A svéd modell: semleges
2012. április 17. írta: dobray

A svéd modell: semleges

 

„Sweden, a land where saying just about anything will get you into trouble” (via)

 

  Valami fura drogot szedhetnek ott fenn, a skandináv északon a Svéd Királyságban: hiába a középjobb kormány, a több évtizedes szocdem rezsimnek köszönhetően még mindig fura gondolatok születnek sokak agyában. Tovább terjed a gender-semlegesség kórja az így is eléggé sótlan szőkék közt. Emlékszünk még az Egalia nevű svéd óvoda sztorijára, ahol semleges szóhasználattal, semleges játékokkal, játszatással és semleges dekorációval küzdenek a hagyományos nemi sztereotípiák ellen? Most újabb lépést tettek arrafelé a kiheréltség felé: bevezették a hen kifejezést, az urak megszólítására használt han és a hölgyek megszólítására használt hon mellé. Senki nem mondhatja, hogy a kifejezés nem küzdött meg magáért, mivel még a hatvanas években találta fel egy Hans Karlgren nevű nyelvész. Most a hen bekerült a svéd nemzeti enciklopédia online változatába (a svéd nyelvben egyébként két nem van, progresszív szempontból a semleges nemet tartalmazó nyelvek jobban jártak).

  A progresszív királyság eddig is a nemi egyenlőség fellegvára volt: itt dolgozik nemzetközi összehasonlításban a legtöbb nő; mint minden skandináv országban, itt is önkéntes pártkvóták biztosítják a nők parlamenti képviseletének megfelelő arányát; a 480 napos gyesből 60 nap az apukáknak van fenntartva, és a felsőoktatási oklevelek kétharmadát nők szerzik meg. Nem véletlen, hogy a Világgazdasági Fórum 2010-ben a nemek szempontjából legegyenlőbb országnak nyilvánította Svédországot. 

  Csakhogy a nemek egyenlősége szörnyen diszkriminatív: a nagy gender-egyenlősítő projekt olyan buzgón koncentrált a nőkre, hogy kimaradtak azok, akik sem nőnek, sem férfinak nem érzik magukat. Ideje lenne bevezetni a kötelező kvótákat a parlamentben minden LMBT-identitás számára is?

  Talán ez is megfordulhatott azon svéd aktivisták fejében, akik nem csupán a gender equality-ért, hanem a gender neutrality-ért küzdenek. Már számos részsikert értek el: mint azt a slate.com szerzője írja, egy svéd ruhacég megszüntette a külön fiú- és lányszekciót a boltjaiban, egy játékgyár pedig traktorozó lánnyal és rózsaszín babakocsit toló fiúval hirdeti magát. A svéd szociáldemokrata politikusok kezdeményezték semleges nyilvános vécék felállítását, hogy az embereknek ne kelljen magukat férfiként vagy nőként definiálni. A svéd névtár eközben már 170 semleges nevet tartalmaz. Nos, a semlegességpártiak ezzel sincsenek kibékülve, szerintük ugyanis a szabadság és egyenlőség nevében engedélyezni kellene, hogy bárki használhasson bármilyen nevet. Azaz: hívhassák a fiúkat is Lisának és a lányokat is Adolfnak. Mondjuk. A házasságot pedig mindenféle felállásban engedélyezni kellene.

*

  Már csak az a kérdés: jelenteni fog így bármit is a házasság? Ha az egyenlőség és az antidiszkrimináció nevében bármilyen nemű, bármennyi ember akármilyen hosszú ideig tartó kapcsolatát házasságnak kellene nevezni, akkor a fogalomnak egyszerűen elvesz az értelme. Törölhetjük a szótárból. Nemrég olvastam egy tanulmánykötetet, Homofóbia Magyarországon a címe, 2011-ben adta ki a L'Harmattan kiadó. Ez az első átfogó, a homofóbiával foglalkozó magyar kiadvány. Gondoltam, nem árt első kézből tájékozódni az LMBt-ügyeket illetően. Kötelező kör: tőlem úgy élnek együtt és úgy vonulnak fel alternatív nemi identitású polgártársaink, ahogy akarnak. Jó konzervatív a melegfelvonulás idején elmehet kirándulni a patriarchális, szexista családjával, és senkit sem dobál meg kővel, mert az olyan parasztság, amiért börtönkoszt jár.

  Az olyan abszurd elképzelésekkel viszont nem tudok egyetérteni, amiket ezen kötetben olvastam. Négyszülős családmodell: két meleg férfi, két leszbi anyuka. Miért? Mert 1. mindenkinek joga van a gyerekhez, ha így érzi kiteljesedve magát; 2. négy szülő jobban el tudja látni anyagilag a gyereket, mint kettő. Aha. Sok bába közt azért elveszhet a gyermek. A kötetben sok helyen olvashatunk az LMBT-emberek szülőséggel kapcsolatos nehézségeiről: mi van a korábbi, heteró kapcsolatból származó gyerekkel; ki vállalja az apa, az anya szerepét két azonos neműnél; elfogadja-e ezt a gyerek, és így tovább. Felhoznak érveket az LMBT-szülők által nevelt gyermekek későbbi nagyobb nyitottsága mellett, de egyébként a gyermek szempontjai teljesen másodlagosak azon érv mögött, hogy mindenkinek joga van a gyerekhez. Szerintem viszont nincs joga. Nincs gyermekhez való jog, legalábbis mindenáron. 

  De hát, mint a kötet legelején kiderült, én alighanem a heteronormatív kulturális imperializmus híve vagyok. Mindenki, aki nem tartja teljesen normálisnak a különféle szexuális identitásokat – függetlenül attól, hogy egyébként nem akarja kirekeszteni az LMBT-ket a társadalomból és nem hiszi őket kevesebbnek –, az ennek az izének a híve. Ez van, felcímkéztek. Egyébként vannak még inkább elnyomott csoportok: hallottatok már a bifóbiáról, ami még a melegekre is jellemző lehet?

*

  Mint azt a slate.com írja, a gender-semlegesség svédországi vitája egy újságban indult, majd tévéműsorokban és blogokon folytatódott. Aztán Jesper Lundqvist kiadta az első semleges mesekönyvet, a Kivi och Monsterhundot, amiben a főhős, Kivi meg akarja ünnepelni az ő (azaz hen’s) születésnapját. A könyvben a mama és papa (mammor és pappor) helyett is olyan semlegesnek szánt szavakat használ a szerző, mint a mappor és pammor. A Nöjesguiden című svéd életmódmagazin egyik számában pedig végig a hen szót használja.

  Nemrég arról folyt vita, hogy az óvodákban hogyan szólítsák a gyermekeket, mivel az óvodának küzdenie kell a „hagyományos nemi sztereotípiák” ellen, ezért a „jó reggelt, lányok és fiúk” kifejezést sokak szerint nem szabadna használni. Sok óvodában nem is szabad a nemének megfelelően szólítani a gyerekeket. A svéd zöld párt pedig egyenesen azt indítványozta, hogy minden stockholmi óvodában legyen egy „gender-pedagógus”. Nemrég kétszáz tanár konferenciázott a kormány felkérésére a hagyományos nemi sztereotípiák elkerülésének mikéntjéről. 

  Nekem volna még néhány javaslatom: a hen és a semleges klotyó legyen kötelező, ne a többi mellett, hanem helyett, hiszen ha nem kizárólagos, akkor inkább a kirekesztést szolgálja, minthogy nyilván azok fogják használni, akik... Sőt, a svédek vegyék át a magyar nyelvet, abban nincsenek nemek. Az uramozás és hölgyemezés sajnos kiment a divatból, önözni viszont még bőven lehet. Rögtön számos javaslatot tudok beterjeszteni az anya és az apa (papa, mama) szavak mellé vagy helyett, hogy ne lehessen megállapítani az adott szülő nemét: mapa, pama, anypa, apnya apnyu, anypu, mapi, pami. De végső soron lehet szó egyes és kettes szülőről is, bár hogy elkerüljük e két szám hagyományos nemekhez kötését, ahhoz talán alkalmasabb rögtön a hármas és négyes szülő kifejezés.

*

  Persze azért a svédeknél sincs teljes, hőn áhított konszenzus a gender-neutrality terén. Mind reakciós, mind a semlegesség terén még szocializálatlan elemek bezavarnak a képbe. Az sem valószínű, hogy a svéd társadalomban valaha is kisebbségbe kerülnének a kétszülős hetero családok. Viszont Jan Guillou, az egyik legismertebb svéd szerző egy, a Vice magazinnak adott interjúban a nyelv rombolásával vádolja a semlegességpártiakat. A semlegesítést több pszichológus is kritizálja, akik szerint ez veszélyezteti a gyermekek egészséges fejlődését. Elise Claeson például felhívta a figyelmet a Dagens Nyheter című svéd napilapban: összezavarja a gyerekeket, ha el akarják velük hitetni, hogy létezik „köztes nem”.

  Még inkább probléma van a szabadsággal. A szuper-PC semlegesség nevében ugyan felszabadítani és megszabadítani akarnak valamitől, normáktól és tabuktól, ám azonnal új normákat és új tabukat erőltetnek rá a társadalomra, benne az óvodás gyermekekre is. Egy óvodában meg is szüntették a szabad játékidőt, mivel a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy ekkor a gyermekek maguktól „újratermelik” a „sztereotípiákat” és a hierarchiát – a szabad játék már csak ilyen, a gyerekeknek meg mint tudjuk, sosem volt érzékük a PC-hez. Veled most nem játszunk, téged most nem szeretünk. Ezért a felszabadítás nevében a gyermekek minden egyes percét szemmel tartják, hogy szabadon tartsák őket a hagyományos sztereotípiáktól. Fájdalom, ez már az izraeli kibucokban sem jött be

  A magamfajta szexista azonban mégis a reakciós pszichológusok álláspontján marad. Az az Agyszex című könyvben is írva vagyon: „Azon nem tudunk változtatni, hogy a fiúk alapvetően fiús természetűek, a lányok pedig lányosak. Mindkét nemnek megvannak a jellemző szellemi hajlamai. A világ, amelybe születtek, nem valami bonyolult társadalmi-politikai elmélet szerint alakult olyanná, amilyen, hanem az elmúlt nemzedékek története és tapasztalata révén, márpedig az elmúlt nemzedékek is férfiakból és nőkből álltak. Amennyire világunkra rányomja bélyegét a két nem léte, annak megvan a maga oka, nevezetesen hogy az előttünk élt férfiak és nők nemük jellegzetességeinek megfelelően viselkedtek és tevékenykedtek. Jókora erőfeszítésbe kerülne, és teljesen természetellenes volna, ha nemek nélküli világot akarnánk építeni magunknak. Társadalmi-politikai alapon belevághatnánk, de az agyat nem a társadalmi és politikai alapelvek, hanem egyedül a hormonok szervezik egységbe.”

  Továbbra is úgy tűnik, hogy modern világunkban nem elnyomók és felszabadítók, hanem két normarendszer küzd egymással. Ceterum censeo: fennáll a konszenzus- és toleranciadiktatúra veszélye. A felszabadítás nevében. De, mint az látszik, a gyermekekben bízhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr864409086

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elavult világnézetek 2012.04.23. 12:45:23

A 21. század emberisége önmagához képest le van maradva egy kicsit. Nemcsak a technológia és a tudás kihasználtsága területén, hanem abban is, amit az értelmiség gondolkodásnak szokott nevezni. Miközben a társadalom életmódja több évtizedes hátrányban ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.17. 10:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leila begin 2012.04.17. 08:48:14

@triumphator: Amíg az európai ember a nem-semlegességgel játszadozik, elmélkedik az egyenlőségről és küzd a sztereotípiák ellen, kísérletezik a saját fogyatkozó gyerekeivel, addig egy muzulmán anya hatosával szül, burkában mászkál az utcán és a férje az úr.

Őket nem érdekli az efféle hülyeség, nem kultúrát jöttek magukba szívni, azt hozzák magukkal és abból nem engednek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.17. 08:56:27

Tűrhetetlen! Börtönbe az elfajzott nézetek képviselőivel!
Totális mozgósítást!

rhubarbjelly 2012.04.17. 08:58:27

@aszterixagall: pedig a kutyád is jobban járna, idős korára megkímélnéd, a méh-, petefészek-, emlő- és egyéb daganatok kialakulásától. És akkor már sokkal drágább lesz az a műtét, mint most egy ivartalanítás. Just my two cents, és off vége.

HToma 2012.04.17. 09:04:34

Amióta láttam, hogy az IKEA-ban játék plüsspatkányt árulnak, biztos vagyok abban, hogy a svédek hülyék. Megártott nekik a 200 év semlegesség. Ha egy harcos népet békés népé nevelnek, az mindig valamilyen karakterisztikus torzulással jár. Ld. japánok

Viktus 2012.04.17. 09:04:53

@ikaljan:

Pókember tán nem foglalkozhat a kis pókjaival? éppen azoknak a tologatását gyakorolja.
A nőnemű egyedeknek pedig valóban nem árt időben elkezdeni vezetni tanulni ... így talán végül lesz esélyük rendesen megtanulni.

ftk 2012.04.17. 09:07:15

Ezeknek egy része szerintem vihar egy pohár vízben (most őszintén, van olyan, aki nem találja meg azt a ruhát a gyereknek, ami szerinte megfelel neki, attól függetlenül, hogy van-e külön kisfiú- és kislányrészleg? vagy vajon otthon hányaknál van nemi alapon szelektált wc?), más része elsőre kicsit tényleg fura (pl. nekem a semleges nevek, de hát mi fura manapság, a gyerekemről azt hitték a múltkor, hogy kislány, a neve pedig Kende, hát akkor nem mindegy?), a katalógus, ha tényleg így néz ki, akkor felemás, az egyik képen nem, a másikon duplán ráerősít a nemi sztereotípiákra (a kislány is ülhetne tündérhercegnőnek öltözve a gokarton, tiarával meg szárnyakkal, rózsaszín fodrokban, akkor lenne jó a kontraszt - vagy ha nem, akkor a kisfiú is simán nyomhatná farmeringben, arccal, és a babakocsinak sem kellene rózsaszínnek lennie, de szerintem a katalógusnak az az oldala fakegyanús, vagy nem volt kéznél fiúmodell ;) ).

ftk 2012.04.17. 09:09:14

@leila begin: ugye azt tudod, hogy a közel-keleti országokban is vannak feminista mozgalmak? Nem is akármilyenek.

sisszi 2012.04.17. 09:12:38

a kérdésre, hogy pl szaúdi vagy svéd nőként éljem e le maradék életemet, gondolkozás nélkül tudok válaszolni...

Chicano 2012.04.17. 09:14:13

@HToma: Egyetértünk. Vajon mennyi ideje van még a svédeknek mielőtt kipusztulnak? Mi lehet más egy nemzet sorsa ami propagálja a töketlenséget? Vajon az ott élő déli (arab, pakisztáni, etc..) bevándorlóktól is elvárják ezt a viselkedést? Gondolom nem. Érdekes lesz majd 100 év múlva egy muszlim skandináv ország...
Japánról szólva: olvasom hogy a japán tinik nem szeretik a szekszet, nagyobbik részük nem érdeklődik a másik nem iránt. Szerintem ez már olyan szintű degeneráció hogy ha tényleg igaz akkor megérdemlik hogy kihaljanak mint nemzet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.04.17. 09:26:12

@dobray:!

Látod, @dobray:, ezért kell betiltani a buziprájdot! (Egyrészt, mert egy bűnt erényként próbál beállítani --- így lesz a pride-ból, ami épp annyira gőg is, mint büszkeség sátánista szodomitáéknál "méltóság", másrészt, mert nem állnak meg itt, a cél(juk) a plusz végtelen.)

Könnyelmű nagyvonalúsággal azt tanácsolod, hogy akit zavar a buzifelvonulás, az menjen el kirándulni a szodomita hacacáré napján. De mit fogsz akkor gondolni, mondani, amikor majd azzal megy haza gyereked, hogy p*ncit/f*tyit mutogattak/nézegettek egymás között a kisfiúk és kislányok a közös vécében és amikor az óvónéni ezt észrevette, arra kötelezte őket (az egyenlőség nevében és a sztereotípiák elleni harc jegyében), hogy ne különböző, hanem azonos nemű gyerekek játsszák ezt egymással?!

Bizonyára ismered: www.tradicio.org/kvintesszencia/trad99buji.htm

ü
bbjnick

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.04.17. 09:42:50

@sisszi: Ha 40 folotti no lennek, akkor egyertelmuen sved szeretnek lenni:)
@Chicano: a sved tarsadalomtol annyi mindent lehetne tanulni, nem tokeletesek, de a azert mondjuk a magyar viszonyokkal es tarsadalommal ossze sem lehet hasonlitani oket. Az, hogy nem haboruztak elegge bantja oket es a bevandorlokerdes eseteben is viaskodnak sajat magukkal, hogy amit gondolnak es ereznek az korrekt-e.
Nekik is alapveto problema, hogy az orvosaik, novereik elmennek Norvegiaba dolgozni, de ez mar csak ilyen. Viszont szerintem szaz ev mulva szerintem Magyarorszag lesz a keletiek fellegvara inkabb. A problema az, hogy a keletiek inkabb buszsofornek jonnek es nem osszetett feladatokra.

Jelenleg csak a magyar orvosok es a mernokok mennek Svedorszagba, de 10 ev mulva mar a magyar postasok is lelepnek, nekunk meg lesznek arab/torok orvosaink (lasd meg salgotarjani korhaz), arab/torok mernokeink es magyar konzervativjaink:)

Az a baj, hogy ez a semlegesseg nagyon idegennek tunnik tavolrol, de itt azert az embereket nem igazan ez foglalkoztatja. Ezzel egyutt fognak elni vele. A vitat meg nem hangsulyoznam tul, mert a svedek szeretnek vitatkozni, meg a munka elott is mindig vitatkoznak kicsit (inkabb ellenkeznek), de vegul elvegzik ugyis a dolgukat.

A csehek peldaul nem vitatkoznak es mindent a masikra hagynak, aztan ugyis azt csinaljak, amit ok gondolnak.

(Pragaban elek es Svedorszagban dolgozom)

leila begin 2012.04.17. 09:44:50

@kriszi: Hogyne, és legyenek is. De valahogy nem sikeresek annyira. Lehet arra gondolni, hogy a nyugati gondolkodásra nyitottabb generációk másképp élnek majd. A londoni terrortámadásokat viszont pont másodgenerációsok követték el, a szüleik beilleszkedni akartak, a gyerekek meg sehová se érezték magukat tartozónak.

És nem minden bevándorló burkás-hosszúruhás nő szakállas turbános férjjel, de én itt kultúrák összeegyeztethetetlenségét látom.

Valaki írta már, hogy az egyenlőség nem összetévesztendő az egyformasággal. A gyerekeknél pedig úgyis kialakul, vegyes családban (lány-fiú testvérek) eleinte a lány is autózgatott és a fiú néha elővette a babát, de később a babaházat már garázsnak használta. Mindenféle szülői ráhatáson túl.

De akkor is túlzónak és fölöslegesnek tartom az efféle propagandát, a nem-semleges nevelést. Legutoljára a kommunisták raktak nőket a traktorra és a fémeszterga mögé.

aeidennis 2012.04.17. 09:45:00

I don't want to live on this planet anymore.

ftk 2012.04.17. 09:45:37

@bbjnick: Én kedvellek téged, de ez az óvodás példa egy igazi szemellenzős marhaság. Hol látsz te olyan óvónénit, aki, ha bármi mutogatós játékot észrevesz, akkor nem vet véget neki azonnal? Ha látsz, és gyakran, akkor teljesen mindegy, hogy elfogadja-e, ha azonos nemű kölkök mutatják egymásnak, vagy nem, ne menjen gyerekek közelébe. Kötelezés? Hát pont akkora probléma lenne, ha az óvónéni arra "kötelezné" a gyerekeket, hogy különböző neműek "játsszanak ilyet".
(Egyébként meg mikor jártál te utoljára óvodában? Vagy láttál fiútestvéreket-lánytestvéreket együtt? Ó, édes istenem, hát az ovis kisfiúk bizony szoktak "kardozni" a wc előtt, a kislányok pedig bizony jobban látják egymásét, mint a sajátjukat, ha az érdekli őket, hogy hogyan működik a testük... és persze érdekli őket a másik neműé is, a testvér nélküli, vagy azonos nemű testvérrel rendelkező gyerekeket mindig jobban, mint akinek másnemű testvére van, nyilván. Ennek aztán semmi köze a szexuális indíttatáshoz.)

Az pedig fejtsd ki bővebben, légy szíves, hogy a melegfelvonulás teljes betiltása mennyiben változtatna ezen.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.04.17. 09:59:14

vájárnő, óvóbácsi, ápoló bácsi, terrorelhárító néni, varró bácsi, szővő bácsi, aszfaltozó néni

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.04.17. 09:59:55

Vicces, amikor ezeket a gender-faszságokat ilyen magas ideológiai szinten közelítik meg az aktivisták, amikor az egésznek súlyos pszichológiai háttere van. Épp ma hallgattam Pál Feri egyik előadását (a szerzőnek biztos ismerős), amelyben gyönyörűen levezette, hogy a feminizmus a nő "felszabadításával" teljességgel kiszolgáltatja őt az apakomplexusának.
Alapvetően ez az egész überérzékenység és politikai korrektség azért nem tetszik, mert ahelyett, hogy arra ösztönözné az embereket, hogy nézzenek szembe a problémáikkal, inkább elfedi őket, és normálisnak tünteti fel.

Chicano 2012.04.17. 10:00:23

@pancho_sanza: Kérdésem inkább költői volt, a magam részéről nem hiszem hogy bármelyik európai nemzet kihalhatna. Nem történik más mint a magát liberálisnak tartó társadalmi csoportok, amik egyébként az elmúlt évtizedekben túlreprezentáltak voltak az európai elitekben, ki fognak pusztulni. Nem csak azért mert a liberalizmus mára teljesen kiüresedett hanem egyszerűen fizikailag el fognak fogyni. Pontosan az itt leírtak miatt: nem fognak szaporodni. Akik helyettük jönnek azok sokkal radikálisabban fognak a bevándorlási kérdéshez állni és minden eszközzel támogatni fogják a népszaporulat növekedését. Hogy ne áruljak zsákbamacskát: arra gondolok hogy be fog indulni a nemzetek önvédelmi reflexe és az egyre nagyobb migrációs nyomás miatt Európában a nacionalista jobb/szélsőjobb lesz hamarosan a befutó. Írom ezt úgy hogy ennek magam se örülök, de mint tudjuk a politika úgy működik mint egy nagy inga. Az elmúlt évtizedekben ez az inga nagyon kilengett a baloldalra (az EU liberálisokat is idesorolnám), most kezdünk holtpontra jutni és hamarosan indulunk jobbra.

leila begin 2012.04.17. 10:03:42

@Chicano: A németek sem halnak ki (átlagéletkor 44 év most), hanem kicserélődnek.

Tegye fel a kezét, aki 100%-ban a Vereckei-hágón jött be. A magyarok akkor másképp néztek ki, mint manapság.

ftk 2012.04.17. 10:12:08

@leila begin: Ne menjünk bele részletesen, hogy mekkora különbség van a nők helyzete, szocializációja stb. között a közel-keleti országokban és Nyugat-Európában. Azt viszont nem látom, hogy mi köze van a társadalmi nemek esélyegyenlőségének a másodgenerációs rombolókhoz. De ha érdekel a közel-keleti bevándorló szülők lányainak élete, van egy jó kisregény, a címe Soha sehol senkinek, Faiza (igaziból kétpontos i, de hirtelen nem találom) Guéne (visszafelé ékezetes e) írta, tizenhét évesen, önéletrajzi ihletéssel. A főhősnő tizenöt éves, Párizsban él az anyjával, az apja visszament Marokkóba egy fiatalabb és termékenyebb feleséget magához venni, aki majd fiút szül neki. Az anya írástudatlan, szállodában takarít, ebből és segélyekből élnek. A tájékozatlanság, tanulatlanság és a nyomor a két fő probléma, közel sem a kulturális szakadék a lényeg, legalábbis ebben a történetben.

Én mondjuk azt látom, hogy minden gyerek más, és hogy az egyéni különbségek adott esetben sokkal nagyobbak lehetnek, mint az általános nemek szerintiek. Ez utóbbiakra jobban vagy kevésbé erősítünk rá a nevelés során, ez tőlünk függ, meg az oktatási-nevelési intézményekben dolgozóktól. A fokozott ráerősítés szerintem szűkíti a gyerek látókörét (l. "egy fiú nem sír", "hát istenem, fiú, nem tud vigyázni a nadrág térdére", "egy kislány nem verekszik, viszont vigyáz a ruhájára"), egyszerűen leépíthet amúgy funkcionális magatartásformákat, azzal meg többet ártok neki, mint használok. (Lásd nálunk a lányom térde retkes-kiszakadt rendszeresen, és az ő körme alatt van minden estére egész krumpliföld. A fiamnak a cipőorra, meg a sapkája teteje csupa sár. Most akkor az egyiket szidjam meg, miért nem vigyáz, a másiknak meg cirógassam meg elnézően a buksiját? Miért is?)

ftk 2012.04.17. 10:17:07

@Éjszakai őrség: A vájárt meg az aszfaltozót nem tudom (ugyan gumis- meg burkolónő ismerősöm van, tudom, hogy ez nem ugyanaz), de mi a különleges egy óvóbácsiban, ápolóban (mi bajod van Greg Beckurral? :) ), női szabóban? Ami meg a szövést illeti: miért szövőnéni van? Jó, értem, az ugrott be, hogy az óvodában emlegette a múltkor az óvónő, amikor plusz szövőkereteket csináltattunk, mert nem volt elég, hogy a fiúk sokkal többet szőnek, mint a lányok.

Fenehorizont 667 2012.04.17. 10:18:03

kibaszottul morbid szarság az, hogy egyes esetekben már azon kapja magát az ember, hogy magyaráznia kell, hogy a két nem különböző.
ez kibaszottul morbid.

ftk 2012.04.17. 10:20:36

@ödönke666: Engem az is zavar, amikor azt kell magyarázni, hogy a két nemen belül vannak egyéni különbségek.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.04.17. 10:21:35

@kriszi: Sokkal nyilván nincs bajom. És igen, több Bekúrt! Ha már.

ftk 2012.04.17. 10:22:00

@Chicano: Nem tudom, hogy egyáltalán a nemzetállamok hogyan lesznek hosszabb távon fenntarthatók. Azért ez sem olyan nagyon régi képződmény, és előtte is éltek valahogyan emberek.

kispufi 2012.04.17. 10:22:20

az első kép határozottan diszkriminatív. azt sugallja, hogy pókember csak kisfiú lehet. ha meg esetleg kislányt rejt a jelmez, akkor az az üzenet, hogy hiába fiúskodnának, mégiscsak ők azok, akik babáznak. lehet, fejtegetésemet a második képre is lehet alkalmazni, ha elfogadjuk, hogy esetlegesen egy lányos arcú, hosszú hajú kisfiú ül a járműben.
remélem, tanulékony vagyok az európai értelemben vett európai értelem tantárgyban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.17. 10:22:33

"Egy óvodában meg is szüntették a szabad játékidőt, mivel a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy ekkor a gyermekek maguktól „újratermelik” a „sztereotípiákat” és a hierarchiát – a szabad játék már csak ilyen, a gyerekeknek meg mint tudjuk, sosem volt érzékük a PC-hez. Veled most nem játszunk, téged most nem szeretünk. Ezért a felszabadítás nevében a gyermekek minden egyes percét szemmel tartják, hogy szabadon tartsák őket a hagyományos sztereotípiáktól."

agyzsibbasztó...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.04.17. 10:26:12

Látszik, hogy hova halad a progresszió. Én ebből nem kérek.

ftk 2012.04.17. 10:26:29

@Éjszakai őrség: Naugye :) Vagy már az elején félreértettelek? (Emlékszel, amikor a második részben Jack mutatja a kis Jack beszédkártyáját, amelyen csak női ápoló szerepel? :D )

kispufi 2012.04.17. 10:27:00

@kriszi: azok voltak a birodalmak, tudod, igen demokratikusan és igen toleránsan működve. harmadik útnak meg van az anarchia. mondjuk számomra úgy tűnik, ami a küszöbön áll, az a most említett kettőnek az elegye, mint a fenti bejegyzés is jól illusztrálja. még jó, hogy itt vagy te, és majd elmagyarázod nekünk, ideológiailag képzetleneknek, miért is oly jó ez, hogy hurrá.

ftk 2012.04.17. 10:28:48

@Viktus: Asimov? Cherry 2000? Alien?

ftk 2012.04.17. 10:31:59

@kispufi: Persze, nem is azt mondom. Csak azt, hogy nemzet sem volt mindig, és feltehetően nem is lesz mindig. Nemzettel és nemzet nélkül is lehet demokrácia, autokrácia vagy anarchia, nem? A nemzet egy csoportkohéziós tényező, de nem az egyetlen, ami működőképes.
(Az ideológiailag képzetlen pedig én vagyok, látod, a társadalom liberális része mindenhol kihalóban van.)

2012.04.17. 10:32:56

Mi folyik ebben a kurva világban? Atomot nekünk! :(

Chicano 2012.04.17. 10:35:51

@leila begin: A kultúra a lényeg. A te példádnál maradva, még mindig magyarul beszélünk és magyarnak valljuk magunkat. Ha asszimilálódni hajlandó emigránsok jönnének Európába semmi baj nem lenne. Az USA-ban ez a helyzet, a mexikói is a nyugati civilizációból jön és egy európai világnyelvet beszél, ráadásul törekszik az asszimilációra. Viszont a mi (zömmel muszlim) emigránsaink látványosan elutasítják az asszimilációt. Ráadásul a munkát is, ezért van hogy annak dacára hogy Európa tele van bevándorlókkal mi közép-kelet európaiak járunk hozzájuk elvégezni a szolgamunkát. Mert a többedik generációs muszlim bevándorlók munka helyett már inkább a jóléti állam nyakán szeretnének él(ősköd)ni. Nem hogy asszimilálódnának de még az egyre öregedő bennszülött lakosság nyakán élnek. És ebből lesz majd a nagy gebasz. Ezt a most felnövő generációk már nem fogják tűrni. Csak idő kérdése hogy ebből nagyon nagy konfliktus kerekedjen.

Chicano 2012.04.17. 10:37:59

@kriszi: Szerintem meg a nemzetállamoké a jövő. Mármint az életképeseké.

aszterixagall 2012.04.17. 10:52:42

@rhubarbjelly:

Tudom, nyilván ezt is elmondták. A helyzet az, hogy ez igaz a feleségemre is.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.04.17. 10:55:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Pont ez a gondolkodás szomorít el: hogy attól próbálják megóvni az embereket, hogy sztereotípiák alakuljanak ki bennük. Pedig igazából arra kellene képessé tenni őket, hogy adott helyzetben túllépjenek a sztereotípiákon. Mert sztereotípiák mindig lesznek, hiszen elemi szükségünk van rájuk, különben lehetetlenné válna az élet, illetve csak egy burokban tudnánk létezni.

leila begin 2012.04.17. 10:56:09

@Chicano: Az Egyesült Államok most néz szembe először egy nagy tömegű, egységes bevándorlói hullámmal, amivel látványosan nem tudnak mit kezdeni. Míg korábban az olasz, ír, német, zsidó és minden egyéb népcsoportok megtalálták a közös nyelvet (angol) és már a kultúrát is magukévá tették úgy, hogy hozták a sajátjukat, ez a mexikóiak esetében nem így van. Sokféle latin létezik, a mexikóiak is csak egyféle, de ők nagy számban és folyamatosan érkeznek úgy, hogy a kultúra és a nyelv elsajátítása nem megy annyira. Inkább tanulnak az amerikaiak spanyolt, mintsem mondanák, hogy ha ide jöttök, beszéljetek angolul. Az efféle hangokat le is szélsőségezik, mert nincs hivatalos nyelv.

Európa másképp küzd, eleve nemzetállamokra esik szét, de ugyanúgy szembenéz egy nem egységes, de nagy tömegű bevándorlói réteggel. És erre jön ráadásként a posztban foglalt abnormalitás, gyerekek torzítása és a rajtuk kísérletezés, miközben fogy a népesség és töltődik fel kívülről.

De ez van, a föld azé, aki belakja.

@kriszi: Egyet értünk. Nekem is van lányom, fiam, és habár ott vannak már kis korban a nemi szerepek, nem erőltetünk és biztatunk fölöslegesen semmit. Ha valami érdekli a gyereket, beszélünk róla, megmutatjuk. A lány babázik és valaha autózott, de imád a koszban hemperegni, a fiú autózik, vonatozik, de törli a kezét, ha jön a homokozóból. Amit ezek a svédek nem értenek, hogy a közösségnek nagyon fontos személyiségformáló ereje van pár éves kortól is. Legtöbb tudást onnan szerzik be a gyerekek.

jozicsenko 2012.04.17. 11:00:52

First world problem...

eddig azt hittem, az a legnagyobb baj, hogy anyu nem ipadot vett, de látom valakinél lemerült az elem és ezért más nyavaja után nézett...

tényleg sajnálom...
(az éhező etióp árvákat, de ezeket? :-)) )

Fenehorizont 667 2012.04.17. 11:12:51

@sisszi:
nyugi, azé biztos nem olyan rossz hely az a svédország!

mnandy 2012.04.17. 11:13:02

OFF:
ez a svédek csodafegyvere a fluortomi ellen!

"te lány vagy én fiu, na mizu? mizu? mizu?"

(én kérek elnézést..)

gyz 2012.04.17. 11:13:48

nos, ha gender semlegsen akarnak beszélni, akkor itt a lehetőség: ajánljuk fel nekik a magyar nyelvet! Nem kell új szavakat fabrikálni, és így megerőszakolni a svéd nyelvet.

A magyar tökéletesen gender-semleges, csodaszép, és milliók ismerhetik meg a legnagyszerűbb íróinkat, költőinket.

Legyen a magyar a liberális, gender-semleges Európa hivatalos nyelve!

A gender semleges gyerekek-felnőttek viszont ha lehet, maradjanak Skandináviában.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2012.04.17. 11:17:35

@leila begin: Hat azert a bevandorlas is erdekes, mert a mexikoiak Amerikaban es a muzulmanok Skandinaviaban nem szamitanak skilled workernek. A problema majd az o gyerekeikkel kezdodik, akik mar a helyiekkel nonek fel, de a kulturat meg otthonrol hozzak es latvanyosan nem kepesek beilleszkedni. (Lasd London, vagy Parizs).

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2012.04.17. 11:23:35

A vak is látja, hogy ezek nem természetes, alulról jövő mozgalmak, hanem olyan perverz körök nyomatját nekünk, ekiknek egyrészt hátsó szándéka van vele, másrészt kezükben tartják a politikai és tudatformáló hatalmat,. ezért tudják a többségre fokozatosan rákényszeríteni utópiáikat.

Chicano 2012.04.17. 11:25:39

@leila begin: A mexikóiak amerikai bevándorlása egy elég komplex dolog, erről hosszan tudnék írni. Az én tapasztalatom az hogy a nagyvárosi gettókban valóban nem asszimilálódnak, ott nem is nagyon lehetne. Egyébként a mexikóiakban van egy nagyon nagy törekvés arra hogy "jó amerikaiak" legyenek annak dacára hogy esetleg angolul is alig beszélnek. (Ez az első generációs bevándorlóknál általános.) Az amerikai kultúrát elfogadják, az USA-t hazájuknak tekintik. Mindemellett katolikusok, tehát nem okoz számukra nagy kulturális törést az USA-ban letelepedés tekintve hogy ott már sok európai származású katolikus él. Tény hogy büszkék az óhazából hozott szokásaikra, de ezt nem lehet nekik felróni.
Én a magam részéről nagyon örülnék ha az USA-hoz hasonló módon tudnánk a demográfiai mínuszunkat megoldani. Sokszor gondolkodom rajta hogy az arabok és szub-szaharai feketék helyett miért nem latin-ameriakat hoz/enged ide Európa? Instant lehetne pótolni a népességet spanyolul beszélő keresztény bevándorlókkal. Tudom hogy ez most még politikailag nem korrekt, de látok rá esélyt hogy hamarosan az legyen.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.04.17. 11:25:48

@rajcsányi.gellért (ergé):
na mostan képzeljed el, hogy ennek a világmechanizmusnak vagy te is része, meg a mandarin is. szar dolog.

gyz 2012.04.17. 11:34:28

@gyz: basszus, most látom, hogy ez a szerzőnek is eszébe jutott. Figyelmesebben kéne olvasnom.

Omár mollah 2012.04.17. 11:41:59

Azonnal ki kell kiáltani a Svéd Kalifátust! Szigorúan Svédország és a svédek fennmaradása érdekében...

Kandeláber 2012.04.17. 11:49:07

A csírák mindig egy törpe minoritást képviseltek/képviselnek a normális nemi identitású emberekhez képest.
Az a torz liberális felfogás, amely egyenlősítené az aberráltakat, el fog bukni.
A svédek semmivel sem alábbvalók bármelyik, az egyenlősdit túllihegő nyugat-európai társadalomnál.
A férfi és nő kapcsolatán alapuló családmodell kiállt az idők próbáját, és igen valószínűtlen, hogy a közeli/távoli jövőben ez megváltozna.
Ezek a próbálkozások annyi jelentőséggel bírnak, mint lepkefing a szélviharban.

Éjszakai őrség · http://eo.blog.hu 2012.04.17. 12:00:18

@kriszi: Ettől azért papa melle nagyobb fricska lenne északi barátainknak. ;)

bz249 2012.04.17. 12:01:06

@Chicano: valoszinuleg azert, mert Latin-Amerika is eljutott az eloregedo tarsadalmak szintjere (amugy Spanyolorszagba volt ilyen bevandorlas).

www.prb.org/Publications/Datasheets/2012/population-economic-development.aspx

TFR

Argentina 2.4
Brazilia 1.9
Chile 1.9
Kolumbia 2.1
Mexiko 2.3
Venezuela 2.5

es mind gyorsan csokken

dr poljakov 2012.04.17. 12:01:44

@Pigsy: Svédország a jamaikaiaké!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.04.17. 12:12:57

"Egy óvodában meg is szüntették a szabad játékidőt, mivel a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy ekkor a gyermekek maguktól „újratermelik” a „sztereotípiákat” és a hierarchiát – a szabad játék már csak ilyen, a gyerekeknek meg mint tudjuk, sosem volt érzékük a PC-hez."

Ez a post - amint a szoveg emliti is - ezen slate.com cikk forditasaval keszult (plusz a szemelyes kommentar).
www.slate.com/articles/double_x/doublex/2012/04/hen_sweden_s_new_gender_neutral_pronoun_causes_controversy_.html

Talan helyesebb lett volna linkelni is a cikket.

Mert a slate.com hivatkozza azt a sved nyelvu cikket, ami a fent emlitett ovodarol szol.
www.svd.se/nyheter/idagsidan/barn-och-unga/den-fria-leken-ar-nastan-fanigt-hyllad_6163559.svd

Svedul nem tudok, de a Google Translate turhetoen tud svedrol angolra forditani, igy az erdeklodo olvasok meggyozodhetnek rola, hogy
1. Ez egy Ingemar Gens nevezetu szines alak (nem pedagogus) maniaja, aki meg tudta gyozni Gavle egyik ovodajat, hogy vegezze el a kiserletet. Gens mar nem tanacsadoja Gavleborg megye oktatasi tanacsanak.
2. A cikk vegen harom pedagogust is megszolaltatnak, akik szerint rossz otlet.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.04.17. 12:15:12

nem félteném a svédeket, pláne Magyarországról.

Nyilvánvalóan vannak túlzások a másik irányba is (nem csak az egyikbe, mint M.o-on), de szerencsére:

1. Svédországban SZAKEMBEREK foglalkoznak szakmai kérdésekkel (pszichológus, szociológus, stb.) és NEM POLITIKUSOK.

2. Valamint az erős CIVIL bázisú társadalomé mindig az utolsó szó, NEM A POLITIKUSÉ.

Úgyhogy nekik van a legnagyobb esélyük, hogy megtalálják a legegészségesebb társadalmi-szociálpszichológiai arányokat.

narmer 2012.04.17. 12:16:32

Hát ,figyelmesen elolvastam az írást. Szvsz az egész egy elmebaj kezdete. Amikor már valakiknek az agyára megy a kétszáz éves békeidő.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.17. 12:22:52

@Doomhammer: a slate cikke többször is + az svd cikke is linkelve lett. az óvodai kísérlet megtörtént.

Karcolt lendület 2012.04.17. 12:24:05

Jobban járnának a svédek, ha inkább az alkoholkereskedelmüket liberalizálnák, a nagy téli depresszióban nem kezdenének ilyen önsorsrontó baromságokkal foglalkozni.

@Kandeláber:
"A férfi és nő kapcsolatán alapuló családmodell kiállt az idők próbáját, és igen valószínűtlen, hogy a közeli/távoli jövőben ez megváltozna."
Ennek van egy egész egyszerű biológiai magyarázata. :-))

bircaember maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.04.17. 12:24:46

Skandinávia a fenntarthatatlan társadalom mintája.

táltos 2012.04.17. 12:34:14

Ezt az egész gender-hülyeséget az UFÓ-k találták ki. Így akarják kinyírni az emberiséget.
A sok "semleges" meg LMBT majd nem szül annyi gyereket.:))

Kandeláber 2012.04.17. 12:49:31

@Karcolt lendület: Azért mint a mellékelt poszt bizonyítja, egyesek számára ez az egyszerű magyarázat nem fogadható el.
Genderesek már nálunk is vannak, múltkorjában a TV-ben egy CEU-s semlegesneműnek látszó, női nevű lény magyarázta a dolog lényegét.

Herbert_West 2012.04.17. 13:18:31

@Chicano: Mondj két nemzetállamot Dániától délre.

Azt már nem is kérem, hogy mondj két működő nemzetállamot.

(az külön poén, hogy az őskonzi szent tehén nemzetállam a liberális francia forradalmi eszme gyermeke)

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.04.17. 13:18:56

@rajcsányi.gellért (ergé):

"az óvodai kísérlet megtörtént. "

És nem vált általánossá, követendő példává. Ez ugye a lényegesebb információ.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.17. 13:22:46

@Carlos>: nem is írja a poszt, h. általános, követendő példává vált. egy óvodáról van szó, melynek kísérlete tökéletes példa a PC durva túlzásaira.

Chicano 2012.04.17. 13:32:26

@bz249: Ok., erről tudok én is. De éltem több latin-amerikai országban is és azok mindenhogy kinéztek csak elöregedőnek nem. :) Igaz hogy a középosztályban már 2 gyerek a norma, de a szegényebb családokban nem ritka most sem az 5-10 gyerek. És mi ugye inkább őket várnánk (a középosztálybeli úgyse jönne mert ott is jól él), éppen a gyerekek miatt. És igen, tudom hogy a spanyolok megpróbálták de valami miatt nem jött össze. Én se értem miért, ennek utána kellene néznem.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.04.17. 13:36:44

@rajcsányi.gellért (ergé):

azért a hangsúlyokat nem árt tisztázni.

Ne etessük már a homofób csordát ilyen kis beugratósokkal (hiszen tudjuk, hogy ugrani akarnak)!

Chicano 2012.04.17. 13:38:01

@Herbert_West: Persze hogy én se tudok. Én nem azt állítom hogy ilyenek vannak hanem hogy lesznek. :) A nemzetet egyébként az én felfogásomban egy kulturálisan definiált valami, tehát engem az se érdekel ha törökök laknak Németországban ha elfogadják azt az értékrendet ami európát európaivá teszi. És itt a tradicionális keresztény értékrendről beszélek nem a mostani balliberális multikulti/semlegesnemű mittudomén micsoda katyvaszról.

Tilikov (törölt) 2012.04.17. 13:51:25

Hát aki ennyit hajlandó foglalkozni ezekkel az LMBT-kel vagy kikkel, és ilyen érzelmeket váltanak ki belőle, az szerintem jó eséllyel egy látens semleges.

Arról nem is beszélve, hogy most itt veri a nyálát, miközben hétvégén meg elmegy a gender-semleges papjához és a fülébe sugdos intim dolgokat. És még az a jobbik eset, ha gender-semleges, és nem homo\pedo\akármifil.

johnnycage5 2012.04.17. 13:54:27

hülyék ezek mind egy szálig...

rhubarbjelly 2012.04.17. 14:52:17

@aszterixagall: igen, a csakhogy a kutyát az ivartalanítás pszichésen nem viseli meg, ő nincs tudatában annak, hogy ivaros-e vagy sem. Az a helyzet, hogy a feleségedre ez valószínűleg nem igaz.

everyday_normalguy 2012.04.17. 15:25:33

@rajcsányi.gellért (ergé):

Az alább idézett rész utolsó mondata véletlenül nem jelen időben van? Ez az idézet szerintem valahogy nem azt sugallja, hogy ez egy múltbeli, befejezett kísérlet és elvetett ötlet... Ezzel szemben Carlos> felhívja a figyelmet arra, hogy a valós helyzet az eredeti cikk google translate-es fordítása szerint ez.

Nincs nagy jelentősége az egész írás szempontjából, meg ilyenek nyilván be-becsúsznak.

Amikor becsúsznak, nem lehet, hogy egyszerűbb lenne azt mondani, hogy bocs, ez tévedés volt?

Azt hiszem, nemcsak a PC, hanem bármilyen paradigma jegyében történnek hülyeségek és túlkapások. Ráadásul valószínűleg te is vágod, hogy nincs homogén PC-ista mozgalom, összeesküvés, vagy ilyen izé. Gondolom, te is találkozol például olyan kommentelőkkel a portálotokon, akiknek igazából jót tenne valamilyen PC-s érzékenyítés, vagy bármi egyéb módszer, amitől csökkenne az agressziójuk, szűklátókörűségük, ilyesmi. Ilyen az élet, emberek vagyunk...

"Egy óvodában meg is szüntették a szabad játékidőt, mivel a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy ekkor a gyermekek maguktól „újratermelik” a „sztereotípiákat” és a hierarchiát – a szabad játék már csak ilyen, a gyerekeknek meg mint tudjuk, sosem volt érzékük a PC-hez. Veled most nem játszunk, téged most nem szeretünk. Ezért a felszabadítás nevében a gyermekek minden egyes percét szemmel tartják, hogy szabadon tartsák őket a hagyományos sztereotípiáktól."

everyday_normalguy 2012.04.17. 16:15:40

Csak én érzem úgy, hogy Dobray LMBT témába vágó cikkei mintha mérsékeltebbé válnának? Én például viszonylag kevés kivetni való dolgot találok ebben az írásban. Olyan, mintha Dobray PC tanfolyamon járt volna… Azt külön dicséretesnek tartom, hogy Dobray elolvasta a Homofóbia Magyarországon tanulmánykötetet. Nekem ugyan ott van a polcomon, de még nem jutott rá időm.

Nekem az az érzésem, hogy Dobray egy nagyon tágkörű jelenséghalmaz legkirívóbb elemeit ismerteti ebben az írásában, és bevallom, ebben a tálalásban még én is (Dobray világnézetét nem osztó melegként is) felvonom a szemöldököm. Nem gondolom, hogy Dobray írása reális képet festene az LMBT emberek elleni előítéletek leépítését célzó erőfeszítések javáról vagy megragadná a lényegüket, de véleményírásként szerintem elfogadható ez a cikk.

Első blikkre azért van néhány dolog, amiről érdekelne Dobray véleménye bővebben:

1) Heteronormatív kulturális imperializmus. El kell olvasnom a kötet elejét (is), hogy megmondjam, egyetértek-e azzal, ahogy ez a fogalom ott szerepel. A kulturális imperializmus nyilván egy nagyon határozott világkép fogalomrendszerébe tartozik, érteni vélem, hogy Dobray ezzel miért nem ért egyet. Az érdekelne, hogy Dobray a heteronormativitás, mint társadalmi jelenséget leíró kifejezés létjogosultságát is vitatja-e. Azaz: Dobray szerint megfigyelhető vagy sem, hogy a társadalomban van egy csomó szabály, amely előírja, hogy mi tesz ki egy férfit és egy nőt és a közöttük elfogadható kapcsolatokat? Ha ez a jelenség megfigyelhető, Dobray egyetért-e azzal, hogy ebben a szabályrendszerben a heteroszexualitás és bizonyos fajta férfiasság és nőiesség felsőbbrendű, követendő modellként jelenik meg? Nem kérek állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy ez így jó vagy rossz-e, csak azt szeretném megkérdezni, hogy Dobray szerint van-e olyan társadalmi jelenség, amelyet a heteronormativitás kifejezés leírhat?

2) Bele lehet menni abba is, hogyha a heteronormativitás kifejezéssel leírt szabályrendszer bizonyos elemei az átlagostól elütő emberek (lányos fiúk, fiús lányok, melegek, leszbikusok, transszexuálisok, stb.) életét nagyon megnehezítik, a nélkül, hogy a társadalom számára bármilyen hasznot hoznának (azon kívül, hogy lehetőséget adnak saját identitásukban bizonytalan embereknek, hogy a másság támadása által erősítsék az önbizalmukat), akkor nem alapból elvetendő, hogy ezeket a normákat meg kéne változtatni. Értem, hogy Dobray szerint ebből a szempontból a nyugati PC main-stream túllőtt a célon, de valamilyen mértékű változásról talán Dobray is belátja, hogy társadalmi károk nélkül is bevállalható, és valójában hasznos dolog lehet.

3) A hen szó megalkotása valamennyire emlékeztet arra, ahogy a frau névmás megjelent a német nyelvben a man határozatlan névmás alternatívájaként. Amikor először olvastam, furcsának találtam. Nem szaporodott el gombamódra, de van, aki használja, és ha ez boldoggá teszi, mi a gond ezzel? Ehhez a problémakörhöz rendelném a nyelvrombolást, hisz Dobray hivatkozik egy svéd író nyelvrombolással kapcsolatos aggodalmaira. Nyilván Dobray sem gondolja, hogy a nyelvet (ezt az absztrakt, állandóan változó, sokszínű jel- és szabályrendszert) lehet rombolni. A nyelvhasználatot lehet befolyásolni, és ennek az iránya bizonyos emberek ízlésének jobban, bizonyos emberek ízlésének kevésbé fog megfelelni.

Épp Dobray is hivatkozik az írásban olyan nyelvekre, amelyekben három nyelvtani nem van, illetve olyanokra, amelyekben egy sincs. Az angol nyelvből kihaltak a nyelvtani nemek, és gondolom, az ilyen kategóriával rendelkező nyelvekben egyszer megjelentek. Azon túlmenően, hogy önmagában egyetlen új szó megjelenése nem alakítaná át a nyelv rendszerét, azaz nem jelenne meg új nyelvtani nem, a fenti példák alapján is belátható, hogy még a nyelvtani nemek számának a változása sem veszélyeztetné a nyelvet semmilyen módon.
Nem tudom, hogy ennek Dobray örül-e, de az új svéd „hen” szó sorsa épp olyan demokratikusan fog eldőlni, mint bármilyen új szóé, amelyik megjelenik egy nyelvben: a beszélők nyelvhasználati szokásai fogják eldönteni, hogy elterjed-e vagy eltűnik…

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.04.17. 16:55:16

Svédország már régóta úgy néz ki, mint valami kísérleti terep a Világmegváltó Társadalommérnökök Egylete számára. Minden ilyen jellegű ötletre gyorsan rákaptak, ami a maga idejében cool volt, eugenika, importált olcsó munkaerő, multikulti most meg ez a gender egyenlőség és ráadásul a készpénzt is meg akarják szüntetni. Lássuk, mi sül ki belőle.

soc 2012.04.17. 17:51:00

@Csiken Disztroly: Talan meg mindig jobb, ha egy orszag vilagmegvalto tarsadalommernokoket alkalmaz, mint kontar, kicsinyes onerdekeket tarsadalmi ugynek hirdeto politikusokat. Olyanokat, akik kepesek meg akar szo szerint is elhinni, hogy 2000 ezer evvel ezelott egy kocsmai filozofus embereket tamasztgat fel, vizet borra valtoztat, es stb.

Magyarorszag is kiprobalhatna mar talan par uj dolgot, peldanak okaert azt, hogy megszuntetjuk a "tortenelmi egyhaz" kategoriat, es minden egyhazi tamogatast, amit csak azert kapnak mert egyhazak. Ez kezdesnek mar egesz jo lenne. Vagy hogy tudatosan leallitjuk a gyerekek mergezeset mindenfele eletidegen vallasi hokuszpokusszal (tehat nem passzoljuk at az oktatast az egyhazaknak, egyiknek se!)
Aztan azt is, hogy belepofazzunk az emberek eletebe mikroszinten, mint pl. szexualitas. Azt is kiprobalhatnank, hogy milyen az, amikor a tobbsegi, minden szempontbol elonyokkel rendelkezok probalnanak elnyomott kisebbsegkent feltuni.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.04.17. 18:18:45

@soc: Már megbocsáss, de mi ez a gendersemlegesség, ha nem mikroszinten belepofázás a zemberek szexualitásába?

Amúgy igazad van, ha megoldanák az összes általad említett égető problémát, onnantól kezdve mindenkinek minden jobb lenne™. De addig is küldhetnének valakit, aki segít a disznóólat takarítani.

tudi 2012.04.17. 18:42:27

Ezek hülyék, majd az arab bevándorlók pár 11 év múlva élő adásban kövezik halálra ezeket a IQ harcosokat.

Szori 2012.04.17. 18:51:18

Az EU-ban bevezették az unisex biztosítást is. Ez azt jelenti, hogy egy biztosító nem lehet diszkriminatív decemebrtől férfival-nővel, hanem ugyanannyiért kell biztosítani egy ugyanolyan korú nőt, meg férfit. Viszont visszanyalt a fagyi: egy 50 éves nő biztosítása kb 30-40 %-al emelkedni fog, a férfiaké meg talán 4-5 %-al lesz olcsóbb :)
Hát, ha a feministák ezt akarják...

soc 2012.04.17. 18:51:35

@Csiken Disztroly: A gendersemlegesseg (de utalom ezt a szot egyebkent) az, amikor nem eroltetunk ra nemi szerepeket a gyerekre. Tehat nem tartjuk a gyereket kulonbozo szinu ruhakban, csak azert mert az egyiknek futyije van, a masiknak meg nunija.
Nem tanitjuk nekik azt, hogy az asszony dugva es verve jo, nem mondunk elottuk olyat, hogy a no butabb, stb.

Az, hogy egy aruhazi katalogusban a fiu gyereket rozsaszin babakocsival abrazoljak, nem mikromenedzsment, hanem egy ulzeti reklam. Vagy bejon valakinek, vagy nem.

A gendersemlegesseg magyaran az, hogy megprobaljuk a fiatalokat ugy nevelni, hogy a szexualitasukat anelkul fedezhessek fel, hogy a kozossegi nyomas miatt buntudatuk, halalvagyuk legyen, es anelkul, hogy azert vernek oket ossze oket, hogy milyen ruhakban erzik jol magukat.

soc 2012.04.17. 18:56:32

@Szori: Gondolod, hogy az unisex biztositas miatt hirtelen a nok feladjak a munkahelyuket, rohannak is vissza sutni, varrni, mosogatni foallasban, otthon? Vagy mit akartal ezzel mondani?

Csak azert kerdezem, mert ez eleg gyenge hsz a feministak basztatasara...

soc 2012.04.17. 19:02:54

@soc: Jah, en leragadtam most a szexualitasnal, de ez ugyanigy igaz arra is, hogy a kislanyoknak se tanitunk olyan baromsagokat, hogy kislyanyom te csak tanitoneni lehetsz, mert a lanyok olyan jo a babakkal es kisgyerekekkel.
Sok ferfi alkalmas varrasra es tanitasra, ahogy sok no is alkalmas teglarakodasra, ha a (testi, lelki es szocialis) nevelesuk ezt megengedi, ergo olyan testi, lelki es szocialis nevelest kell biztositani, ami nem a nemi tulajdonsagokra alapoz, hanem a valodi kvalitasokra, erdeklodesre.

gyz 2012.04.17. 19:04:21

@soc: a gond ott van, hogy az írásban szereplő svéd megoldások ugyanolyan szélsőségesen idióta ötletek, mint az "asszony verve jó"-duma.

az embernek égnek áll a haja, amikor ilyen marhaságokat olvas

A nemek egyenlőségét határozottan vallom, az azonosságát viszont nem.

A koedukált vécével meg húzzanak már a picsába.

soc 2012.04.17. 19:07:58

@gyz: Az azonossagot en sem hirdetem, de ettol meg semmi bajom a koedukalt wc-vel. Sot, a koedukalt zuhanyzoval sem...

soc 2012.04.17. 19:10:13

@gyz: Nyilvan van szelsoseges marhasag is ebben a temaban, de hat az emberi hulyeseg egy univerzalis allando, amit mindenhol megtalalsz. Ezert veszelyes a bulvar temavalasztas.

gyz 2012.04.17. 19:43:36

@soc: és gondolod, hogy égbekiáltó és az állam által orvosolandó probléma, hogy nincs koedukált vécé, s ennek hiányában sérülnek a magukat semmilyen neműnek elfogadni nem akarók jogai?

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.04.17. 20:01:27

@soc: És akkor az is csak marketing, amikor új szavakat találnak ki, hogy még csak gondolatban se merüljön fel, hogy a fiú az fiú, a lány meg lány? Szvsz ez már az a szint, amiről az orwelli newsspeak gondolata szól.

A "csak egy reklám"-mal kapcsolatban pedig tévecc. Ugyanis manapság a reklám az, ami leginkább tükrözi az emberi tudatnak azt a részét, amiről nem akar tudomást venni senki, tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy a modern világ mítosza a reklám. Ilyenformán alig van olyan reklám, ami terméket, szolgáltatást meg ilyesmit reklámoz, sokkal inkább életérzéseket, világképeket akarnak a reklámokkal eladni. Ha képes lennél ilyen szemmel megnézni azt a képet a cikk elején, rögtön rájönnél, hogy nem "csak egy reklám"-ról van szó.

soc 2012.04.17. 20:03:38

@gyz: Tekintve, hogy az bizonyos orszagokban az allam abba is belepofazik, ha egy kocsma elkulonitett dohanyzo helyiseget akar mukodtetni, ami egeszen biztosan szabadsag, es piackorlatozo, a koedukalt wc-k letrehozasa (levesszuk az ajtorol a tablakat), teljesen rendben van. Mar csak azert is, mert igy optimalisabban lehet vizeldet talalni.

Inkabb az az erdekes, hogy miert tartanank meg a nem-koedukalt wc-ket egyaltalan? Nincs se biologiai, se valos tarsadalmi oka annak, hogy a wc-ket noi es ferfi reszlegekre osztjak. (ti. a koedukalt wc-ben nincs, vagy felreeso helyen van a piszuarsor, tehat senkinek sem kell a nemiszervet a rettegett masik nem elol eldugnia, vagy vica-versa :D).

soc 2012.04.17. 20:18:12

@Csiken Disztroly: Hmmm. Van benne newsspeak, egeszen biztosan. Mar csak azert is, mert az oldspeak at van hatva szexizmussal, amit nem mindenki akar atadni a kovetkezo generacionak. A nyelv igenis fegyver, es a tudatos alakitasaval semmi baj nincs.

Nem orwelli viszont abban az ertelemben, hogy nem eroszakolt. Raadasul, ha pl. a magyar nyelvet veszed, nekunk nincs is kulon egyes szam harmadik szemelyunk nokre, ferfiakra, vagy semlegesnemre es meg is meg vagyunk valahogy, nem? Valoszinusitem, hogy itt nem csak a gender-temarol van szo, ezt csak divatosabb belekeverni, hanem arrol is, hogy feloldjanak bizonyos logikai problemakat, ami ebbol adodik (nem utolso sorban azert, mert a nyelvet is elerhetobbe teszi).

A reklammal kapcsolatban igazabol egyet ertek veled ugy altalanossagban, de itt nem errol van szo. En arra utaltam ezzel, hogy a reklam egy maganceg alkotasa, nem tarsadalmi program. Ha minden ceg igy reklamoz, ha minden, vagy majdnem minden rozsaszin babakocsit egy fiu gyerek tologat (atvitt ertelemben), akkor tarsadalmi programrol/propagandarol, tarsadalmi jelensegrol beszelunk. Viszont jelenleg nem ez a helyzet.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.17. 20:59:19

Azért a Svédek mintája iskolapélda!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.04.17. 22:31:04

Óriási csalódás azt látni, hogy egyébként értelmes, intelligens emberek a homofóbiát nyiltan hirdető, vad, gyilkos indulatú szélsőségesek ideológiai támogatóivá válnak egy-egy kiragadott gender szellemiségű írást, vagy megnyilvánulást kritizálva. Akkor, mikor a Jobbik homfób törvénycsomagot terjeszt a Magyar Országgyűlés elé, sőt pofátlanul ötpárti egyeztetést kezdeményez (inkább büntető eljárást kezdeményezne már végre valaki ellenük!), minden jóakaratú, az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása iránt elkötelezett embernek ez ellen kellene felszólalnia, ahogy tud, tennie, amit tud.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.04.17. 23:32:37

@leila begin: En viszont nagyon partolom . Mert lehetoseget ad annak, aki elter a tomegtol. Ezt irja a cikk

"hogy a fiúk alapvetően fiús természetűek, a lányok pedig lányosak. " Es mi van azokkal akik epp nem? Egy konzervativ kozegben ez az ember ki van nezve, es probaljak atnevelni sokszor. Es aztan hamegis a sajat utjat jarja, akkor megkapja, hogy minek ment nokent mernoknek / ferfikent ovobacsinak. Who cares? Get over it, ahogy az angol mondana.

A reklamkep viszont jo, de meg jobb lenne, ha benne lenne a megszokott felallas IS . Na az a valodi liberalizmus.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.04.18. 01:29:14

@soc: Jó hogy említed a magyar nyelvet, mert ennek példáján láthatjuk, hogy mennyire nem azon múlik, hogy tisztelettel vagy szexista módon szólítanak-e meg valakit, hogy van-e a nyelvben semleges nemű névmás vagy nincs. Ahogy magyar nyelven meg lehet bárkit alázni szexista módon, ugyanúgy biztos vagyok benne, hogy svédül is lehet tisztelettel beszélni a másikkal, függetlenül attól, hogy van-e benne mesterséges semleges nemű névmás vagy nincs. Tulajdonképpen ezzel az egyszerű összehasonlítással meg is állapíthatjuk, hogy a genderproblémák miatti nyelvbuherálásnak értelme nincs.

Azt meg hogy az értelmetlensége mellett miért tartom ezt a svédkedést kifejezetten károsnak is, azt úgy tudnám röviden leírni, hogy azért, mert a svédkedők valójában nem azon dolgoznak, hogy az emberek a különbözőségeikkel együtt valahogy mégis békésen megférjenek, hanem azért, hogy, hogy az összes különbözőségből valami egyszínű katyvaszt csináljanak, amiben nincsenek idegeskedésre okot adó különbségek.

Ha már a gyerekek is szóba kerültek, gyerekek bevonása a svédkedésbe az előbbiekhez képest a legeslegkárosabb, ugyanis a személyiségfejlődés fontos része, hogy a gyerek megtanulja az ilyen jellegű konfliktusok kezelését valamilyen szinten. De ha a széltől is meg a rossz szótól is törvényileg óvják őket (meg egyébként is életük szinte minden percében kontroll alatt vannak), nem fognak semmilyen konfliktuskezelést megtanulni, hanem minden problémájukért másokat hibáztatnak majd felnőtt korukban is. Tiszta szerencse, hogy ott lesz államanyuci, akinek a szoknyája mögé bújhatnak ilyenkor.

A reklámmal kapcsolatban pedig légy nyugodt, attól még hordoz össztársadalmi üzenetet, hogy a konkrét hirdetés egy magáncég alkotása egy másik magáncég megrendelésére. A reklámok tartalma kb. 98%-ban össztársadalmi üzenet és a maradék 2%-ban mondják el, hogy egyébként mely termék passzol a legjobban az éppen sugárzott üzenethez.

Robinzon Kurzor 2012.04.18. 23:40:50

Ez a poszt kb. azon a szinten van, mint amikor a német popműsorban azt feszegetik, hogy akkor Orbán beleszólt-e az Eurovizió-verseny résztvevőjének kiválasztásba.

Mert az egyik blogban (valami Gréczy nevű írja) az van, hogy itt Orbán szerkeszt minden újságot.

Ezek létező vadhajtások, de akkor így is kellene róla írni, nem pedig mint a kokakóla mámorában fetrengő dekadens nyugatról.

Robinzon Kurzor 2012.04.18. 23:54:29

@rajcsányi.gellért (ergé): "az óvodai kísérlet megtörtént."

Hát ez olyan "nem volt taggyűlés" mosakodás.

A posztban ezt írta a szerző:
" Egy óvodában meg is szüntették a szabad játékidőt, mivel a pedagógusok felfigyeltek arra, hogy ekkor a gyermekek maguktól „újratermelik” a „sztereotípiákat” és a hierarchiát [...]
Ezért a felszabadítás nevében a gyermekek minden egyes percét szemmel tartják, hogy szabadon tartsák őket a hagyományos sztereotípiáktól."

Ez, még Nádasdy Ádámmal súlyosbítva is egy befejezett tényt, bevezetett intézkedést, működő gyakorlatot jelentő közlés.

A posztban nem lett megemlítve, hogy ez egy kísérlet, amit ráadásul sikertelennek ítéltek, ezért el is vetették a módszert.
Az odáig rendben van, hogy nagyon nem értünk ezzel egyet, még kísérletként sem (én sem), de ez így egy vaskos csúsztatás a posztban.

Ha a Népszava írna valami hasonlót, persze ellenkező előjellel, egy egyházi oviról, abból lenne egy Ilyen ország ... poszt, meg egy másik is, ami úgy általában venné górcső alá baloldali sajtó csúsztatásainak természetét.

Te meg csak megvonod a vállad, hogy nem írtátok sehol, hogy ez nem csak egy elvetélt kísérlet volt, és ezzel rendben is van minden.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.04.19. 00:10:41

Lenyűgöző, ahogy dobray a világ Magyarországon kívüli részének összes álproblémáját felkutatja, felfújja és rendszermagyarázattá habosítja. Áder Jánost szeretném idézni (és még mennyit fogom): "Irigylem a problémáit."

sronti 2012.04.19. 18:50:23

Egyébként érdemes megjegyezni, hogy Svédországban az egy nőre jutó születések száma 1,7 körül van, és emelkedik.

www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=sp_dyn_tfrt_in&idim=country:SWE&dl=en&hl=en&q=sweden+fertility+rate

Biztos a hagyományos szerepek felbomlása, a család szétverése, és a nők munkába járása miatt.
Magyarországon, ami ilyen szempontból is eléggé le van maradva, ez a szám 1,3.
(Nem mintha egyetértenék azokkal, akik szerint a népességfogyás önmagában probléma, csak mondom.)

Gekko 2012.04.20. 23:30:28

ennek a dobray gyereknek vagy a pöcse kicsi, vagy az agya, de valami miatt nagyon frusztrált.

Ja, a hülye svédek, idióta, impotens társaság. Biztos szarul is érzik magukat.

Harald hardrode 2013.05.08. 11:06:57

@sronti: ez a szép statisztikában, hogy nagyon sokféleképpen lehet használni. A 8 milliós Svédorszgában több mint 1 millió balkáni és pakisztáni bevándorló él. Azt is meg kéne nézni, hogy a bevándorolt (első és másodgenerációsok) milyen arányban felelősek ezért az adatért.
Más: mennyire röhejes, hogy a hen nem, egy saxon genitivvet képzi a birtokos esetét, mert a hennes már foglalt a hon (nőnem) miatt. Akkor most ráadásul a hen neutromos szó? Ha annyira egyenlők akarnak lenni akkor töröljék el az utrumos végződéseket és kapjon mindenki -et, -n, - végződéseket. Ez is biztos zavarja majd a gyerekeket, mert milyen már az, hogy van két nem a nyelvben, amiből az egyik ráadásul semleges (neutrum) a másik meg???
süti beállítások módosítása