A tejesdoboz gyermekei
2012. szeptember 24. írta: nénike

A tejesdoboz gyermekei

tejes dobozon keressük_m.jpg

Ramóna és öt sorstársa kivételezett helyzetben van. Az Alföldi tej csomagolásán kereken egy éve néznek bizakodóan a vásárlók szemébe. Ők hatan azok az elveszett gyerekek, akik a jó érzésű tejvásárlók segítségében reménykednek. Vagy egyszerűen csak reklámarcok, akik az áruházak hűtőpultjai előtt bizonytalankodó vevők döntését igyekeznek befolyásolni?
Az ORKF körözési listáján eltűntként nyilvántartott több mint 200 személy között a tejesdobozon látható gyerekek közül egy sem szerepel. A csomagoláson támogatóként feltüntetett Ezerlámpás éjszakája nevű honlap eltűntként további gyermekeket is közzétesz (akik közül többen már szerepeltek korábban dobozon). Közülük azonban csak Till Tamás és Ackermann Dávid található meg a rendőrség publikus nyilvántartásában; Strehó Gergő pedig – ha máshogy nem – sajnos a Vizoviczki-ügy kapcsán kerülhet elő.

A weblap szerint az eddig bemutatott huszonnyolcból összesen kilenc gyermeket sikerült a tejesdobozok segítségével megtalálni. Alapvetően jó ötlet a keresést erre a felületre is kiterjeszteni, bár nehéz elképzelni, hogy milyen szempontok szerint választják ki a dobozra kerülő arcokat. De valószínűleg nem ennek az akciónak a hatására fognak csapatostul jelentkezni az eltűnt fiatalok. Legyünk optimisták: lehet, hogy a jelenleg is kereskedelmi forgalomban „kapható” Máté, Anikó, Pamela, Krisztina, Alexandra és Ramóna is már régen megvannak. Pamelát talán mi magunk is megtaláltuk – a Facebookon. De akkor miért nem cserélik a képeket? Sőt, miért nem cserélik gyakrabban, mindentől függetlenül? Elég hosszú a várólista. Ehelyett a fókusz mintha a haknin lenne, megy a buli az Eltűnt Gyerekek Világnapján Fluor Tomival meg SP-vel.

A 12 és 18 év közötti eltűnt gyerekek 85%-a intézetből szökik meg, se családi kötődésük, se önellátó képességük. Történetük együttérzést ébreszt, de a fényképük csak áruvédjegy lenne?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr124787881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.09.24. 09:38:22

A Dunán régóta megy egy műsor, a "Csellengők". Néha belenéztem, döbbenetes sztorik mennek, például az állami gondozott kislányé, akit a cigók magukhoz édesgettek a nevelőszüleitől, hogy a 18. születéspapján ők vegyék fel helyette a z állami pénzt.
Különben a képeket inkább pálinkás üvegekre kéne feltenni, egyeseknek úgy jobban szemet szúrna.

Robinzon Kurzor 2012.09.24. 10:07:22

"Az ORKF körözési listáján eltűntként nyilvántartott több mint 200 személy között"

Ez tényleg azt jelenti, ami oda van írva?

Vagy "csak" azt, hogy a többi eltűntként nyilvántartott személyt a rendőrség nem körözi ... viszont ha nem körözi, akkor hogyan fogják, akár véletlenül is, megtalálni?

jan 2012.09.24. 10:29:24

Be kell valljam, hogy akármennyire is kedves ötlet ez a tejesdobozon keresés, nekem bizony nincs gusztusom 6 idegen (és a képek alapján nem kifejezetten bizalomgerjesztő) személy arcát nézegetni a hűtőmben.

Ezért - fejet hajtva a nemes szándék előtt - a nevezett tejeket messze elkerülöm...

Csibefogó · http://www.isitchristmas.com/ 2012.09.24. 11:16:04

Ez körülbelül olyan ügy, mint az áruházi lopások, ott is 80%-ában a helyben dolgozó eladók a tettesek, mégis nagyon szépen be van kamerázva minden, hogy tetten érjenek valakit címszóval.
Én nagyon sajnálom ezeket az elveszett gyerekeket, de arra van valami hatástanulmány, jó külföldi példa, hogy tejes dobozon való megjelenítésük milyen hatékonysággal vezet/vezetett eredményre?

unionista (törölt) 2012.09.24. 12:52:47

ha már ennyi az igyekezet, akkor inkább a köztévés szpotokba kellene a fényképeiket berakni.

pcmci 2012.09.24. 13:21:33

beszólt a tejmaffia, hogy a felületet értelmesebb hirdetésekre is lehetne hasznosítani?

szárnyas 2012.09.24. 13:28:14

Mire gondolsz, mi legyen rajta, tőgy?

Bell & Sebastian 2012.09.24. 14:39:54

Mit lehet erre mondani? Ha szerencsétlen Till Tamással naponta találkoznánk is, akkor sem ismernénk fel tizenvalahány évvel idősebben.

Ha kevés is az értelme, mindent meg kell próbálni, mert hátha megszólal végre valamelyik gazember lelkiismerete és végre elengedhetik a szülei.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.24. 19:32:49

@Zb74: mennyivel jobb ötlet egy jólszituált aranyos gyerek színes fényképét kirakni a tejesdobozokra, mint redvás cigányokét, akik vagy prostinak álltak, vagy bűnöznek. bocsi.
azért a magyar tejesdobozok még nem érik el a nyugati színvonalat.
egy aranyos gyerekért még aggódnék is.
és azok legalább tényleg eltntek

legeslegujabbkor 2012.09.24. 19:50:02

@tesz-vesz: Remélem az aggódást csak 4-es átlagú bizonyítvány után kezded el, különben pocsékba megy.

Atisz 2012.09.25. 09:48:42

Szerintem az ötlet (eltűnt gyermekek képei a tejesdobozon) jó, de valóban kínos, hogy mindig ugyanazon arcok szerepelnek. Az évente több ezer eltűnt gyermek közül csak ez a tucatnyi érdemes a keresésre? Miért nem lehet hetente cserélni a képeket, megújuló körforgásban? Így talán valóban el lehetne ezt a CSR-e hajazó hatást kerülni és úgy csinálni, mintha valóban érdekelne valakit az eltűnt gyerekek megtalálása.

Axel Westhoven 2012.09.25. 11:34:06

Elég beszédes, hogy a dobozon látható hat gyerekből öt cigány, ellenben mind a hat meglehetősen rossz arcú. Fiatalkorú bűnözőkért meg hadd ne aggódjam magam halálra...

szárnyas 2012.09.25. 16:24:22

@Axel Westhoven:

Jó nagy barom hozzászólást írtál. Miből gondolod, hogy bűnözők? Sokkal inkább áldozatok. A 16 év körüli intézetis cigány lányokból lesz a legtöbb prostituált. És ne gyere azzal, hogy ezt ők akarták!

Az arcáról meg senki sem tehet.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.25. 21:10:52

@legeslegujabbkor: nem, 3,1-től már aggódok, de ha aranyos a kisgyerek nem kell bizonyítvány se, egyem a kis szívét.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.25. 21:15:07

@szárnyas: van akinek sínen van az élete, ha apa milliomos komcsi, miniszterelnök lehet a gyerekből; ha apa strici, akkor bűnöző.
a fiatal áldozatból lesz az idős bűnöző? sok esetben meglehet, akarták, hisz tették.
ha már bűnöző, mentsége nem lehet, csakis büntetése

killercsiga 2012.09.25. 23:15:33

@tesz-vesz:
"ha már bűnöző, mentsége nem lehet, csakis büntetése"
csakis büntetés? ez megoldja a problémát?
azt értem, hogy notórius bűnözőket nem tarthat meg a társadalom (erre volt jó a száműzetés, vagy halál), de a többséget azért úgy-ahogy sínre lehetne tenni.

a rehabilitáció a szociális segély egy formája. lehet, hogy nem profitábilis, de épp erre tartjuk az államot. a szükségességéről persze lehet eltérő véleményed, ami győzedelmeskedhet is akár, mert ez pont társadalmi konszenzus kérdése (kellene legyen).

jan 2012.09.26. 08:58:29

Visszanéztem a legutóbbi posztokat:
- értelmetlen, inkoherens, amatőr írás a családon belüli erőszakról
- érdektelen poszt obskúrus rétegzenekarokról
- színes képeslapok Amerikáról
- a nagy tejesdoboz-gate: az írás oké, de a téma nem a legizgalmasabb

Mindeközben a világban:
- a kormány átveszi a hatalmat a monetáris politika fölött
- Kína és Japán egyre durvábban feszül egymásnak
- formát ölt a Bajnai mögé beálló ellenzéki koalíció

Szóval lenne miről írni, nem értem, miért ilyen alibiposztokat közöltök...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.09.26. 14:08:10

@killercsiga: "csakis büntetés ez megoldja a problémát?"

a büntetés meg, ha szigorú. tehát a börtön ne wellness legyen a cigányoknak, hanem komoly börtön, rabmunkával.

"azt értem, hogy notórius bűnözőket nem tarthat meg a társadalom (erre volt jó a száműzetés, vagy halál)"

így van.

"de a többséget azért úgy-ahogy sínre lehetne tenni."

a büntetés letöltése után valahogy segíteni kell nekik, ha megbánják a bűnös életet, persze.
most itthon is asszem bevezették, hogy kutyákkal kezeltél a rabokat, tehát néha bevittek nekik kutyákat, és a jó magaviseletű ember foglalkozhatott vele, ez egy jó ötlet pl.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.10.08. 17:38:30

@Kandeláber:
Piszok régi az a műsor. Legalább 10 éves. Ha ezen idő alatt valóban előkerült néhány gyerek -már azok közül, akik VALÓBAN elvesztek- akkor le a kalappal, mert van értelme.
süti beállítások módosítása