Politizálhat a költő? Verselhet a politikus? Vita a közéleti poézisről
2012. március 12. írta: Redakció

Politizálhat a költő? Verselhet a politikus? Vita a közéleti poézisről

  Létezett-e, létezik-e magyar politikai költészet? Hogy versel egy politikus, hogy politizál egy költő? – ezekre a kérdésekre kereste a választ a Versre magyar, hí a haza című kerekasztal-beszélgetés csütörtökön Budapesten, melynek első körében Kukorelly Endre, L. Simon László, Schein Gábor és Szálinger Balázs vett részt. A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a Szépirodalmi Figyelő folyóirat szimpóziumán a politika és a szépirodalom ellentmondásai mellett a jobb- és baloldali törésvonalak is megjelentek.

  Bánlaki Dalma Stella tudósítását híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr304311500

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: L. Simon László, a fideszköltő 2012.03.30. 07:40:40

Kortárs költő, aki nevesMind-mind-mind eszdéeszesKortárs író, aki híresMinket pártol, ebbe míves.- A kontraszelektált ochlokráciában.  A Biszku Bélát feljelentő jobbikos Szilágyi György abszurdnak tartja, hogy egy nyilatkozata, nem pedig tettei mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy_vélemény 2012.03.12. 14:20:22

Ez nagyon zavaros.
Nem a tudosító miatt, hanem a hiperaktív politikusköltő miatt, aki maga mögé néz, ha néven nevezik.
Nem tisztázni, hanem bonyolítani hivatása tán poétaként a közéletet?
Vagy közéleti szereplőként dobozolni a költészeket?

egy_vélemény 2012.03.12. 14:26:43

Már hogy' lehetne mentes aktuálpolitikától egy költő, mikor hivatása,
hogy a művészet nyelvén kifejezze, mit gondol ő?
Legfeljebb van olyan verse, amék nem csak politikával foglalkozik.
Na igen, az valóban idegesítő lehet költőnknek, ha nem a nemzet szócsöve lehet, s kizárólagosan, csakis ő.

Budaifiú 2012.03.12. 14:27:07

Újságíró politizálhat? A demokratás Bencsik Békemenetet szervez, eközben egyik újságíró lemondott az önkormányzati képviselőségről, saját körzetéről.
nagyvaros.blog.hu/2012/03/12/nem_indul_az_mszp_a_valasztason

egy_vélemény 2012.03.12. 14:30:34

Artúrunk verseit szívesen olvasom,
megtestesít valamit,
ami mélyről jön, de nagyon.
Bevallom, kevésbé kedveltem átiratait,
de rájöttem idővel,
megtanultam megérteni,
hogy ugyanilyen indíttatásból
kellett, hogy szülessen
az a régi,
az eredeti.

:-)

Ölelés Neked, Artúr!

egy_vélemény 2012.03.12. 14:48:45

A találkozó zárszava lehetett volna, stílusosan:
'... máma már nem hasad tovább ...'

kispufi 2012.03.12. 14:49:43

@egy_vélemény: na erre volt megaszondva, hogy nem népben-nemzetben, hanem alanyban-állítmányban szokás gondolkodni. ez vala a posztmodern, a céllá tett eszköz, s ami irodalomban alany és álltmány, az lett a politikában a hatalom, amely végcél lett, ahelyett, hogy önmagán kívül bármit is szolgált volna eszközként. na most ezek az alanyállítmányosok egymás és még sok mások leginkább idézőjeltelen másolgatása - és nem mellesleg egymás körbeplecsnizése-stafírozása - közben hirtelen ráébredtek, hogy jött egy kurzusváltás, aminek a vége akár még az is lehet, hogy a kultúra frontján is kiesnek a pixisből, és a pénzosztók nem az ő embereik lesznek - bár ebben tévednek, mert ennél a megtűrt szféránál vagy ők fingják még mindig a passzátszelet, vagy úgy elzárták a csapokat, hogy nemcsak ők, de az alany-állítmány körén túl gondolkodók és alkotók se kapnak lótúrót se, amitől amúgy igen-igen félnek toleránsék -, no és akkor hirtelen megvilágosodván ismét felfedezték az ún. politikai költészetet, amelynek gyanánt hecckampányok és pamfletfolyamok keletkeznek. az meg, hogy mindez korábbi önmagukkal, alanyaikkal-állítmányaikkal összevetve mennyire hiteles és mennyire koherens, hát belterjes köreiken belül nagyon nem foglalkoztatja őket, ami vélemény meg esetleg azon kívülről származik, az meg úgyis alattvalói mucsai fasiszta, tehát mint kritika, végiggondolásra érdemtelen és alkalmatlan.

egy_vélemény 2012.03.12. 15:00:30

@kispufi: máig nem mertem végigolvasni a hogyan ápold a magyarodat, vagy minek nevezik hőskölteményt, egy színtiszta, politikamentes, agyonkitüntetgetett poéta esszenciális, mélyről jövő szellemi végtermékét. A leköszönő jogállam, valamint a búcsúzó szólásszabadság, a köz-társaságának és egyebeknek szenvedélymenetes, ugyanakkor poétikában otthonos mesterművét.

Helyes Írás 2012.03.12. 15:05:41

Rossz a tudósítás vagy valóban ilyen zavaros szócséplés folyt ezen a vitán? Nem arról kellene beszélni, hogyan politizálnak a költők, hanem arról, hová tűnt a közösségi sorskérdésekkel foglalkozó, sokakat megérintő, színvonalas költészet. Vagy, ha van még ilyen, akkor hová bújt, hol keressük? Mert sorskérdések sajnos vannak és ezekkel kapcsolatos szenvedések és szenvedélyek is.

kispufi 2012.03.12. 15:42:42

@Helyes Írás: megvannak ők és a fórumaik is, nyugi. az, hogy az ilyen életművek nem vonzanak berlini ösztöndíjakat, teljesen irreleváns. sőt, annál hitelesebbek.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 15:53:21

a civilizált világban a kultúremberek még mindig kocsmába vagy szalonokba járnak. nem dugják a fejüket politikai pártok fenekébe. egyenlőség mellett nincs olyan, hogy konzervatív párt. nincs olyan, hogy liberális párt. ezeket el kellene felejteni. szocialista pártok vannak, és nemzeti szocialisták. tertium non datur.

egy konzervatív szeresse a tájat. legyen népies, régiópárti. egy liberális legyen városias, és szeresse a piacot. legyen urbánus. de ne alakítson politikai pártot. hanem az egyéni képviseletre alapozva kellene szerveznie a várost és a vidéket. ez volna az értelmiség feladata. ezt a két felfogást kellene egyesíteni az unióban. de az uniót is közvetlen (egyéni) képviseletre kellene alapozni. az uniós parlamentben nem pártokra van szükség, hanem szakpolitikai platformokra. és mellette közvetlenül választott szenátorokból álló politikai kormányra.

ez utóbbi lenne a közéleti meghaladása a művészetnek. nem a kukorelli-féle lmp, és nem az simon-féle fidesz. a kettő közül fidesz az alávalóbb. ez nem kérdés szerintem. csak ettől még az lmp sem üt meg semmiféle mércét. sem kulturálisan, sem intellektuálisan.

egy_vélemény 2012.03.12. 15:59:43

@takács bálint: mintha kifelejtetted volna a piarcokat....ősidők óta működő kultúrgrundot...valamikor agorának, fórumnak is neveződött.

Bell & Sebastian 2012.03.12. 16:06:29

Jobb-bal. népi-urbánus, kuruc-labanc, mondta az LMP képviselője. Ha befejezi a felsorolást, akár meg is fejthette volna a nagy talányt, hogy mindez (amit rossz ellentétpárokba próbált beszuszakolni) miért csak tünde délibáb és/vagy csattanó maszlag, kinek-kinek identitása szerint.

A kultúránk kicserélése valamire, ami nem itt termett, befejezett tény. Az első felhorgadás (ellene) hozta el az aranykort, második meg nem lesz. Hallgatnak a múzsák, ám beszédes a csendjük.

egy_vélemény 2012.03.12. 16:26:35

Alapos a gyanú, hogy a találkozó Kukorelly, avagy a jelzős költők személyiségének vergődéséről szólt.
Más semmi lényeges, ahogy a sorok közül kivehető.
Múzsa?
Miaz, kiaz?
Divatja múlt.....
Ki verselte meg az utóbbi 20 évben egy éjszakai hangjait a kapualjból?
Sehun egy tücsök, sehun a holdfény, hát még a hullámok huncut csobogása.
Helyette tetvek, esetleg hányadék, kutyapotty és pártok.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 17:47:56

@egy_vélemény:
ez ideális esetben úgy működik hogy a humán értelmiség (a régió) szervezi a (non profit módon) a kultúrát, és a város mellé megszervezési a gazdaságot (a profitábilis piacot). ehhez egy duális önkormányzati rendszer kellene. budapest város és budapest régió. előbbi nyilván urbánus és liberális lenne (vagy neolib), a másik meg nyilván vidékies és konzervatív (vagy neokon). egyiknek sem kell összekapcsolódnia az állammal és a nemzettel. várospárti liberálisok, vidékpárti konzervatívok kellenek, akik újrateremtik a komcsik és a nácik által lerombolt kultúrát (a vallást). ehhez az államtól (pártoktól) független értelmiség kell. az államtól független intézmények. ehhez antikommunista baloldal és antifasiszta jobboldal kell. a legközelebbi rendszerváltásnál ezt nem kellene elhibázni.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 18:03:24

@Bell & Sebastian:
a magyar közéletben valamiért mégis csak van politikai két tábor. az egyik a konzervatív atyában hisz. a másik a liberális fiúban. ezt a szocialista néplélek kapcsolja össze. amit egyesek próbálnak lecserélni hazafiasságra. ehhez kell a háborús retorika.

egy_vélemény 2012.03.12. 18:25:56

@takács bálint: látom, idealistával hozott össze a véletlen.
Mi van, ha két idealista találkozik?
Fölvetődik nyomban egy kérdés.
Az idea megvalósításához nem a rendszert, hanem a lakosság lelkületét kellene lecserélni.

Amit vázolsz, tisztán nem fog sosem működni.
Amikor rezervátumosításról szoktam beszélni,
az valahogy így nézhet ki.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 18:32:04

@egy_vélemény:
a kultúra alapvetően a tájhoz, a vidékhez (a régióhoz) kötődik. és csak másodsorban a piachoz. harmadsorban a nyelvhez. és legutoljára a nemzethez. ezért van az, hogy mindennél borzalmasabb az eurovíziós dalfesztivál. ez nem amerika.

a régió nélküli kultúra szervezés nem működik. mert nincs európai nyelv és vallás. a latin és a latinkereszténység lehetne. de egy evangelikus skandináv egész mást gondol erről, mint egy mediterrán katolikus. szerintem jó volna ha mindenki azt gondolná, amit a helvét reformátusok. de az atlanti régió sem képzeli azt. mert ott van egy libertárius vallás. mindegy, hogy ki minek keresztelkedett. arrafelé mindenki libertárius. kelet-európában pedig orosz ortodox mindenki. ha én moszkvai lennék, akkor biztos azt mondanám, hogy felejtsük már el a szekularizációt. és az egész libertárius "hübriszt" el kellene felejteni. de ez egy eurázsiai szovjetorosz attitűd. ez arra való, hogy a moszkva meghódítsa kelet-európát és a kaukázust. szóval ez egy modern kori cárizmus. semmi egyéb.

na most klasszul megfejtettük, hogy észak evengelikus, dél katolikus, a nyugat libertárius, a kelet ortodox. de vajon milyen vallása van középeurópának. tehát mi az, amiben a liberálisok és a konzervatívok képesek kiegyezni.

mi az, ami a humanista (parlamentáris) és a pragmatikus (kormányzati) gondolkodással összepasszol. mik azok a programpontok, amire a nép döntő többsége igent mond. tehát nem a fele, hanem majdnem mindenki.

takács bálint (törölt) 2012.03.12. 19:00:29

@egy_vélemény:
a rezervátum azt jelenti, hogy nincs város. ideális esetben afrika ilyen rezervátum.
afrika => nincs város.
amerika => nincs régió.
ázsia => nincs unió.
ausztrália => nincs állam.
ezek nélkül nincs európa.

egy_vélemény 2012.03.12. 20:26:29

@takács bálint: nagyon fogósak a kérdéseid.
Más a gondolkodásunk, az enyém inkább humanista, a Tied pragmatikus.
Azt ugye, sejtjük, hogy a kettő alapból nem összeegyeztethető, mi mégis abból indulunk ki, mintha az volna.
Mert azt 'akarjuk'.
Mint jeleztem, a lelkekben kellene valaminek változni.
Minek?
Talán az indulatnak.
Mert egy kis jóindulattal mindent lehet.
Anélkül pedig, csak össze-visszafajulnak, kezelhetetlenek a dolgok.
Mi ezt szeretnénk befolyásolni?
Azt talán lehet.

Mire mond a népek többsége igent?
Nem kérdezek vissza: melyik évszázadban?
Hiszen tudjuk, mindig más a mának az álmodozása és az az aprópénz, amivel aztán kibékülünk, amit valahogy hozzánkvágtak.
A válaszom: a boldogulásra.
Ma olyan kport élünk, mint mindég, a korunk pestise a munkanélküliség.
Csak vélik az emberek minden korban, hogy a munka nélkül szerzett pénz a megnyugvást hozza.
Hogyan lehetne ezen változtatni?
Az idealista bennem azt súgja, ha megmutatjuk, hogy mi mindennek lehet örülni, akkor kevésbé háboerog a lélek minden apróságért.
Nem halljátok, de tolmácsolom.
Ma este 8-kor, idén először a mellettünk lévő rengeteg nagy erdőben megszólalt a bagoly.
És én ennek nagyon megörültem.
Hogyan lehetne átadni az embereknek ezeket a kicsi, a csendesítő, elringató, megnyugtató üzeneteket?

egy_vélemény 2012.03.12. 20:32:29

@takács bálint: mondom, pragmatikus a gondolkodásod.
Mintha átmenetet, a dinamikus csendet nem is ismernéd.
A rezervátum is ilyen vááltozó valami, nem a város hiánya teszi azzá, hanem azok, akik benne szívesen élnek.
Kiknek gyerekei, ha elvágynak, más környezetbe mehetnek, ki akarja, gondol egyet, s beköltözhet.
A rezervátum nem attól működik, hogy nincs benne város.
Ahogy egy város sem működhetne, ha nem lenne benne annyiféle kis rezervátom.
Gondolj például pécsre.
Ahol a piarcon minden, magára valamit is adó ember alkalmanként megfordul.

Bell & Sebastian 2012.03.12. 20:37:54

@takács bálint: Jó párhuzam, Takács Bálint, csakhogy Furfangos Frigyes ezeket is fölcserélte. Irodalmi szóhasználattal ezt úgy is mondhatnám, hogy legfőbb ideje az orcájába ütlegelni ezért. Is.

A csokit is betömte a rusnya pofájába, mindet.

egy_vélemény 2012.03.12. 20:47:45

@takács bálint: az emberi természet olyan, hogy a nagyvárosban is a rezervátumot keresi, akkor így talán megérted, mire gondolok.
Magának azt berendezi.
Humanista szemmel-szívvel több rezervátum kéne, pragmatikus kézzel pedig?
Neki kellene állni ezt biztosítani.
Valahogy így kellene félúton megegyezni.

egy_vélemény 2012.03.12. 20:58:48

Mennyire fontos hely a piac?
Ha ókor-ókor a pécsi pircra belépünk, mire a túfelire érünk, Ilonka néni már tudja, s messziről mosolyog nekünk.
Kaptam én ott már kefírgombát, megfázás elleni jó srépa-cékla-almareszelék receptet, pult alól virágmagot, birsalmasajtot, kedves szót, ha szomorú voltam, s bosszantást, büdös árút, ha nagyképű voltam...egyszóval, kiegyensúlyozó szerepe van a gazdaságban.
Magam, ha multihoz megyek vásárolni, arra vigyázok, hogy mindig egy helyre menjek. Még pénztárossal is így beszélgetek.
Ezt a kapcsolatot aztán gondosan ápolom...hát, ez az én ún. rezervátumom.
Csak ennyit kéne tennünk, jobb lenne a közérzetünk.

egy_vélemény 2012.03.12. 22:02:15

@takács bálint:
ezt a mondatodat nem értem:
"vajon milyen vallása van középeurópának. tehát mi az, amiben a liberálisok és a konzervatívok képesek kiegyezni."

Ez nagyon furán hangzik.
Elmagyaráznád, mit jelent ez a gyakorlatban?

takács bálint (törölt) 2012.03.13. 03:13:13

@egy_vélemény:
ezt nem rezervátumnak hívom, hanem régiónak (tartománynak). lehetne persze egyszerűen vidéknek is mondani. az különbözteti meg a rezervátumtól, hogy abban tényleg nincs város. a rezervátumban nincs piac. csak a törzs van. értem persze, hogy te a piacot is regionálissá (kulturálissá) akarod formálni. beszélgetni akarsz a pénztárossal. de ugye világos, hogy a sztori mennél inkább városias annál kevésbé működik ez.

erre mondom, hogy csináljünk ökonómikus várost. és ökologikus régiót. legyen budapest egyszerre város és az elővárosokkal vidék. duális önkormányzat kell. amiben a konzik szervezik a kultúrát, a liberók pedig a piacot. egyikhez sem kellenek pártok. a libeknek ehhez nem kellenek a szocik. a konziknak elvben nem kellenek a nácik.

csak nyilván sokkal kényelmesebb államtitkárnak lenni. és konzervatív ideológiával azt nem lehet elérni. mint ahogyan liberálissal sem lehet. mert egyenlő választójog mellett az ilyen pártokra nem szavaz a nép. ezért kell független értelmiség. a pártoktól független egyéni képviselet. ezért kell város és régió. hogy a liberóknak és a konziknak is legyen képviseletük. duális önkormányzatiság azért kell, hogy ne veszekedjenek.

egy_vélemény 2012.03.13. 14:21:15

@takács bálint: passz, ezt nemigazán tudom már követni. Én vagyok az oka, illetve korlátozott képességeim.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.30. 07:44:03

l. simon lászlót ha tehetném, megfognám felkötném az első fára - persze ha büntetlenül lehetne, népítéletnél, ilyesmi.
nem tűrhet a kultúránk és közéletünk ilyen primitív kádergyereket!
kkbk.blog.hu/2011/03/29/szilagyi_gyorgy_interju

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.30. 07:51:02

@takács bálint: ezt nagyon jól mondod:

"nincs olyan, hogy konzervatív párt. nincs olyan, hogy liberális párt. ezeket el kellene felejteni. szocialista pártok vannak, és nemzeti szocialisták. tertium non datur.

egy konzervatív szeresse a tájat. legyen népies, régiópárti. egy liberális legyen városias, és szeresse a piacot. legyen urbánus. de ne alakítson politikai pártot. hanem az egyéni képviseletre alapozva kellene szerveznie a várost és a vidéket"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.03.30. 08:09:43

„A jó vers vagy rossz vers mindig a másik elleni fegyverként kerül elő” – jegyezte meg. Szálinger Balázs annyit tett hozzá: ezt az egészet könnyebb lenne versben levezényelni. „Az is lehet, hogy ebből az egészből nem értek semmit” – mondta, megjegyezve: „talán mert költő vagyok”.

nem, ez azért van, mert hülye vagy
süti beállítások módosítása