Kormányozni parttalan tengeren
2011. november 18. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kormányozni parttalan tengeren

Turner: Gőzhajó a hóviharban 

  Távol vagyunk már a tavalyi tavasz kétharmados eufóriájától, és az arról zengedező dagályos kifüggesztményektől. Távol vagyunk már a válság előtti évek pannon pumás délibábjától. Távol vagyunk már az Európa nyugati feléhez történő gyors felzárkózás álmától, ami az elmúlt húsz év jobb időszakaiban mégiscsak fogyasztásra, s a kétezres években hitelfelvételre sarkallt széles tömegeket. Az ábrándoktól távol csak a kiábrándultság lehet a miénk, takaréklángra állított reménnyel és az azt tápláló jolly joker mondattal: lehetne ennél még rosszabb is.

  Az meglehetősen erős, hogy immár a nemzedékünkhöz tartozó barátainktól, szeretteinktől hallhatjuk viszont apáink és nagyapáink rezignált életbölcsességét: nekünk már nem lesz jobb, de talán majd a gyerekeinknek...

  Vajon miért van az, hogy a kádárizmus után immár másodszor egy elviekben szabad, önmagáról felelősséggel dönteni képes Magyarország nullázza le magát? És erről nem az Orbán-kormány tehet, illetve időarányosan öt és fél év mégiscsak az övék volt az elmúlt 21 évből; politikai, gazdaságpolitikai téren pedig hm, nehezebb megbecsülni a rájuk háruló felelősséget.

  De ha hisszük, hogy az államadósság, bármifajta adósság növekedése a rossz út, és annak lefaragása az egyetlen jó irány, akkor vegyük figyelembe Orbánék első kormánya 62-ről 53 százalékra vitte le az államadósságot, és a második Fidesz-kormánynak 82 százalékról kell elindítania az államadósság lefaragását, egy év alatt – tudjuk milyen módszerekkel – el is jutnak 73 százalékig, majd a napokban jött a hír: az államadósság újra 82 százalékon áll, nagyobb részt a forint gyengülése, kisebb részt új tranzakciók miatt.

  Bármikor, amikor a kormányzat gazdaságpolitikai lépéseit figyeltem, próbáltam a naponta bejelentett, elhintett, kiszivárgó, néha következetes, néha pedig egymásnak ellentmondó intézkedések mögött meglátni a nagy egészet. Az ország szuverenitásának visszaszerzése, és ezzel párhuzamosan a befagyott gazdaság újraindítása volt talán az alapvetés, ami mellé jobboldali gazdaságpolitikát próbáltak összeállítani. Az ország mozgásterének növelése, az államadósság drasztikus csökkentése, a munkahelyteremtés és a munkaképes, de dologtalan rétegek legalább egy részének munkára fogása helyes célok. Ha ezek a fő elvek, azokkal minden, hazánknak legalább szerény kibontakozást kívánó józan elme egyetérthet. Ha a nagyra nőtt, de gyenge államból kicsi, de erős szervezetet tudnak létrehozni, ha az állam piaci alapon is finanszírozni tudja magát, ha a munkahelyteremtésre képes vállalkozókat, vállalkozásokat segíti (vagy legalább nem akadályozza) a kormányzat, akkor jó úton járunk – szólt az elméleti alapvetés az elmúlt másfél évben.

  A valóság azonban erősen közbeszólt az utóbbi hónapokban: a forradalmi lendület, a manyupok lenyelése, az unortodox gazdaságpolitikai megoldások ellenére egy jó év alatt nem hogy a Kánaán nem jött el, még a növekedés csírája sincsen meg. A válság őszi hulláma eltörölte a még felfedezhető rendezőelveket, jöttek a belebegtetett, esetleg egy lendülettel is fogadott újabb adók avagy adóemelések, a fonalat pedig szépen elvesztettük. A Világbank prognózisa szerint jövőre 0,5 százalékos lesz a GDP-bővülésünk, amivel Magyarország növekedése a leglassabb lesz a tíz volt szocialista uniós tagállam között.

  Ami működik, az a külkereskedelmünk, az ipari, főleg autóipari exportunk, bár ez is negatívan változhat, ha Németországban kicsit megzökken a gazdaság jövőre. A jó külkereskedelmi teljesítmény viszont még elég messze van a saját tengelye körül forgó ország álmától. Most az álommal tökéletesen ellentétes a helyzet: szinte csak az működik Magyarországon, aminek köze van a globalizált világhoz. Ami azon kívül van: zsákfalvak, zsákmegyék, zsákország.

  Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell. Most viszont minden drasztikus átrendezés ellenére sem indult be a gazdaság. A svájci frank hazai és nemzetközi okokra egyaránt visszavezethető, nyomasztó megdrágulása hazavágta a fogyasztás bővülésére alapozott terveket. Hogy ki a felelős ezért? A Jobbik szerint a gonosz kormányok meg a gonosz bankok. Én hozzátenném még a devizahitelt felvevő embereket is (köztük saját magamat), hiszen senki nem erőszak hatása alatt vett fel hitelt. A felelősség közös. A kormány drasztikus eszközökkel vágta át a gordiuszi csomót: az átmeneti árfolyamrögzítés bevezetése láthatóan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, maradt hát egy még huszárosabb megoldás: a 180 forinton történő végtörlesztés, s utána a vízözön. Idézet az Origo nem cáfolt értesüléseiből: „A lovasberényi kormányülés részleteit ismerő forrás szerint a felvetés vitájában a miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is azzal érvelt, hogy ezért a célért érdemes felvállalni a kockázatot. A miniszterelnök a vitában többször is egyértelművé tette, hogy a kormánynak gyakorlatilag nincs vesztenivalója, a külföldi tulajdonú bankok így is, úgy is elkezdték már kivonni forrásaikat (ezt a parlamenti beszédében is elmondta), ha viszont bejön az intézkedés, sikerül visszaterelni a forint felé az adósokat.” Az Index akkoriban írt az igazságügyi tárca jelentéséről, amely alapján a végtörlesztési javaslattal egy olyan mértékű beavatkozásról van szó visszamenőleges hatállyal a polgári szerződésekbe, amit akár a magyar Alkotmánybíróság, akár az Európai Bíróság szinte biztosan elfogadhatatlannak minősít majd. Amit most a frankhitelesek nyerhetnek, s ami a kormány rég áhított mozgásterének bővülését eredményezi, az néhány év múlva – szó szerint – kamatostól hullhat majd vissza a kormányra, de végső soron egész Magyarországra. A nagybankok egy része és a baráti Ausztria máris gőzerővel nyomul Brüsszelben a magyar kormány döntése ellen.

  Kétharmada ellenére a hazai és nemzetközi realitások gúzsba kötötték a kormányt. Orbánék látják a végzetes bajokat, és minden skrupulus nélkül bedobnak mindent, ami szerintük a helyzet javulását szolgálhatja, feláldozva nemzetközi, amúgy is kritikus megítélésüket, talán saját politikai túlélésüket is? Aki szabadságharcot hirdet, annak vagy nagy győzelmet kell aratnia, vagy pedig menthetetlenül elbukik. A másfél év óta tartó, megállíthatatlan lendülettel nagyívű végcélokat jelöltek ki, de mi történik akkor, ha a végcél zsákutcának bizonyul? „A politika az erkölcsileg és fizikailag lehetséges művészete”, „a politika hajózás, végcél nélkül”írja Molnár Attila Károly Oakeshott filozófiájáról. Ha már viharban kell hajóznunk, és van egy kellő felhatalmazással rendelkező kapitányunk, vajon hol tudjuk meghúzni a határt a szükséges merészség és az oktalan vakmerőség között? Hallottuk Petr Nečast vagy Donald Tuskot a hanyatló Nyugattól való eltávolodásról és unortodox megoldásokról beszélni? És mégis hol tart most válságkezelésben Lengyelország és Csehország?

  „A politikai tevékenység során az emberek parttalan és feneketlen tengeren hajóznak; itt nincsen menedéket nyújtó kikötőöböl és nincsen mederfenék, ahol horgonyt lehetne vetni, nincsen sem hazai kikötő, sem megjelölt célkikötő. A vállalkozás lényege az, hogy borulás nélkül a felszínen kell maradni; a tenger barát is és ellenség is; és a tengerésztudomány abból áll, hogy kihasználják a hagyományos viselkedésmód minden lehetséges tartalékát, hogy minden egyes ellenséges helyzetben találjanak legalább egy barátot” – írja maga Oakeshott.

  Ellenséges helyzet kipipálva. Kikötő és biztos part hiánya kipipálva. A felszínen maradás most még épp kipipálva. A végcél sosem jön el. Hányadán állunk az ellenségekkel és barátokkal, és közülük kinek mekkora a hatalma a hajónk egyensúlyban tartására? Tudja-e a kapitány, miből áll a tengerésztudomány?

*

  PS: Ezt a posztot csütörtökön pár órával az IMF-es bejelentés előtt fejeztem be. Ma is tartom a véleményemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr533226771

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A háború vége 2011.11.21. 00:26:50

Csapataink harcban álltak. A kormány a helyén van.Új szakasz kezdődött.Egyes szabotőr csoportok és külföldi diverzáns zavarkeltők megpróbálják hazánkat megalázni. Talán még az úgynevezett szabad választások kezdeményezését is megkísérlik.Az IMF elleni ...

Trackback: Megmagyarázzák ezt is 2011.11.19. 13:54:37

Karinthy után. Lassan, tűnődve....

Trackback: Ki legyen az új miniszterelnök? 2011.11.18. 15:22:01

Orbán Viktor már korábban célzott arra: „ha az IMF visszajön, én el...” - írta alig két napja a Népszabóság FIDESZ-es forrásokra hivatkozva, hisz... ...az IMF visszatérése esetén manifesztálódna, hogy a sajátosan magyar szabadságharcos ...

Trackback: Kormány vs. IMF -- Zsarolni nem kell félnetek jó lesz 2011.11.18. 11:42:26

Mátyás király megirigyelhetné, amit a kormány tegnap csinált. Hívta az IMF-et tárgyalni, meg nem is. Ők meg jönnek is, meg nem is. Mindez akár egy kommunikációs osztályvezető bakijának is látszódhat. Azonban szerintünk korántsem erről van szó. Mindez f...

Trackback: A nukleáris fenyegetés sem segített az IMF ellen 2011.11.18. 10:25:33

A gazdasági tárca másfél évi csatározás után elásni készül a csatabárdot a Nemzetközi Valutalappal. Persze ilyenkor november tájékán elég fagyos már a talaj, úgyhogy Orbán és Matolcsy azért le fog izzadni, mire kiássa azt a gödröt, amelybe majd az IMF-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2011.11.18. 08:11:37

Azért nem kell ez a gyászhangulat, az IMF-hez való visszatérés alapvetően jó döntés. Hosszú ideje az első jó gazdasági döntés.
Most majd Matolcsy egy lépést hátra, Varga Mihály egyet előre és minden megy tovább.

jan 2011.11.18. 08:44:32

Hatalmas luxus, és elpuskázott lehetőség, hogy a kétharmados mandátummal rendelkező kormány gazdaságpolitikáját (egy világválság közepén!) egy futóbolond irányítja.

Hihetetlen felelőtlenség ez Orbán részéről, egy gazdasági Raszputyin kezébe helyezni az ország sorsát.

bdi 2011.11.18. 08:56:21

Az első orbán kormányra sem kéne nosztalgiával visszatekinteni. Az legpozitívabb gazdasági hatása az volt- hogy bár szóban folyamatosan ekézte bokrost és pakkját - a főbb intézkedéseit évekig hagyta kifutni. A bokros csomaggal beindított gazdasági növekedés hullámán, és a csúszó leértékelés folyamatos lakossági megszorításával sikerült az adósságot akkor csökkenteni.

A kormány originális tevékenysége, már sokkal kártékonyabb. A ciklus második felében beindított esztelen pénzszórás (és persze annak maszapos folytatása) hatásait nyögjük most is.

VI. Béla 2011.11.18. 09:01:08

Rajcsányi úr,

nem tisztem a kormányt védeni, tegye azt meg a Gíró-Szász, de sehol nem megy fényesen, még a napsütötte Norvégiában sem.

nocsak! 2011.11.18. 09:04:39

kedves rg
"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."
Ha valami olyasmit csinalunk, amit a vilag szakembereinek tobbsege hulyesegnek tart, az lehet zsenialisan uj, Nobel dijat ero dolog, de sajnos erre csekely az esely. "Az orszag szuverenitasank visszaszerzese" ezt nehez ertelmeznem, minden orszag fugg a vilaggazdasagtol. Miert is rossz az IMF? Mert nem hagyja hogy azt csinaljunk amit akarunk? Dehat mar bebizonyitottuk hogy elcsesszuk, nem?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 09:08:40

Hat persze, hogy nem lesz jobb, hisz egyre oregebbek leszunk. A gyerekeinknek meg jo lehet, mert kinonek a gyerekkorbol es ott van nekik a fiatalsag.

IMF? Mifele IMF?

TG69 2011.11.18. 09:18:23

@ergé: "Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

Az első léket ez a modell már akkor megkapta, amikor az EU nem engedte a hiányelszállást és jól látható volt a görögök csődhelyzete. A váltás csakis akkor sikerülhetett volna, ha meg lettek volna a kiadáscsökkentésen lapuló reformok (alapvetően nyugdíj és mondjuk önkormányzati). De mivel teljesen felkészületlenek voltak így minden amit látunk (3 napos tervek stb) sodródás és kapkodás eredményei, közös jellemzőjük pedig az, hogy adóemeléssel ölték tovább a már így is tetszhalott pot. GDP növekedés. A piac nem bízott a kormányzatban így az 1,5 év alatt beárazódott a 6 éves ballib kormányzati szintre.

Ja és aki a 98-02 közötti politikát fényezi, az egy kicsit átértelmezheti az akkori teljesítményt is, mert ha igaz az, hoy a korábbi kormányzati teljesítmény meghatározta a mostani indulását, akkor a 94-98 közti is megtette azt. Ja és 94-98 között 84%-ról esett le az adósságunk arra a bizonyos 62%-ra, 4-5% GDP növekedéssel adták át az országot stb.

==T== 2011.11.18. 09:28:04

Az a modell, amelyhez minden körülmény optimális együttállása szükséges, ne mér semmit.

bucbuc 2011.11.18. 09:30:02

Nyugdíjat és segélyeket kellet volna csökkenteni, nem most, nem tavaly, de 2002-ben is.
Nem 13. havit adni.

Most is csak emelik, mert ez a legfontosabb az országban.

Tragédia.

GGG77 2011.11.18. 09:35:27

"Amit most a frankhitelesek nyerhetnek, s ami a kormány rég áhított mozgásterének bővülését eredményezi, az néhány év múlva – szó szerint – kamatostól hullhat majd vissza a kormányra, de végső soron egész Magyarországra."

Ilyet pedig kicsit is felelős politikus nem tesz.
Az IMF-hez való visszatérés az utolsó pillanatban jött. Ha még egy kicsit várnak vele, előbb Matolcsy repült volna, majd 1-2 hónap múlva Orbán is.

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

Meg a kommunizmus is. A Matolcsy-modell utópia. Halott ügy volt, már a megszületésekor.

agent_x 2011.11.18. 09:46:49

Én egy ilyen cetlitnek még örülnék is a nagytestvértől:

- nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozása
- ingatlanadó 30 misi fölött (adóból leírható)
- MÁV, BKV, MTVA: vezetők megfelezése
- régi Költségvetési Tanács visszaállítása
- AB hatáskörének helyreállítása

tarackos 2011.11.18. 09:47:08

RG, másfél éve a kormányon kívül mindenki azt mondja, hogy ez a modell kudarcra van ítélve. Ezért tök folösleges körülményekre hivatkozni, mert már a kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy nincs meg. Ahogy Chikán mondta, tankönyvszerűen bukta.

Vagyis a kapitánynak sosem volt fogalma a tengerésztudományról. Ilyenkor jönne a másodtiszt, már ha lenne. De kérdéses egy ilyen kapitány mellett milyen a másodtiszt, egy báb, egy klón?

De, hogy egy magát ország-világ előtt nevetségessé tett ME-vel nem jutunk messzire, ezt belátni nem kell akadémikusnak lenni...

Robinzon Kurzor 2011.11.18. 09:56:54

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

Rendes ember az uram, amikor nem iszik.... csak hát mindig iszik.

Ennyit erről.

betyár (törölt) 2011.11.18. 09:58:51

nem különösebben szimpatizálok arákóczival, kossuthtal, de ovinak drukkoltam ehhez a kurucos szabadságharchoz. megpróbálta, elbukott. mint mindig ilyenkor elősorolhatók belső és külső okok, én szerettem ezt a próbálkozást, számos olyan eredménye volt a gazdaságra és mentálisan is, ami erény. most visszapofozták a sorba. ezen nem örömködni kéne, de ez van, mostantól ebből kell főznünk.

akik ekézik őket, egyébként mind labancok, vagy lelkes hívei rákóczinak, kossuthnak? mer ha igen, szálljanak már magukba:)

Vidéki 2011.11.18. 09:59:32

Remek ez a cikk, csak az az érzésem, hogy inkább az érem egyik oldalára világít, főként pesszimista fényforrást használva.

Az utolsó bekezdés nagyon jó tömörséggel összefoglalja a kételyeket:

„ Ellenséges helyzet kipipálva. Kikötő és biztos part hiánya kipipálva. A felszínen maradás most még épp kipipálva. A végcél sosem jön el. Hányadán állunk az ellenségekkel és barátokkal, és közülük kinek mekkora a hatalma a hajónk egyensúlyban tartására? Tudja-e a kapitány, miből áll a tengerésztudomány?”

Szerintem tudja a kapitány, miből áll a tengerésztudomány, de azzal is tisztában van, hogy nem mindenható és a természeti törvények figyelembe vételével kormányozhatja csak a hajót.

Figyelembe kell venni, hogy itt a Földön nem lehet súrlódásmentes közegben mozogni.

Tudósoknak sikerült ugyan az abszolút nulla fokot megközelítve létrehozni súrlódásmentes közeget, de ez a mindennapi körülmények között nem megvalósítható.

Vegyük példaként a forint árfolyamának hatalmas lengéseit, amelyik a mi érdekeinkkel ellentétes.

Vannak azonban spekulánsok, akiket motivál a sok pénz megszerzésének lehetősége.

Szívük nem értünk dobog, hanem a minél több pénzért.

Semmi lelkifurdalást nem érezve kihasználják Magyarország sérülékenységét

A spekulánsok mindig sóvárognak a változás után, mert azon lehet nagyokat kaszálni, különösen akkor, ha elég erősek ahhoz, hogy a változások irányát is képesek befolyásolni.

Noha a folyó fizetési mérleg jelentős többlete vagy a költségvetés helyzete normál esetben nem adna okot aggodalomra, a múltban felhalmozott tetemes állami és magánadósság, azon belül is a külfölddel szembeni tartozás, mégis rendkívül sérülékennyé teszi Magyarországot a mostani környezetben.

Nem a mostani kormány halmozta hegyekbe az adósságot.

Demján Sándor már a szocializmusban is bizonyította hozzáértését a gazdaság területén.

„Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, „mutatott rá Demján Sándor.

betyár (törölt) 2011.11.18. 10:01:00

@betyár:
mondjuk az első erény legyen vonás, vagy valami hasonló. arákóczi meg csak simán rákóczi:))

TG69 2011.11.18. 10:06:27

@Vidéki: Az hogy megtalált minket a piac, az nem a magas adósságállmoánynak köszönhető elsősorban, hanem a hiteltelen gazdaságpolitikának. Ezekkel a GDP adatokkal, amivel a térség utolsói vagyunk, nem lehet a piacról élni.

Robinzon Kurzor 2011.11.18. 10:07:48

@poszt

Hát nem, nagyon nem!

A politikai mozgástérre persze nem volt jó hatással a nemzetközi környezet, de ezt itt és most (az elmúlt másfél évben) a kormány kúrta el, méghozzá előre megjósolhatóan, tankönyvszerűen.

A két legfontosabb tétel:

1. Nyolc év ellenzéki néphülyítése (inkl. népszavazás) zárja el a politikai mozgásteret egy sor érinthetetlen szent tehén, a költségvetés legnagyobb nyelőinek érdemi (nem csak a hatalmi központosításra kiterjedő) átalakításától.

2. Pökhendi, pimasz stílus, amivel belerúgtak mindenbe és mindenkibe, nem tárgyalnak, nem kommunikálnak, csak sértegetnek és elhajtanak.
Így nehéz visszasomfordálni a tárgyalóasztalhoz, ennek külön extra költségei vannak, amit persze mi fizetünk meg.

kamerasmobil 2011.11.18. 10:08:36

T. szerzo kenytelen leszek a tapintatot felreteve velemenyezni a cikket.

Te teljesen hulye vagy bazdmeg.

Ez az egesz egy borzalmas onamitas... Kezdettol fogva folyamatosan jeleztek egyre tobben hogy ami tortenik az nem gazdasagpolitika hanem egy dilettans elmebeteg kiserletezik egy egesz orszagnyi ember egzisztenciajat kockaztatva. Es te meg probalod ugy beallitani hogy az egeszrol a gonosz kulfold tehet.

Szoval ezert a fenti rovid osszefoglalo.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 10:10:49

@betyár:
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/elzugtak-forradalmai.html
"1848-ban azt hittük, egy sereg ellen harcolunk. Akkor a Birodalom kétfejű sárkányként támadt ránk és még akkor is győzhettünk volna, ha nincsenek az árulók. Most megállunk-e a három tatárhorda előtt?

Csak akkor, ha európai elnökökként a keleti szél - mit szél, orkán vagy stílusosan tájfun - jelképezte világharc élére álunk.

Kicsi az esély a győzelemre, de még győzhetünk. Csak azon múlik, elkapjuk-e időben a szabadságharcunk árulóit. "

Nem sikerult elkapni oket. A belso ellenseg bomlasztasa vegul elerte a celjat. Meg kell nevezni a gorgeyket, hogy meg szaz ev mulva is kikopjenek az igaz magyarok, ha meghalljak a nevuket!

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.11.18. 10:13:25

Csak azt az egyet nem fogom tudni soha felfogni, hogy miért kell még most is elkenni a hülyeséget?
Elég lenne egy bocsánatkérés, meg néhány ember bevonása a döntésekbe.
Ez kurva egyszerű és hatékony. A legerősebb oroszlán is meghunyászkodik, ha öten támadnak rá. Akkor nem vicsorog, hanem próbál visszakerülni a többiek bizalmába, hogy nehogy széttépjék. Mert akármilyen szar, túlélni csak együtt lehet. Aki kiszakad a közösségből az halott! Legyen ez állat, ember vagy nemzet!

Kandeláber 2011.11.18. 10:14:27

Jól mondod, atya: távol vagyunk. Tudniillik még mindig a periférián vagyunk a centrumhoz képest. Ott agyunk évszázadok óta, ott voltunk Antall, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, valamint Bajnai miniszterelnökök idejében is. Ja, és ott is maradunk örökre, jöhet ide bárki.
Ha valakinek ez nem evidencia, az sürgősen keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét.

GGG77 2011.11.18. 10:17:33

Orbánék mozgásterét elsősorban nem a nemzetközi helyzet, hanem saját alattomos, csökönyös, gátlástalan hülyeségük korlátozza.
2002 óta szajkózzák a demagóg, populista, nemzeti cukormázzal leöntött baromságaikat. Nem történt egyéb, teli pisálták a nadrágjuk szárát, pedig mindenki mondta már nekik, hogy háttal álljanak a szélnek.

Alf (törölt) 2011.11.18. 10:22:13

Sokkal régebben sokkal nagyobb hatalmú emberek kitalálták a sorsunkat, nem tehetünk ellene semmit.

Ez az ország intellektuálisan nem érett meg arra, hogy belássa, tennie kell a gyarmatosítás ellen.

Magyarul nem érett a demokráciára, nincs igénye saját sorsának alakítására. Orbán a 2/3-ot nem azért kapta meg, hogy független országot építsen, hanem azért, hogy Gyurcsány elmenjen.

Hasonlóan 2/3-ot kaphat az IMF, ha ad nekünk sok hitlet, és 240 ft lesz az euró, amivel bár semmit sem érünk, de legalább végérvényesen rabszolgák maradunk.

Sajnos a jelenelegi helyzet jól szemlélteti, milyen lehetett a közhangulat, amikor megszállták az országot a nácik, vagy a szovjetek. Nem kétlem, hogy a többség tárt karokkal fogadta őket.

Így gondolkodik: "Ha szerencsénk van, ideérnek a szövetséges ejtőernyősök, átveszik az ország irányítását, Matolcsy Györgyöt pedig a strasbourgi bíróság tiltja el mindenféle közgazdasági tevékenységtől, ha addig meg nem pattan Argentínába. Nem örömhír önmagában az idegen felügyelet, de a függetlenség sem mindig áldás. Például ha egy ország saját, bennszülött kormánya látványosan képtelen egy büfé vezetésére is, akkor ahhoz képest a külföldi beavatkozás egyenesen üdvözlendő. Ezért fogadták ovációval a líbiai felkelők a francia bombázókat. Ők sem voltak hazaárulók, csak új típusú együttműködést alakítottak ki."

Úgy is mondhatnám, a magyar genetikusan alattvaló, mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni.

Transylvanianmixedgrill 2011.11.18. 10:25:33

@kamerasmobil: És erre a kísérletezgetésre elment pár ezer milliárd manyup pénz...
De hát a Fidesznél mindenre megvan a válasz: ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, ez a pár ezer ablakon kidobott milliárd belefér, ha a cél a NER, nyilván. És bazzmeg ezt is beszopja a szekta és a hívek, már most olvasom a blogokban az új ideológiát....

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 10:32:38

@Alf:
Mar 2007-ben megmondta elore.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2009/08/2012-vilagvege.html
Nezd az alternativ forrast, az eredeti napi.hu-s cikket ma mar jelszo vedi.

Robinzon Kurzor 2011.11.18. 10:35:35

Turner egyébként nagy kedvencem nekem is.

Csak hogy legyen valami, amiben legalább egyetértünk ;)

kamerasmobil 2011.11.18. 10:38:08

@Alf: Neked meg azt kene megertened hogy egy eros EU tagallamanak lenni nem rabszolgasag (kerdezz meg errol nemet meg francia meg angol polgarokat hogy ott maradnanak-e vagy atjonnenek inkabb ide)

Az eros EU ara a szorosabb egyuttmukodes tehat a kisebb onallosag. Amerikaban egesz jol mukodik par szaz eve es ha nem vesszuk at a modszert akkor Kinaval es Indiaval nem tudunk versenyezni. Kozos EU kell es inkabb benne kene lenni mint fuggetlen pariakent tengodni.

Kandeláber 2011.11.18. 10:42:18

@Alf: Sajnos, nálunk mindig legalább annyi kollaboráns volt, mint amennyi szabadságharcos. 1711 után több százezer holdakat kaptak a pálffyk, esterházyk az elkobzott javakból. 1849 után is éppen elég hazaáruló jutott zsíros állásokhoz és vagyonhoz. 1944-ben a német megszálláskor megrohanták a Gestapot a feljelentők, majd 1945-ben hirtelen annyi kommunista termett az országban, mint ahány búzaszem egy jó aratáskor. '56 novembere után sokan, akik elégették az MDP tagkönyvüket, hirtelen MSZMP tagokká váltak, egy részük aztán '88- ban, a spontán privatizáció idején tőkéssé lett, sokukból pedig ellenzéki politikus. '90-től kezdve pedig az átnevezett gyarmaton kialakult a komprádor-burzsoázia. Ők jól beszélik a magyar nyelvet (is), ezért alkalmasak arra, hogy a gyarmattartók parancsait maradéktalanul végrehajtsák.
Hát itt tartunk most, de a helyzet sajnos nem változik.

bz249 2011.11.18. 11:00:55

@TG69: igen 94-98 kozott tenyleg leesett az allamadossagunk 84%-rol 62%-ra. Csak kozben eladtuk az elektromos es a gazkozmuhalozatot. Szoval nem volt az egy akkora truvaj, akkoris vegig deficites volt a magyar koltsegvetes, sot az elmulthuszevben egyetlen egy alkalommal ertuk el a maastrichti kriteriumnak szamito 3%-ot 2000-ben.

epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb080&plugin=1

Amugy lenyegeben epp errol szolt az 1990-2011 gazdasagpolitikaja, hogy az orszag mukodokepesseget az ilyen-olyan vagyonelemek kiarusitasabol tartjuk fent.

Alfőmérnök 2011.11.18. 11:06:53

@betyár: Értsd meg, hogy ez a szabadságharc csak egy retorikai fogás, egy PR-fogás volt, amivel a kurucos szavazótábort tudták növelni. Leírtam a korábbi posztban: orbi gazdasági főtanácsadója Szapáry György volt, aki korábban a valutaalapnak volt valami főfaszija. Hogy az imf-et "elzavarták", az is csak egy színjáték volt, aminek "csak" annyi a hozadéka, hogy más alkupozícióba kerültünk. Magyarország adósságspirálban van, ezt külső segítség nélkül - ha csak nem tagadjuk meg az adósság visszafizetést - lehetetlen kezelni. A világgazdaság meg mindenképpen paradigmaváltás előtt áll, mert szépen lassan, ha nem is úgy, ahogy Armagedeon elképzelni, de össze fog omlani ez az egész fos. Pontosabban összeomlana, ha nem korrigálnák a rendszert. Na, ehhez a trendhez próbáltak OViék is hozzátenni egy kicsit, amennyit egy ilyen kis ország ehhez hozzá tud tenni. Csakhát dilettáns módon csinálták, ahogy Hoffmannék az oktatást, Szőcsék a kultúrát. Hogy a vidékfejlesztéssel és a mezőgazdasággal mi lesz, arról fogalmam sincs, ott talán még fel tudnak mutatni valamit.

kamerasmobil 2011.11.18. 11:14:55

"Nem az volt a baj, hogy nem szokványos gazdaságpolitikát folytattunk. Hanem az, hogy rosszat, méghozzá a tudatlanok magabiztosságával."

Ennyi a lenyeg. De azert van hozza egy komplett iras is:

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2011/11/18/tul_a_guzsba_koto_fuggetlensegen/

sezlony 2011.11.18. 11:26:54

@Alf: "Sokkal régebben sokkal nagyobb hatalmú emberek kitalálták a sorsunkat, nem tehetünk ellene semmit."
vs.
"Úgy is mondhatnám, a magyar genetikusan alattvaló, mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat"

Csak én érzek itt némi ellentmondást?

Alf (törölt) 2011.11.18. 11:28:17

@sezlony: nincs ellentmondás, hiszen örülünk az imf-nek. ha nem lennénk alattvalók, nem örülnénk. ja és én is magyar vagyok.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.18. 11:29:56

@poszt: Azt mondták már, hogy az a mondat, hogy "Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell" a hét egyik legnagyobb hülyesége, pedig nem akármilyen hét áll mögöttünk és a szokásosan erős péntek délután még előttünk áll?

Mi az a minden körülmény? Például ha a csapatunknak nem huszonkét lába lenne, hanem huszonhárom és fél? Ha nem pattogna a labda? Ha a Gabesz nem hagyja ki a tizenegyest, tízből tízszer?

Gellért, nem kell ezt neked.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.18. 11:35:40

@Kettes: vedd Észtország, Szlovákia példáját, ahol szintén nincs kolbászból a kerítés, de pár évvel korábban sikeresen bevezették az egykulcsos adót, legalább a válságig csökkentették az államadósságot, és most is alacsony szinten áll náluk. MGy ezeket a mantrákat hajtja, és "minden körülmény optimális együttállása" mellett más k-európai országoknak sikerült működő modellt csinálniuk belőle. most viszont egyik körülmény sem optimális..

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 11:42:31

@rajcsányi.gellért (ergé):
"MGy ezeket a mantrákat hajtja,"

Nem az egykulcsos ado es az allamadossag-csokkentes miatt tamadnak minket, hanem a kiszamithatatlansag es a hazudozas miatt. A vegtorlesztesrol es a Szell Kalman terv leallitasarol van szo.

Várúr 2011.11.18. 11:42:58

@nocsak!:
Mit szólnál ahhoz, ha a nyögdíjakat 25-30 %-kal csökkentenék? (az IMF miatt ezt történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha a közalkalmazotti fizetéseket 25 %-kal csökkentenék (ez történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha az állam által foglalkoztatottakat megharmadolnák? (ez történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha Magyarországon a fizetős egyetemi képzés díját megháromszoroznák? (ez történt Angliában)
Mit szólnál ahhoz, ha éppúgy, mint Írországban, Görögországban, most már Olaszországban is... Na, hadd ne folytassam.

Várúr 2011.11.18. 11:45:23

@bz249:
A közműhálózat eladása a Horn-kormány idején történt. Csak négy évet tévedtél koma.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.11.18. 11:47:11

@Doomhammer: nem is a támadásokról beszélek, hanem arról, hogy nem indult be a gazdaság azon lépések miatt, amelyek a szomszédban pár éve beváltak.

Samott 2011.11.18. 11:47:28

@agent_x: "ingatlanadó 30 misi fölött (adóból leírható)" - egyebkent ez ilyenformaban nem ordogtol valo gondolat, meg akar alacsonyabb osszeghatarral is. Ha jol tudom jonehany kulfoldi orszagban igy van (a franciakat emlegette egy frankofon kollega ezugyben).

vizipipa 2011.11.18. 11:49:22

Nem az a baj, hogy OV-ék csökkenteni akarták az adósságot. A tempó és a környezet viszont nem mellékes. Az ördög ugye a részletekben van.
Most 305 körül jár az €, ha visszaugrana 250-re rögtön 70% körül lenne az államadósság, ami most 82%.
Viszont reális lenne a 250-es €? Nem! Hazavágná ez exportot! A € zóna és a Ft inflációjának különbsége miatt a 300-as szintet már rég el kellett volna érni. Ergo, a Ft folyamatos reálfelértékelődésben volt, annak előnyeivel és hátrányaival. Ha e mögött megvolt a belső termelékenység növekedés akkor jogos, ha nem, akkor külső hatás, ami persze változhat. Változott.
OV-ék azt mérték fel rosszul, hogy mennyi az ő szerepük a gazdaságban. Nos nem 2/3-ad. Az odakint van! Egyetértettem az IMF leépítéssel, de nem ilyen cirkuszi módon. Csak csendben, csak halkan. Gondolva arra a lehetőségre ami most itt van.
Most mindenki ezen csámcsog. Blogok, portálok, news, belföld, külföld. Asszem Török Gábor emlegetett világosi fegyverletételt. Ami persze túlzás. Az viszont biztos, hogy ez nem győzelem volt. Szándék ide vagy oda.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 11:50:32

@rajcsányi.gellért (ergé):
A szomszedban nem volt az elkepeszto eladosodottsag es nem vezettek be bankadot.

Samott 2011.11.18. 11:52:30

@rajcsányi.gellért (ergé): Nem ismerem az eszt meg a szlovak rendszert, ott is van ilyen eros csaladi adokedvemeny az egykulcsoban? Mert szvsz az utotte a legnagyobb lyukat a koltsegvetesen...

Secnir 2011.11.18. 11:55:04

@rajcsányi.gellért (ergé):
" Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell"

igen. egyedül az hibádzott, hogy a Mars nem a Saturnus-házban volt, és a napkitörések pont ellentétes szélkitöréseket okoztak, és az ortodox egyházi hívek gonosz átkokat mormoltak az unortodox gazdaságpolitika ellen.

@agent_x:
"- nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozása
- ingatlanadó 30 misi fölött (adóból leírható)
- MÁV, BKV, MTVA: vezetők megfelezése
- régi Költségvetési Tanács visszaállítása
- AB hatáskörének helyreállítása "
majdnem jó
- nyugdíjasok ingyenes utazásának megszüntetése
- ingatlanadó 30 misi fölött (adóból nem leírható)
- MÁV, BKV, MTVA: vezetők megtizedelése
- régi Költségvetési Tanács visszaállítása
- AB hatáskörének helyreállítása

Hattory Hanzo 2011.11.18. 11:56:38

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell. "

Ez körülbelül olyan, ahogy az ember szombat reggel otthon magyarázni próbálja, miért mondott este 10-et, illetve minek mond bármit, ha úgy sem tartja be, és miért van berúgva?

bz249 2011.11.18. 11:59:25

@Várúr: tudtommal a Horn-kormany 94-98 kozott volt hatalmon. ;)

Karcolt lendület 2011.11.18. 12:04:04

@Kandeláber:
Agyhugykövet kapok ettől a szabadságharcos dumától. Basszus a Fidesz egész megmaradt szavazótábora ilyen kamaszos romantikával szemléli a világot, hogy ha nem nem lázadunk minden ellen, akkor már rabszolgák vagyunk? Mintha a nemzetközi világ és mi egy 0 végüsszegű játszmában venne részt és az a kérdés, hogy vagy ők vagy mi. Hát a faszt.

Persze, a magyar néplélekhez kurva közel áll a mindenki hülye, csak én vagyok helikopter és lehet, hogy valami évtizedek óta megfelelő eredményre vezet a világ boldogabbik felén, de majd mi aztán rohadtul tudjuk, hogy az szar és majd 10 millió emberen kipróbálunk valami egész más, nem tesztelt, de legalább kockázatos módszert. Felelősségteljes kormányzás vagy mi.

Felnőtt ember tudja, hogy bizonyos együttélési szabályok betartása neki is a hasznára válik. Ha nem küld el mindenkit nagyhangon a picsába, még nem jelenti, hogy ő egy meghunyászkodó, kihasználható balfasz. Egész egyszerűen azt jelenti, hogy képes felnőtt ember módjára másokhoz mások érdekeihez is normálisan viszonyulni, nem feladva a saját érdekérvényesítését. Ami emberi hangon, nem kisebbségi érzéstől vezérelt sértődékenységgel és arroganciával, nem feleslegesen megbántott tárgyalópartnerekkel amúgyis sokkal könnyebb.

Ez a szabdaságharcos szemlélet pont ugyanaz, mint Horn Gyula "merjünk kicsik lenni" kijelentése: ugyanaz a kisebbrendűsége érzés, amelyik nem hiszi el, hogy egyenrangú partnerei lehetnek másoknak. Csak az egyik megfogja a bokáját, a másik meg az élő fába is beleköt, hogy felhívja magára a figyelmet. Mostanra Orbánék elérték, hogy ugyanannyira hiteltelenek legyenek, mint Gyurcsányék: a korábbiak minden nevetséges kommunikációs fogásához, koncepciótlan rögtönözgetéséhet lehet találni a mostaniaktól is valami párhuzamot. De jobb lenne, ha a pannon puma, meg a gyorsnaszád helyett valami kiszámítható izé lenne inkább a gazdaságra a hasonlatuk.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 12:04:54

@Várúr: Nem tévedett, a második hullámról, a maradék közös tulajdonról van szó, amit a korábban, garantált nyereséggel idecsalogatott szolgáltatók vettek meg, az árát meg belelapátolták az önkormányzatok nagy kalapjaiba, cserébe csökkentették a támogatásukat.

Ennek a közös magántulajdon -része átváltozott külföldi magántulajdonná, miközben az árát lenyelte az állam helyi költségvetési szerve, azzal az ideológiával, hogy a fejlesztésekben majd realizálódnak a parasztok befizetései, amelyekből ténylegesen épültek a hálózatok. Ez sem így lett, persze.

Hogy értsd is, a népek összedobták a pénzt az valamire, amiből az önkormi megépíttette, majd a társulás tulajdonát átvette, hogy eladja és az érte kapott (nempiaci, alacsony) árat jól lenyelte.

A befizetők, a valódi tulajdonosok meg lófaszt sem kaptak, áremeléseken kívül. Ügyes, mondaná Kohn.

Birkesz 2011.11.18. 12:06:20

@Alf: "Úgy is mondhatnám, a magyar genetikusan alattvaló, mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni."

Alf, úgy őszintén, az nem másra mutogatás, hogy nem a mi hibánkból bukott el az unortodox megoldás, hanem a kapzsi és lelketlen bankárok, spekulánsok miatt? Ezzel ti ugyanúgy magatokat mentitek fel a felelősség és a gondolkodás alól.

Google 2011.11.18. 12:07:26

Elmúltnyolcévezni nem sikk, ellenben elmúltmásfélévezni egyenesen kötelező, haladó, és modern, ugye?
Amikor a környező országok, a volt szocialista országok ma jobb helyzetben levéséről beszélünk, ne felejtsük el, hogy itt nálunk "négy évig nem csináltak semmit", a relatív pénzbőség idején pedig már 2006-ban megszorítások vették kezdetét. Néznénk bárhogy, a szocik ezzel a Több pénzt az embereknek-el nagyot hibáztak - mert nem volt az a pénz.
2006-tól kérik vissza a babarongyot az emberektől, plusz az IMF szakértelmét, nagyvonalúságát is igénybe vették. Szakértők, szakértői a kölcsönkérésnek. Ezt a példát mutatták a népeknek is. Most pedig nekik a legnagyobb a hangjuk - de hát a rabló szokott először tolvajt kiáltani.

Birkesz 2011.11.18. 12:10:38

@Google: A több pénzt az embereknek mantra ugyanaz mint a ne az emberekkel fizettessék meg mantra (hisz akkor az a pénz a zsebükben marad, így több pénzük lesz)
Elmúlt nyolc évezni ugyanúgy nem sikk, mint elmúlt másfél évezni. De tudom, ez is úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött, ugye?

Birkesz 2011.11.18. 12:12:22

@Birkesz: De legviccessebb az elmúlt nyolc évezésben, hogy még mindig nyomják egyesek. Pedig elmúlt nyolc év= 6,5 MSZP, 1,5 Fidesz. Hogy is van ez? Vagy megállt az idő másfél évre?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 12:16:01

@Google:
"Elmúltnyolcévezni nem sikk, ellenben elmúltmásfélévezni egyenesen kötelező, haladó, és modern, ugye?"

Google, az elmult nyolc evet senki nem tagadja le. A szocialista kormanyzas es foleg Gyurcsany vitt minket a 2008-as majdnem-csodig. Ezt kimondtak a szavazok es nem tagadja le senki. Ez azonban mar a mult, amin nem lehet valtoztatni.

Most azonban az a kerdes, hogy a jelenlegi kormany mit muvelt az elmult masfel ev alatt, hova jutott abbol a torekeny egyensulyi helyzetbol, ahova az IMF pofozta az ugyvivo, felhatalmazas nelkuli Bajnai-kormanyt? Es az a helyzet, hogy a 2. Orban-kormany sziklanak vitte a hajot. Megpedig jol megmondhato, hogy mivel: hogy feltetelezte, hogy 2010-ben megengednek neki 7%-os hianyt, hogy kivetette a bankadot, hogy behazudott egy Szell Kalman tervet, amit nem tudott vagy nem is akart vegrehajtani es vegul a vegtorlesztessel. Mindezekert szemelyesen Orban Viktor a felelos es nagyon nem lennek meglepve, ha azt mondana az IMF vagy a befektetok, hogy ez volt az utolso dobasa. Berlusconi utan siman meg is tortenhet.

Alf (törölt) 2011.11.18. 12:16:19

@Birkesz:
Ki az a mi?
A kérdésed eleve értelmetlen, egy háborúban pl ki hibája volt, ha vesztettünk, a miénk, vagy az ellenségé?

TG69 2011.11.18. 12:18:12

@bz249: Ez önmagában nem baj, hiszen az átmeneti gazdaságokban nélkülözhetetlen volt a magántulajdon térnyeerése, az állami visszaszorulása. És még az is jó döntés eredménye volt, hopgy egyáltalán adósságcsökkentésre ment el a befolyt pénz nagyrésze és nem valmiféle lilaködös nagy pörire matolcsy-módra. A liberalizáció és a 95-ös nagy vágás végülis egy elég masszív 4%-os pot.növekedésjez vezetett. Ha a politikai osztály elég ügyes lett volna (lsd Orbánék 2000-ig biztosan), akkor ez egy sikertörténet lehetett volna, igaz állandó korrekció mellett (pl nyugdíjrendszer vagy a bankok működése stb) . Ha pl mi csináljuk meg először a radikális adócsökkentést, akkor továbbra is az élmezőnybe tartoztunk volna stb. De ezekhez már olyan lépések kellettek volna (és kell most is) amihez nincs meg a politikai bátorság egyik szereplőben sem. 2010-ig úgy tűnt a fidesz track recordja erre mégiscsak ad valami reményt. Azóta kiderült ez is csak légvár volt.

Karcolt lendület 2011.11.18. 12:19:32

@Várúr:
És mi az alternatíva?
Tágra nyílt szemmel várjuk, hogy beüssön az államcsőd és akkor a 25-30%-ok olyan 80-100%-ok lesznek?

Mellesleg a felsőoktatásban itt is ez lesz és amikor Gyurcsányék tandíjaztak, Orbánék meg ezt határozottan elutasították, akkor is józanabb emberek azt mondták, hogy a térítéses helyek számát kell csökkenteni. A szükségszerűség úgy hozta, hogy végül ezt ez a kormány lépi meg. Mint ahogy a szükségszerűség úgy fogja hozni idővel, hogy a nyugdíjakat is megvágják: ha nem most és mondjuk nem csak a magasabbakat, akkor egy-két év múlva az összeset.

TG69 2011.11.18. 12:22:58

@rajcsányi.gellért (ergé): De mert azok ehhez tartós (strukturális) kiadáscsökkentést is csináltak, mert az egész úgy kerek. A közgazdaságtudomány nem véleményekből áll, ilyen kérdésekben meg pláne nem. Vannak szükséges adatsorok és a pusztán adóemelés vs GDP növekedés nem igazolt összefüggés.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 12:23:30

@Doomhammer: Na ez szép. Mértékadó hozzászóló beismeri, hogy a mindenkori magyar miniszterelnököt a háttérhatalom ráncigálja.

Innen már csak egy lépés annak a kiszivárogtatása hogy Izraelben reneszánszát éli a magyar nyelv tanítása, hiány van tanárokból és egyre több iskolában kötelező.

Még jó, hogy nem hívják ránk II. Miklós dzsidásait, mert úgy szokták, ha nagyon nem megy le valami a magyarok torkán.

TG69 2011.11.18. 12:23:31

@TG69: jav: adócsökkentés :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 12:28:43

@Bell & Sebastian:
"Na ez szép. Mértékadó hozzászóló beismeri, hogy a mindenkori magyar miniszterelnököt a háttérhatalom ráncigálja."

Ha ezzel azt akarja mondani, hogy a mindenkori magyar miniszterelnoknek figyelembe kell venni a kulfold velemenyet egy tokig eladosodott es egyedul munkaerot felajanlani kepes orszagban, akkor igaza van.

Mindenesetre a hatterhatalom szot meghagynam az elmeroggyant Bogar Laszlonak meg a MIEP-es baratainak, a kommentje tobbi reszet pedig iroi munkassaga reszenek tekintem, ami nem erdemel valaszt.

Birkesz 2011.11.18. 12:29:44

@Alf: "Ki az a mi?" Jelen esetben az ország vezetésére céloztam, ahol már megjelent az a kommunikációs irány, hogy azért van az ország szar helyzetben, mert a világgazdasági helyzet miatt nem hajthattuk végre a az unortodox gazdaságpolitikánkat. Vagyis nem a kormány tehet róla, hiába mondták neki rengetegen, hogy nem lesz jó az irány, nem olyan a gazdasági helyzet, nem lehet ezeket a lépéseket most végrehajtani.
Ha valaki nem hallgatja meg mások véleményét, akkor csakis ő okolható, ha fejjel rohan a falnak.
A háborús érvelés nem analóg azzal, hogy a Fidesz "elmúltnyolcévezett", most pedig megkapja az "elmúltmásfélév" mantrát.

Google 2011.11.18. 12:30:06

@Doomhammer:

Történjen meg, de azt gondolom, naiv, aki azt hiszi, hogy akár Olaszországban, akár Görögországban attól, hogy elzavarták az ezt meg azt, jobb lesz. Miért adnák oda a népek az úgymond Szakértőknek azt, ami nincs?
Csodálkozom továbbá azon is, hogy a bankárokat nem kárhoztatja eszeveszett mohóságukért, de megértem, nem érzi a bőrén, elképzelni sem tudja, mit élnek át családok miattuk. De nekik van igazuk, ugye?
(És amin a legjobban csodálkozom, az az, hogy hozzám szól. Mi történt akkor, és mi most? Ehhez is egy IMF kellett?)

Birkesz 2011.11.18. 12:32:42

@Alf: "A kérdésed eleve értelmetlen, egy háborúban pl ki hibája volt, ha vesztettünk, a miénk, vagy az ellenségé? "
De egyébként előfordulhat, hogy a "mi" hibánk, ha vesztettünk: ha gondolkodás nélkül megyünk neki a nálunk erősebbnek aki jól elp*csáz, akkor az bizony a "mi" hibánk.

Ebcsont 2011.11.18. 12:35:54

Tisztelt Szerző!

Nem értem ezt a patetikus hangnemet, mint ahogy a finnyáskodók cinizmusát se!
"Mindössze" annyi történt az elmúlt 1,5 évben, hogy az alapvetően vállalható stratégiai célok eléréséhez nem sikerült egy kivitelezhető operatív cselekvési tervet összeállítani és megvalósítani.
Ez két dologra vezethető vissza egyszer a külső körülmények, amire joggal hivatkozik a kormány egyébként. Hiszen roppant "zavaros" időket élünk.
A másik amiről sajnos jóval kevesebb szó esik az az, hogy a terv végre hajtásához nem sikerült egy gyakorlati érzékkel is megáldott személyt találni. Matolcsy úr képességeit többszörösen meghaldta a rá kirótt feladat. Viselkedését ki nem kényszerített taktikai hibák jellemezték és jellemzik most is. (Lsd.: EVA)
Nem érzem a jelen helyzetet egyáltalán világvégének, de igen is eljött az ideje, hogy egy gyakorlatiasabb gazdaságpolitikát valósítson meg egy jóval pragmatikusabb felfogású gazdasági miniszter.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 12:36:02

@Google:
"Történjen meg, de azt gondolom, naiv, aki azt hiszi, hogy akár Olaszországban, akár Görögországban attól, hogy elzavarták az ezt meg azt, jobb lesz. "

Nem, ezt senki se feltetelezte. Nem lesz jobb, hanem rosszabb lesz. Ez pedig annak a kovetkezmenye, hogy - akarcsak mi - nyakig eladosodtak es most fizetni kell mindenert.

"Csodálkozom továbbá azon is, hogy a bankárokat nem kárhoztatja eszeveszett mohóságukért, de megértem, nem érzi a bőrén, elképzelni sem tudja, mit élnek át családok miattuk. "

Mar bocsanat, de itt nem arrol van szo, hogy a bankarok elfustolhetik szivarnak a penzuket, hanem arrol, hogy mi kerjuk toluk azt a penzt. Ok pedig megmondjak, hogy milyen feltetelekkel adjak, mivel az ovek. Ezt hivhatja mohosagnak meg hatterhatalomnak, de a helyzeten nem valtoztat: mi kerunk toluk, ok meg megmondjak a felteteleket. Es kikacagjak a csaladok szenvedeset, ha az azt jelenti, hogy a csaladi autotol meg kell valniuk es hogy sajat lakas helyett mehetnek berlemenybe. Mivel nehany milliard ember ezen a foldon sokkal szerenyebb korulmenyek kozott el, beleertve azokat az orszagokat is, ahol a bankarok elnek.

Google 2011.11.18. 12:40:12

Remélem, azok akik most olyan szépen kárhoztatják az Orbán-kormányt, ugyanígy ekézték Gyurcsány vagy Bajnai hibás gazdaságpolitikáját is. Csak valahogyan nem emlékszem erre...
Lehet, nem értek rá, mint Karsay az aktivistáskodásra. Most viszont teljes erejükből.

Google 2011.11.18. 12:46:59

@Doomhammer:

"Ok pedig megmondjak, hogy milyen feltetelekkel adjak" - na, ezen a mondatán gondolkodjon el egy kicsit, és lehet, utána a válasza már nem lesz ugyanilyen magabiztos. Lehet, mondom.

vargalukrécia 2011.11.18. 12:49:05

Ez az írás egy gyöngyszem. :) A kedvenc mondatom:
" Kétharmada ellenére a hazai és nemzetközi realitások gúzsba kötötték a kormányt. "
Ez az vazze! Az a fránya REALITÁS! A realitás az ellenség maga. Mindig az a végzete a fityisznek! Mint 2002- ben, többek között. Amikor a közvélemény kutatások szerint magasan vezettek, aztán jött az OGY szavazás és vele a realitás. Azzal meg olyan nehéz szegény kis szánalmasoknak és droidjainak szembenézni, hogy jöttek a csalással, meg az illegitim kormánnyal, meg a haza nem lehet ellenzékbennel. Ezek a senkik képtelenek szembenézni a realitással, lehazudják a csillagokat az égről, pont mint minden diktatórikus elődjük! Ajánlom a Bukás című filmet, igencsak passzol a jelenlegi helyzetre! Merjünk nagyokat álmodni, miiii??! :D

Google 2011.11.18. 12:53:00

@Doomhammer:

És még valami; ha azokban az országokban, ahol ezek a bankárok szerencsések voltak születni, az emberek szerényebben élnek, miért gondolták, hogy Magyarországon többet engedhetnek meg maguknak a népek? Vagy egyszerűen csak ingatlanvagyonra fájt a foguk? Mondom ezt azért is, mert szakemberektől nehezen fogadja el az ember, hogy nem érdekli őket az adós havi bevétele, jövedelmi állapota, ilyesmik.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 12:57:34

@Doomhammer: Szépen elütötte a lényeget. Összefoglaljam, mit mondott a CIA énekesmadara úgy 8 éve? Létszámot le hárommillióra, mindent romba dönteni, van rá 10 év. Hogy minek, azt kitalálja magától, perzsák, arab tavasz, egyebek.

Azt kéne végre beismerni, hogy már a székébe is csak a háttérhatalommal kötött paktum árán ülhetett Orbán, további nemparírozás esetén meg egy éven belül seggbe rúgják, ugyanezek.

Ha a háttérhatalom alatt Rothschildot ért, vagy a sárkány egyik-másik fejét, egyáltalán nem téved.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 13:07:09

Az a nyomorult Feri meg gőzerővel hegyezi a farkát az előrehozott választásokra. Vajon okkal - ok nélkül?

(Miért van még szabadon? Meddig érinthetetlen?)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 13:12:14

@Bell & Sebastian:
Szerintem meg maga beszel melle. Hatterhatalomrol, perzsakrol, anyamkinyjarol zagyval ahelyett, hogy feltenne a kerdest: vajon miert van az, hogy a hatterhatalom elsosorban Magyarorszagot akarja lezulleszteni? Miert nem a cseheket, a lengyeleket vagy akar a szerbeket? Olyan nagyon jo hely ez itt az ontestalaj meg a folyoviz miatt?

Nem, B&S, a valosag az, hogy ez onamitas, onatveres, hasonloan az ellovashoz meg ahhoz, hogy a vilagot allandoan nalunk kell megvedeni. Egy provincialis kisvaros vagyunk vilagmeretekben, ami nem baj, en szeretem a provincialis kisvarosokat es utalom a tulzsufolt metropoliszokat. Viszont ez az onsajnaltatas, ez a legendagyartas, ez a sajat elkurasainkert mas vadolasa, ez az allando pitizes az aktualis eroseknel, ez zavar piszkosul.

Az meg plane, hogy meg ebben sem vagyunk ellovasok, mert pl. a gorogok pontosan ugyanezt csinaljak.
kgb2781.uw.hu/greece/

Ezt a szemetdombot, ami most itt van, mi hordtuk ossze. Foleg az "elitnek" nevezett csocselek, de mindenki kivette belole a reszet. En peldaul azzal, hogy megszavaztam ezeket az amokfutokat, mivel a Viktor olyan meggyozoen tudta mondani, hogy figyeljunk az 1998-2002 kozotti teljesitmenyere, ami valoban jo volt. De ez a hiba tobbet nem fog elofordulni.

kamerasmobil 2011.11.18. 13:13:43

@rajcsányi.gellért (ergé):
Adocsokkentes avagy egykulcsos ado nem lehet kiadascsokkentes nelkul kulonben az allamadossag azonnal ujratermelodik.

Raadasul igy kidobott penz az amivel erobol probaltak csokkenteni (a lakossagtol elrabolt magannyugdijvagyon).

A megfontolt megkozelites kb. az alabbiakkal operalt volna:
- kiadascsokkentes strukturalis reformokkal ami lassu de biztos tempoban csokkenti az adossagot
- a munkaeroteremtes nem a kormany dolga; neki a megfelelo korulmenyeket kell megteremtenie a vallalkozok szamara es majd elvegzik a feladatot ok
- a gazdag reteg adoja helyett tehat a munkaero koltsegeit kellene csokkenteni (foleg jarulekokat)
- a fentiek miatt csokkentheto a jegybanki alapkamat es kozben stabil es megfelelo ereju marad a forint ami meg tovabb csokkenti az adossagot (egyre olcsobb lesz finanszirozni a kotvenykibocsatassal igy egyre kevesebb penz megy el a kamattorlesztesre)

Ezekbol aztan par ev mulva meglett volna az egykulcsos ado fedezete egy novekvo gazdasag es csokkeno adossag mellett.

Ezek helyett Matolcsy erobol akart mindent egyszerre azonnal ami ugy altalaban se szokott mukodni nemhogy egy valsag kozepen. Mindent rosszul csinalt nem hallgatott a kritikara es leszarta a kovetkezmenyeket. Igy mentunk fejjel a falnak.

kamerasmobil 2011.11.18. 13:16:36

@rajcsányi.gellért (ergé): Tok mas helyzetben van az orszag es a vilaggazdasag es ugyanazok a lepesek ilyen kornyezetben nem mukodnek sot inkabb artanak.

De most komolyan: lassulo gazdasagban valtozatlan koltsegvetesi kiadasi szerkezet mellett 500 milliardos bevetelcsokkentes az egykulcsos adoval? Abszurd hulyeseg es ez csak egy a sok kozul...

kamerasmobil 2011.11.18. 13:20:43

@Google: "A te bolygodon milyen a klima?"

kamerasmobil 2011.11.18. 13:22:21

@Google: Te szerencsetlen a Bajnai-kormany alatt szinte minden mutatoja javult az orszagnak es vegre jo iranyba ment a gazdasagpolitika. Ezt sikerult masfel ev alatt teljesen kinullaznia a balvanyaidnak.

Kandeláber 2011.11.18. 13:28:42

@Karcolt lendület: Én csak történelmi tényekre utaltam. Mondták, hogy a történelem az élet tanítómestere. Márok meg azt mondták, hogy a múltat végképp el kell törölni. Csak azokat, akik ezt Magyarországon is énekelték, akkoriban nem komprádor-burzsoáknak hívták, hanem MDP, majd MSZMP tagoknak.

Birkesz 2011.11.18. 13:28:55

@Google: "Remélem, azok akik most olyan szépen kárhoztatják az Orbán-kormányt, ugyanígy ekézték Gyurcsány vagy Bajnai hibás gazdaságpolitikáját is. Csak valahogyan nem emlékszem erre..."
Konkrétan én abban az időben (kúrmányváltás előtt) a Gyurcsány blogon okoztam vérnyomás-emelkedést a hívőknek.
Van jogom most már ekézni az Orbán kormányt?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 13:29:26

@kamerasmobil:
"Te szerencsetlen a Bajnai-kormany alatt szinte minden mutatoja javult az orszagnak es vegre jo iranyba ment a gazdasagpolitika."

Mivel Bajnainak tollba mondta az IMF, mit kell tennie. Kurt volna el o is, de meg volt kotve a keze.

bz249 2011.11.18. 13:31:28

@kamerasmobil: ugye ez egy masik Bajnai volt nem az amelyik megemelte a hianycelt es aztan vegul nem tartotta be? Vagy ez ugyanaz a Bajnai amelyik az adossagot a GDP 73%-rol a 82%-ra csokkentette? Az inflaciot egyebkent tenyleg leszoritottak. Nem annyira, mint az eurozonaban fellepo deflacios hatasok maguktol csokkentettek volna, de azert legalabb a 6.8%-os gazdasagi visszaeses mellett nem novekedett az inflacio. Ez se kis teljesitmeny.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 13:35:11

@Doomhammer: Hoppá. Ha az elit a felelős, helyen is vagyunk. Méghogy mi hordtuk össze? Én ugyan nem?

Hogyan is kezdődött? Egy Jeszenszky nevezetű majompofa CIA ügynök hozta-vitte a parancsokat Antallnak. Soroljam a többit, ki hol nyalt és milyen színű segget. Orbán például a német szoknya alá bújt volna, első útja oda vezetett, 98 -ban.

Az elit csak báb. A Sorosok, Patakik, CEU -k, rezisztensek, kollaboránsok, ügynökök, kémek és egyéb hazaárulók hozták ezt össze. Miféle elit?

A politikai? Ja bazmeg, a sajátunkat lassan, apránként hidegre tették '45 után. Az elit összetételét lásd fenn, mindnek ragad a keze, vaj van a füle mögött és hamarabb idéz Marxot, mint a bibliát.

És ha lett volna? Mint az olaszoknál? Ott egyszerre húzták most le a Medicieket, az egyházat, a helyi arisztokráciát és a nemzeti maffiát a klotyón.

Vagy mi van a német elittel? Alnémet, szász és proti, ex NDK -s a német elit? Nem hinném.

Ne azt nézze, mi úszkál a felszínen! Kavarjon csak bele alaposabban! Mit lát? Zavaros, sötét és büdös, mi? Nemzeti elit az csak volt, kérem szépen! Budapesten meg végképp ne keresse. Esetleg valamelyik istállóban, ha meg nem fojtatta Heródes. Még időben.

kamerasmobil 2011.11.18. 13:38:27

@bz249: Kicsit konzisztensebben valogasd mar az adatokat...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 13:38:35

@Bell & Sebastian:
"Az elit csak báb. A Sorosok, Patakik, CEU -k, rezisztensek, kollaboránsok, ügynökök, kémek és egyéb hazaárulók hozták ezt össze. Miféle elit?"

Ne beszeljen felre, a lenyegre valaszoljon. A cseheknek, szerbeknek, romanoknak miert nem? Oket miert hagytak ki az ugynokok? Mi miert vagyunk elatkozva, hogy az osszes ugynok nalunk tenykedik?

bz249 2011.11.18. 13:47:54

@kamerasmobil: milyen adatokat kellene neznem?

Bajnai pozitivumai: abban a bo egy evben nem minositettek le minket.

De a tobbivel?

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/

Itt nem talaltam olyan adatot, ahol a Bajnai-kormany olyan kimagaslo eredmenyt ert volna el.

Amit ez mutat:
- novekedett az allamadossag Bajnai idejen? Miazhogy nagyonis.
- betartottak a hianycel? Nem. Pedig ev kozben meg is emeltek.
- megint nalunk volt a legrosszabb a GDP valtozasa a visegradi orszagok kozul? Ja, ahogy 2005 ota mindig.
- letrejott az a bravur, hogy 6.8%-os gazdasagi visszaeses mellett +4% maradt az inflacio (a 3. legmagasabb az EU-ban)? Sikerult.

Szoval hol vannak azok a sikermutatok, ami alapjan a Bajnai-kormany olyan hudefasza teljesitmenyt nyujtott?

Bell & Sebastian 2011.11.18. 13:50:06

@Doomhammer: Csehország német tartomány, Lengyelország meg egyrészt negyvenmilliós, másrészt nemzeti érzelmű az elitje, bár ott is nagy a zsidó dominancia, harmadrészt az élő egyház népi szárnya komoly visszatartó erő, negyedrészt meg nem cserélték le a kispolszkit tízéves dízelfosvágenre az első napon, amikor kapitalizmusra ébredtek. A lengyel elit meg a nép, plusz feltörekvő középhatalom, hogy pontos legyek.

Akar még elitezni? A cseh mérlegből meg ne hagyja ki, hogy nemesség nélkül is boldogultak.

balint60 2011.11.18. 13:52:05

@bdi:

Ráadásul az államadósság törlesztése egy Barba-trükk volt, mivel hatalmas költségeket számoltak el a költségvetésen kívül.
NB ezzel Gyurcsány is megpróbálkozott ezzel az autópálya építésekkel , de Szapáry alelnök azonnal szaladt Brüsszelbe feljelenteni a kormányt...(megérte neki, mert a lex Szapárynak köszönhetően a hazánk washingtoni nagykövete).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 13:57:12

@Bell & Sebastian:
"Akar még elitezni?"

Nem. Ugyanis itt ilyenekkel jon nekem, mint cseh nemesseg meg lengyel elo egyhaz es elfelejt olyan aprosagokat, hogy a lengyelek 8 evnyi Jaruzelskivel fizettek az 1982-es allamcsodjukert es megsem Patakit meg a perzsakat vadoltak es nem gondoltak azt, hogy oket ki akarjak irtani.

Maga azon az allasponton van, hogy a bajainkat valami kulso eronek koszonhetjuk. Legyen minel megfoghatatlanabb, mert egy rejtozkodo ellensegre barmit ra lehet fogni. Ezt a misztikus allaspontot konnyu tartani vitaban, de en felul tudom tromfolni. Peldaul azzal, hogy pontosan meg tudom mondani, Gyurcsany hogyan kurta el es mivel es ugyanezt meg tudom tenni Orbanra is. Ki tudom szamolni ezek hatasat es meg tudom mutatni, hogy a szarkupacot ok hordtak ossze.

Persze nem egyedul. Kellett hozza egy olyan hangulat, ami a valasztasi vereseget a vegitelettel egyenertekunek mutatta be, igy a valasztasi vereseg elkerulese erdekeben semmi nem volt draga.

Google 2011.11.18. 13:57:15

Nem tudom, csehek, lengyelek ellen folyik-e túlzott deficit eljárás?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.18. 13:58:48

@rajcsányi.gellért (ergé): Magyarországon nem vezettek be egykulcsos adórendszert. Még egykulcsos szja-rendszert sem vezettek be, nemhogy adórendszert.

Az államadósság-csökkentés csak onnantól kezdve lett a Fidesz gazdaságpolitikai dogmája, hogy Barroso elzavarta Orbánt a 7 százalékos hiánycéljával. 2010 nyarán nem volt drasztikus hiánycsökkentési kényszer - egészen addig, amíg ki nem rúgták az IMF-et. Matolcsy gazdaságpolitikája minden részletében téves volt, egy kiszámolatlan, szakmaiatlan hülyeség. Valójában ez volt az az egyetlen körülmény, ami miatt nem működhetett.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 13:59:37

Doom! Megvilágítom egy példával. Itt van ez a gráfi ivadék, matematikus Jótündér. Attól eltekintve, hogy alapból nyomi kissé, mint minden számtantanár esőember, ahhoz kétség nem férhet, hogy az elit részének tekinti magát és végső soron az is.

A mi elitünk több ezer Jótündérből áll. Annak örülnének, ha mindenki olyan lenne, mint ők. Aztán két hét múlva éhen halnának amikor a szolganépség többet nem nyújtja oda nekik a dinnert és a budipapírt . Ennyi.

Google 2011.11.18. 14:02:20

Valamint nyitottak-e (így nevezik PC-n a végletekig privatizált Magyarországot) ugyanilyen módon ezek a (lengyel és cseh) gazdaságok?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.18. 14:04:14

@Doomhammer: @Bell & Sebastian:

"Senki nem kételkedik azon, hogy mélt. gróf Zay Károly úr bizonyosan a
nemzetiség dolgában sokat tett, és e részben ő méltóságát legtávolabbról is
érdekelni nem akartam; de megvallom, e tekintetben azt vélem, miképp a
méltóságos gróf magával nincs egészen tisztában, ti. a nélkül, hogy gondolná és
kívánná, a víz mégis be fog folyni a bárkába, és míg a panslavismus ellen bástyákat
huz a mélt. gróf, addig más oldalról a magyar bárka egészen más elemekkel fog
megtöltetni és elmerülni. Azt mondá továbbá a mélt. gróf, hogy nem tart attól,
miként egy pár nyomorú zsidó tudná a magyar nemzetiséget veszélyeztetni.
Megvallom, hogy én egy egész osztályról, mely annyi birtokkal s oly tiszteletre
méltó férfiakkal dicsekszik, így szólani nem mernék, és a zsidókat általánosan
nyomorult embereknek nem merném nevezni; valóban, ez egy különös neme a
protectiónak, és nem tudom, valljon ezen protectióért nagy köszönetet fognának-e
mondani a mltgos grófnak! Habár a mltgos úrnak azon mondása, hogy egy pár
nyomorult zsidó nem fogja megrontani a magyar nemzetiséget, itt helyeslést nyert,
mégis bátor vagyok a mélt. Fő-RR.-et figyelmeztetni Berzsenyinek a
“magyarokról” írt szavaira, melyben az mondatik: “lásd a kevély tölgy, mely
századoknak ádáz ostromát kiállotta, most belsejében rágódó kis férgek által
enyészik el.” − Legyünk tisztában magunkkal; igen természetes, a magyar ezelőtt
mélyen aludt, és most kapkod, és ez természetesen másképp nem lehet; de ha mi
azt mondjuk, hogy a nemzetiség az alap, melyre mindent akarunk rakni, magunkkal
ne jőjünk ellenmondásba, és ne gondoljuk, hogy ezen elem már oly igen erős, hogy
halálos ágyából kiemelkedett, s hogy Magyarország már oly szilárd, miképp
minden más elemeket magába felvéve, azokat megemészteni tudná.
Méltóztassanak a régibb orvosoknak hinni, hogy oly reconvalescens nemzet
minden nemzetiséget hátára nem vehet. Nincs arról szó, hogy az istennek akármi
teremtését jogokból kirekesszük, mert felfogásom és vallásom érzelmem szerint azt
szeretném, hogy e hazában minden ember, ki az isten képére van alkotva, egyenlő
jogokkal bírjon és egyenlő terheket viseljen; és bár mondhatná mindenki
valláskülönbség nélkül: nekem is van itt hazám! Ez az ultima tendentiám, ez a
kikötőm, mely felé vitorlázok: de int hű tagja a magyar fajnak, megvallom, hogy
túlliberatismus által, egy túlzó indulat által vezettetve, magam gyermekét dobjam
ki a bárkából, ezt másokért tenni nem fogom soha, és ezen hűséget minden más
nemzetben tudom becsülni; de miután magyaroknak teremtett az alkotó, legyünk is
azok, és legyünk tisztán magyarok. Ez vélekedésem."

www.hebraisztika.hu/szovgyujt/KG_chrest_105.pdf

ü
bbjnick

Jiszajah 2011.11.18. 14:05:57

Még tavaly, május elején idéztem Sütő András híres mondatát az Egy lócsiszár virágvasárnapjá-ból. Az idézet ma is áll:

"Aki forradalmat szít és nem viszi győzelemre, az tömeggyilkos."

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:06:30

@Doomhammer: Félreért. Nem mentem vissza Trianonig, holott megtehetném. Az ellenségkeresés jogát már ne vitassa el, ha kérhetem. Nem alávalóbb a magyar egyik nációnál sem, ha jól vezetik őket, vagy hagyják, hogy jól vezessék magukat, helyénvaló külső és belső ellenségre is hivatkozni.

Hacsak nem tömeges szeppukura biztat.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.18. 14:09:05

@Bell & Sebastian: Ezért aztán te meg azt szeretnéd, hogy mindenki olyan utca söpredéke lenne, mint te vagy. Mert ha nincs elit, akkor te sem vagy söpredék.

Veder1 2011.11.18. 14:10:05

@Karcolt lendület a nyugdíjakhoz hozzávenném (amit nagyon sokan elfelejtenek) az egészségügyet. Eszméletlen összegekbe kerül ma Mo-n az eü-ellátás fenntartása. Na pl. ennek 30-50%-os csökkentésével, és e mellett a benne dolgozók munkabérének duplázásával már el lehetne indulni. Lassan fel kellene fogni, hogy nem termeljük meg a mostani színvonal fenntartásához sem a szükséges pénzt. És igen, sokan nem, vagy nem minden esetben fognak ingyenes ellátást kapni. Majd ha jobb lesz a helyzet több pénz lesz erre is, addig marad a javasasszony.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:10:29

@Jiszajah: Oszt mire vitte vitte a lócsiszár? Jól elvitték bilincsbe verve. Sütő örököseit és rokonait meg hagyjuk, bemutatkoztak, nem is olyan rég, eldörnerezték magukat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 14:10:57

@Bell & Sebastian:
"Doom! Megvilágítom egy példával. Itt van ez a gráfi ivadék, matematikus Jótündér. Attól eltekintve, hogy alapból nyomi kissé, mint minden számtantanár esőember, ahhoz kétség nem férhet, hogy az elit részének tekinti magát és végső soron az is."

Ezt most nem igazan ertem. Akarcsak a tobbi itt kommentelgeto ember, jotunder is csak egy senki (mint en meg maga is, teszem hozza gyorsan). Nem kommentel, de meg nem is posztol itt se Orban, se Bajnai. A legmagasabb szintu "elittagok", akiket lathatunk azok a bloggerek, akiknek a kommunikacios agytroszt szajba ragja, mit kell megirniuk es ok jol-rosszul teljesitik. De mar a kommunikacios agytroszt is csak vegrehajto, ok is csak parancsokat teljesitenek.

Vagyis itt mi mind azok vagyunk, akiket maga "szolganepsegnek" hiv. Aki mast mond, hazudik, ezt sok eves tapasztalat alapjan mondhatom. Ezek utan persze hulyezhetjuk le egymast a nezeteink miatt, de itt helyben nincs a maga altal a "nep" ellensegenek tartott "elit" kozul senki. Dobalni ezert leginkabb csak tortat erdemes, az garantaltan nem faj es vicces is, ahogy szetkenodik.

bz249 2011.11.18. 14:11:30

@Google: ha hinni lehet a wikipaedianak

Lengyelorszag

GDP: 470 milliard USD
export: 160 milliard USD
import: 170 milliard USD

szoval itt a kulker a GDP 1/3 koruli erteken all, export es import vonatkozasaban, relative zart gazdasag

Csehorszag

GDP: 190 milliard USD
export: 115 milliard USD
import: 110 milliard USD

a kulker kb. a GDP 60% oleg nyitott gazdasag

Magyarorszag

GDP: 130 milliard USD
export: 95 milliard USD
import: 85 milliard USD

a kulker a GDP 75 illetve 65% baromira nyitott gazdasag.

azonban:

Szlovakia

GDP: 87 milliard USD
export: 64 milliard USD
import: 62 milliard USD

Ok mindket mutatoban 70% felett vannak, tehat meg nalunk is nyitottabb gazdasag es megsincsenek szoszban.

vargalukrécia 2011.11.18. 14:16:10

@Alfőmérnök:
Te mindig és minden körülmény között olyan nagyon megértő vagy a vezéreddel! Nincs olyan képtelen baromság, amit ne tudnál megérteni és atyáskodón, leereszkedve megmagyarázni a többi kevésbé lojális és esetleg már nyiladozó elméjű kómásnak. Olyan szép ez. :)

Google 2011.11.18. 14:19:38

@bz249:

Azt hiszem, mi valamivel felhívjuk magunkra a figyelmet. Talán azzal az elkeseredett harccal, melyet a két oldal vív egymással. És mondjon bárki bármit, a ballib többet és erősebben képes külföldön sírni. Meg nem is szégyelli. Beágyazottabb, ugyanakkor ismerősebb is azokban a körökben. Ez a széthúzás sokba kerül.
Aztán egyszer csak lebontják a grundot, amiért a harc folyt. Kár, mert szép volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 14:21:54

@Bell & Sebastian:
"Az ellenségkeresés jogát már ne vitassa el, ha kérhetem."

Termeszetesen az a maga elidegenithetetlen joga, hogy ugy magyarazza a maga korul zajlo esemenyeket, ahogy akarja. Pusztan csak ra szeretnek mutatni, hogy az ellensegkereses hibas strategia, mert mit lehet tenni, ha valaki megtalalja az ellenseget?
- Ha a kijelolt ellenseg eros, akkor csendben szenved
- Ha eselyt lat a gyozelemre, akkor harcol

Ramutatnek, hogy mindket esetben csekely a nyereseg eselye. Ha a harcot valasztja es nyer, akkor is megvan az eselye, hogy az ellenseg kitalalt volt es a legyozottbol nem szed ki semmit.

Mi lenne, ha a vilagot inkabb egy hatalmas rejtvenynek nezne, ahol helyes megfejtes eseten nyeremenyeket lehet szerezni?

Várúr 2011.11.18. 14:22:51

@bz249:
Jól tudod. Épp ezért írtam, amit írtam. Hornék alatt került sor a kótyavetyére.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.18. 14:23:24

@Bell & Sebastian: Vagy talán inkább sodródsz vele.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:27:37

@Doomhammer: Nem hinném, hogy teljesen igaza van. Elitnek azt tekintjük, aki nagyban képes befolyásolni mások életét, míg önmaga (többé-kevésbé) nincs kiszolgáltatva másoknak.

Azaz a klasszikus establishment az elit, kiegészítve csepűrágókkal. Ha csak tízezerre becsüljük a számát, jó pár becsúszik ide is.
Csakhogy a mi elitünk gyomorrontást okoz, nagyon egyfizimiskájú lévén. Megerősítve pár újkori tudomány harcos művelőjével, kommunikátorok, filozófusok, szociológusok, történészek, egyebek.

Valójában az igazi elit (akikre gondol) a pénzhatalom képviselői, a nem túl jelentős gazdaságunk okán.

Azok meg nem értenek magyarul, minek járnának ide? Igaza is van, meg nincs is.

Mert az elitünk nem magyar, se így, se úgy.

Várúr 2011.11.18. 14:29:01

@Bell & Sebastian:
A második hullám a bpesti közművek eladása Demszky idején, teljes szoci-szdsz támogatással, a fidesz kemény ellenzésével. Nézz utána és ne második hullámozz. Makacs dolgok a tények.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:33:34

@Kettes: Szerepet akarsz cserélni? Egyelőre itt én vagyok a náci, legalábbis szerinted. Megzavart a mágneses vihar, vagy mi van, boszi? Rászista!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 14:34:21

@Bell & Sebastian:
"Mert az elitünk nem magyar, se így, se úgy. "

Ha ugy tekinti, hogy elit az, aki meg tudja nyomni gombot, ami mindenki mast elpusztit (vagy el tud inditani egy spekulacios kampanyt, ami terdrekenyszerit egy rosszul vezetett orszagot), akkor igaza van. Azok az emberek nem Magyarorszagon ulnek, mint ahogy a provincialis kisvaros sorsat nagyban befolyasolo autopalyarol se a kisvarosban tortennek a dontesek.

Azonban a kisvaros lakosai nincsenek kiszolgaltatva megse az autopalyatervezoknek. Lovagolhatnak a hullamokon es ha jol csinaljak, jo eletuk lesz. Ha rosszul csinaljak, ha az idejuket bunbak- es ellensegkeresesre vesztegetik el, akkor meg pokolla teszik a sajat maguk eletet.

Mert az autopalya tervezoit nem fogja erdekelni a nyomoruk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.11.18. 14:42:04

@rajcsányi.gellért (ergé):

1. Alamuszi szöveg ez, @rajcsányi.gellért (ergé):! Pontosan tudtad te is (mégpedig kezdettől), mint ahogy nagyon sokan tudták, hogy Orb*n ezt alapból elk*rta. És te sem --- mint ahogyan nagyon sokan, akinek módja lett volna rá --- nem visítozott, hogy "elk*rás van, emberek!", hanem lapított, mint sz*r a fűben és "kivárt". Ez nem Orb*n buktája, hanem az ú. n. jobboldali-konzervatív-keresztény-nemzeti-stb. "elité".

2. Ki a f*x, az az Oakesh*tt? Miket hantáz az itt össze?! Hamvas kb. erre mondja, hogy metternichizmus. Ezt kellene egy magyar politikusnak mértékadónak tekinteni? Ezt kellene egy kereszténynek mértékadónak tekinteni? A sok lapuló sz*rrágó közül legalább egynek ki kellett volna állnia már Kötcsén és a szemébe kellett volna mondania Orb*nnak és a f*stalicska udvartartásnak, hogy: magyarido.blog.hu/2011/03/23/arnold_gehlen_adaleka_a_nemzeti_egyuttmukodes_rendszere_hez

3. magyarido.blog.hu/tags/k%C3%B6tcse

ü
bbjnick

bz249 2011.11.18. 14:42:38

@Várúr: dehat eppen ezt irtam, azert csokkent az allamadossag a Horn-kormany idoszakaban, mert agressziven privatizaltak.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:43:06

@Várúr: Ne idegesíts már, nem a regionális szolgáltató cégekről és távvezetékeikről beszélek, az önkormányzati tulajdonban lévő elosztó hálózatokról. Hogy mi volt Budapesten, az annyiban érdekes csak, hogy 20% -a az egésznek.

Várúr 2011.11.18. 14:46:20

@Karcolt lendület:
Udvariasan válaszolok. Gondolom, számítanak az érvek. "Amikor Gyurcsányék tandíjaztak" a fidesz ellenzékben volt. Gyurcsányék azt ugatták: "nagy a jólét", "ugrik a pannon puma" stb., közben vizitdíj, kórházi páncélszekrények, kakaóbiztos óvodai számítógép, kormányzati negyed 11 milliárdja, autópálya-alagút síkvidéken, stb. Egy párt akkor szembesül a valósággal, amikor kormányra kerül. S a valóság számtalan ok miatt oda fajult, ahová. Ezen okok egyikét sem a fidesz idézte elő, hisz módja sem volt rá. A világgazdasági válságot, az euro bedőlését, a munkanélküliséget, stb. sem a fidesz okozta. Amikor gyakorlatilag EU-biztost ültetnek egy akkora ország élére, mint Olaszország, ölég nagy a baj... Magyarországon ilyenkor összezárni kéne, nem röhögni a gondon, egy idegen pénzügyi szervezetnek drukkolni és pokolba kívánni a másfél éve irányító kormányt. Bárki bárkire szavazott, mégiscsak ez az ország a hazája... S akik komolyan hiszik, hogy a gondokat Mesterházy, Gyurcsány, Vona, Schiffer, vagy mondjuk a "milla" oldaná meg, azokkal vitázni se szeretnék. Csak egy példa: az mszp Budán a második kerületben országggyűlési képviselőnek egy gyönge kis bestseller-írónőcskét indított, az lmp egy kiöregedett öttusázót, a jobbik egy ismeretlen diploma nélküli fiúcskát. Ezekkel derülne fényre a haza?

Alfőmérnök 2011.11.18. 14:55:10

@vargalukrécia: Nincs nekem semmiféle vezérem. Lehet tudni annak a részleteit, hogy milyen megállapodásra készül a kormány az imf-el? Egy lófaszt. De már megy az ajvékolás mindkét oldalon, a balliben, hogy "na ugye, mi megmondtuk, hehehe", a jobb-radikálison, hogy Orbán elárulta a hazáját. Azaz mindenki a saját kis miniuniverzumából fakadó világképét látja beigazolódni, amitől nyilvánvalóan megemelkedik a boldogsághormon szintjük. Engem ez nem zavar különösebben, nem is érdekel, hadd örüljenek a szerencsétlen majmok. Betyárhoz csak azért szóltam, mert néha ép elméjű ember benyomását kelti, néha meg kifejezetten debilként viselkedik, és ez a mentális instabilitás segítségért kiált. Mivel nem tűnik reménytelen esetnek, ezért az én szerény eszközeimmel megpróbálok hozzájárulni, hogy minőségi életet élhessen.

Bell & Sebastian 2011.11.18. 14:57:00

@Doomhammer: Próbáljunk a kultúra oldaláról közelíteni. Lát maga itt nemzeti kultúrát? Ha nem, nincs magyar elit.

Lehetne lavírozni, mint a bezsírozott takonyhal, persze.
Éppen most azt csinálják. Próbálták, de késő bánat.

Adódik a jogos kérdés, hogy akkor mit csináltak nyolc évig a kispadon? Amennyire én láttam, loptak és gazdagodtak, várták a jó szerencsét. Nem csináltak semmit, ez így igaz. Egy igazi elit viselkedne így?

Nem. Bohém tücsökromantika, hogy többet ne mondjak. Nem is magyar elit az, akivel Bibó csecsét szívatták szárazra és Oxfordban agymosták ki, még utoljára. Bérbuzerátor tartalékmessiás!

Csak kicsalta! :)

Unionista 2011.11.18. 14:57:16

@Bell & Sebastian:
itt van egy formálódó középeurópai bundesrepublik. ez ellen indított orbán kereskedelmi háborút (nem létező kínai, és szaudi szövetségesekkel).

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.18. 15:07:34

nahát, mecsoda november 4-i hangulat van "liberálisoknál"!?

Várúr 2011.11.18. 15:08:35

@Bell & Sebastian:
"Csak húsz százaléka" - miközben használja másfél millió ember. Folytatnatnám, de minek...

Tündér_Lala 2011.11.18. 15:09:27

Az egykulcsos adóról annyit. Miután a környező országok meglépték, hiánya súlyos versenyhátrányt okozott és hiánya okozna most is.
Nálunk abban az időben adót emeltek, amivel a hazai KKV-ket elöbb stagnálásra, majd zsugorodásra ítélték. Egy részük elmenekült (igen például Szlovákiába) és akkor Fletó azt mondta "el lehet menni". Például a szlovákok akkor léptek el tőlünk, a nagy beruházók akkor választották őket helyettünk. A környezet lépéseire nem reagálni hiba.

Jiszajah 2011.11.18. 15:12:18

@Bell & Sebastian:

Emléke máig él.
Kettőnk közül ugyan ki mondhatja majd el ezt párszáz év múlva?

Jack Torrance 2011.11.18. 15:20:46

@rajcsányi.gellért (ergé): sajnos az ő eredményeik nem csak az egykulcsosnak köszönhetőek, sőt. Sok mást is csináltak ők, aminek hatására beindult a gazdaság.

Az adócsökkentés önmagában nagy és zárt gazdaságokban hozhat növekedést. Magyarország se nem nagy, se nem zárt gazdaság, így sajna esély sem volt.

Karcolt lendület 2011.11.18. 15:40:33

@Várúr:
Láttam már ezt a hozzászólást.
Úgy 2008 környékén valami gyurcsányistától, csak akkor Orbánék 1998-2002 közti kormányzati és a 2006 utáni ellenzéki tevékenységét okolta, ahogy "is" még manapság is a vizitdíjas népszavazástól van vérig sértve.

Ahogy írtam, így másfél év után Gyurcsányék minden szarsága mellé lehet valamit tenni Orbánéktól is. Lopkodást és nevetséges pénzszórást is bőven, csak egyenlőre jól körbevédték magukat, ne induljon senki ellen eljárás. A fideszes képviselők pedig semmivel nem fénylőbb intellektusok, mint a felsoroltak. Sajna a jelenlegi döntéshozóik sem.

Azért persze nem érdemes mást választani, hogy ugyanezt a szart dagassza, de sajnos ez alapján az elv alapján el lehet mondani, hogy igazából Orbánékat sem volt érdemes beszavazni a hatalomba, Gyurcsányék példájából nem, csak a kommunikációs kormányzásukból tanultak. Másfél év után nevetséges még mentegetni őket, hogy szegények semmiről nem tehetnek, csak a körülmények és nem szembesültek a valósággal korábban. A baj, hogy másfél évig nem voltak hajlandóak szembesülni azzal a rohadék valósággal - mert a valóság is csak a nyugatiak trükkje -, azt hitték, hogy valami jeditrükkel majd olyan lesz a valóság, amilyet a fejükben elképzeltek. Hát, a valóság meg nem lett olyan.

Az MSZP-t, Gyurcsányékat és a Jobbikot semmilyen, az LMP-t pedig erősen korlátozott kormányzati szerepkörben látnám csak, de ez nem menti fel Orbánt, Matolcsyt, Lázárt meg még a jelenlegi hangadókat, hogy elkúrták és le kellene lépniük, mint kurvának a sezlonyról. Bár ők is asszisztáltak, de talán a jelenleg háttérbe szorított vonalban Vargának, Navráéknak lenne annyi józan esze, hogy valamennyire rendbe tegyék ezt a kuplerájt.

TG69 2011.11.18. 15:43:08

Akkor az orbáni vergődés (akarom mondani gazdpol) rövid leírása :

hvg.hu/itthon/20111118_Orban_ut_az_IMF_hez

Várúr 2011.11.18. 15:46:15

@Karcolt lendület:
Ez a te véleményed.
Az enyém más.
Eddig tényekről irkáltunk.
Véleményekről nem vitatkozom.
Ki-ki őrizgesse a magáét.

ebfül 2011.11.18. 16:01:31

Mi a különbség a pesszimista és az optimista magyar között?

Pesszimista:

Minden olyan sz@r, hogy ennél rosszabb már nem is lehetne...

Optimista:

De igen, lehet!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 16:04:36

@Bell & Sebastian:
"Próbáljunk a kultúra oldaláról közelíteni. Lát maga itt nemzeti kultúrát?"

Hat a heten eppen egy magyar szerzo (igaz, mar halott) darabjat lattam magyar szinhazban magyar szineszektol. Szerintem ez nemzeti kultura, nem?

"Ha nem, nincs magyar elit."

Most eltert attol az elitfogalomtol, amit az elobb hasznalt. Ezt irta:

"Elitnek azt tekintjük, aki nagyban képes befolyásolni mások életét, míg önmaga (többé-kevésbé) nincs kiszolgáltatva másoknak."

A nemzeti kultura meglete nyilvanvaloan nem feltetele egy ilyen elit letenek.

greybull 2011.11.18. 16:06:30

Én kérném szépen felvételemet a FED-hez, ott is a bankjegynyomó részleghez azzal, hogy a fizetségem napi 1 kila zöldhasú, nekik meg megvan papír, festék, meg dúc-árban, én meg dőzsölök belőle. Mert hát a dollár nem más, mint közönséges újságpapír, kicsit adjusztálva.
Pénzzé az államok teszik, akik ezt a FED-től kölcsönkapják, és még kamatot is préselnek érte a népből. Hogy ezek a hülye államok ezt a világegyetem-legjobb bulit mér nem tartották fenn maguknak????

Google 2011.11.18. 16:15:50

@TG69:

Maga még hisz a hvg-nek?
Nem érdekes, hogy egy fideszes képviselőnek, erős embernek, politikusnak sincs neve?
Vagy féltek leírni?
Zavarkeltésben jeles a cikk. Tanítani kéne.

bolá 2011.11.18. 16:18:38

@rajcsányi.gellért (ergé):
„PS: Ezt a posztot csütörtökön pár órával az IMF-es bejelentés előtt fejeztem be. Ma is tartom a véleményemet.”
Bizonyítvány a teljes hozzánemértésről. Csak néhány pont:
Másfél évvel ezelőtt hol volt az, hogy a görögöket nem engedik népszavazni arról, hogy legalább 50 évig adósrabszolgaságban akarnak-e lenni, vagy hogy leváltatják a miniszterelnöküket, vagy hogy leváltatják az olasz miniszterelnököt, egy G7-es országban?
Jó a cseh hasonlat csak nem ezen a területen. Csehszlovákiában nem voltak reform-kommunisták, akik eladósították volna az országot, vagy kiárusították volna a piacát a külföldi tőkének – jól emlékszem, hogy ugyanezek a reform-kommunisták mennyit cikizték a cseh ún. kuponos privatizáción, pedig annak köszönhető, hogy ma van cseh tulajdonú ipar, cseh tulajdonú pénzintézet stb. szemben azzal, hogy Magyarországon mindez eltűnt.
Lengyelország is jó példa, mert a rendszerváltozáskor ők adósság-elengedést kértek, amit nálunk ugyanezek a reform-kommunisták megakadályoztak.
A dolgot nem tegnap előtt kezdődtek!

ebfül 2011.11.18. 16:24:26

Doom, B&S az elitről folytatott vitájához annyit tennék hozzá, hogy a nemzeti érzelmű, (nem kommunista, ha úgy tetszik jobboldali) elit felszámolása a II. VH után rögtön elkezdődött. ("Verd meg a pásztort, szétszéled a nyáj")

A szovjet megszállók "megüzenték" '45-ben, hogy itt jóvilág nekik nem lesz, az úri középosztály jelentős része hagyta el ekkor az országot ( "urak futása"), volt aki svéd diplomataútlevéllel.

Az itthonmaradottak egy része '56-ban követte őket, aki itt maradt, azt (továbbra is) ellehetetlenítették, amennyiben nem működött együtt.

Minden pirosbetűs ünnepen begyűjtötték a "gyanús" elemeket, nem az '56-os aktivitás számított, hanem a potenciális vezetői képesség.

A korai Kádár-korszakban a fizikai retorzió sok esetben keményebb volt, mint a Rákosi rendszerben.

A nemzeti elit ellehetetlenítését szolgálta a TTT rendszer, az osztályellenségek gyerekeinek kiszorítása a felsőoktatásból, a B-listázás stb.

Az úgynevezett rendszerváltás után a nemzeti elit gyengesége miatt kellett az Antall kormánynak oly nagymértékben alkalmazni (államtitkári szinttől lefelé) egykori MSZMP-s kádereket. Ez ma sincs másként, csak a mértéke enyhült.

Elgondolkodtató, hogy míg Portugáliában, Spanyolországban évtizedekkel a jobboldali diktatúrák után is baloldali fölény jellemzi a politikai életet, adddig nálunk a rendszerváltás után többet voltak a posztkommuisták hatalmon, mint a jobboldaliak.

gyaloghartur 2011.11.18. 16:25:16

Az IMF kedvenc Romániában, a lej ma rekordlejtmenetbe kezdett...

ebfül 2011.11.18. 16:33:06

@gyaloghartur:

Bár Romániában
az IMF az úr,
a lejárfolyam máma
lefelé konyul

(BOCS)

Bell & Sebastian 2011.11.18. 16:35:24

@Doomhammer: Azt próbáltam megértetni, ha van is nemzeti elit, az most éppen vagy pete, vagy lárva, vagy báb, de semmiképpen sem pillangó. A nemzeti elit hordozná a nemzeti kultúrát, ha lenne.

Amit a tévében láthatunk itt-ott, ...
(itt kirohantam a géptehénhez -ami úgy csinál, hogy tülülü, szólj anyádnak, jöjjön ki- tejért, de vissza az elithez)
... az valami, de leginkább hamis, műmájer cucc, ami egyáltalán nem felelne meg, mondjuk a két háború közti, vagy akár a levitézlett szocialista itthon termett elit igényeinek, leginkább a proliknak nyomatnak valamit, népnevelési szándékkal.

Mellette meg ott megy a Ki kefél most? Meg is osztoznak a nézőkön, elvtársak oda, urak ide, ép eszűek meg a halász-vadászra.

Jut eszembe, a múltkor a teára nem szólt semmit. Az elitteára.

radala 2011.11.18. 16:36:00

@betyár: Rém szimpatikus hozzászólás.
Valaki magyarázza már el nekem, hogy megbukott a Matolcsy modell vagy leszavazta a piac, mert szerintem sokkal inkább az utóbbiról van szó.

TG69 2011.11.18. 16:38:59

@gyaloghartur: Monnyon le az IMF :). Ja és nyár óta melyik valuta romolott a legikább? A kérdés költői...

Bell & Sebastian 2011.11.18. 16:40:17

@Jiszajah: Halandóak vagyunk, de Lényin köztünk zsíl. És vakok, ha érti a célzást a félszeműekre.

TG69 2011.11.18. 16:42:45

@Google: Gondolom azért kérik a nevük elhallgatását, mert különben retorziókra számíthatnak és azért is hallgatják el a nevüket, mert akkor továbbra is fognak csicseregni. Van benne még biztosan közös érdekeltségi rendszer is :). Sajnos ez a kommunikáció és cselekvéssorozat megerősíti a hvg értesüléseit. Persze manipulálni is tudni kell, de ez egy ilyen adok-kapok játék általában kormányzati erőfölénnyel párosulva. Tessék ügyesebbnek lenni! :)

Bell & Sebastian 2011.11.18. 16:47:43

@Várúr: Nem vagyok egy Budapest -fan (többek között), az tény. Eladták, hát eladták. Vissza sosem adják - az is. De vissza kéne venni, ha már ennyire átbasztak. Szerintem.

Van másik megoldás is, levelet írni a tekintetes főzsicinek (Tc.: valahol, Amerikában), lesz oly szíves és ugyanmár emelje meg kéremszépen a jövedelmünket, Zsitzschildes Úr Őfőméltósága Lófőuraság, a földön és a pokolban.

Hátha nem is tudja, hogy mi van itt?

Bell & Sebastian 2011.11.18. 16:51:23

@ebfül: Nem volt itt nagy vita, alternatív megközelítéseket egyeztettünk csak, hátha hoz nekem teát legközelebb. :)

kamerasmobil 2011.11.18. 16:58:02

@radala: A ketto ugyanaz mert a piac egy kokemeny logika szerint mukodik. Ha a piacon akarunk megelni akkor alkalmazkodnunk kell a felteteleikhez.

SZVSZ meg egy USA kormany se diktalhat a piacnak es hol vagyunk mi attol.

kamerasmobil 2011.11.18. 17:00:24

@radala: Es meg mielott belekotsz ne felejtsd el hogy Matolcsyek fo jelszava az volt hogy a piacrol akarjak finanszirozni az orszagot. Ezek utan pedig mindenben szembementek a piac igenyeivel es meg be is intettek nekuk lepten-nyomon.

vargalukrécia 2011.11.18. 17:21:14

@Alfőmérnök:
"Lehet tudni annak a részleteit, hogy milyen megállapodásra készül a kormány az imf-el? Egy lófaszt. "

Hát azért olyan sok variáció nincs... :))))

Karcolt lendület 2011.11.18. 17:21:27

@bolá:
Azért hihetetlen ez a kommunikáció az adósrabszolgaságról. Basszus nem kell felvenni hitelt és nem kell olyan dolgokra elszórni ész nélkül, amit nem tud kitermelni az ember.

Ha valakitől kölcsönkér az ember, akkor azt illik is megadni, ha szerződés is van, akkor muszáj is. A másik nem egy gennyláda, mert visszakéri és esetleg tanácsokat osztogat, hogy a kölcsönkapott pénzből ne felesleges luxusra meg szerencsejátékra költsön az ember. Igen, tudom, hogy a kölcsönkapott pénz visszafizetése inkább a kölcsönadónak érdeke, hisz ki ne szeretné a kapott pénzt inkább különböző p betűvel kezdődő dolgokra elkölteni és nem visszaadni.

A hitelezők démonizálása speciel egész konkrétan marxista vonás: maga Marx is pont azért jutott arra a következtetésre, hogy a tőkések kizsákmányolók, mert tőle is szerették volna visszakapni a kölcsönadott pénzt. (Miután a hitelezői között sok volt a zsidó, így némileg antiszemita is lett zsidó létére.)

devuscka 2011.11.18. 17:25:01

@betyár:
Nincs még itt a temetés ideje. :-)

devuscka 2011.11.18. 17:32:49

@Unionista:
Rossz helyzetelemzés, nem a "formálódó középeurópai bundesrepublik" ellen indítottak "szabadságharcot".
Ez az "FKB"= V4.
Hol a háború?

Bell & Sebastian 2011.11.18. 17:36:55

@Karcolt lendület: Ez elég kerek világmagyarázat. Csakhogy nem fér bele olyan pénz kölcsönadása, aminek nem létezik fedezete.

Ha elfogy a kolbász a rúdról, mi a teendő? Jó is lenne, ha a rajzoltat meg lehetne enni. Csakhogy itt éppen fordítva van, a rajzoltért kell valódit visszaadni és egyre többet. Amennyi disznó nincs is a világon.

Hogyan oldod fel azt az ellentmondást, hogyha minden magyarra négymilliós adósság jut és a megtakarítása nulla, évente adjon mondjuk négyszázezret kamatra, a négymilla meg sosem kopik el.

Ideje arra gondolni, hogy a jövedelmek oldaláról lehet csak megfogni az egyenletet!
Azt viszont nem nagyon érzékelni, hogy drasztikus fizetésemeléseket terveznének.

Ez a futóverseny már az elején eldőlt, amikor hitel képtelenné tették az országot, mégis finanszírozták, a kisebb veszteség elvén.

Verhetik az asztalt, itt több zsé nincs és nem is volt, soha. A túlárazott vackaikat meg jól elsózták, tőlünk meg semmi sem kell, az is olcsón.

Szerinted mi lesz ebből? Fizetünk vagy sem?

Unionista 2011.11.18. 17:39:01

@radala:
gazdasági intézkedések közvetlen hatása:
a) egykulcsos adó -> megtakarítások növekedése
b) adójóváírás szélesítése -> foglalkoztatás bővülése
c) társasági adócsökkentés -> működő tőke beáramlás
d) áfa csökkentés -> fogyasztás bővülés.

matolcsy úgy képzelte, hogy
-- a) következményét valójában d) okozza.
-- b) tagadása b) következménye
-- azt gondolta, ha a kulcs ágazatokban tagadja c)-t, akkor az nem hat ki a gazdaság egészére
-- és végül d) tagadásától makacsul d) következményét várta.

Unionista 2011.11.18. 17:47:35

@devuscka:
a v4 (kelet-közép-európa) csak pro forma létezik. mitteleuropa alapja ma már a berlin-varsó és a bécs-pozsony diplomáciai tengely. az uniós csatlakozás óta a szlovák és a lengyel gazdaság 30% fölötti növekedést tudhat magáénak. a magyar 3% alattit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.18. 17:54:48

@vargalukrécia:
"Hát azért olyan sok variáció nincs... :))))"

Dehogynem. A legkreatívabb a törökök esete, akik másfél évig tárgyaltak az IMF-fel, ezalatt pedig elment a vész. Ekkor megköszönték a tárgyalásokat és semmiféle megállapodást nem kötöttek. Eközben ha bárki jött, hogy csődbe megy Törökország, akkor csak rámutattak az IMF-re, hogy hiszen tárgyalunk velük.

Tartok tőle, még egyszer nem eszik meg a trükköt.

bolá 2011.11.18. 18:10:18

@Karcolt lendület:
A múltat te is átugrottad. Nem ez a kormány vette fel a hiteleket, amelyeket nem tudunk visszafizetni. (Csak úgy mellékesen: Gyurcsányék-Simorék azért engedték a devizahitelezést, mert maguk már nem kaptak további hiteleket, így áttolták azokat a lakosságra és az önkormányzatokra.)
De olvasd el a kérdésről ezt: www.avf.hu/tanarok/szakolczai-gyorgy/?download=t55.pdf , esetleg megérted.

GGG77 2011.11.18. 18:15:30

@rajcsányi.gellért (ergé): "vedd Észtország, Szlovákia példáját, ahol szintén nincs kolbászból a kerítés, de pár évvel korábban sikeresen bevezették az egykulcsos adót"

Mellette megtartva az adójóváírást, amellyel alacsonyabb jövedelem esetén az adóterhelés jelentősen csökkenthető. Ezt ne felejtsd el hozzátenni.

GGG77 2011.11.18. 18:19:50

@Google: Az azért ugye megvan, hogy tavaly (igaz nem a magyar sajtó előtt, hanem Párizsban) még Orbán is dicsérte Bajnaiék gazdaságpolitikáját.

Tündér_Lala 2011.11.18. 18:21:55

@Unionista: Bármit csinálhat, Amíg a deviza hitelek élnek a jelenlegi formájukban, minden pénzt elszívnak. Maximum kevesebb lakás dől be, de a gazdaság és a kereslet nem tud elindulni.

Átvállalni nem lehet (az csőd), a bankok a részbeni bevonásra szűkölnek, bebukni nem lehet hagyni, mert abba a bankok és mi is tönkre mennénk. (Egyrészt szoc. probléma, másrészt akkor már nem szándék hiányában nem hitelznének, hanem valóban nem is tudnának.) A vetés beérett.

Unionista 2011.11.18. 18:24:56

@Bell & Sebastian:
az apple 50,000 emberrel jövőre nagyjából annyi pénzt teremt majd, mint amennyi a teljes magyar össztermék. még egyszer: nem 5,000,000 emberrel teszi ezt, hanem ennek az 1%-val. az apple készpénztartalékából ki tudná fizetni a teljes magyar államadósságot.

persze az apple nem úgy jött létre, hogy a legnagyobb állami iparvállalatot valaki átírta a saját nevére. amerikai nacionalisták számára steve jobs volt kultikus ikon, a magyar nácik széles gábor. a két nacionalista elit között ez a különbség. az első kapitalista, a másik feudális népnemzeti.

Alfőmérnök 2011.11.18. 18:33:01

@bolá: Te figyi, szerintem érdekeseket írsz, de nem gondoltál rá, hogy megváltoztasd a nickneved? Mert engem például az okádásra emlékeztet, és lehet, hogy nem vagyok ezzel egyedül.
p.s. A Szakolczai-tanulmányok nem jönnek be, talán a Magyar Szemle, vagy a Valóság honlapján lehet elérni őket.

Unionista 2011.11.18. 18:44:08

@Tündér_Lala:
a bajnai kormány idején árfolyamstabilitás volt a harmonikus kormány-jegybank együttműködés, és az imf megállapodás alapján lehívott, de el nem költött tartalékok miatt.

orbán első lépésként hadat üzent a saját jegybankjának. minden lehetséges állami, lakossági, piaci megtakarítást gazdaságélénkítésre és adósságcsökkentésre elköltött. az eredmény a növekedési többletben és az államadósság változásban: 0.

bolá 2011.11.18. 18:53:15

@Alfőmérnök:
Ha a bolá idegesít, akkor jó, mert azt jelzi, hogy működik. Bár nem téged akartalak bosszantani, hanem korábban volt itt jvizkeleti kolléga, aki állandóan jött az osztrák iskolájával és az aranysztenderdjével, amivel ő bosszantott engem. Bár néha sikerült, na nem meggyőzni, hanem legalább elgondolkodtatni, hogy nem azzal kezdődött a probléma, hogy a görögök (maradva a jelennél) nem tudják visszafizetni az adósságot, hanem hogy valakik felvetették az adósokkal a hitelt, lásd Confession of an economic hitman (most nem tudom mi magyarul a címe, váccpaer-effektus).
A szakolczay-tanulmány milyen formában nem jön be? Fizikailag vagy szellemileg? Mert én rákattintok, és nekem megnyílik. Igaz, hogy Ubuntut használok most, de megnézem a kapus ablakával.

Unionista 2011.11.18. 19:00:04

@bolá:
sajnos a rendszer úgy működik, hogy minden kormány annyi adósságot vállal, és annyit tol át, amennyit csak akar. az nem igaz, hogy az orbán kormányon lényegesen nagyobb volt az induló teher, mint bármelyiken.

a magyar érdek még ma is a fiskális unió lenne, és az összeurópai adósságot menedzselő alap. orbán viktor ezzel szemben gazdasági szabadságharcot, és adóversenyt hirdetett. az eredményt látja mindenki. totális függés a new-york-i hitelminősítőktől, és washington-tól. napról-napra újabb adók.

devuscka 2011.11.18. 19:00:16

@Unionista:
"berlin-varsó" még csak csak. (hiszen most EU elnök Varsó)
A lengyel bankok minden idők legnagyobb nyereségét könyvelték el az idén.
"A Moody's leminősítette a lengyel bankokat"
"Német tartományi bankokat minősített le a Moody's"
www.metropol.hu/gazdasag/cikk/808144
Érthető.
Ezt látta: www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/29000/29734_frankkk.JPG
Mikortól válik ketté az görbe? Miért is?
Hisz ennek a görbének a valóságtartalma a legnagyobb csapás ma a magyar gazdaságra.

Nem illik emlékezni ki miatt kellett a szabadságharcot egyáltalán indítani? Nem OV hívta be őket.
Ráadásul a"pénzbőség" alatt hozták ilyen helyzetbe az országot.
"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi." 2006.
Hol volt itt akkor a válság?

Alfőmérnök 2011.11.18. 19:06:32

@bolá: Fizikailag nem jött be, de az én készülékemben volt a hiba, mert nem volt hozzárendelve alkalmazás a pdf-hez, bocs.
Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai a magyar címe a könyvnek.

devuscka 2011.11.18. 19:08:34

@Unionista:
Ilyen tudatlan, vagy csak megjátssza?
Szép is lett volna ha a két offshore lovag nem érti meg egymást.
fn.hir24.hu/vallalkozas/2009/06/01/bajnai_oszko_offshore
www.neplap.net/hir/minden-ut-ciprusra-vezet

2011.11.18. 19:10:21

Az IMF nem 2008-ban jött Magyarországra. Már évtizedek óta itt van. Akkor is itt volt, amikor 2002 után elszállt az államadósság. Nekik ez ugyanis nem probléma. Minden ellenkező híresztelés ellenére ők abban érdekeltek, hogy az adott periféria ország szép vastagon el legyen adósodva.

Ha valaki elkötelezi magát amellett, hogy csökkenti az adósságot - mint Orbánék az elmúlt másfél évben -, saját tartalékok felhasználásával, képesek és keresztbe verik az árfolyam fegyverrel. De ne tudja csökkenteni a függését. Nekik az a jó, ha az ország 70-80%-os adósságszinten van, és fizeti az évi 1200 milliárd törlesztőt.

Persze azt sem szeretik, ha valaki elszáll 100% fölé, mert akkor már akadozik a utalás. De ilyen esetre is van megoldásuk: elengedik az adósság egy részét privatizációért cserébe.

Önerőből innen kiszabadulni képtelenség. Legfeljebb arra lehet várni, hogy globálisan megroppan a mechanizmus vagy egyoldalúan becsődölni. Az utóbbira már volt példa: 1931 karácsonyán bevezették a transzfermoratóriumot, egyoldalúan felfüggesztették az adósságfizetést. 6 szűk esztendő jött, de az évztized végére már kilábalt az ország, újratárgyalások után az adósságszolgálat a töredékére esett vissza.

devuscka 2011.11.18. 19:14:21

@Unionista:
"az nem igaz, hogy az orbán kormányon lényegesen nagyobb volt az induló teher, mint bármelyiken."
Tud még ilyeneket mondani? Az imf hitel törlesztése magának smafu? Melyik kormány törlesztet a _szokásoson_ kívül, évi bő 1000 milliárdot? Hány db lélegeztetőgép is ez?

Unionista 2011.11.18. 19:21:51

@GGG77:
itt a munkahelyteremtésre szánt pályázati pénzekből, és a béren kívüli juttatások adókedvezményeiből is adójóváírást kellett volna csinálni.

arra kellett volna törekedni, hogy az adójóváírás megközelítse, elérje, vagy időlegesen akár meghaladja a rendszeres szociális segély összegét. ami egy világos üzenet: megéri legálisan dolgozni, mert ugyanannyi, vagy több a "segély", a "jóváírás".

például ez lehet egy sikeres unortodox gazdaságpolitika alapja. az ortodox liberális felfogásban nincs adójóváírás. azt a dogmatikus liberókan ma is ősbűnnek tekintik. pedig nem hülyeség. feltéve, hogy foglalkoztatottságot akarunk növelni. orbán és matolcsy unortodox politikája ortodox nacionalista, helyenként ortodox kommunista.

bolá 2011.11.18. 19:30:49

@Alfőmérnök:
Nagyon bírom az öreget és a tanulmányait. Bár nagyon lassan dolgozik, de tanítani valóan alapos. Kérdés, hogy én egyáltalán megérem az ő korát, nemhogy így tudjak majd még dolgozni akkor.
Ezt a tanulmányt már rég ígérte, amivel nagy szolgálatot tett. Mert azt én is tudtam, hogy Bretton-Woodsra volt Keynesnek egy alternatívája, amit az amerikaiak csuklóból lesöpörtek, de magamban alig bírok hozzáférni az adatokhoz, az irodalomhoz, ráadásul Keynest olvasni kész szenvedés. Rég tervezem, hogyha találok egy angolt, aki olvasta, megkérdezem, hogy számukra is nyakatekert, vagy csak én nem fogok soha olyan magaslatra érni az angolban, hogy könnyen megértsem.
www.avf.hu/tanarok/szakolczai-gyorgy/

Bell & Sebastian 2011.11.18. 19:41:57

@Unionista: Szép párhuzam. Csak régóta nem hallom, hogy a szabadság hazájában manapság forgatnák a trösztellenes törvényeket, amelyekkel korábban oly bőszen üldözték a Microsoftot. Azt nem tudom, hogy Jobs éppen melyik Fundationba akkumulálta a vagyont, de ha el nem verik, még az ükunokákat is abból taníttathatják. :)

Szóval, mit akarsz ebből kihozni? Miért nem az olajjal vagy szeszcsempészettel példálódzol, ha már Ámerika.
Ott is csak az első milliót nehéz összelopni. :)

Unionista 2011.11.18. 19:51:31

@devuscka:
oké, de ennyi hitelt minden további nélkül fel lehetett venni a piacról. tehát ezt az összeget át lehetett volna tolni a következő kormányok nyakába. pont ez a probléma. elvben vég nélkül lehetne hitelezni. korábban az usa is ezért kapta a legmagasabb besorolást. mert az amerikai gazdaságot senki sem akarja (meri) bedönteni.

a görög, és az olasz finanszírozás azért nem működött, mert ezek az államok részesei egy monetáris uniónak. nincs fiskális unió, és a költségvetések divergálnak.

persze a legegyszerűbb lett volna ha a kormány a valutaalappal az első héten ül le tárgyalni. és megállapodnak az adósság ütemezésben. az imf nem egy bankház. ők elsősorban a pénzügyi rendszer stabilitásában, és nem a maximum profitban érdekeltek.

minden további nélkül elfogadták volna
-- a magánpénztárakból az állampapírok kivonását, és a pénzek átcsatornázást. a reálhozamok kifizetése után ugyanis klasszikus szabad piaci portfolió jött volna létre. ráadásul a rendszer abszolút szabaddá (önkéntessé) vált volna. egy liberó ez ellen nem tud (képes) kifogást emelni.

a piaci üzletrészek államosítását nem fogadták volna el. de ezen az állam eddig nem nyert, hanem vesztett. mert a piac betlire játszik. arra, hogy a kormány a kezében levő papírokat bedobja. és ezzel egyébként az egész magyar ipar versenyképessége (kapitalizációja) csökken.

-- az imf a bankadót is támogatta. csak azt nem, hogy a magyar bankadó kiugróan magas legyen. de az extra bankadóval a költségvetés megint egy fillért nem nyert.

-- valószínűleg egy árfolyamrögzítésbe és csúszóleértékelésbe belementek volna ez a bokros-féle gazdaságpolitika. nyilván feltételül szabták volna, hogy a jegybank infláció ellenes lépéseket tegyen. ez meg ugye a surányi-féle iskola.

csak ez így együtt már neoliberalizmus a köbön. és ezzel a politikával akartak szakítani orbánék.

Alfőmérnök 2011.11.18. 20:08:25

@bolá: Szerintem egy tudományos publikációnál ez az alaposság a minimum.
Én erre a cikkére (tehát nem tudományos publikációjára) lennék kíváncsi, de úgy látom, ahhoz könyvtárazni kéne, mert a neten nem elérhető:
"Kik és hol tárgyaltak adósságainkról ’90-ben?"
Magyar Nemzet, 1995. augusztus 26.
Egy nem egészen komolyan vehető írásban olvastam belőle részleteket:
"Ki vett tehát részt a tárgyalásokon? Azt kell mondanunk, hogy a Kékszalag Bizottság. (A monetáris elmélet és a szélsőséges liberális gazdaságpolitika elveit valló közgazdászok.)
E bizottság 1990. április keltű gazdasági programjavaslatának címlapján ott találjuk Osváth Györgyöt, Soros Györgyöt, Surányi Györgyöt és Tardos Mártont, a héttagú csoport négy tagját.
Köztudomású, hogy a Kékszalag Bizottság tagja volt Rabár Ferenc is. A bizottság társelnökének, Tardos Mártonnak kiemelkedő szerepére ismételten utal Rabár professzor úr: ő fogta össze az utazási ügyeket és ő adta át az előkészítő anyagot. Ez az utazás tehát az SZDSZ-hez közelálló Kékszalag Bizottság vállalkozása volt, úgy, hogy a delegációban helyet kaptak a későbbi miniszterelnöknek azok a személyes barátai, akik tagjai voltak a bizottságnak, és egyetértettek a Kékszalag Bizottság elképzeléseivel.(...)
A helyzet tehát az, hogy a Kékszalag Bizottság által megszervezett és semmiféle alkotmányos felhatalmazással nem rendelkező és tárgyalásainak tartalmát mindeddig szigorúan homályban tartó csoport megbeszéléseinek (vagy akár hallgatólagos megállapodásainak) folytán alakultak ki a rendszerváltás utáni magyar gazdaság - sőt társadalompolitika - legfontosabb alapelvei! Ezek szerint Magyarország - és egyedül Magyarország a) nem kezdeményez adósságkönnyítést; b) elutasítja a reprivatizáció minden formáját; c) kizárja a széles rétegeket a nemzeti termelőtőke tulajdonából; és d) megindítja a nemzeti termelőtőke külföldiek javára való nagy volumenű értékesítését bevételszerzési célból.”

Unionista 2011.11.18. 20:35:29

@Bell & Sebastian:
mert a jenkik rájöttek, hogy ez a trust ellenes dolog egy hülyeség.

ma a japán mikroelektronika a sony köré csoportosul. a koreai a samsung köré. tajvanon van legalább egy tucat óriás üzem (brand), de ezek valójában együttműködnek. a google a htc tajvani gyártót meg akarta venni kilóra. ők meg visszaüzentek, hogy nem estek a fejükre. a google helyettük a hasonló profilú motorolát vásárolta fel.

na most európában versenyképes mikroelektronikai gyártó akkor lehetne, ha a philips, az olivetti, a nokia, a siemens és a logitech egyesülne. és ehhez társulna a canonical és a symbian nevű szoftvergyártó. és ehhez jönne még az sap, és egy óriás mediterrán kereskedő cég. ami megcélozná az észak-afrikai piacot. egy óriás európai konszern.

ehhez persze egységes belső piacra van szükség. azért, hogy az unión belül a tagállamok ne versenyezzenek egymással.

ez a kis, és közepes méretű gyártóknak is jó lenne, mert lenne egy újabb fejlesztési platform. és az mindig jó. ráadásul ez európai kézben lenne. egy átlagos magyar fejlesztőnek sokkal több a kapcsolata a nokiá-val, vagy az sap-vel, mint az amerikai, pláne ázsiai vezetésű cégekkel.

egy finnel sokkal könnyebb megegyezni, mint egy tajvanival. csakhogy ez kapitalizmus lenne. szóval a finnek széles gábort kinevetnék. ezért kell a gazdasági buliba orbán viktor. mert ő nem neveti ki. csakhogy innentől kezdve a kapitalizmus nevű formációnak lőttek. illetve az csak az önfoglalkoztatás keretei között tarthatók fenn.

ezért van az, hogy magyarországon szinte minden startup a cég eladására játszik. tehát nem arra törekszik, hogy 10, 100, 1000, 10.000 embert foglalkoztasson. hanem nagyon sok egy, vagy néhány személyes hobbiprojekt fut. és mindenki arra vár, hogy jön egy angyal, aki a cégét megveszi százcsillióért.

nem sokra megy magyarország azzal, ha mondjuk a hollywoodi utómunkák néhány magyar matematikus srác által fejlesztett szoftverrel végzik. a céget megvették több száz millióért, vagy milliárdért. de ők önfoglalkoztatók. mert önfoglalkoztatók. tehát itt 10 fő alatt van kapitalizmus. fölötte feudalizmus.

ez a legtöbb ágazatban érvényes.

Unionista 2011.11.18. 20:39:10

ööö. nem azért önfoglalkoztatók, mert önfoglalkoztatók. hanem mert 10 fő alatt van csak kapitalizmus, fölötte feudalizmus.

bolá 2011.11.18. 21:00:17

@Alfőmérnök:
Most amúgy is átkavarták az MNO honlapját, és eltűnt az archívum. De azt hiszem, csak 2000-től volt.
Az Echotv-n volt egy 20 év 20 ember című sorozat, az is eltűnt az archívumból. Az egyik meghívott Lóránt Károly volt. Ott mesélte, hogy a háromoldalú kerekasztal-tárgyaláson, a gazdasági szekcióban ő is ott volt a 3. oldal képviseletében. Amely egy öszvér csapat volt, de azért kidolgoztak egy javaslatot. Persze a másik két oldal lesöpört azt lebaloldalizva (erre még emlékszem), pedig inkább keynesiánus volt. Az elfogadott javaslatot meg a következők dolgozták ki, ott olvasta föl a névsort LK: Tardos Márton, Antal László, Bauer Tamás, Juhász Pál, Petschnig Mária Zita, Vértes András, Kis János, Soós Károly Attila, Várhegyi Éva.
Mindig ugyanaz a névsor.

Unionista 2011.11.18. 21:04:42

@Alfőmérnök:
ez a dolog ott bukott el, hogy az állami vagyont városi kézbe kellett volna adni.

a liberó gazdaságfilozófia az állam->piac kapcsolatot ellenzi. a város->piac kapcsolatot kifejezetten pártolja. a gazdasági rendszerváltást klasszikus liberális elvek alapján kellett volna levezényelni. a tsz-eket zrt-vé kellett volna alakítani. ami persze lehetővé tette volna a kilépést is. de itt a szövetkezeti rendszert erőszakkal felszámolták. az iparvállalatokat pedig jelentős részben szanálták. az állam az egészet nullára árazta be.

itt minden párt privatizáció pártján állt. városiasításra (urbanizációra) csak a civilek gondoltak. a co-op a parasztok legnagyobb ellensége volt. most a sok echo tévés főokos feltalálja a zöld bankot. bakker, a zöld bank a járási (mezővárosi) takarékszövetkezet. a komenisták régen feltalálták. a szociális bolthálózatot úgy hívják: közért. hosszasan lehetne ezt sorolni.

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 21:15:42

"Orbánék látják a végzetes bajokat, és minden skrupulus nélkül bedobnak mindent, ami szerintük a helyzet javulását szolgálhatja, feláldozva nemzetközi, amúgy is kritikus megítélésüket, talán saját politikai túlélésüket is? "

na persze...
4.2% nyugger szavazatvasarlas
az en manyupomat persze nyugodtan bedobtak a kozosbe

betyár (törölt) 2011.11.18. 21:19:35

@kamerasmobil:

ki az a piac? mert az világos, hogy valakik érdekével szembe mentek, akik befolyással bírnak, de hagyja már ezt a piac maszlagot.

Silcon 2011.11.18. 21:20:28

Csak azt tudnám, hogy minek kárörvendenek itt egyesek. Ha nem esett volna le, most vesszük fel a szopóálarcot pár évtizedre.

betyár (törölt) 2011.11.18. 21:21:20

@devuscka:
hát hiszen én is ezt mondom, ne igyanak előre a medve bőrére:)

Silcon 2011.11.18. 21:22:41

@kamerasmobil: "mindenben szembementek a piac igenyeivel"

Nem a piaccal mentek szembe, hanem egyes résztvevők érdekeivel.

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 21:31:30

@Silcon: hat a piac most nem vette az allakotvenyt, es az valojaban igaz hogy ott egyes szereplok voltak
de tudod a piac nem csak az ahova ki szoktal jarni melozni hajnalonta

Viktus 2011.11.18. 21:34:51

Egy mai kormányhatározat mondja ki, hogy azonnal 1 milliárd forintot, 2012-13-ban pedig további 4 milliárdot kell a MÁV vasúti dolgozóinak pénzügyi ösztönzésére biztosítani. A bónusz oka egyelőre ismeretlen.

hvg.hu/gazdasag/20111118_MAV_Kormanyhatarozat

-

Van itt pénz minek az IMF? :D

Silcon 2011.11.18. 21:36:02

@Transylvanianmixedgrill: "a kísérletezgetésre elment pár ezer milliárd manyup pénz"

Beteszel 100Ft-ot a manyupba, az állam ezt pótlandó felvesz 100Ft hitelt, hiszen a nyugdíjakat fizetni kell. A te 100Ft-od kamatozik infláció+2%-ot, a hitelt meg fizeted infláció +4%-on. Ez kurva nagy üzlet volt, csak nem nekünk!

Silcon 2011.11.18. 21:50:11

@SvenH.: "a piac nem csak az ahova ki szoktal jarni"
A működési alapelve tökugyanaz. A Mari néni nem fogja sokkal olcsóbban adni a paprikát, mint a Józsi bácsi /ugyanazt a minőséget feltételezve/. Nekünk se fognak kisebb kamattal hitelezni, ha közben ügyes kezek felpöckölik a kockázati mutatót.

nocsak! 2011.11.18. 21:57:04

@Várúr: azt gondolom hogy hosszutavon jol jarnank vele. Attol tartok elobb/utobb bekovetkezik, csak ha kesobb akkor magasabb lesz az ara

Alfőmérnök 2011.11.18. 22:02:27

@bolá: Lóránt Károlyt sokan komcsinak tartják, ez egy jó módszer az alternatív megoldások, megközelítések szélsőségessé nyilvánítására. Ha Marx azt írta, hogy az ég kék, a fű zöld, akkor ha te is azt írod, hogy az ég kék, a fű zöld, akkor kommunista vagy, mert ugyanazt írod, mint Marx.

@Unionista: Őszinte leszek: nem értem, amit ír. Részigazságai vannak, de szerintem össze-vissza hablatyol. Így elsőre ez a benyomásom (nem csak a nekem írott kommentje alapján).

kunzoo 2011.11.18. 22:06:08

Kedvess kirrály urr!
Fülig Jimmy vagyok a "Hungaria" pánczélos gyorsnaszádról. Sajjnos manapság a tenger naggyon viharos, zátonyok mindenfelé,de sebaj, hisz itt van velünk a Kapitány, Viktros Fred, meg az első tisztje, valami Kitolccsi. Én naggyon fényes állást kaptam, fűtő vagyok, kényelmes az élet, bemondják a szócsőbe hogy mit akarnak és kész.......bááár mostanság összevissza rikkoltoznak bele, hol előre, most meg vissza azt' megin ellőre.... Ki érti ezt? Azt is mondják hogy valami háború tört ki, az ellenség naggyon ravasz, mindíg megváltoztatja a nevét, vagy többen is vannak, affenetudjamán...Van a Hitel, a Növekedés, Kommunista, Adósság meg a Hiány egységeiből álló flotta.

Assziszem együtt szeljük a haboka a "Deutshland" csatahajóval, meg az "italia, és "Attika" cirkálókkal. A múltkor az Attika zátonyra futott, de érdekes, mindenki azt mondta hogy csak szénhiány van azért állt meg és mindenki lapátolta át neik a szenet. Ammeg el is fogyott. A múltkorában Hamburgban már épp hoggy kaptunk egy kicsit, azt is kurva drágán. néha semmit sem kapunk, akkor azt mondta a Kapittány hogy fingjak bele a kazánba. Eltüzeltük már a vésztartalékot iss már a sztrovagyek rozsdás kajütajtaját is rádobtuk a tűzre, azóta csak sodródunk. Néha ideevez egy "Íjemmef" nevű ellátóhajó hogy ő adna olcsóbban is nekünk, de akkor a szenet a kazánba kellene pakolni és nem a pálinkafőzőt etetni. Ki is borult a Tüsskés Vanek hogyaszonygya a csúnya ijjemeff elviszia pálinkafőzőt basszameg! Hát azt meg kiakarja???? Hát anya szülte ezeket??? A kapitány a múltkor is kihajította a dögjét az ivóból, kidobják az ajtón, visszamászik az ablakon.

2011.11.18. 22:15:35

„Szegény Gyuri olyan, mint egy hátán fekvő bogár. Néha megbökjük, hogy vajon mozog-e még.” (idézet a HVG-ből)
és ha valaki véletlen rálépne? szkracccssss
:D:D:D

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 22:17:53

@Silcon: "Beteszel 100Ft-ot a manyupba, az állam ezt pótlandó felvesz 100Ft hitelt, hiszen a nyugdíjakat fizetni kell."

miert kellene kifizetni a nyugdijasoknak?
nezd meg a korfat, nem jar nekik ennyi...
szaralak csicskanepet neveltek akik nem kepesek megtermelni nekik, ennyi jut
nem szabadna odaadni a jelenlegi OSSZES nyugdijra beszedett openzt mert akkor a leendo nyuggergeneracionak fog joval kevesebb jutni

ugye te nem egy mai nyuggervedo vagy? hogy legyen nekik torok utra penz meg egyebek amikor a leendo nyuggergeneracionak lehet hogy kenyerre se fogja futni?

2011.11.18. 22:21:53

@kunzoo:

"hogy fingjak bele a kazánba." fingfröccs a 2/3 :):)
az elmúlt 1,5 év eddigi legjobb leírása :):)

Bell & Sebastian 2011.11.18. 22:29:18

@Unionista: Kezdem érteni, mit mondasz. Pont ezért még a kérdés feltevése is felesleges, mibe döglünk bele.

Egy világviszonylatban közép vállalat reggelire megesz bennünket Orbánostól, Gyurcsányistól.
A közös védernyő az EU lenne - az eredeti tervek szerint is. Csakhogy nem így alakult, előbb a német meg a fhranszia degeszre zabálta magát belőlünk, Amerikát meg -jó okból- igyekeznek távol tartani a dögöktől.

Csakhogy ez még csak a termelőtőke, a spekulációs tőke gyorsabban és nagyobb rendet képes vágni a leszakadt és beteg, csökött zsákmányállatkák közt, amint látjuk.

És még merje mondani valaki, hogy a szociál-darwinizmus hülyeség? Mi ez, ha nem a dzsungel törvénye, itt a (nemzet)államoknak lapot nem osztottak, pár pénzeszsák országokat képes levadászni és bőrüket ágyelőnek kiteríteni. Csak az nem értem, hogy ilyen Barroso és Rompuy -félék hogy kerülhetnek fel a bakra?

Hülye kérdés, most magyaráztam meg. Ámerika irtatja a konkurenciáját velük. Heréli, nyiszatolja, mérgezi és dezinformálja, manipulálja és félrevezeti, megveszi kilóra, korrumpálja és tönkreteteti.

Mivel? Világbank, IMF, ezek az eszközei. Egy gigantikus gazdasági-pénzügyi vállalkozás kényszerítő eszközei. Vagy minket szolgálsz, vagy megdöglesz! De azt gyorsan. A nagyhalat megeszi a kurvanagyhal, a sneciknek meg végleg bealkonyult.
És ezt nevezik -viccesen- demokráciának, szabad világnak, szociál-kapitalizmusnak, mi?
A Szabad Piacok és a Befektetők, mint Isten földi helytartói?

Ráhibáztam? Bögrét hol kapom?

2011.11.18. 22:31:36

@SvenH.:
há drága tázsvírem, mág ván mentve a nyödijad, gábi ásszony vigyáz rája

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.18. 22:38:27

Kormányozni halvány lövés nélkül...

kunzoo 2011.11.18. 22:40:24

Füllig Jimm jelenti a "Hungaria" naszádról.

Hát csak fölvettük az Íjjemeffel a kapcsolatot! Nem is tudtunk róla egyszercsak a Kitolcsi első tiszt bemondta a szócsőbe. Vajjjon a Kappitány tuggya ezt???

A Lógós Hugó azt mondja hoggy minek a szén??? Csak bízzuk magunkat az áramlatokra és eljutunk egészen Izlandig! Vagy Írországig! Ha foordul a Széll talán Portugáliában kötünk ki. Mondom a Vaneknak hogy Portugália inkább teccene, Izland felől nem hallottam túl sok jót...

Azt is mondják hogy a Kapitány meg az első tiszt üzletel a szénnel! Háát lehet, ez mindég kavarja, hogy az ember nem tudja éppen hányadán áll vele az ember, de a Kapitány csak mindég a maga érdekét nézi, megláthassa a Kitolcsi is hogy megmártja benne a híres kését még eccer....

....Ajjaj, baj van, Az "Attika" lassan az oldalára dől... Tudja Fenség az volt az érdekes, hogy az Attika kapitánya, meg a többiek is mind megbolondultak, Továbbra is lapátolták át a szenet, és csak a "Hinterland" rombolón lázadt fel a legénység hoggy hát ez hüjjeség, be is dobták a tengerbe a kapitányukat. Ja meg a "Kalevala" gőzös emberei előbb elkérték az aranyórákat és úgy adtak....

Bell & Sebastian 2011.11.18. 22:42:08

@Herr SturmLikudnik: Kitolta a Herrgeneralt a délutáni szmogba? Tolja vissza, ha elpatkol, kereshet másikat.

Silcon 2011.11.18. 22:44:54

@SvenH.: "nem egy mai nyuggervedo vagy?"

Akiket én ismerek, azok máról holnapra élnek a nyugdíjukból. A régi 24% + 9,5% nyugdíjjárulékból simán levettél volna 8%-ot (manyup rész)? Majdnem egynegyeddel kevesebb nyugdíjat jelent.

"szaralak csicskanepet neveltek akik nem kepesek megtermelni nekik"
Ja, meg mér nem húztak el '56-ban mind.

2011.11.18. 22:49:33

@SvenH.: Ezek szerint te jobban sajnálod a a magyar nyugdíjastól a pénzt, mint a külföldi spekulánstól. Gratulálok.

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 22:51:21

@Silcon: hat ja pontosan nem kellett volna kifizetni...
a 13. havival egyetemben, sot meg a 14. havit sem

akik most mennek el 120 nettoval azok kepzeld 125 nettot kapnak...
rossz embereket ismersz, aki rendesen fullosra be volt jelentve az sokat kap, aki meg eleteben se kapott havi 120at miert kapjon most joval tobbet mint 25e, mint amit egy GYESes anyuka kap?
csak mert olyan kurva jol megy az orszagnak?

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 22:53:57

@csi: latom nem erted... a jovendo nyuggergeneracoinak a penzet eli fel a mostani...
en csak azt szeretnem ha valojaban felreraknak

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.18. 23:04:04

@Bell & Sebastian:

Győzelmi Pürrhosz is tudta már, hogy csak halott páciensen tud sikeres műtétet végrehajtani a borbélyból vedlett fodrász. Az élő még netán pavlovi reflexből leharapná az aranyfoga után turkáló hujjongót. Sikeres altatás híján meg pláne.

bz249 2011.11.18. 23:17:51

@SvenH.: oke felrerakjuk a jovendo nyugdijasgeneracionak. Mibe?

Magyar befektetesekbe? Nade ugye a demografiat marhara nem erdekli, hogy ki mit trukkozik a szamokkal... egy parameter lesz a lenyeges, mennyi arut es szolgaltatast termelnek meg a mindenkori aktivak es mennyi arut es szolgaltatast fogyaszt el a teljes lakóság. Szoval Magyarorszagon befektetni az maximum szammisztika. A jovendo nyugdijasoknak persze gyulnek a nullak a szamlan es megkapjak majd a megerdemelt jutalmat:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/HUP_100MB_1946_obverse.jpg

Gondolom vilagos, hogy miert tok mindegy, hogy a hazai termelest az allam osztja ujra vagy beiktatunk kozbe meg egy maganszereplot.

Tehat akkor kulfoldon kell befektetni... mondjuk gorog allamkotvenybe, annak jo magas volt eddig a hozama. Egy baj van vele a franya gorogok nem akarnak fizetni. Milyen lehetosegei vannak egy relative szegeny, kismeretu orszagnak (amelyik ha nagyon megszakad talan meg egy hadosztalynyi konnyuleveszt is kepes kiallitani) behajtani a kintlevosegeit, ha az adosai nem akarnak fizetni? Mennyit javit ezen a kepessegen, ha az allam a totalis osszeomlas allapotaban leledzik (mert ugye az allami nyugdijat nem tudna fizetni)?

Szoval mibol lesz a jovendo nyugdijasainak babkonzerv meg koccintos bor? Hogy transzformalodnak a manyupban levo elektronikus vagy papiralapu izek tenyleges aruva egy szethullo allamban, ahol az allami nyugdij nem mukodne es a kulkermerleg elkepzelhetetlen merteku negativban all?

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 23:24:22

@bz249: "oke felrerakjuk a jovendo nyugdijasgeneracionak. Mibe?"

vannak nemzetkozi szintu befekteto csoportok, azok megcsinaljak neked
ha meg valaki az allamban bizik meg jobban, akkor adja oda neki, az alapkamatot fizethetnek neki, tudod Japanban mintha igy lenne 200% a GDP adossag

Silcon 2011.11.18. 23:30:48

@bz249: "hogy miert tok mindegy, hogy a hazai termelest az allam osztja ujra vagy beiktatunk kozbe meg egy maganszereplot"

A magánszereplőnek nem tökmindegy, neki csurrant-cseppent belőle. No meg ha jól emlékszem állami garancia volt rá.

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 23:31:05

@bz249: azt olvasom ki a szavadbol hogy egyetertesz velem, hogy a korfa az marcsak ilyen, es FELRE KELL RAKNI
csak a segitsegemet kered, hogy ugyan mar ezt a franya felreteveses probemat hogyan is lehetne megoldani?
tudod felrerakni penzt nem egyszeru, erre vannak eszkozok, pl. en az ingatlanvagyonba valo befektetest is udvozitonek tartanam, na ha most pl. nekem leendo nyuggernek a FELRERAKOTT penzenek a negyede termofoldben van a masik negyede meg aranyban, akkor miert kell a gorog valsagtol is tartani?

Bell & Sebastian 2011.11.18. 23:32:58

@Herr SturmLikudnik: Világosítsa mán fel ezt a sok baromot, hogy német nyelvterületen osztanak 13. és 14. havi bért is. Nyilván az egyik eredetileg a magyar nyugdíjasoké.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.11.18. 23:35:11

@Bell & Sebastian:

Ein Volk, Ein Reich , Einkommen

bz249 2011.11.18. 23:37:18

@SvenH.: oke tegyuk fel letezik ilyen csoport, amelyik kepes 50 ev idotavlataban tervezni a penzzel (normal esetben egy ekkora idointervallumra atlag ket komoly vilagvalsag jut).

Viszont mi legyen Mari nenivel, akinek eluszott a befektetese. Hagyjuk ehen dogleni? Ugyanis a tokefedezeti rendszerbol ez kovetkezik (ha meg megse, akkor mar ott tartunk, hogy kell valami allami alap, amelyik kimenti ezeket az embereket, vagyis lenyegeben allami nyugdij van es ezen felul mindenki annyit takarekoskodik amennyit csak akar*).

*ez meg nem sokban kulonbozik a jelenlegi rendszertol, az allam elveszi a nyugdijjarulekot abbol fizet egy ehenfagyashoz eppen elegendo osszeget (ehhez csak az kell, hogy a nyugdijplafont szepen befagyasztja a kormany, aztan az inflacio reven egyszercsak megegyezik a nyugdikplafon es a minimalnyugdij)... a polgar meg sajat felelossegere azt csinal a tobbi penzevel, amit csak akar

Silcon 2011.11.18. 23:41:57

@SvenH.: egy hiba van a gondolatmenettel, hogy ezek nagyon hosszútávú befektetések és ennyi idő alatt törvényszerűen jönnek válságok, amik szerencsétlen esetben egy zacsi mogyivá konvertálják a befektetést. Ennek már csak azért is nagy a valószínűsége, mert a világon a tőke értéke jóval meghaladja a javak mennyiségét. Gondolj csak Charles de Gaulle húzására, amikor 1965-ben dollárt cserélt aranyra, bretton-woods-i alapon. Páran követték a példáját, aztán '71-ben vége is lett a dalnak.

bz249 2011.11.18. 23:44:36

@SvenH.: nos a felretevesre ugye ott a Robinson tortenet... hogyha Robinson a szigeten egy perselyben minden nap felretett volna egy ezustpenzt akkor a nyugdijas eveire a sziget korfaja miatt (0 termelo 1 fogyaszto) ehen halt volna. Az az igazsag, hogy a befektetes az olyan, hogy annyit er, amennyiert el lehet adni.

A korfa miatt ez Magyarorszagon belul azt jelenti, hogy sokan akarnak eladni es kevesen venni, vagyis a befektetes elertektelenedik.

A peldaban vett nyugdijas peldaul vett ezer hektar foldet. Azonban mivel nincsen eleg aktiv koru aki megmuvelje, ezert a terulet elgazosodik es teljesen ertektelenne valik. Emiatt aztan a nyugdijas kenytelen rafanyalodhat az E-175-re, de sajnos az E-175-nek noha nincsen ismert karos hatasa, a taperteke is meglehetosen alacsony.

Summa summarum, a tortenet tanulsaga, hogy az inaktivak MINDEN rendszerben az aktivaktol atcsoportositott jovedelmekbol elnek meg. A manyup ezen legfeljebb annyit valtoztat, hogy elvileg bevonhat kulhoni forrasokat is a rendszerbe... csakhat a gorog csod vagy a magyar vegtorlesztes azt mutatja, hogy a szemet kulhoniak hajlamosak elfeledkezni a fizetesrol.

bz249 2011.11.18. 23:46:40

@Bell & Sebastian: kerem ez a 13. es 14. havi ber sajnos mar nem igaz. Legalabbis NRW, tartomanyi kozalkalmazottakra biztosan nem. Ketheti fizunak megfelelo Sonderzahlung van karacsonykor es kesz. A nyarra eso reszet par eve eltoroltek (2009-ben meg kaptam, iden mar nem).

2011.11.18. 23:46:56

@Bell & Sebastian:
sőt, progresszív az adórendszer, skizó egy helyzet, no meg a fránya vizitdíj meg receptdíj, dehát rabszolgák is a germánusok

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 23:49:22

@bz249: a manyup az a negyede volt a nyugdijnak, az ha eluszik akkor eluszik, valassza az ember az allami alapot, nem mondom...
de az nem tud eltunni ugye?

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 23:50:28

@Silcon: "egy hiba van a gondolatmenettel, hogy ezek nagyon hosszútávú befektetések és ennyi idő alatt törvényszerűen jönnek válságok, amik szerencsétlen esetben egy zacsi mogyivá konvertálják a befektetést."

egy zacsi mogyi most 100 gram? barcsak lenne itt a zsebemben annyi arany... tudod 200e volt meg 4 eve, most meg ~ 1 milla
csak hogy szemleletes legyek :)

Bell & Sebastian 2011.11.18. 23:52:30

@Herr SturmLikudnik: Vorbereitet dazu. :)

@bz249: Párdony, osztrák magáncégnél még dívik ez az íratlan szokás, legalábbis a sógorom azt mondta, két hete. Ezek szerint csak megszorították magát is.

2011.11.18. 23:53:56

@bz249:
khmm, versenyszférában még azért akad, bár el tudom képzelni, hogy pl ottan É-R-Vesztfáliában nincsen, de egyébként is spórolnak, ezért is van a Merkel ott ahol közvéleményileg. (Tényleg, Merkel szereti Viktort? :))

SvenH. (törölt) 2011.11.18. 23:57:06

@bz249: "Summa summarum, a tortenet tanulsaga, hogy az inaktivak MINDEN rendszerben az aktivaktol atcsoportositott jovedelmekbol elnek meg."

jah igen mondjuk tokejovedelemnek is lehet mondani :)))

nem mondom hogy elore eldonthetetlen mibe erdemes befektetni, de ha megnezel engem 70 evesen mi is kell nekem majd?
30% energia, 20% gyogyszer...
na kell venni ceget/reszvenyt... tudod ha draga a gyogyszer akkor jol megy a gyogyszergyarnak igy no a reszvenyeinek az erteke...
egyszeru ez mint a faek :)))

csak a Selmeczi egy rühes hazudozo ribi, es az mar gond ha te ra hallgatsz...

bz249 2011.11.18. 23:58:12

@SvenH.: dehogynem tud eltunni az allami is el tud tunni. Azonban a magyar allam mar ezer eve jogfolytonos. Ezzel szemben a vilag legregebbi bankhazai?

A lenyeges pont nem ez: a manyup sem kepes kicselezni a demografiat, mert barmilyen legyen is a rendszer mindegyik arrol szol, hogy a nyugdijas fogyasztani akar, de termelni nem tud. Itt meg bezarul a kor.

Unionista 2011.11.18. 23:59:25

@Alfőmérnök:
szerintem meg az echo tévében hablatyolnak. szerintem a gazdálkodó vagyonnak VÁROSI és PIACI tulajdonban kell lennie.

vegyük például a rábát. az állami (párt) tulajdonlás kifejezetten rossz. de az jó lenne, ha a gépgyártásban érdekelt városok üzletrészeket vennének, vagy akár saját tulajdonú gyárakat alapítanának.

csakhogy ehhez nem kell az állam. ehhez nem kell az adófizetők pénze. az egy ortodox kommunista, vagy ortodox nacionalista fos, amikor a párfőtitkár kedves nemzet vezető vezénylő tábornok úr és a kancsal könyvelője eldönti, hogy a magyar nép megveszi a rábát. a nép nevében. ez egy fos.

ha valahol az országban úgy képzelik, hogy jó lenne gépgyártás, mert van ehhez szakértelem, munkaerő, és látnak piacot, akkor a helyi polgárok kerítsenek hozzá pénzt. a helyi adóból, a saját vállalataik nyereségéből, a város a saját kontójára adósodjon el. a város gazdálkodjon a vagyonnal. a belvárosban eladnak egy ingatlant, és a külvárosban építenek egy üzemet. adnak-vesznek. és ha jól sáfárkodnak a közvagyonnal, akkor lehet, hogy az gyarapodik. persze erre nincs garancia. egy várost a helyi polgárság tud ellenőrizni, de egy országot nem tud.

nem értem például, hogy a városok miért nem alapítanak bankot. debreceni születésű vagyok. ezért debrecen polgármester lennék ha volnának politikai ambícióim. nincsenek, szóval felőlem vezesse kósa lajos a várost, pont leszarom. de ha én vezetném debrecent, akkor első dolgom az lenne, hogy alapítanék egy kereskedelmi bankot, és egy agrártőzsdét. debrecenben lenne egy pénzügyi központ.

ez az épület a volt pénzügyi palota.
itthon.hu/site/upload/2009/12/IMG_9191.JPG
tele van sóhivatallal. ha én lennék a polgármester, akkor egy városi bank lenne benne. oké, nem lenne egy nagybank, de mégis csak lenne olyan gazdasági ereje, hogy a helyi polgárság nem lenne pénzügyileg kiszolgáltatva. arról nem beszélve, hogy én lennék a helyhatóság. szóval ehhez nem kell az állam. ehhez a városi polgárságot kell összefogni. függetlenül a pártpolitikai irányultságtól. de én polgármesterként biztos jóba lennék a bankárokkal.

az állam nem tud közhasznú bankot csinálni. hiába nagyobb a súlya. például azért nem az államnak el kell tartani egy 3 millió nyugdíjast. az állam gazdasági szerepvállalását a szociális ügyek elnyomják. a másik probléma, hogy állam kulturálisan széttart.

ezért az állam gazdaságszervezésre tökéletesen alklamtlan. mikro szinten (pénzpiacon fiók szinten) ehhez város, makro szinten pedig az unió kell.

az államoknak a bankolásból rendszerint káruk származik. a városok elvben át tudnak menni ugyanazon a kapitalizáción, amin a kapitalista vállalatok átmentek. így épült fel európa. ezt nem érti például a rajcsányi gyerek, hogy a polgárosododás nem pusztán nemzeti romantikázás. rokon azzal, de annál jóval több.

Bell & Sebastian 2011.11.19. 00:02:20

@Belpo: Fogalmam sincs, egyetlen született németet ismerek közelről, a saját húgomat. A többi mind háborús menekült, azaz turbónémet. Ezért a svájci génekre gyúrtam és osztrák a műveltségem. Szédül? :)

bz249 2011.11.19. 00:03:04

@SvenH.: hivjuk tokejovedelemnek... nezzunk egy peldat. Auto ugye kell az embereknek? Tehat az autogyar biztos befektetesnek tunik. Sot a motorizacio meg nott is 1950 ota, nem is kicsit. Mi lehetne jobb befektetes a nyugdijalapoknak, mint a General Motors? Jahogy a reszvenyek lopimplit sem ernek es a ceg rendszeresen a csod szelen tancol? Mert tul sokat kellett fizetni a vallalati nyugdijalapnak es azok az autogyartok, amelyeknek nem logott a nyakan egy nagy halom felesleges nyugdijas levertek, mint vak a poharat?

Unionista 2011.11.19. 00:05:05

@bz249:
az apple 50 ezer emberrel csinál annyi értéket, amennyi a magyar gdp. tehát elvben ennyi értéket létre lehetne hozni úgy is, hogy a lakosság legokosabb 0,5%-a dolgozik egy vállalatban. és 99,5% pedig nem csinál semmit. itt nem a nyugdíjasok okozzák a problémát. te valamit nagyon nem értesz a világból.

bz249 2011.11.19. 00:10:51

@SvenH.: ja meg valami. Nem azt allitom, hogy egyes emberek ne talalhatnak meg a szamitasukak egyeni befektetesi strategiaval.

Azonban egy nyugdijpenztar mar nem egyes emberek, hanem statisztikus sokasag. Ezekre meg azok az egyszeru torvenyek vonatkoznak, hogy annyit lehet zabalni, amennyit a szakacsok megfoztek. Nincs olyan ceg, amelyik kibirna, hogy raakaszkodik egy nagy halom nyugdijas es szivja ki az eroforrasokat "tokejovedelem" cimszoval.

Alfőmérnök 2011.11.19. 00:14:00

@Unionista: Nem nézek echo TV-t.
Ha jól értem, akkor maga városállamokban gondolkodik, csak máshogy nevezi, mert valamiért bosszantja az a szó, hogy "állam". Szerintem vegyük úgy, hogy Magyarország egy nagy városállam. :) Miután az információcsere Magyarország egyik és másik pontja között fénysebességgel történik, bármiféle árucsere meg pár óra alatt, nem igazán látom értelmét ilyen kis "városállamok" alapításának.

SvenH. (törölt) 2011.11.19. 00:15:06

@bz249: "hivjuk tokejovedelemnek... nezzunk egy peldat. Auto ugye kell az embereknek? Tehat az autogyar biztos befektetesnek tunik. Sot a motorizacio meg nott is 1950 ota, nem is kicsit."

pontosan tokejovedelem!!!
csak tudod kisbefektetokent is meg tudod mar osztani a portfoliodat a GM es BMW kozott :)
hat meg eljutunk a tozsde szoig de lehet akkor kimoderalnak :)

de meg egyszer...
igazad van a leendo nyuggernek nem PENZRE van szuksege hanem portfoliora...
pl. lenne egy kis resze Paks II -ben
en ennel szebb manyup rendszert el nem tudnek kepzelni ami TENYLEG kikuszoboli a lehetseges hatasokat

2011.11.19. 00:18:11

@Bell & Sebastian:
svejci gének? az jó, bőr alatt is pénz?

bz249 2011.11.19. 00:22:25

@SvenH.: megoszthatja a nyugdijas a vilag osszes cege kozott a befeketeset... a lenyegen nem valtoztat az a ceg lesz a versenykepesebb, amelyik kevesebbet osztalekot ad az egysegnyi befektetesre. Ugyanis ennyivel tobb marad neki fejlesztesre, a jobb munkaero megszerzesere vagy egyszerubben csak olcsobban tudja adni a termeket. Vagyis a portfolioban a versenypiac torvenyszerusegei miatt felulsulyozodik az alacsony hozamu es alulsulyozodik a magas hozamu befektetes.

Felteve, hogy nem valtozik meg valami a kapitalista gazdasagban is hirtelen a siker elofelteteleve valik a leheto legtobb penzt kiadni improduktiv celokra (pl. nyugdijasok fogyasztasat fedezni).

2011.11.19. 00:30:06

@Bell & Sebastian:
sőt, igazából nem akarna miniszterelnök lenni itten? a felcsúti gének befuccsoltak, egy kis svejci-sógor génállomány(skill) talán segítene. önre szavazok, ezt bizton állíthatom

Bell & Sebastian 2011.11.19. 00:45:35

@Belpo: Megtisztel, de közelről láttam Bajnain, hogy jó sokat kellene innom hozzá, hogy elviseljem önmagamat.
Akkor ment el a kedvem az egésztől.

Azt mondták a gimiben, hogy minden muskétás a bornyújában hordja a marsallbotot, de hogy pont a Gyurira gondolt szegény Tanár Úr (Napcsit idézve), azt meg én nem gondoltam volna.

Sok muskétással jártam együtt, az igaz, de akkor még nem tudtam, hogy ez mennyire körmönfontan kódolt zsidózás. Aztán én mégis tudok bánni a muskétával, ő meg nem. Ki tudja, ki járt jobban? :)

Bell & Sebastian 2011.11.19. 00:58:02

@SvenH.: Ha volna pofám, most kiírnám név szerint, hogy ki kúrta el a nyugdíjakat akkor, amikor a rendszerváltáskor úgy döntöttek (társadalmi felhatalmazás nélkül), hogy az állami vállalatokat nem adják dolgozói résztulajdonba, hanem elkótyavetyélik az önzetlen nyugatnak.

És milyen érdekes, ezeknek a jobboldali, prominens figuráknak a véleményével csak egy reformkommunista elképzelése állt szöges ellentétben, Pozsgay Imréé. Szidják is a búráját, rendesen!

kamerasmobil 2011.11.19. 00:59:32

@betyár: Hagyjatok mar beken az idiota osszeeskuves-elmeleteitekkel. Eleg szepen ramutatott mar mas is arra hogy micsoda ostobasag a sajat hulyesegeinket megprobalni kulso rosszakarokra kenni. Nem vezet sehova.

Orbanek akkora faszok voltak hogy egy elefant is megijedne tole. Kesz ennyi a mese nem kell mas magyarazatot keresni mindenfele.

kamerasmobil 2011.11.19. 01:06:02

Ami meg a tankfarku usert illeti meg a Bajnai-kormanyra vonatkozo statisztikait. Ebben az a szep hogy 2009 kzoben vettek at a kormanyzast Gyurcsanytol tehat az o teljesithetetlen kamu elorejelzeseit orokoltek arra az evre. 2010-ben meg a Fidesz kurta szet a koltsegvetest es azert nem teljesultek a szamaik (lasd meg csontvaz a szekrenyben - vigjatek harom felvonasban).

Szoval a teljesitmenyuket nem az ev vegi szamok alapjan kene talan ertekelni hanem kicsit precizebben utananezni. De persze az ugy mar nem is lenne rossz - Orban es Matolcsy is elismerte kulfoldon - de hat ugye itt nem egy realis ertekeles volt a felhasznalo celja...

Unionista 2011.11.19. 01:18:08

@Alfőmérnök:
az állam az egy nyelven beszélők politikai közössége. és az ilyen közösségek kulturálisan széttartóak. a közhatalmi formációk közül a városban lehet a politikai irányultságot félretenni. feltéve, hogy gazdasági kérdésekről esik szó. amiből a helyi polgárságnak közvetlen haszna származhat. tehát effektíve érdeke összetartani.

kell-e a városnak gépgyártás, vagy nem kell. érdemes abba invesztálni, vagy nem érdemes. ezt városi szinten el lehet dönteni. ez egy reálgazdasági kérdés. reálpolitikusok kellenek hozzá. lóránt károly az országos tervhivatalnál dolgozott. azaz nem látott közelről gépet, üzemet. de azért váltottunk rendszert, hogy ne ilyen országos főokostojások mondják meg, hogy mi legyen, hanem polgárosodás legyen helyette.

szabad királyi (császári) város. mond ez valamit. amikor mikro szinten ezek hálózatára épült az európai gazdaság, akkor ez a földnyelv a kontinensek versenyében mégis csak első volt. amikor az amerikai gazdasági fejlődést dominálták a városok, akkor amerika volt az első. most ugyanez a helyzet ázsiában. és mit ad isten. most ők törnek az élre.

kína pont attól fejlődik, hogy feladták az országos tervhivatalosdit. peking és shanghaj úgy fejlődik, mint tajvan és hongkong. de ezek sűrűn lakott települések. városok, és nem államok. az államon az egy nyelven beszélők közösségét értem.

az évszázados hagyomány, hogy komárom és komarno egy (kétnyelvű) város. a duna két partján élő magyarok és szlovákok gazdasági értelemben képesek lennének összefogni. és a kárpát medencei városok, és azok szövetségei a térséget behálózni. és összekapcsolódni az adriával és az északi tengerrel.

ebben kellene gondolkodni, és nem abban, hogy majd lóránt károly kitalál bármit. 20 évig dolgozott az országos tervhivatalba. ahogy elvégezte a marx károly közgadasági egyetemet szinte rögtön a tervhivatalban kezdett el dolgozni. el kellene felejteni ezt az államilag (pártok által vezérelt) gazdasági csodát. hol a működött ez? szerintem sehol.

gazdaságot makro szinten mindenhol az unió csinált. (gyk. az usa nem egy állam, hanem egy unió.) de az uniót sem úgy kell felfogni, hogy az egy "nagy" állam. az unió gazdasági értelemben egy viszonylag zárt, katonai (védelmi) értelemben pedig egy potens formáció. az államok nyitott társadalmak. kalifornia is egy nyitott társadalom, mint ahogyan észak, és dél dakota.

na most az usában az eszébe nem jutott senkinek, hogy észak-dakota sikeresen megvívja a gazdasági szabadságharcot. ez egy vicc. ennek ellenére minden amerikai város gazdasági értelemben viszonylag önálló. ez adja az amerikai gazdaságnak az erejét mikro szinten. makro szinten az unió. és az amerikai hadsereg.

ha tegnap orbánnak eszébe jutott felhívni a szaudi haverjait, akikkel tárgyalt. valszeg fel sem vették a telefont, mert kúrták a nőiket. de ha obama telefonál, akkor elhajtják az asszonynépet. mert az egyik az unió vezetője, a másik meg állami vezető. és a kettő nem ugyanaz.

éppen ez a gond, hogy az uniónak nincs vezetője. uniónak nincsenek közvetlen választott nemzetiségi szenátorai. nincs az uniónak egy valódi kormánya. hanem minisztertanácsok vannak. de az ott lévők nem uniós ügyekkel lettek megbízva, hanem populista és demagóg ígéretekkel nyertek választást.

tehát a közhatalmi formációk össze-vissza keveredtek.

Unionista 2011.11.19. 01:29:17

@Bell & Sebastian:
voltak mrp programok, de sehol nem voltak sikeresek. mert ezt a szar cégeknél ajánlották fel. a dolgozók bért akartak, és nem üzletrészt. és ezért pláne nem tudtak fizetni.

na, persze voltak akik az állami vállalatokat részben, vagy egészben átírták a saját nevükre. a legnagyobb állami bankot, a legnagyobb állami iparvállalatot, a legnagyobb állami áruházat. neveket nem kell mellé érni. de a videotonnál nem volt részvény osztás.

a gazdaságtörténet a helyére fogja ezt tenni. és egyébként mindenki tisztában van ezzel a sztorival is, aki egy kicsit is kilát a fejéből. és nincs rajta semmiféle pártos napellenző.

Bell & Sebastian 2011.11.19. 01:32:37

@kamerasmobil: Az már eszedbe jutott, hogy teljesen mindegy, mit hablatyolsz itt össze, soha a közelében nem voltál döntéshozónak és nettó tájékozatlan vagy, a véleményed nem éri el az alapzaj kategóriát?

kamerasmobil 2011.11.19. 01:43:41

@Bell & Sebastian: LOL majd pont te leszel aki ki tud oktatni engem

kamerasmobil 2011.11.19. 01:46:25

@Unionista: Igy van egy sokkal erosebb EU kellene. Az irek most Merkelhez kuldtek lattamozasra a koltsegvetesuket de nem vagyok meggyozodve rola hogy a kancellarasszony lenne az idealis unios vezeto. Bar ha az alternativai ilyen Sarkozy tipusu arcok akkor meg mindig inkabb maradjon o...

Bell & Sebastian 2011.11.19. 01:47:03

@Unionista: Fekete Jani bácsi a fél MDF -fel, élen az akkori gazdasági minyiszterrel. Vagy nem konyítottak hozzá, vagy parancsot hajtottak végre, de a sárkányvetemény azóta növekedik, amióta önként és dalolva eldobáltuk mindenünket, hogy a szirénhangok csábításának engedve végre nyugati logó legyen minden himihumin.

Csakhogy a felirat bár ugyanaz, a minőség teljesen más, az árról nem is beszélve.

A megengedőbb verzió szerint ritka ostoba társaságokat emeltünk kormányzati pozícióba, a rosszindulatúbbak szerint idegenek helytartói uralkodhatnak csak rajtunk. Az egész parlament egy párt, több frakcióval.

Van számottevő állami vagyon? '89 -óta a 97% -a köddé vált, felszívódott. szó se róla, van még mit pénzzé tenni, most jön majd a magánvagyon elinflálása és konfiskálása, bárki meglássa.

Bell & Sebastian 2011.11.19. 01:48:18

@kamerasmobil: Majd a Piac beáraz téged is. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 07:54:34

@Várúr:

"Mit szólnál ahhoz, ha a nyögdíjakat 25-30 %-kal csökkentenék? (az IMF miatt ezt történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha a közalkalmazotti fizetéseket 25 %-kal csökkentenék (ez történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha az állam által foglalkoztatottakat megharmadolnák? (ez történt Romániában)
Mit szólnál ahhoz, ha Magyarországon a fizetős egyetemi képzés díját megháromszoroznák? (ez történt Angliában)"

pontosan ilyen sorrendben szarnám le, te ostoba fasz

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 07:58:52

@Bell & Sebastian:

zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók, zsidók,

mi lenne, ha beteg lenne az elméd?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 08:08:54

@Bell & Sebastian:

lengyelországban olyan kurva kibaszott nagy a zsidó dominancia te fasszopő köcsög, hogy alig van zsidajuk

elmeháborodott vagy, ez van

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 08:20:12

@Bell & Sebastian:

"az állami vállalatokat nem adják dolgozói résztulajdonba, hanem elkótyavetyélik az önzetlen nyugatnak"

muhaha, az állami vállalatok többsége csődbe ment a gecibe. széthordták az alkalmazottjai, estébé.

ja, ha dógozói résztulajdonba adják, akkor a széteső keleti piacra naponta másfél wien-hidat termelő lópöcsök felvirágoztak volna - már ha a mocsokosgecizsidók hagyták volna.

a csehek bezzeg zsidók. ha nem így lenne, őket is bántanák azsidók, vagy nem?

devuscka 2011.11.19. 09:50:04

@Unionista:
Lehet,hogy ez is jó irány lett volna, de azt állítani, hogy meg sem próbálták, erős csúsztatás.

Sőt, emlékezzék csak:
A kormány alakítás után talán nagyon is, szeretettek volna valamennyire megfelelni az előző években előirányzottaknak.(GyF-Bajnai tandem által bebetonozott) Javasolták Unió illetékeseinek:"beavatkozás nélkül 7-7,5 százalék lett volna a hiány, nyárra azonban kiderült, hogy az a stratégia nem folytatható,"(Varga).
A válasz nem volt.

"Úgy tűnik, feloldhatatlan ellentét feszül Brüsszel és Budapest, az Európai Bizottság és Magyarország, Barroso és Orbán Viktor között a költségvetési hiányszám és mozgástér kérdésében, erre utalnak a tegnap adott nyilatkozatok. Mint ismert, Barroso gyakorlatilag azt közölte Orbánnal, nem tűri el az EU, ha nagyobb költségvetési hiányt hoz ki a Fidesz a hivatalos, az EU felé is vállalt célnál"
index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/04/miert_kemenyitett_be_az_europai_bizottsag/

Mit is akartak:
"Ebben a háborúban (csörtében?) azonban még senki nem mondta ki a végső szót. Orbán sem ment el odáig, hogy felmondjon minden további tárgyalást az IMF-fel. Gazdasági és pénzügyminisztere, Matolcsy György pedig soha nem keménykedett a főnökéhez hasonló modorban, sőt nemrég Bécsben a megegyezés távlatait ecsetelte. Szapáry György, Orbán egyes számú IMF-tanácsadója pedig egy hónapja még egy új, elővigyázatosságinak elkeresztelt IMF-hitelkeret mellett kampányolt 2011-re és 2012-re, mondván, hogy erre „a piacok bizalmának megerősítése” végett volna szükség. Találkozási pont még mindig lehetséges.
nol.hu/archivum/20100724-a_meccs_nincs_lefujva

Mit mondott Varga?
"A fideszes politikus utalt arra, hogy az adósságtörlesztés legnagyobb terhei 2011-ben és 2012-ben következnek be. Ha addig a magyar gazdaságban és a világgazdaságban nem történik érdemi elmozdulás, akkor ez olyan terhet róna az országra, amelyet képtelenség a mai helyzet alapján csak a piacról finanszírozni - magyarázta."

"azt nem tudta megmondani, hogy hitelt kell-e felvenni az IMF-től vagy sem, mert a kormányzati átadás-átvétel után lehet arról tájékozódni, mi is van ebben az IMF-szerződésben, mire vállalt kötelezettséget a jelenlegi kormány, és mekkora összeget tud a piacról finanszírozni az új vezetés."
nol.hu/archivum/varga_mihaly__nem_lesz_tarthato_a_hianycel

Nem voltunk ott, nem tudjuk min múlott, hogy nem sikerült elérni .

Emlékezzék, jött még egy nem:
"Jogos az Európai Unió tagállamainak kezdeményezése, hogy a magán-nyugdíjpénztári reform miatt keletkező többletkiadásaikat elszámolhassák, ám a jelenlegi elszámolási rendszer nem teszi lehetővé ennek a kezelését - írta Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa levelében, amelyet azon kilenc tagállam - köztük Magyarország - pénzügyekért felelős miniszterének küldött, amelyek belekezdtek az EU által szorgalmazott nyugdíjreformba, és ennek költségeit szeretnék elszámolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében ismerteti: kilenc uniós tagállam - Bulgária, Csehország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Svédország és Magyarország - még korábban, az akkori EU-s irányelveknek megfelelve bevezette, vagy éppen bevezetni tervezi a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot."

Ne mondja, hogy nem próbálkoztak.
Talán az eu+ imf nem is akart Orbánnal kiegyezni.
Ő nem a házi "szerelőjük", nekik meg csak az a megfelelő. ,-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 09:58:28

@devuscka:

mocskos bajnai! mocskos bajnai! mocskos bajnai!

na, ezzel megvoltunk, lehet foglalkozni jelen kormányunk teljesítményével is?

talán kezdjük az imf kiebrudalásával, jó?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.11.19. 10:04:40

@Unionista:
"az apple 50 ezer emberrel csinál annyi értéket, amennyi a magyar gdp."

Nem, ez tévedés. Az Apple piaci értéke (kábé 400 milliárd dollár) több, mint kétszerese az éves magyar GDP-nek (kábé 180 milliárd dollár).

Egy olyan cégről beszélünk, aminek 2011-es teljes bevétele (nem haszna!) 30 milliárd dollár alatt lesz és rendelkezik állítólag 80 milliárd dollár készpénzvagyonnal.

Teljesen világos, hogy egy buborékról van szó.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.19. 10:10:10

@TG69: "A közgazdaságtudomány nem véleményekből áll, ilyen kérdésekben meg pláne nem."

akkor a szakértők hogyan baszhatták el 2002-10 között Mo-n?
És hogyan baszhatták el az US-ban és az Eu-ban?

1, nem szakértők, és el kell tiltani őket a közügyektől kuruzslás bűntette miatt,
2, vagy a közgazdaságtan is _csak_ véleményekből áll?

Unionista 2011.11.19. 10:17:07

@Unionista:
szerintem a gazdaság alapvetően két szinten szerveződik. ezt eredetileg úgy hívták mikro és makro szint. ez valójában a low-tech és a high-tech ipar.

tehát én gyárthatok mondjuk egy autóba üléseket. ezek lehetnek nagyon drága luxus ülések. ezt elő lehet állítani kisipari keretek között, városi szintű iparral. lehet, hogy egy évben csak 1000 ülést gyártunk le, de akkor az olyan ülés lesz. persze lehet gyártani ennek a többszörösét is. városi méretekben.

de ahhoz, hogy legyenek a világban versenyképes autógyárak az uniónak kellene összefognia. tehát nem elég az, hogy van a német autóipar. ázsiában elég a japán. de itt meg nem elég a német. az igazság az, hogy egyetlen európai autógyártó kellene. és akkor abba beszállíthatna a magyar ipar. nem szűnne meg a verseny, mert ott lennének az amerikai, és az ázsiai gyártók. persze itt nem az "egy" a lényeg, hanem az "uniós". lehetne éppenséggel több is. csak az európai ipar nincs abban a helyzetben, hogy több gyártót megengedjen magának.

szerintem vagy városi, vagy uniós szinten kell megszervezni a gazdaságot. a köztes szintek nem működnek. errefelé legalábbis.

a francia autógyártás sose lesz versenyképes. az olasz sem. a német sem. akkor majd araboké lesz a mercedes. ha az egész európai autóipar összefogna, akkor azért annak lenne súlya. azt nem tudnák megvenni az arabok. akkor nem azon kellene filózni, hogy melyik üzem mennyi támogatást kapjon. hanem az egységes belső piacon ugyanazok a szabályok vonatkoznának az egész ágazatra. és nyilván lennének iparvárosok, amik azt mondják: nekik kellene autóipar. megint mások azt mondanák, hogy nem kell.

de ezt nem államilag kell eldönteni. ehhez nem kell országos tervhivatal. hanem ahol van ehhez adottság, képesség, szellemiség, tradíció ott majd gyártanak autót. ahol meg nincs ott gyártanak mást.

lehet, hogy csengerben nagyobb részt perecet kellene gyártani. az lenne a híres csengeri perec. persze lehet ennél gazdagabb a paletta. csak valószínűleg csenger nem engedheti meg magának, hogy olyan nagyon sokféle terméket előállítson. ezt a helyieknek kell eldönteniük. összefognak a pékek, és akkor ott nem nagyon lesz asztalos, hanem legtöbb szakmunkás tanulóból pék lesz. az egész városban, és a városkörnyéken. másképp csenger nem lesz versenyképes. különben csomagolhatják a műanyag kínai iskolatáskát. és akkor az jobb lesz?

persze lehet, hogy a szomszédban németiben, vagy szalkán táskát gyártanak. a híres németi, vagy a szalkai táskát. és akkor a környékbeli cigányoknak rögtön nem fila táska kéne, hé, hanem helyi. németi, vagy szalkai. tehát a hagyományos iparágak városi szinten szervezhetők meg. a város mérete dönti el, hogy nagyságrendileg 1, 10, 100, vagy 1000 áruféleséget gyártanak.

egész budapestnek nyilván nem kell perecet gyártania. lehetne számtalan pesti termék híres. ezerféle. lehetne pesti divat. de ehhez nem állami ruhaipari vállalat kell. mert az a vörös október ruhagyár. ahol az állami, és pártvezetők, valamint az ő unatkozó feleségeik kitalálták, hogy mit hordjon a magyar. láttunk már ilyet. nagyon kafa volt. a first lady megtervezi "az" öltönyt, és "a" kosztümöt. mert ő ért hozzá. pesti divat kell helyette, ami olyasmi, mint a párizsi. csak ez pesti. mégse pont olyan. álljanak össze a helyi szabók. a zsidók, és a nem zsidók, és teremtsék meg a helybeli divatot. de ehhez nem kell az állam. ehhez nem kellenek pártok. ehhez nem kell nemzeti együttműködés rendszere, festmények az alkotmányba. kerényi egy mszmp-s párttitkár volt. nem lehet, hogy ő mindig is hülye volt. oké, kellenek hülyék, mert úgy kerek a világ. de nem lehet, hogy nem hülyékre kellene bízni az országot.

lóránt károlynak volt 20 éve az országos tervhivatalban. és a rendszerváltás után 20 évig megint osztotta az észt a nemzeti iparról. szerintem az ipart nemzetközösségi keretek között kellene szervezni. és persze kicsiben. városi, mezővárosi keretek között. a piacon az árut cserélve hálózatosan együttműködve. de ehhez nem kell se állam, se pártok. unió kell és városok.

devuscka 2011.11.19. 10:17:57

@Alfőmérnök:
Talán ,mert bizonytalan az igazságában, vagyis abban amit mond? :-)

@Unionista: Városállamok? Nem lenne rossz megoldás. Vannak jelek: helyikozossegipenz.blogspot.com/2011/04/soproni-kekfrankos-valamit-svajci-wir.html)
Erre sokat gondoltam az elmúlt 8 évben. ,-)

bz249 2011.11.19. 10:26:27

@kamerasmobil: tudja ez mind nagyon szep, hogy mocskos Gyurcsanyek kurtak el 2009-ben (ugye tudja, hogy Bajnai es Oszko beterjesztett egy potkoltsegvetest a nyaron?) 2010-ben meg ok mindent rendben csinaltak csak a mocskos Orbán kurta el.

A helyzet azonban az, hogy:

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/krm/krm21012.pdf

Ha kepes grafikonokat olvasni, akkor szerintem oleg jol latszik rajta, hogy eppen a buta Matolcsy mentette dontetlenre a tavalyi evet miutan a nagy szakertok hoztak egy 4.8 es egy 6.5% GDP aranyos hiany a sajat idoszakukra.

bolá 2011.11.19. 10:36:04

@Alfőmérnök:
Én is ismerem ezt a véleményt. Amikor már nincs más érvük, mindig ezt dobják be. De nem kommunista, hanem nyíltan szociáldemokrata, abból is a nemzeti szárny, tehát Kéthly Anna, és nem a Szakasits vonal. Gazdaságpolitikában meg keynesiánus, bár ez a neoliberálisoknál nagyobb szitok, mint a marxizmus. Ha meg az a probléma, hogy pártag volt, akkor abban a 'díszes' névsorban miért nem az? Legalább a felük biztos az volt, de lehet, hogy mindegyikük. És arról már nem is beszélve, hogy előrejelzései, köztük is a híres '89-es ÉS cikk, milyen pontosan bejöttek. www.es.hu/print.php?nid=23010#1

Unionista 2011.11.19. 10:38:05

@Doomhammer:
persze. az apple egy buborék. ne viccelj már.
www.youtube.com/watch?v=tty87WDBukk

ez nem buborék.
www.youtube.com/watch?v=5wdADQwsm_E

a buborék abból lesz, amikor a sok yuppie azon rejszol, hogy emelkedjen, vagy csökkenjen az árfolyam. és ennek érdekében ütögetik az entert. de nincs mögötte valódi értékteremtés. nincs áru, amit eladnak. oké, egy virtuális portfolió még is csak van. szóval ez is egy ágazat. a probléma az, hogy amíg a világgazdaság nő 1%-ot, ez nő 10%-ot. és ha ugyanennyit esik, akkor mindenkinek össze kell szarni magát, hogy most mégis mi lesz.

de szó nincs arról, hogy ez a kategória volna itt minden, ami nagy, és gazdag. az apple idei árbevétele ott lesz, ahol a magyar gdp. és ehhez nem kell 5 millió dolgozó ember. 50 ezer is elég.

szóval szerintem az egy provinciális gondolkodás, hogy itt van 3 millió nyugdíjas, és akkor mit kezdjük vele. fizessünk nekik nyugdíjat. tudsz jobbat. 3 millió bölcsészt is el kell tartani. 3000 csinálhatna olyan film ipart, mint hollywood. csak melyik az a 3000. ezt nem tudjuk. ehhez kell a piac.

persze lehet mondani, hogy na jó jó, de a piac fluor tomit válogatja ki. csináljál jobb klipet mint fluor tomi. értem, hogy az szar. de csináljál jobbat. erről szól a piac. nemzeti filmiparhoz nem kell az állam. hanem olyan 3000 európai kell, amiben vannak gyönyörű és okos lányok, szép és erős férfiak, karakter színészek, kaszkadőrök, sminkesek, forgatókönyvírók, operatőrök, rendezők. na most miért kell ehhez az állam. akkor az lesz, hogy koltai gábor rendez valami szart. andy wajna kiesett a pixisből. és akkor majd ő csinál nemzeti filmipart.

aztán ha majd egy másik párt nyer, mert megígéri a nyugdíjemelést, akkor elküldjük andy wajnát. szóval pártokra ipart szervezni nem túl jó ötlet. illetve persze annyiban jó, hogy ki lehet pakolni a kincstárt. ebből lesz a feudális hűbéri rendszer. a magyar filmipar 10 fő alatt kapitalizmus. 10 fő fölött feudalizmus. minden ágazat erről szól.

Alfőmérnök 2011.11.19. 10:56:00

@Unionista: Annyit haladtunk előre, hogy már nem értelmetlenségnek tartom, amiket írsz, csak szimplán hülyeségnek. Dől belőled a hülyeség, részigazságokat adsz elő úgy, mint valami megfellebbezhetetlen kinyilatkoztatást. Kezdhetnénk az elején: "az állam az egy nyelven beszélők politikai közössége". "és az ilyen közösségek kulturálisan széttartóak. " Bocs, nincs se energiám, se időm szétcincálni és megvitatni az összes ilyen légből kapott állításodat.
Egyetlen pozitívumot tudok elmondani rólad: nagy valószínűséggel nem valaki, vagy valakik megbízásából dolgozol, hanem magánszorgalomból nyomatod a hülyeségeidet.
Ágyő!

bz249 2011.11.19. 10:59:36

@Doomhammer: az Apple teljes bevetele 100 milliard USD felett van... az operating income ami 30 milliard.

Alfőmérnök 2011.11.19. 11:17:28

@bolá: Nem lévén közgazdász, a szakmai teljesítményét* nem tudom értékelni. Annyit tudok mondani, hogy logikus, amiket ír. És olyan dolgokról beszél, amiről az un. "elitértelmiség", de még a közgazdász szakma is kussol (legalábbis a nagynyilvánosság előtt). Nem elmebeteg, az tuti. Ha Bogár Lacára azt mondják, hogy elmebeteg, azt megértem (bár nem értek egyet vele), de ez a Lóránt teljesen épelméjű.

Alfőmérnök 2011.11.19. 11:20:50

* Ha a "szakmai teljesítmény" publikációs listákban és impact faktorban mérendő, akkor nyilvánvaló, hogy mondjuk egy Bauer Tamáshoz képest senki. Ha másban (pl. bizonyos folyamatok előrejelzésének képességében), akkor nem ilyen egyszerű a dolog.

Unionista 2011.11.19. 11:33:21

@Alfőmérnök:
oké, de ebben a vitában mégis mi az álláspontod, és mik az érveid.

Várúr 2011.11.19. 11:41:23

@mavo:
Te a vécéből írsz seggfej? Onnan nyered az ihletet primitív stílusodhoz? Nyilván.

Unionista 2011.11.19. 11:44:48

@devuscka:
a hagyományos ágazatokat városi keretek között meg lehet szervezni. mert maga a város egy induló piac. és onnan hálózatosan tovább lehet a piacot építeni. nyilván minden város nem gyártja ugyanazt. erre találták ki a vásárt. lehet mondani, hogy ez "oan izé". így lehet kiszorítani a kínai iskolatáskát. egy városban a kézművesek kitalálnak egy saját márkás táskát. és annak a minőségét szigorúan ellenőrzik. majd kiviszik a piacra.

aztán ha ez a táska tényleg jó, akkor nem kell majd a fiataloknak a tesco fila táska. mert lesz egy klassz bőr cuccuk, ami nem egy szertes szétfoszló műanyag kínai szar. de ehhez tényleg jobbat kell gyártani. de egy város elvben képes arra, hogy a saját kézműveseit képezze, összefogja. megszervezze az ágazatot. centralizáltan egy nagy üzemben, vagy decentralizáltan több kis műhellyel. ez már részletkérdés.

persze ezen felbuzdulva lehet, hogy a másik városban is azt mondják, hogy hé, már, gyártsunk táskát, mert eladnak belőle százezret. így lesz verseny.

na most a high tech iparban a város nagyon kevés. és még az állam is. európában legalább is. itt meg uniós ipar kell. városi, és uniós. állami pont nem kell. mert abból szocializmus lesz, vagy feudalizmus. ezek gazdasági értelemben mind elbuktak.

Bell & Sebastian 2011.11.19. 12:04:10

@Unionista: Nekem mondjuk az, hogy 1977 -ben egy esztétikai hibás Texas Instruments tudományos zsebszámológép 4.800 Ft volt, amikor az átlagfizetések messze 2.000 alatt. A matematikatanár Amerikából hozta a sajátját, programozható mágnescsík tárolósat, átszámítva 50 ezerért, úgy 25 hónapi béréért.

Ötféle nyelven értett a gép, mi csak BASIC -ül, de már tanultuk valamelyik FORTRAN -t. Pontosan akkora volt, mint egy mai pár ezer forintos ugyanaz.
A hadseregnek klimatizált szobákban elhelyezett lyukkártyás volt, kisebb teljesítményű, mint az amcsi.

Neumann neve ismerősen cseng?
A világ már akkor sem volt igazságosan berendezve.

Kezdett derengeni, hogy bebuktuk a szocializmust.
És hol van ma a TI? Meg a szocializmus? És Magyarország?

Bell & Sebastian 2011.11.19. 12:05:16

@Várúr: Csak be van lőve, mint mindig.

Silcon 2011.11.19. 12:05:31

@Doomhammer: "teljes bevétele (nem haszna!) 30 milliárd dollár "

... valamint az Apple nem fizet osztalékot!

Silcon 2011.11.19. 12:10:16

@tölgy: "a közgazdaságtan is _csak_ véleményekből áll? "

A számvitel alapfokú matematika, a közgazdaságtan meg inkább lélektan. Nem egzakt, hanem leíró tudomány, azaz soha nem jelenthető ki biztosra, hogy ez meg ez fog történni. A pszichohistória csak Asimov regényeiben létezik.

ember67 2011.11.19. 12:10:49

Az induló cikket szeretném kiegészíteni. Az első Orbán kormány záró hiányát az eu nem fogadta el, ugyanis az MFB mögé dugta el a beruházások hitelét. Az eu viszont -megvizsgálva az MFB működését- kijelentette, hogy mivel az 100 %-os állami tulajdon, valamint a kormány mint saját beruházás lebonyolító pénzintézetét működteti, az MFB tartozását bele kell venni az államadósságba. (jogosan) Na ez a módosítás azonnal belekerült -tekintettel az eu döntés időpontjára - A MEGGYESI KORMÁNY ELSŐ ÉVÉNEK EGYENLEGÉBE!!!!!!!!! Erre üvöltözik most visszafelé pofátlanul a fidesz!!!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 12:21:11

@Várúr:

bagoly mondja verébnek, hogy huhú. vagy a seggfej az olyan irodalomi lett mostanság, geciarc?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 12:22:24

@Bell & Sebastian:

nem, nem engedem meg, hogy leszopj, akárhogyan is könyörögsz

Bell & Sebastian 2011.11.19. 12:31:52

Ságvárinak pont annyi neve volt, mint ahány fogam, így nem is csodálom.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.11.19. 12:37:29

@mavo:

tudja, egy normális ember ahogy közelít az öngyilkosságához, ahogy maga, ez nyilvánvaló, kicsit letisztul, elmélyed, ilyesmi. magából meg a halála előtt is dől a szar. nyugi. így borzalmas halála lesz

Times New Roman 2011.11.19. 12:46:09

ez is unortodox-ozik, b@zd meg, itt mindenki meghülyült???

Times New Roman 2011.11.19. 12:47:03

@mavo: te a valóságban is így beszélsz? ez sikk mostanság, vagy mi?

bgp 2011.11.19. 13:09:47

@Várúr: Majd meglátjuk 4 év múlva mi lesz Romániában és mi lesz itt.

Times New Roman 2011.11.19. 13:13:37

@bgp: nem az a kérdés, mi lesz majd ott, hanem az a kérdés, hogy veled meg lehet tenni, hogy negyedét a fizudnak elveszik? a Balkánon megtezsik, veled nem merik, mert nyivákolsz mert elszoktál a rabszolgatempótól

Times New Roman 2011.11.19. 13:15:03

tök egyértelmű, hogy sok ország úgy állt talpra, hogy tönkreb@sztak egy generációt, félig meddig itt sikerül elérni, és ez nem a 2010 utáni események következménye

igényes 2011.11.19. 13:24:58

Matolcsyval az egyik gond, hogy kamu a diplomája.

www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_vagyonpub.vagyon_kiir?P_FNEV=/vagyon/2010/m017_j0101231k.pdf&p_cont=application/pdf

11. oldal 2. pont a)

"A tevékenység megnevezése: Ország Gyűlési képviselő "

A helyesírási szabályzat szerint kettőspont után a mondat folytatódik, tehát csak név, cím esetén szabad nagybetűvel folytatni a szöveget. Persze kivétel lehet, ha egy teljes mondatot hozunk példának.

Így én már értem a matolcsyzmus lényegét:

Az "országgyűlési képviselő"-t Matolcsy csak három hibával tudja leírni, nevezetesen nagy O-val, az ország, két szóban az ország gyűlés, és még cifrázza nagy Gy-vel a gyűlést.

Unionista 2011.11.19. 14:04:49

@Bell & Sebastian:
bebukja a tévé gyártást a philips. bebukja a telefon gyártást a nokia. bebukja a számítógép gyártást a siemens. bebukja az olivetti. bebukja a periféria gyártást a logitech. külön-külön ezek mind elbuknak. de ha összeállnak egy nagy európai konglomerátumba, akkor azért az érne valamit. az európai high tech iparnak ez az egyetlen esélye. a közös európai platform.

voltak próbálkozások. a gericom lesz majd osztrák elektronikai gyártó. a gericom gépeket nem vette senki. az osztrákok sem. mert nem volt elég jó. másrészt a gericom nem fedte le a teljes elektronikai termékpalettát.

ha az apple kitalál valamit, akkor rögtön be tudja illeszteni valahová. mert az összes általános célú konzumterméket gyártja. ezért az ötletek szinte soha nem vesznek el. ezért tűnik az apple annyira innovatívnak. steve jobs időnként kiállt. itt a legújabb "revolutionary product". negyedévenkét mással persze. és ennek eredményeként apple store egy olyan termékvonalat vonultatott fel, ami előtt mindenki megemelte a kalapját.

a nokia meg minden negyedévben kidobott a piacra öt új telefont. a nokia csinált egy új oprendszert. csak az nem fért el palmtopon. de laptopot már nem tudtak gyártani. volt egy próbálkozás. két éve nem volt ez rossz kis gép.

www.youtube.com/watch?v=fIHWM4liM2g

úgy voltak vele, hogy fusson windows rajta.

nyilván az kellene, hogy akkor vegyük elő a siemens gyártókapacitását, a t-systems mérnökeit, az sap tanácsadókat, vegyük elő a canonical szoftvermérnökeit, esetleg segítsen be a nokia, az olivetti. a logitech dolga a keyboard, a philips dolga a kijelző. és nem lenne abból rossz termék. különféle európai formatervekkel. szögletes németessel, olasz macsóssal, francia buzissal, vagy egyszerű finnel. vagy kalocsai mintással. akármivel.

de ez nem az, hogy és akkor most fogjon össze az összmagyarság. hanem az, hogy az összeurópai hagyományokból, és a kultúrából rakjuk össze versenyképes vállalatokat.

ehhez nem kell országos tervhivatal. se pártkongresszus határozatai. most a kormány megszavazta, hogy új növekedési terv lesz. most már aztán biztos az lesz, mert ezt orbán viktor egymaga eldöntötte. és vannak emberek, akik ebben bíznak.

az egyik út szerintem az uniós high tech ipar. a másik meg, hogy süssünk perecet csengerben. a helyi pékek álljanak összes. és süssék meg a híres csengeri perecet. aztán ezt vagy bebukják, mert nem kell senkinek, vagy a városkörnyék megcsinálja a szerencséjét, és a gdp (ami ugye nem a nemzeti, hanem a helyi össztermék) a többszörösére fog emelkedni. tehát nem az lesz a kérdés, hogy a jövedelmek 0,5%, vagy 1%-ot nőnek, hanem az, hogy 50%, vagy 100%-ot. persze ahhoz a rokkant nyugdíjas néninek is be kell állni a kisgéppel perecet fonni. és minőséget kell produkálni. persze lehet, hogy a nép a környéken azt mondja: csengeri perec nem kell. inkább a tesco gazdaságos. akkor bebukták. akkor se a zsidók a hibásak. a kereskedőnek mindegy, hogy mit ad el. a lényeg, hogy eladja. őt a csengeri perec is érdekelné, ha az jó. a márkázatlan termék meg nyilván azért kell, mert az olcsó.

nem ragozom ezt tovább. gondolom érthető.

Tapogatott Kukorica 2011.11.19. 14:11:57

@Unionista: iszom szavaid, mintha csak en mondanam :O

Eloszor egy nagyon hosszu kommentet irtam, de vegul ugy gondoltam, hogy abban maradok: Ugy legyen! Ahogy mondod.

Passato Prossimo 2011.11.19. 14:15:12

Szerintem a lényeg itt van:hogy kihasználjuk a lehetséges viselkedésmód minden egyes tartalékát. Ez az ami hajó matrózait minden nagy viharban a fedélzetre hajtja. Az hogy egy imf megállapodás mekkora vihar mindenki döntse el maga. Ügyetlen kapitánnyal és kormányossal felszínen maradhat egy hajó, de kedvetlen matrózokkal soha...

sárkányfő 2011.11.19. 14:20:45

Nem csak az "erős", hogy már ifjabbak is csak gyerekeik jövőjét remélik jobbnak, de az is, hogy elvileg egy fitalabb(?) író ilyen pátosszal és illúziókkal indít egy posztot. Ideje lenne felnőni.
Ezzel együtt a többsám első személy rám biztos nem vonatkozik, nekem nem voltak "ábrándjaim", így nem is volt miből kiábrándulnom.

Na azt azért csakugyan el kell ismernem, hogy bár nagyon rosszra számítottam ettől a kormánytól, de egy kicsit még én is tévedtem. Hogy ennyire nagyon rossz lesz, azt még én se hittem volna. Nem viccelek, komolyan. 98-02 között azért ennyire nem kúrták el.
És én nem csak a gazdaságról beszélek, hanem a demokráciáról és jogállamról is, bár jobberek az ilyen szavakra egyszerűen tök süketek.

Látom a felelősség-hárítás a fideszről két bekezdést is megért, ezt ugyabár nem is kell kommentálni a Fidesz blogjában.

A drága Fidesz és bloggerei továbbra sem hajlandó (nem-nem-soha!) figyelembe venni azt a csekély kis tényt, hogy a 80%-os adósság mellett egy 3000 milliárdos kasszát is örököltek. Meg 900 milliárd lehívott, meglévő hitelt, készpénzben, a jegybankban.

Ja, mert az már rosszabbul hangzik.
Ja, mert akkor azt ki kéne vonni belőle... akkor már nem lehetne hisztérizálni... akkor bedőlne a hazugságokból felépített valóságértelmezés... na ez szánalmas.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.19. 14:23:59

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

olyan ez a poszt is, mint ez a mondat: értelmetlen, naiv, fogadott prókátor

Ben Franklin 2011.11.19. 14:32:11

@sárkányfő: Nem viccelek, komolyan. 98-02 között azért ennyire nem kúrták el.
És én nem csak a gazdaságról beszélek, hanem a demokráciáról és jogállamról is, bár jobberek az ilyen szavakra egyszerűen tök süketek.

Hehe ez jó amikor az utódpárt oktat demokráciából.

Demokrácia ott van ahol nagyszámú relatíve vagyonos középosztály él. Ahol sok a szegény ott nincs demokrácia, mert a szegényeket 2 virsliért felvásárolják. Sima gazdasági kérdés. A szocik módszerváltás előtt is és azóta is középosztály ellenesek, Magyarországon ezidáig egyedül a Fidesz tett valamit a középosztályért. Az eredmény nagyságrendileg ugyanaz ami a történelem során mindig: a középosztály nem olyan erős mint a mintaállamokban(Skandinávia), de nem annyira gyenge mint a vicc-demokráciákban(Ukrajna,Oroszország, Irak).

Akik féltik a demokráciát a Fidesztől, őrjöngve tapsolnak neki hogy egy esetleges IMF-hitel esetén minden hivatalban lesz egy IMF helytartó aki megmondja mit lehet és mit nem(déja vu érzésem van), és akikre a választópolgár semmiféle befolyással nem bír(megint déja vu érzésem van). Persze ez jól összefér a szocik demokrácia felfogásával.

sárkányfő 2011.11.19. 14:40:35

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

Ezt a mondatot ki kéne írni a falra. Tökéletesen tükrözi a jobberek teljesen irreális (ugye milyen extrafinom jelzőt használok?), álomkergető gondolkodását. Mint cseppben a tenger, de komolyan.

Ez a mondat:
1. önellentmondó
2. felelősséghárító
3. és eleve hamis adatra épül.

Kifejtem szép sorban:

1. Önellentmondó, több okból is.
Egyrészt a valóságban gyakorlatilag sosem optimális minden körülmény. Ha az lenne, egy ötödikes is tudna kormányozni, vagy még tán szegény hülye Schmitt is.
Másrészt A fidesz 8 évig hörgött, hogy világvége van, meg összeomlás, meg minden idők legrosszabb kormánya/költségvetése, stb. Na most vagy hazudtak (ők? á, sose...) vagy ha komolyan gondolták, akkor meg tudták, hogy közel sem optimálisa a körülmények. 2008 után ez amúgy tény volt, 2010-ben ez senkit nem érhetett meglepetésként.

De legfőbbképp azért önellentmondó, mert egy modellnek a valóságból kiindulnia! A valóság nem fog alkalmazkodni egy modell elvárásihoz! Az a modell, amelyik nem a valóságból indul ki, az nem modell!

2. Felelősség-hárító. Ezt ugye nem is kell kifejtenem. Nem a kormány volt hülye, ők nem dilettánsok, nem ők tehetnek róla, hanem a "körülmények".

3. És eleve hamis adatra épül, mert olyan nincs, hogy Matolcsy-modell. A modell az egy összefüggő, kidolgozott koncepció, egy számításokkal és vaslogikával alátámasztott, rendszerbe foglalt, a nemzetgazdaság egészét átfogó terv, amely tartalmazza nem csupána reális helyzetfelismerést és diagnózist, de ezek alapján kitűz reális célokat is, és alaposan végigrágva kiszámítja a célokhoz vezető utat, eszközöket, teendőket. Stb, stb., stb.
Ilyesmi Matolcsynak és Orbánnak nem volt. Volt rá 8 évük, hogy összedobjanak egyet, nem tették. A mandiner ha jól sejtem soha nem reklamált, hogy érdemi koncepció nélkül, biankó választatta meg magát Orbán.
Szóval Matolcsy-modell nem volt, most sincs, és mivel Matolcsy eleve alkalmtlan ilyen munka elvégzésére, nem is lesz soha. Azt a zűrzavaros kapkodó, álomkergető katyvasztot, amit látunk tőle és Orbántól, és ami ennyi kárt okozott az országnak, ezt gondolom senki nem óhajtja modellnek nevezni.

kamerasmobil 2011.11.19. 14:41:43

@Ben Franklin: Megis mi a franc koze van sarkanyfonek barmifele utodparthoz?

Valahol itt van az egyik alapveto problema a Fidesz tamogatoival... vagytok 1,8 millioan akkor a tobbi cirka 5 millio szavazo az mind utodpart?? Retardalt-e vagy?

Arrol meg ne is beszeljunk hogy a Fidesz eppen a sarga foldig veri le a kozeposztalyt.

kamerasmobil 2011.11.19. 14:43:43

@sárkányfő: A nagyobb baj az ami mindebbol kovetkezik. Beleertve a poszt mogott allo onamitast.

Nekik most az jott le hogy mi akkor is mindent jol csinaltunk es ezert nem is kell valtoztatni rajta. Elobb vagy utobb mukodni fog. Tehat ha az IMF most kihuz a szarbol es stabilizalodik a helyzet akkor majd elkezdik a fejjel a falnak rohanast ujra.

sárkányfő 2011.11.19. 14:53:48

@Ben Franklin:
Annyi butaságot írtál, hogy elolvasni is tereh, mondjuk szépen felmondtad a süket mantrát, új nincs benne. Ezek szerint nem is változott semmi másfél éve jogállam terén, sőt tán meg jobb is lett mint valaha :D

Na ezeket hagyom is, de a legszebb mondatodra azért reagálok:
"Hehe ez jó amikor az utódpárt oktat demokráciából."

Hányszor láttam én már ezt a mondatot :) és felteszem teljesen komolyan is gondolod.
Hát én meg azt gondolom komolyan, hogy akinek nincs annyi esze, hogy képes felfogni, hogy a legprimitívebb fideszes agitprop, miszerint "aki a fideszt támadja az mind utódpárti", az tőről metszett baromság, na azokat be kéne utalni egy diliházba. Szomorú, amikor felnőtt(?) emberek agya nem képes védekezni ekkora baromság ellen.
Neked szépen szétmanipulálták az agyad, és beszoptad tövig, hogy aki nincs velünk az ellenünk. Ennél primitívebb szíjjártós ostobaság kevés van, de látom van aki a kicsit is becsüli :)

Megjegyzem én már kb. ezer éve követelem az ügynökakták nyilvánosságra hozását, a számonkérést, a lusztrációs törvényt, hogy az utódpártok (fidesz, mszp) ne jelölhessenek még képviselőnek se exkomcsikat, nehogy államfőnek vagy alkotmány-írónak. Erre jönnek az ilyen félnótások, mint te, és végtelen nagy butaságukban rám fogják, hogy utódpárti :D De ugye jól esik szajkózni a fideszes ostobaságot?

Fiacskám, elárulom neked, hogy te tőlem tanulhatnál kommunista-ellenességet, de rossz hírem, van akkor a fideszt is ugyanúgy kéne utálnod mit a szocikat, én ugyanis komolyan gondolom, és nem tetszik, hogy a legnagyobb élő kommunista ott röhög Orbán oldalán, ahelyett hogy a börtön mélyén száradna el a társaival, de minimum távol tartaná magát a közügyektől... De ha már Orbán felvállalta, közösséget vállalt vele, akkor bizony ő is szépen részesül ebből a sárból is. Orbán, az ügynökök védője. Orbán, aki szépet rehabilitálja Pozsgayt. Orbán, aki feltalálta a "jó kommunistát" (értsd: fideszes...)
Tudod, nem a szavait kell nézni, hanem a tetteit... ismerős szöveg, ugye?

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.11.19. 14:55:47

a cikk jo. ha a matolcsyzmist kicsereljuk tervgazdasagra/szocializmusra, 1989ben is elment volna a nepszabiba. ti jobboldali komcsik sokkal viccesebbek vagytok mint a balos elvtarsaitok

Ben Franklin 2011.11.19. 14:59:54

@sárkányfő: Látom talált, süllyedt. Azért arra is reagálhatsz amiről a hozzászólásom szólt.

sárkányfő 2011.11.19. 15:02:54

@kamerasmobil:

Így van, pedig nem is reagáltam mindenre. érdemes elolvasni az utolsó bekezdést, így kezdődik: " Ellenséges helyzet kipipálva. "

Istenem... ez is annyira, de annyira jellemző... az egész világ egy nagy ellenség, hát persze....
Szegényeknek ez a világképük. Ez a valóság-felfogásuk. Nem képesek másból kiindulni.

van erre most egy csattanós válasz, én nem fárasztanám magam a leírással, meg engem nem is fizet egyik minisztérium sem, de szerencsére találtam egy posztot, ebben minden benne van:

envezettem.blog.hu/2011/11/16/a_sajat_amundsen-unk

Komolyan, mintha ez a poszt itt fent azért született volna, hogy igazolja ezt az Amundsenes posztot.

Az első felét idézem a posztnak:

"Olvasom a NewScientist oldalán, hogy a déli sarki nagy versenygésben, ami Scott és Amundsen között folyt azért, hogy ki is éri el a sarkot elsőnek 1911-ben, Scott eleve hátrányból indult, és ezért is vesztett. S az okokat új szemszögből feltáró Roland Huntford szerint Scott (aki ugyan elérte a Déli sarkot, de csak Amudsen után, és a visszafele vezető úton meghalt) főleg a hozzáállása miatt veszített: morbidan romantikus volt, aki hősi halál tradiciójának áldozatává tette önmagát.

Huntford szerint a két egymással versengő sark-kutató naplója nagyon sokat elárul arról, hogyan álltak hozzá a Déli sark meghódításához. Scott, a romantika fogságában azt várta, hogy az út nehéz, emberfeletti erőfeszítést igénylő próba lesz, amelyet a hős (ő maga) majd csak élete kockáztatásával tud befejezni. Ezzel szemben Amundsen gyakorlatiasan állt a dologhoz. Tudta, hogy nehéz feladat előtt áll, így összpontosított és felkészült. Tudott síelni, a csapatát is e képesség alapján válogatta, és az út tervezésében nagy ráhagyással dolgozott.

A kettejük naplójában leírtak egymásnak gyökeres ellentétei. Scott-ot mintha még az ág is húzná, az ő naplója szerint az időjárás mintha az ellensége lenne. Ami azért is érdekes, mert Amundsen nem messze tőle mintha más földrészen lett volna ugyanabban a pillanatban, s az ő leírásaiban az időjárás nem ellenség vagy rosszakaró, hanem egyszerűen van, és sokszor még segíti is őket.

A kettőjük hozzáállását, hangulatát talán ez tükrözi a legjobban: Scott folyamatos harcban áll az elemekkel, a helyzettel, a kihívással, míg Amundsen — és a norvégok — szerint nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő ruházat. Vagyis, ha a ruhád rendben van (amit Scott-ék szőtt ruháival ellentétben Amudsenék szőrmékkel oldottak meg nagyon okosan, az Északi sarki eszkimók példáját követve), és sítalp van a lábad alatt, akkor Amundsen szerint még az Isten is megsegít."

Úgy is mondhatnám, hogy Scott "szabaságharcot" vívott, szegény :)

sárkányfő 2011.11.19. 15:04:15

@Ben Franklin:
"Látom talált, süllyedt."
Te tényleg ennyire hülye vagy? :)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.19. 15:04:18

Most mit vagyunk úgy oda a 0,5%-os GDP növekedésért? Minden 0-nál nagyobb növekedés hosszú távon úgy is fenntarthatatlan! Én örülnék, ha 0%-os növekedés mellett jól élnénk... :)

Ben Franklin 2011.11.19. 15:07:23

Demokrácia ott van ahol nagyszámú relatíve vagyonos középosztály él. Ahol sok a szegény ott nincs demokrácia, mert a szegényeket 2 virsliért felvásárolják. Sima gazdasági kérdés. A szocik módszerváltás előtt is és azóta is középosztály ellenesek, Magyarországon ezidáig egyedül a Fidesz tett valamit a középosztályért. Az eredmény nagyságrendileg ugyanaz ami a történelem során mindig: a középosztály nem olyan erős mint a mintaállamokban(Skandinávia), de nem annyira gyenge mint a vicc-demokráciákban(Ukrajna,Oroszország, Irak).

A oldal a demokráciáért tettekkel és kormányon tesz vagy próbál tenni.
B oldal szavakkal ellenzékben harcol a demokráciáért.

Unionista 2011.11.19. 15:15:29

@Tapogatott Kukorica: .
ez klasszikus liberalizmus és az európai nacionalizmus kombója.

sárkányfő 2011.11.19. 15:31:14

Most olvasom a Hírszerzőt (természetesen az utódpárt lapja, komcsi, zsidó, antimagyar, amit csak akartok), és nahát, pont az ilyeneken röhög, mint ez a poszt is, aki beszopták az ellenség-forradalom-harc-stb. blablát :)

Ez mondjuk főleg valami idióta Hírlaposra van kihegyezve, de ide is jó lesz :)

"Elég ijesztő látni, hogy van, aki tényleg komolyan vette ezt a gazdasági szabadságharc nevű másfél éves izét. Pedig de: más jobboldali publicisták többnyire észérvekkel próbálják magyarázni, hogy miért kell mégis az IMF-hez fordulni, vagy miért nem volt jó háborúsdit játszani. Ezzel szemben itt van Huth Gergely, aki talán még a kormánytagoknál is komolyabban vette az összes kommunikációs maszlagot a hazánkat elnyomó pénzügyi hatalmakról, az ellenük folytatott heroikus küzdelemről, a szabadságharc miatti bosszúról, és most legszívesebben a kardjába dőlne."

hirszerzo.hu/szemle/2011/11/19/Mohacs_Vilagos_megjelent_a_legdurvabb_IMFma_CLCVFT

Arthur Dent 2011.11.19. 15:45:41

Sajnos a kapitalizmusban a pénz az úr. Lehet neki kokit, meg tockost adni, csak majd azt is kiszámlázzák,... nekünk. Vidéki parasztként nem férünk be a klubba...

Bizony kapitalizmus van. A kapitalista meg profitot akar, lehet hőzöngeni, hogy nemár, de akkor megy és nekünk marad az eddig eltapsolt adósság, a közmunkából meg nem lesz jólét, lét sem.

Eljön az idő amikor végre nem a koncon marakodnak a pártok, hanem az ország érdekeit is nézik?

Vége lesz az elmúltnyolcévnek amikor a fidesz mindent megszavazott, ami kiadást növelt és mindent ellenzett ami csökkentette volna?

Nah szomorú vagyok. Ha a gazdaság rendben lenne nem érdekelne az alkotmány, egye fene a magánnyugdíjamat, lenyelném a bércsökkenésemet is, de ezek a jövőnket veszik el. A gyerek nem talál állást, a kisebbik hova tanuljon tovább?

Nagyot akartak fingani az jól beszartak.

Mi meg ülünk benne. Ébredni kéne már. Kintről dilettánsnak tartják a kormányt. A sok varázslat, ígéret nem jött be. Hát én is dilettánsnak tartom őket. Pont.

Kerek négyszög 2011.11.19. 16:10:28

@Arthur Dent:

Magunknak köszönhetjük, ugye ezt elismered! Magyarország szavazóit trükkös csalók verték át 2010 -ben. Szar az igazság, de semmin nem változtat.

Kandabula 2011.11.19. 16:33:14

@igényes: zavarba hoztál. Páran megalapíthatnák a "Nagymagyarnemzetességességi Nyelvőrségességi és Nyelvápolásossági Klubot. Szerencsétlen ország. Innyekciót kérek!

@Arthur Dent: egyetértek. Három gyerekemből kettő munkanélküli. Az egyik tartósan. A "nemzeti" szlogen most már afféle hullalepelként borít be mindent. Mert erre gazdaságot építeni nem lehet, ebből megélni a népnek nem lehet. Itten demagóg, küldetéses hazudozók gyötrik kényszerpályára az országot. Megint az elcsatoltak jártak jól. (Erdélyi rokonaim szerint.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 16:45:52

@málnási:

tudom, hogy elmeháborodott vagy, de azért a mértéke időnként meglep.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.19. 16:46:28

@Born to be wild:

szaremberekkel csúnyán beszélünk. közöd?

And37 2011.11.19. 17:15:15

@légycsapó: mennyire köszönhetjük magunknak? Nem az ország szintjén, hanem egyén szintjén?

Én nem eszek politikus, gondolom te sem, kevés kivétellel a többiek sem, érthető okokból - se jogi végzettség, se szájból seggcsinálási habitus. Akik közül választani lehetett, azok közül meg nem volt tuti befutó.

Mennyire verték át a szavazókat?

Az egyik pártnak a nyilvánvaló stratégiája az volt, hogy konkrétumot nem mond a programjában, illetve amit mond (nagyarányú adócsökkentés), arról sejtettük, hogy nem tartható. Cserébe a 2006-tól tartó káosz helyébe elvárható volt, hogy ha a pártot erős kézzel egyben tartják, ugyanezt ország szintjén is meg tudják valósítani, még ha a 2002-től mutatkozó hatalommánia és agresszivitás 2/3-dal veszélyes is. Valamint mivel nyilvánvaló volt hogy nyerik a választást, lehetett olyan reményünk, hogy felkészültek, csak nem akarják kommunikálni, nehogy szavazatot veszítsenek, ezért a hivatalos üres duma.

A másik párt célja a túlélés volt a 2006-tól tartó arcvesztés után. Róluk azt tudtuk, hogy baromi jól lopnak (együtt az ellenzékkel, de a mindenkori kormányé felelősség), meg hogy amikor válság volt, a szakértői kormány felállításáig nagy lópikulát se csináltak, csak ötleteltek. Ha akartak valamit, azt is elszúrták - ha pl. azt mondom a választás előtt, hogy "nem lesz vizitdíj", akkor a választás után röviddel ugyan ne hozzam már be, mert nem csoda ha az ellenzék ezt meglovagolva keresztbetesz. Ilyenkor nem az ellenzék a hibás, nekik ez kihagyhatatlan ziccer - nem csak Magyarországon.

Az átmeneti szakértői kormány amellett, hogy rossz nyelvek szerint a pénzek kitalicskázásához kellett még egy kis időt nyerjen, nekem szimpatikus kommmunikációt folytatott, nem voltak meglepetések, nyugis volt az árfolyam, meg voltak indokolva dolgok. Amikor pl. a pénzügyminiszter (vagy valaki a nevével, de elhittem hogy ő) párhetente pénzügyi témájú blogokban kommentelt, egészen szokatlan jelenség volt. Viszont a választáson nem az átmeneti kormányról szavaztunk.

Aztán volt még további két párt, egyik túlzott megerősödése a környező országokkal való kapcsolat drasztikus romlását eredményezi, meg vállalhatatlan eszmerendszert, a másik meg szemlátomást lelkesen indult, de a korrupcióellenességből önmagából nem lesz országmegváltás, az országot működtetni is kell, sőt, újraindítani.

Ebből a felhozatalból a választásra jogosultak EGYHARMADA az elsőt választotta, ami szerintem racionális döntés. Az, hogy ezzel a kétharmados határ fölé jutottak, az probléma, de csak amiatt, mert a feltételezés, hogy felkészülten kerültek hatalomra, nem állta meg a helyét.

And37 2011.11.19. 17:30:36

@And37: "Én nem eszek politikus"

...mert még a végén elrontanám a gyomrom. :) Lemaradt az l az elejéről.

devuscka 2011.11.19. 17:31:42

@sárkányfő:
"na ez a szánalmas", amit itt előad. :-)

Kandabula 2011.11.19. 17:50:37

@And37: volt itt azért más is. Főként az előző Fidesz kormányzás (elfeledett) rettenete. Aztán a minden gondolatot, kezdeményezést felőrlő populizmus, a jól szervezett papagájkommandó, a brutális szélsőjobb taktikus és játékos fel- és kihasználása. A média megszerzése és a segítségével megvalósított agymosás. Rohambrigádok működtetése a kormánytagok bármely megjelenésekor. De főként annak elhitetése, hogy kész programmal rendelkeznek. Ami - már látjuk - egy eget verő hazugság. Csak azzal rendelkeztek nagyon határozott programmal, hogy miként lehet uralmukat hosszabb távon stabilizálni. Az ország sorsa egyszerűen érdektelen számukra.

Kandabula 2011.11.19. 18:04:12

Kérdem én Tőletek: normális dolog Európa közepén, gazdasági és emberi kapcsolatok nemzetközi "kavalkádjában" tockost adni bárkinek? Lenézően vállveregetni bárkit? Talán a kocsmában. De Európa nem egy kocsma. Európa megszenvedte a demokratizmusát és ebből nem enged. Mosolyognak rajtunk.

And37 2011.11.19. 18:18:39

@Kandabula: a 98-2002-es szakasz számomra nem csapódott le negatívan (Torgyánt leszámítva nem voltak rosszabbak mint az előttük vagy utánuk jövők), de ez lehet azért, mert akkor még nem követettem a politikát. Abban biztos vagyok, hogy jobb volt, mint a 2006-2009-es időszak.

A többi, amit írsz, szerintem egy átlag választópolgárnak már nem jött át, és a másik oldalról ugyanúgy lehet pakolni a negatívumokat, a mérleg egészen jól ki volt egyensúlyozva.

A populizmust szerintem megfelelő (pl. hiteles) politikusok visszafelé is elsüthették volna, pl. mikor valaki a 14. havi nyugdíjat licitálja be, aztán rá két évre becsődöl az ország, vagy kijelenti hogy ő még nem hazudott. Ezekre soha nem csaptak le, máig nem értem, miért.

Alfőmérnök 2011.11.19. 18:23:10

Amúgy ki a faszt érdekel, hogy mit mondott Oakeshott? ;)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.19. 18:31:55

@Kandabula: "Európa megszenvedte a demokratizmusát és ebből nem enged. "

Mostanában nem olvasott híreket?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.11.19. 18:33:23

@Kandabula: esertleg nevelési hibán már gondolkodott?
A többinek hogy lehet munkája?

Kandabula 2011.11.19. 18:44:10

@And37: nyugodt hangod igazán kivételes. A 98-2002-es időszakot nem is tudtad volna igazán követni, mert a most is gyakorolt személycseréken kívül nem is történt semmi (még egy méter autópálya sem épült). A fiúk megjátszották magukat, begombolt öltöny, mellény, azt hittem, rosszul látok. Mint Szaros Pista Jézus neve napján. Öregedő gyerekek.

Kandabula 2011.11.19. 18:49:39

@tölgy: valószínűleg igaza van. Sőt. A többinek van munkája, nekik nincs munkájuk. De másképp fogalmazok: mindenkinek van munkája, csak nekik nincs munkájuk.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.19. 18:52:33

"A végcél sosem jön el."

Miért kell a semmiről ilyen hosszan írni?

And37 2011.11.19. 19:05:06

@Kandabula: az autópálya szerintem nem túl szerencsés példa, egész jó "kifizetőhely" volt (nem, nem a munkások jártak vele pofátlanul jól :). Most hogy nagyjából készen van, nyilván jó az országnak, de sose tudjuk meg, mennyivel került többe, mint kellett volna, mert az egyik félnek sem érdeke.

xylu 2011.11.19. 19:11:08

Orbán legnagyobb ellensége maga a VALÓSÁG.
Iktassuk törvénybe ,hogy a víz ne fagyhasson meg O fokon!Miénk a 2/3,vagy mi?
Hogy tudnának jó döntést hozni olyanok ,akik a tényekkel semmit nem foglalkoznak?
Úgy tűnik,az általuk felépített virtuális valóság elnyelte őket,kiélezett helyzetben nem tudnak talpon maradni.

And37 2011.11.19. 19:25:41

@xylu:
A víz nem fagyhat meg 0 fokon, ha elég nagy a nyomása, vagy a sótartalma. Ezt a természet háromharmados törvénybe iktatta, megspórolta honatyáinknak.

(Még releváns is a hozzászólás, hiszen a cikk a parttalan tengerekről ír...)

nu pagagyí 2011.11.19. 19:39:26

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell. "
Ezzel a mondattal az probléma, hogy ez esetben bármi működött volna, talán még a Matolcsy-modell is. Bár ezzel van egy kis baj, mert tulajdonképpen nincs is modell, legalábbis koherens cselekvés nem érhető tetten. Pánikszerű kapkodás, talán ez a legfőbb jellemző.

Volt itt már minden: fogyasztás felpörgetéstől, nem megszorításig. Ingyen pálinkafőzéstől, csipsz adóig. Ami nincs, az a kiszámíthatóság, az őszinteség, a polgárok tisztelete, a jogállami viselkedés, a saját viselkedésükkel mutatott pozitív példa, együttérzés a megszorítások alanyaival.

Ellenségkeresés van, a társadalom megosztása, primitív kommunikáció, akarnokság, sunyiság. Menjenek már el a picsába.

_tx_ 2011.11.19. 19:53:18

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell. "

Elméletben. Gyakorlatban – fideszes megvalósítással – nem, mert az "unortodox" lépések olyan kiszámíthatatlanságot, az agresszív hatalomcentralizáció pedig olyan kontraszelekciót visz be a rendszerbe, hogy azok mentén nem lehet növekedni.

A Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne az, hogy náluk a cél szentesíti az eszközt, ez pedig mind morálisan, mind gazdaságpolitikailag hiteltelenné teszi őket. A másik főbűn az emberek képességeinek cinikus lenézése és ebből kifolyólag a pártállami agitprop visszavezetése a közéletbe.

nu pagagyí 2011.11.19. 20:05:03

@_tx_: A Matolcsy modell a töpörödő gazdaság modellje.

piefke 2011.11.19. 20:06:30

"...szinte csak az működik Magyarországon, aminek köze van a globalizált világhoz. Ami azon kívül van: zsákfalvak, zsákmegyék, zsákország."

"Aki szabadságharcot hirdet, annak vagy nagy győzelmet kell aratnia, vagy pedig menthetetlenül elbukik."

Mindkét mondás telitalálat, gratulálok!:-)

Dr.Bio74 2011.11.19. 20:40:46

Bukta van fityisz, ennyi. Ha szorít már a gyomor, és izzad a tenyér az jó, mert egyrészről legalább felfogtatok, hogy buktára játszottatok, másrészről tudjátok milyen nekünk akik nap, mint nap élik ezt meg, mikor érzékelik, hogy az embereknek nem lehet rossz szlogent követő nyúzás fájdalmas és láthatóan eredménytelen (azaz remény nélküli, kilátástalan). Bukta van fogjátok mszp -re, emút nyócévre, gazdasági válságra, külső ellenséges gazdasági erőkre stb., de bukta van.
Már nem csak az igazmondó, kackiás, egyenes derekú magyar juhász képe veszett oda (meg a dakota ló), hanem a lehetőség is, hogy leszarjuk az idióta megnyilvánulásokat és a pepitába öltözött vérszívókat, a hazugságokat, ha a legalább átlagosan teljesítenétek.
Bukta van, ennyi. Nekem és még sok más embernek magyarázhattok, hogy a csillagok együttállása, meg a gazdasági függetlenség, meg a nemzeti büszkeség. A politikus nem árt ha tudja, hogy képzetlenségének és tudásának hiányát seggnyalással tudja kompenzálni, de ha hosszabb időre akar hatalmat, akkor nem árt jó seggeket választani.
Az eddigi szereplésetek sajnos értékelhetetlen, illetve értékelhetően szar. Gratula.

Nge Swazili Mbeko 2011.11.19. 21:42:40

Majd ha Orbán meg az összes fideszkomcsi a vagyonát magyar államkötvénybe teszi, akkor talán hinni fogok nekik.
Addig meg csak a hatalomra játszás meg a közlopás marad. Sajna ez van, mondtam már valahol, hogy értelmetlen itt jobb meg baloldalról beszélni, ez nem értékelvű politika csak maffiaelvű zabrálás, soha nem látott méretekben.
A zemberek meg le vannak tojva, bárhogy színezi bárki. Jó lenne észhez térni végre mindenkinek.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.11.19. 21:58:28

RG (poszter): "Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell."

Faszt. Az egykulcsos adóval eleve hazavágták a gazdaságot. Azt a hülye is tudta, hogy ha a vagyonosnak több pénze marad, azt nem elkölti, hanem tartalékolja vagy kimenti. Csak józan paraszti ész kell hozzá.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.11.19. 22:06:47

@Nge Swazili Mbeko: "A zemberek meg le vannak tojva, bárhogy színezi bárki. Jó lenne észhez térni végre mindenkinek."

Ahogy mondod, le vannak szarva. Megérdemlik. Az észhez téréssel meg várjunk még: legyen meg az Orbán kommunistáknak is a nyolc évük. Úgy lenne igazságos és helyes is, nehogy már a kétharmad megússza ennyivel. Hadd élvezzék elegendő ideig a kedves vezetőt, ha már ilyen szépen megbüntették a szocialistákat (nem mintha nem érdemelték volna meg).
Isten éltesse Orbán Viktor nagyvezért! (csak ne sokáig)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.11.19. 23:48:29

@Alfőmérnök: szerintem Fazekas eddig a legjobb miniszter. Ángyánnal nagyon jól tudnak együtt dolgozni.
Erős ember a fideszben nagyon.

Kandabula 2011.11.19. 23:50:43

@hazug fidesznyik: pontosabban: Kedves Vezetőt. Anyám...

Bruhahahahihihi 2011.11.20. 06:47:02

a Lázárt a nagy elszámoltatás után meg kell büntetni ( kővel agyon kell dobálni, majd lehugyozni)és vagyonát elkobozni

momo2008 2011.11.20. 07:17:34

Ugye ez a blog egy nagyon rossz vicc??!!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.11.20. 08:34:54

én azért bankokat nem hagynám, a brüsszeli kirándulásuk során kiszedegetném és VALÓBAN mélyére ásnék ennek az egész svájci-frankos hitelesdinek.

engem mérhetetlenül felháborít, hogy rohannak brükkelbe, meg az AB-hoz, miközben KOMPLETT lenyelte a bankszeféra az adócsökkentés embereknél maradó összegét.

VALAKI végre megtámadhatná a bíróságon ezt az egészet. forintot adtak, forintban törlesztesz, frankban nem is lehet. ez az egész egy nagy átverés.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.11.20. 08:37:19

@hazug fidesznyik: Azt a hülye is tudta, hogy ha a vagyonosnak több pénze marad, azt nem elkölti, hanem tartalékolja vagy kimenti. "
egyelőre úgy tűnik a "vagyonosabbja" befizette a megemelkedett törlesztőrészletekbe.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.20. 08:52:10

@_tx_: "A Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne az, hogy náluk a cél szentesíti az eszközt."

Meg a többinek is.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2011.11.20. 08:56:46

@FILTOL: "VALAKI végre megtámadhatná a bíróságon ezt az egészet."

Ha vagy valaki, támadd meg, nosza! Miért pont másvalaki csinálja?

Gogol 2011.11.20. 09:17:20

"És erről nem az Orbán-kormány tehet, illetve időarányosan öt és fél év mégiscsak az övék volt az elmúlt 21 évből; politikai, gazdaságpolitikai téren pedig hm, nehezebb megbecsülni a rájuk háruló felelősséget."

Ez úgy pontos, hogy nem CSAK az Orbány kormány tehet. Hogy nem az Orbán kormány tehet, az nem igaz. 8 év ellezékiség alatta semi csináltak semmit és teljesen felkészületlenül kerültek a kormányzásba.

"de dologtalan rétegek legalább egy részének munkára fogása helyes célok. Ha ezek a fő elvek, azokkal minden, hazánknak legalább szerény kibontakozást kívánó józan elme egyetérthet"

A diplomás munkanélkülieknek mit ajánlottak? Árokásást?

Ben Franklin 2011.11.20. 09:23:55

Ez úgy pontos, hogy nem CSAK az Orbány kormány tehet. Hogy nem az Orbán kormány tehet, az nem igaz. 8 év ellezékiség alatta semi csináltak semmit@Gogol:

Első felével egyetértek, ellenzékiként kormányzati felelősséget nem viseltek.

A diplomás munkanélkülieknek mit ajánlottak? Árokásást?

Az a tragédia, hogy a diplomás munkanélkülinek gond megfogni a lapátot. Úgyis az van ilyen helyzetben, akinek a diplomája v. tapasztalata értéktelen. Ez semmiképp nem mehet így sokáig, megfogja a lapátot előbb-utóbb.

Gogol 2011.11.20. 09:25:06

@Ben Franklin: Az a tragédia, hogy annak, aki éveket tanult egyetemen lapátot kell fognia. Nem, az, hogy ezt nem akarja.

magyar gyorsnaszád 2011.11.20. 09:26:19

matolcsy modellje,nevetséges.talán gyerekkorában lehetett neki valami összeragasztható,de még ahhoz sem mert hozzákezdeni

Gogol 2011.11.20. 09:28:53

@Ben Franklin: Bocs, de nem kormányzati felelősséget nem viseltek, hanem ellenzéki felelősséget. Csak a hatalom megszerzése mini-puccsok, hisztizés, fúrás. Amikor hatalomra kerültek továbbra is csak a már vesztes ellenfeleiket ütötték verték, és most is, a legnagyobb bajban megy az ellenségkép gyártás. Méltatlan. Gazdasági felkészültségük? Amikor már tudták, hogy kormányra kerülnek, akkor sem kezdtek el készülni. Csak a hatalomkoncentráció.

Ben Franklin 2011.11.20. 09:30:46

@Gogol: Nagy tévedés. Ugyanis nem ártana ha az emberek vállalnák a felelősségüket a sorsukért-ha valaha el akarunk jutni a kapitalizmusba. Millió tanítóképzőt/kommunikáció-ruhatár szakot végzett ember nem jó semmire, lapátolni se. Nem kényszerítette őket senki hogy szar végzettséget szerezzenek, ha adott területen előre látható volt a túltermelés. Ebben az állam is hibás, de elsősorban azért az egyes ember.

Gogol 2011.11.20. 09:35:03

@Ben Franklin: Persze, az emberek felelősek mindenért. Ezért a kormányért is. De akkor értelmetlen bármit felróni bármelyik kormánynak. A logikád alapján minden politikai baklövésre az a válasz, az emberek felelőssége. Na és? Ezzel hová jutunk? Egy posztszocialista államban, a kormányok felelőssége, hogy nem nevelték önálló döntéshozatalra a polgáraikat. Nem az embereké. És a népbutításban a Fidesz élen járt mindig.

Ben Franklin 2011.11.20. 09:35:18

@Gogol: A felkészülést megítélni nem tudom, de ugye az elődök összes kimutatott száma hamis volt, Brüsszel felé is hamis adatok mentek, így konkrétumokra nemigen készülhettek. Talán-talán a rendrakásnak már vége, bár a bírósági eljárások még zajlanak.

Az ellenségkép-gyártás pótcselekvés, semmi értelme. Ebben teljesen egyetértek.

Dr.Bio74 2011.11.20. 09:36:45

He-he, két diplomával pénteken még erősen fogtam a csákányt és a lapátot, és csoda, hogy hétvégére jött ki a pihenőm. Sebaj, megfizetik, az se bánt, hogy látható IQ huszárok küzdik magukat minden területen vezető, irányító beosztásokba és lezárják a tisztes verseny előtti utat ( több a politikus, mint a szakmáját tisztelő szakember).
A baj az az árokásással, hogy a fizú nulla, és kilátások nélkül megtöri a többre képes emberek többségét, bár ha nincs más azt kell vállalni.

Ben Franklin 2011.11.20. 09:38:49

@Gogol: Nézőpont kérdése. Ha arra várnék, hogy magamat/gyerekeimet bármiféle kormány/bank/telefoszolgáltató/párt/iskola nevelje önálló döntéshozatalra akkor lehúzhatnám magam a vécébe.

Gogol 2011.11.20. 09:39:09

@Ben Franklin: Brüsszel felé hamis adatok mentek? Ezt nem a Matolcsy hazudozta? Nem egy elterelés?Ha Brüsszel felé hamis adatok mentek, akkor Brüsszel miért nem szankcionál?? Ezek a szövegek a patronok a fideszes kommunikációban, hogy a fideszeseknek legyen mivel érvelni vészhelyzetben. A valóság az IMF.

Gogol 2011.11.20. 09:39:45

@Ben Franklin: Akkor te miért vitatkozol kormányokról? Vitatkozz az emberekről.

Gogol 2011.11.20. 09:45:18

@Ben Franklin: Az ellenség-kép gyártás egyáltalán nem pótcselekvés. Nagyon is szándékos rossz indulatú figyelem elterelés a valódi problémákról.

Dr.Bio74 2011.11.20. 09:45:54

@Gogol:
A hamis patron lehet akár igaz is, de a tényt leírtad: a szabadságharcos elzavarta a gaz elnyomó IMF -t és most kuncsorog, hogy legalább szóba álljon vele.

Gogol 2011.11.20. 09:48:25

@Bio74: Legjobban azt várom, hogy a jövő évi költségvetés az új alkotmány szerint alkotmányellenesnek minősüljön. Aki másnak vermet ás...

Ben Franklin 2011.11.20. 09:49:41

@Gogol: Nem nagyon van értelme a parttalan vitáknak. Egyrészt stabil támogatottsága van a kormánynak a kudarcai ellenére. Másrészt a kormány domináns embere volt már kormányon, és elsőre a most meghirdetett célok teljesítésében(államadósság és hiánycsökkentés) nem ért el rossz eredményt. És ha jól tudom egyelőre nincs szó újabb hitelfelvételről, az új megállapodás részletei pedig ködösek.

Dr.Bio74 2011.11.20. 09:50:14

@Gogol:
Ilyen vastagságú arcbőr és pofátlanság mellett amit jelen kormányunk felmutatott eddig, ne várd.

Gogol 2011.11.20. 09:52:49

@Ben Franklin: Az államadósság és a hiánycsökkentés nem ért el rossz eredményt? Ugyanott áll, ahol volt, csak közben elment a nyugdíjvagyon. Ez még a fenti posztban is szerepel. Ennek a vitának tényleg nincs értelme. Aki hinni akar, úgyis hisz.

Hümmögő 2011.11.20. 09:57:17

Azt hiszem, a Fidesz politikai felelőssége sokkal nagyobbb gazdasági felelősségénél, leszámítva az elmúlt másfél esztendőt, ami hajmeresztő meglepetésekkel szolgált. '98-ban, első országlásuk idején, vagy még előbb, ráérezve a Kádári nosztalgiákra, rátértek a populizmus útjára, amire az emberek rábuktak, mint kacsa a nokedlire. Ettől kezdve az erőtlen és koncepciótlan, puszta létéért küzdő MSZP az ő populista irányvonalukat próbálta felülírni a siker reményében egy olyan ellenzékkel a sarkában, amelyik még populistább harci állásokból nyomta őket előre a semmibe vezető úton. Ennek a lassan másfél évtizedes ostoba, mindkét nagy párt által követett politikai vesszőfutásnak az áldozata a gazdaság, és az ország lakossága. Sajnos, nem látom ebből a kiutat mindaddig, amíg a populista politikai és gazdaságpolitikai kultúra egészen látványosan zátonyra nem fut, és az egyszerű választó számára is világossá nem válik, hogy ez zsákutca. (Félek tőle, hogy még mindig nem tartunk ott.) Utána már "csak" egy olyan új, hiteles politikai erőre volna szükség, amelyik rá tudja vezetni az embereket egy értelmes, öngondoskodáson alapuló, de ugyanakkor a legelesettebbekért felelősséget vállaló országlási modell elfogadására.

Gogol 2011.11.20. 10:00:42

@Ben Franklin: Valóban. Csakhogy annak az eredménynek a Bokros teremtette meg a feltételeit.

magyar gyorsnaszád 2011.11.20. 10:02:06

@Ben Franklin: igazad van.hamarabb meggyőznék egy birkát mint benneteket

Gogol 2011.11.20. 10:03:04

@Ben Franklin: De le vagyunk maradva. Hétfőtől új téma. Az MSZP utódpárt is vétkes az MSZMP bűneiért. Na! Ez most a lényeg. Lehet ezen hőbörögni az IMF helyett.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:05:25

@Gogol: Elismerem Bokros érdemeit(óriási megszorítás volt), de 2002ben sem maradtak taposóaknák, a maradt a konjunktúra is, minden környező országban kivéve Magyarországon.

Dr.Bio74 2011.11.20. 10:06:15

Talán alapítok egy pártot. Az eddigieknél jobban vezetni az országot azt hiszem nem nagy kunszt. A "kunszt" az a sok okos ember megvezetése lenne aki megválaszt, majd ezen okos emberek hülyének nézése oly módon, hogy tükörbe is tudok nézni mellette.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:08:17

@Gogol: Igen.

Ez egy gumicsont, ami eltereli a másik gumicsontról a figyelmet.

Egyik is kamu meg a másik is. Nincs IMF megállapodás, hitel sincs csak a semmi hullámai vannak a sajtóban.

Gogol 2011.11.20. 10:12:02

@Ben Franklin: Hát, ha az IMF is kamu, azzal súlyosan mellélőttek.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:16:20

@Gogol: IMF mi? Van megállapodás? Tudunk valamit? Mert én nem.

Mellélőttek? Mert erősödik a forint és egyelőre nem minősítettek le?

Mert eddig ez volt a baj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:16:21

"Minden körülmény optimális együttállása esetén működött volna a Matolcsy-modell. "

Alapból azt kellett volna látni, hogy a világgazdaság hárompercenként változik, hetente bedől egy valuta, vagy egy ország, így tök lehetetlen bármilyen elképzelést tartani. Alkalmazkodni kell, és sajnos muszáj. Én nem lettem volna morcos, ha nem veszünk fel IMF hitelt, mert minél kisebb az adósság, annál jobb.

A hitelminősítők meg bekaphatják, a szavahihetőségükkel együt... Meg a bankos haverjaikkal is.

A hirtelen változó gazdasági helyzet pedig tutira valamilyen pénzügyi körök játszadozása (ezeken az ország- és valutabedőléseken tuti hatalmast szakít valaki), akikből már szintén teljesen elegem van.

Gogol 2011.11.20. 10:16:35

@Ben Franklin: A gazdasági miniszter bejelentése az IMF megállapodásról az a semmi? Ez kiváló, akkor végünk van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:17:15

@Gogol: Ez külön téma, netom ki figyel oda rá az IMF helyett... Erről nekem csak a káröröm jut eszembe, hogy valahogy mégiscsak bűnhődni fognak a rohadékok.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:17:29

@Gogol: De politikailag OV és fidesz kudarc, igen.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:19:00

@Gogol: Oszt' a szocik minek a feltételeit teremtették meg? A lejtőnek. Mondjuk ezzel az idióta bendával, akit kormány címén összeszedett a Viktor, nem is csoda, hogy lefelé gyorsulunk rajta, nem felfelé...

Gogol 2011.11.20. 10:20:02

@Ben Franklin: Ha nem állapodunk meg az IMF-el miből törlesztjük a jövőre lejáró irgalmatlan hiteleinket? Nyugdíjvagyon már nincs. Ha a végtörlesztést megfúrja Brüsszel miből fizeti vissza az állam a bankoknak a pénzt? Szép jövő előtt állunk, kiszámítható gazdaságpolitika ez, vagy két perc sikerért éljük fel az egész jövő évet? Ez gazdaságpolitika egyáltalán?

Gogol 2011.11.20. 10:21:40

@ColT: Milyen rohadékok? A fidesz is tele van ex-komcsival. A bűn nem pártfüggő.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:29:22

@Gogol: Gondolom amiatt fontos lenne az IMF megállapodás, és az nyugtatná meg a hitelezőinket, ha már valamit tudni fognak a megállapodás részleteiről(január). Addig a hitelállomány a forint gyengülésével nő, erősödésével csökken.

Egyébként nagy általánosságban a demokrácia és az ország mozgástere a középosztály erősítésével növelhető meg. A középosztályra az utolsó nagy csapás a kommunizmus volt, ami a gondolkodásunkban(főleg a 40 felettiekében) még masszívan jelen van.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.11.20. 10:30:11

Ezt posztnak szántam, de inkább kommentbe rakom:

Kedves András, kedves Péter!

Amikor e sorokat írom még semmi nyoma nincs a magyar sajtóban annak, hogy bármi hajmeresztőt is nyilatkoztatok volna IMF-ügyben. Nyilván ezerrel zajlik a kreatív munka, hogyan is magyarázzátok el azoknak választóknak, akik eddig abban a hitben voltak, hogy az IMF úgy ki lett innen picsázva, mint Havas Henrik a TV2-ből, hogy mégis miért dugja be újra a nemzetközi pénzügyi élet prérifarkasa szőrös melsőit a résnyire nyitott ajtón.

Így aztán, remélem, még meg tudok előzni egy újabb, jó előre látható és az ellenfeleiteknek évekre muníciót biztosító kommunikációs fiaskót, amikor arra kérlek Benneteket, hogy amennyiben egy mód van rá, ne magyarázzátok a magyarázhatatlant.

Az IMF kipaterolás szövegre gondolok pl. Az magyarázhatatlan ugyanis. Már az is kérdés, hogy melyik választói réteg vágyainak feltétlen kielégítése vezette a kormányzat kreatív kezeit, amikor ezt az agyrémet kitalálták és miért nem volt elég a "csendben elváltak útjaink, de továbbra is meghallgatjuk egymást" jellegű kommunikációs panel, de mindegy is, ezen már túl vagyunk. Most elsősorban nem azért írok, hogy ezt (és még számos mást) az orrotok alá dörgöljem, megteszi ezt majd a veletek nem szimpatizáló sajtó. Okkal. Joggal.

Azért bátorkodom írni, hogy a szokásos néhol bugyuta, néhol agresszív, de legtöbbször nagyon átlátszó és sajnos nevetséges kormányzati magyarázkodást megelőzzük.

Kérlek Titeket, ne magyarázzátok el nekünk, hogy ez a megállapodás nem is megállapodás, ha egyszer az. Ne magyarázzátok el, hogy valójában nem is mi hívtuk az IMF-et, hanem ők akartak jönni (hát persze..). Ne mondjátok, hogy nincs szükségünk a pénzre, és ez csupán csak védőernyő a shortlovagok és spekulánsok uralta háborgó tenger hullámaival szemben, ne mondjátok, hogy minden rendben van a gazdasággal, ha egyszer nem így van, és úgy általában, könyörgöm, ne kezdjétek el kurucos hévvel magyarázni. (Ez persze első sorban Rád vonatkozik, Péter.)

Szimplán csak annyi a kérés: ne nézzetek hülyének bennünket, hanem három egyenes mondattal álljatok ki elénk és mondjátok el, ami történt, illetve történni fog. Higgyétek el, mindenkinek jobb lenne így, de legfőképpen nekünk, választóknak.

Gogol 2011.11.20. 10:35:25

@politicus: Nem minket néznek hülyének, hanem a saját szavazóikat. Joggal. Na léptem, üdv.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:36:49

@Gogol: Ez igaz, de az a rohadék jelző, az konkrétan arra a bandára vonatkozott. A vörös jelző helyett meg gondolj maszopra, és akkor egyértelműbb.
Amúgy nem komcsik ezek már. A kommunisták hittek valamiben, az más kérdés, hogy miben. Ezek a pénzben hisznek, ideológiájuk már rég nincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:37:47

@politicus: Amúgy valszeg az történt, hogy az IMF bekeményített. Valószínű van pár eszközük, és befolyásuk hozzá.

Gogol 2011.11.20. 10:38:02

@ColT: Nem érdekel ez a téma, ez a fidesz ócska figyelem elterelése az IMF fiaskóról.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:38:49

@politicus: De mondjuk akkor kommunikálhatta volna a kúrmány, hogy bocs, ha nem veszünk fel hitelt, seggbe leszünk rúgva. Lehetnének őszinték is, semmibe nem kerülne.
Vagy csak megint van valami mögöttes érdek. valakié. De hogy nem a miénk, az tuti.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:39:31

@Gogol: Miért terelné el? Ez csak egy mellékszál egy értelmes embernek.

Gogol 2011.11.20. 10:41:20

@ColT: Ez egy mellékszál a valósággal szembenézni nem akaró, saját kudarcai igazolására bűnbakot kereső embernek.

Dr.Bio74 2011.11.20. 10:42:30

@ColT:
Majd ha konkrétumot tud valaki akkor jöjjön elő vele, mert addig sima összeesküvés elmélet, vagy konteo.

Másrészről fentebb írtam:
"A politikus nem árt ha tudja, hogy képzetlenségének és tudásának hiányát seggnyalással tudja kompenzálni, de ha hosszabb időre akar hatalmat, akkor nem árt jó seggeket választani."
Lehet, hogy IMF segget kellett volna nyaldosni és akkor nekünk is jobb lett volna?

Ben Franklin 2011.11.20. 10:45:00

Azért olyan nagy különbség nincs, csak a név változik.

Kommunizmus: termelőeszközök egy kézbe vétele, tervgazdaság

Globalizmus: termelőeszközök egy kézbe vétele, tervgazdaság

Az IMF nem karitatív szervezet, és középosztály pusztulással járt az eddigi komolyabb beavatkozása(Argentína, Románia). A kommunizmus is a kulákokat - saját magára támaszkodó vagyonnal rendelkező gazda - jelölte meg ellenségként.

Ben Franklin 2011.11.20. 10:49:41

@Bio74: Annyi biztos, hogy bár én IMF ellenes vagyok, csak akkor kellett volna ilyen kommunikációt folytatni ha atombiztosan más forrásból is finanszírozható az ország. A helyzetértékelés rossz volt, mert azt hitték hogy igen, pedig nem, úgyhogy mindenképpen hiba volt.

Robinzon Kurzor 2011.11.20. 10:50:20

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.

Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:52:13

@Gogol: Magyarul a hülyéknek. Én csak úgy vagyok vele, hogy persze, fingassák meg őket, de azért ennél fontosabb dolgok is vannak. Nem kevés.

@Bio74: Konrétumot nem hiszem, hogy mi, senkik, valaha is tudni fogunk erről. Mondjuk az a felháborító, hogy senki nem is akarja felfedni ezeket (vagy ha igen, akkor nyilván nehéz ügy lenne).

Az IMF seggét lehetne nyalni, rövid távon jó lenne, de gyakorlatilag az ördögnek adnánk el magunkat. Viszont a politikusi seggnyalással egyetértek. Így lehetnek ilyen teljesen alkalmatlan emberek miniszteri székekben - és ne menj messzebb, a főnökök is ilyenek szoktak lenni munkahelyeken.

@Ben Franklin: Csak a globalizmusban nem olyan egyértelmű a terv. Igazából persze, marhaság, hogy mindig minden növekedjen, a növekedés növekedése is.

Dr.Bio74 2011.11.20. 10:54:19

@Ben Franklin:
Azé, pardon, de amíg több az eszkimó, mint a fóka, addig átrendeződés mindig is lesz, mert azoknak a bázisa akik ki vannak szorítva bizonyos javakból, mindig felhasználhatóak lesznek. Az átrendeződés mindig ugyanaz csak átjárhatóságot biztosít sokszor erővel. Bár lehet, hogy megfelelő gazdaságpolitikával ez elkerülhető komolyabb gazdasági, etikai áldozatok nélkül. A lényeg lenne, hogy a középosztály erősítése közben nem kellene elfeledkezni a többiről sem, másrészről a középosztály erősítését oly módon kell végrehajtani, hogy ne okozzon feszültséget a társadalomban, mert akkor több veszik el, mint amennyi nyereség számítható.

Obszerváló 2011.11.20. 10:58:02

Szánalma, ahogy ez az Orbán seggnyalására szervezett blog próbálja rákenni a szart a külső körülményekre, meg a rossz időjárásra, meg a szemét bíróra, meg a bolygók kedvezőtlen együttállására.
Ezzel még jobban kiröhögteti az egyébként gyáván hallgató kormánypártot. Márpedig ez a legvégső stádium. Már nem vagyunk csalódottak, nem bosszankodunk, nem dühöngünk, hanem röhögünk rajtuk. Vagyis végük. Az MSZMP rezsim is akkor omlott össze, amikor a nyolcvanas években már csak röhögtünk rajta.
Az ilyen írások is röhejesek. Mindenki tudja hogy mi az igazság, hogy miért omlott össze a kormány nem létező gazdaságpolitikája, és miért kellett visszahívni az IMF-et:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert Orbán és a bandája elkúrta. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még kormány nem csinált, mint amit ezek csináltak. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudták az utolsó tíz-tizenöt évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondanak, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Fidesz-KDNP kormányzása plusz a cinkostárs Jobbik valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltak semmit másfél évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetnének, azon túl, hogy a Medgyessy-Gyurcsány kormányok töketlenkedése és korrupciós botrányai után sikerült elhitetnük egy halom agymosott birkával, hogy ők majd megszorítások nélkül, hatalmas adócsökkentésekkel egy világgazdasági válság kellős közepén kánaánt teremtenek. Ha el kell számolni az országnak, vagy a büntetőbíróságnak, vagy ne adj isten, a lincselésre készülő népnek, hogy mit csináltak másfél év alatt, akkor mit mondanak?
A dolog az úgy áll, hogy a legrövidebb távon nincsen választás. Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a sok agymosott birkának a nemzeti mázzal leöntött szarságokkal való etetése, a politikai ellenfél démonizálása, kínlódva kiizzadt röhejes koncepciós perek kezdeményezése, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nekünk nem kell tudni, segítette, hogy eddig túléljék. Nincsen tovább. Nincsen. És persze még gondolkodhatnának nagyon sokáig, meg kibaszott sok elemzést el lehet végezni, hogy melyik, már így is agyonsanyargatott társadalmi csoportot kellene még nyúzni. Nem tudtak még hetekig elemezni, nem tudtak. Már az államcsőd szélén álltunk, már a piac be is árazta Magyarországot a bóvli kategóriába. Magyarország le van írva.
Ennyi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:58:27

@Bio74: Sőt, a középosztály erősítése tök jó lenne úgy, hogy pl. többen kerülnek be oda, alulról.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 10:59:14

@Obszerváló: " Orbán seggnyalására szervezett blog "
Hát, ezt elkúrtad. Nem kicsit.

Ben Franklin 2011.11.20. 11:03:07

@ColT: Igazából persze, marhaság, hogy mindig minden növekedjen, a növekedés növekedése is.

Szokták most a recesszióban mondani. De mióta rendszeres tőzsdei kimutatás van, kb. 100 éve a hosszútávú trend egyértelmüen növekvő, ennek a háborúk sem tettek be. Csak sajna az pénzeloszlás nem egyenletes.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 11:11:50

@Ben Franklin: Khm, az addig oké (a pénzeloszlás meg full igaz, és egyre szarabb), csak ugyebár nincsnek definiálva sem célok, sem viszonyítási alapok, tehát mihez képest növekedünk, és hova, egyáltalán, miért?
Amúgy sajnálatosan a piac növekedése önnön létén kívül nem sok vizet zavar, tehát baromira nem azokkal a dolgokkal foglalkozik az emberiség, amire szükség lenne.

Ben Franklin 2011.11.20. 11:36:38

@ColT: baromira nem azokkal a dolgokkal foglalkozik az emberiség, amire szükség lenne.

Akkor az a kérdés, hogy mire lenne szükség?

moralisa 2011.11.20. 11:38:27

@bz249: @Bell & Sebastian: azért ez így egy kicsit egyoldalú, mert pl. hálózatfejlesztést/karbantartást azért kaptak a pénzükért, ha ezt összevetjük más, tartósan állam/önkormányzati tulajdonban maradt cégekkel (MÁV,BKV), akkor ott meg kaptak lepusztulást, kiszervezést meg korrupciót. Érdemes egyébként a pécsi visszaprivatizáció eredményeit is megnézni 2 év távlatából, úgy mint csökkentek-e ott az árak, a szolgáltatás színvonala változott-e, ilyesmi

moralisa 2011.11.20. 11:41:04

@Bell & Sebastian: erre akartam az előbb válaszolni

Pelso.. 2011.11.20. 11:59:42

@moralisa: Úgy tudom, a Suez beadta a keresetet a bécsi bíróságra. Több mrd-s kompenzáció néz ki nekik.
Könnyű az emberek pénzén nagyarcoskodni.

And37 2011.11.20. 12:05:42

@Ben Franklin: "A felkészülést megítélni nem tudom, de ugye az elődök összes kimutatott száma hamis volt, Brüsszel felé is hamis adatok mentek, így konkrétumokra nemigen készülhettek. "

Ergo a köznevelés meg felsőoktatás átszervezését nem tudták kitalálni, hogyan szeretnék, meg hirtelen-váratlanul pont mikor kormányra kerültek, jöttek rá hogy az eddigi alkotmány nem jó, és most gyorsan újra kell írni a legnagyobb katyvasz közepette? (Emlékeim szerint ez sem szerepelt a programjukban, és jól elviszi az idejüket, terelésnek viszont ideális, mint az összes többi gumicsont.)

Amúgy nem lehet igaz, hogy az összes kimutatott szám hamis volt. Az összes szám iszonyú rossz volt (annyira, hogy nem mertek róla beszélni), de ha hamis lett volna, akkor nem lehetnek olyan amatőrök, hogy indulásnak évi 500 milliárdot elengedjenek a gazdagabb rétegnek, mondván hogy fingunk nincs mi lesz, de így biztos jó lesz, valamint akkor a nagy csinnadrattával történő csontvázas átadás-átvétel óta már bíróság előtt kellene legyen pár expolitikus.

Az, hogy esetleg ami számokat kaptak, nem tudták időben értelmezni és a saját elképzeléseiket a valósághoz igazítani, így túl későn lepődtek meg, azt el tudom képzelni, de ez már a felkészületlenség: ha 3 éve nyilvánvaló hogy kormányra kerülök, legyen tízféle forgatókönyv a különböző választási eredmények és külső-belső gazdasági helyzet alapján történő reakciókra. A teljesen átlagos választópolgár nagyon is tisztában volt vele, hogy a béka feneke alatt a gazdaság, nehogymár pont ők ne tudták volna?

Alternatív magyarázat: a nyugdíjpénzek kommunikációja alapján a matematika számukra okkult tudomány. De bízom benne, hogy ez csak a kommunikációjuk, és valójában a háttérben azért valaki rendesen számol, ha már a KT nem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.20. 12:18:58

@Ben Franklin: Asszem elég sürgető lenne hatékony, környezetbarát energiaforrások felkutatása, meg mondjuk az emberiség élelmezésének megoldása, mert az is elég nagy baj. Ezen kívül a bolygó élővilágának megóvása, mert anélkül nem nagyon lehet itt élni.
Persze ehhez pl. az kéne, hogy azokat az embertömegeket, akiket gépekkel váltottak ki, elég képzettek legyenek érdemi kutatómunkára. Meg hogy ne az üzlet mozgasson mindent. (És a háború, bár az is üzlet.)

Amúgy persze, idealista vagyok, meg egyebek, de számomra valahogy nem elég magasztos cél az, hogy most 30% piaci részesedésem van, jövőre meg 35. Tehét szerintem a jelenlegi világrend alapjaiban van elkefélve.

dr. trafik nomac 2011.11.20. 12:20:30

Regi Magyar bolcsesseg: Ne igyal elore a medve borere!

Ben Franklin 2011.11.20. 13:06:14

@And37: Nyilván kritizálni lehet és kell is, de aki már csinált bármit, az mindig vétett hibákat, és kritizálni is könnyebb, mint bármit megoldani.

Az alkotmányozásról annyit, hogy a 2/3os többséget a fidesz nem látta előre, így amikor az ölébe pottyant, azt gondolta most jól történelmet írhat új alkotmánnyal. Lehet hogy ma a gazdaság a legfontosabb gond, de nem is ártanak vele semmit ha az 'ancient régime' alkotmányát lecserélik, tényleg 20 évente jön össze alkotmányozó többség.

Persze ezt a legújabb agymenést hogy vegyék bele az alkotmányba hogy az mszp köcsög párt(egyébként az), rossz viccnek tartom. Egyrészt ez zéró, mert ha elszámoltatunk akkor számoltassunk el ne pedig kőbe véssük hogy a másik köcsög, de ehhez nincs bátorság, másrészt tényleg van fontosabb dolguk.

And37 2011.11.20. 13:25:46

@Ben Franklin: Nem annyira kritikának szántam, csak azt akartam alátámasztani, hogy a felkészületlenség látszatával tévesztik meg az ellent. :)

moralisa 2011.11.20. 13:28:14

@Pelso..: ez már csak a hab a tortán, én csak arra reagáltam, hogy milyen súlyos hiba volt 94 és 98 között kiárusítani a közműcégeket, amelyek ezután teljesítmény nélkül talicskázták haza a profitot. Mellesleg a bécsi bíróság is bekap6ja, ha még az IMF-szerződés előtt jól megváltoztatják nem ortodox módon visszamenőlegesen a választott bíróságok hatáskörét, hogy csak 400 millió alatt legyenek illetékesek. /se mindet csak akkor lesz tökéletes, ha a független bíróságból is független curia lesz addig, megfelelő fiatalítással és komcsitlanítással, de mindenekelőtt bakátlanítással.

Lencsés lstván 2011.11.20. 13:49:09

Újabb hazug blog, anonim komcsikkal tele.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.11.20. 16:54:57

"Ha mi magunk gerjesztünk magunk körül válsághangulatot, akkor lesz is válság" - szögezte le Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy a kormány nem érti a válságnak a lényegét, és csupa olyan intézkedést jelentenek be rossz ütemben, amellyel csak súlyosbítják a helyzetet.
Orbán Viktor arra is rámutatott, hogy a kormány az elmúlt időszakban mesterségesen erős állapotban tartotta a forintot, ha viszont az árfolyam a reális áron mozgott volna 250 és 260 forint között, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.
"A forinttal nincsen nagyobb baj. A forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak. Ezzel a bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és a kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni" - jelentette ki a Fidesz elnöke. Mint mondta, a bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, egy jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság és megvédhető a forint is.
Forrás: Fidesz.hu

evil overlord (törölt) 2011.11.20. 23:27:59

@poszt: "Az meglehetősen erős, hogy immár a nemzedékünkhöz tartozó barátainktól, szeretteinktől hallhatjuk viszont apáink és nagyapáink rezignált életbölcsességét: nekünk már nem lesz jobb, de talán majd a gyerekeinknek..."
Nekik sem lesz jobb: Magyarországnak annyi. A teljes magyar elit bebizonyította az elmúlt 21 év alatt, hogy alkalmatlan: a jobboldal ügyetlenkedésével tovább rontotta a helyzetet, a baloldal pedig a rézkábelt is eladta bagóért.

Kandabula 2011.11.20. 23:31:42

Ez a kormány ... Majdnem elkezdtem elemezni, de felesleges. Erről a kormányról a külföld fogja a bizonyítványt kiállítani.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.21. 04:34:03

@evil overlord:

ügyetlenkedés. olyan kedves, olyan finom kifejezése annak, hogy rosszindulatú, tehetségtelen fostalicskák szándékosan elkúrnak

evil overlord (törölt) 2011.11.21. 10:01:28

@mavo: A kurvaanyázást meghagyom önnek, úgyis jobban megy.
süti beállítások módosítása