HOPPÁ! Megtaláltuk a piac láthatatlan kezét
2012. január 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

HOPPÁ! Megtaláltuk a piac láthatatlan kezét

  Kajajegyekért aggódik Nicolas Sarkozy. Ezt is megértük. A francia elnök még novemberben írt levelet Orbán Viktornak, s a levelet megszerezte és megosztotta a nagyközönséggel a Magyar Narancs. Ha a sztori szóról szóra igaz, újra betekintést nyerhettünk a diplomácia általában zárt ajtók mögött elhangzó, udvarias körmondatokban megfogalmazott, kőkemény érdekérvényesítést tartalmazó beszédmódjába.

  A lotyaszájú francia elnöknek már nem először szivárog ki a közlendője: Sarkozy három évvel ezelőtt Mirek „Berlusconival orgiázom” Topolánek akkori cseh miniszterelnökkel osztotta fel Európát – egy beszélgetés erejéig. Sarkozy akkoriban az arabokat bosszanthatta fel kijelentéseivel: „A Mediterrán Unió elnöksége nem ajándék. Szívesen rád bízom, birkózz meg vele. Kéz és lábtörést. Nincs fogalmad arról, hogy mit jelent Libanonnal, Egyiptommal, Algériával tárgyalni. Órák százait. Szörnyű. (...) Tudod mit jelent egyedül lenni az összes arabbal szemben? Telefonálni velük? Szörnyűek, esküszöm” – panaszkodott a kiszivárgott jegyzőkönyv szerint Topoláneknek. Az ősszel viszont Izraellel gyűlt meg a baja a franciák magyar-zsidó-görög származású elnökének: azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőről, hogy nem bír ránézni, mert egy hazug. Barack Obama amerikai elnök pedig csak tetézte a kényes szituációt, amikor úgy reagált: lehet, hogy a francia elnöknek felfordul tőle a gyomra, de neki meg minden nap meg kell vele birkóznia.

  Ugyanabban az időszakban, novemberben fordult Sarkozy figyelme egy levél erejéig a magyar kormányzat felé is. A Magyar Narancs által közölt levélben egyes francia vállalatok magyarországi tevékenységének körülményei miatt aggódik. Sarkozy udvariasan megköszöni Orbánnak, hogy a közlekedési és a médiaszektorban „a közelmúltban olyan megoldás született, amely tudomásom szerint minden érintett felet kielégít”; ugyanakkor elárulja: „Nem titkolom aggodalmamat a közszolgáltatások koncessziójával (Budapest városának vízszolgáltatása, vagy az energiaszektor például) illetve, legújabban az étkezési jegyek esetével kapcsolatban”. Majd kifejezi kívánságát, hogy legyen megoldás, hogy így „megakadályozzuk az országaink közti gazdasági kapcsolatok romlását”.

  Nos, Sarkozy levelével az égvilágon semmi probléma nincsen. Így megy ez. A demokráciaexport és demokráciaaggodalmizmus mögött mindig és mindenhol ott voltak a kőkemény gazdasági és egyéb érdekek is. A francia, sőt, a világtörténelembe bekerülni szándékozó Sarkozynek még a magyar étkezési utalványok sem kerülik el a figyelmét: a francia elnök a francia cégek érdekében határozott levelet intézett a keleti végek egyik urához. Ismerjük egyes magyar önkormányzatok és a magyar állam kapcsolatát a külföldi érdekeltségű vízközműcégekhez. És ismerjük azt is, ezek a cégek hogyan állnak a magyar fogyasztókhoz, egyáltalán, minek tekintik a magyar gazdaságot, egész Magyarországot. A cégek és a magyar politikum között meglévő konfliktusban reméljük és elvárjuk, hogy a végén szigorúan a jogállami szabályok érvényesüljenek. Ugyanakkor össze lehet hasonlítani, hogy a nemzetstratégiai jellegű ágazatokban mekkora Magyarországon és Franciaországban az állami részesedés aránya. A párizsi vízközmű például 2010-ben került vissza önkormányzati kézbe.

  A jogállamba (de még inkább a nyugat-kelet-európai viszonylatok hagyományába) pedig belefér ez a levél is, amely mintha egy sokszor emlegetett láthatatlan kéz valódi megnyilvánulása lenne, nem teljesen a tankönyv szerinti formában. Rakjuk el emlékbe, hogy eszünkbe jusson, amikor ideologikus elmék a mindig bűnös, beavatkozni merészelő magyar állam és a mindig szent, ártatlan és érinthetetlen piac viszonyáról írnak dolgozatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr943531887

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megbüntesse-e az EU Magyarországot? 2012.01.12. 16:21:55

Az Alaptörvény életbe lépése óta megsokszorozódtak az Orbán-kormányt (vagy rendszert) szidalmazó politikai nyilatkozatok. Az újságolvasó állampolgár csak kapkodja a fejét, hogy épp melyik világhatalom kritizálja a szegény magyar kormányt. Többször felm...

Trackback: Péééénzt!! 2012.01.09. 19:37:51

-Csengetett, főnök? Mit tehetek önért? -Szerezz pénzt! -Jó! Megkérdezem az újságírókat! -Miért őket? -Mert ők mindig tudják, hogy mennyi a pénzem! Ők vették észre azt is, hogy túlfizettek. Pedig ha

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2012.01.09. 17:48:05

a 4-es metró gödrébe se véletlenül mászott le sarko.

Líder Máximo 2012.01.09. 17:51:42

Hoppá! A Mandiner először élvezett el álmában a paplan alatt és most meglepődik, hogy foltos a paplanja?

Még jó, hogy van egy Büszke Magyar Parasztunk az ország élén, aki felfuvalkodott mellel, vörös fejjel néz körbe saját kis szemétdobján, miután elkergette a francia kakast. Beh..

Mikka-Makka 2012.01.09. 18:06:23

nem értem teljesen ezt a nagy rácsodálkozást
sztem teljesen normális ha egy (min.) elnök a nemzeti cégek érdekeiért lobbyzik külföldön
a probléma ott van (számunkra) hogy egy erős országnak ez sokkal könnyebben megy mint egy bajban levő, hitelét, tekintélyét vesztett ország vezetőjének

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.09. 18:08:36

@Mikka-Makka: "teljesen normális ha egy (min.) elnök a nemzeti cégek érdekeiért lobbyzik külföldön"

ezt írtam én is:

"Sarkozy levelével az égvilágon semmi probléma nincsen." "A jogállamba (de még inkább a nyugat-kelet-európai viszonylatok hagyományába) pedig belefér ez a levél is"

Bell & Sebastian 2012.01.09. 18:13:47

Hiába régebbi a cigánykodás -szavunk a zsidózik -nál, mindkettő magyartalan. Púnijós, oszt el van intézve.

Líder Máximo 2012.01.09. 18:38:16

@rajcsányi.gellért (ergé): Akkor meg minek írsz róla, napszemüveg? Inkább azt mutatnád be az olvasóknak, ami a háttérben van, mert ezek a dolgok azért már jó néhány éve nyilvánvalóak a gazdasági világválság óta, minimum. Soros is megmondta: az USA szerepe a születő új világrendben leértékelődik, a piac "láthatatlan kezét" a politika szerinte nagyon is látható keze irányítja, mely meghatározza milyen keretek között működhetnek a piaci mechanizmusok.

Kis történelmi kitekintő: a II. vhb-t követően a nemzetközi pénzügyi rendszerben a központi, kemény valutákkal rendelkező, gazdag országok előnyre tettek szert. A perifériával szemben. A központi klub élére az USA állt. A piac, a nemzetközi gazdasági rendszer különösebb felügyelet nélkül, minél kevesebb korlátozással működött. A globalizáció kora aztán döntő változást hozott: lebomlottak a határok, még inkább felgyorsult a pénzmozgás, stb. Namost ez a globális pénzpiac vált jelenleg ingataggá, mert arra a hamis feltételezésre épült, hogy nincs szükség regulációkra. A történet innentől kezdve nagyon egyszerű: deregulálni kell a bankokat - és nem primitív módon szabadságharcot folytatni és azt hinni, hogy itt a van a kapitalizmus vége és jöhetnek a hippi szittyák!

Soros azt mondja, hogy ennek globális pénzpiacnak nemzetek feletti, globális szabályozókra van szüksége. Itt van a kutya azonban elásva: ez azért nem olyan könnyű dolog. Az EU-ban sem sikerült ugye egységes szabályok bevezetéséről megállapodni. Nyilván ez lesz a következő évek nagy kihívása és nem az, hogy kis nemzeti, önállátó piacokat (lásd Jobbik és Fidesz elképzelései) hozunk létre. Ezek a mai magyar jobboldalnak hazudott politikusok, olyan szinten, de olyan szinten IQ deficitesek, annyira nem értik a mai helyzetet, hogy elborzaszt és az jut eszembe, amikor Bárdossy hadat üzent az USA-nak. Muha.

Soros egyébként egy új Bretton Woods-i konferenciában látná a megoldást, amelynek során le kellene lefektetni a bankok és a pénzügyi piacok működésének reguláit. Itt kérem a magyaroknak is konszenzusos politikát kéne folytatni, most osztják újra a lapokat, most osztják ki a szerepeket ki fog a fasz jó végén állni, erre ez a szerencsétlen kormány retardált légpisztolyként viselkedve mindenkit szembespriccel, majd leragasztott szemüveges Tompikaként jól elrohan, juj, nem mi voltunk és különben is basszátok meg, mert mi jobban tudjuk. Amit a jelenlegi kormány művel az nem érdekképviselet, hanem lehetőségeink látványos tökönszúrása (bocs a képzavarért).

emzperx 2012.01.09. 18:55:05

A kilencvenes években - látván a korábbi komcsi rendszer nagyszerűségét és politikusaink pofátlan lopássorozatát - magam is hittem a piac mindenhatóságában.

Az első kérdőjelek akkor kezdtek a képbe beúszni amikor megtudtam, hogy a javainkat bagóért felvásárló "piaci alapon szerveződő" külföldi nagyvállalatok zöme hazájukban többségi állami tulajdonban van.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.01.09. 19:06:17

Nemhiába gourmand nemzet a francia, a végén még recepteket is cserélnek, esetleg kötcsén lesz egy provence-i lecsó vs. magyar lecsó főző verseny, a győztes viszi a másik nemzet kajajegy piacát

komoly ajrópai viták ezek, újabb szakasz nyílik a vacsoracsaták történelmében

ÁrPi 2012.01.09. 19:13:39

Sárközynek (azaz Sárkel-Merközy-nek) mostanság meg kéne nyerni odahaza (ilyesmikkel, ilyen néppárti-friendly-fire --magyarrugdosásokkal is)
odahaza jó fhranszia hazafiként fhranszia vállalati érdekekért is kiálló módon a választást,

különben kontinentális ojró-valutaösszeomlás is lehet 2013 tavaszára.

táltos 2012.01.09. 19:17:13

@Mikka-Makka: Az is probléma, hogy ha a háttérben ilyen leveleket írogatnak, meg gondolom négy-hat-nyolcszemközt is meg-megemlítenek efféléket, akkor nem azzal kéne etetni a honi sajtót, hogy Magyarországon meghalt a köztársaság és épül a diktatúra. Hanem tessék nyíltan kiállni és megmondani, hogy azért csesztetünk Titeket magyarok,mert kitúrtátok Pécsről a Suezt, meg az országból a Sodexo-t,meg a bankadóval és végtörlesztéssel csökken a bankjaink profitja. És ezeknek a cégeknek a vezetői, akik a mi kampányainkat finanszírozzák, már hónapok óta a nyakunkra járnak, hogy csináljunk már vmit ezzel a országgal. Buktassuk meg OV és hozzuk vissza Bajnait, mert az olyan szimpatikus, csendesen pislogó Úriember.

Várúr 2012.01.09. 19:24:41

Kőkemény érdek/érvényesítés.
Persze hogy nincs vele baj.
De nem árt, ha tudjuk.
Közlekedés, médiabefektetés rendben, vízmű, étkezési jegy nem annyira. Innen legyezgeti a szél az orbáni étkezési diktatúrát felebarátaim.

Viktus 2012.01.09. 19:28:23

Soha nem látott magasságba emelkedik szerdától a hazai benzin (422 forintra) és gázolajár (444 forintra).
-

K.anyád Orbán meg a szaros bagázsod ... még pár hét, és száz forintos elmozdulás a tavaly januárhoz képest.
Megölik az embert.

ÁrPi 2012.01.09. 19:29:29

@Líder Máximo:

"Namost ez a globális pénzpiac vált jelenleg ingataggá, mert arra a hamis feltételezésre épült, hogy nincs szükség regulációkra. A történet innentől kezdve nagyon egyszerű: deregulálni kell a bankokat - és nem primitív módon szabadságharcot folytatni és azt hinni, hogy ((bla- bla- bla))"

Deregulálni kell?

(Vagyis azt kérdem hogyan írta Soros, és én hogyan olvassam itt azt. )

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 19:32:34

A csillogó szemű demokrácia-védőknek ez lehet, hogy új, de Orbánnak azért nem kéne, hogy az legyen...
(Már csak azért sem, mert ő kapta a levelet.)

Sajnos, ami számít, hogy úgy néz ki a kormány abszolút dilettáns módon vívja a szabadságharcát.

Líder Máximo 2012.01.09. 19:36:15

@táltos: ez egy tipikus jobbikos, fideszes demagóg szöveg, amikor azt állítjátok, hogy a demokráciadeficit bemondása az egyenlő a gazdasági harccal. Két dolgot keversz, szittya! A demokrácia, mint olyan valóban sérült Magyarországon, hadd ne soroljam fel az alkotmánybíróságon át a médiatörvényig a kifogásokat, de a gazdasági érdekérvényesítés azonban teljes más tea. Bajnai ugyanúgy képviselte és képviselni fogja a magyar érdekeket, ezzel szemben, amit Orbán csinál, ahogy feljebb írtam, minden, csak nem érdekképviselet. Buta, háborús logikával nekimegy mindenkinek és a kormány és az ország is elveszti a hitelét. Ez a legnagyobb baj - ennek visszaszerzése. De ez már nem Orbán és nem a szittyák feladata lesz, az biztos! Mégis, szerinted, mi lesz ezután? Ez a szarházi olyan szinten lejáratta az országot, hogy nem lesz miből alkudnunk. Még azok az állások is veszni látszanak, amik eddig megvoltak. Ez az igazi hazaáruló kormány!

@rajcsányi.gellért (ergé): Vettem.

pcmci 2012.01.09. 19:36:33

@Viktus: de há' e' csak környezetvédelem e' a'! komcsi! különben is! van még autód? oligarha! meg elmúltnyoltzév! de nem is, a köcsög arabok az okai biztos. így akarják megbüntetni a magyarokat, amiért végre ki mernek állni az érdekeikért. ja nem, várj! az mszp keveri a szart, meg a libsik a sejkek nyakára járnak, hogy buktassák meg viktort!

Líder Máximo 2012.01.09. 19:45:42

@ÁrPi: jogos észrevétel. Újraszabályozni kell a bankszektort - ezt akartam írni. Soros azt mondja, hogy nemzetek feletti, globális szabályozókra van szükség. Ez a két állítás nem zárja ki feltétlenül egymást, mivel álláspontom szerint a globalizmus korában már nem lehetséges - de meg lehet próbálni, ugye kedves Fidesz és Jobbik? - nemzeti piacokban, nemzeti burzsoáziában gondolkodni, így a szabályozást én is EU-szinten látom, és nem nemzeti államok szintjén. Ez egy kemény kampf lesz!

tevevanegypupu 2012.01.09. 19:46:18

Micsoda egy kepmutato, megall az ember esze.(:

Pelso.. 2012.01.09. 19:47:53

Állítólag, a világon két motiváció létezik: a pénz és a nők....., -finoman kifejezve)

Viktus 2012.01.09. 20:05:35

@pcmci:

Hátamon nem vihetem be a gyárba a cuccot ... :P

táltos 2012.01.09. 20:29:18

@Líder Máximo: 2006-ban és utána vajon nem volt "demokráciadeficit" Magyarországon? Akkor mégsem volt nemzetközi össztűz GyF és kormánya ellen. Legalábbis sokkal szerényebb mértékben. Ja, hogy akkor még nem volt gazdasági válság, és nem érdekelt senkit egy "kis" ország belső problémája?
Persze,mert nem léptek a nyugat tyúkszemére gazdasági szempontból.
Bajnai érdekképviseletéről meg annyit, hogy mintha éppen akkor terveztek volna vmi vízközmű privatizációt.
És én inkább úgy látom, hogy nem OV járatta le az országot, hanem azok akik a juhakolban is farkast látnak és nem tudják a dolgokat a helyükön kezelni.
Ha vmivel gond van az éppen ez a hisztérikus reakció az esetleges felmerülő problémákra.
Inkább a bal-lib oldal az amelyik hosszútávon lejáratja magát és az országot is azzal, hogy folyton farkast kiált. Már annyiszor felépítette OV Magyarországon a fasiszta és náci diktatúrát, hogy egy tucat országnak is sok lenne.

elfelejtette 2012.01.09. 20:30:55

Elolvasva a levelet, nehez elhinni, hogy Sarko ilyet irt. Nem lehetseges, hogy valaki atbaszta a Narancsot?

2012.01.09. 20:33:37

Ha megtaláltátok, csapjatok rá, helyettem is.

Robinzon Kurzor 2012.01.09. 20:35:10

Kicsit olyan Magdi-anyu fíling, de azért jó.

És akkor most hogy állunk a Magyar Naranccsal?
Az ellenségem ellensége a barátom?

Na, mindegy, a lényeg, hogy ezzel végérvényesen bebizonyosodott, hogy minden külföldi bírálat alaptalan.

És ez volna a lényeg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 20:48:36

@Líder Máximo: Lol!

"a demokráciadeficit bemondása az egyenlő a gazdasági harccal"
Kapaszkodj meg! A kettő tök ugyanaz!
Ettől még egyébként lehet tényleges demokráciadeficit.

Van két teljesen különálló probléma:
- OV nem állítja helyre a demokráciát a 2/3addal, sőt!
- A külföldi ("baráti") hatalmak védik az érdekeltségeiket a gyarmaton.

(Jaj, de cuki! Te tényleg azt hiszed, hogy a nagyhatalmak most aggódnak szegény magyar emberekért, akiket elnyom a cúna, cúna Orbán? Ameddig megy a biznisz, akár Dunába is lövethetné az ellenzéket!)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.09. 20:50:15

@Robinzon Kurzor: Az "bizonyosodott" be, hogy a kettőnek nincs sok köze egymáshoz.

Akkor bírál a külföld, ha sérülnek az érdekei. Pont.

Ettől Orbán lehet überdemokrata államférfi, és kisstílű pálinkacézár is.

fikanick 2012.01.09. 21:39:04

Lehet, hogy visszakerult allami kezbe, de nem ugy bazmeg, hogy a polgarmester besetalt es einstandolta az egeszet, amit korabban ugyanez a polgarmester adott el, hat ti teljesen meg vagytok orulve? Az etkezesi jegyek ugyeben sem az a gaz, hogy mi a vege, hanem hogy milyen ocska modon forgattak ki egy ceget, ami jelentos koltseget olt bele, hogy a regi szabalyok szerint kiepitsen egy poziciot maganak.

Javaslom, csinaljatok ti ceget, hogy aztan az allam tollvonassal allamositsa a tevekenyseget, meglatjuk mit gondoltok az ilyenfajta aktivkodasrol.

Bell & Sebastian 2012.01.09. 21:47:47

A Suez/Veolia cégcsoport nemzetközi ügyködésének Magyarországon is komoly szakirodalma van. Rákereshető az üzleti tervére, egy bizonyos szintig a tulajdonosi szerkezetére.

Nagyon úgy tűnik, Amerikától kapott globális jogosítványokat a térségre. Annak meg nem fog keresztbe feküdni egy Barroso, vagy még úgyse egy félkegyelmű rímfaragó.

De akkor ki? A vak vagy bátor?

balatonikaboca 2012.01.09. 21:55:04

TatTa86: 2001-ben beléptünk az EU-ba senki sem kényszeritet, fegyvert se szegeztek ránk, hogy belépjünk.
Éveken át élvezhettük az EU által folyosított visszanem térítendő jutatásokat,ezeket MOST bazilikáztuk el.(OV.kormány)
Ami a külföld érdekei tekinti 2001 elött is szivesen ruháztak be Mo.-on (jó infrastruktúra,képzett olcsó munkaerő, stb.)
A pécsi bulihoz az is hozzá tartozik, hogy a pécsi önkormányzat adta el a franciáknak avizmű jogot
Ha te valamibe beinvesztálsz, profitért vagy veszteségért teszed azt.???

Szélmalomharcos 2012.01.09. 22:24:17

Az öreg Sárközy egész életében egy világcsavargó fezőr volt, a fia is ugyanaz más csomagolásban. Alma nem esik messze a fájától, miért lennénk meglepődve? Apa és fiú még egymást is csak a gyors haszon lehetősége szemponjából érdeklik

vizipipa 2012.01.09. 22:28:10

@balatonikaboca:
A Sodexo 2010-ben több mint 2,5 milliárd huf-t utalt haza. Hivatalosan. A többiről csak becslések vannak.
vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20111108-oriasprofit-utan-kiszoritosdi-interju-a-sodexo-igazgatojaval.html
Mennyit is fektetett be? Az akkori kormánykörökbe, mert azért jöhetett létre ez a bolt!
Te nyugodtan sajnálhatod őket, én nem fogom. Amit ők befektettek az már n-szeresen megtérült.
Az pedig, hogy valaki lenyúlja más üzletét nem újdonság. Van fogalmad róla hány magyar cég bukott bele ilyesmibe a 90-es években? Szerződést kötött egy külföldivel a termékei itteni forgalmazására, akár kizárólagos joggal 3-5 évre. Bevezette a terméke(ke)t, a márkát, a nevet. Felépített egy üzletet. Az idő letelte után (már ha volt ilyen a szerződésben) pedig bejött a külföldi egy saját céggel és vagy nem adott árut a korábbi partnerének vagy aláment árban. Tippeljél, ki nyert?
Jogszerűtlen? Nem! Erkölcstelen? Üzletben erkölcs? Hány éves vagy királyfi?
Most, legalábbis részben, fordítva kezdjük játszani ezt a játékot. És szerinted ez baj.

komment1 2012.01.09. 23:16:43

Szerény javaslat, hogy esetleg foglalkozhatna a Mandiner Horvátország és a MOL kapcsolatával. Mert ugye ahol meg magyar érdekek vannak, ott mindjárt de máshogy néz ki minden.

A demokráciába vastagon beletartozik, alapvető dolog, hogy az üzleti bizalom is erre épül, gyakorlatilag része ennek a rendszernek. Magyarán egy befektető számíthat rá, hogy biztonságban van a pénze az adott országban, hogy nem fogják ilyen-olyan módon lenyúlni - közérthetőbben szólva ellopni. Például emiatt az egyszerű összefüggés miatt van az is, hogy nem vesznek magyar állampapírokat, mert nem számíthatnak arra, hogy valaha kamatostul viszontlátják a pénzüket, egy megbízhatatlan kormányzat erre nem nyújt garanciát számukra. Ezért vagyunk ott, ahol a part szakad. Úgyhogy Sárközy levele és az egyéb reakciók ennek a folyamatnak a része. Jó lenne ezt végre felfogni, a szűk látókörű megközelítés csakis oda vezet, ahova most jutottunk.

Bell & Sebastian 2012.01.09. 23:32:23

@komment1: Ettől még Kádár is nagyobb hazafi volt, az urban legend szerint csak azt minősítette lopásnak, ami kiment a határon, legalábbis Czinege vadászkastélya (és annak járulékos létesítményei) kapcsán.

Robinzon Kurzor 2012.01.09. 23:33:05

@TaTa86.: "Akkor bírál a külföld, ha sérülnek az érdekei. Pont.
Ettől Orbán lehet überdemokrata államférfi, és kisstílű pálinkacézár is."

Jelen helyzetben ez pont nem vizsgálható, mert momentán csak az utóbbi (kisstílű pálinkacézár) áll fenn.

A levezetésed így egyelőre az "akkor kel fel a nap, ha kukorékolt a kakas" típusú téves következtetés.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.10. 00:28:28

@Robinzon Kurzor: Az állításomat a Sárkó levele támasztogatja alá.

Ellenben a demokráciáért való tényleges aggódást valóban semmi.

ATV hamisit · http://on.fb.me/x4OfuG 2012.01.10. 03:41:35

Lengyelországban egy sajtótájékoztatón főbe lőtte magát egy katonai ügyész az ottani visszásságok, politikai nyomásgyakorlás miatt. Kiváncsi vagyok benne lesz-e a hírekben vagy meg sem említik...

Ékszíj 2012.01.10. 08:04:34

Jó lenne ha valki már hatna is rájuk...

OmegaMale 2012.01.10. 08:15:20

@ATV hamisit: benne volt, a fickó kért 5 perc szünetet, amit nem túl hasznosan töltött el... túlélte.

Dub hadnagy 2012.01.10. 08:31:07

Ha már belekevertétek a pécsi vízközmű ügyét, akkor várjuk a jó kis oknyomozást, hogy vajon a visszaönkormányosítás óta jobb-e a szolgáltatás minősége, olcsóbb-e, stb. A fent említett Mancs már utánajárt és ott nemleges válasz jött ki, de ugye ők elfogultak.

Robinzon Kurzor 2012.01.10. 08:56:36

@TaTa86.: "Az állításomat a Sárkó levele támasztogatja alá."

Állításodat Sárkó levele nem tudja alátámasztani, mert momentán nem csak érdekeket sértünk, hanem pont pl. francia cégeket fosztottak meg tulajdonuktól, meg úgy mellesleg megyünk vissza a Kádár-rendszerbe.

Hogy ne neked ezzel nincs problémád, sőt, tetszik is, azt értem.

De ettől még pont nem tud kiderülni, hogy ha "csak" az érdekeiket sértjük és az elvileg közös értékeket nem szarjuk le, akkor mi lenne a reakció.

marko11 2012.01.10. 09:23:51

Nagyon bírom azokat a hsz.okat, melyekben megírják, hogy ők már rég tudták, amiről a szerző ír.
Azokat is nagyon bírom, akik arról értekeznek, hogy nyilvánvaló, hogy az erősebb kutya...nekünk meg a kutyaszar.
Az un. rendszerváltás környékén is ilyen okosak és hangosak voltak?
Valahogy nem igazán emlékszem azokra a véleményekre, mely szerin a rendszerváltással csak a kiszolgáltatottság, kizsákmányolás új - a korábbinál sokkal rafináltabb, aljasabb - formája érkezik meg.

aszterixagall 2012.01.10. 09:27:28

Továbbra is a túl erős állam a probléma, csak ez estben nem a magyar hanem a francia. Tehát itt azért lenne jogos az állami beavatkozás a mi oldalunkon, mert ez történik a másikon is.

Ilyenkor mindig eszembe jut a kérdés, hogy vajon Texas kormányzója szokott-e ilyen leveleket küldeni Louisianába. Én azt gondolom, hogy nem. Hogy ennek mi lehet az oka? Gondolom az, hogy nagyrészt egy helyre adóznak és közvetlenül választanak szövetségi szintű vezetőket, olyanokat persze, akiknek tényleges hatalmuk is van.

Lesz valaha ilyesmi az Unióban? Nem hiszem.

Kapcsolódik a hablatyolásom a poszthoz? Nem tudom.

komment1 2012.01.10. 10:18:36

@Dub hadnagy: Ez a másik dolog. Nem tudom, miért legyek boldog, hogy a magyar oligarcha zsebét tömhetem, mert ugye az orbáni szisztéma lényege ez, a holdudvar kezébe játszanak át mindent.
Ennek ékes példája az esztergomi helyzet. Ragozni nem kell, hogy mennyire pocsék. Nos, például a közvilágítás esete, ami a legfeltűnőbb volt: hát ott ugye van egy multi (fuj, csúnya, rossz, ugye Orbán szerint), az E-On, aki az áramszolgáltató. Hát a Meggyes meg elintézte, hogy az áramszolgáltató és a fogyasztó önkormányzat közé beiktattak egy TIVI Kft nevű izét, akiktől semmi mást nem vettünk, mint az izzókat, igen nem tévedés, csak az izzókat, amit maga is meg tudott volna venni az önkormányzat, de mivel az izzók a TIVI tulajdonát képezi (!), ezért mindent nekik fizet az önkormányzat (!), az E-Onnak egy centet sem még tíz évig (!), ők közvetítenek az E-On és az önkormányzat között. Ez ám a jó fideszes magyar üzleti világ, mikor az önkormányzat a fiúkat táplálja, és dupla annyit fizet a villanyért, csak mert annyira szereti őket. Na, ez a Balkán, ez Orbánék világa. Lehet a multikat, külföldi cégeket utálni, nyilván nem szabad minden terepet átengedni nekik, de a magyar oligarchia nemhogy semmivel nem jobb, hanem sokkal rosszabb, nem európai körülményeket teremt. Ez a lényeg, az üzleti érdek nagyon is európai érték is lehet (protestáns etika és a kapitalizmus szelleme meg ilyenek), de ahogy a fideszes bagázs csinálja, az nem európai, hanem a Balkánra lök minket. A lényeg a tökéletes megbízhatatlanság, ami miatt mindenki, minden befektető menekül innen, és emiatt süllyed le az ország egyre jobban, szinte megállíthatatlanul.

vizipipa 2012.01.10. 13:21:52

Tegnap volt egy nol interjú Bencsikkel. Csak 1 rövid idézet belőle:
"Ezt nevezik transzferárazásnak, ami egy legális, az EU által garantált jogi lehetőség. Én mégis a gyarmattartás egy kifinomult eszközének tartom. Az anyaországi szakszervezeteket is sokszor ezzel sikerül lehűteni. Az az összeg, amelyet nálunk egy munkavállalón megspórolnak és etikátlanul hazautalnak, az anyaország munkavállalóinak életszínvonalát, az ottani versenyképességet növeli."

nol.hu/gazdasag/20120109-_ahol_viragpor_van__oda_gyulnek_a_mehek_

Bencsik itt egy nagyon egyszerű magyarázatot ad arra, miért keres a londoni buszvezető vagy a német autógyári munkás háromszor annyit mint az itteni, holott ugyanolyan munkát végeznek. Ez bizony a gazdasági gyarmatosítás ugyancsak szerteágazó témaköre. Amiből nem következik, hogy nem kell nekünk Mercedes gyár, de az igenis következik, hogy a felzárkózás a nyugathoz (életszínvonalban) ilyen módon, khm, nem fog menni.
A magyar tőkés (éljen, hip-hip hurrá) és a külföldi tőkés (fosztogató, galád, vesszen, stb.) között pedig nem az a különbség, hogy a hazai nem profitra törekszik, hanem az, hogy a külföldi hazaviszi a profit nagy részét és ott használja fel, a hazai pedig itthon fogja felhasználni a nagy részét, vagyis itthon marad, itt hasznosul valamilyen módon.

teknős 2012.01.10. 13:37:52

@fikanick: Meg fogsz lepődni a rendszerváltás óta, ezer és ezr céggel történt ugyanez. A cégek ezt úgy fogalmazták meg, hogy Magyarországon a gazdasági környezet kiszámíthatatlan. Ennek a folyománya, hogy a rabló és gyorsan meggazdagodni kivánó piaci szereplők voltak sikeresek.

fikanick 2012.01.10. 13:39:54

@teknős: Tudom, hogy sok ceggel tortent ez, sot azt is tudom, hogy (foleg Simicska) neha az allam konkretan kizsarol cegvezetoket a poziciojukbol, azzal fenyegetozve, hogy vagy ez, vagy egy vegelathatatlan vegzalas, ami jo esellyel bortonnel vegzodik.

Azt mondom, hogy a mandisok a fenti gyakorlatot vedik.

Várúr 2012.01.10. 13:47:51

@balatonikaboca:
Jóember. Párizs és még jópár francia város bizonyára nem ok nélkül bontott szerződést a Suez víztársasággal...

Várúr 2012.01.10. 13:55:30

@Líder Máximo:
"Olyan szinten járatta le az országot..."
Ugyan, ugyan. Politikai/gazdasági harc és kiszorítósdi folyik minden szinten. Pár éve az egy szál Haider miatt az osztrákok "járatták le" az országot, majd Klaus cseh elnök egyik EU-vétója miatt a csehek, utána jött a "lengyel vízvezetékszerelő" duma, végül a renitens írek és a lusta görögök, stb. Netán úgy véled, a bevallottan hazug, erőszakos Gyurcsány nem járatta le az országot? Csak azért, mert akkor még nem ért nyakig a válság és a Nyugat Gyurcsány laza kiebrudalása után nem törődött vele? Megy a politikai adok-kapok, de a nap attól még felkel.

fikanick 2012.01.10. 14:06:17

@Várúr: Osszemosod a bulvarsajtot a hivatalos kommunikacioval, egyetlen valos parhuzamod van, Haider. Mi talan most rosszabbak vagyunk, a meleg nacifiu ugyanis semmilyen intezmenyrendszerhez nem nyult hozza. Nalunk meg mar nincs olyan, amihez ne nyultak volna.

lamantine88 2012.01.10. 14:32:57

De minek költenek az Erzsébet utalvány reklámjára, ha egyszer monopol helyzetben van? Ki kell valahogy síbolni a pénzeket a haveri reklámcégeknek?

marko11 2012.01.10. 15:10:06

@vizipipa: Fontos amit idéztél, még fontosabb, amivel kiegészítetted.

suski 2012.01.11. 02:31:34

Szarközy legalább nem beszél mellé és nem olyasmiről pofázik, amihez semmi köze és mellesleg fogalma sincs .
Viszont érdekelne, hogy csak az államfői hazaszeretet/(liberálisoknak:nacionalizmus) miatt ment le kajajegyügynökbe, vagy a francia pártfinanszírozással sincsen minden rendben...? :-))

Orbánék helyében megpedzegetném a kérdést..

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.11. 08:03:18

elképzelem, a horvátok szépen kibasszák a molt a gecibe, mire Magyarország Miniszterelnöke ír valami hasonlót a mocsadék szlávoknak.

mi lenne a reakciója a hevesen gyarmatosítózó kreténeknek? mit visítozna várúr eftás?

vizipipa 2012.01.11. 11:28:49

A MOL természetesen a mi profitszivattyúnk, tehát szeretjük. :)
Ugyanakkor a MOL kutatási-termelési (upstream) és feldolgozási-forgalmazási (downstream) tevékenységét a Sodexo kajajegy nyomtatási és logisztikai tevékenységéhez hasonlítani elég botor dolog.
A MOL ugyan sok pénzt fektetett a makói gázmezőbe (hogy biztosan tudja, hogy ma még nem lehet gazdaságosan kitermelni) és most is kutat a Dráva két oldalán főleg gáz után (MOL és INA neveken), de befektetései fő területei: Szibéria, Pakisztán, Szíria és Irak.
Emellett a MOL nem harmadannyit fizet a dolgozóinak Horvátországban mint itthon (Pakisztánban lehet).
A MOL kérdés elsősorban méretgazdasági kérdés. A MOL egy közép-európai kemény legény aki Dávidként nézegetheti az igazi olajos (gázos) óriásokat, akik azért nem teszik zsebre, mert ez a piac kitermelési lehetőség nélkül nekik nem elég vonzó.
A horvátok tényleges alternatívája az, hogy MOL-t elcserélik ÖMV-re, netán ENI-re.
Amitől nekik nem lenne jobb. Mi viszont a Sodexo-t házon belül is ki tudjuk váltani.

kerusz 2012.01.11. 14:49:36

@fikanick: Hát ugye a kajajegy-bizniszben az a szép, hogy a kajajegyeket informálisan egészen másra is fel tudják használni, mint amire valók. Tehát az a remek franszia cég, amely anyagiakat és energiát nem kímélve épített ki valami nagyszerűt a magyar nép érdekében, jogilag alighanem adócsaláshoz nyújtott segédkezet. Már ez is elegendő indok lenne ahhoz, hogy a jogosítványaikat megvonják.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.11. 15:42:26

@vizipipa:

bezzeg a sodexho a minimálbér harmadát fizette a dolgozóknak. muhaha.

@kerusz:

továbbá a rönyó felelős a halálos autóbalesetekért.
süti beállítások módosítása