Színek lázadása – Anilogue '12
2012. november 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Színek lázadása – Anilogue '12

anilogue.jpg

Itt a télelő, és ezzel újra eljött az Anilogue ideje: az örvendetesen sokszínű budapesti filmes fesztiválkínálatból az egyik privát kedvencem az animációs filmek éves mustrája, amelyből rendre kiderül, hogy nem csak az üzemszerűen gyártott, agyonkoptatott amerikai rajzfilmes klisékre – és a gyerekeket is lenéző lebutított sztorikra – lehet kihasználni az animáció adta végtelen lehetőségeket.

Két éve az ír-magyar koprodukcióban készülő, az ír legendáriumot a Magyar Népmesék ihletésével feldolgozó Kells titka bűvölt el sokunkat, de akkor mutatták be a Belleville randevú alkotóinak újabb keserédes történetét, Az illuzionistát is. Tavaly az Anilogue zárónapján mutatták be Jankovics Marcell nagyszabású, mostani amerikai bemutatója kapcsán a New York Times-ban is méltatott főművét, Az ember tragédiáját.

A Bécs-Budapest tengelyre épülő Anilogue 2012 animációit november 16. és 18. között a bécsi Top Kino és Schikaneder mozikban lehetett megnézni, míg Budapesten november 21. és 25. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldiban kerül sor a fesztiválra. Fővárosunkban ez már a tizedik Anilogue, amelyen idén tíz egész estés animációs filmet és több mint száz rövidfilmet lehet megtekinteni, sok egyéb program mellett.

Érdemes hát az érdeklődőknek végigböngészni a kínálatot, mert próba-szerencse alapon egy-egy ismeretlen alkotást kiválasztva maradandó vizuális élményt szerezhetnek. Az idei felhozatalból első blikkre A festmény – Le Tableau (egy 1930-as évekbeli francia festő befejezetlen szereplői lépnek ki a félig-meddig kész képekből, hogy megkeressék a valódi énjüket és a festőt, akit a képek befejezésére szeretnének rávenni); a tíz évig, kizárólag kézzel rajzolt, különös hangulatú japán Midori-Ko; az Amerika elhagyatott vidékein játszódó, David Lynch sötét világát megidéző Mohó lelkek; és az öregedés félelmeivel szembenéző idős urak történetét elmesélő, spanyol Ráncok tűnnek izgalmasnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr474916286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.11.20. 14:59:12

Újabb hiánypótló poszt, pörögnek a kommentek.

marko11 2012.11.20. 16:31:12

Persze, ha lenne benne Orbán/Matolcsy vs. Bajnai/Gyurcsány megindulna az ezerszer hallott/olvasott kommentek áradata.

Viszont (sőt! deviszont!) a fentieken kívül is van élet! Sőt!

Bell & Sebastian 2012.11.20. 20:18:11

Szemlesütve és halkan, ámde szerényen megemlíteném, hogy animációban ez kérem egy nagy, büdös lófasz, ám lankadt állapotban. Tessék kérem bevetni egy cirill betűs keresőt, és csudát lehet(ne) látni.

Rühellem az olyanokat, akik nem tudnak rajzolni, de azért elsózzák a szemetjüket, mert nincsen náluk jobb. És akkor a tartalmat még nem is piszkáltam, bár azt aztán lehetne.

Mint szoktam volt mondani, se' báj, se' kellem, se' szellem!
Akkor pedig mars vissza a rajzszakkörbe, mert nem minden tudás tanulható, zsidó huncutság, van amit meg kellene hagyni azoknak, aki arra születtek és értenek is hozzá.

Biztos IMF -hitel kell egy ilyen filmhez, attól lesz benne ilyen gnóm mindenki.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.20. 21:06:50

@Bell & Sebastian:

filmhitel? kezdik beárazni a tébolydát:

index.hu/gazdasag/2012/11/20/magyarorszagot_el_kell_kerulni/

ebből mongol lélektani gyurmafilmre se fussa

Bell & Sebastian 2012.11.20. 21:28:17

@Herr SturmLikudnik: Maga lassan a bagolyra kezd hasonlítani, Móriczka kedvenc háziállatára. Akit imígyen mutatott be a tanító néninek: -Nagypapi, mikor baktál utoljára? - Huhuhúú!

Ha most aszongya, hogy Baynau (sajnos nem az enyém eme szólelemény) a jövő záloga, párbajra hívom a bugylibicskámmal.

A Nagyvezír kissé megegeresedett, ezt tuggyuk, maga meg télakolásra buzdíccsa a népet? Kell a hely a szidó telepeseknek, vagy mi?

Amikor a színe-virága most áll be obsitosnak az ígéret földjén, a festékes vedrével inverz.
(Ha még emlékszik, volt aki így jött haza a frontról, egy vödröt lóbálva - állítólag.)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.20. 21:46:33

@Bell & Sebastian:

maga olvas, de nem ért

puzsért tekintem az egyetlen jogos trónkövetelőnek

jegyezze fel, ha megjegyezni eddig se sikerült

oszt ha alábbi összefüggés is túl magas a rébuszgyártó netiparosnak, házasodjon be a szenátor asszonyhoz:

gordongekkó ejtőernyős bevetésének sikere egyes-egyedül a Kedves Kokirály leépülésének függvénye, a kontárul főzött házi pálinka rézelejével párhuzamosan csökken a 88-as FlaKezelő célzási pontossága, oszt a jónép inkább a Rosinenbombernak integet, mert a tudatos fogyasztói társadalom imádja, ha önmagától mindig megmenti valaki

egyébiránt ne aggódjon, a szinglihordáktól csak ilyen lázadásra fussa (dajcstompi remix):

www.youtube.com/watch?v=qKLjZ7sEzp4

Bell & Sebastian 2012.11.20. 22:37:57

@Herr SturmLikudnik: Egyetlen egyszer volt alkalmam megkérdezni a főellenséget, hogy tulajdonképpen mire hajt? Őszintén azt mondta, hogy bűnbocsánatra. Rajtunk aztán ne múljon, mert mindig mindent megbocsájtunk. Ki éli túl, maga szerint?

Ki az idő ura? -ha már egy anime -poszt alatt csörtetünk.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.21. 06:33:35

@Bell & Sebastian:

valami raszputyin találta őszintén mondani, hogy a bűnbocsánathoz előbb vétkezni kell, ezt a csuhás trükköt már sikerült elsajátítani a felkenteknek

a túlélők abban az esetben is azok voltak, akik retúr nélkül vettek jegyet a cote d'azur irányába

az idő ura?

animáltan: www.youtube.com/watch?v=Pd9h0vUwza0

és valóban, tényleg nincs itt semmi háború, csak harácsolás

Bell & Sebastian 2012.11.21. 20:37:30

@Herr SturmLikudnik: Ebben a mesében egyik szereplő sem különb a Deákné vásznánál. Az egyik elpuskázta a lehívásokat, pedig 100% volt a cél, a másik meg visszavette az egyharmadát, mert nem jutott annyi vissza, amennyit gondolt.

Csak nem hiszi, hogy a korrupció megáll a határon és visszafordul? A Púnijó urait nem kenik egy húsosabb cupákért? Dehogyisnem, sőt! Ott lökik meg a dominót.

A fejétől bűzlik, ha így érthetőbb. Kíváncsi lennék arra, hogy Talpigbecsületes Maszületettbárány miniszterelnökként meddig jutott volna?

Persze tudom jól, késő már, a vágy dala nem vigasztal.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.22. 21:16:01

@Bell & Sebastian:

ha kommentből nem tud olvasni, próbálja kávézaccból
süti beállítások módosítása