Csicska – A velünk élő középkor
2011. április 20. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Csicska – A velünk élő középkor

 

„Mivel tehát Istenhez méltó, és az embereknek legjobb, hogy ki-ki életének futását a szabadság serénységével végezze, a királyi végzés szerint elhatároztuk, hogy ezután az ispánok vagy katonák közül senki se merészeljen szabad személyt szolgaságba hajtani.” (Szent István)

„Több éven át tartott fogva és dolgoztatott negyven és hatvan közötti kiszolgáltatott, hajléktalan embereket egy család.” (Hír tegnapról)

  Ütős témát választott új rövidfilmjéhez Till Attila. Csicska című filmje a magyar glóbusz egyik legsötétebb zugát, a modern kori rabszolgatartást dolgozza fel. Húsz percben mesél a tanyasi család által fogva tartott ember és gazdája történetéről.

  A csicskáztatás nem egy önmarcangoló művészrendező fantáziájában született meg: létező jelenség a magyar végeken, az Isten háta mögött, annak is valahol a közepén. Magyar gazda csicskáztat magyart, cigány uzsorás cigányt, cigány börtöntöltelék magyart és fordítva. A lehetőségek száma végtelen, de a történet mindig ugyanaz: a személyes szabadság sárba tiprásával Kelet népe így arat apró kis győzelmeket a Nyugat civilizációja fölött.

  Tényleg örök ez a harc a Kárpát-medencében? Az V. század elején az összeomlóban lévő Nyugatrómai Birodalom visszavonta seregeit Pannoniából, átadva a területet Attila hunjainak. A fejlettebb, romanizált lakosság menekült, ahová tudott, a Kárpát-medence pedig a barbárok martaléka lett. Ki tudja, talán a hordák idejéből itt maradt atavisztikus ösztönök egyelőre szórványos újraéledéséről van szó ma is, abban az időszakban, amikor az állam – és a civilizáció – újra kivonulni látszik a végekről. A csicskatartó alfahímek kis miniattilák a saját birtokukon, ahol a jog uralma híján maguk ülnek törvényt az alájuk tartozók fölött. Hozzá kell tenni: a történet sötét, de nem fekete-fehér: a rabtartó testileg és szellemileg fogva tartja, de valahol gondoskodik is a jobb sorsra érdemes, de a jobb sorsot önerőből elérni nem képes szerencsétlenekről. Közülük sokan nem is akarják otthagyni gazdáikat. Stockholm-effektus a sártengerben.

  Erről a drámai társadalmi lepusztulásról szól Tillék rövidfilmje: a Csicska az alkotók szerint elsősorban nem az áldozatról, hanem a csicskatartóról szól. Ahogy az Origónak adott interjúban Till Attila mondja: „Rájöttem, hogy engem jobban érdekel a rabszolgatartó, egy macbethi figura. Egy olyan furcsa, pusztító kettőséggel rendelkező karakter, aki egyszerre roppant gyenge és pokoli erős. Gyenge, mert másokat sanyargat, és az valamiféle gyengeség, ha másokon drasztikusan uralkodsz, és erős, mert megteremti és uralja a kis birodalmát, és családot tart el.”

  És állítják: a való élet a filmben ábrázolt történetnél durvább eseteket is produkál. Egy férfi saját elmondása szerint három éven át lakott a lovak között, miután egyik lánya lényegében eladta őt egy roma családnak. Egy másik férfit először a kezénél, majd miután szinte elkopott a bőre, a nyakánál fogva láncoltak le. Egy év alatt csak a gyulai hajléktalanszállóra tizenöt-húsz olyan ember fut be, aki modern kori rabszolga volt.

  A Csicska már az előzetes alapján is erős mementót állít ennek a kényelmetlen társadalmi jelenségnek. Ráadásul egy forintnyi állami pénzt sem kaptak, mégis le tudták forgatni a filmet. „Leforgattuk punkba'” – mondják. Az öt-nyolcmilliós költséget az alkotók saját zsebükből és cégek, magánszemélyek támogatásából dobták össze.

  A minimál-költségvetés ellenére Tillék filmje lesz az egyetlen magyar alkotás az idei cannes-i fesztiválon.


A Csicska előzetese

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr232840442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2011.04.20. 15:24:10

úgy tudom, romániában a cigányokat a XIX sz. elejéig konkrétan rabszolgasorban tartották, talán ezzel állnak bosszút a fehéreken (ne kérdezd, hogy hol olvastam)

csak sajnos ezt a problémát valahogy az lmp/szdsz nem tudja elővenni...

Bell & Sebastian 2011.04.20. 15:30:02

Ha legyőztem a versenytárgyaláson (azt most ne firtassuk, hogyan), nekem dolgozik és csicskáztathatom kedvemre!
Ősi, farizeus huncutság ez, manapság terjed csak igazán! Ezt minden celeb megerősítheti.

Mitya Ivanov 2011.04.20. 15:34:48

mindenki csicska, csak sokan cafeteriát is kapnak, de sokan még azt sem.

Buzzword 2011.04.20. 15:37:45

Ez a Till egész szépen összeszedte magát!
A Pánikkal inkább csak tetézte a big bráneres szereplését, de ez a rövidfilm tűrhetőnek tűnik, pláne állami csöcsi nélkül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 16:21:11

@rajcsányi.gellért (ergé):!

Ha nem írsz egy szót sem, akkor nem árulod el azt sem, hogy milyen szinten nem érted a problémát. Nem akarok én itt kötözködni és f*kázni, de hogy jön ide Attila? Attól, hogy ilyen jóféle posztmoderneurópaiértelembenvettmódon szellemeskedünk és korántsemegyértelműaképezünk, még nem hárítjuk el magunkról a felelősséget.

A csicskázás villámfényvilágosan megmutatja, hogy milyen állapotban van a társadalom. A családi kötelékek felbomlottak, a szociális háló nem létezik, az erkölcsi szövet szétfeslett. Minden korban voltak magatehetetlen, kiszolgáltatott, elesett, beteg emberek, akiket az őket körülvevő közösség, így-úgy, de, istápolt. Az én gyerekkoromban is voltak --- 1970-es, 1980-as évek) rokkant, alkesz, családjavesztett figurák falunk, akik a jobbmódúaknál dolgozgattak, ezért-azért, ellátásért, néhányforintért. De a csicskázás egy teljesen más típusú jelenség. A csicskázás lényege, hogy a társadalom sakálai, hiénái rávetik magukat a magatehetetlen, öreg és beteg tagjaira. Ebben az értelemben a vidéki öregeket kirabló, kegyetlenül megkínzó, megölő hordák jelenségével rokon. És ahogyan azt a jelenséggel, így ezzel (a csicskázás) jelenségével sem hajlandó szembesülni a társadalom. (A napokban hallottam Pintért a parlamentben szónokolni, arról vinnyogott, hogy ő nem hagyja a cigánygyerekeket és a cigányfelnőtteket polgárőrök által megfélemlíteni. Mi ez???!!!)

Beszéljünk komolyan: ahogyan az elmúlt ötven év legyilkolt magzatainak vére, úgy az elmúlt évtizedek megkínzott, lemészárolt, megfélemlített és megszomorított falusi embereinek vére is átkot kiállt ránk! Fel kellene már ébredni!

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 16:26:13

@bbjnick:

Az én gyerekkoromban is voltak --- 1970-es, 1980-as évek) rokkant, alkesz, családjavesztett figurák falunk, akik a jobbmódúaknál dolgozgattak=Az én gyerekkoromban is voltak --- 1970-es, 1980-as évek --- rokkant, alkesz, családjavesztett figurák falun, akik a jobbmódúaknál dolgozgattak

rávetik magukat a magatehetetlen, öreg és beteg tagjaira.=rávetik magukat a (társadalom) magatehetetlen, öreg és beteg tagjaira.

És ahogyan azt a jelenséggel, így ezzel (a csicskázás) jelenségével=És ahogyan azzal a jelenséggel, így ezzel (a csicskázás) jelenségével

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 16:28:59

@bbjnick: nem értem ezt a dühkitörést, hiszen ugyanazt gondoljuk az ügyben. hogyne érteném a problémát, és hol látsz itt szellemeskedést? A történelmi múltból a civilizáció kivonulásának és a barbárság terjedésének példáját hoztam fel - ami akkor nagyban megtörtént, az jelenik most meg sporadikusan, miközben az állam és a civilizáció kivonul bizonyos területekről. "a társadalom sakálai, hiénái rávetik magukat a magatehetetlen, öreg és beteg tagjaira. . Ebben az értelemben a vidéki öregeket kirabló, kegyetlenül megkínzó, megölő hordák jelenségével rokon" Igen, miniattilák uralkodnak a védteleneken, erről írtam.

"k" (törölt) 2011.04.20. 16:33:11

A rómaiak eltűnésével jelent meg a rabszolgatartás? Érdekes, erről már hallottam más elképzeléseket is.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 16:38:32

@"k": nem éppen. civilizáció vs barbárság párhuzamról írtam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 16:58:46

@rajcsányi.gellért (ergé):

A nomád, nomadizáló nem azonos a vérgőzös ragadozóval. Annak idején a népvándorlás kompakt közösségeket talált a birodalomban. Egy-egy vándorlási hullám levonulása után ezek a kompakt közösségek (már amelyek túlélték a harcokat) az új elit rendjéhez különösebb nehézségek nélkül alkalmazkodhattak (hiszen ezeknek a "barbár" népeknek is világos szokásrendjük volt).

Ami ma nálunk történik, az (hogy az analógiádnál maradjunk) sokkal inkább egy olyan szituációra emlékeztet, amelyben a birodalmi politikai és gazdasági elit szövetséget köt a lumpenproletáriátussal (a városi söpredékkel) és a börtönök lakóival és az alvilággal és, bár az adókat továbbra is beszedi a polgároktól, de a jogrendet a söpredék és az alvilág igényeihez alakítja, és ráereszti őket a polgárokra.

Nem szűnt itt meg semmiféle civilizáció: a falusiak műholdas tévéadásból tudhatják meg, hogy saját elitjük halálra ítélte őket. Az elit kultúrája alakult át: pervertálódott, dekadenssé vált.

ü
bbjnick

"k" (törölt) 2011.04.20. 17:05:24

@rajcsányi.gellért (ergé): fajinabb példákat nem is találhattál volna, mint minden (addigi) idők legnagyobb rabszolgatartó birodalma, és a magyarok mondabeli ősei! róma=ejrópa, attila=mucsa :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 17:16:12

@"k":

"róma=ejrópa, attila=mucsa"

Ó, hát ez így európaiértelembenvett.

ü
bbjnick

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 17:18:10

@"k": Európa kétharmadrészt Róma vállain áll (római jog+keresztény etika)

Leskelődő 2011.04.20. 17:22:59

@rajcsányi.gellért (ergé):
"kényelmetlen társadalmi jelenség"
?!
Felháborító disznóság!

Tisztelettel:
Leskelődő

Bell & Sebastian 2011.04.20. 17:39:30

@bbjnick: Ha azt nevezzük csicskának, akit foglyul ejtett a saját, kiszolgáltatott helyzete, többnyire egy életre, azt, aki alantas munkát kénytelen végezni mindenféle kitörési lehetőség nélkül, azt, akit a születésének körülményei eleve a páriák sorsára predesztinálták, azt, akinek reménye sincs arra, hogy megvalósítsa önmagát, kiteljesítse cselekvési terét tehetségéhez mérten, akkor megállapíthatjuk, hogy rohamosan nő ezen egyedek száma, mivel egyre többen olyasmivel foglalkoznak főműsoridőben, amihez mások jobban értenek, azaz nem működik a társadalmi munkamegosztás, kötőféken vezetik a valódi szabad piacot, ahol -ideális esetben-, az okosak, szorgalmasak, nemes lelkűek boldogabbak, mint a buták, lusták és gátlástalanok.

Ennek jobbítása hatékonyan csak úgy lehetséges, ha az individuum közvetlen irányítás alá kerül, globális káoszt helyi rendteremtéssel orvosolunk.

Ha a központi hatalomtól várjuk, akkor a rontó szellem elérte célját, mindenkit megcsipelt előbb átvitt-, később kézzel fogható értelemben is.

Ha önszerveződéssel (közösségépítés), belső irányítással (ami tulajdonképpen a kollektív tudás dematerializálása, éteri síkra helyezése) elkerülhető a csapda, amely fenyeget.

Egy keresztény ezt világosan látja, hiszen nem Obama nyílt parancsa rángatja, hanem tart erre a célra egy saját Istent, akiből annyi tudás árad, amennyit csak képes felfogni, ennek parancsára cselekszik.

Magának az a baja, hogy dereguláció helyett, ennek pont az ellenkezőjét látja.

Népiesebben szólva, a hatalom megosztása még korántsem ideális! Azzal értek egyet, aki szerint a cuclizmus után, kell még vagy negyven év, Mózes 40 évre megkergült GPS -ét alapul véve. De pontosítsunk, inkább három generáció (nőtt az átlagéletkor), akkor visszafordul a folyamat magától.

Majd, ha feltűnik az első választott seriff, hiszen önkéntes Texas Rangerek már szaladgálnak, kezdhetünk majd reménykedni.

Bell & Sebastian 2011.04.20. 17:41:10

Már megint mi van ezzel a gagyi szoftvermaggal?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 17:41:31

@rajcsányi.gellért (ergé):

"Európa kétharmadrészt Róma vállain áll (római jog+keresztény etika)" --- írod.

Ezt az állításodat a mai viszonyokra (mondjuk nem többel, mint három mondattal) tudnád igazolni?

Szerinted mit szólna egy Tertullianus vagy Augustinus vagy akár egy Cicero, ha öt percre beültetnék bármely (mai) EU-intézmény tanácskozására?

ü
bbjnick

bz249 2011.04.20. 17:45:51

@bbjnick: "Cicero, ha öt percre beültetnék bármely (mai) EU-intézmény tanácskozására? "

Ugy, hogy a vege a tortenetnek az, hogy a strassbourgi EP ajtajara szogezik a kezet, vagy anelkul? Gyanitom meg Ciceronak sem mindegy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 17:55:29

@bz249:

Nnnagggyonnn ssszelllemmmesss:-]

ü
bbjnick

bz249 2011.04.20. 17:55:42

@bbjnick: szoval a lenyeg, vegye eszre, hogy a regi erkolcsok egy a mainal sokkal "oszintebb" korhoz tartoztak, es bizony benne volt, hogy az embert valami durva baleset eri, hogyha az aktualis hatalomnak vagy a kozossegnek nem tetszo dolgot cselekszik.

Pl. mondjuk 1567. szeptemberenek vegen nemigen orult volna, ha a jo sorsa Nimes-be veti (legalabbis en, ha valaszthatnek biztosan nem 1572 augusztusat szannam Parizs megtekintesere). Namost mivel ezek ebben az idoben, ha nem is elfogadott normak voltak, de legalabbis bocsanatos bunnek szamitottak, ezert aztan az emberek jobban meggondoltak, hogy milyen devianciat vesznek fel.

Azonban az emberi tortenelemnek van egy toretlenul fejlodo resze, megpedig a felhasznalhato energia es kulonosen a pusztitas celjaira hasznalhato energia mennyisege. Namost eleg konnyu belatni, hogy egy dolog oszintenek lenni karddal a kezben es mas dolog, ha ott atomfegyver van. Ezert aztan az emberek onvedelmi reflexe abba az iranyba mozdult, hogy jobban toleraljak masok devianciait, ugyanis az intolerancianak a sajat eletszinvonalukra durvan visszahato kovetkezmenye van.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 18:04:52

@Bell & Sebastian:

1) Nincs negyven évünk.

2) Az elmúlt húsz évben a központi hatalom módszeresen, teljes erejével gátolt minden önerejű, öntevékeny önmegszerveződést. Ma sincs ez másként. (Nemrég mesélte egy ismerősöm, hogy a polgármesterük "letiltotta" a helyi polgárőrség szervezését, mert nem vállalta a konfliktust a "felsőbbel".)

3) Az önmegszerveződéshez szükséges helyi elit mindig (évezrede) egy magaskultúra terméke. Ha az elit romlott, akkor nem kovásza, hanem megrontója minden öntevékeny szerveződési kísérletnek.

3+1) A keresztények Istene nagyon világosan instruálja híveit ezügyben (is).

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.20. 18:05:19

@bz249: Ebből az következik, hogy a leplezetlen, nyers erőszak győz. Hitler kínosan ügyelt arra, hogy ne vessen be harci gázt, mert mi van, ha megfordul a szél, az amik meg lekúrták az atomot, semmi sem drága alapon.

Szóval, Maul halten, und weiter dienen?

bz249 2011.04.20. 18:09:05

@Bell & Sebastian: persze, de az oroszok ellen mar nem mertek, mert ok kepesek lettek volna visszautni. A nyers eroszak addig jarhato ut, ameddig a kisebbet uti valaki (a csicskaztatas is a kiszolgaltatott, beteg emberekre megy ra, pedig azok aztan nem jelentenek jo munkaerot).

Bell & Sebastian 2011.04.20. 18:13:26

@bbjnick: Jaja, egy erkölcs nélküli, romlott korban mennyi idő az, míg kisarjad az elvetett mag? Ki fog vetni és addig mit csinálunk, amíg ismét túlsúlyba nem kerül a takarékoskodás gondolata a sáskajárók ellenében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 18:18:43

@bz249:

"...az emberi tortenelemnek van egy toretlenul fejlodo resze, megpedig a felhasznalhato energia es kulonosen a pusztitas celjaira hasznalhato energia mennyisege. Namost eleg konnyu belatni, hogy egy dolog oszintenek lenni karddal a kezben es mas dolog, ha ott atomfegyver van. Ezert aztan az emberek onvedelmi reflexe abba az iranyba mozdult, hogy jobban toleraljak masok devianciait, ugyanis az intolerancianak a sajat eletszinvonalukra durvan visszahato kovetkezmenye van." --- írja.

Ez nagyon formás kis érv, csak éppen hamis. Ugyanis, előbb volt az érvelés --- az európai univerzalizmus felbomlását követően mindjárt megjelent --- és csak később, jórészt ennek az érvelésnek következményeként, az atombomba. Éppen az, hogy Európában a hatalom elveszítette erkölcsi aspektusait (az Egyház elveszítette politikai befolyását), az idézte elő az erőfölény elvének totalizálódását.

ü
bbjnick

Bell & Sebastian 2011.04.20. 18:21:59

@bz249: A csicska-lét is jár előnnyel, mint azt volt kollégám kifejtette: naponta öt perc gondolkodás pont elég, amíg a buszhoz érek, mert onnan a főnököm dirigál, otthon meg az asszony parancsol.

Pikáns dolog csicska-országban csicskákról értekezni. Az önmagát vigasztaló orvosi fehéregér öröme: nekem csak a leprát adták, de a haverom legalább rákos.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 18:24:41

@Bell & Sebastian:

Ez "kulturális" harc. A hatalomnak ebben annyi a feladata, hogy eldöntse, melyik oldalra áll. (De akár ide, akár oda áll, ez minket nem ment fel semminemű kötelezettségünk alól. Akkor sem, ha tudjuk, a hatalom támogatása nélkül vesztésre vagyunk ítélve.)

ü
bbjnick

tewton 2011.04.20. 18:25:59

@bbjnick: @Bell & Sebastian:
mr hitlernek voltak szemelyes rossz tapasztalatai is a mergesgazzal, frontharcos korabol...

ergetol ez a 2/3-os romaikulturas szlogen tenyleg nem meggyőző (a maradék 1/3-ra rá se kérdeznék, shalom:). a szlogenek szintjén persze európába, de aztán kurvára mindannyian.

azért ergé kicsit jobban is figyelhetne (az amúgy jellemzően nem-fehér) csicskáztatók (nevezzük inkább rabszolgatartók) pereire.

mert amit itt ír:
"a rabtartó testileg és szellemileg fogva tartja, de valahol gondoskodik is a jobb sorsra érdemes, de a jobb sorsot önerőből elérni nem képes szerencsétlenekről."
-- ez kottára elhangzott az egyik cigger rabszolgatartó szájából. persze a saját dialektusukban. ő csak gondoskodott, mondta felháborodtan a reporternek.

bz249 2011.04.20. 18:29:01

@bbjnick: "Ez nagyon formás kis érv, csak éppen hamis. Ugyanis, előbb volt az érvelés --- az európai univerzalizmus felbomlását követően mindjárt megjelent --- és csak később, jórészt ennek az érvelésnek következményeként, az atombomba. Éppen az, hogy Európában a hatalom elveszítette erkölcsi aspektusait (az Egyház elveszítette politikai befolyását)"

Altalanos tendencia a tortenelemben, hogy az eroszakos halalt szenvedok aranya folyamatosan csokken, mikozben az eroszakos halal okozasara kepes eszkozok egyre fejlettebbek. Vagyis az elet kiolatasara alkalmas eszkozoket egyre ritkabban alkalmazzak.

Egyebkent mit ert az egyhaz politikai befolyasanak az elvesztesen? Amikor dontetlennel ert veget az invesztiturahaboru? Amikor a francia kiraly nagy jo dolgaban Avignonba rendelte a papat? Amikor a nyugati szkizma reszekent elobb ketto majd harom papa is volt? Amikor az 1500-as evekben nem sikerult elnyomni a protestans mozgalmakat? Amikor az angol, majd a sved, dan kiraly a sajat uralma ala helyezte az egyhazat az orszagaban? Amikor a vallasi kozosseg helyett a nemzeti kozosseg lett az elsodleges politikai kozosseg? A materializmus megjelenese a XIX. szazadban? A XX. szazad egyhazellenes kampanyai?

Melyik a kulcsesemeny?

lorantka_a_gall 2011.04.20. 18:34:34

@poszt: szerintem az az "effektus" inkább szindróma lesz...

Bell & Sebastian 2011.04.20. 18:37:17

@bbjnick: Jó gondolat, de míg a mikrokozmosz síkján teszünk is a magunk tehetsége szerint, nem nagy értelme van felköpni a magas égbe.
Az elfogadott játékszabályok szerint négyévente van rá lehetőség, közben meg marad az ökölrázás.

Sajnos a kormányok a hosszútávú stratégiájukat sem szokták megvitatni a néppel. Tekintettel arra, hogy olyanjuk nincs is nagyon, de főleg nem egy tízmilliós karámban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 18:37:41

@bz249:

"Egyebkent mit ert az egyhaz politikai befolyasanak az elvesztesen? (...) Melyik a kulcsesemeny?" --- kérdezi.

Ez a meccs a lelkekben, a fejekben zajlott le. Az Ön által felsorolt események (sok más mellett) már csak következmények. (Nem kizárt, hogy a keresztesháborúk okozta kulturális bumm indított el valamiféle bomlást...)

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2011.04.20. 18:44:26

Ebben a tekintetben bbjnick-nek van igaza. A jelenség vérlázító és egyenes következménye a mindent elborító kapzsiságnak, a másik ember tiszteletének teljes hiányának, a közösségek felbomlásák (mert a közösség a legelvetemültebbeket mindig kiközösítette (ha úgy tetszik kirekesztette).

Bell & Sebastian 2011.04.20. 18:47:48

@tewton: Végül is az érdekelne, hogy a KDNP (az én lovam) az adott körülmények közt kihozta-e a maximumot a lehetőségeiből, 10% -os, össznépi támogatottság mellett? Mert úgy látom, a rosszabb lovam nemhogy jobb, de egyre jobb.

@bbjnick: Rest volt elmenni szavazni -egyik sem tetszett-, amit megértek, most meg reklamál. Mégis, akkor mit szeretne, önfeledt, forradalmi nyaktilózást?

:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 18:58:39

azt tudják, hogy a csicskák szeretnek csicskák lenni? tudják, hogy a csicskaság azért működik, mert igény van rá? csicska oldali persze.

Bell & Sebastian 2011.04.20. 19:01:30

@Tündér_Lala: De hogyan oldja fel azt az ellentmondást, hogy az önszerveződést kellene támogatnia Szaddam C -nek, közben meg koncentrál, (tábor meg derogál). Ez egy új kategória, ilyen nincs is.

Egy dolog magyarázhatja csak, gazdasági válság/polgárháborús veszély felszámolása. Az az érzésem, ezekben csak süllyedtünk, messze még a messzi!

Bell & Sebastian 2011.04.20. 19:05:41

@Grift: Igen, lásd az ideális alkalmazottra hozott példámat. És azt tudja, hogy a született vezetők/vezetettek aránya úgy 1:6 -hoz?
Azaz hétből 6 kommunista és mind a hetedikre feni a kését?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 19:11:45

@Bell & Sebastian:

"Mégis, akkor mit szeretne?" --- kérdezi.

Önfeledt, keresztény, forradalmi kulturkampfot.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 19:14:22

@tewton:

Európa erkölcsileg megroppant, s mint ilyen betegesen gyáva. Ez a gyávaság az, ez a behugyozásig való rettegés az, ami arra ösztönzi, hogy minden vérnősző állat, minden virtigli bűnöző előtt megalázkodjon.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 19:19:08

@Grift:

"azt tudják, hogy a csicskák szeretnek csicskák lenni?" --- írod.

Két lehetőség van: vagy tudatlanságból mondod, amit mondsz vagy lelkiismeretfurdalásból. Szerintem.

ü
bbjnick

Tündér_Lala 2011.04.20. 19:32:18

@Bell & Sebastian: A polgárháborús veszély felszámolása biztosítaná a 2014-es 2/3-ot. Ez viszont egy zslibi projekt és ebben nagyon erős bástyákat építettek ki Európában és ezzel nehéz szembe menni.

Az önszerveződés az egyetlen megoldás ezen a területen, csak nagyon le kell szabályozni, az atrocitásokat nem tűrni. Az egész vezetését koordinálását pedig a rendőrséggel történő együtt működést meg kell szervezni. Az egész közeléből pedig el kell hajtani a saját pecsenyéjüket sütögető embereket. Minden közösségben vannak olyanok, akikre a többiek hallgatnak, tisztelik őket. Egyedül viszont semmit nem tehetnek.
A vidék és a falu rendvédelem nélkül maradt. Soha nem leszünk képesek fizetett állományal rendet teremteni. (A csendőrök is csak azért voltak képesek erre, mert féltek tőlük. Szabályosan jártak el, de gondoskodtak arról, hogy iszonyatosan ráfizessen az aki ujjat húz velük. Ma ugye ez a bűnözők jogai miatt nem lehetséges.)

Bloodscalp 2011.04.20. 19:34:41

@Grift: roppant primitiv vagy, és már nem elsőre bizonygatod

___________________________ (törölt) 2011.04.20. 20:35:45

Róma: nem az a lényeg, hogy rabszolgatartó birodalom volt, nem erre kell a dolgot kihegyezni. Az a lényeg, hogy csak bizonyos feltételek között lehetett valakiből rabszolga (háborúban elfogták, szülei eladták), nem lehetett csak úgy rárontani a szomszéd polgárra, csak mert védtelen, csóró, gyenge, és rabságra vinni. Róma érdeme pontosan ez, a szabadságot védő jogrendszer, szabályrendszer, a törvény uralmának megteremtése, ezért a Róma vs. barbárság szerintem jó párhuzam.

Másfelől viszont a barbárságra nem biztos, hogy a legjobb példa éppen Attila. Legyen mondjuk Timur Lenk.

De mindegy, ennek most nem a szimbolika a lényege, hanem tényleg a törvények uralmának megszűnése a végeken, ahogy egyszer valaki megfogalmazta: kicsit paradox módon a magyar állam egyszerre túl gyenge és túl nagy (kiterjedt). Túl sok mindent akar csinálni, ám ennek nagy részét rosszul.

Vagyis egyszerre lehetne erősebb és kisebb: vissza lehetne és kellene vágni a fölöslegesebb feladatokból (MTV pl. nem biztos, hogy kell, elég a Duna) és az így felszabaduló pénzt, energiát, figyelmet, akármit a fontosabb feladatok hatékony ellátására fordítani. A legfontosabb pedig ugye a törvények betartatása, a civilizáció védelme.

___________________________ (törölt) 2011.04.20. 20:40:40

Az önszerveződésről annyit, hogy még az évek óta külföldön élő magyarok is igen gyakran egymás fúrásával vannak elfoglalva. El tudjátok képzelni azt, hogy ősöreg 56-os emigránsok Wolverhamptonban jórészt azzal vannak elfogalva, hogy egymást vádolják azzal, hogy a feleségükre hajt?

A turáni átok él, költőien szólva.

Igen nehezen tudok elképzelni a jelen helyzetben komoly kisközösségi, helyi összefogást, önszerveződést, húsz ember harmincféleképpen tudja utálni egymást.

Lehet, hogy BBJnicknek van igaza és csak az elit példaadása nyomán keletkezhet helyi szinten ilyesmi. Hát vagy sehogy. Nem tudom. Általában hiszek abban, hogy a történelemből kell tanulni. Történt valaha ilyen egy néppel? Egyszerűen nem látok példákat rá.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 21:02:02

@tewton: @Grift: vannak csicskák, akik képtelenek nem csicskák lenni, az egyik posztban belinkelt _hírben_ meg az alkotókkal készült interjúban is szó esik erről. És igen, egyes csicskatartók egyfajta perverz gondos gazdaként bizony eltartják a rabságban tartott embereket - ahogy a haszonállataikat szokták.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 21:02:56

@tewton: "ergetol ez a 2/3-os romaikulturas szlogen tenyleg nem meggyőző (a maradék 1/3-ra rá se kérdeznék, shalom:)."

a harmadik egyharmad a görög filozófia, bár ezt talán tudja egy filozófus, shalom.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 21:20:37

@bbjnick:
jól hangzik amit mondasz, csak csacsi. meg olyan alantasan, mondhatni keresztényien vádoló.
nem, barátom, nem lelkiismeret furdalás. élet és emberismeret. a fogság emberi kapcsolat. és van akinek már csak ennyi van. de megközelítheted singer rabszolgája felől is. az egy ószövetségieses történet. :)
@rajcsányi.gellért (ergé): archaikus, mindig is létezett kapcsolat.

az más kérdés, hogy ebben a formában erősen istentelen.

talán ha a babtista és egyéb katasztrófaturisták / szeretetszolgálatok/ akik bejárják a világot a más szenvedésén hizlalt gőgparipáikkal, nem a hottentotta banánmérgezés áldozatait mentenék a magyar adófizetők pénzén, hanem a tanyák, a faluszélek elromlott életű szerencsétlenjeit, nem tudna a cigányság csicskát tartani.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 21:25:05

@bbjnick:
mondok sokkal érdekesebbet is!
ti az állatokról úgy tartjátok azért vannak, hogy az ember megölhesse. politikai vezéretek szalonkák után kiált, mikor megszüntetik a katolikus rádiót /középhullám/ .
nos, ezekhez a dolgokhoz képest csicskát tartani, szinte nemes cselekedet.

tewton 2011.04.20. 21:26:36

@rajcsányi.gellért (ergé):
én a zsidókeresztény kultúrára szavaztam volna, no :)
amikor én jártam iskolába, akkor még nem volt kiporciózva az európaiság receptje.

amúgy meg ha komolyan akarjuk venni a "csicskáztatást", az égbekiáltó bűnök közt kéne kereskedni.

de azért ez is beszédes ám: "Thuróczy Szabolcs: Amikor dolgoztam külföldön, én is voltam rabszolga. Fagyasztott kacsákat cipeltem a kínai negyedben a Leicester Square-nél." kicsit más lehet az alföldi pszichopata tanyavilág.

tewton 2011.04.20. 21:29:53

@Grift:
szinte nemes cselekedet?
mondja ex-munkaadóként? :))))

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 21:33:02

@rajcsányi.gellért (ergé):
na ez a baj. romák, hottentották, cunamisták, csak a magyar szegényember dögöljön meg.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 21:35:48

@tewton:
ne keverjen! :)
a munkaadás más. az egy korrekt viszony. a vevő bérbe veszi az eladó munkaerejét piaci áron, törvényes időkeretek között. persze az eladó igyekszik elcsalni /lógás/.

tewton 2011.04.20. 21:44:06

@Grift:
node látja, kínai kacsákat trógerolni lonydonyban angol fontért mégse ugyanaz, mint egy cigánynak csicskása lenni, úgy, hogy bónuszban a fattyak légpuskával is kilőhetik a szemét játékból. persze a zemberi kiszolgáltatottság univerzális blabla blabla blabla -- de azt majd a spielberg megrendezi szélesvásznon.

ergé teríti a kérdést a színspektrumon és a történelmen át, de valahogy én idáig a hírekben inkább csak sejthetően-tudhatóan etnikus rabszolgatartókról hallottam. de ez előítélet biztosan.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.20. 21:48:39

@tewton:
az a kacsatranszportőr egy köcsög. nem tudja mit beszél.

ergé hollánutcás, nem fog cigányozni. pedig egy cigány a sitten kiismeri a csicskáztatás csínját-bínját. akár mindkét oldalról. csodálom, hogy rabszolgaköcsögöket még nem tartanak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 21:50:57

@tewton: tekintve, hogy három napja jártam a Leicester Square-en, éjszaka, én nem tartom annyira távolinak az ottani kulimunkát az alföldi tanyavilágtól. Valszeg a londoni Chinatown-ban is tűnnek el emberek.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 21:51:59

@Grift: cigányOZNI nem fogok, de mintha a posztomban lenne szó a téma etnikai színezetéről.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.20. 22:16:47

@Grift:

"a fogság emberi kapcsolat" --- írod.

Ez csak manír, @Grift:; fogalmad sincs, miről beszélsz.

"olyan alantasan, mondhatni keresztényien vádoló (...) nos, ezekhez a dolgokhoz képest csicskát tartani, szinte nemes cselekedet" --- írod.

Nehéz lesz, @Grift:, olyan kitalálni, amit még ne mondtak volna miliószor el. Standard manicheus tempó.

ü
bbjnick

tewton 2011.04.20. 22:25:56

@rajcsányi.gellért (ergé):
nézd, ergé, szerintem a londoni példa nem jó. a filmes faszié meg kiváltképpen nem.

egy tanya a semmi közepén, járóföldnyi távolságban csak más tanyák, semmi menedék, családi-törzsi-faji alapon szerveződő csicskáztatók, akár illegális fegyverekkel, egy helyre zárt kiszolgáltatott emberekkel. ---

ez nem annyira londonra, mint inkább egy kényszermunkatáborra, vagy koncentrációs lágerre emlékeztet. és onnan is szöktek meg emberek ... már akik mertek. és akkor innentől lehetne pilinszkzt idézni, móriczcal keverve.

és nyilván ezért nem lesz az általános emberi szintjén mélyebben megkapargálva. gondolj csak bele, ha a csicskáztató és a csicska viszonya ilyen érdekes machbeti, akkor az ss-es lágerparancsnok viszonya a csencselő lágerlakókkal miért is nem az? meg ha tényleg gyakoribb a genetikusan szép és ártatlan etnikum körében ... akkor ugyancsak jobb, ha nem kotrunk bele mélyebben.

szóval így, ha london a párhuzam (és nem egy láger), akkor a káposztát is a férgek zabáljék meg, meg a kecske is éhen döglik.

Babilen Tatarszkij 2011.04.20. 22:45:56

Te jó ég, ez a rómais, hunos hasonlat nagyon sántít. Épp a rómaiak voltak a klasszikus rabszolgatartók, nem így tanultuk? Attilát meg barbározni... Jaj. Béna.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.04.20. 22:59:14

@Babilen Tatarszkij: ezt már korábban megvitattuk. civilizáció vs barbárság, jog vs ököljog, nyugat vs kelet koordinátákban helyezd el a hasonlatot.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2011.04.20. 23:56:43

@rajcsányi.gellért (ergé): Hát, azért Attila hunjai nem voltak ennyire kegyetlen, erkölcstelen barbárok mint ezek a maiak. Attilát például a pápa még rá tudta venni arra, hogy azért Rómát nem kellene a porig leigázni. Kétlem, hogy a mai "barbárok" egy ilyen lehetőséget kihagynának.

Bell & Sebastian 2011.04.21. 00:02:49

@bbjnick: Ez lehetetlen, mivel démokrácia van, a puha diktatúra meg nem (csak) ebbe az (a keresztény) irányba mutat. Azaz kevesen vagyunk hozzá. Legalul folyik a küzdelem a sokasodásért, ez a mi feladatunk, amely nem is olyan kevés.

Az emberi természet kiismerhetetlen. Vegyünk kettő munkaadót egy idényszakmából. Az egyik fizessen 120 egységet 9 hónapra (+3 hónap m.n. -segély) liberális vezetőként, a másik 90 -et 12 hónapra, ostorpattogtató körülmények közt.
Maga szerint melyiket választják, kivétel nélkül?

Bloodscalp 2011.04.21. 00:02:51

ennek a "vitának" erősen van egy olyan színezet szerintem mintha tudat alatt azt bizonygatnátok "én" nem vok csicska...:)))

nem hát:)

Grift pajti sem az:) erős jellem, ötletes egyéniség, igazi szabad szellem...tuti nem tűrne csicskává válást:)

Bell & Sebastian 2011.04.21. 00:15:15

@Tündér_Lala: Az első kormányunk pontosan ebbe az irányba indult el, csak aztán a mocskos CIA betette a lábát az ajtóba, és addig tartott a háváj.
Nem kifejezetten a magyar politikus a született hazaáruló, inkább a chipesek (szuper-központosítók)felől sokkal nagyobb a nyomás a vártnál és egyelőre még nem csillapodik.

Ebből a majomparádéból az orosznak lett elege elsőre és látványosan. Ha nem lesz ebben összeurópai változás, még az ostoba Gyurink is átértékeli nemsoká' obalisztikáról vallott nézeteit és csendben visszasunnyogunk, mert nagyon úgy tűnik, az államegyház jobban bejön hosszútávon, mint az ámerikai szivárványos buzifeszt.

Bell & Sebastian 2011.04.21. 00:22:52

@Bloodscalp: Valamilyen szinten mind csicskák vagyunk, pár üveggyöngyért cserébe. Az egyik ilyen például az, hogy ez leírható. Következmények nélkül, de egyben súlytalanul.

Mert a dézsmát beszedik, függetlenül attól, jogos-e vagy sem, esik, vagy fúj. Olyan ez, mintha a hízó fogadna böllért magára.

Bloodscalp 2011.04.21. 00:37:18

@Bell & Sebastian: a minap tesz-vesszel (akit kitettek innen) arról filoztunk hogy Orbán pl sehol nem lenne
ha az apuka nem az aki...persze meglátszik rajta a sok suli, és tréning ahogy kikupálták...de az is hogy nihil felkapaszkodott paprikajancsi, még az átkos terméke...

Ha más családba születik...á-á, se fidesz, se tisztelt miniszterelnök Úr.

szóval lehet nem véletlen leszel más rabszolgája...nem feltétlen az erősebb kutyus kefél, hanem elég ha jó helyre pottyant a gólya

www.youtube.com/watch?v=r9mFZq-JMfs

Bloodscalp 2011.04.21. 00:38:24

amorf egy társadalom a mienk...még jó hogy nem fegyverezték fel

Alfőmérnök 2011.04.21. 01:01:06

Én úgy tom, hogy a "csicskáztatás" szót jellemzően inkább cigányok használják.

"A lehetőségek száma végtelen, de a történet mindig ugyanaz: a személyes szabadság sárba tiprásával Kelet népe így arat apró kis győzelmeket a Nyugat civilizációja fölött."

Na eztet vagy én nem értem, mert későre jár, vagy egy nagy baromság. Mondjuk az USÁban is volt rabszolgaság, pedig az is nyugati civilizáció.

tevevanegypupu 2011.04.21. 08:01:52

Szoval akkor most kellene videken az a csendorseg vagy nem??

Valandil 2011.04.21. 08:02:05

"Magyar gazda csicskáztat magyart, cigány uzsorás cigányt, cigány börtöntöltelék magyart és fordítva. " - ez maszatolás. Finoman fogalmazva a nemmagyar etnikummal rendelkezők felülreprezentáltak a rabszolgatartók között (kb. 100%).

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.21. 08:18:04

@bbjnick:
gügye válaszaidat, jelentősnek ítélt múltadra való tekintettel, most még kisiklásnak veszem.

Lew Archer 2011.04.21. 09:06:46

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nyugat= civilizáció
Kelet = barbárság?

Kifinomult egy világképe van magának.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.04.21. 09:07:21

@jozicsenko: _Azok_ a "rabszolgák" inkább a király közvetlen alattvalói voltak, akik az országban szabadon mozoghattak, ellenben a röghöz kötött, földesurak hatalma alá tartozó "jobbágyokhoz".

A romániai cigány "rabszolgák" egy tipikus faux-amis, terminológiai kérdés.

Tündér_Lala 2011.04.21. 09:23:31

@tevevanegypupu: "Szoval akkor most kellene videken az a csendorseg vagy nem?? "

Szerintem kellene, de nincs rá pénz. Ráadásul a mai viszonyok között, társadalmi támogatás nélkül ők sem tudnának eredményesek lenni.

tevevanegypupu 2011.04.21. 11:11:23

@Tündér_Lala:

Ilyen videkeken lenne tarsadalmi tamogatas, illetve kolcsonosen tamogatnak egymast a tanyak, kis falvak vagy akar nagyobb falvak lakossagai meg a csendorseg.
A rendorseg legnagyobb reszt a varosokban is tehetetlen, muszaj lenne Pinternek belatni, hogy kell valami megoldas erre a problemara, mert ez itt mar nem szimplan humanista-moralista eszmefuttatasra alkalmas tema, hanem emberek ezreinek elet-halal kerdes.

tevevanegypupu 2011.04.21. 11:11:23

@Tündér_Lala:

Ilyen videkeken lenne tarsadalmi tamogatas, illetve kolcsonosen tamogatnak egymast a tanyak, kis falvak vagy akar nagyobb falvak lakossagai meg a csendorseg.
A rendorseg legnagyobb reszt a varosokban is tehetetlen, muszaj lenne Pinternek belatni, hogy kell valami megoldas erre a problemara, mert ez itt mar nem szimplan humanista-moralista eszmefuttatasra alkalmas tema, hanem emberek ezreinek elet-halal kerdes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2011.04.21. 11:29:23

@Grift:

Ne bonyolítsd, @Grift:, nem áll az jól neked; zárd csak rövidre egy "mak-mak"-kal és a kérdés le van tudva.

ü
bbjnick

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.21. 12:02:50

csicskáztató és csicskáztatott egyként hatalmi szerepet játszik, nem csoda, hogy a leginkább rossz helyzetben lévők csinálják a legrondábban...
minden csicskáztatottban megvan az ellenkező szerep és fordítva; megfigyelendő, hogy egy csicskáztató miként fakad alázatos, szinte szerelmes mosolyra lágy alámenésként, mikor nálánál hatalmasabbat vél felfedezni valakiben...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.04.21. 20:15:18

@Alfőmérnök:
maga itten ne makogjon, én kaptam rá engedélyt! :)

Alfőmérnök 2011.04.21. 21:19:54

@Leskelődő: Az stilisztikailag nem nagyon illene a szövegbe. :)

tewton 2011.04.21. 21:29:01

no, itt az újság.

"A „rabszolgákat” mocskos, embertelen körülmények között „tartották”, akik ugyanazt kapták enni, mint a kutyák – moslékot kutyatáppal –, csak éppen az ő tányérjukban volt kanál. Amikor valamelyik rabszolga megelégelte a bánásmódot, és elszökött, utána mentek, összeverték, majd visszahurcolták."

lóf*szt hunok, lóf*szt tillatilla, lóf*szt leicester square.

www.boon.hu/ozd/rabszolgatarto-ozdi-uzsorasok/news-20110421-07090461
see also kuruc.info/r/35/77948/

tewton 2011.04.21. 21:37:41

" Munkásokat a munkaügyi központban kirakott hirdetések útján toborzott, illetve hajléktalanoknak ajánlott munkát, megengedve, hogy a házában alhatnak. A nemrég elkészült vádirat szerint a hajléktalanokat később megfenyegette, bántalmazta, és arra kényszerítette, hogy fizetés nélkül, különböző bontási munkálatokon, illetve az ingatlan körül dolgozzanak napi 14-16 órán át. Sem a munkavégzés helyét, sem pedig a vádlott lakóingatlanát önszántukból nem hagyhatták el.
A hajléktalanokat egy fatüzelésű kályhával felszerelt, folyóvíz és villany nélküli, koszos, rossz állapotú fekvőhelyekkel felszerelt melléképületben szállásolta el. Naponta legfeljebb két alkalommal biztosított számukra étkezést, ami legtöbb esetben hideg élelem volt. A sértetteket oly módon büntette meg, hogy az élelmet megvonta tőlük, többletmunkára kényszerítette. Előfordult, hogy úgy félemlítette meg, hogy kézzel, vagy ostorral verte őket azért, hogy egyikük se merjen segítséget kérni, vagy megszökni. A sértettek fogva tartásáról és annak körülményeiről az élettársa és az apja is tudtak. Az apa a hajléktalanok felügyeletéről gondoskodott is. A nő rendszeresen a munkavégzés helyére szállította őket, utasításokat adott, ellenszegülés esetén pedig erről értesítette a fiát. A vállalkozó parancsait néha az apja és az élettársa tolmácsolták."

"önként nem hagyhatta el a Cseri úti házat, és hogy pontos munkát végezzen, a vállalkozó rendszeresen verte, egyszer ostorral is, egyszer pedig egy másik hajléktalannal pofoztatta fel, mert elégedetlen volt a munkájával. Megszökött, a fiához ment Magyargresere, de ott a vállalkozó megtalálta, és visszavitte. Félelmében vizelet-visszatartási problémái keletkeztek. 2008. nyarán egy épület bontása közben balesetet szenvedett, a jobb lábszára sérült. Később a seb elfertőződött, férgek lepték el, a vállalkozó azonban tovább dolgoztatta."

baszki, ez már dunántúli, kaposvári példa, de k*rvára nem olyan ez se, mint kínaiaknak melózni londonban.
kuruc.info/r/35/74072/

Sebastian Knight 2011.04.26. 18:17:08

egy fontos részt kihagyott a cikkből ergé:

"- Azt hiszem, már ezt is tudják, és nem zavarja őket. Elkezdtünk velük levelezni, elindult egy kapcsolat. Mondtuk, hogy ez a film még nincs kész, és erre elkezdték mondani a véleményüket. Akkor még volt a végén egy felirat, ami elmagyarázta, hogy több ezer csicska van Magyarországon. Hittem abban, hogy igazolnom kell ezt a történetet, nehogy azt higgyék, hogy az én személyes fantáziám, és nem egy széles körben elterjedt jelenségnek a lenyomata.

- A cannes-iak kérték, hogy ezt vedd ki?

- Ők semmit nem kérnek, csak elindult erről egy párbeszéd. Éreztették, hogy ez szerintük felesleges. Miközben ez ment, egyszer csak kaptunk egy hivatalos levelet Frédéric Boyer-től, a Rendezők Kéthete igazgatójától. De úgy, hogy kedden még csacsogtunk, még el se döntöttük, hogy legyen-e felirat, vagy ne, szerdán már jött a levél.

- És az állt benne, hogy "örömmel tudatjuk, hogy..."?

- Igen."

www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20110419-leforgattuk-punkba-till-attila-interju-csicska-cannes-thuroczy-szabolcs.html

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.11.08. 17:48:54

Két éve zajlik a nyomozás Kanada történetének legnagyobb emberkereskedelmi bűnügyében: az összes szereplő Magyarországról kivándorolt roma. Az [origo] a helyszínen, a Torontóhoz közeli Hamilton városában járt utána a pincében lakó csicskákról, ellopott, milliókat érő csekkekről és egy kiterjedt, magyarok alkotta bűnszervezetről szóló történetnek.

www.origo.hu/nagyvilag/20111107-magyar-szereplok-kanada-legnagyobb-emberkereskedelmi-ugyeben-riport-hamiltonbol.html
süti beállítások módosítása