Urbánus krónikások
2011. április 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Urbánus krónikások

Sunset Chapel, Acapulco, Mexikó (via Stilblog)

  Egyre több városi kultúrával, design-nal, életmóddal foglalkozó blog működik az internet hazai szegleteiben: a blogok ma már hálózattá álltak össze, s nevelik - vagy teszik próbára - ma már több tízezres olvasótáboruk ízlését.

  Le cool, Design Pumpa, Stilblog, urbansnob, LisztesLáda - csak néhány fontosabb blog a számolatlanul gyarapodó oldalak közül, amelyek az urbánus lét hétköznapjaival foglalkoznak. Összehoztuk a bloggereket, hogy a szubkultúrájukról, a számukra rokon- és ellenszenves jelenségekről beszélgessünk. „2007 körül indult be a nemzetközi designblog-dömping, annyi érdekes tartalom gyűlt addigra össze a neten” - mondja a Design Pumpa bloggere, aki 2007-ben indította el saját oldalát, hogy a hazai olvasóknak is bemutassa a nemzetközi trendeket. „Közvetíteni akartam azt a rengeteg jó tartalmat, amit a neten találtam.”

  Ez a késztetés jellemzi a többi bloggert is: „Annyi jó dolgot találtam, és nem akartam elfelejteni őket” - mondja nevetve Hoffmann Petra, a Stilblog szerzője és a MOME hallgatója, aki két társával, Horváth Anikóval és Ladányi Norberttel gyűjti a hazai és nemzetközi (tárgy)kulturális érdekességeket. Balla Dániel és Rácmolnár Milán szerkeszti a LisztesLádát, amely egy street art projekt kedvéért indult be, majd a saját szórakoztatásukra elkezdtik gyűjteni és megosztani a tartalmakat. „Művészetfüggők vagyunk” - mondja a grafikusként dolgozó Dani.

  Nagyobb szabású projekt a le cool, amely egy nemzetközi városi kulturális online magazin budapesti kiadása. „Meg akarjuk mutatni olvasóinknak a város egy teljesen más arcát” - vallja Szegő Fruzsina, az oldal szerkesztője. Takács Viktória, az urbansnob bloggere a tudatos életformát tartja a legfontosabb üzenetnek: hogyan, miként élünk a városban, mennyire reflektálunk környezetünkre, mennyire emeljük fel szavunkat különböző jelenségek láttán.

 A blogok szerzői, csakúgy mint az olvasóik, késő tizenévestől a harmincasokig terjednek.  A baráti, közvetlen hangnemet kedvelik, és elsősorban a pozitív példákra koncentrálnak. Bár eleinte a külföldi anyagok voltak túlsúlyban, egyre több hazai témával foglalkoznak. „Annyi klassz dolog van, nem a negatívumokról akarunk írni” - mondja a Stilbog szerzője, aki szerint „érzelmileg is többet ér, hasznosabb, és az olvasókat is jobban érdekli, ha magyarországi, budapesti ügyekről írunk.”

  A szerzők aggódnak az elpusztított, eltüntetett hagyományos városkép maradványaiért, az elfelejtett urbánus történetekért. „Érdekes, rejtett kincseket igyekszünk bemutatni” - teszi hozzá a le cool szerkesztője. Ugyanakkor az is igaz, hogy egyelőre kevés a magyarországi kezdeményezés, amiről írhatnának. „Át kell ívelni a szakadékot, el kell hoznunk a külföldi példákat, hátha itthon is felnyílik az emberek szeme” - mondja a DesignPumpa bloggere. „Sajnos nincs igazi vizuális nevelés az iskolákban” - mutat rá alapvető oktatási problémákra a LisztesLáda-szerző Balla Dániel.

 Pedig ha a tárgyak, a városkép, a kultúra, a minket körülvevő mindennapi környezet terén növekednének az igényeink, akkor javulna az életminőségünk.  „Nem steril, formatervezett világot akarunk magunk köré, de mindig mondjuk ki, ha valamilyen változást szeretnénk elérni” - javasolja az urbansnob-szerkesztő Takács Viktória. „Amíg hülyék vagyunk, hülyének is fognak nézni minket” - teszi hozzá határozottan a Design Pumpa bloggere. „Tudatosítanunk kell, honnan jövünk, és hová akarunk tartani” - állítja a stilblogos Hoffmann Petra. A fenti blogok és több tucatnyi társuk ezért is osztja meg nap mint nap a mindennapi életet jobbá és kellemesebbé tevő érdekességeket, hasznos tanácsokat és ajánlókat a városi lét mozaikjából.

*

A cikk eredetileg a Magyar Nemzet kultrovatában jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr412849635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.23. 14:32:55

feltörekvő újlipót leányokfiúk szórakozásnak álcázott karrierépítése.

Buzzword 2011.04.23. 16:33:35

Dizájn, urbánposztmodern, hipsterkedés CEU-n szerzett BA "diplomával" és sok-sok webkettes móka RSS és Atom feed, popkult önreflektív twittelés...
Csak a termelő munkát, azt nem látom sehol.
Nem tiltanám, de valagba billenteném, aki az igényt gerjeszti rá. Kínában vajon miért nincs ilyen Zara cipőt Canon EOS-al fotózó urbándekadenskedés?

Vulgárisabban: Inkább kubikolnátok, bazmeg!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.23. 16:41:27

@Buzzword: a vizuális nevelés negatív vagy pozitív példák bemutatásával bizony hasznos lehet. és szükség is van rá Magyarországon. Szerintem a bloggerek megköszönik, hogy nem tiltanád be őket. Te például kommentet írsz ezen a szép nagyszombati délutánon. hol marad a termelő munka? ;)

Buzzword 2011.04.23. 16:43:38

@rajcsányi.gellért (ergé): Magyarország nem bír el több vizuálisan neveltet. Így is magas a munkanélküliség, hát még ha a gyerekek rájönnek, hogy dekoratőrként is lehet dolgozni (azaz éhen halni).

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.23. 16:47:16

@Buzzword: szerintem elég végignézni a budapesti utcaképen, hogy szükség van-e a vizuális nevelésre 1. az oktatásban 2. a médiában 3. hobbibloggerek részéről. hátha fejlesztik az érzékeket, hátha ötleteket adhatnak, hátha igényünk lesz valami jobbra.

Bell & Sebastian 2011.04.23. 16:52:50

Az élet szart se ér húshőmérő nélkül. Ha van, már csak hús kell.

Buzzword 2011.04.23. 16:57:48

@rajcsányi.gellért (ergé): Ez rendben is lenne, de Európában, különösen nálunk valamiért létezik két nagy tévhit:
1, Az embernek szeretnie kell a munkáját, azaz a munkád legyen a hobbid (vagy fordítva).
2, Ha valaki valami értelmetlen dologban a pocséknál egy fokkal jobb, azonnal kijelöli életcélként ("önmegvalósít" ezerrel, de utálom ezt a kifejezést!)
Olyan embereket képezünk tömegesen, akik nem tudnak gyököt vonni, értő módon olvasni és a hitelhelyzetet elnézve kamatot számolni sem. Ha a tekintélyelvű oktatás helyett erre ráhúzol egy ilyen waldorfos-free school ideológiát, hogy minden héten két tanóra keretében typeface design-t tanítunk, cserepes virágot fotózunk vagy mittudomén, az egyrészt a gyakorlati ismeretek kárára megy, másrészt vérszemet kapnak tőle a gyerekek, és azt hiszik, a valóságban is léteznek olyan emberek, akik ebből élnek. Persze, 3-4 a világon.
Tanítsanak inkább közgazdaságtan alapjait és etikát, ha már.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.23. 17:55:19

@rajcsányi.gellért (ergé):
amit ezek és társaik szerte a világban művelnek, nem vizuális nevelés, hanem szennyezés, a sátán munkája, a zűrzavar fokozása.
lassan elhagyod azt az életkort /régen ilyenkor persze már egy-két háborún is túl volt az ember/ mikor minden szart meg kell enned. felelős vagy magadért. gondolkozz mélyebben.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2011.04.23. 17:57:07

nna

megint kibújt ergyából a libsi

csak elszakadni nem tud tőle

schmittpál 2011.04.26. 20:45:39

@Buzzword: értem amit mondasz, bár nem értek vele egyet. no de mi a baj a ceuval?:) ahol amúgy BA diploma nincs is.

Buzzword 2011.04.27. 13:27:38

@schmittpál: Fene tudja, itt van a keresőben BA program, de valóban nem dob ki rá semmit:
www.ceu.hu/academics/degrees

Hogy mi a bajom vele? Soroljam, vagy elég lesz annyi, hogy szerintem pl. a gender studies annyira tudomány, mint a bélből jóslás?
süti beállítások módosítása