Megalakult az új kormány
2012. november 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Megalakult az új kormány

nepszabadsag_1956_11_04_01.jpg

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa határozatai alapján a nemzeti kormány összetétele a következő: Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke és külügyminiszter; Tildy Zoltán államminiszter; Kovács Béla államminiszter; B. Szabó István államminiszter; Kéthly Anna államminiszter; Kelemen Gyula államminiszter; Fischer József államminiszter; Farkas Ferenc államminiszter; Losonczy Géza államminiszter; Kádár János államminiszter; Maléter Pál államminiszter.

*

A kormány felhívása a volt ÁVH-sokhoz

A Magyar Népköztársaság kormánya felhívja a volt Államvédelmi Hatóság és a volt belügyi szervek beosztottjait, hogy saját érdekükben haladéktalanul jelentkezzenek V. kerület, Markó utca 23. szám alatt, ahol felülvizsgáló bizottság elé kerülnek. Azokat, akiket felelősség nem terhel, ügyük kivizsgálása után hazaengedik. A felelős személyeket a független bíróság törvényes úton fogja felelősségre vonni.

*

Összeült a magyar és a szovjet hadsereg parancsnokságának közös bizottsága

A magyar és a szovjet hadsereg parancsnokságának közös bizottsága ma délben összeült, és mindkét fél kifejtette a szovjet csapatok kivonásának technikai kérdéseire vonatkozó álláspontját. A közös bizottság megegyezett, hogy a kölcsönösen kifejtetteket tanulmányozzák, és este 10 órakor újból összeülnek. Addig is a szovjet delegáció ígéretet tett, hogy több szovjet csapatszállító-szerelvény a magyar határon nem érkezik be.

*

Folytatódnak a szovjet-magyar tárgyalások

Az Observer tudósítója arra kért felvilágosítást, hogy értesítette-e a szovjet kormány a magyar kormányt, mielőtt csapatmegerősítéseket küldött Magyarországra, s adott-e felvilágosítást arra, milyen célból érkeznek ezek a csapatok Magyarországra?

– Jó kérdés – felelt Tildy Zoltán az újságírók derültsége közben. - A kérdést azonban két részre kell osztani. Az egyik rész arra az időre tartozik, amikor még a megelőző kormány volt uralmon. Az előzőt kormány, amelyik még Rákosi befolyása alatt is állhatott egyes személyeket illetőleg, tényleg kérte a beavatkozást a magyar belügyekbe, kért segítséget a felkelt nemzet ellen. Ez a helyzet lezárult a Nagy Imre vezetése alatt álló kormány hivatalbalépésével. Ez a kormány az első napon kijelentette, hogy anullálja az előző kormány ilyen irányú kérését és követeli a belügyeinkbe beavatkozott szovjet csapatok azonnali hazahívását. Ezzel megszűnt minden politikai és jogi alapja a szovjet csapatok beavatkozásának. Attól az órától kezdve, amikor a Nagy Imre vezetése alatt álló kormány elfoglalta hivatalát, jegyzékek sorozatában sürgettük a szovjet csapatok kivonulását. Ezekre a jegyzékekre nem érkezett soha kielégítő válasz. A szovjet kormány, a bejött hadseregek vezetői egyetlen esetben sem informálták előre a magyar kormányt arról, hogy milyen utakon akarnak vonulni és milyen objektumokat - például repülőtereket - akarnak megszállni. Csapatmozdulatok voltak az országban, amelyeknek sem irányáráól, sem szándékáról nem tájékoztatta senki illetékes helyről a magyar kormányt. Tildy Zoltán végül ezeket mondotta: az egész kormány nevében kijelentem, hogy azok ellenére, amik történtek, arra törekszünk, hogy ne csak jószomszédi viszonyt, hanem igazi barátságot teremtsünk a Szovjetunióval. De ennek az alapja a magyar függetlenség teljes elismerése elvileg és gyakorlatban. (...)

Ezután Losonczy Géza államminiszter ismertette egy-két kérdésben a kormány álláspontját:

– Az országban véleményünk szerint jelenleg meglehetősen elevenek az ellenforradalmi erők – mondotta. – A kormány teljes egységben kijelenti azt, hogy az elmúlt tizenkét esztendő pozitív vívmányaiból semmit sem kíván feladni; így a földreformból, a gyárak, üzemek államosításából, a szociális vívmányokból. Ugyanígy a legteljesebb mértékben ragaszkodik ahhoz, hogy a most lezajlott forradalom vívmányai teljes egészükben fennmaradjanak, így a nemzeti függetlenség, az egyenjogúság, és a szocializmus építése nem a diktatúra, hanem a demokrácia alapján. A kormány teljesen egységesen el van szánva arra, hogy semmiféle körülmények sem fogja tűrni a kapitalizmus visszaállítását Magyarországon.

*

Elég az önkényeskedésből!

Ki gyűlölné jobban a Rákosi-rezsim levitézlett vezetőit, mint éppen a magyar kommunisták? Érthető ez, hiszen sok éven át hittek és bíztak bennük, és most kiderült, hogy csalás, szemfényvesztés áldozatai lettek. Az emberek azért léptek az MDP-be, hogy a szocializmust, a nép szabadságát szolgálják. Kiderült, hogy ez a cél mindinkább háttérbe szorult és egy bürokrata apparátus kiszolgálójává lett a párt.

Az MSZMP-nek van a legtöbb joga, hogy követelje azok társadalmi és bírósági felelősségrevonását, akik így visszaéltek a nép, elsősorban a kommunisták bizalmával. Nemcsak Farkas Mihályékat kell azonnal bíróság elé állítani és méltó büntetéssel sújtani, de az egész elbürokratizálódott, a néptől elszakadt, a maga tekintélyét és jólétét mindenek fölé helyező, a nép haragját méltán kiváltó álkommunista vezető klikket. A kommunisták nagy tömege, mióta ezt felismerte, mélyen megvetette őket, harcolt ellenük, gyakran nehéz körülmények között és most bizonyára mindenki másnál jobban sürgeti nyilvános felelősségrevonásukat, különösen azokét, akik súlyos törvénysértéseket követtek el. (...)

*

Munkához látnak a budapesti üzemek

A Ganz Vagon- és Gépgyárban a reggeli órákban az üzem dolgozóinak csaknem fele jelentkezett munkahelyén. A munka felvételét elősegítette, hogy fővárosunkban szombaton reggel részlegesen megindult az autóbuszközlekedés is.

Az Építésügyi Minisztérium forradalmi bizottmánya intézőbizottsága tárgyalást folytat a tervező és a kivitelező vállalatok forradalmi bizottmányaival, hogy a jövő héten megkezdődhessen a fővárosban a károk felmérése, a lakóházak helyreállítása.

A harcok napjaiban a budapesti filmszínházakat is érték károsodások, 5-6 mozi nagyobb helyreállításra szorul. Most állapítják meg a károkat. Felülvizsgálják a raktáron lévő filmeket, hogy megállapítsák, melyek alkalmasak vetítésre.

*

Tűnjenek el a felelőtlen rágalmazók!

A Frankel Leó utcában rosszul lett egy kilencedik hónapban lévő terhesasszony. Rosszullett és nekiesett egy fának - estében leszakított egy kitűzött röplapot.Szomorú és emberhez méltatlan, de akadt több felelőtlen járókelő, aki éles hangon támadt rá az asszonyra. Árulót kiáltottak rá, s hallhatta a rögtönzött vádat is: persze, hogy letépi, mert "ávós a férje..." Talán még baja is eshetett volna a szerencsétlen nőnek, ha nem lépnek közbe a nemzetőrség arra járó tagjai. Az ő szavukra volt szükség, hogy észhez térjenek. Az ő szavukra és több józan ítéletű ember szavára a felelőtlen rágalmazók végül is eltűntek. Tűnjenek is el, mert emberségre, forradalmunk vívmányait megvédő, okos megfontoltságra soha nem volt olyan szükségünk, mint ezekben a napokban.

*

Kodály Zoltán távirata

Kodály Zoltán táviratot intézett a szovjet zeneszerzőkhöz, amelyben kéri, járjanak közben kormányuknál, hogy a szovjet csapatokat azonnal vonják ki Magyarország területéről.

*

Mindszenty József rádiónyilatkozata

(...) Mi kis nemzet vagyunk, kis ország a földgömbön. Ám valamiben mégis elsők vagyunk: egy nemzet sincs, amely ezeréves történelme során nálunk többet szenvedett volna. Első királyunk, Szent István uralkodása után nagy nemzetté fejlődtünk. A nándorfehérvári győzelem után, amelynek 500. évfordulóját üljük, nemzeti létszámunk egyezett az akkori Angliáéval. Ám folyton szabadságharcokat kellett vívnunk, legtöbbször a nyugati országok védelmében. Ez megakasztotta a nemzetet és mindig újra saját erőnkből kellett a felemelkedést keresnünk.

Mi rendkívül súlyos helyzetünkben is reméljük, hogy nincs ellenségünk. Auért, mert mi se vagyunk ellenségei senkinek sem. Minden néppel és országgal barátságban akarunk élni. (...)

*

A Budapesti Szerszámgépgyár munkástanácsának három tagja beszél

(...) Újabb kérdés a magyarországi változásokkal kapcsolatban: több pártvezető, így Kádár János és Kovács Béla is beszéltek a napokban arról, hogy megvan az ellenforradalom veszélye is. A forradalom első szakaszának hajtóereje az ifjúság, a felkelt fegyveres csapatok voltak. A forradalom második szakaszának, a most kezdődő békés alkotásnak a hajtóereje a munkásság és a parasztság. S ez a két osztály nem engedi, hogy weiszmanfrédék és eszterházyk a nyakukra üljenek.

*

Nem ezért harcoltunk!

Tegnap délelőtt a Széna téren kakastollas, csendőrsapkás fiatal ember tűnt fel. Azonban nem sokáig sétálhatott ebben a viseletben, mert az egyetemisták leverték fejéről a csendőrsapkát és futásra kényszerítették. A csendőrsapkás súlyosan téved. A magyar parasztok az elmúlt évek hibái helyébe nem Horthy csendőreit várják vissza. A magyar falu népe nyugalomban, biztonságban akarja művelni földjét. A parasztság és az egész magyar nép jogos követeléseinek gyakorlati megvalósításához nem a cikázó kakastollak, hanem a szocialista demokrácia megszilárdítása, a rend és a nyugalom megteremtése hiányzik. A Széna téri kísértet megjelenése - és más egyre szaporodó jelek - komoly figyelmeztetés minden hazáját szerető magyar ember számára. Mindazoknak pedig, akik a kakastollak visszatérésére számítanak, azt mondjuk: kérdezzék meg dicsőséges forradalmunk harcosait, felkelésben részt vevő egyetemistákat, munkásfiatalokat, vajon a csendőrök visszatéréséért harcoltak-e, vajon Eszterházy herceg százezer holdjaiért, a weiss manfrédok és chorinok millióiért hullatták-e vérüket? A Széna téri fiatalok határozott n e m e t kiáltottak. Ilyen félreérthetetlen választ kell adnia minden igaz magyar hazafinak.

*

A magyarországi helyzet a Biztonsági Tanács előtt

Pénteken éjjel összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a magyarországi helyzetet. Az ülésen Henry Cabot Lodge amerikai küldött a Szovjetunió magyarországi katonai lépéseit "megdöbbentőnek" minősítette és kijelentette, hogy az ENSZ nem lehet tétlen szemlélő. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősen összehívott ülésén mondott beszédében az amerikai küldött felkérte kartársait, vegyék fontolóra, hogy mit lehet most tenni, "hogy támogassuk a bátor magyar népet a szabadságért vívott küzdelmében". (...) Az angol küldött hangoztatta, Nagy-Britannia örömmel üdvözölte Nagy Imrének azt a nyilatkozatát, hogy hazája kilép a varsói szerződésből és az a szándéka, hogy semleges nemzet legyen. (...) Arkagyij A. Szoboljev szovjet küldött azt mondotta, hogy Nagy Imrének azok a kijelentései, amelyek szerint újabb szovjet fegyveres erők léptek Magyarország területére, "teljes mértékben alaptalanok". Szoboljev ezután hozzáfűzte, a tanács ülését azért hívták össze, hogy "leplezzék az Egyiptom ellen intézett angol-francia támadásokat".

*

A Zsenminzsipao a szocialista országok egységéről

A Zsenminzsipao november 3-ai számában Éljen a szocialista országok nagy egysége címmel hosszú vezércikket közöl. A magyarországi eseményeket érintve, rámutat: a kínai nép mélységes rokonszenvet érez a magyar nép iránt az utóbbi események kapcsán. Kétségtelen, hogy egyesek hibákat követtek el a munkájuk során és sok szenvedést okoztak a magyar népnek. "Magyarország azonban függetlenségét, szabadságát és boldogságát csak szocialista országként tarthatja meg." A szocializmustól való eltérés óriási szerencsétlenséget zúdít a magyar nemzetre. (...) A kínai nép reméli, hogy elvtársi befolyása segítheti Magyarország szocializmusának ügyét a jelenlegi komoly helyzetben, valamint azt, hogy pozitív akciókkal védheti a szocialista országok nagy nemzetközi szolidaritását." "Kína népe nem táplál semmiféle illúziókat az imperialistákról és lakájaikról. Ezzel szemben őszinte, nagy és testvéri barátságra találtak a Szovjetunió és a szocialista országok népeiben. Ez az, amiért Kína népe szilárdan a szocialista Szovjetunió oldalán áll.

*

AFP

John Foster Dulles amerikai külügyminisztert szombaton reggel vakbélgyulladás miatt kórházba szállították.

Százezer zloty összegű segélyt juttatnak Magyarországnak a lengyel mezőgazdasági dolgozók.

*

Hétfőn és kedden indul el Prágából Melbourne-be a magyar olimpiai csapat

A magyar olimpiai csapat a Prágától 100 kilométerre levő Nymborkban, a Testnevelési Főiskolán tartózkodik. A sportküldöttség valamennyi tagja egészséges és minden versenyző állandó edzéseket folytat. Az olimpiai csapat az eddigiek szerint hétfőn és kedden két csoportban indul el repülőgépen Prágából Melbourne-be a frnacia légiforgalmi társaság gépein.

*

Németh László: Pártok és egység

A nemzet ilyen óriási megmozdulása után természetes, hogy őt magát kell megkérdeni, hogy képzeli el jövőjét. Ennek a megkérdezésnek legmegbízhatóbb módja: a választás, a pártprogramoknak a nemzet elé bocsátása. Első lépés erre, úgy mondják, csak az 1948-ban felbomlott pártok feltámasztása lehet.

Én azt hiszem, kül- és belpolitikai okokból is jobb volna, ha néhány hetet még várhattunk volna, de ha a nemzet élni akar visszaszerzett jogaival és kikényszerítette, vigyázzunk, hogy minél több jó és minél kevesebb rossz származzék belőle. Végzetes tévedés lenne, ha a feltámasztott pártokkal, nem kívánt kísértetjárásként, az akkori pártélet szelleme is visszatérne.

Nem vádolni akarok. Senki sem látja tisztábban a mentségeket. Olyan módszerekkel álltunk szemben, amelyekre a magyarság tapasztalatainál fogva nem volt felkészülve. Akiket ez a módszer jellemükben felőrölt vagy hibás lépésekre kényszerített, inkább szánni valók, s amennyiben értékeik vannak, azt szeretnénk a nemzeti munkának is megmenteni. Amit mondani akarok: hogy ezek a feltámadott pártok voltaképpen csak új pártok szervező helyei lehetnek, amelyekben mi, régiek, már akik politizáltak közöttünk, fokról fokra a forradalomcsináló s abban megtisztult fiataloknak adjuk át a helyet.

Van azonban ennek a sokpártrendszernek nagyobb veszélye is, mint a hajdani pártok tülekedésének; kicsinyeskedő hullámzása a meggyűlölt rendszerrel együtt széttépheti azt a szocializmust is, amelyről fiatalon álmodtunk, s amelyhez a letűnt rendszer bűnei közt is ragaszkodtunk. Három dolgot kell itt mindenkinek meggondolnia:

1. Hogy Magyarország az elmúlt évtizedben elég messze haladt a szocializmus útján, voltaképpen szocialista állammá lett. Ezt a helyzetet a régi rend lerombolásának a vágyában számba nem venni olyan óriási botlás lenne, amilyen a kommunistáké volt, akik a magyar gazdasági élet, főként a mezőgazdaság valóságos állapotát, magasabb fejlettségét számba nem véve, oda rombolták, ahol az orosz állt az októberi forradalom előtt, csak hogy a lenini menetrend szerint láthassanak a felépítéséhez. Intézkedéseinkben a mostani állapotokból kell kiindulni, eltökélve, hogy ami vívmány vagy kis változtatással vívmánnyá alakítható, azt megtartjuk, s megfelelő irányban továbbfejlesztjük.

2. De, ha a helyzet nem is parancsolná, a magyar nép klasszikus művekben testet öltött vágya is azt diktálja, hogy a szocializmus elvéhez ragaszkodjunk. Nem ismerek olyan magyar írót, gondolkozót, aki a szocializmsunak ellensége lett volna. A vita inkább akörül volt, hogy szocializmusunk a külföldi patronok hű másolása legyen-e, vagy az általános elveknek a magyar természethez, gazdasági helyzethez idomuló alkalmazása. A vita most eldőlt, eldöntötte a meg nem kérdezett nemzet. De a döntés nem a szocializmus, csak annak tőlünk idegen formája ellen történt.

3. Végül az sem közömbös, hogy a szocializmus vállalásával vagy elvetésével mit nyerünk, s vesztünk a világban. Ebben a pillanatban hallgattam végig a magyar semlegességi nyilatkozatot. Ki nem helyesli, hogy a magyarság semmiféle hatalmi csoportosulásban részt ne vegyen? Azonban épp ezzel önkéntelen kapcsolatba kerültünk az államoknak azzal az egyre növő, semlegességre törekvő tömbjével, amelyek között véleményem szerint a helyünk is van. Lengyelországra, a szabadság felé haladó Duna-népekre, a színes nemzetek világára gondolok. Ezek a népek pedig vagy szocialisták, mint Lengyelország és Jugoszlávia, vagy ősi eszméik alapján, de a szocializmussal rokon rendszerek felé haladnak, mint India. Ezek a népek kétségkívül sorra elidegednének tőlünk, ha mi csak látszatra is, abba esnénk vissza, amit ők polgári demokráciának neveznek. De ugyanezt kívánja az a tisztelet is, amelyet a Szovjetunió népeiben viselkedésünkkel, reméljük, kivívtunk, sőt úgy hiszem, a Nyugat jobbjainak a figyelme is, akik e meghökkentő forradalom után mintaadó politikai berendezkedést várnak tőlünk.

Éppen ezért nagyon fontosnak tartanám, hogy a kormánykoalíció pártjai, de lehetőleg minden párt: közös nyilatkozatot adjon ki, amelyben a szocializmus néhány nagy elve mellett, mint a gyárak kézben tartása, bizonyos alacsony (25-40?) holdszám fölötti birtokok vissza nem adása, hitet tennének. Nagyon szép lenne, ha néhány olyan elvben is megegyezhetnének, amely a szocializmus sajátos jellegét is hangsúlyozhatná, mint például a munkásság részesedésének kimondása az ipari és kereskdelemi vállalatok vezetésében és jövedelmében, vagy a laza, önkéntes, hegyközségszerű szövetkezetek támogatása. A birtok külön célja, feladata ezen a közösen elismert nem nagyszámú elven túl kezdődne, s az általuk képviselt társadalmi csoportok külön érdekeiben gyökerezne.

Én azt hiszem, ezt a "szocialista" deklarációt minden működő párt elfogadhatná. Az írók pártja, a volt Parasztpárt éppúgy, mint a marxizmus tanait a század és ország megváltozott viszonyaival összehangoló szociáldemokrácia, sőt talán a Kommunista Párt örököse, a Szocialista Munkáspárt is. Nem lehetne kifogása ellene a Kisgazdapártnak sem, hiszen neki nem a "tulajdon szentségének" liberális védelme a feladata, hanem bizonyos holdszám alatti birtokok védelme, amelyeknek a fejlődése ezután nem mennyiségi, hanem minőségi irányban haladna. Kiss Sándor személye, de Kovács Béla nyilatkozatai is biztosítéknak látszik, hogy a Kisgazdapárt nem lesz a kapitalzmust feltámasztani akaró emberek menhelye. A Katolikus Néppárt első nyilatkozatából is azt hallom, hogy az utóbbi idők vívmányait nemcsak felmondani nem akarja, de továbbfejleszteni.

Egy ilyen nyilatkozattal, amely, úgy érzem, a pártok és az ország akaratát fejezné ki, pillanatnyi hasznán túl históriai jelentőségű politikai forma is jönne létre: a néhány nagy, közös alapelven álló többpártrendszer, amely az egységes eszmei alapon álló társadalmi rendszerek határozottságát a parlamentáris rendszer rugalmasságával egyesítené.

*

Őrizzük meg a forradalom dokumentumait, emlékeit

Az Országos Széchényi Könyvtár kér mindenkit, aki részt vett a forradalom bármely eseményében vagy szemtanúja volt bármely megnyilvánulásnak, hogy röviden írja le, foglalja össze az átélteket, a hallottakat. Minden esemény, élményleírás lehetőleg rögzítse a pontos időpontot és helyet. A könyvtár kér mindenkit, aki fényképfelvételeket készített a forradalom napjaiban, juttasson el felvételeiből egy-egy másolatot a könyvtárhoz.

*

Szemelvények a Népszabadság 1956 november 4-ei számából.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr494887908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megalakult az új kormány 2012.11.04. 12:15:01

A felelős személyeket a független bíróság törvényes úton fogja felelősségre vonni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.04. 08:17:07

valami biszku nevű forradalmi relikvia még mindig szabadon mászkál, nemhiába, két év és két harmad egyszerűen kevés a számonkéréshez

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.04. 08:47:00

Én azt annyira szeretem, ahogy az elvtársak még ekkor is klikkekről, megtévedt egyénekről, bizalommal visszaélő népellenségekről, bürokrata apparátusról beszélnek. Miközben személyükben kontinuusak azzal, amit éppen elítélnek. És persze azért biztos, ami biztos, élére állnak az eseményeknek, Ők az élcsapat, hát hova is állhatnának...

greybull 2012.11.04. 09:03:24

A sztálinista kommunisták rákosi (sic!) vezetésével alaposan lejáratták ezt az eszmét 1956-ig. Azonban sokan voltak, akik a hátukra sem kívánták vissza a háború előtti országot. Mindszenty a beszédével sokak számára azt a veszélyt idézte fel, hogy az a világ fog visszajönni (egyébként hányinger hallgatni azt a kenetteljes beszédstílust, amit Mindszenty előadott). Ezért nagyon sokan úgy gondolták, hogy még mindig kisebb baj az, ha maradnak a kommunisták, mintha megnyílik az esélye annak, hogy egy gyűlölt rezsim térjen vissza.
Félre ne értsetek: nem török pálcát a felkelők feje fölött és nem mondom azt, hogy azok, akik így, vagy úgy, de Kádár mellé álltak jól cselekedtek.
Annyit mondok csak, hogy az átlagember szintjén a döntés motivációi és információi mindig erősen korlátozottak és amikor egy átlagember dönt, akkor - önhibáján kívül - szinte mindig rosszul dönt. Természetesen ez rám is maradéktalanul vonatkozik.
És vonatkozik ez a mai viszonyokra is. Akik 2010-ben a fideszre szavaztak, ezt a legjobb hiszemmel tették - és úgy át lettek baszva, mint szar a palánkon. De akik 2002-ben, és 2006-ban is a szocikra szavaztak, azok ugyanígy jártak.
Van-e akkor megoldás? Lehet, hogy nincs, és nem teljesen kizárt, hogy van.
Kellene egy olyan párt, amelyik a következő mondja:
1. Ezt és ezt fogom tenni az elkövetkező 4 évben, ebből ezt és ezt az elkövetkező kettőben.
2. Két év múlva népszavazást tartunk arról, hogy amit az előző két évre ígértem, betartottam-e és megérdemlem-e, hogy folytassam a kormányzást. Ha igen a válasz, akkor megy továbbá a szekér, ha nem, akkor 30 napon belül új választások.
3. Nincs titkos politizálás, minden minisztériumban, minden érdemi döntéshozó testületnél ott ülhetnek a nagy országos lapok és tévék újságírói és mindenről informálhatják a közvéleményt. Mindig, azaz mindig. Ez alól esetlege kivétel lehet a honvédelem és a bűnüldözés, de itt is csak annyi, hogy természetesen itt is ott ülhetnek MINDIG, csak az információadás lehet korlátozott.

fremskritt (törölt) 2012.11.04. 09:28:40

szakértői volt-e ez a kormány? biztosan, a kormányfő nehéz időszakban válságmenedzselte sikeresen a mezőgazdaságot. tildit átbaszták vagy magától volt ilyen hülye? a sitten, a megvetett arisztokrácia körében volt ideje meggondolni. sokak idolja, a német lászló meg fiatal korában is szocializmusról álmodott, ó de aranyos. vajjon elneveztek-e elég utcát ezekről a remek emberekről?

fremskritt (törölt) 2012.11.04. 09:35:07

@greybull: Mindszenty se akarta a csúnyakapitalizmust, legalábbis szavakban. azért nem hiszem hogy az utcák népe annyira rettegett volna tőle, ott is volt olyan akitől elvették a kisüzletet/műhelyt/lakást, nem csak olyan akinek odaadták. utóbbiak rettegtek legjobban a csúnyakapitalizmustól, az biztos. most se szeretik.

greybull 2012.11.04. 10:53:44

@fremskritt: egyetértek Veled. Egy szóval nem mentegetem a kommunista baloldalt, csak arra akartam utalni, hogy 1956 rendkívül összetett volt, én személy szerint legjobb és legpontosabb minősítését illetően a népfölkelés megnevezéssel értek egyet. A forradalom más: ott van egy vezető ideológia, van egy vezető politikai erő. 56-ban a magyar társadalom túlnyomó többsége abban értett egyet, hogy a sztálinista-rákosista bolsevizmus takarodjon. Tehát egy oldalról több is volt, mint egy forradalom, másik oldalról meg kevesebb (ami nem negatív minősítés). Aki a háború előtti világból a csendőrtollakra emlékezett leginkább, annak minden, ami erre csak egy picit is emlékeztetett, az iszonyodott a lehetőségtől, hogy az a világ jön vissza. Budapest nem mérhető a vidékhez: ez a nagyváros mindig is jóval felvilágosultabb, liberálisabb volt az ország többi részéhez képest - tulajdonképpen két országról beszélhetünk: Budapestmagyarországról és Vidékmagyarországról. Aki 56-ot Pesten élte át annak teljesen más lehetett, mint annak, aki vidéken.
Az igazán gyalázatos a restaurációban az állatias bosszú volt 56 után, és ez végig rányomta bélyegét a Kádár-rendszerre. Mi lett volna, ha ....? történelmietlen a kérdés, de politikailag mindig fel lehet tenni: ha Kádárék nem végeztetnek ki senkit, "csak" hosszabb-rövidebb időre bezárják? Hát bizony lehet, hogy 90-ben is a szocik győztek volna. Habár, elnézve a mai rezsimet, meg a 90 utániakat mindet, lehet, hogy ez folyamatosan így történt, csak a szinezés volt/lett más....

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.04. 11:06:05

@Somló November: még posztot is írnék róla :) Bár humanistaként én max. arra kényszeríteném, hogy egyfajta modern Szeszélyes évszakokban lépjen fel mindig saját műsorszámmal, zenés-táncos varieté, revü kíséretében.

buzzguy · http://miabuzz.blog.hu/ 2012.11.04. 11:09:37

1956 méltó öröksége az lenne,ha nem venne el Orbanisztán diktátora 300 ezer forintot minden egyes magyar családtól! ha nem kellene a szegénysorsúaknak félelemmel a tél elé nézni!

Új, szociálisan érzékeny kormányra van szükség!

Silverhaar 2012.11.04. 12:33:37

@greybull:

" Budapest nem mérhető a vidékhez: ez a nagyváros mindig is jóval felvilágosultabb, liberálisabb volt az ország többi részéhez képest - tulajdonképpen két országról beszélhetünk: Budapestmagyarországról és Vidékmagyarországról. Aki 56-ot Pesten élte át annak teljesen más lehetett, mint annak, aki vidéken."

És aki felvilágosultabban, liberálisabban , 56-ot Pesten élte át, - mi a véleménye a "csőcselék" szerepéről, felhasználásáról.
Lát-e valamilyen azonosságot az 1956.-os és a 2006-os budapesti módszerek között ?

Aki 2012. -ben is Pesten éli át felvilágosultabban " Budapestmagyarország "-át, mennyit tud a "Vidékmagyarországról" ?

tevevanegypupu 2012.11.04. 12:50:44

@greybull:

Csak zarojelben szeretnem kozolni, hogy BudapestMagyarorszag liberalis kozonsege, amely felvilagosultabb es ugy tunik maga szerint kulturaltabb a VidekiMagyarorszag lakossaganal, gyonyoruen bizonyitott 1957. majus elsejen liberalizmusbol es kulturaltsagbol. A mosolygo, ujjongo csurhe Kadar korul az 1919-es Szamualy es Kun Bela rajongok unokai bebizonyitottak, hogy ok valoban kulon allamot alakitanak. Akkor mar terveztek Nagy Imreeknek az akasztofat..es a budapesti liberalis ertelmiseg kremje levelet irt az ENSZ-be a Kadar reszimet mentegetni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.04. 13:54:03

@greybull: Ugyan, idézz már abból a veszedelemidéző beszédből valami veszedelemidézőt, ha szabad kérni! Ennek hiányában sajnos ez csak egy ócska, bolsi propagandaduma.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.04. 17:20:22

Hja, kérem, '56 öröksége a harmadikutasság:-)

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.11.04. 18:41:35

"Kodály Zoltán táviratot intézett a szovjet zeneszerzőkhöz, amelyben kéri, járjanak közben kormányuknál, hogy a szovjet csapatokat azonnal vonják ki Magyarország területéről."

LOL
Ezt a barmot!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.11.04. 19:00:25

@Alfőmérnök:

A barom te vagy @Alfi, de annak is csak ipari minőségű. Gondolod, hogy Kodály a szovjet zeneszerzőknek írta az a --- nekik címzett --- táviratot?

Olvasd csak: "A magyarországi helyzet a Biztonsági Tanács előtt

Pénteken éjjel összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a magyarországi helyzetet. Az ülésen Henry Cabot Lodge amerikai küldött a Szovjetunió magyarországi katonai lépéseit "megdöbbentőnek" minősítette és kijelentette, hogy az ENSZ nem lehet tétlen szemlélő. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgősen összehívott ülésén mondott beszédében az amerikai küldött felkérte kartársait, vegyék fontolóra, hogy mit lehet most tenni, "hogy támogassuk a bátor magyar népet a szabadságért vívott küzdelmében". (...) Az angol küldött hangoztatta, Nagy-Britannia örömmel üdvözölte Nagy Imrének azt a nyilatkozatát, hogy hazája kilép a varsói szerződésből és az a szándéka, hogy semleges nemzet legyen. (...) Arkagyij A. Szoboljev szovjet küldött azt mondotta, hogy Nagy Imrének azok a kijelentései, amelyek szerint újabb szovjet fegyveres erők léptek Magyarország területére, "teljes mértékben alaptalanok". Szoboljev ezután hozzáfűzte, a tanács ülését azért hívták össze, hogy "leplezzék az Egyiptom ellen intézett angol-francia támadásokat"."

ü
bbjnick

Alfőmérnök 2012.11.04. 19:10:05

@bbjnick: "Gondolod, hogy Kodály a szovjet zeneszerzőknek írta az a --- nekik címzett --- táviratot?"

Hát ki a faszomnak írta volna, mint akiknek címezte?
De amúgy milyen befolyásuk lehetett szovjet zeneszerzőknek a kormányra? És kiknek írja ez a balfasz? Akik túlélték Sztálin-rezsimet?

Bell & Sebastian 2012.11.04. 19:38:18

Szávjetszkíje piszatyelnyicü i piszátyelej!

Én írok levelet Önöknek, kell-e több ennél, nem röhögnek! Nem mond ez eleget? Méltán tarthassák hát joguknak, hogy most ezért megvessenek engemet! De ha sorsom e panasz-szavának szívükben egy fikarcnyi hely marad, az nem fordulhat el, rá csak visszhangot ad. Hallgattam eddig 's szólni féltem, higgyék el, alaposan rákeféltem. Tünk. Hassanak oda, hogy vonják ki a szovjet csapatokat Magyarországról, de izibe!

Ü.: Barom

(ennyire emlékszem)

greybull 2012.11.04. 19:44:21

@Dr. Zerge: sajnálom, hogy félreértettél. Csak azt szerettem volna elmondani, hogy annyi arca és motivációja volt 56-nak, ahány helyen megtörtént. A felvilágosult Budapest sem jobb, mint a sokkal konzervatívabb vidék. Más értékek voltak mindkét oldalon. És ezek erősen gyökereztek a 45 előtti világban.
Kádárék többek között ezt használták ki.
57 május elsején a nagy tömegről készült felvételek egyikén sem látok egyébként mosolygó arcot. Egyet sem. Mindszenty beszéde is legalább annyira félreérthető volt - akkor - mint amennyire 56 év távlatából ma már nem annyira az.

Bell & Sebastian 2012.11.04. 20:07:25

Május Egyre kivezényelték a népet, Mindszenty nem volt félreérthető, a reformkommunista Nagy meg jól tudta, Jaltát nem képes fölrúgni, esze ágában sem volt kapitalizmust bevezetni. Ez a legfőbb különbség kettőjük közt, nem elhanyagolva azt a tényt, hogy a kommunisták alaposan átformálták a maguk képére az Egyházat, amiből M., mint bíboros-hercegprímás és politikai fogoly nem kért. Az valóban igaz, hogy eltelt egy kis időbe, míg teljesen képbe került a kiszabadítása után.

Nem kell bonyolítani, vagy ruszki felforgatás volt figyelem elterelés és/vagy példa statuálás okán, vagy kommancs belháború a moszkoviták és bennszülöttek közt, vagy csak a szokásos, fegyveres függetlenségi harc.

Vagy mindhárom egyszerre. Nagy Imre pontosan úgy volt az oroszok embere, mint ahogyan Kádár, így kár belé a dicsőség.

buzzguy · http://miabuzz.blog.hu/ 2012.11.04. 20:37:01

@Bell & Sebastian:
A szabadság katonáinak hősiessége az egész világnak bizonyította, hogy szembe lehet és kell fordulni a diktatúrával és minden elnyomó hatalommal, tűnjék az bármilyen legyőzhetetlennek. Hiszen nincs reménytelen küzdelem, ha annak célja a szabadság, a demokrácia, az igazságosság és jobb élet megteremtése.

A forradalom üzenete tovább élt a megtorlás rideg és kegyetlen hónapjaiban, a gyászban és az emlékekben. Tovább élt hosszú évtizedek minden percében. Lakások elsötétített szobáiban, baráti beszélgetésekben, betiltott gondolatokban, szavakban és írásokban. Ott élt a hatalom reszketésében minden októberben és március 15-én, és ott volt 1989-ben is, a rendszerváltás sokszínű és mozgalmas napjaiban.

Itt van velünk ma is, amikor annyian a puszta megélhetésükért küzdenek, amikor szabadságunkat a kiszolgáltatottság, a bizonytalanság, a pénztelenség korlátozza. Amikor újra vannak, akik önző hatalmi érdekből minden erejükkel azon vannak, hogy korlátozzák a szabadságot és gyengítsék a demokráciát – mindazt, amiért a magyarok küzdöttek 56 évvel ezelőtt. November 4-e mának szóló üzenete, hogy bár ideig-óráig érezheti győztesnek magát egy hatalom, a magyarok szabadság és demokrácia iránti vágyát végérvényesen elfojtani nem lehet. A magyar nép megküzdött a szabadságáért. Vérrel, életekkel és elvesztegetett évtizedekkel fizette meg az árat. A mi szabadságunk éppen ezért értékesebb bármi másnál. Ezért is fogjuk megvédeni – bárkitől. Ebben a küzdelemben ezért mi, a szabadság és a demokrácia feltétlen hívei állunk nyerésre: bizakodva mondhatjuk, hogy a félelmet bizonyosan legyőzi a tenni akarás, a kiszolgáltatottságot a szolidaritás, a beletörődést a remény.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.04. 21:01:37

@Bell & Sebastian:

darth vader is végig a császár embere volt, puszta tévedésből dobta le az öreget az aknába

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.04. 21:08:51

@greybull: Blablabla. Állítottál valamit. Rákérdeztem. Terelsz. Sajnállak.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2012.11.04. 21:14:39

Na, lökötteknek meg: Nagy nem azért tiszteletreméltó, amit 56-ban tett - nyilván azért végképp nem az, amit azelőtt művelt - hanem azért, amit nem tett meg. És amilyen áron nem tette meg. Hogy úgy mondjam a végére lett egy erős ütőlapja, a tekintetben, hogy minden bolsevik bűne ellenére nagy formátum. És azért ezt illik belátni. (Mondanám, hogy államférfi, de az mostanában a léböjtkúrás, milliárdos, elmeháborodott önmeghatározása, szal inkább hagyjuk.)

Bell & Sebastian 2012.11.04. 21:47:04

@buzzguy: Tud bánni a parittyával? Mert más nemigen van, esetleg a kollektív ima.

@Herr SturmLikudnik: Jó helyen kotorászik, ha az agyhalottaknak szánt bibliából idézget.

@Dr. Zerge: Ritkán szólok magához, biztatnám hasonlóra. Annak ellenére, hogy Imrebácsi is önként választotta saját kereszthalálát, amiért kommunista Dzsízasszá patinázták, mégis van különbség, leginkább az előzményekben.

Kunbéla utólag rádobott még vagy negyvenezer áldozatot a Krímben, a Moszkovitának meg az orosz előélete szaros, a feje búbjáig.

Legközelebb oldja meg a problémáját nélkülem..

A krími terror
ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%80%D0%BE%D1%80#.D0.A0.D0.B0.D1.81.D1.81.D1.82.D1.80.D0.B5.D0.BB.D1.8B_.D0.B2_.D0.9A.D1.80.D1.8B.D0.BC.D1.83_.D0.B2_1920_.D0.B3.D0.BE.D0.B4.D1.83

A Romanovok elpusztítása
ru.wikipedia.org/wiki/Расстрел_царской_семьи

buzzguy · http://miabuzz.blog.hu/ 2012.11.04. 21:57:56

@Bell & Sebastian:
ilyen magabiztos volt az 56 bűnében fogant hatalom is! azt hitték,a kádárkolbászok megvédik a nép ellen. összeomlott egy év alatt. most se lesz máskép.

ner elvtársak,vége!
Új, szociálisan érzékeny kormányra van szükség!

Bell & Sebastian 2012.11.04. 22:02:38

Kohn 1.
"Точная цифра убитых и замученных неизвестна и различается от источника к источнику. Первым из историков масштабы террора оценил С. П. Мельгунов, в своей книге он пишет, что согласно официальным данным было расстреляно 56 000 человек[60]:206[62]:113. Крымский историк В. П. Петров указывал, что минимальным и доказанным числом является 20 000 человек[63]. М. Султан-Галиев говорил о 70 000, а И. Шмелёв — о 120 000 погибших[62]:113. Исследователи истории Крыма периода Гражданской войны Зарубины полагали, что, «без всякого сомнения, счет идёт на десятки тысяч человек»[64]."

Másik Kohn -ok
commons.wikimedia.org/wiki/File:Yurovsky_Document.jpg?uselang=ru

Bell & Sebastian 2012.11.04. 22:15:56

@buzzguy: Előbb vagy utóbb, de mindenki megkapja a maga jussát. Még tán egy szociálisan érzékeny kormány sem lehetetlenség, de máris fél sikert könyvelhet el, mert a szocialistákra már harapnak. Azaz csak arra, ami még megmaradt belőlük egymás összeharapdálása után.

Ahol egy Botka kulcsszereplő lehet, ott szűzhártyát is visszavarrnak, bizonyára.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.04. 22:20:14

@Bell & Sebastian:

win I did this conversation

learn much you must, young pada van, hmmmm

Bell & Sebastian 2012.11.04. 22:43:01

Biztos benne, hogy azt is akarta mondani, ami sikerült?

Bell & Sebastian 2012.11.04. 22:57:06

Nézegesse inkább a soha nem vetített részt, Csubakkáék családi életét. Vakaróznak feszt, furcsa műsorokat néznek a projektoron, ami az asztalra vetít és kutyámájom -szerű a beszédjük. Szerintem feliratozás nélkül is értené.

Bell & Sebastian 2012.11.04. 23:25:05

Nalássa, tud maga jobbfajta jidó humort is linkelni, ha rávezetem. A Bolhás Brigád titkos élete is arrafelé terem, csak megtalálja, ha perfekt transzatlanti.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.11.04. 23:37:01

@Bell & Sebastian:

tanulj tinó, gröfaz lesz belőled

Kandeláber 2012.11.05. 08:20:39

A röhej, illetve a tragédia az, hogy akkor is a nyugat tartott be nekünk.
Franciaország és Nagy-Britannia támogatta Izrael Egyiptom elleni támadását, amely háttérbe szorította a forradalmat.
Az oroszok október 30-án a moszkvai rádióban felolvastak, a Pravdában pedig megjelentettek egy közleményt, mely szerint a szovjet kormány új alapokra helyezi a kapcsolatait a kelet-európai országokkal, és még a csapatkivonásról is hajlandók voltak tárgyalni.
Az izraeli támadás mindezt keresztülhúzta, az oroszok ugyanis (joggal) úgy vélték, hogy ebben a helyzetben nem mutathatnak gyengeséget.
Az eredmény ismert.
Köszönjük, Izrael!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.11.05. 08:47:53

biztos velem van a baj, de ezt az ötvanhatot /szocialista puccskísérlet/ legalább úgy unom, mint a holokosztot. vessenek meg :)

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.05. 09:45:54

@jose maria padilla: Maga ezt viccesnek találja, hogy szmájlizik? Azt hiszi, valami poénosat mondott?
Látja, maga a bizonyíték rá, hogy Isten nem létezik. Ha létezne, a köldökzsinór megfojtotta volna anyja méhében.

bz249 2012.11.05. 10:30:55

@Shyad-Khourongai: OFF felhivnam a figyelmet, hogy padilla ormester egy ugynevezett nikk, ezek nem ugy szuletnek, hogy egy adott idot eltoltenek az anyamehben, hanem regisztraljak oket... tehat a helyes kifejezes, hogy beleallt volna a gorcs a megalkotoja kezebe, amikor regisztralni keszult /OFF

Shyad-Khourongai · http://hulyeseg-lexikon.blog.hu/ 2012.11.05. 10:41:14

@bz249: A virtuális anyukája virtuális méhének köldökzsinórjára céloztam. Maga ezt (virtuális) csontért csinálja, vagy önszorgalomból?

orszagteszt 2012.11.05. 11:16:19

Kedves barátaim!

Kérlek töltsétek ki ezt a TELJESEN ANONIM közéleti tesztet és osszátok meg Ti is ismerőseitekkel itt a facebookon! Az első összesített eredményeket a polteszt.blog.hu oldalon láthatjátok majd jövőhét vége felé. A kitöltése semmibe nem kerül, mindössze 3-5 percbe telik, 37 rövid kérdésre kell bejelölni a választ, amit gondolsz.

u.i. A teszt semmilyen személyes információra nem kérdez rá, sem névre, pontos lakcímre, telefonszámra, más elérhetőségre, így nem is tárolhatja azokat. Teljes anonimitás és névtelenség azért fontos, hogy minél őszintébb válaszok születhessenek.

www.esurveyspro.com/Survey.aspx?id=fd5d447f-d10d-4207-9b90-b6a2c783b31b

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.05. 12:50:56

@greybull: mekkora egy marha vagy, gondolok most Mindeszentys szövegedre, de a többi se oké
és mit csinálnak a híresen hírhedt szabad újságírók? majd meggyőzik a híresen független laptulajdonost, hogy azért "ezt a bekezdést is hozzuk már le"?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.11.05. 12:57:05

@greybull: te mekkora egy marha vagy újfent, azt akartam mondani hogy a forradalom a népfelkelés szinonimája, ugyanis az nem tényező a forradalomnál, hogy legyen vezető ideológája... a tényező az hogy feltámadott a tenger és a víz az úr,
de ezt találtam:

"A köznyelvben gyakran keverik a népfelkelés intézményét a forradalommal, szinonimaként használva a két kifejezést. Ez téves, hiszen általánosságban a forradalom valamilyen, az állami hatalom ellen irányuló cselekményt, vagy cselekménysorozatot jelent, míg a népfelkelés éppen az állami hatalom érdekében (és annak parancsára) történő harcba állást jelent olyan ellenséges hatalommal szemben, amelyik az állam ellen vezet hadműveletet."

Bell & Sebastian 2012.11.05. 22:13:53

Tényleg unalmas, vagy negyedszerre vesszük át a leckét, szinte hatástalanul.
Ha csak bele nem veszem azt, hogy a Főnök végre emlékbőröndöket osztogat.

(Például nagy talány, hogy -pár emberen kívül- az idetévedteknek van-e valami halvány segédfogalma arról, hogy mellőzve a didaktikus magyarázatot, mi a francot linkeltem és vajon miért?)

Nem hiszem, hogy ez a leghatékonyabb módja a született antifaszisták, faszizálására.
süti beállítások módosítása