Gellért Ádám: Csatáry személyesen irányíthatta a zsidók bevagonírozását
2012. július 25. írta: Redakció

Gellért Ádám: Csatáry személyesen irányíthatta a zsidók bevagonírozását

  Mint ma már ismeretes, 1997-ben Csatáry Lászlót kiutasították Kanadából és hazatért Magyarországra. Májusban, amikor az ügyészség vizsgálódni kezdett a volt gettóparancsnok ügyében, Gellért Ádám nemzetközi jogász bevetette magát a levéltárakba. A Biszku-ügyben ismertté vált jogász szerdán ismertette kutatásait a Csatáry-ügyben.

  Gellért Ádám és kollégái több budapesti, illetve kassai levéltárból dolgozva két hónap munkájával olyan dokumentumokat tártak fel, amik cáfolhatják Csatáry László egy interjúban megfogalmazott állításait. A fejleményeket sajtótájékoztatón ismertette a Holokauszt Emlékközpontban a nemzetközi jogász, Csősz László történész, valamint Szita Szabolcs, az intézmény vezetője.

  Pintér Bence tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr514677270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.25. 18:30:36

nem értem ezt a nagy felhajtást, hiszen nem történt semmi komoly, csak néhány " durva és rosszul elsült szívatás". "A férfitársaságok ilyenek" - mondta egyszer egy tiszteletbeli konzervatív főideológus.

meg ahogy @Atisz: elvtárs kifejtette, a magyarok alanyi jogon ártatlanok, csak a csúnya kommunisták (akik magától értetődően nem magyarok, sőt magyargyűlölők, tudjukkik) varrtak mindent a nyakukba.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 18:34:30

@.Pierre Bezuhov.: A vicces az ebben az apológiában, hogy szóról szóra megegyezik a hivatalos kommunista magyarázattal.

A magyar proletariátus nem bűnös, nem hibás, nem felelős; a felelősség a fasiszta, kapitalista náci disznóké. Mindenért ők felelnek, az is lehet, hogy mi ott se voltunk.

És mit mond a rendszerváltás után a kommunista történelemhamisítást elutasító nemzeti magyar?
Pontosan azt, amit a kommunista történelemhamisítók.

Zb74 2012.07.25. 19:22:28

"Atisz: elvtárs kifejtette, a magyarok alanyi jogon ártatlanok"

Még szép! Mindenki ártatlan "alanyi jogon". Bűnösnek csak azt a személyt lehet nevezni, akiről ezt bírósági ítélet állapítja meg. Kollektív bűnösség, tudod, nincsen. Így igen, a magyarok - úgy általában véve, ahogy írod - bizony "alanyi jogon" ártatlanok, akárcsak a németek, osztrákok, üzbégek, kőfaragók és balett-táncosok.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 19:29:30

@Zb74: *Ha* ártatlannak kellene tekinteni mindenkit, aki bűnösségét jogerősen bíróság nem mondta ki, akkor senkit sem lehetne elítélni. Hiszen még mielőtt elítélhetnénk, mindenképpen fel kéne menteni, lévén ártatlannak tekintendő volna.

Helyesen: "nem bűnös". De nem ártatlan.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.25. 19:47:54

@Counter:

"A népbíróság előtt például megjelent tanúvallomást tenni egy papírlap, amelyen "Csatáry gettóparancsnok" aláírás olvasható. A bíró kérdésére úgy nyilatkozott, hogy Csatáryval perben, haragban áll, mert Cs. őt összefirkálta és tolla hegyével meg is sértette." --- írja.

Ez egy '45-ös Népszava cikk-idézet vagy most született meg a magácska fejében?:-D

És: Maga úgy van a hazugsággal, mint a cápa az úszással? Ha nem hazudik megfullad?

Hol beszéltem én dokumetumokról? (Gellért azt állítja, hogy talált kb. két tucat jelentést és parancsot, amit Csatáry írt alá. Ezek "alátámasztani látszanak, hogy Csatáry volt a kassai gettó, illetve a bal oldali téglagyári körzet parancsnoka". Erre majd rácuppanak szépen a (mindenféle) -észek, -ászok és szagértők és kiokoskodják, hogy mik is ezek, hogyan is születtek, s amire jutnak, a perben akként lesznek ezek a dokuk felhasználva.) Én teljesen másról beszéltem: Gellért több, népbírósági perekben elhangzott vallomásra hivatkozik, többek között egy Horváth nevű rendőrkapitányság-vezetőére (és nem rendőrkapitányéra?), aki spec. a deportálásokat végrehajtó hatósági szerv egyik vezetője volt. Tehát, nyilván, maga is vádlott. Egy népbírósági vádlott terhelő vallomása (a népbíróságok működésének ismeretében), maga szerint mennyire tekinthető hitelesnek?

"'nem bűnös'. De nem ártatlan." --- írja.

Aki nem bűnös, az mi?

Egy vádlott, ha nincs bizonyítva bűnössége, mi?

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 19:55:09

@bbjnick: Ez egy abszurd történet, amely rávilágít, hogy maga csalárd céllal próbálja meg úgy beállítani, hogy kizárólag a népbíróság előtt tett tanúvallomások képezik az alapját annak a vélekedésnek, hogy Csatáry parancsnokolt.

Olvasson utána az ártatlanság vélelmének meg úgy általában a vélelem logikai konstrukciójának. De elmagyarázom röviden:
1. Ha valaki ártatlan, azzal szemben nem szabad vádat emelni és a vádat vele szemben, ha van, ejteni kell. Azonnal.
2. Amíg valakit el nem ítélnek, addig nem lehet bűnösnek tekinteni.
3. De ha ártatlannak is kellene tekinteni egyúttal, akkor nem volna szabad vádat emelni és el kéne ejteni, ha mégis.

Ha tehát nem akarjuk, hogy soha senkivel szemben ne lehessen semmiért vádat emelni (mert ugye ha az ítélet előtt ártatlan, akkor ártatlannal szemben emelnénk a vádat, ami kimondottan tilos), akkor ezt a kétértékű szerkezetet háromértékűvé kell alakítani: ártatlan-bűnös-nem bűnös attribútumokkal. És így megoldható, hogy valakivel szemben vádat lehessen emelni és a vádat fenntartani lehessen az elítélését megelőzően.

Virág et. 2012.07.25. 19:58:39

@Counter: Isten hozott a NER-ben! Nekem két éve deja vu-m van, csak régebben Kádár Jánosnak hívták az Orbán Viktort.
De már akkor is örökké igazmondó és tévedhetetlen haza bölcse volt, szóval az nem változott.

Meg a hülyék se, akik vakon követik.

Zb74 2012.07.25. 20:16:55

@Counter: Az ártatlanság vélelme mint büntetőjogi fogalom ismeretlen számodra? Namármost ezzel ellentétben a "nembűnösség vélelme" nem létezik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.07.25. 20:26:31

@Counter:

"Ez egy abszurd történet, amely rávilágít, hogy maga csalárd céllal próbálja meg úgy beállítani, hogy kizárólag a népbíróság előtt tett tanúvallomások képezik az alapját annak a vélekedésnek, hogy Csatáry parancsnokolt." --- írja.

Tekeredik a kígyó, rétes akar lenni? Nagyon csavarja, nagyon tekeri! És nagyon átlátszóan. Maga szerint mit jelentenek ezek a szavaim? "Gellért azt állítja, hogy talált kb. két tucat jelentést és parancsot, amit Csatáry írt alá. Ezek 'alátámasztani látszanak, hogy Csatáry volt a kassai gettó, illetve a bal oldali téglagyári körzet parancsnoka'. Erre majd rácuppanak szépen a (mindenféle) -észek, -ászok és szagértők és kiokoskodják, hogy mik is ezek, hogyan is születtek, s amire jutnak, a perben akként lesznek ezek a dokuk felhasználva."

"Ha tehát nem akarjuk, hogy soha senkivel szemben ne lehessen semmiért vádat emelni (mert ugye ha az ítélet előtt ártatlan, akkor ártatlannal szemben emelnénk a vádat, ami kimondottan tilos), akkor ezt a kétértékű szerkezetet háromértékűvé kell alakítani: ártatlan-bűnös-nem bűnös attribútumokkal. És így megoldható, hogy valakivel szemben vádat lehessen emelni és a vádat fenntartani lehessen az elítélését megelőzően." --- írja.

Ezt most koholta és csak az én zsibbasztásomra? :-D

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 20:36:24

@Zb74: Tévedés. Az "ártatlanság vélelme" néven ismert elv valójában a nembűnösség vélelme. Csak az egyik jól hangzik, a másik meg nem.

Én tudok idézni törvényhelyet, ami a nembűnösség vélelmét fogalmazza meg. Te egészen biztos, hogy nem fogsz tudni idézni semmilyen törvényhelyet, ami az ártatlanságét – ilyen ugyanis a fentebb röviden vázolt dogmatikai probléma miatt nem létezhet.

@bbjnick: Nem koholtam, valóságosan így van. Még nyomozást sem szabadna indítani *ártatlanok* ellen. Az ártatlanság vélelmeként ismert elvnek mint az _ártatlanság_ vélelmének érvényesítése teljesen abszurd helyzetet eredményezne, amelyben a marasztaló büntetőítélet előfeltétele volna a vádemelésnek és nyomozásnak.

@Virág et.: A kádári reminiszcenciák mindig is jelen voltak a magyar közéletben; sőt még az ilyen apró kontinuitások is felbukkannak rendszeresen egy Gubcsi, egy Böröcz, egy "követtünk el hibákat" formájában.
De ez egy szép vaskos darab, megőrzésre érdemes. Hozom is az ölőüveget.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.25. 20:55:12

@bbjnick:

A szokásos. Pontosan tudja, hogy Csatáry egy kivénhedt szadista náci, csak hát a mozgalom... :D

Jó bohóckodást!

tevevanegypupu 2012.07.25. 21:35:00

Ez az egesz nagyon nem komilfo egeszen addig, mig az 1956 elott es utan tevekenykedo avh-sok - meg sokkal tobb van eletben mint naci - nincsenek sem felelossegre vonva, sem megbuntetve. Ez igy, ahogy megy, valoban olyan mint egy nepkoztarsasagbeli koncepcios per Csatary ellen..A modszerek, az elore elhatarozas, hogy az illeto bunos, csak most a moszkovitak helyett Zuroff probalkozik ilyen mondszerekkel. Igazsagtalan, felhaborito es ocsmany helyzet ez , kettos merce...Mert itt elsosorban nem az a kerdes, hogy Csatary bunos-e vagy sem, az mar eleve eldontott kerdes, hogy igen..Gyalazatos dolog, hogy a kormany asszisztal hozza, Orban nem ezt igerte, nem ezert nyert ketharmaddal valasztast. Szemet dolog, hogy ugyeszek honapikig turkalnak irattarakban anyagot keresve idegen utasitasra egy 97 eves - talan bunos, talan nem - ferfi ellen, mikor a volt belugyminiszter Biszku Bela es nagyon sok avh-s bunozo bunosseget bizonyito dokumentumok szabadon rendelkezesre allnak, csak intezkedni kellene.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 21:48:15

@tevevanegypupu: Az 1956-ban tevékenykedő komcsiknak 12 év előnyük van Csatáryval szemben.

Ésszerű, hogy Csatáry előbbrevaló.

Lehet, meg fog döbbenni, de minden egyes vádemelésre irányuló eljárás során az ügyészség abból indul ki, hogy bűnös lesz a vádlott, és azon dolgozik, hogy ezt bizonyítsa. Nem hogy hónapokig, de évekig is turkálnak irattárakban meg egyéb -tárakban sőt még azokon kívül is ki tudja milyen randa helyeken és módszerekkel, hajaj!
Mindezt csak azért, hogy egy szerencsétlen kis vádlottat bűnössé nyilvánítsanak.

Hát ezért nyert Orbán 2/3-dal? Oszlassuk fel az ügyészséget, szűnjön meg a büntetőbíráskodás!

tevevanegypupu 2012.07.25. 21:59:16

@Counter:

Majd ha bebizonyitjak hogy bunos..nem csak "azt mondjak es igy lattak"..na majd akkor el lehet itelni es meg lehet vetni. De mar eleve ramondani, hogy naci, hogy a vilagsajtoban mar eleve ugy kezelik az ugyet mintha valoban ez az ember lenne felelos, na azt azert ne..Foleg ugy ne, hogy bizonyitottan bunos emberek - igaz, hogy 12 evvel kesobb es egy masik szelsoseges diktatura alatt kinoztak es gyilkoltak embereket - szabadon eldegelhetnek ugy, hogy meg csak nem is kell felniuk felelossegrevonastol.

csi szi 2012.07.25. 22:01:30

@Counter: Nem 12 év előnyük van, hanem nem lesznek megbüntetve. Nincs rá paragrafus.
Csak a Csatáryakat, Képírókat, Zentaikat lehet közel 100 évesen bíróság elé hurcoltatni a bosszú népének. Akik már azt pedzegetik, hogy "a magyaroknak a németektől függetlenül volt tervük a zsidóktól való megszabadulásra". Ergo bűnös nép vagyunk, sőt mi vagyunk a bűnös nép, mert nem vezekeltünk eleget...
Térdre, magyar, ahogy Szentmihályi Szabó Péter írta... :]

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.25. 22:06:34

@tevevanegypupu: Ismétlem, valahányszor valaki ellen bármiért vádat emelnek, az ügyészség feltételezi, hogy bűnösnek fog bizonyulni: úgy dolgozik, arra törekszik, hogy ez bizonyosodjon.

A "bizonyítottan bűnös" részt hogy érti? Hol bizonyosodott, bíróság előtt? Mert ugye "majd ha bebizonyitjak hogy bunos", írta három sorral feljebb. Biszku Béláról nagyon sok ronda dolgot lehet állítani és én a magam részéről csak az egészen extrémekről gondolnám, hogy van helye kételynek, de tudtommal azt a maga mércéje alapján legkevésbé sem mondhatjuk, hogy "bebizonyosodott róla, hogy bűnös".

Biszku helyében azért volna miért aggódni, ami a felelősségrevonást illeti. Valami Gellért Ádám nevű ifjú jogász serénykedik rajta, nem hallott még róla?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.25. 22:15:07

ja gellért serénykedett biszkun, vagy felkérték hogy serénykedjen, ahogy felkérték ambrust is. ahogy felkérték endrésiket, ahogy felkérték kovács dávidot, fári mártont és nagy ervint

nem tudom bűnös-e csatáry, de azt tudom, hogy biszku bűnös, és ő nincs elítélve

egy zsidó csak bemászkálhat szabadon úri, feltartott orral az országunkba és szinte bárkire rámutathat, őt vigyétek, zsidólelkű szolgái orbántól gyurcsányig a főbírótól a főügyészig pedig szalutál neki. mintha így érezném, de miről is beszélt szűrös mátyás? persze ő ezzel is tiszteleg, csakhogy őt is felkérték erre a szövegre:

"Az első munkahelyem a külügyminisztérium volt, én ott találkoztam először ezzel a világgal.
A főnököm akkor, 1960-ban a Rákosi-titkárság egykori vezetője volt. Épp akkor fogták el Adolf Eichmannt Argentínában, s szállították Izraelbe titokban. A főosztályvezetőm ekkor azt mondta nekem, mint német referensnek, hogy menjek el egy megadott budapesti címre, s érdeklődjem meg az ott lakó úriembertől, hogy van-e nekünk bármiféle teendőnk az Eichmann-üggyel kapcsolatosan. Hangsúlyozom, egy magánlakásról volt szó. Becsöngettem, s Komlós János humorista, újságíró nyitott ajtót. Később tudtam meg, hogy az ÁVH egykori ezredese. Kérdésemre elmondta, hogy Magyarországnak semmiféle feladata nincs az Eichmann-ügyben, a Moszad teszi a dolgát, nekünk nem osztanak itt lapot. Ekkor találkoztam először titkosszolgálati emberrel."

kkbk.blog.hu/2010/12/11/vilag_zsidosagai_egyesuljetek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.25. 22:18:35

na tehát arról van szó kedves mandiner, ti akik nem értitek a zsidóellenességet, nektek nem bonyolítjuk:

hogyha az áldozat zsidó, itt a bűnöst a leghamarabb meg kell büntetni a legnagyobb büntetéssel,
de ha magyar az áldozat, a bűnős pedig komcsi, aki zsidópárti (felszabadulás, de már a lenin-fiúk is) akkor nincs is bűnös, de "bűn" azért van, érjétek be ennyivel kutya magyarok.

Viktus 2012.07.25. 22:24:32

Mondjuk érdekes, hogy egy ifjú titán kerül elő a "nagy bejelentésre" ... már egyik megmondóember sem merte vállalni?

picur3ka 2012.07.25. 22:45:57

Nem erdekel. Szeretnek kommenista tomeggyilkosokat kivegezve latni. Addig be lehet kussulni. Semmi ugy nincs, csak kriminalis mindenki, aki vadol.

Szúrófény 2012.07.26. 05:03:34

Boldog ország, ez a legnagyobb problémája! Fújhattok a kipufogójába!

The Last Outlaw 2012.07.26. 07:02:05

Szálljanak már le a biboldók az öregről, de főleg a magas lóról!

tevevanegypupu 2012.07.26. 07:44:37

@Counter:

Na persze egy belugyminiszter - egy politikus!! - szinte soha nem lehet bunos, foleg akkor nem, ha bunossegenek bizonyitasaval magaval rantana egy rendszer kepviseloit, akik meg jelenleg is elnek es virulnak nagyon kenyelmes korulmenyek kozott. A Kadar-rendszer egyszemelyi felelose Kadar Janos ugyebar, segitotarsai pedig csak parancsra cselekedtek, megpedig egy idegen diktatura parancsara. Mit tesz Isten, ha Csatarira rabizonyul mindaz amit mondanak rola, o is parancsra cselekedett szinten egy idegen diktatura kovetelesere. Egyik meguszhatja, a masik nem..Ezt hivjak tortenelmi igazsagszolgaltatasnak?

Virág et. 2012.07.26. 08:07:04

@tevevanegypupu: És miért kellett ide Zuroff egyáltalán? Miért kellett megvárni, hogy a Simon Wiesenthal Központ lépjen, amikor 97-ben rendes migrációs eljárás keretében, hatósági asszisztenciával kapott papírokat, útlevelet és állampolgárságot a Kanadából visszatelepülő Csatáry? Miért kellett 15 évet várni arra, hogy bármelyik magyar hatóság lépjen?

Az eszem megáll. Csatáry MAGYAR állampolgárok védelmére esküdött fel és nem a német birodalmi őrület védelmére és éppen ezt az esküjét szegte meg, amikor MAGYAR állampolgárokat szolgáltatott ki idegen hatalomnak, amelyik az elpusztítására tört. Amikor ugyanezt egy komcsi tette (pl. Biszku az 56-os internálások és megtorlások során, bár ott ugye a személyes jelleg hiányzik, mivel ő nem végrehajtó volt), akkor az ún. "nemzeti oldal" egy emberként hördült fel, de amikor egy régi náci van a célkeresztben, akkor jönnek kifogások meg a "bácsizás", még a "múltszázadi történet" (miért, 56 mikor volt? az is régi nóta, Szentesi Zöldi?).

Zavar, hogy nem vonják felelősségre Biszkut? Kinél kéne emiatt kilincselni szerinted? Nem azoknál, akik elgáncsolják az ügynökbizottságot, akik a lusztráció helyett inkább nemzetikonzultálnak valami kamu témában? 2/3-os támogatottságot fel lehetne használni erre is, nem csak a Szalai Annamáriának meg a Polt Péternek élethosszig tartó milliós állás biztosítására.

nyulaspista 2012.07.26. 08:15:09

Kíváncsi leszek Biszku Béla ügyes-bajos dolgainak ügyében ez a lelkes Gellért Ádám mikor fog a levéltárban kutakodni...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 08:15:58

@tevevanegypupu: Nem érti.

Maga pattog, hogy "Majd ha bebizonyitjak [Csatáryról] hogy bunos..nem csak "azt mondjak es igy lattak"..na majd akkor el lehet itelni es meg lehet vetni. De mar eleve ramondani, hogy naci, hogy a vilagsajtoban mar eleve ugy kezelik az ugyet mintha valoban ez az ember lenne felelos, na azt azert ne.."

Ez egy védhető álláspont. Csatáry jogilag akkor lesz bűnös, ha ezt bíróság kimondja. Amíg nem az, addig egy egészen kicsit tényleg visszatetsző, hogy olyanokat írnak róla, hogy szadista náci. Ez lehet, hogy igaz, lehet, hogy nem; a gyanú mindenesetre alapos, hogy igen – de ez nem bizonyosság, és mi van, ha nem? Ugye.

Viszont ugyanezzel a levegővel rákontráz:
"Foleg ugy ne, hogy bizonyitottan bunos emberek - igaz, hogy 12 evvel kesobb es egy masik szelsoseges diktatura alatt kinoztak es gyilkoltak embereket - szabadon eldegelhetnek ugy, hogy meg csak nem is kell felniuk felelossegrevonastol."
Hát azért egy picit gondolkodjon el. Ha Csatáry esetében magánítéletünkben ragaszkodni kell a törvényes eljáráshoz, nem szabad elébeszaladni ésatöbbi, akkor milyen jogon, milyen jogon teszi meg ezt más gyanús alakokkal kapcsolatosan rögtön azután, hogy óva int tőle?!

Magának valami egészen elképesztő kettősmércéje van :-)

Virág et.-sal pedig megint egyetértek. A magyar állam önállóan is képes lehetne lefolytatni az el nem évülő tettek elkövetőivel szembeni eljárásokat, de minden jel arra utal, hogy erre önmagától sem Csatáry, sem Biszku, sem más esetben nem nagyon hajlandó.

Virág et. 2012.07.26. 08:19:02

@nyulaspista: Már megtette. Ettől lett híres, jóval a Csatáry ügy előtt.

Ehhez nagyon kutakodni sem kell, csak el kellett volna olvasni azt a bejegyzést, amihez hozzászóltál.

Virág et. 2012.07.26. 08:22:54

@Counter: Biszkuhoz előbb a jogszabályokat módosítani kellene, hogy el lehessen vele szemben járni. Erre a 2/3-os felhatalmazás bőségesen elég kellene, hogy legyen.

Egyébként ha már kettős mérce: a jobbik Biszkut (91 éves) előzetesbe szeretné dugni, Csatárynál (97 éves) kínzásról és embertelenségről hablatyoltak a házi őrizet (!, nem előzetes!) miatt, meg hogy ilyen idős emberrel szemben ugyan már minek kell ez.

És van aki ezekre fog szavazni. Hihetetlen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 08:26:39

@Virág et.: Laci bácsival szemben embertelen, Biszku Béla elvtárssal szemben meg indokolt. Megfogalmazás kérdése.

Végül is Biszku már egyszer körbeszökte a világot :-)

El nem merülve a Biszkuval kapcsolatos ezoterikus jogszabályok és tényállások, valamint a magyar jog kissé ingatag ezirányú struktúrájának elemzésében, egyetértek – ott a 2/3, ott vannak az alkalmas nemzetközi egyezmények, semmilyen érdemleges bel- vagy külföldi társadalmi, politikai ellenállás nincs: csinálhatnák, ha akarnák.

Virág et. 2012.07.26. 08:32:27

@Counter: Csakhogy nem akarják. Nem Biszku miatt, hanem mert ha Biszku ellen megteremtik a jogszabályi lehetőséget, akkor azzal a lendülettel olyanok is célkeresztbe kerülhetnek, akik nekik ma is kedvesek, őket támogatták/támogatják, esetleg velük rokoni kapcsolatban állnak. A fidesz és a szocik egykutya ebben a vonatkozásban.

Akkor lesz itt tiszta víz a pohárban, ha ezek a háttéremberek végleg kihalnak és már konkrétan senkit nem érint a dolog, maximum egy-két volt ÁVH-s keretlegényt (aki addigra lesz vagy 90 éves).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2012.07.26. 08:33:01

@Counter: Biszkuval kapcsolatban csak azt nem tudom, hogy Mandi Loláék kaptak lebaxást "a nagy" vezetőségtől a Biszku filmért, vagy valójában rendelésre csinálták, hogy legyen meg a neve, hogy "valamit" lépnek a Fidoxosok Biszku ellen.
Nem tudom, tényleg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 08:37:23

@Virág et.: Nem hiszem, hogy ebben az idilli zavartalanságban "ne termelné újra magát" mindez a közeg. Úgyhogy akkor se. Ez érdekütközés és érdeksérelmek nélkül se most, se később nem fog menni.

@Talon Karrde: Loláék valami középkeresztet kaptak, Gellért meg a jelek szerint egy kutatói megbízást egy háttérben lévő intézményben. Ki-ki döntse el, hogy ez most elismerés vagy pofádatbefogod volt fentről :-)

Atisz 2012.07.26. 08:40:06

@.Pierre Bezuhov.: Ugyan, alanyi jogon senki sem ártatlan, tudod az eredendő bűn miatt mindannyiunk saras egy kicsit.
Mindemellett, ha szövegértési problémáid vannak, olvasd el még1x (2x, 3x...), amit írtam. Azzal ha átköltöd amit írtam, semmi problémám nincs, csak ez esetben írd mögé, hogy ez a te véleményed.

Köszönöm.

tarackos 2012.07.26. 08:49:22

Bakker szégyen, hogy 20 évvel a rendszerváltás után nincs egy nyomozó, ügyész csapatunk amik a náci, kommer bűnökre specializálódtak a zsidók meg 50 év után is elő bírják kaparni a bűnösöket.

A nagy "antikomcsi" jobboldalunk is csak odáig bírt eljutni, hogy megnézték egy telefonkönyvben Biszku címét. A másik nagy "antikomcsi" alakulatunk, szadesz, még idáig sem.

(Történt azért egy más: Kenedy bizottság, '56-os intézet etc.)

Közben szép lassan a nyilasok veszik kézbe az ügyet.

Szánalmas...

MézesRozi 2012.07.26. 08:57:27

@bbjnick:

és lám, ez a derékember átírja a jogi terminus technicusokat is, hiszen ő csak jobban tudja. mit neki ártatlanság vélelme. ekkora baromságot már! mától legyen a neve: nem bűnösség vélelme:)))

Atisz 2012.07.26. 08:57:38

@tarackos: "A nagy "antikomcsi" jobboldalunk is csak odáig bírt eljutni..."

Odáig sem, mivel arra is Fruzsináék vették a fáradtságot :)

Atisz 2012.07.26. 09:01:00

@Counter: Bevallom őszintén, ezt nem tudom értelmezni.
Nem értem miért nem bűnös az egykori vérbíró, akinek papírja van róla, hogy mészáros és miért lennék bűnös én, akinek még a szülei sem éltek a holokauszt korában.
Magyarázd már ezt el légyszíves, ha tudod.

teknős 2012.07.26. 09:02:13

Az Indexen van egy dokumentum, amit nem értek.

index.hu/belfold/2012/07/25/csatary_ugye_sokkal_sulyosabb_kepiroenal/

A próbarendőr azért lett leváltva, mert a két zsidó személy a Gettóból tejet vitt ki.

Én nem értek a történelemhez, de eddig azt hittem, a Gettóba bezárták a zsidókat és nekik ott sokkal rosszabb volt, mint odakint a többi embernek. A zsidók miért vitték ki a tejet a városba? A papir, nem arról tanúskodik éppen, hogy védte a Gettóba zárt zsidókat az aláíró gettóparancsnok?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 09:04:36

@MézesRozi: Az egész szakma rosszul tudja, de maga jobban! Egyébként ráhibázott: valóban a nembűnösség van vélelmezve ;-)

www.drlittner.hu/mi-az-artatlansag-velelme/
"Nagyon sokszor hivatkoznak rá és szinte mindig tévesen. Tehát nem arról van szó, hogy mindenki ártatlannak tekintendő addig, amíg jogerősen el nem ítélik, hanem arról, hogy nem tekinthető bűnösnek. Nagyon kicsi, de nagyon lényeges megfogalmazásbeli különbség."

jesz.ajk.elte.hu/vigh12.html
"Az ártatlanság vélelme, mint büntető igazságszolgáltatási alapelv nagyon sok kérdőjelet visel magán. Magyarországon annak ellenére, hogy szakemberek, politikusok és mások is gyakran emlegetik ezt az elvet és igénylik annak érvényesítését a büntető eljárási törvény ilyen elvet nem ismer. Ezen elv helyett a 'bűnösség vélelmének a tilalmát' igyekszik érvényesíteni, amit az alkotmány és a büntető eljárásjogi törvény is a következőképpen fogalmaz meg. 'Senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg.' Ezt a definíciót még a szakemberek többsége is úgy kezeli, mint az ártatlanság vélelmének más szavakba öntését. Pedig itt nem az ártatlanság vélelméről, annak alkalmazásáról van szó, hanem egy másik büntető eljárási alapelvről, a bűnösség vélelmének a tilalmáról és annak érvényesítéséről."

Kandeláber 2012.07.26. 09:06:00

Ez a bizonyos Gellért Ádám azonos a lex Biszku kidolgozójával, amelyet Gulyás Gergely terjesztett be a parlamentben? Nagyon úgy tűnik, hogy így van.
Ebben az esetben viszont - és ezt csak nagyon óvatosan merem felvetni - elképzelhetőnek látszik, hogy végre van politikai akarat a kettős mérce megszüntetése iránt.
Képíró ügyének kimenetele jelentős kudarc volt a kettős mérce szorgalmazóinak: a végig magabiztos, a tárgyaló ügyésszel bratyizó, a független (?) magyar bíróságon az ügy uraként páváskodó Zuroff megroggyant az ütéstől, Falvai ügyészt pedig érdemei el nem ismerése mellett haladéktalanul leváltották posztjáról, és beosztottként folytatja pályafutását.
A Képíró-ügy előkészítése és lefolytatása egyértelműen bizonyította a kettős mérce meglétét: a megalapozott vádemelésekre és a vádemelésekre oly büszke ügyészség ebben az esetben politikai nyomásra vállalta fel az ügyet, gyakorlatilag bizonyítékok nélkül léptek szorítóba.
Zétényi Zsolt ügyvéd, az akkori Alkotmánybíróság által elbuktatott Zétényi-Takács féle igazságtételi törvény egyik megalkotója azonban meglepő győzelmet aratott a perben: az ebben az ügyben valóban független bíróság felmentette Képírót.
Zuroff, a sértett primadonna akkor dühösen távozott Budapestről.
Csatáry ügyében úgy tűnik, más a helyzet, és az ügyészség, okulván a fiaskóból, most megalapozott vádemelésre törekedik.
Ibolya Tibor, az új megbízott fővárosi főügyész kifejtette: először be kellett szerezni a bizonyítékokat, és csak utána jöhetett a következő lépés.
Ezzel csattanós választ adott a dilettáns kórusnak, amely - képletesen - Csatáry azonnali keresztre feszítését követelte: értésükre adta, hogy az ügyészség szakítani látszik a bevett szocialista joggyakorlattal, és többé nem a gyanúsított előzetes fogva tartásba helyezése után kezdi meg a bizonyítékok begyűjtését, hanem fordítva, ahogyan az jogállamokban szokás.
Mindenesetre kíváncsian várom a Biszku Béla elleni eljárás fejleményeit is. Tüntetés, tiltakozó demonstráció tekintetében már itt is történtek események, a kettős mérce ellen tüntettek néhányan, akik úgy vélik, hogy az egy tőről fakadó bűnök elkövetőit azonos módon kell felelősségre vonni.

odabas 2012.07.26. 09:07:03

Hány ember él még, aki irányította a rabok Recskre történő bevagonírozását? Velük mi lesz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 09:07:47

@Atisz: Bűnös az, akiről ezt bíróság kimondja.

De ha hazug közhelyekből akarsz légvárakat és képzelt valóságot építeni (vajon miért?!), az nem tartozik se rám, sem a közre.

tevevanegypupu 2012.07.26. 09:10:48

@Virág et.: @Counter:

Feltetlenul egyetertek abban, hogy az ugynokaktakkal kapcsolatos kerdesben a fidesz sajnos nagyon rosszul dontott, mert ha valamikor, most alkalom lenne arra, hogy az egeszet - amit a rendszervaltasnal kollektive a "rendszervalto partok" elszurtak - most helyrehozhatnak. Persze kerdes, hogy akkor milyen szerepe volt ebben Antallnak es milyen az szdsz-nek, kit milyen szempontok vezettek.. Hogy most miert nem teszik, arra eleg ferde magyarazatokat adnak, nem nagyon hiheto amit ervkent mondanak - a megfigyeltek kenyes dolgai is napvilagra kerulhetnek, vagyis azok a dolgok is, amivel zsarolhattak oket - mert nagy valoszinuseggel a "besugoknak" sokkal tobbet artott, emberi meltosagukat sokkal jobban megviselhette az a megalaztatas, hogy esetleg csaladjukrol vagy legjobb barataikrol kellett vallaniuk eveken, evtizedeken keresztul, mint egy valoszinuleg megbocsajthatobb, amde zsarolasra alkalmas hiba..Nem is beszelve arrol, hogy jozan esszel itelve nem is a megzsarolt emberek a legnagyobb bunosok.

Ettol fuggetlenul es ezzel egyutt is meg sulyosabb es megkerdojelezhetobb az, hogy Csatari bunosseget a kormany is hagyja tenykent kezelni, mig a volt avos es kommunista bunosok - bunosseguket meg elo tanuk es periratok is bizonyithatjak - buneirol ugyan beszelnek, de csak ugy lebegtetnek jovobeni buntetesekrol szolo terveket, tenyekrol es igazi felelossegrevonasrol szo sincs.

A masik pedig: a mostanaban haborus bunokkel vadoltakat - pl. exjugoszlaviai, nepirtasban resztvevoket es cselekvoket - - a hagai birosagra vittek es ott, talan valoban semleges kornyezetben targyaltak meg ugyuket. Erdekes, hogy Csatari ugyet - amirol az egesz vilagon beszelnek - Magyarorszagra kenyszeritene Zuroff..Vajon miert? Csak nem azert, mert ugy kepzelik Magyarorszag zsarolhato jelenleg tokeletes anyagi kiszolgaltatottsaga miatt? Miert Magyarorszagon targyaljak, amikor mi jelenleg ugy szereplunk mindenhol mint antiszemita, nacikkal kokettalo nepseg, kovetkezeskeppen bizonyara cinkoskent falazunk Csatarinak? A jozan, igazsagra szomjazo esz miert tartja logikusnak ezt? Hiszen mar kikaltottak Csatarit bunosnek..es egy jelenleg is bunosnek tartott orszag amit szinte kikozositene legszivesebben (egeszen addig mig ujra az mszp-szdsz nem kerulne kormanyra) az Europai Unio nagyszeru kozmopolita tarsulata, hogy lenne alkalmas? Talan Haga megfelelobb lenne. Vagy esetleg Zuroff ott nem ugralhatna ilyen szabadon?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 09:25:14

@tevevanegypupu: A kormány Biszku bűnösségét is hagyja tényként kezelni. Csatáry bűnösségét is "meg elo tanuk es periratok is bizonyithatjak", egyébként.

A jugoszláviai háborús bűnök kivizsgálására és elbírálására célzottan hoztak létre nemzetközi törvényszéket, mint a nevéből is kitetszik: "International Tribunal for the Prosecution of Persons Responsible for Serious Violations of International Humanitarian Law Committed in the Territory of the Former Yugoslavia since 1991" (igazán frappáns).
Ezzel nem emelték ki az összes háborús bűnügyet az ex-jugoszláv államok igazságszolgáltatásából: a kisebb halak ellen helyben folyik le eljárás így is.

Ilyen nemzetközi bíróság a Csatáry által elkövetett tettekre: nincs. A nürnbergi ítélőszék egyrészt befejezte a működést, másrészt az ítélőszék alapokmánya is csak a főbb háborús bűnösök (háborús főbűnösök) büntetéséről ejt szót. Csatáry még akkor sem az, ha maradéktalanul elkövetett mindent, amit a terhére felhoztak.
Miért akarja elvenni Magyarország jogát arra nézve, hogy a területén vagy az államszervezetébe tartozók által elkövetett háborús, emberiesség elleni bűncselekményeket megvizsgálja és elbírálja? Ez a szuverenitás durva korlátozása volna, és ha jól tudom, ez nagyon fontos magának.

Atisz 2012.07.26. 09:59:06

@Counter: Akkor ezt vehetem úgy, hogy a múltkori többoldalas "magyarállamozásodat" annullálhatjuk?

tarackos 2012.07.26. 10:03:22

@tevevanegypupu:

Sztem az van az ucsó bekezdés mögött, hogy Zuroff megy a könnyebb ellenállás felé. Arról nincs infónk, hogy nem próbálkozott ezzel Hágában, de nekem úgy rémlik nem minden ügy landol Hágában hanem csak a nagykutyáké. Akik utasítottak.

Csatáry végrehajtott, az eddig felhozott vádak alapján vmi btk passzust fognak tudni ráhúzni ha egyáltalán.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 10:05:54

@Atisz: Ezt veheted úgy, hogy a magyar állam még mindig nem a magyar nép.

@tarackos: Ehhez semmi köze nem volt, nincs és nem lesz – nem is lehet – Hágának. Az államok nagyon kényesek büntetőhatalmuk feladására, átruházására, iszonyúan körbe vannak bástyázva ezek időben, térben, súlyban, eljárási akadályokkal stb.

Atisz 2012.07.26. 10:14:19

@Counter: "Ezt veheted úgy, hogy a magyar állam még mindig nem a magyar nép."

Ennyi nekem elég, további szép napot.

nyulaspista 2012.07.26. 10:52:24

@Counter: te lófaszjóska ! a mandiner beidézett cikkrészletében nincs szó Biszkuról, az csak a részletesben van, azt nem olvastam. Egyébként a hozzászólásom visszavontam, így OK.Te kis köcsög :-)

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.26. 12:03:24

@nyulaspista: szerintem megvan az idei év 'Arany Szopóálarc' nyertese :))))

tevevanegypupu 2012.07.26. 13:37:58

@Counter: @tarackos:

Mindenesetre tobb orszag is erintett, Szlovakia, aztan Kanada es vegul Magyarorszag, mert amikor ez tortent, eppen a Felvidek megint magyar kezen volt. Az az egeszben a legerthetetlenebb, hogy ez az ugy mar evtizedek ota huzodik es eddig vilagosan meg senki nem tudott bizonyitani semmit, legfeljebb latszatintezkedeseket hoztak. Persze nyilvan nem konnyu bizonyitani ennyi ido utan, foleg nem egy olyan komplikalt es szomoru esetben, mikor egy olyan orszagreszben es varosban tortenik a dolog, amit ide-oda csatolgattak, es ahol nem csak a tulelo zsidok jogos feljelentese szol egy bizonyos szemely ellen, hanem az idokozben ujra Szlovakiahoz csatol Kassa magyargyulolo es barmifele bosszura kepes hatosagaval is tisztazni kellene az ugyet. Es ugyebar ott van a Wiesenthal Intezet is, aminek ez az ugy mar presztizskerdes, joval tulmutat az eredeti celon, vagyis az igazi bunosok leleplezesen es megbuntetesen. Zuroff eljutott arra a pontra, hogy nem engedheti meg maganak a tevedest..

Bell & Sebastian 2012.07.26. 14:07:43

Akkor ismertetném a két végletet:
a., 15 ezer embert elszállíttatott máshová. ahol eltűntek
b., ott se' volt, mert Kecskeméten szolgált, mint fogalmazó

Ha feltesszük, hogy az igazság e kettő között van, ráadásul még csúnyán is nézett a zsidókra és még -utólag- megjegyzéseket is tett rájuk, amint azt a magyar ügyészség szóvivője volt oly kedves elárulni a magyar televízióban, joggal gondolhatom, hogy valami piszkos játszma zajlik a szemünk előtt.

Ha ez az ember a legkeresettebb náci és hasonló megalapozottsággal bántak el a cionista, önbíráskodó önkéntes különítményesek a többivel, akkor bizony furcsa fogalmaik vannak a zsidóknak a jogról.

De ami sokkal nagyobb baj, hogy a mai napig furcsa fogalmaik vannak a jog előtti egyenlőségről, ha már az egyszer az Igazság a kutyát sem érdekli.

Ideje lenne ezt a Vízenjárt -at is megnézni közelebbről, ki fedezi/fizeti, kiknek a milyen politikai megrendeléseit teljesíti és egyáltalán, mikor lesz már vége ennek a kutyakomédiának?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 14:13:59

@tevevanegypupu: Területi elv, személyi elv, nézzen utána...
Szerintem egyébként Csatáryval szemben hajlott korára tekintettel igen méltányos, hogy Budapesten áll bíróság elé. Mégse volna helyes és emberséges utazásra kényszeríteni, noha megértem, hogy nem rokonszenvezik vele ( :-P ).

Kandeláber 2012.07.26. 14:35:11

@Bell & Sebastian: Manapság talán már nem úgy működik a dolog, hogy áthúzzák a "Vádirat" címet, és fölé írják, hogy "Itélet".

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2012.07.26. 15:12:30

@Bell & Sebastian: Kedves káposztazabáló felebarátom! Titeket is vagoníroztunk már be, úgyhogy félnetek jó lesz.

Bell & Sebastian 2012.07.26. 15:16:34

@Kandeláber: Nem-e? :)))
Tudnék mesélni. Pont e hó harmadikán kaptam egy végzést, amit másfél évvel ezelőtt már leírtak, csak azóta elfelejtették a dátumot aktualizálni.
Az eltelt idő alatt még önfeledten birkóztak kicsik a felek a Nagy Lófasz -díjért.

Kandeláber 2012.07.26. 15:46:25

@Bell & Sebastian: Ó, ilyen gyakran előfordul.
Szóban kihirdeti, aztán egy évig nem írja le.
Mert ugye független...

MézesRozi 2012.07.26. 16:33:43

@Counter:
"Az ártatlanság vélelme, mint büntető igazságszolgáltatási alapelv nagyon sok kérdőjelet visel magán. Magyarországon annak ellenére, hogy szakemberek, politikusok és mások is gyakran emlegetik ezt az elvet és igénylik annak érvényesítését a büntető eljárási törvény ilyen elvet nem ismer. Ezen elv helyett a 'bűnösség vélelmének a tilalmát' igyekszik érvényesíteni"

a kérdőjelet visel magán nem azt jelenti, hogy hülyeség, hogy nincs, hanem az, hogy vitatott. maga ezzel szemben azt állította, hogy bbj hülyeséget ír. az pedig, hogy egy egyetemi jegyzetben azt írják, hogy más elvet igyekszik érvényesíteni, szintén azt támasztja alá, hogy létezik. ha nem létezne, nem is lehetne mást érvényesíteni helyette.

nézze ez a baj ezzel a hülye google-zással: kidob mindenfélét, azt igazodjon el közte.

ps. megint kapott egy lehetőséget, megint elrontotta

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 16:42:49

@MézesRozi: "Magyarországon[...] a büntető eljárási törvény ilyen elvet nem ismer."

Ne haragudjon, de ez olyan alapismeret, amelyet már elsőéven is megtanulnak a jogászpalánták. Azt is, hogy miért van így. Olvasson, művelődjön, ha pedig valamiben tájékozatlan, járatlan: ne szégyelljen ezen változtatni!

tevevanegypupu 2012.07.26. 17:14:39

@Counter:

Nem szimpatia kerdese.:) Ilyen ugyekben mindentol fuggetlenul megiscsak jobb valami kevesbe elfogult kozeg, ahol targyaljak az eseteket.

tevevanegypupu 2012.07.26. 17:21:18

@Bell & Sebastian:

Nem a tenyek szamitanak, hanem az elv. Ldonket elo kell vontatni valaki es haborus naci bunoskent meg kell buntetni. Lehetoleg szaz ev koruli legyen - manapsag sokkal fiatalabbat egyebkent sem tudnanak elorenagatni - mer elkepzelheto, hogy idokozben tavozik az elok sorabol, tehat vedekezni mar nem tud, az ugyet rovidre zarva meg lehet allapitani, hogy bunos, szorakozzanak azzal a hozzatartozok, hogy bebizonyitsak az ellenkezojet. nekik majd ugy harminc ev mulva - esetleg!!! - igazat ad egy birosag, miszerint a szazeves megsem volt bunos, mert ott sem volt..vagy ha ott is volt nem o irta ala a parancsot, csak az allomasepuletben tartozkodott, legfobb bunekent legfeljebb azt irhatjak a szamlajara, hogy nem rantotta elo a revolveret es nem tamadt ra a fegyveresekre, akik a vonatnal alltak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 17:36:17

@tevevanegypupu: "megiscsak jobb valami kevesbe elfogult kozeg"

Azért ez nagyon sok magyarországi ügyre igaz. Romák, szocialisták, fideszesek, nácik, komcsik. Sőt nyilván más országok ügyeire is igazak, azokat pedig idehozhatjuk Magyarországra, hogy ne kongjanak a bíróságok, ha már a mieink elmennek.

Nézze, a világháború alatti háborús és emberiesség elleni bűnök igen komoly, el nem évülő dolgok. Nagyon sok ilyen történt, ebből logikusan következik, hogy elkövető is igen sok kellett hogy legyen. Szerintem egyáltalán nem zárható ki, hogy ma is lehet fogni egyet-egyet.
Minimális változtatásokkal ugyanez elmondható öreg ávósokról is egyébként. Biszku Béla se támadta meg egy revolverrel az itt állomásozó szovjet hadsereget (mondjuk ettől még igen meg volnék lepve, ha nem volna bűnös ebben vagy abban – de hát nem nekem kell vádat emelnem és bíróság elé citálnom).

Azért el nem évülők egyébként, hogy 100 éves aggastyánokkal szemben is érvényesíthető legyen a büntetési igény. Ha pedig ezt mondja a törvényben megjelenített közakarat, akkor ezt kell tenni. Vagy maga szerint évüljenek el?

tevevanegypupu 2012.07.26. 19:51:32

@Counter:

Dehogy, egyetlen bunos ne ussza meg. Csak eppen elore ne nyilvanitsak bunosnek, vilagszerte ne ugy talaljak az ugyet, hogy "a legkeresetteb haborus naci magyar es Csatarinak hivjak".

Kulonben is erdekes ez a emberiesseg elleni bun, ugy tunik szelektalnak abban is, van akit eleg enyhe buntetessel elengednek..Veesenmayer par evvel meguszta, Werner von Braun vidaman dolgozott az amerikaiaknak..es ki tudja meg ki mindenki..

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 20:16:47

@tevevanegypupu: Úgy gondolja, von Braun elkövetett ilyet?
Veesenmayert 1949-ben 20 évre ítélték. 1951-ben megfelezték, az év végén pedig szabadon is engedték.
A keleti blokk ekkor őrjöngött, hogy az NSZK újrafasizálódik (nem Veesenmayer volt az egyetlen náci, aki igen gyorsan átesett a nácitlanításon). Magát aggasztotta volna?

Persze Veesenmayer nem korbácsolt fel senkit semmilyen vonatra a saját két kezével.

tevevanegypupu 2012.07.26. 22:34:13

@Counter:

Hitler sem korbacsolt meg senkit szemelyesen, Sztalinban mar nem vagyok biztos.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.26. 22:37:44

@tevevanegypupu: És látja, nem is állt egyikük sem bíróság előtt, ha lehetek cinikus.

Az viszont tény, hogy jelenleg a legkeresettebb II. világháborús háborús bűnös Csatáry és Csatáry magyar.
Tud talán keresettebbet? Én se.

De nem értem, akkor most maga szerint Biszku sem bűnös, amíg bíróság nem mondja ki? Ne nyilvánítsák előre bűnösnek.

MézesRozi 2012.07.29. 10:38:13

@Counter:

maga nagyon durva:)) ilyen arcátlanságot csak hülyebolsik űznek szakmányban. az én szövegemként idézi a kommentemből azt a részt, amit én a maga által citált szövegből beidézek, de úgy vágja meg a idézett idézett nekem tulajdonított mondatot, hogy az egyébként éppen az ellenkezőjét jelenti, mint eredetileg.

hahó, üdvözlöm e-kult. nyilván a sok kis söpredék egyike maga:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.29. 11:00:29

@MézesRozi: Nem jelenti az ellenkezőjét.

A teljes mondat eredetiben:
"Magyarországon annak ellenére, hogy szakemberek, politikusok és mások is gyakran emlegetik ezt az elvet és igénylik annak érvényesítését a büntető eljárási törvény ilyen elvet nem ismer."
Az alárendelt mellékmondatot vágtam csak ki, az pedig a főmondat értelmét nem módosítja.

A főmondatot egyesítem, hogy az értelme át tudja fogni:
"Magyarországon a büntető eljárási törvény ilyen elvet nem ismer, annak ellenére, hogy szakemberek, politikusok és mások is gyakran emlegetik ezt az elvet és igénylik annak érvényesítését."
Így jobb?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.31. 20:01:24

jézusom milyen beszédes ez a kép:

w.kuruc.org/galeriaN/egyeb/zuroff110718b.JPG

ez a tetű gellért ádám, hogy sompolyog zuroff árnyékában

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.31. 21:21:25

@tesz-vesz: Téged aztán nem tart vissza, ha valaki egyetemi tanár, akadémikus, hozzáértő és elhivatott jogász. Aki letett már valamit az asztalra, azzal szemben vagy igazán kíméletlen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.31. 21:57:19

@Counter: mit tett le az asztalra? elért eredményt?
és megkapta azért a pénzét? ingyen csinálta? egyre inkább azt érzem, hogy azt nem szabadidejében csinálta önszorgalomból.
de ha mégis úgy volt, most már megvásárolták, vajon ki fizette, mikor kutakodott a levéltárakban? mert hogy erre felkérték, és nem hobbiból állt neki, az biztos!

láttad már ezt a cikket?
csupa egyetemi tanár, mta-tag:
kkbk.blog.hu/2012/07/26/akademikus_lesz_aki_hallgat

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.01. 17:20:21

kep.index.hu/1/0/319/3191/31910/3191084_6c3806da2d35006a851ceec5c2c68a33_wm.jpg

@tesz-vesz: Igen, ért el és tett le. Befolyásolta a nemzetközi jog magyarországi recepcióját, ráirányította a szakmai figyelmet (is) egy még aktuális kérdésre.
A szakértelmet meg kell fizetni.
A honoráriumért végzett munka nem veszít az értékéből; de ha szerinted igen, akkor kívánom, hogy ingyen építtesd a házad, ingyen gyógyíttasd magad. Mert máskülönben megvásároltad a szakembert és ez pfuj.

tevevanegypupu 2012.08.02. 08:38:25

@Counter:

Engem csak az erdekel jelenleg ebben az ugyben, hogy egy kis segedfogalmazobol hogy lett egyik pillanatrol a masikra egyszemelyben a kassai zsidok deportalasaert felelos parancsnok. Tovabb az is, hogy ha ennyi bizonyitek volt ellene mint amennyi most hirtelenjeben osszegyult egyszercsak, akkor maga a nagyhiru Wiesenthal Intezmeny alapitoja miert nem volt kepes ot perbe fogni es eliteltetni akar Kanadaban is??Hol volt ez a rengeteg irat, tanu akkor, mikor meg eleven volt az ugy, a haborus bunosok hullottak jobbra-balra..?? Hiszen itt egy egesz bizonyitek-arzenal kerult elo hirtelen, hat akkor, 1945 utan - vagy kesobb Kanadaban - ez hogyhogy nem volt eleg? Zuroff ennyivel ugyesebb lenne mint Wiesenthal?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.02. 09:46:59

@tevevanegypupu: Az első kérdése kapcsán én is kíváncsi volnék az igazságra. Valószínűleg a (magyar és német) felettesei alkalmasnak, megbízhatónak és hajlandónak találták a feladat elvégzésére. Ki tudja, mi alapján – ez érdekes kérdés, és figyelemreméltó az ügyészség kiszivárogtatása, ti. hogy Csatáry a mai napig is rühelli a zsidókat. De a kérdés mindenesetre eldőlni látszik, valóban ő lehetett a gettóparancsnok.

Ez persze még nem ellene szóló bizonyíték. Ez csak arra nézve bizonyíték, hogy a mentegetői első körben tévedtek, nem Kecskeméten volt segédfogalmazó éppen. Kérdés, mit sikerül bizonyítani a gettóparancsnoki ténykedése kapcsán.

Kanadában azért nem voltak képesek, mert azonnal lelépett, ahogy rábukkantak. Gondolja, hogy ilyen esetben, ha valakiről kiderül, hogy hazudott a kanadai állampolgárságáért, akkor azonnal útlevelet elvenni, vagyont-bankszámlát zárolni és előzetesbe vágni kell az illetőt?
Gondolja, hogy pl. ez a hirdetmény ezelőtt 15 évvel is ismert volt?

Tudja ez általában így néz ki, amikor elhallgatott tények felé tapogatózik egy folyamat. Először csak egy-két tény bukkan fel, aztán ahogy ezek kiütnek más tényeket, ezek nyomán előkerül egy csomó másik is. Például a móri gyilkosok is úgy lettek meg, hogy először csak egy pár fegyver került elő az erdőből. Aztán ennek a nyomán egyre több új tényt ismertünk meg, s a végén egy rakás tény alapján meglettek az elkövetők.

Éhes_ló 2012.08.11. 12:39:06

Hamis vád: öt év szabadságvesztéssel is sújthatják a megélhetési nácivadászt

Akár öt év szabadságvesztéssel is sújthatják a megélhetési nácivadász Efraim Zuroffot, amiért hamisan vádolta bűncselekmény elkövetésével Csatáry Lászlót az 1941-es deportálások kapcsán. Völgyesi Miklós volt büntetőbíró szerint az ügyészség hivatalból is eljárást indíthat – olvasható a Magyar Nemzetben.

Felveti a hamis vád gyanúját, hogy Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója valótlan tartalmú feljelentést tett Csatáry Lászlóval szemben az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások kapcsán – nyilatkozta Völgyesi Miklós, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke. Rámutatott: a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint a hamis vád bűntettét az követi el, „aki a hatóság előtt mást bűncselekmény elkövetésével hamisan vádol”, vagy aki „más ellen bűncselekményre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz a hatóság tudomására”. Amennyiben a hamis vád alapján büntetőeljárás indul, akkor ez a cselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető – tette hozzá Völgyesi Miklós.
Kiemelte: az ügyészség ilyen esetekben hivatalból eljárást indíthat. Azt is hangsúlyozta: a Btk. az igazságszolgáltatás védelmében szankcionálja az ilyen cselekményeket, hogy az alaptalan vádaknak elejét vegye, és visszatartsa a rosszindulatú, notórius feljelentgetőket. Völgyesi Miklós szerint a Zuroff feljelentésében hivatkozott, immár bizonyíthatóan valótlan tartalmú tanúvallomás kapcsán pedig felvetődhet a hamis tanúzás bűncselekményének gyanúja.
Ismert, alaptalannak találta a Budapesti Nyomozó Főügyészség a megélhetési nácivadász Efraim Zuroff állítását, miszerint a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz.
Bár "Szlovákia" több módon is megpróbálhatja elérni Csatáry László kiadatását, ezek mindegyike összetett folyamat, és kevéssé valószínű, hogy a volt kassai csendőrtisztet valóban kiadják – derült ki abból az elemzésből, amelyet a SITA tót hírügynökség jogi szakértőkkel készíttetett.
A kassai gyűjtőtáborban elkövetett háborús bűntettek gyanúja miatt Budapesten július 18-án őrizetbe vett, majd néhány órával később a Budai Központi Kerületi Bíróság által házi őrizetbe helyezett Csatáry László, az ún. Szlovákiának való kiadatását elsőként a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége szorgalmazta. Később a kiadatás mellett foglalt állást Tomás Borec, a tót igazságügyi tárca vezetője is, aki az ügyben gyors eljárást kért az abban illetékes kassai, egyes számú járásbíróságtól. A 97 éves Csatáry bácsit többször is kihallgatták, ezek során tagadta, hogy kegyetlenkedett volna a kassai gettóban.
(MNO nyomán)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 13:03:36

@Éhes_ló: Vajon miért nem indul hamis vád miatt büntetőeljárás a vádat emelő ügyészek ellen felmentés vagy nem teljes körű marasztalás esetén? :-)

Ki kell bontani a tényállás valamennyi szeletét, és ez Völgyesi dr.-ra is vonatkozik.

Éhes_ló 2012.08.11. 13:37:49

Gondolom a millió médiafelületen és a lakása jataján, társasházának lépcsőházában nácit ajvékoló bandára is gondolsz ennek kapcsán.

Igaz?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 14:25:09

@Éhes_ló: Ha ezektől elvárható, akkor egy nyugalmazott legfelsőbb bírósági tanácselnöktől ezerszeresen elvárható a tényállások pontos, precíz ismerete.

Éhesló 2012.08.11. 14:51:23

@Counter: nem az általad említett ismerethalmazzal van gondom.
Azzal van gondom, hogy kivel szemben elvárás ez szerinted és kivel szemben nem.
Kit illet meg az ártatlanság vélelme és kit nem?
Kinek kapcsán koncepciós eljárás a kommunista vérbíráskodás és kinek kapcsán nem?
Kinek a bűne számon kérhető és számon kérendő és kié nem?

Szóval van itt pár kérdés az öregemberrel kapcsolatos vádak kapcsán, amire talán illene a demokrácia és a liberalizmus bajnokainak választ adni.

De nincsenek válaszok.
Nem csak tőled, mástól sem:
"Egyelőre nem indított hivatalból büntetőeljárást a Fővárosi Főügyészség Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthalról elnevezett zsidó embervadász gyűlöletközpont jeruzsálemi igazgatója ellen hamis vád miatt – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Bagoly Bettina főügyészségi szóvivő. Arra a kérdésre, hogy mi az oka ennek, nem érkezett válasz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 15:03:43

@Éhesló: Gondolom, szándékosan homályoskodsz.

Éhesló 2012.08.11. 15:21:16

@Counter: gondolom nem véletlenül kerülöd a válaszokat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 15:39:51

@Éhesló: Egy fia egyenes kérdést nem látok, csak homálykeltést.

Éhes_ló 2012.08.11. 15:47:23

A homály benned van, nem a feltett kérdéseimben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 15:56:02

@Éhes_ló: Ez sajnos személyeskedés. Ennyi?

Éhes_ló 2012.08.11. 16:14:35

@Counter: a te - kérdéseimmel kapcsolatosan hasonló - felvetésed kapcsán született.
Nem kevésbé volt az.
Szóval, a vád hamissága miként nem vonja maga után a szügyészség kitüntetett figyelmét?
A magánlaksértés, a garázdaság felmentő körülménye az antifasiszta zsidó lelkesedés?
A náci vádak mellé nem járnak emberi alapjogok a megvádoltaknak?
Emberiesség elleni és háborús bűntetteket csak nácik követhettek el, zsidók, oroszok, kommunisták nem?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 16:21:19

@Éhes_ló: Azt írod, magánlaksértés. Ez hamis vád.

Az elkövetési magatartás ugyanis: "másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel, hivatalos eljárás színlelésével bemegy, vagy ott bent marad...".
Nem mentek be.

Azt írod, garázdaság. Ez is hamis: "kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen".
Nem volt erőszakos.

Tessék megfontoltnak lenni. Milyen "emberi alapjoga" sérült Csatárynak?

Éhes_ló 2012.08.11. 17:11:19

@Counter: a társasház ajtóval lezárt lépcsőházába - magánterületre - mentek be a haverjaid minden jogalap és a tulajdonosok engedélye nélkül, erőszakosan és egy 90+ éves gyanúsított lakásának ajtaját, a lépcsőházat ragasztgatták össze, a sajtó tapsikolása és a sünök feltűnő tétlensége mellett.

Ezt ha biszku kapcsán teszik meg jobberek, már rég börtönben vannak.

Kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak, amikor jogtalan és erőszakos behatolásuk során egy törvény előtt még ártatlan idős ember ajtaját összeragasztgatták mindenféle mocsokkal, és üvöltöztek, terjesztettek mindenféle aljas rágalmat, megbotránkoztatva ezzel a lakókat, és a jogsértésben mellettük tettestárs médián keresztül emberek százezreit.
Ezt ha biszku kapcsán teszik meg jobberek, már rég börtönben vannak.

Hamis vádat akkor követhetnék el - mint a megélhetési nácivadász, ha a névvel, címmel a rendőrségen, szügyészségen vádolnám meg az elkövetőket.
Ilyet - ellenben zuroffal - nem követtem el.

Éhes_ló 2012.08.11. 17:26:29

atv.hu/belfold/20120717_soha_nem_felejtunk_tobb_tucatnyian_tiltakoztak_csatary_lakasa_elott

Remélem lesz alkalom kipróbálni a kettős mércéteket ismét, amikor ugyanezt, ugyanígy végrehajtják a kurucok is a tiltakozók és a komancs vezéreik lakásainál, házainál.

Majd elbeszélgetünk róla akkor, hogy kinek mit szabad a sajátos vizoviczkyőr jogalkalmazása során.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.08.11. 17:38:36

@Éhes_ló: Erőszak, fenyegetés, hivatalos eljárás színlelése elmaradt. Nincs magánlaksértés.

A garázdaságnak is része az erőszakosság.

Az nem erőszakos, hogy bemész egy lépcsőházba, ahova beengednek. Az sem erőszak, hogy matricákat ragasztasz egy ajtóra.

A "szerintem ez lenne/az lenne" eszmefuttatás meg nagyon izgalmas, de a valóságot nem lehet lemérni rajta.

Éhes_ló 2012.08.11. 17:54:09

@Counter: türelem, tornaterem.
A precedens megvan.
A cselekvésen a sor.
Flash mobot más is tud szervezni, még akkor is ha a szolgálatok rá vannak akadva a jobberekre, mivel erre nem volt semmilyen reakció a hatalom kutyái részéről, érdeklődve várom a következők kapcsán mit lépnek.
süti beállítások módosítása