Dörner az Új Színházban – Ilyen ország pedig nincs CCXCI.
2011. október 07. írta: Zsigmond és Péterfy

Dörner az Új Színházban – Ilyen ország pedig nincs CCXCI.

  Februártól öt évig Dörner György lesz az Új Színház igazgatója. Márta Istvánt váltja. A hírek szerint a szakmai testület Mártát javasolta Dörner ellenében a főváros vezetésének. Már az elmúlt években is az Új Színház volt az a pesti színház, amelyről a szakmában azt tartották, hogy kiváló a színészanyag, valamiért mégse gyullad fel a színpad. És tényleg, elég csak egy pillantást vetni a társulat névsorára, hogy lássuk, ezek élvonalbeli színészek, egyáltalán nem leszázalékolt, valamikori tévés karrier után holmi szükségszínházban levezető poros figurák. Ezek bizony színészek, igaziak, folyamatos és komoly filmes felkérésekkel, már ha ez számít valamit.

  Szemétség ilyet mondani már a munka elkezdése előtt, de legyünk nyugodtak: jobb biztos nem lesz. Az is lehet, hogy több színész már más színháznál tűnik fel az évadban. Lesz rájuk kereslet. Dörner személye ugyanis mindenképpen megosztóbb, mint a népfrontos Mártáé. A legfurcsább az, hogy ez a Dörner György valamikor volt valaki. Első filmes szerepe a Margarétás dal volt, amiben olyan nyalka K.u.K. hadnagyocskát játszott, de valami annyira fantasztikusat, hogy az embernek mindig megjön a kedve, hogy belenyaljon az Osztrák-Magyar Monarchia olvasztótégelyébe. Tessék csak megnézni, a magyar filmművészet hatalmas alkotása, egy vérbeli színészként funkcionáló Dörner Györggyel a főszerepben.

  Dörner Györgyből lehetett volna nagy színész. A korai pályaszakasz óta viszont nem sok kulturális élményt köszönhetünk neki, hacsak Michael Douglas és Bruce Willis filmes hangja nem számít annak. És nem nehéz rájönni, hogy mért nem lett belőle az. A Wikipédián azt olvassuk róla, hogy politikai nézeteivel kapcsolatban önmagát nemzeti radikálisnak vallja, akinek az élete „liberális mederben csordogál”. Értjük? Ne értsük. Volt MIÉP-es, lett jobbikos, de a szíve legszívesebben még a MIÉP-ért dobogna (szintén Wiki). Csurka Istvánnal közösen pályázott, ő is lesz az Új Színház intendánsa. Csurka letett ugyan valamit az asztalra a színházi világban, ez a megbízatás azonban sajnos vélhetően nem ennek, sokkal inkább a Jobbik elleni állhatatos publicisztikai tevékenységének szól.

  Nem tudjuk, mit mondjunk. Csak bízunk benne, hogy lesz egy év múlva is olyan társulata az Új Színháznak, amit sajnálni lehet. De lehet, hogy abban kéne bízni, hogy ezek a színészek végre méltó helyükre kerülnek. Márta István most kifejezetten szimpatikus embernek tűnik. Azt kell mondanunk, hogy az is. Viccből tegyük fel a kérdést, hogy vajon mi lesz az új rendszer (világrend?) első három bemutatója a Paulay Ede utcában? Nem, ne tegyük fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr713283517

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dörner György Nemzeti Radikális Bábszínház 2011.10.08. 06:03:42

A világért se szeretnék tiszteletlen lenni, de ha a fővárosi vezetés szerint végül ez lett a nyertes pályázat, akkor milyen lehetett a vesztes? Valaki rászart egy félfamentes A4-es papírlapra, szépen összehajtogatva borítékba tette, majd becsúsztatta a...

Trackback: Isten éltesse a kinevezetteket! 2011.10.07. 18:42:29

ezzel verssel köszöntöm kulturális életünk két új kiváló vezetőjét  Spiró György: JönnekJönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint, füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból, csönd van. Senki se pisszen. Alantról kevéske hűlt költő csontujja ...

Trackback: A színpadi lét 2011.10.07. 12:31:38

Már a 2006-os önkormányzati választások után megtett, és 2010-ben súlyosbodott színházi kinevezésekkor elkezdtem gyűjteni az adatokat a színházigazgatói kinevezésekről. Aztán a VI-os kategória körüli Vidnyánszky haláltánc után belekezdtem egy posz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2011.10.07. 12:38:22

Tiszaeszlártól Trianonig?
www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=18473

Á, biztosan nem itt lesz a bemutató.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 12:50:09

Dörner jó színész és kiváló orgánuma van, emellett van benne nemzeti érzés.
nem értem a problémát, eddig ez nem politikai alapon dőlt el ? alföldi sem azért került oda mert tehetséges

@nénike: "Az agg vezér a magyar illetve az idegen titkosszolgálatokat teszi felelőssé a jelenlegi belpolitikai helyzetért, leginkább Tatárszentgyörgyért."

mi ezzel a baj?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 12:59:36

politikai nézeteivel kapcsolatban önmagát nemzeti radikálisnak vallja, akinek az élete „liberális mederben csordogál”. Értjük? Ne értsük."

miért ne ércsük? hívja fel a mandiner és kérdezze meg tőle, kérje meg részletezze, ne majomkodjatok már,
ennek többféle értelmezése van, gyanítom nem a reálisra mutat a fideszes mandiner

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 13:01:01

Márta István most kifejezetten szimpatikus embernek tűnik. Azt kell mondanunk, hogy az is. "

ez a baj veletek, a komcsikat jobban szeretitek a nemzetieknél.

Bell & Sebastian 2011.10.07. 13:10:05

A nyertes pályázatot közzétevő @atlatszo.hu sajnos elérhetetlen.

Tételezzük föl, hogy gigantikus csalás az egész és tönkremegy a színház, minden színésze élete végéig kitűzőt fog viselni -a motoros fóka berregtetéséhez- mekiingben-gatyában, Szamócástól. Bizony mondom, nagy a kár!

De ez csak feltételezés. Ha mondjuk egy gazdasági ügyről lenne szó, százszoros értékben, kapna-e posztot? Pontosabban: meghaladta-e eddig az ingerküszöbét a tisztelt skriblereknek, hogy válogatott disznóságok közepette százezrek veszítették el a vagyonukat és állásukat, mialatt a termelő gazdaság szinte minden ága a földdel vált egyenlővé?

Ja, hogy a Dörnert mindenki ismeri a Hír -tévéből, meg a Csurkát? Nagy baj az a szemlélet, amely felmagasztal 3 ezer halottat, százszor annyiról -igaz, Afrikában- meg nem vesz tudomást.

Azért nem relativizálok, mert ebből még akár jó is kisülhet, de például az állam által szervezett presztízs beruházásaink egytől-egyig rosszul sültek el, hatalomtól függetlenül, horribilis károkat és adósságot indukálva.

Farizeus, libsi jajongás ez a poszt, az elkúrók szimfóniája. Vegyétek és egyétek, ha nincs jobb dolgotok! Basta!

Gabe2 2011.10.07. 13:14:03

Az lesz, mint Egerben, ahol egy kistehetségű, viszont bosszúszomjas (elnyomott) színészt tettek meg igazgatónak, aki esztétikai hadat üzent a liberális mételynek, meghirdette a népszínházát, majd közben kiderült, hogy a fenntartónak (megye) nincs rá pénze, így most nem tud semmit sem felmutatni, és pont azok szálltak ki mögüle, akiknek a szekerét kívánta tolni

tevevanegypupu 2011.10.07. 13:36:25

Ahogy vegigneztem a szineszek nevsorat, nem valoszinu, hogy olyan sokat elkuldenenek belole, hacsak ok maguk nem akarnanak elmenni. Miert baj az, ha egy szinesz szinkronszinesz? A legnagyobb sztarok is szinkronizalnak vagy adjak hangukat rajzfimfigurakhoz, es fogadjunk, hogy kevesse ismernenk a Flinston csaladot peldaul, ha nem a legnagyobb magyar szineszek hangjan szolaltak volna meg? Avagy Inci vagy Finci milyen lett volna Varadi Hedi nelkul? Vegvari Tamas, Latinovics, Gabor Miklos, Domjan Edit rengeteget szinkronizalt..na nem folytatom, de felesleges lenne EZERT lebecsulni Dornert. Csurka pedig mar bizonyitott, nem egyszer es nem ketszer. Nemzeti radikalis..na bumm, ha liberalis radikalist elfogadnak akkor johet a nemzeti is. Ha mar a Nemzetiben nem az van.(:

jan 2011.10.07. 13:41:02

Tarlós személyi kérdésekben eddig kifejezetten pragmatikusnak mutatkozott, furcsa, hogy egy ennyire alkalmatlan személyt nevez ki ideológiai alapon.

csumineni 2011.10.07. 13:44:08

mi van gyerekek? nem ti lennétek a fehér folt Dörner pr-programjában. Uccu neki, vehetitek a bérletet, különben kirekeszt benneteket a kultúrkör...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 13:51:23

Margarétás dal egészen ízléstelen film.
nem hinném, hogy a magyar filmművészet hatalmas alkotása lenne

tersánszki inkább rohadt volna meg Horthy börtönében a Céda és a szűzért

Leskelődő 2011.10.07. 14:09:52

@Bell & Sebastian:
"A nyertes pályázatot közzétevő @atlatszo.hu sajnos elérhetetlen."
A pályázat itt megtalálható (és nem érdektelen):
szinhaz.hu/images/2011/hir/oktober/7/dorner_gyorgypalyazata.pdf

Van egy olyan halavány érzésem, hogy Zsigmond és Péterfy nem olvasta :)

Várúr 2011.10.07. 14:11:51

Márta, a gyönge közepes tehetségű muzsikus fesztiválszervező 13 évig uralta az újszínházi deszkát. Muszáj onnan mennie nyögdíjba? Csurka egyike azoknak, akik 30 évig uralták a magyar drámát. A "házmestersiratót" Izraelben is telt házzal mutatták be, sorozatos vastaps, stb. Dörner színészi kvalitásai vitathatatlanok. Nézetei vitathatók. Mártának legjobb esetben sincsenek "nézetei". Minden eddigi politikai garnitúra kitartottja. Némi hazugságért se megy a szomszédba. Pl. az Antall kormány idején a Népszabadságban megvádolta Fekete György h. kulturális államtitkárt, hogy egy német cégnek el akarja adni a Várszínházat. Pár órával azután nyilatkozott, hogy Fekete személyesen fogadta és közölte: eszeágában sincs ilyet tenni, joga sincs hozzá. Féreg volt a kis fickó már akkor is. Vagyunk páran, akik emlékezünk rá.

F. A. Hayek 2011.10.07. 14:12:29

Mindig szórakoztató, amikor a plurális demokrácia elkötelezett hívei hideglelést kapnak attól, ha a fősodortól eltérő hang is megszólalhat a közéletben.

Természetesen ez a cikk is kizárólag a szakértelem és az esztétikum nevében sajnálkozik, melyeknek a szerző az egyedüli letéteményese.

citizen queen 2011.10.07. 14:13:16

Hát ezt én sem igazán értem. Mi volt a baj Márta Istvánnal? Jól és nyereségesen irányította több mint egy évtizede az Új Színházat, ráadásul "elfajzott liberalizmussal" sem vádolható, például nincs jajdenagyonművésziéstrendirendezőimanírból a nézők arcába tolt szopás-imitálás az Új Színházban bemutatott színdarabokban - akkor miért pont őt kellett eltávolítani?

VI. Béla 2011.10.07. 14:25:17

"Szemétség ilyet mondani már a munka elkezdése előtt, de legyünk nyugodtak: jobb biztos nem lesz."

Igen, szemétség ilyet mondani, ilyet csak a vinszent tesz, kár, hogy a mandiner is idáig süllyedt.

VI. Béla 2011.10.07. 14:27:16

"A Wikipédián azt olvassuk róla, hogy politikai nézeteivel kapcsolatban önmagát nemzeti radikálisnak vallja, akinek az élete „liberális mederben csordogál”. Értjük? Ne értsük. "

Nem olyan bonyolult ez, a fővárosi kulturális élet alapvetően liberális vonalak mentén zajlik, ebben él Dörner is.

jan 2011.10.07. 14:52:56

@Várúr: Olvastad Dörner pályázatát? Kritikán aluli, kaotikus, értelmetlen anyag.

Buzogány András 2011.10.07. 14:57:08

@VI. Béla: Ő is maláj ladyboy-ok seggéről szippantja a kokót, mint Alföldi?

VI. Béla 2011.10.07. 15:26:47

@Buzogány András:

Magyar embernek elég a pia is.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 15:54:30

@politicus: odaálhatna galkó mellé az mszp, mesterházy rendezvényen

lol

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.07. 15:55:41

@Zsigmond és Péterfy:!

"Viccből tegyük fel a kérdést, hogy vajon mi lesz az új rendszer (világrend?) első három bemutatója a Paulay Ede utcában? Nem, ne tegyük fel." --- kérdezitek/nemkérdezitek.

Benne van Dörner pályázatában: a repertoáron lévő darabok mellett Németh László VII. Gergelye és egy magyar vígjáték, Mert a mamának így jó címmel.

És: Mikor először olvastam a hírt, én is azt mondtam: hú, b*sszus, mi lesz ebből?! Dörner, mint színházigazgató?! K*rvagáz!

De aztán elolvastam a pályázatot és csettintettem: az*nyátokat, ezt jól kitaláltátok!

atlatszo.hu/wp-content/uploads/2011/10/dorner.pdf

Dörner, annak idején, a MIÉP tüntetéseken a menet élén verte a dobot (szó szerint). Úgy látszik, nem feleslegesen spanoltak össze Csurkával, most beérett a kapcsolat gyümölcse.

El kell olvasni az egész pályázatot, egy nagyon okosan és világosan átgondolt koncepció --- nyilván Csurka műve. Még azt is kitalálták, hogy melyik színházat lehet (érdemes) erre a célra "átvenni". Az Új Színház színészgárdája, repertoárja és közönsége is vélhetően olyan, akik ezt az átalakulást simán veszik.

Egyben biztos vagyok: az új, Dörner-Csurka-féle színház semmivel sem lesz rosszabb, mint a Márta-féle. Hogy a repertoár hangsúlyosan a klasszikus és kortárs magyar drámára fog épülni, hogy rendszeresen együttműködnek a határontúli magyar színházakkal, hogy a közönségszervezésben kiemelt szerepet kap a vidékiek (akár szervezett) bevonzása a színházba, ezek egyike sem olyan elem, ami a magas színvonalú művészi munkát gátolná, visszavetné; sőt!

Olvassa mindenki végig a pályázatot és látni fogja, miről beszélek.

ü
bbjnick

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 15:58:33

@VI. Béla: szerintem mandinerek fasiszta diktatúrára bazíroznak, miközben lehet, hogy Dörner a liberálist, az szdsz-féle liberálissal értelmezi, ami ki is derül az értékes pályázatából

szóval nagyon kicsinyesen primitív ez a cikk a "nem lesz jobb ez a színház" beszólásával együtt

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 16:01:40

@bbjnick:

A2oL2/L3-as évadban a még repertoáron levő művek mellett új tervezett
bemutatók az a|ábbi művek közü|:

a Nagyszínpadon:
Csurka |stván: írószövetségek harca
Nyírő József: Jézusfaragó ember
Vörösmartv Za|án f utása
illyés Gyu la : Tűvétevők
|bsen: A tenger asszonya
Csokonai: Karnvóné
LsurKa lstván:A hatodik koporsó
lli m1gyar kortárs darab pályázat útján - ha addig elkészül Lrl ll lo

Csurka drámái engem érdekelnek

tarackos 2011.10.07. 16:12:06

Sztem várjuk meg milyen színházat csinál. A jó gárda adott, itt sztem rajta áll minden. Most majd megmérettetik...

suski 2011.10.07. 16:25:37

ez tök jó Mo-on, hogy az összes komcsi, ügynök, libsi, hazaáruló szemétláda " attól még lehet nagy művész", hogy a nézetei úgymond vitathatóak, de ha vki miépes volt, akkor az csak szánnivaló, tehetségtelen, "jobb napokat látott" lúzer lehet...
Bravó! Amúgy ez egy poszt vagy a wikiről összehányt reggeli lábfájásod?
Különben Dörner nyilatkozott, hogy nem volt sose jobbikos, nemtom honnan szedtétek.

csuti124 2011.10.07. 16:34:10

@bbjnick:

Én elég régóta járok az Új Színházba és végigolvasva Dörner pályázatát, a hányinger kerülget. A Márta-féle színház teljesen jó volt, ez nekem nem kell, és az összes Új Színházat szerető ember nevében kikérem magunknak, hogy olyan simán vehető lenne akár a színészeknek, akár a dolgozóknak ez a változás. Elég sok a személyes ismeretség, és hidd el, senkinek nem tetszik.

Csak azért választotta Dörner ezt a színházat, mert ez volt hirdetve.

Várúr 2011.10.07. 16:34:29

@jan:
Nem olvastam. Lehetséges. Alföldiét és más csókosokét sem olvastam. Sőt Márta Istvánét sem. Dörner remek színész, Csurka nagyszerű drámaíró, Márta gyönge közepes muzsikus. Mindez pályázattól, politikai nézetektől teljesen független. Mindenki tudja: a pályázat egy fene tudja, melyik fán növesztett fügefalevél. Elő van írva, páran letépik, oszt' jónapot. Előre visongani fölösleges. Meglátjuk, ezek ketten milyen színházat csinálnak.

2011.10.07. 16:44:37

Tiszta szánalom ennyire kétségbeesve lenni attól, hogy egy színházvezetés nemzeti radikális. Mert erről van szó, nem a szakmaiság nevű vatta szövegről. Mindig erről van szó. Mélypont poszt.

2011.10.07. 16:46:37

@tesz-vesz: Még a végén színházba fogok járni!

szempontpuska 2011.10.07. 16:50:05

@Várúr: mikor volt már az, hogy Dörner remek színész volt?!
20-25 éve?

Ha meg most is remek, miért nem írt remek pályázatot....

betyár (törölt) 2011.10.07. 17:02:47

a tervezett repertoár alapján egy ellen-nemzeti terve bontakozik itten. meglátjuk. csurka jó író, dörner jó színész, ha jó rendezőket találnak, lehet ez bizony jó. érdekes az eszenyi vezette vígtől nem kapnak hideglelést? ripacs vezetés alatt ripacs színház, mégsem zavar senkit, hogy színész az igazgató:). menjenek inkább a bárkába:))

betyár (törölt) 2011.10.07. 17:05:17

@csuti124:
az újszínház sehús-sehal. akár nem is lenne, ártani nem lehet neki:)

jan 2011.10.07. 17:17:04

@Várúr: a pályázat valóban nem minden, de aki egy épkézláb pályázat megírására _sem_ képes, az hogy bírna már egy színházat vezetni?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 17:26:15

@jan:
tudja hány olyan igazgató van? hülyeúr! :))

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 17:29:53

egyébként meg most mi van? mi a probléma? senki nem tudja, hiszen a poszt sem mond semmit ezügyben. márta szar színházat csinált, jó, legyen nagyon közepes, egy szar féreg aki körbeszopta a faszát minden politikai oldalnak, és ezért megúszta /egyelőre/ a völgyes ügyei miatti kehi vizsgálatot. remélem előveszik megint.
dörner-csurka? miért ne kaphatnának színházat? miért? lehet, hogy szarok lesznek /szinte biztos vagyok benne/ de van szar libsi színház is. dögivel. akkor?

Bell & Sebastian 2011.10.07. 17:42:33

@Leskelődő: Teljesen rendben van ez a pályázat. Ettől még virágozhat ezer virág, a darabválasztás külön jó pont a szememben.

A csiki-csuki felemlegetése annál is inkább meglepő, mert Alföldi maradt. Egyáltalán nem baj, minden színpadnak kell a hírverés, még ha negatív is.

Legalább nem kell annyit vakarózni, ha falusi paraszt Pestre kívánkozik. Busz indul ekkor, jegyet Mancikánál, törkölyt mellőzni, oszt gyerünk!

Pont úgy, mint 30 éve! Brávó!
(Ez a két sutyerák levelét megírta, de tényleg nem olvasta a pályázatot! Hihetetlen.)

szempontpuska 2011.10.07. 17:43:38

@málnási: Mit láttál utoljára az Új színházban?

Bell & Sebastian 2011.10.07. 17:47:59

Csak úgy eszembe jutott, hogy a finneknél még vannak könyvtárbuszok. A rocksztárok meg konzit végzettek.

Elmaradott bagázs.

csuti124 2011.10.07. 17:50:18

@málnási:

Márta nem csinált szar színházat! Voltál már valaha? Közel 60x(!!!) voltam már, és sosem csalódtam. Egy igazi közönségbarát színház, remek atmoszférával és egy korrekt társulattal.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 17:51:57

@csuti124:
a közönségbarát színházban a főszereplő berúg előadás után a nézővel, a női szereplők meg ajánlatot tesznek. én legalábbis így képzelem.

szempontpuska 2011.10.07. 17:53:01

@málnási: értem. Gondoltam, hogy ilyesmit, de a bábszínház nem játszik...

csuti124 2011.10.07. 17:54:36

@málnási:
Képzeled. Itt a helyes szó. Egyébként már rúgtam be főszereplővel, de ajánlatot nem tesz senki... Közvetlenek és kedvesek az emberek, minden dolgozó és színész élvezi a munkát, és ez látszik rajtuk.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 17:54:45

@szempontpuska:
ugye nem gondolja, hogy egy bunkó komcsival majd én itten? de mondja, maga szerint nem közepes?

szempontpuska 2011.10.07. 17:57:27

@málnási: Mit láttál utoljára színházban alember?

Katzenstreu 2011.10.07. 18:04:11

T. Szerzők! Mi lenne, ha megpróbálnátok bocsánatot kérni? Honnan ez a nagy mellény? Előre? Nem ez az előítélet? Mi az a megosztó? Aki a szadi seggéből mászik elő?

Diocles 2011.10.07. 18:09:38

a vicc az, h Márta István a nagy ballib színikritikus pápa Koltai Tamás szerint is a legjobb esetben "közepes" igazgató volt.

tessék, remélem "megfelelő" a forrás:

"Az Új Színház Márta István nevéhez kötődő elmúlt 13 évéről pedig a következő a véleménye. "Jóindulattal szólva, közepes színházat csinált. Olyan volt, mint egy magyar átlagszínház.
A fő baja szerintem az volt, hogy Márta színházának nem volt szellemi centruma. Bizonytalan volt a saját ízlésében, gondolkodásában, abban, hogy milyen színházat akar csinálni. Teljesen ad hoc jöttek egymás után az előadások. Esztétikai, ízlésbeli, szemléletbeli bizonytalanság miatt nem volt arculata a színháznak."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=478673&referer_id=friss

amikor aztán kiderül, h nem az ő előre lesajnált pályázata nyert, hanem Csurkáéké, hirtelen persze mindenki elkezdi Mártát a mennybe emelni ballib oldalról, beleértve a mandiner.hu(=lmp.hu) LMP-hez húzó szerzőgárdáját is.

nekem fogalmam sincs, h Márta vagy a Csurka-Dörner páros lesz a jobb, de visszás ez a politikai indíttatású hecckampány, amelyet ellenük folytatnak.

vazallus 2011.10.07. 18:17:51

Alföldi a Nemzeti Színházban. Dörner az Új Színházban. Fordítva kéne lennie, de egyesek még ezt is sokalják.
Ezt üzenem nekik:
www.youtube.com/watch?v=s1iw7ZYwX7k

tomwar 2011.10.07. 18:19:09

@Várúr: Narancszseles kutyaszar. Nyami-nyami.

Gyermekláncfűrész 2011.10.07. 18:21:00

A szélsőjobb politikáját nem bírom. De ez egy színház. Ilyen is lehet a világon. Egyszer megnézem, valahol érdekesnek tűnik, ha tetszik tapsolok, ha nem, nem. Az sem jelenti hogy rossz, talán csak nem nekem szól.

szempontpuska 2011.10.07. 18:21:48

@Diocles: olvasd el a pályázatát ennek a szerencsétlen, lecsúszott alkesznek.

Sem szakmai életútja, sem (nem létező) tapasztalata alapján nem juthatott pozícióba.

Politikai kinevezett

tomwar 2011.10.07. 18:21:54

@Diocles: 6:2 +5 bonuszpont a szinhazi zsenitol, Tarlos Pityutol, es eredmenyhirdetes. OV mikor szolal meg az ugyben?

Oblomov 2011.10.07. 18:22:56

Előadásaink

2008-2009

Vitrac, Roger: Viktor, avagy a gyermekuralom
Rendező: Milenkovic, Radoslav
Bemutató: 2008. november 29.

:D
Hát ezt nem kellett volna, Márta Pista!

szempontpuska 2011.10.07. 18:24:24

@vazallus: egyszerűen nem hiszem, hogy - már ha egyáltalán kell (?) a politikának ebbe belepofáznia - akkor miért nem lehet egy elismert jobbos és tapasztalattal rendelkező színészt, rendezőt vagy igazgatót találni?

Ennyire nincs senki a palettán? (dehogynem!)

Diocles 2011.10.07. 18:32:00

@szempontpuska:

és? ő és Csurka lenne az első politikai kinevezett ebben az országban?

inkább olvasd el fentebb Koltai Tamás véleményét (ha valaki, akkor ő ért hozzá), szerinte nem vesztettünk sokat azzal, h nem Márta maradt.

szempontpuska 2011.10.07. 18:35:39

@Diocles: Mit láttál az Új Sznházban, hogy ezt mondod?

Diocles 2011.10.07. 18:40:02

@szempontpuska:

Én megbízom Koltai Tamás ítéletében, a nyilatkozatát fentebb megtalálod.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 18:43:29

@Diocles: S jó újabb és újabb politikai kinevezetteket gyártani azzal a felkiáltással, hogy nem az első? Illetve mi nyerhető azzal, hogy Dörner jön és így jön, ahogy jön?

szempontpuska 2011.10.07. 18:43:34

@Diocles: magyarán: semmit
Fogjál kezet a makogóval, Ő is eltűnt a kérdésre mintha ciánoztak volna

mement 2011.10.07. 18:44:10

Ez tortenik a kultura minden teruleten, kezdve a szorakozo helyekel, kulturalis kozpontokal, szinhazakkal, mindenhol beleszarnak a szakma vagy az erintettek szajaba, es kieroltetik a sajat akaratukat, csak hogy az legyen ervenyben.

csuti124 2011.10.07. 18:46:04

@szempontpuska:
Bírom, hogy senki nem válaszol a kérdésedre :D:D Mert nem láttak semmit... Húú mert ha ez meg az azt mondja, akkor biztos úgy van...

Én amúgy láttam a Még egyszer hátulrólt, Tisztújítást, Szonyát, A csúnyát, A szív bűneit, a Kávé habbalt, az Ahogy Tetsziket, a Keleti Pu-t, az Erdőt de még korábban a Rómeó és Júliát is... Mindet imádtam, és egyiket sem egyszer láttam. Takács Kati, Hirtling, Gáspár, Vass Gyuri, Pokorny Lia, Fodor Ancsa, Tordai Teri, Páfi Kata, Földes Eszterke, Almási Sándor és a nemrég elhunyt Huszár Zsolt... Egyszerűen nem fair egy ilyen jól és összhangban működő társulatot megbontani. Nem és nem...

vazallus 2011.10.07. 18:47:40

@szempontpuska: Persze Alföldi Robika rendkívül tehetséges. Az, hogy az apukája MSZP országgyűlési képviselő volt az nem számít. Nyílván ő tehetsége miatt került oda, akkor a politika nem szólt bele. Gondoljunk már bele milyen hőbörgés lenne, ha egy jobbikos képviselő gyerekét neveznék ki egy színház élére.
Van egy 5% alatti támogatottsági szinttel rendelkező ideológia amely megkapja úgymond a Nemzetit. És van egy 20% környéki támogatottsággal rendelkező ideológia amely kap egy kvázi zugszínházat. És már ezen is megy a sírás. Számomra ez az eképesztő. Honnan tudja már mindenki hoy milyen direktor lesz a Dörner? Majd kiderül. Kétségtelenül egy ideológiát fog képviselni, ahogy most a Nemzeti is teszi, de azzal persze senkinek semmi baja. Ott tehetség van, itt meg persze félkegyelműek. Ez a hozzállás ami számomra megdöbbentő.
Egy színházban igenis megjelennek ideológiák, már azzal is ogy milyen darabokat mutat be, aztán azzal hogy hogyan teszi. Ez eddig is így volt. Ahogy a politika eddig is kőkeményen beleszólt.

szempontpuska 2011.10.07. 18:49:00

@csuti124: a Még egyszer hátulról...

Atyaúristen, tényleg!
Azt is ott láttam

(málnásinak: nem, nem arról szól amire gondolsz :-D)

Diocles 2011.10.07. 18:49:04

@szempontpuska:

Mondom, ne velem vitatkozz, hanem a honi színikritikusok pápájával:

"Az Új Színház Márta István nevéhez kötődő elmúlt 13 évéről pedig a következő a véleménye. "Jóindulattal szólva, közepes színházat csinált. Olyan volt, mint egy magyar átlagszínház.
A fő baja szerintem az volt, hogy Márta színházának nem volt szellemi centruma. Bizonytalan volt a saját ízlésében, gondolkodásában, abban, hogy milyen színházat akar csinálni. Teljesen ad hoc jöttek egymás után az előadások. Esztétikai, ízlésbeli, szemléletbeli bizonytalanság miatt nem volt arculata a színháznak."

is 2011.10.07. 18:49:20

@tesz-vesz: mindig érdeklődéssel nézegetem az ilyen széllel szembeni ... megnyilvánulásokat. azt, hogy a neked nem tetsző emberek Magyarországon belül _s_kívül_ mennyi sikert érnek el, az téged láthatóan nem befolyásol értékítéletedben. hát csak pisi... nyilvánítsál véleményt széllel szemben továbbra is. biztosan van az a nagy világösszeesküvés, ami nem hagyja az igazságodat érvényre jutni.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.10.07. 18:50:57

Kicsit túltengenek itt is a degeneráltak!:D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.10.07. 18:51:59

@is: eltévedtél, mert a törzskommentelők újfent leszavazzák ezt a posztot, libsi fröcsögésnek tartják, mint a Hoffman zenekari posztját.

"a neked nem tetsző emberek Magyarországon belül _s_kívül_ mennyi sikert érnek el, az téged láthatóan nem befolyásol értékítéletedben"

na hát nem lehet belekiáltani arccal a szélbe, mondjál konkrét példát, mert ezt nem tudom honnan a fenéből szedted

csuti124 2011.10.07. 18:52:41

@szempontpuska: az nagyon megosztja az embereket, de nekem pl. személyes kedvencem. főleg a jelenlegi szereposztással :D sokan a felénél megunják, pedig az az alapja a második felvonás fetrengésének :)) kár, hogy a hátország színházban ezt már nem láthatom, pedig lassan a 200. előadásnaál járnak

csuti124 2011.10.07. 18:54:15

@Diocles:
Az a véleményem a kritikusokról, hogy...

Aki nem tudja, az tanítja. Aki még tanítani sem tudja, az meg kritizálja. (Arról nem beszélve, hogy vajon mennyi pénz és kitől kap arra, hogy valakit lehúzzon vagy épp az égbe emeljen)

szempontpuska 2011.10.07. 18:54:58

@vazallus: Ha voltál már a Bárka színházban, ha láttad már a Tartuffe-ot akkor nem kérdeznél ilyeneket.

Alföldi Róbert
Rendezői felkérést kapott a nyitrai Andre Bagar Színháztól és a New York-i New York Theatre Workshop-tól (USA), a portlandi Városi Színháztól (USA), valamint a prágai Zábrádli Színháztól. Rendezései meghívást kapnak különböző nagy nemzetközi fesztiválokra (Szlovákia: 1996, 1997, 1998, 1999; Románia: 1998, 2000; Csehország: 1998, 1999).

2002 szeptemberében meghívták a belgrádi BITEF-re a nyitrai Hamlet előadását. 2003 novemberében, a Mezzo komolyzenei csatorna több ízben sugározta Charles Gounod Faust című operáját, mely elnyerte a hónap operája címet. 2006-ban a pekingi Shakespeare-fesztiválra kapott meghívást.

Nagy érdeklődés mellett, teltházas előadáson mutatták be a New York-i Dicapo Operaházban Alföldi Róbert új rendezését, az Emmeline című operát csütörtök este.

"Szikár és erőteljes" a Salemi boszorkányok felújítása, Alföldi Róbert pedig rendezésében "sokat ér el kevéssel" - fogalmazott a The New York Times kritikusa az opera New York-i premierje kapcsán; a Dicapo Opera Theatre-ben bemutatott darabot a Nemzeti Színház új főigazgatója rendezte.

Ezeket is politikai alapon kapta?
Ehhez képest Dörner mit tud felmutatni, néhány tucat haknin kívül?

Alföldit jobb ha kihagyod a viszonyításból (nem csak azért mert nem vele szemben "nyert" az alkesz), csak rosszul jársz vele

is 2011.10.07. 18:56:21

@Diocles: ez a helyzet nem Márta értékelése, illetve csak abból a szempontból, hogy ha más, jobb jelölt lett volna. ez a helyzet arról szól, hogy egy szar pályázatra, egy szakmai zsűri által 6:2 arányban (ahol a 6 szakmai tagok, a 2 az államigazgatási kiküldöttek!) lepontozott jelentkezőre, nyilvánvalóan a Rákosi-rendszerre jellemző megbízhatósági alapon lett a színház vezetése rábízva. ez semmivel sem jobb, mint 1949-ben, amikor rendes munkásemberekre bízták a gyárak vezetését a 'reakciós' addigi vezetés helyett. ez a komcsitempó, tökéletesen függetlenül Márta értékelésétől. volt két jelentkező, és a szarabbik, ám jobban fekvőt választották.

szempontpuska 2011.10.07. 18:56:53

@Diocles: Majd nézd meg mit fog írni Dörnerről ugyanez a Koltai :-)))

Alamio 2011.10.07. 18:58:40

Elértétek, hogy előbb menjek el megnézni az új vezetésű színházat.
Ha ez volt a cél, gratulálok.

Nem illik ennyire előre károgni, főleg úgy, hogy politikai okokból teszitek. Csurka nem szimpatikus mint politikus, de jó író.
Dörner nekem túl dogmatikus a politikában, de helyenként jó színésznek (is) tűnik.
Nem látom be, hogy miért ne vezethetnének jó színházat. A nézetrendszerük miatt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 18:59:32

@vazallus: Hát ha az MSZP képviselő apuka intéz neki elsőosztályú külföldi meghívásokat és díjakat, akkor az MSZP képviselő apukák és anyukák intézhettek volna egy vonásnyival jobb kormányzást is, utóbbi valamivel könnyebb lett volna. Mert ha egyszer valakinek MSZP-s a szüleje, sose érhet el semmit önerőből, ugyebár. A Bárka színházba úgy utaztatták busszal a nyugdíjas bányászokat, például. Vagy Thürmer Gyula fia például... oppardon.

Senki nem tudja, milyen lesz Dörner színháza. A baj az, hogy Dörner se, hiszen nem sokat írt róla a pályázatában. Ha meg ő se, akkor valószínűleg az se, aki odaadta neki a színházat. Ezek alapján meg csak felmerül az emberben a kérdés, hogy és akkor ezt most így hogy?
Adjunk valakinek egy színházat 5 évre meg a hozzá járó finanszírozást, lássuk, mi lesz belőle? Azért, mert azt mondja magáról, hogy mekkora magyar? És ez egy racionális döntés, ez az erőforrásaink ésszerű felhasználása?

szempontpuska 2011.10.07. 19:00:07

@is: "ez a helyzet nem Márta értékelése"
Nem csodálom, hogy Dörner titkosítaná a pályázatát és nagyon helyesen tette Márta, hogy a sajátját viszont kitette a netre.

(pedig Ő sem feküdt rosszul a fidesznél, a Fesztiváligazgatói posztot fel is ajánlották neki tavaly decemberben)

Diocles 2011.10.07. 19:00:28

@is:

ez akkor lenne igaz, h két olyan embert választottak volna, akiknek semmi közük nincs a színházhoz.

közönségben nem lesz hiány szerintem, mert ilyen reklámot még színház nem kapott, amit most ti csináltok Csurkáéknak :D

amúgy meg, persze, nyilvánvalóan van politikai szál is, ahogyan Székhelyinél, Sasnál, meg Verebesnél is volt.

csuti124 2011.10.07. 19:01:04

@Alamio:
Láttad, miről akarnak darabot írni? Gyurcsányról és a privatizációról. Ez a színház eddig fiatalokat és gyerekeket szórakoztatott. Most ha elolvassa az ember a helyesírási hibákkal és magyar nyelvvel össze nem egyeztethető pályázatnak csúfolt valamit, menten szívinfarktust kap. Legalábbis aki a színházat szereti.

Bell & Sebastian 2011.10.07. 19:03:30

@szempontpuska: Szempi, Leskelődő már belinkelte. Mentsd le és rettegj.

szempontpuska 2011.10.07. 19:08:42

@Bell & Sebastian: Rettegni? Erről a lózungról mindig klasszikus komcsi vicc jut eszembe, valahányszor elsütik:

Szibériában az egyik munkaszolgálatos rettenetesen szidja a komcsikat. Be nem áll a szája, mire a másik végre rászól:

- Fejezd már be, hát elvisz az NKVD!
- Innen? Hova????

:-)

vazallus 2011.10.07. 19:11:17

@szempontpuska: Az hogy Alföldi merre haknizik a világban nem tud meghatni. Ennek egyébként nyilván ahhoz van köze, hogy az az ideológia amit képvisel természetesen könnyebben exportálható. Ha Bárka színházat vezetné még mindig és sikeresen járná a világot nem is érdekelne. Ha van rá igény tegye (egyébként van rá igény tényleg). Ugyanakkor a Nemzetibe nyilván az ideológiája és a politikai kapcsolata is számított. Oda nem neveznek ki csak úgy valakit. A New York Times kritikusának a véleménye persze a legfontosabb a nemzeti színház igazgatójának szempontjából.
Amúgy ezek a kritikák és díjak is jól ki vannak találva egymás közt osztogatja a belterjes közösség. Lásd mikor Alföldit megtámadták, a rá következő fesztiválon hipp-hopp tök függetlenül megnyert minden díjat. Szakmailag persze.
Heti-hetes meg társai. Hivogatják egymást haknizni, díjakat osztogatnak. Kritikákat írnak. Ki van ez találva, mindig van hivatkozási alap. Lásd ATV-n is mindig sikerül megfelelő szakértőt, jogászt, közgazdászt meghívni. Persze mind rengeteg elismeréssel rendelkezik már.
A 10 humorista, akik rotációs rendszerben elnyerik a Karinthy gyűrűt minden évben. stb, stb...
Azt kell megérteni, hogy Alföldi egy szubjektív megítélésű szakmában jeleskedik. Épp mint a pontozásos sportágakban. Valamiért kedvelik a pontozóbírák. Persze mert ő nagyon tehetséges. Nincs mögötte semmi más. Bárki eljuthatott volna idáig Ha ennyire tehetséges. Ennyire kitartó. Persze mások nem olyanok. Csak irigykednek. Genetikailag alattvalók.

Alamio 2011.10.07. 19:12:55

@csuti124: És?
Erről a témáról lehet nagyon jót és nagyon rosszat is írni/rendezni. Az biztos, hogy sokan megnéznék. Már ha ez számít. Szerintem azonban nem születik ilyen darab- márcsak jogi okokból sem, úgyhogy ez botránykeltés/promó, merről nézzük.

A pályázatot keresem, de nem találom, úgyhogy addig míg ez nincs meg, arra nem reagálok.

Az viszont biztos, hogy sokan lesznek kíváncsiak rá a hörgés miatt. Köztük én is, mivel már zavar, hogy előre lefröcskölitek sárral: egy pályázat alapján. Történt már Magyarországon bármi a leírt pályázat szerint?

vazallus 2011.10.07. 19:18:14

@Counter: Még egyszer mondom, ha egy Jobbikos fia ülne ott, akkor abból mekkora hiszti lenne?
A nemzetközi díjakat nyilván nem apuka intézte. Egyszerűen származása okán, neki megadatott a lehetőség, hogy bizonyítson. Előtte megnyíltak a kapuk. Nme mondom Alföldire, hogy tehetségtelen, mert nem az. A maga ideológiájában tényleg tehtséges. Akár nemzetközi szinten is. (Azzal együtt, hogy nyilván nem kevés támogatást is kapott) Emellett a világ liberális mediája is nyilván könnyebben befogadta, és jobban méltatta, hiszen ideológiailag illet a képbe.

szempontpuska 2011.10.07. 19:18:50

@vazallus: Ha ez neked hakni... :-)
No és ehhez (vagy Mártához) képest Dörner?
Naugye

kissss 2011.10.07. 19:22:57

Mi ez az ajvékolás?
Mi lesz akkor, ha Alföldinek jár le a szerződése, és rúgják seggbe? Húha. Az lesz ám a nemzethalál.

Hogy is szól a végső, mindent ütő megkérdőjelezhetetlen balos "érv"?

Nem kötelező nézni. Nem kötelező odamenni. Nem kötelező bérletet venni.

vazallus 2011.10.07. 19:24:32

@szempontpuska: Dörnert nyilván nem fogják külföldre hívni, mert nyiltan vállalja, hogy az ideológiája más jellegű színházat takar. Mindkettő elfér egymás mellett, csak épp szerintem pont fordítva kéne lennie. Nekem csak az a furi, hogy a sok liberális színház között lenne egy úgymond "náci" de már azt se lehet hagyni. Már az is sok. Pedig elég sok "náci" van itt. Ha nem lesz elég, akkor úgyis megbukik és mehet a levesbe.

Oblomov 2011.10.07. 19:28:55

Szegény Kaszás Attila előre megmondta, mi lesz Dörnerrel. (3:15-nél)

www.youtube.com/watch?v=sB6C3zUTDO8

csuti124 2011.10.07. 19:28:58

@én is rettegek:

nem lett volna semmi háborgás, ha marad minden a régiben. semmi ok nem volt változtatásra. ennyi.
Márta jól végzi a dolgát, a színészekkel is jól kijön. mindenki szeret mindenki, van egy stabil közönség is. nem kellene bolygatni, főleg ha a szakmaiak is azt mondják, h Dörner nem való oda

Robinzon Kurzor 2011.10.07. 19:30:00

Szerintem Tarlós csak lesre akarja futtatni ezt a küldetéstudatos bandát.

1 év múlva a látványos kudarca hivatkozva csöndben elküldi őket, aztán jöhet valaki, aki tud rendes színházat csinálni.
Persze szigorúan a politikai holdudvarból, mert az már fel sem merül, hogy máshonnan is lehetne.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 19:30:07

@szempontpuska:

te fasztarisznya. megetettem a gyereket, nem a cián tette. :)

de. kár alkeszezni, mert láttunk már elég tehetséges liberkomcsi igazgatót rendezőt alkesznek. ez tehát nem szempont. az alföldire morgó kőbunkó tahókkal meg megvívni, hát az meg felesleges.
politikai kinevezés? valószínűleg az, mint mindig minden színházigazgatói kinevezés.
és talán van olyan olvasata a dolognak, hogy tarlósnak annyira tele a fasza a fidesz megrendeléseivel, hogy a fidesz támogatta mártát csakazértis kipenderítette. nem tudom meg kéne nézni a bíráló bizottságot, volt e benne apparátusi ember és kire szavazott.
az hogy koltai mit mondott mártára és folyamatosan az egész magyari színházra, az érdekes és igaz. az és ben érdemes visszakeresni. szóval hogy mit fog mondani dörnerre, nem érdekes. de valószínűleg igaza lesz. :)

szempontpuska 2011.10.07. 19:33:12

@málnási: Ha egy kicsit olvasnál tudnád a bírálóbizottságot és azt is melyikek szavaztak Dörnerre.

Dehát magas ez a színház téma neked, nem vagy odavaló, közöd nincs hozzá ugyebár...

Tourist From An Other Space 2011.10.07. 19:33:27

A Fidesz most odanyalt a Jobbiknak!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 19:35:25

@vazallus: Nem tudom, mekkora hiszti lenne vagy lenne-e, de hasonlatos példának ott van Matolcsy. Nincs túl nagy hiszti azon, hogy kinek az unokája. Vagy éppen azon sincs nagy hiszti, kinek a veje Réthelyi.

Neked viszont az jelenti Alföldi mércéjét, hogy az apja mit csinál?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 19:36:45

@málnási: Hát mert a színházi állások arra valók, hogy ha elfogy a levélpapír, legyen mivel üzengetnie egymásnak az uraknak.

kissss 2011.10.07. 19:37:23

@csuti124:

Nem tetszik? Nem kötelező bérletet vásárolni. Rengeteg színház van még Budapesten.
További kellemes nyöszörgést.

csuti124 2011.10.07. 19:38:31

@én is rettegek:

látszik, hogy nem vagy színházas. ha évekig jársz valahova, és szinte a második otthonodnak tekinted a helyet, egészen máshogy látod a dolgokat.

gargoyle 2011.10.07. 19:40:15

azért szép olasvni, amikor a mandinert libsikomcsizzák a radikálisan buta keretkommentelők. legközelebb mi lesz, vona gábort megveri a betyársereg? oh wait..

Alamio 2011.10.07. 19:41:13

@csuti124: @Counter:
Köszi a linket!
Dörnerét végigolvastam, önmagában semmi igazán felháborítót nem találtam benne. Mosolyognivalót persze igen.
Mártáé profibb, ez tény.

Azonban nem érzem úgy, hogy összedőlt a világ. Meg nem is értek hozzá igazán.

Csak az a fránya előre ítélés, az zavar. Mert nem hinném, hogy Márta-megvonással lehetséges egyáltalán embereket büntetni; legalábbis egyvalami még nem hangzott el komoly, fajsúlyos érvként. Az, hogy Márta valami hihetetlenül MUSZÁJ rendező lenne.

A műsorterv (vagy hogy kéne írni) viszont tetszik Dörnernek, úgyhogy tényleg elmegyek majd megnézni egyet-kettőt.

kissss 2011.10.07. 19:43:42

@csuti124:

Persze, te évekig jártál az Új Színházba... az volt a második otthonod mi?
Szerintem életedben nem jártál színházban, csak jártatod feleslegesen a pampuládat.

Alamio 2011.10.07. 19:44:40

+ gyomlálnák, csak nincs javítás: előítélet (előre ítélés helyett), és nem rendező, hanem igazgató volt természetesen Márta.

csuti124 2011.10.07. 19:45:18

@Alamio: csak az lehet Márta-megvonással büntetni, aki rendszeres Új Színház látogató, és minden úgy jó neki, ahogy van. Nyilván az ilyen emberek nem akarnak változást. Én is közéjük tartozom. Ismerem a színészeket, tudom, hogy mennyire szeretik az igazgatójukat. És Márta is egy teljesen korrekt EMBER! 13 évig dolgozott ezen, és most egyszerű politikai érdekből leváltják.

csuti124 2011.10.07. 19:47:26

@én is rettegek:
Mint már fentebb írtam, közel 60x voltam már az Új Színházban...És ebben az évadban is már 3x, január 31-ig pedig amennyiszer lehet, ott leszek.

kissss 2011.10.07. 19:48:25

@csuti124:

Pedig haláláig járt volna neki ez az állás. Bérelt helye volt, vagy mi?
Majd találsz magadnak másik "második otthont", addig is járj romkocsmákba, abból még több van Budapesten, mint színházból.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.07. 19:48:36

Remélem, kirúgták már azt a 6 embert, akik nem Dörnerre szavaztak.

vazallus 2011.10.07. 19:50:15

@Counter: Nem az jelenti a mércéjét. De szerepe volt abban szerintem, hogy idáig jutott.
Elismerem, hogy tehetséges, de egy ideológiát képvisel. Ahogy Dörner is. Persze egy liberális ideológiával könnyebb érvényesülni. Én csak azt mondom kár most kiabálni, hogy a politika beleszól. Mert eddig is beleszólt. Sajnos valószínűleg elkerülhetetlen, hogy beleszóljon. Egyébként én "náci " vagyok, szóval a mostani brancsot sem bírom. De pl Dörnerrel nincs bajom. (Alföldivel is csak az, hogy ott csinálja amit csinál, ahol csinálja. Meglátjuk mit alkot Dörner. Nem várom, hogy a népszabiban vagy a NYT-ban pozitív kritikát fogok olvasni. Majd elmegyek és megnézek egy előadást.

csuti124 2011.10.07. 19:51:03

@én is rettegek:
Addig járt volna, amíg jól végzi a munkáját. Ez a normális.

a "második otthon" pedig nem a helytől függ, hanem az emberektől.

Alamio 2011.10.07. 19:55:13

@csuti124: Ez korrekt. Neked tetszett Márta színháza.

Dörneré meg valaki másnak fog- ha alkalmas a feladatra.

szempontpuska 2011.10.07. 19:56:34

@milyen szép a Vértes, ó: Persze, nyilván csak idő kérdése, mert ahogy Lázár mondta, Ők olyan demokratikus fickók...
:-)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.07. 19:59:14

@szempontpuska:

Tehát még nem történt meg? Ki ezért a felelős?

csuti124 2011.10.07. 19:59:24

@Alamio:
igen, és nagyon sokaknak tetszett. és tudod, nem kevés személyes élményem is van, így ez a dolog számomra pl. egyáltalán nem csak egy politikai hír, hanem egyenesen az életem megbolygatása. ezt tényleg csak az értheti, aki hasonló cipőben jár. ezt elismerem

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.07. 20:00:41

@szempontpuska:
na, csak utánanéztem, tarlós vitézségéről szőtt elméletem bukott. viszont, ha a fidesz dobta a féreg mártát, hát lehet, hogy jön a kehi. és akkor sírhat a jóember.

és tudja ha valaki fergeteges színházjáró a mai magyar színházi teljesítmények mellett, az nem az ahhoz való vénájától van, hanem attól, hogy buta.
tudja, láttam én blúcsipekkel álmodó, tözsdefilozófust tönkre jutni. tudja ha valamivel szenvedélyesen foglalkozik, nem biztos, hogy vágja mi folyik ottan.
de nem, ne válaszoljon nem kívánnék magával tengeri kígyót. és mennem is kell.

sárkányfő 2011.10.07. 20:12:24

Azért az elvtelenségért tart itt ez a szar ország, amit itt is előad jópár gerinctelen fidesznyaló, akiknek amúgy megvannak a tükörképeik a másik oldalon is.

Tök mindegy hogy Márta közepes-e vagy sem, ez a tipikus, primitív relativizálás és félrebeszélés módszere.

Ha valakit még érdekel hogy működnek a dolgok, akkor így: a pályázók pályáznak, azokat megítélik, és _szakmai alapon_ döntenek.
Ezen lehet röhögni, de ha ebből engedünk, akkor marad az a szar, ami most van itt egy normális ország helyén.

Dörner pályázat alapján nemhogy egy színház vezetésére nem alkalmas, de konkrétan nem beszámítható. Egy olyan szöveggel, amit a pályázatában levágott, más embert, akinek nincs politikai kapcsolata, egyenesen vinnék a diliházba. Nem viccelek, nem túlzok, szegény ember láthatóan megőrült. Ugye nem kell belinkelnem a szövegét, az maga a merő téboly.

A szövege alapján Dörner a Gubcsi után maradt űrt fogja betölteni.

Mindez, mondom, nem is lenne annyira érdekes, de amit itt előadnak egyesek... a tömény szart is védik, ha fideszes. Hát védjétek, egyétek, a tiétek. Komolyan, vagy egy tucat nick simán beállna bármilyen szegény elmehunyt mögé, ha az kitűzné a fidesz-jelvényt. Mondjuk meg is teszik.

szempontpuska 2011.10.07. 20:13:50

@málnási: nincs is miről beszélni, egyszerűen nem volt sportértéked

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 20:25:03

Na ja, politikai döntés született, épp, mint anno Alföldi esetében. Ráadásul itt kevesebb kárt tud okozni Dörner, mint amennyit ő ártott a Nemzetinek (mondjuk színésznek jó, sőt felőlem valami kisebb színházat is igazgathatna). Majd elválik milyen lesz.

mizie 2011.10.07. 20:25:22

Egy szinkronszínészt aki 20 éve nem tett le semmit az asztalra hogy és miért neveznek ki színházigazgatónak?

mizie 2011.10.07. 20:26:29

@Muad\\\'Dib: Milyen károkat okozott Alföldi?

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 20:28:48

@mizie:
Megosztotta a közvéleményt brutálisan, elfelejtette, hogy a Nemzeti nem egy kísérleti színház, ahol kiélheti hóbortjait. Erre nem az a megfelelő hely. Jól tudta ezt szerintem mindenki, csak hát az a fránya politika.

Várúr 2011.10.07. 20:30:12

@jan:
Jóember. Csak Magyarországon vagy 500 cég él pályázatírásból. Egy színház sorsát nem a pályázat dönti el. Az duma, picsafüst, alibi (bocs'). Konkrétan tudom, hogy Márta kapolcsi pályázatain évente féltucat ember dolgozik. Nem baj, csak ne tegyünk úgy, mintha nem így volna. Az én más jellegű pályázataimba is bedolgozik pár haverom. Vagy sikerül, vagy nem.

Oblomov 2011.10.07. 20:30:30

Szóval van itten a műsortervben ez a Zalán futása, mégpedig Vörösmartytól.
Ez ugye eposz, ami nem éppen drámai műfaj. Biztos színpadra lehet persze állítani, ahogy megoldható volt ilyesmi nem egy Móricz-regénnyel is. Csakhogy azokat Móricz dramatizálta.
Mindenesetre ez felpiszkálta kíváncsiságomat, ahogy feltehetően Tarlóssal is ez történhetett.

Kormánykrónikás · http://kormanykronika.blog.hu 2011.10.07. 20:32:50

@Muad\\\'Dib: Milyen kísérleti?
Soha nem voltál még a közelében sem a Nemzetinek...

mizie 2011.10.07. 20:34:54

@Muad\\\'Dib: Ööööö... Én vagy 10 darabot láttam a nagyszínpadon és egyik sem kísérleti vagy avantgard darab volt. Te hányat láttál?
Mellesleg a Nemzetinek 3-4 színpada van, van ami 30-40 fős. Ott szokták - más rendezők és társulatok - "kiélni a hóbortjaikat".

De talán a legfontosabb hogy minden előadáson csordultig telik a színház és a többi színházzal ellentétben nem a mi pénzünket költik el a veszteségesség fenntartására.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 20:41:26

@Kormánykrónikás: @mizie:
Nos nem szeretnék értelmetlen és szubjektív vitába bonyolódni, de akkor álljon itt Verebes véleménye, akit aztán nem lehet jobboldalisággal, vagy prüdériával vádolni (nehogy politikai síkra terelődjünk):
"...Én Alföldi Róbertet saját korosztálya legkiválóbb tehetségének vélem, úgyis mint színészt, úgyis mint rendezőt. Ezzel együtt azt mondom, alkalmatlan arra, hogy a Magyar Nemzeti Színház igazgatója legyen...Hét éve van Nemzeti Színházunk. Az első években bemutatták a Bánk bánt, a Csongor és Tündét és az Ember Tragédiáját. A három nagy nemzeti drámánkat. Az előadásokból viszont a történetet nem lehetett megérteni, hogy miről szól a darab. Ha egy fiatal beül, akkor ehhez a színházhoz szokjon hozzá? Nem a szerzőt kéne képviselni a Nemzeti Színházban? A Nemzeti Színháznak egy hagyományos kukucskaszínháznak kell lenni. Ott kell a legjobb színészeknek a legjobb rendezőkkel eljátszani a Bánk bánt. Nem igaz az sem, hogy azt nem lehet korszerűen! Nem igaz az, hogy zakóban kell játszani a Bánk bánt, hogy én azt higyjem, hogy az rólam szól. Csak azt úgy sokkal nehezebb.
Azt viszont kikérem magamnak, hogy két János Vitéz közül kell választanom. Az Alföldy-féle botrány János Vitéz, ahol prostituáltak a tündérek és '56 jön be, csak nem tudom miért. És a szolnoki Balázs Péter-féle, árvalányhajas, magyarkodó János Vitéz között. Ezt én nem tűröm el. Ezt a darabot megírta a Petőfi Sándor, abból a Heltai Jenő és a Kacsóh Pongrácz csinált egy daljátékot. Én azt szeretném látni, úgy, hogy az nem riszálja magát, korszerű, de úgy, hogy mégis arról szól, amiről szól, és nem egy kurzus lenyomata..."

Bell & Sebastian 2011.10.07. 20:42:35

@szempontpuska: Itt egy eredeti vicc.

Bugyonníj marsall iskolások előtt mesél a frontról.

- Kivont karddal vágtatok előre a fehér lovamon, nézek balra, öö... ki*anyátok, nézek jobbra, ööö... ki*anyátok!

Gyerekek kórusban:
- Neeem, a kibaszott memóriád!

mizie 2011.10.07. 20:48:32

@Muad\\\'Dib: Ne haragudj de egy olyan tehetségtelen majom véleménye mint Verebes egyáltalán nem nyom nálam semmit a latba.

De mostmár tényleg érdekelne melyik darabot láttad a Nemzetiben.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 20:52:34

@mizie:
Az Ember Tragédiáját és ennél már sokkal jobb rendezései is voltak ennek a műnek. Márpedig a Nemzetiben illene a legjobbat játszani.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.07. 21:07:47

Jó lenne már felébredni Tisztelt Mandiner, és szétnézni a nagyvilágban. Nem az SZDSZ szarta a kultúrát a Föld nevű bolygó minden szegletébe.
Jobb helyeken igenis megbecsülik a szinkronszínészeket, különösen ha sikeresek és kedveltek. Nem véletlen, hogy ezekben az országokban a kultúra hozza és nem viszi a pénzt. Kicsit szánalmas, ahogyan a nemesi kutyabőrt kultúrplecsnire cserélték ebben az országban az önmagukat felkent kultúrpróféták. (Persze nem az egykori igazi nemesek utódairól van szó, hiszen azokat a helyükbe lépett imitátorok megpróbálták a világból is kitörölni, csak a felsőbbségi tudatukat sikerült a lehető legtorzabb módon átvenniük.)

Addig ameddig az adófizetők pénzén kell eltartani a színházainkat addig egyetlen színigazgatónak sincs joga siránkozni egy személyét érintő politikai döntés miatt. Az kérem nem eredmény, hogy megtöltjük a színházat államilag/önkormányzatilag dotált jegyekkel.
Tartsák el magukat a színházak, sőt fizessenek be adót maguk után mint bárki más. A színház is showbusiness aminek hoznia kell a pénz és nem vinnie. Ha majd lesznek olyan színházak, amelyek nulla támogatás mellett is megtöltik a padsorokat, évente jelentős profitot termelnek amiből adóznak, nos akkor az ilyen sikeres színházak igazgatói biztonságban érezhetik magukat, nem akarja majd őket leváltani a politika, legyen bármilyen színű párt hatalmon. Akkor majd nem kell végighaknizni a magyar sajtót bal oldaltól jobboldalig siránkozva, a magukat oly nagyra tartó színházi géniuszoknak.

Ha Márta Istvánt valóban olyan jó szakember majd talál magának máshol színházat amit sikeresen vezethet. Azzal pedig nem borul, hanem éppen helyreáll kis világunk egyensúlya ha most azok is helyet kapnak, akiket az elmúlt 20 éveben szándékosan diszkriminált a hivatalos magyar kultúrpolitika.

S. Annyi 2011.10.07. 21:17:19

Élvezem a liberálbolsevikok sírását már egy éve és még sokáig szeretném élvezni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 21:34:17

Jobb helyeken nem szinkronizálnak. Ha valamit mégis, akkor meg nem színész, hanem valaki, akinek nincs feltűnő beszédhibája és tud olvasni. A szinkron nem kultúra, a szinkron inkább a kultúra rongálása.
Na meg a megbecsülést nem bemondásra osztott földbirtokkal, akarom mondani színházigazgatósággal szokás kifejezni. Jobb helyeken.

Az állami felügyelet minőségét illetően manapság szerintem már élhetünk elvárásokkal, elvárható, hogy az állam átláthatóan, indokoltan, cél- és ésszerűen hozzon döntéseket. Ez itt megtörténik? Vagy esetleg tévednék, és nincs is semmi baj egy kis bizantin hatalomgyakorlással?

Amennyiben egy színház teljes mértékben önfenntartó, úgy teljes mértékben indokolatlan az állami felügyelet fölötte. Olyankor ugyanis nincs közpénz, közvagyon, amelynek irányításához szükség volna az államra.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.07. 21:38:05

@szempontpuska:

gondolom világos, hogy vazallusnak egyértelműen mást jelent a "szakmai" szempont.

Ez egy kicsit olyan, mint anno az urbánus-népi szembenállás. A népi szempontrendszerben nem az irodalmi szakmai érték az elsődleges, hanem a mondanivaló mögötti szándék szimpátiafoka. Vazallus valószínűleg az agya teljes kapacitásával komolyan gondolja azt, hogy Alföldi _szándéka_ a morál rombolása erkölcstelen színdarabok csinálásával, és az, hogy ez egy _bevett_ és megszokott _stílus_, amit mindenki ugyanígy lát, és a hasonló morálrombolók tartják a markukban a hatalmat a színházak világában.

Ebben a kontextusban egyébként Dörner pályaműve is hirtelen értelmet nyer. Hagyományosan, ha valaki politika nélkül csinál színházat, akkor természetes, hogy nem éri fel ésszel, de nem úgy kell nézni.

Kicsit tartok ennek a divatnak a továbbterjedésétől. Mi lesz, ha holnap valamelyik grespiki magasságokba emelkedő tehetség kitalálja, hogy a PI márpedig 3.15, mert azt neki megsúgta Emese szelleme, és különben is 1848. Ez is csak szakmailag baromság.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 21:42:55

@Counter:
"Jobb helyeken nem szinkronizálnak..."
Rosszabb helyek:
"Generally dubbing countries
In the Italian, French, German, Spanish, Turkish, Hungarian, Czech, Slovak, Russian and Ukrainian language speaking markets of Europe, almost all foreign films and television shows are dubbed..."

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.07. 21:45:56

Egyébként politikailag abszolút érthető lépés, két légy egy csapásra: nem csak hogy saját ember, de kevesen* vannak, akikre odafigyel a jobbik szavazógárda, és közben a jobbikot kritizálja.

*tud valaki más példát egyáltalán?

kiskakas 2011.10.07. 21:57:40

@vazallus:
Menj pszichiáterhez, a baráti köröd biztosan tud egy jót, ahová ők is járnak! Ha ez már csak így megy!

seagull 2011.10.07. 22:05:45

Vazallus: akadj mar le errol a "maga ideologiajaban", meg hasonlo fordulatokrol. Ha fingod sincs a muveszetrol, nem kell hozzaszolni, ha a tehetseget is ideologiai alapon nezed, akkor komoly baj van veled, ne eroltesd! Ezzel egyutt a bejegyzes elore itelkezese tenyleg gaz, a kinevezes modja es Dorner dumaja szinten. Hogy aszinhaz milyen lesz, majd elvalik.

dr kíváncsivagyok 2011.10.07. 22:14:54

@Diocles: Valóban közepes volt...és ráadásul ballib... ! Na nem is a közepessége miatt nem kapta meg újra a posztját ! És Dörner ? Lesz -e ( lehet-e)közepes egy náci ?

levvente 2011.10.07. 22:24:08

"Volt MIÉP-es, lett Jobbikos"
Dörner nagyon nem Jobbikos.
Ha ezt Ti is tudjátok, talán nem születik meg ez a mocskolódás.
Komolyan, kezditek alulmúlni a Fankát, pedig az már teljesítmény........

inchains 2011.10.07. 22:26:59

sokat gondolkodtam, hogy miért utálom a Mandínert. Rájöttem: az ilyen cikkek miatt. Tudjátok, hogy nincs már olyan párt, hogy SZDSZ?

dr kíváncsivagyok 2011.10.07. 22:29:15

A valódi hátteret senki sem látja ? A Fidesz az erősödő tüntetések miatti félelmében ( hogy leszerelje, lecsendesítse a Jobbikot ! ) engedte kinevezni- neveztette ki azzal a tapló Tarlóssal ! Mert fél ám a Fidesz ,..ha nem is mutatja ! És pontosan tudja , hogy jobban kell félnie 200-300 Jobbertől,...mint 100.000 Ballibtől ...hiszen Ő uszította 2006 - ban ezt a csürhét !!

levvente 2011.10.07. 22:30:04

jó ez a HVG-s link.

ha ajWéé árpi is siránkozik, az csak erősíti a bizalmam az új vezetés felé.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 22:30:42

@Counter:
Csak a kíváncsiság kedvéért, melyek a jobb helyek?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 22:32:03

@Muad\\\'Dib: Szinkronizálás szempontjából - arról volt szó - természetesen azok a médiapiacok, ahol lehetőség szerint tartózkodnak a szinkrontól.

betyár (törölt) 2011.10.07. 22:33:48

@Oblomov:

és mint ahogy megtörtént ez a 22-es csapdájával, a bűn és bűnhődéssel, a tóbiás, a tejesemberrel is. csak néhány, amit nem a szerzője dramatizált, oszt mégis odavolt érte a pesti "vájtfülű". mint ahogy gondolom nem zavarta ez magát a mester és margaritánál sem, pedig hűde gyenge volt ottan a nemzetiben:)

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 22:36:14

@Counter:
Ez azért nem feltétlenül igaz. Ugyanis szinkront lehet megfelelően csinálni. Erre ugye (igaz az csak egy rajzfilm) remek példa a Flinstones, melynek nagyiszerű volt a magyar szinkronja. Ráadásul előfordulhat, hogy bizonyos szófordulatok sokkal jobbak a szinkronban, mivel kár lenne elvárásnak tekinteni, hogy mindenki anyanyelvi szinten beszéli az idegen nyelveket, a felirat pedig szinte mindig tömörebb és lényegi mondanivaló veszhet el az olvashatósági szempontok miatt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 22:49:43

@Muad\\\'Dib: A Flintstones családból egy másik rajzfilmet csinált a magyar szinkron. A rajzfilm jobb lett tőle, ellenben nem az lett belőle magyarul, mint ami eredeti nyelven volt.
Azt nem tudom, mi értelme szinkronizálni az általában gyönyörű angolságú természetfilmeket, a daily soapot, a silány játékfilmeket és a beszédet filmalkotó elemként kezelő filmeket. Itt a szinkron hozzá nem tesz, legfeljebb elvehet.

De általában is: a felirattal, azt mondod, elvesz*het* a lényegi mondanivaló. Azonban mindig megmarad az eredeti hang, ami szinkronnal mindig nem hogy elveszhet, de bizonyosan el is veszik. Tartok tőle, hogy épp egy biztosra vehető teljes veszteséget preferálsz egy esetleges, nem valószínű veszteséggel szemben, puszta hagyományőrzés és nagyon kevés, évtizedekkel ezelőtt előforduló és ma már gyakorlatilag megvalósíthatatlan, rendkívüli teljesítmény kedvéért.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 22:55:54

@Counter:
Igen, van igazság abban amit mondasz, és valóban jórészt a pénzhiány miatt manapság többségben vannak az igénytelen fordítások ,de ennek nem kellene így lennie. Ahogy egy könyv esetében is lehet jó fordítást és silány munkát produkálni, ez itt is igaz. Én is számtalan filmet jobban kedvelek eredeti hanggal, de meglepő módon még manapság is készülnek igen jó szinkronok is. A feliratok viszont a tömörítés miatt nekem kissé furcsák az eredeti szöveghez képest.

az újdonság garázsa 2011.10.07. 23:02:04

Gondolom, kedves Péterfy meg Zsigmond, egyikőtök sem látta Dörnert a 80-as - 90-es években a Katonában.

Kurva jó színész (volt?).

Más kérdés, hogy megbolondult.

majking 2011.10.07. 23:05:50

Azért lassan egy irtózatosan nagyot oda kell b@szni az asztalra...

budai zöld 2011.10.07. 23:08:49

Most akkor tegye fel a kezét az, aki volt valaha az Új színházban... vagy bármilyen színházban.

Ha a társulat nagy része egyben marad, olyan nagy baj nem lesz, kivéve talán az új bemutatók nagy részét.

És azt megfigyelte már valaki, hogy Dörner pályázatában szerepel _Jirzi_ Menzel is? Ez alapján biztosan országos cimborák.

Törpe minoritás 2011.10.07. 23:11:34

@Muad\\\'Dib:

Ha a Nemzeti nyitó előadására gondolsz, tehát ha azt láttad, akkor:

1. Azt Szikora rendezte, nem Alföldi
2. Akkor Schwajda volt az igazgató, nem Alföldi. Bár:
3. Alföldi játszott benne, az igaz. De kb ennyire vagy képben Nemzeti-ügyben, és színház-ügyben is.

Úgyhogy hajrá, magyarázd el nekünk, mért jó színházilag, ha Dörner lesz az igazgató az Hátországban!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 23:13:10

@Muad\\\'Dib: Persze, rengeteg munkával és jobb sorsra érdemes színészekkel készíthető akár olyan szinkron is, ami már majdnem olyan jó, mint az eredeti hang volna egy jobban sikerült és töredék erőforrást felemésztő felirattal.
Ehhez képest a szinkronhelyzet minden, csak nem ez. Sweatshopokban készül a szinkron mindenhez válogatás nélkül, javarészt ugyanazzal a fél tucat hanggal, a google translate szintjét kicsivel meghaladó szövegekből. Eke, só.

A feliratozás olvasni tudásra és nyelvismeretre gyakorolt tagadhatatlanul jótékony hatásáról, illetve a szinkrongyártás visszaszorulásával valamennyire tisztuló színészi pálya előnyeiről nem is szóltam és nem is akarok :) Sem arról, hogy filmszinkron esetében egy színészt a hangjától, egy másik színészt pedig a testétől fosztanak meg.

Részemről az egész szinkronkérdést annak erősen offtopic volta miatt lassan szeretném lezárni itt. Az az állítás, amelyre reagáltam, úgy hangzott, hogy jobb helyeken megbecsülnek egy olyan sikeres szinkronszínészt, mint Dörner Györgyöt. Az ellenvéleményemmel ennek az általam vélt abszurditására igyekeztem rámutatni, remélem, sikerrel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.07. 23:17:07

@budai zöld: "Ha a társulat nagy része egyben marad, olyan nagy baj nem lesz..."

Vö. a leendő intendáns nyilatkozata:
"Februárig a mostani társulat működik, nyilvánvaló, hogy mindenfélét meg fognak majd próbálni. De ez engem egyáltalán nem érdekel."

Való igaz, nem mond olyat, hogy a társulatot el akarná zavarni. Azonban tetten érhető a prekoncepciója is, meg az is, hogy határozott időtartamot rendel a "mostani társulat" mellé határozóként.

csuti124 2011.10.07. 23:17:35

@budai zöld:
Menzel jelenleg is rendez az Új Színházban! De arról, hogy Dörner vele akar dolgozni, biztos nem tud. Mivel Dörner bevallotta, hogy nem beszélt senkivel, ezek csak felvetések.

Törpe minoritás 2011.10.07. 23:18:37

Ami pedig Csurka darabjait illeti, hogy ti. mennyire jók is azok, hát sajna ki kell ábrándítanom a t. hozzászólókat.
Azok a darabok jórészt a rendszerváltás előtt íródtak, érdekességüket anno leginkább "merészségük" adta. Azóta érdektelenné, idejétmúlttá és jórészt hazuggá váltak.
De még ha remekművek lennének - mint ahogy nem azok - akkor sem lehet 10 darabra egy színházat alapozni.
Azt pedig, ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a nézők majd újra és újra megnézik a Hátország előadásait, s ezzel folyamatos telt házat generálnak?

Miniszterelnök úr 2011.10.07. 23:21:49

Én eddig azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy Új Színház. Nem mindegy, ki az igazgatója?

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 23:22:23

@Törpe minoritás:
By the way, ki mondta, hogy jó, vagy rossz lesz? Van elég színház, épp Dörner is megfér az egyik élén. Alföldit pedig, ne is haragudj, de nem kötelező szeretnem, sem, mint igazgatót, sem , mint rendezőt. Mint írtam sokan gondolják ezt hasonlóan mind bal, mind jobb oldalról. A Nemzeti élére pedig illene egy olyan embert választani, akit "nagyjából" mindenki elfogad.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 23:25:47

@Counter:
Rendben zárjuk le az offot. Még annyit írnék erre, hogy az eredeti hang a nagy többségnek semmit nem fog mondani, egy kellően összetett filmben - mely nem egy lőjünkhalomramindenkit darab - bőven középfokú szintet meghaladóan illik érteni pl. angolhoz ahhoz, hogy megfelelően értsed a filmet.

Törpe minoritás 2011.10.07. 23:28:53

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 20:52:34

"Az Ember Tragédiáját és ennél már sokkal jobb rendezései is voltak ennek a műnek. Márpedig a Nemzetiben illene a legjobbat játszani."

Szóval Alföldit nem kötelező szeretni, viszont akkor láttál ott utoljára előadást - saját bevallásod szerint - mikor nem Alföldi volt az igazgató. Azóta elteltek évek, volt Jordán, de mást nem láttál.
Viszont tudod, hogy Alföldi nem jó színházat csinál ottan.

Gratulálok! Szép gondolta!

Törpe minoritás 2011.10.07. 23:32:49

Már ti. gondolat...

Csak ad némi halvány vajszínű árnyalatot mondanivalódnak az a szőrszálhasogató alaposság, és felkészültség, ahogy pl. szinkronról, a Nemzetiről, vagy a színészi mesterségről nyilatkozol. Nyilván hasonló kimerítő ismereteid vannak Dörnerről és Csurkáról is.

Muad\\\'Dib 2011.10.07. 23:37:03

@Törpe minoritás:
Nézd, elolvastam a kritikákat a művekről, a rendező gondolatait, stb. Képzeld, egy felnőtt ember nagyjából már tudja, hogy milyen rendezéseket szeret és milyeneket nem. Nekem nagyon nem jön be, ha a rendező azt képzeli, ő sokkal jobban érti, mikor mire gondolt az író, pláne, ha ezt még nagy "pofával" is teszi. Az sem túl nyerő, ha egy igazgató hasonló elveket vall és hasonló daraboknak ad helyet. Ez remek egy "kis" színházban , ahol az erre vevő közönség nyilván értékelni fogja a dolgot, de nem a Nemzetiben. Tényleg ennyiről van szó összesen.

az újdonság garázsa 2011.10.07. 23:38:07

Egyébként a sok idióta azt nem fogja fel, hogy NEM az a baj, hogy KIT neveztek ki, hanem az, hogy HOGYAN.

Ez kb. ugyanaz, mint amikor annak idején a Tilos nem kapott frekvenciát, mert kb. 12-13 évnyi működés után a működési tapasztalatra 1 (egy) pontot kaptak az ORTT-től.

A Rádió C ellenben, akik addig egyetlen másodpercet sem működtek, ugyanerre a műsorkészítő tapasztalatra kapott 5 azaz öt pontot...

majking 2011.10.07. 23:40:29

már el akartam menni aludni, de most fejeztem be Dörner pályázatának olvasását. Olvassátok el Ti is.
Az az ember megbolondult.
Nagyon rossz kedvem lett...

Oblomov 2011.10.07. 23:45:36

@betyár:
sokszor keverem én is az eposzt az opus-szal. Az opus-i kellékeket viszont kicsit nehéz kukucskáltatni. De biztos megoldják majd.

az újdonság garázsa 2011.10.07. 23:49:21

@Törpe minoritás:
Már azt hittem, én emlékszem rosszul, mert nekem is gyanús volt.

@Counter:
"A feliratozás olvasni tudásra és nyelvismeretre gyakorolt tagadhatatlanul jótékony hatásáról"

Elképesztően nagy butaság.
A románoknál pl. nem szinkronizálnak.
Ha van nép, amelyik kevésbé beszél idegen nyelveket, mint a magyar, akkor az a román.

@Ozor:
Húha, biztos jó dolog reklámozni, mekkora műveletlen tapló vagy...

@Muad\\\'Dib:
Bőven kevés hozzá a sima felsőfok is, hogy rendesen megértsd, ne csak úgy nagyjából.

Törpe minoritás 2011.10.07. 23:54:55

@Muad\\\'Dib:
Teljesen világos, amit mondasz! Elolvasod a kritikákat. Azok dicsérik rendszerint az Alföldi-rendezéseket. Akkor nyilván a külföldi kritikákra. Azok is. Hm.
Ja, nyilván nem a kritikusok kritikáira gondolsz!
Akkor a parlamenti kritikákra. És felnőtt emberként máris tudod, mit kell gondolj egy előadásról.

Egyre szimpatikusabb a gondolkozásod!

(Nem veszed észre, milyen kínos, mikor mindenféle kompetencia nélkül, - pusztán politikai szimpátiára alapozva - ítélsz meg egy igazgatói kinevezést, majd azt hitelesíteni próbálva szakmai kérdésekben megnyilatkozol?)

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.08. 00:23:03

@Counter: Hemzseg az írásod a liberál-rasszista kiszólásoktól, vélhetően észre sem veszed, nem is a te hibád, ez az SZDSZ két évtizedes kultúrdiktatúrájának a következménye.

"Jobb helyeken nem szinkronizálnak. Ha valamit mégis, akkor meg nem színész, hanem valaki, akinek nincs feltűnő beszédhibája és tud olvasni. A szinkron nem kultúra, a szinkron inkább a kultúra rongálása."

Mondtam, ki kellene nézni a nagyvilágba is néha. Mégis szerinted a Toy Story-ban Buzz Lightyear kinek a hangján szólalt meg a mozikban???
Nem a Pixar munkatársai egezték össze Buzz hangját random gyűjtött hangmintákból. Woody szinkronhangja Tom Hanks volt, Buzz hangja Tim Allan, egyikük sem igazi színész, igaz? Csak nincs feltűnő beszédhibájuk és tudnak olvasni. Na ne nevettess már!
A számítógépes játéküzlet is tele van tehetséges szinkronszínészekkel. Sokan itt tűnnek fel és válnak utána filmszínésszé is.
Természetesen a más nyelveken készült művek magyarra fordítása cseppet sem leértékelendő cselekedet, legyen szó akár szinkronizálásról vagy műfordításról. Karinthy Frigyes Micimackója az eredetivel vetekszik. A Hupikék törpikék magyar szinkronja is vetekedett az eredetivel, ezt a film eredeti alkotói is elismerték amikor megnézték magyarul is a filmjüket. Sok hasonló példát lehetne még felhozni.

"Na meg a megbecsülést nem bemondásra osztott földbirtokkal, akarom mondani színházigazgatósággal szokás kifejezni. Jobb helyeken."

Aha, az elmúlt 20 évben így fejezte ki háláját az SZDSZ a szekerét toló holdudvarnak. Ennek az eredménye az, hogy teljesen megborul az egyensúly a magyar kultúra világában. Kádár alatt nem volt ekkora aránytalanság. Másképpen nem lehet helyreállítani a normális egyensúlyt, mint eltávolítani a szadesz holdudvar pozícióba betonozott embereit és más irányt képviselő szintén nagyon tehetséges művészeket tenni a helyükre. Nyugodj meg, marad így is éppen elég szadeszes a magyar kultúrában állami pénzen.

"Az állami felügyelet minőségét illetően manapság szerintem már élhetünk elvárásokkal, elvárható, hogy az állam átláthatóan, indokoltan, cél- és ésszerűen hozzon döntéseket. Ez itt megtörténik? Vagy esetleg tévednék, és nincs is semmi baj egy kis bizantin hatalomgyakorlással?"

Hatalmas tömegek vannak akik szerint az elmúlt balliberális évek alatt az állam nem átlátható módon, objektívan nem indokolt ésszerűtlen döntéseket hozott többek között a kultúra világában is. A választások eredménye azt mutatja ők vannak masszív többségben. Demokráciában pedig a többség hoz döntéseket, illene ezt már elfogadnia a balliberálisoknak is.
A "bizantin" jelző pedig a régi európai rasszisa kiszólás. Az egykori Kelet-Római birodalmat illették ezzel a névvel a nyugati európai hatalmak, akik magukat tartották a római kultúra örököseinek, jóllehet a valóságban pont ők pusztították el annak a nyugati szárnyát. Maguk a kelet-rómaiak nem is értették volna a "bizánci", "bizantin" jelzőt ők magukat soha nem hívták így. Ők természetesen rómainak tartották magukat, azok is voltak.
Magát a kifejezést Hieronymus Wolf találta ki már a Kelet-Római birodalom bukása után, a köztudatba pedig még később Montesquieu terjesztette el. Mindketten pejoratív, stigmatizáló jelzőként használták a bizánci szót. Ebben a szóban benne van a nyugat-európai országok kelet, és az ortodox keresztény kultúra iránti ellenszenve is.

"Amennyiben egy színház teljes mértékben önfenntartó, úgy teljes mértékben indokolatlan az állami felügyelet fölötte. Olyankor ugyanis nincs közpénz, közvagyon, amelynek irányításához szükség volna az államra."

Majd akkor ha a színház és társulata saját tőkéjéből építi fel a színházát is. Szép is lenne, ha egy Tesco-ban egyszer csak azzal állnának elő az ott dolgozók, hogy ők mostantól indokolatlannak tartanak bármilyen felügyeletet maguk felett a magyar Tesco leányvállalat, és annak brit anyavállalata részéről. hiszen ők önfenntartóak, sőt minden hónapban szép kis profitot hoznak a tulajdonos cégnek.
Ma Magyarországon egyébként egyetlen nagy színház sem önfenntartó. Az állam fizeti a rezsit utánuk, működés is állami pénzből megy, ráadásul jelentős összeggel dotálja a színházi jegyeket is az állam az adófizetők pénzéből. "Állam" alatt itt természetesen sok színház esetében az önkormányzatokat kell érteni, amelyek egyébként nagyrészt állami pénzeket osztanak tovább a színházak felé.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 00:38:54

@MOPO3OB:

A kevésbé jól értesülteknek el tudnád mondani, hova nyomott be a szadesz bárkit zéró szakmai tapasztalattal színházigazgatónak a holdudvarából a szakmai elbírálók szinte egyöntetű ellenvéleménye ellenére?

És azt, Dörner állítólagos nagyontehetségének mi köze a színházigazgatáshoz?

A 'bizantin' a 'talpnyaló' szinonimája akart lenni szerintem, a wikipédiás-vagy-milyen kopipészt teljesen irreleváns. ;-)

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.08. 00:45:13

@milyen szép a Vértes, ó: Elég csak Müller Péter 'Sziámi' operaházi kinevezésére visszaemlékezni. A magyar zenésztársadalmat durván megalázó tapló cselekedet volt személyesen Magyar Bálintnak köszönhetően.

Démonmac1 2011.10.08. 00:47:17

"kultúrát" ezekre bízni.. na hiszen.
Csurka is addig volt jó, amíg meg nem zápult az agya.
Jól tönkre fogják tenni azt a színházat, kár érte szerettem odajárni.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 01:13:54

@MOPO3OB:

Müller korábban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetője volt, illetve 2001 óta a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezető igazgatója. Ezt picit erős nulla szakmai tapasztalatnak nevezni (bármilyen szempontok játszottak is közre a kinevezésében), szóval még 'ügyes próbálkozás'-nak se nevezem, ha nem gond.

Bebes 2011.10.08. 03:15:17

@Törpe minoritás: Falrahányt borsó a tárgyszerű érvelésed... Az itt (és a hason témájú blogokban) kommentelők nem járnak színházba, az ügynek számukra nulla tétje van. Teljesen mindegy, hogy a Jobbik "kultúrfelelőse", a nagy műveltségű Pörzse nyomdokán járva látatlanban anyázzák a "tehetségtelen", "politikai kinevezett" Alföldit, vagy vérbeli plurális demokrataként azt képviselik, hogy Dörnernek is jár az esély, majd meglátjuk, hogy tud-e élni vele... Nem fogják (meg)látni, mert ahhoz színházba kéne járni.

A legszebb az egészben, hogy ezek a "színházrajongók" nagyvonalúan megfeledkeznek az emberekről, akik színházjegyet vagy bérletet vesznek és estéről estére megtöltik a Nemzetit, ahol hónapokra előre táblás ház van... ők nyilván mind hülyék, nemzetárulók, perverzek stb., az Új Színház közönsége meg eddig liberálisbolsi iga alatt nyögött és mákonyt vedelt, de a kommentelők most önzetlenül és érdek nélkül kiállnak azokért a szencsétlenekért, akiknek nincs jobb dolguk, mint előadásokra járni. Amúgy magyarul ezt úgy mondják, hogy más faszával verni a csalánt.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.08. 04:39:04

@milyen szép a Vértes, ó: Szokásos szadesz zsidaj vinnyogás. Természetesen hozzászólásod kevés mondata is tele van csúsztatásokkal.
Müller Péter Sziámi nem járt soha a Zeneakadémiára, nincs semmilyen érdemi zenei végzettsége (még középfokú sem). Kinevezése az Operaház élére olyan abszurd cselekedet volt, mintha Siklós Máriát helyeznénk a Nemzeti Színházba igazgatónak azzal az érvvel, hogy úgyis ő tervezte az épületet.

A 'zsidaj' a 'pökhendi okoskodó' szinonimája akart lenni, ne próbálj mást belemagyarázni. Wikipédiás-vagy-milyen kopipészt teljesen irreleváns. ;-)

Bruhahahahihihi 2011.10.08. 06:52:56

A NEMZETI SZARJANCSI MONDTA: Ítélje mindenki belátása szerint:

Orbán úgy vélekedett, hogy inkább holtan látná Gyurcsányt, mintsem csak sebesülten („Orban would rather see Gyurcsany dead than merely wounded”). „Megtanultam” – mondta a távirat szerint a Fidesz elnöke a nagyköveteknek június 26-án, „hogy ha az embernek lehetősége van végezni a riválisával, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi”. ("I've learned, that when you have the chance to kill your rival you don't think about it - you just go ahead and do it.")

atv.hu/belfold/20110912_wl_orban_gondolkodas_nelkul_vegzett_volna_gyurcsannyal

Bruhahahahihihi 2011.10.08. 06:53:31

Dörner is lógni fog...Csurka meg hamarosan úgyis megdöglik:) hehehheheheh

fidesz = házmesterek pártja 2011.10.08. 08:09:28

@MOPO3OB: hurrá, megint egy tetves nyilaspatkány őrjöng a blogon!

betyár (törölt) 2011.10.08. 08:14:25

@Oblomov:

? most viccel üti el, vagy komoly, de akkor hol a rendszer benne?:)

nézze az itt kommentelőknek, ahogy látom, gőzük sincs se csurkáról, se dörnerről, se az újszínházról, se a nemzetiről, se ljubimovról, se vámosról, se kapásról, horvairól, vallóról, se a színházról. de mi van most magával?:)))

Húsleves 2011.10.08. 08:33:21

Hiányolom a cikkből a magyarázatot, hogy miért ne lehetne egy MIÉP-es, Jobbikos színész jó színész, vagy jó vezető. Szerintem a kettőnek egymáshoz semmi köze. Alföldinek, Gálvölgyinek lehet politizálni, neki meg nem? Miért? Talán azért, mert "szélsőséges"? Gyöngyöspata a legjobb példa rá, hogy a cigányokért napi 24 órában ajvékoló baloldal (akik mellesleg 3 ciklusban voltak hatalmon, tehát érdemben tehettek volna értük, ha valóban akartak volna) hova juttatta az ott élőket (a cigányokat is), és - láss csodát! - a jobbikos vezetés óta kiderült, hogy a cigányok valóban nem genetikailag születtek lopásra és tétlenségre.
Talán el kellene gondolkozni azon, hogy az embereknek nagyon is valós tapasztalatok alapján alapján van már tele a hócipőjük az álszent liberalizmussal, és tudtommal a színészek is emberek.

csárli hárper 2011.10.08. 08:46:11

fidesz-jobbik-miép bermuda-háromszög meg a kultúra.....
ennek az országnak annyi, jöhet az atom!

betyár (törölt) 2011.10.08. 09:00:57

@csárli hárper:

az már megvolt az előző 8 évben. tudja, most próbáljuk összekapargatni a cserepeket.

genyamagyar 2011.10.08. 09:01:30

@Húsleves: "hogy miért ne lehetne egy MIÉP-es, Jobbikos színész jó színész, vagy jó vezető."

Senki sem mondta - a cikk sem -hogy azért nem jó vezetők, mert jobbikosok, miépesek. Azért nem jó vezetők, hogy sík hülyék. Orvosi esetek. Olvasd el Dörner pályázatát és megérted...

genyamagyar 2011.10.08. 09:04:00

Végül is: nem kellett az SZDSZ, nem kellett az MSZP, hát megkaptátok. (Megkaptuk.)

Húsleves 2011.10.08. 09:13:45

@genyamagyar:
Szívesen összevetném korábbi pályázatokkal, de valamiért ez a kiszivárogtatás csak akkor lett fontos a cseppet sem liberális Bodoki számára, amikor a magukat könnyek közt búcsúztató Duna-tévéelnökök, Kossuth-díjjal jutalmazott rasszisták és hasonló dicsőséges karrieristák kora lejárt.

Vén Csataló 2011.10.08. 09:20:31

@Counter:
Jobb helyeken nem szinkronizálnak??? Meg, hogy nem is színész szinkronizál? Jézusom, ha ennyire földostoba vagy a témához, akkor mér beszélsz bele?

kenu 2011.10.08. 09:23:19

Az Indexen a kormányváltás óta a blogok közt szinte kizárólag csak ballib-szoci cikkek jelennek meg. Lassan létre kellene hoznunk a facebookon egy Anti-Index csoportot és bojkottálnunk kellene az oldalt. Zuhanó olvasottág - zuhanó reklámbevétel. Mindek támogatjuk az oldalt azzal, hogy olvassuk ezeket a vackokat ?
Olvassa az, akinek tetszik!
Nekünk meg tudatosabbaknak kellene lennünk!

csárli hárper 2011.10.08. 09:28:02

@betyár: hápersze, emútnyócév, gyúrcsányahibás, ésatöbbi
lapozzunk már basszameg, lassan két éve tart ez az új ámokfutás...

tomwar 2011.10.08. 09:32:16

@kenu: Minden eremnek ket oldala van. Egy oldal velemenyet ismerve magad is egysiku leszel.

Vén Csataló 2011.10.08. 09:39:32

Dörner nem jókedvében lett az egyik legjobb magyar szinkronszínész, hanem azért, mert ez a mi jó kis hiszteroliberális "értelmiségünk", ami persze emberemlékezet óta remek, gyakorlatilag kizárólagos pozíciókat birtokol a színházi szakmában, egyik hatalmas toleranciarohamában a legjobb bolsevik hagyományoknak megfelelően indexre, B-listára tette, mert a MIÉP mellett exponálta magát.
Dörner évekig nem jutott munkához színházban, a televízióról nem is beszélve. Ezért lett a szinkron a menedéke egy egyébként igen sikeres és tehetséges színésznek, aki filmen is, színházban is bőven bizonyította a megkérdőjelezhetetlen tudását. Láttam a Stílusgyakorlatokban.
Sosem kedveltem a MIÉP-et, de az, hogy mert Dörner verseket mondott MIÉP-es gyűlésen (mert akkoriban ennyivel kezdődött a politikai szerepvállalása), ezért mindenhonnan kigyűlölte őt a hiszteroliberális gittegylet - egyszerűen elfogadhatatlan.
És sajnálom az Új Színházat, kedveltem, ami ott folyt, de Dörnernek is (és Csurkának is) bőven van helye a magyar színházi életben szemben azokkal a komcsi-libsi köcsögökkel, akik Aczél eftárs óta a "brancs" hitbizományaként kezelték a területet .
Szemlátomást itt is meggyengülőben vannak - nagyon helyesen!!!
Kíváncsi vagyok, mit fognak Dörnerék összehozni, biztos, hogy meg is fogom nézni, addig meg nyugodtan bekaphatja a sok öklendező köcsög.

Buci-Bigyo (törölt) 2011.10.08. 09:55:05

@Vén Csataló: Sajnos azt hiszem, ennek a hozzászólásnak a valóságtartalmával nem lehet vitatkozni. :(

emárton 2011.10.08. 09:55:45

@MOPO3OB: Jelzem, mielőtt beleélnéd magad: Egész Európában egyetlen helyen vannak olyan jelentős színházak, melyek önfenntartók: A londoni West Enden. Mindenhol máshol költenek rá, mint minden más kultúrális intézményre, mert abból - igaz, hogy áttételesen - de pénz lesz. Ugyanis a turisták (kül-, és belföldiek) előszeretettel látogatnak olyan helyekre, ahol pezsgő művészeti élet, számtalan program vár rájuk. Ausztria például ebből profitál, és nálunk sem lenne érdemtelen ezt az utat járni, mivelhogy más érdekességgel (tengerpart, hegyek) nem nagyon tudunk szolgálni. Ráadásul a színházakra költött állami pénz így is elenyésző összeg, tehát, ha azon pampogsz, hogy miért költenek erre, gondolkodj azon is, hogy ez még annál is jóal kevesebb, mint amit pl. a minisztériumok kötelezően megtámogatandó napilapok megrendeléseire költenek.

hurmazs 2011.10.08. 10:18:04

Jől van Béláin! Mostakkor kaptatok egy színházat.

hurmazs 2011.10.08. 10:22:48

Bocs, véletlenül nyomtam entert.
szóval lehet keresgetni a mélymagyar darabokat
+ a közönséget aki bemegy rá.Sok sikert!

röhögő 2011.10.08. 10:24:08

@kenu: "Az Indexen a kormányváltás óta a blogok közt szinte kizárólag csak ballib-szoci cikkek jelennek meg"
- Ja! Mert a mandiner tipikusan az, mi? Te aztán tájékozott vagy!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.10.08. 10:33:05

@Vén Csataló: ez így elég egzakt összefoglalója a történetnek, úgyhogy a topicot akár le is lehetne zárni.

@poszt: "Ezek bizony színészek, igaziak, folyamatos és komoly filmes felkérésekkel, már ha ez számít valamit."

Ez érdekes. Évekig filmeztem Magyarországon, jártam a fesztiválokat külföldön és itthon, de igazán értékelhető kortárs magyar filmmel én ugyan még nem találkoztam.

"Dörner Györgyből lehetett volna nagy színész."

Naja. Ha a Katona egyik alapítójaként például nem áll át a setét oldalra.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.08. 10:39:07

@csárli hárper: "lapozzunk már basszameg"

Értem én, hogy a kommerek nem szeretik, ha a tetteikre emlékeztetik őket: "A múltat végképp eltörölni..."

A Kertész igényelte múlttal való szembenézéssel mi lesz?

Muad\\\'Dib 2011.10.08. 10:57:53

@Törpe minoritás:
Tudod lassan belefeszülsz, annyira igyekszel politikai síkra terelni minden Alföldit érintő kritikát. Tedd nyugodtan, a te dolgod, ha ez megnyugtatja a lelked, hát hajrá. Ettől még nekem nem kell szeretnem a rendezéseit, kedves, hogy te megpróbálod elmagyarázni az okokat, de teljesen irreleváns. Épp eleget járok színházba ahhoz, hogy tudjam, utálom a modern köntösbe öltöztetett klasszikusokat, nem véletlenül fordultam ki pl. az Eszenyi nevű tehetségtelenség Shakespeare rendezéséről sem a szünetben. Képzeld az is kapott jó kritikákat is. Na és akkor mi van?

Igen, itt is dicsérik pl. Alföldi rendezését:
kultura.hu/main.php?folderID=1174&articleID=278230&ctag=articlelist&iid=1
Ettől még én végigolvasva a kritikát rögtön tudom, hogy képtelen lennék végignézni. Nem tudom miért olyan nehéz ezt megérteni.

hurmazs 2011.10.08. 11:09:29

Az itt kommentelők majd szépen eljárnak színházba--ahogy eddig nem-és volt haszna hogy kaptak a nácik egy színházat.

NA YA! 2011.10.08. 11:25:52

@Muad\\\'Dib: amit itt össze vissza csúsztatsz banyeg, az olyan szánalmas kínlódás! Csak szóltam.;)

Oblomov 2011.10.08. 11:32:25

@betyár:
Eposzt színpadon én még csak Hofitól láttam. De ezek itten löttyös nagy indulatukban mintha komolyan is gondolnák, hogy a Zalánból lehet fülkeforradalmi heppeninget csinálni. Miközben a műsorterv darabjai (Sarkadi, Illyés, Sütő, Csurka, Szabó Magda, usw.) nem utalnak arra, hogy kísérleti színházra készülnének.
A másik közelítésből meg, Csurka (70+) már nem egy Brecht. Utóbbi szerzőként is kreatív volt, nem pusztán csak dramaturgként. Ugyanakkor szegény Vörösmartynak is vannak remek színpadi művei, de pont a Zalánnal nem színpadi szerző. Ha mégis a Zalán elégikus hangvételével akarnak Dörnerék hazafiaschkodni, az nem lesz több ideológikus kulturkamfnál, amit nem kéne Vörösmarty neve alatt futtatni.

Muad\\\'Dib 2011.10.08. 11:36:53

@NA YA!:
Tulajdonképpen miről beszélsz? Kötelező szeretni Alföldi rendezéseit, te fas*?! És ezt ki döntötte el? Te? Te szartad a napfelkeltét. vagy miért olyan érdekes a véleményed?

hurmazs 2011.10.08. 11:41:19

@Counter: Maximális köszönet.Bazz,hatodszor nézem.

citizen queen 2011.10.08. 11:44:49

@NA YA!:

Miért lenne csúsztatás, vagy szánalmas kínlódás az, hogy valaki nem szereti, ha a klasszikus színdarabokat holmi rendezői manírból "modern" tálalásban teszik a nézők elé? Én sem szeretem az ilyesmit, semmi művészi nincs abban, ha például orális szexet imitálnak a színpadon, ahogy azt volt szerencsétlenségem a Cseresznyéskertben látni.

NA YA! 2011.10.08. 12:10:55

@Muad\\\'Dib: "Tulajdonképpen miről beszélsz? Kötelező szeretni Alföldi rendezéseit, te fas*?! És ezt ki döntötte el? Te? Te szartad a napfelkeltét. vagy miért olyan érdekes a véleményed?"

Mi van? Elgurult a nyugtatód? Pihenjél te szerencsétlen, itt rontod a levegőt tegnap óta!

fülöpke 2011.10.08. 12:16:13

@F. A. Hayek: "Mindig szórakoztató, amikor a plurális demokrácia elkötelezett hívei hideglelést kapnak attól, ha a fősodortól eltérő hang is megszólalhat a közéletben." :D :D :D

Ahogy mondod. Valami elképesztő ez a tendencia. Ahol Dörner Györgyöt is lehetséges sikerrel negligálni. Persze szigorúan a pol. correct jegyében. Ha-ha-ha.

NA YA! 2011.10.08. 12:17:59

@citizen queen: olvasd el a kommentjeit, rájössz miről beszélek! Momentán engem se Dörner, sem pedig Alföldi nem zavar, csak ezek a rosszindulatú gyűlölködő barmok!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.08. 12:18:50

Bocsárdi László akit Dörner és Márta is rendezésre kért fel a pályázatában, közölte, hogy Dörner vele nem is beszélt, csak beblöffölte a nevét. Amúgy Dörner, Bocsárdit Miklósnak nevezte. :)))))))))))))))))

Muad\\\'Dib 2011.10.08. 12:21:06

@NA YA!:
Igen, akkor mégis mire írtál, te egységsugarú? Ugyanis a nagy "okosságodban" csak az az egy dolog sikkadt el, hogy mi nem tetszik. Persze nem várom el, hogy értelmesen elmond, de próbáld meg elmakogni legalább, mi nem tetszik abban amiket írtam!

hurmazs 2011.10.08. 12:28:29

@fülöpke: A kérés nem ez ,hanem hogy Te és a Kossuth tér népe majd megtölti-e a színházat.

fülöpke 2011.10.08. 12:30:02

@Vén Csataló: Teljesen egyetértek.

Mindenki jobban járna persze, ha egy új Színházban kapna lehetőséget Dörner. Csakhogy ilyen nincs. Szükségszerű tehét, hogy az egyik megszűnte nyomán létesüljön az új. Nomen est omen. Ez a jelenség azonban éppenséggel a világ természetes rendje szerint való. Valaminek az elmúlása érzelmeket kavar. Természetesen.

Vén Csataló 2011.10.08. 12:33:14

@Vén Csataló:
Ja és még egy apróság, az előzőekhez. Az "Ilyen ország pedig nincs" rovat eredetileg olyan jelenségeket tárgyalt, hogy mondjuk, hogy lehet az, hogy azonosítószám nélküli rendőrök vernek hülyére embereket az utcán, meg hogy hogy maradhat vki kormányon, amikor kiszivárog, hogy a tettestársai zárt köre előtt elismerte, hogy a hatalom megszerzése (megtartása) érdekében szándékosan becsapta a választókat.

Na most ilyen előzmények után az említett anomáliákkal azonos szintre emelni azt, hogy egy nemzeti radikális 20+ évvel a rendszerváltás után színházigazgató lehet Budapesten - hát próbálok finoman fogalmazni - a probléma túldimenzionálása.

Viszont az, hogy ezt a túldimenzionálást egy elvben jobboldali, komzervatív-liberális "szellemi műhely" követi el, no ez (ezek után) nyugodtan lehetne a következő "Ilyen ország pedig nincs" cikk tárgya.

Ideje lenne eldöntenie a szerkesztőségnek (és persze a finnanszírozóknak), hogy mégis milyen szellemiségű portált akarnak, mert a mandiner egyre inkább az a se hideg, se meleg (langyos libsi) kezd lenni, amit az Isten is kivet a szájából. És akkor majd a mandiner versenghet a netes hulladék Vincenttel a komcsi-libsi trollok kegyeiért.

fülöpke 2011.10.08. 12:38:42

@hurmazs: "Kérésed" költői, ... de igazán nem értem, mire föl írod éppen te nagy kezdőbetűvel a "nevemet". Nem is illik a megjegyzésedhez.

VI. Béla 2011.10.08. 12:39:19

@jotunder:

ilyet természetesen egy liberális soha nem tesz, igaz?

Oblomov 2011.10.08. 12:40:49

@jotunder:
Menzelnél is szigorúan ellenőrzik a vonatokat, úgyhogy esetében is félreérthettek valamit Csurkáék.

hurmazs 2011.10.08. 12:46:45

Jó akkor : "te "a lényeg maradt:járol-e színházba, milyen volt ami láttál utoljára és mit szeretnél látni Dörneréknél?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 12:47:30

@MOPO3OB:

Jahogy azt sem tudod, miről írsz.

Müllert nem az Operaház 'élére' nevezték ki, hanem 'stratégiai igazgatónak', aminek semmi köze zenei végzettséghez - a rossz brossúra, meg a szövegértés hiánya... Hát igen, előfordul - ugye tele vagyunk funkcionális analfabétákkal. Természetesen a szadesz hibája, még mielőtt... :)))

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 12:49:55

@Húsleves:

Persze, hogy nincs köze. Csak épp Dörnernek nincs semmi irányítói tapasztalata, meg a pályáztatást is elvesztette. (És nem, nem azért, mert zsidók ülnek a szakmai bizottságban.)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 12:56:57

@Vén Csataló:

Tudom, bonyolult a magyar nyelv, de igazából senkinek nem az a fő problémája, hogy 'egy nemzeti radikális színházigazgató lett'.

Az meg, hogy Orbán hazudott a hatalomért, nem ide tartozik.

fülöpke 2011.10.08. 13:05:20

@phantomcohan: Mihez képest lenne ez a másik oldala az éremnek?

tovabb a jezsovi uton 2011.10.08. 13:12:06

szinház???az meg kit érdekel, a buzikat, meg az unatkozó sznob burzsujokat!!fegyvert a munkás.paraszt tömegeknek!!!pusztulj,naplopó értelmiség!!!!

Vén Csataló 2011.10.08. 13:17:07

@milyen szép a Vértes, ó: Sajnos eléggé durván és gátlástalanul hazudsz ahhoz, hogy egyértelműen be tudjalak azonosítani, mint a korábban említett hiszterolibsi gittegylet valamelyik trollját.
S mivel be tudlak azonosítani, így a véleményed nem érdekel, mert se nem oszt, se nem szoroz, hogy szerinted mi hogy van.

realistag 2011.10.08. 13:22:10

Van egy ismerősöm, vállalkozó, a szoci rémuralom alatt a szakmájában (nem irom le szándékosan) minden fővárosi megbizás az övé volt, Nem győzte azokat kiadni alvállalkozóknak. Hülyére kereste magát. Most másfél éve nem kap megbízást. Amikor panaszkodott mondtam neki, hogy "ez az élet egyszer fent, egyszer lent" azóta nem beszél velem.

Liberális barátainknak is csak ezt tudom mondani! Most nem a Ti időtök jött el. És nagyon remélem még sokáig, nagyon sokáig ez lesz a helyzet! Márta úr eddig a politika kegyeltje volt. Most nem ő a kegyelt. Ez az élet! Jól van ez így!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.08. 13:29:33

@jotunder:

a pályázatból:

"Az e|őadások rendezőit az alábbiak közül kívánom feIkérni: ...................

nem azt írta, hogy felkérte, hogy beszélt velük, szeretné, ahogy meg sem nevezett románokat, egyebeket.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 13:31:42

@Vén Csataló:

Mivel nem írtam túl sokat, lehet, hogy rövidebb lett volna a brossúra-felböfögés helyett arról írni, hogy miben hazudok, de azzal szokás szerint gondok lettek volna, nemdebár? ;-)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 13:33:53

@realistag:

Persze, most a fideszes vállalkozók rabolják le az országot - ez mifelénk nagyjából természetesnek számít.

De azért a maszop nem nevezett ki kézivezérelten esztergályost gyárigazgatónak.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 13:35:20

@málnási:

Teljesen igaz.

Csak azt nem értem, miért nem írt akkor nagyobb neveket is. Oké, Tarantino zsidó biztos, de Mel Gibson?

Vén Csataló 2011.10.08. 13:35:57

@milyen szép a Vértes, ó:
Akkor még egyszer leírom, bár meglehet, hiába, mert szemlátomást itt nem én vagyok a funkcionális analfabéta: nem érdekel a véleményed.
Remélem nem gondolod komolyan hogy ennél több szót érdemelsz.

hurmazs 2011.10.08. 13:36:40

@realistag: És hál istennek már másfél éve nincsenek uralmon.Na, látszik is a fejlődés.
Mit láttál utoljára az Új Színházban?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 13:40:48

@Vén Csataló:

Tökéletesen érthető, hogy így reagálsz, ennyi aggyal senki nem tehet többet. De attól, hogy nem érted és nem érdekel, még megjegyezhetem, hogy hülyeséget írsz, ugyeeee? Nem, nem számítottam bonyolultabb reakcióra a 'hazucc, zsidó'-nál. ;-)

(Azt meg ne fitogtasd szerintem, hogy - értelemszerűen - megsaccolni se tudod, mi az a 'funkcionális analfabéta'.)

hurmazs 2011.10.08. 13:41:43

@Vén Csataló: És Ön mit látott utoljára és milyen volt?
/az Új Szinházban/

Vén Csataló 2011.10.08. 13:43:58

@milyen szép a Vértes, ó:
Ja és megsérteni sem tudsz. Persze erőlködni, meg próbálkozni jogodban áll.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 13:45:06

@Vén Csataló:

Valahol éreztem, hogy összetett mondatokkal nem fog menni. :)))

betyár (törölt) 2011.10.08. 13:50:38

@Oblomov:

ne etessen már. ha lehet dosztojevszkijből, tolsztojból, és a háború és béke azért van olyan ütős, mint egy eposz, már mért ne lehetne eposzból, vörösmartyból. ha meg a vérnászt választják, most az lenne a baj. de ha belenézett a pályázatba, lesz ott petőfi is. no és remélem színpadra viszik, ha már eposz, egyen vígeposz is, a nagyidai cigányokat is. és ha azzal is megvannak, lenne még egy-két ötletem.

Vén Csataló 2011.10.08. 13:51:45

@hurmazs:
Tavaly télen a Még egyszer hátulról-t. A 175. jubileumi előadáson. Kicsit tartottam tőle, hogy mennyi lesz még benne a spiritusz ennyi előadás után, de remekül szórakoztunk.

betyár (törölt) 2011.10.08. 13:53:07

@betyár:
egyen helyett legyen. hiába, ebédidő van:)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.10.08. 14:00:05

"Sztálin azt mondta, az írók „ a lélek mérnökei”. Úgy gondolta építsenek az írók - tollal, körzővel - egy társadalmat, ahol minden és mindenki kodicionáltan a helyén van, a diktatúra számára használható. És ebben volt - Sztálin számára - logika. De az írók ma nem „a lélek mérnökei”. Inkább a lélek szeméthordozói. Ami szemét, hulladék van az emberi lélekben, azt fuvarozzák. "

Márai Sándor

fülöpke 2011.10.08. 14:07:11

@Herr SturmLikudnik: Figyelemreméltó megállapítás.

Megérkeztünk tehát a következő stációhoz. A menetrendszerinti nyílt levelet itt olvashatjuk:
index.hu/kultur/2011/10/08/nyilt_levelelben_tiltakoznak_a_fovarosi_szinhazigazgatok_dorner_kinevezese_miatt/

Kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatásban...

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:11:40

@fülöpke:

Csak akad a helyükre néhány további liebling, aki meg tud írni egy 'a rohadt libsik és a zsidók miatt vannak a gondok'-pályázatot. Remélem, azt a 6 embert is, aki Dörner csodálatos pályázata ellen szavazott, kirúgták már mindenhonnan.

igényes 2011.10.08. 14:12:31

Az a lényeg, hogy ebbe a színházba nem fog járni senki. Orbán, vagy Vona soha nem is voltak színházban. A Schmitt például csak a jó büféket szereti, nem tudom, hogy milyen lesz a büfé. A jegy, ha ingyenes akkor mennek a képviselők is.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:16:05

@igényes:

Dehogynem, szerinted nem akad senki, aki becsábítható az 'ettől majd művelt hazafi leszel, kiebrudaltuk az idegenszívű mételyt'-retorikával? Esetleg lehet kötelező színházlátogatásokat szervezni, meg versenyeztetni, mondjuk minél jobban túlteljesíted a normát a gyárba', annál több jegyet kapsz.

fülöpke 2011.10.08. 14:22:05

1. Valaki elmegy egy vele nem megegyező világnézetű rendező/képzőművész előadására/kiállítására etc. (Már, ha elmegy egyáltalán.) Eleve fanyalogva teszi mindezt, és persze a végén utálkozva jön ki, akármilyen is lett légyen az a fránya opusz. Semmi módon nem képes azonosulni a Mű számára elfogadhatatlan (pol. noncorrect) elkövetőjével, mint alkotó emberrel sem. Lételeme a szembenállás.

2. Valaki elmegy egy vele nem megegyező világnézetű rendező/képzőművész előadására/kiállítására etc. (Már, ha elmegy egyáltalán.) Kíváncsian teszi mindezt, és persze a végén vagy tetszik neki, vagy nem, opusztól, ízléstől függően. Ha tetszik neki, óh borzalom, könnyen képes azonosulni a Mű számára egyébként elfogadhatatlan (pol. correct) elkövetőjével mint alkotó emberrel és teszi mindezt mosolyogva, mert valójában nem szeret szembenállni.

Meglepő módon azonban éppen az előbbiek a plurális demokrácia elkötelezett hívei, az utóbbiak pedig a begyepesedett konzervatívok, minden változás megrögzött ellenzői...

fülöpke 2011.10.08. 14:24:33

@milyen szép a Vértes, ó: Jól látod. Amint írod is: "...egy 'a rohadt libsik és a zsidók miatt vannak a gondok'-pályázat" és e nyílt levél között semmiféle színvonalbéli különbséget nem érzek.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.08. 14:27:06

@milyen szép a Vértes, ó:

talán csak azért, mert a műsortervben szerepel az énekes madár, amit bocsárdi csoda címmel rendezett, majd felújított nagy sikerrel. persze a kivont zászlóval, pitykés dolmányra akasztott dobogó magyari szívvel erdélytjáró faszfejek nemigen szerették, hiszen inkább szűrreális volt, mint lábleszúrós deklamálós, ahogyan a tamásit ők szeretik, szóval mondjuk ezért bocsárdit.
zsidózni is kár, üsse be bodolayt a képkeresőbe! :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:30:04

@fülöpke:

Egyik 'csoportra' sem jellemző egyik leírás sem igazán, pláne nem 'en bloc', de a konzervatívokra a második még kicsit sem. De azért nem rossz, meg ilyenek, bár rövidebb lett volna az, hogy 'a konzervatívok tök nyitottak, a libsik* beszűkültek, yeah'.

* mert azért gondolom, igazából nem a 'plurális demokráciát' akartad szembeállítani a 'konzervativizmussal'.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:32:14

@fülöpke:

Ez szerintem magánügy, amivel kínos eldicsekedni. De ha jólesik, akkor lehet mondogatni, hogy 'tökugyanazakettő', csak nehogy belekérdezzen valaki, miben is. :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:38:57

@milyen szép a Vértes, ó:

Javítok, természetesen a Magyar Konzervatívokra gondoltam, nem a konzervatívokra általában.

fülöpke 2011.10.08. 14:40:56

@milyen szép a Vértes, ó: Már megbocsáss, de éppen te állítottad szembe a kettőt, én csak konstatáltam a helyes analógiát. Neked egyébként szabad dicsekedni és a magánvéleményedet itt hangoztatni, csak másnak nem? Hogy is van ez?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:43:48

@fülöpke:

Nem, nem állítottam szembe a kettőt.

És lassan csak megtanulom, hogy ne ironizáljak. :)

fülöpke 2011.10.08. 14:43:56

@milyen szép a Vértes, ó: Amit ma Magyarországon liberálisnak csúfolnak, arról nyilván van véleményem, de az eddigi "levélváltásunk" alapján, ha nem bánod, veled nem vitatnám meg. Csak felbosszantanánk egymást.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:46:03

@fülöpke:

Persze, miért ne lehetne véleményed?

És semmi gond természetesen. :)

fülöpke 2011.10.08. 14:46:25

@milyen szép a Vértes, ó: "Nem, nem állítottam szembe a kettőt. És lassan csak megtanulom, hogy ne ironizáljak. :) " Hogyne lehetne ironizálni. Csakhogy kétélű fegyver az. Most kicsit beleszaladtál. Legközelebb óvatosabban, de inkább vele, mint nélküle.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:47:59

@fülöpke:

Ha félreérthetetlenül ironizálok és más komolyan veszi, akkor 'beleszaladtam', ez van. Hozzászoktam. :)

fülöpke 2011.10.08. 14:51:41

@milyen szép a Vértes, ó: Jól értem, akkor mostantól máris oda a szembenállás(unk)? :D

hurmazs 2011.10.08. 14:52:40

@Vén Csataló: Ok,akkor mellélőttem.Egyébként nekem nem tetszett ,még a bemutatókor láttam,de ez már ízlés dolga.
Szvsz,a szinház maga a liberalizmus bárhogy is fáj./jó kivéve operett,musical és egyéb vígjátékok/.
Tegnap beszélgettem a szinház egyik régi bútordarabjával de nem tudtunk kitalálni túl sok mély magyar darabot ami színvonalas is és amit lehet játszani.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:53:23

@fülöpke:

Vagy ironizáltam már megint. Vagy nem. :)

betyár (törölt) 2011.10.08. 14:53:34

@fülöpke:

nem egészen értem, mennyiben releváns a véleményük az adott esetben. ami közös bennük, hogy életkoruktól függően 30-40 éve benne vannak a tutiban, és baromira zavarja őket, hogy az aklon kívülről érkezik valaki. ráadásul olyan valaki, aki valószínűleg azért volt messze az elmúlt 20 évben a kondértól, mert más volt a meggyőződése, mint nekik. és mi az, hogy az európai normákkal ellenkező a pályázat szellemisége? tudják ezek az emberek, hogy ki az a Molnár Tamás? az ő szelleme lenne riasztó Európa számára? édes istenem.

javaslom előadni a nagyidai cigányok után a civilizátort és a lócsiszár virágvasárnapját is:)

fülöpke 2011.10.08. 14:57:18

@betyár: Egyetértek. "Megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan." Ez a vegytiszta pc-izmus. Igaz, hogy csak politikailag az, emberileg alaposan megkérdőjelezhető.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 14:59:20

@betyár:

Megkockáztatom, hogy annál, hogy az 'aklon kívülről érkezett', valamivel jobban zavarja őket az, hogy szakmailag alkalmatlan és pártutasításra nyomták be a helyére.

Az európai normák kapcsán meg arra gondolhattak valószínűleg, hogy pályázatban nem szokás zsidózni-libsizni-komcsizni akkor sem, ha ezek a 'kérdések' amúgy kitöltik a pályázó életét.

Mondjuk akkor is ő lenne az igazgató, ha annyit ír a fogalmazásába, hogy 'pina'.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:01:21

@fülöpke:

Mármint az kérdőjelezhető meg, ha valakinek annyi a szakmai programja, hogy 'kiszoríccsuk a rohadt libsiket', vagy az, ha valaki ezt kifogásolja?

betyár (törölt) 2011.10.08. 15:01:44

@hurmazs:

talán, ha nem egy bútordarabbal társalog a kérdésről a bútorraktárban, hanem egy a magyar irodalomban jártas, azt ismerő személlyel, többre jutottak volna.

betyár (törölt) 2011.10.08. 15:11:27

@milyen szép a Vértes, ó:

zsidózás nincs a pályázatban, komcsizni-libsizni meg másfél éve bizony lehet. most ez van, szokja meg: nem fasisztanácizunk, hanem komcsilibsizünk. ha egyik nem zavarta őket az egyik, ne zavarja a másik sem. a tehetséggel meg ne nagyon hadonásszanak, mert még a saját szemüket szúrják ki. eszenyi és a tehetség? ne riasztgasson már. akinek a fantáziájából arra telik, hogy shakespeare-t aktualizálja: egyenruhába öltözteti a szereplőket, a díszlet meg egy bérház udvara. vagy csehov cseresznyéskertjét egy gyárcsarnokot imitáló díszletbe helyezi?

vagy mácsai, aki a színházában előadásra alkalmasnak találta a homburg hercegének, ami remek szöveg, olyan módon való színre vitelét, amit ott elkövettek? nem fogja kitalálni: náci tánckar alsónadrágban és bakancsban hitelesíti a zsarnoki szellemet. milyen tehetségről is beszélünk? mit tud maga dörnerről vagy csurkáról, eddigi munkáikról azon kívül, amit éppen az a média böfög fel, ami ellen egyébként a pályázatukban kiállnak?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 15:12:10

@betyár: A pályázat hol tükrözi Molnár Tamás szellemiségét?

fülöpke 2011.10.08. 15:15:37

@betyár: :D :D :D
Nekem ez a fajta irónia tetszik.

Sajnálom @milyen szép a Vértes, ó... :-(
Persze, értem én, általában nem szokás kijelenteni (dolgozatokban sem), hogy meztelen a király. Ez ilyen össznépi játék. Világméretű.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:21:38

@betyár:

Nem azt mondtam, hogy nem lehet, 'demokrácia van'. Azt mondtam, nem szokás. Kínos, ha egy színházi pályázat külvárosi talponállók színvonalát idézi. (És természetesen ugyanúgy kínos, ha egy ilyen pályázat nácizik, esetleg a Nép Ellenségei Ellen épít programot, mikor is volt ez szokás?)

Lássuk csak, Dörner egy egykor jó színész, elég jó szinkronszínész, sokat tud zsidózni és állítólag emiatt az elmúlt években nem jutott munkához (6-7 filmben szerepelt, de az kevés persze). Csurka egykor híres és jó drámaíró volt (az átkosban), besúgó, a rendszerváltás óta sokat zsidózik. Ezekből mi teszi őket alkalmassá7? Vagy kimaradt valami?

Az Eszenyis/Mácsais részre meg nem reagálnék, ha nem gond és 'szívesen, nincs mit'.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:25:09

@fülöpke:

Persze, meztelen a király. Ha valamiért elfogadjuk az ilyen nem túl ügyesen kidolgozott összeesküvés-elméleteket, még mindig meg lehet úgy őket fogalmazni, hogy az meghaladja egy aljakocsma megfejtéseinek színvonalát. De természetesen nem muszáj. :)

hurmazs 2011.10.08. 15:27:18

@betyár: bárcsak Te +én feleannyit tudnánk a színházról mint nevezett ott dolgozó színész..
Te legalább jársz színházba és úgy alkotsz véleményt.Mégha szerintem fságokat is beszélsz.

fülöpke 2011.10.08. 15:39:19

@milyen szép a Vértes, ó: No, kérem. Újabb stáció. Eljutottunk hát az "összeesküvés-elmélet" szintjére.

Nagyon úgy fest, az életben nem volt szerencséd különböző (akár értelmiségi, akár társasági) sajtótermékek szerkesztőségi szobáiban múlatni dologidődet. Nekem volt. Bátran állíthatom, hogy az ott elhangzottak igen gyakran nem haladták meg egy átlag "aljakocsma megfejtéseinek színvonalát". :D
Ez lehet mondjuk az érem másik oldala?

Húsleves 2011.10.08. 15:42:35

@milyen szép a Vértes, ó:
Az üldözési mániáddal szakmai (pszichológiai) blogokra írjál szerintem, én soha nem zsidóztam. Ráadásul jobboldalon is vannak zsidók, úgyhogy nagyon gyenge érv a zsidózás mögé bújni.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:43:53

@fülöpke:

Ha a 'meztelen a király' eredetileg arra vonatkozott, hogy 'szegény nemzeti radikálisaink azért nem jutnak munkához, mert a rohadt libsik irányítják a magyar színházi életet', akkor azt nyugodt szívvel nevezem összeesküvés-elméletnek, ha nem arra, akkor tévedtem.

Mi köze egy szerkesztőségi szoba társalgási színvonalának ahhoz, hogy 'pályázatban azért mégse kéne'? :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:47:11

@Húsleves:

Izé, ha félreérthető volt, elnézést, nem rád vonatkozott a dolog (csak vannak, akik kedvelik ezt a megfejtést - még mindig nem rád gondoltam).

De azér' kedves, hogy elküldesz a paranoiámmal. ;-p

fülöpke 2011.10.08. 15:47:16

@milyen szép a Vértes, ó: Úgy nevezed, ahogy neked tetszik. Ez szíved joga. :-)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 15:48:21

@betyár:

Azért vannak, akik nem csak akkor utálják az ámokfutást, ha nem az ő hőseik csinálják. ;-)

fülöpke 2011.10.08. 15:55:30

@milyen szép a Vértes, ó: "Azért vannak, akik nem csak akkor utálják az ámokfutást, ha nem az ő hőseik csinálják. ;-)"

Ámokfutásnak nevezni kicsit erős, de legyen. Ironikusan persze. ;-) Írtam fentebb, hogy egészen biztosan csinosabb lett volna egy új színházat adni Dörnernek. Erre azonban nincs mód. Marad az össztűz.

Továbbra is kíváncsi vagyok, mi lesz ebből.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:00:10

@fülöpke:

Az ámokfutás nem konkrétan erre az esetre vonatkozott, ha visszaolvasol. :)

Izé, miért is kell Dörnernek színházat adni? Mert elvileg jó színész volt? Mert "nemzeti radikális"? Mert állítólag nem kapott munkát?

fülöpke 2011.10.08. 16:01:21

@milyen szép a Vértes, ó: Nem tudom, lehet, hogy félreértettél "szerkesztőségi szoba"-ügyben. Ott éppen a pc nyílt-levelek élharcosai nyilatkoztak meg igen gyakran elfogadhatatlan módon. Milyen dolog ez? Dörner legalább őszinte. Ez már maga az innováció.

fülöpke 2011.10.08. 16:03:50

@milyen szép a Vértes, ó: "Izé, miért is kell Dörnernek színházat adni?" Rendben. Fordítsuk meg: - Miért ne? ;-) Márta István 13 évvel ezelőtt mennyivel látszott rátermettebbnek? (A Völgy miatt?)

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:03:55

@milyen szép a Vértes, ó:

a pályázatban nincs zsidózás. tőlem hozhat példákat ezer más helyről, de itt most a pályázat szövegéről van szó. de mondjuk, ha kertészeknek nem tartozik írói munkásságukhoz, amit a sajtóban művelnek, akkor miért ez alapján akarják megítélni dörnert és csurkát? az meg értelmezhetetlen, hogy a maguk szentjeiről nem vitáznak? szarok az általam említett előadások? szarok. a vígben és az örkényben játsszák? igen. mácsai, eszenyi igazgatóként, ill. rendezőként, színészként nevét adta hozzá? igen. akkor honnan ez a fennsőbbség?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:04:01

@fülöpke:

Vannak a magánéleti megnyilvánulások (a 'szerkesztőségi szobák' hülyeségei idetartoznak), vannak a hivatalos pályázatok. Két teljesen külön dolog. Vagy ezután lehet 'kurvanyázni' is a pályázatokban, hiszen vannak, akik a kocsmába' szoktak?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:09:19

@betyár:

Zsidózás nincs, mennyire igaz.

Mi köze egy pályázatnak ahhoz, amit mások a sajtóban művelnek?

Az meg, hogy egy előadás a sokszázból szar-e vagy sem, nem az alapján dől el, hogy valaki, aki kb. annyit tud róla, amit a brossúrában írtak, kiemel néhány jaj-de-botrányos részletet a 'fújdeszar' felkiáltással - nem a saját érdekemben igyekeztem mellőzni a témát.

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:10:39

@Counter:

nézze, be akartam magának ide másolni, de sajna nem lehet. olvassa el, az segíteni fog.:)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:13:21

Tehát lássuk csak.

- Dörner alkalmas, hiszen "nemzeti radikális" és 'a rohadt libsik'
- Kit érdekel, hogy alkalmas-e, amikor "nemzeti radikális" és tök tutin megaszondta a rohadt libsiknek?

Asszem, összefoglaltam. :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:17:03

@fülöpke:

Nem vonom kétségbe, hogy abban a kinevezésben is voltak politikai felhangok, sőt. De Mártának már akkor jóval több tapasztalata volt, mint Dörnernek most (persze a nullánál nem kunszt többet tudni).

A 'miért ne' meg picit veszélyes ebben az összefüggésben, milyen kort idéz az 'esztergályost az igazgatói székbe'-hozzáállás?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 16:20:15

@betyár: Maga mondja, hogy a pályázat szelleme Molnár Tamás szellemisége, a maga dolga ehhez keresgélni. Megjelölhet oldalszámot, bekezdésszámot, például, ha nem esik nehezére.

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:22:32

@milyen szép a Vértes, ó:

ne tereljen. a vád ellenük a politikai véleményük. a nem jók szakmailag, még érvekkel nem támasztatott alá: mondja, mi volt szar, amit csináltak? mi bizonyítja a szakmai inkompetenciájukat? semmi. maguk nem attól szartak be, hogy tehetségtelen balfékek, hanem attól, hogy meggyőződésüket, miszerint elegük van a balliberális hatalom alatt uralkodóvá vált szemétkultúrából, legalább olyan világosan és egyértelműen artikulálják, mint a balliberálisok a magukét. ettől a cirkusz.

p.s.: ezzel szemben én konkrét példákat hoztam eszenyi és mácsai színházigazgatóként elkövetett ballépéseire. és akkor eszenyiről mint "díváról" még nem is beszéltünk.:)

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:23:35

@Counter:
magának én bizony semmivel nem tartozom. ha olvasta tudja, mi van benne, ha nem, akkor minek vitatkozik róla.:)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:27:10

@betyár:

Á, értem, a vád ellenük a politikai véleményük és nem az, hogy röhejes pályázattal kizárólag politikai nyomásra kerültek oda, ahova. És én terelek, milyen igaz.

Gazsit is azért báncsák, mer' cigány, nem azér', mert betört.

p.s. két minden magyarázat nélkül odaöntött 'tök szar volt' még akkor se minősül érdemi példának, ha eltekintünk attól, hogy egy eset nem minősítheti előadások százait

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:29:17

De az legalább kiderült, hogy senki nem tud érvet felhozni Dörner mellett - már azon kívül, hogy nemzeti radikális (értsd: piros-fehér-zöld pólót hord), illetve hogy 'hogy megaszondta a rohadt libsiknek'.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 16:32:45

@betyár: Nekem nem tartozik, de saját magának igen. Az imént még ide akarta nekem másolni Molnár Tamás szellemét a pályázatból, elég hirtelen párolgott el a kooperációs hajlam.

Meg tudja jelölni a locust benne vagy sem?

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:32:56

@milyen szép a Vértes, ó:

de bizony érdemi példának minősül, mivel nem azt írtam, hogy tökszarvolt, hanem azt, hogy miért volt fantáziátlan, unalmas, lejárt, avitt, ásatag stb.

azzal maguk jöttek, hogy micsoda jobbikmiépes szörnyetegek. pl.:
"hurmazs 2011.10.08. 11:09:29
Az itt kommentelők majd szépen eljárnak színházba--ahogy eddig nem-és volt haszna hogy kaptak a nácik egy színházat."

betyár (törölt) 2011.10.08. 16:34:58

@Counter:

basszus nézze már meg azt a pályázatot, hiszen most már világos, hogy nem látta. az egész 2-3 oldal. mit locusozik itten? erre koncentráljon: Molnár Tamás. csak ráakad.:)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:38:34

@betyár:

Értem, ha egy előadás egy részlete 'fantáziátlan, unalmas, lejárt, avitt, ásatag stb.' (nagyjából azért, mert csak), akkor ez egy színház többszáz darabját minősíti. Rendben.

Egyrészt nem 'mi' jöttünk, bár megértem, hogy van, aki csak 'tömegben' képes gondolkodni, másrészt az idézett szövegből nem következik, hogy 'csak az a baj, hogy nácik', legalábbis magyarul nem.

Amúgy biztos lenne, aki akkor is reklamálna, ha győzteseink életrajza azt mutatná, alkalmasak arra, hogy 'színházat kapjanak' és a módszer, ahogy megkapták, akkor is visszás lenne - de sokkal kevésbé.

fülöpke 2011.10.08. 16:40:29

@milyen szép a Vértes, ó: "Mártának már akkor jóval több tapasztalata volt, mint Dörnernek most (persze a nullánál nem kunszt többet tudni)."

Ehhez a "nullá"-hoz néhány gondolat. Dörner tehetséges, színházhoz jól értő művészember. Ez, bármily fájó, kétségbevonhatatlan. Hogy az utóbbi másfél évtizedben nem futott be olyan "ívű" karriert (amit most elvárnak tőle a bőszen fanyalgók), annak okáról órák óta sok-sok szó esett. Hogy nem halt éhen ezekben a nehéz, "hallgatásra ítélt" években, az pedig többek között annak a jele, hogy gazdasági szakemberként is megállja a helyét.

fülöpke 2011.10.08. 16:43:13

@betyár: "basszus nézze már meg azt a pályázatot, hiszen most már világos, hogy nem látta. az egész 2-3 oldal. mit locusozik itten? erre koncentráljon: Molnár Tamás. csak ráakad.:)"

:D :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 16:47:10

@Counter:

A Dörner-pályázatban szerepel hivatkozás Molnár Tamásra (is).

És hogy joggal, okkal hivatkozik Dörner Molnárra, annak igazolására álljon itt egy (véletlenszerűen kiemelt:-)) Molnár-idézet:

"A mindig és mindenütt ünnepelt pluralizmus ellenére a
liberális civil társadalom nagy általánosságban éppolyan
intoleráns ideológiailag, mint a régi rendszerek. Sôt még inkább,
mert a jelenlegi szisztémát nem irányítja elfogadott elit, vagyis
olyan, mely igazodni tudna a kollektív érdekekhez. Fentebb már
utaltunk a rejtett elitekre (a liberális társadalom sajátossága,
mely magát az elitizmus ellenzôjének nyilvánítja), melyek nem
töltik be funkciójukat, minthogy semmilyen társadalmon kívüli
hivatkozás nem legitimálja ôket. Ahogy Jean-Pierre Dupuy írja,
egy-egy konszenzusos periódus végén a nép elkezdi ilyesfajta
kérdéseken törni a fejét: ha egyszer vezetôinket nem mások, hanem
mi magunk, a szuverén nép ruházzuk fel hatalommal, miért ne
vennénk inkább saját kezünkbe sorsunkat, és miért ne
kormányoznánk inkább közvetlenül magunkat?[16] Olyan kérdés ez,
mely Hobbes tézisének dezintegrációját jelzi, és amelyet
megalapozottnak talál az ember a politikai tiltakozó mozgalmak
ismeretében, melyeknek száma egyre nô, függetlenül a liberális
szisztémától.
Mert a rejtett vagy álcázott elitek kormányozni nem képesek,
viszont jól átlátják a gazdaságon kívül esô dolgok helyes
menetét. Hogy megértsük ennek a mechanizmusát, tegyünk egy gyors
kirándulást, és pillantsunk be a XVIII. század második felében
működött gondolati társaságok szűk világába. Augustin Cochin, az
elsô történész -- Taine próbálkozásai után --, aki
szisztematikusan tanulmányozta ezeket a társaságokat,[17]
megállapítja róluk, hogy manipulálták a pártokat és a filozófiai
csoportosulásokat, elôkészítvén ,,a napirendet, az összehangolt
javaslatokat, a szervezett klakkot, az észrevétlen tisztogatást,
a meglepetésszavazatokat''. (130. o.) Jean Baechler ezt mondja A
jakobinizmus szellemisége című könyvhöz írt elôszavában:
,,Kérlelhetetlenül haladunk egy bizonyos értelmiségi és morális
típus eljövetele felé, melyet senki sem lát elôre, melyet személy
szerint mindenki kárhoztatna, de amelyet mindnyájan együtt
alakítunk ki.'' Ezek tehát félművelt körök, de ezeket motiválja
és ösztönzi a kisvárosok sznobizmusa és a nagyvárosok ambíciója.
A nagyvárosokban a filozófiai csoportosulás uralkodik
,,D'Alembert vezetésével az Akadémián, rendelkezik a cenzúra
felett Malesherbes-en keresztül, betiltatja ellenfeleinek
könyveit, a Bastille-ba vettet szerzôket, és könyörtelenül
terrorizálja az irodalmi világot''. (15. o.) A szabadkôművesek,
az illuminátusok, a janzenisták szellemi utódai, Anglia és az
Egyesült Államok kvékerei -- íme a csoportok és egyének, akik a
forradalomról, az állam meggyengítésérôl és az egyház
megsemmisítésérôl vitatkoznak. Németalföldön kiadott művek járnak
kézrôl kézre, a vámhivatalnokok meg vannak vesztegetve, Voltaire,
Locke, B. Franklin rajongásig csodált példaképek. Párizsból
küldött valódi utasítások érkeznek vidékre, ahol a
propagandakampányok megtámadják a helyi notabilitásokat. A
hálózat ellenáll a cenzúrának, a rendôri akcióknak, mivel az
álcázott elit gondolkodó koponyái az ügy odaadó hívei.
Kiformálódik a közvélemény, mely a valóságban egy szűk csoport
véleménye.
Hogy mire hasonlít ez a korkép? A jelenlegi helyzetre,
kevésbé fejlett formában. A hajdan álcázott elitek nem azok
többé, jóllehet a magatartás sajátjukká vált. Ez az attitűd
egyben háborús taktika is, így áldozatnak, tehetetlennek,
üldözöttnek nyilváníthatják magukat. Egy másik különbség-
hasonlóság az, hogy a Taine és Cochin vizsgálta korszak óta az
álcázott elit száma nagyon megnôtt, mivel a liberalizmus
gyôzedelmeskedett, és hegemonikus ideológia lett. Nemcsak az
írótársadalmat, de a gazdasági életet is a liberalizmus formálja,
a rejtett elitek segítségével."

www.ppek.hu/k99.htm

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:51:02

Pontosítsunk, tehetséges színész volt, ez nem mindenki számára jelenti azt, hogy alkalmas igazgatónak, ez van.

Ha megnézem az életrajzát, akkor meglehetősen ügyetlenül ítélték hallgatásra, 6-7 film az elmúlt évtizedben, rendezés, zeneszerzés, de mindegy. Azt meg gondolom, olyan hülyeségek, hogy az ideje meglehetősen nagy részét gyűléseken-zsidózással (és a rossznyelvek szerint kocsmában - de ez kizárt természetesen) töltötte, nem játszhattak közre karrierje ívének alakulásában. Hiszen tudjuk, ha egy igazi hazafi csak azért nem boldogul, mert a zsidók, libsik, komcsik ebben megakadályozzák.

Azt meg, hogy 'mivel nem halt éhen, gazdasági szakemberként is megállta a helyét', idézni kellene. :)))

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 16:53:29

@betyár:

az a rész, hogy 'ezek hősöm, Csurka gondolatai, aki Molnár olvasásából szűrte le' ésatöbbi?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 17:00:36

@betyár: Nekem kell maga helyett elolvasnom és megértenem, hogy amikor Dörner arról ír, hogy Csurka mire jut Molnár alapján, akkor nem Molnárt olvassuk, hanem Csurkát Dörner olvasatában? Nem szégyelli magát?

betyár (törölt) 2011.10.08. 17:02:02

@milyen szép a Vértes, ó:

csak egy apró észrevételem lenne, a további vita fölösleges. nem egy előadás egy részletéről írtam, hanem egy előadásról. ha pontosan olvasna és értene, sokat segített volna a diskurzusunkban.

betyár (törölt) 2011.10.08. 17:04:28

@Counter:
nem:). ugyanis nem is írtam soha, hogy Molnárt idéz dörner. a többit lásd fentebb.

maga egyébként napközis tanár vagy mi?:))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 17:07:32

@betyár: Ez a kisstílű maszatolás magának "a szellemiség tükröződése"? Denevér maga vagy vakond, kérem tisztelettel?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:08:18

@betyár:

Lássuk csak:

'egyenruhába öltözteti a szereplőket, a díszlet meg egy bérház udvara. vagy csehov cseresznyéskertjét egy gyárcsarnokot imitáló díszletbe helyezi?', illetve

'náci tánckar alsónadrágban és bakancsban hitelesíti a zsarnoki szellemet'.

Hát igen, ha pontosan olvasnék és értenék... Bár nem vonom kétségbe, hogy van, akinek a fentiek érdemi előadás-ismertetőnek számítanak. :)

betyár (törölt) 2011.10.08. 17:09:02

@milyen szép a Vértes, ó:

maga annyira gyengén hazudik. ne tegye már idézőjelbe azt a szöveget, amit maga átírt. ki maga, bánó?:)))

betyár (törölt) 2011.10.08. 17:11:13

@bbjnick:

jó napot:))

mindig rácsodálkozom az emberi butaság mélységes kútjára. maga is?:))

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:12:09

@betyár:

Ó, isteneimre, ha idézek, azt úgy teszem, hogy " ... ", nem bonyolult ez.

fülöpke 2011.10.08. 17:12:15

@milyen szép a Vértes, ó: "tehetséges színész volt, ez nem mindenki számára jelenti azt, hogy alkalmas igazgatónak, ez van."
...és Márta mennyiben tűnt alkalmasabbnak anno?

"meglehetősen ügyetlenül ítélték hallgatásra, 6-7 film az elmúlt évtizedben, rendezés, zeneszerzés"
...nézzünk oda, egészen alkalmasnak tűnik színházigazgatónak egy ilyen sokoldalú ember...

"Azt meg, hogy 'mivel nem halt éhen, gazdasági szakemberként is megállta a helyét', idézni kellene. :)))"
Tudtam, hogy tetszeni fog. (Csak ironizáltam. Vagy nem.)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:17:12

@fülöpke:

Nem az lenne a kérdés, hogy mennyivel alkalmasabb Márta most? (Amúgy Dörner sokkal alkalmasabb, mint Márta István lett volna mondjuk ötévesen.)

Ja, sokoldalú, lehet, focizni is szokott. (Az volt már, hogy milyen szépen tudja mondani azt, hogy 'mocskos zsidó', de nem lehet elégszer említeni.)

Ja, köszönöm. :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:19:31

@bbjnick:

Ez bonyolult, sokkal tetszetősebb a Csurka-féle 'értelmezés', a 'zsidók-libsik-komcsik tehetnek mindenről'. :)

fülöpke 2011.10.08. 17:22:31

@milyen szép a Vértes, ó: "Nem az lenne a kérdés, hogy mennyivel alkalmasabb Márta most? (Amúgy Dörner sokkal alkalmasabb, mint Márta István lett volna mondjuk ötévesen.)"

Ezen érvelés mentén tehát valaki, aki 13 éve irányít egy bármilyen intézményt, ami még sikeresnek is aposztrofálható mindig sokkalta alkalmasabb az újonnan érkezőnél.

A második gondolatra nem érek rá reagálni. Méltatlan. Hozzád is, csak ezt te még nem látod (be).

fülöpke 2011.10.08. 17:24:18

@fülöpke: + 1 kérdés: Miért forog a Föld?
(Amikor állhatna is.)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:26:31

Igen, ha valaki 13 éve gyárigazgató, jobban ért hozzá, mint valamelyik melós a csarnokból.

Mi méltatlan? Arra célozni, hogy a színészkedéstől és a zeneszerzéstől nem lesz alkalmas igazgatónak? Vagy arra, hogy sokak számára elég, hogy nemzeti radikális (ami nagyjából kimerül a zsidózásban)?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 17:28:42

@milyen szép a Vértes, ó:

"6-7 film az elmúlt évtizedben, rendezés, zeneszerzés" --- írod.

Hány filmet kellene egy színésznek forgatnia egy évtizedben?:-D (Hányan vannak még a magyar színészek között, akiknek egy évtizedben kijut hat-hét filmszerep?)

Ami pedig a teljes pályát illeti:

Színpadi szerepei

A Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 63.

Az anconai özvegy – Kecskeméti Katona József Színház
A beszélő köntös – Kecskeméti Katona József Színház
Fösvény – Pécsi Harmadik Színház
Meglőttük a fényes sellőt – Kecskeméti Katona József Színház
Omnibusz – Kecskeméti Katona József Színház
Orfeusz az alvilágban – Kecskeméti Katona József Színház, Magyar Színház
A revizor – Forrás Színházi Műhely
Stílusgyakorlatok – Budapesti Katona József Színház, Jászai Mari Színház, Komédium Színház
Galócza - (Budapesti Katona József Színház)
Catullus - (Budapesti Katona József Színház)
Amphytrion - (Budapesti Katona József Színház)
A játékos - (Budapesti Katona József Színház)
Háromgarasos opera - (Nemzeti Színház)
Képzelt beteg (Molière) - (Forrás Színház, Győr)

Filmjei

Játékfilmek

Thelomeris (2011)
Csendkút (2006)
Budakeszi srácok (2006)
Kútfejek (2006)
Vadászat angolokra (2006)
Indiai cseresznye (2003)
Üvegtigris (2001)
6:3, avagy játszd újra Tutti! (1999)
A rózsa vére (1998)
Honfoglalás (1996)
Az asszony (1996)
A csalás gyönyöre (1992)
Isten hátrafelé megy (1991)
Laura (1987)
Mamiblu (1986)
Vakvilágban (1986)
Uramisten (1985)
Falfúró (1985)
Városbújócska (1985)
Eszmélés (1984)
Házasság szabadnappal (1984)
Az óriás (1984)
Egy kicsit én, egy kicsit te (1984)
Könnyű testi sértés (1983)
Szívzűr (1982)
Tegnapelőtt (1982)
Kojak Budapesten (1980)
A kedves szomszéd (1979)
Rosszemberek (1979)
Szarvassá vált fiúk (1974)
Holnap lesz fácán (1974)
Petőfi '73 (1973)

Tévéfilmek

A titkos háború (2002)
Ábel Amerikában (1998)
Devictus Vincit (1994)
Öld meg a másik kettőt (1993)
Ördög vigye (1992)
Karel Capek: Végzetes szerelem játéka (1991)
Nem érsz a halálodig (1990)
Mrozek: Mulatság (1990)
A megközelíthetetlen (1989)
Margarétás dal (1989)
A végtelenek a párhuzamosban találkoznak (1986)
Kard és kocka (1986)
Johann Sebastian Bach (1985)
Hungarian Dracula (1983)
A három jószívű rabló (1979)
A főügyész felesége (1990)

:-)

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:32:48

@bbjnick:

Őőő, meg fogom bánni, hogy szóltam, de azért mégis: a '6-7 filmszerep' arra vonatkozott, hogy szegény 'Dörnert elnyomták a libsik, mert hazafi'. De akkor a 6-7 szerep sok, másnak nem jut ennyi, azt mondod?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 17:34:42

@fülöpke: Igen, aki 13 éve vezet egy intézményt és alapvetően, ha nem is kiugróan, de sikeresen és stabilan teszi ezt, az feltétlenül alkalmasabb, mint az, akinek a vezetésre vonatkozó tervei zavarosak és blöffszagúak.

Például ha én megpályázom az Arsenal FC menedzseri pozícióját, és pályázatomban leírom, hogy ideje hangsúlyossá tenni az angol futballhagyományokat, kitakarítani a labdarúgást szinte bordélyházzá züllesztő külföldi elemeket, átkeresztelni a klubot és buszokkal hordani fel a birminghami és yorki nézőket, szeretném leigazolni Messit, CRonaldót és Lampardot, a pénzügyeket illetően pedig nagyon remélem, hogy lesznek pénzek is, ügyek is, az állásra meg azért vagyok alkalmas, mert régebben egész jól fociztam és azóta is igazolt, sőt kiváló gombfoci-játékos vagyok, nos, akkor engem egészen biztos nem fognak kinevezni a régóta irányító, de nem kiemelkedően sikeres menedzser helyére.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:36:26

@Counter:

De Magyarországon egy ilyen pályázat akár sikeres is lehet. ;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 17:40:33

@betyár:

jó napot!:-)

sajnos, ami itt nyomul, az már nem (csak) butaság, de rosszindulat is (méghozzá a legpocsékabb fajtából való) :-(

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:41:30

@bbjnick:

Az ember újra-és-újra meghatódik a nem túl hiteles, de azért meglepő önkritikától. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 17:43:35

@milyen szép a Vértes, ó:

6-7 filmszerep sok: csak a legtehetségesebbeknek, legcsókosabbaknak és legszerencsésebbeknek jut ki annyi manapság egy évtizedben. (Szóval, Dörner vagy nagyon tehetséges vagy nagyon szerencsés, mert a csókost, azt erősen kétlem:-))

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:43:35

@Counter:

A libsiknek meg nem tetszik ez. De majd megtanulják, hogy a művészet igazi fokmérője a politikai ismeretség, a hozzáértés nevű komcsi hazugságnak semmi köze hozzá.

budai zöld 2011.10.08. 17:44:01

@Counter:
Szép volt az angol gombfocis példa @fülöpke: -nek, bár ő asszem éppen az Aston Villát edzette.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:45:14

@bbjnick:

De attól még igaz, hogy a 'libsik miatt 15 éve nem jut munkához' szegény, nincs ellentmondás, ugye?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 17:46:45

@milyen szép a Vértes, ó:

"Ez bonyolult, sokkal tetszetősebb a Csurka-féle 'értelmezés', a 'zsidók-libsik-komcsik tehetnek mindenről'. :)" --- írod.

Bonyolultnak találod?:-)

ü
bbjnick

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:48:04

@bbjnick:

Továbbá ahogy elnézem Dörner fimjeinek többi szereplőjét, sokan szintén ennyit szerepeltek nagyjából, sz'al nem olyan kiemelkedő ez.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:49:27

@bbjnick:

Saját használatra nem. De egy MIÉP-gyűlésen a hallgatóság a második mondat után szunyókálna.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.08. 17:51:42

Aki nem igazgatónak született, az sosem lehet az. Képtelenség beletanulni, csak kivételes képességű embereknek sikerült ez, mint Eszenyi és a tiltakozó igazgatók. Csak egy elit van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 17:53:24

@milyen szép a Vértes, ó: MIÉP-gyűlés, hallgatóság, egyáltalán létezik még az előbbi és találkozik az utóbbival, ha igen? :)

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:54:05

@tölgy:

Fura világban élhetsz, miért ne lehetne beletanulni? Mármint a kinevezés előtt.

fülöpke 2011.10.08. 17:54:23

@milyen szép a Vértes, ó: "Rájöttem, 'miért ne', ugye?" Sajnos, nem nyert. 13 éve Márta kapott gyakorlatilag névtelenül lehetőséget. Most pedig Dörner fog, (el)ismert színművészként. A világ már csak ilyen forgandó.

Arra még nem gondoltál, hogy fordítva ülsz a lovon?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:54:51

@Counter:

Jóvanna, ez egy fantáziavilág elképzelt szörnyekkel. ;-)

fülöpke 2011.10.08. 17:55:54

@milyen szép a Vértes, ó: "Fura világban élhetsz, miért ne lehetne beletanulni? Mármint a kinevezés előtt."

Te ne értenéd az ironiát???

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 17:55:55

@tölgy: Dehogy képtelenség. 2012. február 1-jétől indul egy maga nemében egyedülálló öt éves, államilag finanszírozott képzés.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 17:58:41

@fülöpke:

Igazad van, végül is Márta csak 10 éve volt a Művészetek Völgye igazgatója és művészeti vezetője, illetve holmi színházak zenei vezetője, mi ez, ha nem apróság ahhoz képest, hogy Dörner elismert* színész?

* mármint úgy elismert, hogy 15 évig elnyomták, mert hazafi, ugye?

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 18:00:10

@fülöpke:

De értem. Csak amit kifejezni próbált, mondjuk úgy, téves.

fülöpke 2011.10.08. 18:00:44

@budai zöld: "Szép volt az angol gombfocis példa." Nekem is tetszett. :-) 13 éve, a kinevezésekor éppen ilyen feketeöves gombfocista volt Márta.

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 18:03:49

@fülöpke:

Tehát a további érv Dörner mellett az, hogy régen Márta se értett hozzá. (És persze értett, de ezmindegy ugye, ha sokszor leírjuk, hogy nem, akkor igaz lesz előbb-utóbb.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 18:04:04

@fülöpke: Vajon ki volt a többi jelölt és milyen helyzetben volt a színház? Pályázott-e például az addigi vezető? Volt-e összeszedett társulat, repertoár, stabilitás?

És vajon Márta milyen pályázattal nyert, s vajon az ő szakmai alkalmassága is szinkronszínészetben és borzalmas szavalatokban nyilvánult-e meg?

fülöpke 2011.10.08. 18:06:29

@milyen szép a Vértes, ó: "Márta csak 10 éve volt a Művészetek Völgye igazgatója és művészeti vezetője, illetve holmi színházak zenei vezetője..." Jó néhány órája írtam már, hogy remélem nem a völgybéli működésére gondolsz, mint színházigazgatói előtanulmányra? Évekig kapott rá elég pénzt, amint elzárták a csapot, ha jól rémlik el is maradt.

fülöpke 2011.10.08. 18:09:27

@Counter: Elnézést kérek. Elballagok. Nyilván nincs közös nevező. Esetleg az egymás iránti toleranciában lehetne ilyenkor bízni...

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.08. 18:12:22

@fülöpke:

Hát igen, az ilyen-és-ekkora rendezvényekkel már csak úgy megy, hogy kell hozzájuk állami támogatás. Amúgy a színházigazgatónak mi a feladata szerinted? Az, hogy pénzt szerezzen, erre próbálsz reflektálni azzal, hogy csak addig ment a Völgy, amíg volt pénz? (A színház nem kap pénzt? Dörner bezzeg jó gazdasági szakember? Jól rémlik, hogy 'anyagilag' abban reménykedik, hogy a színházát kiemelten támogatják majd?)
A Völgy megszervezéséhez képest egy színház gyerekjáték amúgy. (Ja, és még mindig létezik a dolog, csak a támogatások csökkentéséhez alakítva.)

Alfőmérnök 2011.10.08. 18:55:04

@betyár: Az megvan, hogy Mácsai Kerényi kreatúrája? :)

Amúgy fogalmam sincs, miről van szó, Dörner jó színész, az Új színházat meg talán Schwajdának kéne igazgatnia, de ő meg már nem él. (Vagy Bubiknak, ő be is baszott egyet régebben a fővárosi közgyűlés egy tagjának, ha jól emlékszem.:)))

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2011.10.08. 19:03:37

Csurkacsurkacsurkacsurkacsurkacsurkacsurkacsurka.

betyár (törölt) 2011.10.08. 19:14:19

@Alfőmérnök:

igen. az a kettős is jó hátországot csinálhatott volna. tudja az a dühítő, hogy dörnerék korosztályában annyi jó színész volt, akik eltűntek, és akik felszínen maradtak nem látszanak jobbaknak, sőt. bán, a gáspár testvérek, szakácsi csak budapesten. és mennyien lehetnek vidéken. közben 20 éve ugyanazokat az arcokat látja mindenhol. javasolnám, nézzék meg, olvassák el a Solnesst. javaslom ezt bálint andrásnak is, aki szintén aláírta a tiltakozó levelet, bár maga eljátszotta solnesst a radnótiban. úgy látszik, nem értette:)

budai zöld 2011.10.08. 19:49:38

@fülöpke:
Én kérek elnézést, azt hittem, ezzel a névvel olvastál Tandorit.
Fülöpke valóban az Aston Villa gombfocicsapatának az edzője volt a nyolcvanas évek elején.

bz249 2011.10.08. 20:26:11

Mi ennek a posztnak a mondanivaloja? Mert addig oke, hogy ez a Marta tehetsegtelen, de a Dorner meg nala is inkabb az lesz. Arra menne ki a jatek, hogy sokkal tobb szinhaz van, mint tehetseges szinhazi ember es be kellene csukni parat (vo... Burundiban sincsenek szinhazak). Vagy azzal van a gond, hogy egy politikusokbol allo/politikusok altal kinevezett testulet politikai alapon hoz dontest? Vagy esetleg ez a Dorner tenyleg naci lenne, ahogy a komcsik mondjak rola?

Mi a tetelmondat amit reszletesen kibont(ana) a szoveg?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 20:29:50

@budai zöld: Ó! Ezért nem értettem én se. Sajnos csak egyetlenegy gombfocibajnokságot olvastam - így hirtelen nem is tudom, melyiket, amelyikben a Norwich-Nottingham páros között dőlt el a bajnokság -, és Fülöpke vagy nem ragadt meg, vagy nem is szerepelt benne, nem tudom :(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 20:36:43

@milyen szép a Vértes, ó:

Uttyan-uttyan!:-) Nézd meg @Countert! Amikor rájött, hogy a Molnár-Csurka-témában csúnyán félrefúrt, gyorsan váltott, és más irányból folytatta az aknamunkát. [............................/.]

ü
bbjnick

VI. Béla 2011.10.08. 21:37:30

@betyár:

láttam, jó volt, talán B nem is értette, hogy ez a magafajtákról is szól

betyár (törölt) 2011.10.08. 21:46:58

@VI. Béla:
tudja ez azért érdekes, mert az ember úgy gondolná, azért választotta a darabot és osztotta magára solness szerepét, mert meglátta magát benne:).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 21:49:18

@bbjnick: Tehát számodra is Molnár szellemiségének egyenes tükrözése, hogy leírja valaki a nevét. Értem én.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.08. 22:07:42

Na, az örülünkvincent blog szellemi fogyatékos írója (jotunder · orulunkvincent.blog.hu) is brilliáns érveléssel alacsonyította le magát hőn szeretett judeobolsevik elvtársai szintjére. Gratulálunk!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.10.08. 22:28:38

@Azúrkék égbolt: Basszus azért fizetünk, hogy rendesen linkeld be. Magyarázhatok én neked, nagyonhülye ember.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.08. 22:33:15

@jotunder: ennyit tudsz, cenzor tahó! :) Linkeljen be téged a fogyatékos náci fajtád.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.08. 22:52:09

@Counter:

"A mindig és mindenütt ünnepelt pluralizmus ellenére a
liberális civil társadalom nagy általánosságban éppolyan
intoleráns ideológiailag, mint a régi rendszerek. Sôt még inkább,
mert a jelenlegi szisztémát nem irányítja elfogadott elit, vagyis
olyan, mely igazodni tudna a kollektív érdekekhez. Fentebb már
utaltunk a rejtett elitekre (a liberális társadalom sajátossága,
mely magát az elitizmus ellenzôjének nyilvánítja), melyek nem
töltik be funkciójukat, minthogy semmilyen társadalmon kívüli
hivatkozás nem legitimálja ôket. Ahogy Jean-Pierre Dupuy írja,
egy-egy konszenzusos periódus végén a nép elkezdi ilyesfajta
kérdéseken törni a fejét: ha egyszer vezetôinket nem mások, hanem
mi magunk, a szuverén nép ruházzuk fel hatalommal, miért ne
vennénk inkább saját kezünkbe sorsunkat, és miért ne
kormányoznánk inkább közvetlenül magunkat?[16] Olyan kérdés ez,
mely Hobbes tézisének dezintegrációját jelzi, és amelyet
megalapozottnak talál az ember a politikai tiltakozó mozgalmak
ismeretében, melyeknek száma egyre nô, függetlenül a liberális
szisztémától.
Mert a rejtett vagy álcázott elitek kormányozni nem képesek,
viszont jól átlátják a gazdaságon kívül esô dolgok helyes
menetét. Hogy megértsük ennek a mechanizmusát, tegyünk egy gyors
kirándulást, és pillantsunk be a XVIII. század második felében
működött gondolati társaságok szűk világába. Augustin Cochin, az
elsô történész -- Taine próbálkozásai után --, aki
szisztematikusan tanulmányozta ezeket a társaságokat,[17]
megállapítja róluk, hogy manipulálták a pártokat és a filozófiai
csoportosulásokat, elôkészítvén ,,a napirendet, az összehangolt
javaslatokat, a szervezett klakkot, az észrevétlen tisztogatást,
a meglepetésszavazatokat''. (130. o.) Jean Baechler ezt mondja A
jakobinizmus szellemisége című könyvhöz írt elôszavában:
,,Kérlelhetetlenül haladunk egy bizonyos értelmiségi és morális
típus eljövetele felé, melyet senki sem lát elôre, melyet személy
szerint mindenki kárhoztatna, de amelyet mindnyájan együtt
alakítunk ki.'' Ezek tehát félművelt körök, de ezeket motiválja
és ösztönzi a kisvárosok sznobizmusa és a nagyvárosok ambíciója.
A nagyvárosokban a filozófiai csoportosulás uralkodik
,,D'Alembert vezetésével az Akadémián, rendelkezik a cenzúra
felett Malesherbes-en keresztül, betiltatja ellenfeleinek
könyveit, a Bastille-ba vettet szerzôket, és könyörtelenül
terrorizálja az irodalmi világot''. (15. o.) A szabadkôművesek,
az illuminátusok, a janzenisták szellemi utódai, Anglia és az
Egyesült Államok kvékerei -- íme a csoportok és egyének, akik a
forradalomról, az állam meggyengítésérôl és az egyház
megsemmisítésérôl vitatkoznak. Németalföldön kiadott művek járnak
kézrôl kézre, a vámhivatalnokok meg vannak vesztegetve, Voltaire,
Locke, B. Franklin rajongásig csodált példaképek. Párizsból
küldött valódi utasítások érkeznek vidékre, ahol a
propagandakampányok megtámadják a helyi notabilitásokat. A
hálózat ellenáll a cenzúrának, a rendôri akcióknak, mivel az
álcázott elit gondolkodó koponyái az ügy odaadó hívei.
Kiformálódik a közvélemény, mely a valóságban egy szűk csoport
véleménye.
Hogy mire hasonlít ez a korkép? A jelenlegi helyzetre,
kevésbé fejlett formában. A hajdan álcázott elitek nem azok
többé, jóllehet a magatartás sajátjukká vált. Ez az attitűd
egyben háborús taktika is, így áldozatnak, tehetetlennek,
üldözöttnek nyilváníthatják magukat. Egy másik különbség-
hasonlóság az, hogy a Taine és Cochin vizsgálta korszak óta az
álcázott elit száma nagyon megnôtt, mivel a liberalizmus
gyôzedelmeskedett, és hegemonikus ideológia lett. Nemcsak az
írótársadalmat, de a gazdasági életet is a liberalizmus formálja,
a rejtett elitek segítségével."

www.ppek.hu/k99.htm

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.08. 22:59:43

@bbjnick: Én ezt értem, de hol tükröződik Dörner pályázatában? :)

Alfőmérnök 2011.10.08. 23:53:32

@betyár: "bán, a gáspár testvérek, szakácsi csak budapesten. "

Hehe, csak nem látta maga is a Stílusgyakorlatokat? :)
A színészek világ az egy kegyetlen világ, de nem csak itthon, itthon szerintem csak kiéleződnek, felnagyítódnak az amúgy is meglevő konfliktusok (vidék vs budapest, stb...;).
Amúgy nem nagyon járok Színházba egy ideje. Magyarország Színház szempontjából tényleg mucsa.

Alfőmérnök 2011.10.08. 23:58:20

@Alfőmérnök: jav. "színészek világa"
Más: Eszenyiből én se tudom, hogyan lett valaki. Nem is szép (persze ez szubjektív), nem is nőies, színészként meg olyan, mint egy Törőcsik-paródia. :)

Alfőmérnök 2011.10.09. 00:05:34

@bz249: Újabban úgy vagyok ezekkel a mandiner posztokkal, hogy direkt nem is akarom megérteni őket, pedig biztos van értelmük, ha nagyon megerőltetném magamat, biztos ki is lehetne hámozni, de minek? A stílus elárulja, hogy valami zavar van a szerzők fejében (szerintem).

partfish 2011.10.09. 08:22:48

@fülöpke: nem értem, miért kéne szakmai ügyekben a szakmának dönteni. amikor a magyarok többsége orbánra szavazott, világosan kifejezte azt a vágyát, hogy nem nyugati típusú demokráciát, hanem a keleti típusú autokráciát választják. ha kínában, é-koreában, kubában a hatalom dönthet arról, hogy ki lesz pl. egy színház igazgató, akkor nálunk is működni fog. ráadásul voltak már magyarországon olyan korszakok, amikor ilyen szellemiségben vezették az országot.

fülöpke 2011.10.09. 10:16:16

@partfish: "nem értem, miért kéne szakmai ügyekben a szakmának dönteni ... ráadásul voltak már magyarországon olyan korszakok, amikor ilyen szellemiségben vezették az országot"

Jól látja, de csak a döntéshozás korábbi mechanizmusát. Évtizedeken keresztül ez ment, minek következtében a "szakma" finoman fogalmazva is súlyosan egyféle szemléletet tükröző klikké (gittegyletté) vált. (A tiszteletem természetesen továbbra is az övék a megérdemelt mértékben, de az ilyen nyílt levelezésekkel azért erősen aláássák.) Normális arányérzékkel megáldott ember ezt a helyzetet könnyedén átlátja, nem kell ezen mit magyarázni. Ezt a teljesen egészségtelen és természetellenes helyzetet próbálja most meg árnyalni Tarlós. Ki sem néztem belőle, hogy ennyire tökös. Válasza a levélkére: "A végre megszólaló főpolgármester szerint pedig éppen az elfogadhatatlan, hogy a »legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból«."

fülöpke 2011.10.09. 11:02:31

Ja, igen. Pályázatírás. Ha jól tudom, ez egy nem is rosszul jövedelmező üzletág.
Márta pályázata úgymond vérprofi, Dörneré tök amatőr. Ez sajnos elvitathatatlan.
Nyilvánvalónak látszik, hogy Dörner nem vett igénybe ilyen irányú segítséget. (Azon is lehetne itt hosszasan lamentálni, akadt volna-e, vajh' olyan profi, szakmabéli pályázatíró, aki megtette volna ezt neki. Szerintem, még pénzért sem...) A ő "dolgozat"-át, úgy fest, ő maga írta. Teljesen nyilvánvaló viszont, hogy Mártáét alaposan felkészítették a megmérettetésre. Ha gonosz akarok lenni, azt meg nem ő írta... Ha ilyen természetű profizmus alapján ítéljük meg tehát a rátermettséget, attól tartok, nem teljesen objektív eredményre jutunk. Nyilvánvalóan számtalan hossznyi előnnyel indult a pályázaton a jelenlegi igazgató. A lóversenyben a hendikep "intézményét" éppen az ilyen természetű előnyök lefaragására találták ki. Különben nem is verseny a verseny.

Továbbra is sajnálom, hogy nem kaphat Dörner egy üres színházépületet. Februárig még nagyon sok idő van. Kötve hiszem, hogy lesz ebből a Dörner-féle színházból valami. Legalább is a Paulay Ede utca 35-ben nem.

fülöpke 2011.10.09. 11:33:03

@fülöpke: Itt egyelőre az történt, hogy Dörner lova kisebb súlyt vitt, hát – ha sokak számára váratlanul is –, nyerhetett. A lóversenypályákon a világon sehol nem mennek ilyenkor reklamálni a kasszához. Ugyanis a verseny előtti "súlyozás" konszenzuson alapul. Na, erről meg sokan azt sem tudják, mi fán terem, nem hogy gyakorolnák...

bz249 2011.10.09. 11:38:25

@Alfőmérnök: najo csak azert amennyire emlekszem az "Ilyen orszag pedig nincs" rovat valami olyasmirol szolt, hogy Magyarorszagon bizonyos esetekben a kulonfele hatalmak akar a termeszeti torvenyeket is letagadjak bizonyos korulmenyek kozott, hogy valami egeszen kreten modon ervenyesitsek az erdekeiket.

Ez meg, ha a legrosszabb forgatokonyvet feltetelezzuk, akkor egy mezei eszakbalkani mutyi, amibol hetente kettoszaznegyvenhat darab tortenik csak nalunk es otvenszer annyi szerte a vilagban.

fülöpke 2011.10.09. 11:50:32

@fülöpke: "Ja, igen. Pályázatírás."

@Várúr: "Csak Magyarországon vagy 500 cég él pályázatírásból. Egy színház sorsát nem a pályázat dönti el. Az duma, picsafüst, alibi (bocs'). Konkrétan tudom, hogy Márta kapolcsi pályázatain évente féltucat ember dolgozik."

Nahát, ezt csak most olvastam! Mindig nagy öröm összefutni olyannal, aki látja a fától az erdőt.

Alfőmérnök 2011.10.09. 13:32:16

@bz249: "egy mezei eszakbalkani mutyi, amibol hetente kettoszaznegyvenhat darab tortenik csak nalunk es otvenszer annyi szerte a vilagban."

Ehhez képest ha jobbolalra nézek az ajánlóra, vagy minek hívják az a kék sávot, 9 írásból 7 erről szól. Tényleg ennyire érdekli az embereket a színház? (kétlem)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 14:36:45

@Counter:

"Én ezt értem, de hol tükröződik Dörner pályázatában? :)" --- kérdezed.

Ezt épp te ne látnád? A klerikálfasiszta Molnár által leírt "liberális rejtett vagy álcázott elitek" ugyanaz a bagázs, akikkel a náci Csurka már több, mint húsz éve izmozik és akik hegemóniájának megtörésére érdekében Dörner meghirdette pályázatában az új "földosztást". Ugye, így van?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 14:43:36

@bbjnick:

és akik hegemóniájának megtörésére érdekében Dörner meghirdette=és akik hegemóniájának megtörésére érdekében a nyilas Dörner meghirdette

tevevanegypupu 2011.10.09. 14:54:08

Nem bannam, ha a gazember Major Tamas meg rendezhetne par darabot..vagy esetleg Varkonyi. Dehat nem vagyunk orokeletuek ugyebar. Rendezok mennek, rendezok jonnek. Ki emlekszik manapsag peldaul Beothy Zsoltra? Na ugye..

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.09. 15:08:30

@al kotmány aláiro álamfö: Még egy analfabéta kretén. Még a poént sem vagy képes felfogni a 10 Ft-os eszmei értékű agyaddal.

fülöpke 2011.10.09. 15:10:30

Interjú Dörner Györggyel. Érdemes elolvasni.
hetivalasz.hu/itthon/darabot-csurkatol-32105

Egy emlékező a netről: "Én még emlékszem, hogy '98-ban ugyanilyen stílusban csinálták ki Székely Gábort az általa alapított Új Színház vezetéséből – akkor is temettük a szakmát, szó szerint sírt az egész társulat, de nem volt mese, a politika berakta a helyére Mártát. Ha valami, hát az volt a hübrisz." (Gergely Sepsei, Facebook)

Márta valószínűleg ezért nem ugrál nagyon... Érdekes, hogy mindenki Dörner dolgozatának amatőrségén mint alkalmatlanságának bizonyítékán rugózik... E fórumon is csak ketten voltunk, akik írtunk egy-két megjegyzést pályázatírás-ügyben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.09. 15:18:08

@bbjnick: Nincs így. Te azt hiszed, meg még páran azt hiszik, akik nem hogy Molnárt, de Dörnert sem értik, hogy ez tükröződés. Molnár a hatalom strukturálódásáról ír, a van-ról, Dörner általa vélt ideológiai ütközetek személyi következményeit akarja lejátszani, a kell-ről ír. Molnár és Dörner intellektuális módszere nem kompatibilisek. Ez a franciakrémes tükröződése a vargabélesben.

Az érvelés leggyengébb pontja egyébként az, hogy egy Molnár által leírt jelenség és a Dörner-féle lózungok közé egyenlőségjelet tesztek. Csak úgy.

fülöpke 2011.10.09. 15:20:17

Sikerült egy nem Dörner-elleni felszólalót találnom!
ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2011/10/08/dorner_gyorgy_a_szinhazigazgato

(Nem volt könnyű.)

VI. Béla 2011.10.09. 15:20:57

@betyár:

Lehet, hogy a fiatalkori sérelmeit akarta meg mintázni.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2011.10.09. 15:22:53

@emárton: "Egész Európában egyetlen helyen vannak olyan jelentős színházak, melyek önfenntartók: A londoni West Enden."

Nem véletlenül. Egyébként nemcsak Európából áll a világ.

"Mindenhol máshol költenek rá, mint minden más kultúrális intézményre, mert abból - igaz, hogy áttételesen - de pénz lesz."

Nem 'mindenhol máshol', inkább európai országokra jellemző ez a kultúr-dotációs politika, és még az európai országok között is jelentős eltérések vannak a támogatások mértékei között. Pénzt sajnos nem hoznak, mert a nemzeti-nyelvi kultúrához kötődik a színházi világ.

"Ugyanis a turisták (kül-, és belföldiek) előszeretettel látogatnak olyan helyekre, ahol pezsgő művészeti élet, számtalan program vár rájuk. Ausztria például ebből profitál, és nálunk sem lenne érdemtelen ezt az utat járni, mivelhogy más érdekességgel (tengerpart, hegyek) nem nagyon tudunk szolgálni."

Ne álmodozzunk már! A realitás az, hogy magyar nyelvű színház nem vonzza magyar nyelvet egyáltalán nem beszélő külföldi turistákat. Ausztriával szemben a mi nyelvünk csak Magyarországon hivatalos nyelv. A határon túli magyarok pedig sokkal inkább fogják értékelni Dörner Új Színházát, mint a korábbi egyhangú szadesz monokultúrát.
Ami valóban hozhat ide külföldi turistákat az az Operaház.

"Ráadásul a színházakra költött állami pénz így is elenyésző összeg, tehát, ha azon pampogsz, hogy miért költenek erre, gondolkodj azon is, hogy ez még annál is jóal kevesebb, mint amit pl. a minisztériumok kötelezően megtámogatandó napilapok megrendeléseire költenek."

Sajnos annál lényegesen több, nem csak a közvetlen állami támogatást kell számításba venni, hanem az önkormányzati színházfenntartásra fordított támogatásokat is. Azok jó része is állami pénz, ami előbb az önkormányzatokhoz megy, onnan pedig a helyi színházakba.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.09. 15:29:25

@fülöpke:
tudja ez a pályázatosdi, kapaszkodó a liberális söpredék kommentelőknek. micsoda pályázat, nahát, ez hülye, hát így nem is lehet. biztos vagyok benne, hogy tucatszám olvastak színházi tárgyú pályázatokat. :)

meg hogy buta a dörner. hát tényleg nem egy nagy észlény. melyik színész az? de ismeri valaki innen, básti juliné született puskás tamás szellemi kvalitásait? azt van színháza, ugye?

ascher az egykor szebb napokat látott, volt kiváló rendező meg lekommunista szerzőzi csurkát? akkor ő meg kommunista rendező. bezzeg a véreskezű kommunista major, meg gobbi nem volt büdös?

és a nácizás. ha lehetnek cionista magánéletű, akár közírói mellékvágányú igazgatók, miért nem lehetnek antisémiták? ahogy a cionista igazgatók nemigen mutatnak be élesen magyarellenes dolgot, úgy az sem valószínű, hogy csurka olyan darabot fog írni, amiben szenes hanna nem hal meg, hanem a darab idejében egy jeruzsálemi édszkórház lakója sáronnal együtt, és visszaemlékszik, hogy hitler bunkerjáig szopta magát, aztán ottan elájult, mert elveszette útközben a solmosi eszter vérével szentelt kabbalista talizmánt.

azt meg senki ne higgye egyébként, hogy a tiltakozó igazgatók közül bárki elolvasta a dörneri hitvalláspályázatot. szerintem elég volt, hogy csáky bemondta a telefonba, hogy náci.

VI. Béla 2011.10.09. 15:39:08

@málnási:

Az írástudók nem bírják elviselni, ha valaki nem írástudó. Ez már egy názáretinek is problémákat okozott, folyton kötözködtek vele.

Alfőmérnök 2011.10.09. 15:44:31

@málnási: "melyik színész az?"

"Gyerek marad mindig, hősnek kissé gyönge / Akárki meglátja, szinész lesz belőle. " :)
www.youtube.com/watch?v=mqpIOxKWMtg

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.09. 15:48:46

@Alfőmérnök:
tudja, azzal szoktam szórakoztatni számos kiváló színészbarátomat, hogy milyen agya van annak az embernek, aki rendszeresen valaki másnak képzeli magát esténként, vagy ha nem, hát úgy tesz. :)

fülöpke 2011.10.09. 15:50:41

@málnási: :D

Nem kellene Aschernek szólni, hogy a Karinthy-unoka színháza most mutatja be Csurka Eredeti helyszín című tragikomédiáját? Böhm György rendezésében... :-)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.09. 15:55:34

@fülöpke:
a karinthy unoka már tréfli. a könyvében kiteregette az antiszemita lapot. most elmebeteg öngyűlölőként van nyilvántartva. amúgy az is. :)

fülöpke 2011.10.09. 16:07:12

@málnási: Köszönöm, most már világos(abb). Pár hete láttam a plakátot és kissé meghökkentem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 16:20:27

@Counter:

"Te azt hiszed, meg még páran azt hiszik, akik nem hogy Molnárt, de Dörnert sem értik, hogy ez tükröződés. Molnár a hatalom strukturálódásáról ír, a van-ról, Dörner általa vélt ideológiai ütközetek személyi következményeit akarja lejátszani, a kell-ről ír. Molnár és Dörner intellektuális módszere nem kompatibilisek. Ez a franciakrémes tükröződése a vargabélesben." --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Nonenonenonenonehülyéskedjvelem! :-D

"Az érvelés leggyengébb pontja egyébként az, hogy egy Molnár által leírt jelenség és a Dörner-féle lózungok közé egyenlőségjelet tesztek. Csak úgy." --- írod.

De, természetesen, ez az egyenlőségjel mindenalapot nélkülöz, mert... [tessék, tiéd a pálya!:-)]

ü
bbjnick

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.09. 17:42:17

@bbjnick: A cáfolat hiánya nem bizonyít. Ezen tessék rágódni egy kicsit, utána pedig tessék előjönni a molnári értelemben vett rejtett elitek Dörner-féle tükröződéseivel.
Addig csak unatkozunk.

betyár (törölt) 2011.10.09. 19:21:27

@Counter:

most maga a vincent előre tolt helyőrsége? a fiúk víkendeznek-e?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.09. 19:23:09

@Counter: "A cáfolat hiánya nem bizonyít." Gyenge szofizmus.
A cáfolat hiánya nem bizonyít és nem is cáfol.
Maga állítja, hogy Dörner szövegének nincs köze MT-hez. A bizonyítás terhe magán. Póbálkozzon.

Alfőmérnök 2011.10.09. 19:30:50

@málnási: Én ezen is nagyot nevettem anno:
Horn Gábor és Tarlós vitája a klubrádióban :)))
comment.blog.hu/2008/03/05/durvul_a_kampany

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.09. 20:20:14

@tölgy: A bizonyítási teherről vallott kulturált nézeteivel forduljon betyár hozzászólóhoz, aki szerint a pályázat szellemisége Molnár Tamás szellemisége.
Segítségül felidézem: "és mi az, hogy az európai normákkal ellenkező a pályázat szellemisége? tudják ezek az emberek, hogy ki az a Molnár Tamás? az ő szelleme lenne riasztó Európa számára?" - mandiner.blog.hu/2011/10/07/dorner_az_uj_szinhazban_ilyen_orszag_pedig_nincs/fullcommentlist/1#c14647500

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.10.09. 21:42:33

@Counter: Azt gondolom, túloz. Talán kicsit olvasson vissza. Molnárt meg ne bántsa, hogyha nem érti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.09. 23:29:36

@Counter:

Bár nem érdemled meg, de mert nagyvonalú vagyok és a kommentsor többi olvasójának épülésére, álljon itt még egy idézet egy Molnár-szövegből (mely ismét ékes bizonyítéka a molnári filozófia és a Dörner-Csurka-pályázat szellemi kapcsolatának):

„(...)

(...) Konfliktusra hajlamos természetéből fakadóan a civil társadalom magától nem képes megalkotni az erkölcsöt, mivel akkor kolostorra hasonlítana. Ahhoz, hogy a civil társadalom létezzen és foglalkozni tudjon mérhetetlen mennyiségű ügyletével, az erkölcsnek és a korlátozó fegyelemnek kívülről kell számára érkeznie, parancsok formájában rögzülve tagjainak tudatában. E cél érdekében a civil társadalom felett állóknak és elsőbbséget élvezőknek kell elismerni azokat az intézményeket, melyek a dolgok természeténél fogva e feladattal (a fegyelem kialakításával) vannak megbízva. Nem újabb érdekkonfliktusról van szó, mert az eredmény a közösség jobb egyensúlyi helyzete lesz.

Nem kétséges, hogy a mára hegemón helyzetbe került civil társadalom erkölcs helyett középszerű szentimentalizmust hozott létre. Az uralkodó erkölcs, mely a mindennapi élethez kapcsolódik, és az a dolga, hogy igazolja a végeredményben egoista érdekek működését, megelégszik színlelt altruista érzelmekkel, melyeket elborítanak a divatos magatartást dicsőítő szlogenek. Kortársaink valójában csak a civil társadalom kereskedelmi ténykedéseivel képesek megbirkózni, azzal nem, ami a civil társadalmat meghaladja. Erkölcsi perspektívák úgyszólván nincsenek, most az állam és az egyház funkcióit a civil társadalom vállalta magára. Így az a benyomás keletkezik, hogy a bőség teljes, hiszen a civil társadalom egyszer s mindenkorra megfogalmazta a maga vallását, a maga végrehajtó hatalmát, a maga illemtanát és a maga törekvéseit. A többi intézményt és hatóságot épp csak hogy megtűrik, igazság szerint belülről már felemésztődtek és kiüresedtek. Következésképp meg vagyunk fosztva a hittől, az erkölcstől, nem vagyunk tudatában a korlátoknak, és -- ahogy számos szerző mondja, René Guénontól Louis Dumont-ig, Henry Corbintől Marcel Gauchet-ig -- elvették tőlünk a szentet, azaz a spirituális magot, mely nélkül a társadalom csak üres héj. Meglehetősen komikus, és ugyanakkor jelképértékű, hogy ez a héj lebeg az űrben, melytől még Pascal libertinusainak is meg kellene rémülniük, utasai viszont abban a hitben ringatják magukat, hogy meghódítják az ott lévő egyéb világokat, és gyarmatosítják őket előregyártott szemetükkel. Hozzátenni még egy »világ«-ot a miénkhez, amikor azt is éppen most semmisítjük meg! Ezért hajítjuk szemétre a múlt összes kozmológiáját.

(...)”

Részlet Molnár Tamás A liberális hegemónia c. munkájából (Olvasható itt, letölthető innét: www.ppek.hu/k99.htm)

ü
bbjnick

pamocsnyik 2011.10.09. 23:50:57

@mizie: "De mostmár tényleg érdekelne melyik darabot láttad a Nemzetiben."

Nem engem kérdeztél, de pl. A Park... egy rettenet...

Alfőmérnök 2011.10.09. 23:51:20

@bbjnick: Gyanús nekem ez a Dörner, hogy a vakoló Csokonait a "háttérbe szorított, elhallgatott, félreszorított nemzeti értékek" között említi...
Különben a kiváló Molnár Tamás írásainak azért megvan az a hátulütője, hogy a hozzád hasonló kisebbrendűségi komplexusban szenvedő nyomorékok mindig önigazolást találhatnak benne.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.10. 00:15:54

@Counter: tőle nem kérek bizonyítást. Ugyanis a maga által idézett részlet két kérdés. Azt hogyan lehetne bizonyítani, he?

Maga állít valamit, hát bizonyítsa. Ha tudja. Ha nem, akkor ugorgyunk.

Legközelebb legyen ügyesebb.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.10.10. 00:22:34

@Alfőmérnök: Alfi, fújd ki magad :) Amit Molnárral kapcsolatban írsz, az szvsz. marhaság. Amúgy, nem akarok beleszólni, de Neked nem hiányzik ez annyira, mint Neki? :-) (rövidebben: bazmeg)

Alfőmérnök 2011.10.10. 00:28:04

@Mihint: Miért lenne marhaság? Bbjnick azt mondja: "Engem elnyom a mindent átszövő liberális hatalom", azért vagyok ilyen nyomorult helyzetben. Mikor valójában nem nyomja őt el senki, egyszerűen szar, amit csinál és egy szar, jellemgyenge ember. Ez a magyarázata az ő nyomorának, nem a "liberális hegemónia".

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2011.10.10. 00:37:59

@Alfőmérnök: Azt én értem, hogy bbj-re rápöccentél, ez szimpla emberi gyarlóság. Ettől, még nem kötelező azonnal hülyének is lenni. Ha most azonnal meg kéne dögleni, mindez nyilván nem számítana. Segít neked, ha azt mondom, hogy a maradék tradíciót úgy szedjük össze, mint a hamupipőke, szemenként, és te meg nézel a nagy égbe? ahhelyett, hogy gyűjtenél velünk :)

Alfőmérnök 2011.10.10. 00:46:17

@Mihint: Miért lenne gyarlóság? Én úgy gondolom, hogy egy káros archetípust testesít meg, ami ellen magyarként kötelességem küzdeni. Úgy gondolom, hogy bbjnick fajtája károsabb a magyarságra nézve, mint a Kertészeké. Ezért - természetesen csak szimbolikusan - ki kell őket irtani. Ez az én szemeben nem gyarlóság, hanem jócselekedet.

Alfőmérnök 2011.10.10. 01:13:07

@Mihint: Összvissz egy pohár bort ittam este, teljesen józan vagyok és komolyan gondolom, amit írtam, bár kétségkívül félreérthető. Megpróbálom másként megfogalmazni: véleményem szerint a bbjnick által képviselt szellemiség egy hibás, sőt, káros "mém" (egy hülyeségnek tartom a "mém-elméletet", de így talán érthetőbb, hogy mire gondolok, mikor olyanokat írok, hogy "ki kell irtani a fajtáját").

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.10. 08:21:48

@tölgy: Maga nem tudja, hogy kérdőmondatban is tehető állítás? Vagy maga olyan hatökör, hogy azt hiszi, az olyat az írásjel miatt nem kell igazolni?

DFK 2011.10.10. 12:27:27

Én a Tisztújítást láttam az Új színházban. a tehetséges színészeknek sikerült elfogadható szintre felhozni azt a híg f.st.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.10. 12:41:40

@Counter: "hatökör"?
Kezdi megtalálni végre a megfelelő ballibbant hangot.

Egy kérdésben legfeljebb előfeltevések vannak, jó sok. Bármelyik igazolását számon kérheti, tetszőlegesen.

Kezdjük magával akkor: mi az, hogy igazolni? (Ne kezdje, az életben nem jön ki belőle.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.10. 12:46:10

@tölgy: Maga miért csinál úgy, mint akit éppen hatökörnek neveztek?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.10.10. 13:26:50

@Counter: Elég korán feladta, és a proli személyeskedésbe menekült.
Igaz, már itt:
mandiner.blog.hu/2011/10/07/dorner_az_uj_szinhazban_ilyen_orszag_pedig_nincs/fullcommentlist/1#c14656417

Hol van már a szabad, racionális vita liberális eszménye, ohh...!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.10.10. 13:42:58

@tölgy: Várjon, maga komolyan azt hiszi, hogy hatökörnek neveztem? Nem látta a kérdőjelet, amitől a maga logikája szerint legfeljebb előfeltevésként volna szabad kezelnie a hatököri minőséget?

Ha maga racionálisan akarna vitázni, felismerne egy állítást. Nem ismeri fel, hát akkor nyilván nem akar vagy nem is tud.

Alfőmérnök 2011.10.10. 15:42:11

Megjelentek az aláírók, nem lacafacáznak (lesz tünti is):
"Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk."
www.aznemlehet.net/

tevevanegypupu 2011.10.10. 17:57:46

@Alfőmérnök:

Ugy tunik egesz Lipotvaros alairta. Es akkor meg hol vannak a kulfoldi elvtarsak, a Voros Segely es Cion bolcsei.Ha Tarlosnak lennek, adnek egy szinhazat Usztics Matyasnak is.

pamocsnyik 2011.10.10. 18:05:18

Előítéletes, visítozó, libbant banda...

pamocsnyik 2011.10.10. 18:06:28

@tevevanegypupu: gyűjtsünk mi is aláírást... :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 18:16:55

@tevevanegypupu: @pamocsnyik:

Nem kell leállni velük marakodni!:-) Állhatatosnak kell lenni. Ki kell állni a világ elé és azt kell üzenni (a mieinknek és a világnak is), hogy:

"(...)

Ha új tatárhad, ha kufárhad
özönli el a tiszta tájat,
ha útjaink megcsavarodnak,
mint giliszta, ha rátapodnak:

te mondd magadban, behunyt szemmel,
csak mondd a szókat, miktől egyszer
futó homokok, népek, házak
Magyarországgá összeálltak.

(...)

Mert ha sehol is: otthon állok
mert az a való, mit én látok,
akkor is, ha mint délibábot,
fordítva látom a világot.

Igy maradok meg hírvivőnek
Őrzeni kincses temetőket.
Homlokon lőhetnek, ha tetszik,
mi ott fészkel, égbemenekszik."

(Dörner orgánuma épp alkalmas ennek az üzenetnek a közvetítésére:-))

ü
bbjnick:-)

Alfőmérnök 2011.10.10. 18:24:26

@tevevanegypupu: Ezek hülyék, saját magukat teszik nevetségessé. "Szakmailag" természetesen kifogásolható a döntés, de hát Dörner nem nyilas, de még Csurka sem. Mondjuk megelégedhettek volna a "szélsőjobbos" kifejezéssel. Én amúgy kíváncsi vagyok, hogy milyen lenne egy ilyen Dörner vezette színház. (Nekem nem valószínű, hogy bejönne.) Uszticsosra annyira nem vagyok kíváncsi, az egész biztosan gagyi lenne. :)

Vén Csataló 2011.10.10. 18:34:34

@hurmazs:
Nekem egyáltalán nem fáj, hogy a színház, az alapvetően liberális műfaj. Azért nem fáj, mert én is így gondolom. Más kérdés, hogy az a gittegylet, ami Magyarországon a liberális címkét aggatta magára - nos, ők nem liberálisok, hanem kivetkőzött, átöltözött nyálkás kommunista maradványok. A parvenü gőgjüknél csak az intoleranciájuk nagyobb. Válogatott klinikai identitászavarok, rögeszmés tekintélyelvűség és doktrinerség, a nyugati libsik kritikátlan majmolása, továbbá a kőostoba stréberek fölényeskedése jellemzi ezt a szubkultúrát. És ez a társaság nevezi magát liberálisnak??? Szóval nekem csak a pofátlan képmutatás fáj, mert a színháznak pont hogy liberálisnak kellene lennie, a szó valódi értelmében. Nem pedig Aczél eftárs mintájára valamiféle TTT-s (Tilt, Tűr, Támogat) klánnak.
Én például semmilyen formában nem értek egyet azzal, ahogy egy MSZMP-s potentát homoszexuális fiacskája lehet a magyar Nemzeti Színház vezetője, és amíg csak élek szólni fogok az általa képvisel gyáva cinizmus, és romboló identitászavaraz ellen, no meg nem utolsó sorban a pocsék bolsi nepotizmus ellen, ami a jelenlegi helyére röpítette.
De hogy Alföldit indexre tegyék, hogy egyetlen budapesti színházban se dolgozhasson??? Ez meg sem fordul a fejemben. Nem véletlenül.
Ehhez határtalan, gyilkos gyűlölethez hiszteroliberálisnak kell lenni.

Ok,akkor mellélőttem.Egyébként nekem nem tetszett ,még a bemutatókor láttam,de ez már ízlés dolga.
Szvsz,a szinház maga a liberalizmus bárhogy is fáj./jó kivéve operett,musical és egyéb vígjátékok/.
Tegnap beszélgettem a szinház egyik régi bútordarabjával de nem tudtunk kitalálni túl sok mély magyar darabot ami színvonalas is és amit lehet játszani.

Vén Csataló 2011.10.10. 18:38:14

@Alfőmérnök:
Jó lenne tudni, hogy az aláírók közül hány olyan van, amelyik az egzisztenciáját féltve írt alá. Mert hogy aki most nem ír alá, az Dörner sorsára fog jutni - ami az évtizedes szilenciumot illeti.

Alfőmérnök 2011.10.10. 19:05:21

@Vén Csataló: Így első ránézésre az aláíróknak kb. a fele tűnik színházi embernek.

fülöpke 2011.10.10. 19:19:50

@Alfőmérnök: A kortárs magyar irodadalom is rendesen képviselteti magát. Továbbá a @Vén Csataló meghatározása szerinti "kőostoba stréberek".

Azér' az a "Magyar Köztársaság első újnyilas színháza" megnevezés nem erős egy kicsit?

fülöpke 2011.10.10. 19:32:11

Íme, egy ízléses hasonlat a témában a kiváló tótawé tollából a hvg hasábjain:
"Magyarországon eddig egyetlen kis társulat, a Baltazár Színház tűzte ki céljául, hogy az értelmi sérültekhez is elvigye a színjátszás örömét. ... továbbá ott csak a színészek fogyatékosok, a társulat vezetése és a közönség nem az. Az Új Színház újjászervezése végre a rendezés, a gazdasági menedzsment, a kultúrpolitika területén is esélyt ad a rászorulóknak."

Alfőmérnök 2011.10.10. 19:40:07

@fülöpke: De, elég erős. Nyilván ha azt írták volna, hogy "szélsőjobboldali", vagy „radikális”, azzal nem lehetne ekkora hisztériát kelteni, mert akkor csak annyi lenne az üzi, hogy politikai döntés született és nem szakmai. Ami egyébként igaz is. Csak akkor ugyebár a saját oldaluknak a politikai és nem szakmai döntéseivel is szembe kéne nézniük.

Különben tényleg elég amatőr módon csinálják ezt Tarlósék, vagy nem tudom kinek az utasítására történik mindez. Megírathattak volna egy profibb pályázatot, ha annyira Dörnert akarták az igazgatói székbe. Nem lett volna nagy pluszköltség. Így már arra sincs jogalapjuk, hogy Alföldi pályáztatásának körülményeit felülvizsgálják, vagy egyáltalán kifogást emeljenek ellene.

tevevanegypupu 2011.10.10. 19:45:03

@bbjnick:

Mindenesetre Csurka a televizioban ma elkuldte oket melegebb eghajlatra, Apati Toth Kata egnek allo hajjal hallgatta, nemigen mert vagy tudott valaszolni arra amit mondott, maximum neha a szavaba vagott.(-:

tevevanegypupu 2011.10.10. 19:47:50

@Alfőmérnök:

Nem ertek hozza "szakmailag", csak annyit tudok, hogy Csurka dramai nagy sikerrel mentek es hogy jo iro. A tobbi majd elvalik, az alairok meg korulbelul olyan kiserletbe kezdenek, mintha mondjuk Izraelben egy csoport meg akarna akadalyozni, hogy Tel Avivban legyen zsido szinhaz. Eszmeletlen, milyen furcsa nepseg, ezek azt hiszik, hogy Budapest az ovek?

tevevanegypupu 2011.10.10. 19:49:26

@pamocsnyik:

De minek? Budapest egyelore meg Magyarorszag fovarosa, es ott csak van letjogosultsaga egy magyar dramakat jatszo szinhaznak?

Alfőmérnök 2011.10.10. 19:55:00

@tevevanegypupu: A szakmai része a pályázat - ezek általában kamu dolgok, mert előre le vannak osztva a lapok, de minimális követelményeknek azért nem árt megfeleni, ha nem akarjuk kitenni magunkat támadásnak - , meg az, hogy Dörner még (ha jól tudom) nem vezetett társulatot, nincs gyakorlata.
Csurka sikeres darabjai egyébként nem "miépes" szellemiségűek voltak.

tevevanegypupu 2011.10.10. 20:02:08

@Alfőmérnök:

Lesz segitsege Dornernek, ettol nem kell felni. Csurka meg beigerte, hogy ir Gyurcsanyrol egy darabot, meg a rendszervaltasrol is, de azt hiszem azt majd palyaztatjak. Gondolom nem ijedtek meg a peticiozoktol, van mar gyakorlatuk abban, hogy kell a tamadasokat visszaverni. Es a kortars magyar dramakat is jatszani fognak, az tiszta haszon mindenkinek.

Segitseget kaptak az indulasnal Tarlostol, most rajtuk a sor. De Tarlost sem irigylem, eppen eleg neki Budapestet valahogy elinditani valamifele fejlodes iranyaba, akkor meg ilyen gyulolkodo hulyekkel is harcolni kell..bar ezt o eleg roviden el szokta intezni.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 20:03:42

@tevevanegypupu:

"Mindenesetre Csurka a televizioban ma elkuldte oket melegebb eghajlatra..." --- írja.

Hol, melyik csatornán történt ez, melyik műsorban és mikor (melyik napszakban)? Kedvem támadt megnézni:-) Ha fenn van a Világhálón, akkor megkeresném:-)

ü
bbjnick

fülöpke 2011.10.10. 20:04:27

@Alfőmérnök: Az a baj ezzel az "amatőrködés"-sel, hogy ezzel sajnos jogalapot adtak a hisztériára. @Vén Csataló: Ha lesz is olyan, aki nem ír alá és tehetséges is, fellépni – az egzisztenciáját féltve – biztosan nem mer majd egy "ilyen" hírű színházban... Azt hiszem, a kör bezárult. Az utolsó esély, ha hangosan kimondjuk. Szándékosan jártak el így. Ennyit érnek a pályázatok. (Ami mellesleg teljesen igaz, valószínúleg nincs tisztelet a kivételnek sem.) Ez még lehetne adu...

betyár (törölt) 2011.10.10. 20:08:05

scilling először ír egy cikket, amiben megírja, hogy ezt a szart, ami ma az államilag/önkormányzatok által támogatott színjátszásban van, a ballibbant színészek/rendezők tolták össze félve azoktól a változtatásoktól, amelyek a mesterség szempontjából elodázhatatlanok lettek volna, nyilván élvezve ennek a szarmelegnek előnyeit, és ebből következőnek látja Dörner sikerét. majd aláírja ugyanezekkel az általa impotensnek tartott beavatottakkal együtt ezt a levelet. Sőt ott van Székely aláírása is. felköpnek és aláállnak: schilling, maga is a kárhoztatottjai közé tartozik:))

fülöpke 2011.10.10. 20:15:54

Ezt vajh' elolvasták a kollégák?

"Nincs szakmai krízis, mert szakma sincs

Ellenzem azt a hazai gyakorlatot, amely lehetővé teszi, hogy egy állami vagy önkormányzati fenntartású kulturális intézménynek 15-20 vagy akár 30 évig is ugyanaz a személy legyen az igazgatója. Elsősorban ez az eljárás teszi monolitikussá és provinciálissá a hazai kulturális- és közéletet, amelyben szinte teljesen természetes a kiemelkedőnek tartott személyiségek állás- és pozícióhalmozása. ...
... nem emlékezhetem egyetlen olyan pályázati procedúrára sem, amelyet szakmai szempontból elfogadhatónak tartottam volna. ...
...A színházi területen belül maradva egyértelműen látszanak a szakmai hézagok, amikor egy szakmai bizottságban se gazdasági, se szervezeti, se közönségkapcsolati, se pályázati (és még sorolhatnám) szakembert nem látni, többnyire csak színészt és rendezőt. Mintha egy több százmillió adóforintból fenntartott állami szervezet feladata nem is volna más, mint e két szakma igényeinek kielégítése.

Pontosan tudjuk, hogy a színházat mindenki más üzemelteti, csak a színészek és a rendezők nem. Ennek ellenére ezek a hölgyek és urak immáron húsz éve minden kétséget kizáróan azt érzik, hogy egyedül is képesek eldönteni azt, vajon ki tud egy ekkora „gyárat” gazdasági és művészeti szempontból egyaránt elszámoltathatóan üzemeltetni. A teljes színházi szakma egy szűk csoportja tehát fenntartja magának a jogot, hogy a magyar színházi élet fenntarthatóságának és fejlődőképességének minden egyes kérdésében totális szakmai kontrollt gyakoroljon. A színházi szakma tehát önmagát is retardálja ..." (Schilling Árpád teljes írása a Revizoron)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 20:29:34

@bbjnick:

Biztos én vagyok a béna (kitelik tőlem), de a Csurka-interjút én nem találom az MTV-honlapján. Hivatkozást találtam rá a gugliban, de ahová irányít, ott az interjú nincs (ott) (én legalábbis nem találom):-)

És: Pozsgai Zsolt is nyilas? Merthogy ő lenne az Új Színház új főrendezője.

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.10.10. 21:04:35

@bbjnick:

Hat latja most nem tudom megmondani, de mintha a Dunan lattam volna, Apati Toth eddig ott volt riporter, talan ott is hagytak. Egyszeruen nem figyeltem a csatornatcsak arra figyeltem fel, hogy Csurka beszel.

Alfőmérnök 2011.10.10. 21:06:19

@betyár: Schillingék sem a jobboldali, sem a baloldali kormányoktól nem kaptak színházat (épületet). Pedig régebben tényleg az egyik legjobb társulat volt a Krétakör. (Aztán a végén már elkezdtek öncélúskodni, meg hülyemagyarozni. )
Ezért van némi rálátása a dolgokra Schillingnek. Amúgy nyilvánvalóan balra húz a szíve, ha válaszania kell a két szélsőség közül, a balodalit választja.

betyár (törölt) 2011.10.10. 21:09:58

@bbjnick:
a Közbeszédben volt, ott keresse:)

Alfőmérnök 2011.10.10. 21:33:49

Amúgy a tiltakozás honlapján az "Interjú, vélemény, publicisztika, blog" rovatban nincs ott a mandiner poszt.

tevevanegypupu 2011.10.10. 21:35:28

@betyár:

Na most akartam eppen irni, hogy ott volt, kozben rajottem. De arra is, hogy Csurka sem fiatalodott az evek soran, nehezkesebb lett, sok keseruseg lehet benne. Tragikus, hogy a rendszervaltasban ennyire nem tudott sem ervenyesulni, sem meg nem becsultek, pedig nala ezerszer nagyobb besugok, az elmult rendszer igazi talpnyaloi micsoda karriert futottak be.. Ott vannak sokan az alairok kozott is. Szornyu, hogy mennyire megvaltozott minden es milyen rossz iranyba. Lehet, hogy volt rendszervaltas, van demokracia, de hogy itt nem lett jobb semmi, azt naprol-napra egyre keserubben latjuk. Benne lenni a mindennapokban kiabrandito (nem a fidesz kormany miatt). Talan akik itthon eltek meg ezeket az eveket nem latjak annyira, de akik hosszu ido utan jonnek vissza azoknak sok orulnivalojuk nincs. Legalabbis akikkel beszeltem kivetel nelkul ezt mondjak. itt nem valtozas tortent, hanem folyamatos hanyatlas. Roma vegnapjai Roma nagysaga nelkul.(:

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 21:43:39

@tevevanegypupu: @betyár:

Köszönöm kedvességüket! Ha nem is egyszerűen, de csak megtaláltam és megtekintettem:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 21:52:12

...„Dörner György régi barátom, sokat dolgoztunk együtt színházban, filmben is. Egyik közös munkánkban sem éreztem soha politikai színezetet. Egy ilyen jó barátnak örömmel mondom azt, hogy szívesen segítek” – indokolta döntését Pozsgai Zsolt, akit Csurka István, az Új Színház leendő intendánsa nevezett meg mint következő főrendezőt...

www.pecsma.hu/helyi/2011/10/10/uj-szinhaz-pozsgai-zsolt-vallalja/

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.10. 22:05:43

Ez a beszéd! Ascher levele, Pozsgai válaszlevele:-)

"ASCHER TAMÁS LEVELE:

Kedves Zsolt,

azt olvasom az újságban, te vagy a titkos favorit,aki név nélkül említődött Dörner pályázatában. Abban a pályázatban, melynek eszmei alapvetése botrányos, retrográd, és debil, konkrétumai pedig számos ponton szélhámosságnak bizonyultak (Bocsárdi, Vidnyánszky munkatársként , az aradi és a bonni színházak partnerként említése például).

Az,hogy benne voltál ebben a szomorú kis összeesküvésben,igencsak elkedvetlenítő. Mégiscsak kultúremberek volnánk, és te sem a kurucinfo olvasótáborának dolgoztál eddig. Sajnálom.

Ascher Tamás

POZSGAI ZSOLT LEVELE:

Kedves Tamás,

tizenöt évvel ezelőtt B. M. művésznő szerette volna egy darabomat bevinni a Katonába. Azt mondták, hogy a dilettáns Pozsgai nem kell, el sem olvassák. Soha nem köteleztem el magam politikai ideológiák mellett. Viszont kerestem a kapcsolatot a magyar színházi élet Hozzád hasonló, minőségi képviselőivel. Csak arculcsapást, lekicsinylést kaptam. Tudom, milyen összefüggésben kerül nevem szóba a Színi Egyetemen, a veszprémi főiskola színházi tanszékén az előadásokon, vagy éppen Szombathelyen. Nyolcvankét hittel megírt darabomat mutatták be, ebből a nagyobbik részt teljes szívemmel vállalom. Megfordultam rendezőként Európában több helyen, darabjaimat tizenkét nyelven játszották és játsszák. Csak itthon kellett elviselnem a pestises érzését azokban a körökben, ahol Te személyed is mérvadó. Egyetlen művemet nem néztétek meg. Cserbenhagytatok. Most nem érzem jól magam, és az átpolitizált színházakban nem látok értékelhető művészi minőséget. Ez a rendszer is kivet magából tehát. Dörner viszont barátom. Rendeztem őt filmen, színházban, soha nem politizált velem. És másfajta embernek ismerem, mint Te, mint Ti. Ő azért hív, hogy a szakmai oldalt erősítsem, amit nyilván te bennem nem ismersz el. De ez már mellékes. Tudod, nagyon sok örömöm volt ennek ellenére az eddigi pályámon. Nem tudtátok elrontani az egészet, bár meglehetősen erőszakos törekvés volt rá.

Vannak nemzeti érzelmeim, ez kétségtelen. Ezt jelenti nagyapám falusi szilvása, vagy a helyi templom csöndes lehellete imádkozás közben. És ehhez jön a magyar történelem iránti olthatatlan érdeklődésem, ami megjelenik műveimben, és már a témafelvetésekben is megkaptam azt a jelzőt, amelynek leírásától óva intelek.
Az Új Színházban jó színészek vannak. Öröm lesz nekik évadműsort összeállítani. Te ne tudnád, mennyire erős a színház, és mennyire képes legyűrni az át nem gondolt szándékokat? Kiveti magából a hazugságot. És ez így lesz most is. Ne aggódj.
Eddig hat darabot vittem be a Katonába, szép levéllel, Neked címezve. Soha nem válaszoltál. Látod, most én válaszolok. Mert tudom, mit érsz, és mit jelentesz a szakmának itthon és a nagyvilágban. De a véleményem a dologról nem változik. És ha addig nem fojtjátok meg ezt a szándékot, örömmel dolgozom az új helyen. Valamennyiünkért. És most a magyar színházi szerzők nyomdokain. Akkora baj ez? Miért féltek ettől? Nem gondolom, hogy a magyar színházi életnek egyszínűnek kell lennie. Ez a törekvés csak gazdagít.

Találkozzunk majd valamelyik előadáson. A legnagyobb örömmel hallgatom meg utána véleményed.

Üdvözöl,

Pozsgai Zsolt"

szinhaz.hu/szinhazi-hirek/42366-uj-szinhaz-ugy-pozsgai-zsolt-valasza-ascher-tamasnak

ü
bbjnick

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.10. 22:59:55

Bizony. Rossz idők jönnek a nemzetrontókra.
Tessenek elutazni. Örökre.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.10.10. 23:07:32

@bbjnick: Nem értek a színházhoz, de ez kész dráma. :)

Alfőmérnök 2011.10.10. 23:11:49

Ezt látta valaki?
port.hu/a_kard/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=5262&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_topic_id=2

"Bojti Sándor, a Belvízlevezető Vállalat igazgatóhelyettese feleségével együtt megszakítja európai turistaútját, ugyanis egy bécsi árverésen arra a kardra lelnek, amellyel az osztrák uralom ellen küzdő Zrínyit és Frangepánt annak idején lefejezték. Minthogy a magyar hivatalos szervek nem érdeklődnek a történelmi jelentőségű tárgy iránt, Bojti elhatározza, hogy autóját eladva maga vásárolja meg a kardot."

tevevanegypupu 2011.10.11. 06:58:03

@bbjnick:

Milyen egyszeru es szep valasz. Es milyen rettenetesen kepmutato - ennek a levelnek ismereteben - Ascher felszolitasa. Kar, hogy megint csalodni kellett benne.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.11. 08:46:14

@betyár: "a vád ellenük a politikai véleményük. a nem jók szakmailag, még érvekkel nem támasztatott alá"

Tényleg nem értem, a pályázatot ki olvasta el a kommentelők közül?

Alfőmérnök 2011.10.11. 10:43:36

@tevevanegypupu: Szerintem Ascher egyszerűen tájékozatlan. A politikát a Népszabadságból, a 168órából, a klubrádióból, vagy jobb esetben az Indexből ismeri.
Tényleg, milyen alapon nevezik újnyilasnak a színházat? Dörner csurkista, Csurka meg leginkább anticionista (még az sem nagy csúsztatás szerintem, hogy antiszemita, mivel elég gyakran beszél A zsidókról, mint minden baj forrásáról. Ez ellen valószínűleg ő tiltakozna, de ez most mellékes. És ha antiszemita, akkor mi van? Lehetne sorolni a jelentős antiszemitákat, Liszttől Wagneren keresztül Otto Weiningerig.)
Az viszont már nem csak hogy csúsztatás, hanem ordas hazugság, hogy nyilas lenne. Ha jól emlékszem, finoman elküldte a picsába Bácsfi Diánát is, mikor bepróbálkozott a miépnél.

Alfőmérnök 2011.10.11. 10:48:48

@flugi_: Én olvastam. Szerintem gagyi. De:
1. Nem ezek szok múlni.
2. Vajon, aki lazán lenyilasozza Dörneréket, az olvasta a pályázatot?

tevevanegypupu 2011.10.11. 11:08:55

@Alfőmérnök:

Bacsfi Dianarol azota sincs szo, volt rola egy vita, hogy mekaphatja-e a diplomajat, de megkapta, azt hiszen tanitani nem is akart. Annak idejen meg TGM is "vedelmebe vette", vagyis a szabad velemenynyilvanitas mellett emelt szot. Azota megvaltozott a helyzet, mindenhol nacit, nyilast es antiszemitat latnak. Ez utobbi nem bun, ugyan miert kellene szeretni a zsidokat? Csurkat kedvelem, azert is amit ir, meg nagyon sok igazsaga miatt is. Eleg sokat szenvedhetett is, nyilvan nem ezt varta a rendszervaltastol.
Ascher regebbi nyilatkozatai normalisnak, kiegyensulyozottnak tuntek, Karinthy konyveben olyan nyugodtan, jozanul latja a szinhazi vilagot is ellentetben Kornissal, aki a foiskolan is iszonyu cirkuszokat rendezett zsidosaganak vedelmeben, amit szerinte allando tamadas ert..Ez a cirkusz ami a rendszervaltas utan lett, egyaltalan nem segiti elo a bekes egymas mellett elest. Viszont ha mar gyulolkodes, akkor legyen joga kifejezni magat mindket felnek..Akkor eljen a szabad cionizmus es antiszemitizmus. De a komcsik elhuzhatanank mar a verbe.(:

fülöpke 2011.10.11. 11:09:43

@flugi_: Azt ne mondd, hogy te márpedig olvastad "Márta" 110 oldalás opuszát... (Amit nyilvánvalóan elég sokan írtak, talán legkevésbé maga Márta.) Olvass vissza a véleményekben pályázat-ügyben. Uram bocsá' még az is előfordulhat, hogy Dörner maga többet dolgozott a saját pályázata megfogalmazásával, mint a jelenlegi direktor a sajátjáén... Különben kíváncsi lennék, mennyibe kerülne Dörner szakdogásítása. (Kedves szakikák, adna valaki ajánlatot?)

...és vajh' milyen konszenzus alapján bravúrosabb ab start n leütésnél 1000n leütés? Hát senki sem látta a Stílusgyakorlatokat? Pályázat – két megközelítésben.

betyár (törölt) 2011.10.11. 11:15:40

@flugi_:

én elolvastam mindkettőt. eredmény: van egy formailag profin megírt pályázat, sok bennfentes információval, ami azér tnem nagy érdem, hiszen 13 éve a színház igazgatója. illetve van egy homályos maszatolás arról, hogy olyan művész színházat akar, ami mégsem művészszínház. és hát tudjuk, milyen a valóság: jellegtelen középszar produkciók. és van egy amatőr pályázat, ami nem is akar profinak látszani, és ami felvázol egy világos célt. megengedem, némelyeknek ez a cél nem tetszik. ugyanakkor tudjuk a pályázóról, hogy szarnak színészként még nem láttuk, hogy szakmai önéletrajza önéletrajza alapján a feltételeknek megfelel.
azt is tudjuk, hogy akik a tiltakozó levelet írták, színházigazgatók, szakmailag bizony már estek orra.

szóval lássuk be a kifogás ellenük nem szakmai, hanem politikai. lásd atv újságíróklub, mazsihisz levele, és a legújabb tiltakozás, ahol nemes egyszerűséggel újnáci vagy újnyilas(?) színházról beszélnek.

betyár (törölt) 2011.10.11. 11:17:18

@betyár:
mártáéból annyit olvastam, amennyit nyilvánosságra hozott az új színház honlapján.

fülöpke 2011.10.11. 11:26:28

@betyár: "mártáéból annyit olvastam, amennyit nyilvánosságra hozott az új színház honlapján."

Mer'ugye vannak benne nem publikus részek... :-)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 11:31:13

mondjuk a színház várható teljesítményéről mindent elmond, hogy pozsgai. ez a seggnyaló féreg, aki mártához hasonlóan, bár aligtehetséggel kinyalt minden politikai segget, ugye nem felejtjük az újsághírt, miszerint görgey főosztályvezetőnek vitte volna a minisztériumba, csak éppen a diploma nem stimmelt, szóval ez a dilettáns balfasz, ez, itt és most mindent elmond a színházról. arra persze jó lesz, hogy az elpetek öltönyt húzzanak, és öblögetést hallgassanak.

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 11:34:54

@Alfőmérnök:

bocsánat! schillingék kaptak volna színházat, nem kellett. és jól tették, így tudtak értelmesen működni, nem kőszínházi keretek között.

Alfőmérnök 2011.10.11. 12:16:01

@málnási: Azt mondták, hogy "Nem kő' színház." :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 12:21:53

kérem, csak hogy nyilvánvaló legyen. az a kultúrhatalom amelyik belakja pestet, nem fogja engedni, hogy a csurka-dörner vonal éljen. természetesen senki nem mondja komolyan, hogy mert a pályázat, senki nem mondja komolyan, hogy a tehetség, mert ez mind nem érdekes. az a politikai vonal, a nyilas, nem kaphat színházat.
itten álljunk meg és nézzünk körül! mostan olyanok kerültek bbjnikki és betyári szerepkörbe, akik basztatták őket, hogy minek tagadják, hogy a numerus c. zsidótörvény volt. most derék emberek azt tagadják, hogy csurka nyilas. korszerű, humanista, nem dunaparti kisérős, de nyilas. minek ezt tagadni? a kérdés már csak az, hogy miért ne kaphatna egy magán és közéleti, de nem színházi nyilas színházat, mikor ilyet, szélsőségesen magyargyűlölő cionisták és kommunisták kaphattak, akik szintén nem színházilag voltak azok, amik.
ez az egyik része a dolognak. a másik az, hogy jó színházat senki ne várjon olyan emberektől, mint pozsgai és még lesznek ottan jópáran, akik betolják magukat a kultúrvákuumos jobboldalba, mert tehetségtelenek. itten meg jól meg lehet élni fél-negyed-semmilyen tehetséggel, kijelentve, hogy én azért nem, mert üldöztek, pedig egy nagy lófaszt. egyszerűen semmik.
és ezért van az amit én mindig is mondtam maguknak, hogy a jobboldal tahó. büdös, bunkó, tuskóeszű, valami nemlétező kultúrhagyomány után ácsingózó, de ahhoz sem értő seggfejek hada, akiknek nemzeti szarral leöntve bármit eladhatnak a magukat jobboldalivá faragó tehetségtelen szaremberek.
és most is ez folyik itten. lesz egy szar színház, ami nem meri vállalni azt amit kéne, nem lesz dramatizált tarnopolból indult el, nem lesz anna frank pinamonológok, nem lesz solymosi eszter, nem lesz jud süss, nem lesz semmi ami érdekes lehetne, lesz helyette tehetségtelenül, bunkóknak eladható módon megcsinált klasszikus szokványszar. ami még a begyepesedett szarszemétunalmas, gyáva, ajólbeváltpolgári receptet követő, vagy látszólag nemkövetőlázadó, kiforgató, esetleg unalmasan és lágyan többségi társadalomellenes mostani átlagnál is sokkal szarabb lesz, valahol koltai gábor környékén.

sapkabojt 2011.10.11. 12:28:27

@fülöpke: nagyon nem mindegy, ki mihez adja a nevét! Az aláírással elvállalták, innentől őket minősíti mindkét dokumentum alapossága.
Az igazgatónak meg kell szervezni mindent profin, az összes szerepet sem ő fogja játszani, díszleteket festeni, világítást beállítani. Hanem megszervezi, ez lesz az egyik feladata. Dörner azonban sugallatod szerint még egy pályázat korrektort se bír megtalálni, aki a blöffökre rávilágítana. Ez után csak komplexebb feladatok következnek egy színház élén.
Az igényesség mértéke súlyosan szembeötlő kettejük között.

fülöpke 2011.10.11. 12:36:38

@Alfőmérnök: "Azt mondták, hogy "Nem kő' színház." :)"

:D :D

fülöpke 2011.10.11. 12:52:04

@málnási: "és ezért van az amit én mindig is mondtam maguknak, hogy a jobboldal tahó"

Mi történt?

Én értem, mire gondol. A törésvonalat azonban máshol látom. Más témánál is leírtam már. Tehetséges ember (zseni) fájóan kevés van. Ez mindenféle oldalra igaz! A közép(szar)ból már jóval több, a kutyaütőből meg dömping. A hatalmas különbség a marketingen van, hogy a "jobbos" közepes is a kutyaütő szintjén adja el magát. Az okot pedig a jó lehetőségek szinte teljes hiányában, az erre fordítható pénztelenségben látom.

A megjelenés igényéből nem lehetne lejjebb adni. Szarból nem lehet palacsintát sütni. De a szarból sült palacsintát még be lehet szépen csomagolni, és sikerrel árulni.

Alfőmérnök 2011.10.11. 12:54:35

@málnási: "korszerű, humanista, nem dunaparti kisérős, de nyilas. minek ezt tagadni? "

Ha az lenne, akkor kár lenne tagadni, de nem az.
Akkor végezhetnénk most egy összehasonlító elemzést a Nyilaskeresztes Párt és a MIÉP programja között. Néhány hasonlóság mellett biztos, hogy sok különbség van, túl azon is, hogy teljesen más történelmi szituációban működött/működik. A miép az egy ilyen antiglobalista, harmadikutasos, nacionalista, revizionista izé, antiszemita felhangokkal. De nem nyilas.

A többivel egyetértek. :)

tevevanegypupu 2011.10.11. 12:57:06

@málnási:

Na, mintha Aschert, Kornist meg Vallo Petert osszegyurtak volna, ez a kis iraska olyanra sikeredett.
Egyebkent ami a modern-liberaliszsido felfogasu eloadast illeti, nem tudom mitol lesz izgalmas: hogy korbekefelik a szinpadot, tragarul beszelnek es Eszenyi Eniko vagy Kulka Janos fetreng a szinpadon? Vagy attol, hogy megvaltoztatjak a diszleteket, kosztumoket, mas korba helyezve a darabokat? Nem tudom milyen a jobboldali vagy baloldali szinhaz, a jo szinhaz semmilyen oldalu, szimplan jo. Nagy valoszinuseggel ha ilyen tragikomikusan latja az egeszet, akkor a mai, magyar szinhaz ugy ahogy van szar. Megpedig azert mert nincsenek jo rendezok, szinpadi irok es szineszek. Es nem azert vedi am az ember Csurkat, Dornert vagy Pozsgait, mert nala jobbak nem leteznek, nem pusztan azert vedi oket, mert meg semmit nem csinaltak, egyetlen darabjukat nem mutattak be es ez a judeobolsevikkommunista zemet alairotarsasag maris horogve kiserne oket a Duna partra. Fordult a kocka Fred..most Csurkaek az uldozottek es mi meg merjuk oket vedeni, nem ugy mint a haboruban a zsido nagytanacs vagy mi a franc meg Amerika a zsidoikat. Budapest ugyan judapestte szeretne valtozni, de most van az a pont, hogy ugy erzi mindenki, aki ugy erzi, na ebbol eleg. Taknyoljanak csak a medencebe, de lehetoleg valamelyik tel avivi uszodaban..Sose hittem volna, hogy ilyen gondolatokra jutok egyszer, de ugy latom a kenyszerito korulmenyek erosebbek nalam.(:

fülöpke 2011.10.11. 13:04:27

@fülöpke: "az erre fordítható pénztelenség"

Na, ezt jól megaszondtam. :-) Szóval:
Az okot pedig a jó lehetőségek és az erre fordítható pénz szinte teljes hiányában látom.

Leskelődő 2011.10.11. 13:23:27

@tevevanegypupu:
Hű, kedves Teve, kérem, őrizze meg a hidegvérét :)
Tudja, mennyire szeret málnási provokálni, szinte lételeme neki ;)
Ajánlom inkább Doomhammert véleményét, az mostan teljesen elfogadható:
mandiner.blog.hu/2011/07/30/hatramenetben_gorogorszag_kiserto_multja/fullcommentlist/1#c14667322

Ps.: @málnási: Már zokon ne vegye :)

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 13:46:36

@tevevanegypupu:

nézze, ha a komcsik faszát éppen úgy, mint a jobboldalét leszopó pozsgai a nívó az új koncepcióban, akkor picsán kell rúgni. a jobboldal baja, hogy tahó. látja, maga is abban látja a "jó színházat" hogy ottan biztos magyaroznak-basznak, hamletet egy garázsba telepítenek. pedig nem. maga semmit nem ért az egészből, de véleménye van. csak nem érvényes. szar dolog, de kupálódni kell, el kell menni a színházba, előbb jegyet venni, mint az újlipócok, tanultan vitatkozhat is velük a büfében, kifütyülheti a darabot, ilyesmi. de azt mondani, hogy a zsidó rendező azért van jónak kikiáltva, mert levetkőztet-baszik-blaszfémkedik, hát ez csacsiság.
a jobb kultúrarcai olyan emberek akik mindent megpróbáltak, hogy vágyaik körében, az ascherek közt érvényesüljenek, és ez nem sikerült, mert seggfejek, és nem azért, mert magyarok. mert nem úgy közelítettek ám oda, hogy hű de magyar vagyok, hanem úgy, hogy de jó neked, hogy zsidó vagy! :)
na mindegy is. a színház, mint már mondtam maguknak, eleve baloldali műfaj. gondoljon bele, csalásra épül. kohn kiadja magát esténként grünnek. :)

tevevanegypupu 2011.10.11. 13:59:41

@Leskelődő:

Doomhammert mindig olvasom, csak nem irok ra valaszta, minek, altalaban igaza van.

Alfőmérnök 2011.10.11. 14:02:45

Milyen érdekes, hogy a köztudottan orbánista-jobbos Cseh Tamást a baloldalon is elismerték/szerették, a Bárka színházban nem csak az új műsorát, hanem az egész életművét eljátszhatta (talán még Alföldi igazgatósága alatt).
Lehet, hogy azért, mert jó volt, amit csinált? :O

tevevanegypupu 2011.10.11. 14:11:28

@Alfőmérnök:

Milyen erdekes, hogy Karinthy Marton a Karinthy Szihazban Csurkat jatszik..talan mert jo? Maganszinhaz, a kozonseg tartja fenn nagyreszt, persze vannak mecenasok is. Lehet, hogy zsidok?(-:

Alfőmérnök 2011.10.11. 14:16:02

@tevevanegypupu: És ezt miért nekem mondja? Mondtam én valahol, hogy Csurka nem jó drámaíró?

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 14:20:24

@tevevanegypupu:
még valami a makmakon túl. ha figyelmesen olvasta a nemzet drámai reménysége a százötvencentis kultpolitikai jágó, az ascherhez írt válaszában nem azt írta, hogy kurvaanyád rózsi, én soha veletek nem akartam kajmán hegemónok, hanem azt, hogy kinevettetek, semmibe vettetek, mikor én közétek akartam tartozni. van ennél alávalóbb? igen, talán az, ahogy rávette a szegény lelkes dörnert és a vén marha csurkát, hogy pályázzanak, az ő neve meg ne , és kijárta, hogy megkapják, pedig színház neki kellett, így viszont túlzottan nem kompromittálódott, és ha megígérik neki, hogy beveszik az ascherek,, hát akkor megy. beárazta magát. aranyos, nem? :)
és zenghet megint az antimagyar aréna.
a semmiért, egy rossz színházért. amelyik nem lenne sem keresztény sem magyar, csak szar.

tevevanegypupu 2011.10.11. 14:26:24

@Alfőmérnök:
Nem mondta, pont azert irtam.
Remelem sikerul Csurkanak megirnia a darabjat Gyurcsanyrol es a bemutaton egy Hugo Boss oltonyben es John Galliano nyakkendoben koszoni meg majd a kozonseg ovaciojat.(:

tevevanegypupu 2011.10.11. 14:43:40

@málnási:

Megertem, hogy oda akart tartozni a szinhazi vilagba, nem a periferian mozogni, csak nem ertette meg - tenyleg hihetetlen egyebkent - hogy nem engedik meg neki. Ez az ami felhaborito, fuggetlenul attol, hogy valaki esetleg szar vagy kivalo szinhazat csinal-e. Merthogy ok sem olyan jok am, csakhogy nincs mertek, amihez merni lehetne oket, nalunk legalabbis nincs, csak ok maguk.
Nem tudom, hogy o vette-e ra Csurkat erre az egesz szinhazasdira, gondolom nagyon biztatni nem kellett. Az azert is megmutatom, hogy lesz szinhazam erzes nyilvan mindkettoben olyan eros volt, hogy eldontottek lesz szinhazuk.Hogy jo lesz-e vagy sem az szinte mindegy is, lenyeg, hogy sikerult. Tudom, hogy szomoru, hogy ezt manapsag diadalnak kell elkonyvelni. De vegulis lehet jo is, ez aztan nem fog Ascherek velemenyetol fuggni az biztos. Kis ido kell hozza, aztan valoszinuleg helyere razodik minden es mindenki.

Alfőmérnök 2011.10.11. 14:44:09

@tevevanegypupu: Na, azért ez a Gyurcsányos darab is elég hülye ötletnek tűnik. :)
Az a gyanúm, hogy Csurkát nem csak azért nem játszották, mert "benácult" - persze, azért is -, hanem mert nem valami örök érvényű dolgokat írt, hanem elsősorban az adott kornak szóló (jól megírt, profi, szellemes, stb.) műveket. Egy un. „kismester”. Amit ismerek a munkásságából (néhány novella, valamint a fentebb említett szatíra), abból nekem ez jön le.

tevevanegypupu 2011.10.11. 14:57:07

@Alfőmérnök:

Na ne mar, hat nezze meg Gyurcsanyt, nagyszeru szinapadi figura. Szinte csak az elmondott szovegeibol eszmeletlen monologot lehetne osszeallitani, Eperjes fantasztikus lenne..Lehetne meg a harom feleseg , az elso es utolso feleseg mamaja, Megyo, Nagy Imre szelleme..idonkent megjelenhetne a kis Gyurcsany Tamas szerepeben Alfoldi (mint vendeg) hogy "jo arc vagy papa" es atfutna a szinpadon..A vegen Rosencrantz (Kovacs Laszlo) es Guildenstern (Szanyi)elvinnek hajokazni egy holland csatornara ahol Mesterhazi varna egy mergezett tulipanhagymaval..

Alfőmérnök 2011.10.11. 15:11:52

@tevevanegypupu: :)
Gyurcsány az életben is egy nagy pojáca, nem tudom, ki tudná eljátszani jobban a szerepét színpadon, mint saját maga.

tevevanegypupu 2011.10.11. 15:25:42

@Alfőmérnök:

Talan ha szinesz lett volna, nagyobb sikert arat, bar hajlamos tuljatszani mindent. Hitlernek is jobb lett volna, ha kicsit tovabb erolkodik a festoakademian. Vagy elmegy szobafestonek. Gyurcsany jo lett volna videki bonvivannak, a parttitkarok felesegei megorultek volna erte..(:

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 15:43:59

@tevevanegypupu:

nem a színházi világhoz akart tartozni, oda tartozik, hanem azokhoz, akik ellen szól a dörneri-csurkai-molnártamási konfessziópályázat.
oda akart tartozni, ami csak önmaguk által érzékelt elit és jó, /ebben magának igaza van/, közben meg egy gyáva, közepes szar. és ő mégis ehhez a szakmailag legfeljebb közepes munkára képes krémhez akart.
de erről olvassa koltai kritikáit, vagy inkább a magyar színház állapotáról szóló busongásait, vagy hogy miért nem jár a posztra, vagy mondjuk tompa gábor nyilatkozatait, hogy az egyetlen, a szakmában világszerte ismert magyar nyelvű színház, a kolozsvári miért baszik magyarországon fesztiválozni.
de ez nem menti fel jobboldali hitványságokat.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.11. 15:44:51

@betyár: és az a "világos cél" vajon szakmailag értékelhető? Nem. Politikai cél.

Merthogy ugye az a lényege a sírásnak, hogy a szakma egyöntetű és egyhangú véleményét ignorálták a döntéssel.

Tévedés ne essék, nem Dörner a célpontja a sírásnak, hanem aki döntött. Dörner legfeljebb annyiban elmarasztalható, hogy nincs erkölcsi érzéke nem visszaélni a helyzettel, de ugye mi is beleesünk néha ebbe a hibába, az vesse az első követ, aki..

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.10.11. 15:49:19

@flugi_:
tökikém, a szakmának lehet véleménye, meg a bírálóbizottságnak, de a fenntartó /tulajdonos!/ joga a döntés.
nézzen már utána hugyagyúkám, hogy ugyanezek a sikongatók hogyan sikongattak, mikor minden szakmai ordítozás ellenére székelyt kibaszták /a gáborral ezt nem lehet megcsinálni!!!/ az újszínháztól, és betolták mártát. :))

tevevanegypupu 2011.10.11. 16:22:11

@málnási:

Nalunk csak egy szinhazi vilag van es az az alairoke. Aki azon kivul esik nemigen szamit. Nagy muveszek erre tesznek szeles ivben, de viszont van akinek ez egzisztencialis kerdes..vagy lelki szukseglet, azt az elismerest akarja amit nem kaphat meg, es meg akkor is akarja, ha kozben szegyelli magat, mert tudja, hogy ez megalkuvas es nem kellene..Nezze meg mit csinalt ez a rendszer szineszekbol, akik oda sullyedtek, hogy egy reszeges, kozepes csepuragoert elmenjenek birosagi targyalasra konyorogni, ezek a nemzet orokos muveszei..Ezekkel fesztivalozni valoban kinek van kedve. Nem tudom, hogy egy csak magyar darabokat jatszo szinhaz meg tud-e maradni vagy egyaltalan jo lesz-e, valtoztat-e valamit a helyzeten. Nem a magyarkodasrol van szo, maga a teny, hogy egy szinhaz ellen ekkora a felhaborodas (es kiktol), na az a duhito. Csurka oreg, a baj az, hogy ot is futi a bosszu.Talan a cel erdekeben hajlando lesz hideg fejjel merlegelni. Mert vegulis ez a szinhaz az ove lesz egy darabig legalabbis, Dorner meg Pozsgai mellekszereplok.

Alfőmérnök 2011.10.11. 16:31:11

@málnási: Ascher éppen képes (főleg képes volt, de talán még most is képes) szakmailag profi munkára, úgyhogy az érthető, ha törleszkednek hozzá. És abban is van igazság, hogy a libbantakat, még ha közepesek is, jobban befogadják Ascherék.
De Pozsgai levele egy sértett ember levele. Ha ilyen egy "igazi magyar", akkor az elég szánalmas fajta.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.11. 16:35:34

@málnási: remélem nem probléma, ha a "sikongatók" nem érdekelnek, ahogy a mazsihisz panaszkodása is irreleváns, és a helyzet megítélésére egyértelműen káros hatással van.

Egyszerűen ez az a szituáció, ahol pontosan kiderül, hogy az állam rossz gazda. Akár jobbos, akár balos a hátszél.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 18:28:08

@flugi_:

"Egyszerűen ez az a szituáció, ahol pontosan kiderül, hogy az állam rossz gazda." --- írod.

Ez h*lyeség, már bocsánat! Ki/mi lehetne a gazdája a (köz) kultúrának, ha nem az állam? Ezt még a demokraták is belát(hat)ják (sőt, nekik kel(ene) t'án a legelőbb és leginkább:-))

Azért tartjuk az államot, hogy a közjót felügyelje és biztosítsa: mindenütt, így a (köz)kultúrában is. A kultúrpolitikának nem az a dolga, hogy Ascher vagy Csurka véleményét, álláspontját képviselje, hanem hogy az "egészet" megpróbálja átlátni és működésbentartani. Szerencsés esetben egy kultúrpolitikusnak képe van a kultúra egészéről (és annak "életéről") és döntéseit ennek (és nem egyes szakmai potentátok vagy csoportok egyéni érdekeinek vagy elképzeléseinek) megfelelően hozza.

A konkrét esetben: Tarlós a pozíciójának megfelelő döntést hozott. Hogy helyesen ítélte-e meg, mérte-e fel az igényeket, a (köz)kultúra szükségleteit, az idő igazolja-e, az majd kiderül. De hogy nem azt tette volna, amit egy a városa kultúrájáért is felelős politikusnak (felelősen) tennie kellett volna, az nem igaz.

ü
bbjnick

betyár (törölt) 2011.10.11. 20:30:22

@málnási:

néha (elég gyakran) az a benyomásom, hogy amikor köztünk jár, tipikus stokholm-szindrómában szenved, időnként azonban ezen az állapotán áttör a belvárosi valósága, meglátjuk griftet. nem baj ez, csak szólok.

amit ír, azzal jelentős részben egyetértek, de a végkövetkeztetése hazug:
"ami még a begyepesedett szarszemétunalmas, gyáva, ajólbeváltpolgári receptet követő, vagy látszólag nemkövetőlázadó, kiforgató, esetleg unalmasan és lágyan többségi társadalomellenes mostani átlagnál is sokkal szarabb lesz, valahol koltai gábor környékén."

téved. nem lesz szarabb, csak másként. úgy, hogy attól még azoknak tetszeni fog, akiknek itt hosszú évtizedek óta senki nem akart tetszeni. és ez bizony erény. ugyanis a koltai-színvonal nem oldalfüggő.

Alfőmérnök 2011.10.11. 20:53:15

@betyár: Szerintem Németh László sem nagyon való színpadra. Didaktikus tézisdrámák. Ez persze ízlés kérdése is (az viszont tény, hogy nem valami közönségbarát).

betyár (törölt) 2011.10.11. 20:56:54

@málnási:
"Öt perce sincs, nem messze innen találkoztam egy kollégámmal, Adalberttel, a novellistával. "Az isten verje meg ezt a tavaszt! - mondta a maga agresszív stílusában. - A legszörnyűbb évszak volt mindig, és az is marad! Képes maga, Kröger, egy értelmes gondolatra, képes valamit kidolgozni fölényesen, aprólékos hatásra és csattanóra kihegyezni, mikor a vére illetlenül bizsereg, és mikor egy csomó oda nem tartozó észlelet nyugtalanítja, amit ha megvizsgál, kisül, hogy csupa szemenszedett, hasznavehetetlen útszéliség? Én bizony fogom magam és beülök a kávéházba. Ez semleges terület, nincs kitéve az időjárás viszontagságainak... tudja, hogy úgy mondjam, az elszigetelt és magasztos irodalmi szférát képviseli, melyben az embernek csupa előkelő ötlete támad..."
ilyen valóságidegen a belvárosi művészvilág.

"an egy mély, eredendő és végzettől rendelt művészsors, hogy aki ennek részese, az semmit sem tart oly édesnek és kívánatosnak, mint a közönségesség gyönyörét.

Én bámulom a büszkéket és hidegeket, akik a nagy, a démoni szépség ösvényein kalandoznak, és megvetik az "embereket" - de nem irigylem őket! És ha valami képes az irodalmárból költőt fejleszteni, az én polgári vonzódásom az emberi, az eleven, a közönséges dolgokhoz képes rá. Minden melegség, minden jóság, minden humor ebből származik, és nekem szinte úgy tetszik, hogy ez a szeretet, melyről írva vagyon, hogy akit eltölt, emberek és angyalok nyelvén tud szólani, de akiből hiányzik, az zengő érc és pengő cimbalom csupán.

Amit eddig csináltam, az mind semmi, nem sok, annyi, mint semmi. Fogok jobbat alkotni, Lizaveta - megígérem. Mialatt írok, felzúg hozzám a tenger, és én behunyom a szemem. Tekintetem egy meg nem született világot, egy árnyékvilágot lát, amely még elrendezésre és kialakításra vár, emberi alakok árnyékai nyüzsögnek előttem, integetnek, hogy varázsoljam el és váltsam meg őket: tragikus alakok és nevetségesek, meg olyanok, akik mind a kétfélék egyszerre - és én nagyon vonzódom hozzájuk. De a legmélyebb és leglappangóbb szerelmem a szőkéket és kék szeműeket, a derűs eleveneket, a boldogokat, a szeretetre méltókat és közönségeseket rajongja körül."

és ez utóbbi az, amit nem ért, ezért azt sem érti, amire hivatott lenne. ezért, és nem minőségi vagy politikai okokból nem alkalmas arra a szerepre, amit ennek ellenére betölt.

Alfőmérnök 2011.10.11. 21:08:41

@betyár: Na, ahhoz még nem volt szerencsém. :)

tevevanegypupu 2011.10.11. 21:26:36

@Alfőmérnök:

www.youtube.com/watch?v=YpNsNNd7bH4

Ezt mindjart kezdetben szinpadra vihetne Csurka, belefagyna a szusz Ascherbe meg Alfoldibe.:)

Alfőmérnök 2011.10.11. 21:30:55

@betyár: "tragikus alakok és nevetségesek, meg olyanok, akik mind a kétfélék egyszerre - és én nagyon vonzódom hozzájuk."

Ennek a kritériumnak Ascher Csehov-rendezései tökéletesen megfeleltek. Amúgy amit legutóbb láttam tőle, A vadkacsa, az is teljesen klasszikusan megrendezett, katartikus előadás.
A valóság-idegenségről pedig annyit, hogy többnyire igaz, de pl. Schillingék újsághírekből csináltak kis jeleneteket, ebből állt össze a Fekete ország. Természetesen volt benne egy kis szélsőjobbozás is, meg eléggé libi szemléletű volt az egész, de alapvetően valós, aktuális társadalmi problémákra reflektáltak.

betyár (törölt) 2011.10.11. 21:35:04

@Alfőmérnök:

ajámlanám, hogy olvassa el a tonio krögert. milyne újághírekről beszél?:)

Alfőmérnök 2011.10.11. 21:38:17

@betyár: Ha nem hiszi el, hogy olvastam, akkor nincs miről beszélni. Azt állítja, hogy hazudok. Nem hazudok, kérjen elnézést.

Alfőmérnök 2011.10.11. 21:41:53

@betyár: Nem újsághírek, sms:

" Az előadás alapjául a rendező telefonjára érkezett SMS-ek szolgáltak, melyek 160 karakterben fogalmazzák meg a napi eseményeket. Ezek a hírek inspirálták a színészek által improvizált jeleneteket, zeneszámokat, melyekből nem hagyományos értelemben vett dráma, hanem egyfajta abszurd ünnepség, beavatási szertartás bontakozik ki."
www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=81247

szesztű_hányni 2011.10.11. 21:56:34

@betyár: @tevevanegypupu:

Ha már ez így szóba került:-)

Németh "megcsinálta" a magyar drámát. Ha valakinél, akkor nála együtt van a tehetség és a nagyon magas fokú tudatosság. Nála Aiszkhülosz és Arisztophanész az etalon és nem ilyen-olyan trendi performanszszínházasdi.

Csurkáék nemzedéke pedig ezen a színházi kultúrán nevelkedett. Ezért is abszurd a koltayzás az ő (ú.é. Csurka) esetében. Sőt, gyanítom, hogy Dörner vagy Pozsgai is pontosan tudja, hogy miről beszél, amikor klasszikus és modern nemzeti drámaszínházról beszél. Nagyon világos képük van a dologról. Legfeljebb nem tudnák/tudják megcsinálni. No, de Csurkáról már bebizonyosodott, hogy meg tudja csinálni!:-) Akkor mi a probléma, miért is koltayzunk itt?:-)

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 21:58:06

@betyár: @tevevanegypupu:

Ha már ez így szóba került:-)

Németh "megcsinálta" a magyar drámát. Ha valakinél, akkor nála együtt van a tehetség és a nagyon magas fokú tudatosság. Nála Aiszkhülosz és Arisztophanész az etalon és nem ilyen-olyan trendi performanszszínházasdi.

Csurkáék nemzedéke pedig ezen a színházi kultúrán nevelkedett. Ezért is abszurd a koltayzás az ő (ú.é. Csurka) esetében. Sőt, gyanítom, hogy Dörner vagy Pozsgai is pontosan tudja, hogy miről beszél, amikor klasszikus és modern nemzeti drámaszínházról beszél. Nagyon világos képük van a dologról. Legfeljebb nem tudnák/tudják megcsinálni. No, de Csurkáról már bebizonyosodott, hogy meg tudja csinálni!:-) Akkor mi a probléma, miért is koltayzunk itt?:-)

ü
bbjnick :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 22:08:27

@bbjnick:

Csurkáék nemzedéke pedig ezen a színházi kultúrán nevelkedett=Csurkáék nemzedéke pedig ezen a drámakultúrán nevelkedett

Alfőmérnök 2011.10.11. 22:19:31

@betyár: Na, mi lesz? Nem kér elnézést, amiért kétségbe vonta a szavahihetőségemet? Ez nekem nagyobb sértés, mintha lekurvaanyáznának. Szerencsésebb korokban ezért párbajra hívták egymást az emberek. Én már elnézést kértem magától, amiért megsértettem. Most magán a sor.

tevevanegypupu 2011.10.11. 22:35:53

@bbjnick:

Nemeth Laszlonal jobbat nemigen lehet elkepzelni, ha Csurka bemutatja darabjait,es a magyar klasszikusok kozul egy-kettot, mar meg is erte, hogy a szinhazat neki adtak. Kulonben a temarol beszelgetve ven komcsi es liberalis ismeroseim kozul - akiket anno meg paptanarok tanitottak a vegtelen messzesegben - mindenki nagy elismeressel nyilatkozott rola (Csurkarol), soha eszukbe nem jutna peticiokat alairni ellene. Ugyanis ok is a legjobb magyar irokon nevelkedtek es klasszikus, nagy muveltsegu papok tanitottak oket. Igaz, ok nyilasnak vagy nacinak sem tartjak ot, pedig nekik aztan volt reszuk az otvenes evekben ideologiai atnevelesben. De az izlesuket azert nem sikerult kikezdeni. Megjegyzem a tudjukkiket olyan nagyon nem is kedvelik, szoval nem nehez a valasztas nekik sem.:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 22:37:49

Megnéztem a "GYALÁZAT Az nem lehet... Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát. Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk." tartalmú tiltakozás aláíróinak névsorát. Itt: szinhaz.hu/szinhazi-hirek/42360-tiltakozas-dorner-kinevezese-ellen-neves-muveszek-alairasaval

Többségük --- nyilvánvalóan --- teljesen tisztában van azzal, hogy miről beszél Csurka-Dörner-Pozsgai, ismeri azt a dráma- és színházi kultúrát, amit újjá szeretnének éleszteni, tisztában van azzal, hogy ki volt és mit képviselt Németh, Illyés, Sarkadi, Csurka, Hernádi, Vészi, Sütő, Örkény, Páskándi stb. a XX. század második felében. Ha ennek ellenére ők aláírnak egy ilyen tiltakozást, azzal nyilvánvalóvá teszik, hogy valójában mire játszanak: ez egy politikai indíttatású és célú kulturális botránykeltés (tkp. egy kultúrpolitikai puccskísérlet). Ez a kultúrában felér egy 1919-cel :-(

ü
bbjnick

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.11. 22:51:58

@bbjnick: "Tarlós a pozíciójának megfelelő döntést hozott. "

No épp ez az, hogy a pillanatnyi politikai pozíciók alapján mérlegel a politikus (szavazószerzés, szövetségesek, miegymás) ahelyett, hogy az adott kérdés releváns szempontjai (teszemazt a jelölt felkészültségének bizonyítékai) meg csak a szakmai zsűri asztaláig jutnak, mert azt a politika leszarja.

Merthogy az nyilvánvalóan nem közérdek, hogy egy dilettáns képét bemutató pályázatot hozzanak ki győztesnek, még akkor sem, ha elhisszük, hogy Dörnernek csak a pályázatíráshoz nincs érzéke. Mennél furcsább a döntés, annál pontosabb és meggyőzőbb érveket kellene hallanunk magyarázatképpen. Ha például azt mondaná Tarlós, hogy oké, a pályázat tényleg egy vicc, de ő tudja, hogy Dörner mindezen jelek ellenére képes a posztot ellátni, és bemutatná, hogy ezt honnan veszi.. akkor az még elfogadható lenne.

Alfőmérnök 2011.10.11. 23:00:16

@tevevanegypupu: Látta valamelyik Csehov rendezését Aschernek?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.11. 23:01:38

@bbjnick: "ez egy politikai indíttatású és célú kulturális botránykeltés"

igazán nem panaszkodhatsz, pontosan a pozícióknak megfelelő szerepeket játsszák, ahogy szerinted az kívánatos Tarlós esetében.

Szerintem egyébként a link mögötti kezdeményezés nagyon félrevezető és káros, mivel Dörnerrel szemben hirdetik, meg a politikai felfogásával szemben, ami akkor is pont ez lenne, ha nem nyert volna - és ha nem nyert volna, senki nem akarna tüntetni. Tarlós ellen kellett volna fogalmazni, de ugye a politikai pozíciók érdekei egyik oldalon sem a probléma megoldására irányulnak, hanem a probléma fenntartására és hangsúlyozására.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 23:05:47

@flugi_:

Le vagy maradva egy brosúrával! Dörner pályázata nem dilettáns (ezt már azok sem állítják, akik, néhány napja, még ezzel az érvvel indították meg ellene a támadást --- nyilván, időközben rájöttek, hogy nagyon átlátszó és blőd érv); a legújabb verzió szerint, az vele a probléma, hogy újnyilas színházat akar létrehozni Budapesten (ami már nem csak blőd, hanem aljas érv is, hiszen akik ezt állítják, pontosan tudják, hogy mi Dörnerék célja --- Többségük --- nyilvánvalóan --- teljesen tisztában van azzal, hogy miről beszél Csurka-Dörner-Pozsgai, ismeri azt a dráma- és színházi kultúrát, amit újjá szeretnének éleszteni, tisztában van azzal, hogy ki volt és mit képviselt Németh, Illyés, Sarkadi, Csurka, Hernádi, Vészi, Sütő, Örkény, Páskándi stb. a XX. század második felében. Ha ennek ellenére ők aláírnak egy ilyen tiltakozást, azzal nyilvánvalóvá teszik, hogy valójában mire játszanak: ez egy politikai indíttatású és célú kulturális botránykeltés (tkp. egy kultúrpolitikai puccskísérlet). Ez a kultúrában felér egy 1919-cel :-[).

Tarlós feladata ebben az esetben az volt, hogy átlásson a színházi pozíció- és klikkharcokon és méltányos döntést hozzon: azt tette.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.10.11. 23:16:43

@flugi_:

Mi is Tarlós bűne? Az, hogy úgy ítélte meg, hogy Budapesten helye lehet egy a repertoárjában a klasszikus és kortárs magyar drámát preferáló színháznak? Az, hogy ezt oda is merte ítélni, olyan sokat bizonyított művészeknek, mint Dörner és Csurka? Mert nem maradt huszonakárhány posztmodern és kommersz játszóhely Bp.-n, ugye, a jelenlegi bp.-i színházi klikk kezén?

ü
bbjnick

tevevanegypupu 2011.10.12. 07:40:38

@Alfőmérnök:
Egyesegyedul a Mizathropot lattam tole, de ugyan hol is lathattam volna olyan sokat Ascher rendezesebol? Olvasni viszont jo sokat olvastam tole is meg rola is - ez nem ugyanaz mintha a darabjait neztem volna, tudom - es nem tunt rossznak, erdekes pasas. Es nem is nyilatkozott soha annyira ellenszenvesen mint nemely palyatarsa, nem volt soha olyan kategorikus, annyira lenezo. Aki kicsit jart szinhazba meg latja a nagyon regi felveteleket, szindarabokat akar a televizio kozvetiteseben is, az azert tisztaban van vele, hogy a stilust, modszereket muszaj valtani, nagy muveszeken vihoraszunk ha halljuk oket hatvan ev tavlatabol beszelni annak ellenere, hogy erezzuk, ok valoban zsenialisak, csak eppen a stilus..Ezen munkalkodhat egy rendezo, a stiluson..de egy szerzo darabjan olyan sokat azert nem munkalkodhat meg akkor sem, ha a korszellemnek megfeleloen szeretne eloadni. Lehet egy eloadas pergobb, lassubb, szentimentalisabb, kemenyebb, de a mondanivalo jobb lenne, ha az iroe maradna..Kulonben, ez ugyan igazsagtalan, de a rendezok munkassaga eleg kereszeletu meg manapsag is, mikor mar ezerfele modon lehet rogziteni egy-egy eloadast. A darab es a szinesz az, amire-akire emlekszik a kozonseg altalaban, kevesen mondjak azt, hogy nahat, ez egy kivalo Ascher darab volt. legfeljebb a bennfentesek. Es nincs is ket tokegyforma eloadas.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.12. 08:32:11

@bbjnick: neked beragadt a lemez? Nem véletlenül nem vettem tudomást eddig sem a neves felsorolásodtól, mivel irreleváns fantáziálásnak tartom, ami összeesküvéselméletből táplálkozik. Gondolom a liberálbolsi kultúrmaffia tagja Menzel is, akinek most derült ki a reakciója.. és nem az, hogy nem tetszik a politikai nézete Dörnernek, hanem hogy milyen pályázat már az, amiben a megkérdezése nélkül belicitálják.

Még egyszer: az alapvető probléma az, amit elmondtam: a pályázat dilettáns. Az, hogy a politika talált magának egy jobban skandálható jelszót, hadd ne érdekeljen, azt leszarom. Neked persze jobban esik ez a fejlemény, mert a pártpolitikai szkanderozás végre hazai terep, nyugodt szívvel lehet megfeledkezni az összes szakmai szempontról, már csak a pozíciók számítanak.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.10.12. 08:35:17

@bbjnick: Te azt el is hiszed, hogy tényleg ez a _különbség_, más szavakkal hogy Márta István igazgatósága alatt nem játszottak klasszikus és kortárs magyar drámát? Mindenesetre ha igazad van, akkor miért nem ez van a pályázatban? :)

tevevanegypupu 2011.10.12. 10:07:22

@flugi_:

Igen, a liberalbolsi kompania tagja Menzel is, kulonben honnet ertesult volna arrol, hogy egy kis szinhazban Budapesten igazgatovaltas tortent? Ki ertesitette arrol, hogy Dorner majd szeretne ot felkerni rendezonek? Nem hogy mar felkerte, hanem szeretne majd felkerni?? Ezt miert nem lehet leirni egy palyazatban? Es a tobbiek is..Ha a kepmutatas fajna maguk orditananak, bar igy is orditanak..Es ez, akar hiszi akar nem, nagyon orvendetes. Csak fajjon es minel tovabb.(: