Komment-szabadság: nemzedéki kérdés?
2011. július 09. írta: dobray

Komment-szabadság: nemzedéki kérdés?

  Nemrég a Népszava keveredett kommentügybe egy túlbuzgó ellendrukkere miatt, de hál’ Istennek a médiatanács tisztázta, hogy kommentek ügyében nem illetékes. Korábban Bayer Zsolt haragudott meg az álnevekre, nemrég a Magyar Nemzet szerkesztette ki a blog.hu kommentkezelési gyakorlatát, összekeverve az Index fórumait a blog.huval, majd a Galamus egyik szerzője akadt ki a Mandiner kommentkezelési gyakorlatán. 

  Régóta megy a sopánkodás a neten tapasztalható kocsmapolitizálás miatt, és rendszeresen fellobban a félelem attól, hogy a verbális erőszak valódiba vált, a szitkozódásokkal teli kommentmezők a pogrom előszobái. A Galamus például következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy a kommentek minősítik a médiumot, jelen esetben a Mandinert, mert olyan a lap, amilyenek az olvasói. És mivel a Mandiner alapesetben nem moderál, ezért nyugodtan egy kalap alá lehet venni a médiumot a kommentelőivel. A Galamus folyamatosan kritizálja a véleménycikk-szemlét is, fájlalván, hogy  kommentmezőben mocskos szájú élcelődés áldozatai lesznek. A Magyar Nemzet és Bayer Zsolt, valamint a Heti Válasz egyébként jó tollú szerzője, Michnai Attila viszont arra bizonyíték, hogy ez a polémia nem világnézeti kérdés (pedig utóbbinak blogja is van). A jobboldalon is megvannak ugyanezek a félelmek, csak nem a fasizmus-faktor szemszögéből tekintenek rá.
 
Talán egyszerűen arról van szó, hogy ez nemzedéki kérdés. Aki megszokta, hogy a nyomtatott lapban megmondja a tutit, és nincs visszacsatolás – maximum a szerkesztőségben megveregetik a vállát, hogy jót írtál, és néhanapján kap egy-két olvasói levelet –, az kiakad a kommentelőkön. 
 
  Minden újításnak meg kell harcolnia létjogosultságáért. Azonban ahogy a magyar közélet kezeli a netet, a blogokat, a Facebookot, az időnként igen nevetséges. Mintha elég lenne FB-profilt csinálni, meg honlapot, és kész a mindent megoldó netes jelenlét, mienk a varázsdoboz. Egy YouTube-videó a fiatalok megnyerésének kulcsa (Semjén Zsolt szerint). A stílus más másodlagos: nem veszik észre, hogy erőltetett, modoros videóüzenetekkel semmire sem mennek, illetve hogy nem elég valahol csupán jelen lenni. Üzenetközvetítő csatornaként már mindenki használja az internet számos lehetőségét. Azonban mintha a visszacsatolás, hogy ez az izé visszapofázik, ez már nem tetszene nekik. És ilyen szempontból nemzedéki alapon beszélhetünk a kommentellenes elitisták és a populista kommenteléspártiak közötti törésvonalról.
 
  A kommentek színvonala láttán aztán vélni kezdik, főleg a baloldalon, hogy a magyar nyilvánosság még nem érett meg ezen demokratikus vívmány bevezetésére, a magyarok nem méltók a kommentelésre, mert csak fröcskölődésre használják. Kérdés, hogy a fejlett európai demokráciákban vajon magas röptű, esetleg mély értelmű, hidegvérű, racionális elemzéseket olvashatunk-e a kommentmezőkben? A jobboldali kritikusokban inkább a szokásos kultúrpesszimizmus éled föl ilyenkor, hogy ma már minden jött-ment senki megmondhatja a magáért. Ezek a nézetek ugyanakkor a baloldalon is terjedőben vannak, nyilván ott a szakértők szakértését féltik igazán.
 
  Az igaz, hogy bárhol is nézzük: a kommentek között jelentős számú alacsony színvonalú beböfögés található. De ennél fontosabb az azonnali visszacsatolás és a vélemények szabad kifejtésének lehetősége. A kommentmezőkben számos értelmes vitára is akad példa, egyáltalán nem kevés. A mocskolódáson meg nem sopánkodni kell, hanem legyinteni rá. 
 
  Nem abszurd egyébként, hogy a véleményszabadságért mindig is aggódó baloldal korlátozza avagy korlátozná a civil vélemények megjelenését, míg mi, reakciós jobboldaliak állunk ki jellemzően az átláthatóság és demokrácia ezen vívmánya mellett? A szavakban mindig párbeszédre törekvő balosok mintha kerülnék a párbeszédet. Kíváncsi lennék, milyen kommentek érkeznének mondjuk a Galamusra, ha engedélyeznék a kommentelést (nem hiába fáj nekik, hogy a Mandineren kommentelhetőek a cikkeik szemléi, nem szánták annak őket). Arra is kíváncsi lennék, meddig bírnák a moderálást.
 
  Világnézettől függetlenül, jellemzően nemzedéki alapon különülnek el a kommentelésről liberális nézetet vallók a kommenteket szabályozni akaróktól. Talán nemzedéki kérdés az is, hogy mégis baloldalon vannak többen ellene. A felvilágosult abszolutizmus öröksége lehet ez.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr973041971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lew Archer 2011.07.09. 08:17:25

Nem, dobray, nagyon nincs igaza. Fel kell vállalni a moderálással járó szellemi és morális felelősséget, nem beszélve a vele járó munkáról, ha valaki színvonalas fórumot akar fenntartani.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2011.07.09. 08:35:50

kommentezni eddig is lehetett, csak nem volt internet, s mivel a kedves szerzők nem azokba a kocsmákba jártak, így nem hallották, mi szépet mondtak róluk.
most meg igen.
jujj.
pedig aki közszereplőnek/közírónak megy, ne csodálkozzon, ha.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.09. 09:02:05

"A kommentek színvonala láttán aztán vélni kezdik, főleg a baloldalon, hogy a magyar nyilvánosság még nem érett meg ezen demokratikus vívmány bevezetésére, a magyarok nem méltók a kommentelésre, mert csak fröcskölődésre használják."

MI VAN?

Bakker, a jobberek visitoznak, hogy tilcsák be!

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.07.09. 09:12:30

@Lew Archer:
nem, uram, nem. maga marhaságot beszél egy fórum, blog, egyebek lényegét veszi el a moderálás. gyáva, alemberi, tahó dolog. hogy szemeteléssel jár, hát ez benne van. aki a moderáció híve, az alember. ez van.

figyelmeztetés 2011.07.09. 09:29:55

"De ennél fontosabb az azonnali visszacsatolás"

Azonnali visszacsatolás: ez miért érték? Milyen fontos közéleti kérdés esetében hasznos az, ha gondolkodás, lehiggadás (esetleg tényeknek utánanézés) nélkül, zsigerből lehet véleményt nyilvánítani?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.09. 09:31:58

Valamint, hol törvényerejű az, hogy nyilatkozott valami funkc, hogy nem is illetékes?
Mi van, ha egyszer csak leszól a központból _valaki_ hogy el kéne már kapni a faszát ennek-annak-amannak?

Vajon lesz-e valami jogász, aki felülvizsgálja az eddigi állásfoglalást, majd kijelenti, hogy az egy téves értelmezése volt a törvénynek?

Vajon lesz-e ilyen?

Alfőmérnök 2011.07.09. 09:32:15

Aki nem tudja elviselni mások véleményét, az gyenge ember. Ha valaki álnéven áll ki a gondolatrendőrség mellett az még hozzá sunyi és szar alak is.
(Emellett a nyíltan erőszakra uszító kommentek moderálásán el lehet gondolkozni. Csak kérdés ugyebár, hogy mi számít "erőszakra uszításnak" és mi "képletes beszéd"? Hol a határ a kettő között? )

simaagy 2011.07.09. 09:37:43

Nem értem mi a probléma a kommentelésekkel.Persze előfordul,hogy kicsit/esetleg nagyon/durvák vagy nem megfelelőek a hozzászólások hangnemei,de ez mégis csak az itt élők és nem közéleti szereplők véleményei.Ezekből lehet értesülést szerezni az egyszerű emberek véleményéről,hangulatáról.Ha ezekre nem kíváncsiak az ország vezetői vagy más politikusok,azok szerintem a demokráciát csak lózungként használják,mint egy megnevezést.
A nem megfelelő hangnem és durva tartalom megszűrésére pedig ott vannak a modik.Elismerem,hogy a NET terjedésével és bővülésével egyre többen vesznek részt az oldalakon és egyre többen nyilvánítanak véleményt,de ennek inkább örülni kellene,mint gátolni!

csi szi 2011.07.09. 09:40:46

@kolbászoszsömle: Most éppen igen, de volt ez másképp is...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.07.09. 09:48:35

@csi szi: Jó!
A te valóságod más, mint az enyém!
Én úgy emlékszem, hogy a balosok nem hoztak olyan törvényt, aminél felmerült egyáltalán, hogy a komment miatt a kommentfelület gazdáját büntessék.

ÉS

Lehet, hogy volt ez másként is, de MOST a fidesz regnál, és az kúrogatja a népet, a nagynevű megmondóembereik hathatós támogatásával.
Erre azt mondani, hogy FŐLEG a balosok utálják a kommenteket túl megy a csúsztatáson.

VALAMINT

A kommentelés vívmánya be van vezetve. Annak bevezetéséről, már, hogy elég érett-e hozzá a nép, értekezni, ocsenynagy faszság!
Meg kéne tanulni írni.
Vagy foglalkoztatni egy LEKTORT.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 09:51:22

Egy másik poszt alatt (itt: mandiner.blog.hu/2011/07/04/a_kommenteles_dicserete) ezt a kérdést már egyszer "lezúztuk". Amit ott és akkor mondtam, ma is fenntartom:

"(...)

...@rajcsányi.gellért (ergé): megoldása, hogy is, ha "rászólnak" a szerkesztőre, akkor moderál praktikusan teljesen rendben van (volna), csakhogy jogilag nem old meg semmit --- azaz, nem teremt tiszta helyzetet. Mert mi van, ha a médium tulajdonosa szól le vagy a pártközpontból szólnak le? Mert mi van, ha egy kommentelőre pikkel a szerkesztő? Annak a kommentelőnek nem sérülnek a személyiségi jogai? Mert mi van, ha szerkesztők, amit szerkesztőségi anyagban nem tudnak elmondani, azt kommentekbe csomagolva mondják el? :-]

Én egy bűzhödt diktatúrában nőttem fel. '89-'90-ben éreztem magam először szabadnak. De nem sokáig, mert a marxista-leninista ideológiai terrort villámgyorsan felváltotta a liberálbolseviki ideológiai terror. Azok, akik véleményem miatt antiszociálisnak és/vagy rendszerellenesnek bélyegeztek a kádárvilágban, azok (sokszor ugyanazok a személyek!) unpécének, csurkistának, (klerikál)fasisztának, nácinak, antiszemitának, rasszistának, akármifóbnak, mittoménmilyenannyukp*csájának bélyegeztek, már a rendszerváltozást követően két-három évvel. Tudom, mi az, a mi az:-] Szóval, a szólásszabadságnak nálam nagyobb hívét nemigen lehetne találni, ebben a hazában. (S, nem mellesleg, valljuk be őszintén, ha nem terjed el a Zinternett és a szabad véleménynyilvánítás nem kap ilyen felületet, akkor talán még mindig nem tört volna meg a liberálbolsik véleménymonopóliuma!) Ha ma bármilyen formában korlátoznák a Világhálón való szabad megnyilvánulást, azt én (is) életem második nagy szabadságdeficitjeként élném meg. Ez a mérleg egyik serpenyője.

A mérleg másik serpenyőjében azonban ott van az, hogy „…Mindazonáltal ami kibontakozik ebből a kibaszott, buja billentyűpüfölő hajcihőből, az nem valami egérút a bőrünkből a fehér poliészter és a globális lelki közösség magasztos, transzcendentális birodalmába, hanem sokkal-sokkal mocskosabb és érdekfeszítőbb valami - ragacsos tartalma megborzaszt, felzaklat és elcsábít. Ez a Millió Lélek Láthatatlan Lázadása, a modemeikből szörnyetegeket okádó nevetséges és drasztikusan sugárfertőzött hitehagyottak tömegéé.” (www.mek.oszk.hu/00100/00140/html/02.htm) A Zinternett ma olyan, mint egy egyre terjedő, mindenhová elérő, beférkőző fertőző áradat. Ez erkölcsileg (szerintem is) vállalhatatlan. Hogy ezzel a dilemmával kezdeni tudjunk valami, elsőként legalább odáig el kellene jutnunk, hogy világosan, egyértelműen tisztázzuk a Zinternett jogi viszonyait. Ez a jelenlegi kormányzatnak láthatóan nem sikerült. De ez nem jelenti azt, hogy ez megoldhatatlan.

Valószínűleg rossz irányból futunk neki a kérdésnek, ha a személyek korlátozása, regulázása felől (futunk neki) (...). Sokkal ésszerűbb, ha bizonyos tartalmak (tételes, egyértelmű) tiltása felől közelítenénk meg a problémát...

(...)

...Nem úgy védenénk-e a szólásszabadságot (és a személy méltóságát) a leginkább, ha rendesen szabályoznánk ezt a kérdést, világosan, tételesen meghatároznánk, hogy milyen tartalmak minősülnek törvénysértőnek és ezek eltávolítására köteleznénk a médium szerkesztőjét (s ugyanakkor, ha olyan tartalmat távolít el, amely nem tartozik ebbe a körbe, akkor azért is felelősségrevonhatóvá tennénk:-))?

A Fidesz azért nem bírt el ezzel a kérdéssel, mert "értékrelativista" módon közelített hozzá: hát így nem is fog menni! Visszaélni lehet értékrelativista módon (értékrelativista megközelítés a hatalmi érdek is:-)), de problémátmegoldani nem :-]

(...)

...Ha tartalmi korlátozást/szabályzást alkalmazunk és azt egyértelmű törvényi keretbe foglaljuk, akkor nincs apelláta --- a szerkesztőnek a törvénysértő tartalmat (és csak azt!) el kell távolítania:-) Pld. ha egy komment obszcén kifejezést tartalmaz, ha egy személyt (amennyiben a kommentben a személy neve szerepel) becsmérlő kifejezésekkel illetnek, ha egy kommentben szeméremsértő megjegyzések találhatók stb., a szerkesztő köteles a kommentet eltávolítani. Így a véleménynyilvánítás szabadsága nem sérül, csak mindenki jobban figyel arra, mit hogyan fogalmaz meg:-)...

(...)

Ha tartalmi szabályozást alkalmaznánk a Zinternetten ezzel két problémára is kezelnénk:

1) megoldanánk a kommentek jogi státusza- és a kommentek tartalmának felelőssége-kérdését
2) mivel "a kultúra formát adás", ezért ezzel a lépéssel (a tartalmi szabályozással) adnánk egy esélyt önmagunknak és a kultúrának, hogy (kultúránk) a teljes széthullás helyett a formáttalálás irányába mozduljon el...

(...)

...Vagy a személy szabadságát vesszük el vagy a korlátlan(!!!) véleménynyilvánítás szabadságát --- ha nekem választanom kellene, én az utóbbit adnám oda (mert így a méltóságom megmarad).

A világhatalmiglobálliberálbolsevikinyujorktelavivtegely pedig így is, úgy is be fog tartani --- ha már mindenképpen meg kell küzdenünk, akkor küzdjünk jó célokért és nemesen:-)

(...)

Azt nem látjátok, hogy a szabadságért a szabadságotokkal fizettek (klasszikus esete annak, amikor akciósan egy termék drágább, mint az akciót megelőzően).

Ahol egyértelmű szabályozás van, ott mindenki tudja, hogy mi a vektor és kénytelen-kelletlen vagy önként-dalolva alkalmazkodik, de ahol "nevegyékelaszabaccságotmeraznácifasizmus!!!" van ott a hatalomtól a médiumokig mindenki ott él vissza ezzel az exlex állapottal, ahol csak tud.

Miért hoz gumitörvényt a jelenlegi kormánytöbbség? Mert ha nyíltan kipakolná a placcra az elképzeléseit, abból csak virnyákolás kerekedne. Ehelyett összegányolnak egy olyan törvényt, amit sehogyan sem lehet értelmezni, eljátsszák a jajjjmegbüntetlek-jajjjnembüntetlekmeget, hátha elveszik a kedvét és az önbizalmát a jónépnek nem csak a megmondástól, de a gondolkodástól is.

Olyan nincs, hogy mindent lehet --- ahol nem a közösségi értékrend a meghatározó, ott a manipuláció, a visszaélések, a hecc és a balhé az úr, ahol nem a tradíció és a törvények uralkodnak, ott (akár nyíltan, akár rejtve, de) a direktívák fognak uralkodni.

(...)

...Ha a kommentfelület egy nyilvános budi-ajtó, akkor a felelős a budiajtajáért a budiüzemeltető lehet --- internetes sajtótermék esetén a (felelős) szerkesztő. A felelőssége abban áll, hogy ha törvénysértő tartalom jelenik meg a felületén, azt --- záros határidőn belül --- tüntesse el. S hogy tudhassa, hogy mi is a törvénysértő tartalom, ahhoz ezt világosan meg kell határozni. Igen, törvényben.:-) Szerintem ez a méltányos és kivitelezhető megoldás. (Ott van még persze a Michnai-féle, mindenféle internetes jelenléget központi regisztrációhoz kötünk módi is --- fentebb valaki írta, hogy Dél-Koreában ez a módi ---, de ez szerintem sokkal nagyobb szabadságdeficittel járna.)...

(...)"

"Egy példa:

...Orbán Viktor válaszolta a demonstrációra készülő rendvédelmiseknek (ha jól emlékszem), hogy petíciójukat majd átadja a bohócügyi államtitkárnak.

Erre lehet(ne) úgy is reagálni egy kommentben, hogy "orb*nb*szdany*datsz*jba" (de ez csúnyán becsületsértő volna) és lehet(ne) úgy is, hogy "a helyzet komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a miniszterelnök úr legbensőbb bizalmasához fordul az ügyben tanácsért". (...) Ha az ordenáré trágárság és tapló személyeskedés feladása volna az ára annak (ha bizonyos tartalmi szabályozással le tudnánk rendezni a kommentproblémát --- (...)), hogy megőrizhessem személyes szabadságomat és méltóságomat és véleménynyilvánítási szabadságomat, én biz könnyűszívvel odaadnám a a taplóság és az ordenáréság jogát azokért:-)

(...)"

ü
bbjnick:-)

kismanyika 2011.07.09. 09:52:57

Szilvay, most ez volt a vonal? tegnap toltátok az abortusz-házasság cikket, na mindegy.

ezen hatalmasat röhögtem: "A kommentek színvonala láttán aztán vélni kezdik, főleg a baloldalon, hogy a magyar nyilvánosság még nem érett meg ezen demokratikus vívmány bevezetésére, a magyarok nem méltók a kommentelésre, mert csak fröcskölődésre használják. "

Apa, a te kenyéradó gazdád kezdett el pörögni egy kommenten, ráadásul ugyanúk hozták a ti kedvenc médiatörvényeteket.

ennél azért a bayer zsolt tehetségesebben képviseli a voanalat

whiterose 2011.07.09. 10:23:55

ha valaki a balos lapokon kommentelni szokott, az tudja, hogy kemény cenzúra folyik ott.

figyelmeztetés 2011.07.09. 10:33:06

@bbjnick: Nagyon szépen megírta. :)

Civilizáció nélkül a világ az embert a nap minden órájában inzultálja és a méltóságával összeegyeztethetetlen helyzetek tűrésére kényszeríti.

A civilizáció tehát előfeltétele a szabad életnek. A civilizációnak pedig előfeltétele a szabadság korlátozása.

naugye! 2011.07.09. 10:38:36

A kommentek olyanok, amilyenek. Nekem a posztolók ordas hazugságaival vannak inkább bajaim. A jobboldal tette a médiaharc következő célpontjává a kommenteket, most azokra készül lesújtani a nemzeti együttműködés ökle. Hiába is próbáljátok áttolni a szarkupacot a másik oldalra, aki egy kicsit is jártas a neten, az tudja, mi az ábra.

FreeWilly! 2011.07.09. 10:45:24

A médiatanács a kommentek ügyében nem illetékes.
Még. De majd az lesz. Visszamenőleg.
Elvégre a törvényből mindkét változat levezethető, ma így értelmezik, holnap úgy.

S***ci 2011.07.09. 10:54:03

A kommenteket utáló-mindig moderáló népekenek ott van pl. a Facebook-os komment-box.

Ha valaki nem tetszik, letiltom, így én magam moderálom, hogy én mit látok az egészből...

Ez szerintem sokkal jobb és egyszerűbb, mint a központi moderálás... Ráadásul így a jobberek letilthatják a balos, a ballerek a jobbos, az értelmesek, meg a troll kommentelőket! ...és máris bekövetkezett a világnézet szerint kommentvakság!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.07.09. 10:59:10

@Lew Archer: Így van, így van. Gondolatrendőrségről, cenzúráról hisztizni pedig tipice baller szokás, hagyjuk meg nekik ezt (ők csak tudják miről van szó, elég eredményesen műkötették ezeket 40+ évig)

figyelmeztetés 2011.07.09. 11:02:35

Érzésem szerint a politikai portálokon a kommentek 90-95%-át ugyanaz a néhány ezer ember generálja. Ha lenne köztük ezer ember, aki spontán módon kialakítana valami közmegegyezést az elvárt stílusról, akkor a maradék simán alkalmazkodna hozzájuk.

Madass 2011.07.09. 11:06:12

Azt mondta az a szerencsétlen illetékes, hogy a kommentek nem tartoznak a hatóság illetékességébe. Ebből hogy a fütyülőbe' sikerült eljutni odáig, hogy márpedig patásorbán akkor is cenzúrázni fogja a kommenteket?

Már várom az első embert, aki bejelenti, hogy Szalai Annamária gyíkká változtatta, de már elmúlt! :D

Maretz 2011.07.09. 11:11:05

@naugye!:

Bottom line: mégis a mandineren szabad a kommentezés, a galamuszt (és akkor még a kapcsolat.hu-ról nem is beszéltem), irdatlanul cenzúrázzák. De gyakorlatilag bármelyik balos blogban alap, hogy előzetes szűrés van, csak "jóváhagyás" után jelenhetnek meg a kommentek.

Szóval lehet magyarázni, de aki kicsit is jártas a neten, az tudja, hogy a jobbos blogokon általában szabad a kommentelés és minimális a cenzúra (már ha van egyáltalán), míg a balos blogokon már egy egyszerű gyurcsány takarodj is kimoderálásra kerül...

Maretz 2011.07.09. 11:14:42

@FreeWilly!:

Na igen. Amikor jobbat nem tudtok kitalálni (mert az eddigi hisztiről kiderült, hogy alaptalan), akkor jön a "de majd egyszer biztosan fogják"... Nem látod mennyire komolytalan ez?

Az elmúlt egy év összefoglalva:

Balos: "Diktatúra van!!!"
Jobbos: "Nincs diktatúra"
Balos: "Jó, lehet hogy nincs, de még LEHET!!":)

A fenti párbeszéd kb. az elmúlt 20 év egészére igaz... érdekes, a baloldalon mindig minden csak LESZ. Kommunizmus is csak lesz, jólét is csak lesz, pannon puma is csak lesz, meg orbándiktatúra is majd lesz... A sápítozó nyugdíjasokat persze 20 év után is lehet ugyanazzal a szöveggel hülyíteni, de azért az értelmes ember rájött már, hogy aki túl sokat jósol (és abból semmi soha nem jön be), azzal valami nem stimmel.

naugye! 2011.07.09. 11:18:03

@Maretz: Ugyan miért moderálná ki egy jobbos blog, hogy Gyurcsány takarodj?!

Bloodscalp 2011.07.09. 11:53:19

előadod az álszentet dobray szokás szerint, mindenki tudja h balos sajtót alapból fikázási céllal (plusz minél több komment, annál több kattintás?)
tesztek ki főoldalra, hát ennyire telik ergétől...

Ha nemzedéki kérdés lenne a kommnetelés, miért hozod fel azt hogy a bal szerint moderálni kéne-csak a cím nem passzol az írásodhoz, jobboldal szerint nem(?), ez hol érzékelhető?

A moderáció alapban isteni bűn lenne?

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Felhívnám a figyelmed hogy ez minden blogon befigyel, hálisten a főnökeidnek

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2011.07.09. 11:55:34

@figyelmeztetés: azért fontos, mert így lesz majdnem olyan, mint a beszélgetés. Beszélgetés közben sem vár fél órát, míg végiggondolja, mit akar mondani. Végiggondolni a véleményt a metrón kell, meg egyedül.

Lew Archer 2011.07.09. 13:51:26

@málnási:

Nem.

Az ellenvélemény egy dolog, a morális és szellemi minimum színvonal alatti mocsok meg egy másik.

Alfőmérnök 2011.07.09. 14:11:45

@Lew Archer: Van, akinek Grift és Kündü kommentjei is a "szellemi és morális színvonal alatti mocsokok".
(Nekem nem, de valószínűleg az elsők között lennének akiket ki kéne moderálni.)

Anselmo 2011.07.09. 14:19:19

"A jobboldali kritikusokban inkább a szokásos kultúrpesszimizmus éled föl ilyenkor, hogy ma már minden jött-ment senki megmondhatja a magáért."

Azt hittem, ezért csináltuk azt a kurva demokráciát.

Egyébként engem eddig csak baloldali fórumokon cenzúráztak. A csúcs eddig a kapcsolat.hu, ott a regisztrációm után fél órával rögtön ki is zártak, pedig még meg sem szólaltam! Vajon honnan tudták, hogy nem vagyok az elvtársuk?

BruceTheHoon 2011.07.09. 14:24:44

@Anselmo: "Egyébként engem eddig csak baloldali fórumokon cenzúráztak. A csúcs eddig a kapcsolat.hu, ott a regisztrációm után fél órával rögtön ki is zártak, pedig még meg sem szólaltam! Vajon honnan tudták, hogy nem vagyok az elvtársuk?"

Minden balos blognak és website-nak közvetlen kapcsolata van az MSZPÁVH-val, a regisztráció eleve az ő rendszerükön történik. Nem minden jobbost tiltanak ki egyébként, csak az antikommunista mozgalom legjelentősebb, már-már kultikus személyiségeit. Mint az közismert.

midnight coder 2011.07.09. 14:27:16

Maga a kommentlés önmagában nagyon jó dolog. Viszont a moderáció is az. Ami nem arról kell hogy szóljon hogy a nekünk nem tetsző véleményeket kizárjuk, hanem hogy a kulturálatlan trollokat küldjük el melegebb égtájra. Az anyázó, másikat felakasztásra buzdító, és egyéb a civilizációval csak igen távoli összefüggésbe hozható emberek kirúgása kifejezetten jót tud tenni egy fórumnak vagy egy blognak. A kommenteknek ugyanis nem egymás felmenőiről kellene szólniuk.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.09. 14:28:18

"..a kommentek között jelentős számú alacsony színvonalú beböfögés található.."

Faszt!

Sir Galahad 2011.07.09. 14:41:30

Moderálni nem azért kell, mert beírja valaki, hogy mondjuk anyád a kerek perec. Azért kell, mert előfordulhat, hogy egy nagy nyilvánosságot kapott, amúgy valótlan tartalmú bejegyzés miatt, teszem azt, üzleti kárt szenved egy vállalkozás. És akkor ki fizet? A kommentelő nem, mert ugye az anonim és elérhetetlen... a blog gazdája? Ő széttárja a kezét, hogy ezt márpedig nem ő írta... egyéb megoldás a moderáláson kívül?

Lew Archer 2011.07.09. 15:07:17

Van itt egy fogalmi tévedés amúgy. A moderálás nem okvetlenül a kommentek törlését és a kitiltást jelenti, noha ezek lehetnek a moderálás eszközei és szankciói. A moderálás egy beszélgetés vezetését, mederben tartását jelenti.

anarch 2011.07.09. 15:15:36

Megjegyzem a választásokon is a szavazatokat névtelenül szokás leadni. A politikai komment annyiban tér el, hogy nem komplett programok közül választanak emberek, hanem megmondják ez fasság, az meg még jó is lehet. Értsd: ugyanazok az emberek húzzák az X-et, mint akik kommentelnek, ráadásul közvéleménykutatásra meg nemzeti kérdez-felelekre sem kell pénzt kiadni, mert házhozjön a komment. Csak kell valaki aki ki tudja értékelni :).

penelope garcia 2011.07.09. 15:16:59

őőő jól értem, te most burkoltan azt mondtad, hogy a hülyekomcsik nem bírják a kritikát, de bezzeg a jobberek milyen tökösen tűrik?
Én nem látok eltérést.
Ahogyan pl az MSZP oldala moderál, töröl, kitilt, az tényleg gyakran problémás. De nem kéne elfelejteni, hogy a Fidesz honlapján pl nem is mertek fórumot csinálni, nehogy véletlenül beszóljanak. És Orbán faszbukja? Tudod te, hogy milyen durván törölnek?
De ezek csak példák.
Szóval nem, én nem úgy látom, hogy bármelyik oldal is képes lenne éretten fogadni, lereagálni az őt ért kritikákat.

kalapácstollú 2011.07.09. 15:17:41

@figyelmeztetés: Miért gondolod, hogy aki kommentel, az nem néz utána a dolgoknak? Miért gondolod, hogy aki a cikket írta, az viszont utánanézett?
Miért gondolod, hogy aki kommentel, az nem higgadt, aki a cikket írta az pedig feltétlen az?

rexter 2011.07.09. 15:54:34

@Lew Archer: maga egy idős vagy buta ember. az egyik mindenképpen.

különvélemény 2011.07.09. 15:57:09

@penelope garcia:
A balos blogok is szűrnek rendesen, simán kiszedik a nem tetsző írásokat.

Múltkor csak index idézetből állt a kommentem, de ellentétes volt a blogger véleményével. Nem is ment át a szűrőn.

kafferbivalybalamber 2011.07.09. 15:59:00

A szólásszabadsággal, úgyismint kommentelés, lehet élni, meg lehet visszaélni. Mint mindennel.
Szerintem be kéne szüntetni a permanens gyávaságot, és vállalja mindenki névvel a mondanivalóját. Adott esetben felelősségre vonhatóan.
Már csak azért is, mert a névtelenség illúzió, fél óra alatt beazonosítható minden aktívabb kommentelő.

Goompah 2011.07.09. 16:02:38

"Nem abszurd egyébként, hogy a véleményszabadságért mindig is aggódó baloldal korlátozza avagy korlátozná a civil vélemények megjelenését, míg mi, reakciós jobboldaliak állunk ki jellemzően az átláthatóság és demokrácia ezen vívmánya mellett?"

A baloldalt kiegészíteném a liberális oldallal. Sőt leginkább a liberális, antifasiszta, antirasszista, zöld stb. oldallal. A sima balosok még inkább tűrik a kritikát és az ellenvéleményt.

Csöppet sem abszurd. Csupán azt a tényt jelzi, hogy a baloldal és még inkább a liberálisok (antifasiszták, antirasszisták, anti-antiszemiták stb.) véleményszabadságon a SAJÁT véleményük szabad kifejtését értik. A másokét nem, mert az ellenvéleményre hisztérikusan idegesen reagálnak, aminek a vége többnyire a kimoderálás, kitiltás.

Aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok sem antiszemita, sem rasszista, sem cigánygyűlölő, sem fasiszta stb. Mégis ki vagyok tiltva egy sor libsi és antifasiszta stb. blogból (kettős mérce, magyarinfó, kósersrác, egyenlítő stb.). Igaz, ez még akkor történt, amikor csak ismerkedtem a blogokkal, mostanság már nem akkor sem kommentelném őket, ha ezek amúgy eltűrnék az ellenvéleményt.

Bloodscalp 2011.07.09. 16:05:00

@különvélemény: ő is ezt mondta, mindkét oldal politikai alapon szűr, a mandineres srácok azt hiszik ha nem reagálnak vmire, és lenéznek vkit, mert az illető buta, és nincs a szintjükön az majdnem olyan mint a szűrés, ez kb olyan mint a kormánypolitika, nem meghallani a másikat és nincs is

Goompah 2011.07.09. 16:10:03

@kafferbivalybalamber:

"Szerintem be kéne szüntetni a permanens gyávaságot, és vállalja mindenki névvel a mondanivalóját."

Miért gyávaság a névtelen kommentelés? Ha egy blogon ütköznek a vélemények, nem mindegy, személy szerint kicsoda áll egy-egy vélemény mögött? A vélemény lényeges, nem az ember.

"Adott esetben felelősségre vonhatóan."

Ez érdekes megjegyzés tőled. Miféle felelősségre vonásról beszélsz. Elvileg Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, nem? Persze csak elvileg, ez is az egyik oka a névtelenségnek.

"a névtelenség illúzió, fél óra alatt beazonosítható minden aktívabb kommentelő. "

Ha az a célja, hogy ne legyen azonosítható, akkor megfeszülhetsz, akkor sem fogod azonosítani. Nem is tudom, hogyan azonosítasz egy olyan usert, aki az egyik percben Finnországból, a másik percben már Tanzániából kommentel, újabb pár perccel később pedig Argentínából.

fatia-negra 2011.07.09. 16:11:16

be kell tiltani a kommentelést...

kösz hogy még én utoljára ezt elmondhattam...

fatia-negra 2011.07.09. 16:11:53

@kalapácstollú: a lényegnél vagyunk.... ez zavarja őket...

nagyságrendekkel színvonalasabb és tartalmasabb kommentek születnek mind posztok... igaz hogy 100 ból egy... de akkor is. ha minden századik olvasójuk JOBB cikket tudna írni, mint a posztoló, hát minimum elkeserednek...

persze a 99% ra hivatkoznak, hogy milyen szar kommentek vannak... és nekik is igazuk lesz

Goompah 2011.07.09. 16:13:13

@Bloodscalp:

"az majdnem olyan mint a szűrés"

Te viszont nem csak majdnem, hanem igen erősen csúsztatsz, magyarul hazudsz.

A "lenézett" komment leggyakrabban a többi kommentelőnek szól, nem a posztolónak. Így aztán irreleváns, foglalkozik-e vele a posztoló, mert a többi kommentelő elolvassa, reagálhat rá.

A szeretett ballibjeid által törölt kommentekre viszont senki nem reagálhat, mert nem is olvashatják.

kafferbivalybalamber 2011.07.09. 16:14:57

@Goompah: A névtelen beszólongatás a gyávaság, nem úgy általában a kommentelés.
A felelősségre vonás pedig akkor kerül elő, ha valaki visszaél ezzel a bizonyos szólás és véleményszabadsággal, és mondjuk BTK-ba ütköző dolgokat ír le. (Az egy másik kérdés, hogy a törvényekkel mennyire ért egyet valaki.)
A beazonosítás meg... Ne legyenek illúzióid. Ha nem is a mezei kommentelő, de a szervek beazonosítanak akkor is, ha a fejed tetejére állsz.

Goompah 2011.07.09. 16:30:20

@kafferbivalybalamber:

"ha valaki visszaél ezzel a bizonyos szólás és véleményszabadsággal"

Amit pedig ugyan ki dönt el? Netán nem azok, akik a minap a feljelentést tették és a felhajtást csinálták egy komment miatt? Most a dolog lezárult azzal, hogy a hatóság illetéktelennek mondta magát az ügyben - és ha legközelebb egy másik hatóság illetékesnek tartja magát? Esetleg visszamenőleges hatályú törvény alapján?

"a szervek beazonosítanak akkor is, ha a fejed tetejére állsz."

Ebben nem lennék olyan biztos. TOR plusz publikus WiFi elég biztos módszer, és akkor még csak a legegyszerűbbet mondtam.

sárkányfő 2011.07.09. 16:36:42

Zavaros, csapongó, félkész és főleg előítéletes poszt, persze mondjuk kit érdekel?

Egy újabb jobbos, aki nem képes felfogni, hogy a korrekt moderáció nem hogy nem ellentétes a véleményszabadsággal, de épp ellenkezőleg, még segíti is azt. És még büszkén virít a nagy átláthatóságot biztosító jobbos képében :) Na nem mintha nem lenne egy csomó balos blog, ahol vagy teljesen, vagy moderálva, de bőven van átláthatóság+demokrácia.

Tudjátok, egyszer majd talán ti is rájöttök, hogy a mozgásszabadság nem azt jelenti, hogy szabadon lehet verekedni, tombolni, akár egy magánklubban, akár az utcán molotovval. Ugyan érvényes a szólásszabadságra. Minden szabadság csak értelmes keretek között értelmezhető, ez mondjuk kisiskolás lecke... persze jobbról sokan ezt sose értik meg...
Amíg valaki nem képes ilyen nem is túl szofisztikált dolgokat megérteni, addig miért ír róla posztot?

Megjegyzem a saját blogjában bárki megteheti azt is, hogy akár letiltja a kommentelést. És tudjátok miért? Mert a demokrácia és a véleményszabadság az állam felé elvárás. A saját klubjában mindenki azt csinál amit akar. Magántulajdon, magánügy.

Tényleg, mit szóltok a jobbos véleményvezér.bloghoz? Korábban kőkemény előmoderáció ment, na nem csak stílus alapján (az jogos), hanem tartalom alapján is, engem pl. jópárszor kidobtak csak mert finoman jeleztem, hogy a poszt kiinduló logikája is hibás (mint itt is...).
Most már ott tart a VV, hogy a hozzászólóktól elvárja hogy saját névvel, FB-os reggel írjanak, de ők még egy rohadt nikket se bírnak kiírni. Az ilyen jelenségek nem fértek bele ennek a posztnak a koncepciójába :)

Ha már így részben önmagatok a témátok, lenne egy kérdésem. Nektek mindig mindenben igazatok van? Már csak arra alapozom a kérdést, hogy - amolyan "Kumin-módra" - sose kértek elnézést egy kurva nagy tévedés vagy akár hazugság után. Pár napja a HVG-s baromságotok volt, és persze senki nem szólt semmit, csak lapított, de jól emlékszem még az igazán aljas és durva hazugságra a Heller Ági ügyben is. Oké, akkora jellemek nyilván nem vagyok, hogy leírjátok, hogy "hibáztunk, bocsánatot kérünk az érintettektől", de legalább egy halk, visszafogott, személytelen "tévedés történt" becsúszhatna...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.07.09. 16:37:47

katpol blogon oldották meg elegánsan: oldalt van egy szép piros gomb, aszongya: "bullshit esetén kéretik megnyomni"
no akkor most BEEEEEEP

Goompah 2011.07.09. 16:42:10

@sárkányfő: "Nektek mindig mindenben igazatok van?"

Ez már-már wmikit idézi.

kafferbivalybalamber 2011.07.09. 16:50:11

@Goompah: Hogy ki dönti el, az egy következő kérdés.
És igen, ha veszed a fáradságot ahhoz, hogy mindig egy publikus wifiről, kamera látókörén kívül kommentelj, akkor nehezebben buksz le. "Nem életszerű."

Viszont kezd olyan érzésem lenni, hogy a vita kedvéért, öncélúan akarsz vitázni. Én viszont nem, sorry.

Goompah 2011.07.09. 17:09:23

@kafferbivalybalamber:

"Viszont kezd olyan érzésem lenni, hogy a vita kedvéért, öncélúan akarsz vitázni. Én viszont nem, sorry. "

Elég merész következtetés. De nagyjából leszarom, milyen érzésed kezd lenni. Ok nélkül vagy agresszív, ennyi elég ahhoz, hogy ne foglalkozzam veled. Na csá.

nemjogasz 2011.07.09. 17:15:56

fantasztikus, hogy a mandiner akkor is tud a baloldalba rúgni, ha éppen a jelenleg hatalmon lévő jobboldal hülyeségét fikázza.
Idézzen már a kedves szerző egy ismert baloldali politikust, aki be akarná tiltani a kommentelést! (Lehetőleg ne egy csajóröcsögei szoci önkormányzati képviselőt.)
A szerző a baloldal komment ellenességét egyetlen, semmilyen mértékben nem mérvadó, ismeretlen bloggal illusztrálja, míg a bajerzsoltit csak foghegyről említi, pedig a kettő nem egy kategória. A "nem érett meg rá a társadalom" érv, a gyerekként kezelés meg tipikusan nem bal, hanem jobboldali (lásd:fegyvertartás, drogliberalizáció, öngondoskodás)
Az önkéntes moderáció (hangsúlyozom, önkéntes, nem pedig törvényi fenyegetettség hatására történő!) nem cenzúra. Ott ugyanis a blog, honlap, fórum stb. gazdája dönti el, mit akar a saját felületén megjelentetni, ha valakinek ez nem tetszik, joga van nem olvasni az adott oldalt, és máshol, mondjuk a saját blogján nyugodtan leírhatja a véleményét a kimoderált egyén. Viszont, ha a bloggazda államhatalmilag van kötelezve, az cenzúra, akkor ugyanis a politika dönti el, hogy milyen kommenteket kell törölnie. Ilyenkor radásul még az sem egyértelmű, mi a törvénysértő és mi nem, elvégre nem lehet minden blogoló jogász, hogy meg tudja állapítani, másrészt a hatóság is szépen játszadozhat az "ez még nem-ez már igen" határral is, ahogy szokta. Ez pedig a teljes öncenzúrához vezet, azaz még azokat a kommenteket is kitörlik a bloggazdák, amik nem törvénysérőek, csak hogy ne tegyék ki magukat egy esetleges hatósági eljárás kockázatának.
Amúgy én azon a véleményen vagyok, hogy a kommentelés telejesen egyenértékű egy hétköznapi beszélgetéssel, csak éppen írott formátumú, így visszakereshető. Azaz aki meg akarja mondani, mit lehet kommentben írni, az meg akarja mondani, hogy mit lehet a kocsmában/utcán/saját lakásodban mondani.

regress 2011.07.09. 17:19:18

szalai kannamari,és bandája 29milliárdból dőzsöl.miért,ha már mindenhol fideszes kézivezérlés van?ezt is a balosok?nanemá

Bloodscalp 2011.07.09. 17:23:20

@Goompah: Te viszont nem csak majdnem, hanem igen erősen csúsztatsz, magyarul hazudsz.

??? te hülye vagy? ezt komolyan így gondolod? miért csúsztatás?

nem szerettem a ballibeket, de dobray azzal a 40 trollal emeli magukat erkölcsileg a Galamus fölé (ami egy pártmédia) akik rendszeresen lefikázzák őket, ki nem mondva ha lenne komment lehetőség az oldalukon ott is lefikáznák őket (csak ezért regisztrálva oda magukat), de sajnos a saját kis agymosott trolljaik csak itt tudnak fikázni-ergo a bal cenzúráz (szokás szerint általánosítás-) erre büszke?

1. a legtöbb pártmédia moderál(baltól egész a jobbikig igen), erre a legjobb példa a facebook, elsőként az szeretett vezetőnk oldala, ami elvileg miniszterelnöki elérhetőség, és tök normális emberi dolgokat is törölnek-ez tény

2. a mandiner is pártmédia-mert az, attól függetlenül h saját bevallásuk szerint is végső esetben moderálnak csak-ennyiből respect nekik, bár volt h egy egész írást eltüntettek <<KKTT>> ekkora baromsággal vádolni a balsajtót hogy csak ők moderálnak, mert nekik van rá szükség ...röhejes...viszont beleillik abba a nagyképű címkéző
háborúba amit folytatnak

Netszamuráj 2011.07.09. 17:26:01

@málnási: Ez egy nagy hülyeség. A prohardver fóruma például pont attól emelkedik ki a többi közül, hogy ott a moderátorok kőkemények.

Ki az isten olvasná szívesen egy új Asus alaplap kommentjeit, ha néhány nagytudású ott is zsidózna? Senki. Ami nem odavaló, vagy nem kellően cizelláltan van megfogalmazva, azt ki kell moderálni a francba.

Természetesen nem úgy kell moderálni, hogy azt törlöm ki, ami nekem nem tetszik. Hanem azt kell kimoderálni, ami nem felel meg az adott oldal szabályzatának.

Egész egyszerűen néhány kretén bármilyen fórumot, blogot használhatatlanná tud silányítani az elmebeteg beböfögéseivel. Ki kíváncsi erre? Szerintem mindenkit idegesít.

igényes 2011.07.09. 17:27:54

Hiába mondanak valamit finoman és diplomatikusan, például Orbán Viktonak, ahogy azt a Velenceiek megtették, ő bizony sajátosan értelmezi, sőt dicséretnek állítja be a kritikát. Nos az ilyen tipusú, felkészültségű, alattomos, sunyi embereknek a kommentelő persze, hogy értetni kívánja közlendőjét.

Nem használ diplomatikus szófordulatokat, hanem egyenesen, magyarul, érthetően, talán nyelvtanilag helyesebben, mint a köztársasági elnök elmondja:
Ez az új alaptörvény nem jó, egy nagy kalap szart sem ér! Hülye volt az, aki megalkotta, és egy nagy barom, aki jóváhagyta.

Miért sértő az igazság? A kritika jogos, és a helyét megállja.

Goompah 2011.07.09. 17:28:54

@Netszamuráj:

"A prohardver fóruma például pont attól emelkedik ki a többi közül, hogy ott a moderátorok kőkemények."

És kőkeményen részrehajlóak. A haveroknak mindent megengednek, másoknak pedig kuss.

Goompah 2011.07.09. 17:33:00

@Bloodscalp: Leírtam, miért csúsztatás. Ha szerinted nem reagálni egy kommentre komolyan "majdnem olyan", mint törölni, akkor kár vitatkoznunk egymással.

Netszamuráj 2011.07.09. 17:45:47

@Goompah: A Prohardver részrehajló? 9 éve olvasom, de még nem tűnt fel. Hoznál példát és nickeket? Vagy hogy mire részrehajló?

Továbbra sem értem miért kéne engedni az értelmetlen anyázást egy blogon/fórumon. A Velvet cikkének hozzászólásai - amíg le nem tiltották a kommenteket - például az utóbbi időkben teljesen olvashatatlanná váltak néhány elmebeteg miatt.

Egyébként ez a moderáció pont olyan, mint a fizikai rend fenntartása. Képzeld el, hogy a kedvenc Burger Kingedben ebédelsz, és egy suttyó kiáll a helyiség közepére, és elkezdi kiverni a farkát. Semmi sem történik. Legközelebb mikor bemész, egyéb suttyók tarhálnak, és belekötnek mindenkibe. Harmadik alkalommal 2 suttyó asztalról asztalra ugrál. És így tovább. Inzultus téged személyesen nem ér. Mégis, fogsz Te még bemenni abba az étterembe? Jó lenne, ha a biztonsági őrök úgy kibasznák a suttyókat az üzletből, hogy a lábuk se érje a földet? Szerintem szeretnéd. Pont ugyanez a helyzet a kommentekkel.

igényes 2011.07.09. 18:02:04

Komolyan kell-e venni például a dr. Hende Csaba féle embereket, akik egyszer sorkatonaként, egyszer tisztként megesküsznek a Népköztársaságra, majd az MDF új kormányára, majd Orbán kormányára, aztán most meg az új alaptörvényre. Ne feledjük dr. Hende tartalékos tisztként állandóan esküdni járt, vajon meddig kell esküdnie? Nem tartja be az esküit az bizonyos.

Nem is tudom milyen kommentálási szavakat használjak szerénységére.

Hende szerfelett szertelen vagy!
Én Hende Csaba esküszöm, hogy a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek.

Alkotmányunkhoz, törvényeinkhez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsának engedelmeskedem.

Esküszöm, hogy hazámat, annak határait, függetlenségét és alkotmányos rendjét életem árán is megvédem. Az ellenséggel alkuba soha nem bocsátkozom, ellene mindenkor bátran harcolok. Szabadságharcos és honvédő elődeink példáját követve zászlóinkat, csapatainkat, bajtársaimat el nem hagyom. Fegyvereinket és egyéb harci eszközeinket megóvom. A katonai ismereteket elsajátítom. A nemzetközi hadijog előírásait megtartom, az állam- és szolgálati titkot megőrzöm. Alárendeltjeimről a legjobb tudásom szerint gondoskodom.

Teljes életemben mind békében, mind háborúban szeretett magyar hazám igaz polgárához méltó módon viselkedem.

Önéletrajz – Dr. Hende Csaba
Név: Dr. Hende Csaba
Születési hely: Szombathely
Születési idő: 1960. február 5.
Családi állapot: nős
Gyermekek: 2, Hende Júlia, Hende Borbála (17, ikrek)
Feleség neve, foglalkozása: Stieber Szilvia, tanítónő

Civil szervezeti tagság: Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnök

Végzettségem: jogász

Nyelvismeretem: német

Egyéb ismereteim: honvédelmi ismeretek

Hobbim: kerékpározás, olvasás

Eddigi tevékenységek, munkahelyek:
1987-1991 szombathelyi ügyvéd
1991-1994 a Honvédelmi Minisztérium Kabinetfőnöke és Jogi Főosztályvezetője, parlamenti titkára
1994-1998 szombathelyi egyéni ügyvéd
1998-2002 az Orbán-kormány igazságügyi államtitkára

Amire legbüszkébb vagyok eddigi életemből:
A Honvédelmi Minisztérium Kabinetfőnökeként és Jogi Főosztályvezetőjeként jelentős szerepem volt a 2/3-as Honvédelmi Törvény kidolgozásában és elfogadtatásában, a hadiözvegyek és hadirokkantak helyzetének rendezésében, valamint a Tábori Lelkészi Szolgálat felállításában.
1998 - 2002 között az Orbán-kormány igazságügyi államtitkáraként számtalan törvény kidolgozásában vettem részt: a BTK. szigorítása, a Szentkorona törvény, a magyar zászló kötelező kitűzése a középületeken, a reklámok- és üzletfeliratok kötelező magyarnyelvűsége, és a Hősök Napja törvénybe iktatása állnak különösen közel a szívemhez.

Kötődéseim a településhez, aminek a képviseletét fogom ellátni:
Születésem óta szombathelyi lakos vagyok. Nagyapám, Hende Lajos 25 évig volt oladi bíró. Évekig dolgoztam szombathelyi ügyvédként, 1990-ben önkormányzati képviselővé választottak.

Mit tettem eddig a településért, az itt élő emberekért:
1990-1997 az Apáczai Csere János Alapítvány tagja voltam.
1998-2002 között Szombathely számára sikerült kilobbiznom az Igazságügyi Szakértői Intézet idetelepítését.
Kérésemre Orbán Viktor saját keretéből 140 millió forinttal támogatta az oladi templom építését.

Díj, kitüntetés, elismerés: Több katonai kitűntetés, tartalékos honvéd ezredes.

Személyiségjegyeim:
Nagy munkabírás.
Politikai tapasztalat.
Erős kötődés a szülőfödhöz.

Politikai tisztség, eddigi életút:
1991-1994 a Honvédelmi Minisztérium Kabinetfőnöke és a Jogi Főosztály vezetője, parlamenti titkára.
1998-2002 az Orbán-kormány igazságügyi államtitkára.
2002- Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés jegyzője, a Honvédelmi Bizottság tagja.

Társadalmi, civil tisztség: 2002- a polgári körök mozgalmának országos koordinátora.

Tudományos cím: nincs

Példaképem: Böjte Csaba testvér, aki a semmiből teremtette meg több száz magyar árva otthonát Erdélyben.

Politikai ars poeticám:
1988 őszén csatlakoztam az akkor alakuló Szombathelyi Ellenzéki Mozgalomhoz, belső indíttatásból. Azóta járom a közélet tereit, Mikszáth Kálmánnal vallom, hogy a hatalmat csak az élvezi, a hatalom csak annak édes, aki visszaél vele, mindenki másnak nyomasztó gond, felelősség és munka.
Bár még csak 46 éves vagyok, tapasztalt és rutinos politikusnak tartanak; olyan embernek, aki tudja mit akar és azt hogyan érheti el. Szombathely és környéke minden lakóját kívánom képviselni. Az 1998 óta felhalmozott tapasztalataimat, kapcsolataimat, egyszóval teljes tudásomat és erőmet az itt élő emberek szolgálatába szeretném állítani.

Bloodscalp 2011.07.09. 18:02:10

@Goompah: ki akar veled vitatkozni?:) egyesek mániákusan vitázni járnak fórumokra:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.07.09. 18:06:24

@igényes:

"Személyiségjegyeim:
(...)
Erős kötődés a szülőfödhöz."

:-D (...) :-D (...) :-D...

Ezt meg tudom érteni: én is erősen kötődök a szülőfődhö':-D

ü
bbjnick

nm68 2011.07.09. 18:15:09

Ki nem szarja le?

Goompah 2011.07.09. 18:20:06

@Bloodscalp: Akkor mondjuk véleményt cserélni, így jobb? A hazugságod akkor is hazugság marad. De talán túl erős a hazugság szót használni, mert nem akarlak megbántani, ezért inkább komoly túlzásnak nevezem.

@Netszamuráj:

Nem hozok példát, nem szoktam az ilyesmit megjegyezni. De ha hoznék is példát, bizonyára megmagyaráznád, hogy nincs igazam. :)

Bloodscalp 2011.07.09. 18:36:08

@Goompah: egyre érdekesebb:) magadnak mondasz ellent:) egymás után, hovatovább a hazugság és a túlzás önmagában ellentmondás, mert nagyon nem ugyanaz, sztem ne fokozd:)-nem szoktam hazudni, bár nagyon jól tudok ha mégis rá kerül a sor:)

Goompah 2011.07.09. 18:52:47

@Bloodscalp:

"a hazugság és a túlzás önmagában ellentmondás, mert nagyon nem ugyanaz"

Értelek. Szóval ha a betörő elvisz a lakásomból egy Junoszty tévét, és én a rendőrségen azt mondom, hogy egy méteres plazmatévét vitt el, akkor nem hazudok, csak túlzok. Világos, mint a vakablak. :)

Mostantól a szűréslistámon vagy, ne fáradj válasszal.

Bloodscalp 2011.07.09. 18:58:34

? igen, te hülye vagy. és egyáltalán nem bánom hogy ezt teszed:)

Mindfield 2011.07.09. 19:03:16

A fene azt a nagy szólásszabadságot, meg a Zinternetet! Mert ugye eddig annak az újságírónak volt szólásszabadsága, akinek a pártközpontból megmondták, hogy mit írjon. Most mindenkinek van. Ez az így járás története.

Seregbontó 2011.07.09. 20:04:47

Szerintem ez nem politikai, hanem sokkal inkább generációs kérdés. Az idősebbek (akikből ma a politikai és a véleményformáló elit kikerül) egyszerűen azt szokták meg, hogy a széles nyilvánosság elé csak a "jólképzett", helyesíró, választékos nyelvezetű, "gentleman" újságírók cikkei kerülnek. És nem bírják elviselni, hogy ez megváltozik.

Seregbontó 2011.07.09. 20:18:47

Végül az egész komment-szabályozás cuccról kiderült, hogy nem több egyszerű, jól megszokott médiahisztinél.

Pszt! 2011.07.09. 20:31:59

Érdekes problémát feszeget az írás, nagy részével egyet is értek, de a "mindig a baloldal a hibás" következtetés nem nyerte el a tetszésemet.
Nem a baloldal akarja egy elcseszett médiatörvénnyel totális cenzúra alá vonni a világhálót.

regress 2011.07.09. 20:41:50

@kafferbivalybalamber: én anyádékat vonnám felelősségre először

regress 2011.07.09. 20:45:17

szali kannamari 29-milliárdért cenzúráz.minek ha mindenhol fideszes barmok ülnek?az elődjük1/3-ából működött,azt mondták ,alkeszmari olcsóbb lesz

BruceTheHoon 2011.07.09. 20:56:19

Tegyük fel, hogy egyes balos bloggerek valóban irtják a nekik nem tetsző kommenteket (bár engem eddig összesen kétszer moderáltak ki, egyszer jobbról, egyszer balról, akkor most én belga vagyok?). De miféle köze lehet a blogmoderálásnak ahhoz, hogy a FideszKDNP lehorgonyzott mozdonya gumiparagrafusokkal fenyegeti a véleménynyilvánítási szabadságot?

Egy blogon annyira van véleménynyilvánítási szabadságod, mint valakinek az otthonában. Ha nem tetszik a stílusod/véleményed, kivág, mint a macskát; minek mentél oda böfögni? A szólásszabadság kizárólag a mindenkori államhatalommal szemben értelmezhető jog. És ezt a jogot ma Magyarországon csak a "jobboldal" akarja megrövidíteni.

Bell & Sebastian 2011.07.09. 21:06:34

A beszélgetésnek csak akkor van értelme, ha a felek meghagyják maguknak azt a lehetőséget, hogy hajlítsanak a véleményükön, az ellen oldal érveinek hatására.

Ha kőagyakkal hoz össze a rossz sorsom (Szardobáló), sokáig lehet próbálkozni, el lehet játszani a teljes skálát, onnan, hogy kérem szépen, nem értek önnel egyet, egészen addig, hogy akkor fúvódj fel a nedves lucernától!

Eddig csak ott támadtak problémáim, ahol elfelejtették kitenni az (x) -et.

Az meglehet, hogy sokszor innen is hiányzik, de legalább jól csinálják.

Így hát, ez tulajdonképpen dicséret a Mandinak.

Szakmai blogokra nem járok, mert azok is csak a burkolt reklámot nyomatják, remélem, legalább jó pénzért.
Idegen nyelveken ritkán ugatok bele -csak ha orbitális ökörségre vetem rá magam-, mivel nehézkes beregisztrálni, rosszul ismerem a helyi szlenget és valóban, sokkal színvonalasabbak a hozzászólásuk.

Talán, mert sokkal többen vannak nálunk, régebb óta gyakorolják és van önkritikájuk. Vagy nem érnek rá az egyszerű dolgozó méhek ilyesfajta úri huncutságokra.

Esetleg még időben fejbe kúrják a ráérő, ezért magát ezerokosnak tartó informatikust, mielőtt még beosonna a szövegboxba a kibaszott kurzorával!

tewton 2011.07.09. 21:07:12

@igényes:
komolyan kell-e venni bárkit, aki egyszer a magyar népköztársaságnak fizeti a tb-t, aztán a magyar köztársaságnak?

hát milyen ember az ilyen?

mindenki áruló, aki nem emigrál kormányváltáskor!

halál a 89 előtt születettekre!

torró 2011.07.09. 21:16:03

Szabad nekem is hozzászólni? Csak mert amit többen is írnak hogy nem a bunkóságot kellene villantani ,még akkor sem,ha a másik ezt teszi,hanem elmagyarázni álláspontunkat az ominózus esettel kapcsolatban.Nem rögtön leöreg hülyézni a tényleg többet tapasztalt esetleg öregebbet.Tisztelet a másiknak ,véleményének, aggályainak.És el lehet magyarázni megfelelő érvekkel esetleges nézetkülönbségünket.Azonban valóban én is úgy látom egyesek itt élik ki hülyeségüket. Az az igazi kontroll ha képes vagyok magammal szemben alkalmazni.Egyébként nagyon könnyű rövid idő alatt átállítani az embereket.Nagyon jól mutatja meg a Legény anya című filmben a szerző ezt a dolgot.Mivel szombat este is van ,akinek kedve van nézze meg ezt a részt a filmből. Tanulságos.
www.youtube.com/watch?v=g0A8jfosr2Q&feature=related

Bell & Sebastian 2011.07.09. 21:26:41

@torró: mérnem hánytáka tóba afődet? kézenfekvő

dr. trafik nomac 2011.07.09. 21:34:01

Nem osztolom a posztolo nezetet, a mindent szabalyzoni akaro, tipikusan a fideszt mindenben tamogato ismeroseimre igaz a tobbiek meg csak siman libsik, ok ebben is a szabadsagot latjak. Masreszt meg a blogok atlagos szinvonala siman a parlamenti, vagy mondjuka fidesz partkongresszus szintje felett van. Ugy erzem a posztolo erossen csusztat, dehat ez a blog is az atlagot rontja.

dr. trafik nomac 2011.07.09. 21:37:07

Az eroszakrol meg annyit, hogy a magyarok nyilai, vagy a TV szekhaz felgyujtasa sem a kommenteknel kezdodott, hanem a fidesz szekahzban, ettol meg persze fel fogja valaki gyujtani a parlementet a bennulokkel egyetemben, de meglepodnek ha blogokon szerevzodne ossze.

Alfőmérnök 2011.07.09. 22:10:59

@Goompah: "Elvileg Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, nem? Persze csak elvileg, ez is az egyik oka a névtelenségnek. "

Pont ezért komikus, mikor egy névtelen nick áll ki a "cenzúra" mellett. Önmaga leszopásának minősített esete.
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy vannak, akik szerepet játszanak, mondhatni gondolatokkal kísérleteznek (sőt, akik nem a saját nevükkel regisztrálnak, bármilyen okból kifolyólag, mind automatikusan szerepet játszanak valamennyire). Persze teljesen még az sem tud bibújni a bőréből, aki eleve szerepet játszik. Ahogy egy regényíró is valamennyire beleírja a személyiségét a főhös karakterébe. De Dosztojevszkijt nem szoktuk gyilkossággal vádolni, amiért Raszkolnyikov megölt egy idős hölgyet.

oOMoHiOo (törölt) 2011.07.09. 22:41:48

Mit kell ennyit pörögni ezen?
Rohadt régóta létezik netikett, létezik a rágalmazás és a becsületsértés jogi tényállása, vannak általánosnak mondható erkölcsi normák.

Minden magára valamit is adó oldalnak van szabályzata, amit regisztrációkor elfogad a felhasználó. Az oldalnak meg - ha már szabályzatot hozott létre - kutya kötelessége (lenne) a szerint moderálni. Vitás kérdések mindig akadnak majd, hogy ez, vagy az a komment megszegte-e a szabályzat valamely pontját, de ezek - naiv vagyok, ja... - szerintem rendezhetőek a kommentelő és a moderátor között.

Az más kérdés, hogy a legtöbb felhasználó magasról tesz a szabályzatra, kipipálja, hogy elfogadta, aztán reklamál, ha teszem azt qrvaanyázás miatt az orrára van koppintva.

A trollok meg ugye külön kategória, náluk továbbra is csak a többi felhasználó általi ignorálás segít.

Bell & Sebastian 2011.07.10. 00:16:41

(Én például mindig elolvasom az aktuális program telepítése előtt a felhasználói licencet, mert jó azt tudni, hány évet sózhatnak rám a túlárazott, bugos szaruk -esetlegesen jogosulatlan- birtoklásáért a bilgécc -félék.)

Na most komolyan, hogyan lehet úgy beszólni valamelyik kommancs szekértolónak, hogy ne nyesse ki azonnal?

Haikuba foglalva, nyenyecül?

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.07.10. 00:22:56

Jól megfogja a cikk a lényeget. A balosok valóban azért háborognak jobban, mert több az őskövület, akinek már az is nagy megerőltetés volt, hogy nem egypártrendszer, nem egyvéleményrendszer van.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.10. 03:12:30

@Bell & Sebastian:

"akkor fúvódj fel a nedves lucernától!"

10/10. :)

kulalak 2011.07.10. 04:36:29

A "szures" volt az elso jo otlet.

A masik jo otlet a penz lesz. Ha fizetnem kell havi elofizetesi dijat a mandiner-nek, hogy kommentelhessek akkor valszeg erteket kepvisel a dolog szamomra. Akkor is ha minimalis a dij. Akkor az egy 'szerzodes' es vedjenek meg az alpari stilustol, moderaljanak vulgaritast legalabb. Klubtagsag.

Valahogy ugy mint a moziban a jegy araert (penzert) (vagy restrikcios korhatar miatt) mindent kimondanak, bemutatnak aztan mire TV-be kerul, kivagjak belole az allatkinzo reszt stb.

A Yahoo, Youtube meg hasonlo ingyenes honlapok mind kuzdenek a kommentaradattal, az elofizeteses lapok online kiadasai viszont reszkirozzak a letuket cserebe a jobbara kulturalt megjegyzesekert.

Kinek van igaza, nem tudom. De ez nem jobb-bal vagy fiatal-oreg kerdes szvsz.

"Azonban ahogy a magyar közélet kezeli a netet, a blogokat, a Facebookot, az EGYFOLYTABAN nevetséges."

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.10. 06:44:12

@post

"nem hiába fáj nekik, hogy a Mandineren kommentelhetőek a cikkeik szemléi, nem szánták annak őket"

az elő sem fordulhat, hogy a mandineren olyan minőségűek a kommentek, amilyenek. egy normális helyen azoknak a kommentek kb. 80 százaléka kapásból menne a levesbe, mivel csak a beíró verbális agressziójának a kifejezéséből áll, semmi érdemi nincs benne.

tökéletes példa volt rá a történetesen kőjobber, keresztény, sokáig a nemzetben és a hírlapban is megjelenő balaványi ekézése, aki a fidesz 2 évvel ezelőtti álláspontját képviselte kína ügyében a fidesz aktuális véleményével szemben.

mandineren ezt a szemlézés amúgy is beteg ló. aki kiszerkeszti, sok esetben nem is a szemlézett termék lényegét rakja ki, csak valami mellékszálat, sokszor meg egyenesen az eredeti értelmét is manipulálja, és igazából még érdektelen is, mert jön a kommentercsőcselék. ilyen formában ezt értelmetlen fenntartani.bár ha pénzt hoz, hát persze, annak nincs szaga.

torró 2011.07.10. 07:26:33

Jó reggelt! Úgy látszik mindenki többre becsül egy jó alvást mint egész éjjel ezt a hülye monitort kukkolni hogy kibe kössünk bele:)))A többségnek igénye van a normális hangnemre és ez a jó!Azt már régóta látom hogy sokan csak fél igazságokra alapoznak, ami nem igazán jó vita alap. Ám történetesen nagyon sokszor a teljes igazságot bizonyos esetekben nem is tudunk meg, mert csak a szereplők tudják.És azokkal meg nem mindig kerülünk kapcsolatba.
Itt van rögtön példának " novac" esete aki kategórikusan kijelenti hogy honnan indult el a Tv székház esete. Sajnos ki kell ábrándítanom, mert gyakorlatilag úgy szétkenték ezt az ügyet hogy alig van valaki aki kiismeri magát ebben ügyben. Ehhez csak annyit, nem onnan indult ! Olyan forrásból ismertem meg ezt az ügyet ami kizárja ezt az állítást.
Persze ez nem a mi hibánk hogy nem látunk bele részletekbe csak szubjektíve mondunk róla véleményt. Szerintem vasárnap reggel ennyi elég is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.10. 08:11:57

@post

elolvastam "a Galamus egyik szerző"-jének "a Mandiner kommentkezelési gyakorlatá"-ról írt cikkét, és igen, az utolsó szóig igaz. ez az, amiről írtam az előbb is: a mandiner válogatás rovatának komment szekciója egy pöcegödör. amit egyébként szerintem a mandiner szerkesztőségének többsége is elismer.

Chicano 2011.07.10. 11:25:33

@whiterose: "ha valaki a balos lapokon kommentelni szokott, az tudja, hogy kemény cenzúra folyik ott."

Aki korpaközé keveredik azt megeszik a disznók. Soha nem teszem tiszteletem olyan blogba ahol cenzúráznak. Lehet hogy csököttek az idevonatkozó ismereteim de amennyire tudom csak baloldali blogokban fordul ilyen elő. Ha tévednék javítsatok ki.

Chicano 2011.07.10. 11:37:45

@mavo: Lehet hogy igazad van, valóban egy dühöngő az a rovat. De milyen jelzőt használnál az Index kedvenceire, például a Varánusz, Egyenlítő vagy Piroslap blogokra? Ha beleolvasol azok sem különbek a Mandíner "válogatás" rovatánál, sőt. És ezek a pöcegödrök napi szinten kint vannak a talán legolvasottabb hazai portál kezdőlapján. A gond velük hogy legtöbbször már a nyitóposzt is olyan prosztó hogy arra normális hangnemben válaszolni (pro-vagy kontra) lehetetlen. Gondolom jól hozhatnak az Index konyhájára mert nem telik el nap nélkülük.

vitaygeorgina 2011.07.10. 11:48:22

@Lew Archer: Szerintem a moderáció nélküli hozzászólásokkal lehet csak átfogóbb képet kapni arról, hogy általában az adott oldalt olvasó emberek véleménye milyen. Ez azzal jár, hogy alacsonyabb színvonalú lesz a társalgás.
Ha az összes komment-szemét szűrve lenne, hamis képet kapnánk. Az valahogy olyan kozmetikázott képet adna arról, hogy milyen az olvasók és a véleményük színvonala.
Ha van trágár, bunkó, náci, komcsi ember, az az életben, élőszóban is megtalál a mocskával. Az élet sem valami magas színvonalú, a hozzászólások ezt tükrözik, de nem baj, ezzel is kell szembesülni.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2011.07.10. 16:38:53

értem a problémát.
dobray szerint a baloldalnak el kellene fogadni azt a jobboldali értékrendet, ami szerint teljesen elfogadható a más állásponton, véleményen lévő csoportok ilyen-olyan formában történő vegzálása.
pl. kövekkel, tojással való megdobálása, vagy online fórumaik - töménytelen mennyiségű faji/vallási alapú becsmérléssel, egyéb fenyegetéssel való - ellehetetlenítése

az elvtársak megint aránytévesztésben vannak. a mocsok és mindenféle állati megnyilvánulás eltakarítása nem egyenlő a véleménynyilvánítás korlátozásával.
az egy dolog, hogy itt a mandin pl. a balladákba foglalt izraelitázással sztárkommentelőnek lehet lenni, de jó érzésű emberben az ilyen megnyilvánulás nagy tömegben hányingert kelthet,. S jogosan várná el hogy ilyen "szobaközepéreszarok" kategóriájú dolgokkal ne kelljen szembesülnie.

meg hát, nézzék a jó oldalát a dolognak! ha ballibsi blogokon kiszedik a náci kommentek jelentős részét, akkor újabb gunyoros elemzéseket írhatnak a rettegő baloldalról, miszerint nincs itt semmi probléma...
naugye!

Chicano 2011.07.10. 18:14:45

@.Pierre Bezuhov.: A Mandíneren valóban nem moderálják ki a zsidózást (bár ha jobban belegondolok például a Varánusz blogon sokkal több van belőle) viszont téged se moderálnak. Pedig én egy jóérzésű ember vagyok és mind a zsidózástól mind a képmutatástól nagy tömegben hányingerem van. Mégis így van ez jól.

Másrészről vannak olyan balos blogok ahol nem kell se zsidózni, se komenistázni, elég kicsit nem egyetérteni a törzsközönséggel és máris repül a kedves kommentelő. Talán elég ha azt írom hogy kapcsolat.hu, gondolom ebből érted mire célzok.

Minor.Dragon 2011.07.11. 00:29:30

@Bell & Sebastian:
"egészen addig, hogy akkor fúvódj fel a nedves lucernától!"

Ez még igazán kedves megfogalmazása az egyet nem értésnek, bár a kimenetel eredményét tekintve borzalmas, főleg a nyulaknak.
süti beállítások módosítása