A kommunizmus ügynökei és áldozatai
2012. február 25. írta: TuRuL_2k2

A kommunizmus ügynökei és áldozatai

  22 év telt el a rendszerváltoztatás óta. Azóta sokan és sokféleképpen nyúltak az ügynökkérdéshez, születtek róla ilyen és olyan listák, jó filmek és rosszak, de a mai napig nem tudhatjuk, kit szervezett be a diktatúra titkosszolgálata és kit nem, ki jelentett és ki nem. Hiába ismételgetjük, hogy a múltat be kell vallani, akinek ez a két évtized nem volt elég a vallomáshoz, az már ezután sem fogja magától elmondani a személyes történetét.

  A rendszerváltás még nem fejeződött be, hiába van új alaptörvényünk. A szocialista diktatúra örökségét még így is, úgy is sokáig fogjuk hordozni ízlésünkben, gondolkodásunkban, félelmeinkben, de hogy legalább szimbolikusan lezárhassuk ezt az időszakot, túl kell esnünk az ügynökkérdésen, bármilyen kényes és fájdalmas is a kérdés. Mert hogy a szembenézés bővelkedik majd fájdalomban és személyes drámákban, az egészen biztos. De túl kell esnünk rajta, hogy helyre tudjuk tenni saját közelmúltunkat, hogy a lehetőségekhez mérten tisztába tegyük, ki volt az üldözött és ki az üldöző, ki az elnyomott és ki az elnyomó, ki a bátor és ki a megalkuvó.

  Hétfőn az országgyűlés kormánypárti többsége leszavazta Schiffer András indítványát az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről. Hogy ez valóban azt jelenti-e, hogy a Fidesz nem akarja rendezni az ügynök-kérdést, még nem tudjuk. Jelentheti azt. De jelentheti azt is, hogy másként állna a feltáráshoz, vagy éppen nem akarja átadni ennek dicsőségét az ellenzéki pártoknak. Mert a kérdést nem kerülheti meg, épp a példátlan felhatalmazás teszi ezt lehetetlenné. Az elmúlt két év azt igazolta, hogy a kormány mindenhez hozzányúlhat, amihez csak akar, viszont ebből az is következik, hogy ha valamihez nem nyúl, ott a szándék hiányzik, nem a lehetőség.

  A szocialista diktatúra titkosszolgálati világának megismerése nélkül nem lesz katarzis, sosem lesz valódi rendszerváltás. Igen, valakit megzsaroltak, valaki félelemből jelentett, más pénzért, karrierért, emberi hitványságból. Tudnunk kell, hogy hogyan működött a rendszer, s azt is, kik, milyen szerepben működtették. Hogy ki volt a kommunizmus áldozata és ki volt az, aki áldozott. Tudni akarjuk, mi van a szalagokon!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr104205462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megvédte a Fidesz a kommunizmus ügynökeit 2012.02.27. 10:55:27

 Február 25-e Magyarországon a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Szombaton az országban több megemlékezésen is felszólaltak kormánypárti politikusok. Lassan mondom Viktor, hátha így eljut a Leponexel leszedált agyadig is. Ügy-nök-lis-ta! Orbá...

Trackback: Fogorvost az oroszlán barlangjába 2012.02.26. 11:22:00

Az elmúlt másfél hétben csapások sora sújtotta az Elvarázsolt Kastélyt és most már elmondhatom, kérdésessé vált fennmaradásunk is. Miközben a szerkesztőség munkatársaival együtt vért verejtéket nem kímélve munkálkodtunk, hogy a kastély látogatóinak fol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy_vélemény 2012.02.26. 10:16:32

Gondolom, Schmitt fejét is ezért "kell" venni.

abrakadabra40 2012.02.26. 10:19:16

Szerintem nyilvánosságra hozzák. Viszont most megy a mérlegelés, mert hallani ezt azt arról, hogy a jelenkori politikai,üzleti,értelmiségi elit nagyon nagy része ügynök volt 1990 előtt.(az összes pártnál tucatnyi ilyen ember lehet)

egy_vélemény 2012.02.26. 10:20:19

@jose maria padilla: mindenkinek joga van. Egyformán.
Ez az alap. Ez a demokrácia.
Az első te vagy, aki kipotyogott, hiszen kezded azzal, amivel az ostrom után is.....kizárással.
Csak az volt a módszer, a pofonegyszerű....kit zárjunk ki.
Aztán a szelektálás már népbetegséggé vált.
Ezt a beteges ragaszkodást valami kisebbségi érzés okozná?
Mi a véleményed erről?

Bloodscalp 2012.02.26. 11:08:24

:)

az ember kínjában mosolyog(?)...a mandiner ami hosszan elemez (sőt kiveséz) ellenzéket&gazdasági helyzetet&jobb és baloldali eszméket, személyeket-
annyit képes kiszarni magából ha kommunizmusról ÉS SZEMBENÉZÉSRŐL van szó, hogy lehet majd egyszer történik valami, ki tudja?

Addig marad a régi rend. A kommunistázás. És néha valamiképp valaki anyagot juttat a heti válaszhoz hogy xy ügynök volt.

Velence19 2012.02.26. 11:18:25

@Bloodscalp: Egyetértek. De mit vársz egy olyan párttól, ahol Pozsgay (PB-tag) és Szűrös (moszkvai nagykövet, majd KB-titkár) élvonalbeli "liebling" lehet?

egy_vélemény 2012.02.26. 11:19:58

@jose maria padilla: azt is sejtettem, hogy az egyszerű munkagépek családjába tartozol, de örülök, hogy megerősítetted a saját nyelveden is.
:-)

Bloodscalp 2012.02.26. 11:37:01

@Velence19: semmit. konkrétan fedezik magukat ahogy az mszp is tette, viszont a képmutató magatartást folytatják a kommunizmusról

Chack 2012.02.26. 11:48:07

Ha nem saját magukat védik, akkor a családjukat (szülők, nagyszülők, távolabbi rokonok...), akik esetleg érintettek lehetnek. Talán nem is biztosak az érintettségben, de a lehetőség adott. Ha nem lehet bolygatni a múltat, nem derülhet ki semmi kellemetlen...

egy_vélemény 2012.02.26. 11:50:46

@Velence19: ezzel az egyszerű logikával az a baj, hogy célzott.
Azt a végkifejletet célozza meg, hogy azok az abszolút tiszták, akik elvhűek maradtak.
Mindenki más csak mocskos lehet.
Így csak pár évnek kell még eltelnie valahogy, s addigra visszamászhatnak a reflektorfénybe. Istenem, addig valahogy még eltengetik, vendégoktatóként, képviselőként, tőkésként, magánzóként valahogy az életik, hiszen már 20 éve ez megy.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.26. 11:51:50

"De jelentheti azt is, hogy másként állna a feltáráshoz, vagy éppen nem akarja átadni ennek dicsőségét az ellenzéki pártoknak. "

Ez mi a francot jelent?
A Fidesz az elmúlt 18 évben mindig úgy szavazott, hogy megakadályozza az ügynökök feltárását. Egyszer még azt is mondta, hogy nem az ügynököket kell pellengérre állítani, hanem azokat, akik beszervezték őket.

Ez nem jelenthet mást, mint hogy az ügynökökről el akarják terelni a figyelmet.

egy_vélemény 2012.02.26. 11:52:34

@Bloodscalp: mi lenne az a magatartás a kommunizmusról, ami nem képmutató?
Szerinted?

egy_vélemény 2012.02.26. 11:53:42

@Doomhammer: mondjuk, engem is a király érdekelne, nem a gyalogos, vagy a bástya.
Sakkozni tudsz?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.02.26. 11:58:01

Ha az akták, mágnesszalagok nyilvánosságra kerülnek, a személyeken túl legalább két dolog is kiderülhetne.

1./
A brutális szovjet, ma orosz "megszállás". A hajdani egypárti kollaboránsok (emeszempé tagok, kictitkárok, humán értelmiség, a tudat és vélemény deformáló medejamunkások), mára osztódással szaporodtak (többpártivá váltak) illetve a(z államosítással) lopott, majd 40 évig valamelyest gyarapodott közvagyont újra ellopták (spontán privatizáció 1987-től, majd 1990-től privatizáció).

2./
Közben ezek a jómadarak tovább végzik a feladatukat, az amúgy is élhetetlen cucializmusbeli rendszereket (oktatás, eü, nyögdíj, közigazgatás, törvények, adók, ...) ha lehet még élhetetlenebbé, elviselhetetlenebbé, bonyolultabbá teszik.

Röviden. Az ügynökök fő feladata nem a besúgás volt, hanem a dezinformáció.

Aki nem ismerné:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Bloodscalp 2012.02.26. 12:07:32

@egy_vélemény: szerinted? szombaton (is) látványosan térdre borultak az áldozatok előtt, egy olyan párt ami szintén kommunista gyökerekkel rendelkezik.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2012.02.26. 12:14:04

Bár érthető, és szükséges minimum az ügynökakták tejes nyilvánosságra hozatala (már ami megvan még, ugyebár) de valahogy az ügynökök körüli cirkusz eltereli a figyelmet a főkolomposok, a megrendelők, a pártfunkcionáriusok felelősségéről, akiknek a neve, beosztása, hatalmi spektruma ráadásul egyáltalán nem titok, egy részük mai napig közszereplő, másik részük háborítatlanul él, vállalkozik, vagy magas nyugdíjat élvez. Utódpártjuk személy szerint sosem határolódott el tőlük egy-két általánosító, nem túl hiteles lózungot leszámítva.

A mai gondolkodás számára meglepő, hogy mennyi minden dőlt el a megyei pártbizottságokban vagy az MSZMP KB-ben amelyről azt gondolnánk hogy a politikának semmi köze nem lehetne hozzá. (végül is ezért volt állampárt, és pártállam)

A közfigyelmet leginkább izgató operatív tisztek szakemberek voltak, semmivel sem jobbak vagy rosszabbak mint egy kápó, vagy egy katona, és amíg nem lépték túl a hatáskörüket, bábok, eszközök, fogaskerekek voltak egy végtelenül hazug rendszerben, tehát épp annyira bűnösök mint a nem fedett rendőrtisztek, akiknek átadták az egyes "ügyekben" az operatív eszközökkel gyűjtött információkat.

Érdekes volt tegnap hallgatni az interjút egy volt, komárom megyei operatív tiszttel, hogy micsoda különbségek voltak informátorok és "társadalmi kapcsolatok" között, kezdve a megzsarolt, kézben tartható emberektől (kisebb stiklik elkövetői, homokosok, családi ügyekkel fogható polgárok) a titkoszolgálatoknak történő önkéntes jelentést a karrier előszobájának tekintő, törtető karrierhuszárokig. Bár a rendszer kiszolgálói közül ki-ki a saját szintjén kell hogy elszámoljon a szerepével és feleősségével, a társadalomnak természetes igénye lett volna hogy a főkolomposokat, gyakorlatilag az egész MSZMP KB-t elszámotassuk, a kirívó egyéni tragédiákat, gaztetteket megtoroljuk a felelősségi láncolat felgngyölítésével, és a gazembereket meghurcoljuk, konkrét, végrehajtható brtönbüntetéseket osszunk ki ha már nem volt olyan katarktikus rendszerváltás mint Romániában ahol azért egy néhány tárnyi ólmot is ki lehetett osztani.

Sajnos bármiféle lusztráció a rendszerváltás után 22 évvel bár régi hiányt pótol, de minden esetben anakronisztikus lesz, ha egyáltalán még lesz.
Azért Biszkut mindenképpen be kell varrni, már szimbolikus okokból is.

egy_vélemény 2012.02.26. 12:36:35

@Bloodscalp: értem, mit kifogásolsz. Arra lennék kíváncsi, helyette mit fogadnál el, mint nem képmutatást?
Amúgy nem mindenki képmutatásból hajt fejet, de ha nem vagy hajlandó elfogadni, akkor hiába minden érv.
Nem fogsz találni sosem olyan gyülekezetet, ahol nem merül föl SENKIBEN a gyanúja sem, hogy nincsenek-e köztük képmutatók.
Hogyan is ellenőriztetnéd, hogy megnyugodjon a lelked?
Tudjuk, a veselerúgás nem épp a legjobb módszer volt rá.
Egyáltalán, miért kellene ellenőrizni, elvárni, feltétellé tenni?
Irreális követelmény.

Bloodscalp 2012.02.26. 12:41:18

@Karmadealer: látogatást: az Esterházy család egyik legrégebbi székhelye, Lakompak (Lakenbach) kastélya, amely most a Természet nyomában mottójú természet tudományos élménymúzeumnak ad helyet. Március 1. és június 24. között e múzeumban „Bionika – a természet alkotta szabadalmak“ címmel nyílik kiállítás.
Németország
„Lego-módra” készülnek a Volkswagenek
A Volkswagen, a Skoda, az Audi modelljei külsőre a jövőben is különbözőek lesznek, ám a motorház alatt sok műszaki megoldás, alkatrész az olcsóbb és a drágább autókban teljesen egyforma lesz. A most bevezetett gyártási módszer segíti a VW-konszernt, hogy ne csak helyt álljon az élesedő globális versenyben, hanem megvalósíthassa nagy álmát: a világ első számú autógyártója legyen. Szakértők szerint az új rendszer mintegy 30 százalékos költség-megtakarítást tesz lehetővé. Ezt ugyan a cég nem kívánja figyelembe venni az áraknál, de tovább javít a minőségen: így kisebb autókat is felszerelnek majd olyan elektronikus biztonsági rendszerekkel, amelyeket eddig csak nagy kocsikba építettek.
Olaszország
Két olasz repülőtér a „legzöldebb” Európában
A Nemzetközi Repülőterek Európai Tanácsa(ACI Európa) egyhangúlag két olasz repülőteret, a milánói Linate és Malpensa repülőtereket tüntette ki és nyilvánította carbon mentesnek.
Franciaország
Sarkozy vagy Hollande: az itt a kérdés
Két hónappal az elnökválasztás első fordulója előtt minden közvélemény-kutatónál vesztésre áll Nicolas Sarkozy. Ha március közepéig nem sikerül megfordítania a tendenciát, végképp elveszti esélyét a győzelemre.
Oroszország
Putyin harcot hirdet és győzelmet ígér
A csata Oroszországért folytatódik! Győzni fogunk! – ígérte meg Vlagyimir Putyin a moszkvai Luzsnyiki stadionban február 23-án, a Honvédő Napján megtartott tömeggyűlésen megjelent híveinek. Moszkvai rendőrségi adatok szerint százharminc ezren hallgatták a harmadik elnöki mandátumára készülő miniszterelnököt.
Svédország
Eljegyzés a főpályaudvaron
Aha, biztosan filmeznek... gondoltam, de közben mind a többszázan el kezdtünk forogni, kerestük szemünkkel, mi is folyik ma itt... Felvont szemöldökkel mosolyogtunk egymásra, aztán valaki végre rábökött a hatalmas elektromos táblára: ahol rendesen a járatinformációk szoktak világítani, most a hangosbemondón hallotak jelentek meg óriás narancsszínű betűkkel.
Lengyelország
Szenzáció a szülészeten
Az orvosi irodalom eddig nem ismert 75 napig visszatartott szülést. A mama és a kisfiú és kislány jól vannak, rövidesen haza is mehetnek.
168óra - A hetilap
Hetilap kereső
Válassza ki, melyik év lapjaira kíváncsi:
2012
2011
2010
2009
Vagy írja be a keresendő szót, amelyre keresni szeretne:
Szerda, 2011. december 21. 20:34
Lampé Ágnes írása
Címkék: Antall József szt-tiszt ügynök
Hagyd a titkosszolgálatokat!
Antall Péter a szükséges hazugságokról

Megosztás:

Tetszik:

A Fidesz néppártként magába olvasztotta a középjobbot, ám szellemisége és értékei nem egyeznek meg a nyugat-európai konzervatív pártokéval. A néhai miniszterelnök fiával a nemrég megnyílt, Antall Józsefről elnevezett tudásközpontban beszélgettünk. LAMPÉ ÁGNES interjúja.
- Él még az antalli örökség?

– Leginkább apám külföldi, transzatlanti és uniós kapcsolatai élnek tovább. Azok a nemzetközi szervezetek, amelyekbe ő juttatta be, illetve kívánta bejuttatni Magyarországot, mára evidenciák minden józan magyar számára. 1989–90-ben nem voltak azok.

- Ki az antalli szellemiség örököse?

– Az ország, a nemzet. Ha személyekre gondol, vannak ilyenek.

- Hol?

– Pártot nem mondanék, húsz év rengeteg idő.

Kovalovszky Dániel felvétele
- MDF?

– Az MDF-nek egy idő után fals ideológiai irányt szabott a politika, s ez számomra komoly dilemmát okozott. Évek óta nem értettem egyet Dávid Ibolya politikájával, de nem kívántam belefolyni MDF-es belharcokba. Ha látványosan szakítunk, egyike lettem volna azoknak, akik a politikai feledésbe lökik a pártot, amit nem tehettem meg. A polgári oldal 2002-es választási veresége ellenére talpon maradt a fórum, kaptunk bő egy év kegyelmi időszakot. Ekkor középosztályhoz szóló politikával kellett volna külkapcsolatokat és pártot építeni. Ibolya egyiket sem tette következetesen, az eredményt ismerjük. Ha rajtam múlik, már 2005-ben kiegyezünk a Fidesszel.

- Nem bánja, hogy a Fidesz szép lassan ráúszott az MDF egykori felségterületére?

– A Fidesz néppárt, gyűjtőpárt. Az apám nevével fémjelzett politikai irány személyekhez köthetően él tovább. Nekem az Antall József Tudásközponttal az volt a vízióm, hogy az egyetem falai közé vigyem édesapám kapcsolatrendszerét, az „Antall-brandet” összekössem a Corvinusszal. Napi politikával nem foglalkozunk.

- A konzervatív jobboldali értékeket – mértékletesség, hazafiság, a magántulajdon feltétlen tisztelete – mennyiben integrálta a Fidesz?

– Csak magamat tudom ismételni: a Fideszben számos irányzat van.

- A magántulajdon tisztelete is?

– Az aktuálpolitizálás nem feladatom.

- A konzervativizmus Magyarországon ugyanazt jelenti, mint Nyugaton?

– Ez a téma a politikai filozófia területe.

- Valamit csak kéne mondania a Fidesz „jogutódlásáról”.

– Sajnálom az MDF-et, jó lett volna, ha talpon marad. Dávid Ibolya nem tudott csapatot építeni, szólóénekes volt. Olyanokkal dolgozott, akik megvezették. Ha legkésőbb 2006-ban lemond, az MDF-nek lett volna esélye a túlélésre. Orbánéknak az 1993-as irányváltás idején párszervezetük is alig volt. Sőt még 2000–2001 környékén is az MDF-nél kopogtattak, küldjünk embereket, mert a Fidesz-vezetők előadásain nincs elég érdeklődő. Torgyán találó nyelvi leleménye volt a Fideszre az „üzenetrögzítős párt”. Ám Ibolya senkivel sem akarta a felelősséget megosztani, egyedül kívánt maradni – sikerült neki. Korban tőle távol állókkal dolgozott, akikről azt gondolta, csak nyolc-tíz év múlva lesznek riválisai. Almássy Kornélt 2002-ben én vittem be hozzá azzal, hogy a 2006-os választáson az lehetne a kommunikációs üzenetünk: az MDF kezdte a rendszerváltozást, és a generációváltásban is ő az első.

- Kopátsy Sándor szerint ha Antall a rendszerváltáskor a kisgazdapárt élén marad, a népnemzeti fórum nem alakul át jobbközép konzervatív párttá, így a Fidesz nem tudta volna átvenni a helyét.

– Az MDF országos lefedettsége és Antall József személyisége kellett a választási győzelemhez. Ez tény. Minden más teória. Míg a többi párt nem tudott épkézláb első embert kiállítani, addig Antallnak volt víziója, küldetéstudata, és felismerte a nemzetközi kapcsolatok szükségességét. Térségünk azóta folyamatosan leértékelődik. Én EU-barát vagyok, a szervezet nélkül rég összeroppant volna Magyarország.

- A Fidesz nem pont így hangszereli ezt a kérdést.

– Orbán kitörési pontokat keres. A magyar exportnak több mint kétharmada az EU-ba megy, azon belül is Németországba. A brüsszeli Európai Parlament épületének Antall Józsefről elnevezett szárnyát 2009-ben avatták. Az alkalomból rendezett összejövetelen Jacques Santer, az Európai Bizottság volt elnöke ült velem szemben, kettővel arrébb Stoiber bajor miniszterelnök, ők ismerik és elismerik Antall József munkásságát. A tudásközpont tiszteletbeli elnökségében olyan személyiségeket találunk, mint Helmut Kohl, Wilfried Martens, Tadeusz Mazowiecki.

- Mindez nem a Fidesznek, hanem Antall József emlékének szól.

– Kétségtelenül.

- „A rendszerváltás kudarca akkor került kényszerpályára, amikor Aczél György segítségével, a kisgazdapártban mellőzött Antall Józsefet sikerült a Demokrata Fórum elnökévé emelni... Miért lett a népi-nemzeti fórumból egy középjobb konzervatív párt?” Ez Kopátsy állítása és kérdése.

– Kezdjük ott, hogy Antall nem is ismerte Aczélt, aki ettől még mumusként persze mindig felmutatható. Az MDF-en belül az Antall-ellenes csoportnak voltak ilyen céljai, de a párt akkor még mozgalomként működött. Esetleges volt, kiből lett SZDSZ-es, kiből MDF-es. Ha az SZDSZ retorikája volt antikommunistább, oda léptek be, s ha csalódtak, jöttek az MDF-be, vagy fordítva.

- Antall miért is hagyta ott a kisgazdapártot?

– Látta, hogy túl idősek a vezetők, és a pártnak nincs országos lefedettsége. Hívták több helyre, ő viszont választást akart nyerni. A politikát győzelemre játsszák.

- Az igazságtételről mit gondolt?

– Nevetséges volt, amikor egykori MSZMP KB- és PB-tagok utólag úgy emlékeznek, hogy azt tanácsolták neki, legyen átvilágítás, és büntessék meg az előző rendszer kiszolgálóit. Így ők lettek volna az elsők, akik nem játszhattak volna szerepet a közéletben jó ideig.

- Ön állítólag látta azt az ügynöklistát, amelyet Németh Miklós adott át édesapjának.

– Titkosszolgálat nem készít listát, pont ebben rejlik az ereje. Ilyen listákat politikai megbízásból készítenek. Ez a bizonyos lista is egy párt és egy személy megrendelésére készült, volt bizalmasai állították össze. Hogy kiéből, nem fogom elárulni. Több tízezer ügynök létezett, ezres nagyságrendű szt-tiszt – miről beszélünk?! Ha mindet kizárják a közéletből, alig maradt volna bankos, közgazdász, újságíró.

- Erős!

– Apám nem volt fantaszta. Mindenki előéletének utánanézetett, mielőtt bármilyen feladatra kinevezte, miközben az országnak működnie kellett. Ez az egész a diktatúra öröksége, és nincs jó megoldás. A demokratikus átmenetnek ez volt az ára. Szerintem reális volt.

- A minap zajlott a Kónya–Pető-vita huszadik évfordulójára rendezett beszélgetés, amelyen a két egykori politikus a saját két évtizedes érveit és kérdéseit ismételte el. És ugyanúgy nem születtek válaszok, mint annak idején.

– Talán jobb is. Nem hiszem, hogy tisztulna a közélet, ha ma köztiszteletben álló emberekről kiderülne a múltjuk. A minap egy társaságban két ismerősöm édesapjáról tudtam meg, hogy szigorúan titkos állományú tiszt volt. Az egyik mérnökként hadiüzemben dolgozott. A másik devizagazdálkodással foglalkozott – ott sincs ok a meglepetésre. Ne legyünk naivak! Apám mindig azt mondta: „Vagy ezzel foglalkozom, vagy kormányzok.” Róla a legjobb barátja harminc éven át jelentett, elképesztő részletességgel. Egy másik ismerősét a szolgálat például olyan operatív feladattal bízta meg, hogy barátokkal hívja Antallt kirándulni, és szedje ki belőle, mit tett 1956-ban. Ördögi rendszer. Tudok besúgóról, aki háromszor akart öngyilkos lenni, egy másik 1990-ben vonat alá ugrott. Kérdés: mi jogon szembesítheti a múlttal ezeket az embereket most, harminc-negyven év után egy olyan generáció, amelyik nem került hozzájuk hasonló helyzetbe?

- Az ön válasza?

– Az enyém? Semmilyenen. A szolgálatok üljenek csak az iratokon. Ki kell halnia egy generációnak ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt valójában. Egyszer egy újságíró megkeresett, hogy könyvet írna a KGB magyarországi történetéről. Javasoltam, keressen más témát. Féligazságokat káros megjelentetni, a teljeset meg úgysem lehet.

Antall Péter interjú-ha elolvasod teljesen kijön belőle hogy elég nagy fidesz csicska lett. Kb ez a fidesz hozzáállása most, biszkuval csak a figyelmet akarják elterelni és azt gondolják ennyivel is beéri a plebs.

egy_vélemény 2012.02.26. 12:50:08

@Karmadealer: eszembe jutott egy történet.
A hadisír.hu-n megtaláltuk Férjem egyik nagybátyját, akit elveszettnek hittek.
Mindjárt el is újságoltuk Nagypapának (95), aki pár dolgot elmesélt.
Például azt, hogy nem kapta meg a behívót ez a gyerek, mert a postás haragudott rá, és eldobta egy patak mellett a levelet.
A postás azért haragudott rá, mert kölyökkorukban, egy verekedés alkalmával homokot szórt ő ennek a gyereknek a fejére, amitől ennek a szerencsétlennek a fél szeme, füle odalett. De szorgos, csöndes gyerek volt, csak a postás nem tudott megbékélni a tudattal, hogy ő nyomorította meg. Ezért bosszantotta, ahol csak lehetett.
Amikor a csendőr a bevonulókat ellenőrizte, nem bántotta ezt a szorgos rokongyereket, hanem előállította békésen.
Akkor, 42 környékén az volt a szokás, ha valaki elbújt a bevonulás elől, a ló farkára kötözték, úgy hurcolták meg. Mert a nép bújt volna a vágóhíd elől, mint az állat.
Hát, őt nem kötötték a ló farkához, hanem a frontra hajtották.
Aztán hír nem jött.
Csak annyi, valahol ottmaradt.
Most megtudtuk, hol, s hogy gránát tépte szét, temethetetlen lett.
Még csak nem is hősi halott, hanem a komenisták szerint Magyarország szégyene.
Hát, ő ennyire volt felelős a II. vhb-ért.
Amiért írtam mindezt.
Így zajlott az a titkos beszervezés is, aminek most utólag olyan feneket akarnak keríteni, mintha a közkatona rendelte volna el az éjszakai házkutatásokat, Tóth Ilonka talpának verését.....

Bloodscalp 2012.02.26. 12:50:25

@egy_vélemény: ???
mindez csak jelkép. tisztelegni az áldozatok előtt...
és (vissza) ellenőrizni pedig a teljes nyilvánossággal lehetne-de nem miattam-ezt minek keverted ide-ez társadalmi kérdés.

ha 2 teljes cikluson át, 8évig nem történik meg, egyértelmű hogy mit akarnak fedezni vele-a saját múltjukat. Az is kérdés hogy '98-'02 között miért nem léptek a témában, ehhez nem kell isteni kétharmad.

Pelso.. 2012.02.26. 12:51:48

Turul, immár néha bevillan, hova vezet a példátlan felhatalmazás, hogy értelmezik azok, akik adták, s kissé másképp, akik kapták?

egy_vélemény 2012.02.26. 12:58:06

@Bloodscalp: persze, hogy nem értelek....ki az a hülye, aki nem akarná a saját múltját fedezni?
Elemi ösztön.
Az igazi hülye, az viszont abban a kényszerképzetben is marad, hogy az, amikor a rosszat tette, az lenne ma is a helyes.

egy_vélemény 2012.02.26. 13:01:59

@Bloodscalp: jelkép, Kisbarátom, minden jelkép. Kép és jel az életünk....vedd a nickneved....nem jelképből választottad?
A dolgunk annyi csupán, hogy fejtsük meg...ezt az egész jelképrejtvényt, nem?

JohnnyLillibrogida 2012.02.26. 13:07:14

Régi elmélet de a békés átmenetnek ára van.
Ahogy nézem még ma is fizetjük.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2012.02.26. 13:09:01

@egy_vélemény:
"mondjuk, engem is a király érdekelne, nem a gyalogos, vagy a bástya."

A király tudjuk, hogy ki volt. Kádár vagy Brezsnyev, függően attól, milyen magasra megyünk fel.

Engem sokkal inkább érdekel, hogy azok az emberek, akik ma az erkölcs nevében kampányolnak, mit tettek maguk, amikor kutyaszorítóba kerültek. Tényleg ügynök volt Bogár László, aki ma a nemzettörzzsel hülyíti az olvasóit? Valóban csak használhatatlan jelentéseket küldött Csurka?

Bloodscalp 2012.02.26. 13:10:42

@egy_vélemény: akkor miért akadtál így fenn a képmutatáson?

aki(k) egy országot vezet(nek) elvárható hogy a saját érdekeiket az ország elé helyezik...ez megtörtént a legtöbb posztszovjet országban, csak itt nem.
de nem is hiszem hogy megfog 2014-ig, utána is kérdéses.

egy_vélemény 2012.02.26. 13:20:35

@Doomhammer: aham. Hát, én elmondom, mindenki a saját vérmérséklete szerint reagált csak.
:-)
A teljes igazságot majd egy kóbor felhőszeleten, lábatlógázva, megtudhatod...annak idejében, az érintettektől.
Addig csak totózhatunk, tapogatózhatunk, feltételezgethetünk. Minden kétséget kizáróan, természetesen.
Az igazság az, hogy manapság, az érintett személyekkel kapcsolatban csak egy kritérium van...nem az, hogy mit tettek akkor. Hanem azóta mit tesznek.
Az árulkodóbb mindennél.

egy_vélemény 2012.02.26. 13:22:01

@Doomhammer: nem tudjuk szerintem, ki volt a király.
Most is lehet rosálás is, a Schiffertől is.

egy_vélemény 2012.02.26. 13:24:34

@Bloodscalp: nem akadtam ki a jelképekből. Csak fejtegetem őket, szépen sorjában.
Más országokban sem történt meg, csak azt hitetik el.
Mindig is volt, lesz a kormányzók között olyan, aki a saját érdekét tartja csak szem előtt, ezt előre nem lehet sehogy kiszűrni, garantálni.

Bloodscalp 2012.02.26. 13:29:13

@egy_vélemény: ennyiből mondhatni most is nyilvános minden, hiszen bárki bemehet és kikérheti a róla szóló anyagokat.

nem a jelképet mondtam, hanem a a képmutatást, olvasd vissza

egy_vélemény 2012.02.26. 13:31:42

@Bloodscalp: jel-kép-mutatás....én már folyamatában értelmeztem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.26. 13:55:24

@Doomhammer: aki az erkölcsről sokat hablatyol, mindig gyanús (mínusz papok, nekik munkaköri kötelesség).

Holdmaci 2012.02.26. 14:06:57

@abrakadabra40:Nekem is ez a véleményem.Amig a kommunista rendszert kiszolgálók még ott űlnek az Országgyülés padsoraiban-akár jobb,akár baloldalon- itt nem lessz semmiféle rendszerváltás,semmiféle elszámolás,elszámoltatás,felelősségre vonás.Lista ide-lista oda -én ezt már régen megírtam egy SMS-ben,amig Horn Gyula még él itt nem történik semmi./Innen is jobbúlást kívánok Neki !/

kirsten 2012.02.26. 14:29:33

Hát kedves blogíró legelőször kérdezd meg orbánc elvtársat, hogy miért akadályozzák a rendszerváltás óta az ügynöklisták nyilvánosságát.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.02.26. 14:39:11

Én tudni akarom, hogy kik voltak az ügynökök. És azoknak a nevét is tessék odaírni Horn Gyula neve mellé a Terror Házában.
Mindegyikét.
Kivétel nélkül.
Mert ez így csak félmunka.

tevevanegypupu 2012.02.26. 14:40:36

@kirsten:

Talan nosztalgiabol. Vegulis az szdsz-szel egyutt keztek, es nem akarjak a regi bajtarsakat kinos helyzetbe hozni.

Mitzimackó 2012.02.26. 14:45:20

ha akarta volna, már az előző fidesz kormány is megtehette volna. hogy nem akartak lebukni, abból is látszik, hogy köteles-komcsigyűlölő kövérnek csak a pofája nagy, de ő volt akkor a titokminiszter, MINBDENHEZ hozzáfért. abból, hogy csak 1 db d209 lett belőle, látszik, hogy ők vannak nagyobb sz@rban, náluk van több volt mszmp kb vezető, besúgó, párttitkár, tartótiszt.

Mitzimackó 2012.02.26. 14:45:57

@tevevanegypupu: a "régi bajtársak" már nincsenek a parlamentben.

Mitzimackó 2012.02.26. 14:46:44

@forgalomkorlatozas: csurkáét is, nem ám az áldozatok közé temetni!

Boér Zoltán 2012.02.26. 14:58:42

Kedves TuRuL_2k2!
A www.szigoruantitkos.hu szerzőinek és szerkesztőinek kifejezett célja volt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető anyagok felhasználásával létrehozni, egy olyan adatbázist - nem pedig listát, ahogy a cikkben minősítve lett - mely a rendőri állományban, szigorúan titkos fedésben dolgozó tisztek szakmai életútját mutatja be.

Nem ügynökök, hanem tisztek, nem presszióval, hanem anyagi motivációval dolgoztak, és építették a szocializmust. Ezek az emberek munkahelyükön általában tartottak rezidenturákat, szervezhettek be ügynököket. Munkánk természetesen nem elégítette ki a magyar társadalom informális kárpótlási igényét.

Az ún. Szakértő '90-es listával egy mondatban említeni, azonban kifejezetten sértő. Annak tekintetében, hogy a mi akik, a honlap készítésében részt vettünk nevünkkel és arcunkkal vállaltuk munkánkat és annak minden következményét.

Üdvözlettel: Boér Zoltán

egy_vélemény 2012.02.26. 15:06:48

@forgalomkorlatozas: lenne egy feltételem. Tegyük tisztába a hősi halottaink nyilvántartását is egyúttal.
Az valamivel előbb volt.

egy_vélemény 2012.02.26. 15:10:13

@forgalomkorlatozas: Ez is jó ötlet.
Bár, a bölcs tanítás azt mondja, akarni nem szabad, legfeljebb szeretnénk elérni valamit.
Teljes legyen a lista, kit tépjen szét gránát.
Mert abban megegyezhetünk, hogy mindegyik név viselője csak olyan sorsú volt, mint az a csöndes rokongyerek, akit széttépett a gránát.

egy_vélemény 2012.02.26. 15:11:12

@Mitzimackó: Rákérdezek.
Te vagy egy a gránátok közül?

evil overlord (törölt) 2012.02.26. 15:33:41

"De jelentheti azt is, hogy másként állna a feltáráshoz, vagy éppen nem akarja átadni ennek dicsőségét az ellenzéki pártoknak."
A Fidesznek volt majdnem két éve, hogy megelőzze Schiffert. Nem tették.

Egyébként az őrmesternek igaza van, amíg nem vallanak színt a mak-ügyben, addig nincs igazán erkölcsi alapjuk bármit is elvárni az ügynöklisták ügyében.

tevevanegypupu 2012.02.26. 16:30:57

@Mitzimackó:

Na es aztan. Mikor ugynokoskodhettek akkor sem voltak.

tevevanegypupu 2012.02.26. 16:30:57

@Mitzimackó:

Na es aztan. Mikor ugynokoskodhettek akkor sem voltak.

marko11 2012.02.26. 16:37:40

Az elmúlt 20-22 évben leginkább csak a Hálózat legalsó szintjén ügyködő beszervezett ügynökökről volt szó.
A szigoruantitkos.hu megjelenésééig viszont szinte semmi a szigorúan titkos (SZT) állományú főfoglalkozású tisztek, beszervezők tevékenységéről, kilétéről.
Pedig, alighanem sokat tudnának mesélni a magyar "rendszerváltás" valódi történetéről.

Steve the Great 2012.02.26. 16:39:12

@TuRuL_2k2
"De jelentheti azt is, hogy másként állna a feltáráshoz"
Volt az az egészen borzalmas ötlet, amely szerint (ha jól értettem a felvetést) a megfigyeltek között kérésükre kvázi szétosztogatták volna az irattár anyagát. Más, újszerű elképzelés így hirtelen nem ugrik be a fidesz részéről.
Szerintem kicsit hasonlít ez a kettős állampolgársági népszavazáshoz: Az a felvetés is sok sebből vérzett, de annyira szimbolikus a kérdés, hogy tisztességgel csak mellette lehetett szavazni. (És a törvényalkotók bölcsességére bízni a majdan megszülető tényleges szabályozást). Itt sem az LMP tv.javaslatának végszavazásáról volt szó, hanem a "foglalkozzunk az üggyel" fázisról.

tevevanegypupu 2012.02.26. 16:41:39

@Doomhammer:

Csurka azonnal megmondta, hogy ugynoknek szerveztek be de senki, a legvadabb ellene inditott kampanyban sem talalt semmit amit jelentett volna. Bogar Laszlorol is csak "azt mondjak" de ha lenne anyag azt az szdsz-mszp mar nyilvanossagra hozta volna. Sokkal erdekesebb az, hogy a rendszervaltos szdsz-esek utazgathattak szabadon, mindenki tudta hol van az "ellenallas" kozpontja, hol stencileznek es kik azok akik ebben reszt vesznek. Az is erdekes, hogy kizarolag es mindig csak az mszp-t okoljak az elmuttnyocev miatt, pedig mint tudjuk nem egyedul voltak, 1994-ben csapodott hozzajuk az szdsz..akik vad kommunistaellenessegukkel lettek olyan nepszeruek.Azt is tudjuk, hogy nehanyuk apja es anyja nagyon magas rangu parttagok voltak es reszt vettek az avh munkajaban is. Nevetseges, hogy Rajk Laszlot martirkent emlegetik akkor, mikor kizarolag csak sajat kommunista tarsainak volt aldozata, jo messze a martiromsagtol, figyelembe veve mukodeset. Stb..Szoval sok erdekes dolog lenne..

Bell & Sebastian 2012.02.26. 17:05:58

A válasz pofonegyszerű, ha mindenkit kivonnának a forgalomból, aki a szocializmusban jelentéseket írogatott, lefejeznék az összes, itt ügyködő szolgálatot.

Sosem lesznek nyilvánosak a listák, ha már Antallnak sem engedték. (Na, kik?)

/manens 2012.02.26. 18:16:35

@abrakadabra40: Szerintem meg több tucatnyi. Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy a vehemens ellenzéki hevület kormányon már nem is ég annyira. Ezt az ügyet mindenesetre csak egy tiszta formáció tudja tisztába tenni. A jelenlegiek - beleértve lmp, jobbik - mind érintettek valamilyen ( személyes, szülő, etc. - formában.

egy_vélemény 2012.02.26. 19:41:46

@Bell & Sebastian: ...hamár Antallnak sem engedték...mondod. Na kik? Kérded.
Ismertem egy embert, aki halála előtt fontosnak tartotta elmondani, hogy a nevét is meg akarták a komenisták magyarosítani ... de nem engedték nekik.
Így mondta, szó szerint.
De kik? Kérdem most.
Akkor nem jutott eszembe kérdezni, csak utólag.
Én nem tudom a választ a nakik-re. Sem.

kornél 2012.02.26. 20:12:36

Le az ügynökökkel!

HToma 2012.02.26. 20:59:05

@tevevanegypupu: Tegnap a Kossuthon volt egy interjú egy komárom megyei III/III-as tiszttel. Ő volt az ottani 3/3 első embere és azt mondta 12 tiszt tartozott alá. Ebből 3 egyházi vonalon mozgott, 3 "volt elemeket" (horthysta katonatisztek, csendőrök, állami tisztviselők) figyelt meg, 2 ifjúsági vonalon mozgott, 2 szabotázsok ellen volt és kettő figyelte az aktív ellenzékieket. Az ügynököket a megfigyeltek környezetéből választották ki. Az interjút hallgatva jöttem rá, hogy a legtöbb ügynök valószínűleg jobboldali környezetből került ki. Ugyanis a 70-es évek végéig leginkább jobboldalinak minősülőket figyeltek meg. És egy horthysta szolgabíró nem egy ateista munkással fog barátkozni. Az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala a jobboldalnak többet ártana mint a baloldalnak. (MSZMP tagot csak minhelyettesi engedéllyel lehetett beszervezni.) Gondolom ezért nem akarja a fidesz nyilvánosságra hozni. Nem örülök neki, de ez van.

"Sokkal erdekesebb az, hogy a rendszervaltos szdsz-esek utazgathattak szabadon, mindenki tudta hol van az "ellenallas" kozpontja, hol stencileznek es kik azok akik ebben reszt vesznek."
Kik utazgathattak szabadon? Neveket akarok hallani.
Ha az ellenállás központjának a Rajk butikot tartja, akkor talán hallott arról, hogy Rajk Júlia megígértette Kádárral, hogy nem lesz újabb Rajk-per. A Kádár-korszak elég slampos volt. Legalábbis ezt mondják.
Nem hiszem, hogy mindenki csak az mszp-t okolná az elmúlt nyolc évért. Egyébként a FIDESZ mindig az élők és nem a holtak ellen küzdött.

HToma 2012.02.26. 21:06:38

http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-02-25
III/III-as tartótiszt voltam

tevevanegypupu 2012.02.26. 21:14:57

@HToma:

Az egyhazrol mar kiderult, hiszen a fopapokat Kadarek neveztek ki, ezzel sajnos semmi ujat nem mond senki, hiszen ezt mar akkor is tudtuk, az un. bekapapokat senki nem szerette. Az is biztos, hogy - mivel akkoriban a tarsaselet sokkal elenkebb volt - szinte minden nagyobb barati korben volt vagy voltak megfigyelok, a jobboldaliak kozott nyilvan tobb, oket sokkal jobban lehetett zsarolni. Az mszmp tagoknak nem volt szukseguk sem beszervezesre sem megfigyelesre, ok egymast figyeltek, a partitkarok minden honapban hangulatjelenteseket kuldtek a felsobb partszervezeteknek, az o eletuk nyitott konyv volt a megyei partbizottsagok elott. Nagyon sok mindent megengedtek nekik, de gyujtottek gyengesegeik bizonyitekat es alkalomadtan nem haboztak megzsarolni oket sem. Ha elnek meg ugynokok, bizonyara idos emberek, akik foleg a rendszervaltas ota retteghetnek, hogy kiderul roluk ugynok multjuk, ez onmagaban mar eleg buntetes. Foleg akkor, ha valami olyan zsarolassal vettek ra oket erre, aminek nem lehetett ellenallni. Inkabb azokra lenne kivancsi az ember akik onkent szerettek jelentgetni kisebb kedvezmenyekert, ezert-azert.
A listakat egyebkent nyilvanvaloan atvalogattak, voltak aktak amiket kulon tettek kesobbi felhasznalasra, voltak amit megsemmisitettek. Allitolag 89-90-ben ejjel-nappal dolgoztak a szecskagepek a partirodakban.

egy_vélemény 2012.02.26. 21:43:20

Fura ez az egész.
Mások helyett nem mondok véleményt, csak a magamát tudom.
Sokat gondolkodtam már ezen, elmondom, amire jutottam, amihez tartom magam.
Én nem tudok róla, hogy valaha, valahová is beszerveztek volna engem.
A barátságaimról, kapcsolataimról lassanként sok hervasztó dolog kiderült, anélkül, hogy tudtam volna, mi zajlik. Én csak jófomán már külföldön hallottam erről az egész ügynökösdiről.
Az igaz, hogy kicsit mindig önfejű, hogy úgymondjam elvarázsolt voltam, megvoltam a magam hülyeségével. De így is neveltek, senkinek, sose legyek terhére, önálló legyek. Akinek tudok, kérés nélkül is segítsek. A rokonoktól is távol tartottak erősen. Végezzem a munkám, az a lényeg, a többin meg ne nyervogjak, ha lehet.
Idővel, ahogy öregszem sok minden képpé áll össze.
Kialakult egy életvezetésem, gondolkodásom, amihez tartom magam.
Nem szeretnék tudni arról, milyen nevek vannak a listán.
A maradék, homályosuló szép emlékeket is elveszteném, talán ettől félek.
Azt hittem, ez az ifjúság, az érett kor, amit, ahogy megengedtek.
Félek attól is, hogy kiderülne sokkal jobban pórázon voltam, voltunk, vagyok is tán, mint ahogy elképzelem.
Még ennyit sem mertem volna leírni, ha tudnám, ki mikor miért, mennyit figyelt.
Arra pedig végképp nem voltam kíváncsi sosem, mit hablatyoltak rólam össze. Pletykaszintű, összekuszált, fölösleges adathalmazok sokasága....sejtem, mindenkiről hasonlóan.
Sosem nézném meg.
Ezt szerettem volna, ha tudjátok.

egy_vélemény 2012.02.26. 21:54:33

Az ügynöklista nyilvánosságra hozásáról pedig az a véleményem, csak olyan tett, mikor a tehen csapkkod a farkával.
Tudjátok miért teszi?
Nem, nem a legyeket hajtja, mert marha egy bőre van, nem érzi fartájékon.
Azért, hogy a másik is szaros legyen.
Ezt mondja róla az egyszerű ember.

Nekem csak egy az életem, ne vegyék el utólag sem a nyomorúságos, összekuporgatott emlékeimet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.26. 22:32:21

Tessék csak nyilvánosságra hozni minden rendelkezésre álló adatot az ügynökökről, a tartótisztekről, magáról a rendszerről és a rendszer működéséről-működtetéséről, tessék csak nyilvánosságra hozni a megmaradt jelentéseket is! Nagyok vagyunk, túl fogjuk élni, helyén fogjuk tudni kezelni. Azok a társadalmak, ahol ezt megtették, mind túlélték és ma egy frusztrációval kevesebbet cipelnek magukkal.

ü
bbjnick

egy_vélemény 2012.02.26. 23:16:23

@bbjnick: kedves nick, aki bbj....akkor majd csupa móka és kacagás lett a következő generácók élete? Akkor majd átbucskáznak a fejükön a kisemberek s fürgén elindulnak a bezárt gyárakba, üzemekbe, intézetekbe dolgozni?
Múltkorjában elkezdtem egy régi, neves céget a neten keresni, s egy helyütt találtam apró nyomot csak...az a cég évtizedeken át tízezreknek munkahelyet adott.
Akkor elkezdtem írni egy listát, a cégneveket emlékezetből a Budafoki, Fehérvári útról, Csepelről, sorban, ahogy emlékeztem. Kezdtem azokat is keresni a neten, de még múzeumuk, nyomuk, hírük, hamvuk sincs.
Vajon a tartótisztek hordták szét, vagy az ügynökök?
Vagy kiknek dolgoztak, hová, ezek az emberek?
Hová lett a gazdaság?

egy_vélemény 2012.02.26. 23:17:19

@egy_vélemény: lett helyett lesz, az első mondatban.

egy_vélemény 2012.02.26. 23:18:37

Min, kin segít egy ilyen lista?
Majd ezzel etejük meg a gyerekeket?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.02.27. 00:13:40

@Bloodscalp: nagyon belelátol mélyeket a dolgokba, a helyzet az, hogy vannak szerzők, akik általában bő lére eresztik a mondandójukat, pl én, és vannak olyanok, akik rövidre fogják, mint pl Turul. Felesleges ebbe többet belelátni.

Ironfist 2012.02.27. 00:36:51

Na, a követelőző fideszesek szemébe vágva itt van, a mocsok kommunista pártotok leszavazta az ügynökmúltat feltáró törvényt. Ezt mivel magyarázzátok, narancskomcsi idióták?

egy_vélemény 2012.02.27. 00:50:47

@Ironfist: én ugyan nem vagyok ugyan fideszes, de nem állom meg szó nélkül.
Mivel magyarázod ezt a stílust?
Milyen hatalom ruházott föl erre?

egy_vélemény 2012.02.27. 00:51:30

Te is egy vagy a gránátok közül? Ironfist.

Bell & Sebastian 2012.02.27. 01:00:42

@egy_vélemény: Ebben az országban, a háború óta legalább három, nagy ügynökség szambázik gondtalanul, konkrétan Antallhoz az ami külügynek volt forró drótja, de Izrael is itt áskálódik létrehozása óta.

És bármennyire meglepő, vidáman bótoltak itt még a legádázabb cuclizmusban is az FSZB -vel, elég, ha csak a fejlett technológiák adásvételét említem.

egy_vélemény 2012.02.27. 01:09:58

@Bell & Sebastian: mi az az FSZB? Nemigazán vagyok tájékozott ilyen ügyekben.

egy_vélemény 2012.02.27. 01:28:59

@Bell & Sebastian: elsőnek ezt tanáltam:
Feldschützen Zürichberg, Zürich, aztán bejöttek az oroszok is. Gondolom, annyira ki sem mentek.

egy_vélemény 2012.02.27. 01:40:58

@Ironfist: a szemébe vágós stílust arra fejlesztették, hogy szükség legyen igenis ügynökökre.
Tudod, hogy miért nem mondtak el az én generációmnak nagyon sok mindent?
Hogy ne gyűl-jön össze s ne öl-jön majd szüntelen.
Gyűl-ölet.
De régen volt ez, amikor még friss volt a borzalom az emberekben.
Azóta az ügynököket csak arra használják, hogy tanulja meg minden generáció a vérontásra való, indulatos készséget?
Hogy ne felejtse el, hogyan kell felnyársalni, lekoncolni, lincselni, ha begerjed?
Hogy ezzel zsarolják egymást a nemzetek?
Azt nem mondhatom, hogy szégyelld magad ezért a stílusért, hiszen fölnőtt ember vagy te is.
De gondolhatom, így van?

egy_vélemény 2012.02.27. 02:28:56

@Bloodscalp: ma sokat gondolkodtam azon, mi lenne az a mód, amikor nem képmutatásnak tartanád a kormány megemlékezését a kommunizmus áldozatai előtt. Mert nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy mi lenne méltóbb.
Rájöttem, hogy lenne egy módja.
Egy névsorolvasás, egyszerűen.
Talán egy ilyen lista nyilvánosságra hozatalát is kellene feszegetni végre.

Jó éjszakát Mindenkinek!

Dinkainka 2012.02.27. 05:20:25

Orbán Viktor ’98-ban, a hatalomra kerülésekor azt mondta, hogy minden titkosított dokumentumot nyilvánosságra hoz, mert ez a nép felnőtt ahhoz, hogy megismerje a múltját.Azóta talán kiderült, ki volt aki jelentett a katona társai vallási szokásairól?
Orbán Viktor nemmel szavazott a kommunista besúgók listájának nyilvánosságánál.

kormányzó 2012.02.27. 07:26:30

Hétfő van.Vita lerázva!
Ne zavarjuk az ügynökeinket a szavazásban!

zollerbá 2012.02.27. 08:40:53

Dinkainka!
Miért bántod "Szabó atyát"?

sötéthülye.tahóbarom 2012.02.27. 09:23:35

@egy_vélemény: az a bűnötök, hogy egy echte őskomcsi párt seggét nyaljátok még most is. és ezen mit sem változtat az, hogy az említett párt még államosítás közben is azt üvöltözi, hogy mennyire rühelli a kommunizmust. állítólag-jobboldali komcsibérencek vagytok, az a bűnötök.

sokáig reméltem, hogy nem szándékosan, csupán, khm, értelmi deficit okán, és idővel talán mégis az agyatokhoz kaptok, de ha ez a mostani orbán-viktor-titkosítja-az-ügynöklistát eset sem volt elég, akkor azt hiszem, innen egyértelmű a dolog, ti direkt büszke kommunisták vagytok.

Bloodscalp 2012.02.27. 09:47:33

@dobray: csak következtetek, a helyzet elég egyértelmű. akik átkozzák a kommunizmust ám nem derítik fel azt...érted te pontosan miről van szó.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.02.27. 09:53:35

A fene tudja...
Atémáról nekem mindig Fouché jut eszembe:
"Neki tulajdonítják a hírhedt, cinikus mondást: „A farkasokkal együtt kell üvölteni.” („Il faut hurler avec les loups”). Egész élete folyamán ehhez az elvhez tartotta magát." - és persze éppen úgy volt Napoleon minisztere, mint később a Bourbonoké, ahogy Talleyrand is.

Az említett rádióriportból csak egy valami hibádzott, a kompenzáció.
Akiket ismertem, mert könnyen felismerhetőek voltak, legalábbis ami engem illet, gyors karriert futottak sokak csodálkozására, mert érdemtelenül.
Kárörömmel figyeltem néha a lemaradottak savanyú képét.
63-tól 87-ig tartott a játék, én annak fogtam fel, akárhányszor is verték szét a kocsimat.
Lépnem kellett volna, elmenni ide oda, beszélgetni stb.
Gyakran jártam a szamizdat butikba, feltételezett besúgóm kérésére, s közben nejem gyakran sírt és könyörgött, hogy tegyek valamit.
Az utolsó beszélgetésen' nálam, olyasmiket mondtam el melyekről tudtam, ha továbbadja, a tartótiszt rájöhet, hogy mindent tudok.
Így történt. Megszakadt a kapcsolat.
Két év múltán került elő a fickó, hogy mennék e vele az MDF szerveződésébe.
Undoromat legyőzve mentem, vitt magával mint véres zászlót, vagy takarót, mindegy.
Később bizonyossá vált, hogy a kártyaparti társaságból ő vállalta el egyedül a megbizatást.
Nem rá haragudtam, a többiekre, akik ezt éveken keresztül tudták, játszották a víg társas összejövetelt, közben fanyalogtak az illető gyors előremenetelén.

A nejem csak később árulta el, hogy érdeklődött és megszerezte a papírokat a hivatalból.
Aláírtam, beadta.
Engem nem nagyon érdekelt, hisz ismertem a lehetséges érintetteket.
Néhányan fölfedték magukat, az utolsó éppen a duna közepén egy csónakban, mialatt kivitt a partra a hajóról.
Hetente kellett jelentést írnia, de semmi rosszat nem írt. Elhittem neki.
Parasztgyerek, aki fölkerült a fővárosba és fedélzetmesterré válhatott.
Figyelmeztetett, hogy ahova most kerülök ott is megtalálják a megfelelő embert.

A hivatal vastag borítékjában csupán a vizsgálati anyagokat találtam fényképekkel, vádirattal - ítéletekkel. Olyasmiket, melyeket korábban nem kaphattam meg.
Más semmi.
Nem is csodálkoztam, O-ás ügy. Titkos. 15 és fél évesen kezdődőtt.
Nem én voltam veszélyes, én csak bujócskáztam velük, ők pedig komolyan vették, mert ez volt a foglalkozásuk.
A rádióriport is ezt bizonyította számomra.
Szamizdat butik????Röhej!
Sógorom későbbi Kossuth díjas költő kötete nem jelenhetett meg az Észtek' egy sora miatt.
Pedig akkoriban már az Új Tükör főszerkesztője volt.
A szamizdat butik nyitvatartását, minden nap többször is bemondta a SZER.

Sűrű szövevény ez Uraim!
Ha valaha nyilvánosságra is kerülnének az ügynöklisták', csak szemfényvesztés lenne.
Gondoljanak Fouchéra, s az őt követőkre.

Ironfist 2012.02.27. 10:14:55

@egy_vélemény:
Olyan a stílusom, amilyet csak megengedek magamnak. Már bocs. És igen, a fideszt gyű-lö-löm. Mert elegendő okot adott nekem az elmúlt 20 évben arra, hogy gyű-löl-jem.
Azt meg imádom, amikor fidesz részéről jön egy mantra, amit a droidoknak folyamatosan terejszteni KELL (bár amilyen nullák agyilag, maguktól is csinálják szerintem...), aztán a Népünk Bölcs Vezére (nem, itt most nem Rákosi, hanem Orbán) egy azzal 180 fokkal ellentéteset cselekszik, a sok zombi meg magyarázza, az miért volt jó.
Congratulations!

cutcopy 2012.02.27. 11:07:43

Csak egy listát felelőtlenség lenne nyilvánosságra hozni, a jelentéseket hozzácsatolni meg lehetetlen feladat..

egy_vélemény 2012.02.27. 12:12:03

@sötéthülye.tahóbarom:
hozzászólásodban buzgón megadtad magadnak a választ is.
Adtad a névjegyed.
sötéthülye.tahóbarom.
Ehhez csak népnyelven tudom hozzátenni a véleményem: anyádnesirasson.
Fura, nem?
Hogy a bunkó népek mindig sokkal finomabban fejezi ki a lényeget, mint azok, akik imitálják csak.
Na ja.

egy_vélemény 2012.02.27. 12:23:48

@Ironfist: épp ezt mondtam én is.
Lelked rajta, amilyen a stílusod.
Nekem is olyan, amilyenre futja.
Elég részletesen el szoktam magyarázni, hogy követhető (ellenőrizhető) legyen, mit miért gondolok.
Ha tanulunk egymás okoskodásaiból, javunkra válik.
Ha nem, akkor majd legközelebb.
Neked megköszönöm az őszinteséged, mert azt érzem, hogy egyenes ember kell, hogy legyél.
A gyűlőletről majd leszoksz idővel, mert az nagyon csúnya dolog.
Ráadásul visszahull a fejedre, azt meg magad sem akarhatod.
Van helyette annyi más szavunk.
Tudom, hogy nincs jogom beleszólni mások ítéletalkotásába, ezért most is kihangsúlyozom:
amit írtam, a saját véleményem, miről-mit-hogyan gondolok.
Mivel a net csak korlátozott kommunikációs átvitellel bír, ezért hozzáteszem:
képzeld úgy, egy nyanya a piarcról, aki mormolja magáét, s nem háborúzni jött.

egy_vélemény 2012.02.27. 12:48:09

Magam a prosztó ügynököt manapság a mosdatlan szájú beszédjéről ismerem föl.
Szemtől szemben pedig (bár egyenesen szembe mindig enyhén összeszűkült szemizmokkal néznek, látszik, erősen fókuszálnak agyilag valamire) egy nem természetes fényt lehet észrevenni, extra. Általában mellénéznek, gyakran balra s hozzá rándul is akaratlan a szemhéj, az ajak környékén egy-két tartóizom.
Milyenek ezek az ő 'tartóik', milyen árulkodók?
Ez a Természet igazi hatalma az emberi spekulációk fölött.
Van belőlük annyi, nem szégyelli egysem, hogy csakis azért aktív, mert....abban a kádáriban is azzal kivételeztek, aki beállt köpőgépnek.
Most meg veri nyálát, pörög, mint a túlterhelt villanyóra, hogy neki igenis kivételezett helyzete lehessen.

Ironfist 2012.02.27. 14:48:26

@egy_vélemény:
"Lelked rajta, amilyen a stílusod."

Nincs olyan, hogy lélek, az csak keresztény mese.

"Nekem is olyan, amilyenre futja."
Na ja, egy bizonyos "Vidéki"re emlékeztetsz.

"A gyűlőletről majd leszoksz idővel, mert az nagyon csúnya dolog."
Kizárt. Gyűlölöm azt, ami gyűlöletes. A Fidesz gyűlöletes. Tehát őket is.

"Ráadásul visszahull a fejedre, azt meg magad sem akarhatod."
Jaj, neee, gyűlölni fognak azok, akiket már én is gyűlölök? Neee, kérem neee, hogy fogok tudni így aludni?

És ma magyarországon igenis kétféle ember van ebből a szempontból. Az egyik a fideszes (ennek egyik alfaja a direkt hazaáruló, a másik pedig az agyhalott zombidroid - mindkettő kiirtandó, az első a bűneiért, a második, hogy ne terjeszthesse tovább a saját, hibás génjeit), a másik pedig gyűlöli a fideszt. Esetleg még az, aki az egész politikát magasról telibeszarja, de ezek szerintem elhanyagolható kisebbségben vannak.

Helyes Írás 2012.02.27. 17:05:29

Ironfist
Gyűlölni szabad, csak mi okod lehet rá a saját frusztrációdon kívül? Ám amikor majd irtani akarsz vigyázz, mert visszairtunk! És húzz el innen, mert ez a fórum nem a gyilkolászók terepe!

kornél 2012.02.27. 17:45:44

@Ironfist:
Beteg vagy! Kezeltesd magad!

Ironfist 2012.02.27. 17:48:37

@Helyes Írás:
1.- A helyesírás egy szó :)
2.- Ha ti fideszesek ki akarjátok irtani a komcsikat, akkor nekem nem szabad ilyet mondani?
2.a- Az, hogy kiakarjátok irtani a komcsit, most ugye kiderült, hogy csak szóvirág, mert vérbeli komcsik vagytok mind, kár is most már tagadni
3.-Droid vagy, vagy hazaáruló?

@kornél:
Igen, kicsit meg vagyok fázva, de már javulok. Kösz a kérdésed.

egy_vélemény 2012.02.27. 21:04:53

@Ironfist: ne ragozd, mondd ki.
Gránát vagy, ennyi.
A politikával az emberek zöme abszolút nem foglalkozik.
Főleg nem úgy, kit kell ippeg majd gyűlölni.
Mondom, tapasztalatból, az átlagember nem gyűlölködésből él s éltet.
Majd a tiednek is beérik a gyümölcse.
Keserű szokott lenni, nem te választod ki, mi legyen.
Inkább közönyre tippelek nálad, semmint viszontgyűlöletre.
Az fáj a legjobban az ilyen, bevallottan lelketleneknek.
Különben nem sok logikája van indoklásodnak, hiszen egyrészt állítod, hogy ki akarja írtani a komcsit a Fidesz, ugyanakkor állítod, hogy vérbeli komcsik.
Nálatok nem vertek félhülyére ávósok a családban senkit?
Nálunk igen.

Bell & Sebastian 2012.02.27. 23:03:31

@Ironfist: Húbazmeg, még jó, hogy nincs Gatling az Ecserin.

Ironfist 2012.02.28. 12:55:35

@egy_vélemény:
"@Ironfist: ne ragozd, mondd ki.
Gránát vagy, ennyi."

Gránát? Ez valami tájszólású sértés akar lenni?

"A politikával az emberek zöme abszolút nem foglalkozik."

Aha, hogyne. Hát persze.

"Főleg nem úgy, kit kell ippeg majd gyűlölni."

Na igen, az, hogy kit KELL gyűlölni, az a fideszesek sajátja. Én viszont okkal gyűlölöm a fideszt, és nem azért, mert kell.

"Mondom, tapasztalatból, az átlagember nem gyűlölködésből él s éltet.
Majd a tiednek is beérik a gyümölcse.
Keserű szokott lenni, nem te választod ki, mi legyen."

Te a Vidéki vagy amúgy? De most komolyan. Ő szokott ekkora baromságokat írkálni.

"Inkább közönyre tippelek nálad, semmint viszontgyűlöletre."

Aha, persze. Tapasztaltam már az ostoba fideszes droidoktól, hogy mindenkit gyűlölnek ész nélkül (na, nem mintha amúgy volna eszük, de e tekintetben különösen), aki nem fideszes.

"Az fáj a legjobban az ilyen, bevallottan lelketleneknek."

Ja, ugye én bevallom, hogy nincs lelkem, mert nincs olyan, hogy lélek, te meg hitegeted magad, hogy van, pedig neked sincs, mert - mint azt már többször elmondtam - NINCS olyan, hogy lélek.

"Különben nem sok logikája van indoklásodnak, hiszen egyrészt állítod, hogy ki akarja írtani a komcsit a Fidesz, ugyanakkor állítod, hogy vérbeli komcsik."

Egyszerű, kétbites barátocskám. A fidesz ÁLLÍTJA, hogy minden komcsi ellensége. Ezzel tudják MEGGYŐZNI, az olyan ostobákat, akik ezt el is hiszik. De VALÓJÁBAN a fidesz vérkommunista, a tagjai közt TÖBB az ex-mszmp-s, mint az mszp-ben. Kapisch?

"Nálatok nem vertek félhülyére ávósok a családban senkit?
Nálunk igen."

Mi közöm hozzá? De ha te is ennyire utálod a kommunistákat, tán azzal kéne elkezdeni, hogy megnézed, ki volt pl a munkásőrség vezetője. Ki volt KISZ titkár a jelenlegi fideszből, kik voltak az MSZMP központi bizottságának tagjai a fideszből... meg fogsz lepődni.

@Bell & Sebastian:
"Húbazmeg, még jó, hogy nincs Gatling az Ecserin."

Hogy jön ez ide?

tewton 2012.02.28. 13:24:30

@Bell & Sebastian:
tankcsapda megtelt, lehet üríteni :)

egy_vélemény 2012.02.28. 13:28:59

@Ironfist: Édes jó Istenem (sóhaj), ha nem gránát vagy, akkor lehetnél a hadnagy is.
Ő vél minden szó mögött személyes sértést, ő menne el megverni minden vele nem egyetértőt.
Olyan nagyon nem hiányoztál, de mindegy.
Elférünk. Amennyit ide írok, különösen.
Miért írnék vidéki nicknéven is?
Már a feltételezés is fura.
Javaslom, olvasd viassza alaposabban amit ehhez a poszthoz írtam, ha érdekel egyáltalán, próbáld megérteni, ha nem megy, akkor csak egy kérdés van hátra:
miben segíthetek?

Ironfist 2012.02.28. 13:46:35

@egy_vélemény:
"Ő vél minden szó mögött személyes sértést, ő menne el megverni minden vele nem egyetértőt."

Akkor nyilván valami fideszes idióta lehet.

"Miért írnék vidéki nicknéven is?
Már a feltételezés is fura."

Ugyanaz az ostobaság, ugyanaz a fellengzős stílus, ugyanaz a terelés, ugyanaz a lényeget kerülés... Ha nem te vagy az, akkor csak egy pártszékházban képeztek ki titeket.

"érdekel egyáltalán"

Nem túlzottan.

"miben segíthetek?"

Te? Nekem? Hah.

egy_vélemény 2012.02.28. 13:54:33

@Ironfist: akkor ezt túltárgyaltuk.
Örvendtem az ismételt szerencsének, igen magvas beszélgetés volt.
Majd keresek neked valamilyen ütős videót ráérő időmben.
:-)

Ironfist 2012.02.28. 14:48:58

@egy_vélemény:
Jaaaj, annyira kíváncsi vagyoooook...

Egyébként meg tipikusan féreg fideszes vagy. Képtelen vagy arra reagálni, ami a mondanivaló, hanem helyette szemantikán lovagolsz, és terelsz. Gusztustalan. Szűrlek is, mert nem bírlak elviselni.

egy_vélemény 2012.02.28. 15:18:54

@Ironfist: most kíváncsi vagy, vagy mégsem?
Ez logikai feladvány.

Tanáltam valamit, csak neked:
www.cseh-tamas.hu/index.php?menuid=mh_2&itemid=mh_2_1&contentid=urs_53

Érezd magad a pihe helyzetében.

Ironfist 2012.02.28. 15:34:39

@egy_vélemény:
Na, csak elfelejtettelek szűrni, nyugi, ezután meglesz. Ha neked a nyílt gúnyolódás logikai feladvány, akkor ostobább vagy, mint eddig hittem, és az akkor nem semmi!

"Tanáltam valamit, csak neked:"

Mint elmondtam, magasról szarok rá, hogy te mit találsz nekem. Egy senki vagy, és csak terelsz. Gerinctelen féreg.

egy_vélemény 2012.02.28. 16:45:11

@Ironfist:
Mára is megvolt, látom.
Belegondoltál már, hogy a Fidesz nélkül lélegeztetőgépre kellene téged rakni....

egy_vélemény 2012.02.29. 20:58:58

Elgondolkodtam kissé, mi is változott a vélemény kimondásában az én, fórumozással eltöltött éveim alatt.
Amikor kezdtem, majd' négy éve (ugye, az állítólagos működő jogállamban), naponta purgálódtam, pl. tahó picsáztak kapásból balról.
Kellett egyfajta lelkierő, hogy kitartson az ember lánya abban, hogy igenis joga van elmondani a véleményét, szabadon.
Ma nem sokat változott a helyzet, pedig orbáni diktatúrában élek, a média lefojtottságában. Állítólag.
A Világ Sajtó szerint is.
A fenti kommentfolyam nekem ezt bizonyítja.
Nekem édes mindegy, hogy biológiai csodafegyverként vetnek-e be egyeseket, vagy morális kényszerzubbonyba kényszerítik a közbeszédet, de nem ez a média szabadsága, nem is a demokrácia jele, abban biztos vagyok.
Ez pont annak a sötét ügynökrendszernek a folytatólagossága, amit egy darab lista nyilvánosságra való hozatalával sem lehet megfordítani.

Azt a 'tartóstisztes' stílust, ami gyakran dívik a nicknevek között, ugyan mennyire befolyásolná az, hogy van egy lista a múltból, ami nyilvános?

Rezzenéstelenül folytatják a gyakorlatban...s majd az unokáink harcolják ki, hogy az őneveik is nyilvánosak lehessenek valamikor?

Sapika 2012.04.14. 16:18:16

@bbjnick: "Tessék csak nyilvánosságra hozni minden rendelkezésre álló adatot az ügynökökről, a tartótisztekről, magáról a rendszerről és a rendszer működéséről-működtetéséről, tessék csak nyilvánosságra hozni a megmaradt jelentéseket is! ... Azok a társadalmak, ahol ezt megtették, mind túlélték"

Véletlenül, és megkésve tévedtem ide. Az első eset, hogy valamiben tökéletesen egyetértünk.
süti beállítások módosítása