Milyen százezer? Milyen kétmillió? – Tüntetésmatek
2012. január 03. írta: TuRuL_2k2

Milyen százezer? Milyen kétmillió? – Tüntetésmatek

  Szomorúan tapasztaltuk, hogy kiveszőfélben van volt a tüntetési szcénából a régi szép hagyomány, a rendezvényeket kísérő-követő számháború. E kortárs népszokás és össznemzeti játék lényege: a résztvevők és szimpatizánsaik megesküsznek, hogy nagyonnagyonsokan voltak, az ellendrukkerek szerint meg nem is volt senki, vagy legfeljebb csak lézengtek. Ennek a nemes és heves párbeszédnek a fontosságát azért sem szabad lebecsülni, mert a tüntetés elvész, a számháború megmarad, hosszú időre tematizálva a közbeszédet.

  A hazai tüntetésmatek klasszikus, rendszeresen felemlegetett pofáraesése Rákay Philip előbb másfél-, majd kétmilliós – rendőrségi forrásokra hivatkozó – bejelentése a 2002. áprilisi Kossuth téri Fidesz-rendezvényen. Sajnos erről nem találtam videót, de ezen a felvételen valami látszik a 2002-es tömegből:

  Hogy nagyon sokan voltak, az nem kérdés. Hogy nem lehettek másfél-kétmillióan, az sem. Szerintem több (2? 3? 4?) százezren voltak a téren és a környező utcákban (mert az Alkotmány utcán például tényleg a Bajcsyig állt a nép). Az Indexen akkor don B írt erről egy elég jó levezetést, hasonló számokkal. Rákay védelmében el kell mondani, hogy ilyenkor az embert nagyon könnyen elragadja a hév a színpadon. Ameddig csak ellát, óriási tömeg, esélye nincs felbecsülni a valós létszámukat, lelkesedésből egyre nagyobb és nagyobb számokba hajszolja bele magát, miközben minden (nem feltétlenül valós) örömhírt boldogan mond bele a mikrofonba. Ez történt 2002-ben Rákayval a Kossuth téren, és ez történt tegnap a Lesz még Magyar Köztársaság! rendezvény műsorvezetőjével is az Andrássy úton. Ő is bemondta, hogy közel százezren vannak meg hogy már a körúton is leállították a forgalmat (a felvételen 1:10:20-tól):

 

  Az utóbbi állítás ellenőrzése volt az egyszerűbb: amint elhangzott a bejelentés, egyik tudósítónk azonnal elindult az Oktogon felé, forgalmat ellenőrizni. A Körúton zavartalanul folyt a forgalom, járt a 4-6-os, csak az Andrássy út belső szakaszára nem lehetett ráhajtani autóval. (Időközben megérkezett az ezt bizonyító, a bejelentés után néhány perccel készült videó is – TuRuL_2k2.)

Azt is ekkor mérte fel, hogy meddig tart a tömeg: nem az Oktogonig, hanem az Írók boltjáig, a Liszt Ferenc térig tartott. Ez az Andrássy úton két saroknyira van a Hajós utcától, ahol a színpad állt, és teljesen egyértelmű, hogy ekkora helyen nem férnek el százezren. Tudósítónk szerint a színpad felé eső részen viszont rendkívül sűrű volt a tömeg, korábban nem nagyon tapasztalt hasonló tömörülést tüntetésen, így legalább 20, legfeljebb 30 ezresre becsülte a tömeget. 

  De hogy ne csak mandineres-fasiszta-utolsócsatlós forrásokkal dolgozzunk, idézzük ide az indexes Szily László gyorsbecslését is: „Én a dereka után érkeztem, de ha nem ment el 15 ezer ember 15 perc alatt, akkor kurvára nem lehettek annyian sem. Abszolút számokat nem tudok, de a common sense-et elővéve azt mondom, hogy nem voltak kínosan kevesen, de a hatásosan soknál azért kevesebben. Magyar mértékkel rossz nem volt, de kiugró sem.” – reagálta Tallián Miklós 20-25 ezres felvetésére. Tehát szerinte még 20-25 ezren sem voltak. 

  Ezek alapján tehát elmondható, hogy a százezres létszám 3-5-szörös felturbózása a valóságnak. Rákay becslése 4-7-szeres. Van érdemi különbség? Nincs. A százezer a köztársaságiak kétmilliója. Aki százezer vagy közel százezer résztvevőről beszél, az nem az igazat mondja, nem az igazat írja. Nem ír igazat a 168 Óra Online, nem ír igazat az Amerikai Magyar Népszava, nem ír igazat a hvg.hu, nem ír igazat a Népszabadság Online és nem ír igazat a Nem tetszik a rendszer?! blog

  És nem szabad elmenni szó nélkül a másik véglet mellett sem, amiről a poszt illusztrációjaként is szereplő, számháborús infografika fő üzenete is szól: az MTV 2011. január 2-ai, 19 óra 30 perces Híradója úgy számolt be élő kapcsolásban a tüntetésről (a felvételen 4 perc 15 másodperctől), hogy a tömeget gyakorlatilag egyáltalán nem mutatta. A riporter háta mögött a bejelentkezés ideje alatt csak a rendőrsorfal és az üres utca látszott, csak az erős háttérzaj utalt arra, hogy azért vannak ott emberek bőven (a kamera csak néhány másodpercre nézett a tömeg irányába). A 2011. január 3-i, reggel 7 órás Híradóban már látható volt a tömeg nagysága (a felvételen 1:57-től), azonban a hírolvasó több ezer résztvevőről beszélt, ami méltatlan a közszolgálatisághoz. A több tízezer se nem százezer, se nem több ezer.

Frissítés: A Nem tetszik a rendszer?! blogon most az áll: „Hát dejá vu, barátaim, most ugyanez történt a tegnapi összellenzéki megatüntetéssel, ahol szintén több tízezerre rúgott a résztvevők száma.” Nem volt ez mindig így, szerencsére a Milla Facebook-kiajánlása megőrizte a százezres változatot (lassan mindent menteni meg képernyőmenteni kell, olyan tempóban írja újra magát a demokratikus történelem):

Frissítés2: Megközelítően százezer résztvevőről beszél az LMP, százezres tömegről ír Csillag Ádám filmes is

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr103515995

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen egymillió? – Tüntetésmatek II. 2012.01.23. 12:07:53

  Ismét túl vagyunk egy újabb nagy tüntetésen meneten, indulhat a matekozás! Egymillióan. Több mint félmillióan. Félmillióan. Közel négyszázezren. Jóval több mint százezren. Százezer. Biztos nem érte el a százezret. Hetven-kil...

Trackback: Jók a programok, csak sok itt a szobanihilista fikagép 2012.01.04. 16:44:09

(forrás: én) A hétfői ellenzéki tüntetésen szerintem elkezdődött valami. Egy téglát kiütöttünk a falból, és mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy semmi különbség nincs Orbán Viktor politikai túlélésének esélyei és egy szép nagy nulla között. A kéth...

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:54:59

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az.E...

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:54:48

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az.E...

Trackback: 1286. Orbán, takarodj! – testközelből 2012.01.03. 22:53:58

Bloáf a Jókai tér sarkán még rágyújtott egy búcsúcigire. Épp elköszöntünk volna, amikor egy hatalmas palesztin sálkendőt viselő, kb. 16 éves leányka ugrott oda hozzánk, és megkérdezte: bocs, az Opera erre van, vagy arra? Biztosan elsőtüntető. Jó is az....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karosszékely 2012.01.03. 14:24:40

Hát igen, a Híradó továbbra is a klasszikus Leni Riefenstahl-os módszerekkel dolgozik.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.01.03. 14:33:12

Ez a poszt miről szólt? Tipikus egyrészt-másrészt stílusú maszatolás, amit régebben még ti is utáltatok.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.03. 14:38:52

@immortalis:
Ez a poszt arról szól, hogy 2002-ben közel sem voltak kétmillióan, tegnap közel sem voltak százezren. Csak így túl rövid lett volna. :]

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2012.01.03. 14:47:09

@TuRuL_2k2: majd mindig írjatok egy ilyen összefoglalót sok analfabétának (és lustának) :)

Viktus 2012.01.03. 14:47:10

Az emtévé megdolgozik a 60 milliárdért ...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.03. 14:48:49

A nemteccikarrenccer több tízerzet ír, a 100ezres szám csak az átvett fényképre van ráírva.

Ha már a ferdítéseknél, hazugságoknál tartunk...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.03. 14:51:39

Egyébként meg meglehetősen érdekes, hogy a poszt fő témája az ellenzékiek tömegnövelése, és csak úgy mellékesen jegyzi meg, hogy ja egyébként a mi adóforintunkból üzemelő elvileg pártatlan "közmédia" olyan pofátlanul hazudozik, hogy Kert Attila nyaldossa az ujjait.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.01.03. 14:59:41

70 ezer vs. 1,5 millió

tényleg abszolúte ugyanaz a kategória :)
végül is az utóbbi mindössze az ország lakosságának kb 15%-a, könnyű eltéveszteni

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.03. 15:07:31

@TaTa86.:
Mert átírták (lásd a poszt végére beszúrt frissítést).

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.03. 15:10:20

@TaTa86.:
A poszt alaptémája a százezer-kétmillió párhuzam, erről kezdtem írni, aztán jött még be a híradós szál.

látjátok feleim szümtükkel 2012.01.03. 15:15:54

Ez a poszt szólhatna arról, hogy a nemzet alaptörvényét csak szűk baráti körben merte megünnepelni a kormányzó párt, azt a kétmillió embert, aki hajdan 2/3-os parlamenti többséghez juttatta, már nem tisztelte meg azzal, hogy az örömünnepen részt vehessen. Szerintem ez a nép igazi lenézése.
A nép részéről meg az igazi visszanézés, hogy eddig csak 10000 alaptörvényt rendelt ( kért )magának(?).

látjátok feleim szümtükkel 2012.01.03. 15:18:29

Ja! Még annyit, hogy egy nemzeti alaptörvény ünneplésén még egy tüntető is sok. Különösen akkor, ha azt a néppel megkonzultálva szavazták meg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.01.03. 15:26:03

@TuRuL_2k2: "Üres utca, néhány rendőr, lézengés. Szinte kívánkozik alá a szöveg: “Unalomba fulladt az alkotmányellenes tüntetés”.

A Gépnarancs által készített alábbi grafika elég jól szemlélteti, miről beszélek:"

Nem a százezer volt a lényeg, hanem hogy a közmédia hazudik. És az a helyzet, hogy ez engem is kicsit jobban aggaszt.

Jó lenne ha a Mandiner nem súlytalan ellenzékiek "költői" túlzásairól írna 10 posztot, hanem a Fülkeforradalmat túlélő fideszes gyurcsányizmusról.

(Persze tudom, saját homokozó, arról írtok, amiről akartok.)

Robinzon Kurzor 2012.01.03. 15:27:25

Nahát, a közszolgálatisághoz méltatlan ... micsoda kemény szavak.

jan 2012.01.03. 15:28:49

Valóban korrekt a poszt, de engem személy szerint az ilyen technikai ujjgyakorlatoknál jobban érdekelne a véleményetek az olyan magvasabb kérdésekről, mint:

1) Vészesen elszakadt-e Orbán Viktor a valóságtól?

2) Miért nem tud Orbán Viktor megszabadulni a gazdasági Raszputyinjától, Matolcsy Györgytől?

3) Vannak-e erők a Fideszben, amelyek a szakadékba zuhanás előtt félre tudnák rántani a kormányt, leváltva Matolcsyt, esetleg Matolcsyt+Orbánt?

4) Felkészültetek-e már a 350-es euróra?

Persze az élet nem kívánságműsor, arról (nem) írtok, amiről akartok...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.01.03. 15:33:01

turul,

a wikipedia szerint az adott szakaszon 34 meter szeles az andrassy ut.
ugyancsak a wikipedia szerint a deak ter es az oktogon kozotti tavolsag 844 meter, es ugye azert nagyobb a tavolsag felfele.
ha 30-cal es 400-zal szamolok es harom fo per negyzetmeterrel, az harminchatezer fo. es alltak a mellekutcakban is. szoval en a harmincezernel kisebb szamoknal megkerdeznem, hogyan is jott ki.

táltos 2012.01.03. 15:33:23

@látjátok feleim szümtükkel: Az Eu-csatlakozást is jó sokan ellenezték mégis megünnepeltük nagy dérrel-durral+meg jól megnépszavaztuk.
Ellenzők mindig voltak/vannak/lesznek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.03. 15:34:25

miért kell beleírni a saját posztodba a kiegészítő megjegyzéseknél a nevedet?

Robinzon Kurzor 2012.01.03. 15:35:33

Szóval az van, hogy ha egy tüntetés szervezője, lényegében a műsor részeként sokkal többnek hazudja a résztvevő tömeget, az valóban méltatlan.

Hogy piacról élő médiumok félretájékoztatják olvasóikat/nézőiket, az legyen az ő bajuk. (Bár valószínűleg csak kiszolgálják vele a vásárlóik igényeit.)

De hogy a köztévé csak diktatúrákban használatos módszerekkel hazudik és manipulál -- az meg egy másik kategória.

A legkevesebb, hogy ezért a tévéelnök (vagy mi van most) azonnali menesztését kellene követelnetek (Tompika addig ugrálókötelezik), nem csak ilyen tessék-lássék módon, "nem szabad elmenni szó nélkül" ál-kritikával elintézni.

táltos 2012.01.03. 15:36:39

@jan: Szerintem még ezt az évet kivárják, hátha történik vmi csoda és megindul a gazdaság és "kinőjük" a hiányt. Ha nem jöhet az ortodox gazdaságpolitika. Még több adó, még több megszorítás és a nyugat kívánságainak teljesítése, de asszem azt már nem Orbán-kormánynak fogják hívni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.01.03. 15:37:49

Teljesen mindegy, kimehetnek akár 2 millióan is. A MIÉP tüntetésein is elég szép számmal jelentek meg mindig, aztán 2002-ben mégis kiesetek a picsába.

A facebookos flood meg a hőzöngés ellenére is feltehetőleg újra szavazással lehet majd a leghatékonyabban véleményt nyilvánítani - én is így fogok tenni.

Robinzon Kurzor 2012.01.03. 15:40:20

@jotunder:

A tömeg vége az Írók Boltjánál volt, de a hátsó harmad már nem volt tömött.

Tehát szerintem 30 x 300 méter és átlagban inkább 2,5 fő /nm a pontosabb közelítés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2012.01.03. 15:41:18

20 és 50 ezer között nem mindegy, mennyi? Elárulná valaki, hogy miért számít ez?

Ha valami, akkor ez már inkább számít:
median.hu/object.52e79dc7-adcc-4f25-9ed4-4baabb89553b.ivy

jan 2012.01.03. 15:42:33

@táltos: Mondjuk jó lenne ezt az 1 évet is megspórolni, hiszen bőven van még lefele.

Mostanra mindenki látja már, hogy Orbánnak és Matolcsynak fogalma nincs arról, hogy mit csinál. Olyan, mintha ülnénk egy buszban, amiről tudjuk, hogy egy mattrészeg sofőr vezeti.

Valakinek az első sorokból fel kéne pattannia, és átvenni a kormányt.

ámbátor 2012.01.03. 15:45:04

Ez tök érdekes. Nem volt ebben a posztban eredetileg egy röpke számítás 20 méter széles Andrássy úttal számolva? Most meg mintha a számítás eltűnt volna, de a végeredmény meg ottmaradt.
Nahát...

Várúr 2012.01.03. 15:54:08

@látjátok feleim szümtükkel:
Az Operába nem fér be a "nép". Még a Népstadionba vagy a Syma csarnokba sem. Mellesleg: ott voltam a Kossuth téren 2002 áprilisában. Nem tudom, mennyi volt a résztvevő, de a tömeg beláthatatlan. Nem voltam tegnap az Operánál, de különböző videok szerint a tömeg belátható volt. A leszbikusokkal, Furcsánnyal, Szanyival és a Magyar Fokhagymaszövetséggel együtt is.

Kosinva 2012.01.03. 15:54:55

Az MTV (vagyis most már a hírszerkesztő MTI) megérne egy misét. Hiába ígérték be a kormányváltás, minőségi köztelevíziózás még sehol, csak ugyanaz a erkölcstelen kormány propaganda televízió, ami volt Gyurcsány idejében, csak néha hamisítanak/maszatolnak is össze-vissza. A Fidesz kommunikációja és kultúrpolitikája katasztrófa. A gazdasági stagnálás után ez miatt veszíti el a legtöbb szavazóját a Fidesz.

whynotzoidberg 2012.01.03. 16:03:00

Na mi van zsebibaba, újabb kormányzati megrendelés a láthatáron?

jan 2012.01.03. 16:04:35

@Várúr: ezek aztán egzakt fogalmak: belátható meg beláthatatlan...

cutcopy 2012.01.03. 16:05:56

"Nem ír igazat a 168 Óra Online, nem ír igazat az Amerikai Magyar Népszava, nem ír igazat a hvg.hu, nem ír igazat a Népszabadság Online és nem ír igazat a Nem tetszik a rendszer?! blog. "

Akkor az hírhamisítás.. Remélem valaki éhségsztrájkba kezd a felelősök lemondásáért..!

Az MTV híradóban pedig az volt a kérdés hogy mi történik az Opera előtt és a képen ez onnan volt jól látható.. /a tüntetés ugyebár feljebb volt az Oktogon irányában/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.03. 16:06:12

@Robinzon Kurzor: na jó, de ha elmegyünk a fejekig akkor nem a tévéelnököt kéne leváltani, hanem orbánt, mert mi van ha leváltják? oké vmivel jobb lesz a következő talpnyaló, de ugyanaz marad, aki előírta ezeket

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.03. 16:07:18

@Robinzon Kurzor: amúgy ezt kéne követelni a mandinerek, igen.
:)
méltatlan a közszolgálatisághoz :) és megyünk tovább, reggel új nap lesz

TG69 2012.01.03. 16:07:29

@turul: Ez most nem sikerült :). Rákay először 1,5 aztán 2 milliós addattal állt elő rendőrségi adatokra hivatkozva. Amikor kiderült, hogy maximum 400 ezer lehetett, akkor is utána még a kézivezérelt rendőrség továbbra is kiállt a 1,5 millió között:

" A terület nagysága beszorozva néggyel kiadja az optimális négyszázezret. Ennek ellenére, szombaton este tíz órára az addig szigorúan politikamentesnek tartott rendőrség - ezúttal már nem a BRFK szóvivőjének szavaival - ismét megszólalt, és közölte, hogy szakembereinek becslése szerint hozzávetőlegesen másfél millióan lehettek a Kossuth Lajos téren"

Ez így nem ugyanaz a sztori, hanem sokkal rosszabb :).

sronti 2012.01.03. 16:11:58

Egy fontos dologgal kiegészíteném a posztot: a tüntetésekre sokan csak beugranak, megnézik mi van, gyorsan kifejezik a szolidaritásukat, aztán lelépnek, mások csak később érkeznek, nem tudom igazán, hogy mi számít ott lévőnek, aki akkor volt ott, mikor a legtöbben voltak, vagy az számít, akik egyáltalán ott voltak valamikor?
A Matchnál álltam végig, nagyon durva tömeg volt, különösen a járdán, ahol közlekedő folyosó volt, koncerten is ritkán láttam olyat. Volt két kisgyerekes szülő, akinek többen is szóltunk, hogy inkább ne menjen be a gyerekkel, mert baj lehet belőle.
Ez egy hasznos poszt:
diesztestverek.tumblr.com/post/15237859528

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.03. 16:26:29

@jotunder:

„Des dizaines de milliers de Hongrois -- 100.000 selon les organisateurs, 70.000 selon les observateurs -- ont manifesté lundi soir à Budapest pour protester contre la nouvelle constitution élaborée par le gouvernement conservateur de Viktor Orban et dénoncée comme une menace pour la démocratie.” :)

ettől függetlenül az a kb. 30 ezer stimmel valószínűleg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.03. 16:29:08

@Várúr:

"Várúr 2012.01.02. 20:34:38
Az Index szerint "Az Operaház előtt tüntető néhány száz, vagy akár ezer ember is hazaindult".
Néhány száz, vagy akár ezer.
Ennyit erről. "

ja, ennyit. :)

öregmogyi 2012.01.03. 16:45:55

@jotunder: csakhogy nem állt a deákig a tömeg, mivel az operától le volt zárva az andrássy

ámbátor 2012.01.03. 16:58:52

@TuRuL_2k2: Akkor én kérek elnézést. Valamelyik konkurrens blog lehetett.

Runciter 2012.01.03. 17:00:07

@öregmogyi: nem igaz, nem volt lezárva.
Egyszerűen csak nem lehetett átmenni az Operánál, és nem volt hangosítás azon az oldalon.

ÁrPi 2012.01.03. 17:07:06

@mavo:

"70.000 selon les observateurs "

Az általad is említett 30ezer lehet a pontosabb.

Megfigyelők szerint...hja..hát biztos korrektek a megfigyelőik...

A tekintélyes fhranszia baloldali lap megfigyelője a tudósítói állásról önként távozik? :)
Vagy a kétszeres háromszoros felülbecslés az ajrópai sztenderd?

Szerintem a LeMonde címlapja sokkal fájóbb! :--)

ÁrPi 2012.01.03. 17:08:42

@Runciter:

Állami kocsik járhattak azon a szakaszon?

vizipipa 2012.01.03. 17:09:55

@jotunder:
Nem vitatva a Wikipédia adatait, a gugli térképről az alábbi adatok vehetők le:
- szélesség kb. 28 m,
- hossz Hajós u. - Nagymező u. kb. 130 m,
- hossz Nagymező u. - Liszt tér kb. 175 m.
Vagyis a betöltött terület kb. 3600 + 4900 m2.

Ezt szorozhatja mindenki amennyivel akarja. A szakaszonkénti népsűrűségről (fő/m2) csak olyan nyilatkozzon, aki a helyszínen végignézte e célból.

A 25 000 egy elég korrekt értéknek tűnik. Ez kb. passzol az október 23-i tüntetés létszámához.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2012.01.03. 17:14:35

Ezt a fost, már bocs. A szokásos "igen, de" formátumú poszt. Igen, a Rákay Filip is, DE ezek is. Kit érdekel a Rákay tíz év után? Hogy jön ide? Ha nála OK volt az a méretes baromság, hogy kétmillióan vannak (nyilván nem voltak négyszázezren sem, de ez más kérdés, ezt is csak terelésnek hoztad be), akkor miért írsz bekezdéseken át arról, hogy itt egy szónok százezret mondott? Meg hozol olyan becsléseket, amikkel kijönnek a szorzók... Ki nem szarja le, miközben az MTV tudatosan és durván manipulál?

Ki megy el emellett? Egy fidesz szavazónak mindegy, hogy 5 tüntető lézeng, vagy tízezrek? Nem a tényeknek kéne számítani a nézők számára attól függetlenül, hogy szimpatizál vagy épp utálja (esetleg rettegi) a tüntetőket? Milyen bejegyzés az, amelyik ilyen baromságokkal foglalkozik ehelyett? Ja, igen, megemlíti, mert nem lehet elmenni szó nélkül.

Dehogy nem, pont sikerült. Amúgy meg a Szily meg a haver becslései helyett - akik simán lehetnek elfogulatlanok is akár, csak ugye honnan tudnák - én pl. a Reutersnek hinnék, ha már kurvára ez érdekelne a legjobban. Ők meg 30 000-et mondtak (és akkor az arányszámod is csak 3.33-ra jön ki). De asszem sokkal fontosabb ennél az, hogy a köztévé hetente bukik le elfogadhatatlan hamisításokkal, it eddig csak a kommerek által használt megoldásokkal. És még hülyék is, mint a seggem - egy órával azután, hogy a zertéelen lejön egy tömeget mutató képanyag, ők mutogatják az üres utcát. (Nem, mintha az internetes élő közvetítés meg a FB korában országos TV kéne a lebukáshoz.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.03. 17:33:41

@huvosvadasz:

még emlékszem, amikor a ### fórumán valaki már odáig jutott a kétmillió igazolásában, hogy négyzetméterenként ők simán voltak nyolcan is. :) istenem, régi szép idők. :)

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2012.01.03. 17:35:38

Ja, legközelebb légi felvételeket kell csinálni mondjuk távirányítós mini hellikopterekről, aztán utólag lehet matekozni. Jó móka, de a hívőket úgysem fogja érdekelni egyik oldalon sem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.03. 17:36:09

@huvosvadasz:

„egy órával azután, hogy a zertéelen lejön egy tömeget mutató képanyag, ők mutogatják az üres utcát”

amúgy majdnem elbaszták, mert ahogy a végén balra fordult a kamera, hirtelen feltűnt egy csoport, de még időben észbe kaptak és megszakították a kapcsolatot, mielőtt a gyanútlan néző azt hihette volna, hogy talán húsznál többen is tüntettek. :)

tevevanegypupu 2012.01.03. 17:42:23

Legyenek mondjuk 50 ezren. Ennyien nem helyeslik az uj Alkotmanyt, ok a bohocforradalmarok, ha jol emlekszem. Orulok, hogy a harom hetig ehsegsztrajkolo Nagy Navarro olyan jo eroben volt, hogy felszolalhatott, Ghandi is megirigyelhette volna, o harom het ehsegsztrajk utan nem nagyon tudott labra allni sem.

bádogos 2012.01.03. 17:49:08

jótündér, vízipia, TuRuL_2k2: Én ott voltam. 18:30-kor még az Otogonig ért a meglehetősen sűrű tömeg, később állítólag már csak a Jókai térig. Végig nagyon sűrűn álltak, a közepétől már csak centiméterenként lehetett előre ill. hátra haladni. A színpadtól 70-80 méterre már érezhető volt a nyomás, és sokan hátrább húzódtak (én is) - végül nem lett semmi baj, de egyáltalán nem irreális 4 fő/m2 -rel számolni. A tömeg által lefedett terület kb. 10-12.000 m2 lehetett, ennek alapján a 30-50.000 fős becsléseket tartom reálisnak.

bádogos 2012.01.03. 17:50:38

vízipia = vizipipa (bocs :)

zenador 2012.01.03. 18:12:18

Tisztelt FIATAL DEMOKRATÁK SZÖVETSÉGE-fanok!

Azért szedtem nagybetűvel, hogy felhívjam a figyelmeteket, a pártotok működése ellentétben áll a nevében deklarált értékekkel. Ha eddig nem tűnt fel...

FIATAL: elnézve a FIDESZ képviselőket nem épen fiatal daliákkal vannak tele. Ha FIDESZ politikusok értékrendjét nézem, akkor sem éppen a fiatalság jut az eszembe. Dohos, Horthysta, bolsevik/komcsi egyveleg műkreszténységgel és műkonzervativizmussal leöntve. Elég zavaros ez a kotyvalék! Sikerült minden szemetet beleintegrálni a teljes politikai palettáról! Ja és ez még meg van fűszerezve ex-MSZMP-s, Pozsgayval, Szűrössel, Hoffmannal és még egy-pár díszpinttyel.

Nem sokat hallok afelől, hogy mi a kormány elképzelése a fiatalokkal kapcsolatban. Mit tenne az ellen, hogy ma már a nyelveket beszélő jólképzett fiatalok jelentékeny része dobbant külföldre (lásd orvosok). Nem látom, hogy az információs társadalom kiépítésével, működtetésével kapcsolatban milyen koncepció lenne.

DEMOKRATÁK: röhej! Az érdemi társadalmi párbeszéd nélküli alkotmányozás, Montesquieu-elveinek (hatalmi ágak szétválasztása) sárba tiprása, és a képviselők gombnyomó robotokká való leminősítése nem éppen demokratikus.

SZÖVETSÉG: ha gengszterbandák országos szövetségéről beszélünk (megtámogatva Simicska-féle zsenikkel), akkor OK a dolog, de a társadalommal most már biztos nem állnak szövetségben. Az emberek 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok és a Nemzeti Együttműködés helyett az van, hogy Orbán Nagyúr megmondja a tutit, a birkacsorda meg megy utána.

Hazug államot épít a FIDESZ. Ennek hű kiszolgálója a köztévé. 40 milliárdról 100 milliárdra emelte a a kormány a köztévé éves költségvetését, egy olyan médiába öntött számolatlanul pénzt, amelynek napjai meg vannak számlálva.

Ma már egyértelműen az internet az elsődleges médium. A hagyományos médiumok folyamatosan vesztenek a fontosságukból. Persze a hatalomnak ez a folyamat nincs ínyére, hisz az internetet nehéz manipulálni, míg a hagyományos médiumokat könnyebben lehet kordában tartani.

"Szép" példa erre a köztévé. Miközben szociális katasztrófa van az országban, fiatal orvosok folyamatosan dobbantanak külföldre, mert bóvli pénzért dolgoznak, aközben a kormány több tízmilliárd forintot pumpál az elavult közmédiába.

A Híradóban enyhén szólva csúsztattak, amikor az Operaház előtti tömeget mutatták. Úgy állították be, hogy csak lézengtek az emberek. Egy szerencsésebb sorsú országban a közszolgálatiság ilyen durva megsértése után min. a szerkesztő repül.

Csak azt nem értem, hogy ezek után miért csodálkoztok azon, hogy ilyen elkeseredetten tüntetnek/éhség sztrájkolnak a köztévénél?! Pont az ilyen aljas bolsi húzásokért.

FIDESZ-fanok? Milyen fröcsögés (buzizás, ballibsizés, Gyurcsány-bérencezés, bolsizás stb.) lenne, ha egy baloldali kormány hamisítaná meg az ellenzék tüntetését? Erre a stílusra vagytok büszkék? Ez a polgári mentalitás? Ez keresztényi? Netán ez a Nemzeti Együttműködés? Ez jelentene egy magasabb, emelkedett, humánusabb színvonalat a kommunistákhoz képest? Mert ez egyelőre bóvli szint és elnézve az igaz-nemzeti-polgári-keresztény-urak intellektuális kapacitását maradni is fog ez a szint.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2012.01.03. 18:15:48

50 000-es tömeget a Prince koncertre mondtak nyáron. Az a nagyrét a hajógyárin hasonlóan 300 méter hosszú a színpadtól a kocsmákig, csak a szélessége is 3-400 méter, nem 28. És parkoló autók meg fák sincsenek.

Ezen az alapon 5000-re lehetne tippelni, de ha nagyon zsúfolt a tömeg lehet a duplája is. Érdekes, pont ennyit írtak ismerőseim a facebookon, és 10 000-et tippelt telefonon egy barátom is aki kinn volt. Az index tudósítások is "többezres" tömegről szóltak először.

Külföldi sajtójelentésekben jelent meg először a "tens of thousands" kifejezés, erre bátorodott fel a magyar online sajtó, és egy óra múlva már százezres tömegről írt a népszabi

. )

Lasombra 2012.01.03. 18:23:20

@tevevanegypupu: "Legyenek mondjuk 50 ezren. Ennyien nem helyeslik az uj Alkotmanyt"

haló!
azért az élet odaát sem lehet ilyen egyszerű.

aki nem volt ott, annak nyilván minden tutifrankó... vagy esetleg kajára sincs nagyon pénze, nemhogy Pestre utazni a flancos liberális uraságokkal tüntizni, nem igaz? de amúgy mindennel elégedett. főleg, majd amikor megkapja a januári bérét. (ha dolgozik egyáltalán.)

egyébként szinte teljesen mindegy, hogy százezren, egymillióan vagy ötmillióan tépnék miszklibe ezt a szutykot (magánvélemény!), amit Alaptörvénynek nevezünk. a mondás az volt, hogy ezt soha nem látott nemzeti összefogás, konzultáció és egyetértés előzte meg, és ez annyira össztársadalmi, mint idebuda, egységbe kovácsolja a Nemzetet meg ilyenek.
és miközben ezek a szavak hagyták el a benti szerencsétlenek ajkait, a technikus kicsit feljebb tekert a Master potméteren, hogy ne hallatsszon be a "Viktátor!" meg az "Orbán takarodj!". a buli végén meg a hátsó kijáraton szöktették haza a TEK-esek az "ünnepelt" közjogi méltóságokat.

ilyenkor sosem tudom, hogy csak a homokba dugják a fejüket, és letolják a kötelező bullshitet vagy tényleg el is hiszik, amiket mondanak.

harcigolya 2012.01.03. 19:15:04

Erre a 2millióra verik magukat oldaltól függetlenül sokan már évek óta. Könyörgöm, csak nekem teljesen tiszta az az értelmezés, hogy a 2 millió a Fidesz teljes szavazótáborára vonatkozott? (nem emlékszem a szövegkörnyezetre, de rémlik, hogy valahogy úgy hangzott el, hogy sokan nem jöhettek el de lélekben itt vannak stb stb) Emlékszem, ott voltam, egy időben a szpíker bevett fogása volt a fidesz nagygyűléseken, hogy percenként bejelentette, hogy egy nullával nagyobb a tömeg. Istenem. A 2milla olyan nagyvonalú hazugság, hogy ezt nyilván senki nem gondolta komolyan. A százezer, vagy az "egymillióan a.." szimpla torzítás. A tegnapi móka lapos, unalmas ráolvasás volt. Az ellenzék egyre inkább szart sem ér.

panelburzsuj 2012.01.03. 19:36:24

"Ezek alapján tehát elmondható, hogy a százezres létszám 3-5-szörös felturbózása a valóságnak. Rákay becslése 4-7-szeres. Van érdemi különbség? Nincs. A százezer a köztársaságiak kétmilliója."

Rákay max. kétmillió nemlézetezőnek ujjongott.

A százezres meg max. százezernek.

Ez hússzoros különbség.

Érdemi?

Franctudja. Talán a tisztelt kultúrkonzervatívok mediakarrierjére lesz némi hatással.

Aztán hogy ez érdemi kérdés-e ...

tevevanegypupu 2012.01.03. 19:49:34

@Lasombra:

Tenyleg nem egyszeru, mert itt olvasgatom az uj Alkotmanyt es nem birom felfogni mi az, ami ennyire kiveri a biztositekot. Benne van, hogy az allamforma koztarsasag. feltetelezem sokaknak talan a kereszteny alapok nem tetszenek, dehat ez tortenelmi teny, minek tagadni. Mindenfele demokratikus jogrol szolo dolog szinten benne van..Hogy nem szeretik a fideszt es Orbant azt minden tovabbi nelkul elfogadom, keptelenseg, hogy mindenkinek ugyanaz lenne a velemenye, egyontetuen csak Sztalint meg Hitlert szerettek a nepek es maximum meg a Csipkerozsikat es Arok Kornelt. Hogy nalunk diktatura es a szolasszabadsag eltiprasa lenne, azt remelem nem gondolja komolyan, hiszen ha jol ertem ott kiabalt maga is az Opera elott, es ugy lattam a rendorok ugyan ott voltak, de senkit nem csapkodtak meg gumibottal..ahogy mondjuk Orbant 1988-ban, amikor meg a DK meg az mszp akkor meg fiatal veteranjai azon gondolkodtak ne csatlakozzanak-e Grosz Karolyhoz, aki feherterrorban gondolkodott. Az aremelesek, a munkanelkuliseg, a szocialis segelyek megvonasa, a rokkant nyugdijasok egeszsegenek felulvizsgalasa altalanos nyugat-europai szokas, sajnos mi sem mentesulunk alola. Orbanek azokat a torvenyeket vezetik be amik az EU orszagokban mar regebben megvannak vagy most majd meglesznek. Nem tudom milyen viszonylatban van az IMF-fel meg a bankokkal, de az is meglep, hogy esetleg kepes a kamatos kamatokert meg a bankok tobbezer szazalekos hasznanak visszaallitasaert kivonulni az utcara..De 2014-ben aztan termeszetesen valtozhat minden, johet ujra egy szocialdemokrata-liberalis kormany, de felek, hogy meg ennel is nagyobb eselye lesz egy esetlegesen kizarolagos Jobbik kormanyra. Na majd akkor visszaterhetunk arra, mi is az a demokracia.(:

Éhes_ló 2012.01.03. 19:52:20

Tegnap a zindexes majom - aki ott lelkesedett - is kétezerről hebegett, majd párszáról a végét köető buktorlesen.

Akkor most mi van, ki hazudik?
Midenki.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.01.03. 20:12:44

@ámbátor:
Nekünk nincsenek konkurenseink, csak barátaink! :]

betyár (törölt) 2012.01.03. 20:44:53

@Ansible:

a fidesz ezer éve nem betűszó, bár eredetileg az volt. a párt neve: Fidesz MPP. ahol a fidesz a hűséget jelenti.

maga lemaradt kb. 18 évvel:)

betyár (törölt) 2012.01.03. 20:54:35

@gloire:

épp ennyien lehettek, plusz egy fő. szerintem:))

Secnir 2012.01.03. 21:58:45

szvsz maradjunk a Reutersnél, akik szintén a helyszínről tudósítottak. Ők úgy gondolom, pártatlanok, és az ilyen gyűlésekről már van némi rutinjuk.
Ők már tegnap este 9-kor is 30.000-re saccolták.

@gloire:
ne feledd, hogy ott kb 1.5 nm/fő az eloszlás, és torzít a pálya.

amúgy ha megmaradunk 30e-nél, és hozzáveszem azt a 25 ezret, aki online streamen nézte, az még mindig 55 ezerrel több, mint amennyit OV szeretett volna az utcán látni.

At_ 2012.01.03. 22:07:08

korrekt. kint voltam szimpatizánsként, de a százezerre én is egyből azt mondtam, hogy túlzás. 20-25 ezer reálisnak tűnik... bár érdemes hozzátenni, hogy a kiskörút felől érkezők feltorlódtak a mellékutcákban, mert a rendőrség körbezárta a területet... érdekes módon az első utca, ahol hozzáfértem a tüntetéshez, pont a Nagymező utca volt, ahol az árpádsávosok arcoskodtak, és csak rajtuk keresztül tudtam bejutni az Andrássy útra... azért ez enyhén szólva is fura volt... nemtom, ki szervezte így, de vagy nem ért ahhoz, amit csinál, vagy direkt össze akarta vegyíteni a két tábort, hogy legyen egy jó kis balhé, ami elviszi a tüntetés valódi, tartalmi hírértékét.

At_ 2012.01.03. 22:34:25

@tevevanegypupu:

A köztársaság nem csak egy szó, ami le van írva valamilyen alaptörvényben. A köztársaság egy közmorál, egy mentalitás, ami nem engedi meg az arrogáns hatalomgyakorlást, a kiszámíthatatlan törvénykezést, a parlamentalizmus kiüresítését, a nemzetieskedő giccstömkeleget, az álszent populizmust, stb...

+ a kereszténységre való hivatkozás igenis problémás egy állam alaptörvényében. az alaptörvény nem egy teológiai hitvallás, hanem egy JOGI szöveg, aminek világos, érthető definíciókat kell adnia egy JOGI közösség számára. Metafizikai kategóriáknak, vallási elköteleződésnek semmi keresnivalójuk benne, hiszen ezeket mindenki úgy értelmezheti, ahogyan jónak látja. Mi az, hogy "keresztény hagyomány"? Mi az, hogy "Isten", stb...? Ezekre a fogalmakra nem lehet világos definíciókat alapozni, amelyek mindenkinek ugyanazt jelentik.

wetuő 2012.01.03. 23:09:12

Vajon mennyibe kerülne adott időpontra néhány nagy részletességű légifelvételt rendelni? Egyszer és mindenkorra el lehetne dönteni az ügyet. Szabad licensz alatt elérhetővé tennék (például a tüntetés szervezői lennének a megrendelők, de nem feltétlen, ezen blog poszt szerint is elég sokakat érdekel az ügy, a különböző médiák együtt is összedobhatnák) Minden oldal kielemezhetné a saját módszerével. Mondjuk ez éppen esti tüntetés volt, de a nemtetsziken hasznos lett volna.
Persze, lehet hogy nagyon drága lenne néhány kép is (az érdeklődéshez képest legalábbis), fogalmam sincs.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.04. 01:02:02

@huvosvadasz: lebuktak amúgy? az internetezők körében, de akinek nincs nete, és véletlenül csak egy híradót nézett anál az így maradt.

de nem hiszem el, hogy nem direkt csinálják, ennyire nem lehetnek ostobák a fideszes komcsik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.01.04. 01:11:14

@At_: és ez csak most van?
most van a köztársaság vége? 20 éve nincsen valódi parlamentáris köztársaság

tevevanegypupu 2012.01.04. 07:52:29

@At_:

Arrogans hatalomgyakorlas hol van? Egyontetu hatalomgyakorlas van, dehat ketharmaddal valasztottak meg a fideszt, olyan lehetoseget adva nekik, ami utoljara 1994-1998-ig volt az mszp-szdsz-nek. Ok akkor nem tudtak elni azzal a hatalommal, es most majd eldol, a fidesz tudott-e. Mindenesetre a fidesz szavazoinak nagy resze valtozatlanul elegedett a kormany donteseivel. Uj Alkotmanyt szerettek volna, a bankok visszaszoritasat, markansabb kulpolitikat, az egeszsegugy, oktatasugy rendezeset es rendet, mar legalabb annyit amennyit a demokracia megenged. A fidesz alig ket eve kormanyoz, elkepeszto helyzetben vettek at az iranyitast, megis hogy kepzelik, hogy vilagvalsagban, devizaban valo eladositas utan maris mindent kepesek megoldani? Miert baj az, ha megprobal az orszag - amennyire lehet - onallosodni? Ez az elmult nyolc ev alazatossaga utan nyilvan feltunik az Europai Unio valoban arrogansan viselkedo orszagainak. Hogy milyen jogon olyan fennsobbsegesek azt nehez megmagyarazni, hiszen legalabb olyan rossz helyzetben vannak. Amerika tobb vesztes haboru es gazdasagi valsag mellett ugyan honnet veszi a moralis batorsagot arra, hogy emberi jogokbol kioktassa Magyarorszagot? Nalunk nem kell felteni az emberi jogokat, mi nem tamadunk meg hamis uruggyel orszagokat, mi magunk viszont kenytelenek vagyunk magyar allampolgarokat vedeni olyan atrocitasok ellen, ami valoban serti jogaikat sot testi epseguket. EZERT miert nem szol senki az Europai Unioban? Vagy a szokasos rettegok miert nem EZT vizsgaljak? A magyar allamforma koztarsasag, ez benne van az Alkotmanyban. Kereszteny alapokon nyugvo allam, a magyaroknak ellene kifogasa nincs es nem is lehet, foleg ugy nem, hogy szabad vallasgyakorlat van nalunk..legfeljebb nem kap a hivatalosnak el nem ismert egyhazak tomege allami tamogatast. Nekunk keresztenyeknek Isten nem zavaros, korul nem irhato fogalom..akinek pedig mas elkepzelese van felsobb hatalmakrol vagy ugy latja ilyen nem letezik, az nyugodtan vallhatja azt is, de Magyarorszag nem fog hozzajuk alkalmazkodni. Polgari jogai igy is megvannak mindenkinek, ezt kar tagadni. A tegnapi tuntetes egyelore jo heccnek tunt, a valosag majd akkor latszik, ha valasztasokra kerul sor. Akkor derul ki, mekkora a tamogatottsaga ennek az ellenzeknek, az orszag valasztoi adnak-e olyan lehetoseget nekik, hogy legalabb ot szazalekot elerjenek ahhoz, hogy valoban beleszolhassanak az orszag dolgaiba.

Valandil 2012.01.04. 08:58:51

@tevevanegypupu: Te nem érted, hogy van minőségi és mennyiségi szavazói/választói csoport. Hiába győzött a fidesz 2010-ben, az ő magasabb minőségük miatt a ballibnek járna a kormányzás, hiszen ők felsőbbrendűek.
Na ezért megy a nyálverés.

Pelso.. 2012.01.04. 09:46:53

@tevevanegypupu: Nos,
-ily módon megújult alkotmányt szerettek volna a szavazók? Nem emlékszem, hogy e szándék részletesen ismertetve lett volna a választások előtt.
-markáns külpolitika, sikerült: a fél világ lesajnál/röhög rajtunk.
-milyen konkrét lépések történtek a eü és oktatás ügyben, melyek átláthatóbbá, költség szempontból optimalizálhatóbbá tennék a működést?
-a rendpárti lózung már nagyon lejárt.

ÁrPi 2012.01.04. 09:51:28

@Secnir:

"amúgy ha megmaradunk 30e-nél, és hozzáveszem azt a 25 ezret, aki online streamen nézte, az még mindig 55 ezerrel több, mint amennyit OV szeretett volna az utcán látni."

Kedves matematikus barátaim!

Tulajdonképpen én is követtem online stream-en,

és biztosan engem sem szeretett volna utcán látni Orbán.

Logikus retorikai fogásként kijelenthetem viszont ezzel együtt hogy "Orbánékra fogok szavazni" .

Gondold csak meg mit jelent ez a stream-viewer dolog ! :-)

(( Egyébként online stream-en tényleg csak 24.9 ezren lesték? :--) )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2012.01.04. 10:35:50

@Pelso..:

ahogy kk&tt is megírta, a tüntetés kifejezetten arról szólt, hogy szekeresimrét vissza a hatalomba.

anonymand 2012.01.04. 11:39:32

Tisztelt TuRuL_2k2!

"Nem ír igazat a 168 Óra Online, nem ír igazat az Amerikai Magyar Népszava, nem ír igazat a hvg.hu, nem ír igazat a Népszabadság Online és nem ír igazat a Nem tetszik a rendszer?! blog. " - Te vagy az egyetlen igazmondó.
Azért, ha meg nem sértelek, rendszeresen látogatok máshova is.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: kifelejtetted Lószerszámkészítőt, vagy ő az igazmondók közé tartozik? 3-5 ezer....

At_ 2012.01.04. 11:47:57

@tevevanegypupu:

(1) Az arrogáns hatalomgyakorlás alatt nem az önfejű külpolitikát értettem. Egyébként a legtöbb fejfájást épp a Külügyminisztériumnak okozza Orbán az önfejűségével, mert -- ahogy valamelyik tisztségviselő mondta -- ők nem magyarázkodásra szerződtek, hanem a magyar érdekek diplomatikus képviseletére. Amit meg Orbán művel, annak kb. annyi köze van a diplomáciához, mint a pankrációnak a sakkhoz.

(2) az arrogancia alatt például azt értem, hogy ha az AB nekünk nem tetsző döntést hoz, akkor csökkentjük az AB jogkörét; ha nem akarunk vitatkozni az ellenzékkel a parlamentben, akkor úgy módosítjuk a házszabályt, hogy ne kelljen vitatkozni; számonkérünk, elszámoltatunk mindenkit, aki nem tetszik (engem személy szerint a filozófusok elleni elképesztő hadjárat háborított fel legjobban); 2/3-os törvénybe foglaljuk az egykulcsos adót; saját érdekeink szerint szabjuk át a választási törvényt, mindenhová pártembereket ültetünk, stb...

(3) Kíváncsi vagyok, hogy a Fidesz-szavazók közül hány embernek volt bármilyen elképzelése arról, hogy mi a Fidesz programja. A Fidesznek egyszerűen nem volt választási programja. Szimbolikus politizálással (mi vagyunk a nemzet, ők az árulók, stb.) és homályos ígérgetésekkel ("lesz adócsökkentés") nyertek.

(4) Ami a Fidesz leválthatóságát illeti: az korántsem lesz olyan könnyű, mint az előző kormányok leváltása: egyrészt a kisebb pártoknak alig lesz esélyük bekerülni a parlamentbe (fele idő alatt kétszer annyi kopogtatócédulát kell összegyűjteniük, mint eddig), másrészt a Fidesz szépen átszabta a szavazókörzetek határait a saját érdekei szerint (pl. a 2006-os választásokat most a Fidesz nyerné). De ha sikerül is leváltani őket, az egykulcsos adót pl. akkor sem lehet eltörölni, mivel immár 2/3 kell hozzá. Magyarán a nép nem választhat magának szabadon gazdaságpolitikát.

(5) Rendben van, hogy nektek keresztényeknek nem homályos fogalom "Isten", és teljesen rendben van, hogy pl. a katolikus kánonjog Isten fogalmára épül, stb. De könyörgöm, egy világi állam alkotmánya (ha az az állam köztársaság) nem kánonjogi, vagy teológiai szöveg, hanem egy tisztán JOGI szöveg, amit minden állampolgár el tud fogadni. Az államközösség nem vallási közösség, hanem jogi közösség.

Nincs olyan, hogy "keresztény állam", vagy "keresztény nemzet", stb. Ezek a fogalmak ellentmondásosak, mert a kereszténység (ahogyan minden más vallás is) egyetemes igényű, az állam, és a nemzet pedig korlátozott igényű.

Secnir 2012.01.04. 11:51:53

@ÁrPi:
azon az Ustream oldalon, ahol lestem, ott alul ment a számláló, hogy adott pillanatban hányan nézik, a max 25096 volt...
utána meg Sodi-t néztem, mert amikor a hivatalos tüntetés "bezárt", leállították a streamet.

@At_:
"Mi az, hogy "keresztény hagyomány"?"
természetesen az, hogy általános iskolában oktatjuk Tomas de Torquemada felvilágosult katolikus szerző műveit.
Az is, hogy a jezsuiták vagyonát el kell kobozni, illetve MINDENKITŐL be kell szedni a tizedet.
Illetve vidám keresztény hagyománynak számít Szentföld időnkénti lerohanása is.

tevevanegypupu 2012.01.04. 13:15:44

@At_:

Orban kulpolitikaja nem arrogans hanem ontudatos. Magyarorszag eleg sokaig szepen es alazatosan odasimult azokhoz akik vetettek nemi koncot neki,es fel sem merult az mszp-szdsz kormanynak, hogy a hala nem azt jelenti, hogy mindent szo nelkul elturunk. Magyarorszag szuveren allam, a vilagban ugyanolyan jogai vannak mint barmely mas - nala akar sokkal nagyobb - orszagnak is. magyarorszag nem szol bele egyetlen orszag belso ugyeibe sem, kivetelt csak es az kepez, ha valamelyik allampolgarat sertes eri.

A filozofusok elleni hadjarat - amennyiben valoban jogtalan volt - minden bizonnyal abbamarad. Most nem szeretnek azon vitatkozni, hogy mi volt az a csodalatos es uj felfedezes amiert ilyen sok penzt kellett odaajandekozni nekik (ideertve a luxusszallodak es kulonbozo utazasok szamlait es egyebek kifizeteset) es egyaltalan arra irtak-e palyazataikat amikre a kiiras szolt. Mindenesetre emlitett filozofusok megtalaltak a modjat, hogy kulfoldre vigyek panaszaikat es anelkul, hogy barmifele modon igazoltak volna, hogy az a hatalmas osszeg amivel szamunkra es az orszag javara szolgalo tanulmanyaikat elvegeztek valoban olyan nelkulozhetetlen volt..

Termeszetesen tudtak a fidesz szavazok, hogy mire es kire szavaztak, a magam reszerol egyaltalan nem vartam semmifele anyagi fellendulest az elkovetkezendo evekre es tudtam, hogy nagyon nehez lesz elerni legalabb azt a szinvonalat amit ugy tiz evvel ezelott mar elertunk. Teved, ha azt hiszi, hogy ennek barki is orul kozulunk, mi is a piacrol elunk.

Ami a fidesz levaltasat illeti az valoban nem lesz konnyu, de nem azert mert barmifele jogtalan, szabalytalan torvenyt hozott volna a fidesz, hanem ennel sokkal egyszerubb az ok: nincs kormanyzokepes ero a fideszen kivul. Nem azert mert a fidesz annyira felulmulhatatlanul tokeletes lenne, hanem csak azert, mert az ellenzeknek (egy jo reszuk mar bizonyitott illetve inkabb nem bizonyitott) nincs tul nagy szavazobazisa, sem nepszerusege. Ne tevessze meg Budapest, mint tudjuk az Magyarorszag fovarosa, de nem az orszag maga.

Magyarorszag kereszteny alapjait Istvan kiraly alapozta meg es epitettek az Arpad-hazi majd mas uralkodohazak kiralyainak tobb-kevesebb segitsegevel. Ha ezt beveszik az Alkotmanyba, az nem lehet meg egy vilagi allamra nezve sem serto, hiszen tortenelmi multjat nem tagadhatja meg es nem is akarja megtagadni. De ezzel nem rovidit meg egyetmen magyar allampolgart sem, hiszen feltetelezem, az orszag multja kozos multunk, amire az egesz orszag epult. Ettol fuggetlenul es ezzel egyutt Magyarorszag jogi kozosseg.

Termeszetesen a vallas egyetemes, egy nemzet vagy orszag pedig egy szukebb kozosseg. Nalunk nincs is meghatarozva a kotelezo allamvallas mint nehany orszagban, kizarolag kereszteny alapjainkra hivatkzonak. Ez pedig igy van.

At_ 2012.01.04. 14:01:34

@tevevanegypupu:

"mi volt az a csodalatos es uj felfedezes amiert ilyen sok penzt kellett odaajandekozni nekik"

No látja, pontosan ezzel érte el a célját az uszító kampány. Az egyszeri emberben csak annyi maradt meg, hogy azok a tolvaj ballib filozófusok többtízmilliós "ajándékot" kaptak a Gyurcsányéktól, stb. Ennyi pont elég ahhoz, hogy hiteltelenítse a kritikusan gondolkodókat és a kritikus hangokat.

De azt már az egyszeri ember nem tudja, hogy ezek a pénzek kutatócsoportokhoz kerülnek, akik több éves kutatási projekteket valósítanak meg belőlük. A többtízmilliós "ajándék" kb. annyi, hogy a projekt résztvevői több évig kapnak havi x ezer Ft-ot, amiért cserébe dolgoznak a projekten, és publikálnak. Nem az van, hogy a projektvezető egyszerűen zsebrerakja az "ajándékot".

Pl. az egyik ilyen projekt a Platón összes újrafordítása, amire a nagyszájú mamelukok egyből fölháborodtak, hogy micsoda pénzpocsékolás ilyesmire költeni, amikor már van egy fordításunk. Holott aki egy kicsit is ért hozzá, és ismeri az Atlantisz kiadónál megjelent fordításokat, az nagyon jól tudja, hogy milyen jelentőségük van. (Szakszerű fordítás, részletes jegyzetapparátus, kísérőtanulmányok, logikai váz összefoglalása, stb.)

De ez már mind nem érdekes, mert az egyszeri embert nem érdekli, és nem is ért hozzá. Az a lényeg, hogy ott a ballib filozófusok körül valami bűzlik...

kispufi 2012.01.04. 14:23:00

nem százezren voltak, hanem egymillióan, különben nem ez lenne a nevük ott a faszbókon.
jól gondolom? :-)

At_ 2012.01.04. 14:27:44

@tevevanegypupu:

István király nagyon szép és jó, csakhogy már történelem, és egy teljesen más társadalmi berendezkedés, egy teljesen más államszervezet. Hol volt még akkor szó olyasmiről, hogy "magyar nemzet"!? Ha a 19. század előtt megkérdezett volna valakit, hogy hol él, hát biztosan nem azt mondta volna, hogy Magyarországon. Ehelyett megnevezte volna a földesurát, és az uradalmat, ahol lakik. A mai értelemben vett nemzet és nemzetállam csak a 19. században alakult ki. Korábban szó sem volt arról, hogy pl. a jobbágyok, vagy a városi polgárok a "nemzethez" tartoznak volna. A "nemzet" a vér szerinti nemességet jelentette.

De oké, mondjuk azt, hogy tiszteletben tartjuk népünk történelmi múltját, és elkötelezzük magunkat a kulturális értékeink és hagyományaink megőrzése, és továbbadása mellett. De miért nem lehet ezt értéksemlegesen tenni? Miért kell elköteleződni épp a keresztény hagyomány mellett? Ennyi erővel miért ne lehetnénk büszkék iszlám hagyományainkra is, elvégre a mai fürdőkultúránkat annak köszönhetjük. Vagy görög-római klasszikus értékeinkre, vagy pogány gyökereinkre, stb.? Miért pont a keresztény hagyomány mellett kell elköteleződnünk? Csak azért, mert István király egy teljesen más állami-társadalmi berendezkedésben kötelező államvallássá tette a kereszténységet?

tevevanegypupu 2012.01.04. 16:17:20

@At_:

Iszlam kultura, komolyan beszel, hogy azt is bele kellene venni az Alkotmanyba?(: Egy megszallo hadsereg "jotetemenyeit"? Ketsegtelen, hogy a furdo, es a toltott paprika jotetemeny volt es ma is orulhetunk neki, hogy a megszallas kozben nehany jo dolgot is atadtak nekunk, de azert az csak nem egyenerteku egy allamalapitassal?

Pogany gyokereinkre nyugodtan buszkek lehetunk es vagyunk is, ezt senki nem fogja tagadni. De ha megmaradunk pogany gyokereinknel, valoszinuleg mar nem leteznenk Magyarorszagkent a terkepen.

Nalunk tovabb megmaradt a jobbagysag mint Nyugat-Europaban, ez vegtelenul igazsagtalan volt, de azt hiszem manapsag senki nem tagadja, hogy a nemzet reszei voltak, es nelkuluk sem maradhattunk volna meg ugy, ahogy megmaradtunk.

Ne keressen mondvacsinalt urugyeket, nem erdemes. (:

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2012.01.04. 20:33:00

@tevevanegypupu: "Manapság már senki nem tagadja" - de épp ez a nacionalista történetírás lényege: visszavetíteni a jelent a múltba. A mai "mi"-tudattal meghatározni régi korokat színtiszta anakronizmus, a "magyar nemzet" a 19. század során jött létre. Éppúgy, mint a "szlovák nemzet" is!

tevevanegypupu 2012.01.04. 20:45:39

@Csehszlovák Kém:

Igen, de letrejott es erre buszke. Arrol nem tehet, hogy evszazadokon keresztul megszalltak, elfoglaltak, hozzacsatoltak mas birodalomhoz. Illetve ha tehetett is, a helyzet megvaltozott.

tevevanegypupu 2012.01.04. 20:54:51

@At_:

Nem vagyok filozofus, gozom sincs, hogy "mennyit er" egy Platon ujraforditas (miert kellett ujraforditani?) es mennyi ideig dolgoztak rajta. Nem vonom ketsegbe azt sem, hogy az erre forditott osszeget megfeleloen hasznaltak fel..egeszen addig nem, amig a vizsgalat be nem fejezodik es be nem bizonyitjak, hogy ez nem volt szabalyos. Viszont Heller Agnes es a tobbi lukacsista filozofus szemelye es az a gyulolkodes amivel Europahoz fordulnak elegge megkerdojelezheto. Heller Agnes felszolalt europai forumokon es kepes volt azt mondani, hogy 2006 oktobereben nem volt szabalytalan rendori fellepes, nem volt eroszak. Ezek utan ugyan hogyan ne ketelkedjek az ember Heller Agnes jozan eszeben vagy itelokepessegeben? Nem a hatvanmillio forint veri ki az emberekben a biztositekot, sokkal inkabb ezeknek a filozofusoknak a viselkedese.

Vaccpaör Dóri 2012.01.04. 21:10:06

@tevevanegypupu: Azért a Platón-cucc nem Heller anyó biznisze volt. Platónt újrafordítani azért kellett, mert a korábbi fordítások inkább szépirodalmi igényűek voltak, a szakterminusok nem feltétlenül stimmeltek. Ráadásul ez a fordítás-sorozat magyarázatokat, vázlatokat, rövid értelmezést is tartalmaz, elég jól használható. Angolul, franciául stb. is több fordítás van érvényben. Mellesleg az Isteni színjátéknak is több fordítása van, mint ahogy németül az Odüsszeiának is.
Persze lehet mindent eredetiben is olvasni...

tevevanegypupu 2012.01.04. 21:23:25

@Vaccpaör Dóri:

Nem tudom eppen akkor jott-e el a pillanat Platon szakmailag ertekelheto ujraforditasara, ezt majd eldontik az illetekesek, minket pornepet az a tomeny gyulolet idegesitett, ahogy ezek az emberek nyilatkoztak es keptelenek voltak beletorodni abba, hogy jelenleg nem az o embereik kerultek hatalomra, es ezt a gyuloletet meg ismeretsegeiket arra hasznaltak es hasznaljak, hogy minden lehetseges forumon lejarassak Magyarorszagot es nem csak Orbant es a fideszt, hanem azokat az embereket is, akik rajuk szavaztak. Teszik mindezt annak a nyolc evnek "fenyeben" ami 2002 es 2010 kozott tortent.

Atisz 2012.01.05. 11:38:39

Azért a 2002-es nagygyűlésen egy kicsit többen voltak, mint 2-3-400 ezren.
Emlékszem a Retekklub közvetítésére (a Kossuth téren nagyjából 50 ezres tömeg gyűlt össze) ami igaz is volt, mert a téren kb. ennyi ember is fér el, de a résztvevők tömegei a Bajcsy Zsilinszky térig álltak és a környező utcák (Szalay utca, Báthory utca) is tele voltak. Az 500 ezer és 1 millió közötti becslés tehát jóval reálisabb.

A mostani tüntetéssel azért nem lehet igazából felvágnia a szervezőknek, mivel a 3 parlamenti és 12 virtuális párt és 28 ilyen-olyan szervezet, kezdeményezés, blog által meghirdetett performanszon való részvételre is csak maximum 40 ezer embert sikerült rávenni. Ez pedig csak alig 10 ezerrel több, mint a márc. 15-ei "Egymillióan..." féle vigalom, ami már akkor sem volt átütő erejű.

mnandy 2012.10.24. 22:30:38

Én azt nem értem, hogy annak idején az indexnek volt egy a donB-énél sokkal tényszerűbb és korrektebb levezetése, a "képzeljünkegytéglalapos" metódusnál sokkal kvatntitatívabb, térinfotmatikai, googlemapsos megközelítéssel, ami érdekes módon mostanra seholse..
Az, hogy a Rákay bemondta a mikrofonba azt a számot, amit a helyszínen tartózkodó rendőrségi összekötőre - lásd még folyamatosan köröző police helikopterek - hivatkozva rámondtak a fülére, az is csak egy dolog.. de, hogy pl. TuRuL mit tett volna a helyében, na AZ egy fotelakadémiai kérdés. Vagymittudomén. (kéremkapcsojjaki?)
süti beállítások módosítása