Szentelt, kies tartomány – Zselic
2011. május 15. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Szentelt, kies tartomány – Zselic

„Megrémisztették ezek a kísérteties harangok, de még inkább ez a hirtelen csönd, ez a fenyegető némaság, mert úgy érezte, most aztán minden megtörténhet.” (Krasznahorkai László: Sátántangó)

  A déli harangszón kívül némák voltak a falvak, amikor a Zselicben jártunk húsvétvasárnap. Ahogy az évek során egyre eldugottabb tájait járjuk az országnak, egyre inkább összeáll a kép a nagy magyar csendről, ami ott ül az elöregedő, elhagyott, pusztuló falvak fölött. A csend csak ideig-óráig jelenti a megváltó nyugalmat a zajos nagyvárosból érkezőknek, de valójában nem hagy békében a gondolat: hanyatlik a vidék, és nem látszik a megoldás.

  Zselic gyönyörű, mint számos magyar mikrotáj, de nincs jövőképe. Talán nincs miből kitalálni. Talán nincs, aki kitalálja. Talán nincs, aki miatt érdemes lenne gondolkodni rajta. Pedig a Kaposvártól a Mecsekig magasodó dombok között idilli fekvésű települések sorakoznak. A megyeszékhely melletti Szenna a kis skanzenjével és 18. századi református templomával még rendben tartja magát, de a környező völgyek erdőkkel övezett zsáktelepüléseiben minden második ház üresen omladozik, és egy lelket se látni az utcákon. Szilvásszentmárton határában találkozunk egy őstermelő házaspárral, akik nagyvárosból költöztek a faluvégre, hogy önfenntartó életet folytassanak. Küzdelmes úton jár a fáradozó pár, de hiába drukkolunk, egy fecske meg a nyár jut az eszembe róluk.

  „Bízzál, s virágzóbb századokat remélj!” – írta Berzsenyi a tizennyolcadik században, és mi mást is tehetnénk jó kétszáz évvel később, ugyanezen a vidéken? A vers azonban csak a távol lakó jóakarónak lehet (szellemi) táplálék, az ide születő emberek viszont eltünedeznek innen. Marad a pannon táj: ott hullámzik majd a Balatontól délre, akár lesznek lakói a távoli jövőben, akár nem. Én mindenesetre lementettem az emlékeimet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr502882066

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Krasznahorkai László és a bolond, bőgő magyarság 2011.05.15. 15:04:17

"Egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, Isten oda teremtett, azt a kenyeret ettem - mondja Krasznahorkai László , tarr béla barátja - Képtelen vagyok büszke lenni, hogy bolondok közé születtem, és hogy bolondok között éltem. Az én ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyarló 2011.05.15. 15:58:34

@Dr. Zerge: "De építészetileg, műszakilag és legfőképpen szociokulturálisan a panel menthetetlen, ezzel ideje volna szembenéznünk."

Erre vannak érveid is? És egyébként most magával a panelekkel, vagy a lakótelepek létével van gondod?

bolemann 2011.05.15. 15:59:51

@gyarló: Akkoriban mindenkinek volt munkája, a keresetük sem volt átlagon aluli. Kaposvár is csak egy kőhajításnyira volt, még sem jártak a csikibe.
Helyette ápolták a népi hagyományokat, amit még Erdélyből, meg Bukovinából hoztak magukkal, mert hogy jócskán éltek arrafelé másodgenerációs székelyek. Az egyik ilyen volt a "nyársdugás". Ez abból állt, hogy ha valaki disznót ölt, akkor a helyi "legények" obszcén szövegeket írtak egy papírra, aztán azt egy nyársra tűzve bedobták a koma portájára. Az persze elolvasta és jókat röhögött a sok f*sz, meg b*szás szavakon, majd hálából beinvitálta a "dugókat" és együtt jól bezabáltak és berúgtak. Megjegyzem minden népi hagyomány ezekről szól, csak más a körítés.

Benikuty 2011.05.15. 16:02:45

@okleveles naiv: 2 600 forint/fő/ éj. Kisbajomban.

panelburzsuj 2011.05.15. 16:03:09

@Dr. Zerge:

Csakhogy az a közgazdaság, mely egybetereli a népet, az - a pillanatnyi állami költségvetés felől felől nézve - ingyen van. Ami meg szétterítené, az piszok sokba kerülne.

Megintcsak számoni kellene: mibe kerül egy "tipikus" négyemeletes, negyven-nyolcvan lakásos panel élettartamának meghosszabítása, energiaracionalizálása egy további generáció életére, és mibe kerül(ne) egy félig tömés, félig tégla, fa és gázfűtéses, szippantós falusi utca azonos komfortfokozatra felhozása?

"Társadalmi szolgáltatások" elérhetőségét meg sem pendítve.

panelburzsuj 2011.05.15. 16:06:51

@Dr. Zerge:

Pécs fele panelben lakik.

Budapesten ez hogy néz ki?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.15. 16:10:11

@panelburzsuj: Ez így nem kerek. Kurva sokba van a mostani helyzet, és folyamatosan. Értelemszerűen az összes járulékos költségekkel. Az lehet, hogy befektetést igényel változtatni, de, ha jól csinálnánk, közép-hosszú távon pénzt takaríthatnánk meg vele.

panelburzsuj 2011.05.15. 16:10:50

@bolemann:

A nyársdugás aligha csak székelyföldi, mert én magyar-sváb-tót összetételű faluban tapasztaltam meg (úgy negyven éve), ahol még a környéken se volt egy fia székely se.

Anti Anyag (törölt) 2011.05.15. 16:12:11

Alapvető védekezési mód, hogy az állam megveszi és betelepülő magyaroknak adja oda ingyen, vagy olcsón.

Ők gondoskodnak majd a védelemről is.

Mellesleg így megmenekült volna Gyöngyöspatán is a Kecske hegy.

panelburzsuj 2011.05.15. 16:14:09

@Dr. Zerge:

És ki fog lakóegységenként 3-5 (x) millió forintot hosszú távra befektetni?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.15. 16:14:23

@gyarló: Vannak. Tessék olvasni, mondjuk itt van mindjárt a "faluház" este az energiatakarékos beruházással (indexen tuti előjön egy egyszerű kereséssel): egy halom kidobott pénz, mivel a lakások között nem szigetelnek, mindenki csak szív, hiába adott műszakilag már az egyéni mérés nem merik bevezetni az amit fogyaszt, azt fizeti rendszert.

Arra meg hadd ne pazaroljak leütéseket, hogy panellakótelep ügyben mi a szociokult problem, ha ez nincs meg, nincs miről beszélnünk. Nyilván nem az építőanyaggal, és nyilván nem egy pár, 3-4 emeletes házból álló teleppel van a gond.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.05.15. 16:20:39

Eszméletlen gyönyörű, hangulatos és nem utolsó sorban hagyományőrző hely!

panelburzsuj 2011.05.15. 16:23:21

@Anti Anyag:

Olvasd el a Heti Válasz legutóbbi gyöngyöspatai cikkét. A munkaképes magyar fiatalok hoszú sorokban húznak el Patáról. És nem a cigányok elől, hanem a dádék érkeznek a nyomukban, az egyre több üres, és éppezért egyre olcsóbb házba.

A keményen egykés drávamenti falukban ez a folyamat lassan már be is fejeződik: valaha rangos-gangos-csicsás 80-100 éves parasztházak toprongyos purdékkal.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.15. 16:43:02

@panelburzsuj: A zállam, ki más? Én legalábbis erre szivesebben fizetek adót, mint a rossz struktúrák fönntartására.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2011.05.15. 16:49:30

Míg el nem felejtem, valakinek ezekből az eldugott csodákból egy könyvet kéne összeállítani. Erről a cikkről és a képekről mindig az "Indulj el, egy úton, én is egy másikon..." dal jut az eszembe. Nagyon jó tévésorozat volt anno az egymillió / másfélmillió lépés Magyarországon.

gyarló 2011.05.15. 17:13:37

@Dr. Zerge: " egy halom kidobott pénz, mivel a lakások között nem szigetelnek, mindenki csak szív, hiába adott műszakilag már az egyéni mérés nem merik bevezetni az amit fogyaszt, azt fizeti rendszert."

Szerintem azért utánam te is olvasd el a cikket. Attól, hogy abban a házban rosszul osztják el a költségeket, nem kéne lebontani a lakótelepeket. A cikkben kerek-perec le van írva, hogy a háznak _megtakarítása_ keletkezett, csak az egyes lakók között rosszul osztják el a pénzt.

"Arra meg hadd ne pazaroljak leütéseket, hogy panellakótelep ügyben mi a szociokult problem, ha ez nincs meg, nincs miről beszélnünk."

Hát így tényleg nincs, de jó ha tudod, hogy a szocialista lakótelepekre sokkal kevésbé jellemző a szlömösödés, mint a nyugati változatokra. A hazai lakótelepeknél nem csak házakat, hanem óvodát, piacokat, közösségi házat, sportközpontokat, közlekedési infrastruktúrát is terveztek. A nagy népsűrűségnek köszönhetően a telepeken viszonylag hamar megjelent a kábel tv, később az internet is. Ezen előnyök mellett, a telepeken kiemelkedően magas a zöldfelület aránya a hasonlóan sűrű belvároshoz képest.

acsa77 2011.05.15. 17:34:07

@Dachstein: mi az, hogy nincs tőke? Mire gondolsz? Egy kereskedelmi bank elképesztő mennyiségű pénzt tud a semmiből létrehozni, nagyon kicsi a tartalékráta. Csak értékteremtés kell a "hatósugarában". Akkor kamatostul visszajön. Pont ez a lényege a modern hitelpénznek, hogy amennyiben közvetlen értékteremtésre fókuszálják, rendkívül rugalmas és biztonságos, és nincs pénzhiány, mert mindig pont annyi van, amennyire szükség van. Bár ha egy banktulajdonosnak nem érdeke megakadályozni a szakadékba szaladást, vagy bizonyos politikai érdekei vannak, akkor az gáz...

Persze a föld is tőke, de 21 éve nem vehet külföldi földet, ezért nem lehet rendesen tőkeként használni. Erre alapozva is lehetne befektetni. Egy teljes befektetési ciklus elúszott.

Ha hagyták volna ezt a tőkét és a pénztőkét is működni, és nem a rég elavult, ajándékozós, monopolizáló neo-"liberalizmus"-t erőltették volna a 90-es évek elején, hanem a normál kapitalizmust, akkor nem lett volna olyan elképesztő infláció sem.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 17:36:52

@iovianus: Igazad van, ha az összes super/hiper/megamarket bezárna, akkor átvennék a helyüket a sarki boltok, a közértek, a kisebb/nagyobb bevásárlóközpontok. Még a foglalkoztatottság sem szenvedne ennyit, és a haszon otthon maradna.

A Tesco-k bejövetelének nincs gazdasági racionalitása, viszont van "magánvagyoni" racionalitása - magyarán, nekik megéri lefizetni azt a 100+ embert, hogy megkapják a letelepedési engedélyt. De ez már egy más téma ...

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 17:41:25

@mement: Ez igaz. De ha megnéznénk, hogy hová mennek az EU-s támogatások ürügyén bezsebelt pénzek a lakosság talán nem is sínylené meg annyira a megvonásukat.

A játékszabályok adottak, sajnos, és amíg nem jön egy nagy összeomlás, addig nincs esély arra, hogy a helyzet megváltozzon. Csak abban bízhatunk, hogy ha majd egyszer a központi hatalom meggyengül, akkor ki tudjuk használni a körülményeket.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 17:46:40

@Dachstein: Köszönöm.

Tudod, az én személyes véleményem, hogy a magyaroknak, a magyarságnak, össze kellene fognia és el kellene már végre kezdenie spórolni, hogy aztán a megtakarításokból tőke legyen. A külföldi tőke már a természeténél fogva karvaly, nem az ország, hanem a saját érdekeit nézi. Ezért van szükség saját tőkére. Mert ebbe buktunk mindig bele. A magyar nép által kitermelt haszon, profit, idegen kezekbe vándorol és idegen érdekeket szolgál.

Hogy az EU-ban milyen lapot osztanak nekünk szerintem kétséges. A nagyok viszik a prímet. Szerintem az EU más birodalmakkal szemben csak allattomosabb, de az érdekei ugyanazok mint az összes többi birodalomnak. Csak nincs saját katonai ereje, és ideológiája, ezért nem mer, és nem is tud olyan elynomó lenni mint a szovjet-oroszok, vagy a habsburgok, törökök előtte.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 17:50:38

@panelburzsuj: Ez a baj, nincsenek a hazai beszállítókra szorulva. A sajátjaikat preferálják. De éppen ezért kellene diferenciálni - megnézni, kik azok, akik termelnek, és kik azok akik csak kereskednek. Az utóbbiakat pedig megszorítani. Fent már egy kollégának mondtam, hogy ha máról-holnapra kivonulna az összes Tesco egy pár hónap alatt visszajönnének a sarki boltok, a közértek. Ezzel meg lehetne őket fenyegetni.

csocsocsókolom 2011.05.15. 17:51:51

Költözz falura!

Miért is?

Nincs orvos/fogorvos/mentő 2 sarokra. Próbáld eljátszani fejben egy macerásabb gyógykezelésed, ha nem két sarokra, hanem 50-70 km-re kell bejárnod vele.

Nincs tömegközlekedés, max napi 1-2 volánbusz.

Gyerekeidnek nincs iskola, ha mégis, akkor cigányokkkal szocializálódik.

Nincsenek boltok, semmi nincs, ami mégis, az jóval drágább, mint az akciós újságokban. Itt megtapasztalhatod a kis magyar boltok "előnyeit" a multikkal szemben.

Nincsenek szakemberek. Jó minőségű szakmunkát szintén csak 50-70 km-ről lehet beszerezni.

Nincs munka.

Nincs közbiztonság, amit megtermelsz, azt jó eséllyel ellopják.

Ha városi létedre még ezek után is azon gondolkodsz, hogy majd vidéken faszább lesz, vegyél egy kapát.

Várd meg az első melegebb nyári napot, és reggel 6-tól este 8-ig kapálj a szabadban, akárhol, akármit!

Ha másnap reggel jó kedvvel újrakezdenéd, neked való a falusi élet.

Kora Délutáni Kornél 2011.05.15. 17:57:15

A táj szép, a fotók giccsesek.

Amíg pedig az ilyen szomorú szemű búsmagyarok próbálnak ostoba megoldásokat összetákolni, addig tovább fognak néptelenedni a falvak. Kedves mélymagyarok, ennyi tehetség és realitásérzék szorult belétek. Sajnálom.

KDK

panelburzsuj 2011.05.15. 18:05:43

@Vhailor:

A sarki boltok és a közértek termelnének?

Szerinted a CBA- és a COOP-hálózat mennyit termel saját maga?

Vagy azokat is "az összes teszkó" skatulyába számítod?

Amikor azt mondta, hogy nincsenek a hazai beszerzésre szorulva, azon annyit értettem, hogy ha Szlovákiában áll az állam erőteljesen a termelő pártjára, akkor a bolt inkább magyar és lengyel beszállítókat keres. És fordítva, és körbe-körbe.

El tudsz képzelni olyan "összkeleteurópai" paraszti-földműves összetartást, amelyben ismeretlen lenne a "sztrájktörő", a mutyiban beszállító, a multikkal lepaktáló állam, szervezet, egyén?

Dachstein 2011.05.15. 18:07:46

@acsa77: Nem lehet pénzt "teremteni" csak úgy, kb erre megy rá az egész világgazdaság is most. És persze magyar vállalkozás is kell, aminek érdemes hitelt adni.

Kell a külföldi tőke, mert anélkül nem lenne itt semmi. Se pénz, se technológia, se termék.

De igenis meg kéne nézni, hogy az a tőke milyen áron érkezik és hogy az itthagyott pénzével mi mihez kezdünk. Amit én látok, hogy a külföldi tőke vissza is áramlik hitelre vett plazma TV-k meg autók formájában. De nembaj, lassan vége a tanulóidőnek és talán megtanulunk mi is kapitalizmusban élni. Én már ebben nőttem fel, lassan az én generációmnak kell mutatnia valamit. Bár előre félek, hogy az megint nem sok jóra fog vezetni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 18:12:43

@panelburzsuj: De a Coop vagy a CBA hazai kézben van. Mégiscsak nagyobb az esély, hogy hazai termékeket fog forgalmazni vagy hogy a profit otthon marad.

Nem tudom elfogadni azt a liberális alapgondolatot, hogy a tőkének nincs hazája. Igenis van.

panelburzsuj 2011.05.15. 18:17:51

@Kora Délutáni Kornél:

Méghogy gicsss!

Bánya település megújulása még terítékre se került ...

Dachstein 2011.05.15. 18:22:41

Dolgozni kell, és ésszel élni! Ja, és gyereket csinálni, de nem azért, hogy ne fogyjon a magyar, hanem hogy legyen ki dolgozzon később és enni adjon ha megöregszel. Az ellenségkeresést meg felejtsük el. Attól még soha nem lett jobb, hogy felkoncoltunk bűnbakokat, miközben a valódi problémákkal nem is törődtünk.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 18:24:47

@panelburzsuj: Vagy a tőkéseknek ... ha részvénytársaságról beszélünk. A multik zömét ilyen vagy olyan formában nyugdíjbiztosítók vagy a nyugati államok birtokolják, belőlük származik a nyugati középosztály vagyona. Ha ezeket támadod, akkor a nyugati középosztály anyagi érdekeit sérted. Ezért fáj nekik annyira a multiadó, nem is az elmaradt pénzösszeg miatt, hanem attól félnek, hogy ragadós lehetne a példa keleten és a "parasztok" fellázadnának.

acsa77 2011.05.15. 18:42:59

@Dachstein: azt írtam, hogy értékteremtésre lehet létrehozni. Persze a semmiből nem lesz technológia, és piac. Tehát ha utóbbiak megvannak, akkor a tőkehiány a legkisebb probléma.

panelburzsuj 2011.05.15. 18:51:16

@Vhailor:

"Európában több mint másfélmillió hektár a cukorrépaföldek területe és több mint 1300 cukorgyár dolgozza fel a termelt anyagot. Minthogy hasonló nagyságú területen cukornádtermeléssel kétszerannyi cukor nyerhető, mint cukorrépa-termeléssel, az utóbbi csak behozatali tilalmakkal álja meg helyét a világversenyben."

Próbáld megtippelni, mikori szöveg.

panelburzsuj 2011.05.15. 18:56:35

@Vhailor:

Egyébként úgy teszel, mintha a nagy multi kereskedőtársaságok nem volnának gyilkos versenytársai egymásnak. És mintha a "nyugateurópai" kormányoknak nem volna kényelmesebb adóztatás formájában lefölözni a hasznukat, mint befektetőként kínlódni velük.

Egyszóval: ha multitulajnak lenni olyan tuti és jó buli, miért nem száll be a magyar állam is?

breki60 2011.05.15. 19:02:01

Úgy látom nem járta a post a Zselic kérdést teljesen körbe. Nem tud arról senki, hogy a Zselic Európa első Csillagoségbolt-parkja? Ha jól csinálják ez a kezdeményezés turizmust fog generálni, ami a felemelkedésének egyik útja. Persze soha nem lesz egy nyüzsgő tengerpart, de erre itt nincs is szükség, mert csak tönkretenné a tájat.
Itt találjátok a parkról a leírást:
www.astro-zselic.hu/
és itt a fényszennyezésről:
fenyszennyezes.csillagaszat.hu/

egy_vélemény 2011.05.15. 19:13:02

Érdemes volna valamilyen arany középutat találni az agyoncivilizáltsággal járó károk ellenében, egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb vidék-város viszony és arány érdekében.
Tudjuk, hogy az ezredfordulóra változott meg a vidéken, városban élők aránya.
Ma már többen laknak városban, mint vidéken.
Ezzel felborult a termelés-fogyasztás megszokott képlete is, ahogy a kereskedelem sem önszántából kapott nagyobb teret. Egyik a másik vonzataként kényszerpályára került és lengedezik a gazdaság tőle.
Gondoljunk csak a városi ember mérhetetlen hulladéktermelésére, a rengeteg lejárt határidejű kidobandó fölös, de megtermelt árura, mert a polcokon mindig kell kínálat, ilyenek...
Sehol nem tudják önállóan megoldani ezeket a problémákat, a sokféle érdekszövetség, opectől eu-ig ennek a hálójában fetreng.
A városi duskál a fölösleges áruban, a vidékinek pedig fölkopik az álla, de ez igaz minden elérhető szolgáltatásra. Az a szállítás, ami a hajófenékben érlelődő banánt olcsóvá teszi, mégis megdrágítja a vidéki ember életét, ill. az államét, amelyik arról akar gondoskodni, hogy legyen rendes orvosi ellátás, posta, vagy sima közlekedés határon belül.
Hasonló gazdasági és kultúrszintre kellene a vidéket várost fejleszteni és hasonlóan kellene a foglalkoztatottságot is megoldani.
ja, könnyű mondani, de nem sokat lehet tenni.
Sok feszültség megszűnne ezzel.
Minőségi szórakozása a városi plebsnek sincs, nagyjából évezredek óta nem érdekli más nagyon a népeket, mint az evés-ivás-dugás mindennapi problematikája. Aki kiöregedett, az pedig szeret beszélni róla.
Kb. ezt ragozza a mindenkori modern irodalmi-előadó-alkotó-színház-filmművészet is, nem sok változott Zeusz kora óta.
Azt, hogy mennyire nyersen, vagy mennyire szalvétával közelítik meg, az csak a kultúra más lépcsőfokát jelenti, de nem azt, hogy az érdeklődés annyira máskörű lenne vidéken, mint városon.
Az állam gondja totál, hogyan oldja ezt a minőséginek látszó különbséget meg.
Egyszer, az oktatásban, másodszor a kultúrálódáshoz való hozzáférésben (itt igenis az egyházaknak van fontos szerepe), harmadszor a pénzkereseti lehetőségekben....és lehetne tovább folytatni a sort.
Itt a vidéknek a turizmuson és egymás ellátásán, gondoskodásán kívül nemsok játéktere maradt. Kivétel egy-két nagyobb üzem.
Ráadásul régiókon belül működik is valamilyen önellátásféle.
A kis befektetéssel, de haszonnal járó foglalkoztatásokat hosszú távra kellene államilag lestipistopizni.
Elmondom egyik kedvenc ideámat: a gyógynövénytermesztés, -gyűjtés és a ráépíthető méztermelés. Persze, hogy kellene állami támogatás, de nem akkora, mint bármi máshoz. Hamar megtérülő, fejleszthető buli lehetne.
Belesimulhatna az amúgy is támogatni szándékozott bió-dinamikus gazdálkodásba.

panelburzsuj 2011.05.15. 19:23:32

@egy_vélemény:

"Tudjuk, hogy az ezredfordulóra változott meg a vidéken, városban élők aránya. Ma már többen laknak városban, mint vidéken."

Ha ezt Magyarországra érted, akkor azért nincs olyan nagy vész. Attól, hogy Tamási és Tab után Lengyeltóti, Nagybajom, Igal, Sásd, Mágocs , Nagymányok is városnak neveztetik, még nem borul fel a Dél-Dunántúl ökológiai egyensúlya.

Illetve: ha mégis borul, egész biztosan nem ez lesz a főok.

Amúgy termesztettél már gyógynövényt (haszonért), vándoroltattál már méheket (haszonért), vagy csak úgy hallottad, hogy ... ?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 19:29:43

@panelburzsuj: Talán mert nem engedik? Kartellezés?

A kevésszámú nagyobb halnak előnyösebb egymással kiegyezni és felosztani a piacot mint éveken keresztül piszkos konkurenciaharcot folytatni egymás ellen.

A pénz csak egy bizonyos mennyiségig pénz, fölötte már politika. A magyar államot pont azért nem engednék be egy ilyen "buliba", amiért az 1990-es években nem adhatta el Meciar a felújított tankokat Szíriának.

Quod licet Iovi, non licet bovi - elv

panelburzsuj 2011.05.15. 19:32:12

@breki60:

Ehhez képest nem is komoly polgármester az, aki nem törekszik a legalább a templomtorony éjszakai kivilágítására.

panelburzsuj 2011.05.15. 19:36:10

@Vhailor:

1928

Mit gondolsz, mennyi pénzt fizettett máig Európa lakossága azért, hogy répacukrot tehessen a borsólevesébe, meg a káposztás kockájára?

panelburzsuj 2011.05.15. 19:37:34

@Vhailor:

Próbált a magyar állam beszállni, vagy már ajtóban úgy döntött, hogy le vannak ők szarva a kaszájukkal együtt?

panelburzsuj 2011.05.15. 19:40:12

@panelburzsuj:

Daránypusztán például igen guszta levendula-ültevények voltak, és még egy ántik lepárlóüzem is akadt hozzá.

Vajon miért hullott széjjel?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 19:40:49

@panelburzsuj: Fogalmam sincs.

Nézd, ha megszüntetnék mindenhol a védővámokat, szubvenciókat, és tényleg szabad verseny uralkodna, nem mondanék semmit. De a mai világban, ahol az agyontámogatott nyugati mezőgazdasági termékek elárasztják a világot nincs semmi értelme szabadversenyről, és liberalizációról papolni a mezőgazdaságban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 19:41:38

@panelburzsuj: Ezt tőlük kellene megkérdezni.

Szerintem inkább lekenyerezték a magyar politikusokat, hogy ilyesmi eszükbe se jusson.

egy_vélemény 2011.05.15. 20:01:29

Operettdíszletnek azért nevezem a mesterségesen felfejlesztett falvakat, mert csak optikailag működnek, önellátásra Nyugaton sem képesek.
Az államnak egy rakás, soha meg nem térülő pénzébe kerülnek.
A II. vhb óta eszetlen pénzpumpálással, fejlesztéssel elérték a technológia olyan szintű megugrását, ami a félkész- késztermék kínálattal, a városban koncentráltsággal járt együtt s egyúttal a plebset lebutították cselekvésképtelenné, önellátásra, öngondoskodásra képtelenné.
Jó volt addig, amíg az államok erre hitelt kaptak, amikor bedőltek a hitelek, akkor nem tudnak mit kezdeni a sok rászorulttal. Itt vannak a jövő nyugdíjasai. Mi lesz velük?
Öreganyám még hasznosítja a régi bilit is, muskátlit ültet bele, mi pedig olyannyira fejlettek lettünk, hogy nem tudunk mit kezdeni a rendelkezésre álló, korlátlan lehetőségekkel. Csak heti 5-10 kiló szemét van utánunk, fejenként.
Ki tud ma maga jóízű kenyeret sütni?
Vagy rőzsét gyűjteni szakszerűen, kályhát begyújtani, komposztot készíteni faluhelyen?
Az önellátó, ezermester parasztemberből kombinátoros és műtrágyaszóró lett...ha nem hajléktalan, vagy csicska valahol éppen.
Csúfolták épp eleget azért, amiből meg tudott élni.
Most őbelőle is rászoruló lett.
Ki tudja az alapvető igényeit megfelelően, a legkisebb költségráfordítással kielégíteni? Ki az ügyesebb, a talpraesettebb?
Ilyen címen semmit nem oktatnak, semmit nem reklámoznak, de nem is terjesztenek.
De abban versengenek vidéken is, hogy kinek cifrább a műkörme, kinek lilább a haja, kinek melyik fülében van, hány fülbevalója.
Totál tehetetlenek és bénák lettünk, az államra szorulunk minden apró szinten.
Mekkora reklámja és tere van annak, hogy mennyire káros a mérhetetlenül megugrott cukorfogyasztás?
A befőzési szabály, amikor még én tanultam, úgy szólt, hogy kb. egyharmadnyi cukor kell a lekvárhoz.
Azt az őrületet látom mindenhol nyugaton, mint alapszabályt (keleten is átvették), hogy egy kiló gyümölcshöz egy kiló cukor kell...ez szép sunyin elterjedt.
Már mi a fenének kellene, amikor az érett gyümölcs cukortartalma eleve adott?
Nekem még nem engedték az éretlen gyümölcsöt megenni, mert megfájdul a hasam tőle....ma pedig 'piacéretten', azaz zölden szüretelik az után-nem-érő gyümölcsöt, zöldséget....mi történt? megváltoztam volna genetikailag s most már nem fáj a hasam tőle? Aztán korszarűen hűtőházba teszik, sőt előírják a tárolás mikéntjét...amikor a piacon megveszem a frissnek ható zöldséget, másnapra penészedni kezd, mert a hűtés után a szabad levegőn nem lesz eltartható többé. Pl. az a sárgarépa, amelyik a telet pincében simán kihúzná.
Ajaj, azt látom, nagyon ráfáztunk arra, hogy mindenáron fejlődni akartunk. A szegényebbje járt jól.

HA szeretnénk visszaállítani az egyensúlyt a vidék elnéptelenédese miatt, akkor népszerűbbé, de legalábbis elfogadottá kellene tenni azt az életmódot is, ami vele jár. Az igényeket kellene reálisan felmérni s nem a kereskedelem versenyszférájá tenni az egész életünket.
Nem lenne szabad kicsúfolnunk a vidéket csak azért, mert neki kevesebb jutott mindig.
No, azt hiszem, mára kiburrogtam a mérgem.
További szép estét Mindenkinek!

panelburzsuj 2011.05.15. 20:01:36

@Vhailor:

Ha megszüntetnék mindenhol a védővámokat, szubvenciókat, és tényleg szabad verseny uralkodna, akkor a Kárpát-medence mai tömegáru-termelő mezőgazdálkodása nagyjából végleg bezárhatna.

Ennénk a brazil csirkét kínai fokhagymával, és leöblítenénk chilei borral.

Amíg tudnánk érte adni valamit cserébe.

egy_vélemény 2011.05.15. 20:07:19

@panelburzsuj: magunknak csinálom a termesztést. Már van négy méhcsaládunk, azt is tanulom.
Épp most lett meg az első adag lépesmézünk.

Aki városi módon él, vidéki, az is felborítja az egyensúlyt.
Hivatalos statisztikát láttam erről. Vidékinek hagyományos értelemben véve az számítana, aki termel, ellát, szolgáltat valamit a városi életmódhoz. Tehát nem elsősorban és csak fogyasztó lenne.

flamer 2011.05.15. 20:28:38

@egy_vélemény:
"Tudjuk, hogy az ezredfordulóra változott meg a vidéken, városban élők aránya.
Ma már többen laknak városban, mint vidéken."

Ezt rajtad kívül olyan sokan nem tudják. Vagyis nem így tudják - a városi lakosság valamikor a hetvenes években került többségbe, az 1980-as népszámlálás adatai szerint az ország lakosságának 53%-a lakott városokban, jelenleg kb. 65%.
Ezek után az írásod többi részét nem is értékelném.

iovianus 2011.05.15. 20:36:56

@egy_vélemény: a gyógynövénytermesztés igen nehéz dolog. Nem csak elveted-megnő-leszeded azt' jól eladod sok pénzért...

Be kell vizsgáltatni, ami nem két forint. Ugyanúgy hatóanyag minőséget kérnek a felvásárlók mint bármely más árunál. Nem mindegy mikor szeded le, hogy mennyit süt a nap, etc. A gyümölcstermesztéshez hasonló kategória, rizikós, és kispályásan háztájiban nem nagyon lehet csinálni.

Viszont az ötlet nem rossz, csak megint oda lyukadunk ki, hogy mindegy mit, csak már valamit termelni is kéne az országban, amihez nem ártana egy gyár vagy téesz vagy bármi, ahol dolgozni lehet, meg versenyképes árut termelni.

p.s.: az átkosban csak azért nem volt nyugaton versenyképes az áru mert arra nem lehetett kereskedni?
Az előtt viszont a dombóvári lekvár még USA-ba is exporttal ment...

egy_vélemény 2011.05.15. 20:42:23

@flamer: köszönöm, ha nem értékeled, mert nem iskolásdit játszani jöttem ide, hanem beszélgetni.

panelburzsuj 2011.05.15. 20:43:42

@egy_vélemény:

Magyarul a mindenapi létedet nem a saját tőkével, saját kockázatra végzett mezőgazdasági termelésből kell fedezned. Van valahonnan egy alapjövedelmed, felcsaptál hobbiparasztnak, és hinted az igét a falusi létforma nagyszerűségéről.

egy_vélemény 2011.05.15. 20:49:58

@iovianus: sztem már az is haladás lenne, ha maguknak megtermelnének egypár dolgot az emberek. Ha visszaszoknának a kamillateára, amikor keresztbeáll a szél a hasukban, nem az orvoshoz futnának...én kicsiben tudom elképzelni ezeket a működő dolgokat csak.
A megélhetés minőségét lehetne vele javítani, de fenntartani belőle egy családot tényleg rizikós. Családi vállalkozásban megy csak.

panelburzsuj 2011.05.15. 20:52:42

@iovianus:

No és mit tesz a Dombó-COOP a környék mezőgazdasági termelésének fellendítéséért? Mit integrál, mibe fektet be, milyen kutatás-fejlesztést végez?

Vagy láthatóan több-e magyar bor az Ady utcai ábécében vagy Napsugárban, mint a Sparban?

egy_vélemény 2011.05.15. 20:52:55

@panelburzsuj: kb. Valójában eltartanak régóta és ezt nagyon rühellem. Ezért megpróbálok megdolgozni azért, amit megeszek. Vagy 19 éve tart ez.

panelburzsuj 2011.05.15. 21:02:16

@egy_vélemény:

Kezd onnan, hogy megházasodtál és az ifjú pár egyelőre meghúzhatja magát valamelyik szülőnél a hátsó szobában.

Innen indulva mi az, amit magad meg tudsz teremteni a két kezeddel és az eszeddel a falu határán belül, és mi az, amit mindenképp messzebbről kell megvenned?

És tegyük fel, hogy betervezed kettő-három gyerek felnevelését.

Mert a mai falusi fiatalnak ez a rejtvény van feladva.

egy_vélemény 2011.05.15. 21:04:56

@panelburzsuj: mivel falun élek, ezért megtapasztaltam, mi mindenben tehet hasznosat az ember. Természetesen, kicsiben. A baráti körben pedig kicseréljük ezeket a praktikus tapasztalatokat, több szem többet lát alapon. Ki miben ügyesebb, abban segít. A falu is akkor működhet, ha van közössége. Ugyanezt anno, így éltem meg akkor, amikor panelban laktam rég, de nem volt sohasem elég a pénz, mindig kellett volna még valamire.

egy_vélemény 2011.05.15. 21:08:07

@panelburzsuj: három gyermekünk van, még nem jutottak el oda, hogy gyereket merjenek vállalni, pedig a korban már jócskán benne vannak.
Az első nagyon keserves problémája ma a fiataloknak a párválasztás.
Onnan kellene a helyzetet kezdeni elemezni.

2011.05.15. 21:11:23

@csocsocsókolom: ezt tökéletesen leírtad. Csak egy kvázi öngyilkos mentalitás viheti az embereket a vidék irányába. Szomorú, de így van.

egy_vélemény 2011.05.15. 21:17:49

@panelburzsuj: minden korban ez a rejtvény volt föladva a fiataloknak, csak elszoktunk tőle, hogy távlatokban is gondolkodjunk. Attól is, hogy gondolkodjunk. A szánkba rágtak mindent, aztán ettük, nem ettük, nem volt más. Elbutultunk, mondom.
(Különben még délelőtt pont azzal nyitottam, hogy nem várhatjuk el tőlük, hogy ott maradjanak.)

873ujr3rk 2011.05.15. 21:52:09

@egy_vélemény: hol lehet hobbyméhészetet tanulni ?

dzéta 2011.05.15. 21:59:30

egy idős néni azt mondta nekem, hogy ugyanúgy fog kinézni a vidék, mint a háborúk előtt..azaz vidéken él majd néhány nagygazda, és az őket kiszolgáló családok..
persze régen ez sok embert jelentett, falukat..de ma már a technológia miatt egy tucat emberrel elboldogul a földjén a gazda..

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.15. 22:14:16

Hehh, köszönjük az elmúlt 20 év politikusainak...

egy_vélemény 2011.05.15. 22:16:27

@873ujr3rk: mindig méhésztől kell tanulni, meg a méhektől. Hobbyból is. Vagy a saját kínodból, szükségből. De elsősorban őket figyeled. Naplót vezetsz róluk, mindenről. Újabban guglizok is miattuk. Nagyon jó honlapok vannak.
Pl.: www.mezvilag.hu/home.html
Aztán rákerdezel mindenkinél. Mindig akad olyan ember, aki újat tud mondani.
A Férjem úgy ahogy kitanulta, hozott méheket tavaly, így elsősorban tőle tanulom. De a pécsi piacon megtalálod a szekszárdi Konrád Sanyi bácsit szombatonként. Vagy bárkit, aki maga is mézet árul.
Sanyi bácsi mondta, egy család, nem család. Két család fél család, három család egy család.
Igaza lett, mert kettő nem telelt át nálunk.
Koratavasszal újabb hármat vettünk. Viszont kiderült, hogy bőségesen ellátnak majd minket.
Én most tanulom, hogyan kell viselkednem velük, mert nagyon kényesek.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.05.15. 22:19:54

@panelburzsuj: Nem hiszem. Főleg a szállítási/raktározási költségek miatt. Az élelmiszer pedig közismerten gyorsan romlik.

iovianus 2011.05.15. 22:23:37

@panelburzsuj: ez bizony baj, de a gazdáknak nincs okuk panaszra. A környéken már nincs más csak búza meg kukorica, azt meg megveszi mindenki. Nem tudunk más terméket előállítani, nincs alap/nyersanyagtermelés hozzá.

@egy_vélemény: de azt mondtad előbb, ebből emberek éljenek még valahogy. Más dolog kicsit kapálgatni a kertben és más pénzt keresni vele.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.15. 22:26:01

@gyarló: Ember, a cikk nem azt írja, hogy nem tudják elosztani, hanem hogy nem lehet. Mert a belső falak szigeteletlenek, így egy fűtetlen lakást a szomszédok temperálnak. Így viszont nincs valós egyedi mérés, ergo a fogyasztási szokások maradnak, vagyis télen is kinyitja a távfűtött atlétás-alsógatyás proletár a jól szigetelő ablakot, és fűti az utcát. Pontosabban fűtteti a közzel. Ez van.

panelburzsuj 2011.05.15. 22:41:02

@iovianus:

Cukorrépa, napraforgó, repce azért még akad. Mondjuk ezek se tipikusan kézműves helyi termékek ...

De a lekvárgyár, kendergyár, vajgyár, vágóhíd, malom bezárt.

Az Axiál viszont virágzik.

Pontosan ábrázolta itt fentebb valaki: néhány nagygazda, meg az őket kiszolgáló cselédek. (Vagy családokat írt?)

egy_vélemény 2011.05.15. 22:41:29

@iovianus: nem hiszem, hogy azt mondtam volna.
Nem szeretnék kioktatni senkit, csak azt tudom elmondani, amit én gondolok, amit tapasztaltam. Magam is azon a véleményen vagyok, ezt írtam, hogy az élet minőségét tudjuk javítani. Pl. a kiskerti munkákkal.
Vagy azzal, hogy elgondolkodunk: mire van elsősorban és valóban szükségünk. Lefaragunk az igényeinkből. Nagyon nehéz folyamat ez, de szükséges ahhoz, hogy túléljünk.
A földből, termelésből való megélhetéshez családi összefogás is kell. Akit őstermelőt ismerek, küszködik mindegyik.

egy_vélemény 2011.05.15. 22:49:57

@873ujr3rk: annyit még az előzményről, hogy elvégeztem egy ezüstkalászos és egy aranykalászos gazdaképzőt, mert engem nagyon érdekel az egész.
Sztem, ez az egyetlen normális irány maradt. Akkor jött az ötlet, hogy mi volna, ha a Férjem méhekkel foglalkozna? Ő azt kezdte akkor tanulni.
Ígaz, már 50-en túl fogtunk bele, de soha nem késő tanulni. Sokan mondják, cifra világ jön. Ha nem segítünk magunkon, hiába várjuk, hogy mások megtegyék.
A Gyerekeknek is kellene valamilyen utat is mutatni, nemcsak papolni róla, mit csináljanak.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.05.15. 23:33:03

Nagyon jó képek! Szinte hihetetlen, hogy ezek a tájak is Magyarországon vannak.

Pedig én vidéken élek.

hairmann 2011.05.16. 00:18:06

Többeknek:
Tudjátok, én 26 éves koromig Kaposváron éltem, a belvárosban, onnan kerültem a Zselicbe, konkrétan Szennába. Ismerem a városi és a falusi életet is, végigéltem-szenvedtem másokkal együtt azokat a változásokat, amik a Zselicség, Zala, Baranya, Tolna aprófalvainak jelenlegi helyzetét okozták. Kaposvár, mint megyeszékhely több jelentős ipari üzemmel bírt, amelyek munkaerőbázisuk jelentős részét a környező 30+kilométeren belüli településektől kapták. Itt volt a Textilművek, a Ruhagyár, a Mezőgép, a Videoton, Tejüzem, Húskombinát, Cukorgyár stb. Majdnem mind megszűnt, ebben a városban a rendszerváltás óta több, mint 10000 munkahely szűnt meg, és létesült helyette néhány száz kereskedelmi munkahely. Dolgoztak ezekben az üzemekben szakmunkások és képzetlen segédmunkások, sokszor analfabéta cigányok is. Magam is ismertem néhányat közülük, becsületes, törekvő emberek voltak, nem egy közülük kiváló dolgozó, nem lógtak a munkából, a gyerekeiket nagyon keményen fogták. Gyarapodtak, rendbe tették a házukat, szőlőhegyet vettek stb. A magyarok szintén vagy szak- vagy segédmunkásként dolgoztak, mellette művelték a kis háztájit, marhát tartottak, a tejet elhordták a csarnokba, a bikát, a disznót eladták eladták a Húsüzemnek. Mindenki szépen felépítette a házát, megvette a Wartburgot, Zsigulit, nyaralót épített Fenyvesen vagy Lellén, és - itt kezdődött a baj - házat építettek a gyereknek, lánynak Kaposváron. Ismertem azokat az -akkori - fiatalokat, akik elköltöztek innen. Kár értük.
A kevésbé képzettek és az idősebbek a Tsz-ben dolgoztak, ők is csinálták a háztájit. A 80-as évek elején Szennában 100-nál több tehén ballagott ki reggel a legelőre. Ma egy sincs. Ha emlékeztek rá, Magyarország mezőgazdasági exportőr volt a 70-es években. Ne menjünk most bele, hogy közgazdaságilag mennyibe került ez nekünk, csak arról beszélek, hogyan éltek ezek az emberek. Dolgoztak, mert volt hol, és úgy látták, érdemes, mert ha többet dolgozol, gyarapszol. A környéken a rendszerváltás, ugyanúgy, mint másutt, munkanélküliséget hozott, volt olyan osztály az iskolában, ahol a szülök 60%-a volt munkanélküli.
Kaposváron a 80-as években három új, egyenként 600 főre méretezett általános iskolát építettek, az utóbbi tíz évben hármat zártak be, mert csökken a gyereklétszám. Az állattartás megszűnt mert nem volt, aki átvegye a vágóállatot, a tejet. Ma már tyúk is csak néhány helyen van.
Érdekes dolgok történtek a munka világában: ami régen elképzelhetetlen volt, most már lehet 12 órás műszakban dolgozni, így a 24 órás munkahelyeken 1/3-dal kevesebb dolgozóval is meg lehet oldani a termelést-kereskedelmet, hol van már a nyolc óra munka...
Elfogyott a munka, a fiatalok jelentős része elment a munka után, az idősebbeknek maradt a segély, a 28500 Ft-os négyórás közmunka, meg a minimálbér.
Lehet, hogy nincs igazam, de a mezőgazdaság sem hobbi, hanem éppúgy vállalkozás, mint egy gázszerelőé, vagy hidegburkolóé, és a gazdálkodó is tisztességesen meg akar élni a családjával, tehát minimálisan nettó 150k körüli jövedelmet ki kell termelni egy családnak, tehát ennyinek kell maradni a megélhetésre a kölcsöntörlesztés után.
Én nem gazdálkodom, csak füvet nyírok, de tudom, milyen költségeik vannak a gazdálkodóknak. Egyik ismerősöm bérbe kombájnozott, eldurrant az egyik első kerék. Mondta, hogy egy hónap alatt tudták kitermelni a gumi árát. És a gazdáknak a multi vagy nemmulti felvásárló diktál. Mert a Józsi bácsitól bagóért megvásárolt termék minimum háromszoros áron kerül a piacra. Így szegényedett el a Zselic. A falusi turizmus jó móka, de nem megélhetés. Az emberek nem mennek nyaralni, mert nincs miből. Aki nyaral, az a Balatonra, vagy Horvátországba megy. Falusi turizmusból nem lehet megélni, ez csak arra jó, hogy egy kis mellékjövedelemhez juss a fix fizetésed mellé. Ismerőseim foglalkoznak vele, havonta-másfélhavonta egy-két család, baráti társaság hosszú hétvégére. De kaját nem kérnek, azt hozzák magukkal.
Mellesleg van 50 csatornás kábeltv, kábelnet, vezetékes gáz, iskola, óvoda, vásárolni inkább Kaposváron kell. Amikor dolgozol, akkor van nyitva a bolt
Egyébként a szennai Szabadtéri néprajzi gyűjteményt a megye átállította féléves nyitvatartásra. Dolgozók télre szélnek eresztve, nyáron meg 8 óra nyitvatartás, fele bérért. Írhatnék még sokat, de ez is elég. Nem olyan romantikus a vidéki élet

Az a fotó az útról szép. Valaki azt írta, van itt jó út...Kaposvár és Szilvásszentmárton között kiesik a tömés a fogadból.

gyarló 2011.05.16. 03:18:23

@Dr. Zerge: A cikk nem állít ilyet! Attól, hogy még nem találták meg az igazságos elosztást, az még létezik. De igazad van, ezek után azonnal le kell bontani minden panelt!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 06:14:29

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Nyilván nem tudod (ha tudnád nem fényképezted volna a kép előterében), mi is a hetedik képen, az ámbitus korlátján sorakozó "edények" között a felőlünk első: kérlek, az egy klasszikus, zománcozott pléhbili (azaz éjjeli edény). Paraszt ilyet nem rak ki az ámbitusa korlátjára, csak bp.-i bölcsész:-)

És: tudod, mi a félelmetes ezeken a képeken? Nincs rajtuk ember. Ez az egész így olyan, mint Pompeji romjai (vagy Hitler festményei).

És: a vidék egy módon menthető meg! Ha a gazdálkodás tömegeknek biztosítja a megélhetést. Vissza kell állítani a vámhatárokat, földet, parasztportákat kell osztani azoknak, akik akarják és/vagy tudják vállalni ezt az életformát. Kopottzakós, kihajtott fehér Petőfi-ingnyakas "parasztpárti" aktivistáknak kell rohangálnia a városokban és a falvakban, akik szervezik, koordinálják az újratelepítést: ha kell érdekképviselnek, ha kell a szakmai vagy a szociális hátteret intézik az újtelepeseknek. A kormányzatnak pedig közrendet, infrastruktúrát és piacot kell biztosítani ezeknek a bátor nemzetfenntartó családoknak:-)

És a fényképeiden újra megjelenhetnek az emberi arcok!

ü
bbjnick

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.05.16. 07:52:08

@gyarló: Hogyne, attól még, hogy nem láttuk, örökmozgó is van.

Nadiposzi (törölt) 2011.05.16. 08:41:58

@iovianus:
A közmunkát mindenki felejtse el. Egy 6-7000 ezres városban 90-100 ember közmunkája a sepergetés és a muskátlik gondozása. El kell ismerni, szép, de. Egy magáncég némi gépesítéssel ugyanezt 10 emberrel megcsinálná. A közmunkások összességében véve mindenek az alja. Szerencsétlen páriák, alkohol, szerencsejáték függés, lepusztult fizikum. Amelyik jobb kondiban van, az se a lapátot szereti emelgeti. Több helyen előfordul, hogy a balhésabb brigádok megverik a munkavezetőt, ha szarabb munkát kapnak (pl. árok tisztítást a sepergetés helyett.)
Aztán meg mostantól 4 óra a munka idejük. Regisztrál, felveszi a szerszámot, el slattyog a melóhelyre (sok helyen már nincs pénz fuvarozni őket.) ha oda ér, és nem szivárog el, akkor ugye eszik valamit. Ezek érthető, jogos dolgok, de ezek után - ugyanezt visszafelé is eljátszva - marad kb. 2-2,5 óra a munkára.
Könyörgöm, szüntessék már meg ezt az egészet, teljesen értelmetlen. Az a jobboldalon gyakran feltűnő érv, hogy a segély munkához kötése majd a munka világába tereli vissza ezeket az embereket, illúzió.

panelburzsuj 2011.05.16. 09:11:05

@bbjnick:

Szerinted mit kell a vidékben megmenteni?

A természeti állapotot?

A termőképességet?

A települések "fizikai javait"? (épület, út és tsai.)

A vidéken lakó embereket?

Mert amit célul tűztél (éljen meg a "vidékiségből" sok ember) az egyenlő azzal, hogy legyen drágább minden, ami csak "vidéki erőforrásból" csalogatható elő. Elsődlegesen: élelmiszer és tűzifa.

(A sokemberes megélhetéshez amúgy nem elég a késztermék-importot durván megvámolni. A gépek, vegyszerek, szaporítóanyagok behozatalát, sőt használatát is korlátozni szükséges, mitöbb: a maximális birtokméretet is be kell lőni elég alacsonyra. Mondjuk: 20 hektár. És persze tilos minden tojásgyár, fejőgép, gyári tápkeverék, alom nélküli tartás és más efféle művi huncutság.)

Működtethető modellnek tartod?

Vagy kellett valami szöveg a "bátor nemzetfenntartó családok" elé?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.05.16. 10:14:43

@panelburzsuj:

Ez a történet nem árakról szól, nem vámokról és nem fejőgépekről, hanem többmillió ember (s így valamennyiünk) életéről.

Azt én is látom, hogy mi nem működik és (azt mondják, akik ismernek) azt is könnyen-gyorsan képes vagyok kiszúrni, hogy egy-egy modellben hol a bibi. De valamit kezdenünk kell!

Böjte Csaba atya, itt fentebb egy posztban idézett tervében, azt írja, hogy ez a meccs már elveszett, egy dolgot tehetünk, hogy állami forrásokból, közmunkából biztosítunk megélhetést ezeknek a "kallódó" millióknak. Ehhez a forrásokat adókból teremthetjük elő. Csaba atyának (valószínűleg) igaza van. De mi lenne, ha megpróbálnánk előtte még többé-kevésbé önlábra állítani azt a néhány ezer-tízezer családot, akiben a készség és a képesség még megvan erre ? (De jól is jönnének ezek a gazdák, ha beüt (ami rendre be szokott ütni)!)

Egyébként pedig: ha egy rendszerbe beviszünk egy új elemet (egy kellő nagyságú új elemet:-)), az a rendszer egészének működését is megváltoztatja. Ha Magyarországon megjelenne teszem azt tízezer új gazdálkodó család, akiket a kormányzat erősen "tolna" (egy kis támogatás itt, egy protekcionizmus ott:-)) teljesen új megvilágításba kerülnének a mai "tápkeverők" és "tojásgyárak" is:-)

ü
bbjnick

egy_vélemény 2011.05.16. 10:20:44

Két dolog jutott még eszembe, amit szeretnék elmondani.
Az egyik a méhészetről: a méheket nem tudta az ember háziasítani. Csak kirabolja őket. A méhek nélkülünk is elvannak, tehát ha egy kaptárt leállít valaki valahová, akkor is lesz méz. A mézet a méhek csinálják, nem a méhész. Szaktudás ahhoz kell, hogy kevesebb mézet raboljunk tőlük.
A másik gondolat a közösségről: csak működő közösség kell egy falu életben tartásához. Ergé ennek hiányát fájlalhatja. Nem nagyon látom én sem a megvalósíthatóságát. Csak próbálkozunk mi is, kiscsaládommal. A kisfalusi közösségek elsorvadásánál nem speciálisan magyar problémáról van szó.

egy_vélemény 2011.05.16. 10:55:15

A Redakció gondolkodhatna egy valós projektben is, nemcsak virtualitásban.
Elvégre a látogatókkal együtt, népes kis közösség verődött már itt össze.
Nézzenek ki elérhető közelségben egy kihalt falut, hétvégére, szabadidőben pedig lássanak neki a benépesítéséhez, élhetővé tételéhez.
Nem kell mást tenni, csak oldják meg szép sorjában az előbukó problémákat. Saját kútfőből és erőből.
Így életszagúbb lenne minden elméleti vita és konkrét megoldásokkal, ötletekkel is szolgálhatnak majd.
Annyira szegény nincs tán egyikünk sem, hogy egy kis időt ne tudna szakítani a valóság modellezésére.
Csuda lesz, ha kiderül, ekkora csapatban nincs olyan ember, aki valamihez ne értene kicsit jobban, mint mások. Lehet, még maga sem tudja, csak ahogy a szükség hozza ... jó munkát!
:-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.05.16. 12:36:39

@egy_vélemény:
Igazán jó ötlet, be is terjesztem a kommuna elé. Megkeressük Reakciófalvát. :]

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.05.16. 13:16:57

@egy_vélemény:
a benépesítést hogyan gondolja? én már öreg vagyok ehhez. :)
egyébként szép idea. kevés baj lenne a világgal, ha így működnének a dolgok.

egy_vélemény 2011.05.16. 14:22:17

@TuRuL_2k2: no, aztán nem elfeledkezni rólam. Az első kenyérlángost én szeretném sütni a csapatnak.
Amilyen akarnok vagyok. Hozzávalót viszünk. Hálózsákot is, bográcsot is. Csak idejében tudjam, mire lenne szükség.
:-)

egy_vélemény 2011.05.16. 14:35:54

@Grift: azt a fiatalokra hagynám :-)
Mindenesetre nem honfoglalásszerűen képzelem.
Bemenni, oszt elvenni, ami másé.
A gyakorlati résszel kezdeném. kinéznék egy elhagyott települést (múltkorjában Zalában épp egy ilyen mellett mentünk el, talán Salamon, vagy mi volt a neve). Közig-lag tutira tartozik valahová, tisztázni kell először a birtokviszonyokat. Nem igaz, hogy ne lehetne ekkora fórumnál egy olyan 'gyűjtést' akár végigvinni, amiből ki lehetne perkálni a névleges árat. Van itt ügyvéd is, aki lerendezhetné. Aztán nekilódulni. Biztos, hogy lehet olyan embert is találni, salabakternek, aki kutyával őrizné a területet, ha épp nincs ott senki. Napközben, fűnyírónak, két-három birkát is lehet 'alkalmazni'. Egy ólat használhatóvá lehet nekik tenni éjjelre. Menne ez, mint a karikacsapás.
Az igazság az, hogy mindenkinek van álma, vágya, sőt otthon egy csomó kellék is, kalapács, fúrógép, seprű, vödör....csak nem tudja, hol kezdje, hogyan álljon neki...mert az a közösség, az még csak virtuálisan működik.
Egy kocsiba öten is beférnek, a benzinpénzt el lehet osztani ötfelé, nem is olyan sokba van.
Ja, kötöző, fertőtlenítőszert feltétlenül vinni kell.
Hát, bele kellene csapni. Aztán majd alakul....sorjában, szépen.
Ki miben tud, segítene.
Egy lakatlan faluval kevesebb lenne.

egy_vélemény 2011.05.16. 14:56:13

Ki lehetne kunyerálni egy őstermelőtől 2-3 kaptárt is, ki lehetne állítani, reptetőnyílással délfelé nézve, valamelyik sövény mellé rögvest. Csak kis víz is legyen a közelben és ne lógjon be faág. Ők természetes védelem is, és cukrot nem kell az édesítéshez venni....mennyi minden természetesen adódna, nem kell sok minden hozzá, csak elhatározás kérdése.

Alfőmérnök 2011.05.16. 15:06:24

@egy_vélemény: Mintha kihagynád a számításból, hogy ahhoz, hogy lakott legyen a falu, le kéne költözni jónéhány embernek, nem csak időszakosan ott lenni.
Amúgy kétségeim vannak a virtuális közösségek valóságossá konvertálhatóságát illetően. De lehet, hogy volt már pozitív példa ilyenre.

Jut eszembe, mi lehet a bombagyár ökofarmmal? Mintha hallgatna róla a bombahír.

egy_vélemény 2011.05.16. 15:12:18

@Alfőmérnök: adódik majd minden :-) Sorjában, szépen.

A bombabigyóról nem tudok...de arról igen, hogy több ökofalu is működik.
Ilyenszerű Visnyeszéplak is. Velük én a magyarlukafai Vendel-napi vásáron ismerkedtem meg, jó körömvirágkenőcsük van.

viktor134 2011.05.17. 01:47:37

@tevevanegypupu:
linket légy szíves, nem halottam róla. megnézném...

@mement:
támogatom az ötletet. adjunk forgalomképes terméket a vidék kezébe, és had vihesse a krumplit A6-os audival végre a piacra mindenki.

viktor134 2011.05.17. 09:43:56

@tevevanegypupu:
a film az jól vágott.

azonban szégyen, hogy alig van benne olyan aki nem úgy alkotott, hogy Magyarországon maradt.
ebből összességében azt is ki lehet hozni, hogy ha akarsz valamit húzz el, majd ha már csak magyar származású leszel csupán, akkor elérhetsz valamit.

tevevanegypupu 2011.05.17. 09:54:09

@viktor134:
Igen az szomoru, hogy szinte mindenki elhagyta Magyarorszagot aki ebben a filmben szerepel. Ahogy emlekszem, a talalmanyokkal szemben nalunk mindig es minden korszakban meglehetos gyanakvoan viselkedtek. Elsosorban persze rohadtul irigyeltek es ahol lehetett akadalyoztak a fejlodest, nem adtak penzt, es nehany esetben el is loptak a terveket, otleteket. Masodszor legtobbszor valoban nem is volt penz ilyesmire, hiszen a kiserletezesek nagyon sok penzbe kerulnek, eveket vesznek igenybe. Aztan ugye Amerika csabitasa is szerepet jatszott az ugyben, hiszen ott aztan korlatlanul adtak dollart mindenre amiben fantaziat lattak. Sokszor kulonben csakis ezert tavoztak zsenialis magyarok innet..Es utaljara de nem utolso sorban a kulfoldi egyetemek is vonzottak a tudosokat, diakokat..nem feltetlenul ment el mindenki a zsidotorvenyek miatt vagy sertett hiusagaban. A lenyeg viszont az, hogy ezek az emberek szinte mind magyarnak vallottak magukat, nem gyuloltek meg Magyarorszagot, legfeljebb politikai iranyzatokat vagy gyilkos indulatokat.

Balintmol 2011.05.17. 11:50:22

Mindenki emlegeti a méhészkedést, pedig már ez a piac is kezd telítődni. Jelenleg kb 16-17 ezer ember méhészkedik az országban. Pár ezer méhészt még elbír az ország, de többet nem. Egyszerűen nem fog elférni több méhész. Már így is gond a túltelítettség. Az egymáshoz túl közel lévő méhészetek méhei egymást rabolják le. Ráadásul a méhészet is lutri, ha nincs szerencséd és rossz az idő abban a pár hétben mikor virágzik az akác, vagy repce, akkor az éves bevételed 50 százalékát buktad. Arról nem is beszélve, hogy mikor tavasszal megnézed mennyi méhcsaládod telet át, akkor is megesik (egyre gyakrabban), hogy kipusztult az összes családod, és akkor kezdheted elölről az egész méhészkedést. Pl 100 méhcsalád tud eltartani egy vidéki családot, és 100 család értéke kb 3,5 millió forint. Ha a télen egfagybak, vagy betegség éri őket buktad az egészet.
Méhészkedni annak érdemes aki már nyugdíjas, hobbinak jó, de megélni belőle nagyon nagy lutri. Komoly tartalékok kellenek hozzá.

egy_vélemény 2011.05.17. 12:50:09

@Balintmol: nagyon nem szívesen írom le most a véleményem, de muszáj. Te gonosz vagy, nemcsak analfabálint.
Három méhcsaládból még eladnivaló is bőven lesz.
Nézz utána, mennyi mézet termel egy család.
Aztán gondolkozz el, hogyha akkora rizikó az áttelelés, és az akácvirágzás idején a fagy, akkor miért ne lehetne több méhész?
Aztán mutass egy tervet, amiben korlátozva van a méhészkedők száma.
Ja, és nézz utána, pl. Svájcban miért képes az éves állami etat 2%!-t adni a méz?
Miért lehet fontos ez a gazdálkodásban?

egy_vélemény 2011.05.17. 12:52:40

@Balintmol: áruld már el, milyen tartalék kellene egy kaptár felállításához?
Szerencsétlen, edd a finomított cukrot porcukorral, meg az aromás termékeket tovább...aztán vedd be a pirulákat, amit az orvos majd rendel hozzád.

viktor134 2011.05.17. 13:43:46

@tevevanegypupu:
hát csak ez szomorú.
a hely, a klíma, az ország, vagy bármi kedvez a nagy koponyák születésének, de nem kedvez annak, hogy itt alkossanak, vagy itt valósítsák meg magukat.

és ez nagyon nagyon szomorú.
nem a múlt nagy eredményei az igazán fontosak, hanme hogy megteremtsük a jövőt a hasonló nagyoknak...

egy_vélemény 2011.05.17. 14:33:27

@viktor134: már késő. Minden elmúlik egyszer.
Olvastam egy nagyon jó kis összeállítást Nyíri Jánostól, az olimpiákon elért magyar eredmények tendenciájáról.
Ugyanezt meg lehetne csinálni a feltatálókról, bányászokról, parasztokról (nem véletlen konfigurálódnak át a falvak sem), kézmívesekről ... is.
Lecsengett.

tevevanegypupu 2011.05.17. 14:53:39

@viktor134:

Tenyleg szomoru. De az meg szomorubb, hogy nemigen tanulnak azok a mult esemenyeibol, akik valtoztathatnanak. Es kozben a lehetosegek meg inkabb tonkrementek, szoval valoban a semmibol kell visszahozni mindent.Aztan hogy lesznek-e hozzaertok..

egy_vélemény 2011.05.21. 14:34:03

documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/meheszetikozlony/1909/BCUCLUJ_FP_108067_1909_024_006.pdf

Tájékoztatásul, különös tekintettel a közlönyben szereplő pályázati felhívásra.
Annakidején a földmívelésügyi minisztérium támogatásával szerveztek papoknak, népnevelőknek, nőknek méhészeti oktatást.
Az állami gazdálkodás nem jelentéktelen részét képezte a méhészetből származó jövedelem.

egy_vélemény 2011.05.21. 20:37:28

Még hogy kihalóban lennénk?

Nicsak, mire bukkantam:

biomeheskert.hu/

egy_vélemény 2011.05.22. 16:58:22

Tartozom még magyarázattal, miért kapott el a pulykaméreg, amikor Bálint bejegyzését olvastam.
Először is azért, mert nem a kedvet elvenni, hanem csinálni kellene ahhoz, hogy emberi arca maradjon a vidéknek és minőségi életet is élhessenek ott az emberek.
Másodszor azért, mert egy szóval sem említettem, hogy a méhészetből kell megélni. Három méhcsaláddal jópár ember édesítőszerét elő lehet állítani. Nem kell pénzt a cukorra, orvosra adni, ez máris kevesebb kiadást jelent. Vagy egyszerűen cserealapot képezhet. Tehát önellátáson kívül egy olyan tevékenység, amivel az élet minőségét javítani lehet. Vehetjük hozzá a fűnyíró birkákat és a gazoló tyúkokat is, valamint a kiskertet, téli fakitermelést, horgászást, rákászást...mindent a maga idejében, éves beosztásban lábat lógázni sem marad idő.
Csak érteni kellene, ugyebár hozzá. Mára kellően lebutították a népeket, alig van fiatal, aki kirázza a kisujjából ezt a sokféle tudományt.
Harmadszor, nem mindegy, hogy egy családot hogyan tartanak el a méhek, így az sem, hogy egy család, hogyan tartja a méheket.
Gazdálkodni tudni kell.
Tudni kell lépésenként felépíteni, majd biztonsággal működtetni a gazdaságot.
A zselici mintaméhészet eltart egy családot, de hogy?
Fegyenctelepnek néz ki, ez egy dolog. Másik, hogy bévül csillog-villog a nagyberuházástól, ami jó sokba kerülhetett. Vagyis akkora hitelt vehetett föl rá a család, hogy nem tudja őket eltartani a 100 méhcsalád sem, mert törleszteni is kell.
Beruházással mindenki tud alapítani vállalkozást, de fenntartani újabb tőke kellene.
Amikor valaki gazdálkodik, akkor nemcsak az a fontos, hogy a méhekből ő jól megéljen. Hanem az, hogy gazdálkodjon minden kapcsolódó ágon. Vagyis a szűkebb és tágabb környezetének is előnye legyen, de legalább ne pórul járjon.
Nem úgy kezdem, hogy lebeszélem a másikat, ha az is akar a körzetbe ugyanazt telepíteni.
Vagyis úgy lehet csak kiegyensúlyozni a mindig kiszámíthatatlan termést, hozamot, ha több lábon állok. Pótolni tudom magam a veszteséget pl.
Valamint nemcsak a kizárólagos és maximális profitra hajtok.
Ha mindent csak a méhekbe öltem, akkor nem így állítom föl a barakkokat, például. Így tényleg egymást fogják kirabolni. Ráadásul olyan környezetre van szükségem, amit ember nem bolygat. Nem lehet feltétel egy család megélhetéséhez, hogy kihaljon a vidék.

Ha a vidékieket helyben szeretnénk tartani, akkor először meg kell tanítani nekik ÚJRA azt a sokféle hozzáértést, azt a lelkiismeretes munkát, azt a józan gondolkodást, amiből gazdákká nőhetik ki maguk és megélhetést találnak családjuknak is.
Ott kellene kezdeni, hogy nem szégyellni kellene a sokrétű vidéki munkát.
Folytatni ott érdemes, hogy tudjuk, mi az, amire szükségünk van feltétlenül a megélhetéshez és mi az, ami luxus. AZtán jó szervezéssel figyelembe kell venni a helybeli igényeket és lehetőségeket úgy, hogy ne régión kívülről várjuk csak az állandó támogatást.

Ahogy a monarchiakorabeli minisztérium tette...oktatással kezdte a népszerűsítést, tanítók, papok segítségével. Anyám sokat mesélt a selyemhernyótartásról is pl, az is a tanítók vezetésével folyt. Mintha elevenebb lett volna a vidék anno, vagy az öregeink voltak kezdeményezőképesebbek? mozgékonyabbak? ötletesebbek? összetartóbbak? vagy kevésbé piacorientáltak és pénzsóvárak?
süti beállítások módosítása