Nyolc nap, nyolc ország a Balkánon
2011. július 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Nyolc nap, nyolc ország a Balkánon

„Így odafönn, a híd kapujában, az ég, a folyó és a hegyek között nemzedék nemzedék után megtanulta, hogy ne sajnálja túlságosan azt, amit a zavaros víz elragad magával. Itt költözött beléjük a kasaba tudat alatti bölcsessége: hogy az élet fölfoghatatlan csoda, mert szüntelenül költ és pazarol, mégis tovább tart, és szilárdan áll, mint a híd a Drinán.” (Ivo Andrić)


  Európa szerencsésebb fele már összenőtt a jólét kissé unalmas kényelmében. Ha az utazó izgalmakra, meglepetésekre vágyik, akkor – határainkhoz közel – irány a Balkán, amelynek szétfejlődő, változatos tájait és nemzeteit ma már nem szabad egy kalap alá venni. A Balkán átlaga nem sokkal rosszabb a magyarországi állapotok átlagánál. Útirajz nyolc napról és nyolc országról a Balkánon.

  A táj alig változik, amikor Mohácsnál átlépjük a határt. Horvátország keleti végein magyaros falvak sorakoznak, még a színhorvát területek is az egykori közös királyság és monarchia örökségét, a közös kultúrát, életmódot, vallást – és a közös kortüneteket tükrözik. A Száva a határ Horvátország és Bosznia között: a túlparti, leromlott ipartelep és a polgárháborúban szétlőtt, elhagyatott családi házak emlékeztetnek arra, hogy már egy viharosabb múltú vidéken járunk.

Olvasztótégely Boszniában

  Ahogy a Száva völgye átadja a helyét a hegyeknek, feltűnik az első minaret egy zöldellő hegyoldal előtt. A Bosna folyó völgye ősidők óta kereskedelmi és hadiút, s ma is Bosznia és Hercegovina egyik fő ütőere. Meglepően sok vállalkozás telepedett meg az út mentén, a falvak és városkák szinte egymásba érnek. Látszik, hogy a polgárháború után tizenöt évvel élni és fejlődni akar az ország, bármennyire nehéz is együtt tartani az egykor egymást pusztító szerb, horvát és bosnyák nemzetet.

  Müezzin hangja szólít imához, ahogy a Miljacka partját járjuk: a karcsú minaretekből szóló, egzotikus, felemelő dallamok a dinári hegyek közé szorult város fölött visszhangoznak. Valahol ekkor lép át az ember a közép-európai térből és időből a Balkánra. Szarejevó egyértelműen a bosnyákoké: a háromszázezres lakosság 80 százalékát adják, és újra virágzik az iszlám kultúra. A folyamatosan felújítás alatt álló Baščaršija, a több száz éves bazárnegyed hagyományőrző üzletei, a számos kisebb-nagyobb, ma is élettel teli dzsámi is ezt igazolják. A 16. századi, harmonikus Gázi Huszrev bég dzsámiban egyesek európaias, mások muzulmán öltözetet viselnek. Férfiak és nők, fiatalok és idősek térnek be imádkozni a mecset előterébe, hogy utána a kávézókban folytassák az estét. Szarajevó példa arra: talán lehetséges az iszlám és a modern európai világ párhuzamos megélése. Ehhez persze több évszázados hagyományokra és súlyos történelmi tapasztalatokra volt szükség.

Dzsámik és bazárok Szarajevóban

  Míg Szarajevó egy kissé elhanyagolt, de élettel teli nagyváros, addig a Neretva lélegzetelállító szurdokvölgyében fekvő Mostar egy apró gyöngyszem a kopár hegyek között. A sokak által ismert és megjárt kisváros igazi esszenciája a Török Birodalom fénykorának. Bárhol is járunk benne, minden sarokról festői kilátás tárul a merész hídra és a körülötte fecskefészek-szerűen hegyoldalhoz tapadt házakra és dzsámikra. Mostart látni kell – még akkor is, ha újra a turizmusipar veszi birtokba a kisvárost. Az eldugottabb, csendesebb csodák kedvelői még megtalálhatják Počitelj elhagyatott erődvárosát, amely a Neretva völgyét őrizte az Adria felől érkező betolakodókkal szemben. Az ösvényekké változott egykori sikátorokban omladozó, avagy hagyományhűen felújított, idilli lugassal keretezett török házikók mellett haladunk el, amíg fölérünk a kiterjedt várromig.

  A szultán előretolt helyőrsége után ismét a történelmi kereszténység végvidékein járunk: az Adria dél-horvátországi és montenegrói partszakaszát évszázadokig pusztították a történelem viharai, de ma újra lendületes fejlődés köszöntött rájuk. Dubrovnik, az egykor a magyar királynak hódoló, majd a török és Velence között helytálló, büszke városállam a legjobb úton halad afelé, hogy Kelet Monte Carlójává váljon. A tökéletes kiglancolt óváros, az elegáns szállodák (és persze a nyugati árak) a nemzetközi mezőnybe repítették a horvát kultúra egyik bölcsőjének számító, vitorlásaival valaha az Újvilágig is eljutó egykori Raguzát. Szép nappal, de még szebb este: a telihold szinte tükröződik a barokk templommal és gótikus városházával megáldott, hófehér főtér kőlapjain.

A Neretva völgye

Mostartól Pociteljig

Dubrovnik teliholdnál

  Haváj Montenegróban

  Dubrovniktól délre már Montenegróba vezet a kanyargós tengerparti út: az öt éve függetlenné vált állam rossz nyelvek szerint csak az orosz és a helyi elit közös, homályos érdekeinek köszönheti önállóságát. Viszont ha a pihenni vágyó orosz milliárdosok pénze kellett ahhoz, hogy Montenegró a Balkán leggyorsabban fejlődő, lenyűgöző tájaival imponáló országává nője ki magát, akkor az egyszeri utazó szemet huny a homályzóna felett.

  Szemet kell hunyni a szikrázó napfény miatt is, amely a Kotori-öböl mediterrán fjordjában játszik a felhőkkel. Hercegnovi és Kotor történelmi városkái bármely fantasy filmrendező álomhelyszínei lehetnének. A tenger és a szinte függőleges sziklafalak közé szorult apró Kotor kikötőjében és butikjaiban az orosz felső tízezer tobzódik, miközben az árak – egyelőre – alulról súrolják a magyar árszínvonalat.

  Budva városkával zárul az Adria-part igazán csinos szakasza, és az albán határ közelében meredeken zuhanni kezd az összkép. Egy benzinkúton heverő marhalábszárcsont, robogós kukázók és magányos szamarak sem riasztanak el viszont attól, hogy belépjünk Európa legelzártabb országába, a derűs káosz honába.

Kotori-öböl

Budva

  Anarchia Albániában

  A szétfejlődő Balkán szerethető sereghajtója Albánia, a rendetlenség országa, ahol valósággá halmozódtak mindazon problémák, amelyeket oly gyakran kritizálunk a Lajtától keletre. Vajon mi igaz az Albániát övező legendákból?

  A tengerpartról a hegyekbe felkapaszkodó, keskeny országút vezet Albánia felé. Az első nagyváros, Shkodra felé tartva várjuk, hogy a rögzült előítéleteket beigazolják vagy cáfolják a látottak. Vajon tényleg megérkeztünk-e a Balkán legelveszettebb pontjára? Nos, igen is meg nem is. Annyi bizonyos: sem Albániában, sem máshol nem kellett aggódni magunk vagy értékeink biztonságáért. Sem a határokon, sem a legeldugottabb országutakon nem kerültünk konfliktusba a rendészeti szervekkel. Az albánok is barátságos, egykedvű emberek, akik nem méregetik a közéjük keveredett idegent. Pedig elég idejük lenne rá: nincs sehol annyi, az utak mentén tétlenül álldogáló ember, mint Albániában.

  El kell ismerni: Albánia tényleg messze elmaradt, még a Balkán más tájaitól is. Ez sajnos kódolva van történelmükbe: évszázadokon át a Török Birodalom legtávolabbi, nagyjából senkinek sem kellő tartománya volt, nyomorúságban tengődő pásztornépekkel. A pár évtizedig fennálló királyság után 1944-től 1985-ig Enver Hoxha kommunista rendszere formálta Albániát olyanná, amilyennek ma látjuk. A sztálinista, paranoid Hoxha egész Európától, s később a szovjet blokktól is elzárta országát, miközben a támadástól rettegve teleépíttette azt hétszázezer betonbunkerrel.

  A bezártság öröksége ma is rányomja a bélyegét a nyitni szándékozó Albániába. Megjelent a turizmus, mégis látszik, hogy nem gondolnak arra: vendégek is érkezhetnek városaikba, falvaikba. Shkodra szemétteleppel és egy rozoga, rozsdás, busznyi szélességű fapallós híddal fogadja az utazókat: ez a híd az ország északi kapuja. Amíg az átkelésre várakozunk, guberáló gyerekek rohannak az autóhoz és kopogtatnak be az ablakokon. Az első kultúrsokk után letérünk a tengerpartra, Shengjin városába. A homokos parton több helyütt szemetet kavar a szél, a strandot félkész, üresen álló szellemszállodák és panziók keretezik.

A shkodrai híd - Albánia északi kapuja

Tirana - ahol az út véget ér

  Tirana felé az országút sztrádává szélesül, ami mentén autóbontók, szeméttelepek, kiskertek vagy a friss húst az út mellé kilógató hentesboltok húzódnak. A közlekedés észveszejtő: láthatóan nem érvényes semmilyen szabály. Ha arra akad dolguk, teljes nyugalommal átsétálnak a sztrádán az emberek, a leállósávban pedig akár ellenirányban is haladhat egy autó. A leginkább egy zsibongó, kaotikus közel-keleti nagyvárosra emlékeztető Tiranában is simán szembejöhet a körforgalomban egy kocsi; és ha akad hely, jobbról és balról is megelőzik az óvatoskodó külföldit. A város fő bevezető útja egyszer csak murvás, kátyús ösvénnyé változik, ahol felmagasodó aknák vagy otthagyott betonblokkok okoznak izgalmakat a sofőröknek. A folyamatos dudaszó közben nem számít se a piros lámpa, se a felfestés: mindenki megy, amerre lát. Viszont – ki tudja, miért – rendkívül jó autópark van az országban: ennyi Mercedest és Audit sehol nem látni egy helyen a világon...

  A városközpontban zajlik az élet: a kávézók népe derűs nyugalommal ül a káoszban, reklámtáblák erdeje, kóbor kutyák és otthagyott roncsautók között. A vidéki rendelőintézetre emlékeztető Tiranai Egyetem előtt gyom veri fel a betonnal leöntött teret, a közelben poros padkán ülve múlatják az időt a jól öltözött rendőrtisztek.

  Látnivaló, műemlék alig akad egész Albániában. A Balkán kulturális örökségét leginkább az ortodox kolostorok és az iszlám építményei jelentik minden országban – kivéve Albániát: Enver Hoxha ugyanis a harcos ateizmus jegyében lebontatta szinte az összes egyházi építményt, azokon kívül pedig tényleg csak néhány várrom maradt a múltból.
Ez a totális múltnélküliség Albánia igazi problémája. Hagyomány és örökség nélkül ugyanis nem alakulhat ki kultúra. Kultúra nélkül nem jöhet létre a jó rend. Jó rend nélkül pedig nincs mire építeni a jövőt – legfeljebb a megúszásra és a túlélésre. Viszont a derűs káosz közepette is megélnek valamiből az emberek: Tirana után szédítő, hepehupás szerpentinutak vezetnek fel a hegyekbe, a macedón határ felé. Az utak mentén jellemzően egy ember őriz egy tehenet vagy pár kecskét, asszonyok árusítják portékáikat, vagy épp gyerekek kínálnak eladásra egy tál cseresznyét. Ha már gyerekek: Albániában láthatóan teljesen elfogadott a gyerekmunka: tíz év körüli kislány is tolhatja a teli talicskát az út mentén.

  Elbasan borzalmasan elhanyagolt, bebarnult iparvárosa után alig lakott völgyben haladunk Macedónia felé. Ahol nincs emberi beavatkozás, gyönyörű is tud lenni Albánia. Az alpesi magasságú hegyek erdei és rétjei üdén zöldellnek az eső utáni napfényben. A határ előtt viszont tóban álló antennákkal, autómosókból álló falvakkal és az elmaradhatatlan bunkerekkel búcsúzik tőlünk az ország. A bunkerek mellett tétlenül álló kisfiú és egy nyájat őrző pásztor áll, s mintha ott se lennénk, úgy élik tovább néma, befelé forduló életüket. Odalent, a hágón épp beérkezik egy kisbusznyi hölgy a határszéli motelbe. A külvilág mégiscsak megjelent ebben a rejtőzködő országban.

  Nyugalom Macedóniában

  Utunk délkeletnek fordul: a Dél-Balkánon meglepő szépségek és elhanyagolt vidékek váltakoznak egymással.

  Kalandvágytól és egzotikum iránti érdeklődéstől függően ki megkönnyebülve, ki sajnálkozva hagyja el Albániát. Az ország keleti kapuja fent nyílik a hegyekben: romos bunkerek őrzik a hágót, ahonnan le lehet tekinteni a kelet felé fekvő hatalmas, kéklő medencére. Az Ohridi-tó fölött járunk, amelyen Macedónia és Albánia osztozik. A kétharmad balatonnyi tó rendkívül látványos vidéken fekszik: alpesi magasságú hegyek veszik körbe az ovális tavat, a föléje emelkedő csúcsok párába vesznek az esti homályban. Bár területre kisebb, mint a Balaton, térfogatra nagyságrendekkel nagyobb nála: a magyar tengerben 1,9 km3, míg az Ohridi-tóban 55,4 km3 víztömeg található. Nem csoda, hogy a tó és környéke a Balkán üde, zöld szíve, különösen tavasszal. Az itt élő állatfajok mintegy fele csak ebben a tóban honos.

  Ohrid városa a tó északi partján fekszik, és adja magát az összehasonlítás: ez Macedónia Siófokja. A tóparti, szocreál szállodasor, a kikötőben álló tavi hajók és kis vitorlások, az árnyas fasorok mind a balatoni nyaralóhelyeket idézik, igaz, 15-20 évvel ezelőtti állapotukban. Albánia után minőségi ugrás tehát Ohrid, amely ráadásul hangulatos óvárossal is rendelkezik. Török-balkáni típusú, fecskefészekként egymáshoz tapadó, faszerkezetes, fehér házak és középkori, bizánci templomok, kápolnák alkotják a tó fölé kúszó csendes városkát. Egy kies sziklafokon áll a a 13-14. századi Kaneo Szent János-templom (lásd a nyitóképet): kertjében magányos sírkereszt áll, tökéletes harmóniában a körülötte fekvő tájjal. Az Ohridi-tó Macedónia legszebb vidéke: keskeny úton megközelíthető déli végében található a St. Naum kolostor, amit a pávák uralnak. Ezek a pompás madarak a kolostorudvar és a kert lakói, nyugodtan sétálgatnak a látogatók között, de ha kedvük tartja, felszállnak a templom oromzatára is, és ott rikoltoznak egymással. A középkori templom belsejében néma csend honol: félhomályban tekintenek le ránk az ortodox ikonok szentjei.

Csend Ohrid fölött

A Prespa-tó fölött

  Régmúlt és jelenidő Görögországban

  Teljes lelki békében kelünk át ezután egy szédületes hágón, ami az Ohridinál alig kisebb Prespa-tóhoz vezet, melynek túlsó partján már Görögország fekszik. Ez a szerényebb látnivalókkal rendelkező tó és Görögország északi, hegyes tájai kevesebb izgalmat nyújtanak. A Meteorák már annál látványosabbak: a Pindosz hegység előterében, holdbéli tájban sziklacsúcsokra épült kolostorok Görögország világhírű nevezetességei, amelyeket az ott nyaraló magyarok tömegei is szívesen felkeresnek. Érdemes korán érkezni a kolostorokhoz, mert délben már buszok tucatjai ontják magukból a turistákat, és elvész az egykor szerb uralkodók által támogatott, majd a szultánok által is megtűrt, különös világ varázsa. A Pink Floyd éteri Dark Side of The Moonját hallgatva ereszkedünk le a mesebeli tájból, hogy egy nyüzsgő kikötőváros, Thesszaloniki felé vegyük az irányt.

  A Balkán Barcelonájaként is felcímkézhető görög nagyvárosban péntek este lüktet az élet: a kikötői sétányokon és a belsőbb utcákon is alig lehet elférni a korzózó emberektől és az egymást érő éttermektől, kocsmáktól, kluboktól vagy bároktól. Akármilyen nehéz helyzetben is van Görögország, a görög ember életkedvét nem kell félteni: tapssal és pénzzel jutalmazzák a kiülős helyek előtt játszó mutatványosokat. Reggelig zajlik az élet az utcákon, hogy aztán megállás nélkül mosódjon át a holnapba.

A Meteorák felé

Thesszaloniki éjjel és nappal

  Balkán Bulgáriában

  Másnap már északi irányba fordulunk: hiába beszélünk immár két uniós tagállamról, a görög-bolgár határ még mindig nagyon eltérő fejlettségű országok között húzódik. Bulgária az EU legszegényebb országa, és bár nem beszélhetünk albániai színvonalról, a bolgár vidék nagy része nagyon messze van még az európai átlagtól.

  Szegényes falvakon át megyünk be a Rila-hegység gyomrába, egy ózondús levegőjű, sűrű erdővel borított völgybe. A rilai kolostor Bulgária elsőszámú látnivalója: a 10. században alapított ortodox egyházi központ a török hódoltság fél évezrede alatt a bolgár kultúra egyik menedéke volt. A többször bővített és újjáépített Rila ma régi fényében fogadja a látogatókat. Az udvaron elmélyülten átsuhanó szerzetesek vagy barátságosan beszélgető pópák fekete alakjai emlékeztetnek minket egy évszázadok óta alig változó egyházi kultúrára.

A rilai kolostortól a szerény Szófiáig

  Szófia, Bulgária fővárosa természetesen már világibb hely Rilánál, de a kolostornál kevesebbet ad az utazónak. Mondhatni, szinte semmit: kevés ilyen hangulattalan nagyváros lehet Európában. Miközben látszik persze a feltörekvés igénye (bevásárlóközpontok, plázák, s egy pár belvárosi bár hoz nemzetközi hangulatot a városba), de Szófia összképét foltozott, poros utak, kopott századelős bérházak, Sztálin-barokk középületek és kiterjedt lakótelepek alkotják - mintha a Keleti pályaudvar környékét kereszteznénk Miskolccal. A városban kevés szórakozási lehetőség akad, szellemi érdeklődésünket kielégítő látnivaló vagy esemény még kevesebb.

  A bolgárok persze a Balkán többi népéhez hasonlóan nagyon kedvesek, de Bulgáriának még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy utolérje Európát. Ez különösen a Szerbián és az Alföldön keresztül tartó, egynapos utazás után, a Dunát és a budai panorámát megpillantva tudatosult bennünk. Budapest: nyugatról nézve a Balkán, onnan nézve a Nyugat kapuja, talán már örökre. Itthon vagyunk benne.

*

A Magyar Nemzetben megjelent cikksorozat bővített változata

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr53065715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hiteles és hiteltelen, avagy a nép 2011.07.17. 12:49:55

Ma hazánkban kétféle ember van. A hiteles és a hiteltelen. Na most itt nem az igazmondásra kell gondolni, nem… ha nincs hiteled (autón, házon vagy amúgy) boldog lehetsz. Ha van… nyögd csak a kamatokat!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.16. 08:40:27

"A tenger és a szinte függőleges sziklafalak közé szorult apró Kotor kikötőjében és butikjaiban az orosz felső tízezer tobzódik"

Ah, Cattaro! K.u.k. tüzér főhadnagy dédnagyapám állomáshelye az utolsó békeévekben.

tevevanegypupu 2011.07.16. 08:44:55

Tenyleg el kellene menni arrafele (is). Szep kepek.

Robinzon Kurzor 2011.07.16. 09:38:41

Szeribára már efogyott a türelem? ;-)

Amúgy nagyon jó kis utazás lehetett, a poszt is kiváló.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.16. 10:41:08

erre 8 nap kevés. vagy sok is volt?
padló, hogy amiért érdemes odamenni, azt többnyire száv évekkel ezelőtt építették.
albániát sokan ajározzák, de akkor ezek csak afféle robinsonok.
a szerény szófiáról jut eszembe, hogy az egyik műemlékes barátom bőszen tiltakozott, amikor a 60as évek panelmerényleteinek lebontását javasoltam a belvárosokban.
"ezek néhány évtized múlva már műemlékek lesznek. ha most ne védjük meg őket, akkor a jövőtől vesszük el."

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.16. 10:46:54

egy anglomán tipikus "angol utazó" útja, és rendkívül mélyenszántó útinaplója. :)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.16. 11:26:01

@Gasper: Cattaro, Hercegnovi és a montenegrói tengerpart egésze volt számomra az út fénypontja, jól megcsinálták a szerencséjüket a helyi _üzletemberek_ az orosz elittel :)

@vero: 8 nap a Balkán egészére valóban kevés és sok egyszerre. Egyébként egy ilyen úttal egy lendülettel fel lehet mérni egy hatalmas tájegység egészét, amire egy-egy helyen való hosszabb tartózkodás nem alkalmas. Erre volt most lehetőségünk (másfél évig tervezgettük és hangoltuk össze a lehetőségeinket :) - és így felmértük, hová érdemes hosszabb időre visszamenni. Montenegrót és az Ohridi-tó vidékét ajánlom. Albánia is izgalmas, mert egyszerűen más, ez egy fordítva bekötött ország :D Bulgária és benne Szófia viszont lehangoló.

@málnási: az anglomán továbbra is megtisztelő jelző, egyébként ugyanennyire vagyok germanofil és írbarát is :) Igen, szívesen írtam volna tízszer ennyit (volt miről), de a cikkek print lap meghatározott terjedelméhez voltak kötve, így természetszerűleg sűríteni kellett a szöveget. Majd ha egyszer lesz rá több hónapom és időm, megírom könyvben :) Tervben volt egy találkozó Tiranában az albán-magyar szótár megalkotójával, egy idős értelmisivel, de sajnos nem ért rá ottjártunkkor. Szívesen kifaggattam volna az albánság esszenciájáról :)

gregorio 2011.07.16. 12:03:18

@rajcsányi.gellért (ergé): "Bulgária és benne Szófia viszont lehangoló."

az alapján, amit írsz és amit láttál, biztosan ez jön le, és az ország egészére nyilvánvalóan igaz is sajnos, de azért azt hozzátenném, hogy a bolgár tengerparttól ez senkinek ne vegye el a kedvét, mert az (nagyjából) rendben van. :)

azt szeretném még kérdezni, hogy a határőrök mennyire voltak kötözködők pl. egy montenegrói-albán vagy egy albán-macedón határon?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.16. 12:20:26

@gregorio: Bulgária: a tengerpart másféleképpen lehet lehangoló: amiket hallottam róla, egyfajta tunéziai vagy egyiptomi típusú turistagettók a medencék partján üldögélni szándékozók kielégítésére :) a legdurvább szófiai élményeinket egyébként nem írtam bele a cikkbe (nem velünk történt, csak látták az útitársak).

Határőrök, rendőrök: SEHOL semmi kötözködés, fennakadás, kipakoltatás, szívatás, korrupció vagy egyebek. Pedig 3000 km-t mentünk 13 határállomáson át, egy telepakolt Volvóval öt rosszarcú magyar fiatalember, tehát nem úgy néztünk ki mint egy kisgyermekes nyaraló család :) Minden mindenhol flottul ment, nem voltak útmenti igazoltatások sem.

És a civilekkel sem volt sehol semmilyen problémánk, sehol nem voltunk átvágva sem. Gyomorrontásunk, egyéb bajunk sem lett. Mi több, a macedóniai Ohridban kaptam életem talán legigényesebb kiszolgálását a Sv Sofia étteremben, remek helyi, tavi pisztrángot ettem átlagos magyar éttermi árért.

Omár mollah 2011.07.16. 12:25:07

"A Pink Floyd éteri Dark Side of The Moonját hallgatva ereszkedünk le a mesebeli tájból, hogy egy nyüzsgő kikötőváros, Thesszaloniki felé vegyük az irányt."

Én egy ilyen balkáni turné alatt az éppen aktuális ország turbófolkját hallgattam volna. Angol zene ott? Kiheréli a hangulatot ...

gregorio 2011.07.16. 12:34:53

@rajcsányi.gellért (ergé): én Bulgária egyetlen normális tengerparti helyén voltam ezek szerint, mert az nem volt ilyen turistagettó. az első falu Várnától északra, bizonyos Szt. Konsztantin & Elena. az egy jó hely volt, meg maga Várna sem volt annyira vészes.

a határokon akkor ezek szerint csak a turistaútvonalakon vannak ráállva a szivatásra. a szerb-macedón és a macedón-görög határról durva dolgokat hallottam mind buszos, mind személyautós utazóktól.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.16. 12:35:14

@Pigsy: hallgattuk a turbófolkot is eleget, de Bosznia után elég volt a rádiók egyhangú kínálatából. A PinkFloyd meg zseniálisan passzolt a Meteorák pszichedelikus tájához :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.07.16. 14:11:48

"tirana - ahol az út véget ér" újpalota környéké és dél-pesten még néhány évvel ezelőtt is volt ilyen utca.
szerintem most is van.

"Látnivaló, műemlék alig akad egész Albániában. A Balkán kulturális örökségét leginkább az ortodox kolostorok és az iszlám építményei jelentik minden országban – kivéve Albániát."

nekem egy pár éve jött le, hogy a kultúra első megközelítésben szinte kizárólag az építészeti örökséget jelenti.
mert ugye a sör, gyrosz, tengerpart nem a kultúra kategória.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.07.16. 15:11:06

Bulgáriát volt alkalmam megismerni pár évvel ezelőtt, amikor a szerb határtól a tengerpartig széltében végigkerekeztünk rajta. A természeti kincseit tekintve gyönyörű, Szófia és a tengerpart (Burgasz, Neszebár környéke) kulturált, de az ország belseje... Finoman szólva is jópár évtizedes a lemaradásuk. Burgaszban két éjszakát egy panellakásban töltöttünk (zimmer frei feketén), háááát, mesélhetnék az állapotokról.

Tarasz Bulba 2011.07.16. 15:18:09

"Látnivaló, műemlék alig akad egész Albániában. A Balkán kulturális örökségét leginkább az ortodox kolostorok és az iszlám építményei jelentik minden országban – kivéve Albániát."

Albániának az északkeleti (epiroszi) része érdekes műemlékek szempontjából (Prespa-tó alatt), gyönyörű vidék, ráadásul nagyon fontos magyar vonatkozásai is vannak, az ott élő makedonvlachok Magyarországra települve váltak a 18. századi magyarországi ortodox kultúra (templomépítés, ikonfestészet) legfontosabb támogatóivá, de a leghíresebb magyarországi ikonfestők többsége is onnan származik. A ma már inkább falura hasonlító település neve, ahonnan a legtöbben érkeztek: Voskopoje, egy albániai utazásból ezt a környéket nagy kár kihagyni.
Bulgáriában is vannak kivételesen szép helyek, középkori műemlékekben és gyönyörű tájakban rendkívül gazdag ország - persze kár volt ezek helyett Szófiát beválogatni...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.16. 15:26:47

@Tarasz Bulba: nagyjából minden országra egy napunk volt, a legtöbb helyen középkori műemlékeket látogattunk meg. Bulgáriában is kitérőt tettünk a rilai kolostorhoz, ami valóban nagyon szép, a környező Rila hegységgel egyetemben. De a környező falvak meg Szófia egésze, sajnos még nagyon elhanyagoltak. A Balkán egészének színvonalához képest is.

szmr 2011.07.16. 16:14:23

Szerintem Tirana egyáltalán nem vészes, és Albánia többi része is látszólag gyorsan fejlődik (én 2004-ben és 2008-ban voltam), igaz, alacsony bázisról :)

Az autópark tényleg elég érdekes, ráadásul már nem csak 20 éves zöldséges Mercik vannak, hanem csilivili újak is (Tiranában egy Hummer és egy RR is az utunkba akadt).

Montenegróban a hegyekbe is érdemes elmenni, nagyon szépek, és tényleg feketék!

@gregorio: "a határokon akkor ezek szerint csak a turistaútvonalakon vannak ráállva a szivatásra. a szerb-macedón és a macedón-görög határról durva dolgokat hallottam mind buszos, mind személyautós utazóktól."

Szerintem ezek a sztorik nagyrészt a 90-es évekből erednek, és sokszor olyanok terjesztik, akik még nem jártak arra :) az utóbbi 10 évben akárhányszor jártam ezekben az országokban, sosem volt ilyen problémám, de lehet hogy csak szerencsém volt. Néha sokat kell várni, ez igaz, de ez csak a kényelmes balkáni tempó miatt van, nem feltétlenül szivatás.

Bell & Sebastian 2011.07.16. 20:17:53

I'm unfortunate
Egy nagyszerű film(et)ajánló: Ko to tamo peva?

http://en.wikipedia.org/wiki/Who's_That_Singing_Over_There
www.youtube.com/watch?v=-CoL3VzunAc&feature=related

Grabb 2011.07.16. 21:00:52

„Egy kies sziklafokon áll a a 13-14. századi Kaneo Szent János-templom”

Ilyen nevű szent nem létezik az Orthodox Egyházban. Az Ohridi-tó partján lévő templom Theológus Szent Jánosnak (az apostolnak) van szentelve, Kaneo a közeli falu neve.

tewton 2011.07.16. 21:16:29

@szmr:
"Szerintem ezek a sztorik nagyrészt a 90-es évekből erednek, és sokszor olyanok terjesztik, akik még nem jártak arra :)"

szerencséd volt. 2001-ben mi a szerb-macedón helyett a bolgár-macedón határon át jöttünk vissza. az ok: a korábbi átkelőnél kevesellték az 1 üveg szkanderbég konyakot, amit fel tudtunk ajánlani ilyen célra.

Tarasz Bulba 2011.07.16. 21:49:10

@rajcsányi.gellért (ergé): Persze-persze nagy a szám, én ilyen utazást, amit ti most csináltatok, évek óta tervezgetek, és annyira szeretnék eljutni ezekre a helyekre, hogy még a csomagtartótokban is szívesen végigcsináltam volna. Minthogy azonban az 5 pici gyerek mellől egy ideig esélyem sincs rá, marad a tervezgetés :-) Én Koszovót is biztos, hogy nem hagynám volna ki - még akkor sem, ha ott kivételesen már kétszer is jártam... De egyébként pedig a lepukkant szocialista városok is érdekesek bizonyos szempontból, és valóban a 8 nap nagyon rövid idő...

szmr 2011.07.16. 23:17:51

@tewton: szkanderbég konyak?? az inkább büntetés mint jutalom... mégis, mit vártatok? :))

Na jó, egyszer minket is megbírságoltak Montenegróban 10 euróra, mert túl közel mentünk a hegyi szerpentinen az előttünk lévő teherautóhoz, ami ugyan igaz volt, de senki más nem tartotta a követési távolságot, és pont minket szúrtak ki. De amúgy korrekt volt a rendőr, még nyugtát is kaptunk, szóval nem ilyen zsebre korrupt dolog volt.

De alapvetően egyetértek ergével, ma már sokkal jobb a helyzet mint 10-15 éve volt.

Manyi Béci 2011.07.17. 07:54:00

@rajcsányi.gellért (ergé):
"8 nap a Balkán egészére valóban kevés és sok egyszerre"
Hát, soknak tűnhet, valóban, ha az embernek már pörsenések nőnek a fenekére a sok autózástól.:) Két baj van ezzel az úttal (hiába tervezték olyan sokáig): egyrészt baromira nem mérhettek fel semmit ezekről a helyekről ennyi idő alatt, másrészt kicsi a valószínűsége, hogy megismétlik ezt a kirándulást, egyszerűen rövid az élet ehhez, "márvoltamszarajevóban":)

Félre ne értsen, nem valamiféle mélyelemző megismerést hiányolok én, de szerintem turistának lenni az egyik legjobb módosult tudatállapot, viszont ahhoz kellenek az ücsörgések a főtéren egy kávé mellett, figyelve a korzózást, kell a bóklászás a piacon, bandukolni a fősodortól messzebbre eső helyeken (idemásoknemjönnekmiaztánténylegmegismerjükavárost életérzés!:) ), be kell menni egy-két áruházba, kisboltba, legalább egy teljes nap kell csak arra, hogy heverésszen az ember a tengerparton, és ezer más dolog.
Maguk a legtöbb időt a parkolóhelyek keresésével, az onnan való kitalálással, a határátkelőknél, a benzinkutak wécéinél, a szálláshely megtalálásával töltötték.

Atisz 2011.07.17. 08:29:05

A Neretva völgye még mindig ilyen szép? Itt forgatták a Lex Barker féle Winnetou filmeket...

Milyen nyelven értettétek meg magatokat?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.07.17. 09:16:46

@Atisz: na meg ezt a fullkommer jugó filmet is itt forgatták, mindenféle nyugati filmcsillag szerepeltetésével:

en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Neretva_%28film%29

@rajcsányi.gellért (ergé): állítólag a cattarói erőd sem volt egy rossz állomáshely. Soha nem volt amolyan Buzatti-féle tatárpuszta.

Manyi Béci 2011.07.17. 09:59:46

@Atisz:
Elég hülye kérdés ez, hiszen jórészt egymással beszélgettek a kocsiban, a határőrök pedig mindenhol ugyanazt akarják, és elég határozottan.:)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.17. 10:18:06

@Manyi Béci: köszi az utazói tanácsadást, magamtól nem is jöttem volna rá, hogyan érdemes valójában utazni :))) igen, természetesen az az igazi, ha régimódi ücsörészést folytatunk off-the-beaten-track kisvárosok főterén. általában így is szoktuk csinálni, de ez most egy másik történet volt - miközben képzelje, még lusta ücsörészésre is jutott idő a Balkánon itt-ott, és nem csak a turistaközpontokban jártunk (Pocitelj, az Ohridi-tó déli vége, Elbasan stb :)

"Maguk a legtöbb időt a parkolóhelyek keresésével, az onnan való kitalálással, a határátkelőknél, a benzinkutak wécéinél, a szálláshely megtalálásával töltötték. " Hát, nem. Van ez az internet nevű izé, ami alapján szállásokat, címeket és térképrészleteket is össze lehet gyűjteni, így egy lendülettel oda lehet találni a szálláshoz. Parkolóhelyet sem kell keresni. Az egész út alatt kétszer kellett tankolni, a határátkelőkön pedig előzetes rémálmainkkal ellentétben sehol nem kellett várakozni (csak a legvégén, Röszkénél, dehát az Európa-erőd kapuja).

@Atisz: az exjugó területeken mindenki tök jól tud angolul, még a muzulmán bácsik is, hála a titói örökségnek. és nem egyszer futottunk össze magyarul is legalább egy keveset tudó emberrel, akink mondjuk egyik nagyapja vajdasági volt. Ízes magyar káromkodásokkal szórakoztatott, amit még nem is hallottam addig. Albániában nagyjából senki nem beszél semmilyen idegen nyelvet, marad a kéz meg a láb. Görögöknél konyha angol, Bulgáriában szintén.

Manyi Béci 2011.07.17. 10:36:16

Parkolóhelyet MINDIG kell keresni.
Internet, nahát, most aztán jól megmondta a vénasszonynak!:)
Maga besértődött, ergé/o igazam van.:)

Alfőmérnök 2011.07.17. 10:43:51

@Manyi Béci: Igazsága vagyon.
Ez így olyan, mintha azért utazna az ember, hogy képeslapokat nézegessen.
De nem akarom csesztetni ezzel ergét, én is csináltam már ilyet, igaz, utólag úgy látom, sok értelme nem volt. A fényképezőgép meg külön alkalmas szerkezet arra, hogy elrontson egy ilyen „utazást”. (Akkor még analóg fényképezőgépem volt, a negatívokat azóta sem hívtam elő. Valószínűleg már nem is fogom.)
De ha nagyon szélsőségesen akarok fogalmazni, azt mondanám, hogy úgy általában nincs sok értelme turistának lenni. Kant egész életében ki sem mozdult Königsbergből, oszt mégis „világpolgár” volt. Pedig még fényképeket sem láthatott.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.17. 11:09:20

@Manyi Béci: dehogy sértődtem meg :) sokfajta utazás létezik, mindegyiknek van előnye meg hátránya is. ez az út szándékosan arról szólt, hogy egy lendülettel összképet nyerjünk egy teljes régióról, a Balkánról, ami egyelőre jóval sokszínűbb, mint Európa jó része. ehhez képest más az, ha az ember lemegy 2 hétre a montenegrói tengerpartra, felvéve az ottani hátsó-mediterrán életérzést a nyugati, az ortodox és az iszlám világ határán. Már holnap indulnék egy ilyen útra :)

@Alfőmérnök: igaza van, sőt már csak a sarki közértig kell elmennie az embernek, hiszen ott a Google maps műholdképekkel, fotók millióival, bekapcsolt wikipedia-szócikkekkel, minek is utazni :) habár, a közértig se kell, a neten minden kaja, pia megrendelhető.

PeZe 2011.07.17. 11:29:54

Szerintem meg mindenki utazzon úgy, ahogy kedve van és lehetősége. :)

GybGyb 2011.07.17. 11:36:10

Elég felületes amit Albániáról írsz. Elég sok érdekességet lehet ott találni: pl Durres, Kruje, Tirana stb. Az, hogy a kultúrájuk nem lenne az nagy baromság.
Ritka rendes népség!
Az, hogy az útépítés mellett ott hagyják a törmeléket? De legalább az építkezés alatt is használhatod az utat és a rendőrség nem szivat a korlátozó táblákkal. Inkább az a szégyen, hogy nálunk iszonyú sok pénzért milyen igénytelenséget kapsz.

'it's cool to know nothing' 2011.07.17. 11:39:13

Gondolom az itt kommentelőknek nem az a legfőbb baja az írással, hogy csak 1-1 napról szól egy országban, hanem, hogy egyetlen napi ottartózkodás (akarom mondani autóval átutazás) alapján sommás véleményt mond az egész országról, kultúráról.

Ennek megfelelően ezek a vélenyek tévesek. Némelyütt nagyon.

Ez hiba. Nagy hiba.

stevie-w 2011.07.17. 11:46:42

Gellért, szólhattál volna, ha Szófiába jössz :-) Akkor nem írtál volna ilyet: "A városban kevés szórakozási lehetőség akad, szellemi érdeklődésünket kielégítő látnivaló vagy esemény még kevesebb." Látnivaló valóban nincs sok, de a szófiai éjszakai élet speciel Európa-szerte híres. Csakúgy mint Belgrádot, Szófiát is ellepték a kifejezetten bulizni ideutazó nyugat-európai (főleg brit) túristák.

teleorman 2011.07.17. 11:46:45

Tetszett a beszámoló, a képek is jók... De ezért ez mégiscsak a "hakeddvanezbelgium" műfaja, a messzemenő következtetésektől ezért óvakodnék.
Engem például, aki sokszor, sok héten, hónapon át élvezte a Balkán vendégszeretetét, sok ilyen következtetés zavart. Csak egy példa: Albánia leggyorsabban változó része a Vlore és Sarande közötti tengerpart, azt kihagyva nem lehet az országról véleményt mondani. Ott csakugyan megjelentek a modern, európai mediterrán Albánia első nyomai - aminek Shkodra környékén nyoma sincsen.

zzzzzzzz 2011.07.17. 11:55:31

Mostarban nincs "Kecske-híd", ellenben van "Stari most" és "Kriva ćuprija". A Kecske híd (Kozija ćuprija) Szarajevóban található: bs.wikipedia.org/wiki/Kozija_%C4%87uprija

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.17. 12:03:00

@stevie-w: csak nem a nemzetközi bulvárlapok és repülőgépes újságok bulgáriai, szófiai khm, night life hirdetéseire gondolsz, amelyek Budapest, a Kelet Bangkokjának imidzsével vetekednek? :) Nézd, egy thesszaloniki péntek este után, ahol is az egész belváros egy százezer fős étterem-bár-kocsma komplexum volt, a szombat esti Szófia kínálata nagyjából Karcagéval vetekedett (no offense :) a legviccesebb az volt Szófiában, hogy egy helyen beültettek minket egy benti asztalhoz, mert az utcai kerthelyiségbe bespricceltek a nemtörődöm éjszakai útmosók. A legdurvább pedig az, most már leírom, hogy útitársaim látták, amint egy belvárosi villamosmegállóban egy nőnek öltözött néger transzvesztita egy helyi állampolgárt szopatott live and direct. Hm.

unionist 2011.07.17. 12:08:42

semmi nem történt veled 8 nap, vagy direkt hagytad ki a sztorit az írásból?

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.07.17. 12:10:59

@rajcsányi.gellért (ergé): Csak a legmulatságosabbat hadd említsem neked: a Meteora önmagában többesszám. Nem rossz egy ilyen utazás, csak nem arra való, hogy utána megpróbáld bemutatni, amit nem ismersz, nyilván nem is ismerhetsz. Felesleges, tévutas próbálkozás, kár érte, de legalább a Nemzet megvette, és még azok is elismerően tapsolnak hozzá, akik nem éltek életvitelszerűen a Balkánon. Teljesítmény; már közösen gondoltok valamit, ami fals:) Mi, a többiek meg csak csóváljuk a fejünket, hogy wtf.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.07.17. 12:13:25

Ezeken a helyeken 15-20 éve jártam utoljára. Ahogy látom, azóta csak szarabb lett minden.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.17. 12:16:58

@Tamás Varga: a Meteorák a teljesen bevett magyar kifejezés a görögországi látnivalóra, függetlenül attól, hogy a görögben ez eredetileg alapból többes szám.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.17. 12:19:35

@teleorman: mármint hogy Sarandában már sikerült görögös, tunéziais turistagettókat felhúzni? :) Elbasan és a keleti hegyvidék inkább volt autentikus albán környezet. ;)

Snexi 2011.07.17. 12:20:31

nem tud valaki hasonló cikket magyarországról?kiváncsi lennék egy objektív külföldi véleményére

stevie-w 2011.07.17. 12:33:14

"csak nem a nemzetközi bulvárlapok és repülőgépes újságok bulgáriai, szófiai khm, night life hirdetéseire gondolsz, amelyek Budapest, a Kelet Bangkokjának imidzsével vetekednek? :)"

Gellért, lécci nézzél nagyfiúnak. Tizenévet éltem Szófiában, három másik magyar sráccal együtt csináltuk meg a szófiai "pestiestet" (www.programata.bg). Van fogalmam a szófiai éjszakai életről, talán több is, mint neked. Szófiának is megvan a maga Liszt Ferenc tere, Ráday utcája, Római partja, stb, de nyilvánvaló, hogy azon az egy estén, amit ott töltöttetek, ezt nem találtátok meg. Ha tervezel még Szófiába jönni (vagy bárki más, aki olvas minket), dobjatok egy sort. Az Index bulgáriás topikjaiban is megtalálható vagyok egy kis észosztásra.

RoFä 2011.07.17. 13:03:59

Jajj.

Nekünk erre lesz két hetünk, mínusz Szaloniki plusz Skopje és Kosovo, és még az is rohadt kevésnek tűnik.

Remélem cevap, burek, nyársasbárány, valami kofta, ayran, raki(ja), Sarajevsko, turska kafa, prsut, njegoski sir stb... megvoltak azért, különben kötelező lesz visszamenni. Sretan put...

zorál 2011.07.17. 13:10:57

Ez a totális múltnélküliség Albánia igazi problémája. Hagyomány és örökség nélkül ugyanis nem alakulhat ki kultúra. Kultúra nélkül nem jöhet létre a jó rend.

Óbaski, ez de kínos.

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.07.17. 13:20:24

@rajcsányi.gellért (ergé): Meg lehet magyarázni a hülyeséget. Látom, teszed ezt másokra reagálva is. De lehet kérdezni is, van egy pár mandiner-olvasó, akik ezekben az országokban élnek.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 13:21:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Bulgária: a tengerpart másféleképpen lehet lehangoló: amiket hallottam róla, egyfajta tunéziai vagy egyiptomi típusú turistagettók a medencék partján üldögélni szándékozók kielégítésére"

Ez nagyon téves. Abszolút nem turistagettó. Látszik, hogy nem jártál ott. Gyakorlatilag egy összefüggő üdülőövezet az egész part végig.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 13:27:41

@stevie-w:

"Szófiát is ellepték a kifejezetten bulizni ideutazó nyugat-európai (főleg brit) túristák."

Ez igaz. Csak éppen ez inkább Szófia negatívumai közé tartozik.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 13:29:28

@rajcsányi.gellért (ergé):

"A legdurvább pedig az, most már leírom, hogy útitársaim látták, amint egy belvárosi villamosmegállóban egy nőnek öltözött néger transzvesztita egy helyi állampolgárt szopatott live and direct."

stevie-w szerintem ugyanerre gondolt, amikor az angol bulizókra utalt...

'it's cool to know nothing' 2011.07.17. 13:31:42

Ergé kartárs, ez egyre kínosabb. Itt többen igyekeznek téged nem kioktatni, csak finom utalásokat tesznek az elkövetett hibákra, de te úgy látom ki fogod provokálni, hogy megalázzanak.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 13:42:39

@Tamás Varga:

"Csak a legmulatságosabbat hadd említsem neked: a Meteora önmagában többesszám."

Magyarul nem. Magyarul ez egyesszám.

tobias2 2011.07.17. 13:48:18

Kedves ergé, várom a hétnapos Mongólia-Kína-Laosz-Thaiföld-Kambodzsa-Vietnam beszámolót is, lehetőleg a West Side Story zenéjére. ขอบคุณครับ

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.07.17. 13:54:24

@max val birca man: A fentebb olvasható cikkhez hasonló mélyen szántó útleírásoknak hála butaság ragadt meg benned is. Jobb lesz mihamarabb elfelejteni.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 14:02:14

@Tamás Varga:

Nem. Te tévedsz. Magyarul: meteóra - meteórák.

halász jóska 2011.07.17. 14:06:31

biztos jó ez így rohanva is, de pl mi most márciusban 3 napot voltunk csak Boszniában (2 Sarajevo, 1 Mostar) és egy percet nem unatkoztunk, sőt Sarajevoban még rakat dolgot nem láttunk. a Nerteva völgy meg gyönyörű -ott ment a busz a két város között egy jó darabig- de nagyon kiábrándító volt, hogy rakat szemét volt a mederben még Mostarban a hídnál is, ahol pedig ugye az a fő attrakció.

halász jóska 2011.07.17. 14:07:17

biztos jó ez így rohanva is, de pl mi most márciusban 3 napot voltunk csak Boszniában (2 Sarajevo, 1 Mostar) és egy percet nem unatkoztunk, sőt Sarajevoban még rakat dolgot nem láttunk. a Nerteva völgy meg gyönyörű -ott ment a busz a két város között egy jó darabig- de nagyon kiábrándító volt, hogy rakat szemét volt a mederben még Mostarban a hídnál is, ahol pedig ugye az a fő attrakció.

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.07.17. 14:10:29

@max val birca man: Persze, meg média, médiák. Ne nevettess már te is.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 14:11:01

@Tamás Varga:

Jó példa. Média - egyes szám, médiák - többes szám.

Tamás Varga · http://www.osztondij.net 2011.07.17. 14:12:41

@max val birca man: Elintézted te magadnak a házhoz lófaszért, rám itt semmi szükség a továbbiakban :)

zzzzzzzz 2011.07.17. 14:31:49

Tetszik a stílusod... Kijavítod a tudatlanságodat bizonyító ordító hibát (miután szólok), de itt a kommentek között meg sem említed, mintha minden rendben lett volna. Gratulálok!

'it's cool to know nothing' 2011.07.17. 14:46:32

@zzzzzzzz:

Meg olyanok, hogy felmegy a pocitelji várba, de még az emléktáblát sem olvassa el (ha már fel nem készült előre). Azért illene megemlíteni, hogy Mátyás királyunk építette azt a várat ott egészen délen. De mindegy, nem akarok útleírást írni most helyette.

makacshalacska 2011.07.17. 14:57:51

Nem értem sokan mit várnak, már a cím magáért beszél, pár óra alatt mit lehet látni, érezni pláne érteni egy országból?Semmit.Nemhogy országból egy tájegységről, városról/faluról sem.

tobias2 2011.07.17. 14:59:02

@max val birca man: A görög nyelv nagyon árnyaltan tud fogalmazni. Van benne egyes szám, többes szám és legtöbbes szám. Meteóra - meteórák - meteórákok. Sőt legtöbbes számok is: médium - média - médiák - médiákok. A politikus (magyarul soktikus) egyesszáma pedig enotikus (egytikus).

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 15:06:31

@tobias2:

Itt nem a görög nyelvről, hanem a magyar nyelvről beszélünk.

Magyarul a médium többes száma: médiumok.

A média többes száma pedig: médiák.

A "médiákok" a "médiák" többes száma, de ilyen egyes számú szó csak vicces értelemben van. Hallottam, hogy a média szakos hallgatók szokták magukat médiákoknak nevezni, a média+diák szóból alkották a médiák EGYES SZÁMÚ szót, s ennek többes a médiákok.

'it's cool to know nothing' 2011.07.17. 15:08:01

@max val birca man:
médiumok. De, hat médium.

a médiák ciki. a médiákok is.

puffatag 2011.07.17. 15:11:24

Albániában van egy csodálatos város: Gjirokastra, megéri a nehézkes odajutást, több napra elég középkori műemlék az egész

gaga 2011.07.17. 15:15:23

Szarajevó apiacotleszámítva lófütty.
Mostar forevör. Ne haljon meg senki addig, amíg nem látta.:-)

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 15:20:15

@'it's cool to know nothing':

A "médiumok" a "médium" többes száma.

Ha a "média" szót akarod többes számba tenni, akkor az "médiák".

Persze JOGOD VAN nem használni így. Pl. én sem használom sosem a "médiumok" szót "médiák" értelemben, mert nekem a médium az nem sajtótermék, hanem jövendőmondó.

'it's cool to know nothing' 2011.07.17. 15:20:41

@puffatag

Nem csak Gjirokastra:
www.utikalauz.hu/index.php?p=folap&id=600

De a lényeg, hogy ergé szerint nincs ott egy műemlék sem.

Muster Mark 2011.07.17. 15:30:39

Csodálatos világ lenne, ha ezek itt mind-mind fejlett, antiszemita államok lennének, mint mi voltunk 44-ben.

Zetek 2011.07.17. 15:57:07

Köszönjük szépen, de a fene sem kíváncsi ezekre. Van belőlük nálunk is elég.

borszódával 2011.07.17. 16:04:17

Az albán rész nagyon lehúzó lett. Elhiszem hogy ilyen, még nem jártam arra.
Közben arra gondoltam hogy ugyan ezt egy erdélyi utazás alkalmával is le lehetne írni, (sajna).
Csak nem a Nagyvárad-Kolozsvár-Szováta-Parajd vonalon kell mozogni.
Szerbia meg hiányzik, kíváncsi lennék milyen állapotban vannak most...
Úgy sejtem hasonló...

tewton 2011.07.17. 16:50:08

@Tamás Varga:
"a Meteora önmagában többesszám. "

végre valakitől meg tudom kérdezni: akkor mi az egyes száma?

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 17:26:10

@tewton:

egyes szám: μετεωρο
többes szám: μετεωρα

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 17:33:41

@vero:

Így igaz, innen van a meteor szó. Az jelenti kb., hogy "égi".

tewton 2011.07.17. 17:34:03

@max val birca man:
háh.
ez a baj a puristákkal.

akkor biztos úgy helyes mondani, "azok ott τα μετεωρα". meg "közelébe se mentünk tón meteorón".

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 17:42:14

@tewton:

Mivel többes szám, valószínűleg a leghelyesebb azt mondani, hogy "a meteóra nagyon szépek", mivel egyeztetni kell az alanyt és az állítmányt.

S természetesen ugyanez vonatkozik a médiára is. Mivel többes szám, így helytelen a "a média azt állítja", helyesen ezt úgy kell mondani, hogy "a média azt állítják".

Miféle puristák ezek, hogy nem egyeztetik az alanyt és az állítmányt???

:-)

gitáros 2011.07.17. 17:47:32

@Tamás Varga:
Aha, ha jól értem, szerinted pl. a közszolgálati médiA kirúgTÁK párszáz dolgozóJUKat. Vicces vagy. :)

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.07.17. 17:51:55

@gitáros:

Egy nyelvészetileg kissé képzetlen újságíró valamikor 1993-ban bedobta ez "a média az többes szám" című baromságot. Azóta eltelt 18 év, de a nyelvészethez nem értő sznobok ezt azóta ismételgetik.

Én mindig azt szoktam kérdezni tőlük, hogy "szeretsz operákat hallgatni, nézni?", majd röhögök. Ugyanis az esetek 99 %-ában nem veszi észre, hogy ezzel egy csapdába tereltem.

Bandibacsi34 2011.07.17. 17:55:28

Magyarorszag kimaradt. A nemeteknel itt kezdodik a Balkan, a romanok szerint meg a Bulgaroktol...

bigthereal 2011.07.17. 17:58:50

mikor jártál utoljára Miskolcon, kishaver?

csodálkoznál...

ndb 2011.07.17. 18:04:22

Azért Szófia sem annyira rossz. Jó, nem egy Budapest, de azért vannak szép ortodox templomai, múzeumai, nevetségesen olcsó és nagyon jó éttermei, még egy-két szocreál tere is kellemes, és az állatkertet is nagyon szerettem. Szerintem egy hétvégét el lehet ott lenni. Ja, és a bolgároknak nincs semmilyen előítélete a magyarokkal szemben. Azért ez is szempont.

stefiapo 2011.07.17. 19:15:36

Na, és koszovó? Bosznia viszont tényleg nagyon szép...

Ralph Cifaretto 2011.07.17. 19:18:41

@rajcsányi.gellért (ergé):
"A legdurvább pedig az, most már leírom, hogy útitársaim látták, amint egy belvárosi villamosmegállóban egy nőnek öltözött néger transzvesztita egy helyi állampolgárt szopatott live and direct. Hm. "

Azért mert egy rasszista, homofób fideszes vagy. Ebből is látszik, hogy Bulgária előttünk jár! A négereket és a melegeket is elfogadják, az már egy európai szinten is toleráns társadalom! Nem verik őket, max a fakszukat, azt is fiúk. :))

Ralph Cifaretto 2011.07.17. 19:21:08

@stefiapo: Azért a nagyon rendes hatóságról annyit tavaly a bosnyák határőrök vissza Dubrovnikból le akartak szedni zsével, pedig csak 10percet töltöttünk az országban.
Mondjuk rendesek voltak, mert fél óra után elengedtek, pedig már pont az euro után nyúltam. :))

Lew Archer 2011.07.17. 21:53:12

Gellért, ha legközelebb Makedóniában jártok, ott azért ne Pink Floydot hallgassatok, próbálkozz meg mondjuk Vlatko Stefanovskival :))

www.youtube.com/watch?v=o5LJAGM_tVc

www.youtube.com/watch?v=1h-sWVcP3Kw

Alfőmérnök 2011.07.17. 22:42:53

@rajcsányi.gellért (ergé): Közhely, de igaz: mára mindent behálózott a virtualitás.

Bell & Sebastian 2011.07.17. 23:03:54

1., μετέωρος, ( többesszám: μετέωροι )
archaikus, vagy ógörög, = μετά + ἀείρω = át/után -lebegő

jelentése:
- mozdulatlan lebegés
- bizonytalanság
- döntésképtelenség

2., meteor = μετεωρίτης

3., μετέωρο
http://el.wiktionary.org/wiki/μετέωρο
Hát ezt hogy értsem, se etimológia, se ragozás, se jelentés?

5., Μεγάλο Μετέωρο
"Афанасий Метеорский был человеком чрезвычайно образованным — свое образование он получил в Салониках и Константинополе — виднейших центрах Византийской империи."
http://ru.wikipedia.org/wiki/Мегала_Метеора

6., Birkamanus baszod, szájtátva bámulom a kubai-orosz-magyar külkeres önbizalmadat. XD

Bell & Sebastian 2011.07.17. 23:13:04

jav.: μετά + ἀείρω = légen át

szubjektiv 2011.07.18. 10:13:23

Há én nem tom, de a bolgár tengerpart nekem nagyon bejött. Gyönyörű helyek vannak. Van egy része, ami amolyan turistagetto lehet, ahol csak szállodák vannak hosszasan. Napospart vagy mi a bánat. De Balchik, Neszebar, Szozopol mind mind nagyon szép, hangulatos helyek. No meg ott az Aladzsa kolostor. Ha Isten megsegít, jövőre megint szeretnék elmenni Bulgáriába. Jó árban van repülőjegy Burgaszba és busszal kíválóan lehet mászkálni. Jah és hát nem utolsósorban közel sem olyan drága, mint Horvátország.
No persze Raguzát látni kell legalább egyszer, mert az egy csoda.

szubjektiv 2011.07.18. 10:37:03

@Bandibacsi21:
Lehet, hogy ők úgy tartják, de az biztos, hogy a román és a bolgár tengerpartot nem lehet egy lapon említeni.

Robinzon Kurzor 2011.07.18. 21:49:27

@vero: "albániát sokan ajározzák, de akkor ezek csak afféle robinsonok"

Azt csak afféle verok képzelik! ;-)
süti beállítások módosítása