Almanya – A török hazaút
2012. január 14. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Almanya – A török hazaút

  Keserédes családtörténet Kelet és Nyugat térben és időben elmosódó határairól: a már itthon is vetített, Almanya   Willkommen in Deutschland című német film nem kevesebbel, mint a németországi török bevándorlás történetének bemutatásával próbálkozik meg 101 perc alatt. És sikerül is neki: a törökországi szegénységből a hatvanas évek NSZK-jába költöző több százezer vendégmunkás sorsa egy szeretetreméltó, családja megélhetéséért minden megalázó munkát büszkén elvállaló családapa történetében sűrűsödik össze – aki majd' fél évszázaddal később, immár nagyapaként úgy dönt, visszatérne ősei falujába. És vinné magával immár népes félnémet-féltörök családját is. 

  A több idősíkon játszódó történet nem fukarkodik sem a humorral, sem a megindító jelenetekkel: nem véletlen, hogy az érzelmes filmet német-török lánytestvérek, Yasemin és Nesrin Şamdereli rendezték. Az Almanya egyes jeleneteiben kedves iróniával fordítja ki a bevándorlókkal kapcsolatos előítéleteket a bevándorlók németekkel szembeni előítéleteire. A török gyerekek még otthon a nyugati Coca Colára vágynak, ugyanakkor attól rettegnek, hogy a hitetlen németek disznóhúst esznek, egy keresztre feszített férfihoz imádkoznak, és annak vérét isszák és húsát eszik a miséken. Ahogy Németországba érkeznek, ott viszont már ők követelik ki az értetlen szülőktől, hogy tartsanak karácsonyi ünnepet, és kapjanak tőlük becsomagolt ajándékokat.

  Az Almanya számos szereplője alig néhány jól eltalált megszólalással sző kerek karaktereket és messzire vezető szálakat a család történetébe. A valós történelmi események és hétköznapi jelenetek bájos mágikus realizmussal keverednek. Az egy örökké félúton lévő országból elinduló, de sorsszerűen a Kelet és Nyugat közötti félúton is megrekedő, szétszakadófélben lévő család végül megtalálja a hazafelé vezető utat, hogy befejezzék nagyapjuk életművét.

  A német filmvilág a Goodbye Lenin, A bukás, A mások élete és a nálunk épp bemutatott, balatonos Westwind után egy újabb remek alkotással dolgozta fel a saját országuk félmúltjának egyik meghatározó jelenségét. Továbbra is várjuk a magyar filmesek hasonló színvonalú, katartikus történeteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr983539467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2012.01.15. 13:40:25

@Alfőmérnök: :) a probléma szerintem kissé összetettebb, minthogy csak az szdsz-re és jancsóra fogjuk.

Alfőmérnök 2012.01.15. 18:00:45

@tistedur: Kissé összetettebb, de nem teljesen alaptalan a felvetés.
Egyrészt igaza van @inszeminator: -nak, másrészt azért, hogy az 50. évfordulóra nem készült igazán jelentős/nagyszabású film, egyértelműen az éppen regnáló szoci-szadesz koalát és a velük közismerten jó kapcsolatokat ápoló MMKA-t terheli a felelősség. Mindegy, talán majd 2056-ban... :)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.15. 18:31:52

@Alfőmérnök:
Nagyonis összetett, mert egy un. tabló sohasem fog sikerülni.
15 és fél évesen kerültem a gyüjtőbe 57 nyarán -civilek.
Aztán a Fő utca többnyire katona és rendőrtisztek, majd Sátoraljaujhely - fiatalkorúak - ezek tűntek a legértelmesebbeknek - s végül 59-ben újra a gyüjtő, ahol a felnőttek arról sutyorogtak, hogy az amerikaiak már Bécsben vannak.
Tabló helyett csak személyes sorsokon keresztül érdemes bárkinek is belevágni, mert akiket megismerhettem százféle oldalról látták a történteket.
A magam történetét az Inszeminator II. blogban írtam meg, és ez is csak utótörténet villanásokkal, "Utazás hagymával, szalonnabőrrel" címen.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.15. 18:45:41

Micsoda pocsék film volt az a Szabadság szerelem is.

Tényleg, ezt a magyar 56 idején Budapesten játszódó amcsi szerelmi történetet ismeri valaki? Én egyszer végignéztem, de semmire nem emlékszem belőle azon kívűl, hogy a szovjet tisztet játszó Yul Brinner valami pozitív figura.

www.youtube.com/watch?v=Jd3bvTojjb0

És a rövid történet az IMDb-ről:

Budapest 1956. A group of Westerners try to leave the city when the the Soviets occupys the country. But the airport is closed down and they have to take a bus to the border. At the border they are stopped by red tape - and Major Surov. The reasons are sketchy, but it seems that the major is romantically interested in one of the westerners, Diana Ashmore.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.15. 18:51:52

@inszeminator: "Tabló helyett csak személyes sorsokon keresztül érdemes bárkinek is belevágni, mert akiket megismerhettem százféle oldalról látták a történteket."

Pont ezért hiteles Bereményi. És ezért jó nem csak az Eldorádó, de a Tanítványok is, vagy a Gothárnak írt Megáll az idő.
Érdekes, hogy a Megáll az időben csak néhány perc játszódik 56-ban, mégis az egész filmre rányomja a bélyegét. Általános amnesztia, megroppanó gerincek, Pierre és a Shadows, a Balaton stb stb.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.15. 19:24:44

@Gasper:
A civilek' - egy dolog - de magasabb rangú katonatisztek...s nem eliszkolt Király Bélák...
Akik itt maradtak, és vállalták, de legalábbis elviselték a következményeket.
Én a Fő utcaiak pályafutásáról írnék filmet, ha tudnék.
Fölívelő pálya, mely idővel megfeneklik a hazugságokon, s bizonytalanná válik, de korrigálható, mert alkalom adódik rá, és mert úgy tűnik nem csak magánsors, de szélesebbkörű érvénye is van.
Nevezhetném fejlődéstörténetnek is, a végső drámai eltaposódást vállalva.
Tudom , kevesen vállalták, s még kevesebbeket érdeklő téma, de jobban mutatná a kort, zászlólengetés, romhalmazok és lőporhüstös fizetett statisztéria sem kellene hozzá.
Talán igazabb is lenne.

tistedur 2012.01.15. 20:02:31

@Gasper: yul brinnert valahogy megtalálták ezek az orosz szerepek :)

Alfőmérnök 2012.01.15. 20:59:42

@inszeminator: Nehéz ellentmondanom, lévén összehasonlíthatatlanul nagyobb tapasztalatod van, mint nekem. De ettől függetlenül is igazad lehet, legalábbis szigorúan véve. Mindenesetre "országimázs"-szempontból nem ártana egyszer egy "taplószerűbb", látványos film.
Lehet, hogy túl közeliek ehhez még az események. Meg aztán tulképp mi a fenének mozgóképen megjeleníteni valamilyen történelmi eseményt, amiről van "eredeti" felvétel? (Szemben pl. a '48-'49-es szabadságharccal.)

Az írásodat el fogom olvasni.

@Gasper: Hát erről még nem is hallottam.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.15. 21:18:47

@Alfőmérnök:
Csak aztán ne csodálkozz...
Egy kamasz látásmódja, érzései, tapasztalatai, gondolkozásmódja némi szarkazmussal körítve.
Hősöket nem találsz benne, csak embereket.
57-59 ig.

Alfőmérnök 2012.01.15. 21:28:55

@inszeminator: Köszönöm. Könyvjelzők közé betéve. :)

Alfőmérnök 2012.01.15. 22:23:28

@Alfőmérnök: "taplószerűbb" = "tablószerűbb"

Bell & Sebastian 2012.01.15. 23:56:39

Nem biztos, hogy jól látták. Ha emlékművet akarunk '56 -ról, akkor először is kell egy többé-kevésbé objektív igazság.

A javát Moszkvában kavarták, arról alig tudunk valamit.
A magyar elvtársak legjava bizonyára be volt avatva, hazai provók nélkül meglehetősen nehéz lett volna megszervezni.

A vidék ritkán kerül szóba, pedig ott is történt egy 's más. Falun meg egyenesen morbid és szürreális dolgok történtek.

Aztán ott vannak az utóvédharcok is. Heroikus téma, az én ötvenhatom senkit sem érdekel (nagypapi jobbat mesél), a teljes sztori meg világszenzáció.

Lehetne a címe például Káin és Ábel. (Attól most tekintsünk el, hogy volt ott még egy harmadik tesó is, de a hülyekatolikusokon kívül azt más úgysem tudja.)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2012.01.16. 00:19:15

@Bell & Sebastian:

Részlet az "Utazás hagymával, szalonnabőrrel" c. már említett irományból.
(Főőrnagy" egykori katonai repülőtérparancsnok)

"...Az ágyközökben kisebb csoportok szétszórva, csak Bőrgyalu és a bíró tartózkodtak az ajtó közelében patikaszereikre várva. Főőrnagy kemény léptekkel haladt mögöttem, s le nem vette rólam zavaros tekintetét. Már éppen keresztezni akartam útjában, hogy a kapitány mellé telepedjek, amikor hirtelen megállt, hosszan szemrehányóan végigmért, a keze finoman reszketett - láttam - s mielőtt újra megindult, mintegy mellékesen, csak úgy, de feltünő lekezelő hangsúllyal odavetette:

....kár, hogy belepofáztatok az egészbe öcsi...jobban ment volna, ha nem avatkoztok bele...És talán sikerül is..

Tovább haladt, de fordulás után amint felém közeledett újra megállt - bólogatott, mintha csak megerősiteni akarná az iménti kijelentést, s még hozzátette:

....így viszont szar lett az egész...s most itt ülhetünk ebben a nyálas rohasztó sötétségben, valamennyien....

- A váratlan szemrehányó kijelentés ostorcsapásként süvített a lassú délután csendes nyugalmába. Döbbent fagyos csend követte, s talán a szívverése is megállt némelyeknek egy röpke pillanatra."

homoródkarácsonyfalváért 2012.01.16. 08:40:10

@tistedur: Nem, persze, hogy nem, így túl egyszerű.
De azért mondjuk a 80-as években nemigen volt sok olyan magyarországi magyar a művészeti életben, akit ismert a világ. Az egyik ilyen volt Jancsó, ezért reménység kellett volna, hogy legyen a rendszervátáskor.
Hát nem lett az.
De ha a 80-as években kellett volna tippelnem, hogy ki csinálja meg a lengyelek "nagy filmjét", akkor Wajdát mondtam volna, aki meg is csinálta. A magyarok "nagy filmjé"-re Jancsót mondtam volna, aki viszont nem csinálta meg.

tistedur 2012.01.16. 12:12:23

@homoródkarácsonyfalváért: ez jancsó egyéni döntése volt, ez nem tudom, hogy számonkérhető-e egyáltalán

Alfőmérnök 2012.01.16. 21:52:17

@tistedur: Tegyük hozzá, hogy Wajda személyesen is érintve volt a témában (az apját ott nyírták ki), ezért is volt fontos neki, hogy megcsinálja a filmet.

tistedur 2012.01.16. 22:27:13

@Alfőmérnök: nálunk meg szabó megcsinálta az apá-t.
sokszor félek a személyes filmektől, de a katyn esetében szerencsésen találkozott az egyén és a közösség.
(mint az eldorádóban :) )

Alfőmérnök 2012.01.16. 22:39:56

@tistedur: Az Apa szerintem tipikus példája a Szabó István-i érzelgősségnek. Annál már csak az Álmodozások kora a gázabb. Soha nem szerettem a filmjeit, egy-két kivételtől eltekintve (pl. Tűzoltó utca 25., Redl ezredes). Az ügynökmúltjától függetlenül mondom ezt (mert az übergáz; főleg ahogy lereagálta).

tistedur 2012.01.16. 23:49:12

@Alfőmérnök: én az apát a személyes érintettség miatt hoztam fel , érzelmesnek persze hogy érzelmes-ez van, szeretni nem kell :)
de gustibus nem disputálunk természetesen :) (bevallom, nem csak a berlin felett-et, de a casablancát is szeretem, pedig az se egy annyira jó film, mint amennyire híres :) )

Alfőmérnök 2012.01.17. 00:00:50

@tistedur: Na látod a Casablancával semmi bajom nincs; mert az az, ami (tömény giccs:), és nem is akar másnak látszani.
Ezt a de gustibus... hülyeséget amúgy melyik ókori faszkalap találta ki? Mert ennél nagyobb baromságot még nem hallottam. Az emberek többnyire ízlésekről vitatkoznak. Mikor nem arról vitatkoznak, akkor nem vitatkoznak, hanem egyetértenek. ;)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.17. 07:09:47

@tistedur: a Casablanca hibátlan film! :)

@inszeminator: egészen biztos, hogy igazabb lenne.

tistedur 2012.01.17. 20:54:20

@Gasper: nen hibátlan, de valami miatt hatásos :) a hangulata, a kliséi :)

@Alfőmérnök: vitázni nem érdemes az ízlésekről, mert semmi értelme. arról lehet vitázni, hogy jó film-e a keresztapa, de arról nem, hogy a tökfőzelék most akkor finom-é avagy nem-é :)

Alfőmérnök 2012.01.17. 21:16:49

@tistedur: Mi a különbség a kettő között?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.17. 21:56:27

@tevevanegypupu: ó, az egyik kedvenc jelenetem! :)

@tistedur: én azért kötöm az ebet a karóhoz. Hibátlan. :)

Más. Ha már szóba került a Berlin fölött az ég. A filmben az öreg professzort alakító Curt Bois, aki többször feltűnik a könyvtárban és ott kóvályog a senki földjén, a Potsdammer platzcon, nos ez a német színész fiatalon a Casablancában is játszik, méghozzá zsebtolvajt.

www.gonemovies.com/www/Drama/Drama/casablancaZakkenroller.asp

tistedur 2012.01.17. 22:43:51

@Alfőmérnök: mert arról lehet vitatkozni, hogy esetleg maradtak következetlenségek egy forgatókönyvben, de arról vitatkozni, hogy kell-e kapor a tökfőzelékbe (kell egyébként, de a pirosparika kihagyható) nem érdemes :)

@Gasper: a casablancában ki nem játszott?! :) az a jelenet pedig talán a legtöbbet félreidézett mozis mondást tartalmazza :)

tistedur 2012.01.17. 22:54:32

@Alfőmérnök: az a készítendő mennyiségtől is függ, de sok :)

marko11 2012.01.17. 23:37:36

@tistedur:
Már hogyne lenne számonkérhető!
Sokáig, naivan, én is Jancsótól vártam, hogy majd megcsinálja pl. a rendszerváltás filmjét. De nem csinálta. Talán túl sokat tud?
Egyébként nemcsak a rendszerváltás utáni filmjei, hanem a napi politikában való részvétele is botrányosnak mondható.
Persze, tegyük hozzá, hogy Jancsó nem rosszabb, mint az irodalom olyan "jelesei", mint Konrád, Nádas, Esterházy...

Alfőmérnök 2012.01.17. 23:42:23

@tistedur: Azaz egy "gondolomnyi", ahogy a dédnagyanyám mondta. :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.18. 07:56:13

@tistedur: ha valamit sokszor "félreidéznek", az még nem biztos, hogy a film hibájaként róható fel.

Másfelől a tökfőzelék király dolog. Szoftos mennyiségű (nem ám a menzai csirízes sztájl!) lisztes habarással, optimális mennyiségű kaporral az egyik legkomolyabb dolog a magyar gasztronómia zenitjén.

marko11 2012.01.18. 08:49:00

@tevevanegypupu:
Play it again, Sam!
...és, ugye az egyik legjobb Woody Allen film. (Amit, ugyan még nem ő rendezett, "csak" a forgatókönyvet írta.)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.18. 09:05:38

@jose maria padilla: á, reggel sosem bírok enni, legfeljebb csak töprengek róla. :)

tevevanegypupu 2012.01.18. 09:50:09

@marko11:

Igen, tenyleg nagyon jo filmet csinalt belole Woody Allen.(:

tistedur 2012.01.18. 11:26:17

@Gasper: ea félreidézés nem a mű, hanem a néző "hibája" :)
a tökfőzelékbe pedig kell egy pici ecet is :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2012.01.18. 14:38:30

@tistedur: "ea félreidézés nem a mű, hanem a néző "hibája" :) "

Egyértelmű.

Alfőmérnök 2012.01.18. 17:59:28

@tistedur: @Gasper: Mi az a félreidézés? (Biztos tudni illene, de nem tudom és nincs kedvem utánakeresni.)

tistedur 2012.01.18. 19:45:00

@Alfőmérnök: a játszd újra sam. ilse azt mondja, hogy :"Play it, Sam. Play "As Time Goes By."
a woody allen-féle "play it again, sam" bezavar :)

Alfőmérnök 2012.01.18. 20:26:33

@tistedur: Köszi!
Egyébként annyiban szerintem jogos a Casablancával kapcsolatos kritikád, hogy a Lauren Bacallos Humphrey Bogart-filmek sokkal jobbak (és talán kevésbe ismertek).
www.youtube.com/watch?v=mFfuUu5xmMA

tistedur 2012.01.18. 20:37:01

@Alfőmérnök: azért bacall és bogart között kicsit erősebb volt a kémia :)

Alfőmérnök 2012.01.18. 20:59:14

@tistedur: Meg Howard Hawks jobb rendező, mint Michael Curtiz. :)

tistedur 2012.01.18. 21:09:22

@Alfőmérnök: mindkettő jó rendező, egyezzünk ki ebben :)
az egyik megcsinálta a scarface-t, a másik meg az angels with dirty faces-t :)

Alfőmérnök 2012.01.18. 21:28:02

@tistedur: Nem egyezek ki. Az egyik jobb. :)

Alfőmérnök 2012.01.19. 00:01:46

@tistedur: Én meg tudom mondani (annál precízebben, mint ahogy te a jó tökfőzelék receptjét leírtad), hogy miért tetszenek jobban Hawks filmjei, mint a Casablanca.

tistedur 2012.01.19. 00:32:22

@Alfőmérnök: akkor majd a soha el nem jövő blogtalin megbeszéljük egy pohár bor mellett :)

Alfőmérnök 2012.01.19. 10:42:50

@tistedur: Arra a blogtalira nem biztos, hogy elmennék, mert nem mindenkivel találkoznék szívesen (de te nem vagy kizáró ok, nem tűnsz kémnőnek:)).

tistedur 2012.01.19. 10:46:11

@Alfőmérnök: az a gyanús, aki nem gyanús :)

tistedur 2012.01.19. 11:07:29

@jose maria padilla: miért, beszállna?! ennyire érdekli alfi ?!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.19. 11:09:04

@tistedur:
ne vetítsen. csak kérdeztem. miért ne dughatnának?

tistedur 2012.01.19. 11:45:08

@jose maria padilla: velem lehet beszélni, és ki tudna ilyen kedves kérésnek ellenállni :)
(egyébként ez meg hogy az istenbe jutott eszedbe?)

Alfőmérnök 2012.01.19. 13:24:00

@jose maria padilla: áá, dehogy!
www.youtube.com/watch?v=VEtnfZnLMmc

De ha igen, mégiscsak jobb, mint a műkörmös. :)

@tistedur: Majdnem mindenről ez jut eszébe (ami végül is nem baj). De ne vegye túl komolyan, szórakázik.

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 20:00:22

@Alfőmérnök: @tistedur: Ha jól emlékszem, az őrmesternek nincs már nagy sikere a nőknél, biztos a lámpát akarja tartani :)

Alfőmérnök 2012.01.19. 20:38:17

@evil overlord: Inkább ne tartsa, lehet, hogy tistedur fényre csúnyulós lány. :)

tistedur 2012.01.19. 20:42:46

@Alfőmérnök: nem kell aggódnia, van annyi ital, hogy még én is vonzó legyek :)

Alfőmérnök 2012.01.19. 21:02:05

@tistedur: "van annyi ital"
Úgy érti, otthon, behűtve? Mert én nem fizetek, az tuti. :)

tistedur 2012.01.19. 21:05:15

@Alfőmérnök: épp most iszom meg az itthoni behűtött italt:)

@evil overlord: mit vigyorog gonoszka?! :)

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 21:25:27

@tistedur: Értékelem alfő gonosz humorát és az ön öniróniáját :)

tistedur 2012.01.19. 21:34:42

@evil overlord: az egyik jó tulajdonságom az öniróniám :) ráadásul jó kávét is főzök :)

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 21:53:00

@tistedur: A kávéfőzés nekem is megy, bár nem az én érdemem, hanem a gépé.

tistedur 2012.01.19. 22:18:59

@evil overlord: én ismerek olyanokat, akik még géppel sem tudnak jó kávét főzni :)

evil overlord (törölt) 2012.01.19. 22:25:09

@tistedur: Pedig egyszerű: kávét kell beletenni, és nem raktári vegyes söpredéket.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.19. 22:30:34

@tistedur: @evil overlord:
Nálam jobban senkinek sem megy a kávéfőzés, legalábbis otthon. Csak kimondom: "Kedvesem, főznél nekem egy kávét?" - És pár perc múlva már kész is a kávé. ;)

tistedur 2012.01.19. 22:39:38

@Holger Hartland: nekem mondani se kellett és már volt is kávém :) cserébe mindig kellett valami versikét költenem tádé-kávé rímmel, de ez még belefért.

Alfőmérnök 2012.01.19. 22:43:59

@tistedur: Én nem iszom kávét, de azt nem értem, hogyan lehet elrontani a géppel készült kávét. Biztos akarni kell hozzá. :)

tistedur 2012.01.19. 22:54:40

@Alfőmérnök: sok kávé, kevés víz vagy a fordítottja. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.19. 22:55:12

@tistedur: Mondjuk ilyet?

"Hajnal. Jön értem az ávé-
há. Jól esne most egy kávé."

Alfőmérnök 2012.01.19. 23:04:33

@tistedur: A török kávéról mit gondolsz? Csak hogy ontopikok legyünk. :)

tistedur 2012.01.19. 23:04:59

@Holger Hartland: tádé-kávé kínrímpárral :)
"ó te balga tádé
hol van az a kávé "
(a kávé reggel helyiértékekkel képes csökkenteni a morc-faktoromat :) )

tistedur 2012.01.19. 23:08:28

@Alfőmérnök: szeretem :) habár nincs itthon az a kis, jellegzetesen felfelé keskenyedő kávéfőzőm hozzá. régebben csak ilyet csináltak nekem, de nem volt benne kardamom és nem cukorral forralták fel.

Alfőmérnök 2012.01.19. 23:17:40

@Holger Hartland: Szerintem így jobb:
"Hajnal, kávéház.
Jön értem az ávéhá."

tistedur 2012.01.19. 23:31:34

@Holger Hartland: @Alfőmérnök:

kávéházi ávéhá
már a hajnal se jő

Alfőmérnök 2012.01.20. 00:01:26

@Holger Hartland: Nem teszem ki. Ha valaki rámegy az adatlapomra, megtalálja. :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.20. 08:02:38

@Holger Hartland:
komolyan mondja, hogy van olyan eleven ember aki kedvesemnek szólítja a nőjét? úgysem hiszem el.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 08:11:38

@jose maria padilla: Generikus megszólítás volt, mindenki behelyettesítheti a saját életében használatosat.

Alfőmérnök 2012.01.20. 11:18:24

@jose maria padilla: Pedig létezik ilyen, én ismertem ilyet. És nem volt rossz gyerek amúgy. (A félreértések elkerülése végett: nem engem szólított így.)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.20. 11:25:57

@Alfőmérnök:

jó, tudom ám, hogy vannak ilyen balfaszok, meg olyanok akik úgy mutatják be a a csajukat, vagy úgy beszélnek róla, hogy a "kedvesem" /mingyár hányok/ és ezek nem rossz gyerekek. ezeknek általában a "kedvese" a rossz lány, például kiröhögi a szomszédjózsival kúrás után a fasziját.
összefoglalva: aki a nőjét kedvesemnek szólítja, vagy így emlegeti, az jófiú lehet, de férfi nem. :)

tistedur 2012.01.20. 12:27:17

@jose maria padilla: mondja ezt a "szomszédjosé" :)

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.20. 12:49:53

@Holger Hartland:
bármilyen meghökkentő, a nevén. vagy az általam adott nevek valamelyikén :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 12:55:08

@jose maria padilla:
Akkor mi volt a "nagy kő"?
Na és mik azok a nevek?

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2012.01.20. 12:58:41

@Holger Hartland:
nagy kő esett le a szívemről a maga akkori válaszát olvasva. ne kelljen mán szájba!
köze? :)

Alfőmérnök 2012.01.20. 13:04:14

@jose maria padilla: Még nem úgy hívja, hogy "anya", vagy "mama"? Mert megfigyletem, hogy egy idő után az apukák is elkezdik a feleségüket "anyázni". :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.20. 13:13:11

@jose maria padilla: Na ugye! Ezt a választ vártam. Hát ezért írtam, hogy "kedvesem" - aminek a szándékos bornírtságát pedig az olvasónak észre kell vennie és ebből rá kell jönnie, hogy ide neki kell behelyettesítenie valami autentikusat, de hogy mit, az az ő dolga. Nahát.
süti beállítások módosítása