Roma színek – Cool Romani
2012. október 12. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Roma színek – Cool Romani

cool_romani.jpg

Izgalmas, előremutató roma kulturális és egyéb kezdeményezések tárházát kínálja egy nemrég elindult blog, a Cool Romani. A súlyos konfliktusokkal terhelt hazai roma-nem roma viszonyrendszeren felülemelkedve, az együttműködéssel megőrzött, sőt, erősített sokszínűség legpozitívabb példáit láthatjuk és olvashatjuk a blog hasábjain.

A blog jóvoltából megismerhetjük a tavasszal alakult Roma Hungaricum Állami Művészegyüttest, amely arra törekszik, hogy újra visszahozza a városi életbe, a fiatalok köztudatába a kikopóban lévő eredeti cigányzenét (miközben jazzes oldalprojektet is szerveznek, és Hubay, Liszt, Bartók is szerepel a repertoárjukban). Megtudhatjuk azt is,milyen eredménye lesz annak, ha törököktől a finnekig európai fiatalok dolgoznak és alkotnak roma motívumokkal Budapesten. Fesztiválok, események egész soráról is beszámol a Cool Romani, a Trafó roma napjaitól a prágai Khamoro roma zenei találkozón át a Galériák Éjszakájának roma vonatkozású eseményeiig. A blog roma festőművészeket (Balogh Tibor; Kállai Gilda) is bemutat. A zene, a divat, a kultúra megannyi ága mellett az összképet rendőr-roma focimeccsekről és gyerektáborokról szóló tudósítások is színesítik; miközben szorgalmasan szemlézik a témába vágó, más lapokban megjelenő cikkeket is.

A Cool Romani egyrészt a roma kultúra legpezsgőbb színfoltjainak gyűjtőhelye, a béke és a remény szigete a jóval zaklatottabb társadalmi valósághoz képest; másrészt pedig a kitörés lehetőségére, a tehetség kibontakoztatásának útjaira mutat be lehetőségeket, akár a roma fiatalok számára. A blog sikeresen elkerül bizonyos zsákutcákat, és nem zárja kulturális gettóba önmagát: épp ellenkezőleg: a roma-nem roma együttélés, közös gondolkodás, kölcsönös tapasztalatszerzés legjobb példáit mutatja be – immár részben angolul is – a nagyközönségnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr94833208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.10.12. 10:04:05

Ahogy jósoltam. Érdektelen kultúrás poszt, YEAH!!! :D

Mondjuk érthető, hiszen a politika színterén egyszerűen SEMMI érdemleges nem történt azt elmúlt hetekben.

Na, megyek a Varánuszra olvasni valamit. :)

Kandeláber 2012.10.12. 11:19:28

Ez annyira hiányzott, mint az ágyba szarás.

tevevanegypupu 2012.10.12. 11:29:46

Mindez jo, szep es helyes, sikeruljon nekik. De ez csak egy morzsa es egeszen biztosan nem azokat a ciganyokat emeli ki "problemas helyzetukbol" akiket szeretnenek. Vagy talan nem is szeretnenek, mert nem tudom mit szolnanak, ha egy ilyen "kiemelendo " tarsasag megjelenne nalunk egy-ket hetre..Felszednek a parkettat, sarokba szarnanak, a gyerekek osszetornek amit tudnak, a lepcsohazban drogot arulnanak es molesztalnak a lakokat, osszefirkalnak a falat es kiszakitanak a kaputelefont, es a szoba kozepen tuzet raknanak. Ahogy szoktak a lakotelepeken..Nem igy kellene ezt kezdeni, de akik ebben reszt vesznek azok amugy is mar mas emberek. Csak nagyon de nagyon kevesen vannak.

Bell & Sebastian 2012.10.12. 12:22:20

Egy biztos, ezen a honlapon turbo-nacionalista linkek nincsenek. :)
Aki csak innen ismerkedik az européer cigányság amúgy identitás nélküli kultúrájával, az bizony ellenállhatatlan vágyat fog érezni arra, hogy befogadjon párat (házába vagy szívébe), így ezzel a foglalkozás el is érte célját.

Hamis a baba, csak ennyit mondok.

   2012.10.12. 13:13:06

"A súlyos konfliktusokkal terhelt hazai roma-nem roma viszonyrendszeren felülemelkedve..."

Itt nem roma-nem roma kérdés van, mert ez a konfliktus független a bőrszíntől. A lecsúszott cigány/elcigányosodott réteg az, ami a problémákat okozza, de ennek kezeléséhez először nézőpontot kéne váltani, és elfelejteni a régi lózungokat.
Értelmiségi roma körökben már jó ideje elindult az identitáskeresés - néha túlzottan görcsösen is -, de ez az ő belső ügyük.
Az a réteg, amelyik a problémákat okozza (és megint hangsúlyozom, bár többségében roma származásúak alkotják, ez nem egy etnikailag jól definiálható csoport) egy identitás és kultúra nélküli réteg. Ezeket az embereket azonban nem integrálni kellene a társadalomba, hanem asszimilálni, mégpedig minél előbb.

(Diszklémer: A saját szóhasználatomban megkülönböztetett jelentése van a roma és a cigány szónak.
Roma: külső jegyek alapján egy adott kisrasszhoz tartozó, önmagát romának valló egyén.
Cigány: életvitelében, felfogásában, világlátásában az európai átlagtól gyökeresen eltérő, lecsúszott, bűnöző életmódot élő személy.
A két halmaznak nyilván van közös keresztmetszete, de korántsem egyenlő.
Ezzel a felosztással lehet vitatkozni, de úgy gondolom, hogy a kifejezések következetes használata talán segítene megértetni mindenkivel, hogy mi is maga a probléma.)

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.12. 17:11:59

@TaTa86.: Az észrevétel nem alaptalan, bár ennek a posztnak éppen van relevanciája, ha nem is a napi politika, de az ország egyik legsúlyosabb problémája kapcsán. Amit a cikkben bemutatnak, szimpatikus kezdeményezésnek tűnik, és mindenképp előremutatóbb, mint a vaskos cigányozás és az arra adott, nem kevésbé indulatos válaszok. Lehet, hogy elszigetelt jelenség ez, lehet, hogy csekély jelentőségű, az is lehet, hogy a politikai eseményeket bagatellizálják vele, de szerintem ez a cikk éppen olyan kérdést érint, amiről fontos lenne folyamatos diskurzust folytatni.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 17:53:33

nagyon erőlködtök.

meg ez is:
"I’m a proud, elegant Roma woman!"

mondogasd csak. emeld fel te is ezzel a fajtád, ha tudod

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.12. 17:58:20

mandiner sport, mandiner bor, mandiner CSR, mandiner balaton, mandiner kerékpár, mandiner cigány

Sebastian Knight 2012.10.12. 20:45:54

@ Bell & Sebastian 2012.10.12. 12:22:20

"Violeta fiatal bolgár Romaként több éve aktívan részt vesz a Roma közéletben. A budapesti OSI* munkatársaként összekötő személy volt a Roma civil szervezetek és az Alapítvány között, valamint egyik szervezője volt a sikeres Barvalipe Táboroknak is.
...
Az esemény egy ünnepélyes konferencia, amit az Európa Tanács szervezett a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal közreműködve."

* OSI: Open Society Institute - Nyitott Társadalom Intézet, Soros György társadalom-mérnökösködési projektje

www.soros.hu/index7c2.htm?w=12

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.10.13. 10:38:20

@Sebastian Knight: mondom én, soros cigány, orbán cigány, mandiner cigány,

Bell & Sebastian 2012.10.13. 10:49:14

@Sebastian Knight: Kétségem sem volt felőle, hogy lemaradt az (x). :)

tewton 2012.10.15. 11:38:23

"a fiatalok köztudatába a kikopóban lévő eredeti cigányzenét"

... amit mellékesen a liberális such úr tüntetett el a közrádióból.
süti beállítások módosítása