Soká éljen Olaszország!
2011. március 17. írta: Szelli

Soká éljen Olaszország!


Itália esszenciája

  Éppen 150 éve, 1861. március 17-én II. Viktor Emánuelt Olaszország királyává kiáltotta ki a torinói parlament. E jeles alkalomból összegyűjtöttük, mi jut eszünkbe az európai kultúra egyik legfontosabb központjáról, a mesés Itáliáról.

Törpe, csúnya és komplexusos vezetők

  Lejárt a cézárok kora. A hatalommániás Napoleone di Buonaparte, III. Victor Emmanuel olasz király, a fasiszta diktátor Mussolini és a dilettáns cukrosbácsi Berlusconi bizony mind-mind seggdugó termetükről hírhedtek. Sebaj, kompenzáltak mind!

Eszményi giccs

  Bármilyen hatalmas a kísértés, nem zengünk ódákat most az itáliai reneszánszról, a római örökségről, a Colosseumról, a Dávid-szoborról, Leonardóról vagy Botticelliről. Európa csizmája kultúránk egyik leggazdagabb bölcsője, amit mindenkinek látnia kell – a múzeumokból kilépve azonban a magaskultúra hajmeresztő leképezéseibe ütközik a gyanútlan utazó: Olaszországban külön ipar épül a replikák gyártására – ha nem telik az eredetire, megkapod a másolatot bárhol!

Pizza, pasta, gelato

  Az olasz konyha verhetetlen, legyen szó bármiről salátától a sültekig, tésztától a tengeri herkentyűkig, a desszerttől a kávéig. Ebben nincs vita.

Foci

  Általában a nők rajonganak az olasz focistákért – ebben persze nincs semmi meglepő. A 2006-os világbajnokoknak azonban nem jött be kiváló edzéstervük, a tavalyi vébén enyhe kifejezéssel élve is szánalmasan muzsikáltak.


A dicső Róma

  Hol vannak már a gladiátorok, a hadvezérek? Alighanem a hódításokból kikeveredett nép vérszegény leszármazottai már csak a mammával vívják meg csatáikat a kellemes és abszolút megérdemelt napi szieszta után, hogy carbonara legyen-e vacsorára, vagy bolognese.


Digók

  Nőként szürreális élmény Olaszország bármely pontján időzni: a makkoscipős, kinyalt, ciaobellázó digók minden kapualjban ott leselkednek, tapsolnak, követnek, leszólítanak, virágokkal halmoznak el, vagy éppen meghívnak egy gelatóra. Bepróbálkoznak angolul is, több-kevesebb sikerrel.

(Meleg) divattervezők

  A divatról valójában kizárólag olaszul kéne diskurálni, már csak a hangzása miatt is: Dolce, Versace, Gucci, Armani, Prada, Cavalli, Ferré... Itt mindennek megadják a módját – a divatnak is.

Domenico Dolce és Stefano Gabbana

Maffia

  Az amerikaiak fejében például feltehetően egész Olaszország egy nagy, kiterjedt Szicília, ahol a vérbosszú elfogadott fizetőeszköz és még a halszálkás öltönyt is a család szabója készíti.

Klasszikus olasz filmművészet

  A filmipar rengeteget köszönhet az olasz alkotóknak, de a helyszíneknek legalább annyit. A teljesség igénye nélkül: Federico Fellini, Michelangelo Antonioni, Roberto Rossellini, Vittorio De Sica, Sergio Leone, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Marco Ferreri, Giuseppe Tornatore, Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Monica Vitti, Sophia Loren, Gina Lollobrigida... Ezeknek a klasszikusoknak köszönhetjük azt is, hogy Rómában Vespát akarunk vezetni és/vagy táncolni akarunk a kutakban.


Audrey Hepburn és Gregory Peck a Római vakációban

Bud Spencer és Terrence Hill

  Örök hála a spagettiwestern műfajáért! Bud Spencer és Terrence Hill összetartozik, mint Sergio Leone és Ennio Morricone, vagy a makaróni és a parmezán – nem szorul hosszabb magyarázatra, miért szeretjük őket oly nagyon:

 

Jó nők

  A jó öreg Silvio nem hiába rajong értük. Ugyan a zord realitás mást mutat, eszményképünk az olasz nőkről maradjon csak ez:


Claudia Cardinale


Monica Bellucci


Monica Vitti


Sophia Loren

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr582746868

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Mentsük meg nemzeti identitásunkat, az operát!" 2011.04.06. 10:57:36

A mondat nem egy százéves plakáton volt olvasható, hanem néhány hete, 2011 márciusában hozták be egy transzparensre írva a római Teatro dell’Opera Nabucco premierjének végén a színház díszítői – az úri közönség ovációjával kísérve, s minden...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.03.17. 17:42:41

Olasz kultúra OK, de az állam az vicc.
A felsoroltak jó része az olasz államtól függetlenül is létezik, és túl is fogja élni azt.

Nem lehetett volna legalább egy Olaszországgal foglalkozó bejegyzésben mafiát írni? Maffiának a Mézga család macskáját hívták.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.17. 17:49:47

Mit szeretek Itáliában?
1. Római Birodalom
2. Róma
3. Róma eldugott templomai
4. Róma eldugott múzeumai
5. Róma eldugott kávézói és éttermei
6. Via Appia Antica
7. A píneafenyők
8. Az országút a riviérán
9. Amarcord
10. Róma.

2011.03.17. 17:56:17

Az olasz kultúra OK, de az olasz állam nagyon gáz.
A felsorolt pozitívumok jó része az olasz államtól függetlenül létezik, és biztos vagyok benne, hogy az olaszok szerint is túl fogja élni azt.
Max. az olasz foci látja kárát, ha nem lesz egységes bajnokság. De ki fogja hiányolni a bundaszagú meccseket?

Nem lehetett volna egy Olaszországgal foglalkozó bejegyzésben mafiát írni? Maffiának csak a Mézga család macskáját hívták.

Locassen 2011.03.17. 17:58:49

@khamul: állítólag a maffia is helyes, csak archaikus. eztet mondja a wiki.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.17. 19:09:56

Azért egy észak-olasz kultúrdigó (toszkán, lombard, emilia-romagnai stb) besértődne rendesen ezektől a déli sztereotipiáktól. Persze egy virtigli észak-olasz eleve nem Itáliában, hanem regionalitásban gondolkodik, legyen szó gazdaságról, kultúráról, bármiről.

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.17. 19:26:56

Foci: Az olasz focitól általában ásítva könnyezek, de legalább sokszor játszanak döntetlent, amire jó fogadni.

Filmek: Az olasz filmekből a Spencer-Hill-eket leszámítva az maradt meg, hogy ordibálnak benne. Ezt akkor látom indokoltnak, ha történetesen egy exploitation-gore kannibál horrorról van szó, amiben az olaszok a 70-es években jeleskedtek, aztán hirtelen abbahagyták, ki tudja miért.

Fehérnép: Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy a magyar (vagy szlovák, svéd tökmindegy) lányok CSAJOK és az olasz lányok pedig NŐK. Én a csajokat szeretem. Persze tényleg szépek a a posztolt színésznők.

Digók: zselé

Maffia: A szervezetbűnözést annyira nem mondnám pozitív dolognak.

Kaják: Nem ismerik az Erős Pistát, ami minden kaja élvezeti értékéből levon. De a fagyi tényleg jó.

Divattervezők: NOMB

Róma: Láttam a Gladiátort. Zsír volt.

Vezetők: Berluszkóni kicsi, mert nem ivott sok tejet 7 évesen, de rittyentett egy médiabirodalmat, és elég faszán használta ki a vákuumot, ami berobbanása előtt a politikai paletta közepét jellemezte.

Giccs: A giccs jó. Most őszintén ki nem akar pisai ferde tornyot egy havazó gömbben? Legfaszább.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.03.17. 19:47:17

@rajcsányi.gellért (ergé):
Nem rossz az a Róma, de: Nápoly, Nápoly & Nápoly.

betyár (törölt) 2011.03.17. 19:51:35

@rajcsányi.gellért (ergé):

az ókori Róma kevésbé nyűgözött le, mint a Vatikán. A Szent Péter téren nagyhét szerdáján karnyújtásnyira a pápától, a tér tele katolikus fiatalokkal Európa minden részéről, akik tombolva ünnepelnek.

Szintén karnyújtásnyira a Piétától, és a
Sixtus-kápolna, ahol ki van írva, hogy tilos hanyatfeküdni a kápolnában

meg a jezsuita templom meg a ..meg a ..

és a borzalmas írógép, II. Viktor Emanuel emlékműve.

és az ergé által felsoroltak és
a tetőteraszok.
de azért nem felejteném el olaszország egyéb vidékeit sem. undorítóan divatos,de nem véletlen:)

Dendrobatidae 2011.03.17. 20:42:29

Lombardia. Ott minden együtt van. Hegyek, síkság, történelem, csúcstechnológia, fasza éghajlat, precizitás, lazaság, szépség... Ott érezni, lehet, hogy mit jelent Európa.

Bell & Sebastian 2011.03.17. 20:48:31

Dreilandecke, ha mond ez valamit? Az Európa, nehéz szétszedni, hogy most éppen svájci-olasz, vagy olasz-német, esetleg..., mindegy.
Van ott egy olyan síbérlet, ami mindhárom országra szól, mamma mia!

A legdélebbi pont Rimini volt, ameddig elmerészkedtünk szervezetlenül.
Makaróni-vadnyugat az mán egy szittyamagyarnak, alkudozás, lehúzás, cumi, tisztára mint a cigányok!

Silvio?
Csak úgy nyüzsögnek a fiatal, attraktív csajok körülötte a nyilvános szereplésein.
A többség 35 eurós statiszta (kb.: 2-3 óra). Aztán van, hogy rámozdul az öreg (rögtön 30 -as szorzó). Hogy tovább is van még, mindkettőn múlik.

Aki feljut a legfelsőbb körökig, mérhetetlen gazdagságot láthat, de a többség ott is szegény.

De nem igénytelen, kulturálatlan, ápolatlan és buta paraszt.

betyár (törölt) 2011.03.17. 20:54:07

@Bell & Sebastian:

csak addig? kissé délebbre (San Benedetto, Ancona) már alig talál külföldit. és aztán át az Appenineken Assisiba:)

parlamentarista 2011.03.17. 21:44:16

@Gasper:
egy civilzált itáliai, ha gazdaságról esik szó, akkor az olasz, főleg az észak-olasz városokról beszél, a kultúrát köti a régiókhoz. abban viszont maximálisan egyetértünk, hogy az itáliai kultúrának kevés köze van az olasz államisághoz. sokkal inkább ehhez van köze: regione, regione, regione. lazio, lombardia, campana, piemont, sicilia, liguria, toscana.

parlamentarista 2011.03.17. 22:37:24

@Bell & Sebastian:
magyarán regionalizmus van. ez az, ami errefelé nincsen. nyugat-magyaroszág és burgenland nem felső, és alsóőrség. nem akarjuk megérteni, hogy észak-magyarország és kelet-szlovákia kulturálisan összetartoznak. a történelmi erdély vajon miért nem lehet egy többnemzetiségű régió, miért kell azon vitázni, hogy most a románoké, vagy a magyaroké.

magyarországon ennek a szövetségi régiókban való gondolkodásnak semmiféle hagyománya nincsen, a konzervatív kultúra ezért hanyatlik, nem a liberálisok (urbánusok), és a szocialisták (etatisták) miatt, hanem a regionalizmus, a föderalizmus, és a közép-európai szövetségi politika hiánya miatt.

szerintem nincs egységes magyar kultúra, hanem csak egységes irodalmi nyelv van, de van budapesti regionális kultúra, van dunántúli (pannon), benne egy sajátos balatoni régió, van alföldi régió, különbségek vannak a duna-tisza közi kunságok, és a tiszántúli hortobágyi kultúra között.

a kultúrát mi vajon miért nem régiókhoz kötjük, amik adott esetben lehetnek többnemzetiségűek is, és akkor azokra több nemzetiség lehet egyszerre büszke. miért kell azon vitázni, hogy hunyadi család magyar, román, vagy szerb eredetű, miért nem lehet azt mondani, hogy eredendően havasalföldiek voltak.

adva van egy délről nyitott medence, miért kell azt hazudni, hogy a szlovákok sose laktak a felföldön, a románok sose jöttek át a hegyen, délről a szlávok sose jártak mifelénk, errefelé németek csak ausztriában laktak, és a zsidók meg úgy egyébként mit keresnek itt a medence közepén. mert egy medencében a kultúra így szerveződik. közvetítők által. ezért van az, hogy a magyar nyelvű kultúrának részesei a közvetítő népek, a cigányok, és a zsidók.

szerintem a regionalizmusnál, a föderalizmusnál, és a szövetségi szomszédság politikánál konzervatívabb dolog a világon nincsen, az állampárti kereszténység itáliában sem szült semmit, magyarországon sem, lengyelországban sem, sehol. spanyolországban sem. a spanyol kultúrát is a régiók adják, lengyel kultúrát is a vajdaságok. a kultúra sehol sem az államhoz kötődik, hanem az adja, ahogyan az irodalmi nyelv összekapcsolódik az agrárkultúrával, és a művészetekkel, a földrajzzal, a történelemmel. és ezek regionálisan mind eltéréseket mutatnak. és így válik egy nemzetiség kultúrája gazdaggá.

az állampárti katolikusok próbálják egybemosni ezeket itáliában is, és magyarországon is. a mandineres cikk alapvetően ott hibádzik, mert a felsorolt kulturális termékeket az államiságnak. ezek az olasz egységállam nélkül is léteztek, valójában az olasz állam az itáliai kultúrához kevés dolgot tett hozzá.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.17. 23:18:38

11. Michelangelo Buonarotti, és mindenki fölé növő életműve (mi hozzá képest egy vázlatokat alkotó Leonardo, lol)
12. Alessandro Baricco
13. Jovanotti
14. Firenze (bár ott még nem voltam)
15. Pizza (na jó, beismerem :)

Bell & Sebastian 2011.03.17. 23:19:39

@betyár: Szervezetten, mondtam. Csoporttal persze voltunk. :)

Bell & Sebastian 2011.03.17. 23:34:22

@parlamentarista: Ebben sok igazság van, nem is először mondod. Csak az a probléma, hogy ez nem parancsra alakul ki, békén kell hagyni a népet, aztán megy magától. Vagy nem megy.

Azt hiszem, a közös múlt elég is abban az esetben, ha mindenki belátja, nincs alá-/fölé rendeltség, vissza kell venni a nagy orcából. De annak, aki még nem tapasztalt ilyet, magyarázhatod napestig.

Ez a svájci-olasz-osztrák-német szeglet attól jó, hogy csupa hegyvidéki, katolikus paraszt él ott, városi, reformer, zsidó, franciának meg híre hamva sincs.
Rühellik a hideget, szerencsére. :)

Bell & Sebastian 2011.03.17. 23:45:46

@rajcsányi.gellért (ergé): Van Olaszország és van Fiorentina, fővárosa Florence. Mit mondjak? Semmihez sem hasonlítható olasz esszencia úgy, ahogy van.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2011.03.17. 23:46:42

@parlamentarista: Állampárti kereszténység? csak jelzem, hogy a katolicizmus évszázadokig a megtestesült internacionalizmus volt. A protkók vitték nacionál szintre a vallást (saját nyelvű Biblia, államegyház királyi fővel), a többit talán tudja.

Hogy a történelmi régiókra való támaszkodás konzerv dolog? abban egyetértünk. nálunk ezek a régiók a megyék, csak meg kéne őket tölteni újra tartalommal.

"k" (törölt) 2011.03.17. 23:51:53

@parlamentarista: és ezek mind államok is voltak a maguk idejében.

"k" (törölt) 2011.03.17. 23:58:25

@parlamentarista: Lengyelországot idekeverni, te hány éves vagy? 14?

Bloodscalp 2011.03.18. 00:08:23

@rajcsányi.gellért (ergé): egy régió túlível a megyén, itt nem a névkülönbségről van szó

betyár (törölt) 2011.03.18. 07:59:13

@Bell & Sebastian:

szervezetten? megződült maga?:))) maga jár szervezett utakra?

toszkána szerintem is naggyon.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.18. 08:18:47

@betyár: biztos zarándoklaton volt. :/

@rajcsányi.gellért (ergé): Sienát ki ne hagyd! Az a város egy csoda!

aszterixagall 2011.03.18. 08:25:51

@rajcsányi.gellért (ergé):

A Sixtus-kápolna például nem rossz, de Leonardo akármelyik vázlata többet ér.:)

parlamentarista 2011.03.18. 08:47:52

@Bell & Sebastian:
magyarán ezek az emberek csinálnak egy ökumenikus régiót. és a tradícióikat nem kötik össze az államisággal, mert abból azonnal vita lenne. de ehhez kell olyan közigazgatási egység, ami nagyjából egy földrajzi-történeti tájegységet fed le. és ez a régió. az alapvető kultúra szervező formáció.

Maisie MacKenzie 2011.03.18. 08:58:06

Az olasz nyelv, olasz konyha és az épített környezet oké, az olasz emberek és az olasz mentalítás már nem annyira, az olasz politika meg semennyire.

Azért szép volt a Monarchiánkban az olasz szín is!

Amúgy éljen (az északon csonka-)Padánia!

betyár (törölt) 2011.03.18. 08:59:10

@Gasper: @Bell & Sebastian:

ó, erre nem goondoltam. a zöldülés visszavonva.

Bell & Sebastian 2011.03.18. 09:03:23

@parlamentarista: A Bácskát mindig is egységesnek tartották a benne élők, például. Még a szerbek is. Aki a határok (ha kintről nézzük) mentén él, annak számára nem okoz problémát a térségesdi.

Inkább a központi hatalom súlytalanodása áll szemben a régiós önrendelkezéssel. A sok hülye, kurvafontos politikus az ő népével.

Bell & Sebastian 2011.03.18. 09:08:54

@betyár: Nem ördögtől való a társasút, benne a nevében, hogy társaság függő a jókedv. Biztosan nem hiszi el, de szalonna spiccesen állítólag sokkal szórakoztatóbb vagyok. :)

betyár (törölt) 2011.03.18. 09:39:39

@Bell & Sebastian:

a társas utazással nincs is probléma, és van sejtésem a kommentjei alapján, hogy ittasan még szórakoztatóbb, enigmatikusabb lehet:)).

de a társasút az - már megbocsásson - riadalmas, legalább az én tapasztalatom alapján, pedig ott csak az utazás volt szervezett, az ott tartózkodás nem. de nekem már a közös repülő- és buszút is sok(k) volt. arról nem is beszélve, hogy nem oda megy, nem akkor ahova akar. például San Benedettóból nem autózhat át Assisibe, mert éppen ahhoz van kedve:)

Bell & Sebastian 2011.03.18. 10:55:19

@betyár: Ez sincs így, tudja mindenütt a helyi irodák kínálják a legjobb (és legolcsóbb) programokat.

Egy nap szamárháton, medeival-est, görög lagzi, ilyesmik.

parlamentarista 2011.03.18. 11:52:00

@rajcsányi.gellért (ergé):
abban egyetértünk, hogy állampárti katolicizmus önellentmondás, de állampárti katolikusok ettől még vannak.

parlamentarista 2011.03.18. 12:19:25

@Bell & Sebastian:
ezt a legegyszerűbben úgy lehet feloldani, hogy régió felügyeli az oktatási intézményeket, és az állam csinál társadalombiztosítást. lehet, hogy nem kellene ezt túlbonyolítani: az állam feleljen az egészségügyért (társadalomért), a régió az oktatásért (kultúráért). ez az állam és a régió között egy elég egyszerű, de ahhoz képest elég hatékony feladatmegosztás lenne.

Bell & Sebastian 2011.03.18. 12:46:27

@parlamentarista: Őszinte legyek? A (mai) állam kezébe semmit nem adnék, kórházat meg végképp nem!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.18. 17:12:58

Törpe, csúnya és komplexusos vezetők?
Craxi akkora volt mint egy ló. Tessenek róla is megemlékezni a szocialista párttal, a maffiával, az elsikkasztott líra milliárdokkal, kurvákkal meg Ben Alival együtt!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.18. 17:26:44

@vero: azér' Silvio is az az arc, akinek jót tesz a kor. Mégha küzd is ellene.
Máskülönben Berlusconi előtt jóval undorítóbb lehetett az olasz politikai közélet: szocialistákat, kommunistákat, kereszténydemokratákat és mindenkit beleértve.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.18. 20:53:05

@Gasper: nemtom mért nem tetszik sokaknak, hogy egy igazi dzsigoló vezeti az országot. szerintem irigyek :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2011.03.19. 11:37:40

@vero: én is komálom az öreg kecskét.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.19. 12:15:41

érdekes hely lehet ez az olaszország, sosem voltam, sosem megyek. ha olaszokat látok, csak nyomorult, aljas, humortalan, gyilkosindulatú, korrupt, gyáva, ostoba, koraimagömléses, nudistastrandónleskelődő, különös embereket látok. a mediterrán vidék gonosz söpredéke. de biztos tévedek, hiszen jókat esznek. :)

Maisie MacKenzie 2011.03.19. 12:24:44

@Grift:

Én ilyen sarkosan nem fogalmaznék, de nagyon más mentalitású népség, mint én! :-)

Amúgy eléggé szeretem az olasz dolgokat, szívesen nézek olasz filmeket, sorozatokat, odavagyok az olasz nyelvért is!

"de biztos tévedek, hiszen jókat esznek. :)"

Az olasz konyhát meg kifejezetten imádom! :-)

De tökéletesen el tudom választan a dolgokat, úgy szeretem az olasz dolgokat, hogy egy pillanatra sem vagyok olaszimádó, sőt az olaszimádókat tökre lenézem, hisz mégis csak egy cigány népségről van szó, olyan kiegészítő, színesítő, szolgáltató fajzat. :-)
Komoly dolgokhoz nem szabad engedni őket!

Azért kedvelem őket, de ha ismernék a véleményemet, akkor valszeg a szeretett nem lenne kölcsönös! :-)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.20. 09:28:15

@Grift: ezek csupán olyan sztereotípiák, mint amelyeknek eredménye a cigánybűnözés szó.

általában kedvesek és ez akkor domborodik ki, mikor nincs mögötte üzleti megfontolás. cicíliától tar-vízióig hányszor fordul a világ!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.03.20. 09:29:08

@Gasper: mikor másodszor kapták el csajozással csak annyit mondott: "kérem a nemzet türlmét!" :D kész.

betyár (törölt) 2011.03.20. 11:47:38

@Grift:

elég lett volna, ha azt írja, nem spanyolok és nem falangisták:), értjük úgy is.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2011.03.20. 11:56:31

@betyár:
tudja, a spanyol méltósággal bír, az olasz vásári. ahogy a fasizmusuk is az volt.

betyár (törölt) 2011.03.20. 12:58:51

@Grift:
készséggel elhiszem magának, mert bár én meg ott nem voltam még, a spanyol valóban méltósággal telinek tűnik. De én szeretem hobbitfalvát is, és az emberi esendőség (vásári) is vonzódást válthat ki.

Bell & Sebastian 2011.03.20. 13:49:30

A spanyol egy Übermensch!
Olyasmit kerestem a trafikban, amit csak itthon gyártanak, másnapra nem meghozta!

A legjobb nyaralásunk volt. Leszámítva a petárda-mániájukat. :)

Azért azt nem feledni, Átlagjóska és Átlaggiovanni nem hogy rokonlelkek, igenyöst tezsvírek!

Alfőmérnök 2011.03.20. 13:53:37

@betyár: Nem az olaszokat kell szeretni (bár alapvetően bájosak), hanem Olaszországot. Egyébként a kiváló olasz emberek valóban kiválóak. Csak sok a középszer. A lányok meg hamar elhíznak.
Azok a magyar lányok meg, akik elmennek Olaszorszországba férjet keresni, csak menjenek, nincs is rájuk szükségünk. :)

Maisie MacKenzie 2011.03.21. 08:05:25

@Alfőmérnök:

"Nem az olaszokat kell szeretni (bár alapvetően bájosak), hanem Olaszországot."

Ilyen erővel Nagy-Csehszlovákiát is szeretheted! :-)

Alfőmérnök 2011.03.21. 09:58:19

@Maisie MacKenzie: Ilyen alapon Magyarországot se lehet szeretni, csak Őrséget és Erdélyt.

Maisie MacKenzie 2011.03.21. 10:59:05

Budapestet sokan nem is szeretik. Vagy csak a pestieket?

herakles2000 · http://www.karoracentrum.hu 2011.04.19. 11:46:42

Igazából, ha már Olaszország, akkor nem is annyira Róma (bár az is), hanem inkább Toscana-ba érdemes ellátogatni meg a tengerpartra. Béke, nyugalom, jó borok...
süti beállítások módosítása