Szeretni Nagy Testvért
2011. június 28. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szeretni Nagy Testvért

  „Magyarországon az emberek megtanulták, hogy [...] Nyugaton van keresnivalónk.
Keleten semmi keresnivalónk sincs.”
(
Orbán Viktor, Magyar Hírlap, 2007)

  „Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak. A két ország kapcsolatában a szövetséghez szükséges erős alapok megvannak, az elmúlt 60 év is megerősítette ezeket az alapokat.” (Orbán Viktor, 2011)

 

  Alaposan felbolydult a magyar közélet a hétvégi, máris történelminek címkézett kínai-magyar szövetségkötés hallatán. Van miért felbolydulni. Nem én vagyok a Mandiner Kína-szakértője, de úgy vélem, mindenkinek érdemes minél többet, minél több oldalról foglalkozni ezzel a kérdéssel. Feljegyzések egy sajátos duplagondol korából.

  Különös a kínai szövetségkötés magyarországi fogadtatása. Nem egy paradoxont is felfedezhetünk: jellemzően azok követelték a Kínával szembeni kormányzati kritikát és harcos emberi jogi kijelentéseket, akik más esetekben a „merjünk kicsik lenni” ideológiáját követik, vagy legalábbis nagy hangon figyelmeztetik a mindenkori jobboldali kormányt a bárkivel szemben történő megfelelés kényszerére, a realitások belátására. Ennek az ellenpárja, hogy azok lesznek Kína kapcsán hirtelen szőröstökű, kissingeri ravaszságú, belátásra intő Realpolitik-hívők, akik minden más esetben a külfölddel szembeni kurucos dac hívei. Utóbbiak ez esetben szemet hunynak a komcsiság, a keresztényüldözések felett, miközben a hagyományos értékeket elsorvasztó, anyagias fogyasztói társadalom kritikusaiként lelkesen üdvözlik egy, a hagyományos értékeket nemrég még dühvel pusztító, materialista szuperhatalom térnyerését, akiknek a kultúrája tökéletesen eltér az európaitól. A harmadik paradoxont a nemzeti romantikus ködevők szállítják, akik úgy akarnak Kínával barátkozni, közös nevezőre jutni, hogy lóról nyilazó, pusztai harcos eleinket, turáni rokonságunkat emlegetik – mintha Kína nem épp ezektől a népektől rettegett volna évezredeken át. Bizonyos fal sztorija megvan? Ennyit a lakossági duplagondolról.

  Az égvilágon semmilyen baj nincs azzal, hogy Kínával üzletelünk. Kilóg a hátsó felünk a gatyából, miközben tovább húzódik a 2008 óta tartó nemzetközi gazdasági válság, amely számos helyen politikai és monetáris válságot is okozott. Európa hónapok óta az euró megmentésével van elfoglalva, és mintha egyre csak mélyülne ez a krízis. És az európai országok üzletelnek Kínával. Amerika is rendkívül lassan vánszorog kifelé a válságból, miközben az egekben van az államadósság – de azért üzletelnek Kínával, mi több, lassan egymás foglyai lesznek gazdaságilag, pénzügyileg. Az persze már régen rossz, hogy a Nyugat jelenleg olyan helyzetben van, hogy Kína mindenkinél eljátszhatja a messziről érkező megmentő szerepét – miközben persze tudjuk, Kína is rá van utalva a sokak szerint örökkön-örökké hanyatló Nyugat jólétére. Az tehát, hogy Magyarország felkerült Kína térképére, hogy beruházásokat ígérnek, hogy államkötvényeket vásárolnak, hogy kínai cégek fejlesztenék az infrastruktúrát, örvendetes tény. Nincs nagy választék, s nem vagyunk abban a helyzetben, hogy válogatósak legyünk. Nekünk pénz, beruházás és munkahelyteremtés kell.

  Ugyanakkor ne felejtsük már el, hogy Kína egy kommunista diktatúra, egy hamisítatlan, tökélyre fejlesztett, egypárti, elnyomó rendszer. Keresztényüldöző, emberi jogokat üldöző, állampolgárai élete, gondolatai, cselekvései felett totális hatalomra törő birodalom. Igen, tudjuk, Kínát mindig is csak így lehetett fenntartani, egyáltalán: egyben tartani, s ennek a berendezkedésnek van arrafelé egy pár ezer éves hagyománya. És nem sietnek: eddig is ráértek, ezután is ráérnek. Nem fognak pár tucat nyugati tüntető miatt változtatni semmilyen belső vagy külső politikájukon sem. S hogy sikeres-e Kína? Naná, a nagy világegyenlet egyik változója szerint igen: a világ termelésének egyre jelentősebb hányadát kiszervezték már oda, dübörögve növekszik a gazdaság, azt se tudják, mihez kezdjenek a sok pénzükkel. De ez csak az egyik változó: a sokak szerint hosszú távon amúgy is fenntarthatatlan brutális növekedés is agyaglábakon áll, nem beszélve a növekedéssel járó, az élet minden területére kiterjedő veszélyekről, a természettel, az emberi környezettel, a kulturális örökséggel való bánásmódról, százmilliók életmódbeli változásának különböző irányú hatásairól. Mert persze vannak tízmilliók, akik felemelkedtek, de közben a vidéki Kína nagy része nyomorog, az elit elitje pedig már rég utolérte, vagy túl is szárnyalta a nyugati és az arab világ Krőzusait.

  Vaskos tanulmánykötetekre rúgó problémákat, állandóan változó folyamatokat próbál érinteni ez a néhány fenti, felületes mondat, de egyszerű a visszakérdezés: ha rá is vagyunk szorulva Kínára, ha örvendetes is bármilyen érkező beruházás, miért kell ennyire hasra vágódnunk a távol-keleti nagyurak előtt?

  Nem a kötelező udvariasságról beszélek. Nem arról beszélek, hogy netán azt várnám el egy kínai nagyváros méretű ország fejétől, hogy a pénz ígéretével érkező politikust Tibettel, a keresztények helyzetével, az emberi jogok kérdésével vagy egyebekkel szembesítse. Ez nem az a helyzet, mi pedig nem ugyanazon a pályán mozgunk. De ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, történelmi eseményt, fantasztikus sikerességű kínai politikákat, közös jövőképet emlegetve. Ja, meg hogy az elmúlt 60 év megerősítette a szövetség alapjait. Milyen hatvan év? 1951-től 2011-ig? Hatvan éve Kínát Mao, Magyarországot Rákosi Mátyás vezette. A hatvan évből közel negyven év épp arra az időszakra esik, amit az új magyar alaptörvény indoklása során jogfolytonosságon kívülre szándékoztak helyezni. Vagy ez esetben mégis van folytonosság? Olyan folytonosság, amire büszkének kellene lennünk?

  Sokszor ellőtték már az 1989-es Orbán Viktor-fotót Nagy Imre újratemetéséről, illusztrálva olyan cikkeket, amelyek a miniszterelnök elmúlt 22 éves pályafutását elemzik, értékelik, kritizálják. Ezt a képet használtuk fel mi is, vasárnap. A '89-es Hősök terei beszédénél soha nem jutott távolabbi pontra az eddigi pályafutása során, mint ahová ezen a hétvégén jutott. Tudjuk, mi volt '89-ben Kínában. És akkor volt már egy FIDESZ nevű párt, amely így kommentálta az akkori kínai eseményeket. És nem csak '89-ről van szó, hanem '98-ról, vagy akár 2007-ről is, lásd a poszt eleji idézetet. Nos, bár valóban lenyűgöző felhőkarcolókat építettek húsz év alatt Sanghaiban, Kína azóta is ugyanaz a cég. A Fidesz és Orbán Viktor kissé többet változott, mint Kína. Vajon '89-ben ki mondhatta azt a fideszesekről: „lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait”?

  Adott még a kérdés: a Kínának való teljes és lelkes felajánlkozás hogyan illeszkedik a szuverenitásprojektbe? Vagy jobb Kína felé tartozni és kiszolgáltatottnak lenni, mint mások felé? Miért akar ennyire elszakadni abból a világból Orbán Viktor, amelyhez Magyarország az elmúlt ezer évben jóban-rosszban tartozott – kivéve persze az 1945 és 1989 közötti időszakot, o-ó. De ha az új nagy testvér hétvégi látogatása feletti nagy örömnek tudhatjuk be a kritikusan idézett kijelentéseket, az még nem magyarázza, hogy miért kellett hétfőn már ott tartani, hogy a miniszterelnöknek Kína legyen a bezzeg-példa a már megint hanyatló Nyugattal szemben: „Kínában több tízmillió embert emelnek ki a szegénységből, és az az ország, ahol még nem uralkodott el az a nyugati, liberális felfogás, miszerint a könyvekbe való javítgatással érik el a jobb gazdasági mutatókat.” Pár megjegyzés: a csalás nem liberális, hanem általános, örök és kiirthatatlan emberi tulajdonság, jobb helyeken bűnnek is nevezik. Tűnődtem, mire gondolt a miniszterelnök, amikor a könyvekbe való javítgatást emlegette: talán a könyvvitelre, a számviteli fegyelemre gondolt? Itt egy friss cikk arról, hogy a kínai cégek számviteli fegyelmezetlensége már a Big Fourt is aggasztja, mi több, meg is rendítheti őket. Vagy netán a statisztikai adatokról beszélt Orbán? A kínai statisztikák megbízhatatlansága nemzetközileg és még saját polgáraik körében is ismert. Nem beszélve arról, hogy Kína évtizedek óta köztudottan a hamisított termékek előállításának központja, a csodálatos gazdasági növekedést pedig részben irdatlan, cserébe néha értelmetlen infrastrukturális beruházásokkal érik el, amelynek sokszor üres szellemvárosok az eredményei. Hogy lehet, hogy a magyar jobboldali, konzervatív kormány feje ezt a Kínát állítsa szembe jó választásként a jó esetben a protestáns etikán alapuló, európai gyökerű liberális piacgazdasággal?

  A másik ügy pedig a szabadságjogok kérdése: nem engedték tüntetni a Tibet-pártiakat, pedig nyilván meg lehetett volna oldani úgy is a helyzetet, hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon – de hát nekünk most jó tanulónak kell lennünk Peking előtt. Inkább Peking, mint Brüsszel előtt? A tibetiek szombati berendelése a BÁH-ba pedig átlátszó és snassz megoldás az elhallgattatásra. Örvendetes, hogy olyan fideszes politikusok, akiknek fontos a véleményszabadság, felemelték szavukat a történtek ellen: a Szabadság Kör a gyülekezési jog jogszerű gyakorlásának biztosítását kiemelt fontosságú alkotmányos alapjognak tekinti, az erről szóló nyilatkozatát hétfőn juttatta el az MTI-hez három fideszes európai parlamenti képviselő, Gál Kinga, Gyürk András és Szájer József,  Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő valamint Elek István aláírásával. Valamennyi hatóságtól azt várják, hogy tartsa tiszteletben a gyülekezés – és ezen belül adott esetben a jogszerűen gyakorolt tiltakozás – alapvető szabadságjogát. Ezt várjuk el mi is. Hova tegyük hát Orbán azon kijelentését, miszerint „lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait”. Csak hát Magyarország fontos céljait a kormánynak kell elérnie, és a célokban nem kell egyetértenie mind a tízmillió magyar állampolgárnak. Mert mi lesz holnap a cél? És holnapután? Melyeket nem lesz majd szabad holmi tüntetésekkel kritizálni?

  A kínai politikát fantasztikus sikerként értékelő Orbán Viktor a napokban egyébként Ronald Reagan szobrát fogja felavatni, nyilván fantasztikus sikerként értékelve az amerikai elnök politikáját. Remélem, nem fog megszakadni a tér-idő kontinuum.

  Nos, ha az ember hisz egy bizonyos értékrendben, akkor – ha távol áll tőle az ideologikus gondolkodás – természetesen egy pontig követni tudja a közéleti szereplők véleményének, nézeteinek változásait. Főleg, ha annak van valamilyen íve. Szerény történelmi tapasztalatai alapján legfeljebb levon némi következtetést a politika örök természetéről. Egy ponton túl viszont már nem. Ha viszont már végképp összekuszálódnak a kijelentések, a szavak elvesztik jelentésüket, és velük együtt a mögöttük feltételezett gondolatok is. „A politika nyelve arra teremtődött, hogy a hazugságokat igazságoknak tüntesse fel, a gyilkosságokat pedig tiszteletre méltó tetteknek” – írja Orwell a Politika és az angol nyelv című esszéjében. Orwellt idézni persze nem egy eredeti dolog, néhány citátuma már közhelynek számít, de attól még mindig igaza van a szkeptikus angol írónak. Orwell nálam vészcsengő funkciót lát el, örök figyelmeztetései akkor villannak be, ha nagy bajt érzékelek.

  Ha ugyanaz a politikus ugyanarról tökéletesen ellentéteset állít, vagy fordítva: ugyanazokkal a szavakkal értékel tökéletesen ellentétben álló eseményeket, értékrendeket, akár húsz év, akár néhány nap különbséggel, az már – ha már orwellezünk maga a duplagondol. A kijelentéseket értelmezni szándékozóknak pedig a jó öreg kognitív disszonancia. Van, akiknek nehezére esik annak feloldozása, mások - a leglelkesebbek - könnyedén azonosulnak bármelyik irányú gondolattal, megint mások pedig úgy gondolják: az ember tökéletlen, az értékrend viszont maradandó. Nem vagyok szövetségese a Kínai Népköztársaságnak és nem gondolkodok hasonlóan a jövőről.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr903019433

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reaganomics vs matolcsizmus 2011.06.29. 21:54:58

A 60 éves kínai-magyar barátság éltetése után Orbán most Reagan-szobrot avat - a kontraszt már itt is megmosolyogtató, de az igazán röhejes az, ahogy a Fidesz önmagát Reagan ideológiai örököseként próbálja látni. Valójában a Fidesz elmúlt egy éve éles ...

Trackback: Kínafrász 2011.06.29. 18:06:52

Az ember nem is tudja, hogy nevessen vagy sírjon azon a sivalkodáson, amit azért csap a magyar írástudók liberálisként aposztrofált része, mert hogy Magyarország Kínához közeledik, s Orbán nem átallotta laudálni a találkozót, és a nyomán körvonalazódó ...

Trackback: Kín a Mandineren (Így írtok ti 6.) 2011.06.28. 19:14:01

Mai vendégposztunkat a Mandiner blog szerkesztője írta, aki amiatt szomorkodik, hogy milyen messze kerültünk 1989-től és 2008-tól, mert a Fideszt a jelek szerint már nem is érdekli a tibetiek szabadsága. Természetesen a posztot kommentelhetővé tettük a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGG77 2011.06.28. 14:20:06

„lehet tüntetni, de elvárjuk azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait”

vastagbor.blog.hu/2011/06/28/ketfele_terv_holnap#comment-form

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2011.06.28. 14:26:10

A Facebookon "Nem vagyok a kommunista Kína szövetségese" néven indítottam egy csoportot szombaton. Ennek taglétszáma mára már 6 főre duzzadt. :-/
http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#!/pages/Nem-vagyok-a-kommunista-K%C3%ADna-sz%C3%B6vets%C3%A9gese/129392670475280

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 14:27:14

Azert jo Kina szovetsegesenek lenni, mert Kina egy Jo Szuperhatalom.
Nem olyan, mint Moszkva, Washington vagy Berlin, akik visszakovetelik a hitelbe adott penzt.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/06/kina-jo-fej.html

Zb74 2011.06.28. 14:28:13

Ezzel az írással maximálisan egyet tudok érteni.

nevetőharmadik 2011.06.28. 14:33:22

ergé, ezúttal szívemből szóltál. Még a "nem megmondtam"-ozásnak is csak kis szükségét érzem. Grat.

Csak nem késő már?

ikarus 2011.06.28. 14:38:13

mondjuk még az ÁSZ-ba, Alkotmánybíróságba kellene beszavazni pár kínait, meg mondjuk lehetett volna AB-be eleve beválasztani szintén...

dehát jah, orbán elvi útjához képest az ökörhugyozás nyílegyenes etalon :)

valójábannemberci 2011.06.28. 14:38:42

"Merjünk nagyok lenni" - ehhez képest leguggoltunk, hogy hozzáférjünk, oda.
Ha Viktor mert volna nagy lenni, akkor beszól Kínának. De nem mert. Kicsi volt. Aprócska. Miniatűr.
De örült a feje, mint a jóllakott napközisnek.

kispufi 2011.06.28. 14:38:43

@Zb74: magam is. igen, ezt a hangot hiányoltam. hogy belátunk mindent, ami józan ésszel belátható, de ne tegyünk már úgy, mintha ne lenne embertelen nagy koherenciazavar, mintha nem lenne okunk némi gyomortájéki szorító érzésre. ezért és ezért, pontosan.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 14:38:58

Na végre egy tökös írás...

(Igen óvatosan megfogalmazva. Például milyen szépen körülírta, hogy Orbán egy hazudozó, gerinctelen senkiházi, akinek mára ugyanúgy egy szavát nem lehet elhinni, mint Gyurcsánynak.)

kispufi 2011.06.28. 14:40:33

@valójábannemberci: @ikarus: ezek meg pont azok a hangok, ami miatt már megint nem lehet normális vitát folytatni egy rohadtul húsbavágó témáról, igaz, ez van már húsz éve.

is 2011.06.28. 14:42:02

hat fiuk. evek ota mondjuk, hogy nezzetek meg, hogy kinek a szekeret sikerult megtolni. evek ota mi vagyunk a hulyek, a libsik, a komcsik. pesdig pusztan annyi hangzik el: barkire, csak Orbanra ne. merthogy Orban egy ilyen gyenge erkolcsu, gyenge kulturaju, gyenge minosegu valaki.

remeljuk mindenkinek eljon a pillanat, amikor ez a felismeres belenyilall. ismeteljuk meg: 2014-ben barkire, csak Orbanra nem. es mindenki irja mar fel legyen szives az indokokat is, mert ugyanemiatt kuldtuk el 2002-ben is, csak sikerult elfelejteni. keretik nem 8 evezni, volt eleg part 2010-ben a papiron, hogy az MSZP-t is meg a FIDESZ-t is egyszerre elkuldhessuk, nem igaz, hogy csak a FIDESZ maradt valasztasnak.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.06.28. 14:45:20

" Kínával szembeni kormányzati kritikát és harcos emberi jogi kijelentéseket, akik más esetekben a „merjünk kicsik lenni” ideológiáját követik, vagy legalábbis nagy hangon figyelmeztetik a mindenkori jobboldali kormányt a bárkivel szemben történő megfelelés kényszerére, a realitások belátására." Erre már régóta kiváncsi vagyok kiket értesz alatta, szerintem az LMP-t, akkor viszont hazudsz.

ikarus 2011.06.28. 14:45:29

@is: "barkire, csak Orbanra nem. " na azért ezt se :)
shift + delete tényleg az egész összes eddigi brancsra aki így vagy úgy de volt, mert kispufi-nak is igaza van... ezért sz@ az egész elmúlt 20 év, a két "nagy " fidesz + mszp is eltűnhetne má a rákba a többi kicsi után szabadon, aztán hátha.... a reményhal meg utoljára, vagy ha nem, akkor b@szik rája... az ország

kispufi 2011.06.28. 14:46:29

@TaTa86.: pici eltérő különbséggel: hogy az egyik a saját önös érdekeiért, az országot padlóra küldve baszta el a renoméját, a másik meg ezt a helyzetet megörökölve és ennek leküszködése árán, bár felkészületlenül, holott tudta, hogy meg fogja örökölni. ez megint afféle kamikázekormányzás, amiben volt már részünk, de nem tanultunk az akkori hibákból. azért remélem, a párhuzamok nem tartanak tovább (bár mondjuk a '94-2014 analógia nem valószínű, hogy gréczy zsolt fején kívül máshol is eleven lehetőségként él).

jan 2011.06.28. 14:46:57

A tüntetni próbálok bajkeverőként, huligánként való beállítása ("botrány, balhé nincs"), adminisztratív eszközökkel való előzetes kivonása a forgalomból a kérdéses napokra (bevándorlási hivatal): ez bizony a színtiszta kádárizmus.

Ebből is látszik: hiába volt valaki ellenzéki a Kádár-korszakban, a rendszer maga akkor is megfertőzte a gondolkodását.

Sieg 2011.06.28. 14:53:24

Respekt, nagyon jó elemzése annak, miért is gáz az összeborulás. Nem a gazdasági kapcsolatok a rosszak, hanem a seggnyalás, gerinctelenség és sunyiság.

Az események után az jutott eszembe, hogy vajon a kommunistafaló rajongótábor hogyan fogja ezt a 180 fokot is megmagyarázni és még egyszer megtekeredni maga körül.
A kommenteket olvasva a válasz: csont nélkül.

kispufi 2011.06.28. 14:53:49

@weisz manfréd huba: szerintem a szocikra. csak a gond ott van, hogy gyurcsány meg épp dicsér. ennél nagyobb kritika nem is létezhet. vagy inkább az ex-szadeszra. de most ott is csend van. inkább cak a fórumokon uralkodik ez a hangvétel (pro és kontra is, persze), aminek eredője ebben az igen közeli történelmi múltban leledzik.

tevevanegypupu 2011.06.28. 15:02:22

Ugy kellett volna: megerkezik a kinai allamfo, fogadas. Aztan vegig az uton tibeti zaszlok felallitasa, majd egybol sajtofogadas, ahol Orban felolvassa 2008-as nyilatkozatat Tibettel kapcsolatban, majd hatat fordit a kinainak fel is ut! le is ut! kialtassal fakepnel hagyja. Majd konyorgo levelet ir az IMF-nek - akik ugye szelid, cseppet sem zsarolo tarsasag - es ker egy kis kolcsonket meg nekunk a tobbi melle. Igy lett volna szep es igaz, nem serul a demokracia es elegedettek lennenek Demszkie, Schifferek es az Amerikai Egyesult Allamok. Akkor talan megbocsajtottak volna Orbannak mindent, mert mint tudjuk eddig meg, az elmult husz evert, mindenert o volt a hibas.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 15:04:19

@Sieg:
"Az események után az jutott eszembe, hogy vajon a kommunistafaló rajongótábor hogyan fogja ezt a 180 fokot is megmagyarázni és még egyszer megtekeredni maga körül."

Ez kell ahhoz, hogy vegre megszabaduljunk a mocskos nyugati demokraciatol, ami ki akarja irtani a magyarsagot.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/szamok-nyelven.html

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 15:05:56

@kispufi: Nem mondom, hogy Orbánnak pont annyi felelőssége van, mint Gyurcsánynak(, bár úgy látom ez csak idő kérdése), azt mondom, hogy ugyanúgy nem lehet egy szavukat sem elhinni.

jan 2011.06.28. 15:09:42

@tevevanegypupu: Hát, a teáltalad leírt forgatókönyv és a megvalósult között azért vannak még lehetőségek.

Pl. a tibetieket simán kellett volna hagyni olyan feltételekkel tüntetni, mint ahogy bármely más miniszterelnöki látogatás esetén szokás. Orbánnak pedig úgy kellett volna beszélni a megállapodásról, mint egy normális dealről két önérdekkövető ország között, elhagyva a "szövetségesek vagyunk, szeretjük egymást" és hasonló nyálas, benyaló dumákat.

Nem hiszem, hogy Kína azt mondta: akkor veszünk csak államkötvényt, ha nyilvánosan tövig nyaltok nekünk. Vagy ha ezt mondta, akkor vissza kellett volna utasítani: a reálpolitikának is van határa.

Veder1 2011.06.28. 15:10:43

@tevevanegypupu

Szerinted ez: "Aztan vegig az uton tibeti zaszlok felallitasa, majd egybol sajtofogadas, ahol Orban felolvassa 2008-as nyilatkozatat Tibettel kapcsolatban, majd hatat fordit a kinainak fel is ut! le is ut! kialtassal fakepnel hagyja. Majd konyorgo levelet ir az IMF-nek - akik ugye szelid, cseppet sem zsarolo tarsasag - es ker egy kis kolcsonket meg nekunk a tobbi melle."

és ez: "Nem a kötelező udvariasságról beszélek. Nem arról beszélek, hogy netán azt várnám el egy kínai nagyváros méretű ország fejétől, hogy a pénz ígéretével érkező politikust Tibettel, a keresztények helyzetével, az emberi jogok kérdésével vagy egyebekkel szembesítse. Ez nem az a helyzet, mi pedig nem ugyanazon a pályán mozgunk. De ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, történelmi eseményt, fantasztikus sikerességű kínai politikákat, közös jövőképet emlegetve. Ja, meg hogy az elmúlt 60 év megerősítette a szövetség alapjait."

teljesen egyenértékű mondat!?!?!?

@Sieg "Az események után az jutott eszembe, hogy vajon a kommunistafaló rajongótábor hogyan fogja ezt a 180 fokot is megmagyarázni és még egyszer megtekeredni maga körül."

Hát így, ahogy tevevanegypupú tesz, és még csak fel sem ismeri...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 15:11:06

@ikarus: Éljen a Jobbik-LMP koalíciós kormány! XD
Na az odab*szna!

@tevevanegypupu: Ne égesd magad. Tudod te is hogy nem erről van szó.
1) Orbán össze-vissza hazudozott az elmúlt 8 évben, ez aztán most visszaüt.
2) Nem mindegy, hogy megadod a tiszteletet, vagy a meleg szarig benyalsz, magadat porig alázva, miközben tegnap szabadságharcról prédikálsz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 15:13:52

@jan: Hadd tegyem hozzá: Az, hogy a 2/3ados miniszterelnököt a nép szopóálarcban látja, minden méltóságát elveszítve lehet, hogy önmagában több kárt okoz, mint amennyi hasznot az a rongyos 1milliárd euró (kölcsön) hajt.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2011.06.28. 15:16:09

tök durva, akkor most Kínai Kálmán is kommunista? :O

dr. Kröger · http://legaleagles.blog.hu 2011.06.28. 15:16:21

Örülök ennek a cikknek, nagyon fontos dolgokat mondott ki, de is-éhez hasonló a véleményem: ha komolyan gondoljátok a leírtakat, nagyon alaposan végig kell gondolnotok a hivatalos jobboldalhoz és Orbánhoz való való viszonyulásotokat, évekre visszamenőleg. Ha ez nem történik meg, akkor az ilyen cikkek csak a fáradt gőz kieresztésére lesznek jók.

kispufi 2011.06.28. 15:17:28

@jan: egyetértünk. eklatáns példa ez most, hogy nem is az a baj, amit tesznek, hanem az, ahogy. holott ez már 2002-ben sem volt nyerő taktika. és ahhoz képest csak súlyosbodott ez az attitűd, ami nyilván fordítottan arányos az ellenoldal és annak médiája erejével, hitelességével.

GGG77 2011.06.28. 15:17:35

@Sieg: "Az események után az jutott eszembe, hogy vajon a kommunistafaló rajongótábor hogyan fogja ezt a 180 fokot is megmagyarázni és még egyszer megtekeredni maga körül.
A kommenteket olvasva a válasz: csont nélkül."

És ez a tábor még mindig több százezer embert jelent. Ők akkor is könnyes szemmel bámulnák a Vezért, ha holnap a CNN élőben közvetítené, ahogy Orbán csókolózni kezd Kim Dzsongillel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 15:18:13

@Sieg:
"Az események után az jutott eszembe, hogy vajon a kommunistafaló rajongótábor hogyan fogja ezt a 180 fokot is megmagyarázni és még egyszer megtekeredni maga körül."

Ok orulnek, mert igy vegre meg lehet szabadulni a mocskos nyugati demokrataktol, akik ki akarjak irtani a magyarsagot.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/szamok-nyelven.html

tevevanegypupu 2011.06.28. 15:18:33

A nyugati demokracia mikor tamogatott minket? Es miert csak Orban a hibas, hogy Kinaval kot gazdasagi kapcsolatot? Amerika, Anglia, Nemetorszag es a tobbiek termeszetes gazdasagi osszekottetesben vannak, a vilag lelkesen szavazott meg nekik olimpiat, vilagkiallitast..azok is (akik mint Orban) eliteltek Kina Tibet-politikajat. Nalunk a lecsuszott, semmire sem valo elit most tiltakozik Orban "behodolasa" miatt, mikor par eve ok maguk tettek ezt csak sokkal kevesebb sikerrel. A kinai miniszterelnok vegighaknizza a fejlett(??) orszagokat es megall a paranyi Magyarorszagon is es vet nekunk par morzsat, ami viszont eleg lesz ahhoz, hogy kilabaljunk vagy megkezdjunk kilabalni abbol a godorbol amit liberalis igazsagbajnokaink okoztak..Erre persze mit teszunk mi? Sarba tapossuk aki a szerzodest koti es feldicserjuk azokat akik miatt ezt a szerzodest meg kell kotni. Anyam add el a hàzat, koltozzunk videkre..Jozan esz? Amerikat ki karhoztatta, hogy Nemetorszagot feltamasztotta a Marshall-tervvel, pedig aztan Nemetorszag tobb kart okozott a vilagnak mint amennyit a jelenlegi Kina okoz mondjuk Tibetnek..De az termeszetes volt, be kellett inditani a gazdasagot..Ez itt most nem termeszetes, a gazdasagunk es adossagfizeteseink koszonjuk szepen jol vannak..Na ennyi, most mar tenyleg elegem lett a mandinerbol is, , fizessenek be a Nepszavara, ott lelnek megfelelo erkolcsi tamaszt maguknak.

TG69 2011.06.28. 15:18:53

@ergé: Na ez az amikor nem számit a bal/jobb/lib értékrend, nagyjából minden normális erkölcsiségű ember így gondolja.

És rögzítsük, hogy a hatalom nem tömegektől volt beszarva a nagy napon, hanem 3 tibeti tanár embertársunktól. Szégyen, gyalázat.

valójábannemberci 2011.06.28. 15:19:24

@TaTa86.:
1) Mi, hogy Orbán hazudott? Kizárt! Ő sosem hazudott, egy pillanatig sem. Ő maga mondta!
2) De mi kicsi ország vagyunk, nem tehetjük meg, hogy rákérdezünk emberjogi problémákra, meg a tiszteletet megadva azért feltételeket szabunk mint a nagyok.

tevevanegypupu 2011.06.28. 15:20:55

@TaTa86.:

Na meg erre valaszolok. Vezesse magukat Vona Gabor-Schiffer Andras es Mesterhazi Attila es a IMF szabadsagharcukban, sok sikert.

kispufi 2011.06.28. 15:25:36

@TaTa86.: na azért az elmúlt 8 év nem OV hazudozásától volt hangos - erős volt a mezőny... - meg hát amit mondott, azt csak a tettekkel vetheted össze. ha hazudik, hát most teszi. a szavakon most csak azért lovagolnék, mert azt mondom, nem a 2002-2010 közötti orbánnal van a baj, hanem a maival.

bz249 2011.06.28. 15:27:12

@triumphator: Herr Kanzler Bismarck azert megiscsak megnyert harom haborut menet kozben es a legjelentektelenebb nagyhatalomnak szamito Poroszorszagbol csinalt egy olyat amelyiktol meg Britannia is annyira fosott, hogy inkabb kibekult az orok ellenseggel. Szoval ott azert egy kicsit masabb a leanyzo odafekudese.

kispufi 2011.06.28. 15:27:32

@GGG77: no most, mint olvashatnád a kommentekből is, nem ilyen a tábor. viszont a zsigeri orbángyűlölőkkel nehéz érdemben bármiről is értelmesen beszélni.

valójábannemberci 2011.06.28. 15:29:37

@kispufi: Orbán kritikája != Orbán gyűlölete. Ahogy a magyar kormány kritikája != Magyarország gyűlölete.

nevetőharmadik 2011.06.28. 15:30:21

@TaTa86.: "Éljen a Jobbik-LMP koalíciós kormány! XD
Na az odab*szna!"

Nagyot vigyorognék. Nem azért, mert a szívemnek oly kedves lenne e konstelláció, hanem mert értékelném a helyzetben megnyilvánuló kozmikus humorfaktort.

Egyébként LMP-szimpatizánsként sokkal inkább tudom tisztelni a Jobbik őszinteségét sok számomra vállalhatatlan dolog mellett is, mint az "elmúlthúszév" szereplőinek bármelyikét. Nem tartom kizártnak, hogy egy Jobbikossal végső soron jobban ki lehetne jönni, mint egy hithű fideszfannal.

@tevevanegypupu: Tiszta hülye vagy. A magyar állam érdekeit kellene szolgálnod javaslataiddal, nem ilyen hazaárulókét, mint ez az ergé! A kínai küldöttség útvonala mentén 10 méterenként ki kellett volna rakni egy-egy tibeti zászlót az út mindkét oldalára, és a küldöttség elhaladásakor sorban szertartásosan lángra gyújtani. A zászlókat. Na AZ lett volna valami, és az új szövetségünk szempontjából igazán előremutató, hasznos gesztus. A világban is azonnal visszaszereztük volna jól megérdemelt dicsőséges hírnevünk, amit a gonosz ballibek és az elnyomó Brüsszel olyan csúnyán kikezdtek.

Sőt, a küldöttség előtt az úton keresztbe lehetett volna fektetni tibetieket, sőt, inkább magyar közmunkásokat, hogy a konvoj jól áthajthasson rajtuk. Végül pedig a Szabadság teret át kellett volna nevezni Tienanmen térre.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 15:31:29

@tevevanegypupu: Szerintem érezhető volt a szarkazmus... Házmesteryt meg ne keverjük ide.

És te se sértődj meg. Nem veled van bajom, hanem a véleményeddel, az meg egy vitafórumon megesik.

Egyébként örülnék annak, ha reagálnál arra is, amit neked írtam. Továbbra sem az a gond, hogy OV nem veti magát a liberális demokrácia tacskójaként Kína bokájára. Obama pl nem ismeri el az örmény holokausztot, mert Törökország a szövetségese. Pedig azért kicsit nagyobb ember, mint a mi Viktorunk. Ilyen a politika.

De tudod, ha valakinek egy szemernyi esze és/vagy gerince van, akkor ezt látja előre. Éppen ezért nem nyilatkozik olyanokat, amiket telesen nyilvánvalóan meg kell ennie néhány év múlva.

És ennek semmi köze az emeszpéhez.

sronti 2011.06.28. 15:36:47

@weisz manfréd huba:
Szerintem túlságosan egocentrikus a látásmódod. :D
Itt ergé valószínűleg (majd kijavít, ha nem) azokra gondol, akik mondjuk az IMF hitel esetén a mindenáron tárgyalásokat, vagy az EU előírások feltétlen betartását szorgalmazzák, miközben elég sok alapvetően belpolitikai jelentőségű történést a nyugaton keltett visszhangjából ítélnek meg.
Ez egy jóval szélesebb kör az LMP-nél, például ergé nézőpontjából valószínűleg én is ide tartozom. Szerintem nincs igaza, mert itt legtöbben nem a beleszarós kurucos kiállást kérjük számon (amit pl. az IMF esetében erősen kritizáltunk), hanem kb. ugyanazt mint ő, csak indulatosabban.

Zetek 2011.06.28. 15:42:24

Géza, szánalmas ez az erőlködés. Tényleg nem érted, hogy üzletelni és szeretni valakit, az külön kategória? Ennyire nem megy? Mégis mit ért el szerencsétlen, amikor első kormánya ezer százalékban atlantistaként naponta kapta a pofonokat, mert nem vettünk amerikai elavult repülőket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 15:42:24

@kispufi: Jó, gyurcsányahibás. Ez 2010 április 11.én kiderült. Lépjünk tovább.

A második legnagyobb hunyó Orbán. De abban természetesen igazad van, sokkal nagyobb súlya van a tetteknek, mint a szavaknak, és Orbánt is természetesen a kormányzása alapján fogom megítélni, majd 2014ben. (Kivéve, ha rájönnek, hogy a nemzet érdekeit a 8éves kormányzati ciklus szolgálja.)

kispufi 2011.06.28. 15:44:52

@tevevanegypupu: ismétlem: nem a "mit", a "hogyan" a baj, elég könnyen belátható, ha nem indulatból esünk neki az egésznek.

betyár (törölt) 2011.06.28. 15:45:29

vannak kínos kérdések Kínával kapcsolatban, ezeket már többen említették. azonban. 1989 pontosan 21 éve volt. arra hivatkozni, hogy akkor milyen álláspontja volt a fidesznek a külkapsolatokkal, diplomáciával kapcsolatban, nem sok relevanciával rendelkezik a mára nézve. akkor Magyarország kettős megszállásban volt: mszmp és vörös hadsereg. azóta - hála istennek - ez megváltozott. akkor Kínában államkommunizmus volt, ma diktatúra van, de kommunizmus nincs. akkor nagy volt a bizalom abban, hogy Európa pillanatokon belül befogad minket, ami megoldja gazdasági problémáink nagy részét, mára látható, hogy erre csak korlátozottan számíthatunk. Kína pénzét miért éppen mi ne fogadhatnánk el? Másképpen: mi a javaslata a megoldásra pl. az LMP-nek, akik olyanok, mint a görög alkalmazott/munkás: tudja, teljesíthetetlen a követelése, mégis sztrájkol és tüntet. Az állam fizessen, de még azt is megmondják, hogy hogyan nem juthat a szétosztani követelt pénzhez. Na ez a kommunizmus, nem az, ami Kínában van.

kispufi 2011.06.28. 15:48:31

@valójábannemberci: baszki, az ilyen hozzászólásokon bukik ki minden, mondjuk az, hogy ov konkrét intézkedéseivel van-e bajod, vagy a puszta létével. s mert elvakult vagy, eszedbe se jut, hogy akinek épp nekiesel, az lehet, hogy nem is az.

Oblomov 2011.06.28. 15:53:13

"a Mandiner Kína-szakértője" Tökölön tárgyal?

devuscka 2011.06.28. 15:53:52

@valójábannemberci:
jaja. Mert olyan jól állunk, itt mindenki befizeti rendesen az adóját, fejlett a gazdaság, 'nagyajólét' és a tisztesség. Ezért nem szorulunk senki ülepére. Ugye nem kell kérincsélni egy kis kölcsönt, egy kis hitelt, egy kis támogatást? Vagy az imf ülep mégiscsak jobb, bárki nyalja is?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 15:55:48

@betyár:
"ma diktatúra van, de kommunizmus nincs."

en.wikipedia.org/wiki/Wen_Jiabao
"Wen Jiabao (pinyin: Wēn Jiābǎo; Wade-Giles: Wen Chia-pao; IPA: [wə́n t͡ɕjɑ́pɑ̀ʊ̯]; born 15 September 1942) is the sixth and current Premier and Party secretary of the State Council of the People's Republic of China, serving as China's head of government and leading its cabinet. In his capacity as Premier, Wen is regarded as the leading figure behind China's economic policy. He also holds membership in the Politburo Standing Committee of the Communist Party of China, the country's de facto top power organ, where he is ranked third out of nine members."

csi szi 2011.06.28. 15:56:51

@is: Reális alternatíva nem volt a papíron, csak az SZDSZ reinkarnációja, a "szilvásysta" MDF és a ködevő szélsőjobb. Mondjuk visszatekintve nagy baj a kétharmad, az nem kellett volna.
A 2002-es szűk többségre meg ne legyél már olyan büszke, mert bizony az, hogy anno Kovács Lászlóra és Medgyessyre nyomtátok az igent, hogy "megmentsétek az országot az Orbán-diktatúrától és helyreállítsátok a demokráciát" meglettek a hosszú távú következményei. Most már ki lehet mondani, történelmet befolyásoló döntése volt ez a werberi kampánnyal, a heti hetessel stb. mozgósított akkori MSZP-szavazóknak, akik közül sokan akkor mentek el először szavazni, és nem sokat fogtak fel, csak annyit, hogy a zorbáng*ci egy mocskos c*gány, meg a szocik több pénzt fognak adni az embereknek.

VJAN 2011.06.28. 15:59:32

@jan: Ki volt ellenzéki a Kádár korszakban? Orbán ugyan nem! Egy Kisz titkkár nem ellenzéki, akárhogy nézzük.

Oblomov 2011.06.28. 16:00:44

@csi szi: a "szilvásysta" MDF helyett javasolnám a "négyek bandája" terminus technikus-t.

Alfőmérnök 2011.06.28. 16:01:56

"A kijelentéseket értelmezni szándékozóknak pedig a jó öreg kognitív disszonancia."

Nincs itt kognitív disszonancia, ugyanis a kijelentésnek nem az volt az értelme, ami. Ez egy performatív beszédaktus, ennyi.
Különben várom, hogy mikor jön elő a szöveggel a mandiner, hogy Orbán 89-ben vadliberális volt, most meg nem az. Merthogy tényleg az volt, úgyhogy ilyen alapon jogos a vád, hogy egy elvtelen, köpönyegforgató senki.

(A tibetiek tüntetését viszont tényleg nem értem, miért nem tudták engedélyezni.)

valójábannemberci 2011.06.28. 16:04:04

@devuscka: Mert Kína úgy adta oda, hogy "srácok, tökig vagyunk má' zsével, nem fér el a Nagy Fal mögött, már kifolyik mindenfelé, lécci vigyetek már el belőle egy kicsit, köszike". Szerinted nem jár majd kötelezettségekkel a hitelező felé?

Ez az egész hitellufi már egyszer súlyos léket kapott, de megpróbálják foltozgatni. Előbb utóbb a Kína-lufi is durran (lásd mindaz, amit ergé fentebb felsorolt és amit nem az gazdaságukat fenyegető jelenségekről).

Eleve hányingerem van attól, hogy tulajdonképpen virtuális pénzek mozognak olyan összegekben, amit ép ésszel fel se fogunk. Számok mozognak, de van mögötte kézzel fogható, igazi fedezet?

Csumpitáz Alfréd 2011.06.28. 16:04:27

Ezt a vastagbőrön tolta be a kommentek közé laspalmas:

"Új irány Magyarország! Új irány magyarok!

2009. március 6.

Orbán Viktor országértékelő beszéde Budapesten.

(...)
A legbántóbb, legmegalázóbb, de egyben Budapesten legnépszerűbb szlogen talán úgy hangzik, hogy „van az a pénz”. Van az a pénz – a mondatot nem fejezik be, de így kell valahogy befejeznünk, amiért bárki, bármit hajlandó odaadni. Én abban reménykedem, hogy a mostani válság hatására egy olyan új világ születik, ahol azt fogjuk mondani, hogy nincs az a pénz. Nincs az a pénz, amiért odaadnánk a gyerekünket, a barátságainkat, a becsületünket, vagy odaadnánk a hazánkat.

Igen, szeretném, ha ebben az új korszakban közhelynek hangoznék, hogy a gyermekek örömét, a szülői szeretetet, az összetartozást, a jóakaratot és az emberi együttérzést nemcsak pénzben lehet kifejezni. Ha a pénz mindent felülír, tisztelt Hölgyeim és Uraim, akkor a felelősség helyébe előbb vagy utóbb a felelőtlenség lép.
(...)"
http://www.orbanviktor.hu/beszed/uj_irany_magyarorszag_uj_irany_magyarok

Tanulságos...és ez nem is volt oly' rég.

2011.06.28. 16:07:42

@betyár:
az egyik legkínosabb a Laogai kérdése, ami a mai napig megvan. Tudod ki Harry Wu? Cikk az olimpia évéből:

www.mult-kor.hu/20081117_amerikai_muzeum_a_kinai_munkataborokrol

Szóval, ergé úton lenne egy Laogai-ba, és rizst ültetne 20 évig egy ilyen írásért. Az elég vicces, hogy a jóléti(döglődik, az igaz) politikai rendszert a kommunizmushoz hasonlítod. :):)

betyár (törölt) 2011.06.28. 16:08:31

@Doomhammer:

igen. és? mondom, hogy diktatúra van, magtól megtudtuk, hogy élén egy diktátor áll. de nincs kommunizmus. jelen esetben egy kommunista diktatúrája kapitalizmussal társul.

2011.06.28. 16:09:39

@devuscka:
miért, nem fizeti be mindenki rendesen az adóját? Pedig adócsökkentés volt :)

Karachar Nevian (törölt) 2011.06.28. 16:11:01

A tisztelt Rajcsányi úr igencsak naiv.
Kissé megmosolyogtató még ilyen hívő embereket olvasni a mai újságírókat ismerve.
A helyzet az, hogy Orbán viktor egy politikus.
Ez a szó, legyen bár közhelyes, azért többletjelentéssel bír.
Az ő munkája, sőt hivatása az, hogy úgy fogassa szavait és maga is aszerint forogjon, hogy a céljainak megfelelően látszódjon.
OV néhány évtizede a komcsikat üldözte el, néhány éve hazúgság ellen ágált, pár hónapja viszont a szocializmust építi...
Kérdés, hogy ez miféle evolució lehet, de tény, ő másként képzeli el a jövőbeli szövetségeinket, értékrendünket, életvitelünket és még ki tudja mit.
Hamarosan itt is lesz egy Nagytestvér(csak mondjuk Nagyszéll lesz a neve) és állambácsi megmondja majd hogy mire költsünk, mennyit, hol szórakozzunk és mennyit, ha úgy vélik majd, hogy éppen az szolgálja az ország valamilyen érdekét.
Ez persze még nem jelenti azt hogy ez rossz. Ez is ízlés kérdése. Végülis ki tudja, meglehet, hogy egy kommunista Magyarország fog hitelezni 30 év múlva a svájci bankoknak és szegény svájci barátaink fogják nyögni a forint-hiteleket.
Egy biztos, valami megváltozott, de hogy nem élünk majd jobban 4 év múlva, abban biztos vagyok.

evil overlord (törölt) 2011.06.28. 16:11:08

Korrekt cikk: az erősebb kutya szaporodik, de büszkének nem kell rá lenni.

@Doomhammer: Attól hogy névleg komcsi a párt, még nem lesz tényleg az. A diktatúra stimmel, de a gazdaság teljes kontrollja nem.

@Alfőmérnök: "(A tibetiek tüntetését viszont tényleg nem értem, miért nem tudták engedélyezni.) "
Sajnos úgy tűnik Hofinak igaza volt: a magyar ember előszeretettel nyalja ki az elédugott alfelet (eddig Moszkva, Washington, Brüsszel, most már Peking is).

betyár (törölt) 2011.06.28. 16:11:41

@Belpo:

már megbocsásson, lehet, hogy fáradt vagyok:)), de nem értem, mit ír. milyen jóléti rendszert milyen kommunizmushoz?

VJAN 2011.06.28. 16:16:15

@Alfőmérnök:
"Különben várom, hogy mikor jön elő a szöveggel a mandiner, hogy Orbán 89-ben vadliberális volt, most meg nem az. Merthogy tényleg az volt, úgyhogy ilyen alapon jogos a vád, hogy egy elvtelen, köpönyegforgató senki."

Tényleg az!

betyár (törölt) 2011.06.28. 16:16:26

@Belpo:

aha, most már látom. félre érthetően fogalmaztam: az a mondat újból az LMP-re vonatkozik már, nem a görög elvtársakra:)) elnézést.

tarackos 2011.06.28. 16:18:18

Ha jól értem a Szerzőt, arra akart utalni, hogy úgy tűnik a kormány semmilyen értékrendben sem hisz. Illetve mindegyikben, attól függően éppen melyik szolgálja az érdekét. Ezért össze-vissza beszél. A fidesz 20 éves útkeresését -sokak szerint pálfordulásait- figyelembe véve valószínű igaz. Szerintem ez a médiapolitizálás következménye, minden eladható kommunikációval, ebben már régóta hisznek a fideszben vö. médiaháború. Közben viszont, így lőn a harcos antikomcsikból a komcsik fenekét nyaló egyedek, lassan már komcsibbak a komcsiknál...

valójábannemberci 2011.06.28. 16:20:31

@evil overlord: A kutyákat az új szövetségesnél nem eszik meg?

Zb74 2011.06.28. 16:22:23

@tevevanegypupu: @Zetek: Maguk esetleg el is olvashatnák a posztot, mielőtt kommentelni kezdenek. Persze ez fakultatív. De higgyék el, megéri, már csak a változatosság kedvéért is.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.06.28. 16:26:59

"Kína egy kommunista diktatúra, egy hamisítatlan, tökélyre fejlesztett, egypárti, elnyomó rendszer. Keresztényüldöző, emberi jogokat üldöző, állampolgárai élete, gondolatai, cselekvései felett totális hatalomra törő birodalom. (...) Mert persze vannak tízmilliók, akik felemelkedtek, de közben a vidéki Kína nagy része nyomorog..."

Ergé, te túl sok Balaványt és LMP-s agitpropot olvasol. Próbálj inkább elbeszélgetni néhány kínaival, vagy az 500 millió kínai internetfelhasználó valamelyikével. Vagy nézz meg egy kínai kortárs művészeti kiállítást, egy független filmet, egy pekingi punk-koncertet vagy menj el az 50-100 millió kínai keresztény valamelyik istentiszteletére.

VJAN 2011.06.28. 16:32:29

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Csak akkor tudsz a kínai internetfelhasználókkal beszélni, ha átjutsz a cenzúrájukon. Ami, gondolom, abszolút demokratikus, és csak a "nemzet" és a nép érdekét szolgálja. A nemzet azért került idézőjelbe, mert a kínai hatalom szerint csak egyféle népesség van a han, és a többi (köztük a tibetiek is9 csak megtévesztett félrevezetett lázongó. Milyen ismerős nézetek...

betyár (törölt) 2011.06.28. 16:35:25

néha komolyan elgondolkodom azon, vajon, akik a komcsi jelzőt használják, tudják-e, hogy az mit jelent? néhányan biztos, hogy nem. aki azt írja, hogy Orbi komcsibb a komcsiknál, az egyszerűen nem tudja, mit jelent ez a szó.

devuscka 2011.06.28. 16:40:35

@valójábannemberci:
Kína tökig van má' zsével. :-)
hvg.hu/gazdasag/20110628_kinai_profit

"virtuális pénzek mozognak "- igaz, de ezeknek a mozgatásoknak hatásai valóságként csapodnak le rajtunk.
Nem mondom, hogy örülök. ( nem a tibetiek miatt)
Kína nem vásárol csak úgy megmentésből állampapírokat (főleg úgy,hogy nagy esély van rá, nem látja viszont - különben görög papírokat venne. Főleg, ha az eurót akarná megmenteni. De nem azt veszi. Egyenlőre.
www.mfor.hu/cikkek/Nem_Kina_menti_meg_az_eurot.html
Nagyhatalmak közötti politikai, gazdasági játszmákba keveredett az Orbán ('szabadságharc' okán?) és megpróbálja előnyére _előnyünkre? _ fordítani ezt.

TG69 2011.06.28. 16:42:25

@csi szi: 2010-ben is a többség ezért szavazott Orbánra, és ő tudta mit kajál a nép. 2002-re meg ha belegondolsz épp a belpolitikát, a külpolitikát és a gazdpolt tették taccsra a fiúk (legalábbis az addig ismert mértékek szerint és a döntési alap mégiscsak ez lehetett akkor, nem 2010 :)), de ez már történelem.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2011.06.28. 16:43:10

@VJAN: Tessék, kattints mondjuk ezek valamelyikére, és már át is jutottál a cenzúrán:

www.qq.com/
blog.sina.com.cn/
weibo.com/

VJAN 2011.06.28. 16:50:35

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Nem átjutottál, azt látod, amit a cenzúra enged.
Aki azt hiszi, hogy egy totalitárius hatalom mellett a sajtó, vagy az egyszerű internetfelhasználó a valós véleményét írhatja le, az homokba dugja a fejét.
Ezek az oldalak erősen szűrve vannak. Ha megnézed, a legfrissebb legördülő bejegyzés 29 perces. Ennyi kell az ellenőrzéshez. Ciki.

valójábannemberci 2011.06.28. 16:52:17

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Na, a QQ pont jó lesz. Fejlécben üdvözlik a 90 éves Kínai Kommunista Pártot! Bullzeye!

zhaoman 2011.06.28. 16:57:16

"Kína egy kommunista diktatúra, egy hamisítatlan, tökélyre fejlesztett, egypárti, elnyomó rendszer. Keresztényüldöző, emberi jogokat üldöző, állampolgárai élete, gondolatai, cselekvései felett totális hatalomra törő birodalom. "

erről az a gyakori kérdés jut eszembe, hogy milyen az igazi kínai konyha? Nincs igazi kínai konyha! Ilyen is, olyan is.

devuscka 2011.06.28. 16:58:29

@Belpo:
Több is maradt az embereknél. :-)

"pluszpénz a KSH által közölt bérstatisztikákban is látszik, hiszen áprilisban az adóváltozásoknak köszönhetően 7,6 százalékkal nőttek a nettó átlagbérek, ami 4,7 százalékos infláció mellett 2,9 százalékos reálbér-növekedésnek felelt meg.

Májusig már 165 milliárdot vettünk ki az állam zsebéből"
www.mfor.hu/cikkek/85886.html
Vagyis ennyi maradt az embereknél. Kezdésnek nem rossz. .-)

Csumpitáz Alfréd 2011.06.28. 16:58:49

Mondjuk azt itt senki nem említi, hogy Kína - Tibetet leszámítva - nem a katonai úton történő gyarmatosítás híve, hanem pont az efféle gazdasági és pénzügyi függés útján oldja meg, hogy ő legyen a világ meghatározó hatalma. Kína mindig is világhatalmi pozícióra tört.

Meg kell nézni, hogy Afrikában mennyire jelen vannak már, továbbá Tibet sem a buddhisták miatt kell, hanem elsősorban az ásványkincsei miatt, de még inkább azért, mert Ázsia vízkészletének jelentős része a Himalájából ered, amely vízkészlet feletti katonai ellenőrzés legjobban Tibetből (honnan máshonnan) oldható meg.

Szóval Kínával üzletelni, lehet jó dolog és szerencsés esetben pozitív hatásai lehetnek. Alapvetően viszont Kína sosem játszik nyílt kártyákkal, ezt nem szabad elfelejteni. Az, hogy mi milyen szerepet játszunk világhatalmi törekvéseikben, arról most fogalmunk sem lehet. Viktornak sem. Könnyen lehet, hogy semmilyent és akkor ez csak üzlet, de mi van, ha nem. Egyszer kérni fognak tőlünk egy szívességet? Mi lesz az ár?

TG69 2011.06.28. 17:00:12

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: KB annyira szabadok a keresztények, mint a kádárrendszerben. Amíg pontosan tudják, mi a prédikáció tartalma, valamilyen ellenőrzött pártszervezet tagja az adott egyházközösség stb, addig rendben egyébként bebörtönzések stb.

valójábannemberci 2011.06.28. 17:03:00

@devuscka: El is olvasod a cikket, amit linkelsz?
"A fenti 165 milliárd forintot azoknak a zsebében kell keresni, akik jól jártak az egykulcsos adóval, ez többnyire az átlagnál jobban keresőket és a nagycsaládosokat érinti. Két minimálbérre bejelentett szülő esetében például csak minimálisan érvényesül az adócsökkenés hatása még három gyermek esetében is, bruttó félmilliós fizetés mellett viszont a két szülő akár 150 ezer forintot is megspórolhat havonta a csökkenő adózással.

Az egyedülállók szinte minden esetben rosszabbul járnak az új rendszerrel, átlagkereset mellett például havonta több mint 3400 forinttal csökkent a nettó bére annak, aki nem nevel gyermeket."

Hurrá!

2011.06.28. 17:04:00

@devuscka:
Pontosítsunk, az emberek azon kis hányadánál, akik jól jártak az új adórendszerrel. De nem ez volt a kérdés :) hanem, hogy szerinted sokan adót csalnak. Szerintem, ha ilyenről tudomásod van, jelentsd, a NER hálás lesz neked!

Ezt a népet sajnáljam? · http://www.youtube.com/watch?v=FABqq_jjRRo 2011.06.28. 17:12:02

@Doomhammer:

NEKED MEG A TÖBBI HOZZÁD HASONLÓ SÜKETNEK:

"Nem olyan, mint Moszkva, Berlin"

legalábbis KELLEMESEN MESSZE VAN!

egy kis országnak pedig kifejezetten előnyös ha erősebb szövetségese minél messzebb van

2011.06.28. 17:16:26

Nem lehet, hogy Orbán Viktor egy robot? És olyan szöveget mond, amilyen lemezt beraktak neki? Véletlen a Megyó dobozba nyúltak, előfordul.

devuscka 2011.06.28. 17:19:52

@Belpo:
Azt mondja itt csupa becsületes adófizető van? Mi vagyunk a 'Number One'-ország?
Küldök egy virtuális buksisimogatást :-)
Az elmúlt évek egyik legmagasabb adórendszerével büszkélkedhettünk, miért jutottunk mégis a csőd szélére minden területen az ország?
"ha ilyenről tudomásod van, jelentsd"-
Nem tudom a"NER" hogy jön ide, de idejöhet.
S bár nem vagyok 'jelentgetős', de az adócsalás
bizonyítása még a NAV-nak is nehéz, ettől még van. Sokan szednek itt bodzát. .-)

165 milliárd, kis hányadra? Akkor az mennyi /fő?

valójábannemberci 2011.06.28. 17:22:15

@devuscka: Ha már adóval való játszadozás. Offshore? Vélemény?

OmegaMale 2011.06.28. 17:23:33

@Belpo: valójában Orbán Viktor egy macska:

istenbizony.hu/wp-content/uploads/2011/06/cica.gif

xD Nemtom kinek jutott eszébe, hogy pont macska, de kurva jó képek és animok vannak kint a neten :D.

sronti 2011.06.28. 17:24:09

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: Mondjuk úgy, hogy a kelet-kínai nagyvárosokban egyfajta puha (dacra keményedő) diktatúra van, ami elég ismerős lehetne a nyolcvanas évek magyarjainak, kivéve az internetet. A kínai vidék meg a kínai vidék, amilyen nagyjából mindig is volt békeidőben, háborúban nyilván rosszabb.
Ettől még eléggé diktatúra, ahol politikai foglyok tömegei vannak, a bármilyen kisebbségeket fegyverrel nyomják el, ha úgy van (és általában úgy van), a legkisebb gyanús jelre megfigyelés alá vonnak, mindenféle felügyelet nélkül mindenedbe belenéznek és beleszólnak. Minél fejlettebb a technikai civilizáció annál nehezebb egy diktatúrának _nem_ totálisnak lennie.

2011.06.28. 17:24:36

@devuscka:
én csak azt állítom, hogy az adócsökkentés nem csökkentette az adócsalást :):) Ezért lesz egy kis pity-puty :)

devuscka 2011.06.28. 17:29:09

@valójábannemberci:
Bocs, de az egyedülállók, nem 4 tányér levest vesznek, és 4 pár cipőt, csak egyet. Egypár cipőt vesz, Egypár gatyát, egy tál ételt, és nem vesz tankönyvet, iskolatáskát, nyári tábort. Sem több főre lázcsillapítót. sem több főre buszbérletet. Soroljam még?
Bravó.
Miért is kellene, hogy nekik több maradjon?
Miért is van minimálbérre bejelentve?

devuscka 2011.06.28. 17:33:41

@valójábannemberci:
offshore? Kérdezze Oszkót , ő ebben a nagymester tanácsadó. .-)
"Bajnai Gordon a Wallisnál, Oszkó Péter a Deloitte-nál részben azzal töltötte napjait, hogy olyan struktúrák létrehozásában segédkezett, amellyel potenciális magyar költségvetési bevételek Ciprusba kerültek és ciprusi közösségi célokat finanszíroztak. Erről lehetne nyíltan is beszélni, de ehelyett csak a szokásos felmentő érveket lehet hallani, „ha nem lenne ilyen rettenetes a magyar adórendszer, nem szorulnának erre a vállalkozók”, vagy hogy „Ciprus nem offshore, hanem egy unión belüli tagállam, minden transzparens és legális volt”."www.fn.hu/cegek/20090601/bajnai_oszko_offshore/

@Belpo: "pity-puty" ? cuki. XD

valójábannemberci 2011.06.28. 17:35:39

@devuscka: Sőt. Dögöljön meg inkább. Ha már.
Miért kellene, hogy több maradjon? Mert valamire alapozni is kell a családot. Már ha egyáltalán a megélhetési gondok mellett eszébe jut a családalapítás. Ugye.
Miért is van minimálbérre bejelentve? Mert úgy több marad a munkáltatónál. Az jó, nem? ;P

2011.06.28. 17:36:17

@OmegaMale:

azta :D:D:D csak nem Hu Csin-Tao vakargatja hasát? Vigyázat, Kínában sok helyen esznek macskát. Ez még a Mao elvtárs idejéből vált kulináris élvezetté a nagy Veréb(a verebek a kapitalisták ügynökei - 20 millió áldozat - nem veréb, ember) háborúnak köszönhetően.

Azért mondjuk elég erős megdicsérni egy "pártot" - lásd 60 év -, mert 30 év diliház után (kb 100 millió halott) még se pusztítják el saját népüket :)

evil overlord (törölt) 2011.06.28. 17:37:19

@devuscka: Nem tudom miért próbálja elmagyarázni az adótörvény mögötti rációt, reménytelen: Megyó találta ki a minimálbér adómentességét, ergo aki meg akarja szüntetni, az csak gazember lehet.

devuscka 2011.06.28. 17:37:39

@valójábannemberci:
"Dögöljön meg inkább." Gondolja? Miért is?

vizipipa 2011.06.28. 17:38:11

A poszt ugye arról szól, hogy a Fidesz barát poszt tolónak kezd elege lenni a Fidesz vezető (gerinctelenségéből) opportunizmusából, abból meg pláne, hogy ezt érdemként akarja eladni.
OK, ezzel nincs egyedül, napról-napra nő azok száma akik ...
A Fidesz vezető természetesen téved amikor azt gondolja, hogy Gyurcsány 5 év alatt írta nullára a hitelességét, akkor ő 2014-ben még jó lesz. Az előzmények miatt neki nem adatik meg az 5 év.
A kérdés azonban az: akkor ki?
Túl vagyunk 21 éven és 6 választáson. UTÓLAG úgy tűnik egyik választás se volt nagyon jó. Valóban így van? Van ellenpróba?
Kinek tegyünk szemrehányást? Antallnak? Hornnak? Orbánnak? stb.
Vagy azoknak akik megválasztották őket: magunknak? Nem tudtunk jobbat, megérdemeltük.

Az igazi kérdés nem az, hogy elqrtuk. A kérdés a hogyan tovább?

valójábannemberci 2011.06.28. 17:39:41

@devuscka: Ehhez képest tegnap éjjel eléggé érdekesen alakult a név szerinti szavazás arról, ami a Fidesz szerint azzal, hogy nem szigorítaná, hanem éppen enyhítené a hazai vonatkozású offshore cégek hazai adókötelezettségeit, vonzóvá teszi számukra a hazatelepülést. Hát normális? :D

devuscka 2011.06.28. 17:41:44

@evil overlord:
Magam sem tudom miért próbálkozok. :-)

bz249 2011.06.28. 17:43:08

@evil overlord: az adomentes minimalber nem teljes hulyeseg amugy, ahogy Megyo csinalta ugy termeszetesen ordas baromsag, de mondjuk azert van par csokott szocialista orszag, ahol ismerik a nulla kulcsos adosavot. Az elso nyolcezer-valamennyi € az nekem is ingyen van, meg az angoloknal sincs ado azt hiszem tizezer font eves jovedelemig (bar ez nem teljesen nulla kulcsos sav, mert magasabb jovedelemnel az alja mar csak alacsony asszem 10%-os kulccsal adozik)

devuscka 2011.06.28. 17:45:18

@valójábannemberci: Inkább maradjanak kint? Adózzanak ott, s ezzel jobb lesz a helyzet itthon.
Biztos benne?

OmegaMale 2011.06.28. 17:46:10

A demokratikus berendezkedésről és a szabadságjogokról annyit, hogy az európiaknak mi vagyunk a kínaiak... Lényegében az EU-s hazdasági erőtéren osztozunk mi is a tagállamokkal, így azok csak egymás kárára tudnak mocorogni és csak egymás elöl tudjuk elszívni a levegőt, mindenki mindekinek a kajája bizonyos mértékig. Kínának nem mi vagyunk a kedvenc kajája és bőven van miből válogatnia amikor rányit a frigóra, nem vagyunk szem előtt a polc szélén, káposztatorzsa a kaviár mellett...
Ha ehhez OV-nak kicsit meg kell csapatnia a teflont az arcán, akkor ez nem sok azért a laufért, amihez így a kínaiak minket segíteni tudnak. Fico-ék se voltak szívbajosak, ahogy a csehek se a Benes-dekrétumokkal és hát az angolok se pátyolgatják a görögöket (Sarkozy vagy Berlusconi se az a fajta, akinek nem szélkokas módjára forog a véleménye). Ezt a játékot nem így játsszák, a konzekvensség ideje sajnos nem most van, ahogy a Keynes-i teherhajólogika is partra futott a világválsággal együtt...
2007-ből idézni pedig olyan, mintha a Böszmét idézgetnénk 2006-ból... Ki gondolta volna akkor, hogy Kína *simán* bevásárol világgazdaságból csak úgy, viccből, a válság éveiben! OV az oroszokkal sem fogalmazott túl keményen, egyszerűen csak nem látta a jövőt.

Értem a cikkíró szándékát, de OV-n a 98-02-es tempót és az ahhoz párosított stílust számonkérni nem aktuális. Majd ha nem jutunk oda, ahol most Görögország van, akkor majd lehet utólag karistolni a teflonokat, hogy visszajöttünk a béka seggéből, de közben elhasználódtak az arcok...

Hellerék úgyis azt fossák a szájukkal, hogy itt nincsenek államférfiak... Meglátjuk, ki mennyit bukik népszerűségből, hogy Magyarország maradhasson. Ha sikerül, majd Attisről is visszanézzük, hogy mit tett hozzá a dolgokhoz, amikor volt rá módja... De addig kivárjuk, hogy mi lesz. Nem jó kedvünkben, nem türelemből, hanem mert kevés befolyásunk van a kimenetelre.

Fingers crossed, hope this works....

málnási · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.06.28. 17:46:15

:) jaj gellért, akkora gyerek vagy baszki! :)

evil overlord (törölt) 2011.06.28. 17:51:14

@devuscka: Hehe.

@bz249: Értem a rációt a dolog mögött, de nálunk csak adócsalás lett belőle. Amúgy én egy enyhén progresszív adórendszer híve lennék, ahol az alsó kulcs kevés, de nem zérus SZJA-t fizet (hogy érezze, hogy nem járnak ingyen az állami szolgáltatások, ne lehessen teljesen kibújni az adófizetés alól stb.).

valójábannemberci 2011.06.28. 17:53:18

@devuscka: Hol mondtam azt, hogy jók, ha kinn maradnak?
Azt mondtam, hogy az új szabályozás pont az ellenkezőjét fogja elérni, mint amit a Fidesz mond róla. Hiába a kétharmad.

2011.06.28. 17:55:13

@vizipipa:
Én azt azt tanultam a kocsmában, hogy rá kell gyújtani, és inni kell, aztán meglátjuk :):):)

devuscka 2011.06.28. 17:56:22

@bz249:
Biztos lesz nulla kulcs is. Egyszer majd . Ha úgy alakul a gazdasági helyzete az országnak. Kb akkor amikor már beleszólása lehet Alkotmánybíróságnak is. Ahogy az alkotmányban rögzítették. "Az Ab a költségvetési és adókérdésekben korlátozott jogkörét akkor kapja vissza, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken."

2011.06.28. 17:58:29

@evil overlord:
akkor megállapodhatunk abban, hogy valahol tök mindegy, mennyi az adó, ha a többség csal. Szóval, a probléma itt lesz a 16% körül, ha nem javul az adózási morál. Márpedig ha ebben az irányban nem tesz valamit a kormány, akkor már jövőre újra nőni fog az államháztartási hiány.

bz249 2011.06.28. 18:01:49

@evil overlord: jo a nemet alkotmany tenyleg eleg erdekes (ugye itten meg lakhatashoz valo jog meg alapjovedelem meg ilyen marhasagok is vannak... szoval egy nagy szocko blodseggyujtemeny az egesz) ennek egyik kovetkezmenye, hogy a letminimumot nem lehet megadoztatni. Es senkinel se, mert a bankigazgatonak is jar a letminimumnak megfelelo adomentes jovedelem.

Amugy viszont erdekes Orbannak ez a sokat tanulhatunk Kinatol/Azsiatol szovege. Igazabol meg a korrupt, balkani osztak eletvitelt/munkamoralt sem tudtuk elsajatitani, akkor majd nyilvan a kelet-azsiai modszereket fogjuk ellesni. Illetve egy dologban azert kozeledunk hozzajuk, lassan tajvani szintre fog visszaesni a gyermekvallalasi hajlandosag. :(

2011.06.28. 18:04:13

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni:

Kálmán, neked a Tróger feledet már átnevelő táborba vitték volna :)

2011.06.28. 18:05:50

@Belpo:
(persze trágár, de tróger jobban hangzott :))

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.06.28. 18:10:05

1. A Kínával való gazdasági együttműködés, miszerint Magyarország legyen az ázsiai nagyhatalom kapuja az EU-ba, nem új dolog, már 2005-2006-ban Gyurcsány alatt is fölmerült. Kérdés, hogy ezen megállapodások annak a gyümölcsei-e (azaz a FIDESZ-KDNP kormány csak learatta a babérokat), vagy tényleg a Martonyi vezette Külügy dolgozott meg érte keményen.

2. Érdemes az 1970-es évek elejéről származó gazdasági könyveket olvasni, mivel ott is emlegetnek egy ázsiai országot, ami hihetetlen gazdasági fejlődésen (sok %-os GDP növekedés) ment keresztül - csak akkor még Japánnak hívták, nem Kínának. De durván szóhelyettesítéssel ugyanaz a helyzet, a kérdés csak az, hogy Kína képes-e tartósan növekedni, avagy oda jut, mint Japán, és bazidrága ország lesz.
Pláne, hogy India is ott van a nyakán, és ők is felemelkedőben vannak...

Amúgy szép, összefoglaló poszt, bár szvsz kevesebbet is lehet foglalkozni Orbán Viktor véleményváltozásával, de amúgy rendben van!

2011.06.28. 18:10:59

@devuscka:
persze, dicsérjük meg őket ;)

news.bbc.co.uk/2/hi/7370903.stm

'Free Tibet' flags made in China

:):):):)

valójábannemberci 2011.06.28. 18:15:56

@devuscka: Ez még a most lecserélt, régi szabályozás eredménye. Csak szólok. Április az június előtt van időrendileg. Csak szólok. :P

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.28. 18:17:39

Köszönöm a posztot, ergé. Ez most neked roppant kínos, de egyetértek veled.

GGG77 2011.06.28. 18:19:46

@kispufi: Akkor nézz át egy pillanatra ugyanezen blog a Hillary Clintonhoz írt levéllel foglalkozó posztjához.

Vagy menj fel a FB-ra és olvass bele OV oldalán a kommentekbe.

Üres, sötét, nacionalista, hányinger fröcsögés. Ez megy a Fidesz környékén 10 éve. Ez a senkiházi a 30-as évekig lökte vissza ezt az országot, Kádár óta ő a legnagyobb tragédia. Csak Kádárt a nyakunkba kaptuk, viszont Orbánt választottuk. Csak az a baj, hogy a 2,5 millió idióta döntése mindannyiunkon csattan.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.28. 18:19:58

@Alfőmérnök: "Merthogy tényleg az volt, úgyhogy ilyen alapon jogos a vád, hogy egy elvtelen, köpönyegforgató senki."

Jó reggelt kívánok. Tényleg az volt, és jogos a vád. Erről beszélünk itt egy páran. Hogy ezt néhány szerencsétlen rátermettségnek, érdemességnek tekinti, az szomorú, de elhanyagolható hiba.

suski 2011.06.28. 18:21:45

hol lehet hallani Orbántól ezt a "tüntetni lehet, balhézni nem" kitételt, mert a viszontválaszban nem hallottam.

?

evil overlord (törölt) 2011.06.28. 18:26:20

@Belpo: Én nem az adómorálról beszélek, hanem arról, hogy OV-éknek deklaráltan a gyerekeket nevelő, középosztálybelieket előnyben részesítő adórendszer a célja. Az idei módosítás pedig pont erről szól.

@bz249: "ugye itten meg lakhatashoz valo jog meg alapjovedelem meg ilyen marhasagok is vannak... szoval egy nagy szocko blodseggyujtemeny az egesz"
Tényleg szockó blődséggyűjtemény, mert már No-ban sem csak a protestáns (és katolikus) munkamorál dívik.

2. bekezdés: touché :(

Alfőmérnök 2011.06.28. 18:30:14

@Kínai Kálmán és Trágár Tóni: "Vagy nézz meg egy kínai kortárs művészeti kiállítást, egy független filmet"

Mondjuk kínai 9 órás dokufilmet: :)
www.youtube.com/watch?v=mO4W3KfXrGk

en.wikipedia.org/wiki/Tie_Xi_Qu:_West_of_the_Tracks

Kb., mint Ózd a '90-es évek elején.

valójábannemberci 2011.06.28. 18:35:28

@Belpo: A hős bejelentőt bizonyára elismerésben részesítik.
Azt eddig is lehetett tudni, hogy Kínában készülnek, és ezek alapján ez nem a Tibet-szimpatizánsokra, hanem Kínára nézve gáz. Ennyire hatékony volna a kínai ellenőrzés és az ideológiai tanítás? A munkás azt se tudja, hogy mit készít, a kormány azt se tudja, hogy hol készítik, csak amíg valaki fel nem dobja őket? WTF?

devuscka 2011.06.28. 18:41:48

@Belpo:
"Workers said they thought they were just making colourful flags and did not realise their meaning." lol

@valójábannemberci:
hm? "Ősszel felgyorsulhat az adóparadicsomi pénzek hazautalása "
"Az szja-törvény általános szabálya szerint a bevétel megszerzésének időpontja ”pénz esetében az a nap, amelyen azt a magánszemély … birtokba vette (átvette) vagy amelyen azt a magánszemély javára fizetési számlán jóváírták,… „. A Rogán-féle javaslat elfogadása esetén csak akkor lenne adó-, illetve járulékfizetés, ha az offshore tulajdonos bizonyíthatóan felveszi az osztalékát, és azt be is vallja.

A két eltérő szabály következménye az, hogy a magánszemélynek a mostani szabályok szerint akkor is fizetnie kell szja-t és százalékos ehót az ellenőrzött külföldi társaságokban képződött jövedelme után, amikor még ténylegesen nem kapta meg a jövedelmét. Még akkor is adóköteles jövedelem keletkezik a magyar adózás szempontjából, ha a társaság felhalmozza jövedelmét, tehát nem fizet osztalékot. Így lehet, hogy a magánszemélynek a saját vagyonából kell megelőlegeznie a fizetendő adót.

Gyakorlatilag ez a szankcionáló elem szűnne meg, s visszatérne a szabályozás ahhoz - az adózási szempontból - követhetetlen gyakorlathoz, ami az elmúlt évtizedet jellemezte."
adozona.hu/aktualis/20110627_offshore_szja_Rogan_modositas_torveny.aspx
Meglátjuk. ( működő tőke beáramlása a cél)

Alfőmérnök 2011.06.28. 18:43:14

@Kettes: Szerintem sokan értik, hogy erről beszélnek, csak nem értenek egyet vele. Természetesen nem jogos a vád, attól, hogy volt egy nagy pálfordulása, még Ovi nem köpönyegforgató senki, max. vadliberális szemszögből.
Igaz, nem is ettől rátermett.
De várjuk ki a végét, nézzük meg mi lesz az egyenleg 8-12 év múlva, csak gazdasági szempontból. Aztán hasonlítsuk össze a maszop-szadesz nyolc év eredményével.

Lew Archer 2011.06.28. 18:45:21

"Ugyanakkor ne felejtsük már el, hogy Kína egy kommunista diktatúra, egy hamisítatlan, tökélyre fejlesztett, egypárti, elnyomó rendszer. Keresztényüldöző, emberi jogokat üldöző, állampolgárai élete, gondolatai, cselekvései felett totális hatalomra törő birodalom. "

ergé, te honnan szerzed a Kínáról való ismereteidet?
Voltál már Kínában?
Beszélj olyanokkal, akik jártak már ott.

valójábannemberci 2011.06.28. 18:49:21

@devuscka: Hát, egy követhetetlen gyakorlat semmiképp se lehet jobb, mert ha valahol, hát ott aztán lesz kiskapu bőven. Nem, nem olyan kiskapu, ahol titokban hozzák be a jótét lélek offshore érdekeltek a pénzüket, és adják oda könnyektől áztatott, meghittségtől áthatott arccal az államnak...

valójábannemberci 2011.06.28. 18:54:06

@Lew Archer: Orbán például volt. Sanghajban. És gyakorlatilag megállapította, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg van elégedve.
Itt a Mandineren volt cikk a szellemlakótelepekről, sőt szellemvárosokról, amik marhára modernnek néznek ki, meg minden, csak épp a kutya sem lakik bennük, mert megették ebédre.

Film? Én most ezt a kettőt kaptam keresésben: Up the Yangtze; Last Train Home

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2011.06.28. 18:54:24

@Kettes:

Az lehet, de akkor Magyarországon elég szar a választék, ha még így is kiemelkedik a többiek közül.

Egyébként tegnap néztem Hillary Clintont, ahogy a CNN-en értekezik az emberi jogokról(these are universal rights blablabla...). Marha szép, hogy megteszi egy exkluzív interjúban, de én még komoly pénzügyi tárgyalásokon ilyet nem láttam, ellenben kölcsönös körbenyalást annál inkább. Valahogy nem érzem, hogy pont ez az az ügy, amin ennyit lovagolni kéne.

sárkányfő 2011.06.28. 18:54:51

A mandiner egy gerinctelen fidesz-blog, amely csakis akkor van igazán elemében, ha egy jót gyurcsányozhat. Ez el is mond mindent a mandinerről.
Ehhez (és csak ehhez) képest ez a poszt kétségtelenül nagy előrelépés. Persze semmi különös nincs ebben az írásban, ezt mindenki tudta akinek van egy csöpp sütnivalója, sőt, teljes joggal lehetne kevésbé finomkodóan fogalmazni, pláne a mandiner saját stílusát mércééül használva, de mondom, a mandinerhez képest ez is soknak számít.

Azért ünnepelni nem kell, egy fecske nem csinál nyarat, meg ismerjük az önigazolás velejáróit is, vagy lehet taktikai húzás is, egy ilyen cikk később jól jöhet, kétszínűség a köbön, stb. Szóval lehet ez csak egy botlás, és a háttérben már nyilván beindult a fejmosás is.

A kérdés csak annyi, hogy ez a Gellért fiú valóban komolyan gondolja-e? Hogy egy intellektuálisan szabad ember akar-e lenni? Vagy marad a meleg posványban? Talán neki van esélye a kitörésre.
Ha igen, és a piros kapszulát választja, fogadja elismerésem (piszkos fred elismerése, tudom, kínos, bocs), irtó jó móka lesz tök egyedül jobbról-balról gyűlölve vegetálni. De akkor máris szembesül a megalkuvás vs. egzisztenciális ellehetetlenülés problematikával is, és seperc alatt kiderül, mennyire erősek a megélhetéshez fűződő érdekei :) Mert azok is kemények ám, itt a többség elbukik. Ha viszont nem is gondolja komolyan akkor a megalkuvásos probléma fel sem merül :) A választ hamarosan megtudjuk :) Egy biztos, a fidesz-network sokáig nem tűri az egyéni utakat, a szervezet a hűségre épül, a család szent, a választás kényszere megkerülhetetlen.

valójábannemberci 2011.06.28. 18:59:00

@helgoland: Clintonné éppenséggel gyakorlatilag zöld utat adott Izraelnek, hogy megtámadja az újabb Freedom Flotillát.
Ennyit az emberi jogokról...

Lew Archer 2011.06.28. 19:00:38

@valójábannemberci:

Maga igencsak alaposan megismerhette Kínát ezek alapján.

Lajos bacsi 2011.06.28. 19:00:42

@Alfőmérnök: Ne siesd el, lehet, hogy 8 év múlva nem lesz se FIDESZ, se MSZP.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.28. 19:08:58

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Nem kellene úgy tenni, mintha Orbán legalább száz, ehhez a mostanihoz hasonló, taktikai húzást/árulást (ahogy tetszik) nem követett volna már el az elmúlt húsz évben! És a "szép" az a történetben, hogy ő ezt soha nem is tagadta, hanem végig nyomta az "ez egy szakma; professzionista politikus vagyok; ha felkérnek, ha bizalmukkal kitüntetnek, akkor dolgozok, ha nincs rám szükség, akkor azt is megértem". Azaz a politika egy szakma, a szaktudás mértéke az eredményesség. (A választók majd értékelik a politikus eredményességét;-)) Ennek hivatalos kormányideológiává emelését is megkaptuk: ez Kötcse.

Orbán, nyilván, tudja mit csinál (nyilván, azt hiszi, tudja, mit csinál). Legjobb tudása szerint elvégzi a rá bízott munkát, a felelősség viszont azoké, akik megbízták a feladattal. Akkor és olyan mértékben játszik alá a kínaiaknak, amikor és amilyen mértékben azt (az adott pillanatban) szükségesnek látja --- ha bejön a figura, győztünk, ha nem jön be, majd a következő kormányok elkínlódnak a problémával.

A hiba nem Orbán készülékében van, ő nem árul zsákbamacskát. A hiba az ú. n. jobboldali értelmiség (a legtágabb értelemeben vett jobboldali-keresztény-nemzeti-stb. értelmiség) készülékében van, ami/akik ész nélkül asszisztál/asszisztálnak, ehhez az orbánista-kötcseiánus tempóhoz (nyilván, abban bízva, hogy (és akkor itt egy hosszú kívánságlista következik)).

Pedig magától nem fog. Pedig, anélkül, hogy nem játszik le a meccseinket ellenfeleinkkel és egymással egy világos, koherens és konzekvens értékrendiségért, anélkül csak lóf*sz fogott folyni, nem acél. Ha nincs olyan szellemi és erkölcsi bázis, amin biztosan áll emberségünk, magyarságunk, közösségünk, naponta akár három orbánviktort is állíthatunk csatasorba, nem fogunk érdembe előre jutni.

Uff!

ü
bbjnick

teng-leng 2011.06.28. 19:09:21

Kína max. Észak-Koreának a nagy testvére. Nekünk nincs nagy testvérünk, mi egykék vagyunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.28. 19:12:38

@bbjnick:

ha bizalmukkal kitüntetnek = ha kitüntetnek bizalmukkal
nem játszik le a meccseinket = nem játsszuk le a meccseinket
nem fogunk érdembe = nem fogunk érdemben

2011.06.28. 19:13:35

@valójábannemberci:
kábé :) a kínai korrupció a hatékony. Azt csinálsz, amit akarsz, amíg megkened valamelyik komcsi pártfunkcit. Lásd Kádár rendszer, csak 1000*1000* durvábban :) Vagy pl a medvefarmok(Viagra helyett, a baromarcúak ), amihez képest a libafarmok itt 5*-os állatpanziók. Kína egy brutális hely, na. De persze ez azért jóval összetettebb, és bonyolultabb, de az biztos, hogy épeszű ember nem tapsol nekik. (Skizo helyzet: Ultramodern "madárfészek" vs Four_Pests_Campaign

en.wikipedia.org/wiki/Four_Pests_Campaign
(a kommunista értelem egy példája)

Last Train Home nagyon jó, nagyon javasolt, a másikat nem ismerem, de most fogom :), thx :)

regress 2011.06.28. 19:13:55

@betyár: te barom,2-3 éve nyilatkoztak a köcsögök.olvasd már el a jetibőr köpönyeget

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.28. 19:15:47

@Alfőmérnök: Egy, mi? Először volt egy kiszes korszaka. Aztán antikommunista-vadliberális lett. Aztán keresztény-nacionalista. Aztán baloldali. Aztán neokon. Most meg a kommunista Kínával smúzol. Ennyi forgolódással már váltóáramot lehet generálni.

csoko20 2011.06.28. 19:17:10

Ha egy kis suskáért a pár évvel ezelőtti free Tibetezést meg az örökös komcsizást is sutba dobják, akkor le lehetne az iskolák egyháziasításával meg a többi ilyen hókuszpókusszal mert pl.: a Vatikán egy fillért nem ad magyar államkötvényekre.

Ezek Istenben ugyse hisznem, később csak kínos lesz a mostani ájtatoskodás....

valójábannemberci 2011.06.28. 19:17:17

@Kettes: Hmmm... A Nemzeti Energia Tervben még jó szolgálatot tehet. :D

regress 2011.06.28. 19:18:08

@OmegaMale: a macska a legundoritóbb "házi"állat .csak akkor dörgölődzik mikor akar valamit.amúgy szarik a fejedre,na a cigyánygyerek pont ilyen.ezért útálom nagyon

2011.06.28. 19:20:27

@bbjnick:
"A hiba nem Orbán készülékében van, ő nem árul zsákbamacskát."

Igaz!

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.06.28. 19:21:10

eleinte csak a parlamenti folyosón fognak összesúgni fideszes képviselők: Viktor megőrült.
és aztán sokkal csúnyábban fogják helybenhagyni, mint Ferencet volt szintén a saját emberei.

2011.06.28. 19:23:29

@spandex enormity:

áááá, gyávák azok ehhez :):)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.28. 19:42:19

@helgoland: Én nem azon lovagolok, hogy Orbán kereskedelmi és pénzügyi megállapodásokat akar kötni Kínával. Azok részemről rendben vannak. Én azon lovagolok, hogy egy cinikus, semmiben sem hívő, maffiózók segítségével hatalomra jutó gazembert van szerencsém tisztelni a miniszterelnökömben. És igazad van, tényleg nagyon szar a választék, az ellenzékben senki nincs aki tehetségben, politikai kombinációkban, retorikában és karizmában hozzá lehetne mérhető. Szívás.

Noxin 2011.06.28. 19:44:29

Azért ez a CNN riport a Tiananmen térről mindent visz:
www.youtube.com/watch?v=HGHd2bPn4ZU

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2011.06.28. 19:48:35

"A magas Himalája hegynek is van csúcsa,
A hosszú Yarlung Zangpo folyónak is van forrása,
A tibeti nép keserves szenvedésének is van határa,
A kommunista párt eljött, és a keserűség örömmé változott"
Tibeti népdal - hozzávetőleges fordítás
www.youtube.com/watch?v=fBClm_hX3f4&feature=related

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2011.06.28. 19:52:39

Egyébként meg
www.facebook.com/note.php?note_id=185730332866

És Balavány olvasása helyett inkább tájékozódjatok.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 19:53:24

pl. idősebb Thürmer Gyula (akit a kilencvenes években jópárszor járt Kínában, mint az MSZMP ideológiai utódjának szerepében tetszelgő Munkáspárt elnöke) is segített néhány kaput kinyitni Orbánnak. Sőt, a háttérben a magyar-kínai (értsd Kínai Kommunista Párt) közti egyeztetések egyik motorja volt az elmúlt bő másfél évben. Szerintetek honnan van pénze a Munkáspártnak? Miért fogadta pl.: Cser-Palkovics személyesen Thürmert a székesfehérvári polgármesteri hivatalban? Még hosszasan sorolhatnám.

insert random 2011.06.28. 19:53:35

A fenti idézetek után még lehetett volna írni egy harmadikat:

"Politikusként soha nem hazudtam" (Orbán Viktor, 2006)

insert random 2011.06.28. 19:57:06

Egyébként korrekt cikk, majd minden szavával egyetértek.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 19:58:14

először is szeretném leszögezni, hogy teljesen egyetértek a magyar-kínai megállapodással, és még csak attól sem tartok, hogy itten egy második számú kínai népköztársaság fog kinőni a földből. viszont van a megállapodásnak egy másik, ám annál érdekesebb része, és ez lényegében az mszmp és kádár rehabilitációja, és az 1968. január elsején bevezetett új gazdasági mechanizmus (mely lényegét tekintve a mai kínai gazdasági tervezés alapját képezi) felmagasztolása.
azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy orbánnak, akinek korábban nem voltak kínai kapcsolatai (kínai kapcsolat alatt értsd: bejárat a kínai kommunista pártba), honnan lettek hirtelen? csak a naivák gondolhatnak itt fellegi tamásra vagy demjánra. Utóbbi viszont egykori KB-tagként nagyon jól tudta, és meg is súgta orbánnak, hogy kihez kell fordulni tanácsért, kik azok a rendszerváltás előtt aktív magyar csúcsdiplomaták, külügyesek, akik még ma is élénk kapcsolatokkal rendelkeznek, akik számtalan kiskaput kinyitnak ha kell. persze nekik is ígérni kellett valamit. kínában nyers rezső és fekete jános még ma is istenek. akik súgtak orbánnak, már csak egyet kérhettek. ismerjék el az életművüket, ismerjék el azt a 60 évet. halkan írom ide, szépen lassan rehabilitálják kádárt.

2011.06.28. 20:01:00

@Noxin:
kemény, és ők a OV és a fidesz új szövetségesei :)

2011.06.28. 20:03:17

@Anasztaz Mikojan:
érdekes gondolatmenet, főleg, hogy Gyurcsány is dicsérte Orbánt(Piszkos Fred :)) .

Crescendo 2011.06.28. 20:07:33

Jo a cikk, gratulalok.
Ezt az aspketust: "Amerika is rendkívül lassan vánszorog kifelé a válságból" valamint "Európa hónapok óta az euró megmentésével van elfoglalva, és mintha egyre csak mélyülne ez a krízis." erinted, csak nem fejted ki.
A valsag okaira nincs utalas. Az a teny, hogy mind az USA, mind az EU kozponti bankok altal van iranyitva es ez a kozponti tervezeses paradigma kudarcot vallott.
Kina ugyan ezen modell szerint mukodik. Ebbol a szempontbol nezve kozel sincs olyan nagy kulonbseg a Nyugat es Kelet kozott.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 20:10:00

mi van Gellért, beteg vagy?

lázárnál ez miért nem sikerült? akkor még szorosabb volt a gyeplő vagy nem borult ki a kakaós bögre?

regress 2011.06.28. 20:10:00

a.merkelben több a gerinc,mint az egész magyar kormányban.itt már hétfőn kínai inváziórol írtak,merkel asszony meg beszólt neki,.viktorotok egy gyáva cigány meg benyalt neki.mit vártok mikor a rendvédelmisek elől is szlovákiába menekült?eladta az országot egy marék rizsért

regress 2011.06.28. 20:15:04

viktor a kurva anyád!meg nektek is fideszesek.eladtátok az országot egy marék rizsért

Oblomov 2011.06.28. 20:18:31

@bbjnick: "A hiba az ú. n. jobboldali értelmiség (...) készülékében van, ami/akik ész nélkül asszisztál/asszisztálnak, ehhez az orbánista-kötcseiánus tempóhoz" - írod.

Ergét pont akkor nem kéne csesztetni (már, ha cseszteted?) amikor éppen nem pártos értelmiségi, és egyáltalán nem is asszisztál.

röhögő 2011.06.28. 20:24:38

Valóban kicsit erőlködős ez a reális hangvétel a rettenetesen pártos mandiner blogon. De legyünk jóindulatúak és ismerjük el, ez egy jó írás.

Pszt! 2011.06.28. 20:26:48

Én csak attól félek, mi lesz, ha a kínaiakat is átkúrja a viki.

biobender 2011.06.28. 20:30:04

Tul van ez egy picit komplikalva, nincs ebben semmi kulonleges. A magyar "jobboldal"-nak mindig is a diktaturak voltak a szimpatikusak es mindig gyuloltek a demokraciakat.

Eleg egy szuroprobat venni a MaNem-bol vagy a Demokratabol, az elmult husz evben mindig a diktaturakat dicsoitettek, legyen az Putyin vagy Kina, mindegy nekik.

Osszeno ami osszetartozik - Orban hazatalalt mint annakidejen a nagy ceausescu aki BTW szinten Kina stategiai szovetsegese volt.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 20:33:28

Kedves @teng-leng és nagyérdemű magar honfitársaim!

Elítélem a han kínai etnikai hegemóniát és diktatórikus expanziót! De (!) egy magászsíntű vendéglátás és baráti látogatás alkalmával ki kell zárni minden aktuálpolitikai, a vendég belügyeinek kérdéseit taglaló megnyilvánulást. Még akkor is ki kell zárni, ha annak súlyos igazságtartalma van. Mert a vendéglátás udvariassági szabályai ezt megkövetelik. Különösen egy olyan ural-altáji-turáni néptől követelik meg, amilyen a magyar! Tehát nem egy magas szintű látogatást, vendégfogadást kell felhasználni, -az udvariassági szabályok felrúgásával- arra, hogy a vendég belpolitikai anomáliáit kipellengérezzük. Ez nem az a hely és nem az az alkalom! Hatékonysága nulla viszont a Magyarországra látogató vendég számára érzelmi kérdés és maradandó sértés. Amikor a Kínai külügyminiszter látogatott Magyarországra én voltam az egyik fő ordítozó és tiltakozó a követség előtt.
Ujgur testvéreinkért és a tibetiekért tüntettem. Öblös, a követség emeleti ablakain is behatoló hangom egy szakasz rendőrt csalt hatókörömbe. Az igazolás alatti szünetet kihasználva újult és még nagyobb hangerővel folytattam. Már többször leírtam, hogy elítélem a han kínai etnikai expanziót és hegemóniát. De ez az alkalom, most nem erről szólt! Ez a magas szintű látogatás most a magyar érdekekről szólt, amely minden esetben és mindenki előtt prioritást élvez.
Mert, ahogy a mártír Bajcsy-Zsilinszky Endre is mondotta egykoron. "magyarságomért az ördöggel is cimborálok, de ha kell akkor magyarságomért az Istennel is szembeszállok".
Az események menetét mindig azoknak a dolgoknak kell meghatározniuk, amelyek a magyarság érdekeit előrébb viszik. Ezt tudniuk kellene a magyarországi tibetieket patronáló liberális, transz-nacionális, kozmopolita csoportoknak is. Azoknak, akiket a palesztin arab ügyek mellett nem igen látni mozgolódni és zászlót lengetni Budapest utcáin.
Élek a gyanúperrel, hogy ez a tiltakozó akció valamiféle szolidaritással leöntött cirkusz lett volna " kibaszok én veletek Orbán, meg a kínai vendégeiddel" dramaturgia szerint előadva.
Ez a látogatás most NEM (!) a tiltakozásról szólt!
Különösen nem akkor, amikor Kínában jelenleg, semmihez nem fogható hatalmas magyar képzőművészeti kiállítás van. Amelyet az urbano-liberális magyarországi transz-nacionális értelmiségi elit azért támad, mert "túl magyar".

Megint eszembe jut a vak Izsák esete Jákobbal. Azzal a Jákobbal, akiből később Izrael lesz. Aki karjára tekerve a szőrös kecskebőrt azt az érzetet keltette az öreg vak apjában Izsákban, mint ha Ő lenne Ézsau, az elsőszülött fiú.

Nos ezek a liberálisokká vált utódok ez esetben nem a kecskebőrt tekerték a karjukra, hanem a Tibet melletti szolidaritás szólamát.

Mi erre azt mondjuk, mint ahogyan az öreg Izsák is mondotta vala " a kéz az Ézsaué, de a hang Jákobé".

Mazel tov!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.28. 20:34:47

@Oblomov:

Nem cseszegetek én senkit, csak megmondtam a tuttifrankót:-) ('sz'tán mindenki annyit profitál belőle, amennyit tud:-))

ü
bbjnick

Tilikov (törölt) 2011.06.28. 20:40:44

@de Karatna:

Ez a komment az életed főműve? Csak mert már huszadjára kopipészteled be.

biobender 2011.06.28. 20:41:14

@de Karatna: Milyen igaz! Akkor hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy utolag is eliteljem azokat a magyar vizipolosokat akik 1956-ban magukrol megfeledkezve osszeverekedtek a szovjet polosokkal. Az az alkalom NEM A POLITIKAROL szolt. Megszentsegtelenitettek a sport nepeket osszekoto nemes eszmejet!

Nem veleltlen, hogy az emberellenes hanyatlo nyugati civilizacio nem atallott ebbol a szegyenteljes epizodbol meg sikeres filmet is forgatni - DE MI ATLATUNK a szitan es nem hagyjuk megteveszteni magunkat!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 20:46:20

@TaTa86.: igen

@is: jobboldaliaknak ott a jobbik, meg a különvált ! kdnp, a baloldaliaknak az lmp. én még baszki a munkáspártot is többre becsülöm az mszp-nél

@jan: ellenzéki , mint az szdsz? mint az mdf?

@Sieg: lásd lew archert itt
mandiner.blog.hu/2011/06/26/hasonloan_gondolkodunk_a_jovorol

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 20:52:03

@Ezt a népet sajnáljam?:
"egy kis országnak pedig kifejezetten előnyös ha erősebb szövetségese minél messzebb van "

Miért, Washington közel van? Mégis beleszól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 20:54:01

@betyár:
"magtól megtudtuk, hogy élén egy diktátor áll.

Nem áll diktátor az élén, hanem egy kilenctagú vezetőség. A harmadik ember látogatott hozzánk.

"de nincs kommunizmus."

blogs.worldbank.org/eastasiapacific/state-owned-enterprises-in-china-how-big-are-they
"With all these evidences in hand, we can now answer the question raised before: How big are Chinese SOEs? Even though their share in the economy continued to decline in the past decade, SOEs still make up a substantial part of the national economy – roughly controlling 30 percent of the total secondary and tertiary assets, or over 50 percent of total industrial assets. The average size of SOEs is much bigger than their non-SOE peers, with average assets of the former equaling over 13 times of the latter."

Hagrid 2011.06.28. 21:02:19

Jogos a kritika. Ahogy elnéztem a fideszes ismerőseimet, többségük csalódott.
Medgyessiék Moszkvába, Orbánék Kínába nyalnak. Ahogy Hofi mondaná: "nem boldog a magyar, ha nem szaros a szája széle"

Sátán meg a Jocó 2011.06.28. 21:04:59

Nem tudom, miért vagytok kiakadva a dőlt betűs idézeteken.

A Fityesz ismét nem csinált mást, csak lopkodja a Jobbik ötleteit.
Ugyanis egyes, a neokohm métely által ki nem mosott agyakban már rég felmerült a kérdés, hogy tekintve azt, 1000év Európa-védésért ugye folyamatosan milyen hálás volt nekünk az Öreg Kontinens, esetleg jó ötlet lenne a döglődő EU-kolhoz és a saját mocskába fúló USA helyett inkább a világ dinamikusan fejlődő részével bizniszelni.

Skandalum.

Diocles 2011.06.28. 21:07:53

na lássuk csak:

"Ennek az ellenpárja, hogy azok lesznek Kína kapcsán hirtelen szőröstökű, kissingeri ravaszságú, belátásra intő Realpolitik-hívők, akik minden más esetben a külfölddel szembeni kurucos dac hívei. Utóbbiak ez esetben szemet hunynak a komcsiság, a keresztényüldözések felett, miközben a hagyományos értékeket elsorvasztó, anyagias fogyasztói társadalom kritikusaiként lelkesen üdvözlik egy, a hagyományos értékeket nemrég még dühvel pusztító, materialista szuperhatalom térnyerését, akiknek a kultúrája tökéletesen eltér az európaitól."

1. Ródd fel ugyanezt a pálfordulást Kissingernek is.

2. Egyáltalán nincs ellentmondás abban, h a "dekadens" és hanyatló Nyugat bírálói örömmel fogadják a kínai szövetséget, Kína viharos felemelkedését, épp ez ellensúlyozhatja pl. Demszkyék és Harasztiék német és amerikai barátainak honi befolyását, véleményterrorját, Magyarország szégyenpadra ültetését.

Arról nem is beszélve, h a "bacilusozás" német "barátainktól", Paul Lendvai, Charles Gati és mások tevékenysége érzelmileg is jól megalapozta sokaknál, h örömmel fogadják a keleti fordulatot, h ne csupán a nyugati "barátainknak" legyünk kiszolgáltatva, vedd ezt is figyelembe, nem kell ehhez bősz Nyugat-ellenesnek, vagy kurucnak lenni.

3. Abba most ne is menjünk bele, h Kína mennyire nem kommunista már a szó klasszikus értelmében, a mai Kínára leginkább a tradícionalizmus és az államilag bürokrácia által irányított vadkapitalizmus jellemző.

"A harmadik paradoxont a nemzeti romantikus ködevők szállítják, akik úgy akarnak Kínával barátkozni, közös nevezőre jutni, hogy lóról nyilazó, pusztai harcos eleinket, turáni rokonságunkat emlegetik – mintha Kína nem épp ezektől a népektől rettegett volna évezredeken át. Bizonyos fal sztorija megvan? Ennyit a lakossági duplagondolról."

ettől még tény, h a kínaiak rokonnak tekintik a magyarokat, ázsiai eredetűnek, tehát a közeledés ideológiailag is megalapozható, mindkét részről.
hogy a nemzeti radikálisok a kínai tőkét és modernizációt üdvös dolognak tekintik, ellentétben a máshonnan jövővel, annak meg inkább örülni kéne.

lassan már a nemzeti radikálisok is kezdenek egyébként racionálisnak tűnni az LMP-sekhez képest, akiknek se az Audi nem jó, se a kínai beruházások, se a kaszinók, se a ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 21:15:00

@TaTa86.: Éljen a Jobbik-LMP koalíciós kormány!"

pedig én ezt megfontolnám a két párt helyáben nagyon komolyan.

de nyilván, mivel az lmp-nek fontosabbak a cigányok és a zsidók, mint a magyarok, soha nem fog koalícióra lépni a jobbikkal.

@dr. Kröger: így van, de mint vannak orbánék kínával, úgy ők is orbánnal . nincs pénz, nincs honlapgondozás, ha ellentmondanak.

@VJAN: olyan biztosan mondjátok hogy orbán kisz-titkár volt, ugyanúgy megkérdem, mint dekaratnát, mikor oly biztosan mondja, hogy esterházy anyja zsidó, hogy honnan veszitek, ha orbán kiszes, akkor gyurcsány mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 21:18:39

@Alfőmérnök: Austin rájött arra, hogy nincs lényegi különbség a performatív megnyilatkozások és a közönséges kijelentések között. Inkább arról van szó, hogy minden megnyilatkozás rendelkezik egy performatív aspektussal vagy „illokúciós erővel,” mely meghatározza a végrehajtott beszédaktus típusát, és gyakorlatilag minden megnyilatkozás rendelkezik egy leíró vagy propozicionális tartalommal is. Ezenkívül sok megnyilatkozás rendelkezik olyan jellegzetességgel is, amely a hallgató mentális állapotaira tett megkülönböztető hatásait foglalja magában

orgoványi erdőjáró 2011.06.28. 21:20:31

"Ugyanakkor ne felejtsük már el, hogy Kína egy kommunista diktatúra, egy hamisítatlan, tökélyre fejlesztett, egypárti, elnyomó rendszer. Keresztényüldöző, emberi jogokat üldöző, állampolgárai élete, gondolatai, cselekvései felett totális hatalomra törő birodalom."
egy klasszikust idézve: lófaszt mama!
Cimborám kint dolgozik évek óta Pekingben egy távközlési cég alkalmazottjaként és ráadásul elvett egy kinai csajt is. Örömmel hallgatom a kinti beszámolóit amikor hazajön évente 1-2x. Nincs ott kint már semmilyen kommunizmus, kapitalizmus van.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 21:23:27

@Tilikov:

Mindig egy kicsit változtatok rajta.
Ezt például kiegészítettem Izsák és Jákob történetével.
Mert amikor az LMP-re meg a tibeti támogatókra gondolok, akkor mindig ez a történet, de különösen a kecskeszőrös rész jut eszembe.

Hagrid 2011.06.28. 21:24:13

@orgoványi erdőjáró: kapitalizmus van, demokrácia nincs.

biobender 2011.06.28. 21:26:05

@orgoványi erdőjáró: "Nincs ott kint már semmilyen kommunizmus, kapitalizmus van."

Nos ajanlanek egy tesztet: probalj meg egy riportkonyvet kiadni a Tien-Amen terrol.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:31:09

csak pár idézet a Munkáspárt honlapjáról, bizonyítandó, amit fentebb írtam:

www.munkaspart.hu/component/content/article/3-friss-hirek/475-koeszoentjuek-a-kinai-miniszterelnoekoet.html

"1990. novemberében Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke volt az első magyar politikus, akit Pekingben fogadott Csiang Cö-min, a Kínai Kommunista Párt akkori főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke. A Munkáspárt a pártközi kapcsolatok fejlesztésével, a népi diplomácia eszközeivel azóta is sokat tett azért, hogy a magyar politika megértéssel forduljon Kína felé, és a magyar vállalatok megtalálják az utat a kínai piacra."

"Wen Csia-pao nem „csupán” miniszterelnök. Ő a Kínai Kommunista Párt csúcsvezetésének is tagja. Látogatásával a Kínai Népköztársaság fontos gesztust tesz Magyarországnak. 24 éve kínai miniszterelnök nem tett hivatalos látogatást hazánkban. Gesztus értéke van annak is, hogy a kínai politikus hazánk mellett Nagy Britanniát és Németországot keresi fel. A látogatás fontos lehetőséget kínál Magyarországnak arra, hogy csökkentse függőségét az EU-tól, kapcsolódjon azokhoz a lehetőségekhez, amelyeket a Kínai Népköztársaság óriási fejlődése jelent."

hoseman 2011.06.28. 21:31:52

ez már a NER! életbe lépett.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:32:15

Thürmer kapcsolati hálója miatt a Fellegi-"stáb" tagja volt, de persze nem csak ő.

Ianas 2011.06.28. 21:35:18

@valójábannemberci: Ez volt a cél. Csinálj gyereket. Ez ugyanis az egyetlen módja, hogy fenntartható legyen a nyugdíjrendszer. Ha meg nem akarsz gyereket csinálni, akkor fizess többet.

Nem értek egyet a dologgal 100%-ig, de értem a motivációt (amúgy Németországban ugyanez a helyzet.)

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 21:35:57

@tesz-vesz:
"dekaratnát, mikor oly biztosan mondja, hogy esterházy anyja zsidó, hogy honnan veszitek, ha orbán kiszes, akkor gyurcsány mi? .."

Kedves tesz-vesz!

Ez olyan evidencia, mintha most azt kellene bizonyítanom, hogy a föld miért nem lapos.

Nézz oda!

Orbán KISZ-es volt. Hát persze, hogy az, mint akkor szinte mindenki, aki tovább tanult vagy telefonvonalat akart.
De Gyurcsány karrier KISZ funkcionárius volt.
Ez pedig olyan, mintha a citromot a lócitrommal hasonlítanád össze. Félreértés ne essék. Ebben a példában Gyurcsány a lócitrom.

Kína!

Nézz oda!

Lehet választani!

A Jordán mellett, a levantei partoknál van egy globális óriástörbe. Ezt már próbáltuk.
Próbáltuk mind a két variánsát. Az egyiket internacionalizmusnak a másikat meg globalizmusnak hívják. Mindkettő olyan mint a buggyant libaleves macesz gombóccal.

A másik meg a Sárga folyónál, de ez jó megtermett valódi óriás és még sárga is. Azon kívül az ősi időkben talán voltak közös gyökereink is. No meg messze van és elég jó a konyhája.
Ja még egy fontos dolog.
Sok a pénzük!

hoseman 2011.06.28. 21:36:32

@orgoványi erdőjáró: veress köntösbe búrkolt kapi...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 21:36:49

@Karachar Nevian: én is ágálok a hazúgság ellen sic!

kicsi11 2011.06.28. 21:38:34

A hétvégén a blogokat olvasva, azt volt az érzésem, hogy a jobboldalon már teljesen mindegy, hogy mit csinálnak az ország vezetői, csak narancssárga legyen. Örülök, hogy még vannak, akik képesek józanul, de gerincesen állni a dolgokhoz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 21:38:48

@de Karatna: odanézek, értem. ez nekem elég is. elég bizonyíték. odanézek esterházy anyjára is, és az is elég :)

TH 2011.06.28. 21:41:49

Teljesen egyetértek a poszttal, a témában az eddigi legjobb írás, az általam olvasottak közül...

orgoványi erdőjáró 2011.06.28. 21:41:55

@Hagrid: nyugati típusú demokrácia persze, hogy nincs. Ellenben a kínai emberek túlnyomó többségének tökéletesen megfelel. nagyon más a gondolkodásmód és a mentalitás arrafelé mint itt. Sajnos a tibetiek tényleg szopóágon vannak, de ők elenyésző töredéke a kínai társadalomnak - természetesen ezzel együtt nagyon sajnálom őket.

Alfőmérnök 2011.06.28. 21:45:06

@Kettes: Álláspontod kezd közelíteni bbjnickéhez.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:45:26

@orgoványi erdőjáró: ezen az alapon a székelyek is elenyésző részei a román társadalomnak....

orgoványi erdőjáró 2011.06.28. 21:46:38

@biobender: Nem akarnék, mert minek? Jól a pofámra vernének. De ha valaki ( európai szakember )nem akar hőzöngeni, ellenben megfelelő a végzettsége, akkor szépen meg tud kint élni, jobban mint itthon sajnos.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:46:53

kiderült különben, hogy az emberek többségének semmi baja nincs a diktatúrával, ha azt mondják, amit hallani akar. félreértés ne essék, ha gyurcsány köti meg ezt a szerződést, ma a jobboldaliak szidnák a kommunistákat és a liberók védenék kínát. ez van. és ez nagyon szomorú.

Alfőmérnök 2011.06.28. 21:48:31

@tesz-vesz: Először azt hittem, hogy végre valami értelmes, egybefüggő dolgot írtál, oszt látom, hogy csak a wikipédia szócikk egy részletét másoltad ide.

Bazdmeg, téged Szent István már rég felnégyelt volna.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:48:32

amit Thürmerről, a munkáspártól és a mostani magyar-kínai egyezségről írtam sajnos igaz, mégsem foglalkozik vele senki. miközben megy a zsidózás, a kommunistázás a fasisztázás.

orgoványi erdőjáró 2011.06.28. 21:48:39

@Anasztaz Mikojan: a romániai magyar kisebbséget nem célszerű összehasonlítani a tibetiekkel, mert teljesen más a szitu.

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 21:50:44

@Anasztaz Mikojan: talán csak azért, mert itt bukik a logikád és szerecsent kell mosdatnod? Szerintem te két évvel ezelőtt még a tibetieket védted volna a komcsi fergeteg kínától, most meg szarsz a kisebbségi jogokra, ez a gáz.

biobender 2011.06.28. 21:51:12

@orgoványi erdőjáró: "De ha valaki ( európai szakember )nem akar hőzöngeni, ellenben megfelelő a végzettsége, akkor szépen meg tud kint élni, jobban mint itthon sajnos. "

Aha, ez az uj magyar polgari eszmeny? Kussolj es akkor lesz krumplileves?
Igaz is, MPP meg a fidesz? Valahogy nem hangsulyozzak a polgari ertekeket az elmult hatvan boldog evbol, vagy csak en nem latom?

bgp 2011.06.28. 21:52:28

@sárkányfő: Viktor ráncigálja azt a hálót úri kedve szerint. Nehéz így konzisztensnek ÉS lojálisnak maradni.
Egyébként, attól, hogy üzletelünk Kínával, még nem kell mindennel egyetérteni amit csinálnak. Az amcsik is üzletelnek velük.
És az amcsi vállalatok nagy része nagyon is mélyen benyal Kínának. Szóval annyira nem gáz amit Viktor csinált. A tibetieket se verték, vagy lőtték gumival, egyelőre, azt hiszem.

piefke 2011.06.28. 21:53:23

" Hogy lehet, hogy a magyar jobboldali, konzervatív kormány feje ezt a Kínát állítsa szembe jó választásként a jó esetben a protestáns etikán alapuló, európai gyökerű liberális piacgazdasággal?"

Hát igen... Nem azért, de mi már egy éve ezt mondjuk. Nem tudom, örüljek-e neki, vagy inkább sajnáljam, hogy Rajcsányi kollégám is eljutott/el kellett hogy jusson idáig!:?-)

Üdv: "Piefke"

bgp 2011.06.28. 21:54:11

@Anasztaz Mikojan: akkor is ugyanezt mondanám, Viktor helyett Ferivel. A különbség az, hogy a maszop nem annyira képmutató, tehát ott kimaradna a "nehéz lojálisnak és konzisztensnek maradni" rész.

Grigorij Pantyelejevics 2011.06.28. 21:54:42

Nem Orwell snassz, hanem azok az idióták, akik újra és újra játsszák. Und azon kedves birkák is, akik hittel hiszik újra, hogy mi mindig is Eurázsiával álltunk harcban.

történelmi?

basszus! Hány híradóban láttam hetente háromszor, hogy leszállt Gipsz Elvtárs és látogatott egy történelmit? .. ja. majd mesélem a gyereknek, ha eljő az ideje és a Svejk-et olvassa, hogy milyen is az, amikor jön a Kaiser és minden gyanús elemet bevisznek. "tudod, olyan mint mikor begyűjtik nálunk a tibetieket"

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 21:56:56

@tesz-vesz:
Akkor nézzed meg a feleségét is, hogy teljes legyen a családi album!

civilkontrol 2011.06.28. 21:57:21

Sarkitok
Sz@rok az 50 tibeti tüntetőre, mikor 10 millió emberről van szó.

A magyar kormány magyar érdeket érvényesitett.
Egyetlen dologhoz kell lojálisnak lenniük, és az nem egy akárhány éve elmondott beszéd, pártérdek, vagy hasonló, hanem kizárólag a közérdek.

Ezt képviselték

betyár (törölt) 2011.06.28. 21:59:04

@Doomhammer:

oké. diktatúra van, amit egy kilenc tagú diktátori testület irányít, amelynek rangban harmadikja látogatott hozzánk. Kína nem kommunista, de sokkal élvezetesebb lenne a beszélgetés, ha nem bemásolt hivatkozásokkal, linkekkel jönne, hanem fejből tolna életre való érveket. most játsszuk azt, hogy mit gondol erről Doom:))).

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 21:59:09

Kedves nagyérdemű magyar honfitársaim!

Szeretnék egy bizalomerősítő bejelentést tenni az urbano-liberális oldal felé kínai ügyben.

Meglepetésnek tartogattam!

Vannak kínai zsidók!

Remélem ezzel az LMP-sek Kína iránti bizalmi indexe alaposan megemelkedett!

Elias David Sassoon ezt a kínai-zsidó családot még Raj Tamás is megemlítette. De ott van Csang Kaj-sek, akinek zsidó felesége volt, tehát gyermeke a halachikus szabályok szerint zsidó és aliázhatna Izraelbe. Tehát még Kínán belül is -itt is, meg ott is- vannak zsidók "mert mindenhol legyen egy" mondja az írás.
Remélem ezzel a bejelentésemmel felszámoltam a kínai látogatással kapcsolatos belpolitikai feszültségeket a népiek és az urbánusok között -hogy udvariasan mondjam-

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 22:04:47

Most kaptam a hírt!

Székely néger is van. Méghozzá olykor székely harisnyába jár és még táncol is!

Ha pedig van székely néger, akkor kínai zsidónak vagy zsidó kínainak is lenni kell. Van is, ahogy ezt fentebb örömmel bejelentettem!
Most már ezek után remélem, hogy az SZDSZ veteránok és az LPM-sek a következő magas szintű kínai állami látogatás alkalmával az út mellett fogják lobogtatni a kínai zászlót.

Mr. Acid 2011.06.28. 22:05:10

A posztért maximális tisztelet és kalaplengetés jár ergének!

@civilkontrol: A magyar kormány (illetve a megfelelő bábszerve) alapvető emberi jogokat függesztett fel, és bármikor újra megtehetik, bármilyen esetben, akár veled is. Szerintem inkább ez a probléma, nem pedig az, hogy a miniszterelnökeink nagy többséggel gazemberek, akik az anyjukat is eladnák.

biobender 2011.06.28. 22:06:45

@de Karatna: Oregem, te sulyosan hulye vagy. Vagy nagyon beteg.

Hogy a feszkes fenebe jonnek ide a zsidok, amikor az antikommunizmus hazai apostola es hivei csontig benyalnak az utolso kommunista diktatura vezetoinek???

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 22:07:12

@de Karatna: nem veszed észre, hogy senkit sem érdekel a hülye, parttalan de legalább konzisztens zsidózásod?
Őszintén mondom senkit sem. Persze, hogy a libsik ma védik a tibetieket, a fideszesek meg hirtelen szarnak a kisebbségekre, a maszop meg kussol (mert tudják, hogy még ez a legjobb, amit tehetnek).

DE ennek semmi köze nincs a Jordánhoz te hülye. Különben megsúgom , hogy a keleti zsidó törpe (gondolom ez neked a szovjet bolsevizmus) hozta fel a sárga törpét is. Remélem most hasad meg csöppnyi agyad.

betyár (törölt) 2011.06.28. 22:07:31

@biobender:

ne keverje a hatalomgyakorlás módját a tulajdonviszonyokkal. ez szól mindenkinek, aki szerint Kínában kommunizmus van.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 22:10:00

@Csumpitáz Alfréd: mindegy mi az ár, ilyen köszöntés után mindenképpen megadja a gumigerincű viktorunk

biobender 2011.06.28. 22:11:33

@orgoványi erdőjáró: hat majd meglatjuk ha a "magyar" erdek az lesz, hogy ne bolygassuk mar ezt az ugyet.

Nem ugyanezt csinalta a hon szeretett kadar elvtars annak a bo0ldog hatvan evnejk egy jo reszeben? lam, utolag milyen igaza volt! nem balhezni kell mint orban a nagy imre temetesen hanem szepen higgadtan kussolni es megnezni honnan gyun az alamizsna.

Basszus, de lekopne a 89-es Orban a mait!

Anasztaz Mikojan 2011.06.28. 22:12:45

@betyár: kérdés mi lett volna, ha Kádárék végig tudják vinni az új gazdasági mechanizmust. Valószínűleg hasonló. (Igaz a szovjet megszállás miatt ez inkább utópia. De a kínai reform apja a magyar 68 volt.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 22:12:50

@OmegaMale: ezen 15 másodpercig röhögtem :)

biobender 2011.06.28. 22:14:18

@betyár: Bocs, de direkt nem tettem. Egy nyereseges konyvet kiadni szerintem uzleti tevekenyseg.

Ami pedig a tulajdonviszonyokat illeti - talan elmagyarazna milyenek is azok a kapitalista tulajdonviszonyok Kinaban? Pl. kie a foldtulajdon?

Kivancsian varom.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.06.28. 22:17:09

@vizipipa: mintha látnék én fejlődést a magyar nép lélektanában. merem hinni, hogy nagyon jól tudja, mennyire hiteltelenek a 20 éves pártok. a nép nem ismeri azt a szót még, hogy áruló, ő csak a tolvaj és hazug szót ismeri. elég is lenne ez egy lmp-jobbik koalícióhoz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.28. 22:19:27

@betyár:
"hanem fejből tolna életre való érveket. "

Fejből adatokat? Sajnos, azokat el szoktam felejteni, az én memóriámat számítógépek tárolják, a fejemben csak hivatkozások vannak azokra az adatokra.

Mint írtam, hozzánk a kínai politbüró harmadik embere látogatott el. Egy olyan országból, amelyben az ipar több, mint 50%-a van állami kézben. Ezt lehet hívni államkapitalizmusnak, de éppenséggel van olyan vélemény, hogy a megvalósult szocializmus is az volt.

Innentől kezdve csak ismételni tudom ergét. A németek és az angolok is megaüzleteket kötöttek, bár nem hivatkoztak a 60 éves kapcsolatra és nem szivatták a tibeti tüntetőket. Csak nekünk kellett előadni a lábtörlőt.

Alfőmérnök 2011.06.28. 22:20:27

@Doomhammer: "az ipar több, mint 50%-a van állami kézben."

Tehát nincs kommunizmus.

betyár (törölt) 2011.06.28. 22:21:56

@de Karatna:

ebben téved:
"Például szegény mamámat is újra meg újra lezsidózzák, nyilván ez valahogy megnyugtató volna, magyarázat és bizonyíték, de hát... szóval, ha valakinek jó papírjai vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom. Lehet, hogy csak a XIV. századig, de addig rendben, és jobb papírok meg nincsenek az országban. Legföljebb a Czilleieknek, de ők meg, nyuszó-muszó, kihaltak." EP, ÉS 2011. június 10.)

biobender 2011.06.28. 22:22:05

@Doomhammer: Nem biztos, hogy kellett, sajnos. megtette a kormany, onkent es dalolva, ahogy illik.

JumboJet 2011.06.28. 22:23:24

Kedves Ergé!

A Mandiner - általam olvasott - első (igazán) jó, értelmes, józan, kiegyensúlyozott írását produkáltad.
Gratulálok hozzá!
Egyetlen kekec kérdésem hadd maradjon azért hozzátok!
Az otrombaságnak tényleg ez az orbáni foka kellett Nektek hozzá, hogy megokosodjatok (Az elmúlt egy év pedig sosem látott mennyiségű kijózanító munícióval szolglát pedig már eddig is) ? Nos, akkor van még mit finomítani a realitásérzéketeken, de hajrá, csak így tovább!

Alfőmérnök 2011.06.28. 22:24:29

@Doomhammer: "Csak nekünk kellett előadni a lábtörlőt. "

Maga tényleg hülye.
Gondolja, hogy Magyarország ugyanolyan tárgyalási helyzetben van, mint Németország és Nagy Britannia? Hol él maga? :)

betyár (törölt) 2011.06.28. 22:29:00

@Doomhammer:

a kommunizmus nem ismeri a magántulajdont, a létező szocializmusban, ill. ahogy nevezi, államkapitalizmusban a magánszektor gyakorlatilag elhanyagolható volt, vagyis a lacipecsenyésen és vásározó kötős kisiparoson kívül nem volt. az 50% állami kézben lévő azt jelenti, hogy 50% magánkézben. vagyis kapitalizmus a javából. másrészt a szocializmusban a gazdaságát irányítását a piaci szempontok, érdekek figyelmen kívül hagyásával irányította az állam, ma Kínában - szerintem - az állami kézben lévő vállalatok irányításánál is a profit és a piac az elsőrendű szempont.

betyár (törölt) 2011.06.28. 22:31:15

@Anasztaz Mikojan:

Nyersék szerintem nem beszéltek magánosításról, de valóban a piaci szempontokat valamelyest be akarták engedni.

Diocles 2011.06.28. 22:41:06

jaj, ez a legröhejesebb, amikor egy odamondogató cikknél az összes indexen fellelhető ballib nick megjelenik, és kifejezi gratulációját a kiváló cikkért (értsd: jól sikerült orbánozásért) és a szerző "bátorságáért".

holott az indexes-liberális blogoszférában ma nem az orbánozáshoz kell bátorság, az elvárt és szinte kötelező.

annyira röhejes ez a kínai téma kapcsán előadott ballib hiszti is a "pálfordulásról", "elvek feladásáról", "szegény Tibetről", mármint, hogy ez uralja a médiát, miközben állítom, h a lakosság nagy többségének igencsak pozitívan jött le a kínai megállapodás.

jó lenne erről egy közvéleménykutatást csinálni, mert megint pár megmondóember hiszi magát a "népnek".
(mondjuk ez nem szokatlan, a 2%-os SZDSZ is hatása alatt tartotta a média zömét, egészen a végjátékig.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.06.28. 22:42:52

@civilkontrol:

"Egyetlen dologhoz kell lojálisnak lenniük, és az nem egy akárhány éve elmondott beszéd, pártérdek, vagy hasonló, hanem kizárólag a közérdek." --- írja.

No, de mi a közérdek?

Hogyan állapíttatik meg a közérdek?

A Fidesz szerint a közérdek a Zemberek akarata.

De ők honnan tudják, hogy mi a Zemberek akarata?

S valóban az emberek (definiálatlan) akarata lenne a közérdek?

Én ezt látom (közérdek-fronton):

2009/09/19:

magyarido.blog.hu/2009/09/19/az_esemenyhorizonton

2011/05/02 :

magyarido.blog.hu/2011/05/02/harom_mondat_es_egy_negyedik_2011_majus_2

ü
bbjnick

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.28. 22:58:02

@betyár:

Már mint ki téved?

Mert Esterházy barátunk igencsak nagyot.
Felmenőim földije az altorjai Primor és báró Apor család a XII. század óta Bálványos várának urai voltak.
Eredetileg Apur nevű régi besenyő nemzetség (kara-kalpakok, pecsenyg, polovec,stb.) Magyarországon is maradt nyomuk még a honfoglalás korából a dél-dunántúli Apor helységben.

Viszont Aporék soha nem gyalázták a magyart, különösen nem a mártír Apor Vilmos!

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2011.06.28. 23:11:03

@bbjnick:

"Az emberek gondolkodásának alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Természetesen senki sem engedheti szabadjára csapongó fantáziáját, nem tervezheti akcióit az objektív körülmények szabta feltételeken túl, és nem erőltetheti magát a gyakorlatilag kivihetetlen dolgok elvégzésére. Ma a probléma azonban mégis az, hogy a jobboldali konzervatív gondolkodás bajt okoz számos területen, és akadályozza, hogy a munka ezeken a területeken az objektív helyzet fejlődésével lépést tarthasson. A jelenlegi probléma az, hogy sokan megvalósíthatatlannak tartják azt, ami igenis megvalósítható lenne, ha erőfeszítéseket tennének."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.06.28. 23:26:48

@tesz-vesz: Csak vicc volt. A Lomposnak fontosabb az ideológiájukból levezetett kisebbségkép minden körülmények közötti védelme, a Dzsobbiknak pedig a saját alulfejlett egója.

Pedig a programjuk szinte szóról-szóra egyezik, egymásnak nem jelentenek mégsem konkurrenciát, mert más szociokultúrális háttérrel lesz valaki az egyik, ill a másik rajongója, és úgy általában mindenben hitelesebbek, mert még újak. Ráadásul nekik esélyük is lenne elszámoltatni, mert nem fenyegeti őket a MAD.

Szívás.

2011.06.28. 23:39:53

Most így elképzeltem, hogy ergé két fényképalbum között megnézte a híradót és úgy elborult az agya, hogy szült egy 1602 szavas posztot :)

Persze van benne igazság, de mintha kicsit túl lett volna a bringa. Idejött egy fószer, és OV azt mondta amit hallani akart..ennyi.
"Van az a pénz."

Alfőmérnök 2011.06.28. 23:43:24

@betyár: Nem mintha túl nagy jelentősége lenne, hisz a tesóját, a focistát pl. a jobboldalon sem tartják zsidónak, pedig ugyanazok a szülei, de a kérdés, ha jól értem, az, hogy az anyja zsidó volt-é, vagy sem, amire az Esterházy név nem garancia, de tán ez valamit elárul:
"EP: Ja, a mamám az nem volt arisztokrata, ez egy súlyos mezaliansz volt.
O: És õ milyen háttérrel jött?
EP: Ez a klasszikus dzsentri. Mányoky. Az a Mányoky, a Mányoky Ádámnak a szegrõl-végrõlje. Nagyon mulatságos volt, hogy az anyai nagypapám a másik nagypapámnál volt jószágigazgató. Tehát így volt ez, és õ meg tanítónõnek tanult, de hát mindent megtanítottak egy ilyen úrinõnek, tehát a keresztény úri középnek.
O: És õ beletanult az egy-két fokkal magasabb életnívóba ezek szerint?
EP: Milyen egy-két fokkal magasabb életnívóról beszélsz, a horti kitelepítésrõl?
O: Ez mikor, hogy volt?
EP: Hát úgy, édesem, hogy 49-ben összeházasodtak, és 50-ben, ööö 51-ben meg kivágtak minket. Õ nem a magasba ment bele, hanem a mélybe.
O: Ez az igazi szerelem.
EP: Hát ezt már más nem mozgathatta. A vagyon nem mozgathatta. A papám két szép szeméért. "
www.c3.hu/scripta/lettre/lettre37/esterhazy.htm

2011.06.28. 23:44:15

másik:
Ha Orbán kritizál, beszól egy külföldi államnak a nemzeti érdekek védelmében, akkor bunkó paraszt nemeurópai.
Ha a nemzeti érdekek szellemében megállapodik egy másik állammal (pl. Nastaseval 2002-ban vagy most a ferdeszeművel) akkor meg senkiházi megalkuvó köpönyegforgató...

most akkor mivan?

Karcolt lendület 2011.06.28. 23:54:30

Köszönöm ergé, kb. minden benne van a cikkben, amit gondolok az esetről, csak nem fér bele egy kommentbe.

Kínával üzletelni szükségszerű, a meleg szarig benyalni nekik nem az. Kommunikációsan pedig pláne kurva nagy hibának tűnik: ha nem próbálják ekkora kurva nagy flashnek beállítani az egész látogatást, Kínát pedig a fehérlovagnak, akkor senkit nem érdekelt volna. Így sikerült ebből jó nagy balhét csinálni, aminél a nem teljesen szervilis ill. nem pártaktivista Fidesz-pártiak is elgondolkoznak, hogy "és akkor ezt így hogy".

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.29. 00:02:26

@Alfőmérnök:
Elég volt!
Ne kerteljünk!
Esterházyt a "literális zsidó elit " emelte fel és tette ismertté és az ESTERHÁZY név meg híressé.

A magyar gyalázása azért elmaradhatott volna!

Karcolt lendület 2011.06.29. 00:09:36

@Kettes:
Bár emlékeim szerint soha nem öltük le egymást, azért szomorú vagyok, hogy kezdünk teljesen egy álláspontra jutni. :-/

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2011.06.29. 00:11:44

Nem értelek benneteket!
Mose ben Maimon mondotta valamikor a XII. század végén . - -..beszéljél úgy, ahogy ellenségeid hallani szeretnék, de cselekedjél néped érdekei szerint---

Nos, mihelyt a zsidó bölcs Gáon, Mose ben Maimon tanácsai szerint jár el, Orbán Viktor, a Judeicus Hungariensis-ek azonnal rávetik magukat.

Vajon miért van ez!

Mert kevesen járnak közülük a Jesivákba.

2011.06.29. 00:16:59

jó poszt. Egy helyen téved szerintem, vagy túl megengedő. A Szabadság körnek nem szabad nagy jelentőséget tulajdonítani, hogy íme, vannak normális fideszes politikusok is. Utólag ugyanis ez pontosan semmit nem ér, tét nélküli arcpakolás. "Eltiltjuk a további jogsértéstől." Lehet, hogy ki lett rájuk osztva a jó zsaru szerep, hogy enyhítsék a kárt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 00:25:52

@Diocles: "annyira röhejes ez a kínai téma kapcsán előadott ballib hiszti is a "pálfordulásról", "elvek feladásáról", "szegény Tibetről", mármint, hogy ez uralja a médiát, miközben állítom, h a lakosság nagy többségének igencsak pozitívan jött le a kínai megállapodás. "

A kettőnek semmi köze egymáshoz. A lakosság jól jár a kínai üzlettel, függetlenül attól, hogy te mennyire szenvedsz a kognitív disszonanciádtól.

trabant 2011.06.29. 02:21:39

@betyár:
"ne keverje a hatalomgyakorlás módját a tulajdonviszonyokkal. ez szól mindenkinek, aki szerint Kínában kommunizmus van."

Ahol kommunista az uralkodó (egy)párt neve és a hatalomgyakorló káderek is annak vallják magukat, mi más lehetne, ha nem kommunizmus?

Ki is kérnék maguknak a feltételezést, hogy Kínában nincs kommunizmus, mert szerintük a világon egydüliként az eszményi és a gyakorlatban is eladható kommunizmust Kínában hozták létre.
A hatalomgyakorlás kommunista módját kötötték össze a magántulajdon részbeni elismerésének nyugatias viszonyaival.
Erre kössön csomót aki tud!

trabant 2011.06.29. 02:30:59

@Doomhammer:
"A németek és az angolok is megaüzleteket kötöttek, bár nem hivatkoztak a 60 éves kapcsolatra"

Bizony-bizony:

"Tizennégy kétoldalú megállapodást írtak alá kedden Berlinben az első német-kínai kormánykonzultáció alkalmából Angela Merkel német kancellár és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök jelenlétében." ...
"a kedden kötött megállapodások összértéke eléri a 15 milliárd dollárt."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_nemeteknel_is_uj_fejezet_indul_a_kinai_kapcsolatokban.487929.html

Tényleg:
Orbánék milliárdos üzletkötéseinek a linkje hol található?

2011.06.29. 02:53:48

@Anasztaz Mikojan: Ne legyél fogatlan prókátor, és ne nyilatkozz más nevében. Engem szokott érdekelni Karatna zsidózása.

2011.06.29. 03:01:40

A témához annyit: nem szívlelem a hajbókolást senki fia előtt. Ezért Orbánt nem védem. De akik most felhorkannak, azok az elmúlt 20 éveben mit szóltak a Tom Lantosék előtti (még holtában is) csúszás-mászáson?

Lew Archer 2011.06.29. 07:24:43

A nyugatos jobboldali konzervatívok pedig, akik most egy évvel a választások után meghökkennek és igyekeznek elhatárolódni Orbán kínai politikájától, előbb kellett volna eszméljenek.

2009. december 2.

"Hivatalosan felvette a pártközi kapcsolatokat a Kínai Kommunista Párttal (KKP) Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán Pekingben, ahol fogadta őt Hszi Csin-ping (Xi Jinping), a KKP központi bizottsága politikai bizottsága állandó bizottságának tagja, az ország alelnöke – jelentette a pekingi rádió."

"A Fidesz átfogóan hozzá kíván járulni a magyar-kínai baráti együttműködéshez minden területen, a kölcsönös tisztelet és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján, úgy, hogy a felek érvényesítik a kormányok között megkötött politikai megállapodásokat – húzta alá a Fidesz elnöke a kínai rádió jelentésében, és hozzátette: pártja támogatja Kína közreműködését Magyarország gazdaságának építésében, és kész további erőfeszítéseket tenni az európai-kínai átfogó, stratégiai partnerség fejlődésének előmozdításáért."

nol.hu/kulfold/kommunista_partkapcsolatokat_epit_orban_kinaban

Mi itt az újdonság, mi az, amit nem lehetett látni a választások előtt?

maskep 2011.06.29. 08:32:52

Kedves Rajcsányi Gellért!

Köszönöm ezt az írást! Az eddig olvasott-hallott összes értékelés, kommentár és blogbejegyzés között ez a poszt az, amelyik a legtisztábban, a legkönyörtelenebb logikával és a legszemtelenebbül felidézett történeti eseményekkel leírja az én homályos gondolataimat.

Számomra a gond nem a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokban van, hanem Orbán Viktorral: Egyrészt általános politikai vezetői módszereivel, a kontroll kizárásával, másrészt a retorikai pálforgolódásaival. Az általad emlegetett túlzott szervilizmus, az agyondícséréstől a köztudottan agresszív tibeti tüntetők forgalomból való kivonásáig pedig, finoman szólva nem szép: nem a férfiasan egyenes, tökös-mákos, ám demokratikus debattőr imidzsét erősíti.

Köszönöm, mégegyszer! Cserébe hadd nyújtsak némi esztétikai élvezetet, egy szép dalszöveg egy részletének az idézésével:

Cseh Tamás - Bereményi Géza:

F. M. Dosztojevszkij és az ördög
(részlet)

"Még ifjú író ön" szólt az ördög ott
"Jobb hát, ha folytatom még a jóslatot,
Mert lesz egy fanyar, fura kanyar...

Mert jó, mondjuk szenved ott Fjodor Mihajlovics,
És midőn visszatér, sok akadálya nincs
A nagy könyveket írhatja meg (de most figyeljen, bátyuska!)

Ám e nagy művekben káromolja majd
Régen volt társait, kikkel most összetart
S a cár ellen itt összeesküszik.

És Párizs fertő lesz az új eszméivel,
A Miért helyett csak a Hogyant keresi majd, mivel
Érdekesek az emberek!

Így jut el az Emberhez az Intézmény helyett."
Szólt a hang és nevetett ott a hát megett:
"Hihihihi, Dosztojevszkij!"

Így maradt végül ott Fjodor Mihajlovics,
Rázva zúgó fejét, gondolata sincs...
"Hogy itt mi lesz, ki érti ezt?
Hogy itt mi lesz, ki érti ezt?
Gondolat helyett gondolatmenet...
Ki érti ezt? Hogy itt mi lesz...?"

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 08:36:23

@trabant:
"Orbánék milliárdos üzletkötéseinek a linkje hol található? "

Ezeket írták alá.

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kina-az-uj-szovetseges-352009
"1. Egyetértési nyilatkozat a légi és folyami közlekedés fejlesztéséről
2. Egyetértési nyilatkozat a befektetésösztönzésről
3. Egyetértési nyilatkozat a vasúti fejlesztésről és szállításról
4. Stratégiai megállapodás a Huawei európai ellátóközpontjára vonatkozó befektetésről és együttműködésről
5. Kormányzati szándéknyilatkozat kulturális központok kölcsönös létesítéséről és együttműködéséről
6. Együttműködési nyilatkozat bilaterális üzleti tanács felállításáról
7. Nyilatkozat Kína kelet-közép-európai logisztikai és kereskedelmi platformja kialakításáról és a kereskedelmi együttműködésről
8. Pénzügyi együttműködési megállapodás a BorsodChem Zrt. és a Bank of China Ltd. között (1,1 milliárd euró összegű)
9. Stratégiai együttműködési megállapodás a HNA csoport és a Magyar Tőketársaság Zrt. között
10. Megállapodás a közép-európai magyar–kínai kereskedelmi logisztikai és fejlesztési együttműködési övezetről
11. Együttműködési megállapodás a szolnoki citromsavgyár megvalósítása érdekében
12. Megállapodás a Canyi európai termelési bázisával az energiatakarékos világításért "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 08:37:50

Szokásos pengeváltás az emberi jogokról, közben szerződések aláírása Londonban.

www.independent.co.uk/news/uk/politics/dont-lecture-china-about-human-rights-premier-warns-cameron-2303653.html
"The Chinese Premier warned Britain against "finger-pointing" and "lecturing" the world's most populous nation about human rights abuses yesterday as he signed trade agreements worth £1.4bn with David Cameron.

The carefully-orchestrated three-day visit by Wen Jiabao had included a visit to William Shakespeare's birthplace in Stratford-upon-Avon, a tour of a Birmingham car factory and a show of pomp in London, away from demonstrators.

But the key moment came yesterday when the two leaders witnessed 24 trade agreements and memorandums of understanding between the two countries, covering banking, mining, oil and gas, alcohol and even supply of 800 pigs to China."

Mindkettő játsza a szerepét és közben kedvesen indázik az üzlet.

Orbánnak sikerült elszúrni a szerepét azzal, hogy a tüntetőket csicskáztatta.

betyár (törölt) 2011.06.29. 08:47:49

@trabant:

akkor maga feltalálta a jobboldali kommunizmust! gratula:). eddig úgy tudtam, hogy a kommunizmus balos idé, aminek az egyik alapeleme, hogy nincs magán, csak társadalmi, ill. állami tulajdon, aminek a célja az állam/párt által irányított "igazságos elosztás/újraelosztás". én úgy tudom, hogy a kínai állam ebből a szempontból nem túl érzékeny, gyakorlatilag érzéketlen: lásd társadalombiztosítás - egészségügyi ellátás, nyugdíj saját zsebből. ha ez maga szerint kommunizmus, akkor tanulja újra:))

maskep 2011.06.29. 08:48:35

@Doomhammer: ...No meg hát, mintha Cameron meg Merkel nem dicsérte volna agyon Kínát a zemberek felemelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért sem...

Atisz 2011.06.29. 10:26:06

Azt hiszem ez a cikk a legösszeszedettebb, ami a kínai miniszterelnöki látogatás témájában született.

Chicano 2011.06.29. 10:36:39

Gondoltam hozzászólok én is, de aztán úgy döntöttem evvel az avatarral jobb ha inkább mégse. A magam részéről csak annyit tennék hozzá hogy remélem végiggondolta a kormány hogy mit csinál és a végén valami jó fog kijönni ebből a katyvaszból.

TG69 2011.06.29. 10:42:25

"Az Orbán kormány első évének külpolitikai vesszőfutása után a Fidesz Kína-politikájának átfogalmazása, és ennek első sikere, Ven Csia-pao látványos budapesti látogatása dicséretet és gratulációt érdemel” – írja Gyurcsány Ferenc a facebookon.

:)
Akkor ezt izlelgessük már egy kicsit. A baloldal nagy tehetsége és a jobboldali politikus fenomén ennyit tudnak nyújtani. Közösen karöltve...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 10:53:59

@maskep:
"No meg hát, mintha Cameron meg Merkel nem dicsérte volna agyon Kínát a zemberek felemelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért sem... "

Az egesz szinjatek. Se Kina, se Nagy-Britannia nem fog megvaltozni attol, hogy a masik eloadja a kotelezot Tibetrol es a szabadsagjogokrol. A show azonban a sajat orszagnak szol. Orban azt uzente haza: ha a nagy Kina hoz egy - lassuk be, nem egetrengeto, de jelentos - uzletet, azert meg a szabadsagjogokat is felfuggesztjuk. Mindezt az utan, hogy elegge ellentmondasos volt a ciklus eddigi jogalkotasa a szabadsagjogokkal kapcsolatban (hogy azokrol a debilekrol ne is beszeljek, akik megmondasaikban relativizaljak ezeket a jogokat).

Orban itt kurta el, pedig ez az o szakmaja lenne. Cameron es Merkel megmutattak, hogyan kell jot uzenni haza es jo uzletet kotni egyszerre.

TG69 2011.06.29. 11:07:59

@Doomhammer: Ha a szabadságjogokat piszkálgatja Orbán és ezt is üzeni, amikor a kínaiak itt vannak, akkor mért kúrta el? Az üzenet és a tettek teljes koherenciában vannak, mint a németeknél, angoloknál, csak az irány más.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 11:22:33

@TG69:
"Ha a szabadságjogokat piszkálgatja Orbán és ezt is üzeni, amikor a kínaiak itt vannak, akkor mért kúrta el? "

Ez egy masik, "sotet" ertelmezes. E szerint az Orban koruli klikk a szabadsagjogok megnyirbalasara utazik.

Ez a szcenario alatamaszthato, de egyelore nem latom jelet, hogy ez a jol meghatarozhato kor (az ugynevezett "konzervativok") jelentosebb befolyasra tett volna szert. De a szcenario ketsegkivul letezik.

Ugyhogy egyelore maradok annal, hogy Orban szovegiroja egy kicsit eltulozta a benyalast. Azert termeszetesen nem szabad szo nelkul hagyni, nehogy rakapjon.

Jack Torrance 2011.06.29. 12:40:20

Végre egint az az ergé, akit szeretünk :)
Nem azért, mert kritizál, hanem mert alapos, összeszedett, pontos. Köszönöm.

maskep 2011.06.29. 13:07:03

@Doomhammer: "Orban azt uzente haza: ha a nagy Kina hoz egy - lassuk be, nem egetrengeto, de jelentos - uzletet, azert meg a szabadsagjogokat is felfuggesztjuk."

Azt hittem, elírás, és igazából azt szándékoztad írni, hogy "azert meg a szabadsagjogok követelését is felfuggesztjuk.". De nem, @TG69: -nek válaszolva megerősítetted: Orbán retorikailag a magyarországi szabadságjogok felfüggesztése mellett érvelt. Méghozzá a "tibeti tüntetők csicskáztatásával.

Szerintem "a szabadságjogok felfüggesztése", (inkább szokatlan mértékű és módú korlátozása) már nem csak hogy a törvénykezéssel folyamatban van, de a választók egy része felől elvárt és díjazott folyamat is. Jelenleg a gazdasági problémák és a Rend igénye háttérbe szorítja a szabadságigényt. (Kérdés, hogy meddig bírjuk majd levegő nélkül... Mikor van, az sem fontos.)

Orbán ezzel nem a szabadságjogok törvényes keretek közötti korlátozását vagy felfüggesztését üzente, hanem az önkényt: Nyilvánvalóvá tette, hogy a törvényeket az állam áthághatja, még egy többé-kevésbé fontos és jelentős üzlet érdekében is, Még egyéb elveinkkel ellentétben is. Még saját legközvetlenebb bizalmasaink ellenében is (pl. Szájer).

Nem tudok semmilyen szabadnép-nyúzó klikkről Orbán körül, és nem is hiszek benne. Orbán Viktor az, aki ezt a folyamatot elkezdte és irányítja. (De ez hosszabb, és nem idevaló, hát nem terhelem ezt a topikot vele tovább.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 13:19:17

@maskep:
"Szerintem "a szabadságjogok felfüggesztése", (inkább szokatlan mértékű és módú korlátozása) már nem csak hogy a törvénykezéssel folyamatban van, de a választók egy része felől elvárt és díjazott folyamat is. Jelenleg a gazdasági problémák és a Rend igénye háttérbe szorítja a szabadságigényt."

Ez a "valasztok ezt akarjak" egy furcsa erveles, mashol is olvastam mar. Meg lennek lepve, ha a valasztok azt akarnak, hogy ne mehessenek mondjuk a Kossuth-terre, ha eppen olyan kedvuk van. Persze, rendet is akarnak meg szabadsagot is. A ketto bizonyos ertelemben ellentmondasban van egymassal, tehat egy olyan kompromisszumban, amelyben mindkettobol eleg sokat kapnak, kiegyeznek. De hogy Rend legyen Szabadsag helyett, abban tuti biztos vagyok, hogy nem fognak kiegyezni.

"Nem tudok semmilyen szabadnép-nyúzó klikkről Orbán körül, "

En igen. A sotetebbje meg ideologiai eszmefuttatasokat is irkal a temaban. A pragmatikusabbjanak csak azert szurnak szemet a szabadsagjogok, mert az akadalyozza azt a fajta mukodest, hogy a politikusok dontenek, mindenki mas meg vegrehajt. Ami igy is mukodik a Fidesz Inc.-ben, de ez legyen azok gondja, akik annal a cegnel dolgoznak. En nem dolgozom nekik, en tulajdonos vagyok. Reszvenyes. Nekem a Fidesz Inc. vezetosege beszamoloval tartozik es nem diktalhat.

maskep 2011.06.29. 13:19:20

@Doomhammer: "Csak nekünk kellett előadni a lábtörlőt. "

Ezen egyébként gondolkozom, hogy miért... Lehet, hogy Orbán az eddigi, csak kudarcos külkapcsolatai után túlreagált egy jelentős sikert? Vagy valóban, Kína számára az irány, a példakép? - Gyanítom, hogy valamennyire mindkettő tényező lehet, de egyéb tényezőket nem találok. Szerinted?

Alfőmérnök 2011.06.29. 13:26:15

@betyár: "nincs magán, csak társadalmi, ill. állami tulajdon, aminek a célja az állam/párt által irányított "igazságos elosztás/újraelosztás""

Ez csak egy közbülső állapot, legalábbis Marxék eredeti elképzelése szerint. (A végső cél az állam teljes felszámolása.)

"Mihelyt megtörtént az első radikális támadás a magántulajdon ellen, a proletariátus kényszerítve látja magát, hogy egyre tovább menjen, hogy egyre inkább koncentráljon minden tőkét, minden mezőgazdaságot, minden ipart, minden közlekedést, minden cserét az állam kezében. Ezen munkálkodnak ezek a rendszabályok; s pontosan abban az arányban válnak keresztülvihetőkké és fejtik ki centralizáló következményeiket, amelyben a proletariátus munkája megsokszorozza az ország termelőerőit. Végül, ha majd minden tőke, minden termelés és minden csere a nemzet kezében összpontosult, akkor magától elesik a magántulajdon, feleslegessé válik a pénz, s a termelés annyira megnövekedik és az emberek annyira megváltoznak, hogy a régi társadalom utolsó érintkezési formái is eleshetnek."
www.kommunista.net/konyv/milyen-lesz-e-forradalom-fejlodesenek-folyamata

maskep 2011.06.29. 13:35:12

@Doomhammer: Ez a "választók ezt akarják" (mármint hogy rendeért cserébe szabadságot adnának önként) részemről nem egy furcsa érvelés, hanem egy rádöbbenés. Én fogalmaztam meg így a következtetést az alapján, amit magánbeszélgetéseimből leszűrtem. Legjellemzőbb példa a MNYP-lenyúlás, amit nem kizárólag közöny fogadott (szintén meglepetésemre), de fiatal- és középkorú, művelt emberek szimpátiája, támogatása. Amellett, hogy tisztában vannak ennek a közjogi megítélésével és történelmi analógiáival, valamint potenciális veszélyeivel is. "Csinálja! Végre valaki csinál valamit!"

Ahogy elnézem a XX-XXI. század magyar történelmét, látható, hogy mikor a magyarok kezükbe vehették sorsuk irányítását, mindig először a szabadságot választották. 1918.-ban néhány hónapig tartott a köztársaság. 1945.-től már majdnem 2 évig, kb. 1947.-ig. 1990.-től pedig húsz éven át. Egyre hosszabbak a szabadság periódusai, és egyre rövidebb a diktatórikus vagy paternalista centralizmus időszaka.

Ez biztat. A zemberek rövid távú szabadságvágyában nem bízom: Főleg, ha sikerül némi gazdasági sikereket is elérni a közeljövőben. Lásd: Kádárizmus.

TG69 2011.06.29. 13:36:36

@Doomhammer: Azért ha a parlamentben már azt üzeni, hogy amit ő komoly államérdeknek minősít, arról nem lehet tüntetést szervezni, az bizony érdekes esete a demokratikus felfogásnak.

De lehet itt gondolni a munkavállalók jogaira is, amiből a klasszikus szkszervezeti érdekképviselet most könyveli el eddigi legnagyobb kudarcát, mert nem fog tudni sztrájkolni, ha az állam nem akarja.

Vagy nézzük a környezetvédelem ügyét, amit most eliminálnak éppen el.

Nekem ez így egyben túl sok, hogy ne csak lázálom legyen a "kínaizálódás".

maskep 2011.06.29. 13:44:29

@Doomhammer: "A pragmatikusabbjanak csak azert szurnak szemet a szabadsagjogok, mert az akadalyozza azt a fajta mukodest, hogy a politikusok dontenek, mindenki mas meg vegrehajt. Ami igy is mukodik a Fidesz Inc.-ben, de ez legyen azok gondja, akik annal a cegnel dolgoznak. En nem dolgozom nekik, en tulajdonos vagyok. Reszvenyes. Nekem a Fidesz Inc. vezetosege beszamoloval tartozik es nem diktalhat."

...No meg még abban is bízhatom, hogy Magyarország azért nem Kína: Nem olyan nagy, hogy csak erős központosítással lehetne irányítani. Hiányzik a feltétlen alázat (ennek minden pozitív és negatív következményével együtt), vagyis a zemberek fontosabbnak tartják magukat bármilyen eszménél (nemzet, jövő, stb.).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 13:45:50

@maskep:
"Lehet, hogy Orbán az eddigi, csak kudarcos külkapcsolatai után túlreagált egy jelentős sikert?"

Olvastam egy ilyet:
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/kina-az-uj-szovetseges-352009
"Szakértők szerint Magyarország egy második esélyt kapott Kínától, több ilyen nem lesz."

Oszinten szolva nem tudom, mi ez a masodik esely. Egyszer mar elrontottuk volna? En errol nem tudok, de ha igy volt, az megmagyarazzal a nyelvlogatast.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 13:47:24

@maskep:
"...No meg még abban is bízhatom, hogy Magyarország azért nem Kína: "

O, azert hasonlosagok is talalhatok. Szerintem Kina mar az erett Kadar-korban van, a szocialista allami tulajdonu gazdasag bomlasa mar megkezdodott, de meg mindig dominans. Legyen mondjuk 1980 az analogia. 1980-ban szerintem megvalasztottak volna Kadart is egy szabad valasztason.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 13:52:57

@maskep:
"Legjellemzőbb példa a MNYP-lenyúlás, amit nem kizárólag közöny fogadott (szintén meglepetésemre), de fiatal- és középkorú, művelt emberek szimpátiája, támogatása. "

En is tamogatom a manyupok felszamolasat, pedig en alapvetoen a Szabadsag, a Piac es a Verseny partjan vagyok. Minthogy a manyup nem volt se szabad, se piaci es versenyelemek is csak korlatosan voltak benne. Igazabol egy Blair-fele harmadikutas otlet volt, ahol az allam es a versenyszfera valahogy osszefonodik es igy teremt novelt erteket.

"Egyre hosszabbak a szabadság periódusai, és egyre rövidebb a diktatórikus vagy paternalista centralizmus időszaka."

Ne feledje a kulso hatasokat. A korabbi szabadsagtorekveseket mindig egy nagyhatalom torte le. Ujabb indok arra, hogy miert ne tapsoljon az ember annak, ha egy diktatura "ingyenpenzt" akar idedobni. Ara van annak termeszetesen. Csak nem tudjuk, mekkora az az ar. Orban talan tudja, de benne egy kicsit sem bizok az elmult egy ev utan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 13:58:53

@TG69:
"Azért ha a parlamentben már azt üzeni, hogy amit ő komoly államérdeknek minősít, arról nem lehet tüntetést szervezni, az bizony érdekes esete a demokratikus felfogásnak."

Ez pont igy mukodik mashol is, peldaul Nagy-Britanniaban sem lathatta a kinai elnok a demonstralokat. Itt jon elo az, hogy a politikus is egy szakma. Cameron jol tette a dolgat: kulonbozo erdekeket kepes volt kielegiteni. Lehetett demonstralni is es a kinai bolt is letrejott. Sot, leven nagy jatekos, meg azt a pimaszsagot is megengedhette maganak, hogy eljatszotta a kinai elnokkel ezt az emberijogos szocsatat, amit nyilvan egyikuk se vett nagyon komolyan.

Orban viszont nem viselkedett jo politikuskent, amikor lenyegeben azt mondta, hogy ha allamerdek van, akkor mindenki kussoljon. Nem volt kepes vegrehajtani a munkakori leirasanak azt az alapveto feladatat, hogy mindenki szamara megprobalja megedesiteni, amit ugy is meg kell enni. Onteltnek es arrogansnak jott at, pedig o maga mondta tavaly tavasszal, hogy ezzel nagyon vigyazni kell. Ujabb 8 ev ellenzekben jot fog neki tenni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 14:09:41

@Doomhammer: És miért kéne egy nyugdíjrendszernek korlátlanul szabad, piaci és versengő elemeket tartalmaznia? Arra ott vannak az egyéb hosszú távú megtakarítási formák, mint például a biztosítás. Egy magánnyugdíjrendszer legyen hosszú távon stabilan finanszírozható, és ennek a manyup-rendszer megfelelt. Az állami pedig nem. Vagy úgy gondolod, hogy egyáltalán nincs szükség semmilyen kötelező nyugdíjrendszerre?

TG69 2011.06.29. 14:11:52

@Doomhammer: Akkor pont nem úgy működik, mert a nem láthatta és a nem lehet között van egy kis különbség :).

TG69 2011.06.29. 14:15:07

@Doomhammer: Az érett kádárrendszerben már nem voltak politikai foglyok Kínában meg még vannak.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 14:32:06

@Kettes:
"És miért kéne egy nyugdíjrendszernek korlátlanul szabad, piaci és versengő elemeket tartalmaznia?"

Nem kell. Ezert jo, hogy a manyup megszunt.
De mindenekelott azert jo, mert nem hozott hasznot a jovo nyugdijasainak, az orszagnak meg kart okozott most.

De ez itt off.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 14:34:38

@TG69:
"Akkor pont nem úgy működik, mert a nem láthatta és a nem lehet között van egy kis különbség :). "

Ja, hat ebbol a szempontbol igaz. Olyan szempontbol azonban pont ugy mukodik, hogy a fontos uzleteket hozo kinai elnok nem lathatott "free tibet" zaszlokat. Megoldottak, hogy azok a zaszlok meg a tuntetok mashol legyenek. Kecske es kaposzta.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 14:43:22

@TG69:
"Az érett kádárrendszerben már nem voltak politikai foglyok Kínában meg még vannak. "

Kis orszag, kis elnyomas.
mult-kor.hu/20110315_a_lanchidi_csata

kill004 2011.06.29. 15:14:59

@Doomhammer: "Oszinten szolva nem tudom, mi ez a masodik esely. Egyszer mar elrontottuk volna? En errol nem tudok, de ha igy volt, az megmagyarazzal a nyelvlogatast."

Ott van a maga által linkelt cikkben:

"Vizi Balázs, a Tradeland Kft. ügyvezetője
„Déja vu érzésem van: részt vettem a kínai pártfőtitkár 2004-es budapesti látogatásán is, amikor szintén átfogó megállapodáscsomagot írtak alá, amelyből azután nem lett semmi. Ennek számos oka volt: a magyar belpolitikai helyzet, a válság, s az, hogy eltolódtak a prioritások. Most itt a második esély Magyarország számára, melyből több szerintem nem lesz.

maskep 2011.06.29. 15:16:29

@Doomhammer: A MNYP-rendszer felszámolását, pontosabban annak módját, ideértve a kommunikációt is, én az önkény kisebb-nagyobb mértékű jóváhagyásának, támogatásának tekintem, ezért hoztam fel példának. Ha ezzel (a móddal) egyetért, akkor erősíti az állításomat. :-) Innen kezdve már csak a mérték a kérdés.

A külső hatásokat természetesen nem hagytam figyelmen kívül. De ezeknek a külső hatásoknak azért mindig elébe is mentünk valamennyire. A XX. században minden diktatúrához vagy paternalista rendszerhez széles belföldi támogatás társult, a konszolidáció után, kezdve a vörös- majd fehérterrorral. A legkimagaslóbb és legbizarrabb példája ennek, akármennyire közhelyszerű is, a többé-kevésbé szerethető késő-kádári rendszer mellett az 1944.-es zsidó deportálás

maskep 2011.06.29. 15:20:35

@Doomhammer: (hopp, ez elment, mielőtt kész lett volna...)

Az az 1+20 mrd ajró, az tölt el engem is aggodalommal inkább. Szerintem Orbán sem tudja az árát. A sikert és a lehetőséget látja, és elbizakodott saját céljainak tisztaságát, valamint saját erejét tekintve.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 15:29:41

@maskep:
"Az az 1+20 mrd ajró, az tölt el engem is aggodalommal inkább. Szerintem Orbán sem tudja az árát."

A pozitiv szcenario az, hogy Kinanak muszaj kihelyeznie hitelt, vegtelensegig nem egetheti el a termelekenyseget otthon. Es ha muszaj neki, akkor olyan helyet valaszt, ahonnan nagy esellyel vissza is kapja. Ezert szereti Europat vagy az USA-t.

Egyebkent ilyen mar volt egyszer, amikor az USA nem tudta kihelyezni a termelekenyseget tobbe a vilagba, abbol lett a Nagy Vilagvalsag (a '30-as).

maskep 2011.06.29. 15:35:28

@Doomhammer: "Nem volt kepes vegrehajtani a munkakori leirasanak azt az alapveto feladatat, hogy mindenki szamara megprobalja megedesiteni, amit ugy is meg kell enni. Onteltnek es arrogansnak jott at, pedig o maga mondta tavaly tavasszal, hogy ezzel nagyon vigyazni kell. Ujabb 8 ev ellenzekben jot fog neki tenni."

Orbán, reményeimmel ellentétben 8 év alatt nem azt tanulta, hogy sok volt előtte az arrogancia, hanem azt, hogy kevés volt a mandátum... Nem hiszem, hogy ezt tudatlanságból tolta el, szerintem inkább kivagyiságból. Nyolc, vagy talán húsz éven át gyúrt arra, hogy Nagy Vezető legyen. És mit érnek a ftnessben kigyúrt bicepszek, ha nem mutogathatja minél nagyobb nyilvánosság előtt?

Nem hiszem, hogy képes megváltozni. Szerintem nagy formátumú személyiség: Alapvetően ő határozta meg az elmúlt tizen-egynéhány évet, és elsősorban ő alakította olyanná a közéleti viszonyokat, hogy erőskezű központosítás nélkül nehéz legyen megoldani. Kezdve azzal, hogy még ha az összes politikai erő kész lenne közmegegyezni, Orbán akkor sem, soha. Nélküle pedig, amíg forog a politikában, nem lehet...

TG69 2011.06.29. 15:35:47

@Doomhammer: Minőségi dolgokat nem keverhetsz mennyiségiekkel. A politikai bebörtönzések, tényleges kínzások, munkatáborok stb nem a késő kádárkor. Kár ezt ragozni.

TG69 2011.06.29. 15:45:13

@Lew Archer: A Heti Válaszban is értik a kritika lényegét, te mért nem?

hetivalasz.hu/jegyzet/szerenad-39030

maskep 2011.06.29. 15:48:26

@Doomhammer: Kína Magyarországon kívül ezer helyre teheti ki a pénzét, ahonnan jó eséllyel visszakapja. Európában a következő államokat finanszírozza: Spanyolország, Írország, Magyarország. Még itt is a pozitív olvasat az, hogy más, stabilabban gazdálkodó államok nem kérnek a kínai tőkéből. De Kína, vagy bárki a piacon is bevásárolhat állampapírokba... Ma már pl. az USA költségvetését egyre kevésbé finanszírozza: Amerikai bankokat próbál magáévá tenni. Pedig a pénzügyi megtérülés esélye nagyjából ugyanaz...

Tartok tőle, hogy Kínának nincsenek határozott befolyásolási szándékai Európában. A lehetőséget készíti elő ahhoz, hogy ha szüksége volna rá, élhessen vele. Vagy ne is legyen rá szüksége.... És ehhez megtalálja azokat az országokat, azokat a pillanatokat és azokat a személyiségeket, amelyek együttállása optimális a lábuk betételére az ajtórésbe. És ezért nem tudhatja Orbán sem az árát.

Amellett, hogy nem tagadom a közvetlen gazdasági racionalitást sem, nem azt tartom elsődlegesnek.

Persze, ez a negatív szcenárió csak. Ennél még negatívabb már az lenne, ha szándékosan "zsebpénznek" szánná ezt Kína, vagyis arra, hogy biztos ne tudjuk törleszteni...

maskep 2011.06.29. 15:58:12

@Doomhammer: Egyébként 2010. őszén e-mail váltásba keveredtem fideszes OGY képviselőmmel. Arról próbáltam győzködni, ami szintén közhelyszerű volt már akkor: A szabadság és a törvényesség bizonyos normáit csak egyszer kell átlépni, és onnan kezdve már maga az önkény az, ami tolja tovább az önkényeskedőt.

Ez persze önmagában nem bizonyít semmit azon kívül, hogy én magam ezt (az AB hatáskörének a szűkítésével együtt és egyidőben) akkor, pont a határ átlépése miatt, a szabadság felszámolása kezdetének láttam. Talán ezért lepett meg az, hogy milyen sokat támogatják. Nem csak olyanok, akik azt mondták: "Mondja Orbán/Matolcsy azt egyenesen, hogy szükség van a pénzre, és akkor odaadom szívesen, de ne így!", hanem olyanok is, akik teljes mértékben tisztában voltak-vannak azzal, hogy ez, ez a mód sorsdöntő lépés volt, egy valódi határ átlépése a szabadság és az önkény között.

maskep 2011.06.29. 16:14:26

@Doomhammer: Végigolvastam a VG-cikket. Egy apropó, a Hainan Légitársaságról jut eszembe: A Hainan Kína legnagyobb magán-légitársasága, melyben meghatározó tulajdonos Soros György.

Az Open Society atyja, Soros György, 2009. folyamán folyamatosan azt hajtogatta, hogy a világgazdasági válsággal csak a kínai-típusú rendszer dacolhat, mert ez képes az erőforrások központi elosztásával, allokációjával megakadályozni bizonyos ágazatok túlhevülését, és így a buborékok kialakulását.

És mégegy csavar az egész paradox történet tetején, hogy Kínában komoly ingatlan-piaci buborék kialakulását látják mostanság az elemzők. Vagyis mégis csak "begyűrűzött". Persze, az ő problémájuk a mi vágyunk, de akkor is...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 16:33:19

@maskep:
Nezze csak mit talaltam, mikozben Soros utan keresgeltem:
etfdailynews.com/2011/06/28/george-soros-predicts-economic-collapse-but-china-says-not-so-fast/
"It wasn’t all sweetness and light. Not with the U.S. debt limit talks running off the rails. After American politicians walked out of negotiations, China issued another grim warning.

The head of China’s state pension fund declared that the U.S. should reduce the fiscal deficit percentage of its gross domestic product to maintain U.S. dollar’s dominant status. In other words, the dollar cease to be the world’s reserve currency if Washington can’t get its act together.

At the latest count, China owns a towering $4.126 trillion in foreign assets. And now, as Washington dithers, China has clearly lost its taste for the greenback. China’s foreign exchange reserves grew by $200 billion this year, according to Standard Chartered Bank. In the past, China invested the majority of its assets in U.S. instruments. But this year, three quarters of that new money has gone to non-U.S. dollar assets."

Kina megszoritasokat kovetel az USA-tol. Most.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 16:40:11

@maskep:
Es meg egy video Sorostol: masok ne kovessek a kinai allamkapitalista peldat. Kulonosen ne a brazilok.
www.youtube.com/watch?v=kS27TUyVUYU&feature=player_embedded#at=348

tarackos 2011.06.29. 17:09:39

@Doomhammer: "...egyszer már elrontottuk volna..."

Állítólag a ballibnek is volt Kínával 2003-4 körül vmi megállapodása amiből végül nem lett semmi. Talán erre gondolhattak.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 17:39:41

@Doomhammer:
"En is tamogatom a manyupok felszamolasat, pedig en alapvetoen a Szabadsag, a Piac es a Verseny partjan vagyok."
"Nem kell [egy nyugdíjrendszernek korlátlanul szabad, piaci és versengő elemeket tartalmaznia]. Ezert jo, hogy a manyup megszunt."

Mármint, hogy azért, jó, hogy megszűnt, mert nem tartalmazott olyan elemeket, amiket nem is kellett volna tartalmaznia???

"De mindenekelott azert jo, mert nem hozott hasznot a jovo nyugdijasainak, az orszagnak meg kart okozott most."

Most vettem a kezembe a pénztáram elszámolását. Nekem, mint jövendő nyugdíjasnak tavaly 9,3% hasznot hozott, tíz év alatt pedig 7,1%-ot. Az ország azok az emberek, akiktől a kormány hazugsággal, csalással és fenyegetéssel elszedte a magánnyugdíj-pénztári megtakarítását. Ez az egyetlen kár, ami ebben a történetben tétetett.

Ja, és ez sehol nem off.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 18:01:54

@Kettes:
Es mennyi kart okozott az orszagnak a manyup altal generalt adossag, ami miatt peldaul 2008-ban az imf-nek kellett megmenteni minket?

Most ne mondd azt nekem, hogy inkabb a nyugdijat kellett volna csokkenteni, csakhogy neked legyen manyupod. Ha megtakaritani akarsz a nyugdijadra, akkor takaritsd meg, ne vedd el a nyugdijasoktol vagy ne vard el a tobbi adofizetotol, hogy fizesse a reszed!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.29. 18:18:27

@Doomhammer: Semennyit. Az IMF-nek nem a manyupok által generált adósság miatt kellett megmentenie minket.

Orbánék a lenyúlt 3000 milliárdos vagyonból csak 1400 milliárdot vonnak be, a többit elköltik. Ennek az összegnek az éves kamata 100 milliárd forint körül volt. A GDP 0,3%-a. Hagyjál lógva, ember.

maskep 2011.06.29. 18:35:45

@Doomhammer: Tóta W. blogján olvastam egy harmadik motívumot is:

kvasztics47 2011.06.29. 11:45:36

"Sokan kárhoztatják Orbánt, hogy benyalt a kínai Vezetőnek, amikor elzárta a tüntetőket. Ez jóindulatú és naiv föltételezés.

Szerintem ezzel demonstrálta a Kínai Vezetőnek, hogy milyen hatalommal rendelkezik Ő a kis szemétdombján,
Hazánkon!"

Ez is egy releváns motívum lehet...

2011.06.29. 18:57:45

Fidesz: Aki tüntet, nem akar dolgozni

www.fn.hu//allas/20110629/fidesz_aki_tuntet_nem_akar/

Már a tüntetés se jó, bezzeg 2010 előtt :):)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 21:53:58

@maskep:
Tán ez lett volna az első hiba?
www.dalailama-magyarorszag2010.info/
Habár mindenfelé jár.
www.dalailama.com/teachings/schedule

Igaz, ezek az országok nem kuncsorognak Kínánál hitelért.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.29. 22:00:11

@Kettes:
"Az IMF-nek nem a manyupok által generált adósság miatt kellett megmentenie minket. "

Ezt talán alá is tudnád támasztani valamivel vagy higgyem el bemondásra? Mert én azt mondom, ami köztudomású: a spekulánsok azért néztek ki maguknak minket, mert mi voltunk a legeladósodottabb ország Kelet-Európában. Eladósodottak pedig azért voltunk, mert a manyupok mesterségesen megemelték az államadósságot. Nem volt olyan régen, ilyen gyorsan elfelejtetted volna?

"Orbánék a lenyúlt 3000 milliárdos vagyonból csak 1400 milliárdot vonnak be, a többit elköltik. "

Aztán mire költik el, finom koktélokra? Nem, többek között nyugdíjra költik el, vagy a MOL-ra, amit aztán a következő dilettáns csapat újra eladhat az oroszoknak és még államadósságot is csökkenthet belőle, ha a tőzsdei cégek részvényeinek ellenértéke befolyik, ami nem azonnal megy.

Tudod, nekem is van egy remek megtakarítási ötletem. Az adóm 10%-át nem fizetem be, hanem egy saját nevemen levő számlára utaltatom, aztán számolom a hozamot. Csak legyen egy Alkotmánybíróság, ami kimondja, hogy az ily módon megszerzett pénz az én magántulajdonom, aztán mehet a dáridó. Az állam meg fizesse a közköltségeket, amiből akarja, mindannyian tudjuk, hogy mennyire rossz gazda.

Neked is tetszik?

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.06.29. 23:55:18

@Anasztaz Mikojan: Nem igazolja teljesen amit írsz, de érdekes adalék:

"Wen Csia-pao kínai miniszterelnök holnap kezdődő hivatalos látogatása a magyar-kínai kapcsolatok fontos eseménye. A két ország kapcsolatai a rendszerváltás nyomán szinte a minimálisra csökkentek. A magyar kormányok semmibe vették Magyarország gazdasági és politikai érdekeit, és ideológiai megfontolásokból teljesen elhanyagolták a Kínával való kapcsolatokat. 1990. novemberében Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke volt az első magyar politikus, akit Pekingben fogadott Csiang Cö-min, a Kínai Kommunista Párt akkori főtitkára, a Kínai Népköztársaság elnöke. A Munkáspárt a pártközi kapcsolatok fejlesztésével, a népi diplomácia eszközeivel azóta is sokat tett azért, hogy a magyar politika megértéssel forduljon Kína felé, és a magyar vállalatok megtalálják az utat a kínai piacra.

Wen Csia-pao nem „csupán” miniszterelnök. Ő a Kínai Kommunista Párt csúcsvezetésének is tagja. Látogatásával a Kínai Népköztársaság fontos gesztust tesz Magyarországnak. 24 éve kínai miniszterelnök nem tett hivatalos látogatást hazánkban. Gesztus értéke van annak is, hogy a kínai politikus hazánk mellett Nagy Britanniát és Németországot keresi fel. A látogatás fontos lehetőséget kínál Magyarországnak arra, hogy csökkentse függőségét az EU-tól, kapcsolódjon azokhoz a lehetőségekhez, amelyeket a Kínai Népköztársaság óriási fejlődése jelent. Most eldől, hogy a magyar kormány képes-e élni ezekkel a lehetőségekkel, s képes-e azokat a magyar dolgozók életének javítására használni."
www.munkaspart.hu/component/content/article/3-friss-hirek/475-koeszoentjuek-a-kinai-miniszterelnoekoet.html

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.30. 00:07:01

@Doomhammer: Nekem kéne alátámasztanom a te megalapozatlan állításod cáfolatát? :-)

Na jó. A manyup-rendszer miatti államadósságot maguk a manyupok finanszírozták. És finanszírozták volna még a világ végéig, ugyanis az állam írta elő nekik, hogy (nagyrészt) állampapírban kell tartani a pénzt. A probléma az adósságnak azzal a részével volt, amit az állam kénytelen volt a külföldieknek eladni. Most is azzal van, ezért feküdt le Orbán a kínainak.

Ja, hogy nem tudsz róla, hogy a manyup vagyon de facto el van költve?
index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/24/hol_a_penz_az_oszi_allamadossag-csokkentesre/

Nem az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy a manyup számla egyenlege a tagé. Benne van a törvényben. Mindig is benne volt. Most is benne van. Ha nem lett volna benne, a Fidesz nem pisált volna véreset, hogy mindenféle hazudozással és fenyegetéssel kicsalja a pénzt a tagokból.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.30. 10:28:23

@Kettes:
"Nekem kéne alátámasztanom a te megalapozatlan állításod cáfolatát? :-)"

Kicsit elbonyolitottad. Tettel egy allitast es ilyenkor fel kell keszulnod, hogy erveljel mellette. Ennek az allitasnak melyik reszet tartod szokatlannak?

"Na jó. A manyup-rendszer miatti államadósságot maguk a manyupok finanszírozták."

Csakhogy ez a kulfoldi befektetoket es a hitelminositoket nem erdekelte. Ok fogtak, osszeadtak az allamadossagot (amiben a manyupok altal elkovetett allamadossag is benne volt), a maganszemelyek adossagat (benne a sok Toyota Corollaval es "lakoparki" lakassal), tovabba a vallalatok adossagat (ez volt a legkisebb, de benne volt az OTP adossaga, ami aggodalommal toltotte el oket), mindezt osszeadtak es 100% feletti tetel jott ki nekik a GDP-hez kepest. Ezek utan elkurjantottak magukat: "next Iceland". Es mar jott is az IMF.

Azt nyilvan tudod, mekkora kart okozott ez az orszagnak?

A kulfoldi befektetoket az orszag adossaga abszolut ertekben erdekli. A manyup-rendszer ezt mestersegesen megnovelte ugy nagyjabol 5-8%-kal, ami hozzajarult ahhoz, hogy novekedjen az orszagkockazatunk, ami a tobbi hitelunk kamatat is megnovelte, tovabb rontva a helyzetunket. Ez igy egyutt kicsit tul sok kart okozott az orszagnak ahhoz, hogy a pilotajatek korai belepoi holmi hozamokat szamolgathassanak. Nem tudom elkepzelni, miert vedheti valaki ezt a rendszert azon az egy lehetosegen kivul, hogy ebben a rendszerben a korai belepok jartak jol. Lass csudat, a fiatalok utaljak is ezt a rendszert annak rendje-modja szerint es tapsolnak, hogy megszunt.

"A probléma az adósságnak azzal a részével volt, amit az állam kénytelen volt a külföldieknek eladni."

Van az adossag abszolut erteke es van a kulso adossag finanszirozasi terhe. Meglepo modon egy hitelminosito elsosorban az abszolut ertek alapjan dolgozik. Ha ezt magasnak tartja, akkor megemeli az orszagkockazatot, azon keresztul a hitelkamatokat. A manyuposok ekkor tapsolhatnak: allamkotvenyuk tobbet kamatozik. Mindenki mas viszont sziv, mivel az allamnak nincs eleg penze a feladatainak ellatasara, tehat csokkenti a kozalkalmazottak fizeteset es szamat, iskolakat zar be, utfelujitasokat halaszt el. Ilyenkor szoktak felboffenni az okosok, hogy koraszulott joleti allam meg az allam rossz gazda. Pedig csupan arrol van szo, hogy az adobefizeteseket lefolozi egy hasznot nem termelo rendszer.

Nem valaszoltal a kerdesemre. Hogy tetszik az, hogy az adom 10%-at nem az allamnak fizetem be, hanem egy maganszamlara utalom? Tetszik vagy sem?

"Ja, hogy nem tudsz róla, hogy a manyup vagyon de facto el van költve? "

Hogyne, adossagcsokkentesre, ami folyamatosan zajlik a manyup-vagyon felszamolasaval. Minthogy a nem-allamkotveny vagyontargyakat nem lehet gyorsan a piacra dobni.

economictimes.indiatimes.com/news/international-business/hungary-plans-more-debt-reduction-steps-pm/articleshow/8936029.cms
"BUDAPEST: Hungary's public debt stock will drop by 1.345 trillion forints as the government uses private pension fund assets to cut debt, and more debt reduction plans are in the pipeline, the prime minister said on Tuesday.

Hungary's government has said it would use money from mandatory private pension funds, which have been effectively renationalised, to cut debt.

"The government plans another major debt reduction step that may happen this autumn, and then we will need to continue this in 2012," Prime Minister Viktor Orban told public radio MR1. "

Ha pedig azt gondolod, hogy Orbanek ellopjak a penz egy reszet, akkor kezdd gyujteni az adatokat, jol fognak jonni, amikor az Orban-kormanyt elszamoltatjak. Csak orulni tudok annak, ha a politikusok meg a csocselekuk a tarkojukon erzik az elszamoltatok hideg lehelletet.

TG69 2011.06.30. 10:50:56

@Doomhammer: A manyupok létrejötte az implicit államadósság explicitté konvertálása, amit lehet jól és rosszul csinálni. A magyar politikai elit nem tudta jól csinálni, mert az egyik aláfeküdt a pénztáraknak, a másiknak meg eleve büdös volt a cucc. De a visszacsinálásnak csakis akkor volt értelme, ha egy lényegesen jobb alakul ki amire egyelőre csak várunk, mert annak lényege az, hogy a fenntarthatóságon túl lényegesen kisebb nyugdíjat fogunk kapni (tehát a manyupok bevezetésekor igenis adekvát döntés lett volna az állami pillér kifizetéseinek csökkentése).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.30. 11:27:08

@TG69:
"A manyupok létrejötte az implicit államadósság explicitté konvertálása, amit lehet jól és rosszul csinálni. "

Az implicit allamadossag az az, amirol tudjuk, hogy ki kell fizetni, de jelenleg nem szerepel a konyvekben. Peldaul a Petofi-hid felujitasa implicit koltseg - jelenleg nem szerepel semmifele konyvben, de lehet tudni, hogy ha nem keszul el, akkor X ev mulva a Dunaba esik valaki. Vagy a regi paksi blokkok lebontasa ugyancsak implicit koltseg, egyszer majd meg kell csinalni es rengetegbe kerul majd.

Az implicit allamadossagban az a jo, hogy nem osszegszerusitheto. Ad abszurdum a Petofi-hidat sose ujitjak fel, hanem egyszeruen osszedol.

Az explicit allamadossag az, ami benne van a konyvekben, amiert az allam es rajta keresztul osszes adofizetoje vagyonaval felel. Ennek megfeleloen osszegszerusitheto, a belole szarmazo terhek kiszamolhatoak. Amikor a nyugdijbefizetesek 7 (?) %-at nem kapta meg az allami nyugdijkassza, hanem megkapta a manyup, ami allamkotvenyt vasarolt belole, annak terhe az allamon jol szamolhato. A penzt nem egyszeruen egyik zsebbol a masikba tettek, hanem eltartottak a manyup adminisztraciojat (az ING 500 embert tett utcara arra hivatkozva, hogy megszunt a manyup), tovabba hozamot fizettek a beteteseknek. Tehat a manyuposok "megtakaritasait" lenyegeben az allam fizette - minden mas adofizeto terhere.

Implicit adossagot explicit ALLAMADOSSAGGA tehat nem lehet "jol" konvertalni. Mihelyt az explicit adossag megjelenik a konyvekben, rontja az allam hitelfelveteli pozicioit, ami extrem esetben (2008-ban megtortent) ujabb majdnem-allamcsodhoz vezethet. Implicit adossagot lehet explicit ADOSSAGGA konvertalni, amit az USA is csinalt a magan nyugdijalapokkal, amelyek mogott nincs allami garancia. De ez megint szemfenyvesztes, mert ha netan egy ilyen alap bedol, akkor nem lehet hagyni, hogy a porul jart nyugdijjogosultak az utcan haljanak ehen. Ilyen esetben a "haszon" legfeljebb csak az, hogy az ilyen nyugdijas orommel fogadja el az allami minimalnyugdij-adomanyt es nem kovetelozik "letminimumhoz tartozo" szolgaltatasok irant, ugyismint osszkomfortos sajat tulajdonu lakas, auto, kabelteve.

A maganszfera es az allam "partnersegere" epito megoldasok mind lenyegeben hibasak, ugyanis a "moral hazard" nem kikuszobolheto beloluk. Az allammal valo "partnerseg" ugyanis azt eredmenyezi, hogy a maganceg szamara megszunik a riziko - ok nagyon jol tudjak, hogy az allam az allampolgarait nem "epitheti le" ugy, ahogy egy ceg megteheti.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2011.06.30. 11:43:10

"Azért gyűltünk össze, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország szövetségét tovább erősítsük, e szövetség harcos hírnökei előtt tisztelegjünk, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségének újabb erős bástyáját ünnepeljük.”

Az nem zavar senkit, hogy ma egy terrorista állammal akarja erősíteni a szövetséget Orbán?

TG69 2011.06.30. 13:24:45

@Doomhammer: A különbség a nyugdíj és a Petőfi híd között az, hogy ezt az implicit adósságot ki kell fizetni, mert máskülönben tömeges éhenhalás van. Amikor áttértünk, akkor pontosan ezért lehetett levonni az éves hiányból a nyugdíjreform költségét. A jól csinálás az meg úgy értendő, hogy egyrészt sokkal kisebb költséggel lehetett volna, másrészt nemcsak állampapírokkal, hanem egyéb kiadáscsökkentéssel is lehetett volna finanszírozni, harmadsorban mindenki elfelejti, hogy egy idő után viszont amikor már a manyup is fizet, akkor már pusztán attól lesz nyereséges, hogy az állami rész 1/4-el kevesebb. De ehhez már 30 éves távlatot kellene figyelni, azt meg nem szokása a megmondó embereknek.

bz249 2011.06.30. 13:36:19

@TG69: "A jól csinálás az meg úgy értendő, hogy egyrészt sokkal kisebb költséggel lehetett volna, másrészt nemcsak állampapírokkal, hanem egyéb kiadáscsökkentéssel is lehetett volna finanszírozni, harmadsorban mindenki elfelejti, hogy egy idő után viszont amikor már a manyup is fizet, akkor már pusztán attól lesz nyereséges, hogy az állami rész 1/4-el kevesebb."

Nezzuk hova fektethet be a manyup...
- ugye ha allampapirokat vesz, akkor netto rafizetes az egesz, azt az allam lenyegesen egyszerubben megcsinalhatja, hogy mindenki nevere felir x osszegu bekekolc... ize nyugdijfinancirozasi allampapirt. Erre tehat nem jo a manyup.
- a manyup magyar reszvenyeket es kotvenyeket vesz... azonban ez csak akkor mukodokepes, ha a magyar maganszektor teljesitmenye novekszik, azaz a GDP novekszik, azaz az adoalap novekszik... vegso soron, ha ebben a rendszerben mukodik a nyugdij, akkor enelkul is, mert az allami rendszer is ugyanezen a feltevesen alapul (novekszik az eloszthato jovedelem)
- a manyup kulfoldi befekteteseket eszkozol... ezzel elvileg a magyar demografiai/gazdasagi helyzettol fuggetlen forrast vontunk be. Vegulis a kompradorszivattyunak a jo oldalara kerultunk. Viva manyup. Azonban mi van akkor, ha a manyupunk mondjuk gorog allamkotvenyt vett. Vagy anno a venezuelai olaj- es gaziparba fektetett be. Milyen kenyszerito erot tudunk a manyup moge tenni, hogy a kulorszagiak szamara egyertelmu legyen, hogy a magyar manyupokkal ne baszakodjanak? Mert addig oke, hogy a manyup zaszlojat lecsereljuk, mondjuk erre
en.wikipedia.org/wiki/File:Gadsden_flag.svg
De ezutan? Hol vannak a repulogephordozok, hol vannak az atomtengeralattjarok, hol van a panceloshadosztalyok, amik bemennek, ha elveszik a penzunket? Hol a puha hatalom, amelyik miatt, ha Orban Viktor elmegy Argentinaba, akkor mindenki vigyazzba vagja magat es lehajtja a fejet?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.30. 13:51:24

@TG69:
"A különbség a nyugdíj és a Petőfi híd között az, hogy ezt az implicit adósságot ki kell fizetni, mert máskülönben tömeges éhenhalás van."

Igen, itt elragodhatunk azon, hogy melyik fontosabb implicit adossag, a Petofi hid, a nyugdij vagy egy ujszulott felnevelesenek koltsege. A valaszt mindenkinek sajat maganak kell megadnia. Ha most megkerdezik az utca emberet, valoszinuleg azt fogja mondani, hogy mind a harom. Ha nagyon megszoritjak, akkor talan az ujszulottet teszi az elso helyre, a nyugdijast a masodikra, a Petofi-hidat a harmadik helyre. De regen rossz, ha ilyen valasztasok vannak.

"másrészt nemcsak állampapírokkal, hanem egyéb kiadáscsökkentéssel is lehetett volna finanszírozni, "

Ezt bontsuk itt ki. Andras manyup-tag. Bela nem manyup-tag. Andrasnak gyulik a szamlajan a penze. Belanak nem gyulik semmije, csak az igerveny, hogy nem hagyjak majd ehen halni oreg koraban. Mindketten fizetik a nyugdijjarulekot, de Andras kevesebbet fizet, hiszen az o nyugdijjarulekanak egy resze a manyupba megy. Emiatt Andras es Bela szuleinek a nyugdijabol hianyzik az, amit Andras a manyup-ba kuldott kulonosen, mivel a Andras manyupja nem allamkotvenybe fektet.

Ebben a helyzetben a te allitasod az, hogy kiadascsokkentes kell. Pontosan kitol is akarsz elvenni? Az IGAZSAGOS dontes lathatoan az, hogy Andrastol kell elvenned. Mert ugye Andras majd kevesebbe fog kerulni nyugdijilag - 30 ev mulva. Andras es Bela szuleinek a nyugdijat azonban ma kell kifizetni, igy aztan a "kiadascsokkentes" is ma kell tortenjen. Vagyis te Belaval tovabba Andras es Bela szuleivel akarod - eroszakkal - meghiteleztetni azt, hogy majd Andras 30 ev mulva kevesebbe kerul.

Mindez azert is pikans, mert az Andras fele iranyulo adossag explicit, mig Belae implicit. Az implicit adossagoknak meg van egy olyan termeszetuk, hogy hajlamosak osszezsugorodni nehez penzugyi helyzet hatasara. Mig tehat Bela hitelezett Andrasnak, amikor a tortenet "ma"-jaban Andras es Bela szuleit kellett eltartani, addig jo esellyel o fog rosszul jarni akkor, amikor el kell donteni, hogy Andras vagy Bela kapjon-e nyomornyugdijat. Marpedig erre igen nagy az esely egy olyan orszagban, ahol a 30 ev alatti nok 45%-anak nincs gyereke.
nol.hu/belfold/20110625-miert_fogyunk_
Szerencsere ebben a pillanatban Andras es Bela szulei mar jo esellyel nem elnek, igy az oaltaluk Andrasnak hitelbe adott penz mar nem behajthato.

Nekem ez a kis tortenet egy dolgot jelent. Takarekoskodjon Andras, de akkor a "kiadascsokkentest" is szenvedje el o. Vagyis takaritson meg a sajat penzebol.

Ja, hogy ugy mar a manyup korantsem akkora buli? Csak addig buli, amig valaki mas karara lehet "megtakaritani"?

TG69 2011.06.30. 13:58:23

@bz249: Nekem a magyar gazdpol tűnik sokkal sebezhetőbbnek, mint a világgazdaság egésze, ahol egy jól terített portfólióval azért a kockázat vs kamat kisimítható.Másrészt mi van ha bukik az 1/4? A 3/4-ből ha éhenhalsz, akkor nagy valószínűséggel a 4/4 is. Érdekes ez a részvénypiaci gyorselemzés, mert akkor hogyan veszed rá az embereket tetszőleges magánmegtakarításra?

TG69 2011.06.30. 14:01:07

@Doomhammer: Igen de amikor átáltunk a felosztó kirovóra, akkor is ugyanúgy szívott az, akitől egész életében levontak járulékot ahhoz képest akitől meg nem. Az átmenetek a szebb jövőért vannak :).

bz249 2011.06.30. 14:08:19

@TG69: az egesz vilaggazdasag kevesbe sebezheto, azonban egy relative es abszolute is gyenge magyar allam (amelyik amugy nem tudna allami nyugdijat fizetni) es a hangyapicsanyi magyar manyupok mogott nincs olyan kenyszerito ero, amivel behajthatnak a kihelyezett penzeket, ha nem akarnak fizetni nekik. Szoval ezert erdekes a tortenet, ugyanis nem kell, hogy bedoljon a vilaggazdasag eppen eleg az, ha csak nekunk nem fizetnek, mert mi az, hogy a komprador magyarok kizsakmanyolnak minket. Az pedig, hogy a kocsog kulfoldiek rohadjanak meg, Pirezia a pirezeke! Ki a zsirosnyaku magyarokkal Patagoniabol! egy viszonylag nepszeru politika, marpedig, ha gyengek vagyunk akkor konnyen elojonnek a hasonlo szovegekkel.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2011.06.30. 14:15:18

@TG69:
"Igen de amikor átáltunk a felosztó kirovóra, akkor is ugyanúgy szívott az, akitől egész életében levontak járulékot ahhoz képest akitől meg nem. "

Feltetelezem, ha elt az illeto akkor meg, akkor ot a szulei felneveltek a sajat penzukon. Tehat osszesen csak annyi tortent, hogy a szokasos szulo-gyerek kapcsolatba, ahol a gyerek kifizeti az oreg szulo koltsegeit, kozbe allt az allam azzal az igervennyel, hogy az egesz rendszert igazsagosabba teszi (ertsd: igazsagosabba, mert eltunteti belole a kirivo kulonbsegeket ugyismint kastely vs. ehhalal).

A manyup-rendszerre valo atteres azonban gyokeresen mast jelentett. Amint a fenti kis tortenetecske mutatja, ebben a rendszerben csak a manyup-tagok jarnak jol, mindenki mas sziv. Megpedig ma sziv, 30 ev meg olyan messze van. Ezek utan nem meglepo, hogy a magyarok gyorsan kapcsoltak es egy pillanat alatt mindenki igyekezett a manyupon belul kerulni. Ekkor azonban elfogytak azok az emberek, akikre a manyup altal generalt hiteleket terhelni lehetett. Megkertuk szepen a kulfoldet es a kulfold eloszor 2006-ban (elso Gyurcsany majdnem-allamcsod), majd 2008-ban (szebb, nagyobb, latvanyosabb majdnem-allamcsod) kozolte, hogy hitel: alma.

Mert a szep uj vilagrendben, (hogy ellopjam Soros new world order-et) az adossag a legrosszabb dolog, ami egy emberrel vagy egy orszaggal tortenhet. A manyup pedig pont adossagot generalt, igy huzvan le az orszagot annyira, hogy tovabbra is ellovasok vagyunk a valoszinuleg bedolo orszagok listajan.

Ezert kellett a manyupnak vesznie es ezert okozna sulyos kart a feltamasztasa olyan formaban, hogy az implicitbol explicitte valo adossagot valami trukkos modon az allamra terhelje (allami hitelgarancia, hm?)

Mert persze a sajat penzevel mindenki azt csinal, amit akar es en nagyon partolom, hogy mindenki takaritson meg oreg korara.

evil overlord (törölt) 2011.06.30. 14:18:01

@TG69: "Érdekes ez a részvénypiaci gyorselemzés, mert akkor hogyan veszed rá az embereket tetszőleges magánmegtakarításra? "
Bz kollegának van igaza, ui. hosszútávú befektetésről van szó, ráadásul óriási összegről, amit nehéz mozgatni. Hol nagy most a hozam? Kína, Oroszország, Dél-Amerika. Nem éppen a pénzügyi becsületesség jellemzi őket, Mo. pedig nem elég nagy játékos ahhoz, hogy kiverje belőlük a zsét nemfizetés esetén. Arról az apróságról nem beszélve, hogy a kínai fejlődés már nem tartható fenn túl sokáig (kezd drágulni, ill. a ketyeg a demográfiai és környezetszennyezési bomba), Oroszo. és D.Am. pedig olajról szó, ami szintén nem tartható fenn túl sokáig (mert elfogy).

"Igen de amikor átáltunk a felosztó kirovóra, akkor is ugyanúgy szívott az, akitől egész életében levontak járulékot ahhoz képest akitől meg nem. Az átmenetek a szebb jövőért vannak :). "
Azért mert Rákosi elvtárs elszabta (és a világháború felégette), most nem kell ugyanezt megismételni a másik irányba.

TG69 2011.06.30. 14:54:09

@Doomhammer: Aki a felosztó-kirovóba alig fizetett és nyugdíjba került az lényegében ingyen kapta a nyugdíjat, míg aki akkor kezdett dolgozni az egész munkás életútján keresztul fizette a járulékot.

TG69 2011.06.30. 15:03:47

@bz249: Egy jól működő kassza egy jó szabályozás mellett nem teheti meg, hogy túl nagy kockázatú kihelyezéseket eszközöljön a teljes eszközállományára, tehát az ilyenfajta bukás lényegesen csökkenthető. Másrészt tudni kell időben eladni :).

TG69 2011.06.30. 15:05:25

@evil overlord: Nem is ezekbe az országokba kell fektetni a pénztártagok teljes vagyonát és bizonyos árfolyam alatt ki kell szállni a buliból. Lehet ezt jól szabályozni szvsz.

bz249 2011.06.30. 16:15:21

@TG69: nade akkor hova? Az USA-ba, Nyugat-Europaba, Japaniorszagba? Nadehat eppen ezek az orszagok zsakmanyolnak ki minket az ilyen hiteltranzakciok reven (vagyis a mi munaknkbol/hitelkamatunkbol dozsol az amerikai nyugdijas)... szerintem ugy vagnanak ki minket onnan, hogy a taknyunkon csusznank hazaig.

TG69 2011.06.30. 16:40:00

@bz249: Észre sem vennének :).

kenesur 2011.06.30. 22:05:36

Valóban nincs az égadta világon semmi baj azzal, hogy Kínával üzletelünk, a baj itt azzal van, hogy a Fidesz politikusainak, kiváltképpen Orbán Viktornak, már nagyon régen nincsen gerince. Egy csúszómászó ő, és az is marad. El kellett zavarni az IMF-et, majd büszkén veregetni a mellünket, hogy nekünk bizony senki nem diktál. Aztán mégis, sunyi kis görények módjára, a maradék pénzt azért elköltötték a MOL-ra (persze ebben benne volt részben az ellopott magánnyugdíj lovetta is), majd lepaktált azzal a "kommunista" országgal, akik ellen évekig ugattak és mindenki hazaáruló volt, aki a Keleti Kapcsolatokról beszélt anno. Összeállt azzal a Kínával, amelynek vezetője másnap, nagyon ciki módon úgy nyilatkozott, hogy "megsegítettük a bajban levő Magyarországot!" - hahaha! Nesze neked Viktor! Nesze nekünk. Az IMF is adott volna, csak azok nem pofáznak annyit arról, ki hogyan áll, de ez csak a jobbik rész. Kíváncsi vagyok mennyi minden lesz itt megmondva ezentúl a kínai befektetésekkel kapcsolatban... félek nagyon is sok. Ilyenkor hol van a nagy nemzeti vonal? Most nem fontos a magyar érdek és a magyar kézben levő tulajdon mi? Szélhámos férgek ezek mind. Mégegyszer hangsúlyozom: nekem nincs bajom a kínai kapcsolattal, sőt... csak az a szomorú, hogy a nagy vezér már megint megmutatta, hogy egy utolsó cirkuszi mutatványos, és ott bassza át a népet a nagy erkölcsi szarságaival, ahol csak tudja. Majd a seggnyaló Szíjjártó megmagyarázza. Az a kis pondró, meg lelkesen kiáll majd és elmondja, hogy "Ti vagytok a hülyék és nem mi!" Hamarosan azok is elpártolnak ezektől a mocskoktól, akiknek még ott áll az Orbán-oltár a nappaliban. Hamarosan ők is kimennek az utcára és azt mondják: "Elég belőled te semmirekellő bohóc!" És akkor Viktorék bebújnak a maradék támogatójuk mögé... a felső tízezer csak tízezer ember... nagyon könnyen átmegy rajtuk a nép!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.01. 13:08:04

@Doomhammer:

a manyup éves átlagban cca 1%-kal növelte a hiányt. az 1997 óta tehát cca 14%. vagyis, ha tényleg csak a manyup vitte a pénzt, akkor olyan 65% körül kellene lennie a az államadósságnak. nos, ehhez képest 97 és 2001 között a gdp arányos államadósság nem nőtt (legyen az oka a privatizálás), míg az utána következő 10 évben majdnem 30%-kal.a mayupos 10% helyett

érdekelne, hogy ment ez. mert roppant érdekes.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.01. 13:27:26

@bz249:

"a manyup magyar reszvenyeket es kotvenyeket vesz... azonban ez csak akkor mukodokepes, ha a magyar maganszektor teljesitmenye novekszik, azaz a GDP novekszik"

ez egyszerűen nem igaz. ha az ember a megfelelő ágazatokba fektet, akkor csökkenő gdp mellett is vígan jól jár.

bz249 2011.07.01. 13:50:28

@mavo: az ember igen, csakhogy a manyup-rendszer nem egy ember, hanem kurva sok ember, praktikusan a fel orszag. Kurva sok ember pedig nem tudja kihasznalni a rendszer apro hezagait, hanem megy a rendszerrel. Az esetleg elofordulhat, hogy egy icipici manyup jo agazatokba fektetett be, de az osszes nem. Illetve csak akkor, ha minden agazat nagyjabol jo, azaz hasir a GDP.

TG69 2011.07.01. 14:50:20

@Doomhammer&bz249:
www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/a_nyugdijakon_sporol_az_allam_mi_lesz_velunk.151820.html

Tehát csak morogni kellett és jönnek szépen a hírek az eljövendő nyugdíjreformról. Amihez két megjegyzés:
a1) Az átállásnak természetesen lesznek vesztesei, mert a most dolgozók már magasabb nyugdíjkorhatárral és sokkal kisebb kezdőnyugdíjjal fognak szembesülni vs mostani nyugdíjasok, tehát hol az IGAZSÁGOSSÁG? :) ezt doomnak.
a2) Úgy látszik a svéd modell lesz az az út, amiben a politika fel meri vállalni azt, hogy az állam nekünk sokkal kisebb nyugdíjkat tud csak fizetni. Marad az öngondoskodás és ezt nem 1-2 embernek kell csinálni, hanem millióknak. Mit javasoltok hosszú távú befektetésnek, ha épp most derítették ki a nagyokosok, hogy az erre szakosodott professzionális intézmények mind ab ovo rosszul működnek?

bz249 2011.07.01. 15:07:55

@TG69: "Az átállásnak természetesen lesznek vesztesei, mert a most dolgozók már magasabb nyugdíjkorhatárral és sokkal kisebb kezdőnyugdíjjal"

Magasabb a varhato elettartam, plusz atlagosan kesobb is leptek be a munkaeropiacra a mostaniak (hosszabb iskola idoszak). A kisebb kezdonyugdij meg szinten egyenes kovetkezmenye a demografianak, a mostani nyugdijasok atlagosan tobb gyermeket vallaltak-> tobb eroforrasrol mondtak le fiatalabb korukban.

Vagyis ez a ket elem tobbe-kevesbe igazsagos. Annyibol nem persze, hogy nem egyeneket, hanem generaciokat osztalyoz ilyenforman, de nincs tokeletes rendszer.

"Marad az öngondoskodás és ezt nem 1-2 embernek kell csinálni, hanem millióknak."

Elso lepeskent barmi... a megtakaritas egyik szerepe a fogyasztas elhalasztasa, vagyis ha aktiv koraban egyszeruen csak eltuzel a kalyhaban havi otezer forintot mar csokkentette a "nyugdijsokkot" (gyakorlatilag a megtakaritas egy puffer, amelyikkel az aktualis jovedelem es az eletszinvonal kozotti osszefuggest lehet tompitani). Egyebkent szvsz sima bankbetet, es amikor eleri az allami garancia szintjet, akkor nyitni egy ujabbat (alkalmasint kulfoldon, bar ez azert felesleges). Lehet, hogy nem a legjobb befektetes hozamra, de a nyugdijat szerintem biztonsagra kell optimalizalni nem pedig hozamra.

TG69 2011.07.01. 15:31:47

@bz249: Nekem az átállásban az nem világos, hogy mit kapnak a mai nyugdíjasok, akinek nincs egyéni számlájuk?

bz249 2011.07.01. 16:07:20

@TG69: gondolom tovabbgorgetik, ami van nekik. Amugy a legtisztabb az lenne, ha valamelyik folyoevben mai nyugdijasokhoz hozzarendelnenek egy adag nyugdijpontot es onnantol kezdve ok is ugyanugy vennenek reszt a pontosztaskor a jatekban, mint barki mas.

TG69 2011.07.01. 16:26:02

@bz249: Ekkor az átállás uolyan igzságtalan, mint a korábbi volt, mert a továbbgörgetés hitelekből megy, míg az egyéni számlások már a csökkentett nyugdíjakat kapják, vagyis egyértelművé válik, hogy ki volt kiváltságos a nyugdíjrendszerben és ki szív. De végülis nekem mindegy svéd rendszer vagy 1/4 manyup.

bz249 2011.07.01. 16:30:40

@TG69: ha pontokat kapnak akkor nem, ahogy egyre tobb a nyugdijas es egyre kevesebb a befizeto ugy er egyre kevesebbet egy pont.

TG69 2011.07.01. 16:45:00

@bz249: Így van, de akkor az átállás költségét ők is megfizetik, tehát az 1/4 manyup esetén is adekvát lépés lett volna, ha ennek fedezete egy erőteljes nyugdíjcsökkentés. Szal szerintem a manyupot is lehetett volna jól csinálni, mert végülis sikerességük ezeknek a rendszereknek két dologtól függ, a világgazdaságtól (benne a demográfiával) és a hazai politikai osztálytól.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.02. 15:06:04

@bz249:

"Kurva sok ember pedig nem tudja kihasznalni a rendszer apro hezagait, hanem megy a rendszerrel"

kibaszottul igazad lenne, ha.

ha az a kurva sok ember egyenként menne elnyugdíjtőzsdézni a pízit. na de nem így van/volt. az a kurva sok ember iksz biszbasznak adta a pízit, abból ipszilon darab szépen megdöglött, a maradék meg szépen elvolt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.02. 15:11:43

@TG69:

szerintem nem ez volt itt a hiba. elég magától értetődőd, hogy a zállam bácsi féle veszedem-kiosztom az minimum nem pozitív hozadékú, tehát némi szerencsével az is elképzelhető, hogy a végtelenül aljas "75%-ért nem adok semmit" politika ellenére a manyupos nyugdíjtőzsdézők majd minimum annyit kapnak negyed pízért, mint a hótbizos államit kapók. magyarul azt kellet volna mondani, 25%-ért úgyis többet fogtok kapni, ezért csak majd 50% jár nektek a tutiból 75% helyett. deal?

jó, persze, akkor is előre kellett volna fizetni a jövőért, de a 25%-ból futotta volna a 25%-ra (jé, nahát), és akkor nem sírhatna a sok köcsög fidesznyik, hogy jaj, a jövő drága volt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.07.02. 15:15:10

@bz249:

"a mostani nyugdijasok atlagosan tobb gyermeket vallaltak-> tobb eroforrasrol mondtak le fiatalabb korukban"

cserébe többen támogatják őket vén korukban. akkor meg mi a kurva istenről beszélünk??? vagy a naccsalád, mint öregkori eltartó biszbasz az csak ócska duma???
süti beállítások módosítása