A hír háttere – Első leütés
2011. december 13. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

A hír háttere – Első leütés

  Ne aggódjon/örüljön senki: nem a legendás Hírháttér Multimédia mindenen átlátó elemzőiről és Echelon-tanúiról írunk, hanem egy, az újságírás alapjairól szóló, kiváló könyvről. Az Első leütés Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet hétvégi magazin (nem mellesleg az egyik legjobb magyar médiatermék) szerkesztőjének újságírásról szóló kézikönyve. Sőt, jóval több annál.

  Nagy hiányossága a magyar felsőoktatásnak, hogy a legtöbb nyugati országgal szemben nálunk nem lehet a felsőoktatásban valódi újságírást tanulni. A kommunikáció szakok ugyanis nem egyenlőek a felsőoktatási szintű zsurnalizmus-oktatással. Magyarországon vagy ilyen szakokon tanul az újságíró, de jellemző a bölcsész, esetleg jogászi vagy közgazdászi végzettség is, műszaki és természettudományos képzésből viszont alig-alig érkeznek a médiába, s ez meg is látszik ezen területeknek a sajtójelen(nem)létén. Újságíró tehát csak úgy lesz az emberből. Esetleg elvégez egy médiaakadémiát jó pénzért, s mérsékelt megszerzett tudásért. Nem állunk jól a médiatankönyvekkel sem, ezért is fontos esemény, ha egy friss és átfogó igénnyel megírt könyv megjelenik itthon a témában.

  Az Első leütés ilyen. Tóth Szabolcs Töhötöm több mint négyszáz oldalon, világos, áttekinthető szerkezetben ír meg minden lényeges tudnivalót, amit egy újságírónak tudnia kell az első leütés pillanatában. A három részre osztott könyvben először a hírek világát, majd az anyagfelvétel írott és íratlan szabályait, s végül az írástechnika fortélyait mutatja be.

  Minden újságírás alapja az 5W – verik bele a kezdő újságírók fejébe az angol eredetű rövidítést: ki? mit? mikor? hol? miért? csinált. A hír tartalma itt kezdődik és valójában itt ér véget, de a szabály alól persze vannak kivételek, és nem ennyiből áll az újságírás tudománya sem – derül ki a könyvből. A sűrítés művészetétől az újságírói erényekig foglalja össze az újságírás alapjait. Az anyagfelvételről szóló részben a cikk születéséről, a források kezeléséről, az interjúról és az újságírói szerepekről esik szó. Az írástechnikai részben a cikk megírásának szabályairól, annak különböző iskoláiról olvashatunk, a hírektől riportokig. A könyv vége felé – mondhatni, lazításként – a különböző fogalmazási zavarokat sorolja fel, amely joggal bosszantja az egyszerű olvasókat és minden idők Del Medico Imréit is. Az elvontkodó fogalmazásoktól és a politikai korrektségtől a felesleges cicomázásokon és elcsépelt közhelyeken át a bikkfanyelvig és a röhejes képzavarokig terjed a valós példákon alapuló, szórakoztató lista.

  Az Első leütés külön erénye, hogy az idén tavasszal lezárt kézirat a gyorsan változó média igen friss helyzetképét rögzíti, az online sajtó előretörésétől, a print válságán át, a változó újságírói szerepekig és olvasói szokásokig. S nem egy lefordított angolszász könyvről van szó: a szerző a magyar médiára koncentrál, miközben bőven behozza az aktuális nemzetközi trendeket és a külföldi zsurnaliszta szakirodalmat is a több mint 400 oldalas könyvbe.

  A Magyar Nemzet magazin szerkesztőjének könyvében a szikár tudásanyagot töméntelen mennyiségű sztori, történelmi, irodalmi idézet és kikacsintás oldja fel, így válik igazán olvasmányossá a tankönyvként és szakkönyvként is használható mű. A Tao-Tö-Kingtől Orwellig tart az idézetek és a bennük foglalt jótanácsok sora. Az Első leütés – ahogy a szerző megjegyzi, maga is sokat tanult a megírása közben – nem csak nekünk, újságíróknak, de a hobbibloggereknek, a hírfüggőknek és a média iránt érdeklődő szélesebb közönségnek is érdekes, tanulságos olvasmány lehet.

*

  Tóth Szabolcs Töhötöm - Első leütés; Másfél Flekk Kiadó; 2011

  A könyv honlapja: elsoleutes.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr953458355

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.13. 19:10:01

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Trackback: Hogyan gyártja hőseinket a rendszer? 2011.12.13. 14:52:41

Ha igaz az, hogy az előző kormányzat alatt születő "hősöket" (az elnevezés természetesen nem minden esetben jelent valós értéket) a "hazugságok, a korrupció, a kiárusítás, az arctalan tőke sötét árnyéka és a hatalom érdekében bevetett re...

Trackback: PEN CLUB elnöki poszt + államtitkári szék? Basszus, mi lehet összeférhetetlenebb? 2011.12.13. 14:52:07

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 2011. december 7-ei lezajlott tisztújítás eredményeként a Magyar PEN Club új elnöke Szőcs Géza lett. Szőcs Géza költő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. Ami mindenféle túlzás nélkül meglehetős...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jan 2011.12.13. 09:19:31

Remélem, az újságírói etikáról is esik benne szó. Néhány javasolt kérdés:

Szabad-e EP-képviselőkkel készült riportot meghamisítani?

Mikor engedhető meg egy volt főbíró kiretusálása?

Etikus-e újságunk hasábjait pártpolitikai belharcoknak átengedni, álnévvel aláírt mószeroló cikkek közlésével? (Ld. még Egei Antal)

nénike · http://mandiner.hu 2011.12.13. 10:10:21

@jan:
Az az én időmben külön tantárgy volt (a MÚOSZ-ban). Lényegesen szerteágazóbb terület, mint azt gondolod, külön könyvet érdemel.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.12.13. 10:28:16

@jan: tekintve, hogy a nyomtatott-internetes sajtóra koncentrál, így tévéről nincs benne szó. :) Ráadásul a kötet kéziratát, mint olvastad, tavasszal zárták le, így ezek eleve bele sem kerülhettek. :D

jan 2011.12.13. 11:07:59

Nyugi-nyugi, csak viccelni próbáltam. Örülök, hogy megjelent egy ilyen - a jelek szerint igényes - kiadvány.

@nénike: persze, hogy bonyolultabb dolgok is vannak, mint ez a 3, de látod, sok komoly sajtómunkás már ezeken is elcsúszik...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.12.13. 11:32:48

Kibaszott jó könyv, végig égett a pofánk, amikor olvastuk.

@jan: Az egész könyv lényegében a tisztességes újságírásról szól, s bőven szemezget a Magyar Nemzet faszkodásaiból is. Amúgy ha volt már a kezedben Magyar Nemzet Magazin, tudhatod, hogy meglehetősen távol áll a napi Nemzettől.

Bell & Sebastian 2011.12.13. 11:39:56

Annyira igényes, hogy felhívja a retardált skribler-tanonc figyelmét még arra is, hogy tartalék tollat vinni kell, de nem szabad kitenni az asztalra, ha egy másik újságíró is jelen van.

Kiváló összefoglalás, mindössze egyetlen könyvben. Egy kazánfűtőnek mennyit is kell bebifláznia? Négyet? Ötöt?

:)

Bell & Sebastian 2011.12.13. 11:42:02

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Nagyon halovány volt a tévében! Egy ízes káromkodás se? Beszart, mi. :)

jan 2011.12.13. 11:56:45

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: ezt aláírom, szoktam is rajta tűnődni, hogy ez a kettő hogy jön össze.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.12.13. 13:39:18

@Bell & Sebastian: Kínai Kálmánt és/vagy Trágár Tónit egészen biztos nem látta a tévében.

Alfőmérnök 2011.12.13. 17:46:27

Nem tudtam, hogy ez a faszi a hétvégi magazin szerkesztője, de olvastam egy-két írását, feltűnt az igényessége, tájékozottsága, meg is jegyeztem magamnak a nevét.

backg 2011.12.13. 20:56:41

Nagy fájdalmam, hogy a Magazinhoz külföldön nem lehet hozzájutni. Azért reménykedem.

Gandalf Garaboncias 2011.12.13. 21:24:49

@krisek:
Ide előbb-utóbb felkerülnek a lapszámok, a Magazin is:
magyarnemzet.digitalstand.hu/

backg 2011.12.13. 21:42:24

@Pisti, az aragorn: ó, igen! jaj de jó. amikor elkezdték feltölteni, elszörnyedve láttam, hogy a Mellékletet kihagyják, azóta nem is néztem (Melléklet nélkül mi értelme lenne?) most nagyon boldog vagyok!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.12.13. 22:10:01

@Bell & Sebastian: milyen tv-ben? hol?

Gandalf Garaboncias 2011.12.13. 23:25:38

@krisek:
A Magazin digitális kiadását hozzácsapják a szombati napilap-szám digitális kiadványához, a fájl utolsó oldalain található.

backg 2011.12.14. 00:08:02

@Pisti, az aragorn: igen, most így visszaolvasva a kommentemet, talán nem egyértelmű, amit mondani akartam; miután megláttam, amit írtál, rögtön megnéztem a digitalstandon, és boldogan fedeztem fel, hogy lesz olvasnivalóm a hétvégére. köszi a tippet mégegyszer!

alterways2 2011.12.14. 09:59:18

akkor jó, ha a magyar nemzet tanítja mostantól az újságírást, öröm és bódoccság
süti beállítások módosítása