem rejtem véka alá. Ellenben én meg tudom indokolni, hogy miért tartok valakit elmebetegnek és rongyembernek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 23:13:57

@Boltzmann: Most néztem utána, @bz249: -nek volt igaza, a maradék két tag névadója T. Erfogat és F. Elület:
vajk.mile.hu/reka/fizika/12_magfiz/12MagOf.html

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.01.10. 23:17:24

@Alfőmérnök: ki köllene tiltani innen a kesztyűbábozókat...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 23:18:28

@bz249: A kis Njugh valóban Kambodzsából érkezett a szüleivel, menekültként egy hajókonténerben. A norvég szociál- és oktatáspolitika tette lehetővé, hogy tehetsége ne vesszen el a világ számára.

Boltzmann 2013.01.10. 23:40:40

@Holger Hartland: az mindenestre kiderült, hogy maguk nem tudnak kambodzsaiul (gy. k.: khmerül)

Boltzmann 2013.01.11. 00:19:34

Negyedmillió ügynök lehetett a pártállamban

2012. október 9. 14:33 MTI

Negyedmillióra becsülhető a pártállami rendszerben Magyarországon ügynökként tevékenykedők száma, eddig mintegy négyezer azonosítását segítette elő az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL), és négyszáz körül van azok száma, akiknek a neve a széles nyilvánosság elé került - mondta Gyarmati György, a történeti levéltár főigazgatója kedden Budapesten.

www.mult-kor.hu/20121009_negyedmillio_ugynok_lehetett_a_partallamban

Miért nem volt elszámoltatás a rendszerváltás után?

2012. szeptember 14. 18:02

Bölcs döntés volt a konszenzusra jutott rendszerváltók részéről, hogy a rövid, 1918 és 1990 közötti 20. században látott összesen nyolc rendszerváltás után kilencedszerre már nem folyamodtak a "leszámolás" eszközéhez - fogalmazott Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a Levéltári kutatások a rendszerváltozás előtti évtizedek történetének feltárására című, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár közös konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Horváth Sándor történész-levéltáros itt elmondta, hogy az ügynöklistákra társadalmi igény van, de nehéz meghúzni a határt a hősök és az áldozatok között, mivel a kettő között átjárás van. A beszélgetésen Szakolczai Attila annak az aggályának adott hangott, hogy a jelenlegi törvények inkább a bűnök elkövetőit, mintsem az áldozatokat védik, s szerinte különbséget kell tenni az adatok megismerése és nyilvánosságra hozatala között.

www.mult-kor.hu/20120914_miert_nem_volt_elszamoltatas_a_rendszervaltas_utan

Boltzmann 2013.01.11. 00:27:50

@Holger Hartland: a g jellemzően önmagában nem áll és nem h-val alkot diftongust

Boltzmann 2013.01.11. 00:28:46

@Holger Hartland: @Boltzmann: amint az az ausztroázsiai nyelvcsaládban jellemző

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.11. 00:58:21

@Boltzmann: Honnan tudja, hogy nem Njung-ról norvégosított?

picur3ka 2013.01.11. 01:52:44

@Hepci:

Azt mondom, hogy a trollok egyik fo ismertetoje ez. Definiciojukban szerepel es tobb forum szabalyzataban: aki a tema helyett helyesirast kezd el megvitatni, azt kitiltjak.

picur3ka 2013.01.11. 02:02:33

@mk27soundmaster:

Ez akkoribol lehet, mikor az akom-bakom szot kitalaltak a latinul nem beszelo tomegek.

picur3ka 2013.01.11. 02:06:54

@Vidéki:

"Azok számára,
akik két nyelvet tanultak az általános iskolában, ennek a két nyelvnek a tanítása
folytatódik a gimnáziumban nem kezdő szintről."

Kivancsi lennek, ezt hogy ko-ordinaljak.

"A nyolc évfolyamos gimnáziumok sajátossága, hogy kötelezően latint tanulnak a
tanulók. "

Ez is erdekes lesz. Orvokepzo lesz ?

picur3ka 2013.01.11. 02:11:51

@Hepci:

Alfa semmit nem tud rolam, csak szemelyeskedik mindenkivel, aki nem ert vele egyet valamiben.

tewton 2013.01.11. 03:13:43

@Holger Hartland:
mert maga hagyta magát a vaskorba szocializálni .)
bezzeg ha tiltott-elérhetetlen lett volna a latin, mint a mi időnkben!

az orosz meg pont annyit ért, amennyit az egyén IQ-jával ésvagy szorgalmával ésvagy akaratával ki tudott hozni belőle. én harmadikas gimis koromban összeszámoltam, hány évet töltöttem orosz tanulásával (ingyér, ha már a kismajmok ezen is ugrálnak), és számot vetettem. arra jutottam, hogy átlagosan normális képességű gyerek vagyok, és ha áltisk 4.-től gimi 4.-ig tanulom, az kilenc év az életemből, rendes órákkal. annyira meg nem vagyok balfasz (gondoltam), hogy 9 végigtanult év ne legyen elég a középfokúhoz egy indoeur nyelvből. meg is lett :)

tewton 2013.01.11. 03:20:52

@Holger Hartland:
a nem használt nyelv tudása is segít egy csomó mindenben. barátkozzon nyelvészekkel :)
egyrészt az agyat barázdálja, terhelhetővé teszi stb. másrészt meg: amikor az embernek hirtelen egy sose ismert kultúrnyelven kell elolvasnia egy tanulmányt (bár ez kicsit gádzsó dolog, valóban), akkor átolvassa a az adott nyelv leíró nyelvtanát meg szerez egy szótárat, aztán hajrá.* aki erre meg nem képes k-k-euban, az szopjon a google translattel :) ha van hozzá áram

*pl. portugál, holland, olasz, spanyol, de lengyel és rokonnyelveire is

picur3ka 2013.01.11. 04:57:26

@tewton:

Na jo, de nem magarol beszelunk, hanem tomegoktatasrol.

Honnan lesznek a tanarok egyebkent? Ezt mar ketszer eljatszottak a kommunistak: a haboru utan bevezettek az oroszt, a 90-es evekben az angolt. Soha nem volt tanar hozza. Eredmeny: soha senki nem tanult es beszelt semmilyen nyelvet.

Boltzmann 2013.01.11. 05:30:15

@tewton: "amikor az embernek hirtelen egy sose ismert kultúrnyelven kell elolvasnia egy tanulmányt "

mit segít a latin a kínaiban?
:)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.11. 09:20:56

@capacete: Egyébként én is kánonjogra gondoltam, mint közvetítőközegre. Szigorlaton éppen kánonjogot húztam. :-)
Van egy jó haverom a virtuálisban. Egymás hosszú éveken át tartó, válogatott sértésekkel tarkított ekézése kölcsönös tiszteletté alakult. Ő hitét tartó zsidó, és a világnézete oly' mértékben távol áll az enyémtől, hogy az kimondhatatlan. Ugyanakkor rájöttünk, hogy vannak univerzális érvényű kérdések, amelyekben pedig egyetértünk, és azok a témák fontosabbak, mint azok, amelyek szétválasztanak. Az illető olyannyira a barátom itt a virtuálisban, hogy sokan úgy vélik, egy és ugyanaz a személy ír két nicken. Én úgy vélem, irritációval, provokációval sokszor hamarabb és tartósabb eredmény érhető el.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.11. 09:27:38

@Alfőmérnök: A cionizmus eszméje az egységes zsidó állam létrejötte. A cionisták elutasítják az internacionalizmust és globalizmust. Alapvetően konzervatív gondolkodású zsidók. Ezért is üldözték őket Rákosiék, a bolsevik zsidók. Sokan a globalista oligarchikus törekvéseket nevezik cionizmusnak, ami orbitális butaság. A világuralmi törekvéseket a legjobban a bolsevikok fogalmazták meg a szocialista világrend fennállása idején. A szocialista világrend megszűnt, de az ideológiája soha ilyen népszerű nem volt, mint most.
A tóra és talmud tanításai szerint élő zsidók rendes emberek. Nem a vallási fanatikusokra gondolok, mert azok minden vallás esetén idióták. A tóra és a talmud nem tartalmaz semmi olyan köbkilométernyi ostobaságot, mint ArmaGedeon szokott összehordani. Amit a jósdában olvashattál a talmudról vagy a tóráról, abban nem volt egyetlen értelmes mondat sem.

Boltzmann 2013.01.11. 09:39:30

@Holger Hartland: a j sem igazán jellemző ilyen pozícióban az ausztroázsiai nyelvekben

Alfőmérnök 2013.01.11. 10:02:30

@Mr Falafel: Nem csak a jósdáról szerzem az ismereteimet. :) (Loxon és Armagedeon tudatlanságán – és magabiztosságán - én is jókat derültem.)
Mindenesetre Izrael állammal valami csak nincs rendjén, úgyhogy a cionizmus programja akkor félrecsúszhatott valahol.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.01.11. 10:32:37

@Alfőmérnök: Izraelben élő ismerősöm szerint valami 5-6%-os fanatikus párt tartja sakkban az egész országot.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.11. 11:04:58

@tewton: Az oroszt utólag bánom, hogy ellazsáltam, de most már így marad. :( A németből sok megmaradt, de a németekkel is folyton angolul beszélünk. Viszont megállapítottam, hogy a német+angol kombináció hatására úgy-ahogy tudok olvasni hollandul. :) Agybarázdálásra sok minden jó a latinon kívül, például a szike...

Bell & Sebastian 2013.01.11. 12:42:09

A többség kiszállt az orosznál, a maradék java a németnél, a latinig alig jutottak, ógörögöt csak a masiniszta látott.

Nagyon bájos, ahogyan a peronon ácsorgók angolul átkozzák a vonatot. Gyökerek.

Robinzon Kurzor 2013.01.11. 13:12:29

@Holger Hartland: "Viszont megállapítottam, hogy a német+angol kombináció hatására úgy-ahogy tudok olvasni hollandul. :)"

A holland nyelv, amint az egyébként közismert, eleve úgy jött létre, hogy részeg angol tengerészek megpróbáltak németül beszélni.

Bell & Sebastian 2013.01.11. 13:17:02

@Alfőmérnök: Drága bakter úr, mióta hívják a drogot internetnek? Nézzen szembe a ténnyel, hogy a Jósda kitette az ámokfutó kábszeresek és kétes egzisztenciák szűrét. Maga az előbbi kategória, mielőtt még megtippelné.

A mosdatlan szája a kisebb baj, az öncélú kekeckedés a sokkal nagyobb.

Méricskélje a farkincáját másokhoz, ha megkérhetem.

Alfőmérnök 2013.01.11. 13:24:43

@Bell & Sebastian: Fordulj pszichiáterhez.

Bell & Sebastian 2013.01.11. 13:39:29

@Alfőmérnök: Miért én, ha téged nem viselnek el mások? Nem látom az összefüggést. Ha te mész az agyára a normálisabbaknak, míg én ügyesen leplezem, hogy kiadták a diliflepnimet, akkor melyikünk az antiszociális magatartású, amúgykedvesfiú?

Alfőmérnök 2013.01.11. 13:45:34

@Bell & Sebastian: Bazmeg te ostoba elmebeteg fasz, egyszer olvasd vissza, hogy miket írtál.
Az, hogy néhány beteg faszkalapnak a jósdán mi a véleménye rólam, nem oszt nem szoroz.
Téged úgy kibasznának bárhonnan, ahol moderáció van, hogy a lábad nem éri a földet. Csak a jósdán viselnek el, mert annyit értenek a zavaros beszédedből, hogy a zsidókat utálod, tehát jófej vagy.
És ismétlem, kopj le rólam buzi, és ne használj Alfőmérnökös nickeket.
Ismét szűrés.

Boltzmann 2013.01.11. 13:53:29

@Alfőmérnök:
idézlek:
ostoba elmebeteg fasz
beteg faszkalapnak
buzi

Alfőmérnök007 2013.01.11. 14:30:39

@Alfőmérnök: Te hívtál életre, mert a személyiséged része vagyok. Döntsd már el végre, mihez kezdesz velem!

Bell & Sebastian 2013.01.11. 14:47:56

@Alfőmérnök: Visszaolvastam, fogalmam sincs hogy mit akarsz mondani. Bizony oszt meg szoroz, mert felver még az álmodból is, hogy kosarat kaptál. A Vince meg is tette, nemcsak pofázott, mint te. Most is engem olvasol, nem? Ezek szerint a Jósdán a zavaros beszéd legalább annyira elterjedt, mint agyadban az idegen kemikáliák? Az nem lehet, hogy az utóbbi zavar meg az értelmezésben, esetleg csak buta vagy, mint a föld és semmit sem olvastál, amire hivatkozok?
Persze hogy utálom egy részüket, ez a minimum a történések után, de a jófejségnek nem ez a legfontosabb kritériuma.

Esetleg szétnézhetnél a szinonima szótárban is néha, ha már feltételezed magadról, hogy férfi vagy, bedrogozva. Hogy jönnek ide a buzik, tán bántottak?

Szeretnél csoportterápiás meghívót? Fordulj díleredhez.
Vagy pukkadj meg, hogy számodra is érthetően öntsem szavakba, hogy mekkora egy hólyag vagy te, Alfi.

Alfőmérnök 2013.01.11. 19:11:50

@Boltzmann: Már a jósdán is súlyosan szerepzavaros voltál, mikor fegyelmezgettél nickeket. Itt meg duplán az vagy.
De ha a "fasz"-t sokallod a szövegben, a felét behelyettesítheted "szar"-ral, ha úgy jobban tetszik.

bömböcz 2013.01.11. 19:29:30

Eztet remílem itten jáccák lefele!
(Cak szólok, hogy közben nem ír zsidrákozni...)

picur3ka 2013.01.14. 23:23:11

Na, az magyar blogoszfera olyan demokratikus tud lenni, hogy nem nyithatsz topikot, mint kommentelo rajta, szoval ideteszem a kerdest (tudom, valasz nem lesz ra, koltoi, bunozokhoz).

Milyen banankoztarsasagnak tartjak ezek a bloggazdak az orszagot?

Mer' tiltogatnak embereket anelkul,

- hogy megmondanak nekik miert,

- hogy megmondanak nekik, be vannak tiltva

- es ezek kritizaljak a kormanyt meg az 'egyeb' oligarchakat

- meg csak mukodesi szabalyzatuk sincs, ami alapjan betilthatnanak

Ettol Rakosi is jobban demokralt, gyerekek!

Alfőmérnök 2013.01.14. 23:35:36

@picur3ka: Egy aprócska különbség: Rákosi Recskre küldött volna téged, bogárka.

picur3ka 2013.01.20. 00:58:35

@Alfőmérnök:

Lehet, ez veletlenszeru, de nem kuldott.

Alfőmérnök 2013.01.20. 18:21:33

@picur3ka: Mert még időben megszökött Angliába.
süti beállítások módosítása